Posts

Showing posts from February 18, 2007
PERJANTAI 23.02.07
KOVEMPIA SANKTIOITA IRANILLE vaativat Israelin viranomaiset sen jälkeen, kun IAEA (kansainvälinen atomienergiajärjestö) käsitteli Iranin ydinvoimaohjelmasta laadittua raporttia, mutta ei tehnyt päätöksiä toimenpiteiksi tästä eteenpäin. USA:n edustaja vihjaili suosituksia uusiksi pakotteiksi turvallisuusneuvostolle joulukuussa Iranille asetettujen lisäksi. Tämä turvallisuusneuvoston julkilausuma antoi Iranille 60 päivää taipua IAEA:n tarkastuksiin ja lopettaa ilman valvontaa tapahtuvan uraanin rikastamisen.
IAEA:N RAPORTISSA TODETAAN, ettei Iran ole keskeyttänyt rikastamiseen liittyviä toimiaan. Raportti esittää todisteita, että Iran on päinvastoin kiihdyttänyt uraanin rikastustoimiaan asentamalla lähes 1000 sentrifugia maan päällisiin ja alaisiin tiloihin tuottaen lähes 9 tonnia kaasumaista tuotetta Natanzin laitokseen rikastamista varten. Raportti toteaa Iranin viranomaisten ilmoittaneen YK:n alaiselle järjestölle IAEA, että Iran laajentaa sentrifugien määrää touko…
TORSTAI 22.02.07
IDF VOI OLLA PAKOTETTU lopettamaan Hizbullahin aseistautumisen, koska YK:n lähettämät rauhan-turvajoukot eivät näytä pystyvän sitä tekemään, totesi IDF:n uusi komentaja Gabi Ashkenazi keskiviikkona seuratessaan IDF:n taisteluharjoituksia Golanilla lähellä Libanonin ja Syyrian rajaa. Hän puhui median edustajille, jotka olivat tulleet seuraamaan harjoituksia, ja lisäsi, että Hizbullah pyrkii korvaamaan sodassa menettämänsä potentiaalin, mutta ”pohjoisella rajalla suoritettu tarkastus osoittaa, etteivät he ole vielä lähelläkään sitä päämäärää”. Ashkenazi kertoi, ettei Hizbullah pysty samaan kuin ennen sotaa, ja että on havaittavissa aseitten salakuljetusta siellä ja täällä ja muita tapoja aseitten kuljettamiseksi. Mutta hän totesi IDF:n seuraavan tilannetta ja joutuvan ilmeisesti puuttumaan siihen.
UUTISTOIMISTOT kertoivat Libanonin armeijan ampuneen israelilaista konetta, joka lensi eilen Libanonin ilmatilassa. IDF:n mukaan kyse oli miehittämättömästä pienkoneesta, joita…
KESKIVIIKKO 21.02.07
KOVIA SANKTIOITA Iranille vaatii liikenneministeri ja entinen puolustusministeri Shaul Mofaz Jpostille antamassaan haastattelussa. Hänen vaatimuksensa tulee juuri ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa uudet keskustelut Iranin ydinvoimasuunnitelmista, joitten länsimaat pelkäävät tähtäävän ydinaseen kehittämiseen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ja ylin valvoja Khamenei ovat toistuvasti väittäneet että Iranilla on kaikki oikeudet toteuttaa ydinsuunnitelmaansa, mutta ettei sen tarkoituksena ole kehittää ydinasetta. Ahmadinejad totesi äskettäin, että Iran luopuu uraanin rikastamisesta, jos kaikki ydinvallat tekevät samoin. Tämä on hänen mukaansa rehellistä vuoropuhelua, johon Iran on valmis.
MOFAZ EI kuitenkaan suositellut sotilaallisia toimia Irania vastaan, sillä ”sotilaalliset toimet ovat kaikkein viimeisimmät optiot sen jälkeen kun kaikki muut keinot on kokeiltu, ja me olemme kaukana siitä.” Mofaz rauhoitteli kansaa lisäämällä, että Israel tekee vo…
TIISTAI 20.02.07

