Friday, May 11, 2018

PERJANTAI 11.05.2018

PERJANTAI 11.05.2018
01. Iran ei pyytänyt lupaa Syyrian hallitukselta eikä edes ilmoittanut aikeistaan laukaista ohjuksensa Syyriasta Israelin Golanille, kertoi FOX News torstaina. "Bashar Assafin hallitus näyttää haluavan tehdä pesäeroa Iranin sotilastoimista omalla takapihallaan" kertoo David Lee Miller FOR News uutistoimistosta Golanin kukkuloilla.
Iranilaiset joukot laukaisivat 20 ohjusta heti puolenyön jälkeen torstaina Syyrian eteläosasta kohti Israelin tukikohtia. IDF sanoo, että Iron Dome tuhosi 4 lähestyvää ohjusta, loput putosivat Syyrian alueelle.
IDF vastasi nopeasti lähettämällä Syyriaan venäläisten tietojen mukaan 28 F-15 ja F-16 hävittäjää, jotka ampuivat ohjuksiaan yli 60 kohteeseen. Iskut kohdistettiin Iranin tiedustelualueille, asevarastoihin sekä sotilasasemiin, joista käsin Iranin vallankumouskaartin Al-Quds joukot toimivat.
FOX News toimittaja Miller sanoi saaneensa tietoja eurooppalaisista lähteistä, joiden mukaan IRGC:n komentaja kenraalimajuri Qassem Soleimani Syyriassa toimii itsenäisesti eikä ole vastuuvelvollinen Assadin hallitukselle, vaikka joitakin syyrialaisia sotilaita oli osallistunut ohjushyökkäykseen Israeliin, tai myöhemmin it-tulitukseen IAF:n koneita vastaan.
Tämä voi olla Assadin viesti Israelille, että hän näin pyrkii välttämään Israelin vastaiskut tulevaisuudessa.

"Eilen lähetin selkeän viestin Assadin hallitukselle: Toimintamme on kohdistettu Iranilaisiin kohteisiin Syyriassa. Mutta jos Syyrian armeija osallistuu iskuihin meitä' vastaan, me iskemme myös heitä vastaan."
Sotilaslähteet kertoivat IAF:n iskeneen useisiin Syyrian ilmapuolustusjärjestelmiin – SA-5, SA-2, SA-22 ja SA-17 patteristoihin – jotka olivat tulittaneet IAF:n koneita, vaikka armeijan arabiankielinen tiedottaja selitti Israelin varoittaneen, että Syyrian osallistumiseen tullaan vastaamaan erittäin rajusti.
IAF:n iskuissa sai surmansa 23 taistelijaa, sanoo Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeustarkkailija. Surmansa saaneiden joukossa oli 5 syyrialaista, loput muita Syyrian kanssa liitossa olevien taistelijoita. https://www.timesofisrael.com/iran-attacked-israel-without-notifying-damascus-report/, https://www.timesofisrael.com/idf-pictures-show-targeted-iranian-intel-sites-in-syria/,
Tämä artikkeli käsittelee IDF:n perjantaina julkaisemia kuvia, joissa näytetään Iranin tiedustelukohteita Syyriassa, joita vastaan IAF:n koneet hyökkäsivät päivää aiemmin. Ilmakuvissa näytetään Tel Gharba; Tel Kleb, Nabi Yusha ja Tel Maqdal ennen hyökkäystä, kertoi IDF:n tiedottaja.

02. "IAF:n suorittama operaatio "House of Cards", Korttilalo, raunioitti pahoin Iranin suunnitelmia Syyriassa" kertovat IDF:n julkistamat lausunnot ilmaiskuista Syyriassa. IAF:n ottamissa videoissa näytetään IAF:n isku ohjuksen laukaisualustaa vastaan sekä muita onnistuneita iskuja.
Video-otokset näyttävät operaation onnistumisen, mutta tiedottaja varoittaa samalla: "Iranilla on edelleen ohjuksia Syyriassa. Se on kuin neulan etsimistä heinäkasasta".
"Kahden tunnin aikana ennen aamunkoittoa Israelin F-15 ja F-16 hävittäjät - välttäen kymmenet torjuntaohjukset - pudottivat useita kymmeniä pommeja yli 50 iranilaiseen kohteeseen kaikkialla Syyriassa tehokkaassa operaatiossa nimeltään "Korttitalo" pyrkimyksessään tuhota Iranin sotilaalliset kohteet Syyriassa". Israelin on syytä olla hyvin varuillaan Iranin suhteen, sillä Iran valvoo suurelta osin Irakia, eikä sillä ollut tehokkaimpia ohjuksiaan Syyriassa. Iran on vakavasti päättänyt maayhteyden luomiseksi Iranista Irakin ja Syyrian kautta Välimerelle.
Israel käy julistamatonta sotaa Iranin kanssa, jossa aseitten kalistelun ohessa käytetään kovaa diplomaattista kieltä, uhkauksia ja vastauhkauksia. Puolustusministeri varoitti Teherania: Jos iskette Tel Aviviin, me tulemme iskemään Teheraniin.
Torstain operaatiossa Israel ei kärsinyt menetyksiä, vaikka IAF:n koneita vastaan ammuttiin kymmeniä torjunta-ohjuksia. "Se oli hyvin monimutkainen operaatio, joka vaati koordinointia ja synkronisointia sääolosuhteitten rajoittaessa toimintoja ja taivaan ollessa täysi". https://www.timesofisrael.com/operation-house-of-cards-the-iaf-mission-to-destroy-irans-presence-in-syria/

03. Laajasta tuesta maailmalta Israel on kuitenkin yksin puolustaessaan maataan Iranin nousevaa mahtia vastaan. Monet maat tuomitsivat Iranin ampumat 20 ohjusta israelilaisiin kohteisiin, vaikka yksikään ohjus ei päässyt kohteeseensa.
EU ja Brittien pääministeri Thereza May tukevat Israelin oikeutta puolustautua Iranin hyökkäystä vastaan, mutta esittivät vaatimuksen hillintään IAF:n massiivisten iskujen jälkeen iranilaisiin kohteisiin Syyriassa.
European External Sevice EEAS julkaisi lausunnon, jossa se toteaa: "Raportit viime yön hyökkäyksistä Israelin armeijan tukikohtia vastaan Syyriasta, joihin Israel vastasi iskemällä iranilaisiin kohteisiin Syyriassa, ovat erittäin huolestuttavia". Vaikka EU toistaa tukevansa Israelin oikeutta puolustautua ulkoista uhkaa vastaan, se kuitenkin vaatii alueellisia maita osoittamaan hillintää välttääkseen tilanteen kiihtymisen, joka voisi edelleen kaivaa maata alueellisen tasapainon alta, lausunnossa todetaan.
"Englannin pääministeri May vakuutti tukeansa Israelille puhelinkeskustelussa Netanyahulle torstaina", sanoi Mayn kanslia todeten, että molemmat johtajat katsovat olevan tärkeää, että kansainvälinen yhteisö jatkaa työskentelyään Iranin alueellisen toiminnan estämiseksi, ja että Venäjä käyttää vaikutusvaltaansa estääkseen Iranin hyökkäykset vastaisuudessa.

