Friday, February 08, 2008

PERJANTAI 08.02.08
1. ISRAELIN HALLITUS UHKAA: Jos Kassam-tuli Gazasta Israeliin ei lopu, IDF tulee iskemään Hamasin poliittisiin johtajiin. Näin kertoi JP:lle hallituksen edustaja. Hän kertoi, että IDF on asteittain lisännyt vastatoimiaan rakettitulta vastaan, ensin pyrkien eliminoimaan raketti-miehistöjä, sen jälkeen johtavia komentajia ja virkailijoita, seuraavaksi Hamasin vallan symboleita kuten Hamasin poliisiasemia, josta esimerkkinä on torstaina tehty isku Khan Younisin poliisiasemalle, missä 7 Hamasin poliisia sai surmansa. Seuraava askel operaatioiden kiihdyttämisessä on iskeä suoraan Hamasin poliittiseen johtoon, mitä ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Ariel Sharon toteutti tätä periaatetta antamalla käskyn eliminoida Ahmed Yassinin ja Abdel Aziz Rantisin maaliskuussa 2004.
HARKITESSAAN sopivia ja hyväksyttäviä vastatoimia Israelin hallitus sai uutta pontta päätökselleen kiihdyttää vastaiskujaan IDF:n sotilaitten löydettyä kaksi maanalaista raketin-laukaisusiiloa Hizbullahin Libanonissa käyttämän esimerkin mukaan. Siilot olivat tarpeeksi väljiä, aukko metrinmittainen ja siilo 2 metriä syvä, Kathusha Grad-rakettia varten, jotka voidaan laukaista kaukosäätimellä. IDF epäilee, että tällaisia siiloja on rakennettu kaikkialle Gazassa. Tällaisten havaitseminen lentotiedustelulla on vaikeaa ja kaukosäädinlaukaisu ei vaaranna miehistöä IAF:n mahdollinen vastaiskun aikana. ISRAELIN HALLITUS on edellisiä vuosina toistuvasti syyllistynyt kovien uhkausten heittelemiseen ilman, että niitä olisi käytännössä toteutettu. Tämä on rohkaissut terroristeja jatkamaan toimiaan. (JP)
2. HALLITUS TULEE jatkamaan nykyistä politiikkaansa IDF:n sotilaallisin operaatioin ja taloudellisin rajoituksin, todetaan hallituslähteistä. Siellä todetaan, että kylmä harkinta ja eri vaihtoehtojen punnitseminen on tehtävä kaikessa rauhassa, vaikka IDF suunnittelee uusia laajempia operaatioita, kuten Philadelphia-käytävän ottamista uudelleen Israelin valvontaan.
ISRAEL tulee vähentämään sähkönjakelua Gazan kaistalle 1-5 % jokaisena päivänä, jona Kassam-raketteja ammutaan Israeliin. Israel toimittaa 70 % Gazan tarvitsemasta sähkövirrasta.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak uskoo, että IDF:n omaksuma toimintamalli tulee ajan oloon vähentämään terroristien toimintaa Israelia vastaan. Hän kuitenkin muistaa varoittaa, ettei hänellä ole maagista formulaa, joka lopettaisi rakettitulen kerta heitolla. Laajan sotilasoperaation mahdollisuus ja välttämättömyys on kuitenkin lisääntymässä uusien löytöjen mukana. (JP)
3. TORSTAINA TERRORISTIT ampuivat Gazasta 20 Kassam-rakettia Israeliin. Yksi niistä osui omakotitalon piharakennukseen Sderotissa hajottaen ja sytyttäen sen tuleen. Kolme ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi rakettia putosi lähelle opistoa Eshkolin alueella, kaksi muuta tyhjälle alueelle. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia tai henkilövahinkoja. Lisäksi raportoidaan, että terroristit ampuivat 10 kranaattia Gazasta Israeliin, kuitenkaan osumatta mihinkään.
IDF ALOITTI puhdistusoperaationsa Gazassa keskiviikkoiltana Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Palestiinalaiset raportoivat, että IDF:n ohjus osui maatalouskouluun surmaten yhden opettajan ja haavoittaen kolmea. IDF vakuuttaa, että se ampui ohjuksen rakettimiehistöä kohti, mutta ei missään tapauksessa kouluun. IDF sanoo tutkivansa tapausta. Joukot tunkeutuivat kolmen kilometrin päähän Gazan turvallisuusaidasta, jota pidetään Gazan ja Israelin välisenä rajana. Joukkojen sanotaan vetäytyneen tukikohtiinsa eilen iltapäivällä. (JP)
4. EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Aboul Gheit antoi jyrkän varoituksen gazalaisille: Kaikilta rajan yli luvatta Egyptin puolelle tulleilta katkaistaan jalat. Hän antoi lausuntonsa Lähi Idän uutistoimistolle (MENA). Hän vakuuttaa, että laki ja järjestys tullaan palauttamaan raja-alueella eikä minkäänlaisia rikkomuksia niitä vastaan tulla sallimaan. Egyptin rajapoliisit ovat saaneet luvan ampua kovilla niitä kohti, jotka eivät välitä poliisien käskyistä. Egyptin koveneviin otteisiin on selkeä syy: Egypti pelkää Hamasin ja muiden terroristien saavan tukevan jalansijan el-Arishin kaupungissa ja perustavan tukikohtia Siinaille, joista ne voisivat lähettää rauhanhäiritsijöitä Kairoon ja muihin Egyptin kaupunkeihin sekä Israeliin. Egyptin pelkona on lisäksi Iranin ja Saudi Arabian vaikutusvallan kasvu Hamasin ja Islamic Jihadin kautta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad suunnittelee virallista vierailua Egyptiin lähitulevaisuudessa, vaikka päivämäärä on vielä auki. Tämä tulisi ennakoimaan virallisten diplomaattisten suhteitten solmimista maitten välille. Se tulisi entisestään tiukentamaan fundamentaalisen islamin saartorengasta Israelin ympärille. (JP)
5. TUHANSIA PALESTIINALAISIA virtaa päivittäin Hebronin suunnasta Negeviin kohti Beershevaa ja muita juutalaiskaupunkeja. Suurin osa heistä on tavanomaisia työnhakijoita, mutta heidän joukossaan on rikollisia ja terroristeja. Tästä oli osoituksena äskettäin Beershevassa sattunut terrori-isku, jossa yksi israelilainen nainen kuoli ja yli 40 haavoittui. Tämän palestiinalaisten invaasion Negeviin mahdollistaa se, että suunniteltu turvallisuusaita on täysin auki ainakin 10 km:n matkalla. Toinen valtava aukko on Kuolleenmeren suunnalla, missä aitaa vastaan tehdyt valitukset ovat estäneet työn edistymisen. IDF:n tukikohta on päällystetyn tien päässä Metzudat Yehudassa lähellä Yatirin juutalaiskylää, mutta turva-aita päättyy siihen eikä sen jälkeen mikään estä kulkemasta merkitsemättömiä beduiinien käyttämiä polkuja pitkin Juudean kukkuloilta Negeviin, eikä sinne suunniteltua aitaa ole tarkoitus aloittaa ennen ensi vuotta. Sen rakentaminen on kiinni varoista, joita hallitus ei ole antanut. Suurempi ongelma on aidan jatkaminen Kuolleenmeren suunnassa, jossa aidan paikasta ei ole päästy sopimukseen.
TURVA-AIDASTA on sen 790 km:n kokonaispituudesta rakennettu 62 % eli 490 km. Loppu 300 km odottaa rahoitusta ja 100 km:n matkalla oikeuden päätöksiä tehtyihin valituksiin. Joulukuusta lähtien aitaa on saatu valmiiksi 40 km, suurin osa Jerusalemin läheisyydessä. Puolustusministeriö aikoo rakentaa tänä vuonna 80 km:n verran aitaa Jerusalemissa Maale Adumimin ja E-1 Alueen sekä Samariassa Arielin kaupungin ympärille. Aidan ei kokonaisuudessaan uskota valmistuvan ennen vuotta 2010. Maan keskiosien turva-aita on saanut kilpailijan samoista varoista Egyptin rajalle rakennettavasta aidasta, jonka rakentamista pidetään kiireellisenä, kuten myös Jerusalemin alueella. (JP)
6. EGYPTIN VIRANOMAISET pelkäävät kymmenien gazalaisten ostaneen maata Siinailta asettuakseen asumaan sinne. Monet Siilailla beduiiniheimot ovat ilmoittaneet viranomaisille, etteivät he ole myyneet maata. Egyptin laki kieltää myymästä Siinailla maata ulkomaalaisille. Tämä lisää entisestään kireitä välejä Egyptin ja Hamasin Gazan johdon välillä. Egypti on kieltänyt pääsyn maahan Hamasin johtajilta, joihin kuuluvat Khaled Meshaal, Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar ja Said Siam. Egyptin ulkoministeri Gheit vakuuttaa, että gazalaisten sallittiin päästä Egyptiin suurin joukoin inhimillisistä syistä täydentämään ruoka- ja taloustarvikevarastojaan. Gheit pilkkasi Hamasin ampumia raketteja, ”jotka hautautuvat Israelin hiekkaan ilman sanottavaa vaikutusta”, mutta mitä Israel käyttää tekosyynä hyökkäyksiin Gazan alueelle haavoittaen ja surmaten gazalaisia. ”Taisteluun ei mennä vain tullakseen vahingoitetuksi”, hän filosofoi.
