Friday, December 27, 2013

PERJANTAI 27.12.13


PERJANTAI 27.12.13
1. TÄNÄÄN perjantaina, sapatin aattona, on mahdollista, että internetyhteys saadaan lopulta kahden viikon jälkeen kuntoon. Se olisi minulle suuri henkinen helpotus, sillä olen kärsinyt kuin pahantekijä siitä, etten ole mitään kautta voinut julkaista raporttejani. Se on samalla saanut minut syviin itsetutkisteluihin ja luovutustaisteluihin, joka tuntuu luissa ja ytimissä. Olen ymmärtääkseni viettänyt aivan liian paljon tietokoneen ääressä, kun olisi pitänyt keskittyä Sanan tutkimiseen ja hiljaiseen rukoukseen maailman kristikansan ja koko maailman puolesta, jotka molemmat ovat joko vainojen tai suurten mullistusten alaisina tai niiden kynnyksellä. Julkaisen valmiit raportit, kun yhteys ulkomaailmaan palautuu.
SÄÄTIEDOT lupaavat tänään puolipilvistä säätä, lämpötilat: Jerusalem 7 -14 +C-astetta; Tiberias 9-20; Suolameri 14 -23; Eilat 13 -23 +C-astetta. Huomenna lämpötilojen ennustetaan nousevan yhden lämpöasteen tämän päiväisistä.
2. JERUSALEMIN alueoikeus päätti eilen peruuttaa lokakuun vaalit Beit Shemeksen kaupungin osalta massiivisten vaalirikosten vuoksi, kuten JP uutisoi. Kaupungin sisällä kuohuu ja on kuohunut jo vaaleista lähtien, mikä suuresti alkaa muistuttaa uskonnollista sotaa, jota kuitenkaan kukaan ei halunne. Beit Shemeksessä on voimakas haredi asujamisto, joka seuraa tarkoin hengellisten johtajiensa ohjeita. Shas-puolueen puheenjohtaja Arie Deri ilmoitti, että kaupungin pormestari Moshe Abutbul valittaa oikeuden päätöksestä. Pormestari edustaa ultraortodokseja, hänen kilpailijansa Eli Cohen ei-uskonnollisten ja uskonnollisten sionistien kansanosaa.
Abutbul voi tarvita erillisen oikeuden päätöksen valittamiseen, mikä hidastaa ja monimutkaistaa tilannetta, valitus on tehtävä 14 päivän sisällä. Oikeuden kolme tuomaria viittasivat päätöksessään rikostehtailuun vaalien yhteydessä. Sisäministeri Gideon Saar asettaa uuden vaalipäivän 120 päivän kuluessa oikeuden päätöksestä vaalien tai valituksen hylkäämisestä.
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri Avigdor Liberman sopivat torstaina, että vaalikynnys nostetaan kahdesta %:sta 3.25 %:in. Knessetissä hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä Ronen Hoffmanin laatima ja Yesh Atidin ja Israel Beitenun tukema esitys vaali-kynnyksen nostamiseksi neljään %:in, mutta Hoffman sanoo puolueensa voivan hyväksyä 3.25 %:n kynnyksen kompromissin saavuttamiseksi kriitikkojen kanssa. Uudistus koskee etenkin pieniä arabipuolueita, joista monet eivät yllä kynnyksen ylittämiseen. Arabien syyte, että laki on tarkoitettu arabien edustuksen vähentämiseen, on esittäjien mielestä väärä, sillä pienten puolueiden runsaus vaikeuttaa hallituksen toimia ja aiheuttaa sekaannusta kentällä. Arabit selittävät, että arabit ovat mielipiteiltään suuresti hajaantuneita, joiden kokoaminen suurempiin ryhmiin on vaikeaa, mitä lisää voimakas perhesidonnaisuus.
KNESSETIN lakikomitea aloittaa työskentelyn esityksen kimpussa ensi viikolla. Lakikomitea päätti jo aiemmin, että hallituksen ministerien määrä rajoitetaan 19 ministeriin, kullakin ministerillä oma asiakokonaisuutensa ja ministeriönsä, sekä neljään apulaisministeriin. Lakiesitys tuodaan lopulliseen äänestykseen ensi kuukauden lopussa.
4. GAZAN terroristit ampuivat keskiviikkoyönä raketin kohti Ashkelonin rannikkoaluetta ja toisen myöhemmin keskiviikon iltapäivänä. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. IDF on pysytellyt korkeassa hälytysvalmiudessa viikon aikana Gazasta tehtyjen hyökkäysten vuoksi, sillä niitä ei pystytä ennakoimaan. IDF katsoo Hamasin vastaavan jokaisesta raketista.
Puolustusministeri Moshe Yaalon vakuuttaa, ettei armeija salli terrorismin valuvan rajan yli Israeliin. Suhteellinen rauhantila palautui torstaina iltapäivällä, mutta armeijan edustaja toteaa, että samanlainen petollinen rauhantila vallitsi ennen tulitusta Israelin puolelle aiheuttaen ihmishenkien menetyksiä. Siksi armeijan tulee olla valppaana kaiken aikaa.
IDF siirsi viikon aikana IRON DOME ohjusten torjuntapatteristot Ashdodiin, Beershebaan ja Sderotiin. IDF iski tiistaina kuuteen hyökkäyskohteeseen Gazassa vastauksena beduiini-työntekijän sala-ampumiseen Gazan turva-aidalla Israelin puolella aitaa.
ISRAELIN laskuvarjojääkärit pitivät naamioitumisharjoituksia voidakseen nopeasti ja voimallisesti vastata eteen nouseviin tilanteisiin. Prikaatin tiedustelupataljoonan komentaja kapteeni Rotem Mirazi sanoi, että kukin pataljoona lähettää kaksi miestä osallistumaan harjoituksiin, jotka voivat siirtää oppimiaan taitoja omiin yksiköihinsä. Mirazi sanoi, että viikon aikana käytiin läpi erilaisia naamioitumisvälineitä, joita valmistetaan Israelissa. Niihin kuuluu erilaisia verkkoja, joiden avulla sotilaat pystyvät sulautumaan ympäristöönsä. Hän kehuu naamioitumisvälineitä hyvin helppokäyttöisiksi ja sanoo, että jos joku yksikkö saa tehtäväkseen valvoa jotain määrättyä aluetta, sen tulee voida pysyä näkymättömänä. Jotkut operaatiot joudutaan suorittamaan vihollisen linjojen takana. Viime vuonna laskuvarjo-prikaati piti 1000 miestä käsittävän joukon harjoituksen, jotka kuvitellussa tilanteessa siirrettiin vihollisen rintaman taakse Herkules-kuljetuskoneilla. Maahan laskun jälkeen osastot sotilaat kokoontuivat määrätyille alueille valmistautuen hyökkäykseen kuviteltua kohdetta vastaan.
5. POLIISI sanoo tiukentavansa turvallisuustoimiaan yhdessä IDF:n ja rajapoliisin kanssa viikon aikana sattuneiden hyökkäysten johdosta. Myös poliisin ja rajapoliisin partiointia lisätään Juudean ja Samarian alueilla. Poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld sanoi lisättyjen turvallisuustoimien olevan välttämättömiä väkivallan kasvun vuoksi ja koska rauhan-keskustelujen jouduttua ilmeiseen kuolleeseen tilaan, on odotettavissa PA:n arabien lisäävän väkivaltaansa, jota ääriainekset voivat hyödyntää omiin päämääriinsä. Hän sanoi, että poliisin lukumäärää on nostettu myös Gazan alueen läheisyydessä.
POLISIN ylitarkastaja Yohanan Danino sanoi keskiviikkona, että turvallisuusjoukot ovat havainneet huolestuttavaa terrorismin kasvua kansan parissa, joka on ollut odotettavissa. Hän esitti havaintojaan käydessään tapaamassa tiistaina tien no 60 risteyksessä PA:n arabin puukottamaa poliisia, joka vietiin sairaalaan 15 sm:n puukonterä selkään iskettynä. 40-vuotias kahden lapsen isä on tervehtymässä hengenvaarallisesta hyökkäyksessä. Jerusalemin Shaare Zadekin sairaalan tiedotteen mukaan puukonisku lävisti toisen munuaisista, joka jouduttiin poistamaan, sekä ulottui vatsaonteloon saakka. Puukonterä poistettiin sairaalassa varoen vahingoittamatta muita sisäelimiä. Toinen puukotusyritys epäonnistui Maale Adumimiin menevän tien tarkastuspisteessä, jossa kolme arabia lähestyi poliiseja sunnuntai-iltana. Poliisit pystyivät estämään puukotuksen pidättäen kaikki kolme kuulusteluja varten. Kaksi heistä vapautettiin myöhemmin, mutta puukkoa heiluttanut on pidätettynä.
6. INTIAN juutalaisia siirretään kaiken aikaa muinaiseen kotimaahansa. Torstaina kaikkiaan 38 hengen ryhmä saapui Israeliin. He asuvat usean kuukauden ajan Shavei Israel järjestön vastaanottokeskuksessa. He ovat kotoisin Mizoran valtiosta Intiassa. Heistä 18 on 18 vuoden ikäisiä tai nuorempia. Käytyään läpi intenssiivisen hepreankielen oppikurssin ja kääntymisprosessin heidät sijoitetaan Ylä-Nasaretiin. Heille opetetaan myös, miten etsiä työtä Israelissa. Järjestön puuhamies Michael Freund sanoo, että heidän toivotaan menestyvän ja sopeutuvan täysin Israeliin. Hän hämmästelee, miten nämä juutalaiset 
Ihmiset pystyivät säilyttämään eristettyinä muista juutalaisista edes alkeellisia merkkejä ja rituaaleja alkuperäisestä juutalaisesta uskostaan 2 700 vuoden ajan. Bnei Menashe heimon jäseniä on siirretty jo n. 2000 henkeä Israeliin. Vaikka päärabbinaatti ei hyväksy heidän juutalaisuuttaan, Knesset hyväksyi lokakuussa 899 Bnei Menashe juutalaista siirtolaista. Israeliin torstaina muuttanut Khupchawng sanoo kaipaavansa entistä kotimaataan Mizoramia, koska se on kaunis ja rauhallinen maa, mutta Israel on nyt hänen kotimaansa.   