YK:n turvallisuusneuvosto ei katsonut tarpeelliseksi kutsua hätäkokousta. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati osapuolia lopettamaan kaikki vihamieliset toimet Lähi-Idässä. Pääsihteeri kehotti "lopettamaan välittömästi kaikki vihamieliset ja provosoivat toimet välttääkseen alueen tulenaran tilanteen kiihtymisestä ja kiehumisesta uudelleen kauheaan konfliktiin aiheuttaen välitöntä kärsimystä siviileille". Yksikään YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenestä ei halunnut hätäkokouksen kutsumista tässä vaiheessa.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon vaati YK:lle lähettämässään kirjeessä pääsihteeriä "tuomitsemaan Iranin hyökkäystoimet sekä Irania vetämään joukkonsa pois Syyriasta". https://www.timesofisrael.com/eu-british-pm-back-israels-right-to-defend-itself-from-iranian-strikes/

04. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi, ettei Iran halua jännityksen nousemista Lähi-Idässä. Rouhani soitti Saksan liittokansleri Angelika Merkelille, joka sanoi tuomitsevansa ohjusiskut Israeliin.
Rouhani totesi Merkelille, ettei Iran halua jännityksen nousevan: "Iran on aina pyrkinyt lieventämään jännitystä alueella, ja voimistamaan turvallisuutta ja tasapainoa".
Merkelin kanslia sanoi Merkelin vakuuttaneen Saksan tuen Ranskan ja Englannin kanssa Iranin kanssa tehdylle sopimukselle niin kauan, kuin Iran täyttää sen asettamat velvoitteet.
Merkel haluaa keskustelujen avaamista Iranin ballistisista ohjuksista ja sen toimista Syyriassa ja Jemenissä.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov esitti vaatimuksen keskusteluista Iranin ja Israelin välillä. Hän selitti, että kaikki kysymykset tulisi selvittää dialogin kautta. Puhuessaan lehdistökonferenssissa hän kehotti Israelia välttämään kaikkia toimia, joita voidaan pitää provosoivina. Israel koordinoi iskunsa Syyriassa Venäjän kanssa ennen niiden suorittamista.
https://www.timesofisrael.com/rouhani-says-iran-doesnt-want-new-tensions-in-middle-east/, https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-accuses-Israel-of-aiding-terrorists-in-Syria-in-UN-letter-556154,

05. UUTISIA LYHYESTI

Mikä on Venäjän rooli ja mitkä ovat sen intressit Syyriassa? Pääministeri Netanyahu tapaa toistamiseen presidentti Vladimir Putinin, ja he näyttävät viihtyvän hyvin toistensa seurassa. Todisteena tässä on vaikka se, että Putin kutsui Netanyahun mukaansa seuraamaan Moskovan järjestämää voitonparaatia natsiSaksasta punaisella torilla, minkä jälkeen johtavat vetäytyivät keskustelemaan ensin kaksistaan ja myöhemmin seurueensa kanssa Lähi-Idän tilanteesta. Netanyahu sanoi tapaamisten jälkeen, ettei Moskova rajoita Israelin toimia Syyriassa. "Venäjällä on hyvät suhteet Iranin kanssa kuten myös Israelin kanssa" toteaa Putin. Hän kuuntelee molempien osapuolten näkemyksiä ottamatta kantaa kummankaan eduksi tai haitaksi.
Venäjälle on tärkeää, ettei sen intressejä turmella, eikä sen kansalaisia ja sotilaita haavoiteta Syyriassa. Putin antaa asioiden riidellä osallistumatta niihin. https://www.jpost.com/Middle-East/Putin-stops-neither-Iran-nor-Israel-in-Syria-556151
Iranilla on edelleen pitkän kantomatkan ohjuksia, ja se vie niitä jatkuvasti Syyriaan, niiden mukana Venäjän toimittamia IT-ohjuspattereita S-300, joita hoitavat Iranin Vallankumouskaartin sotilaat. Israel on pyrkinyt selvittämään ennen iskujaan niitä vastaan, ettei niissä ole venäläisiä sotilaita, jotka toimivat neuvonantajina. IAF:n upseeri toteaa yksinkertaisesti, että IAF tulee tuhoamaan ne ohjukset ja niiden laukaisualustat, joista niitä ammutaan Israeliin tai sen hävittäjiä vastaan. Hänellä on korkea usko israelilaisten ohjaajien taitoon tuhota myös maailman tehokkaimpia S-300 IT-patteristoja, ja "niin tehdään, jos se on tarpeen". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-official-Iran-still-has-long-range-capabilities-to-strike-Israel-556108
Netanyahu totesi keskusteluistaan presidentti Putinin kanssa Moskovassa 09.05, että koska Venäjällä on hyvät suhteet sekä Israelin että Iranin kanssa, se on nyt keskeinen tekijä selviteltäessä Lähi-Idän kysymyksiä. Putin ei säästellyt sanojaan kritisoidessaan presidentti Trumpin päätöstä vetäytyä Iranin kanssa tehdystä JCPOA sopimuksesta. Vaikka Netanyahu on ollut kiihkein valtion johtaja vaatiessaan sopimuksen mitätöimistä tai radikaalia muuttamista, se ei ole häirinnyt Putinin ja Netanyahun keskusteliyhteyttä. Putinilla on hyvät keskustelusuhteet myös Turkin kanssa, ja se on osallistunut Astanassa pidettyihin keskusteluihin Lähi-Idän tilanteen säilyttämiseksi tasapainossa ilman, että tilanne karkaa pois käsistä ja kiihtyy sodaksi. Venäjä ei halua toistaa Libyan tilannetta, jossa se menetti tärkeitä taloudellisia investointeja maan ajautuessa kaaokseen. Venäjä ei ole myöskään sotkeutunut Jemenin sisällis-sotaan, vaan pysyttelee sivusta katsojana odotellen aikaansa. https://www.jpost.com/Middle-East/Putin-is-now-key-to-restraining-Iran-in-Syria-556030
PohjoisKorean ja USA:n presidenttien tapaaminen toteutunee kesäkuun 12. päivänä Singaporessa. PohjoisKorea vapautti kolme vangitsemaansa USA:n PohjoisKorean kansalaista hyvän tahdon eleenä. Heidät luovutettiin USA:n ulkoministeri Mike Pompeolle, joka lensi PohjoisKoreaan ottamaan heidät vastaan. https://www.jpost.com/International/US-Secretary-of-State-Pompeo-returning-from-N-Korea-with-3-detainees-555946
Jerusalem-päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina, 14.05. Kaikki juutalaiset eivät pidä sitä arvossa, mutta uskonnolliset suurelta osin. He myös haluavat, että juutalaiset asuttavat koko Israelin alueen, myös Juudean ja Samarian sekä Gazan alueen, joka sekin kuuluu Luvattuun maahan.
https://www.jpost.com/Israel-News/Most-Israelis-dont-regard-Jerusalem-Day-as-a-holiday-poll-finds-556152
Arkeologit löysivät Jerusalemista muinaisen roomalaisen teatterin rauniot. Teatteri oli aikoinaan nykyisen Wilsonin Arch (kaaren) tienoilla. https://www.fromthegrapevine.com/photos/nature/ancient-roman-theater-unearthed-jerusalem
Arkeologit ovat paljastaneet, mitä muinaiset israelilaiset söivät päivällisekseen – tai ainakin jotkut heistä – 2000 vuotta sitten. He ovat kaivelleet massiivisia maantäyttöjä, joissa he ovat löytäneet eri eläinten luita, lampaiden ja vuohien, mutta myös kanojen ja lehmien luita taateleiden ja viikunoiden jäänteitä. https://www.fromthegrapevine.com/nature/archaeologists-reveal-what-some-our-ancestors-ate
Dawabsha-perheen kotitalo poltettiin Dumassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245812
Yli 6 000 israelilaista vieraili yön aikana Josefin haudalla Sikemissä vahvan sotilasosaston suojaamana. Hauta sijaitsee Samariassa, PA:n alueella Nablusin lähellä. Arabit tuhoavat sitä toistuvasti, ja Israel korjaa sen uudelleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245810
Bahrain poikkeaa arabimaiden traditiosta ja vakuuttaa julkisesti, että Israelilla on oikeus puolustautua. https://www.jpost.com/Middle-East/Bahraini-official-issues-rare-defense-of-Israels-right-to-defend-itself-556167,
Hamas puolestaan kiihottaa gazalaisia tulemaan sadoin tuhansin turva-aidalle ja polkemaan sen maanrakoon matkallaan Jerusalemiin ja Al-Aqsa moskeijaan. Israel tulee vielä olemaan todellisissa vaikeuksissa maahan tunkeutuneitten arabien ja muiden kansojen jäännösten kanssa, sillä Toran mukaan maan rajojen sisällä ei saa olla epäjumalia palvovia kansoja. Mutta miten suhtautua satoihin tuhansiin raivosta ulvoviin arabeihin, jos Hamasin kehotus toteutuu sunnuntaina ja ensi viikon aikana?

