Friday, October 10, 2014

PERJANTAI 10.10.14


PERJANTAI 10.10.14
1. SÄÄENNUSTEET ovat aina olleet ihmisten hampaissa, ei niinkään siksi, mitä ne lupaavat, vaan siksi, missä ne epäonnistuivat. Tämä vanha totuus toteutui Israelissa Lehtimajanjuhlan aattona ihmisten valmistaessa kevyesti rakennettuja majojaan 7-päivää kestävän loma-ajan vuoksi, josta osa on tarkoitus viettää majoissa, joittenkin jopa nukkuessa niissä, mutta ainakin syöden yhteisiä aterioitaan majoissa. Sääennusteet lupasivat aattona aurinkoista tai ainakin puolipilvistä säätä, mutta säätä säätelevät voimat katsoivat, ettei pieni virkistävä sade olisi pahitteeksi, ja päästivät luonnonvoimat hetkeksi valloilleen. Uutisten mukaan runsaat sateet tulivat kovien tuulten ja ukkosten voimalla useilla paikkakunnilla Israelissa aina Eilatista Safediin saakka. Jerusalemin alueella sateet olivat lähinnä pisarointia, mutta sen verran kuitenkin, että ne sotkivat juhla-ajaksi puhdistettujen autojen peltejä. Kovat tuulet riepottelivat lehtimajoja ja telttoja sekä sytyttivät pieniä tulipaloja. Eilen kuitenkin tilanne rauhoittui ja ilma lämpeni auringon päästyä esiin pilviverhojen takaa.
Tämän perjantaipäivän ennusteet lupaavat sateita koko maahan paitsi aivan etelässä ja pohjoisrajan tuntumassa, mutta lämpötilat pysynevät vielä suhteellisen korkeina. Sateet voivat jatkua vielä huomennakin taivaan muuttuessa sitten puolipilviseksi. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -32; Suolameri 25 -35; Eilat 22 -35 +C-astetta. Kuten totesin, sateita voi tulla monin paikoin maata ja tuuli voi olla ajoittain puuskaista. Klo 11.00 aikaan sateista ei Jerusalemissa ole tietoakaan.
2. PA:n arabien jatkama käsittämätön vihamielisyys Israelia ja juutalaisia kohtaan purkautuu toistuvasti esiin, eikä sen tarkoituksena ole useinkaan vain häiritä juutalaisten elämää, vaan aiheuttaa heille fyysisiä vammoja aina hengenvaaraan saakka. Heidän vihansa on niin syvä, että se kohdistuu myös oman kansan jäseniin, jotka yrittävät ”elää ihmisiksi” juutalaisten kanssa. Etenkin maan tai kiinteistön myyminen on valtiopetokseen verrattava rikos, josta Jordanian miehityksen ajalta periytyvän lainsäädännön mukaan seuraa automaattinen kuolemanrangaistus. Tällaisia tapauksia kerrotaan toistuvasti Israelin lehdistössä, ja pääkaupungin ohella etenkin Hebronin alueella, jossa juutalaiset pyrkivät asuttamaan kuningas Davidin entistä hallinto-kaupunkia. Jotkut maata tai rakennuksia myyneet ymmärtävät paeta ajoissa välttääkseen ”puskaoikeuden” suorittaman teloituksen.
Tämän sai kokea Jerusalemin Silwanin pääosin arabien asuttamassa lähiössä asuva arabi, joka arabilähteen mukaan oli myynyt asuntoja Amerikassa pääosin toimivalle yhtiölle Kendall Financies, joka ostelee kiinteistöjä ja asuntoja myös Jerusalemin itäosissa vuokraten niitä juutalaisille. Uutinen ei kerro millaisin järjestelyin asuntoja annetaan vuokralle vai onko kysymyksessä edelleen myynti. Hänen myymiinsä asuntoihin juutalaiset muuttivat asumaan pääministeri Netanyahun ollessa Washingtonissa valmistautuen keskusteluihin Obaman kanssa. Rakennukset, joissa asunnot ovat, rajoittuvat vanhaan kaupunkiin ja ne ostettiin useiden vuosien kuluessa.
Asukkaitten muutto uusiin asuntoihinsa suoritettiin yön pimeydessä, mutta arabit olivat saaneet vihiä siitä ja järjestivät vihamielisen ”vastaanottokomitean”, joka koostui suuresta arabimassasta, joka kivitti muuttajia kivin, polttopulloin ja ilotulitusraketein, kunnes paikalle kutsuttu rajapoliisin osasto hajotti sen. Asunnot myynyt arabi puukotettiin perheen jäsenten toimesta, jotka vastustivat myyntiä. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa.
PA:n haukkumiset suorittava pääneuvottelija Saeb Erekat tuomitsi juutalaisten muuton Silwaniin väittäen, että sen johdosta 7 arabiperhettä joutui kodittomaksi. Hän herjasi Netanyahun hallitusta sanoen, että ”setlerit” johtavat sitä omaksi edukseen. Hän esitti syytöksen, että Silwanin tapaus on yksi osa Israelin suunnitelmia Jerusalemin juutalaistamista ja sen imagon muuttamiseksi arabien vahingoksi, jättäen huomiotta, että Jerusalem on luonteeltaan juutalainen eikä tarvitse erityistoimia siihen. Silwanin asukkaat olivat pyrkineet esittämään, että määrätyt arabit omistivat myydyn kiinteistön, mutta Kendallin asianajaja totesi oston tapahtuneen täysin laillisesti. Projektin yksi järjestelijöistä oli Elad, NGO-järjestö, joka valvoo Davidin kaupungin arkeologisia kaivauksia ja puistoa. Davidin kaupungissa (Ir David) asuu viitisen kymmentä juutalaisperhettä. Samantapaisia pienehköjä juutalaisyhteisöjä on syntynyt eri puolille Jerusalemin itäosaa herättäen arabiasukkaitten hyökkäykset heitä vastaan saarnaajiensa kiihottamina. Silwanissa juutalaiset ovat hankkineet kaikkiaan 25 asuntoa täysin laillisesti, ja syytökset ostoja vastaan ovat perättömiä.  
JERUSALEMIN muslimi-mufti sheikki Muhammad Hussein sanoi, että vaikka hän ei täysin tunne Silwanin tapausta, hänen mielestään juutalaisten muuttaminen Jerusalemin itäosiin on rikollista kehottaen Israelin hallitusta pidättämään ja karkottamaan heidät. Hänenkin mielestään kyse on Jerusalemin imagon muuttamiseksi juutalaiseksi. Kansanedustaja Motti Uogev (Juutalainen Koti) sanoi, että juutalaisten muutto Jerusalemin itäosaan palvelee pyrkimyksiä pitää Jerusalem yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina. http://www.timesofisrael.com/palestinian-said-killed-for-selling-silwan-homes-to-jews/
3. ARABIEN väkivaltaiset hyökkäykset poliiseja ja ei-muslimeja vastaan Jerusalemin Temppelivuorella aiheuttivat sen, että poliisi rajoittaa muslimien pääsyn vuorelle succot juhlien aikana vain yli 50-vuotiaisiin miehiin, mutta naiset ovat vapaat rajoituksesta. Perjantai on perinteisesti arabi-muslimien väkivaltapäivä saatuaan rukousten aikana saarnaajiltaan uuden annoksen kiihotusta vihaan. Tosiasiassa kiivaimmat hyökkäilijät ovet Hamasin jäseniä, joilla terrori-järjestö maksaa 4000 -5000 NIS kuukaudessa muka opiskelua varten Vuorella, mutta joitten varsinainen tehtävä on ylläpitää jatkuvaa jännitystä arabien ja poliisin välillä. Temppelivuoren päivärutiinista vastaa muslimisäätiö wakf, joka pitää päämajaansa Jordaniassa. Jordania suhtautuu hyvin vihamieleisesti Israeliin, mikä on outoa, sillä ilman Israelin armeijan tukea Abdullah II:n hallitus kaatuisi välittömästi.
IKÄRAJOITUSTEN ohella Temppelivuorelle haluaville arabimuslimeille poliisi varautuu mellakointiin laajemmallakin alueella hajottaen poliisipartioitaan eri puolille Jerusalemin itäosaan. Israelin hallitus antoi luvan 500 Gazan arabimuslimille vierailla Temppelivuorella muslimien Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana, jota muslimit juhlivat muistoksi siitä, miten myös arabien esi-isä Abraham oli vähällä uhrata Ishmailin – kuten heidän versionsa kertoo – mutta enkelin estettyä sen hän uhrasi lampaan. Eid al-Adna juhliin kuuluu lampaiden uhraaminen, mitä juutalaiset ortodoksi pitävät epäoikeudenmukaisena, koska se on kielletty heiltä. Joka vuosi he pyrkivät uhraamaan, mutta poliisi estää sen.