TORSTAI 26.12.13


TORSTAI 26.12.13
1. TÄNÄÄN keskiviikkona, toisena joulupäivänä – joka on edelleen normaali työpäivä – luvataan lämpöä Jerusalemissa 7 -14 +C-astetta; Tiberiassa 9 -20; suolamerellä 14 -23; Eilatissa 13 -23 +C-astetta, taivas on puolipilvinen. Huomenna luvataan asteen nousua kauttaaltaan. Kinneretin pinta on 211.29 metriä merenpinnan alapuolella, nousua 0.0 sm. Internetyhteys on vieläkin poikki. Koska palelun tarjoava yhtiö lupasi hoitaa asiaa vasta ensi viikon tiistaista, pyysimme Besekin puhelinyhtiötä apuun. Se aloittaa asian hoitamisen huomenna perjantaina, tai ehkä jo tänään, jos teknikko on vapaana. Yhteyden siirtymisen korjaaminen on aiheuttanut minulla vaikeaa ahdistusta, joka tuntuu sydämessä kipuna. Kävimme Maccabin lääkärissä kysymässä mahdollista hoitoa vaivaan, mutta hän vain kyseli ja kuunteli stetoskoopillaan antaen lähetteen testeihin, joista Maija varoitteli, että jotkut ovat tulleet niistä ulos jalat edellä, eli ne voivat olla hengenvaarallisia.
Israelissa on alettu pikku hiljaa tutkia lumimyrskyjen maalle aiheuttamia vahinkoja. Paikallinen sähköyhtiö IEC ilmoitti arvionaan kärsinensä 100 miljoonan NIS tappiot, jotka se siirtää suoraan kuluttajahintoihin, mikä nostaa sähkön hintaa 5 %. Tämän ohella on syytä huomioida, että PA saa sähkönsä IEC:ltä jättäen laskunsa maksamatta. Velka lienee tällä hetkellä 850 miljoonaa NIS ja kasvaa jokaisella katkaisijan näpsäytyksellä.
Energian, veden ja kansallisen infrastruktuurin ministeri Silvan Shalom kannattaa alennuksia sähkönhintoihin eläkeläisille, vammaisille, holokaustista selvinneille ja yksinäisille sotilaille Bituah Leumin, Kansallisen Vakuutusinstituutin, suositusten mukaan. Uusien sääntöjen mukaan alennuksiin suositellut saavat 50 %:n alennuksen taloussähkönsä ensimmäisen 400 KW-tunnin käytöstä kuukaudessa. Sähkön hintaa nostettiin toukokuun 16. päivänä, se on nyt veron kanssa 63.22 agoraa/KW-tunti, mutta sitä jouduttaneen nostamaan uudelleen myrsky-tuhojen vuoksi. Veden hintaa lasketaan tammikuun alusta 5 % nykyisestä 9.26 NIS/m3, eli veron kanssa 14.91 NIS/m3, uuteen hintaan 8.8 NIS/m3 + vero.
EPÄTAVALLISEN kylmä ilma nostaa vihannesten hintoja rajusti. Tomaatin hinta oli 3 viikkoa sitten 2.50 NIS/kilo, nyt se maksaa tukkukaupoissa 8.40 NIS/kilo – 236 %:n nousu. Kurkun hinta nousi 122 %, entinen hinta 3.50 NIS/kilo, uusi hinta 7.80 NIS/ kilo. Munakoison entinen hinta oli 1.50 NIS/kilo, uusi hinta 8.50 NIS/kilo, nousua 466 %. Kurpitsan (cucchini) hinta kolminkertaistui, uusi hinta 13 NIS, lehtisalaatin hinta nousi kaksinkertaiseksi, kukkakaalin hinta nousi 218 %, uusi hinta 7 NIS. Monista vihanneksista on suuri puute.
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on aloittanut - tai ehkä paremmin jatkaa aloittamaansa – uhkapeliä israelilaisten elämän kustannuksella pitäen kiinni päätöksestään vapauttaa 26 terroristia, paatuneita rikollisia ja murhamiehiä, jotka eivät ole suinkaan katuneet tekojaan, vielä ensi viikon aikana. Voidakseen edes jotenkin pehmentää päätöksensä mielettömyyttä hän lupaa samassa yhteydessä ilmoittaa uusista rakennussuunnitelmista Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemissa. Edelliset terroristien vapauttamisen yhteydessä julkistetut rakennussuunnitelmat sijoittuvat valtaosin suuriin juutalaisyhteisöihin, joiden uskotaan joka tapauksessa jäävän Israelin alueelle lopullisessa sopimuksessa.
Hallitusta lähellä oleva virkailija vakuuttaa, että Israel toimii pilkun tarkasti neuvottelun jatkamisen yhteydessä sovituista periaatteista, eikä niissä millään tavoin kielletty uusien rakennuskohteiden julkistamista. Kärkeviä vastalauseita on joka tapauksessa odotettavissa PA/PLO:n taholta, sekä USA:n, YK:n ja EU:n taholta varoitellen, että julkistetut rakennus-suunnitelmat vaarantavat rauhankeskustelujen jatkumisen, vaikka ne junnaavat paikoillaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sanoi osallistuessaan Givati prikaatin maasto-harjoituksiin, ettei hän ole onnellinen vankien vapauttamisesta, mutta lohdutti, että neuvotteluissa eri osapuolten kanssa harkitaan tarkoin nimilistaa ja kenelle vangit vapautetaan. PA/PLO tarttuu hyvin hanakasti vapauttamisoperaatioon tehden kaikenlaisia uusia vaatimuksia, kuten nyt, että vapautettavien lisäksi tulee vapauttaa 6 Israelin arabia kosiakseen sillä Israelin valtiossa kansalaisina asuvia palestiinalaisia. Toiseksi PA /PLO katsoo oikeudekseen hyväksyä tai hylätä Israelin ministerineuvoston esittämän nimilistan.
YAALON myös tarkasteli viimeisten viikkojen ja päivien aikana rajusti nousseita väkivaltaisuuksien määrää todeten, että ne näyttävät olevan yksityisten henkilöitten suorittamia, joilla ei välttämättä ole yhteyksiä terroria harjoittaviin järjestöihin.
Gazan alueelta viime päivien aikana Israelin puolelle tehtyjen hyökkäysten johdosta, joihin IDF on vastannut kovalla kädellä, Yaalon ilmoitti armeijan päättäneen siirtää IRON DOME patteriston Gazan rajavyöhykkeen lähelle. Ilmeisesti merkit viittaavat entistä suurempien rakettihyökkäysten mahdollisuuteen. Hamas kehuu kehittäneensä entistä pitemmälle ulottuvia raketteja, eli Tel Aviv on myös noussut iskukohteeksi. Puolustusministeri totesi, että rauhankeskustelut ovat kiihottaneet väkivaltaan. Keskustelujen aloittamisen jälkeen heinäkuussa kuusi israelilaista on surmattu terroristien toimesta, kun alkuvuodesta 2012 surmattiin vain yksi israelilainen. Pääministerin tiedottaja Mark Regev totesi suoraan, että väkivallan nousu johtuu PA:n kouluissa ja mediassa harjoitetusta kiihotuksesta. Hän totesi myös, ettei PA:n puheenjohtaja Abbas ole tuominnut israelilaisten surmaamista.
TERRORIN uhrien omaiset aloittivat oman kampanjansa terroristien vapauttamista vastaan todeten, että pääministeri vakuuttaa tällä kasvattavansa luottamusta palestiinalaisten keskuudessa, mutta unohtaa kokonaan luottamuksen kasvattamisen kansalaistensa kanssa. He vetoavat siihen, että USA vaatii vapauttamaan vankeja Abbasin aseman nostamiseksi, mutta USA ei itse missään tapauksessa toimisi noin, eikä ole vapauttanut Jonathan Pollardia 28 vuoden raskaan vankeuden jälkeen "hyvän tahdon eleenä Israelille".
3. Laki, jolla lapsia hoitavat homoparit saavat samat oikeudet kuin perinteiset avioparit, ohitti ensimmäisen kynnyksen Knessetin äänestyksessä, äänin 44 puolesta vastaan 20. Esityksen käsittelyä edelsi Yesh Atidin ja Beit Yehudin välinen aasikauppa, jolla esityksen annetaan edetä komiteakäsittelyyn, jossa siitä hiotaan Beit Yehudia ärsyttävät kohdat. Beit Yehudi ei halua tunnustaa homoparien rekisteröimistä virallisesti, mihin lakiesityksen nykyinen terminologia viittaa.
Israelissa käydään viivytystaistelua perinteisten arvojensa ja pyhien Kirjoitustensa vastaista lainsäädäntöä vastaan, joka on yleistynyt muualla maailmassa. Uskonnon arvostuksen alenemisen myötä keskustelu valitun kansan elintärkeistä kysymyksistä, joita ei voida muuttaa vastoin Pyhän Kirjan Toran määräyksiä ja rajauksia, on alentunut poliittiseksi puolueen ja puoluejohtajien etujen ajamiseksi puolueiden välisillä kamelikaupoilla.
4. UUTISOTSIKOITA – Strategisten asiain ministeri Yuval Steintz varoittaa, että Lähi-Idässä alkaa sunni- ja shiamuslimien välinen ydinasekilpailu, ellei Irania pysäytetä ajoissa. Ministeriön pääsihteeri prikaatinkenraali Yossi Kuperwasser totesi, etteivät alueen valtiot enää pysty seuraamaan ja ymmärtämään USA:n politiikan suuntaa. Hän viittasi Muslimi-veljeskuntaan todeten, onko Obaman hallitus tietoinen sen Lähi-Itää kattavasta vaikutuksesta. USA:n ja Saudi Arabian välien rapautuminen vaikuttaa koko Lähi-Idän alueen kehitykseen.  – Israelin arabikansanedustajat ovat liittyneet Pollardin vapauttamista vaativien joukkoon. – Jerusalem ei hyväksy Turkin tulkintaa, että Mavi Marmaran tapausta koskeva sopimus on lähes valmis, vaikka edistystä on tapahtunut. – Ulkoministeri Liberman vaatii, että nälkälakon avulla vapautettu arabi Samer al-Issawi on pidätettävä uudelleen, sillä hän jatkaa Israelin vastaista politiikkaansa vaatien, että Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen tulee siepata lisää panttivankeja, sotilaita tai siviilejä, voidakseen niiden kautta vapauttaa vankeja.  - Israelin arabikristityt ovat yhä runsaammin liittymässä armeijan palvelukseen. Heitä on 140 aktiivipalveluksessa ja 600 reservissä. Palvelukseen astuvia ja siihen ehdottavia kuitenkin uhkaillaan ja vainotaan muiden arabien toimesta, mitä arabikansanedustajat kiihottavat. – IDF:n insinöörijoukot valmistautuvat mahdollisuuteen, että Gazasta tehdään hyökkäyksiä Israelin puolelle hyvin monin tavoin, joiden aiheuttamaa uhkaa vastaan tulee varustautua. Insinöörit päättivät juuri tehokkaan koulutuksen, jossa näitä uhkakuvia simuloitiin. 
KESKIVIIKKO 25.12.13