EGYPTILÄINEN puolivirallinen lehti al-Ahram kertoi artikkelissaan, että Egyptin viranomaiset ovat pidättäneet 650 palestiinalaista el-Arishissa ja lisäksi takavarikoineet 22 ajoneuvoa, joilla on palestiinalaiset rekisterikilvet. Nämä palautettaneen Gazaan tulevina päivinä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- KNESSETIN seurantavaliokunnan puheenjohtaja Zevulun Orlev (NU/NRP) harkitsee, että hän kutsuu juridisen tutkimuskomission jatkamaan Wino-komitean työskentelyä Libanonin kakkossodan tutkimuksista. Aiheen tähän antoi Wino-komitean jäsenen professori Yehezkel Drorin puheessaan tekemä tunnustus, että Wino-komitean työskentelyä ja loppuraportin laatimista ohjasivat poliittiset laskelmat. Orlev kertoi Maariv-lehdelle, että hänen mielestään Drorin antamat tiedot ovat hyvin vakavia ja ankaria, jotka nostattivat hyvin syvää huolestumista. Orlev kutsui Drorin Knessetin valiokunnan kokoukseen tiistaina vastaamaan hänelle asetettaviin kysymyksiin. Orlevin mukaan uusi komissio saisi raporttinsa valmiiksi kolmessa kuukaudessa. Vasemmistolaiset analyytikot ovat vinoilleet Orlevin ja muiden tuohtumisesta Drorin puheessaan esittämistä näkökohdista.JP
- KADIMAN puuhamies Avigdor Yitzhaki erosi Knessetistä vastalauseeksi sille, ettei Olmert suostunut eroamaan pääministerin tehtävistään Wino-raportin vuoksi. Yitzhaki sanoo olevansa sanansa mittainen mies, joka pysyy siinä, mitä tuli luvanneeksi. Hän sanoo, ettei hän voi istua samassa salissa Olmertin kaltaisten miesten kanssa. Hän sanoo epäilevänsä hyvin vakavasti, että Olmert pystyy hallitsemaan Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Yitzhakin tilalle Knessetiin nousee Shlomo Mula, joka muutti Israeliin operaatio Moseksen yhteydessä 1984-1985, joka toi Israeliin 7 500 – 18 000 Etiopian juutalaista. Mula käveli ensin Etiopiasta Sudaniin, ja 17-vuotiaana pääsi lennolle Khartumista Israeliin nälänhädän runnellessa Sudania. Operaatio oli salainen CIA:n, USA:n viranomaisten ja sudanilaisten vapaaehtoisten välinen. Mula sanoo keskittyvänsä etiopialaisten ”gettojen” asioihin, kuten hän kutsuu Etiopiasta muuttaneiden juutalaisten asuinalueita Israelissa. Heitä asuu Israelissa 80 000. (JP)
- CANTERBURYN arkkipiispa Rowan Williams, joka tunnustanee druidi-uskoa, sanoo, että Englanti on pakotettu omaksumaan joitakin sharia-lakeja, koska muuten eri kulttuuria seuraavien ihmisten on vaikea asua samassa maassa. Hän ehdottaa sharia-oikeuksia muslimeille, jotka käsittelisivät muslimien sisäisiä asioita kuten avioliittoja koskevia. Williams, joka vieraili Israelissa viime vuonna herättäen syvää pahennusta Israelia syyttävien ja palestiinalaisia suosivien lausuntojensa vuoksi, sanoo jonkun sharia-lain jo olevan voimassa Englannissa. (JP)
- TERRORISTIT ampuivat perjantaina 10.30 mennessä 11 Kassam-rakettia Israeliin, jokunen niistä Ashkelonia kohti. Vahingoista ei ole raportoitu. (Ynet)
- PA:n pääministeri Fayad pitää mahdottomana saada rauhansopimusta v. 2008.

Thursday, February 07, 2008

TORSTAI 07.02.08
1. IDF LAATII SUUNNITELMAA Philadelphia-käytävän ottamiseksi uudelleen valvontaansa. Tämä osoittaa lopullisesti, miten harkitsematon oli se suunnitelma, jolla juutalaiset asukkaat karkotettiin ja IDF:n sotilaat vedettiin pois Gazan kaistalta, myös Philadelphia-käytävältä. Gazan asukkaitten murtautuminen Israelin rakentaman korkean teräslevyaidan läpi Egyptin puolelle muutti tilanteen Gazassa oleellisesti sen ohella, että asukkaat saivat hetken kokea, mitä nuoret hiehot tuntevat keväällä päästyään ensimmäistä kertaa kesälaitumelle. Mutta se oli vain vajaan kahden viikon mittainen. Nyt raja alkaa olla suljettu uudelleen, ja egyptiläiset rajavartijat vannovat, ettei sama tule toistumaan; raja pysyy tästä lähtien kiinni. Rafahin rajaterminaalin pitämisestä auki matkustajille neuvotellaan edelleen, eikä ratkaisua ole löydetty. Hamas haluaa päästä mukaan rajavalvontaan, mitä sekä Fatah että Israel ja vastahakoisesti myös Egypti vastustavat.(JP)
2. AAMUN UUTISTEN mukaan Siinailta on mennyt Gazan kaistalle pari tuhatta arabia, joista osa lienee taistellut amerikkalaisia vastaan Irakissa. He ovat saaneet sotilaskoulutusta Syyriassa ja Iranissa, myös Hamasin koulutusleireillä, kertovat uutiset. Heidän kerrotaan tutustuneen Hamasin tukikohtiin ja leireihin Gazassa ja ilmoittaneen halunsa liittyä Israelin vastaiseen taisteluun. Hamasin edustajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä ja kiitollisuutensa heidän antamastaan tuesta, mutta ilmoittavat samalla, että Hamasilla on tarpeeksi miehiä. Eniten Israelin turvallisuusjoukkoja huolettaa kuitenkin ne aseet, joita he toivat mukanaan. Heillä oletetaan olevan panssarin- ja ilmatorjunta-ohjuksia sekä luultavasti myös maalta merelle ammuttavia ohjuksia. VAIKKA IDF ottaisikin Philadelphia-käytävän valvontaansa, se ei ratkaisisi rajan alle kaivettujen kymmenien salakuljetustunnelien ongelmaa. IDF joutunee silloin kaivamaan vedellä täytetyn kanavan rajan varteen, mikä ainakin pakottaisi kaivamaan tunnelit entistä syvemmälle maahan. IDF HARKITSEE samalla, mitä tehdä sen jälkeen, kun raja Gazan ja Egyptin välillä on korjattu entiselleen. IDF:n suunnitelma edellyttää, että IDF poistuu raja-alueelta tiivistettyään raja-aidan uudelleen, ja että Egypti ottaa sen jälkeen jämäkämmän vastuun rajan valvonnasta. (JP)
3. ISRAELIN turvallisuusmiehet haluavat aidan rakentamista Egyptin ja Israelin väliselle rajalle, mutta vastustavat Egyptin joukkojen lisäämistä Siinailla. Egyptin joukkojen määrä Siinailla vahvistettiin 1979 rauhansopimuksessa. Israel salli Gazan rajan pinnassa olevien joukkojen vahvistamista 750 miehellä, eikä halua lisätä niitä vastoin Egyptin vaatimusta. Ulkoministeri Tzipi Livni esitti äskettäin suosittelevansa egyptiläisten joukkojen määrää raja-alueella, mutta eilen pääministerin kanssa pidetyssä keskustelussa, jossa puolustusministeri Ehud Barak oli läsnä, päätettiin hylätä Egyptin vaatimus. He kuitenkin sopivat raja-aidan rakentamisen aloittamisesta välittömästi. Ehkäpä siihen tarvittavat yli miljardi NIS löytyvät jostakin. (JP)
4. TERRORISTIEN ampumia raketteja putoili eilen tasaiseen tahtiin Gazan kaistan lähialueelle. Keskiviikkona iltapäivällä äiti oli kahden lapsensa kanssa kibbutsi Beerin leikkikentällä, kun raketti ujelsi kuin kirkkaalta taivaalta ilman red dawn hälytyssireenin ääntä pudoten aivan heidän lähelleen. 12-vuotias tyttö sai sirpaleen olkaansa ja vauvaikäinen tyttö jalkaansa. Heidät vietiin sairaalaan kuten myös heidän shokin saanut äitinsä. Hamas ilmoitti ampuneensa raketin. Tunnin kuluessa toinen Kassam-raketti putosi Sderotiin osuen omakotitaloon tuhoten sen. Onneksi ketään ei haavoittunut iskussa, mutta useat saivat shokin. Kansan vastarintakomitea (PRC) otti vastuu tästä hyökkäyksestä.
ENSIMMÄISET RAKETIT keskiviikkoaamuna ammuttiin Eshkolin aluekeskuksen lähelle 07.30 aikoihin. Pari tuntia myöhemmin seuraavat raketit iskivät kaupungin lähelle. Iltapäivällä suurin osa tähdättiin Ashkelonin kaupunkiin, mutta ne eivät osuneet kohteisiinsa. Nämä raketit olivat ilmeisesti Katjusha Grad-tyyppisiä, joiden kantomatka yltää Ashkeloniin.
HAMAS PERUUTTI keskiviikoksi suunnittelemansa PLC:n kokouksen peläten Israelin vastaiskua.
ISRAELIN hallituksen ministerit ovat alkaneet uskoa, että kysymyksessä on vakava asia, ellei peräti sota, jota on käytävä kuten sotia käydään, mutta ei Libanonin kakkossodan tapaan. Rakettitulen ohella kuvaan ovat tulleet koetut itsemurhahyökkäykset koko maan alueella.