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -26, Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -34; Eilat 21 -36 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna alkavat sateet lämpötilan laskiessa rajusti.

Hawaijilla sattui voimakas räjähdys Kilauean tulivuoressa lähettäen kiviä, juoksevaa laavaa ja tuhkaa useiden kilometrien korkeuteen. Saarella rekisteröitiin 250 maanjäristystä. Jos ne leviävät Las Palmasin saarelle, ne voivat aiheuttaa valtavan maanvyörymän mereen, ja suuren tsunamin, joka kulkee USA:n itärannikolle tuhoten rannikon kaupunkeja. https://www.reuters.com/article/us-hawaii-volcano/hawaii-volcano-could-start-spewing-big-rocks-smog-ash-idUSKBN1IA1E4


Wednesday, May 09, 2018

KESKIVIIKKO 09.05.2018

KESKIVIIKKO 09.05.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump allekirjoitti eilen dokumentin, jolla USA vetäytyy pois Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta. Tarkkailijat valittavat, ettei Trumpilla ollut mitään suunnitelmaa esitettävänään, mitä tämän jälkeen tapahtuu.
"Muutamien viimeisten kuukausien aikana olemme olleet tiiviissä yhteydessä liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa ympäri maailmaa, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Yhdistyneet Kuningaskunnat" Trump kertoi. "Olemme myös olleet yhteydessä ystäviemme kanssa Lähi-Idässä. Olemme kaikki ymmärtäneet uhkan ja vakaumuksemme on, ettei Iran saa koskaan saada ydinaseita".
Ed Royce, republikaanien kongressinjäsen, USA:n edustajainhuoneen ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja, totesi kongressin kuulustelussa tiistaina: "Kongressi ei koskaan ole saanut tietoa vaihtoehdoista".
Tämä oli muutamia tunteja ennen Trumpin ilmoitusta vetäytymisestä v. 2015 solmitusta sopimuksesta.
Royce ilmoitti, että hän ja muut komitean jäsenet vastustivat sopimusta 2015 ja ovat olleet halukkaita työskentelemään Trumpin kanssa sen muuttamiseksi.
Ranska, Saksa ja Britannia sanovat edelleen pitävänsä sitoumuksensa sopimukseen. Nämä maat vetosivat viimeiseen asti Trumpiin, että hän säilyttäisi sopimuksen rungon koskemattomana ja välttäisi toimia, jotka voivat vaikeuttaa toisten kumppanien pyrkimyksiä sen toteuttamiseksi. Etenkin Israel ja Saudi Arabia halusivat USA:n irrottautumista sopimuksesta. Pääministeri Netanyahu sanoi: "Israel tukee täysin presidentti Trumpin päätöstä tänään hylätä tuhoisa ydinsopimus Teheranin terroristihallituksen kanssa".Khalid Salman, Saudi Arabian lähettiläs Yhdysvaltoihin sanoi Twitter sivullaan maansa "tukevan täysin Trumpin päätöstä".
AIPAC, American Israel Public Affairs Committee, julkaisi muiden juutalaisjärjestöjen kanssa lausunnon, jossa ne toteavat jännityksen kasvun ja pyrkimyksen etsiä tietä sovitteluun: "Tiedostamme merkittävän erimielisyyden tämän sopimuksen suhteen. AIPAC jatkaa työskentelyään kongressin ja hallituksen kanssa kahden puolueen yhteis-
toimin edistää politiikkaa, joka varmistaa, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinaseen valmistamismahdollisuutta, ja tiedostaa sen vaarallisuuden alueellisilla tavoitteillaan".

