Thursday, February 14, 2019

TORSTAI 14.02.2019

TORSTAI 14.02.2019
01. Tänään on torstai. 14.päivä helmikuuta, juutalaisen ajanlaskun mukaan adarA-kuun 9. päivä vuonna 5779. Tämä vuosi on juutalaisessa kalenterissa karkausvuosi; adarA loppuu 7. maaliskuuta ja adarB alkaa 8. maaliskuuta, eli edellisen päivän iltana.

Kuten on tullut tavaksi, juutalaiset pitävät shivan, surmansa saaneen valittajaiset, hautaavat kuolleensa hiljaisuudessa, ja pyrkivät sen jälkeen palaamaan normaali-rytmiin, vaikka sydämeen jääkin tyhjiö läheisen ihmisen menettämisen vuoksi.

Toistuvista juutalaisiin siviilihenkilöihin kohdistuneista terrori-iskuista huolimatta ei ole havaittavissa yleistä vihan ja koston ilmapiiriä, ja median artikkeleiden ja yleisönosastojen joittenkin kommenttienkin kiihkeä sävy tasaantuu normaalitapaan enemmän sanojen pyörittelyksi ja ihmettelyksi viranmaisten saamattomuuden vuoksi. Onhan nyt vaalivuosi ja vaalitaistelu alkaa kuumeta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259028, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258973,

02. Israel Hajom ja i24NEWS raportoivat Maagar Mochot Instituutilta tilaamansa gallupin mukaan, että nykyinen poliittinen kuva ei suosi oikeistoa, eikä sillä ole mahdollisuutta muodostaa uutta vaalien jälkeistä hallitusta.

Likudin johtoasema pysyttelee tässäkin gallupissa vahvana, se saisi nyt 32 edustajapaikkaa Knessetissä. Benny Gantzin johtama Resilience puolue saisi 19 edustajaa. Yesh Atid säilyttäisi nykyiset 12 edustajapaikkaa.

UTJ saisi 9 paikkaa, kuten myös arabien Joint List.
Moshe Feiglinin Zehut saisi 5 paikkaa; Ahmed Tibin Ta´al puolue saisi 5 paikkaa; Shas ja Orly Levy-Abekasis saisivat kukin 4 paikkaa;
Jewish Home, National Union, Otzma Yehudit, Yisrael Beitenu, Livnin johtama Hatnua ja Moshe Kahlonin johtama Kulanu eivät ylittäisi 3.25 %:n vaalikynnystä.

Gallupin antamat tulokset tullevat kiihdyttämään vaatimuksia uskonnollisen Sionismin johdolle vaaliliittojen muodostamiseksi oikeistopuolueiden kesken.

Aiemmin keskiviikkona julkaistu mielipidetiedustelu antoi viitteitä, että viiden pienen oikeistopuolueen unioni (Jewish Home, Eli Yishain Yahad, Oztma Yehudit ja Zehut) tuottaisi huhtikuun 9. päivän vaaleissa peräti 12 edustajapaikkaa.

Gallupista puuttuu Labourin asema tällä hetkellä, mikä on selvä puute, sillä Labourin uudistuneen johdon positiivinen tulevaisuuden näky voi aiheuttaa muutoksia muittenkin puolueiden kannatuksessa.

Ennen Laborin primary vaaleja pidetyt gallupit ovat toistuvasti luvanneet sille vain 5 -7 edustajanpaikkaa, joittenkin jopa vihjaillessa, ettei Labor ylitä vaalikynnystä. Laborin sopima unioni Livnin Hatnua-puolueen kanssa oli selvä virhe, mutta tuliko ero näitten välille liian myöhään?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259038, https://www.timesofisrael.com/hopeful-labor-members-see-lifeline-in-youthful-progressive-primary-winners/,

03. Likudin sisäisten primary-vaalien uusintalaskenta nosti Netanyahun pahimpana kilpailijana pidetyt Gideon Sa´arin ehdokaspaikkaa yhdellä, hän on nyt kolmantena listassa.
Turistiministeri Yariv Levin asema nousi myös yhdellä ohittaen ehdokaslistalla maahanmuuttoministeri Yoav Gallantin (Kulanu, josta hän äsken erosi). Likuidin taholta selitetään, että virheellisyydet johtuivat siitä, ettei kaikkia äänimääriä ollut siirretty vaalien data-aineistoon.

Joka tapauksessa ikävä sählinki vaalikoneistossa, mikä aiheutti tarpeetonta sydänsurua toisissa ja häpeäntunnetta toisissa. https://www.jpost.com/Israel-Elections/Likud-court-orders-partial-recount-of-primary-votes-580604,

04. YK:n turvallisuusneuvosto auktorisoi delegaation, jonka tarkoituksena oli vierailla Juudean ja Samarian alueilla, joille PA/PLO kuvittelee perustavansa Palestiinan valtion.

Viime viikolla YK:n Turvallisuusneuvoston kiertävä presidentti Päiväntasaajan Guinean lähettiläs Anatolio Nding Mba sai tehtäväkseen neuvotella Israelin ja PA/PLO:n edustajien kanssa vierailun järjestämiseksi.

PA/PLO:n lähettiläs Riyad Mansour ilmoitti välittömästi, että Neuvoston delegaatio on mitä lämpimimmin tervetullut vierailulle.

Kuwaitin lähettiläs Mansour al-Otaibi raportoi suljetun tilaisuuden jälkeen, jossa vierailua käsiteltiin, Israelin ehdottomasti kieltäytyneen vierailun järjestämiseksi.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoi, että Israel tervehtii suosiollisesti yksittäisten neuvoston jäsenten vierailut, mutta ei delegaatiota.

Turvallisuusneuvoston vierailujen järjestäminen vaatii sen kaikkien 15 jäsenmaan hyväksymisen. Useat maat vahvistivat Israelin kieltäneen vierailun.

Kuwaitin lähettiläs al-Otaibi, joka edustaa arabimaita neuvostossa, valitti vierailun peruuntumista todeten, että neuvoston Neuvostolle on esitetty useita vaatimuksia vierailun järjestämiseksi Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosaan.
YK:n Turvallisuusneuvosto on yksi sen vaikutusvaltaisimmista järjestöistä.

Al-Otaibi sanoi jatkavansa keskusteluja Israelin lähettilään kanssa. Hän varmisti, että Neuvosto haluaa virallisen vierailun, eikä vierailua laittomasti tai turisteina.

Turvallisuusneuvoston varapresidentti Job Oblang Esono Mbengono vakuutti kuitenkin keskustelujen jatkuvan.

USA esti aiemmin Indonesian ja Kuwaitin tekemän Turvallisuusneuvoston lausunnon, jossa valitetaan TIPH:n edustajien karkottamista Hebronista. Israel syytti sen jäsenten toimineen vastoin sille annettua mandaattia, ja käyttäytyneen väkivaltaisesti alueen juutalaisasukkaita kohtaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5463433,00.html,

05. Ainakin 27 Iranin vallankumouskaartin IRGC:n sotilasta saivat surmansa ja 20 muuta haavoittuivat heitä kuljettaneen bussin jouduttua itsemurhaiskun kohteeksi.

Isku tehtiin Iranin kaakkoisosassa. Jaish Al Adl sotilaallinen järjestö ilmoitti tehneensä hyökkäyksen, kuten Iranin media raportoi.