KESKIVIIKKONA aamupäivällä terroristit ampuivat 7 rakettia Negevin länsiosaan, jotka seurasivat tiistain iltapäivän kuluessa ammuttuja viittätoista rakettia Sderotiin ja Ashkeloniin.
TORSTAIAAMUN kuluessa kaksi rakettia putosi Eshkolin lähelle, yksi Sderotin ulkopuolelle.
5. IDF ALOITTI operaationsa Gazan alueella viime yönä surmaten kuusi terroristia, viisi heistä Hamasin ja yksi Jihadin jäsen. Sotilaita avustivat puskutraktorit ja ilmavoimien helikopteri. Palestiinalaislähteiden mukaan joukot operoivat lähellä Jabaliyan pakolaisleiriä Gazan pohjoisosassa etsien rakettimiehistöjä ja laukaisutelineitä. Palestiinalaiset ilmoittivat myös, että kahdeksan aikoihin koulun opettaja kuoli ja kolme oppilasta haavoittui IDF:n ampumasta ohjuksesta, joka osui heidän kouluunsa Beit Hanoussa. IDF:n ilmoituksen mukaan heidän maalitaulunsa oli koulun lähellä toimiva rakettimiehistö. (INN, Ynet)
6. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah kiittää Winogradia rehellisestä sotaraportista, joka hänen mukaansa osoittaa Israelin tekemät virheet sodan aikana kuten myös sen, että Hizbullah voitti sodan. Hän sanoo raportin osoittavan, että Israel oli suunnitellut sotaa Libanonia vastaan syyskuussa 2006.
NASRALLAH esiintyi libanonilaisen OTV:n haastattelussa yhdessä kristityn johtajan Michel Aounin kanssa. Hän kiitteli nuorten taistelijoittensa panosta sodan aikana kuten myös Libanonin kansan myönteisyyttä, varsinkin kristittyjen osuutta, jotka ottivat avosylin vastaan maan eteläosasta kodeistaan paenneet miljoona libanonilaista.
NASRALLAH kertoi, ettei hän halua ylpeillä järjestönsä tämänhetkisestä varustautumisesta eikä uhkailla ketään, vaan ilmoittaa tosiasian, jonka tulisi varoittaa hyökkääjää aloittamasta uutta hyökkäystä Libanonia vastaan. Hän sanoi, että Hizbullahin uudet raketit ja ohjukset yltävät kaikkialle ”miehitetyn Palestiinan alueelle”. (Ynet)
7. SYYRIA ASEISTAUTUU Iranin avustuksella uudenaikaisilla venäläismallisilla aseilla ”kiivaaseen tahtiin”, kuten WND kertoo artikkelissaan. Israelin turvallisuusjoukkojen mukaan Syyrialla on kiireellisenä tavoitteena hankkia kolmenlaisia aseita: Uudenaikaisia panssarin- ja ilmatorjunta-aseita sekä keski- ja pitkänmatkan ballistisia ohjuksia. Syyria saa näitä aseita alennettuun hintaan Iranin tuella. Ballistiset ohjukset käsittävät Scud B ja Scud-D verisoita.
Sdud D yltää noin 400 km:n kantomatkallaan lähes kaikkialle Israeliin. Israel havainnoi äskettäin Syyrian kokeilevan Scud D ohjusta, mutta ei ole tietoinen sen räjähdyskärjestä. Lyhyemmän kantomatkan raketit ovat 220 ja 305 mm:n raketteja, joita Syyria välittää edelleen Hizbullahille.
SYYRIA on hankkinut kiinalaisvalmisteisia Silkworm C-802 tutkaohjuksia, jollaisen Hizbullah ampui israelilaiseen Hanit ohjusalukseen Libanonin rannikolla.
SYYRIA KUNNOSTAA Venäjän avustuksella Tartusin ja Latakian satamia Venäjän laivaston sota-alusten ja sukellusveneitten huolto- ja tukisatamiksi. (www.worldnetdaily.com)
8. IRAN TESTAA uudentyyppisiä P-2 sentrifugeja, joiden nopeus on 2-3 kertaa suurempi kuin aiempien P-1 tyyppisten. Iran tähtää määrätietoisesti uraanin rikastamiseen ja sillä näyttää olevan kiire saada tuloksia aikaan mahdollisimman nopeasti, vaikka Iranin raakaöljyn tuotto on maailman neljänneksi suurin ja sen kaasuvarat luultavasti maailman suurimmat. Myös Iranin tiistaina tehty kokeilu uudella ballistisella Safir ohjuksella on saanut jopa Venäjänkin epäilemään, että Iranilla saattaa olla salainen ydinaseen kehittely- ja valmistussuunnitelma. Länsimaiset asiantuntijat pitävät uutisia Iranin uusimmista sentrifugikokeista Natanzsissa huolestuttavina, kuten myös sen ohjuskokeilua, joskin USA:n asiantuntijat vähättelevät sen merkitystä. (Ynet)
9. IDF:N SOTILAAT tekivät ratsian Dimonan itsemurhapommittajan Mohammed Herbawin kotiin Hebronissa takavarikoiden kuvia ja kännyköitä tutkiessaan perheen ja Hamasin välisiä suhteita. Naapurit kivittivät sotilaita, jotka joutuivat käyttämään kyynelkaasua heidän hajottamisekseen. Kolme ihmistä sai lieviä vammoja yhteenotoissa. Sotilaat kehottivat PA:n poliiseja pysyttelemään poliisilaitoksessaan ratsian ajan. Terroristin äiti ilmoitti olevansa ylpeä pojastaan hänen antautuessaan ”marttyyriksi”, mutta hänen siskonsa sai sydänkohtauksen ratsian aikana. Sotilaat pidättivät Dimonan terroristin isän ja veljen kuten myös toisen terroristin lähisukulaisia ja kuulustelivat heidän naapureitaan. (Ynet)
10. ISRAELIN LAIVASTO on esittänyt pyynnön (tai vaatimuksen) saada käyttöönsä Lockheed Martinin kehitteillä oleva uusi ohjusvene, joka on suunniteltu liikkumaan matalissa vesissä. Laivastoa kiinnostavat aluksen nopeus, ohjattavuus ja vesillä liikkumisominaisuudet. Laivasto pyysi yhtiötä tutkimaan alustavasti, sopiiko alus Israelin olosuhteisiin ja tarpeisiin ja voidaanko se varustaa Israelin omilla teknisillä puolustuslaitteilla. Alus pystyy kuljettamaan erikoisjoukkoja ja suurehkoja maajoukkoja. Siihen mahtuu keskikokoisia ajoneuvoja ja kaksi helikopteria. Se voidaan varustaa Barak ohjustentorjuntajärjestelmällä ja se pystyy eliminoimaan sitä kohti ammuttuja ohjuksia.
11. WINOGRAD-KOMITEAN jäsen professori Yehezkel Drod on joutunut ja joutuu toistuvasti selittämään vahingossa paljastamansa julkisen salaisuuden, että komitean työskentelyä johtivat raskaasti poliittiset näkökohdat, jotka ohittivat tasapuolisuuden ja puolueettomuuden. Hän joutunee antamaan selityksen Knessetissä, joka voi lisäksi asettaa komitean tutkimaan asiaa.

Wednesday, February 06, 2008

KESKIVIIKKO 06.02.08
1. DIMONAN POMMI-ISKUUN on ilmoitettu kaksi pommitusryhmää. Ensiksi ilmoitetut kaksi
nuorta miestä Gazasta ovat saaneet kaksi kilpailijaa Hebronista, josta heidän sanotaan tulleen. Kuitenkin Gazassa perheet surevat kuolleita poikiaan, heidän surutelttansa ovat paikoillaan j ihmisiä virtaa paikalle osoittamaan osanottoaan.
HAMAS ilmoittaa kuitenkin, että se lähetti terroristit Hebronista, ja sielläkin perheet surevat poikiaan ja näyttävät median edustajille valokuvia ja poikien perheelleen jättämiä hyvästejä.
Varmaa kuitenkin on, että kaksi palestiinalaista itsemurhaterroristia tuli Dimonaan. Heistä toinen räjäytti vyölleen sitomansa pommit surmaten 73-vuotiaan Lubov Razdolskayan, joka muutti Israeliin Georgiasta, ja haavoitti lähes puoli sataa muuta sivullista.
JP:N Kh A Toamehin artikkelin mukaan terroristit olivat: 20-vuotiaat Muhammad Hirbawl ja Shadi Zughayar. He kuuluivat Hamasin ”sotilassiipeen” Izzadin Kassam. Eilen myös tuntematon ryhmä Länsirannalta ilmoitti kahden jäsenensä antautuneen Dimonan itsemurhapommittajiksi. Jos tämä pitää paikkansa, Israelissa on neljä muuta itsemurhapommittajaa odottamassa tilaisuutta suorittaa ”kansallisen velvollisuutensa” tuhoamalla itsensä ja murhaamalla viattomia ihmisiä.(JP)
2. HAMASIN ILMOITUS itsemurhapommittajista sai kiihtyneitä vastalauseita Fatahin taholta. PA:n virkailijat syyttivät Hamasia ”tahallisesta palestiinalaisten kansallisten intressien polkemisesta” ja syyttivät Irania ja Syyriaa käskyjen antamisesta häiritäkseen rauhankeskusteluja Israelin kanssa. ”Ohjeet tulivat Damaskoksesta. He ovat päättäneet kaivaa maata presidentti Mahmoud Abbasin jalkojen alta ja tuhota rauhanprosessi.” Toinen virkailija syytti, että Qatar ja al-Jazeera avoimesti tukevat Hamasia saattaakseen Abbasin ja hänen johtamansa Fatahin huonoon valoon. Hän kertoi, että PA on valittanut Qatarin negatiivisesta roolista useisiin arabi- ja EU-maihin. Dohassa toimivan Al-Jazeeran omistaa joukko Qatarin hallitsijaperheen jäseniä.