JERUSALEMIN itäosissa päivittäin tapahtuvaa arabiväkivaltaa sanotaan ” äänettömäksi intifadaksi” ilman, että PA olisi virallisesti antanut luvan siihen, vaikka PA:n johtajien puheissa omilleen arabiaksi se hyväksytään asiaan kuuluvana. Poliisin antaman tiedon mukaan väkivalta on lisääntynyt Jerusalemin itäosissa 509-kertaiseksi. Pyydän kuitenkin vakuuttamaan matkasuunnitelmia laativille, etteivät hyökkäykset kohdistu turisteihin ja harvoin juutalaissiviileihinkään; poliisit ja sotilaat ovat heidän hyökkäystensä kohteina, eikä juuri PA:n valvomien alueiden ulkopuolella paitsi Juudean ja Samarian C-alueet, joissa Israel vastaa niiden sekä hallinnosta että turvallisuudesta. Olette turvallisesti tervetulleita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186005#.VDeBlUNsO-o
HAMAS julkisti torstaina verta tihkuvan uhkauksen, että se tulee taistelemaan viimeiseen veri-pisaraan saakka puolustaessaan Al-Aksa moskeijaa, jonka he väittävät olevan vaarassa.
Tämä asettaa hallituksen antaman myönnytyksen 500 Gazan muslimille luvan vierailla Temppelivuorella Eid a-Adhan juhlan aikana varsin outoon valoon. Hamas kehottaa julistuksessaan muslimeja kokoontumaan perjantaina Al-Aksa moskeijaan ja sen ympärille muka suojelemaan sitä, vaikka ovat aivan hyvin tietoisia, että vain muslimiväkivalta uhkaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185998#.VDeISkNsO-o
PA:n yhteistoimintahallitus piti eilen ensimmäisen istuntonsa Gazassa muutamaa päivää ennen kansainvälistä jälleenrakentamiskonferenssia, jossa päätetään, mikä tai kuka tulee valvomaan rakentamista ja ennen kaikkea varoja siten, etteivät ne pääse Hamasin käsiin.  Kairossa pidettävässä konferenssissa PA tullee esittämään 4 miljardia USD avustukset Gazan sodan asukkaitten avustamiseksi, ja toiset 4.5 miljardia USD rakentamiseen. UNRWA puolestaan sanoo tarvitsevansa 1.6 miljardia toimintansa ja välineistönsä uusimiseksi. USA;n kongressi vaatii, että Obaman tulee aloittaa tutkimukset UNRWA:n toimista Gazassa. PA:n pääministeri Rami Hamdallah matkusti 11 ministerinsä kanssa Gazaan liittyäkseen siellä asuvan viiden hallituksen jäsenen kanssa hallituksen istuntoon. Ministerit tutustuvat vierailun aikana Beit Hanoun ja Shijaiyaan alueitten tuhoihin. Istunto pidettiin Jasser Arafatin aikoinaan omistamassa palatsissa Gazan kaupungissa. Gazan arabien toiveissa on saada liikenne Gazasta Egyptiin ja Israeliin häiriöttömäksi, myös Gazan ja Länsirannan välillä, sekä tärkeimpinä toiveina oman sataman ja lentokentän rakentaminen. Hamas on haluton edes keskustelemaan mahdollisuudesta, että se luopuisi aseistaan ja aseitten valmistamisesta. http://www.timesofisrael.com/meeting-in-gaza-palestinian-unity-govt-seeks-to-signal-that-aid-wont-go-to-hamas/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Englannin Labour-puolue esittää, että parlamentin tulee tunnustaa Palestiinan valtio, jota ei ole perustettu muuten kuin YK:n yleiskokouksen myöntämällä oikeudella PA/PLO:lla osallistua YK:n toimintaan ei-valtion tarkkailijajäsenenä. Englanti seuraa siten Ruotsin pääministeri Löflevin esimerkkiä, vaikka on kyseen-alaista, että britit toimivat yhtä hätiköiden kuin Ruotsin kokematon pääministeri. http://www.timesofisrael.com/british-mps-to-vote-on-recognizing-palestinian-state/
·        Islamin Valtion edustajat ylistävät 10-vuotiasta marttyyria, joka isänsä rinnalla osallistui taisteluihin saaden surmansa. Abu Ubaidah sai surmansa USA:n johtaman liittoutuman ilmaiskussa. Bagdad-klubin julkistamassa videossa youtubissa hänet esitetään isänsä vierellä pitäen käsissään asetta, jota hän tuskin pystyi käyttämään. Arabi ja hänen 10-vuotias poikansa ovat kotoisin joko Saudi Arabiasta tai jostain Persian-lahden maasta. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-praises-death-of-youngest-martyr/
·        USA vaatii, että Israelin tulee osallistua Gazan jälleen rakentamiseen, mutta myös, että Israelin ja Hamasin välinen jo rauennut tulitauko pitää sopia pysyväksi. Neuvottelut tulitauosta jatkuvat Kairossa välillä keskeytyen, sillä vaatimukset osapuolten välillä ovat edelleen liian suuret. Israel vaatii Gazan julistamista aseettomaksi vyöhykkeeksi, mitä Hamas vastustaa ehdottomasti. http://www.timesofisrael.com/us-israel-must-play-role-in-rebuilding-gaza/
·        Hamas vihjaa, että neuvottelut kahden IDF:n sotilaan ruumiiden vaihtaminen palestiinalaisvankeihin Israelissa ovat lähellä sopimusta. http://www.timesofisrael.com/hamas-indicates-deal-for-soldiers-bodies-in-the-works/


Wednesday, October 08, 2014

KESKIVIIKKO 08.10.14


KESKIVIIKKO 08.10.14
1. TISHREIKUUN 14. päivä 2775 juutalaisen ajanlaskun mukaan alkoi 18 asteen lämpöisenä kuitenkin tuntuen viileältä aamuvarhaisella ihmisten viimeistellessä succa-tilojaan ja täydennellessä varastojaan 7-päiväisen Lehtimajan juhlan ajaksi. Tämä viikko on tietenkin muistona siitä 40+ vuoden ajasta, jolloin Egyptistä paennut juutalainen kansa vaelteli tiettömissä erämaissa Arabian niemimaan alueilla asuen teltoissa tai tilapäisiksi kyhätyissä majoissaan siirtyen paikasta toiseen sen mukaan, kuin kansan mukana kulkeva pilvi antoi kehotuksen nousemalla ylös telttamajasta, jossa säilytettiin Liitonarkkia. Lehtimajan juhla-aika antaa ihmisille mahdollisuuden retkeilyyn ja vaelteluun maastossa, mutta myös kokoontumaan hengellisiin tilaisuuksiin, vaikka se ei olekaan perusteiltaan uskonnollinen. Länsimuurille odotetaan kymmeniä tuhansia juutalaisia ja ulkomaisia turisteja, joista suurin osa haluaa myös nousta Temppelivuorelle.
POLIISI varustautuu tavallista tarkemmin mahdollisiin järjestyshäiriöihin lisäämällä sekä virkapuvussa toimivaa henkilökuntaansa että siviiliasuissa liikkuvia tarkkailijoita yleisö-massan joukkoon. Poliisi ei aseta ikärajoituksia arabi-muslimien pääsylle Temppelivuorelle, mutta voi muuttaa ohjettaan tilanteen mukaan. Perjantaina on muslimien perinteinen rukoustilaisuus Al-Aksa moskeijassa, ja sen yhteydessä tapahtuu usein hyökkäyksiä poliiseja ja Vuorelle nousseita juutalaisia vastaan. Hamasin sanotaan palkanneen Vuorelle nuoria miehiä, joiden tehtävänä on tehdä hyökkäyksiä poliiseja vastaan.
SÄÄENNUSTEEN mukaan tämä päivä on aurinkoinen koko maassa, mutta huomisesta alkaen taivas saa osittaisen pilvipeitteen lämpötilojen myös hieman laskiessa tämän päivän 30 asteen helteistä. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 21 -35; Suolameri 27 -37; Eilat 23 -37 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta laski 1 sm:n vuorokauden aikana. Tänään on myös toinen tämän vuoden aikana tapahtuva täydellinen kuunpimennys, tetrad, joka näkyy verenpunaisena suuressa osassa maapalloa. Historiallisten todisteiden valossa veren-punainen kuunpimennys tarkoittaa onnettomuuksia juutalaisille kertomatta millaisia tai tarkempaa ajankohtaa. Vuosi 2775 on myös shmita-vuosi, jonka aikana maan tulisi saada levätä muokkaamiselta ja kylvöltä, seuraten 7-vuotista jaksottelua. http://www.wnd.com/2014/10/heres-when-where-to-see-blood-moon/
2. POLIITTISTEN analyytikoiden ja tarkkailijoiden mukaan Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah ei halua sotaa Israelia vastaan; ei vielä tässä vaiheessa, sillä se itse on joutunut ahtaalle Syyriassa toimivan al-Nusra-terrorijärjestön kanssa, joka muutamia päiviä sitten miehitti Hizbullahin tukikohdan Libanonin puolella surmaten sen 10 taistelijaa. Hizbullah iski takaisin voimalla karkottaen Al-Nusran pyssymiehet surmaten heistä lähes parikymmentä. Hizbullah sanoo toimivansa Libanonin suojelijana vaatien siksi tunnustusta toimilleen.