KESKIVIIKKO 25.12.13
1. TÄNÄÄN ensimmäisenä joulupäivänä, joka on Israelissa normaali työpäivä, sääennustus lupaa puolipilvistä ja tuulista säätä, lämpötila on tänään Jerusalemissa 8 – 16 +C-astetta, Tiberiassa 11 -22; Suolamerellä 16 – 25 ja Eilatissa 14 – 25 +C-astetta. Huomenna sää on ennusteen mukaan aurinkoinen, mutta lämpötila putoaa pai astetta. Internetyhteys on edelleen poikki, eikä luvata mitään muutosta tilanteeseen ennen ensiviikon tiistaita. Pyrimme Markun kanssa selvittelemään, voisiko yhtiön vaihtaminen nopeuttaa asiaa. Toiseksi pyrimme avaamaan fax-yhteyden Suomeen, mutta siihen tarvitsemme osoitteita. Lämmitys on edelleen poikki talossamme, joten ilma on viileä, mutta ei vielä kostea.
2. JERUSALEM POSTIN uutiset koskettelevat maallisia asioita. Ensimmäinen varsinainen joulua käsittelevä artikkeli – etusivulle sijoitettua suttuista kuvaa ihmisten joulun juhlinnasta Betlehemin Manger-aukiolla lukuun ottamatta – käsittelee tilannetta, jossa PA:n poliisi karkotti joulunjuhlintaa seuraamaan tulleen juutalaisen Haaretz ja Aruz Shea, i24 Uutiset sekä TV-1 uutisille kirjoittelevan journalistin. Palestiinalaiset journalistit sanoivat poliisin toimineen oikein, mikä osoittanee palestiinalaisten oikeaa joulumieltä – "maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto" - vedoten Israelin asettamiin rajoituksiin PA:n journalisteille. PA:n alueilla toimivat arabijournalistit aloittivat alkuvuodesta kampanjan juutalaisjournalistien estämiseksi toimimaan PA:n valvomilla alueilla.
PALESTIINALAISET journalistit ovat sen jälkeen uhkailleet PA:n alueille uskaltautuneita israelilaisia journalisteja ja eräässä tapauksessa pahoinpitelivät yhtä ei-toivottua journalistia. Palestiinalaiset ovat myös valittaneet Israelin median uutisointia heidän alueillaan Juudeassa ja Samariassa väittäen sen vahingoittavan heidän imagoaan ja antavan vääristellyn kuvan tilanteista ja tapahtumista. Erityisen arka aihe PA:n alueella on puheenjohtaja Abbasin asema, minkä arvostelu saa välittömän PA:n poliisin vierailun ja kuulustelut, joita ei parhaalla tahdollakaan voida kutsua helläkätisiksi. Arabit uskovat suoraan toimintaan ilman tarpeettomia mietiskelyjä ihmisoikeuksista ja muista länsimaiden hapatuksista.
3. TILASTOLLISEN keskustoimiston tilaston mukaan kristittyjen määrä Israelin alueilla kasvoi tämän vuoden aikana 3000 jäsenellä. Kristittyjen määrä on 161 000 asukasta, 2 % maan kokonaisväestön määrästä, edellisenä vuonna heitä oli 158 000.
80 % Israelin kristityistä on arabeja, loput 20 % ovat entisen NL:n alueilta muuttaneita, joille on myönnetty kansalaisuus paluuoikeuden perusteella. Eniten kristittyjä asuu Nasaretissa, 22 400, Haifassa 14 600, Jerusalemissa 11 900 sekä Shfaramissa 9 600. Kristityistä arabeista valtaosa asuu maan pohjoisosissa, 71 % Pohjoisalueella, Haifan alueella 13 % ja 9.5 % Jerusalemin alueella.
KESKUSTOIMISTON mukaan kristityille syntyi viime vuoden 2 610 lasta; perheissä on km. 2.2 lasta. Juutalaisilla on 3 lasta perhettä kohti, druuseilla 2.3 ja muslimeilla 3.5 lasta/perhe. Kristittyjen lapset ovat menestyneet parhaiten opinnoissaan. Vuonna 2012 heistä sai 69 % valmistumissertifikaatin, heprealaisessa opintojärjestelmässä 61 %; 50 % muslimi- opiskelijoista sekä 64 % druusilapsista. 
4. SALA-AMPUJA Gazasta sai tähtäimeensä turva-aidan läheisyydessä ensimmäistä työpäiväänsä puolustusministeriön laskuun työskentelevän beduiinin Salah Shukri Abu Latyef, 22-vuotias kotoisin Rahatista, osuen häntä rintaan. Mies kiidätettiin Sorokan yliopistolliseen sairaalaan, mutta hän kuoli haavoihinsa. Armeijan raportin mukaan hän työskenteli hyvin lähellä turva-aitaa, jonka varrella tapahtuu toistuvia väkivaltaisuuksia.
IDF ei pitkään pohtinut tilannetta, vaan aloitti tiistai-iltana laajamittaisen operaation Gazan kaistalla tehdäkseen selväksi, ettei tuollainen sovi, ei ainakaan joulun aattopäivänä. Beduiinityöntekijä oli ensimmäinen IDF:n kuolonuhri operaatio Pilvenpatsas jälkeen. Gazan palestiinalaisten mukaan ilmaiskuissa sai pomminsirpaleesta surmansa 3-vuotias tyttö, joka seisoi perheen mukana ulkona Bureij-pakolaisleirin lähellä. Raportin mukaan iskussa haavoittui lisäksi perheen äiti ja hänen kaksi poikaansa.
IDF:n vastaiskuihin osallistui IAF:n koneita, panssarivoimia sekä jalkaväen sotilaita. He iskivät kuuteen kohteeseen Gazassa valiten kohteikseen Hamasin ja Islamic Jihadin infrastruktuuri-kohteita, kuten harjoitusalueita, aseitten valmistusverstaita, maahan upotettuja rakettien laukaisualustoja Gazan keski- ja pohjoisosissa. Armeijan tiedottaja vakuuttaa, että IDF on valmis uusimaan ja tarvittaessa laajentamaan vastaiskujaan, mutta ei halua kiihottaa sitä. IDF:n mukaan tilanteen vakavuutta lisää se, että uhri ammuttiin Israelin alueella. IDF ei vielä tiennyt, mikä ryhmittymä oli vastuussa tulituksesta Israelin puolelle. Pääministeri varoitti Gazan ryhmittymiä leikkimästä tulella, sillä vastaiskut tulevat kovina. Tilanteen vaarallisuutta lisää Juudean ja Samarian alueilla tai niiden lähellä tapahtuneet puukotukset.
5. ISRAELIN uskotaan vapauttavan Netanyahun lupausten mukaan ensiviikon aikana 26 palestiinalaisterroristia, mikä on kolmas vapauttamisoperaatio rauhankeskustelujen jatkumiseksi, vaikka PA:n johto vakuuttaa, ettei se millään tavoin liity keskusteluihin. Turismiministeri Uzi Landau (Beitenu) totesi, että koska Israel teki alun perin virheen suostuessaan vapauttamiseen, hän katsoo, että annetut lupaukset tulee pitää ja vapauttaminen tulee suorittaa, tuntui se kuinka pahalta tahansa.
Alun perin viranomaiset vakuuttivat, että vapauttaminen on sidottu neuvottelujen etenemiseen, joiden katsotaan nyt junnaavan paikoillaan PA/PLO:n ehdottoman jäykän asenteen vuoksi. Ministeritiimi valmistelee vapautettavien nimilistaa, joka tulee julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista, jotta asiaan kuuluvat henkilöt voivat valittaa, jos katsovat sen aiheelliseksi. PA/PLO:n johto on edellisten vapauttamisten yhteydessä pyrkinyt esittämään lisävaatimuksia, kuten sen, että ensi viikoksi suunnitellun operaation yhteydessä tulee vapauttaa 6 Israelin arabivankia. Vapauttamisen uskotaan aiheuttavan kärkevää kritiikkiä Israelin kansan keskuudessa huomioiden äskeiset terrori-iskut, joita PA ei ole tuominnut.
ISRAELISSA liikkuvien huhujen mukaan USA:n ulkoministeri John Kerry viimeistelee raami-suunnitelmaa, jonka hän aikoo esittää ensi vuoden alussa Israelin ja PA/PLO:n edustajille. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan se sallisi IDF:n sotilaitten jäävän Jordanjoen laaksoon myöhemmin määriteltäväksi ajaksi, jonka jälkeen ne korvattaisiin Jordanian ja PA:n yhteisillä partioilla. Israel hallitsisi PA:n ilmatilaa ja valvoisi sitä miehittämättömillä koneilla. IDF ei voisi tulla PA:n alueelle jäljittäessään terroristeja eikä aloittaa sotaa sitä vastaan. PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas vei Kerryn edellisen suunnitelman arabiliiton kokoukseen, joka Abbasin suosituksesta hylkäsi sen, ja aikoo tehdä samoin Kerryn uuden suunnitelman suhteen. Abbas esittää kovanaamaa vaatien, että tulevaan Palestiinan valtioon tulee kuulua koko Itä Jerusalem, millä hän tarkoittanee myös Israelin rakentamia uusia lähiöitä, jotka liitettiin Jerusalemin kaupunkiin, ja joiden purkaminen on toivoton yritys.
6. KNESSETIN sisäinen komitea piti tiistaina kiihtyneen keskustelutilaisuuden arkeologisesta tilanteesta Temppelivuorella, josta vuoren päivärutiinista vastaan muslimisäätiö wagf kuljettaen jatkuvasti pois jopa ensimmäisen Temppelin ajalta olevia osia, kuten puisia katto-parruja, joita oli ladottu suureen kasaan tasanteen itäreunaan, mutta joka vuosittain pienenee. Jerusalemin poliisi, joka vastaa Temppelivuoren turvallisuudesta, vetäytyy vastuusta kuten myös Antiquities hallinto, joka muistuttaa, että sen velvollisuutena on arkeologisesti tärkeiden kohteiden säilyttäminen, mutta kaikesta muusta niissä tapahtuvista muutoksista ja vastaavista toimista vastaa ministerineuvosto pyhien kohteiden valvomiseksi. Israelin vasemmisto asettuu näissä kysymyksissä tavallisesti arabien tueksi, mikä monimutkaistaa päätösten tekemiseksi. Joka kerran, kun joku sohaisee Temppelivuorta, se aiheuttaa kiihtyneitä väitteitä puolesta ja vastaan haavoittaen sitä, joka siihen koskee.  


TIISTAI 24.12.13


TIISTAI 24.12.13
1. TÄNÄÄN tiistaina maailman kristikansa kukin omalla aikajaksollaan hiljentyy muistamaan ja ylistämään päivää, jolloin Jumalan Poika syntyi ihmiseksi ihmisten keskuuteen. Mutta tämä viehättävä tilanne tunteisiin vetoavine ihmeineen ja enkeli-ilmestyksineen ilman inhimillisesti katsoen järkyttäviä ja kauhistuttavia lopputapahtumia, Hänen syntymäänsä olisi tuskin mainittu muualla kuin roomalaisten verotusluettelossa. Hän, jota Rooman maaherra enempää kuin juutalainen korkein oikeuskaan sanhedrin ei todennut syyllistyneen yhteenkään syntiin tai rikokseen, otti vapaaehtoisesti kantaakseen Jumalastaan vieraantuneen ihmiskunnan syntitaakan saaden päälleen Jumalan täyden vihan syntiä ja saastaisuutta vastaan, joka estää ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden. 
JEESUS-LAPSEN syntymä Betlehemin eläinsuojan seimeen tavalliseen käsityöläisperheeseen aloitti Jumalan suunnitelman ihmiskunnan lunastamiseksi käytännössä. 30 -vuotiaaksi mieheksi vartuttuaan ja saatuaan Pyhän Hengen kasteen Jordanialla - Hän joutui vielä sanoutumaan irti kaikista inhimillisistä houkutuksista kouluttaen ja opettaen yli kolme vuotta kansaa valiten opetuslapsistaan 12 lähipiirikseen, jotka seurasivat Häntä kaikkialle. Jeesus erotti opetuksessaan huolellisesti maallisen ja taivaallisen kääntäen ihmisten käytännölliset havainnot ja huomautukset hengellisiksi. Hän tiesi tulleensa maailmaan täyttämään Isänsä tahtoa tiedostaen kaiken aikaa jumalallisen arvovaltansa, mikä ulottui sairauksien ja pahojen henkivaltojen ja jopa kuoleman yli todeten: "Sillä niin kuin Isällä on elämä itsessään, niin Hän on antanut elämän myös Pojalle, niin että myös Hänellä on elämä itsessään". (Jh.5:26)
Jeesuksen viimeinen taistelu ihmisen Poikana käytiin Getsemanen puutarhassa yönä, jona hänet kavallettiin ja pidätettiin. Puutarhan hiljaisuudessa yöllä Hän alistuessaan Isänsä tahtoon sai kuoleman haavan sydämeensä, joka murtui Hänen kärsittyään kuuden tunnin ajan ristille naulittuna kauheinta rangaistusta, mitä ihminen on ihmiselle keksinyt. Hänen voitonsanomansa oli hiljainen toteamus: "Se on täytetty".
2. AURINKO paistaa tänään pilvettömältä taivaalta, mutta tuuli on epämiellyttävän kylmä. Lämpötilat ovat Jerusalemissa 8 -16 +C-astetta; Tiberiassa 11 -22; Suolamerellä 15 -25, Eilatissa 13 -25 +C-astetta. Huomiseksi luvataan puolipilvistä samoilla lämpölukemilla. Internet yhteyttä ei ole saatu kuntoon eikä ole tietoa, koska se tapahtuisi. Tunnen syvää surua kaikkien Israelin ystävien puolesta, ettei päivittäistä raportointia ole saatu toimimaan lukuisista huomautuksista huolimatta. Ilmeisesti yhtiö ei arvosta tätä liittymää.
PA:n arabijohtajien kaksinaamaisuus ja valheellisuus tunkee joka vuosi myös Betlehemin joulun viettoon ja jouluaaton messuun Betlehemin syntymäkirkossa. PA:n johtajisto osallistuu vuosittain näihin juhlallisuuksiin etupenkeillä istuen ikään kuin he olisivat hyvinkin tärkeitä vieraita seurakunnassa. Tämä on irvokasta, kun tiedostaa, että PA:n hallinnon alla aiemmin kristitty-enemmistöisen Betlehemin kristittyjen määrä on pudonnut alle 20 % jatkuvan painostuksen ja vainon vuoksi, jota muslimit harjoittavat.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas selitti joulupuheessaan, että Jeesus on palestiinalainen muslimi, joka kasvatettiin juutalaiseksi. Jos kristitty sanoisi jotain samaa Mohammedista, koko islamin meri joutuisi raivon valtaan 1.2 miljardin muslimin voimalla. Abbasin harjoittama kristittyjen julkinen häpäiseminen aiheuttaa vain ymmärtävää hymyä maailman kristikunnassa hymähdyksellä: "Minkä peto luonnolleen voi, sitä tulee vain sietää".
3. PA:n arabi puukotti Jerusalemin ja Ramallahin välillä tien no 60 risteyksessä 30-vuotiasta poliisiupseeria selkään maanantai-iltana. Tämä on kolmas terrori-isku 24 tunnin sisällä. Poliisin antaman raportin mukaan tuntematon hyökkääjä puukotti poliisia alaselkään 15 sm:n pituisella puukolla 17.00 aikoihin Geva Binyamin juutalaiskylän lähellä paeten paikalta. Toinen poliisi tulitti hyökkääjää osumatta, hänen uskotaan paenneen läheiseen Jaban arabikylään. Poliisi kehotti läheisen Adamin juutalaisyhteisön asukkaita pysyttelemään sisä-tiloissa ainakin 1.5 tunnin ajan poliisin suorittaessa hyökkääjän etsintöjä yhdessä IDF:n ja rajapoliisin kanssa.
Hyökkäyksen uhri kiidätettiin Shaare Zedek lääkintäkeskukseen Jerusalemissa 15 sm:n mittainen veitsenterä edelleen selässä, joka poistettiin sairaalassa varoen vahingoittamasta hänen sisäelimiään. Poliisiupseeri kuntoutuu sairaalassa tyydyttävästi.
Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat, joita JP:n artikkelissa itsepintaisesti kutsutaan "setlereiksi", kutsuivat mielenosoituksen täksi päiväksi klo 18.00 hyökkäysalueella protestoiden käynnissä olevia neuvotteluja Israelin ja PA/PLO:n välillä terrorihyökkäysten määrän noustessa. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Avi Roeh vaatii Israelia ulottamaan hallintonsa Juudeaan ja Samariaan sekä purkamaan kaikki PA:n tukemat terrorijärjestöt. He vaativat myös, että Netanyahun lupaaman 26:n aiempiin terrorihyökkäyksiin osallistuneen vapauttaminen kuun lopulla täytyy peruuttaa.
POLIISI pystyi estämään toisen potentiaalisen puukotuksen Maale Adumimiin johtavan tien tarkastuspisteessä. Poliisin mukaan kolme PA:n arabia ajoi taksilla tarkastusasemalle, jossa he poistuivat taksista alkaen kävellä kohti poliiseja. Yhdellä heistä oli puukko esillä. Poliisi onnistui pidättämään kaikki kolme vieden heidät kuulusteltaviksi. Kaksi heistä vapautettiin myöhemmin, mutta puukolla uhannut päätettiin pitää pidätettynä. Poliisi arvioi, ettei viime aikojen puukotuksilla välttämättä ole yhteyttä keskenään. Poliisi yrittänee tällä poistaa epäluuloja, että ne ovat osoituksena kolmannen intifadan alkamisesta.
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu käy epätoivoista kamppailua Jonathan Pollardin vapauttamisesta presidentti Barack Obaman kanssa, joka on taas yhdellä lukemattomista lomatakoillaan, nyt Havaijilla. Netanyahu yrittää niputtaa lupaamiensa 104 arabiterroristin vapauttamisen Pollardin vapauttamisen kanssa. Lisäksi PA/PLO vaatii kuuden Israelin arabiterroristin vapauttamisen sijoittamiseksi osaksi operaatiota. Netanyahu katsoo, että tällä hän voisi tyynnyttää israelilaisten osoittaman kritiikin vapauttamista kohtaan.
Oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoo, että Pollard tulee vapauttaa inhimillisistä syistä kiinnittämättä sitä mitenkään rauhankeskusteluihin PA/PLO:n kanssa. Myös USA:n turvallisuuspalvelun NSA:n paljastunut Israelin ja sen johtohenkilöiden vakoilu on tarkoitus vetää esiin sitten, kun sitä koskeva kongressin raportti julkistetaan. Pääministeri tapasin Jonathan Pollardin puolison Eshter Pollardin tilaisuudessa, jota hän kutsui hyväksi. Yli sata lainlaatijaa ja ministeriä allekirjoitti vetoomuksen presidentti Obamalle vaatien Pollardin vapauttamista yli 28 vuotta kestäneestä vankeudesta, jota pidetään kohtuuttomana.
5. IDF:n sotilaat ampuivat maanantaina gazalaista miestä jalkoihin huomattuaan, että tämä oli asentamassa tienvarsipommia Gazan turvallisuusaidan varteen. Hänen tilaansa ei tiedetä. – Pian puolenyön jälkeen maanantaina Gazasta ammuttiin raketti juutalais-yhteisöä kohti. Se putosi kahden talon väliin aiheuttamatta vahinkoa mutta hälytys-sireenit soivat pakottaen asukkaat turvatiloihin. – Israelin arabikansanedustaja Ahmet Tibi julkaisi artikkelin American poliittisten uutisten websivulla kutsuen Israelin hallitusta rasistiseksi verraten sitä siihen mitä Amerikka oli 1876 – 1965. Hän kutsuu itseään palestiinalaiseksi Israelin asukkaaksi. Artikkeli sai aikaan kiihtyneitä vastauksia etenkin oikeiston taholta, joiden on vaikea ymmärtää, että vapailla vaaleilla kansanedustajaksi valittu henkilö voi toimia noin röyhkeästi Israelia häpäisevästi tehden pilkkaa Israelin sisäisestä demokratiasta, jolla hänet valittiin edustamaan arabiäänestäjiä.