KAHDEN GAZASTA lähteneen nuoren miehen kohtalo on epäselvä. Heidän uskotaan joko joutuneen Egyptin poliisin pidättämiksi tai he ovat saaneet surmansa rajataisteluissa.
HEBRONIN itsemurhaterroristeilla oli kummallakin työpaikka. He kuuluivat Hebronissa laajaan ja arvostettuun klaaniin, joilla on läheiset yhteydet Hamasin kanssa. (JP)
3. SEURAAVANA PÄIVÄNÄ Dinoman pommi-iskun jälkeen IDF teki verisen vastaiskun Gazan alueelle surmaten yhteensä ainakin 9 terroristia maa- ja ilmaiskuissa. IAF:n ohjusisku Hamasin sotilaskohteeseen surmasi 7 Hamasin aktivistia lähellä Khan Younisia Gazan eteläosassa. Pimeän tultua tiistaina IAF:n kone ampui ohjuksia palestiinalaisia rakettimiehistöjä vastaan haavoittaen kolmea ihmistä, jotka palestiinalaislähteen mukaan olivat siviilejä.
TIISTAIAAMUNA IDF:n joukot surmasivat Gazan operaationsa aikana kaksi aseellista palestiinalaista Gazan rajan tuntumassa. Hamasin edustaja Gazassa kertoi, että isku tapahtui Abassan kylään Gazan eteläosassa itään Khan Younisista, ja että miehet olivat rukouksissa rakennuksen sisällä, kun taloa tulitettiin. (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT ampuivat tiistain aikana 12 Kassam-rakettia Israeliin. Yksi nainen haavoittui kohtalaisesti ja muutamia hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Kaksi tehdasrakennusta vaurioitui rakettien iskuista Sderotissa. Viime yön aikana terroristit ampuivat kolme rakettia Ashkelonia kohti. Ne putosivat kaupungin eteläpuolelle. Vahingoista ei ole tietoja.
RAKETTI-ISKUT Gazasta Israeliin jatkuvat keskiviikkona aamupäivän aikana kuten myös IDF:n vastaiskut. Paitsi että raketit ovat tyhjentäneet Sderotin kaupungin suurelta osin asukkaitten alkaessa etsiä turvallisempaa asuinpaikkaa Israelista, myös pätevät työntekijät ovat poistumassa tehtaista, mikä aiheuttaa niille tuntuvia tappioita raketti-iskun uhan lisäksi. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kritisoi ensimmäisessä Wino-raporttia koskevassa puheessaan IDF:n toimia Libanonin kakkossodan aikana. Hän totesi, ettei vuoden 2006 Libanonin sodan fiasko tule toistumaan, vaan että IDF tulee suorittamaan sille annetut tehtävänsä laskematta uhreja etukäteen. Barak moitti armeijaa, että useissa tapauksessa joukot olivat siirtäneet tai peruuttaneet operaationsa, koska sääolot tai muut seikat eivät olleet suotuisat. Toiseksi Barak huomioi, että sen sijaan, että joukot keskittyisivät taistelun kulkuun ne usein alkoivat huolehtia haavoittuneista, vaikka sitä varten olivat huoltojoukot lähituntumassa taistelevien joukkojen takana. Barak puhui vuosittaisessa IDF:n osastojen yhteisharjoitusten yhteydessä Shizafon tukikohdassa yli tuhannelle sotilaalle ja upseerille.
HARJOITUKSISSA, joita seuraamaan oli tullut useita ulkomaisia sotilaslähettiläitä, IDF esitteli joukon viimeisimpiä aseitaan ja taistelumetodejaan. Harjoitusten yhteydessä esiteltiin F-16 hävittäjiä, Cobra helikoptereita, Merkava MK4 panssareita, tykistöpattereita, sala-ampujia, insinöörijoukkoja ja maataisteluyksiköitä. Harjoituksia johtivat IDF:n apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Harel sekä maavoimien komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi.
PUHUESSAAN parin viikon päästä valmistuville usealle sadalle upseerikadeteille Harel muistutti Wino-raporttiin vedoten, ettei maajoukkojen osuutta taisteluissa voida sivuuttaa. Harjoituksia oli kutsuttu seuraamaan myös taisteluissa kaatuneitten omaisia. (JP)
6. SHASIN PUHEENJOHTAJA, ministeri Eli Yishai vaati eilen tavatessaan ulkoministeri Tzipi Livnin, että Israelin tulee keskeyttää kaikki keskustelut PA:n kanssa vastalauseena Dimonan terrori-iskuun. Ulkoministeri Livni torjui Yishain vaatimuksen vertaamalla Dimonan terrori-iskua siihen, ettei Ahmed Qureia peruuttanut keskusteluja Har Homan rakennustöitten jatkuessa. Tzipi Livnin tapa yhdistää toisiinsa siviilirakentaminen ja terrori-iskut on vähintään kyyninen tapa suhtautua palestiinalaisten väkivaltaa suosiviin asenteisiin. Livni katsoo, että rauhankeskustelut ovat hänen yksityinen mandaattinsa eikä kukaan ulkopuolinen saa puuttua niihin. Tämä on osoituksena Israelin johtomiesten ja naisten harhaisesta kuvasta, että PA:n taholta voidaan hyväksyä minkälaisia hyökkäyksiä tahansa israelilaisia vastaan, kunhan vain keskustelut jatkuvat, joissa Israel on pelkästään antavana osapuolena PA:n kyltymättömien vaatimusten edessä.(JP)
7. EGYPTI VAATII saada kaksinkertaistaa joukkonsa Israelin ja Gazan vastaisella rajallaan,
sekä tuoda sinne raskaita aseitaan voidakseen tehokkaammin taistella rajan yli pyrkiviä vastaan. Israel suostui lisäämään joukkojen määrää 750:llä miehellä muutama kuukausi sitten. Jos rajalla olevat joukot kaksinkertaistetaan, Egypti saa tuoda sinne 2350 miestä, kuten Debkafile toteaa. Siinain alueelle sijoitettujen egyptiläisjoukkojen määrää rajoitettiin 1982 rauhansopimuksessa.
Olmert ja Livni ovat tiettävästi osoittaneet suostuvansa egyptiläisten vaatimuksiin, vaikka asiasta ei ole vielä keskusteltu turvallisuusviranomaisten kanssa. Aamun uutisten mukaan Olmert, Barak ja Livni tapaavat toisensa tänään keskustellakseen tilanteesta Egyptin rajalla. Myös kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Gazan alueelle keskustellaan, vaikka Hamas on torjunut ajatuksen tuoreeltaan. (JP, Debkafile)
8. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEAN jäsen professori Yehezkel Dror vihjaili puheessaan keskiviikkona, että komitea huomioi raporttiaan kirjoittaessaan mahdollisuuden, että pääministeri Olmertin suora syyttäminen Libanonin kakkossodan virheistä voisi saada aikaan uudet vaalit, ja kuten mielipidetiedustelut toistuvasti osoittavat, valtaan nousisi oikeisto ja pääministeriksi Binyamin Netanyahu. Tämän komitea katsoi vaarantavan meneillään olevat rauhankeskustelut. Siksi komitea varoi nimeämästä Olmertia syylliseksi, Dror vihjaili. (JP, Haaretz)
- Professori Drorin lausunto komitean työskentelystä aiheutti vihaisen vastalauseen oikeiston taholta, koska tämä osoittaa sen, mitä epäiltiin kaiken aikaa, eli että ”komitea halusi suojella Olmertia kuin etrog-sitruunaa”. Kansanedustaja Silvan Shalom (Likud) vaatii valtion tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Wino-komitean työskentelyä, koska ainakin yksi sen jäsenistä tunnustaa avoimesti, että hänen työskentelyään Libanonin kakkossotaa tutkivassa komiteassa ohjasivat poliittiset eivätkä puolueettomat näkökannat. Shalomin ajatusta tuki tuoreeltaan Shelly Yacimovich (Labour), joka kuuluu puolueensa ”kapinallisiin”. (JP, Haaretz)
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni kutsui omassa lausunnossaan Wino-raporttia ”ankarasti maalatuksi” samalla kun hän ylisti virastoaan sen työskentelystä YK:n turvallisuusneuvoston Libanonin sodan lopettamiseksi annetun päätöslauselman 1701 sisällön muuttamiseksi Israelille edullisemmaksi. Livnin tapa ylistää oman kansliansa toimia ja unohtaa kaikki ulkomailla olleet työntekijät aiheutti vihaisia vastalauseita ulkomailla työskenteleviltä diplomaateilta. He katsoivat Livnin kiitoskirjeen haisevan pahasti itsekehulta: Hyvä Minä. (JP)
- ISRAELIN LAKI JERUSALEMISTA: ”Mitään auktoriteetteja Jerusalemin alueesta, jotka ovat nyt Israelin valtion tai Jerusalemin kaupungin alueella, ei saa antaa vieraalle poliittiselle tai hallinnolliselle yhteisölle, ei tilapäisesti eikä pysyvästi”. Viides kohta määrittelee, että kuuden päivän sodassa vapautetut Jerusalemin vanhankaupunki ja muut alueet ovat erottamaton osa Jerusalemia. Seitsemännen kohdan mukaan lainmuutos vaati 61 kansanedustajan enemmistön. Asianajaja Baruch Ben-Yosef lähetti tammikuun 6. päivänä tutkimuspyynnön terrorinuhrien puolesta poliisille sekä kopiot siitä oikeuskanslerille, oikeusministerille ja valtiontarkastajalle. Nyt Ben-Yosef kyselee poliisilta, mitä Olmertin aloittamien Jerusalemin jakamista ja sen osien luovuttamista PA:lle koskevien neuvottelujen suhteen on tehty, koska poliisi ei ole antanut mitään tietoja jätetyn tutkimus-pyynnön edistymisestä. (INN)
- KINNERETIN pinta nousi viimeisten sateitten ansiosta 25 sm, mutta on vielä 360 sm alle tulvarajan. Vedenpinta on 420.94 m merenpinnan alapuolella.

