TORSTAI 10.05.12


TORSTAI 10.05.12

1. ODOTUSTEN mukaisesti kaikki ei mennyt Likudin ja Kadiman pika-avoliitossa aivan nuottien mukaan. Kadima on suurelta osin vasemmistolainen, ja vasenta laitaa kulkevia  tietenkin rassaa yhteistoiminta oikeistolaisen Likudin kanssa. Totuus on kuitenkin vähän yksinkertaisempi, sillä ei Israelissa ole niin selvää puolue- ja luokkajakoa kuin voisi ajatella. Kysymys lienee suurelta osin henkilökohtaisista tuntemuksista tai peritystä epäilyksestä, tai sitten siitä, että on kokenut tulleensa kohdelluksi väärin ja haluaa osoittaa sen.
Tämä viimeinen seikka lienee pääosin syynä siihen, että Kadiman perustajiin kuuluva Haim Ramon ilmoitti eilen eroavansa puolueesta. Hän itse esitti perustelunsa tähän tapaan: ”En pysty jäämään puolueeseen sen jälkeen, kun se petti näkyä, jolle se rakennettiin. Ideologista Kadimaa ei ole enää olemassa. Se perustettiin keskustapuolueeksi, eikä tämä liittoutuma sovi yhteen sen arvojen kanssa.”
KADIMAN ke. Yoel Hasson vakuutti, ettei puolueen ideologia ole muuttunut miksikään ja oli pahoillaan Ramonin eroamista puolueesta.

Mofazille uskolliset puolueen jäsenet kuitenkin arvioivat, että Ramon halusi osoittaa erollaan kostavansa sen, että Mofaz erotti hänet paikaltaan pari viikkoa sitten. Heidän käyttämänsä kieli on tarpeettoman hyökkäävä ja harkitsematon: ”On vaikea ymmärtää, että tuomittu seksirikollinen, joka tunnetaan Israelissa likaisen poliittisen surffailun isänä, alentuu kritisoimaan ja puhumaan teoksesta.” He viittaavat v. 2007 tilanteeseen, jolloin Ramon emotionaalisena ja helposti innostuvana miehenä riehaantui naissotilaan tullessa tervehtimään häntä suudellen häntä kameroiden edessä suuhun, jota 20-vuotias naissotilas piti hänen persoonansa tunteettomana loukkauksena. Ramon tuomittiin yhteiskuntapalveluun, jota hän itse myöhemmin kutsui mielenkiintoiseksi kokemukseksi.
Ramon oli yksi niistä, jotka junailivat Kadiman eron Likudista, ja Shimon Peres epäonnistui kaatamaan kansallisen yhtenäisyyshallituksen, jonka hän perusti Shamirin kanssa 1990, operaatiossa, jota Peres luonnehti löyhkääväksi.

Kadiman 28:ta kansanedustajasta vain Robert Tibayev äänesti yhteishallitusta vastaan puolueen ryhmäkokouksessa. Knessetin äänestyksessä Tibayev ja Shlomo Molla pidättyivät, mutta äänekkäimmin kritiikkiä esittänyt Nino Abesadze äänesti yhteishallituksen puolesta.
Kadima saa puheenjohtajuuden kolmessa Knessetin valiokunnassa. Avi Dichter saanee Kessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan; Meir Sheetrit talousvaliokunnan; kolmatta valiokuntaa eikä sen puheenjohtajaa vielä tiedetä, mutta oikeus- ja opetusvaliokunnat ovat ehdolla.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=269339

2. KADIMAN puheenjohtajan vannomistilaisuus Knessetissä viivästyi Netanyhaun ja Mofazin keskeisissä neuvotteluissa sovituista epäselvistä lupauksista johtuen. Kansallisen Unionin (NU) kansanedustaja Uri Ariel esitti kirjeessään puhemies Reuven Rivilinille, että Netanyahun tulee esittää kaikki Mofazin kanssa tekemänsä sopimukset, myös suulliset. Netanyahu yritti kierrellä suoran vastauksen antamista, mikä ei tyydyttänyt puhemies Rivliniä, joka vaati, että myös suulliset sopimukset täytyy tuoda Knessetin tietoon.