  


MAANANTAI 23.12.13


MAANANTAI 23.12.13
1. AAMUN aurinko vielä hieroo viimeisiä unenpöperöitä silmistään ennen valmistautumistaan täyteen toimintaan. Lieneekö tänään jokin erikoispäivä herkkä-uskoisten höynäyttämiseksi vai mikä lienee syynä siihen, että sääennustus lupaa kesäisiä lämpöasteita vai miten uskoisitte seuraavia ennusteita: Jerusalem 17 -25 C-astetta; Tiberias 20 – 32; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 C-astetta.   Ihan hyvä näin, jos lienee totta, sulatelkoon vain loput lumipälvistä maastossa ja katujen jalkakäytäviltä. Se saisi myös kevään kukat avaamaan ensimmäiset nuppunsa, vaikka talvi on vasta aluillaan. Ensimmäiset syklaamit olivat kuitenkin jo sunnuntaina Jemeniläis-puistossa kuten myös joitain valkoisia kukkasia.
Meillä keskuslämmitys oli nukahtanut yön aikana, ja aamulla oli lämpöä sisällä 16 +astetta. Onneksi Maija-vaimo oli tavoilleen uskollisena laittanut lämminvesipullot jalkoihin, mikä tuntui ihan hyvältä oivallukselta, vaikka yleensä tulen toimeen ilman sitä. Meillä ei ole internetyhteyttä vieläkään, emmekä pysty sitä kautta tarkistamaan sääennusteita emmekä seuraamaan maailman uutislähteitä, joita käyn tavallisesti tusinan verran läpi aamuisin. Imettelen vain, millainen kirjejono mahtaa olla odottamassa, jos/kun internet lopulta avautuu. Tässä tuntee olevansa kuin pussissa, uutispimennossa, kun ei tiedä, missä maailma menee. Jerusalem Post ilmestyy, mutta sen uutisanti on rajoitettua. Sen perusteella käyn kuitenkin läpi sitä, mitä on saatavilla.
2. ISRAELISSA koettiin ensimmäinen pommi-isku bussia vastaan klo 14.20, joka rusensi bussia pahoin, mutta ihmisuhreilta vältyttiin bussin matkustajaan David Pappon päättäväisyyden ansiosta. Hän kuuli erään kanssamatkustajan mainitsevan vierustoverilleen, että hänen vieressään käytävällä on paketti, joka ei kuulu kenellekään. Pappo ilmoitti asiasta kuskille, joka kysyi sisäisen puhelimen kautta, kenelle paketti kuului saamatta vastausta. Hän jatkoi matkaansa Bat Yamin bussiasemalle saakka. Pappo kuitenkin avasi pakettia sen verran, että näki siinä tuntemattoman esineen, jonka hän kuvaili muistuttavan painekattilaa ja näki kaksi kädensijaa ja punaista sähköjohtoa. Hän kehotti matkustajia poistumaan kiireesti bussista ja ilmoitti Ayalaonin alueen poliisille, joka lähettipoliisipartion paikalle.
Kahden hengen poliisipartio oli paikalla parissa minuutissa auttaen ihmisiä poistumaan bussista, mutta voimakas pommi räjähti arvaamatta bussin sisällä haavoittaen naispoliisia umpeuttaen hänen korvansa rajun äänen voimasta, mutta kaikki matkustajat oli saatu turvaan. Poliisi kuvaa pommia keskikokoiseksi, mutta se rikkoi lähes kaikki bussin ikkunat. Ayalonin alueen poliisikomentaja Natan Bozna sanoo, ettei poliisilla ollut mitään ennakko-varoitusta terrori-iskusta, jollaiseksi poliisi sen luokittelee. Hän kiittelee kansan tarkkaavaisuutta ja kehottaa jatkamaan samaan suuntaan, sillä terrorin mahdollisuus on kasvanut viime viikkoina. Poliisin ylitarkastaja Johanan Danino antoi määräyksen poliisien lukumäärän nostamiseksi julkisilla paikoilla kaikkialla maassa. Myös hän kehotti kansalaisia tarkkaavaisuuteen todeten, että terrorin mahdollisuus on todellinen rauhankeskustelujen ollessa meneillään, sillä aina on ryhmittymiä, jotka eivät hyväksy niitä.
MAAN uutistoimisto Betlehemissä julkaisi Hamasin tiedottajan Fawzi Barhoumin antaman lausunnon, jossa se hyväksyi pommi-iskun, joka oli seurausta miehityksen rikoksista. Islamic Jihadin lausunnossa todetaan, että hyökkäys on palestiinalaisten antama merkki siitä, etteivät he enää hyväksy Israelin hyökkäyksiä sitä vastaan esittäen toivomuksen, että se innostaisi uudistamaan toisen intifadan aikana toistuneet itsemurhaiskut. Hamas ja Islamic Jihad eivät kuitenkaan ottaneet suoraa vastuuta hyökkäyksestä.
3. ROMANIA on Israelin uskollisin tukija EU:n sisällä, minkä Israelin johto mielihyvin toteaa, mutta maitten välejä on alkanut hiertää Romanian päätös, etteivät romanialaiset työn-tekijät saa työskennellä vihreän linjan itäpuolella. Romanian ulkoministeri Titus Corlatean, joka saapui Israeliin nelipäiväiselle vierailulle. Israel on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta, jolla romanialaisten työntekijöitten olosuhteita valvotaan Israelissa, koska siihen sisältyy kielto työskentelystä vihreän linjan takana. Israel on tämän johdosta lisännyt työntekijöitten määrää Moldovasta ja Bulgariasta. Viranomaisten mukaan Bukarestin asettama kielto koskee enemmän työntekijöitten turvallisuutta Juudean ja Samarian alueilla kuin poliittista kannanottoa. 
ULKOMINISTERI Corlatean tapaa tänään ulkoministeri Avigdor Libermanin, presidentti Shimon Peresin, tiedusteluministeri Yuval Steinitzin, oikeusministeri Livnin, seniorien ministeri Uri Orbachin sekä oppositiojohtaja Isaac Herzogin. Corlatean käy vierailunsa aikana Jerusalemin vanhassa kaupungissa, Masadassa, Suolamerellä sekä osallistuu jouluaaton messuun Betlehemin syntymäkirkossa.
ROMANIA on pitänyt diplomaattisuhteet Israelin kanssa sen perustamisesta lähtien, ollen ainoa kommunistimaa, joka ei seurannut trendiä ja katkonut suhteitaan. Rautaesiripun poistumisen jälkeen maitten väliset suhteet ovat entisestään voimistuneet. Romanian juutalaisyhteisö perustettiin 15. vuosisadalla. 1930-luvulla juutalaisten määrä Romaniassa oli 800 000, 4.5 % maan asukasluvusta. Holokaustin seurauksena juutalaisten määrä putosi 400 000:en, josta valtaosa muutti toistuvina aaltoina Israeliin 1980-luvulla. Romanialaista muuttaneiden juutalaisten määrä on seuraavaksi suurin kansanryhmä Venäjältä muuttaneiden jälkeen. Ulkoministeri Corlatean tapaa heidän johtajiaan vierailunsa aikana.
4. USA:n senaattori Robert Menendez yhdessä 25 molempien valtapuolueiden senaattorien kanssa julkisti lakiesityksen, the Nuclear Weapon Free Iran Act of 2013 (ydinaseista vapaa Iran laki 2013), joka tulisi hyväksyttyään aloittamaan uusien purevien Iranin vastaisten sanktioitten sarjan, ellei 6 kuukautta voimassa olevan Geneven sopimuksen aikana saada neuvoteltua lopullista sopimusta Iranin ydinasehaaveista. Sopimuksen mukaan sanktioita lievennetään osittain, ja monet kansainväliset yhtiöt ovat rynnänneet Iranin potentiaalisille markkinoille edullisten sopimusten solmimiseksi. Mutta senaattorit saivat selville, että sopimukseen liittyy salainen osa, jonka mukaan USA:n kongressi ja presidentti tulevat sopimuksen voimassa ollen pidättymään uusien sanktioitten esittämiseksi ja tulevat käyttämään asemaansa sellaisten laatimisen estämiseksi. 
GENEVEN sopimuksen vastustajat kongressissa sanovat lakiesityksellään uusista sanktioista haluavan tehdä selväksi presidentille, ettei se luota hänen ulkopolitiikan hoitoonsa eikä siihen, etteikö hallituksen talousministeri Jack Lewin vakuutuksista huolimatta Geneven sopimus vaikuttaisi olevien sanktioitten purevuuteen. Konservatiivisen The Weekly Standard viikkolehden toimittaja Bill Cristol sanoo, että Geneven sopimus on onneton. "Se on huono sopimus. Se poistaa sanktioita tavalla, joita on hyvin vaikea uusia ilman todellista Iranin ydinohjelman romuttamista tai edes sen jarruttamista.
Konservatiivit eivät myöskään luota USA:n ulkoministeri John Kerryn vakuutuksiin puhuessaan liitto-suhteiden hoitamisesta toisten P5+1 maiden kanssa. Kerry pelottelee todeten, etteivät Kiina, Venäjä ja EU-maat luota USA:n hallituksen aitoon tahtoon Iranin ydinaseongelman rauhanomaisesta diplomaattisesta ratkaisusta, koska se näyttää vain lisäävän Iranin rankaisemista. Kuitenkin hän ei halua nähdä, miten USA:n kyky hoitaa ulko-politiikkaa on jo romuttanut Saudi Arabian, Qatarin ja Israelin luottamuksen.  
Nyt yhden aikaan iltapäivällä voidaan todistaa, että edellä annetut sääennusteet on otettu jonkun kesäpäivän ennusteista. Lämpöä on nyt mittarissa 14 C-astetta, mutta aurinko kyllä lämmittää mukavasti ulkona. Sisällä on viileää, sillä meidän insinööri-Markku, joka lämmitystä hoitaa, on suomalaisryhmän oppaana Suolamerellä ja tulee vasta illalla.