Israelissa todetaan, että Hizbullah on tehnyt sopimuksen Libanonin armeijan kanssa mahdollisen konfliktin yhteydessä Israelin kanssa, minkä johdosta sen aloittama konflikti koskee samalla myös Libanonin armeijaa, jonka kerrotaan luovuttaneen USA:lta saamiaan uudenaikaisia aseita liittokumppanilleen terrorijärjestölle. Jotkut EU-maat kuten Englanti katsovat, että koska Hizbullahilla on omia kansaedustajia ja ministereitä hallituksessa, sitä ei voi pitää pelkästään terrorijärjestönä vaan myös poliittisena puolueena.
VAIKKA Hizbullahin tavoitteena ei olekaan aloittaa sotimista IDF:n kanssa, se kuitenkin antaa ajoittain muistutuksen siitä, ettei entisiä kalavelkoja ole vielä maksettu. Eilen laukaistiin Libanonin ja Israelin välisellä turva-aidalla kaksi pommia, joista ensimmäinen haavoitti kahta IDF:n sotilasta. Israelin armeija vastasi siihen tulittamalla tykistöllä 40 iskua olettamiinsa Hizbullahin tukikohtiin Libanonissa. Israelin taholla painotetaan, ettei tulituksen tarkoituksena ollut kiihottaa tilannetta, vaan tasapainottaa tilejä osapuolten välillä.
HIZBULLAHILLA puolestaan on selvittämättömiä maksusuorituksia Israelin kanssa. Se syyttää, että Israelin agentit teloittivat sen korkeaan johtajistoon kuuluneen Hassan al-Laqisin joulukuussa 2013 hänen kotonaan Beirutissa. Hän vastasi ”erityislaitteiden” valmistuksesta järjestölleen. Hizbullah pitää Israelia syyllisenä hyökkäyksestä varastorakennusta ja aseita kuljettavaa autokolonnaa vastaan Libanonin alueella 2014. Kuukausi sitten Hizbullahin jäsen kuoli yrittäessään purkaa salakuuntelulaitetta Libanonissa, joka räjähti hänen käsissään. Hizbullahin ilmoituksen mukaan eilisen pommin asettaneen solun suorittama operaatio nimitettiin hänen mukaansa. Lähi-Idässä symbolit ovat tärkeitä.
PARI päivää sitten IDF:n komentaja Benny Gantz ojensi kuntoisuusmitalit ja kunnian osoitukset Sayetet Matkalin eliitti merijoukkojen kommandoyksilölle sen suorittamista 43 salaisesta operaatiosta kahden vuoden aikana, joista julkisuuteen on päästetty vain yksi. Israelin ilmavoimat ovat myös suorittaneet pommituslentoja havaitsemiaan epäilyttäviä kohteita vastaan Syyriassa hyödyntäen sen heikkoutta estää ja kostaa niitä. Etenkin ohjuksia kuljettavat kolonnat Syyriasta Libanoniin ovat olleet IAF:n iskujen kohteina.
HIZBULLAH lähetti arviolta 5000 miestään taistelemaan Syyriaan presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla useita terrorijärjestöjä vastaan, jotka pyrkivät syrjäyttämään Assadin hallituksen asettaakseen sen tilalle ääri-islamilaisen kalifaatin perustuen sunni-suuntaan. Hizbullah on menettänyt satoja sotilaitaan kuolleina ja haavoittuneina, mutta saanut korvaukseksi uudenaikaisia aseita Assadilta sekä korvaamatonta kokemusta sodankäynnistä. Tarkkailijat ovat havainneet, että Hizbullah on muuttanut taktiikkaansa. Se toimii yhä enemmän julkisesti ottaen myös syyn niskoilleen onnistuneesta iskusta. Tällä se pyrkii osoittamaan tärkeää rooliaan Libanonin suojelijana.
Hizbullahin miesvahvuus lienee nyt noin 30 000 miestä, mutta sillä on arvioiden mukaan 100 000 rakettia, joista osa on keskimatkan GPS-ohjattuja ulottuen pitkälle Israelin maaperälle. IDF:n laskelmien mukaan mitkään torjuntajärjestelmät eivät pysty estämään satojen rakettien yhteislaukauksia, minkä vuoksi ainoa selviytymismuoto on iskeä heti alussa täydellä voimalla sinne, missä ohjusten ja rakettien arvioidaan olevan, välittämättä rajuista ihmisuhreista. Niiden selvittäminen jätetään diplomaateille ja lakimiehille sodan jälkeen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hezbollah-sends-message-to-Israel-No-more-carte-blanche-for-the-IDF-in-Lebanon-378399
3. NAAMIOIDUT arabit olivat järjestäneet väijytyksen Temppelivuorella poliisin avattua Mughrabi-portin israelilaisille ja turisteille, joita succot lomaviikon aikana pyrkii perinteen mukaan nousemaan tuhansittain myös Vuorelle.
Jerusalemin poliisi on kieltänyt rukoilemisen ja provosoivien uskonnollisten symbolien käytön Vuorella voidakseen välttää usein verisiksi kehittyviä yhteenottoja arabien ja poliisin välillä. Rukouskielto ei perustu lakiin, se on poliisin omaksuma käytännön kokemukseen perustuva rajoitus.
Kun Jerusalemin poliisi avasi keskiviikkoaamuna Temppelivuoren ainoan, ei-muslimeille sallitun, Mughrabi-portin, Vuoren tasanteella väijyvät naamioidut arabinuoret alkoivat kivittää heitä kivin, polttopulloin ja ilotulitus-raketein, joita he olivat lisännet asearsenaaliinsa, sekä terästangoilla. Poliisi oli hyvin varautunut väkivallan mahdollisuuteen lisäten miestensä määrää ja soluttaen ihmisjoukkoon siviilivaatteissa liikkuvia agenttejaan. Poliisin tiedottaja Nichy Rosenfeld sanoi, että poliisi kajotti hetkessä mielenosoittajat ja että tilanne on hallinnassa ja liikenne Vuorelle toimii. 4 poliisia haavoittui kahakoissa.
Rosenfeld toteaa, että väkivaltaisuudet etenkin Temppelivuorella ovat lisääntyneet viime viikkojen aikana, mihin vaikuttavat muslimisaarnaajien kiihotuspuheet moskeijoissaan sekä Jordanian hallituksen antama tuki mielenosoittajille vakuuttaen heidän suojelevan muslimien oikeuksia Temppelivuorella, joita Israel uhkaa kaivauksillaan Länsimuurin edustalla valmistellessaan uuden pysyvän rampin rakentamista Temppelivuorelle. Jordanian vastustuksen vuoksi Netanyahu määräsi aloitetun rampin rakentamisen lopetettavaksi ja jo rakennetun osan purkamisen laittomana.
ISRAELIN turismiministeriö haluaisi avata uuden portin Temppelivuorelle, koska Mughrabi-portille johtava ramppi on ahdas ja puurakenteisena tulenarka, jonka kaupungin insinööri määräsi purettavaksi jo pari vuotta sitten. Esitys sai kiivaita vastalauseita arabien taholta, joita Jordania tukee. Temppelivuoren tilanne on sekava, sillä rauhansopimuksen mukaan vuoren omistus kuuluu yksin Israelille, mutta Jordanian johtama muslimisäätiö wakf sai sen päivärutiinin valvonnan. Jerusalemin kaupungin järjestyssääntö on voimassa Vuorella, ja sen mukaan kaikki siellä tehtävät muutokset, korjaus- ja rakennustyöt, tulee hyväksyttää kaupungin viranomaisilla, joiden tehtäviin kuuluu myös niiden valvonta arkeologien antamien suositusten perusteella.