FARS-uutispalvelun raportin mukaan sunni-militaristinen ryhmä Jaish Al Adl (oikeus-armeija), joka vaatii suurempia oikeuksia ja parempia elinolosuhteita etniselle Baluchi-vähemmistölle, tunnusti vastuullisuutensa iskuun.

Isku tehtiin samaan aikaan, kun Varsovassa 60 maan edustajat keskustelevat 2 päivän konferenssissa useista kysymyksistä, joista yksi on Iranin pahansuopa vaikutusvalta koko Lähi-Idän alueilla, kuten Washington asian näkee.
Iranin valtion valvoma IRNA raportoi aiemmin tuntemattoman lähteen tiedottaneen hyökkäyksestä IRGC:n sotilaita vastaan Iranin Sistan ja Baluchistanin provinssissa.

Tämä provinssin kautta kulkee yksi tärkeimmistä opiumin salakuljetusreiteistä, ja siellä on tapahtunut ajoittaisia Iranin sotilaitten ja separatistien välisiä yhteenottoja, usein myös salakuljettajia vastaan.

IRGC on tärkeä taloudellinen ja sotilaallinen voima Iranissa, joka vastaa teoistaan suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille.
IRGC:n perusti Iranin ylin kaitsija ajatollah Ruholla Khamenei saatuaan vallan maassa turvatakseen omansa ja islamilaisen vallankumouksen turvallisuuden 40 vuotta sitten.

Iran on viisaasti pysytellyt taustalla Lähi-Idän maita runtelevista väkivaltaisuuksista, mutta sillä on ollut kädet täynnä Iranin sisällä sunni-muslimien vähemmistöryhmien ja valtaa pitävän shia-enemmistön välisissä taisteluissa.

Vuonna 2009 60 ihmistä sai surmansa, heistä 6 IRGC:n sotilasta, sunni-ääriainesten järjestämässä itsemurhaiskussa Sistan ja Baluchistan provinssissa.
07.06.2017 Islamin Valtion iskuryhmä hyökkäsi Iranin parlamenttiin ja Ruholla Khomenein mausoleumia vastaan surmaten ainakin 18 ihmistä, ja haavoittaen yli 50.

Syyskuussa hyökkäys sotilasparaatia vastaan Iranin öljyrikkaassa lounaisosassa, joka surmasi yli 20 ja haavoitti yli 60 sotilasta ja siviilihenkilöä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5463104,00.html,

06. Yossi Jehoshuan analyysin mukaan Hizbullahilla on valmiit suunnitelmat Israelin puoleisten Golanin kukkuloiden miehittämiseksi.

USA:n terrorijärjestöksi luonnehtima järjestö Hizbullah pyrkii saamaan jalansijan Libanonin ulkopuolelta ja lähempänä Israelin valta-alueita, jotka ovat sen suunnitelmien pääkohde.

Iranin tukema terrorijärjestö Hamas Gazassa on viime aikoina aktivoinut uudelleen päivittäiset väkivaltaiset mielenosoituksensa turva-aidan varrella, ilmoittaen äskettäin järjestävänsä niitä myös yöaikaan. Hamas ei kuitenkaan ole vielä valmis täysi-mittaiseen sotaan Israelia vastaan, vaikka viitteiden mukaan se valmistautuu siihen.

Israel on ollut kaiken aikaa varuillaan Iranin lähelle Israelin rajaa suunnittelemien ja rakentamien tukiasemien varalta pyrkien tuhoamaan niitä, mutta Venäjän kiellettyä IAF:n lentoiskut Syyriassa IDF:n vastatoimet ovat vaikeutuneet. Uusin vaaran merkki on Hizbullahin toiminta Israelin pohjoisrajan tuntumassa.

IDF sai tiedon sotilaallisen valvonta-aseman pystyttämiseksi Jabta Elhashabin kylään raporttien sanoessa sen kuuluvan paikallisille aktivisteille, mutta IDF epäilee sen kuuluvan Hizbullahille, jonka päämääränä on miehittää Israelin Golanin kukkulat.

Syyriasta tulleiden tietojen mukaan IDF:n tankkituli tuhosi maanantai-iltana ”sairaalan” Syyrian eteläosan Quneitran provinssissa, aiheuttaen sille materiaalista tuhoa.
Toiseksi raportti kertoo IDF:n iskeneen sotilaallisen tarkkailuasemaan Jabta Elhashabin kylässä. Soita terrorijärjestöjä vastaan on loputon, eikä valppautta voida vähentää.

Syyrian presidentti Bashar Assadin armeija on vähitellen saanut aiemmin valvomansa alueet valtansa alle myös Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla. Vuosien 2014 -2015 ajaksi Hizbullah ja IRGC nimittivät yhden johtajista, Jihad Mughniyehin, Golanin kukkula-alueiden valvojaksi. Hän sai sumansa IAF:n ilmaiskussa 2015, kuten hänen isänsä, Hizbullahin sotilas- ja tiedustelujohtaja Imad Mughniyeh, oli saanut surmansa IDF:n väitetyssä operaatiossa 2008

Johtajiensa surmaamisen kostoksi Hizbullah järjesti väijytyksen IDF:n partiolle lähellä Har Dov kukkulaa, lähellä Libanonin rajaa. Hizbullah käytti Kornet pst-ohjuksia ohittavia sotilaita vastaan, tukien iskua kranaattitulella Libanonista Hermonin kukkuloille IDF:n vastattua tuleen. Iskussa saivat surmansa komppanian komentaja majuri Yohai Kalangel ja kersantti Dor Nini seitsemän muun haavoittuessa.

Hizbullah aikoo julkistaa valmistamansa videon edellisestä yhteenotosta.
Se on kuitenkin kiihdyttänyt Israelin vastaisia toimiaan Iranin kehotuksesta, kun sen omat yritykset kaatuivat IAF:n ilmaiskujen vuoksi sen kohteita vastaan Syyriassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5462852,00.html,

07. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu osoittaa harvinaista sieto- ja kestokykyä häntä ja hänen Sara-vaimoaan vastaan nostetuista lukuisista syytöksistä huolimatta.

Pääministerin velvollisuuksiensa ohella hän hoitaa Israelin ulkoministerin ja parin-kolmen muun ministeriön tehtävien valvontaa sen ohella, että hän on tehnyt useita virallisia vierailuja maihin, joihin hän pyrkii luomaan luottamussuhteita.

Netanyahu osallistuu keskiviikkona ja torstaina Varsovassa USA:n järjestämään Lähi-Idän aluetta koskevaan konferenssiin, jonka aikana hän pyrkii tapaamaan mahdollisimman monen 60 osanottajamaan johtajaa.

Netanyahu piti yhteisen lehdistötilaisuuden USA:n ulkoministeri Mike Pompeon kanssa torstaina aamupäivällä.

”Eilinen päivä oli historiallinen käännekohta” Bibi aloitti tilaisuuden. Samassa huoneessa kuutisenkymmenen maan ulkoministeriä, ja kymmenien hallitusten edustajia, Israelin pääministeri ja johtavien arabimaiden ulkoministerit kokoontuivat yhteen ja puhuivat epätavallisella voimalla, selkeydellä ja yhteydellä yhteistä uhkaa vastaan Iranin hallitusta taholta.”