SUNNUNTAI 22.12.13


SUNNUNTAI 22.12.13
1. TÄNÄÄN sunnuntaina ilma on aamulla epämiellyttävän viileä, mitä tuuli pahentaa. Lumipälviä näkyy edelleen paikoin pihoissa ja tasakatoilla, mutta kukkuloiden rinteet ovat paljaat ja eilen käydessämme lyhyellä Jemeniläispuistossa, maa alkaa vihertää ensimmäisten kukkien ponnistellessa kukkavarsiaan sateitten vahvistamina. Lämpötilat ovat Jerusalemissa 6 -12 C-astetta, Tiberiassa 8 – 18, Suolamerellä 12- 20 ja Eilatissa 20 -22 C-astetta. Sääkartan aurinko hymyilee leveästi koko maassa. Huomenna sää lämpenee pari astetta. Internetyhteys on edelleen poikki, eikä ole tietoa, koska se saadaan kuntoon. 
 2. "EI yhtään IDF:n sotilasta saa olla Palestiinan valtion alueella", totesi arabiliiton pääsihteeri Nabil Elarabi arabiliiton hätäkokouksen jälkeen Kairossa lauantaina. PA:n ilman valtuuksia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut arabiliiton edustajat kiireiseen kokoukseen käsittelemään USA:n ulkoministeri John Kerryn asettaman ja John Allenin johtaman 160 hengen tiimin laatimaa "raamisuunnitelmaa", jossa huomioitaisiin Netanyahun esittämät kohtuulliset turvallisuusvaatimukset. Kerryn esityksen mukaan suunnitelma toteutettaisiin ensimmäisenä vaiheena määräajassa, jonka jälkeen jatkettaisiin lopullisen sopimuksen laatimista. Suunnitelmaan kuuluu IDF:n tukikohtien rakentaminen Jordanjoen laaksoon 10 -15 vuoden ajaksi sekä valvonta-asemien sijoittaminen Juudean ja Samarian vuoriston länsirinteille suunnitelman testaamiseksi.
ISRAELIN viranomainen totesi, että hylkäämällä Israelin lailliset turvallisuusvaatimukset arabimaailma estää tehokkaasti Palestiinan valtion muodostamisen. Hän selitti, että vain yhteisesti keskustelemalla niistä voidaan rauhanprosessia edistää, mutta että arabien kieltäytyminen tunnustaa Israelin turvallisuusvaateet ei mitenkään edistä palestiinalaisten asiaa. Arabiliiton jäsenet syyttivät Israelin estävän rauhanprosessia ja esittivät vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa setlementtien rakentaminen. He ilmoittivat tukevansa Palestiinan valtion perustamista kaikilla 1967´miehitetyillä alueilla pääkaupunkinaan itä Jerusalem vuoden 2002 arabiliiton rauhansuunnitelman sekä YK:n lausuntojen mukaisesti.  
Lausunnossa vastustettiin kaikkia Israelin suunnitelmia ja politiikkaa muuttaa "miehitettyjen palestiinalaisten territorioitten" demografiaa tai geografiaa, myös Jerusalemin itäosissa. Siinä kehotettiin Yhdysvaltoja ja muita YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä sekä EU:n ja YK:n jäsenmaita painostamaan Israelia setlementtitoiminnan lopettamiseksi sekä kaikkien palestiinalaisten vapauttamiseksi Israelin vankiloista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Abbasin vastustavan kaikkia väliaikaisia tai erillisiä sopimuksia. Hänen katsotaan lausunnollaan hylänneen lopullisesti Kerryn esittämän suunnitelman, jonka mahdollisuutta myös presidentti Obama suositteli kaksi viikkoa sitten.
3. ISI LEIBLER kehottaa pääministeri Netanyahua laatimaan kaiken kattavan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamispolitiikan. Hän selittää, että nykyinen vasta-kohtainen politiikkaa hämmentää ulkomaita ja on antanut niille väärän käsityksen, että kaikki juutalaisten rakentaminen siellä on laitonta. Hän ottaa esimerkin viimeisestä terroristien vapauttamisesta, jonka yhteydessä hän antoi luvan sadoille uusille rakennuskohteille Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan kohteisiin ikään kuin jonkinlaisena rangaistusmuotona palestiinalaisten rikoksille ja terrorille.
Leibler toteaa, että maailma on lähes yksimielisesti omaksunut harhaisen näkökannan, että juutalaisyhteisöt muodostavat suurimman esteen rauhan saavuttamiselle. Hän toteaa, että vihollisemme ovat onnistuneesti käyttäneet hyväkseen tätä päättämättömyyttä pystyen vakuuttamaan suurelle osalle maailmaa, että Israel toimii laittomasti ja rikkoo kansainvälistä lakia Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, myös sen juutalaislähiöissä. Tämän mukaisesti ne ovat myös määritelleet tulevat rajalinjat vähäisin rajatarkistuksin vihreän linjan mukaisesti. Leibler katsoo, että nykyinen sekasortoinen tilanne ristiriitaisine lausuntoineen ja toimineen tulee päättymään katastrofiin, ellei pääministeri tartu asiaan päättäväisesti ja ala välittömästi laatimaan suljettujen ovien takana suunnitelmaa, jonka mukaisesti hallitus tulee toimimaan tästä eteenpäin. 
4. MARTIN SHERMAN käsittelee kolumnissaan (JP 20.12.13) mahdollisuuksia, miten Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten kohtalo tulisi ratkaista siinä tapauksessa, että saadaan lopullinen sopimus runnottua Israelin ja PA/LO:n välillä. Hän toteaa eri ryhmien ja tutkijoitten tulleen erilaisiin ratkaisumalleihin, joissa yksi on asukkaitten totaalinen evakuointi ja toisena joittenkin erillisten juutalaisyhteisöjen jättäminen saarekkeina palestiinalaisten keskelle, joko IDF:n suojeluksessa tai ilman sitä arabien hellässä mielisuosiossa Palestiinan valtion kansalaisina. Nämä tutkistelut lienevät välttämättömiä kahden valtion periaatteen toteutumiseksi, mistä näyttää tulleen pakkomielle määrätyn ajattelusuunnan jäsenille.
Sherman kuitenkin osoittaa, miten mahdottomia esitetyt mahdollisuudet ovat käytännössä toteuttaa. Esitetyissä malleissa viitataan mahdollisuuteen, että valtaosa juutalaisista muuttaisi vapaaehtoisesti tai IDF:n pientä pakkoa käyttäen, mikä voisi jopa aloittaa sisällissodan tai ainakin vakavia levottomuuksia maassa. Tällainen "vapaaehtoisuus" voisi syntyä sitenkin, että kun IDF vetäisi joukkonsa pois alueilta, tulevaisuudenpelko voisi antaa tarvittavan potkun muuttohaluille.
En halua käydä läpi koko pitkää artikkelia, mutta lainaan Shermanin kolumninsa alkuun liittämää nykyisen presidentti Shimon Peresin lausuntoa vuodelta 1977. "Meidän tulee muodostaa uusien setlementtien jatkuva alue vahvistaaksemme Jerusalemia ja ympäröiviä kukkuloita pohjoisesta, idästä, etelästä ja lännestä perustamalla kaupunkiyhteisöjä, lähiöitä ja kyliä – Maale Adumim, Ofra, Gilo, Bet El, Givon – varmistaaksemme, että pääkaupunki ja sen reuna-alueet on vahvistettu ja turvattu kaupunki- ja maaseutusetlementeillä. Nämä yhteisöt tullaan yhdistämään rannikolle ja Jordaninlaaksoon lateraalisilla teillä. Setlementien sijoittamisella Jordanin laaksoon halutaan varmistaa joen muodostumisen käytännössä Israelin itäiseksi turvallisuusrajaksi. Setlementtien sijoittaminen Juudean ja Samarian kukkuloiden länsirinteille vapauttaa meidät kapean vyötärön kiroukselta".
5. IDF:n sotilaat avasivat tulen kolme kertaa Gazan rajan tuntumaan tunkeutuneita palestiinalaisia vastaan perjantaina ja lauantaina. Lauantaina sotilaat ampuivat rajan varteen tunkeutunutta miestä jalkoihin hänen yrittäessään asentaa sinne pommia. Hänellä oli avustajia mukaan. Sotilaat havaitsivat epäilyttää toimintaa useita kertoja lauantain ja perjantain aikana. Perjantaina palestiinalaiset mellakoivat yhdessä tilanteessa rajan tuntumassa. Heidän yrittäessään vahingoittaa raja-aitaa sotilaat avasivat tulen varoittaakseen heitä ja lopulta tähdäten jalkoihin, haavoittaen kahta Jabaliyan lähellä. Palestiinalaislähteiden mukaan yksi palestiinalainen kuoli ja 4 haavoittui tulituksessa.   
 PERJANTAI 20.12.13