Presidentti Trump jätti päätöksessään oven avoimeksi keskustelun jatkamiseksi sopimuksen silmiin pistävimpien epäkohtien muotoilemiseksi uudelleen.
Vaarallisimpia niistä ovat ns. auringonlasku (sunset) kohdat, joilla Iran saa jatkaa ydinteknologiansa kehittämistä vapaasti 2025- 2030 jälkeen. Toinen on Iranin ballististen ohjusten kehittäminen ja rakentaminen, jotka puuttuvat sopimuksesta. USA on alkanut havaita joutuvansa Iranin ballististen ohjusten alaiseksi, mutta Euroopan maat eivät tunnusta, että niiden pääkaupungit ovat jo Iranin ohjusten alaisina. Sopimuksen eurooppalaiset allekirjoittajamaat sanovat, ettei sopimusta voida muuttaa, koska Kiina ja Venäjä vastustavat sitä, Sen sijaan ne haluavat koventaa Iranin vastaisia sanktioita, mitä myös USA haluaa.
Iranin ensireaktio oli tyrmäävä, mutta verenpaineen laskettua Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi toisten kannattamana, että "Iran on valmis suostumaan Euroopan maiden tarjoukseen, jos ne antavat Iranille riittävät vakuutukset" kuten Ali Motahar, Iranin parlamentin apulaispuhemies, totesi. Trumpin uhkaamat kovat sanktiot edellyttävät USA:n asettavan seuranta-mekanismin, jolla seurataan Iranin toteuttavan sille asetettuja rajoitteita. Tämä voi kestää kuukausia, mikä antaa neuvotteluille lisäaikaa.
Trumpin päätös vetäytymisestä tulee vaikuttamaan välittömästi eurooppalaisten yhtiöitten tekemiin tai neuvoteltavina oleviin sopimuksiin Iranin kanssa. Tämä on yksi syy Euroopan haluttomuuteen sopimuksen muuttamiseen, sillä Iranin sopimukset ovat olleet hyvin edullisia näille yhtiöille. https://www.timesofisrael.com/after-pulling-out-of-the-iran-deal-trumps-plan-b-remains-elusive/, https://www.timesofisrael.com/very-strong-sanctions-will-bring-iran-back-to-negotiations-us-treasurer-says/. https://www.timesofisrael.com/for-trump-derailing-the-iran-deal-is-more-about-obama-than-nuclear-diplomacy/.

02. Israel seuraa Trumpin Iran sopimuksesta vetäytymisen seurauksia sekä tyytyväisyydellä että sydän syrjällään, sillä Iran voi alkaa toteuttaa uhkaustaan sekä jatkaa välittömästi kesken jääneitä ydin-tutkimuksiaan ja ballististen ohjusten testauksiaan, että kiihottamisen liittolaisiaan Syyriassa kostaakseen monet Israelin tekemiksi väitetyt ohjusiskut Iranin rakentamiin tukikohtiin Syyriassa, joissa on kuollut useita iranilaisia sotilaita.
Israel suhtautuu vakavasti Iranin esittämiin uhkauksiin valmistautuen pahimman varalle. Israel ei halua sotaa, mutta kuten puolustusministeri Liberman vakuuttaa, se tulee puolustautumaan kaikkia hyökkäyksiä vastaan, joilla vahingoitetaan sen asukkaita.
Asiantuntijoitten mukaan hyökkäys voi tulla Iranin liittolaisjärjestöjen Hizbullah ja muiden shia-muslimi-ryhmien kautta, joka ovat oppineet käyttämään uudenaikaisia aseita ja ohjuksia Syyrian sodan aikana.
Jännityksen noustessa raja-alueilla IDF kehottaa Golanin asukkaita jatkamaan rutiiniaskareitaan. Raja-kaupungit valmistelevat pommisuojia äkillistä tarvetta varten, mutta koulut ja muut toiminnot jatkuvat normaalisti. Golanin alueneuvosto antoi rauhoittavan tiedotteen keskiviikkoaamuna koulujen toimisesta normaalisti. Aamulla levinnyt uutinen ilmaiskuista yön aikana iranilaiseen tukikohtaan ei muuttanut tilannetta.
IDF antoi tiistaina käskyn alueneuvostoille avata pommisuojat havaittuaan epätavallista liikettä iranilaisten joukkojen keskuudessa Syyriassa peläten kostoiskujen mahdollisuutta.
"Huoli on korkealla", totesi Eli Malka, Golanin alueneuvoston puheenjohtaja. "Me olemme työskennelleet IDF:n kanssa viimeisten vuosien aikana valmistaen kutakin kylää tällaista tilannetta varten. Pommisuojat ovat valmiit ja asukkaat ovat kestäviä". IDF ilmoitti aiemmin viikolla osittaisesta liikekannalle-panosta, mutta päivärutiini jatkuu, koulut toimivat kuten myös maataloustyöt IDF:n koordinoimina. Useita turistikohteita suljetaan tilanteen vaatimuksen mukaan.
Syyrian valtion media kertoi keskiviikon vastaisen yön aikana Israelin tekemästä iskusta Damaskoksen etelä-puolelle sotilastukikohtaan, jota pidetään iranilaisena. Iskussa kuoli 9 Iranille myötämielisen ryhmän jäsentä.
Syyrian virallinen uutistoimisto SANA sanoi maan ilmapuolustuksen eliminoineen kaksi ohjusta Damaskoksen eteläpuolella kertomatta, kuinka monta ohjusta sinne ammuttiin. Israel ei kommentoinut asiaa. Syyrian ihmisoikeuksien tarkkailija Lontoossa toimiva johtaja Rami Sbd al-Rahman sanoi, että iskun kohteena oli Hizbullahin ja Iranin omistama asevarikko. https://www.timesofisrael.com/as-border-tensions-rise-army-urges-golan-residents-not-to-disrupt-daily-lives/,
https://www.timesofisrael.com/alleged-israeli-strike-reported-in-syria-after-idf-sounds-alarm-in-north/,
USA varoitti kansalaisiaan Golanin vaarallisuudesta kehottaen sopimaan matkasta etukäteen. https://www.timesofisrael.com/us-warns-government-employees-to-avoid-golan-amid-iran-attack-fears/ ,
03. Libanonin vaaleissa Hizbullah eteni, mutta vähemmän kuin uskottiin. Sen liittolaiset sen sijaan kasvattivat edustajiensa määrää 128 jäsenen parlamentissa. Tämä tulee varmistamaan, ettei niiden asekuljetuksia tulla valvomaan. Hibullah voi siten kasvattaa uuden-aikaisten ohjustensa määrää. Se tarkoittaa myös sitä, että Hizbullah valvoo entistä täydemmin Libanonia, ja voi estää sille vahingollisten päätösten tekemistä. Sunnuntain vaaleissa – edellinen oli 9 vuotta sitten – shia-muslimien aseellinen järjestö, jolla on läheiset suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa, tulee entistä voimallisemmin hallitsemaan Libanonia, jonka pääministeri Saad Haririn saudien tukema Future Movement kärsi tappioita, ja jolla on entistä vaikeampi hallita maata poliittisen hajanaisuuden vuoksi. https://www.timesofisrael.com/hezbollah-arsenal-to-go-unchallenged-after-lebanon-vote-analysts/.