”Käsittääkseni tämä merkitsee muutosta ja tärkeää ymmärrystä siitä, mikä uhkaa tulevaisuuttamme; ja mitä meidän on tehtävä turvataksemme sen; mitä yhteistyön mahdollisuuksia, jotka ulottuvat turvallisuuden ulkopuolelle Lähi-Idän ihmisten elämän jokaiselle alueelle”.

”Tämä tapahtui eilen Varsovassa, ja käsitykseni mukaan sen täytyy jatkua toisissa muodoissa saman tarkoituksen vuoksi”.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo kiitti Netanyahua osallistumisesta konferenssiin. Vastauksena reportterin kysymykseen käsittelikö kokous tapoja kamppailla ja taistella Irania vastaan kuten Netanyahu sanoi eilen, Pompeo vastasi: ”Rauhaa ja turvallisuutta ei voida saavuttaa Lähi-Idässä vastustamatta Irania. Se ei ole mahdollista”.

”Heillä on turmiollinen vaikutus Libanonissa, Jemenissä, Syyriassa, Irakissa, ne kolme ”Hoota”: Houthis, Hamas ja Hizbullah, ne ovat ne uhkat. Niitä on useampiakin, mutta rauhaa ei saada Lähi-Itään puskematta Irania vastaan” Pompeo selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259047, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259049,

08. Oliko 19-vuotias juutalaistyttö Tekoasta ainoa kadonnut henkilö, jonka terroristit ovat surmanneet? Ei suinkaan, mutta katoamisen ja terrorismin yhteys jää usein tutkimatta, eikä terroristia löydetä tai edes osata etsiä.
Yhteisissä harjoituksissa Israelin koirayksikön (IDU), Afulan poliisin ja United Hatzalah kesken simuloitiin kadonneen ihmisen etsimistä terroriin liittyvänä tapauksena.

Esimerkkinä oli edellisellä viikolla 19-vuotiaan israelilaistytön Ori Ansbacherin raaka raiskaus ja murha, jonka muistoksi harjoitus oli omistettu.

IDU, Israelin etsintä- ja pelastus yksikkö, jonka majapaikka on Tapuach Samariassa, saa toistuvasti avunpyyntöjä poliisilta, palokunnilta, ja armeijan upseereilta avustamaan kaikkein vaikeimpia etsintöjä Israelissa. He ovat olleet mukana 600 sellaisessa etsintä-työssä viime vuosina. Oli luonnollista, että IDU kutsuttiin mukaan Orin tapauksessa, jota aluksi pidettiin tavanomaisena tapauksena kadonneen ihmisen löytämiseksi.

Tapauksen luonne muuttui välittömästi, kun runnellun, raiskatun ja murhatun tytön ruumis löydettiin. Sen luonne muuttui raakalaismaisen murhaajan etsimiseksi.
Harjoituksen tarkoituksena oli kohentaa yhteistoimintaa ja yhteisen komento-keskuksen perustamiseksi tarpeen mukaan.

Harjoitukseen osallistuneet partiot opettelivat hyödyntämään IDU:n kehittämää MAMAN sovellusta, Se on kehittynyt vuosien kuluessa ja sitä pidetään johtavana SAR-apuvälineenä maailmassa, sillä se perustuu etsijöiden ja komentokeskuksen väliseen jatkuvaan yhteydenpitoon. Kunkin etsijän ja koiran paikka näkyy ohjelman mukaan komentokeskuksen kuvaruudulla, mikä taltioidaan tulevaa tarvetta varten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259046,

09. UUTISIA LYHYESTI

Hamas pidättää kymmeniä Islamic Jihadin terroristeja Gazassa estääkseen jännityksen nousemista turva-aidalla Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259035,

Saudi prinssi Turki Al-Faisal kertoi TV-13 uutisissa, etteivät Israelin ja Saudi Arabian väliset suhteet voi edistyä ilman rauhan edistymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259034,

IDF:n entinen komentaja, Resilience johtaja Benny Gantz varoittaa Netanyahua käyttämästä IDF:n salaisiksi luonnehdittavia tietoja vaalikamppailussaan. Gantz sanoo, ettei ollut hyödyllistä ja tarpeellista julkistaa IDF:n äskeisiä iskuja Syyriaan. Hän vihjaa, että Bibi on voinut ylittää turvallisuuden punaisen linjan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259019.

Megillot etsintä- ja pelastusyksikkö paikoitti perheen isän ja hänen 5 lastaan, joiden kanssa yhteys oli katkennut. Yksikkö löysi 6 henkisen perheen keskiviikkoiltana. He olivat retkeilemässä Nahal Darga alueella Juudean erämaassa kontaktin katketessa. Vapaaehtoistyöntekijät kävivät pelastamassa märän ja nääntyneen perheen, mutta muuten hyvässä kunnossa. Nuorin oli 12.vuotias.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259026,

Jerusalemin keskustan asunnossa syttynyt tulipalo vahingoitti kolmea lasta, yksi heistä vakavasti joskaan ei hengenvaarallisesti, muut 2 lievemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259024,

Pääministeri Netanyahu tapasi Varsovassa Omanin ulkoministerin Yusuf Bin Alawin ennen tapaamistaan Omanin sulttaania: ”Tartu tulevaisuuteen” hän rohkaisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259011,

Korkean Opetuksen Neuvosto Juudeassa ja Samariassa hyväksyi pitkällisen keskustelun päätteeksi lääkinnällisen koulun perustamisen Arielin ylipistoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259017,

13 matkustajaa loukkaantui lievästi halpamatkan Transavia matkustajakoneen jouduttua Ranskasta Israeliin ilmataskuihin ja pyörteisiin tuuliin, mutta kone onnistui laskeutumaan turvallisesti Ben Gurionille 17.50 aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259015,

Valkoinen Talo kiihdyttää salaista internet-ohjelmaa, jolla se pystyy sabotoimaan Iranin ohjus-ohjelman toteuttamista. Iranin 2 epäonnistunutta yritystä satelliitin lähettämiseksi ovat voineet joutua USA:n sabotoinnin kohteiksi.
https://www.jpost.com/Middle-East/White-House-accelerates-secret-program-to-sabotage-Iran-missiles-report-580601,

Heprean, englannin ja arabiankielinen israelilainen versio Matisyahun laulusta One Day valittiin UNESCO:n maailman 2000 aseman radiodayn juhlistamiseksi maailmalla.
https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Israeli-version-of-Matisyahu-song-chosen-for-World-Radio-Day-580649,

Netanyahu tarjosi oikeuskansleri Avichai Mandelbitille pari uutta todistajaa, mutta oikeuskansleri vastasi tylysti. En tarvitse enempää todisteita kohtalosi päättämiseksi.
(JP 14.02.2019)

Israelin kuuluotain suorittaa erilaisia kokeita kuumatkallaan, kuten kuun magneettisen kentän laskemiseksi sekä ennen laskua, sen aikana että sen jälkeen. Kuukiviä tullaan analysoimaan paikan päällä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israels-first-lunar-mission-will-conduct-experiments-on-moon-580572,

Bibi sanoo, että Khan al-Ahamrin beduiinikylän hajottaminen tulisi auttamaan hänen ja Likudin vaalityöskentelyä.
https://www.timesofisrael.com/pm-says-it-would-certainly-help-if-khan-al-ahmar-razed-before-election/,

Lääkinnällinen alkava yhtiö Vessi Medical Ltd haluaa patentoida kehittämänsä työkalun, jolla on saavutettu hyviä tuloksia kokeiluissa sioissa virtsarakon syövän etenemisen taltuttamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/israeli-startup-seeks-to-freeze-bladder-tumors-after-seeing-success-in-pigs/,

Eurovision kilpailuissa Israelia tulee edustamaan Kobi Marimi. Tel Avissa pidetyissä kisailuissa hänen laulunsa, jossa yhdistetään popia ja oopperaa, tuli ensimmäiseksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5462749,00.html,Tuesday, February 12, 2019

TIISTAI 12.02.2019

TIISTAI 12.02.2019
01. Israelin Labor-puolue piti sisäisen vaalitilaisuutensa, (primary) jossa valittiin ehdokkaat huhtikuun 9. päivän Knesset-vaaleihin.