Käytännössä wakf toimii kuin omistaisi sen suorittaen rakennustöitä ja muutoksia Vuorella ilman valvontaa. Se rakensi ns. Salomon talleihin Lähi-Idän suurimman moskeijan ilman lupaa ja valvontaa poistaen sieltä satoja kuorma-autollisia arvokkaita muinaismuistoja 1. ja 2. Temppelin ajoilta kipaten ne läheiseen laaksoon, jossa yksityiset järjestöt ovat pyrkineet haravoimaan niitä voidakseen pelastaa edes joitain Temppeleihin kuuluneita osia. Wakf on suorittanut luvattomia kaivauksia ja johtojen vetoja ylätasanteelle sinne muiluttamillaan työntötraktoreilla, mikä on vastoin sopimuksia. http://www.timesofisrael.com/three-police-hurt-in-holiday-eve-melee-on-temple-mount/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185959#.VDTwu0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Lontoon poliisi hajotti neljän ISIS-joukkoihin kuuluneen ja Irakin taisteluissa karaistuneen terroristin muodostaman solun, joka suunnitteli ISIS joukkojen Irakissa ja Syyriassa harjoittamien pään katkaisemisen kaltaisia teloituksia Lontoossa. Aiemmin viranomaiset paljastivat samanlaisia soluja Australiassa ja Norjassa. Tällaisten solujen on helppo toimia maassa toimivista moskeijoista käsin, joissa heitä suojellaan, varustetaan taloudellisesti ja tuetaan uskonnollisella kiihkolla arabimaista kuten Saudi Arabiasta ja Pakistanista tai Egyptistä tulleitten saarnaajien toimesta. Scotland Yardin antamien tietojen mukaan Lontoon solun tarkoituksen oli suorittaa jokin merkittävä terrori-isku. Viranomaisten mukaan solu kuuluu ISIS-joukkojen muodostamaan laajempaan verkostoon Englannissa ja Euroopassa, mitä poliisi tutkii. Solun antamiin tietoihin merkittävästä iskusta on suhtauduttava vakavasti, sillä toukokuussa islamisti-solu katkaisi kaulan brittisotilaalta Lee Rigbyltä Lontoon kadulla ihmisten seuratessa sivusta kauhuissaan. Nyt paljastetun solun ohjelmaan kuului sattumanvaraisten teloitusten suorittaminen Lontoon kaduilla. Norjassa paljastuneen solun tarkoituksena oli teurastaa kokonainen sattumanvaraisesti valittu perhe, jonka lahtaaminen oli tarkoitus tallentaa videolle varoituksena koko kansalle, mikä heitä odottaa, ellei muslimien vaatimuksiin suostuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185958#.VDTxPENsO-o
·        Israelin turvallisuusvirkailijat kertoivat Israelin Radiossa, että tilanne Libanonin
rajalle on luisumassa pois valvonnasta. He viittaavat eilen tapahtuneeseen kahden pommin räjäyttämiseen, jotka oli asennettu Israelin puolelle turva-aitaa Dov-vuoren alueella. Viranomaiset pelkäävät, että nämä ”viestit” voivat laajeta ja monin-kertaistua, mikä voi johtaa avoimeen sotaan ilman, että kumpikaan sitä haluaa. Pommien räjähtämisen jälkeen Hizbullahin apulaispääsihteeri Naim Kassem sanoi, että ne oli tarkoitettu vastaukseksi Israelin suorittamille rikoksille. Viranomaisten pelkoa lisäävät IDF:n ilmeinen välinpitämättömyys vaara-hälytyksiä kohtaan, mistä on esimerkkinä IDF:n vartion poistaminen Gazan rajalta, missä Hamas a Jihad kaivavat hyökkäystunneleita Israelin puolelle. Nyt IDF suunnittelee samalla tavoin vartijain vähentämistä Libanonin ja Syyrian rajoilla. Golanin ja Galilean asukkaat ovatkin alkaneet aseistautua peläten pahinta, mikä ei lupaa hyvää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185955#.VDT18ENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185935#.VDT480NsO-o
·        Turkin apulaispääministeri Yalcin Akdogan esitti USA:n hallitukselle, että sen tulee kiihdyttää ilmaiskujaan IS:n joukkoja ja muita kapinallisia vastaan. USA sanoo varoneensa lentotoimintoja Turkin rajan läheisyydessä, ettei loukkaisi Turkin presidentin Erdoganin tunteita, jotka heilahtelevat laidasta laitaan. Erityisesti Kobanin kurdikaupungin kohtalo huolettaa, sillä IS:n joukot saartavat sitä kolmelta taholta, eikä kurdeilla ole aseita, joilla estää panssarien ja ohjusten iskut kaupunkia vastaan. Kurditaistelijoita on siirtynyt Turkista Kobanin taistelijoiden avuksi, mutta heiltäkin puuttuu aseita. Jos kaupunki joutuu IS-joukkojen käsiin, seurauksena voi olla valtava massamurha ja kaupungin kulttuurikohteitten tuhoaminen. Muslimit pitävät kurdeja vääräuskoisina, vaikka IS-joukot eivät virallisesti kuulu mihinkään uskonlahkoon, vaikka heitä pidetään sunni-suuntaan kuuluvina. Heidän päämääränään on noudattaa Koranin kehotusta tuhota alueen entinen kulttuuri ja uskonto täydellisesti voidakseen rakentaa niiden raunioille puhtaan islamilaisen kalifaatin. Siksi he tappavat surutta sekä shia- että sunnimuslimeja, kristittyjä ja kaikkia muita vähemmistöjä, koska niillä on saastuttava vaikutus. Sekä Turkki että USA haluavat kaataa Bashar Assadin hallinnon Syyriassa.
Tuesday, October 07, 2014

TIISTAI 07.10.14


TIISTAI 07.10.14
1. AURINKO paistaa aamulla heikon pilviverhon takaa, mutta lämpötila oli jo puoli kuuden aikaan 18 astetta ja noussee päivän aikana hellelukemiin, 30 asteen tienoille pääkaupungin alueella. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias20 -35; Suolameri 24 -37; Eilat 22 -37 +C-astetta. Ennusteen mukaan taivas on pilvetön ainakin tänään ja huomenna, keskiviikoksi ennustetaan puolipilvisyyttä.
Huomenna on täydellinen kuunpimennys, tetrad, joka näkyy vain osalla maapalloa. Kuu on kiertoradallaan lähimpänä maapalloa, minkä johdosta se on 5 % suurempi kuin normaalisti. Kuun punainen väri johtuu siitä, että maan ollessa auringon ja kuun välissä osa auringonsäteistä pääsee maapallon reunojen ohi värjäten kuun punaiseksi.
Ensi viikon maanantaina ja tiistaina Jerusalemin keskusta on suljettu puoli neljästä puoliseitsemään, sillä silloin kaduilla esitellään muutaman F1-sarjan autoja pääkaupungin kaduilla. Kaikki eivät suinkaan ole onnellisia PR-projektin tuomista ennestäänkin vaikeasti liikennöitäville kaduille vaikeuttaen asukkaitten ruokavarojensa täydentämistä Mahane Yehuda vihannestorilla tai supermarketeissa. Lehtimajanjuhla (succot) alkaa keskiviikkoiltana auringon laskiessa, mikä edellyttää ennakkovarusteluja. http://www.jpost.com/Opinion/Comment-An-inconvenience-at-exactly-the-wrong-time-378237
2. MIKSI Pohjoismaat ovat niin kylmiä Israelille? kyselee Times of Israel (ToI) Raphael Ahren analyysissaan. Alaotsikossa todetaan, että vain viikko sen jälkeen kun Ruotsi julkisti Israelissa vihamieliseksi purkaukseksi mielletyn Palestiinan valtion tunnustamisesta - tosin pyrkien myöhemmin tasoittelemaan aiheuttamaansa vahinkoa selityksellä, että tarkoitus oli sanoa vasta onnistuneitten neuvottelujen jälkeen – Tanska ja Suomi ilmaisevat seuraavansa Ruotsin esimerkkiä. ”Se ei johtune pelkästään muslimisiirtolaista” artikkelissa todetaan.
Artikkelissa selitetään edelleen, että Ruotsin julistus, joka oli aiheuttaa diplomaattisen kärhämän Israelin ja svensonien maan välille, on vain yksi siirto sarjassa pohjoismaiden tekemiä siirtoja viimeisten viikkojen aikana, mikä nostatti Israelin niskakarvoja. Viime syyskuussa Tanskan ulkoministeri Martin Lidegaard uhkasi uusilla siirroilla, mukaan lukien muutoksilla kauppasuhteisiin Israelin kanssa, jos Kairossa alkaneet tulitaukoneuvottelut Hamasin kanssa eivät tuota EU:n odottamia tuloksia. Aiemmin tässä kuussa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja uhkaili kauppa- ja muitten suhteitten kärsivän Israelin kanssa, jos neuvotteluissa ei edetä tyydyttävästi. Hän kertoi Haaretzin toimittajalle, että EU on tarjonnut tarpeeksi myönnytyksiä, mutta nyt tarvittaneen myös keppiä. ”Jos edistystä neuvotteluissa ei tapahdu, Israelille tulee näyttää, että viivyttelyillä on hintansa”, Tuomioja sanaili artikkelin mukaan. Hän näyttää olettavan, että viivyttely johtui yksin Israelista.
RUOTSIN pääministeri Löfvenin lausunto herätti Israelissa kärkeviä vastalauseita. Entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalon kutsui lausuntoa epäreiluksi, laittomaksi ja poliittiseksi virheeksi. Pääministeri Netanyahu totesi lauhkean tuntuisesti, etteivät tällaiset lausunnot edistä rauhaa, ne estävät sen toteutumista. Rabbi Michael Melchior, entinen Labour-puolueen kansanedustaja ja nykyinen Ruotsin ja Norjan juutalaisten rabbi, sanoi ymmärtävänsä Tukholman hätäisen reaktion odotellessaan neuvoteltua rauhanratkaisua, mutta neuvottelut ovat nyt katkenneet. Hän totesi, ettei Palestiinan tunnustaminen osoita Israelin vastaista motiivia, eikä se ole osoitus yksipuolisesta toimesta, ikään kuin Israel ei tekisi yksipuolisia siirtoja joka päivä. Israelin ulkoministeriö kutsui Ruotsin Israelin lähettilään antamaan selityksen, mikä oli Löfvenin julkistaman lausunnon perussyy ilmaisten Israelin tunteman huolen ja pettymyksen. Ruotsin lähettiläs Karl Magnus sanoi välittävänsä Israelin ulkoministeriön huomautukset hallitukselleen. Artikkelissa todetaan, ettei Tukholma ole peruuttanut päätöstään palestiinalaisvaltion tunnustamisesta vastoin lehdistön tietoja.