04. UUTISIA LYHYESTI

Energiaministeri Yuval Steinitz varoittaa Syyriaa, että Israel voi teloittaa presidentti Assadin, jos hän sallii Iranin iskevän Israeliin alueeltaan painottaen, että tämä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä. https://www.timesofisrael.com/minister-warns-israel-could-kill-assad-if-he-lets-iran-attack-from-syria/
Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi - osallistuttuaan Netanyahun tarjoamaan illalliseen tämän kotona – olevansa loukkaantunut jonkinlaisen suklaamössön tarjoamista miehen kengässä. Eräs diplomaatti sanoi tuohtuneena: Missä maassa kengän asettaminen illallispöytään pidetään sopivana? "Mitä keittiömestari Segev kuvitteli tekevänsä? Huvittavaa se ei ollut. Voin sanoa, että se loukkasi syvästi pääministeri Abea". "Japanissa riisutaan kengät kotiin tai toimistoon mennessä. Tämä on virhe ja diplomaattinen herjaus, kunnioituksen puuttuminen korkeimmalla tasolla. Se on kuin suklaajälkiruuan tarjoaminen juutalaiselle sian-muotoisessa astiassa", selitti toinen.
Segev yritti selittää, ettei kenkä ollut aito, vaan teollisuussuunnittelijan Tom Dixonin taiteellinen metalliluomus. https://www.timesofisrael.com/japan-pm-said-offended-by-dessert-served-in-shoe-at-netanyahu-home/
Pääministeri Benyamin Netanyahu lensi aamulla Moskovaan keskustellakseen presidentti Vladimir Putinin kanssa Iranin tilanteesta kuten myös Trumpin påätöksestä vetäytyä pois Iranin ydinsuunnitelmasta. Putin arvosteli rankasti Trumpin päätöstä. https://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Leaving-for-Moscow-Netanyahu-urges-continued-military-coordination-in-Syria-554881
Neyanyahu sanoi Kyproksen huippukokouksessa, että Iranb haluaa rakentaa sota-aluksilleen satamia Välimerellä. Kreikan, Kyproksen ja Israelin toiveena on rakentaa öljy- ja kaasujohto Eurooppaan ohittaen Turkin, jonka kautta putki olisi halvempi, mutta poliittisesti epävarmempi presidentti Recep Tayiip Erdoganin islamilaisen valtapolitiikan vuoksi. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/PM-in-Cyprus-Iran-hopes-to-build-naval-bases-in-Mediterranean-554861
PA/PLO:n johto ilmoittaa, että USA:n lähetystön muutto Israeliin 14. toukokuuta on raivon päivä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-official-May-14-to-be-day-of-rage-554867
Guatemala ja Paraguay muuttavat lähetystönsä Jerusalemiin pari päivään USA:n lähetystön muuton jälkeen 14.05. https://www.jpost.com/Israel-News/After-US-and-Guatemala-Paraguay-to-move-its-embassy-to-Jerusalem-554739
Elokuvan tekijä Pierre Rehov näyttää laatimassaan elokuvassa "Behind the Smoke Screen"mitä Hamasin markkinoima jo kuudetta viikkoa kestänyt "Great March of Return" todella tarkoittaa. Hän kertoo läheltä seuranneensa Hamasin propagandan rakentamista ja haluaa, että maailma alkaisi lopultakin tajuta todellisuuden savuverhojen takaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-Exclusive-footage-from-inside-Gaza-reveals-true-face-of-protests-553655.
Maailman korkein 989 jalkaa korkea aurinkovoima-torni on valmistumisvaiheessa. Sen ympärille on asennettu 50 000 peliä, jotka kohdistavat säteensä torniin. Ashalim Solar projekti antaa sähköä 150 000 talouteen avustaen Israelia saavuttamaan 10 % maan sähköntuotannosta uudistuvasta lähteestä v. 2020.
Projekti on kansainvälinen, rakennusosat toimitti Kaliforniassa toimiva Bright Energy ja Bostonin General Electric. Alström Ranskasta valvoi projektia. https://www.fromthegrapevine.com/photos/nature/tallest-sower-tower-world-israel-ashalim
Presidentti Putin osallistuu tänään Netanyahun kanssa Moskovan Punaisella Torilla voitonparaatiin natsiSaksasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245674
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sai vastalauseiden ryöpyn maailmalta sanoen, että juutalaisten tuhoaminen Euroopassa johtui juutalaisten harjoittamasta rahanlainauksesta ja pankki-toiminnasta. Jopa EU-maat paheksuivat Abbasin perättömiä väitteitä, Saksan todetessa: Holokaust oli ja on meidän eikä kenenkään muun synti.
Abbas pyysi anteeksi – ei lausuntoaan, vaan sitä, että se loukkasi jonkun tunteita. 82 vuotta epäjumalansa Allahin kasvoja katsellut Abbas ei voi millään puhdistaa mustaan sydämeensä kertynyttä roinaa, siihen tarvitaan jumalallista puuttumista. https://www.breakingisraelnews.com/107151/us-calls-upon-un-security-council-to-condemn-palestinian-chairmans-deeply-disturbing-holocaust-remarks/
Jemenin kapinalliset ampuivat ohjuksia Riyadiin, josta kultiin räjähdyksiä. Joku haluaa Saudi Arabian aloittavan sodan Iranin kanssa. Riyadiin ammuttiin 2 Iranissa valmistettua ohjusta, jotka ammuttiin alas. https://www.timesofisrael.com/yemen-rebels-target-saudi-capital-with-missiles-report/
Israelin "kaunis olento" Netta Barzilai kelpuutettiin Eurovision 2018 loppukilpailuun. https://www.timesofisrael.com/israels-beautiful-creature-netta-barzilai-qualifies-for-eurovision-2018-final/
USA:n Jerusalemin lähetystön tienviitat alkavat olla paikoillaan. https://www.timesofisrael.com/israels-beautiful-creature-netta-barzilai-qualifies-for-eurovision-2018-final/
Hamas käy uudenlaista sotaa Israelia vastaan IDF:n katsoessa sormi suussa: Miten suhtautua noihin ilmapalloilla varustettuihin leijoihin, joilla on poltettu rajan pinnassa olevien kibbutsien ja maatilojen viljapeltoja. Satoja dynaameja, useita eekkereitä, vehnää on poltettu. Kukaan ei ole haavoittunut, mutta asukkaita varoitetaan koskettamasta leijoihin, jotka voivat olla miinoitettuja. Tämä lienee osa March of the Return, joka alkoi 30. maaliskuuta ja jatkuu toukokuun puoliväliin. https://www.timesofisrael.com/flaming-balloons-from-gaza-said-to-spark-fires-in-southern-israel/.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -22; Tiberias 17 -27, Suolameri 20 -30, Eilat 23 -31. +C-astetta, puolipilvistä, perjantaina pilvistä, lämpötila nousee useita asteita
Sunday, May 06, 2018