Nahum Barnea kirjoittaa artikkelissaan, että pelko ja inho sävyttävät puolueen edustajien sydämiä tällä hetkellä. ”Labor on voinut päättää historiallisen roolinsa, mutta nyt ei ole aika sivuuttaa sitä. Puolueen primary-tilaisuudessa äänestäjien tulee ajatella keskustan ja vasemmiston välistä blokkia ja päivää kansallisten vaalien jälkeen”.

Toisessa artikkelissa kyseltiin, onko tämä osoitus uudesta tulemisesta, vaiko lopullinen serenadi puolueen hajoamiselle?
ToI kertoo artikkelissaan, että toivorikas Labor näkee pelastusköyden nuorekkaissa, edistyksellisissä primary-vaalien voittajissa.
Sosiaalisen protestin johtajien Itzit Shmulin ja Stav Shaffirin saadessa kärkipaikat, puolueen jäsenet odottavat toivorikkaina, että se voi pelastaa puolueen tuholta ja kääntää sen suunnan kohti entistä loistoa.

Vuonna 2011 Itzin Shmuli ja Stav Shaffir käänsivät kolmessa viikossa improvisoimansa pienen protestin Tel Avivin elintason kalleutta vastaan massiiviseksi kansalliseksi mielenosoitukseksi, suurimmaksi koskaan nähty.

Yli seitsemän vuotta myöhemmin, voitettuaan kaksi ensimmäistä paikkaa maanantia-illan vaaleissa, heidän odotetaan käynnistävän saman suunnan-muutoksen seuraavien 60 päivän aikana Israelin kunniallisessa keskusta-vasemmistopuolueessa sen tähän asti vakavimman haasteensa edessä.

”Tämä on voitto puolueelle, tästä me käännämme asiat ympäri” sanoo 22-vuotias vapaaehtoinen Yael Bigman suosionosoitusten lakattua vaalien tulosten tultua julkistetuiksi Tel Avivin kokouskeskuksessa.

Israelin Labor-puolue on elänyt vaikeita aikoja, sisäisten johtajaongelmien raastaessa sen yhtenäisyyttä ja jäsenten kääntäessä toivonsa oikeistoon. Sopimus Isaac Herzogin johtaman Laborin ja Tzipi Livnin johtaman Hatnuan kesken Sionistisen Unionin nimellä osoittautui virheelliseksi. Puolueen nykyinen 24 kansanedustajan kannatus gallupeissa on kutistunut 6 -8 edustajan tasolle.

Nyt uusien nuorekkaiden jäsenten vanavedessä puolueen toivotaan löytäneen sen elämän eliksiirin, jota se on toivonut ja hakenut.
https://www.timesofisrael.com/hopeful-labor-members-see-lifeline-in-youthful-progressive-primary-winners/,

02. Likudin primary-vaalien yhteydessä on havaittu epäselvyyksiä, joiden tutkimuksia nyt aloitetaan. Likudin puheenjohtaja, pääministeri Netanyahu antoi komennon vaalien tulosten uudelleen laskemiseksi.

Yksi Likudin tulevista lupauksista maan johtoon Gideon Saar sanoi TV-kanava 12 lähetyksessä, että häntä äänestäneistä puuttuu satoja vaalilippuja. Hän olettaa, että hänen paikkansa olisi kolmantena ohittaen Gallantin.

Viime viikolla pidettyjen Likudin Primary-vaaielssa Gideon Saar, jota pidetään Netanyahun pahimpana kilpailijana, sanoi maanantain TV:2:n lähetyksessä olevansa tyytymätön laskennan tuloksiin.

Netanyahu - saatuaan tiedon asiasta - määräsi uudelleen laskennan kaikkien äänestyspaikkojen tuloksissa ja niiden korjaamiseksi puolueen data-tiedostoon.
Esimerkkinä Shaar Binyamin äänestyspaikassa Samariassa Gideon Saar sai 215 ääntä, mutta Likudin virallinen lista ilmoitti vain 160 ääntä, eli 55 ääntä oli kadonnut.

Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan voitti Saarin saaden 540 ääntä, mutta Saarin 620 ääntä nostaisivat hänet ohi Erdanin kolmanneksi.
Yariv Lavin valitti, että myös häneltä on kadonnut ääniä. Hän sai 7. paikan, 160 ääntä vähemmän kuin Yoav Gallant. Jos puuttuvat 530 ääntä löydetään, hän nousisi kuudenneksi ohittaen Gallantin.

TV-2 raportoi, että useissa äänestyspaikoissa määrätyt ehdokkaat saivat enemmän ääniä kuin paikan kokonaisäänimäärä. Epäselvyyksiä on havaittu monen muun kohdalla. https://www.timesofisrael.com/hundreds-of-votes-for-pms-rival-saar-go-missing-in-likud-primaries-report/,

03. 19-vuotiaan juutalaistytön Ori Ansbacherin raa´asti raiskannut ja murhannut PA:n arabi Hebronista Arafat Irfaiya tunnustaa ylittäneensä rajaviivan Israelin puolelle ja tarkoituksellisesti juosseen tarkastuspaikkojen ohi, ettei häntä näkyisi turvallisuuskameroissa.

TV-kanava 13 raportoi maanantaina Irfaiyan sanoneen: ”Tulin Israelin puolelle veitsen kanssa, koska halusin tulla marttyyriksi murhaten juutalaisen. Tapasin tytön sattumalta”.
Jerusalemin maistraatin oikeus antoi poliisille 10 päivää lisää epäillyn arabin taustojen selvittämistä varten ja määräsi Irfaiyan pidätetyksi edelleen 10 päivän ajaksi.

Irfaiya pidätettiin El-Biren arabikylässä lähellä Ramallahia. Maistraatin kuulusteluissa hänellä oli naarmuja otsassa ja nenässä sekä mustelma oikeassa silmässä. Hän hymyili itsevarmasti valokuvaajien salamavaloissa osoittamatta pienintäkään katumusta.

Tuomari päätti pitää lopun oikeuden istunnosta suljettujen ovien takana vastoin reporttereiden viime hetken pyyntöjä. Tapauksen yksityiskohdat pidetään myös visusti salaisuutena tutkimusten jatkuessa.

