Posts

Showing posts from March 24, 2019

TORSTAI 28.03.2019

TORSTAI 28.03.2019
01. Useista rauhansuunnitelmista ja –toiveista huolimatta Israelin ja sen naapureitten – mukaan lukien Hamasin ja PA/PLO:n järjestöt – väliset suhteet ovat väistämättä luisumassa kohti Psalmin 83 esittämää sotilaallista ratkaisua.

Tämän Lähi-Idän noidankattilan kiehunta yli reunojensa on suurelta osin seurausta USA:n vetäytymisestä alueelta, joka poisti kiehumisen luotettavan valvonnan jättäen sen alueen paikallisten kokkien hoidettavaksi.

Venäjä on pyrkinyt tekemään voitavansa edes jonkinlaisen järjestyksen saamiseksi, mutta sillä ei ole vielä USA:n kaltaista voimaa ja arvovaltaa. Lisäksi Venäjällä on suoria etujaan valvottavana Syyriassa ja Irakissa, mikä vaikeuttaa sen toimia ja nakertaa sen luotettavuutta tasapuolisena vartijana.

02. YK:n julistaman Gazan kaistan kansainvälisen saarron tarkoituksena oli estää siellä toimivia järjestöjä rakentamasta tai hankkimasta uudelleen raskasta aseistusta ja ohjuksia, joilla ne voisivat uhata Israelin siviiliasutuksia.

TIISTAI 26.03.2019

TIISTAI 26.03.2019
01. Aikaisin maanantaiaamuna Gazasta Israeliin ammuttu kotitekoinen M-160 raketti osui Tel Avivista 60 km pohjoiseen sijaitsevassa Moshav Mishmeretissä omakotitaloon iskien asuoraan sen katon läpi ja sytyttäen sen tuleen. Raketin kantomatka on 120 km.

Talon englantilaissyntyinen Daniel Wolf sanoo yksinkertaisesti. ”Jos en olisi huolehtinut perheeni juoksemisesta talon pommisuojaan, voisitte nyt haudata minut, vaimoni ja kaksi lastani”. Hän kertoo kuulleensa sireenin äänen, joka hälyttää raketin lähestymisestä, heikosti viiden jälkeen maanantaiaamuna.

”Kuullessani sireenin äänen, ryntäsin sisään ja tempasin vanhemman tyttäreni ja sen jälkeen vaimoni ja nuoremman tyttäreni ja ryntäsin heidän kanssaan pommisuojaan hetkeä ennen raketin iskua” Wolf kertoo.

Wolfin äiti, joka oli pommisuojan ja keittiön välissä, mutta ei ehtinyt suoja-tilan sisälle, haavoittui, mutta hänen isänsä ja sisarensa, jotka seisoivat talon etupihalla, säilyivät vakavilta vammoilta.
Raketin isku…

SUNNUNTAI 24.03.2019

SUNNUNTAI 24.03.2019
01. USA:n presidentti Donald Trump tunnusti Israelin omistusoikeuden Golanin kukkuloihin, jotka Israel valtasi Syyrialta veristen taistelujen jälkeen.

Korkea hallituksen virkailija sanoi, että presidentti Donald Trump tulee luultavasti allekirjoittamaan virallisen dokumentin ensi viikolla tavatessaan Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun Washingtonissa AIPAC konferenssin aikana.

Washingtonin ilmoitus annettiin päivä sen jälkeen, kun Trump ilmoitti Tweet-sivullaan, että on korkea aika USA:n tunnustaa Israelin omistusoikeus Golanin kukkuloihin, mikä osoittaa jyrkän käännöksen USA:n politiikassa.

Päätöstä Golanin ilmoituksen edistämisestä kannusti osaksi Trumpin neuvonantajien havainto, että päätökset Jerusalemista ja USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin 2017 ja 2018 provosoivat paljon miedompia vastalauseita arabimaailmassa kuin mitä ekspertit ennustivat, kuten Reutersin asiantuntija arvioi.

Toiseksi. Vaikka Trumpin ilmoitus Jerusalemist…