Vastauksena kysymykseen, miksi Israelin vastaisuus nousi nyt yhtäkkiä, artikkelissa todetaan, että joillakin Löfvenin hallituksen ministereillä on selviä Israelin vastaisia motiiveja. Turkissa syntynyt, vihreää puoluetta edustava Mehmet Kaplan toimii asuntoministerinä. Hän osallistui Mavi Marmara-aluksella Gazan saarron murtamisyritykseen 2010, pidätettiin Israelin poliisin toimesta ja karkotettiin maasta. Operaation protective Edge aikana hän osallistui pro-Palestine mielenosoitukseen vaatien Jerusalemin vapauttamista. Toinen vihertävää puoluetta edustava opetusministeriksi valittu Gustav Fridolin osallistui Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa vastustavaan mielenosoitukseen Ramallahin lähellä joutuen IDF:n pidättämäksi. Hän väitti myöhemmin, että he vain seurasivat sivusta, kun sotilaat alkoivat tulittaa heitä kumiluodeilla. Todellisuudessa he kiihottivat arabeja hyökkäyksiin sotilaita vastaan, kuten he tekevät jatkuvasti ja etenkin nyt oliivinkorjuun alkaessa.
ARTIKKELISSA todetaan, etteivät pohjoismaiden reaktiot ole yksipuolisen Israel-vastaisia mainiten Norjan, jolla on lämpimiä tunteita Israelia kohtaan, ja yksilötasolla tunnetaan lukuisia henkilöitä myös ministeritasolla, joista artikkelissa esitetään useita esimerkkejä. Siinä myös todetaan, että Pohjoismaiden asukkaat ovat hyvin kiinnostuneita ja informoituja ihmisoikeuskysymyksistä, siitä, mikä on oikein, mikä väärin, kuka on heikko, kuka vahva, ja asennoituvat sen mukaan. Lisäksi Pohjoismaiden – ainakin tähän saakka – elävä evankelinen kristillisyys suuresti ihannoi Israelia ja juutalaisuutta ja odottaa siltä enemmän kuin muilta kansoilta ja ihmisiltä. Siksi muiden maiden tilanne ei ole siinä määrin uutinen kuin Israelin. http://www.timesofisrael.com/why-are-the-nordic-countries-so-cold-to-israel/
3. WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein kertoo artikkelissaan - nimeämättömään arabineuvottelijaan viitaten - että Obaman hallitus neuvottelee salaa PA:n arabien kanssa muiden kysymysten ohessa kuvittelemansa palestiinalaisvaltion rajoista. Jerusalemin jakaminen juutalais-  ja arabiosaan on siinä näkyvällä ellei tärkeimmällä paikalla. Periaatteena on v. 2000 Camp Davidin neuvotteluissa käytetty parametri, jonka mukaan arabienemmistöiset kaupunginosat ja alueet liitetään PA:n valvontaan ja juutalais-enemmistöiset liitetään Israelin valtioon.
Vaikka Camp Davidin neuvotteluista ei tehty yhteistä raporttia eikä niissä sovittuja kysymyksiä kirjattu virallisesti minnekään, niissä esitettyjä ja käsiteltyjä aineksia käytetään ohjeena uusissa neuvotteluyrityksissä. Tämä ns. Clintonin suunnitelma olisi sekoittanut koko pääkaupungin korttipakan uudella ja sekavalla tavalla. Arabien tiedetään käyttäneen tätä suunnitelmaa perusteena pyrkiessään hankkimaan maata ja rakennuksia kiistanalaisilla alueilla luodakseen arabienemmistön niihin, tavallisesti Saudi Arabian lahjoittamilla petro-dollareilla. Varsinkin Jordania on ollut aktiivinen tässä toiminnassa.
OBAMAN hallituksen kiivas hyökkäys Israelin suunnittelemia 2610 asuntoyksikön rakentamiseksi Givat HaMatosin alueen tyhjille tonteille herätti Israelissa hämmästelyä ja katkeraa kritiikkiä, ikään kuin suurvallalla ei olisi ajankohtaisempia ja tärkeämpiä kysymyksiä ratkottavinaan. Yleinen reaktio Israelissa oli se, ettei kuulu ollenkaan Obamalle, minne Israel rakentaa asuntoja niitä tarvitseville kansalaisilleen. Netanyahu jopa muistutti, ettei Obaman kritiikki ole USA:n arvomaailman mukaista, mihin Valkoisen Talon tiedottaja Josh Earnest totesi katkerasti, että USA:n tuki Iron Dome torjuntajärjestelmälle todistaa toista.
TÄMÄ riidanhaluisen NGO-järjestön tarkoituksellisesti juuri ennen Washingtonin Netanyahun ja Obaman keskusteluja julkistama suunnitelma sävytti niiden ilmapiiriä, vaikka keskusteluissa siihen ei puututtukaan. Obaman tiedottaja Josh Earnest päästi kissan pussista heti neuvottelujen jälkeen syyttäen Israelia ilmapiirin turmelemisesta ja Palestiinan valtion elinkelpoisuuden tuhoamisesta, eikä sitä lieventänyt ilmoitus, että asunnot on tarkoitettu sekä arabeille että juutalaisille.
Tosiasia kuitenkin on, että Jerusalem teki päätöksen Givat HaMatosin rakentamisesta jo 2012 ja sen suunnittelua on jatkettu siitä lähtien, josta oli lyhyt ilmoitus pienessä paikallis-lehdessä pari viikkoa sitten. NGO-järjestön häirintäyritys on valtiopetokseen verrattava toimi, jolla tietoisesti pyrittiin estämään korkeimman tason neuvottelut. Netanyahun hallituksella ei ollut mitään tekemistä suunnitelman julkistamisen kanssa.
Edellistä taustaa vasten on ymmärrettävä Obaman hallituksen kohtuuton kritiikki Israelin rakentamista vastaan omassa pääkaupungissaan. HaMatosin rakentaminen juutalaisten toimesta sotii Obaman hallituksen kaavailuja vastaan Jerusalemin jakamiseksi, ja siksi se hyökkäsi täydellä laidalla Israelia vastaan. Israelin periaatteen mukaan Jerusalem on jakamaton Israelin pääkaupunki vahvistamiensa kuntarajojen sisällä.