Shin Betin ja Israelin poliisin tutkijat toivovat voivansa saada syytössuosituksensa raiskauksesta ja murhasta valmiiksi mahdollisimman pian. https://www.timesofisrael.com/suspect-in-murder-of-teen-i-wanted-to-kill-a-jew-and-be-a-martyr-report/,

04. Tämä on uusi tapaus, joka nostaa esiin tuskallisen kysymyksen: Miten juutalaisen tulisi suhtautua keskuudessaan asuviin arabeihin, jotka palvovat Allahia, jota Mesopotamiassa kutsuttiin nimellä Baal, sekä Asrartea ja Molochia, joka vaatii lapsiuhreja, vai ovatko he kansoja, jotka Mooseksen kirjoissa määrätään tuhottaviksi? (5Ms.7:16 -19)

Eikö Jeremian kirjassa anneta ohjeita tällaisiin tapauksiin, joiden mukaan he saavat jäädä asumaan asuinpaikoilleen, jos he ”vannovat Israelin Jumalan nimeen siinä, missä he aiemmin vannoivat Baalin (Allahin) nimeen?” (Jer.12:16)

Voisiko olla mahdollista, että muslimit luopuisivat väärän jumalan palvonnastaan ja kääntyisivät oikean Jumalan puoleen? Inhimillisesti katsoen se tuntuu mahdottomalta, mutta Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.

Mooseksen kirja ”kieltää sortamasta muukalaista, joka asuu keskelläsi”, mutta toisaalta ”jos joku, olkoon muukalainen tai maassa syntynyt, joka pilkkaa Herran nimeä, tai antaa lapsensa Molokille, hänet surmattakoon”. Kalliomoskeijan seiniin on kirjoitettu useita Jumalaa pilkkaavia tekstejä. (3.Ms.20:2, 24:16)
https://www.timesofisrael.com/in-2017-ori-ansbachers-alleged-killer-told-shin-bet-he-wanted-to-be-a-martyr/,

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi äskettäin, että arabille nopein tapa saada kuuluisuutta ja kunnioitusta, on hyökätä juutalaisia vastaan. Miksi Abbasia suojellaan, vaikka hän tuskin on yhtään maltillisemi kuin Jasser Arafat, joka piiritettiin lopulta Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa kuolemaansa saakka?

05. Maailmassa elää runsaasti vaarallisia petoeläimiä, mutta ne on yleensä eristetty eläintarhoihin ja eläinpuistoihin, joissa ihmiset voivat käydä niitä katselemassa joutumatta niiden hampaisiin.

Israelin kansan keskuudessa elää vapaina ja ilman valvontaa vaarallisia petoja, jotka ovat naamioituneet ihmisen hahmoon ja joita siksi on vaikea havaita ja varoa.

Miten on mahdollista, että nuori mies voi - tavatessaan elämänsä kukoistuksessa olevan nuoren tytön - kylmäverisesti raiskata ja murhata keskellä kirkasta päivää, päästäen kaiken raivonsa valloilleen, tuntematta edes mitään syyllisyyttä teostaan? (Rm.7:15 -25)

Jeesus Kristus tunsi ohmissydämen paremmin kuin kukaan ihminen maan päällä. Hän sanoi näin: ”Sillä sisästä ihmisen sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, Jumalan pilkka, ylpeys, mielettömyys. Kaikki tämä lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen.” (Mk.5:21 -23)

On merkittävä tuo maininta, että ihminen voi elää noitten ongelmiensa kanssa, mutta jos hän päästää ne valloilleen, ne saastuttavat hänet. Eläessään kulttuurinsa suojaamana ihminen voi torjua niitä pääsemästä ulos, mutta kukaan ihminen ei ole turvassa niiden saastuttavalta vaikutukselta, jos olosuhteet ovat suotuisat niiden pääsemiseksi ulos.

PA:n lastentarhasta lähtien ylipistoihin saakka ulottuvan aivopesun seurauksena tätä arabi-sukupolvea pidetään menetettynä, jonka korjaaminen vie sukupolvien ajan.

Mikään kulttuuri ei voi sanoa olevansa syytön mielettömästä raakuudesta ja murhanhimosta toista ihmistä kohtaan, mistä on lukuisia esimerkkejä etenkin sotatilanteessa, eivätkä suomalaisetkaan liene syyttömiä tavasta, millä he kohtelivat vangitsemiaan venäläisiä vankeja viimeisten sotien aikana.

06. Antisemiittiset teot lisääntyivät Ranskassa 74 % vuoden 2018 aikana, sanoo Ranskan sisäministeri Christophe Castaner maanantaina. Hän kutsui niitä vihan myrkyiksi.

Ranskan sisäministeriön rekisterien mukaan antisemiittisten toimien määrä nousi viime vuonna 541 tapaukseen vuoden 2017 tapauksesta 311.
Sisäministeri sanoi maansa taistelevan tätä ilmiötä vastaan, kutsuen sitä hyökkäykseksi toivoa vastaan. Hän ei halunnut tarkentaa, mitkä ryhmät ovat erityisesti syyllisiä.

Huomattava ranskan juutalaisten valvontaryhmän johtaja National Bureau for Vigilante Against Antisemitism BNVCA Sammy Ghozlan sanoi keltaliivien liikkeen omaavan antisemiittisen perustan, joka toistaa salahanketeorioita juutalaisten voimasta. https://www.timesofisrael.com/anti-semitic-acts-in-france-soared-by-74-in-2018-interior-minister-says/,

07. Italialainen journalisti Giulio Meotti hämmästelee artikkelissaan, miksi niin monet tavallisesti äänekkäät tahot, vaikutusvaltaiset yksilöt ja yhdistykset vaikenevat Ori Ansbacherin tapauksessa. Hän luettelee muutamia niistä:

- EU, joka tavallisesti tuomitsee jokaisen Israelin rakentaman talon Länsirannalla,
- YK, joka pitää erityisistunnon aina, kun juutalainen surmaa terroristin,
- Länsimainen media, jolla riittää palstatilaa terroristeille, jotka saavat surmansa Gazan turva-aidan varrella järjestetyissä mielenosoituksissa,
- Paavi Francis I, aina hämmentynyt, kun Israel kärsii tragediasta, ja suree syvästi,
- Abu Mazen (Abbas) ja Palestiinan maltilliset, jotka ovat aina valmiit siirtämään rahaa terroristeille Euroopan avustuksella,
- Islamin meri, joka on aina valmis piilottamaan terroristeja moskeijoissaan,
- Ja ettei unohtuisi, feministit, jotka ovat aina valmiit tarttumaan feministien asioihin, paitsi silloin, kun israelilainen nainen on kysymyksessä.
Historian järkyttävimmän onnistumistarinan hyvä haamu: Antisemitismi, joka tappaa.
Ori Ansbacherin ystävät löysivät nämä sanat, runon, jotka tyttö kirjoitti vähän ennen joutumistaan terroristin surmaamaksi.
”Tee tulevasta maailmastasi rauhan maailma”. Muutamia sanoja, mutta ne sanovat kaiken kansasta 70 vuoden aikana, mutta joka ei silti vihaa. Israelin pyrkimys rauhaan – joka ilmenee sen sanomalehdissä, kirjoittajissa, sen äänestyksissä, on aina saanut vastaansa vain terroria ja kuolemaa.
Tämä mieltymys elämään ja rauhaan tässä linnoituksessa kätkee sisäänsä jotakin, joka tekee Israelin täydellisesti joksikin, jota ei voida verrata mihinkään muuhun länsimaahan. Tämä tekee sen - ainakin minun silmissäni - ainutlaatuiseksi.
Israelin pääministeri Netanyahu vieraili Ori Ansbacherin vanhempien kotona. On melkein tuntematon näky Euroopassa, että kansan johtaja tekee osanottovierailun perheen kotiin terrorihyökkäyksen jälkeen. Se osoittaa - Israelin voiman ja kestävän suuruuden ohessa – jotain intiimiä, joka tulee sisältä, kansan yhteenkuuluvaisuudesta.
Kyllä, Israelin kansa on ylivoimainen, he ovat oikeudenmukaisempia ja voimakkaampia kuin heidän vihollisensa. Israelin kansan pitäessä muistotilaisuuksia kaikkialla maassa palestiinalaisen terroristin murhaaman onnettoman tyttären muistoksi, Ori Ansbachrin äiti pyysi kuulijoitaan ”lisäämään valoa maailmassa, hyvän tahdon osoitukseksi hänen tyttärensä sielun säilyttämiseksi”.
Ne, jotka boikotoivat tai kritisoivat tuota pientä maata ja sen kansaa, eivät tiedä mitään siitä yli-inhimillisestä moraalisesta kuilusta Israelin ja niiden välillä, jotka haluavat tuhota sen ja sen asukkaat. (käännös Meottin kirjoituksesta)
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/23438,
08. UUTISIA LYHYESTI