PERJANTAI 20.12.13
1. Tänään Sapatin aattona Israelin taivas on edelleen ohuen harsomaisen pilviverhon peitossa, mikä heikentää auringonvalon lämmitystehoa. Lumikinoksia on vielä Maoz Zionin alueella, osittain 20 sm paksuisesti kuten myös joittenkin kattojen pohjoissivulla. Tuuli on melko voimakas ja epämiellyttävän viileän jopa kylmän tuntuinen. Lämpötila on Jerusalemin alueella 6-12 +C-astetta, Tiberiassa 4-14; Suolamerellä 12 -22; Eilatissa 11 -22 +C-astetta. Sääkartta näyttää aurinkoa koko maan alueelle. Lämpötilat lienevät huomenna lähellä nykyisiä, Tiberiassa ja Eilatissa pientä nousua.
Yhteys Internetiin on edelleen poikki, eikä kaapelista vastaava yhtiö suostu lupaamaan, koska se korjataan. On varmaan aiheellista tutkia mahdollisuuksia faxin käyttämiseksi, koska puhelinyhteys toimii, Siihen tarvittaisiin faxosoite Suomessa, joka voisi tarvittaessa julkaista raportin israelupdaten sivuilla. Ehkä sivuston hoitaja Suomessa voisi toimia tässä välittäjänä.
2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman vakuuttaa jokaiselle, joka haluaa uskoa, että Israel on vakavissaan rauhasta. Kysymys on vain siitä, millä ehdoilla rauhansopimus voidaan laatia niin, että sen voivat hyväksyä sekä PA/PLO että Israelin epäluuloinen Knesset. Fatah ja Hamas hakevat edelleen formulaa, jolla ne voisivat muodostaa väliaikaisen yhteishallituksen, jonka tehtävänä olisi valmistella PLC:n (parlamentin) ja puheenjohtajan (presidentin) vaaleja. Abbas esittää väliaikaisen hallituksen johtoon PA:n nykyistä pääministeriä.
Liberman esitti mielipiteensä tavatessaan Kiinan ulkoministeri Wang Yin, joka on ensimmäisellä Israelin vierailulla tultuaan vuoden alussa maansa ulkoministeriksi. Wang Yin vierailua varjostavat samaan aikaan Samarian alueilla sattuneet väkivaltaisuudet, joissa kaksi PA:n arabia sai surmansa ja useita haavoittui IDF:n sotilaitten jouduttua avaaman tulen. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah käytti tätä hyväkseen syyttäen Israelia yrityksistä häiritä Amerikan ja kansainvälisen yhteisön ponnisteluja rauhanprosessin edistämiseksi ja vaatien niitä hillitsemään Israelin toimia. Abbas tapasi keskiviikkona USA:n välittäjän Martin Indykin Ramallahissa. Saeb Erekat epäili kovin rauhansopimuksen mahdollisuuksia huhtikuun loppuun mennessä. Hän arvioi, että huhtikuun 29. päivän jälkeen tarvitaan 12 kuukautta lopullisen sopimuksen laatimiseksi. Hän puhui median edustajille Beit Jalan kylässä lähellä Betlehemiä. Erekat sanoi, että lopullinen sopimusteksti vaatii huolellista viimeistelyä.
Liberman väitti, että sopimus on mahdollinen, mutta kehotti PA/PLO:n johtoa välttämään kaikkia yksipuolisia toimia, jotka vain mutkistavat tilannetta. Myös ulkoministeri Wang oli positiivinen prosessin edistymisestä ja sanoi Kiinan haluavan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä antamaan oman panoksensa siihen. Hän sanoi, että Kiina oli laatinut oman 4-kohtaisen ohjelmansa rauhan sopimiseksi todeten, että halua rauhaan esiintyy molemmin puolin, mutta että molempien tulee pysytellä oikealla polulla. Liberman totesi Yille, että Israel on alueen ainoa vakaa valtio. Hän sanoi, että Iran sponsoroi alueelle terroria ja väkivaltaa lisäten, että kun Iranin johto puhuu Israelin tuhoamisesta, se tarkoittaa totta.
3. IDF:n tiedustelujoukot tunkeutuivat aikaisin torstaiaamuna Kalkiliyan kaupunkiin suorittaakseen siellä aseiden etsintää ja turvallisuustarkastuksia. Kaupungissa avattiin tuli sotilaita vastaan heti heidän tullessaan kaupunkiin, mutta sotilaat olivat valmistautuneet siihen vastaten tuleen. Tulituksessa sai surmansa PA:n turvallisuusjoukkojen jäsen, joka oli osallistunut äskettäin tulitukseen IDF:n joukkoja vastaan, ja jolla tiedettiin olleen yhteyksiä Abbasin johtamaan Fatah-Tanzim terrorisoluun.
ARMEIJAN tiedotuksessa todetaan, että Kalkiliyan kaupunki tunnetaan paikkana, josta johdetaan väkivaltaisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan. Operaation tarkoituksena oli löytää nuo tulittajat ja takavarikoida laittomat aseet. Tämän päämääränä oli vähentää hyökkäyksiä siviilejä vastaan muilla alueilla, mikä kuuluu armeijan velvollisuuksiin.
Jeninissä 12 tuntia aiemmin sattunut tulitus oli samantapainen turvallisuustoimenpide, eikä näillä tapahtumilla ole välttämättä yhteyksiä toisiinsa. Siinä kuoli yksi PA:n arabi ja useita haavoittui. Armeijan tiedottajan mukaan nämä ovat IDF:n rutiinitoimia turvallisuuden lisäämiseksi Juudean ja Samarian maanteillä ja alueen juutalaisyhteisöissä. Turvallisuusjoukot yrittivät Jeninissä pidättää Islamic Jihadin jäsenen, mutta eivät onnistuneet siinä heitä vastaan avatun tulituksen vuoksi.  
4. ISRAELILAISTEN ja palestiinalaisten akateemikkojen välisen yhteistapaamisen yhteydessä Kiinan ulkoministerin kunniaksi pyrittiin haarukoimaan, mitä edellytyksiä rauhanprosessilla on edetä ja miten siihen voisi vaikuttaa. Molemmat osapuolet istuivat saman pöydän ympärillä kasvot vastakkain Kiinan ulkoministerin Wang Yin johtaman delegaation toimiessa välittäjänä taustanaan seinälle heijastettu lause: Joint Effort for Peace" piirretyllä rauhan-kyyhkyllä varustettuna.
"Pyydämme Kiinan hallitusta esittämään välttämätöntä avainroolia painostaakseen Israelia toimimaan YK:n turvallisuusneuvoston lausuntojen mukaan palestiinalaisia kohtaan", lausui Kiinan ja Palestiinan välisen ystävyysseuran johtaja Adnan Samara. Samara vakuutti PA:n arabien halua rauhaan neuvottelujen kautta ja syytti Israelia niiden häiritsemisestä väki-valtaisilla toimillaan palestiinalaisia kohtaan.
Samara yksilöi niitä todeten, että Israel surmaa ja pidättää viattomia ihmisiä, rakentaa setlementtejä, tuhoaa palestiinalaisten koteja ja suojaa juutalaisyhteisöjen asukkaita, jotka hyökkäävät palestiinalaisia ja heidän maataan vastaan. Hän totesi PA:n pidättyneen yksipuolisista toimista edistääkseen keskusteluja, mutta varoitti, että PA/PLO tulee kääntymään YK:n puoleen itsenäisyytensä saamiseksi, elleivät rauhan-keskustelut tuota toivottua tulosta huhtikuun loppuun 2014 mennessä, vakuuttaen, että PA/PLO haluaa saavuttaa itsenäisyyden neuvottelujen eikä väkivallan kautta. Hän sanoi Israelin hylänneen PA/PLO:n tarjouksen USA:n tai NATO:n joukkojen sijoittamiseksi Jordanian rajalle, mikä osoittaa, ettei Israel halua rauhaa eikä Palestiinan valtiota. Hän sanoi, että Israel on alueen vahvin maa, "leijona", joka ei tarvitse suojelua, ja joka toimii kaukana maan rajojen takana.
Israelin entinen YK:n lähettiläs Dore Gold totesi, että turvallisuus on tärkeää Israelille, etenkin Iranin ja Syyrian aiheuttaman uhkan vuoksi. "Lähiympäristömme on täynnä aseita", hän sanoi: "Monien ihmisten määritellessä Israelin voimakkaaksi mahtimaaksi, me olemme ainoa alueen maista, jota naapurit uhkaavat ja niistä etenkin Iranin johto, mistä meillä on runsaasti todisteita esitettäväksi. Rauha savutetaan vain neuvottelujen eikä New Yorkissa tehtyjen yksipuolisten toimien kautta".
5. Nyrkkitappelu kahden Fatahin korkean virkailijan, Jibril Rajoub ja Jamal Abu Rub, välillä Ramallahin Grand Park hotellissa keskiviikkona Wang Yin vierailun yhteydessä aiheutti sen, että Fatahin keskuskomitea erotti Rubin, joka sanoo päätöstä laittomaksi ilman kuulemista.  Vähän päätöksen jälkeen Rajoubin kannattajat yrittivät tunkeutua Rubin toimistoon. Etenkin Jeninistä esitettiin voimakkaita vastalauseita päätöksen johdosta. Toisessa tapauksessa tuntemattomat pyssymiehet tulittivat uskontoministeri Mahmoud al-Habbasin toimistoa, josta turvallisuusmiehet vastasivat tuleen. Poliisit ryntäsivät paikalle vieden ministerin turvaan poliisien suojaamana. Habbas on läheinen Abbasille. Tämä osoittaa Fatahin sisällä riehuvasta selvittelystä, joka on useimmiten henkilökohtaista.
  

TORSTAI 19.12.13


TORSTAI 19.12.13
1. Tänään torstaina aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta lunta on vielä monin paikoin maassa ja talojen katoilla. Lämpötila on ennusteiden mukaan 4-11 C-astetta Jerusalemissa, Suolamerellä ja Eilatissa 9-11 C-astetta. Pientä edistystä on tapahtunut, mutta ilma tuntuu edelleen viileältä, vaikka tuuli on heikentynyt.
Internet yhteys on edelleen poikki. Eilen eivät pystyneet antamaan päivämäärää, koska yhteys voitaisiin saada kuntoon. Kirjoittelen kuitenkin tärkeimpiä tapahtumia muistiin voidakseni julkaista ne sitten, kun/jos internet toimii taas.
2. Kiinan ulkoministeri Wang Yi jatkoi eilen vierailuaan Israelissa tavaten korkeinta johtoa. Hän keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa parin tunnin ajan, jonka aikana Netanyahu toisti vaatimuksensa, ettei Iranin tule saada ydinaseita. Wang Yi painotti myös sopimuksen tärkeyttä Israelin ja PA/PLO:n välillä, mutta puhuessaan medialle hän ei maininnut Irania. Hän teki vierailun myös Betlehemiin ja Ramallahiin tavaten PA:n puheenjohtajan Abbasin, joka vakuutti pitävänsä kiinni 9 kuukauden määräajasta neuvotteluille. Kiina on pitänyt hyvin matalaa profiilia Iranin, Syyrian ja Israel/PA/PLO välisissä kiistoissa tyytyen Venäjän johtoon. Wang Yin vierailu osoittaa Kiinan aktiivisuuden lisääntymisen Lähi-Idän asioihin.
Ulkoministeri Wang Yi jatkaa kiertomatkaansa Israelista Marokkoon ja Algeriaan sekä sieltä Saudi Arabiaan, joka vihjaa toimivansa oma-aloitteisesti, elleivät kuusi mahtivaltiota löydä sopivaa ratkaisua Iranin ydinasehaaveiden lopettamiseksi.
KIINAN ulkoministeri Wang Yi kiitteli kahden suuren kansan, Kiinan ja Israelin, joiden historia ulottuu muinaisuuden hämärään, välistä yhteistoimintaa, jolle hän ennusti valoisaa tulevaisuutta. Hän vertasi sitä autoon, jolla on juutalaiset aivot ja kiinalainen moottori. Hän antoi tunnustusta juutalaisten älylliselle innovaatiokyvylle todeten, että molempien talous lepää vakavalla pohjalla luvaten yhteistoiminnan hyödyttävän molempia maita.
PÄÄMINISTERI Netanyahu valitti Likudin konventin yhteydessä, että häntä painostetaan monelta taholta lopettamaan uusien kohteiden rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa. Hän vakuutti keskiviikon puheessaan, ettei Israel lopeta rakentamista omassa maassaan minuutinkaan ajaksi. USA:n taholta tuleva painostus tapahtuu hyvässä hengessä, mitä ei voi sanoa toisista valtioista, mutta hän vakuutti pysyvänsä lujana ja etenkin maan turvallisuuden kannalta tärkeissä kysymyksissä.
3. IDF meni keskiviikkoiltana pidättämään yhtä etsimäänsä epäiltyä PA:n arabia Jeninissä, kun arabit hyökkäsivät väkivaltaisesti sotilaita vastaan. Arabit käyttivät kotitekoisia kranaatteja ja petrolipommeja hyökkäyksessään, kuten lähteet kertovat. IDF:n terrorismin vastaisen sodankäynnin erikoisjoukot turvautuivat aseisiinsa nähtyään henkensä olevan vaarassa. Lähde mainitsi, että IDF:n on tietoinen kahden arabin haavoittumisesta vakavasti, 7 muuta vammautui, mutta heidän tilaansa ei tiedetä. Toinen haavoittuneista menehtyi myöhemmin. Sotilaitten turvautuminen aseisiinsa oli B´Tzelem NGO-järjestön mukaan asiallista. Toinen uutinen kertoo, että rajapoliisin joukot ja arviolta sata PA:n arabia joutuivat arabien aloittamaan kahakkaan. Poliisit käyttivät mellakan torjuntavälineistöä arabien hajottamiseksi.
4. ARVIOLTA satakunta gazalaista on matkustanut Turkin kautta Syyriaan liittyäkseen Assadin armeijaa vastaan taisteleviin joukkoihin, jotkut heistä sanovat matkustavansa pyhiinvaellus-matkalle (hajj) Mekkaan, ja jatkavat sieltä Turkin kautta Syyriaan. He edustavat salafist-jihadisteja, ja liittyvät useimmiten Al-Qaidaan kuuluvaan Nusra Front joukkoihin. He saavat siellä sotilaskoulutusta ja -kokemusta kuten myös ideologista ja uskonnollista valmennusta. Israelin arabeja on liittynyt Syyrian kapinallisiin, heidän määräkseen arvioidaan 15 – 20 miestä, sekä kourallinen PA:n arabeja.
SYYRIAN sisällissodassa on kuollut 1 807 palestiinalaista. Syyrian armeija piirittää useimpia palestiinalaispakolaisten leirejä Syyriassa estäen avustustarvikkeiden pääsyn niihin, mikä aiheuttaa jatkuvia puutteita ruoka-, lääkintä- ja polttotarpeissa. Syyriassa asuu 500 000 palestiinalaista pakolaisleireissä, kuten Khan Dannun, Sayeda Zeinab. Kymmeniä tuhansia heistä on paennut Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja Egyptiin. Egyptissä heidät on pidätetty, äskettäin vapautettiin 100 palestiinalaista, ja 290 on edelleen vankilassa.
5. YK:n pakolaisapujärjestö UNRWA raportoi keskiviikkona, että lähes miljoona gazalaista tarvitsee ruoka-apua ensi vuonna. Järjestö pyytää 95 miljoonaa USD lahjoittajilta, sillä sen oma talous on kriisissä. Apua tarvitsijoiden määräksi arvioidaan 813 000 Gazassa, jotka saavat ruoka-apua järjestöltä, mutta heidän määränsä noussee 10 -20 % ensi vuonna. UNRWA:n laskelmien mukaan 80 % Gazan kaistan 1.8 miljoonasta asukkaasta on määritelty avustusten tarvitsijoiksi, työttömyys Gazan kaistalla on 30 %. Talousasiantuntija Gazassa Maher al-Tabbaa ennustaa työttömyyden nousevan ensi vuonna 38 %. Israel lisäsi sementin vientiä Gazaan, jota se pienensi Hamasin rakentaman 2.5 km pitkä tunnelin paljastuessa Gazasta Israeliin. Puolustusministeri Moshe Yaalon arvioi, että tunnelin rakentamiseen oli käytetty 700 tonnia sementtiä, joka olisi voitu käyttää asuntojen ja koulujen rakentamiseen.
6. UUTISOTSIKOITA
- Negevissä matkustajajuna ajoi kamelilaumaan surmaten 14 kamelia, jotka kulkivat rataa pitkin. Ilmiö toistuu usein Negevissä. Matkustajia ei haavoittunut.
- PA:n korkea virkailija Jibril Rajoub joutui hyökkäyksen kohteeksi odotellessaan Kiinan ulkoministerin tapaamista Ramallahin Grand Park hotellissa. Hyökkääjä, Fatahin lainlaatija Abu Rub, iski Rajoubia kahdesti kasvoihin, mutta sivulliset estivät Rajoubia vastatoimilta. Rub tunnetaan nimellä "hitler". Rajoub johtaa PA:n olympiakomiteaa ja on yksi Abbasin seuraajaehdokas. 
- Lakiesitys vaatii rikoksista epäiltyjen pormestarien eroamista oikeuskäsittelyn ajaksi. Beit Shemesin vaalit vaaditaan uusittaviksi.
- Yacov Litzmanin lakiesitys kaatui Knessetin äänestyksessä 12 vastaan 51. Laki-esityksen mukaan Jerusalemin osan luovuttaminen vaatisi 80 %:n hyväksymisen Knessetissä. Oikeistoa edustavat kansanedustajat pidättyivät äänestämästä, vaikka se on heidän ideologiansa mukainen. Beit Yehudin tiedottaja valitti, että Litzman esitti esityksensä nyt koordinoimatta sitä oikeistopuolueiden kanssa, sillä nyt esitys jää lepäämään kuukausiksi.
- Jerusalemin Latinalainen patriarkka Fouad Twal sanoi joulupuheessaan, että Israelin ja palestiinalaisten välinen selvittämätön tilanne häiritsee rauhantilan saavuttamista Lähi-Idässä, mutta hän valitti rauhattomuutta myös Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa todeten, ettei pakolaisten asemaa voida unohtaa, sillä he kärsivät naapurimaissa ja ympäri maailmaa sekä ruumiinsa että henkensä puolesta. Twal on Rooman Kirkon korkein edustaja Israelissa, PA:n alueilla, Jordaniassa ja Kyproksessa.
KESKIVIIKKO 18.12.13