PA:n johto seuraa varmaan pilke silmäkulmassaan Obaman ja Netanyahun sanailua, sillä se esittää pian YK:n turvallisuusneuvostolle yksipuolisen suunnitelman Palestiinan valtion perustamiseksi 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa ilman neuvotteluja Israelin kanssa. PA:n sanamuoto käsittää 1967 sodassa vapauttamien alueitten palauttamista kokonaisuudessaan, mukaan lukien puskurivyöhykkeet, joiden PA katsoo olevan oleellinen osa palestiinalaisten maata. Obama voi aivan hyvin kehottaa YK:n lähettilästään Samantha Powelia äänestämään PA:n esityksen puolesta tai pidättyä siitä. http://www.wnd.com/2014/10/white-house-making-secret-promises-on-jerusalem/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Arkeologit paljastivat 1 900 vuotta vanhan mikven, rituaalialtaan, HaElah laaksosta, sekä siihen liittyvän mahtavan vesisäilön, joka lienee 200 vuotta nuorempi. Alueella oli vieraillut toisen maailmansodan aikaan australialainen sotilasosasto, joka 1940 paikkeilla raapusti altaan kiviseinään omat merkkinsä, Scarlet ja Walsh ID-numeroineen ja päiväyksineen 30.05.1940. Mikveen liittyy 4-askelinen porras ja yksi askel istumista varten kallioon hakattuina. Alueelta löydettyjen saviastian kappaleiden perusteella voidaan päätellä, että mikve oli käytössä toisen Temppelin aikana, mutta jäi pois Bar Kochba kapinan aikana (132 -135). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185915#.VDOk40NsO-o
·        Israel suunnittelee avaavansa toisen portin Mughrabi-portin lisäksi, jonka kautta turistit voisivat nousta Jerusalemin Temppelivuorelle. Temppelivuorelle on kaikkiaan 11 porttia, joista 10 on pelkästään muslimien käytössä. Mughrabi-portille johtava puinen ramppi rakennettiin tilapäiseksi maanjäristyksen vahingoitettua entisen rakennelman. Puisen rampin oheen rakenteilla ollut pysyväksi tarkoitettu rakennelma purettiin Netanyahun käskystä laittomana Jordanian esitettyä kritiikkiä sitä vastaan. Turismiministeriön suunnittelema portti on Cotton Merchants Gate (puuvillakauppiaitten portti). Kotelin rabbi Yehuda Glick sanoo, että Vuorelle nousevien määrä nousee jatkuvasti, joten on löydettävä uusia ratkaisuja nykyisen tilalle, joka on osoittautunut aivan liian ahtaaksi etenkin suurina juhlapyhinä. http://www.timesofisrael.com/israel-mulls-opening-new-entrance-to-temple-mount/
·        Maanantai-iltana tapahtui valtava räjähdys Iranin Parchin sotilaallisella alueella, joka kuuluu Iranin ydinteollisuuteen. Kahden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa räjähdyksessä, joka särki talojen ikkunoita 15 km:n päässä räjähdyspaikasta. Iran on syyttänyt johdonmukaisesti Israelia kaikista onnettomuuksista ydinteollisuuttaan vastaan, eikä liene outoa, jos niin tapahtuu nytkin. Länsimaat olettavat, että Iran on kokeillut ydinasettaan Parchin alueella ja ovat halunneet päästä tutkimaan aluetta, mutta Iran ei anna lupaa. Se on kuorinut syvälti maata pois tuoden uutta tilalle ja päällystänyt alueet asfaltilla, mikä osoittaa sen piilottelevan jotain. http://www.jpost.com/International/Analysis-The-secret-campaign-378235
·        Viranomaiset löysivät Nasaret Illitin teollisuusalueelta säkin täynnä ISIS-joukkojen käyttämiä mustia lippuja. Säkissä oli poliisin mukaan 25 pientä lippua varustettuina varrella, jolla niitä voidaan kiinnittää autoihin. Lipun käyttö on laiton Israelissa. Poliisi aloitti tutkimukset, kenelle säkki kuuluu ja kenelle tuli liian kiire paeta paikalta. Kaupungin puutarhan hoitajat löysivät säkin pensaitten suojaan piilotettuna. http://www.timesofisrael.com/bag-full-of-islamic-state-flags-discovered-in-north/
·        Japanin poliisi kuulustelee miespuolisia opiskelijoita Tokion yliopistoissa, kun ilmeni, että useat heistä suunnittelivat matkustavansa Syyriaan liittyäkseen Islamin Valtion taistelijoihin. http://www.timesofisrael.com/japanese-men-had-plans-to-join-islamic-state-police-say/
·        IAEA:n delegaatio apulaispääsihteerin Tero Tapio Varjorannan johdolla matkusti Teheraniin voidakseen neuvotella pääsystä tarkastamaan Iranin ydinlaitoksia, joista Parchin on ollut esillä vuosikausia, ja jossa eilen tapahtui kohtalokas räjähdys. P5+1 maiden ja Iranin väliset ydinneuvottelut soutavat ja huopaavat edelleen ilman että näkyisi mitään toiveita lopulliseen ratkaisuun pääsystä. IAEA on kiinnostunut selvittämään, onko Iranin ydinteollisuus vain sähkön tuottamista varten, vai onko sillä sotilaallinen päämäärä eli ydinpommin valmistaminen. http://www.timesofisrael.com/iaea-officials-meet-in-tehran-over-nuclear-concerns/
·        PA:n yhteishallitus Hamasin kanssa pitää ensimmäisen istuntonsa Gazassa. Tämän katsotaan ratkaisevan pitkälle, pystyykö PA saamaan Gazan kaistan valvontansa alle. Hamas suostuu siihen, että PA:n poliisit vartioivat sen terminaaleja Egyptiin ja Israeliin, mutta Hamasin ei uskota luopuvan sotilassiiven valvonnastaan, kuten ei myöskään rakettien ja kranaattien rakentamisesta, joka aloitettiin uudelleen. http://www.timesofisrael.com/palestinian-unity-government-to-meet-in-gaza/

Monday, October 06, 2014

MAANANTAI 06.10.14


MAANANTAI 06.10.14
1. KUVITELMAN palestiinalaisten itsenäisyydestä tulee muuttua, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu vastatessaan CNN:n toimittajan Fareed Zakariyan kysymyksiin New Yorkissa viime viikolla. ”Jos palestiinalaista valtiota tulee koskaan olemaan, jokaisen on muutettava kantaansa itsenäisyyteen”, hän selitti haastattelussa, joka julkaistiin sunnuntaina.  
PÄÄMINISTERI selitti, että ainoa tapa varmistaa, ettei Israelin luovuttama maa muodostu ”kolmanneksi iranilaiseksi tukikohdaksi Israelin rajoilla”, on pitää israelilaiset turvallisuus-joukot pitkän aikaa sellaisen palestiinalaisvaltion sisällä.
Netanyahu esittää kuvitelman, mitä silloin tapahtuisi: Palestiinalaiset tulisivat sanomaan meille: ”Te ette voi tehdä siten. Emme voi antaa entisen vihollisemme pitää turvallisuus- ja sotilas- joukkoja maaperällämme. Se ei sovi yhteen itsenäisyytemme kanssa”. Sanoisin silloin heille: ”Miksi ei? Olivathan amerikkalaiset joukot Saksassa 70 vuotta ja itse asiassa Japanissa ja Etelä-Koreassakin”. Netanyahu selittää sitten, ettei mikään vertaus ole täydellinen eikä identtinen, mutta ”mitä tapahtuisi, jos Hamas saisi vallan Juudeassa ja Samariassa, kuten ne saivat Gazassa? He voisivat pysäyttää kansainvälisen liikenteemme kranaateilla, ei raketeilla eikä ohjuksilla, vaan kranaateilla. Yksi mies kranaatinheittimen kanssa, ei muuta”.
PÄÄMINISTERI selittää, että ongelmaan on löydettävä ratkaisu, ja hän sanoo tietävänsä sen. Hän selittää edelleen: ”Meidän on sovitettava käsitystämme itsenäisyyden merkityksestä tilanteeseen sopivaksi, eikä tiettävästi yksikään maa ole täysin itsenäinen, ei taloudellisesti, kaikki me olemme sidotut kansainväliseen rakennelmaan, sidotut rajoituksiin. Siksi ajattelen, että meidän tulee harkita näitä turvallisuusjärjestelyjä, jotka ajan myötä voisivat kehittyä yhteisiksi järjestelyiksi. Siten me turvaamme Israelin ja paradoksinomaisesti säilyttää PA:n yhtenäisenä kuten myös rauhan maamme sisällä”.
NETANYAHUN kuvittelema rakennelma kohtaa ensimmäisen esteen palestiinalaisten ehdottomasti torjuessa mahdollisuuden israelilaisten joukkojen sijoittamisesta kuvitellun valtionsa sisäpuolelle, kuten Abbas vannoo: ”Yksikään israelilainen ei saa jäädä valtioomme”, mitä voidaan pitää räikeän rasistisena ilmaisuna. Mutta hänet voidaan vaihtaa.  
NETANYAHULTA kysyttiin myös, miten hän suhtautuu Irakissa Islamin Valtion nopeaan voimistumiseen todeten, että vain kuukausi sitten heidän lukumääräkseen arvioitiin 10 000, mutta nyt niitä on kymmenin tuhansin, mikä petrodollarien ansiosta – 2 miljoonaa USD päivässä - kasvaa päivittäin. Hän totesi, että vihollisten sotiessa keskenään, Israelin on syytä pysytellä sivussa toivoen, että molemmat osapuolet heikkenevät taisteluissa. Hän totesi Iranista, ettei sitä tulisi jättää ydinasevallan kynnykselle, vaan estää sitä saamasta ydinase-kapasiteettia, joka mahdollistaa pommin rakentamisen haluamallaan ajalla. Siksi P5+1 maiden ei tule sallia Iranille sen haluamaa 5000 sentrifugia, mikä on 3 500 enemmän, kuin mitä kuusi mahtimaata sille tarjosivat.
CBS:n ankkurin Bob Schiefferin Face the Nation ohjelmassa, joka myös julkaistiin sunnuntaina, pääministeri vastasi kysymykseen Obaman hallituksen esittämästä rajusta kritiikistä Givat HaMatosin rakennussuunnitelmista Jerusalemin itäosassa, joka on tarkoitettu sekä arabeille että juutalaisille, ja sallia juutalaisten muuttavan hankkimiinsa rakennuksiin valtaosin arabien asumaan Issawiyan lähiöön: ”Mielestäni tuomitseminen on väärin. Itse asiassa, olen hyvin hämmästynyt. Se ei ole Amerikan tapa toimia”. http://www.jpost.com/Israel-News/PM-For-Palestinian-state-to-emerge-everyone-needs-to-adjust-concepts-of-sovereignty-378106
2. Samarian juutalaisyhteisöistä Sa-Nur ja Homesh karkotetut asukkaat jättivät pääministerille sunnuntaina esityksen, että hän antaisi luvan rakentaa uudelleen heidän asuttamansa yhteisöt, jotka Ariel Sharonin hallitus tuhosi syksyllä 2005 yhdessä Gazan 21 juutalaisyhteisön ja kahden muun Samarian yhteisön Ganim ja Gadim kanssa.
Homeshin entinen asukas Benny Gal totesi, että Sharonin hallituksella oli valta purkaa yhteisöt, ja Netanyahun hallituksella on valta rakentaa ne uudelleen. ”En näe mitään syytä, miksemme voisi palata”. Samana vuonna 2005, kun Sa-Nur, Hoesh, Ganim ja Kadish juutalaisyhteisöt tuhottiin, lähinnä oikeistoon lukeutuvat aktivistit muodostivat ryhmän nimeltä ”Homesh first” (Homesh ensin), joka on taistellut saadakseen luvan rakentaa tuhotut kylät uudelleen. Ryhmä keskittyi Homeshin ja Sa-Nurin rakentamiseen, koska niitä pidettiin helpompina tapauksina.