Egyptin parlamentti vauhdittaa prosessia, jonka tarkoituksena on jatkaa presidentti Abdel Fattah el-Sisin hallintoa. Parlamentti haluaa toteuttaa nopeasti perustuslain lisäyksen, jolla jatketaan presidentti Sisin hallintokautta 2022 saakka, kertoo APP. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258931,

Jewish Home liittoa Otzma Jehudit puolueen kanssa valmistellaan. Liittoutuminen toisen puolueen kanssa on monen pienpuolueen elinehto 3.25 % vaalikynnyksen ylittämiseksi. Vaikka keskustelut joutuivat umpikujaan National Unionin ja Otzma Yehudit välillä, Jewish Home puheenjohtaja Moti Yogev elättelee toiveita sovun löytämiseksi ennen 21.helmikuuta, jolloin puolueiden tulee esittää ehdokaslistansa vaalikomitean hyväksyttäväksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258935,

Trumpin neuvonantaja John Bolton varoittaa Irani ylintä johtajaa Ali Khameneita, ettei tällä tule olemaan monta islamilaisen valankumouksen vuosipäivää.
Iranin ylin kaitsija jatkaa USA:n vastaisia uhkauksiaan.
”Niinpä, ajatollah Khamenei, vastauksena kehusteluusi, kaikkiin uhkauksiisi Amerikan presidenttiä vastaan, sinä olet vastuussa oman kansasi terrorisoimisesta, terrorisoiden koko maailmaa. En usko, että Sinulla on useita vuosipäiviä nauttiaksesi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258922,

Libanon ilmoitti, ettei se tule osallistumaan keskiviikkona ja torstaina pidettävään konferenssiin Varsovassa, Puolassa, jossa on tarkoitus keskustella Lähi-Idän alueista ja monista muista kysymyksistä. Syynä on Israelin osallistuminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258932,

National Unionin puheenjohtaja, ke. Bezalel Smotrich teki osanottovierailun Ori Ansbacherin vanhempien kotiin viime viikolla. Hän sanoi tuntevansa syvää osanottoa surevan perheen kanssa, ja että Ori tulee olemaan viimeinen israelilainen, jonka Orin murhaaja voi tappaa. ”Sen inhottava terroristin täytyy kuolla, hänen kotinsa tuhoutua, ja koko hänen perheensä täytyy karkottaa nyt heti, sillä elämämme on ensisijainen”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258930,

Apulais-terveysministeri ke. Yaakov Litzman (UTJ), vakuutti maanantaina, ettei hän tule liittymään Benny Gantzin ja Yair Lapidin suunnittelemaan koaliittioon.
Arie Deri (Shas) ilmoitti, ettei UTJ:n ja Shassin liittoutuma ole mahdollinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258923,

Venäjä ja Iran ilmoittavat yhdessä aseistavansa Libanonissa toimivan terrorijärjestön Hizbullahin, joka toistuvasti uhkaa Israelia täystuholla. Iran toimittaa IT-ohjukset. https://www.debka.com/moscow-tehran-prepare-to-arm-hizballah-including-iranian-air-defense-missiles/.

Israel vaatii, että YK tunnustaa Hizbullahin terrorijärjestöksi. Päätöksen siitä tekee YK:n turvallisuusneuvosto, jossa Venäjällä on veto-oikeus. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5461555,00.html,

Palestiinalaiset ovat hylkäämässä Ori Ansbacherin murhaajan hänen tunnustettua raiskauksen ennen murhaa. Ainakin shia-opin mukaan koskematon nainen täytyy raiskata enne surmaamista, sillä koskematonta tyttöä ei saa surmata. Siksi Iranin vankiloissa mies-vartijat hoitavat tämän esteen – vaikka tuskinpa he tarvitsevat syytä.
Arabien ja juutalaisten yhdessä oloa kannustavat aktivistit kävivät yhdessä osoittamassa surunvalittelunsa Ori Ansbacherin vanhemmille. He toteavat, että nämä kaksi kansaa asuvat rinnakkain, ja että heidän tulee oppia asumaan sovussa keskenään. https://www.timesofisrael.com/palestinians-pay-condolence-visit-to-family-of-slain-teen-ori-ansbacher/.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -22; Eilat 11 -22 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, vähän lämpenevää.
https://www.israelweather.co.il/english/,Sunday, February 10, 2019

SUNNUNTAI 10.02.2019

SUNNUNTAI 10.02.2019
01. 19-vuotias juutalaistyttö Ori Ansbacher lähti torstaiaamuna Tekoasta lyhyelle kävelylle Ein Yaelin ja Raamatullisen puutarhan väliseen metsikköön. Hän halusi elää luonnon heräämisen mukana ihaillen luonnonkukkien elpymistä talvikauden jälkeen. Hän toimi kansallisen palvelun vapaaehtoisena työntekijänä

Torstaiaamuna 28-vuotias arabi Arafat Arfiah lähti kodistaan Hebronissa ottaen puukon mukaansa. Hän meni ensin jostain syystä Beit Jalaan, ja sieltä Ein Yalein vireiseen metsikköön, kuten hän kertoi myöhemmin kuulusteluissa.
Oliko hän yksin vai oliko heitä useampia, on vielä epävarmaa, vaikka poliisi vihjaili aiemmin, että heitä oli useampia.

Orin kotona odotettiin hänen paluutaan, mutta koska häntä ei alkanut kuulua, he ilmoittivat poliisille tytön katoamisesta 11.00 aikoihin.
Vasta 8 tuntia myöhemmin hänen raakalaismaisesti pahoinpidelty ja alastomaksi riisuttu ruumiinsa löydettiin metsiköstä pienellä aukiolla. Hänen ruumiistaan havaittiin, että häntä oli puukotettu, ja kohdeltu äärimmäisen väkivaltaisesti.

Viime aikoina lisääntyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi poliisi on erityisen varuillaan ja aloitti tehostetut etsinnät murhaajan löytämiseksi.
Shin Bet ja rajapoliisi löysivät etsimänsä epäillyn Arafat Arfiahin Ramallahin viereisestä El-Bireh arabi-kylästä lähellä moskeijaa.
Arfiah ei vastustellut pidätystä, mutta paikalliset arabit kivittivät rajapoliiseja kivin, kotitekoisin pommein ja rautatangoin pyrkien estämään pidätyksen.