KESKIVIIKKO 18.12.13
1. Tänään keskiviikkoaamuna 07.30 aikaan taivas Israelin yllä on kauttaaltaan ohuen harsomaisen pilven peitossa, mutta aurinko paistaa ikkunasta katsoen varsin kirkkaasti valaisten länsisuunnan kukkulat, joissa paikoin vielä näkyy lumipälviä. Täällä Maoz Zionin alueella maa on enimmäkseen paksun lumen peitossa, katuja on aurattu autolle sopivaan kuntoon, mutta lumi on kasattu katujen varteen korkeiksi kasoiksi. Vaikka lämmintä on muutama aste, ilma tuntuu kylmältä vielä päivälläkin mittarin asteitten noustua yhdeksään + C-asteeseen, ja viileyden tunnetta lisää kohtalaisen kova tuuli. Suolamerellä lämpötila nousee 18 C-asteeseen, Eilatissa ennusteiden mukaan 19 C-asteeseen. Ilma on sopiva kiertoajeluille ja tutustumiseen Israelin lukemattomiin kiinnostaviin kohteisiin, mutta rannalla lekottelu onnistunee vain Suolamerellä ja Eilatissa, jos sielläkään.
Sekä kaupunkien valtuustoissa että Knessetissä selvitellään, miten oli varauduttu talven ensimmäiseen myrskyyn ja lumisateeseen, ja miten sitä käytännössä hoidettiin. Tällaiset epätavalliset ilmiöt antavat aina oppositiolle oivia tilaisuuksia kriittiseen arvosteluun, oli ne sitten oikeutettuja tai ei. Internet-kaapelia hoitava yhtiö lupasi yhteyden avautuvan eilen, mutta ilmoitti sitten päivän aikana, että ehkä tänään keskiviikkona. Yhtiön toimintaa kritisoitiin aamun uutisissa todeten, että kilpailevat yhteydet pelaavat paremmin. 
Israelin sähköyhtiön IEC:n 200 insinööriä ovat joutuneet kovan kritiikin alaisiksi siksi, että he menivät myrskyn ajaksi Eilatiin konferenssiin asuen mukavasti korkean tason hotellin lämmössä ja hellässä hoidossa yhtiön 12 900 työntekijän tehdessä työtä yötä päivää saadakseen sähkövirran 3250:en talouteen, joiden yhteys maan sähköverkkoon oli runsaiden lumisateiden ja myrskyisen tuulen johdosta katkennut. Yhtiön puheenjohtaja Yiftach Ron Tal totesi, ettei yhtiö tule suhtautumaan kevyesti tapahtumaan aikoen tutkia kysymystä lain ja oikeuden kannalta. Hän uhkaa insinöörejä virasta erottamisella, mikä tuntuu melkoisen hätäiseltä uhkaukselta, sillä yhtiö tarvinnee heidän palvelujaan jatkossakin.
IDF toimitti muutamiin palestiinalaiskyliin PA:n alueilla sähkögeneraattoreita ystävällisenä toimena, vaikka PA:n arabit yleensä suhtautuvat vihamielisesti armeijan sotilaisiin. Gazassa kadut lainehtivat edelleen veden peitossa, ja siitäkin syytettiin Israelia. Gazassa loppui poltto-öljy ainoassa sähkölaitoksessa, minkä johdosta pumput eivät toimineet. Gaza sai polttoöljyä Egyptistä, suuri osa siitä tunneleita myöten, mutta Egyptin suljettua tunneleiden pääosan ja rajoittaen Rafahin terminaalin kautta tapahtuvaa liikennettä, Israelin Gazaan toimittama öljymäärä ei riittänyt sopimusten rajoittaessa toimitetun öljyn määrää.
2. NETANYAHUN hallituskoaliittio on jatkuvassa jännitystilassa, ja tällä hetkellä se elää pienoisessa kriisissä Yesh Atid puolueen tarjotessa Knessetin ulko- ja turvallisuus-valiokunnan puheenjohtajaksi puolueensa ryhmän johtajaa Ofer Shelahia, mitä Netanyahu ei voinut hyväksyä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä valiokunnan johtoon, sillä tilanne on kestämätön ja haittaa sen toimintaa.
Toinen hallitusyhteistyötä häiritsevä kysymys koskee Yesh Atidin laatimaa ns. homolakia, joka hyväksyttynä antaa homopareille samoja taloudellisia oikeuksia kuin normaalipareille. Likud ja Beitenu (Likutenu) voisivat tukea esitystä hallituksessa, mutta Knessetissä sen läpimeno on epävarmaa haredi- ja arabipuolueiden kaataessa sen yhdessä Likutenun kansanedustajien kanssa. Jos Yesh Atid tuo homolain äänestykseen, Likutenu voi siinä tapauksessa tuoda äänestykseen vieläkin arkaluonteisemman, Yaacov Litzmanin (UTJ) laatiman esityksen, jossa Jerusalemin kunta-alueen osankin luovuttaminen vaatii 80 kansanedustajan hyväksymisen.
Yesh Atid vastustaa lakia aktiivisesti, mutta se voinee saada enemmistön molemmissa äänestyksissä kuten myös ulko- ja turvallisuusvaliokunnassa. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä Ulko- ja Turvallisuusvaliokunnan johtoon, joka on ollut ilman puheenjohtajaa Avigdor Libermanin erottua siitä 6 viikkoa sitten astuessaan uudelleen ulkoministeriön johtoon ja ulkoministerin toimeen, josta hän pidättyi häntä vastaan nostettujen oikeustoimien keskeneräisyyden vuoksi. Oikeus lopulta vapautti hänet syytteistä 15 vuotta jatkuneen selvän poliittisen ajojahdin päätteeksi. Koska valiokunnassa käsitellään arkaluontoisia ja salaisia dokumentteja, laki kieltää Knessetin nimittämästä sen johtoon henkilöä alle kolmen kuukauden ajaksi.
3. AMONAN etäyhteisössä Ofran juutalaiskylän liepeillä asuu 42 juutalaisperhettä. Alueen 30 rakennusta on rakennettu maalle, jonka omistuksesta käydään kovaa kiistaa korkeinta oikeutta myöten. Amonan 42 perheen yhteisö perustettiin v. 1995 silloisen rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 2.176 NIS avustuksen turvin alueelle, jota se kutsui palestiinalaisten omistamaksi yksityismaaksi. Yhteisö on sittemmin hankkinut omistukseensa alueen, jolla 16 yhteisön rakennuksista sijaitsee.
NGO-järjestö Yesh Din jätti korkeimpaan oikeuteen kanteen, jossa se väittää alueen kuuluvan kokonaan palestiinalaisille ja vaatii rakennusten purkutuomioita. Korkein oikeus antoi päätöksen 2012 tukien palestiinalaisten väitteitä. Amonan yhteisö valitti päätöksestä. Oikeus antoi uuden tulkinnan toukokuussa todeten, että 16 rakennusta saavat jäädä paikoilleen, mutta lopu on poistettava odottaen Jerusalemin alueoikeuden käsittelyä. Sekava käsittely alueen kohtalosta jatkuu, mitä sekoittaa juutalaisten asianajajien NGO-järjestön aktiivinen toiminta palestiinalaisten eduksi kiihottaen heitä jatkamaan oikeustoimia väittäen Amonan asukkaiden esittämiä dokumentteja maan hankinnasta väärennetyiksi.
4. IDF:n keskittäessä toimipisteitään maan etelä- ja pohjoisosiin sekä maan keskiosiin, se vapauttaa samalla 1 100 hehtaaria (2 718 eekkeriä) maata asuntojen rakentamiseksi. Laskelmien mukaan alueille voidaan rakentaa kaikkiaan 100 000 asuntoyksikköä sekä 2.5 miljoonaa m2 liike- ja teollisten rakennusten tarpeisiin, riippuen kunnallisista byrokraateista. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa IDF vapauttaa 42 hehtaarin Tzrifin alueen lähellä Rishon Lezionia, hehtaarin alueen ID F:n päämajan (the Kiryat) alue Tel Avivissa (siellä toimii nyt sotilaspoliisi ja lääkintäklinikoita), ja pienempi alue Haifan keskustassa.
Suunnitelmat ovat valmiit odottaen paikallishallinnon päätöstä 80-kerroksisen asunto- ja liikerakennuksen töiden aloittamiseksi hehtaarin suuruiselle alueelle IDF:n päämajan siirtyessä pois. IDF:n mukaan se voi aloittaa alueen vapauttamisen välittömästi todeten, että toimintojen siirtämisaikataulu on jo sovittu. Muuttoa jatketaan 2016, jolloin 4 tai useampi kerros vapautetaan. Tel Avivin Tzfirin alueella jatkunut Merkava-tankkien rakennustoiminta siirretään Karmelin alueelle pohjoisessa, IDF:n teknologinen osasto Modiiniin, muita osastoja siirretään Beer Yaacovin alueelle.
IDF arvioi saavansa vapauttamistaan maa-alueista 90 miljardia NIS, josta puolet menee talousministeriön rahastoon. Loppuosa jaetaan IDF:n eri toimintojen tarpeisiin. IDF rakentaa Negeviin harjoitusasemien ja tukikohtien kaupunkia sekä kahta suurta sotilastukikohtaa C4i ja tiedustelujoukkojen tarpeisiin.
5. REKISTERIKESKUKSEN tiistaina julkistaman raportin mukaan 1.7 miljoonaa Israelilaista elää köyhyysrajan alapuolella. Yksinäiselle henkilölle tuloraja on 2 850 NIS kuukaudessa, pariskunnalle 4 513 NIS, viiden jäsenen perheen tulorajaksi lasketaan 8 500 NIS kuukaudessa ylittääkseen köyhyysrajan. Raportissa todetaan, että 2012 köyhyydessä elävien perheiden määrä laski 19.9 %:ista vuonna 2011 19.4 %:iin, ja köyhien asukkaitten määrä putosi vuoden 2011 määrästä 24.8 % vuoden 2012 lukuun 23.5 %. Köyhien lasten määrä putosi lähes 2 % edellisvuodesta lukuun 33.7 %. Köyhien eläkeläisten määrä nousi 3 % uuteen lukuun 186 700 eläkeläistä. Huolestuttava kehitys on havainto, että kahden työssä kävijäin perheiden määrä – n. 50 700 perhettä – nousi 5 % edellisvuodesta. Köyhyydessä elävien yhden työssä kävijän perheiden määrä oli 24.6 % vuonna 2012, edellisvuonna 25.9 %. 66 %:lla perheistä ei ole työssä käyvää jäsentä.  (JP 18.12.13)
6. SYYRIAN armeija käytti räjähteillä varustettuja öljytynnyripommeja Aleppossa kapinallisia vastaan tekemänsä ilmaiskun aikana. Yksi niistä tuhosi koulun surmaten 18 koululaista ja 100 sivullista siviiliä. Tynnyreihin sullotaan trinitrotolueenia (TNT) tai muita räjähteitä, ja pommit pudotetaan helikopterien takaosasta oletettuun kohteeseen. Niitä ei voida ohjata ja siksi ovat erittäin epätarkkoja. Tieto on kapinallisten välittämä, joten sen oikeellisuus voidaan kiistää. Armeijan iskut ennustavat suuremman operaation alkamisesta Aleppossa.
UUTISET kertovat myös, että Al-Qaidan kanssa liitossa olevat ryhmittymät ovat aktivoituneet pyrkien saamaan valvontaansa etenkin Turkin rajalla sijaitsevia rajan ylityspaikkoja. USA antoi apua 260 miljoonan USD arvosta aseita SMC:n (Korkein sotilasneuvosto) pyssymiehille, mutta pidätti apuaan satuaan tietää sen yhteyksistä Al-Qaidan kanssa, mutta haluaa uusia keskusteluja sen kanssa. Asemia pyritään parantamaan ennen 22. tammikuuta 2014 suunniteltua Geneve-2 konferenssia, jos se ylipäänsä toteutuu.
TIISTAI 17.12.13