HOMESH First ryhmä aktivoitui uudelleen Gazan viimeisen sodan ja Netaynahun YK:n puheen jälkeen keskittyen erityisesti Sa-Nur yhteisöön. Sa-Nur ja Homeshin yhteisöjen entiset 40 perhettä toteavat pääministerille lähettämässään kirjeessä, että niiden kukkuloilla sijainneilla yhteisöillä oli strateginen merkitys. He selittävät, että heidän kukkuloilta oli näköyhteys Ashkelonilta etelässä Hermonin vuorelle pohjoisessa. He viittaavat kirjeessään siihen, miten raamatulliset henkilöt Josef ja Elia samosivat noilla kukkuloilla.  
SHARON vakuutteli kodeistaan karkotetuille juutalaisille, miten heidän yhteisöjensä tuhoaminen parantaisi maan turvallisuutta ja saisi lukkiutuneet rauhankeskustelut liikkeelle. Nyt muistellessaan noita lupauksia voi melkein nauraa, ellei kysymys olisi niin vakavasta asiasta, sanoo Gal. Puolustusministeri Moshe Yaalon, joka kritisoi ja vastusti Sharon vaatimia evakuointi-suunnitelmia, sanoi: ”Nyt on aika korjata silloin tehdyt erehdykset”. http://www.jpost.com/Israel-News/Settlers-urge-Netanyahu-to-rebuild-communities-of-Sa-Nur-Homesh-378125
3. PÄÄMINISTERI Netanyahun 2 vuotta sitten aloittama raamattupiiri on kokoontunut kuusi kertaan hänen kodissaan. Viimeisessä kokouksessa olivat mukana Hamasin murhaamien kolmen juutalaislasten - Naftali Frenkel, Gilad Shaar ja Eyal Yifrah – vanhemmat sekä Sara ja Benyamin Netanyahun pojat Avner ja Yair.  Pääministeri aloitti kokouksen todeten, että Raamattua (Toraa) tutkitaan hänen kodissaan ainakin kerran viikossa, ja että hänen poikansa Avner, joka voitti nuorten Raamattukisakilpailun vuonna 2010, toimii hänen opettajanaan.
RASHIN kuuluisa kommentti Mooseksen 1. kirjeen 1. jakeesta – että Torah alkaa kertomuksella maailman luomisesta hälventääkseen niiden kansojen väitteet, jotka selittävät, ettei juutalaisella kansalla ole mitään oikeutta Israelin maahan – oli näyttävästi esillä sunnuntaina pidetyssä raamattupiirissä. Kun opetusministeri Shai Piron viittasi siihen vain ohimennen, Netanyahu kehotti häntä leikillisesti jatkamaan sitä.  
SHAI PIRON selitti, että Rashi (rabbi Shlomo Yitzhakista käytetty peitenimi 1040 -1105) viittaa isäänsä rabbi Yitzhakiin, joka Pironin mukaan oli hänen isänsä, vastasi kysymykseen: Miksi Torah alkaa sanalla alussa ja luomiskertomuksella eikä juutalaiselle kansalle annetun lain ensimmäisellä käskyllä, tähän tapaan: ”Jos Israelille sanotaan, että he ovat ryöväreitä ottaessaan Kanaanin maan väkivalloin, he voivat vastata: Koko maailma kuuluu Jumalalle; Hän loi sen ja antaa sen kenelle tahtoo. Rabbi Piron on yksi 24 akateemikosta ja rabbista, jotka ottivat osaa sunnuntain piiriin.
Rabbi Rafi Feuerstein, jolla on yhteyksiä Tzoharin rabbiiniseen ryhmään, selitti, miten Toran alussa käsitellään nimien antamista eri asioille. Sanoilla on kuitenkin usein eri merkityksiä, ja jotkut niistä ovat korruptoituneet siinä määrin, että hyvä tarkoittaa pahaa ja paha hyvää.
Netanyahu tarttui tähän aiheeseen kertoen, miten YK:n yleiskokouksen aikana yksi latinalaista Amerikkaa edustavan maan lähettiläs lähestyi Israelin USA:n lähettilästä Ron Dermeriä heittäen kysymyksen: ”Tiedätkö, mitä nimi Israel tarkoittaa? Se tarkoittaa pettää”. Netanyahu totesi tästä, miten Israel joutuu jatkuvasti kamppailemaan häväistystä vastaan, joka periytyy antiikin ajoilta lisäten, että se jatkuu meidän aikanamme; antisemitismi nousee Euroopassa ja keskeinen antisemitismi on seurannut juutalaisia vuosituhansien ajan. ”Israel on aina joutunut kamppailemaan totuuden puolesta, ensimmäisestä Rashista viimeiseen Rashiin saakka”, hän totesi. http://www.jpost.com/Middle-East/PMs-Bible-study-group-touches-on-Gods-promise-of-Israel-to-the-Jews-378113
4. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahun sanoittelu presidentti Obaman kanssa viime viikolla avusti hänen kansansuosionsa nousemiseen, kertoo tuore Shiluv Millward Brown Market Tutkimuksen suorittama gallup, jonka oli tilannut TV-2, sunnuntaina. Obaman hallituksen tiedottajien terävät kritiikit Givat HaMatosin rakentamisesta vaikuttivat positiivisesti pääministerin suosion kasvuun. Se oli suurimmillaan operaation Protective Edge aikana maajoukkojen tunkeutuessa Gazaan 82 %, laskien siitä 32 %:in operaation keskeytyessä. Uusi gallup totesi, että 55 % kansasta katsoi hänen toimintansa hyväksi. Kysyttäessä, kuka olisi sopivin pääministeri: 24 % ei osannut sanoa; 23 % Netanyahu; 15 % Naftali Bennett; 10 % Isaac Herzog; 9 % Avigdor Liberman; 8 % Tzipi Livni, 7 % Moshe Kahlon ja 4 % Yair Lapid. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Poll-finds-Netanyahu-ratings-up-after-US-visit-378114
·        Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin ilmoitus Palestiinan valtion tunnustamisesta sai Israelin ulkoministeri Avigdor Libermanin esittämään kiivaan vastalauseen. USA:n ulkoministeriö puolestaan esitti moitteen, että julistus oli turhan ennen aikainen. Pääministeri Löfven yritti muotoilla lausuntoansa hyväksyttävämpään muotoon selittäen, että hän tarkoitti tunnustusta rauhankeskustelujen onnistumisen jälkeen. Ruotsin sosiaalidemokraattisen pääministerin hätiköity julistus on kuitenkin nähtävä Euroopan vasemmistopuolueitten siirtymisenä Israeliin kriittisesti suhtautuvien leiriin, mikä ei lupaa hyvää juutalaiskansalle. Ruotsin sosiaalidemokraattien parissa antisemitismi on ollut yleistymässä ja saamassa entistä rajumpia ilmaisuja, joten tämä pääministerin ”lipsahdus” ei ehkä olutkaan sitä. Ruotsin hallituksen ja dem-puolueen virkailijoiden kuten myös kansanedustajien nimilistoilla on tunnettavissa arabi-peräisiä nimiä, mikä voi osoittaa tartunnan olevan enemmän kuin pelkkä oire. Demaripoliitikko Omar Mustafa sanoi 2011, että Ruotsin tulisi lähettää hävittäjänsä pommittamaan Israelia eikä Muammar Gaddafia. Mustafa on Ruotsin Islam-järjestön puheenjohtaja. Hänet valittiin 2013 Ruotsin SD-puolueen hallitukseen. Hän joutui eroamaan SD-puolueen hallituksesta, kun julkisuuteen tuli ilmi, miten Mustafa salli Islamin järjestönsä hylätä naisten tasa-arvoisuuden miesten rinnalla ja kutsui luennoitsijoiksi homojen oikeuksia vastustavia puhujia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Amid-Sweden-crisis-are-Europes-Social-Democratic-parties-shifting-against-Israel-378112
·        USA:n varapresidentti Joe Biden kosketteli puhuessaan Hawardin Kennedy
koulussa Lähi-Idän tilanteesta myös Israelin kaasulöytöjä Välimerellä, että niiden hyödyntäminen Turkin, Kreikan ja Kyproksen kautta Eurooppaan voisi poistaa Venäjän uhkan lopettaa kaasutoimitukset EU-maihin vastauksena sille asetettuihin boikottitoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185863#.VDJV9ENsO-o
·        USA:n Korkein Oikeus harkinnee uuden termin omaksumista Jerusalemissa syntyneiden USA:n kansalaisten syntymäpaikan rekisteröimiseksi asiaan kuuluvasti Jerusalem, Israel. USA ei virallisesti tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Toinen oikeuden asialistaan nouseva kysymys lienee homojen ja lesbojen, samaa sukupuolta olevien, oikeus saada normaaliavioliiton asema. http://www.timesofisrael.com/us-high-court-to-take-up-israels-capital-gay-unions/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -32; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -36 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja huomenna Eilatia lukuun ottamatta.