Pääministeri pyysi silloin 10 minuutin ”tupakkataukoa”, jonka jälkeen hän selvitti, että keskusteluissa Mofazin kanssa käsiteltiin Kadiman ministerien lisäämistä, mutta ettei niitä voitu sisällyttää kirjoitettuun sopimuksen. Hän selitti, että Nathan Vilnai eroaa hallituksesta, koska hänet valittiin Kiinan lähettilääksi, ja salkuton ministeri Yossi Peled (Likud) eroaa myös. Heidän paikkansa jäävät avoimiksi kuten myös Shasin tai Israel Beitenun ministeriöt, jos ne eroavat hallituksesta. Netanyahu selitti, ettei näistä voitu sopia tarkemmin.
Tämä tyydytti Arielia, joka toivotti hallitukselle onnea.
Labour-puolueen ke. Isaac Herzog letkautti tähän: Tämä osoitti, että oppositio voi saada aikaan suuria asioita. Hallitus syntyi synnissä ja kaatuu synnin tähden.”
Kansanedustajat lupasivat seurata tarkoin Netanyahun ja hallituksen toimia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=269306

3. TALOUSMIISTERI Yuval Steinitz selitti Globalin finanssi- ja pääomamarkkinoiden konferenssissa Tel Avivin David hotellissa maanantaina, että taistelu seuraavasta Israelin budjetista voi olla repivää. Hän vaati, että budjetin hyväksymistä tulee käsitellä vastuullisesti ja hallitusti. ”Budjetin rakentaminen ei ole yksinkertaista. Kaikkein tärkein asia taloudelliselta ja sosiaaliselta kannalta – ne liittyvät toisiinsa – on korkea kasvu ja alhainen työttömyys.”
Steinitz selitti, että kansallisen yhtenäishallituksen muodostaminen lyhensi vuoden 2013 budjetin rakentamiseksi varattua aikaa. Budjetti tulee olla esityskunnossa elokuussa 2012, eikä maaliskuussa 2013, mikä aiheuttaa melkoista vipinää talousministeriössä. Budjetin kokonaismäärää tulee karsia 6.6 miljardilla NIS, kuten Globes arvioi.

Budjetin kokoonpanosta ei vielä ole käytettävissä mitään lukuja, mutta Steinitz varoitti antautumasta populististen vaatimusten ohjattavaksi, sillä ”kasvu on tärkeämpi kuin suosionosoitukset”. Edellinen budjetti sai haukkuja puolustusviranomaisilta puolustus-budjetin leikkausta vuoksi, kuten myös työunionilta sekä sosiaalisilta oikeusjärjestöiltä. Artikkelissa ennustetaan, että talousministeriö voi joutua nostamaan veroja, mikä ei miellytä ketään.

STEINITZ tervehti tyydytyksellä laajaa hallitusperustaa, mikä voi helpottaa budjetin raamien muodostamista rajoitetun ajan puitteissa.
Toisaalta Steinitz varoitteli uusista haasteista, mitä taloudellinen kehitys Euroopassa tulee aiheuttamaan Ranskan siirtyessä vasemmalle ja Kreikan kieltäytyessä hyväksymästä sille asetettuja rajuja leikkaustoimia. Tämä ei voi olla vaikuttamatta viime vuoden lupaavaan 4.8 %:n kasvuun tänä vuonna, jolle ennakoinnit esittävät 3.2 %:n kasvua.
Työttömyys oli Israelissa 5.4 %, mutta todellinen työttömyys on  6.5 % OECD stantardin mukaan, mutta se on noussut ja on nyt 6.9 %. Steinitz selitti, että Israelin tulee joka vuoksi luoda 50 000 uutta työpaikkaa, jotta työttömyys pysyisi tasapainossa väestönkasvun kanssa.
Steinitz vaati ennen muuta itsehallintaa, muuten talous ja yhteiskunta kokee kovia iskuja.