TIISTAI 17.12.13
TÄNÄÄN on taas uusi päivä ja uudet mahdollisuudet. Internet kaapeli luvattiin saada kuntoon tänään, mutta toistaiseksi vähän yli kahdeksan aamulla mitään liikettä ei näy.
Säätieteilijät lupaavat lämpötilaksi tänään 2-8 +astetta Jerusalemissa, 2-9 +astetta Tiberiaassa ja 6-17 +astetta Eilatissa. Aamulla mittari osoitti +5 astetta, mutta tuuli on kylmä. Talvi on tullut Israeliin, ja se on vasta alullaan alkaen lumisateilla ja pakkasilla.  Vaikka ennusteet lupaavat lämpöasteita, kadut ovat yöllä ja aamulla jäiset.
Eilen kunnan miehet kävivät auraamassa Mevo Arava kadun, joten iltapäivällä on mahdollista käydä autolla Harelin supermarketissa täydentämässä ruokavarastoja. Jerusalem Post kuitenkin kannettiin aamulla portille, joten pientä edistystä on havaittavissa.
Sydän on ollut vähän levoton osoittaen pientä kipua, joka oireillee jostain, josta täytynee mennä kysymään Makkabin lekurilta, vaikka hänellä ei aina näytä olevan elävää mielenkiintoa tarttumaan valituksiin, vastaanotto-ohjelma kun on täysi ja kiireinen.
1. SUNNUNTAI-ILTANA vääpeli Shlomi Cohen ajoi IDF:n jeepillä virallisella kierroksella 50 m:n päässä Libanonin rajasta lähellä Rosh Hanikraa , kun rajan takaa avattiin tuli jeeppiä kohti.  Kaikkiaan kuudesta seitsemään laukausta ammuttiin, joista osa osui Coheniin haavoittaen häntä vaarallisesti. Cohen kiidätettiin sairaalaan Nahariyaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Hänet haudattiin eilen. Hänellä oli Maayan vaimo ja ensi kuussa 9 vuotta täyttävä tytär. Libanonin armeija sanoi aloittavansa tutkimukset.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sanoo, että kaikki rajaloukkaukset Libanonista katsotaan Libanonin hallituksen vastuulle. IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävää liikehdintää Liban0nin puolella avaten tulen ja ilmeisesti haavoittaen kahta. IDF:n entinen operatiivisen osaston komentaja kenraalimajuri Israel Z eev kyseli, miksi Cohen sallittiin ajamaan yksin illalla Libanonin rajan tuntumassa. UNIFIL-joukkojen komentaja sanoo aloittaneensa omat tutkimuksensa tapahtuman johdosta, ja YK:n pääsihteeri kehotti molempia osapuolia hillitsemään tilanteen kiihdyttämistä. IDF:n mukaan Hizbullah ei osallistunut ammuntaan.
2. KIINAN ulkoministeri Wang Yi matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle tiistaina iltapäivällä. Hänen uskotaan keskittyvän keskusteluissa diplomaattisiin kysymyksiin, joista Iranin ydin-suunnitelmaa käsittelevä Geneven sopimus lienee etualalla. Tämä on Kiinan ulkoministerin ensimmäinen vierailu Israelissa sitten 2009. Pääministeri Netanyahu vieraili Kiinassa toukokuussa, mutta hänen ohjelmansa kosketteli pääasiassa maitten välisiä taloussuhteita.
Ulkoministeri Wang tavannee Israelissa pääministeri Netanyahun, presidentti Peresin ja ulkoministeri Libermanin. Israel pyrkinee vaikuttamaan Kiinan kantaan Iranin lopullista sopimusta valmisteltaessa. Kiina julkisti oman kahden valtion periaatetta käsittävän suunnitelmansa toukokuussa, minkä katsotaan enteilevän Kiinan aktivoitumista myös maailman poliittisella rintamalla sen jälkeen, kun se otti johtajan aseman maailman voimakkaimpana talousmahtina. Wang soitti maanantaina John Kerrylle keskustellen edellä olevista kysymyksistä valmistellessaan Israelin vierailua.
3. PALESTIINAN Keskus julkisen mielipiteen tutkimiseksi paljastaa julkistamassaan gallupissa, joka suoritettiin 1000 palestiinalaisen Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemin itäosissa 27.11.- 10.12., palestiinalaisten kadottaneen uskonsa rauhankeskusteluihin, joiden katsotaan saavuttaneen umpikujan. 51 % palestiinalaisista uskoo niin, 33 % kehottaessa jatkamaan. Edelleen 56 % heistä katsoi, etteivät neuvottelut johda Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhaan. 57 % uskoo neuvottelujen epäonnistuvan, ja 53 % katsoo, ettei Israelin hallitus tunne todellista halua rauhankeskustelujen onnistumiseen.
4. EU maanittelee Israelia ja palestiinalaisia luvaten ennennäkemättömillä etuisuuksilla, mikäli osapuolet saavuttavat rauhansopimuksen. EU on aiemmin käyttänyt keppiä ainakin suhteessa Israeliin, nyt näyttää olevan porkkanan aika. EU:n 28 maan ulkoministerit julkistivat maanantain ulkomisterien kesken sovitusta paketista todeten, että se on ennen-näkemätön Euroopan poliittisella, taloudellisella ja turvallisuus kentällä. Pakettiin kuuluuIsraelin ja palestiinalaisten pääsy erityiseen kumppanuuteen, mukaan lukien suurempi pääsy EU:n markkinoille, läheisempi kulttuuri- ja tiedeyhteys, mahdollistaen kauppa- ja investointi-suhteita yhtiöitten välillä kuten myös keskustelu- ja turvallisuusyhteistyö.
EPÄILEVÄT Tuomaat heittävät kapuloita rattaisiin todeten, ettei paketin sisällön laadusta ja määristä sanota mitään. He myös uskovat, että paketti on tarkoitettu tukemaan John Kerryn runnomia keskustelu Israelin ja PA/PLO:n välillä. He muistuttavat, että Saksan Angelica Merkel tarjosi samantapaista pakettia Turkille, mutta pääministeri Erdogan hylkäsi sen. Ennakointina voitaneen pitää sitä, että EU:n aiemmin sopima "paketti" Israelin kanssa kieltää ehdottomasti, ettei mitään etuisuuksia siitä saa ulottua vihreän linjan itäpuolelle, ei Golanin kukkuloille eikä Jerusalemin itäosiin. Israelin viranomaiset toteavat, että EU:n tarjoukseen kuuluu provosoivien lausuntojen ja toimenpiteiden välttämätön, jotka voivat kariuttaa tai häiritä meneillään olevat rauhankeskustelut. He sanovat, että kyllä näihin EU:n lausuntoihin on ainakin koira, ellei suurempi otus ole haudattuna.
 5. USA:n Vakoinen Talo asetti huippuviranomaisia keskustelemaan Israelin Yorri Cohenin johtaman delegaation kanssa Iranin kanssa solmittavasta lopullisesta sopimuksesta, jonka sekä Iran että Israel voisivat hyväksyä. Pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama sopivat tällaisen kiireellisen keskusteliuforumin perustamisesta viime viikolla.
6. Ministeri Naftali Bennett laati lakiesityksen, jolla NGO-järjestöille annettuja vero- ym. etuisuuksia on karsittava kovalla kädellä, mikäli järjestöt osallistuvat johonkin seuraavista: Kehottaa nostamaan syytteitä IDF:n sotilaita vastaan; kehottaa boikotoimaan, syrjimään tai painostamaan Israelia; kiihottaa rasismiin tai tukee valtion tai terrorijärjestön aseellista hyökkäystä Israelia vastaan. Vasemmiston edustajat ja Tzipi Livni – joka käytännössä kuuluu vasemmistoon ja oppositioon, vaikka istuu hallituksessa oikeusministerinä – sanovat vastustavansa esitystä, mitä Bennett kummastelee, koska Israelin vasemmistolla ei ole suoria yhteyksiä NGO-yritysten kanssa – tai Bennettillä ei ole oikeita tietoja.MAANANTAI 16.12.13


MAANANTAI 16.12.13
Eilen luvattiin, että internet kaapelit voitaisiin saada kuntoon tänään maanantaina, mutta ne lepäävät edelleen pitkin maata, eikä mitään toimintaa näy mailla eikä halmeilla. Mutta päivä on vielä nuori, ja toivossa on hyvä elää. TV-uutiset kertovat, että tasavalta on luonnon-voimien hyökkäyksen alaisena, ja siltä tämä todella näyttää.
Aurinko paistaa nyt täydellä terällä pilvettömältä taivaalta, mutta auringon edessä näyttää olevan heikko harsomainen peite. Aamulla lämpötila osoitti +4 astetta, ja nyt se lienee noussut pari astetta siitä, mutta ilma tuntuu silti kylmältä, mikä johtunee siitä, että maa on paksun lumikerroksen peitossa, mitä auringon säteet hiljalleen sulattavat. Räystäät tiputtavat vettä iloisesti kuten keväällä Suomessa, vaikka talvi on vasta alkamassa. Lämpö noussee siedettäviin lukemiin vasta maaliskuun aikana.
Eilen illalla tein pienen kävelylenkin kadulle, mutta kauas en pystynyt talsimaan, sillä kadut ovat täällä paksun lumen peitossa, jota sen läpi yrittäneet autot ovat hajottaneet tehden syviä uria ja sotkien aiemmat jalanjälkien polut vaikeiksi kulkea. Eräs henkilöauto yritti tulla katua pitkin, mutta ajettuaan vähän matkaa se jäi mahastaan kiinni. Kadun keskelle oli muodostunut korkea tampattu tasanne, joka ilman kylmetessä jäätyi kovaksi. Onneksi perässä kulkevassa autossa oli suurempi maavara ja raskaampana se pystyi vetämään onnettoman yrittäjän takaisin kadulle, josta lumi oli aurattu pois.
Kauppaan täytyy mennä jalkaisin, vajaan kilometrin matka, joten suuria eriä ei voi kantaa käsissään. Onneksi kaupat ovat tänään auki, mutta lehtiä ei kanneta koteihin, vaan ne tulee hakea jostain kaupasta. Sähkö on toiminut nyt hyvin, mutta Abu Ghos ja sen uusi suuri moskeija olivat vielä illalla pimeinä. Miten mahtanee lämmitys toimia kodeissa siellä?
Epätäydellisten uutisten mukaan Libanonin rajalla on ammuskeltu, ja yhden israelilaisen sotilaan kerrotaan saaneen surmansa. Rajasta on tulossa rauhaton. Raja pysyi suhteellisen rauhallisen vuodesta 2006 lähtien, jolloin nykyinen aselepo solmittiin YK:n avustuksella, joka lähetti kansainvälisiä sotilaita YK:n lipun alla valvomaan rajan tuntutumaan muodostettua puskurivyöhykettä. Libanonissa toimii Hizbullah ja Al-Qaidan joukkoja, joilla on halua iskeä Israelin puolelle, kuten nyt.
Nyt Syyrian sisäisten taistelujen tullessa myös Damaskoksen ympäristöön harhalaukauksia on tullut silloin tällöin Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut rajoitetusti. Damaskoksen ympärillä hallituksen joukkoja vastaan taistelevat kapinallisten joukot ovat äärisuuntaa edustavia Al-Qaidan kanssa liitossa olevia, joiden toiveena on aloittaa hyökkäykset Israelin puolella. Myös sitä rajaa YK:n aseettomat sotilaat valvovat. Heillä ei ole lupaa puuttua tilanteisiin, vain raportoida niistä YK:lle. Aseleposopimus Syyrian kanssa solmittiin 1973 sodan jälkeen, ja raja pysyi rauhallisena, koska se palveli myös Syyrian etuja.
Olen ollut hengessäni ahdistunut ja pahoilla mielin, etten ole pystynyt lähettämään normaalia päiväraporttia, mutta asialle ei nyt mahda mitään. Pitäisi hankkia langaton internet yhteys, mutta en tiedän onko se mahdollista ja millä ehdoilla.