Poliisin ottamien forensic-todisteiden perusteella poliisi on vakuuttunut, että Arfiah on osallinen murhaan.

Debkafile toteaa poliisin toimivan äärimmäisen paineen alaisena, ei ainoastaan murhan raakuuden johdosta, vaan myös siksi, että nuori israelilaisnainen, joka palveli kansallisessa vapaaehtoistyössä, murhattiin Jerusalemin eteläosan tiheään asutulla alueen lähellä, mikä voi toimia vaarallisen potentiaalisena kiihotteena arabien ääriaineksille suorittaa samantapaisia terroritoimia.

Kolme viikkoa aiemmin palestiinalainen arabimies surmasi Tamar ja Yehuda Kadourin heidän kodissaan Armon HaNatsiv lähiössä Jerusalemin pohjoisosassa.
Heidän murhaajaansa ei ole vielä löydetty.
DF:n mukaan poliisi asetti tehokkaimman tutkijatiimin selvittämään viimeistä Jerusalemin alueella tehtyä murhaa, koska sen selvittäminen mahdollisimman nopeasti merkitsee suurta symbolista voittoa heille. https://www.debka.com/first-suspect-in-assault-and-murder-of-young-israeli-woman-arrested-in-el-bireh/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258803,

02. ”Hän rakasti tätä maata niin paljon” keventää Ori Ansbacherin äiti sydämensä tuskaa tyttärensä mielettömän murhan jälkeen. Hän kertoi tuskastaan median edustajille sapatin jälkeen.

”Ori oli kaunis sisältä ja ulkoa, hienovarainen ja lempeä sielu. Hän rakasti elämää täydesti” kertoi Na`eh Ansbacher.

”Hänellä oli niin suuri rakkaus tähän maahan, hän puhui aina myötätunnosta, miten paljon hän halusi osoittaa sitä toisille. Hän piti työstään kansallisena vapaa-ehtoisena hyvin paljon.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258810,

IDF:n sotilaat kävivät yön aikana tukimassa epäillyn Ori Ansbacherin murhaahan kotitaloa sen mahdollista tuhoamista varten. Hebronin arabiasukkaat osoittivat mieltään pääepäillyn kotitalon lähellä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258822,

03. Tel Avivissa juutalaiset asukkaat järjestivät mielenosoituksia, joissa vaadittiin kuolemanrangaistusta 19-vuotiaan Oli Ansbacherin murhaajalle; toisina vaihtoehtoina vaadittiin karkotusta maasta ja kotitalon tuhoamista.

Artikkelien yhteydessä julkaistujen yleisön kommenttien äänenpainot ovat selvästi koventuneet, ja vaikka arvattavasti eniten kostoa ja vihaa tihkuvat kommentit on karsittu pois, jäljelle jääneineissä kommenteissa vaaditaan koko arabiväestön karkottamista muistuttamalla, että maa kuuluu juutalaisille.

”Vain karkottaminen Syyriaan ja julkinen hirttäminen Rabin aukealla tulevat lopettamaan sellaiset terroriteot” sanoi yksi nainen Tel Avivin mielenosoitusten yhteydessä.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Suspect-in-the-murder-of-Ori-Ansbacher-arrested-near-Ramallah-580153,

04. Israelissa keskusteltiin vuosikymmen sitten Jemenistä Israeliin muuttaneiden pariskuntien lasten katoamisesta joko sairauden tai synnytysten jälkeen tai vain, että heidät lastattiin kouluista autoihin ja vietiin jonnekin erilaisilla selityksillä. Asiaa on pyritty selvittämään, mutta ilmeisesti siihen oli sekaantunut korkeita hallituksen tai politiikan henkilöitä, ja tutkimukset junnaavat paikoillaan.
Ynetnews magacine kertoo artikkelissaan, että samantapainen ilmiö oli Etiopiasta muuttaneiden israelilaisten lasten kohdalla.

Artikkeli alkaa toteamuksella: Etiopialaiset lapset, jotka hävisivät jälkeäkään jättämättä. Kertomukset kertovat samaa: Terveet lapset syntyivät uusille Etiopiasta muuttaneille Israelissa 1980-luvulla, mutta heidät julistettiin kuolleiksi antamatta perheille tilaisuutta hyvästellä heitä tai edes haudata heidät.

Heidän hautapaikkojaan – jos heidät haudattiin – ei tiedetä, eikä joillakin perheillä ole edes kuolintodistusta hävinneestä lapsestaan.

Kansanedustaja Pnina Tamano-Shata, jonka perhe menetti kaksi lastaan, vaativat valtion asettamaa tutkimuskomiteaa.

Mabrat (Efrat) ja Gathon (Abraham) Wandim menivät elokuussa 1985 Hillel Yaffen lääkintäkeskukseen Haderassa, jossa he odottivat 3. lapsensa syntymistä Israeliin. Odotus ja synnytys sujuivat normaalisti, ja tyttövauva syntyi ilman komplikaatioita.

Vauva vietiin normaalikäytännön mukaan alustavaan lääkärintarkastukseen.
Tunnin kuluttua lääkäri palasi Efratan vuoteen viereen ilman vauvaa ilmoittaen:
”Olemme pahoillamme. Vauvanne kuoli cardiac arrest komplikaatioon.”

Efrat ja Abraham eivät pystyneet uskomaan ja pyysivät saada nähdä tyttärensä. Heille annettiin tyly vastaus: ”Hänet lähetettiin jo haudattavaksi.” Kuolintodistuksessa mainittiin syyksi ”toinen congenital anomalies”.

Synnytystä seuraavien kuukausien aikana pariskunta sai lapsiavustusta, vaikka heille ei annettu mahdollisuutta edes nimetä tyttövauvaansa. He katsoivat paremmaksi – monien muiden tapausten mukaisesti – vaieta ja kärsiä tuskansa äänettömästi sydämessään, eiväthän he edes osanneet hepreaa tarpeeksi.

Artikkelissa todetaan, että 30 vuotta edellä kerrotusta Efrat ja Abraham Wandimin tapauksesta viime viikkojen aikana julkisuuteen alkoi nousta useita vastaavanlaisia tapauksia. Operaatio Moses toi Israeliin sadoittain Etiopian juutalaisia, jotka synnyttivät lapsia uuteen kotimaahansa.

Heidänkin lapsiaan alkoi hävitä ilman selitystä kuten Efratin ja Abrahamin tapauksessa. Perheet kuitenkin mieluummin vaikenivat kuin julkistivat menetyksensä ja epäilyksensä, ettei kaikki ollut reilua peliä. Efrat kuoli syöpään saamatta koskaan tietää, mitä hänen tyttärelleen tapahtui.
Israeliin muuttaneiden kolmannen polven lapset ovat alkaneet nostaa kysymystä päivänvaloon selvittääkseen, mitä heidän sisarilleen tapahtui ja miksi.

Hautausurakoitsijat voivat muistaa jonkun hautaamansa tapauksen, mutta hautapakkoja ei ole löydetty eikä hautakiviä ole pystytetty.
Kyseiset lääkärikeskukset lupaavat tukia munaisia arkistojaan, siinä kaikki. Terveysministeriö sanoutuu irti todeten, ettei se tapauksia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459106,00.html,

05. USA:n järjestämässä konferenssissa Varsovassa keskiviikkona ja torstaina on tarkoitus käsitellä useita kysymyksiä, mukaan lukien terrorismi, ääriainekset, ohjusten kehittäminen, merikauppa ja turvallisuus, sekä valtioitten tukemien ääriryhmien aiheuttama uhka alueelle, kuten USA:n ulkoministeri informoi.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo lisäsi edelliseen, että konferenssissa kosketellaan myös Iranin aiheuttamaa hajottavaa vaikutusta alueella.