4. ENERGIA- ja vesiministeri Uzi Landau esitteli eilen mahdollisuuksia, joilla pienennettäisiin kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana ennustettujen sähkökatkojen vaikutusta. Israelin energiatuotanto ei pysty tyydyttämään helteisinä kausina nousevaa sähkönkäyttöä ihmisten joutuessa turvautumaan entistä enemmän tuuletus- ja ilmastointilaitteiden käyttämiseen.
Landau esitti, että kansalaisia on kannustettava talojensa katoille sijoitettavien 30 MW photovoltaic  aurinko-kennostojen asentamiseksi, joilla voidaan lisästä sähköntuotantoa.
Loppukesästä arvioitu sähkönkatkokset aiheutuvat siitä, että sähköntuotannon ja huippu-kulutuksen välinen ero nousee 600 MW:iin.

Toiseksi hän esittää, että valtion kaasuyhtiö voisi antaa kaasua yksityisille sähkön tuottajille, joiden toiminta ilman sitä heikkenee tai keskeytyy kokonaan.
Landau joutuu esityksissään huomioimaan ympäristön suojelujärjestöjen kriittiset vaatimukset uusiutuvan energian käyttämiseksi, jota vaatii hallituksen päätös no 3484.
Energian ja sähkön tuotanto kilpailee jatkuvasti voimallisesti kasvavan talouden ja väestönlisäyksen vaatimusten kanssa. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=269322

5. ISRAELIN VALTION verosaatavat ovat vuoden taloudellisen raportin mukaan n. 20.3 miljardia NIS. Lukuun sisältyvä aiemmin löydetyt ja hyödynnettävät kaasukentät, mutta siihen ei ole otettu mukaan Välimeren itäosista porattavia kaasu- ja mahdollisia öljyesiintymiä. Laskelmat on laatinut talousministeriön päätilitoimisto, perustuen löydettyihin kaasu-esiintymiin.
Muita valtion tulolähteitä ja varallisuutta vuonna 2011 on raportin mukaan:
Fosfaattiesiintymät arvoltaan 270 miljoonaa NIS, Potaska, osuuksineen arvoltaan 4.5 miljardia NIS; Hiekka- ja sorakaivannot arvoltaan 5.4 miljardia NIS.
Valtionmaata on 16 000 dunamia, arvoltaan 303.7 miljardia NIS; 75 % tästä on maatalousmaata, aroltaan 5.4 miljardia NIS. Arviolta 11.8 miljoonaa dunamia (2.95 miljoonaa eekkeriä) maatalous-maata tai avoimia alueita on käytettävissä; 82 000 dunamia (20 500 eekkeriä) on merkitty asuntoalueiksi, arvoltaan 115 miljardia NIS.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155651#.T6twGjJHTFw

6. KYMMENIÄ tuhansia, arvioiden mukaan jopa 200 000 ihmistä, oli kokoontunut Meron vuodelle perinteiseen mystisen rabbin (sage) Shimon bar Yochain (Rashbi) muiston kunnioittamis- (hilula) ja suuren kokon sytyttämistilaisuuteen viime illan ja yön aikana. Yochai tunnetaan mystisen kabbalististen kirjoitusten Zoharin laatijana. Yochai piileskeli poikansa kanssa luolassa 13 vuoden ajan roomalaisten etsiessä häntä. Heidän ateriansa olivat carobit ja vierellä löytyneen lähteen vesi. Suuren nuotion loistolla halutaan ilmentää kirkkautta, mikä auran tavoin ympäröi Rashbia Lag B´Omer päivänä saatuaan ilmoituksia Toran sisimmistä salaisuuksista. Tätä päivää kunnioitetaan myös päivänä, jolloin juutalaista kansaa kohdannut suuri vitsaus, joka surmasi 24 000 ihmistä, pysähtyi toisella vuosisadalla AD. 
Opiskelijat opiskelevat Toraa Elon Morehin ja Yitzharin asukkaitten kanssa sekä kuulevat luentoja rabbi Yochaista, joka oli myös tunnettu Torah-tutkija yli 3000 halacha-tulkinnallaan.
Tilaisuuteen kuuluvat Rashbia kunnioittavat melodiset laulut ja tanssit.