SUNNUNTAI 06.05.2018

SUNNUNTAI 06.05.2018
01. Tätä aikaa voisi hyvällä syyllä kutsua tunnetun lauselman mukaisesti: Tyyntä ennen myrskyä. Gazan rintamalla tilanne jatkuu entiseen tahtiin: Joka päivä satoja ellei tuhansia gazalaisia kokoontuu turva-aidan taakse herjaten IDF:n sotilaita samaan tapaan, kuin filistealaisten Goljat Davidin aikaan, joka lopulta yksin uskalsi uhmata jättiläistä juutalaisten Jumalan ja Israelin sotajoukkojen herjaamisesta surmaten hänet epätasaisessa ottelussa.

02. Perjantaina arviolta 10 000 Gazan asukasta kokoontui turva-aidan taakse protestoidakseen "March of the Return" iskulauseen alla jo kuudetta perjantaipäivää joidenkin yrittäessä särkeä turva-aitaa, toisten valmistellessa syttyvällä liuoksella varustettuja leijoja, joita he lähettivät Israelin puolelle. Maailman huomion herättämiseksi he ovat ottaneet mukaansa pieniä lapsia.
IDF:n majuri Avichai Adraee varoitti gazalaisia twitter-sivullaan: "Hyökkäysleijat eivät ole lasten leikkiä emmekä näe asiaa siten. Hamas käyttää teitä saadakseen teidät mukaan terrorismin kierteisiin".
Israelin juutalaisyhteisöjen turvallisuuspäällikkö varoitti asukkaita koskemasta leijoihin, sillä ne voivat olla miinoitettuja. Hamas käyttää protesteja peittona hyökkäyksille IDF:n sotilaita vastaan.
Sadat Cazan arabit sytyttivät tuleen Gazan puolella olevan Kerem Shalomin rajanylitysterminaalin. He vaurioittivat samalla Israelista Gazan puolelle johtavia kaasu- ja polttoainejohtoja aiheuttaen katkoksia jakelussa. Ulkomaiden ja Israelin pyrkiessä avustamaan Gazan asukkaitten hyvinvointia he kyynisesti torpedoivat heidän ponnistelujaan.


Perjantaina 2 IDF:n dronea murskautui Gazassa ilmeisen toimintahäiriön vuoksi, toinen niistä uudenaikaisin Matrice-drone. Kummassakaan ei ollut salaista tietoa; niitä käytetään mielenosoitusten seuraamiseen.
Gazalaiset tekivät useita yrityksiä turva-aitaa vastaan. Eräässä videossa näytettiin kymmenien nuorten miesten murtautuvan aidan läpi Israelin puolelle kenenkään estämättä. Hortoiltuaan aikansa Israelin puolella he palasivat takaisin Gazaan. Ehkä sen tarkoituksena oli vain osoittaa, miten helppoa aidan tuhoaminen on.

Gazan terveysministeriö ilmoitti, että tuhat gazalaista vammautui perjantain protestissa. Heistä 229 evakuoitiin sairaalaan, loput hoidettiin paikan päällä.
"March of the Return" alusta lähtien arviolta 7 000 Gazan asukasta on vammautunut, 45 on saanut surmansa PA:n uutistoimiston Wafa:n mukaan. 24 ihmistä on menettänyt jalkansa yhteenotoissa IDF:n kanssa. Wafa kertoi myös, että ainakin 6 turva-aitaa vahingoittanutta gazalaista Maghazi pakolaisleirin itäpuolella haavoittui sotilaitten avatessa tulen heitä kohti, yksi kriittisesti. Myös naiset ovat entistä useammin osallistuneet IDF:n sotilaita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin kivittäen ja autonrenkaita polttaen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Dozens-try-to-breach-fence-during-Gaza-protests-553579,
https://www.jpost.com/Israel-News/In-Gaza-women-protest-among-the-burning-tires-and-smoke-553502,

03. Trumpin asianajaja Rudy Giuliani vihjaili lauantaina, että presidentti Trump tulee eroamaan Iranin kanssa solmitusta JCPOA sopimuksesta, koska avainmaat Ranska, Englanti ja Saksa, eivät ole lämmenneet hänen pyytämäänsä sopimuksen korjaamiseen tuhoisimmilta osiltaan, joista oleellisimmat ovat 10 -15 vuoden jälkeen Iranin vapauttaminen uraanin rikastusta koskevista rajoituksista, sekä lisäyksenä sopimukseen Iranin ballististen ohjusten rakentamisen ja testaamisen kieltäminen tai rajoittaminen.
Netanyahun paljastamat Iranin epärehelliset ja salaiset uraanin rikastustoimet eivät myöskään ole saaneet ansaittua arvostustaan länsimaisessa ajattelussa.
Presidentti Trumpin tulee tehdä päätöksensä viimeistään 12. toukokuuta.
Giuliani puhui Demokratian ja inhimillisten oikeuksien vapaus-konventiossa Washington DC:ssa tuhannelle Iranin-Amerikan yhteisön edustajalle heittäen kysymyksen kuulijoille: "Pompeo hänen oikealla puolellaan ja kansallisen turvallisuusneuvonantaja John Bolton vasemmalla, mitä uskotte, tulee tapahtumaan tälle sopimukselle?" Hän piti symbolista paperilappua kädessään teeskennellen repivänsä sen kahtia ja sylkevänsä sille lausuen ennustuksen: Trump ei tule korjaamaan sitä vaan hylkäämään sen 12.05.2018. Giuliani esitti puheessaan vaatimuksen Iranin hallituksen vaihtamiseksi todeten, ettei mikään ole tärkeämpää kuin vapaus ja Iranin kaltaisten hyvien ihmisten vapauttaminen, samalla ylistäen Trumpia, joka ilmoitti USA:n tukevan Iranin kansan taistelua vapaudestaan.