KOLMIKANTAKESKUSTELUT Jerusalemissa Olmertin, Abbasin ja Ricen kesken toivat tuloksia juuri niin paljon kuin odotettiinkin: Eli ei yhtään mitään. Rice luki lyhyen lausuntonsa pari tuntia päättyneen tilaisuuden jälkeen Jerusalemin Citadel hotellissa todeten, että ”keskustelut olivat hyödyllisiä ja rakentavia”, mikä selväkielellä tarkoittaa, ettei mitään tuloksia saavutettu. Rice lupasi tulla pian uudelleen Jerusalemiin.

OLMERT MOITTI erään paikalla olleen paljastaman tiedon mukaan Abbasia siitä, että tämä petti hänet allekirjoittamalla Mekkan sopimuksen.

Abbas vastasi tähän, ettei Olmert ollut antanut hänelle mitään, mikä masensi hänet. Näitten ”rakastavaisten” hellät sanavalinnat paljastavat osapuolten täysin erilaisen lähestymistavan: Olmert odottaa Abbasin käyttäytyvän länsimaisen diplomaatin tavoin, jolle sovitut asiat ovat sovittuja asioita, joista pidetään kiinni. Hän ei tajua, että Abbasin arabimieli, vaikkakin jo suureksi osaksi näivettynyt, noudattelee itämaist…
MAANANTAI 19.02.07
ISRAELIN ITSETUTKISTELUA.
Eläkkeellä oleva tuomari Vardi Zeiler julkisti eilen komiteansa tutkimusten tulokset järjestämässään lehdistötilaisuudessa. JPost kuvaa tutkimusten tuloksia etusivun artikkelissaan ”pommi-iskuksi”, joka kohdistui maan korkeimpaan poliisi- ja turvallisuusjohtoon. Vaikka tutkimus ei suoraan vaatinut viranomaisten välitöntä erottamista, jotka se oli löytänyt syyllisiksi, muutamat korkeat virkamiehet toimivat oma-aloitteisesti jättämällä eronpyyntönsä tutkimuksen julkistamisen jälkeen.
POLIISIN YLITARKASTAJA Moshe Karadi ja hänen varamiehensä Benny Kaniak seurasivat IDF:n komentajan Dan Halutzin esimerkkiä ja jättivät Halutzista poiketen välittömästi eronpyyntönsä.
He saanevat pian seuraajia.
TUTKIMUS EI suoraan syyttänyt oikeusministeriön henkilökuntaa, mutta siitä voidaan nähdä, että he oikeusministerit mukaan lukien, olivat syyllistyneet hylättäviin tekoihin.
Ylitarkastaja Karadin virkakausi olisi päättynyt elokuussa 2007 ja hänellä oli optim…
SUNNUNTAI 18.02.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lensi eilen lauantai-iltana Israeliin käväistyään matkallaan Irakissa rohkaisemassa USA:n joukkoja niiden yrityksessä kapinallisten kukistamiseksi Bagdadin ympäristössä. USA:n senaatissa ei löytynyt 60 tukijaa tarvittavan päätöksen saamiseksi Bushin hallituksen Irakin politiikan tuomitsemiseksi, mutta enemmistö vastusti Bushin vaatimien 21000 sotilaan lähettämiseksi Irakiin entisten lisäksi.
ULKOMINISTERI Rice ja ulkoministeri Tzipi Livni illastivat eilen yhdessä, jonka jälkeen molemmat pitivät lyhyen lehdistötilaisuuden vakuutellen ”poliittisen taivaanrannan” tarpeellisuudesta, joskin tarkkailijat ovat todenneet sen näyttävän enemmän laskevan kuin nousevan auringon sävyttämäksi.
USA:N VIRALLINEN KANTA Mekkan sopimukseen näyttää olevan ristiriitainen. Bush ja Olmert keskustelivat perjantaina asiasta puhelimessa, ja siitä tulleitten tietojen mukaan molemmat vakuuttivat kvartetin asettaman kolmen ehdon täyttymisen olevan perusteena…