Tuesday, February 05, 2008

TIISTAI 05.02.08
1. DIMONAN TERRORI-ISKUSSA kuoli yksi 73-vuotias nainen ja JP:n mukaan 40 haavoittui. Haavoittuneiden lukumäärä vaihtelee eri lähteissä kymmenestä neljäänkymmeneen.
Pommivyönsä sytyttänyt terroristi, 22-vuotias Luwi Luwani, on kotoisin Gazan kaupungista. Hänen toverinsa, 24-vuotias Musa Arafat, on myös kotoisin Gazasta. Arafat ei ehtinyt sytyttää pommivyötään, vaan tuupertui maahan pommin iskusta. Pakalle ehtinyt lääkäri ja sairaanhoitaja aikoivat antaa ensiavun Arafatille, mutta havaittuaan hänen vyötäisilleen sidotun pommivyön perääntyivät kiireesti kehottaen kansaa kauemmas. Paikalle tullut poliisiupseeri Kobi Mor uhmasi kohtaloaan ja lähestyi Arafatia muutaman metrin päähän. Havaittuaan hänen liikkuvan ja hapuilevan pommin sytytintä Mor ampui häneen useita laukauksia surmaten hänet.
LUWANI kuului Abbasin johtaman Fatahin ”nuorisoliigaan” al-Aksan Marttyyreihin, Arafat oli PFLP:n jäsen. Terroristien uskotaan tulleen Israelin puolelle Gazasta muurinaukon kautta Siinaille ja sieltä Israeliin. Ehkä harhauttaakseen Hamas antoi tietoja, jonka mukaan terroristit tulivat Hebronista Länsirannan turva-aidassa olevan 26 km leveän aukon kautta Dimonaan.
Hamas ilmoitti samalla, että kolmas terroristi on Israelissa ja odottaa sopivaa tilaisuutta toteuttaa pommi-iskunsa. Gazalaiset jakelivat arabitavan mukaan makeisia ja kukkia ohikulkijoille juhlien ja tanssien onnistunutta terrori-iskua ja onnitellen terroristien omaisia uhrauksesta kansan hyväksi.
SURMANSA SAANUT nainen oli 73-vuotias Lyubov Razdolskaya Dimonasta. Hänen miehensä taistelee hengestään Sorokan ylipiston keskussairaalassa kriittisesti haavoittuneena. He muuttivat Israeliin Venäjältä. Poliisiupseeri Kobi Mor ylennettiin johtavaksi poliisitarkastajaksi.
ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat tapauksen johdosta nostaneet hälytysvalmiuttaan koko maassa, koska on pelättävissä, että terroristeja on päässyt Siinailta maahan useampia.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tuomitsi Dimonan terrori-iskun, mutta kytki ne IDF:n operaatioon Jeninissä, jossa kaksi Jihadin jäsentä sai surmansa. JP, INN)
2. ISRAELIN KNESSET käsitteli eilen Winograd-komitean raporttia täysistunnossaan, jonne myös pääministeri Olmert oli vaadittu 50 kansanedustajan voimalla. Olmert piti pitkän tunteisiin vetoavan puolustuspuheen, jonka aikana paikalle tulleet surevien, Libanonin kakkossodassa kaatuneitten sotilaitten, omaiset keskeyttivät hänen puheensa huudellen välikysymyksiä. Heidät poistettiin salista järjestysmiesten toimesta. Olmert julisti kuulijoilleen, miten ”välttämättömiä ja realistisia sodan aikana tehdyt päätökset olivat”. Tämä sai 21-vuotiaan Nadav poikansa 20. heinäkuuta 2006 menettäneen Eliphaz Baelohan nousemaan ylös ja julistamaan poikansa kuvaa osoitellen: ”Sinä et ole minun pääministerini. Minä kiellän kansalaisuuteni.” Myöhemmin hän kertoi Jpostin toimittajalle: ”Carmielin asukkaana ja isänä, joka menetti poikansa sodan aikana, olen sydän juuriani myöten kyllästynyt tähän maahan ja sen johtajistoon. Miten Olmert voi nousta ja kertoa, mitä hän teki? Millä oikeudella hän johtaa meitä?” Toinen poikansa menettänyt Mirta Szajbrum huusi toisten surevien vanhempien joukosta: ”Minun poikani kuoli sodan aikana. Missä olivat sinun poikasi silloin?” Olmertin yksi poika asuu Saksassa, toinen USA:ssa.
ISTUNNON PÄÄTTEEKSI suoritetussa äänestyksessä Olmertin ”sotaraportti” hyväksyttiin 59-53, yhden edustajan pidättyessä äänestämästä. Puheessaan Olmert julisti, että Knesset antoi yksimielisesti 7-hengen ryhmälle valtuudet hänen johdollaan valvoa sodan kulkua. Hän myös vakuutti, että ”sodan päämäärät ja operaatiot oli huolellisesti ja tarkoin määritellyt”. Hän ilmoitti ottavansa täyden vastuun sodan lopputuloksesta. Sodan tärkeintä päämäärää, eli Hizbullahin kaappaamaa kahta IDF:n sotilasta ei saatu palautettua. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on joutunut jatkuvasti puolustamaan ja selittämään päätöstään pysyä Olmertin hallituksessa antaen sille näin ”yhdeksän kuukauden odotusajan”, kuten hän ilmoitti. Eilen hän vakuutteli, ettei Olmert pysty murskaamaan häntä, kuten muutamat varoittelevat, vaan hän tulee lopulta kaatamaan Olmertin hallituksen, mutta omalla aikataulullaan. ”Olmert kuvittelee elävänsä lasitalossa. Jos hän jatkaa käyttäytymistään tällä tavoin, meidän tulee murskata hänet”.
BARAKIN PÄÄTÖSTÄ pysymisestä Olmertin hallituksessa vastustavat Labourin ”kapinalliset” Ophir Pines-Paz, Eitan Cabel ja Danny Yatom kokoontuivat kansanedustaja Shelly Yacimovichin kotona sunnuntaina koordinoidakseen strategiaansa taistelussaan Olmertin hallitusta vastaan.
UUSIN PÄÄNSÄRKY Olmertille on Shas-puolueen antama uhkavaatimus, että se tulee keskeyttämään hallituksen toiminnan, ellei lapsista suoritettavia lapsilisiä nosteta. Puolueen ortodoksi-perheillä on suuret lapsilaumat, joten asia on heille elintärkeä.
4. DIMONAN PORMESTARI Meir Cohen sanoo, että rauha palautuu kaupunkiin vähitellen, mutta ettei tunne turvallisuudesta palaa ehkä koskaan. Hän totesi, että terrori-isku kaupungissa herätti Israelin kansan taas kerran todellisuuteen, jossa me elämme. Cohen kertoi pommin repineen hajalle kaupungin kauppakeskuksen, eikä elämä sen jälkeen ole enää rutiinia.
Dimonan kauppakeskus oli asukkaitten kokoontumispaikka, jonne mentiin vain katselemaan ja kuluttamaan aikaa ostosten ohella, tapaamaan tuttuja ja kommunikoimaan tapahtumista.
KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU, NRP) totesi, että koko maa on nyt potentiaalinen terrorikohde. Hän vakuutti Israel Beiteinun kansanedustajien tavoin, että jos terroristit pääsevät Dimonaan, he aivan yhtä helposti pääsevät Jerusalemiin ja muihin kaupunkeihin.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa Sami Zahari lisäsi löylyä uhkauksiin todeten, että uusia terrori-iskuja on suunnitteilla. Hän pitää terrori-iskuja luonnollisena seurauksena ”Israelin harjoittamasta kiihotuksesta” ja vakuutti, että järjestö tulee vastustamaan Israelin toimia kaikin tavoin.
PA:n uutistoimisto Ramatan vahvisti äskettäin, että terroristit tulivat Gazasta.