Poliisi ja turvallisuusjärjestöt aloittivat tilaisuuden turvallisuusjärjestelyt ja valmistelut  viikkoja ennen tilaisuuksia, sillä suureen kansanjoukkoon voi pyrkiä kaikenlaisia häiriöntekijöitä, eikä terrorismin mahdollisuutta voi sulkea pois. Kaikki hätäapujärjestelyt ambulansseineen ja 1200 poliisiupseerin valvontatoimineen pyrittiin huomioimaan.
Tähän mennessä ei ole mitään pahoja onnettomuuksia raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155638#.T6t0aDJHTFw

7. uutisotsikoita
-          Gazan terroristit muistivat hekin Lag B´Omer juhlia Israelissa sytyttämällä alkeellisen Kassam-rakettinsa laukaisujärjestelmän, joka lähetti sen lähelle Eshkolin alueneuvoston alueita, mutta aiheuttamatta vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155640#.T6t6nzJHTFw
-          Iranin sukellusveneitten iskukykyä ja tehoa tarkastellaan INN:n artikkelissa. Iranilla on 20 sukellusvenettä, kolme niistä valmistettu Iranissa Venäjältä saatujen veneitten mukaan. Niiden tehokkuudesta on vain arvioita, vaikka niiden liikkeitä on seurattu sekä mereltä, maalta että satelliiteista ja tiedustelukoneista käsin. Näissä kilo-luokan kotitekoisissa aluksissa todetaan olevan 2 torpedoputkea. USA:n joukot ovat harjoitelleet meri- ja ilmaherruuden saavuttamista Persianlahdella harjoitellen myös rantautumista Iranin rannikkoa muistuttavissa olosuhteissa. Sukellusveneitten torjunta kuuluu harjoitusohjelmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155631#.T6t7RTJHTFw
-          Kolmen Fatah-virkailijan vierailu Gazassa on herättänyt kyselyjä, mikä on vierailun tarkoitus. Fatahin keskuskomitean jäsen Muhammad al-Madani kertoi Maan-uutis-toimistolle, että delegaatioon kuuluu hänen lisäkseen Nabil Shaath ja Amin Maqboul. Toinen Fatah-virkailija Atid Abu Seif kertoi, että delegaatio voi keskustella järjestön sisäisistä asioista, mutta voivat myös tavata Hamasin johtoa saadakseen edistystä Fatahin ja Hamasin sovintokeskusteluihin Kairossa. Järjestöjen välinen kiista, jota vaikeuttaa Hamasin Gazan ja Damaskoksessa majailleen johdon erimielisyydet, on pysäyttänyt kaikki Mahmoud Abbasin etenemissuunnat. Hän ei voi edistää kevääksi aiottuja vaaleja, eikä saada valtiotaan YK:n turvallisuusneuvoston tarjoaman portin sulkeuduttua. Abbas voi vain kiertää maailmaa syyttäen Israelia kaikesta kurjuudesta, mitä lisää varojen loppuminen arabimaitten kitsastelun – tai viisauden -vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155633#.T6t9UjJHTFw
-          Kaksi Damaskoksessa sattunutta räjähdystä ihmisten ollessa matkalla työpaikoilleen ja lasten matkallaan kouluihinsa vaati alustavien uutisten mukaan kymmeniä kuolonuhreja. Syyrian hallitus syyttää terroristeja pommituksista, jotka tapahtuivat aamukahdeksan jälkeen pääkaupungin alueella, jossa sijaitsee armeijan tiedusteluosaston tiloja. Tämä yksikkö on osallistunut kapinan kukistamiseen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/dozens-of-syrians-killed-wounded-in-two-damascus-blasts-1.429391


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019