Valkoisen Talon virkailijat kertoivat viime keskiviikkona presidentti Trumpin olevan lähellä päätöstä vetäytyä vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta Iranin ja P5+1 maiden välillä. He ennustivat, ettei vetäytyminen ole täydellinen, vaan pahimpien kohtien uusiminen pystymättä kuitenkaan yksilöimään tarkemmin. Euroopan maiden johtajat ovat Japanin ja Kiinan tukemina pyrkineet vakuuttamaan Trumpille vaaroista, mitä sopimuksen hylkääminen tai muuttaminen voi merkitä, Venäjän esittäessä mielipiteensä uhkauksen muodossa, että se voi pakottaa Venäjän lähestymään Irania.
Pääministeri Netanyahu on puolestaan pyrkinyt vakuuttamaan länsimaiden johtajille, että Iran solmi sopimuksen valheellisesti peittäen sen, että Iranilla oli kaiken aikaa toimiva salainen projekti, jolle hallitus oli antanut ohjeet 5 atomipommin rakentamiseksi, kukin voimakkuudeltaan 10 kilotonnia.
Presidentti Trump esitti vaatimuksensa "huonoimman koskaan tehdyn sopimuksen" uusimisesta tai rajusta muuttamisesta vaalipuheissaan ja on jatkanut sitä presidenttikautensa aikana.
https://www.jpost.com/Middle-East/Trump-layer-Giuliani-hints-US-president-will-exit-Iran-nuclear-deal-553593

04. Trumpin kohtalokkaan päätöksen lähestyessä, kentällä
tapahtuu ripeää viime hetken toimintaa. Påäministeri Benyamin Netanyahu lentää keskiviikkona Moskovaan keskustellakseen "alueellisesta kehityksestä Lähi-Idässä".
Venäjän johto ilmoitti lauantaina sopimuksen hylkäämisen merkitsevän sitä, että Moskova ja Teheran tulevat lähestymään toisiaan, mikä ei tule miellyttämään Israelia ollenkaan Iranin saatua jalansijaa Israelin pohjoisrajan takana liittolaistensa kanssa.
Englanti, Ranska ja Saksa ovat pyrkineet vaikuttamaan Trumpin päätökseen. Euroopan tiedustelujohtajat vierailivat viikonvaihteen aikana Israelissa tutustuen Netayahun esittämiin dokumentteihin, jotka Israelin mukaan todistavat Iranin sopineen P5+1 maiden kanssa väärin ja valheellisin perustein.
Ennen keskustelujaan presidentti Putinin kanssa Netanyahu osallistuu Venäjän voitonparaatiin natsiSaksasta, joka merkkinä natsien häviöstä. Putin on tavannut Netanyahun ainakin 6 kertaa viime vuonna.
Liberman totesi Washingtonin matkansa jälkeen, ettei USA antanut selvää tietoa Trumpin päätöksestä. Puolustusministeri Liberman puhui TV-kakkoselle lauantai-iltana, miten tärkeää Israelin kannalta on estää Iranin sotilaallista laajentumista Syyriassa, jonne se pyrkii asentamaan Venäjän toimittamia IT-ohjuksia, kuten S-300 ja S-400, joilla se pystyisi valvomaan Syyrian ja suurelta osin myös Israelin ilmatilaa tehokkaalla tutkallaan.
Liberman varoitti, että jos Israelin lentokoneita vahingoitetaan S-300 tai S-400 ohjuksilla, Israel tulee tuhoamaan tukikohdat, joista niitä ammutaan.
Liberman vakuutti, ettei Israel etsi sotaa, mutta jos se siihen pakotetaan, se tulee iskemään kaikin voimin. Hän antoi tunnustusta Venäjän käytännölliselle neuvottelu-mallille kiitellen Venäjän ja Israelin hyviä suhteita, vaikka niiden intressit poikkeavatkin toisistaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Russia-warns-return-of-axis-of-resistance-with-Iran-if-deal-collapses-553569

05. Netanyahun päätös esittää havaintonsa Iranista saatuihin uusiin dokumentteihin perustuen ei ole saanut Israelin poliittista kenttää tulemaan hänen taakseen, vaikka esitys oli teknisesti ja verbaalisesti huippuluokkaa. Siinä esiin tuodut tosiasiat paljastivat Iranin shiamuslimi-johtajien omaksuman uskonnollisen ohjeen, että muslimi voi valehdella puhtaalla omallatunnolla, jos se tapahtuu henkensä pelastamiseksi, tai jos se edistää Islamin asiaa. Yllätys sen sijaan on Israelin poliittisen kentän kovin hajaantunut suhtautuinen esitykseen, Jair Lapidin jopa syyttäessä, että paljastaessaan Mossadin osuuden se vaarantaa sen salaiset toimet tulevaisuudessa. Netanyahun laskelma - jos hänellä sellainen oli – poliittisen kentän yhdentymisestä ei ole toteutunut, ei edes hänen omassa Likud-puolueessaan.
Israel tarvitsee Moseksen kaltaisen johtajan jossa yhdistyvät sekä maallinen että hengellinen johtajuus, ja joka toimii Moseksen tapaan Jumalansa arvovallalla. https://www.jpost.com/Israel-News/The-political-battle-over-Netanyahus-epic-Iran-intel-broadcast-553431