5. PALESTIINAN MEDIATARKKAILUN (PMW) johtaja Itamar Marcus, joka seuraa tarkoin palestiinalaisten radio- ja TV-lähetyksiä ja kääntää niiden tekstejä arabiasta, kertoo, että ”länsivalloissa ja Israelissa maltillisina pidetyt palestiinalaisjohtajat ovat rutiininomaisesti omaksuneet kaksoisroolin”. Englanninkielisissä lausunnoissaan ”he ihannoivat kahden demokraattisesti hallitun valtion periaatetta”, jotka Bushin sanoin ”elävät rauhassa ja turvallisina rinnakkain”, kuin kaksi viereistä sormea. Mutta esiintyessään arabikielisissä lähetyksissä he poikkeuksetta Abbasia myöten kiistävät kaiken tuon ja ilmoittavat tähtäävänsä yhteen valtioon, jota hallitsee islamilainen johto. Alla olevassa osoitteessa on videoesitys tästä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/125135
Sama tendenssi on kaikissa PA:n virallisissa lähetyksissä, kouluissa ja instituutioissa, joissa palestiinalaisia aivopestään pienestä lapsesta lähtien siihen, että Israelin valtio on ohimenevä ilmiö, joka tullaan tuhoamaan ajan myötä. Vaikka länsijohtajat ovat varmaan tietoisia tästä, kuten myös Israelin hallitus, ”he toimivat kolmen apinan tavoin, jotka eivät näe, kuule eivätkä puhu mitään”. Selvät Israelin vastaiset Abbasin ja muiden PA:n johtajien lausunnot, usein virheelliset ja rasistiset, jätetään huomiotta eikä niitä tuomita julkisesti. Israelin hallitus ei mitenkään reagoinut siihen, että kolme Israelin arabikansanedustajaa meni Ammaniin PHLP:n johtajan George Habashin hautajaisiin, vaikka Hamash oli yksi verisimpiä terroristeja, joka surmasi joukoittain israelilaisia. Hallitus ei myöskään puuttunut mitenkään siihen ylistykseen, jota Mahmoud Abbas suitsutti tälle perusterroristille ja julisti kolmen päivän suruajan hänen kunniakseen. ”Habash oli historiallinen johtaja. Hänen kuolemansa on suuri menetys Palestiinan asialle ja sen kansalle, jonka puolesta hän taisteli 60 vuoden ajan”, olivat Abbasin muistosanat Habashista.
LODISSA ASUVAT Israelin arabit järjestivät muistotilaisuuden Habashin kuoleman johdosta ja esittivät, että hänen ruumiinsa pitää haudata Lodiin, koska hän syntyi siellä 81 vuotta sitten. Vuonna 1972 Habashin lähettämät terroristit murhasivat 27 israelilaista Lodin lentokentällä.(INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- DIMONAN TERRORI-ISKU nosti Oslon sodan johdosta kuolleitten israelilaisten lukua, joka on nyt 541. Yksi Dimonan uhreista taistelee vielä hengestään.(INN)
- IRANIN ULKOMINISTERIÖ kutsui Ranskan Teheranin lähettilään antam,aan selityksen, miksi Ranska antaa Irania tuomitsevia lausuntoja koskien sen ydinsuunnitelmia sekä miksi Ranska tukee (Israelin) sionistista hallitusta. Epämukavuutta Iranissa aiheuttaa myös se, että Ranska rakentaa Emiirikuntien ensimmäisen pysyvän sotilastukikohdan Iranin vastaiselle rannikolle. Iranin toimet lienevät seurausta siitä kritiikistä, mitä Ranska on antanut Iranin Israelia tuomitsevien lausuntojen johdosta. (Ynet)
- KAKSI KASSAM-RAKETTIA osui Sderotissa teollisuuslaitoksiin saaden useita työntekijöitä shokkitilaan. Yksi raketti osui varastorakennukseen ja toinen keittiö-kalusteita valmistavaan tehtaaseen vahingoittaen niitä pahoin. (INN)
- IDF OPEROI Rafahin lähellä Gazassa surmaten kaksi Hamasin pyssymiestä.
- EGYPTIN poliisit ja Hamasin pyssymiehet tulittivat eilen toisiaan Rafahin terminaalin lähellä satojen ihmisten jonottaessa pääsyä Siinaille. Yhdeksän ihmistä haavoittui, mukana kaksi Egyptin rajapoliisia. (Ynet)
- IDF PIDÄTTI eilen 7 israelilaista Josefin hautakammion lähellä Sikemissä. Haudalle saa mennä vain IDF:n luvalla. IDF ilmoittaa 50 terrorivaroituksesta.(INN)

Monday, February 04, 2008

MAANANTAI 04.02.08
1. BARAK TAITAA olla raskaana, vaikka isästä ei olekaan tietoa. Ainakin hän ilmoitti, että, että yhdeksään kuukauteen Olmert saa jatkaa rauhassa suunnitelmiaan Juudean ja Samarian luovuttamiseksi PA:lle ja Jerusalemin jakamiseksi ”ismaelilaisten” kanssa, kuten jotkut rabbit palestiinalaisia kutsuvat. Tämä kaikki siitä huolimatta, että Barak lupasi toukokuussa 2007 Sdot Yam kibbutsissa pitämässään lehdistötilaisuudessa erota hallituksesta heti Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Hänen omat puoluetoverinsa ovat pahiten moittineet Barakia sanansa syömisestä, mutta Barak näyttää kovanaamaa eikä kallista edes korvaansa heidän suuntaansa. JOTKUT KOLUMNISTIT ovat etsineet aiheita Barakin ylistämiseksi. Paremman puutteeksi käy sekin, ettei hän anna rakkikoirien nostaa jalkaansa hänen saappaalleen. Toinen on tietenkin se, että Barak antoi Olmertin pahasti kolhiintuneelle kanslialle toivotun piristysruiskeen. Täytyy muistaa, että Israelin media on pahasti kallellaan vasempaan suuntaan, ja että ”rauhan-suunnitelma” on sen pyhä lehmä, jota ei saa kukaan häiritä. Tämän sai Avigdor Lieberman kokea erottuaan hallituksesta. Häntä vastaan nostetut poliisitutkimukset pantiin jäihin siksi aikaa, kun hän tuki Olmertin hallitusta, mutta sulatettiin seuraavana päivänä, kun hän sieltä erosi.
OLMERT TAISI lopulta ottaa Winoraportin laimeankin moitteen melko raskaasti, ellei sekin ollut sympatian hakemiseksi tarkoitettu. Olmert tunnetaan parkkiintuneeksi peluriksi, jolle kaikki keinot ovat sallittuja. Hallitusremonttia saadaan siis odottaa Shasin ymmärtävällä siunauksella. (JP)
2. TERRORISTIT KULJETTIVAT niiden 12 päivän kuluessa, jotka raja Gazasta Egyptiin oli auki, pitkän matkan ohjuksia, raketteja ja panssarintorjunta ohjuksia Gazan kaistalle, kertoi Shin Betin johtaja Yuval Diskin eilen hallitukselle. Diskin kertoi myös, että lukuisia Iranissa koulutettuja terroristeja soluttautui Siinailta palaavien ihmismassojen joukkoon. Diskin arveli heidän opettavan Gazan terroristeille oppimiaan uusia keinoja IDF:n vastaisissa taisteluissaan ja Israelin siviilikohteiden pommittamisessa.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT kertovat ottavansa nämä varoitukset todesta ja aloittavansa tutkimukset, minkälaisia uusia aseita Gazaan on salakuljetettu viimeisen kahden viikon aikana, ja mitä niiden ja uusien oppien eliminoimiseksi tulisi tehdä. Israelin laivasto on huolissaan, että jos Gazan terroristit saivat alun perin kiinalaisvalmisteisia mutta Iranissa paranneltuja tutkaohjattavia Silkworm C-802 maalta merelle ammuttavia ohjuksia, laivaston alusten tulee omaksua uudet liikuntaohjeet Gazan lähivesillä.
LIBANONIN KAKKOSSODAN aikana Hizbullah rampautti ohjuksella Israelin Hanit ohjusveneen Libanonin rannikolla surmaten neljä merimiestä. Hanit pystyi nilkuttamaan telakalle korjattavaksi, mutta oli viikkokausia poissa aktiivipalveluksesta. Hanitin tapauksessa tappioon osasyyllisiä olivat aluksen johtajat, sillä alus oli varustettu hienolla ohjusten-torjuntajärjestelmällä, mutta sitä ei oltu kytketty päälle, koska Hizbullahilla ei pitänyt olla C-802 ohjuksia. Hizbullahin varustelutaso yllätti muutenkin Israelin ennakkotiedot.
NYT TURVALLISUUSMIEHET pelkäävät, että sama on toistumassa Gazan kaistalla. Toinen tuntematon tekijä on tietenkin Hizbullahin aseistautuminen sodan jälkeen entistä vahvemmaksi, kuten järjestön pääsihteeri Hassan Nasrallah avoimesti tunnustaa ja kehuu. (JP)
3. SIINAIN VASTAINEN RAJA on Israelin pehmyt vatsapeite, kuvaa Shin Betin johtaja Yuval Diskin Israelin etelärajaa Egyptiä vastaan. Siinä on vain paikoin panssariverkkoa, mutta suurin osa 220 km pituisesta rajasta on täysin avoin. IDF:llä on muutamia sotilasasemia rajan tuntumassa, joista sotilaat tekevät partioretkiä rajan suunnassa. Kuten Egyptin pidättämien Gazasta Siinaille päässeiden terroristien tunnustuksista havaittiin, heillä oli karttoja, joihin IDF:n tukikohdat oli merkitty, ja heillä oli tiedossaan partioiden ajankohdat. Armeija yleensä kaikkialla toimii ohjesääntöjen ja etukäteen laadittujen suunnitelmien mukaan.
YUVAL Diskin kertoi, että Shin Bet ja IDF ovat kartoittaneet 30 potentiaalista reittiä, joiden kautta rajan ylitys Siinailta Israeliin voi tapahtua. (JP)
4. HAMASIN ASEMA on tuntuvasti kohentunut Egyptin vastaisen rajamuurin sortuessa suurelta osin, kertoi Yuval Diskin. Näin on tapahtunut paitsi Gazassa myös Juudeassa ja Samariassa. Nablusissa sijaitsevan Al-Najah yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan Hamasin marraskuussa 2007 nauttima 13 %:n suosio oli noussut 16 %:iin Gazassa ja Länsirannalla. Fatahin suosio oli pudonnut samaan aikaan 44 prosentista 36 %:iin.