PA/PLO:n virkailijat ilmoittivat, että heille oli lähetetty kutsu osallistumisesta, mutta etteivät he lähetetä delegaatiota konferenssiin ja kehottivat arabi-maita myös jäämään pois, koska se on salaliitto palestiinalaisten asian eliminoimiseksi.

Fatah ilmoitti syyksi sen, että Israel ja USA suunnittelevat käyttävänsä konferenssia hyväkseen edistääkseen presidentti Trumpin nimittämän rauhansuunnitelman hyväksymistä ja julkistamista.

Korkea Valkoisen Talon neuvonantaja Jared Kushner osallistuu konferenssiin ja keskustelee osanottajien kanssa Israelin ja PA:n rauhansuunnitelmasta.

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoi USA:n kutsusta, että sen tarkoituksena on väistää arabien rauhanaloite ja tuhota Palestiinan kansallinen projekti. Hän myös varoitti, ettei PLO ole valtuuttanut ketään edustamaan PLO:ta.

Fatahin tiedottaja Osama Qawashmeh varoitti, että kuka hyvänsä arabi tai palestiinalainen hyväksyy ”vuosisadan sopimuksen” syyllistyy petokseen Jerusalemia ja islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja kohtaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-Authority-calls-on-Arabs-to-boycott-US-conference-in-Warsaw-580171,

06. UUTISIA LYHYESTI

Perjantain mielenosoituksiin Gazan turva-aidan varrella osallistui 7 000 gazalaista. Kaksi alaikäistä Gazan arabia saivat surmansa IDF:n sotilaitten turvautuessa myös koviin luoteihin mielenosoitusten hajottamiseksi.

Gazan arabit ovat turvautuneet outoon tapaan jättää pienet lapsensa turva-aidan varteen. Ovatko he syöttejä vai onko tilanne niin paha, ettei heillä ole varaa ruokkia heitä ja pitää heistä huolta?

IDF:n tankki iski tykeillään Hamasin tukikohtaan vastauksen keskiviikkona Gazasta Israeliin ammuttuun rakettiin, joka ei aiheuttanut vaurioita. https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-boy-killed-during-weekly-March-of-Return-protest-in-Gaza-580127,

Venäjän Libanonin lähettiläs Alexander Zasypkin varoitti mahdollisesta konfliktista Israelin ja Libanonin välillä ja syytti Yhdysvaltoja kiihotuksesta uusin konflikteihin Venäjän uutistoimistolle Sputnik antamassaan haastattelussa.

Hän sanoi, ettei mitään varmaa voida sanoa, mutta USA:n vaikutus alueelle on negatiivinen. Hän ylisti Hizbullahia, joka taisteli Venäjän ja Iranin rinnalla terroria vastaan ja vastuullisen asenteen ottamisesta Libanonin eri ryhmien yhdistymisestä ja taistelemisesta yhdessä.

Pentagon suunnittelee poistavansa Amerikan joukot Syyriasta huhtikuun loppuun mennessä, kertoi Wall Street Journal torstaina. https://www.jpost.com/Middle-East/Russian-diplomat-slams-US-claims-it-may-lead-to-Israeli-Lebanese-clash-580161,

Miten Raamattu tulee ajankohtaiseksi aikamme kansainvälisessä lainsäädännössä?
Rabbi Shlomi Brody kertoo artikkelissaan, että Toran kielto sotasaaliiden ottamisesta on antanut aiheen palauttaa edellisissä sodissa takavarikoituja kalleuksia ja aarteita.
Hänen artikkelinsa on kaksiosainen, ensin käsitellään halachin lupaa ottaa sotasaalista, ja toisessa keskustellaan vastuusta sen palauttamiseksi sodan jälkeen.
https://www.jpost.com/Magazine/Ask-the-Rabbi-Spoils-of-war-579976,

Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa tehdä selväksi oman kantansa Israelia koskeviin kysymyksiin Hizbullahista ja Iranista Syyriassa.

Debkafile (DF) käsittelee artikkelissaan Venjän muuttuneesta suhtautumisestaan Hizbullahiin, jota se pitää tasapainottavana ja turvallisuutta lisäävänä voimana. Putin valmistautuu Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun Moskovan vierailuun ensi viikolla, artikkelin mukaan 21.helmikuuta.
Artikkelisa todetaan, ettei Putin tunne mitään mielenkiintoa Hizbullahin kaivamiin tunneleihin Libanonista Israeliin tai mitä pahoja aikeita sillä lienee ollutkin kaivaessaan niitä.

Alexander Zasypkin syyttää Yhdysvaltoja tasapainotilan hajottamisesta Libanonissa, mikä voi aiheuttaa uuden konfliktin Israelin ja Libanonin välille. Hän syytti USA:ta, ettei se halua toimia toisten maitten kanssa jännityksen vähentämiseksi sen aloittama kampanja Hizbullahia ja Irania vastaan tekee tilanteen entistä epävakaisemmaksi.

Venäjän mielestä Hizbullah toimi positiivisesti ja vastuullisesti Syyriassa ja alueella.
DF oikoo mediassa olleita fake-utisia.
- S-300 ilmatorjuntajärjestelmää Syyriassa ei ole aktivoitu,
- Iranin kerrottiin rakentaneen valmiiksi ballististen täsmäohjusten rakentamisteollisuuslaitoksen Syyrian pohjoisosassa.
DF sanoo, tehdas rakennettiin, mutta se seisoo tyhjänä.
- Teheranin kerrottiin suostuneen Venäjän vaatimuksiin evakuoida ”lasitalon” Damaskoksen lentokentällä. Iran toimii siinä edelleen.

DF sanoo Venäjän muuttuneeseen asenteeseen vaikuttaneen Putinin ja Iranin presidentti Hassan Rouhanin tapaaminen Sochissa 24.helmikuuta 2019. Tässä tapaamisessa Iranin ja Turkin edustajat tulevat vaatimaan, että Putin antaa selvän ja todellisen ohjelman Venäjän osallistumisesta Syyrian konfliktiin, hyväksyä Hizbullahin alueellinen asema ja muodostaa suhteet sen kanssa.

Toiseksi Venäjän öljyjätti Rosnaft on kiinnostunut Libanonin kaasu- ja öljykentistä. Se allekirjoitti äskettäin 20 –vuotisen sopimuksen Tripolin öljy- ja kaasulaitosten hoitamisesta. Venäjä voi myös antaa tukensa Hizbullahin syytöksille, että Israelin kaasukenttä Leviathan on osaksi Libanonin alueella Välimerellä. Tämä voisi kiihdyttää asioiden selvittelyn vihollisuuksien syntymiseen saakka, jos Venäjä on sen takana. https://www.debka.com/moscow-backs-hizballah-ahead-of-netanyahu-visit-eyes-lebanons-gas/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -09; Tiberias11 -16; Suolameri 13 -20; Eilat 10 -20 +C-astetta, pohjoisessa voi sataa, muualla puolipilvistä, huomenna pari astetta lämpenevää.
Israelweather.co.il