06. UUTISIA LYHYESTI
Rabbi, joka on kirjoittanut yli 50 kirjaa, joista monet ovat käsitelleet lopunaikoja, puuttui Syyriassa tapahtuvaan kehitykseen, joka hämmentää jokaista sekavuudellaan. Rabbi Pinchas Winston sanoo, että tilanne Syyriassa on kehittymässä raamatulliseksi. Hän sanoi useitten uskovan Raamatun kuolleeksi, mutta ettei se ole totta. Ei ole aikaa istua lempinojatuoliinsa ja rentoutua, sillä kuten korkea USA:n virkailija totesi nimeään mainitsematta, "Listalla potentiaalisista avoimista konflikteista maailmassa, Israelin ja Iranin välinen sota Syyriassa on listan kärjessä tällä hetkellä".
Winston menee vielä pitemmälle: Tilanne on todella kehittymässä raamatulliseksi. Huoli Israelin ja Iranin sekaantumisesta sotaan voi lähitulevaisuudessa kehittyä Israelin konfliktista Iranin äskeisen laajentuminen vuoksi epäsuorista hyökkäyksistä avoimeksi sodaksi. Aiemmin Iran hyökkäykset Israelia vastaan ilmenivät sen roolissa terrorismin johtavana maana. Islamin terrorismi oli sen keskeinen intressi. Iran kannatta Hamasia Gazassa, ja toimittaa aseita Hizbullahille Libanonissa. Israel ampui alas Iranin lähettämän drone-koneen Israelin alueella.
Kostoksi Israel teki ilmaiskun T4 tukilohtaan surmaten 7 Iranin sotilasta. Toisessa ilmaiskussa sotilastukikohtaan Syyrian länsiosassa tuhoutui 100 -200 ohjusta, jotka oli tarkoitettu Assadin armeijalle. Siinä kuoli 20 henkilöä, heidän joukossaan iranilaisia sotilaita Iranin kiistäessä. Iran rakentaa sotilastukikohtia Syyriaan, jossa sillä on arviolta 80 000 sotilasta (määrät vaihtelevat). Iran suunnittelee iskuja Israelin Golanille sille myötämielisiä terrorijärjestöjä käyttäen. Israelin Knesset antoi pääministerille valtuudet sodan aloittamiseksi puolustus-ministerin myötävaikutuksella ilman Knessetin lupaa.
Winston toteaa, että Syyria kuului Israeliin kuningas Davidin valloitettua sen, ja asetti pyhyyden (kedusha) Syyriaan. Iran hyökkää kaikkea Jumalalle pyhitettyä vastaan maailmassa ja aloittaa sen Syyriasta.
Profeetta Hesekiel ilmoittaa profetiassaan, että Persia (Iran) on lopun aikojen pahin vihollinen Israelille. http://www.wnd.com/2018/05/rabbi-warns-conflict-in-syria-about-to-get-biblical/,
Edelliseen liittyen voisi asettaa kysymyksen: Kuka rahoittaa Islamin ryntäykset kristillisiin maihin maailmassa, joissa he tuhoavat kaikkea Jumalalle pyhitettyä pyrkien samalla poistamaan kaikki ulkoiset kristilliset merkitkin, ja pakottavat länsimaat omaksumaan oman sharialakinsa, sekä hylkäämään vuosisatojen aikana yleiseksi tunnustetut moraliset ja eettiset arvonsa. "Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus". (Mt 24:12)

GiroD´Italia pyöräilijät lähtivät tänään viimeiselle reitille Bershebasta kohti Eilatia 4000 poliisin valvoessa turvallisuutta ja estäessä liian innokkaita faneja tunkeutumasta heidän tielleen. Kolmen päivän kilpailu päättyy tänään, jonka jälkeen heillä on päivän loma ennen starttaamistaan uusiin kamppailuihin Italiassa. Israelilainen tiimi on mukana ja sen kerrotaan menestyneen hyvin toisella osalla. https://www.timesofisrael.com/cyclists-ready-for-desert-sprint-as-giro-ditalia-heads-into-final-israel-stage/
IAF iski leijojen lähettämispaikkaan Gazassa. Leijat varustettiin palavilla, helposti syttyvillä aineilla ja lähetettiin Israelin puolella tuulen mukana, jossa ne sytyttivät tulipaloja polttaen viljapeltoja. (Jes 54: 17) https://www.breakingisraelnews.com/107140/idf-strikes-hamas-launching-site-for-attack-kites/
Pääministeri Netanyahun tiedottaja Gavid Keyes selittää, että Hamas haluaa Israelin täydellistä tuhoamista. Se on näin yksinkertainen". https://www.breakingisraelnews.com/106885/what-the-media-is-not-saying-about-gaza-and-hamas/
Arkeologit saivat epätavallista apua maahan reittejään kaivavilta rotilta etsiessään ja löytäessään laajan rakennuksen Hebronin kukkuloiden alapuolella. Rakennus oli kuulunut kuningas Davidille, joka vahvistaa Raamatun kertomuksia hänestä, jota monet Raamatun "asiantuntijat" pitivät taruhenkilönä ilman näyttöä. Vielä 25 vuotta sitten hänen historiallista todellisuuttaan epäiltiin, sanoo professori Abraham Faust, kaivausten johtaja Hebronin kukkuloilla, ja etenkin kuningaskunnan koosta on taitettu peistä vuosikymmenien ajan. https://www.breakingisraelnews.com/106811/new-archaeological-find-confirms-sophisticated-davidic-kingdom/
Presidentti Trump sanoi Jewish Americans 12.vuosijuhlassa: "Jewish Americans ovat avustaneet ohjaamaan kansamme moraalista luonnetta. He ovat antaumuksella osallistuneet syvästi Amerikkalaiseen yhteisöön samalla säilyttäen historialliset arvonsa ja traditionsa. Heidän kiintymyksensä sosiaaliseen oikeuteen ja osoittamansa ystävällisyys vieraita kohtaan perustuu uskoon, että Jumala loi kaikki ihmiset kaltaisikseen, ja että me kaikki ansaitsemme kunnioituksen ja rauhan". Hän kutsui toukokuun Jewish Americans perinne kuukaudeksi. Hän ylisti juutalaisen yhteisön traditiota hyväntekeväisyydestä, jonka vuoksi heitä pidetään "valona kansoille". https://www.breakingisraelnews.com/106951/trump-us-jewish-community-is-a-light-unto-the-nations/
Hallituksen uskotaan hyväksyvän lakiesityksen, jolla poistetaan korkeimman oikeuden kaappaama valta estää lakiesitykset, joita se ei hyväksy. KO:n presidentti Eshter Hayou kävi valittamassa pääministerille, että demokratia vaarantuu, jos laki hyväksytään.
https://www.timesofisrael.com/ministers-expected-to-okay-bill-reining-high-court-despite-coalition-fray/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -27; Tiberias 21 -33; Suolameri 26 -33; Eilat 26 -36 +C-astetta, tänään puolipilvistä. Huomenna alkavat sateet jatkuen tiistaina, lämpötilan pudotessa reilusti.

.