Yuval kertoi, että Hamas suostuu kansainvälisten joukkojen osallistumisen rajavalvontaan Rafahissa, mutta heidän tulee asua Gazassa tai Egyptissä eikä Israelissa. Hän varoitti, että joka tapauksessa rajavalvonta heikentyi rajamuurin hajottamisen vuoksi.
Yuval Diskin oletti, että Hamasin Israeliin ampumien rakettien väheneminen ei johdu uudesta menetelmästä tai rakettien puutteesta, vaan siitä, että Hamas on ollut kiireinen rajaliikenteen ohjailemisesta Egyptin rajalla. (JP)
5. YUVAL DISKIN kutsui PA:n suorittamaa kahden israelilaisen sotilaan murhasta syytettyjen palestiinalaisten oikeuskäsittelyä farssiksi. Israel suostui siihen, että murhaajat tuomitaan PA:n oikeudessa PA:n luvattua, että he saavat elinkautisen tuomion. Oikeudessa heille kuitenkin annettiin 15 vuoden vankeusrangaistus. Viranomaisten havaittua, että lyhennetty tuomio voi osoittautua ongelmalliseksi, he lisäsivät tuomioon 10 vuotta, koska ”syytetyt olivat vahingoittaneet palestiinalaisten intressejä”. Kehotus tuomion muuttamiseen tuli ehkä Abbasin taholta.
YUVAL TOTESI, että presidentti George Bushin vierailun jälkeen PA:n turvallisuusjoukkojen operaatiot Hamasin johtajia ja jäseniä vastaan ovat merkittävästi vähentyneet. Merkinneekö tämä sitten suhteiden lämpenemistä tai uutta strategiaa, jää arvailtavaksi.
JERUSALEMISSA tapahtuneet kaksi puukotustapausta voivat olla yksityishenkilöitten aloitteita ilman, että niiden takana olisi ollut terrorijärjestö, Diskin arvioi. (JP)
6. HAIFAN SATAMAAN telakoitunut USA:N laivaston alus on varustettu ohjustentorjunta-järjestelmällä, joka voitaisiin aktivoida Iranin mahdollisen ohjushyökkäyksen aikana Israelia vastaan. USS San Jacinto on AEGIS risteilijä Ticondero-luokassa. Se otettiin käyttöön 1988. Alus on varustettu viimeistä mallia olevalla vedenalaisella tiedustelujärjestelmällä ja AEGIS ohjusten-torjunta järjestelmällä. Sen on kehittänyt Lockheed & Martin sekä ilma-alusten että ohjusten torjuntaan. Alus viipyy Haifassa kolme päivää.
SAN JACINTO pystyy ampumaan pitkänmatkan Tomahawk risteilyohjuksia, rakettitorpedoja sekä tavanomaisia maalta ilmaan ohjuksia. AEGIS-järjestelmän ydin on SPY-1A tutkajärjestelmä, joka pystyy havaitsemaan ja seuraamaan mitä tahansa lentokonetta tai ohjusta 320 km:n säteellä aluksesta. Alus osallistui Irakin ja Bosnian operaatioihin.
ISRAELIN VIRANOMAISET selventävät, että San Jacinton tapaisia USA:n aluksia voitaisiin tuoda Israelin rannikon läheisyyteen sotatilanteessa Israelin puolustukseksi. Siksi on hyvä tietää niiden kyvyistä ja sopivuudesta yhteistoimintaan. Toinen syy aluksen Israelin vierailuun on Venäjän laivaston aktivoituminen Välimerellä, josta ovat osoituksena sen äskettäiset sotaharjoitukset Espanjan ja Portugalin rannikon läheisyydessä, sekä Syyrian merisatamien kunnostustyöt Venäjän laivaston käyttöä varten. (JP, Y Katz)
7. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on lämmittänyt uudelleen silloin tällöin kuumentunutta suunnitelmaa kunnollisen sähköistetyn ja hälytyslaitteilla varustetun raja-aidan rakentamiseksi Egyptin vastaiselle etelärajalle. Puolustusministeriön pääjohtajan Pinhas Buchrisin laatimien suunnitelmien mukaan ensi vaiheessa rakennetaan aita Eilatista Nitzanaan, josta sitä vähitellen jatketaan koko 220 km:n pituiselle rajalle. Viranomaiset miettivät vielä, miten uudenaikainen aidasta tehdään, koska se on kiinni rahoituksesta. Barakin mukaan aita on joka tapauksessa kiireellinen ja sen rakentaminen aloitetaan välittömästi Eilatissa ja Nitzanassa. Asiasta keskusteltiin hallituksen sunnuntain istunnossa, mutta käsittely oli alustava; päätöksiä ei vielä tehty.
RAJA-AIDAN rakentaminen tuli ajankohtaiseksi 2000 Ariel Sharonin Gazan-evakuoinnin yhteydessä, ja Sharon silloin antoi määräyksen aidan rakentamisesta 50 km:n matkalle Eilatin läheisyydessä, mutta hallitus antoi siihen varoja vain 100 miljoonaa, kokonaiskustannusten ollessa 1.5 miljardia NIS. (JP, H Keinon; Y Katz)
8. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat vaihtoivat laukauksia Libanonin puolelta luultavasti salakuljettajien ampumiin laukauksiin. Libanonilaiset kertovat, että yksi kuoli ja pari haavoittui.
- Terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia aamun kuluessa Gazasta Israeliin. Kaksi putosi Sderotin alueelle, kaksi muuta kibbutsiin. Uhreista ei ole tietoa.
- IDF:n sotilaat pidättivät palestiinalaisen, joka aikoi puukottaa sotilaita Hebronissa patriarkkojen hautakammion lähellä.
- HAIFASSA syttyi tulipalo 3-kerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa, Muutamat asukkaat hoidettiin savuhaittojen vuoksi. Toinen tulipalo syttyi 10-kerroksisen vastaanottokeskuksen 5. kerroksessa. Poliisi tutkii palojen syitä.
- SHALITIN kaappaajat sallivat Shalitin kirjoittaman kirjeen päästä julkisuuteen. Tämä antaa uutta intoa hänen vapauttamisekseen. Olmert ja Barak ovat alentaneet vapautettavien vankien ”verta käsissään” määrittelyä.
- KYMMENEN IHMISTÄ haavoittui ja yksi nainen kuoli itsemurhaiskun seurauksena Dimonan kauppamarketissa 10.30 tänä aamuna. Fatah, PFLP ja Jihad tekivät iskun.
- IDF surmasi eilen kaksi Islamic Jihadin terroristia Jeninin alueella.

Sunday, February 03, 2008

SUNNUNTAI 03.02.08
1. GAZAN TILANNE on edelleen mahdollisimman sekava. Egypti lupaa sulkea kaikki Gazan teräsmuuriin tehdyt aukot, ja Hamas on uutisten mukaan ilmoittanut auttavansa siinä. Mutta viikonvaihteen aikana Hamasin kannattajat Gazassa osoittivat mieltään rajan sulkemista vastaan.
HAMASIN JOHTOON kuuluva Mahmoud Zahar pyysi gazalaisia, etteivät he käyttäytyisi väkivaltaisesti egyptiläisiä rajavirkailijoita vastaan, jotka yrittävät sulkea rajalle tehtyjä aukkoja. Zahar vakuutti median edustajille palatessaan neuvotteluista Egyptin johdon kanssa, että Hamas toimii yhteistyössä Egyptin virkailijoitten kanssa lain ja järjestyksen palauttamiseksi alueella.
ZAHAR valitti kovista olosuhteista Gazassa ja kertoi, ettei hän löytänyt Gazasta sementtiä rakentaakseen haudan tammikuun 15. päivänä IDF:n ohjusiskussa kuolleelle 21-vuotiaalle pojalleen. Hän kertoi, että Egypti pyrkii löytämään ratkaisun el-Arishiin päässeelle 5000:lle gazalaiselle, jotka haluavat matkustaa ulkomaille Kairon lentokentän kautta. Osa heistä haluaa saada kiireisesti lääkintähoitoa, Zahar kertoi. ”Vaikeat olosuhteet pakottivat asukkaat murtautumaan Gazan ja Siinain välisen teräsmuurin läpi”, hän selitti. (JP)
2. ISRAELIN VIRANOMAISET seuraavat tilannetta ilmeisen vahingoniloisina, joka voi kuitenkin vielä sattua omaan nilkkaan. On pelättävissä, ettei muurin 17 aukon paikkaaminen suju lopultakaan ilman väkivaltaisuuksia Hamasin turvallisuusjoukkojen ja egyptiläisten rajapoliisien välillä. Gazan asukkaat tuskin suostuvat siihen, että raja sulkeutuu uudelleen, koska se oli ainoa henkireikä ulkomaailmaan moneen vuoteen. Hamas on tiettävästi suostumassa siihen, että Rafahin terminaalissa rajaliikennettä valvoisivat kansainväliset joukot yhdessä Hamasin ja Egyptin rajapoliisien kanssa, mutta sillä ehdolla, että kansainväliset joukot asuvat joko Egyptissä tai Gazassa, mutta eivät Israelissa. Fatahin osuus rajavalvonnassa on avoin kysymys.
GAZAN SEKAVA TILANNE Siinain rajalla aiheuttaa Israelilla useita potentiaalisia vaaroja.
ENSIMMÄINEN potentiaalinen vaara on kasvanut terroristien hyökkäysuhka Siinailta Israelin puolelle. Egyptin sotilaat ovat pidättäneet yli kaksi tusinaa aseistettuja gazalaisia ja kaksi pommilla varustettua Gazan rajan läheisyydestä, jotka olivat matkalla Siinain sisäosiin.
TOINEN VAARA on gazalaisten oppima massojen käyttö hetkellisten tavoitteitten saavuttamiseksi. Sitä vastaan ei ole olemassa päteviä vastatoimia ilman suuria siviiliuhreja.
KOLMAS harmaita hiuksia Israelin turvallisuusviranomaisille aiheuttava tekijä on Gazan asukkaitten tarpeitten tyydyttäminen. Israel toimittaa sinne polttoöljyä, vettä, lääkintä- ja ruokatarpeita sekä sähköä. Niiden toimittaminen päätettiin osittain lopettaa vastalauseeksi jatkuviin rakettihyökkäyksiin, mutta ulkomaisen painostuksen vuoksi kielto peruttiin, vaikka Israelin korkein oikeus katsoi päätöksessään Israelilla olevan siihen laillisen oikeuden. Israelin hallituksen poukkoileva päätöksentekoprosessi ei ole omiaan vahvistamaan kansan luottamusta Olmertin hallitukseen, ja vielä vähemmän osoittamaan potentiaalisille vihollisille kansan päättäväisyyttä puolustaa turvallisuuttaan ja oikeaksi katsomiaan intressejä. (JP)
3. HAMASIN JOHTO on ilmaissut halunsa lopettaa kaikki yhteydet Israelin puoleen, myös Israelin kautta tulevat avustukset ja tavaratoimitukset. Hamasin päämääränä on, että yhteydet Egyptin suuntaan pysyvät auki ja että aiemmin Israelin kautta tulevat toimitukset hoidetaan tulevaisuudessa pelkästään Egyptin kautta. Tällainen radikaali muutos ei tietenkään ole mahdollinen lyhyessä ajassa, eikä ole tietoa Egyptin halusta ja kapasiteetista ottaa vastatakseen gazalaisten tarpeista. Gazan asukkaat vetoavat siihen, että he ovat samaa kansaa Egyptin kanssa, puhuvat samaa kieltä ja tunnustavat samaa uskontoa. Gazan alue on kautta aikain ollut levottomuuksien pesäpaikka, mikä on opettanut egyptiläiset varovaisiksi.
ISRAEL VOISI huokaista helpotuksesta, jos tilanne selviäisi tätä kautta. Se ei kuitenkaan ratkaisisi millään tavoin raketti-iskujen ongelmaa Gazasta Israeliin. Tulisiko senkin hoito siirtymään Egyptin harteille? Mubarak tuskin haluaa sellaista painolastia entisten lisäksi. (JP)
4. MAHMOUD ABBAS on epäonnistunut ja kykenemätön johtaja, syyttää Fatahin pitkä-aikainen vallankumousneuvoston jäsen ja entinen PA:n ministeri Abu Ali Shaheen. Hän syyttää Fatahin johtoa siitä, että se hylkäsi miehensä Gazan vallankaappauksen aikana viime kesäkuussa. ”Ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin epäonnistunut sotilas”, hän kertoi Al-Arabya.net websivulla. Abbas ja Fatahin poliittiset johtajat eivät olleet siellä, kun Hamas toteutti vallankaappauksensa. Mutta tämä ei estänyt heitä vaatimasta miehiltään sotilaallista voittoa.” Hän syyttää, ettei Abbas osaa tehdä oikeita ratkaisuja oikealla historiallisella hetkellä. Hän syytti myös Abbasin avustajia, etteivät he pystyneet antamaan hänelle oikeita poliittisia neuvoja. Esimerkkinä hän kertoi Fatahin päätöksestä lähettää korkeatason delegaatio Gazaan kaappauksen ollessa kuumimmillaan, mutta vain Intisar al-Wazir (Um Jihad) tuli paikalle. Hän syytti joitakin johtajia, jotka eivät uskalla tuoda esiin Hamasia tuomitsevaa kantaansa. Hän syytti nykyisiä johtajia lapsellisiksi, joiden ei pitäisi olla kansan johdossa. ”Heidän aikansa on mennä kotiin”, kuten Israelissa kansan luottamuksen menettäneitä kehotetaan tekemään. ”Pysyttelemällä vallassa he saavat aikaan suurta tuhoa”, hän selitti.
FATAHIN TAHOLTA. Shaheen on saanut kovia vastaryöppyjä. Abbasia lähellä oleva syyttää häntä hyökkääväksi ja mieleltään sairaaksi eikä hyväksy syytöstä, että jotkut Fatahin johtajat tuntevat sympatiaa Hamasin kanssa. ”Shaheen ei kuuntele muita kuin itseään,” hän toteaa.(JP)
5. DAN HALUTZ, IDF:n yleisesikuntapäällikkö Libanonin kakkossodan aikana, ei kuunnellut - tai halunnut kuulla – yleisesikuntaportaan kenraaleita, jotka suosittelivat laajan maahyökkäyksen aloittamista, kertoo reservin kenraalimajuri Udi Shani Israelin radiossa perjantaina. Shani laati yleisesikunnan raportin, joka käsitteli taisteluja kesällä 2006. Shani kertoo, että Halutz kävi yleis-esikunnan sotatoimistossa vain kerran sodan aikana, joka alkoi Hizbullahin kaapattua kaksi IDF:n sotilasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, tuhoisan terrori-iskun aikana. Hän myös kertoi, että yleisesikunnan upseerit harvoin tapasivat yhteisessä kokouksessa sodan aikana.
”Armeija epäonnistui. Se ei toiminut kunnolla”, Shani kertoi. ”Armeija epäonnistui, koska sillä oli virheelliset toimintaohjeet”, viitaten tällä ilmeisesti ilmavoimien lähes yksinomaiseen käyttöön.
LIBANONIN SOTAA tutkinut Winograd-komitea syytti raportissaan sekä armeijaa että hallitusta vakavista virheistä ja epäonnistumisista 34 päivää kestäneen sodan aikana. Armeija ei pystynyt löytämään sopivaa vastausta koko sodan ajan kestäneisiin raketti-iskuihin; eikä IAF:n rajut ilmaiskut tehneet juuri mitään vaikutusta Hizbullahin rakettimiehistöihin, jotka ampuivat nelisentuhatta rakettia Israeliin, valtaosan niistä osuessa kaupunkeihin ja kyliin. Reserviläiset valittivat kehnoja harjoituksia ja puutteellisia varusteita ja ammuksia.
SHANI KERTOI analyysissään, jonka hän suoritti myös armeijan johdon toimista sodan aikana, että IAF:n käyttö oli perusteltua sodan alkaessa, mutta maaoperaation aloittaminen aivan sen lopussa, kuten Wino-raportti toteaa, epäonnistui tavoitteissaan eikä se parantanut Israelin neuvotteluasemaa, koska armeija ei ollut varautunut siihen. Hyökkäys sinänsä oli perusteltu ja laillinen, kuten Wino-raportti toteaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak antoi ymmärtää median edustajille, ettei hän eroa hallituksesta tässä vaiheessa. Vaikka hän tunnustaa Wino-raportin vakavaksi, hän sanoo tarvitsevansa enemmän aikaa sen tutkimiseksi. Poliittiset päämäärät siinä kuitenkin ovat määräävät, Labourin kannatus ei ole noussut, eikä nousekaan pysyttelemällä tässä hallituksessa, arvioivat tarkkailijat. (Ynet)
- Egypti ilmoittaa, että Gazan vastainen raja on nyt suljettu. Miten Gazan kansa siihen vastaa, nähtäneen lähitulevaisuudessa. (INN)
- PUOLUSTUSMINISTERI Barak tapsi puolitoista viikkoa sitten Qatarin pääministerin sheikki bin Khalifa al-Thanin Davosin talouskonferenssin aikana. He keskustelivat puoli tuntia Gazan tilanteesta ja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. PA:n virkailijat väittävät, että Qatarin korkea virkailija vieraili Israelissa pari viikkoa sitten keskustellen Israelin johtajien kanssa Gazan tilanteesta, sen taloudellisesta saarrosta sekä raja-aidasta Gazan ja Egyptin välillä. Puolustusministeriö ei ole ottanut kantaa tietoihin. (Ynet)
- Al-Qaeda Pohjois-Afrikassa oli al-Jazeeran mukaan Israelin Mauritanian pääkaupungissa Nouakchottissa tapahtuneen terrori-iskun suorittaja. Uutislähteet ovat antaneet tapauksesta ristiriitaisia tietoja. Hyökkääjiä oli useampia, väittävät toiset, toisten mukaan vain yksi ampui lähetystöä vastaan. Iskussa haavoittui useita sivullisia, lähetystön henkilökunta ei kärsinyt vahinkoja. (Ynet)
- TERRORISTIT ampuivat eilen neljä Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne putosivat aukeille paikoille, mutta kaksi lasta joutui shokkihoitoon. (JP)
- WASHINGTON yliopiston tutkija Giora Proskurowski Seatlessa väittää tutkimustensa tuloksena, ettei raakaöljy ole eloperäistä tuotetta, vaan maapallo itse tuottaa hydrokarbonaattia kaiken aikaa. Hydrokarbonaattia tuotetaan aurinkojärjestelmässä monin paikoin, kuten maapallollakin. (WND)