Sunday, October 05, 2014

SUNNUNTAI 05.10.14


SUNNUNTAI 05.10.14
1. TÄSTÄ Jom Kippurin jälkeisestä viikon ensimmäisestä päivästä näyttää tukevan ihan siedettävä päivä, lämpöä oli jo aamulla 17asteen verran, mutta noussee 27 asteeseen. Taivas on puolipilvinen ja jatkunee samanlaisena myös huomenna. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 21 -32; Suolameri 26 -35; Eilat 25 -36 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus näyttää JP:n mukaan pysyneen ennallaan.
2. JERUSALEM POST toteaa sunnuntaiaamun pääkirjoituksensa otsikkorivillä: Hallitsematon Jerusalem. (Jerusalem out of control) Alaotsikossa todetaan: Kaupunkilaisten tunne, ettei poliisi suojele Kotelille, juutalaisuuden pyhimmälle paikalle, pyrkiviä henkilöitä, tai ettei se toimii tarvittavan nopeasti, on mahdoton hyväksyä.
Artikkelissa kerrotaan Chanan Kupietzkyn kokemus viime viikolla hänen ollessaan matkalla ryhmänsä mukana Jerusalemin Länsimuurille. Hän kertoo JP:lle, miten hevosella ratsastava arabi ohjasi ratsunsa useita kertoja heitä kohti pakottaen heidät tien sivuun. Miehet viereisten talojen katoilla huutelivat heille kirouksia, ja häntä ja ryhmää vastaan hyökättiin. Se oli hyvin suunniteltu hyökkäys, jonka arabit tallensivat puhelinkameroillaan. Kupietzky, joka oli aseistettu, varoi turvautumasta aseeseensa. Poliisi ja ambulanssi tulivat lopulta paikalle pelastaen tilanteen.(Kerroin tästä jossain aiemmassa artikkelissa).
JP:n artikkelissa kerrotaan, että tämä on yksi tusinoista eri vakavuusasteisista hyökkäyksistä, joita tapahtui Jerusalemissa viime kuukauden aikana. Niiden uskottiin olevan seurauksena Muhammed Abu Khdeirin murhasta Jerusalemin metsikössä heinäkuussa, mutta kuten hyökkäysten uhrien kertomusten mukaan usein ilmenee, kysymys on etukäteen huolellisesti suunnitelluista väijytyksistä.
Syyskuun 11. päivänä Cohenin perhe joutui lähes lynkatuksi ajaessaan autollaan Wadi Joz arabilähiön kautta matkallaan Länsimuurilla pidettyyn tilaisuuteen. He kertoivat selviydyttyään väijytyksestä hengissä vaikkakin pahoin järkyttyneinä ja menetettyään autonsa kivittäjien tuhotessa sen. He joutuivat arabilähiöön että heidän navigaattori-laitteensa ohjattua heidät sinne erheellisesti.
Artikkelissa todetaan, että Israelin pääkaupungin ongelmat esiintyvät kahdella tasolla. Yksi on ”äänetön intifada”, joka on puhjennut Jerusalemissa, johon kuuluvat hyökkäykset pääkaupungin kevytrautatietä vastaan, jonka vaunuista kolmannesta on vaurioitettu, ja hyökkäykset poliiseja vastaan. Yhdessä tapauksessa hyökkääjät ryöstivät ja melkein saivat poltettua Issawiyan bensiiniaseman; toisessa tapauksessa poliisiautio työnnettiin alas jyrkänteeltä. Tällaiset hyökkäykset tehdään ”symboleja” vastaan, ja kevytrautatievaunujen vaurioittaminen sopii kuvioon. Hyökkäykset Israelin kansalaisia vastaan, jotka vahingossa eksyvät arabilähiöön, on shokeeraava, ja vaatii päättäväisiä ja vakavia vastatoimia JP toteaa.  ”Kansalaisten ei tulisi pelätä joutuvansa tapetuksi eksyessään arabilähiöön pääkaupungissaan”, todetaan pääkirjoituksessa.
ARTIKKELISSA kerrotaan edelleen, että vuosien ajan poliisi on epävirallisesti syrjinyt arabi-lähiöitä, kuten Issawiya ja Tzur, mistä on tullut poliisin käyttäytymismalli. Näihin alueisiin poliisi ei mene, ellei siellä synny levottomuuksia, mikä puolestaan on synnyttänyt niiden arabiasukkaissa tunteen, että he voivat vapaasti hyökkäillä autoilijoita ja ihmisiä vastaan. Lähiöitten johtajat eivät suhtaudu tilanteeseen tarvittavan vakavasti, ja koululaisten harjoittama koulutalonsa editse ajavien israelilaisautoilijoiden kivittäminen koulutyönsä jälkeen on kehittynyt rutiiniksi, jolle poliisi ei ole löytänyt ratkaisua.
Toinen taso, josta artikkelissa puhutaan, on se, ettei yksittäisiä väkivaltaisuuksia tule liioitella. Tuhansittain juutalaisia ja arabeja matkustaa päivittäin kevytrautatiellä kulkien arabilähiöitten kautta. Ortodoksijuutalaiset kävelevät päivittäin Damaskos-portin kautta Shimon HaTzadik haudalle, ja hyökkäykset heitä vastaan ovat harvinaisia. Pelon lietsominen Jerusalemin itäosissa siinä määrin, että juutalaiset kieltäytyvät vierailemassa niissä, ei ole ratkaisu ongelmaan. ”Sen sijaan tulisi työskennellä lujemmin yhteistoiminnan ja yhteiselon kasvattamiseksi pääkaupungin asukasryhmien kesken, kuten Jerusalemin kulttuurisesonki teemalla ”me olemme täällä” pyrki tekemään. Voidakseen kehittyä yhdeksi jakamattomaksi Jerusalemin tulee olla sitä enemmän kuin nimeltä”.
Artikkelissa muistutetaan, että asukkaitten tunne siitä, ettei poliisi suojele heitä tarpeeksi mennessään Kotelille, on anteeksiantamaton. Ihmisten täytyy tuntea olevansa turvassa liikkuessaan missä tahansa pääkaupungissaan ja etenkin juutalaisten tärkeillä paikoilla, kuten Öljyvuori, jonka hautausmaalla vandaalit rikkoivat 50 hautakiveä 27.09.2014, ja Länsimuuri. Poliisin pidättämät 700 arabia eivät riitä vakuuttamaan, ettei väkivalta kannata. Torstaina A-Tur lähiössä autoilija ja matkustaja kivitettiin sairaalakuntoon. Tämä antaa tunteen, ettei väkivallasta rangaista pääkaupungissa, että siitä annetut tuomiot ovat liian lieviä. Artikkelissa vaaditaan, että poliisi ja kaupunki tarttuvat kysymykseen sen vaatimalla vakavuudella voidakseen taata kaupunkilaisille turvallisuuden tunteen. Tilanne ei ole ”business as usual”.  http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-out-of-control-378023, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185773#.VDDpwkNsO-o
Pääkaupungin johto on tiettävästi kieltänyt poliiseja raportoimasta väkivallasta etenkin kevytrautatietä vastaan journalisteille, koska se vaikuttaa turismiin haitallisesti. Poliisi on Israelissa käymistilassa sen sisällä havaittujen skandaalien johdosta. Kritiikkiä on kohdistettu erityisesti turvallisuusministeri Yitzhak Aharonovichiä kohtaan, joka johtaa poliisia.  
3. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei totesi Eid al-Adha juhlallisuuksien aattona: ”Sionistinen vihollinen ja sen tukijat tulevat yhtenä päivänä tuhoutumaan lopullisesti”. Hän kehotti puheessaan muslimeja kaikkialla yhdistymään islamin vihollisia vastaan, joista pahin on Israel. Islamin viisi-päiväinen Hajj alkoi Jom Kippurina, jota muslimimaissa juhlitaan aikaeroista johtuen eri päivinä. Muslimit viettävät Eid al-Adha päivää sen päivän kunniaksi, kun Abraham oli vähällä uhrata Ishmailin Moorian vuorella, mutta enkelin estäessä sen, uhrasi lampaan hänen sijastaan, vastoin Toran ilmoitusta Isakin uhraamisesta. Lauantaina oli vuorossa demonien kivitys Mekkan suuren moskeijan Minan alueella.
Khamenein Eid-al-Adha puhe oli lähes toisto hänen Eid al-Fitr päivän kunniaksi pitämästään puheesta heinäkuussa, jossa hän heitti Israelia kohti perättömiä syytöksiä. ”Salaliittoa suunnitteleva vihollinen pyrkii sytyttämään sisällissodan liekit muslimien keskuuteen, väärin ohjaamaan vastarinnan ja jihadin motivaation ja varmistamaan sionistisen hallituksen ja hyökkääjän palvelijat, jotka ovat todellisia vihollisia” Khamenei totesi viitaten muslimimaita runteleviin verisiin konflikteihin. Israelin arabikansanedustaja Ibrahim Sarsour (Raam Taal) kehotti samana perjantaipäivänä muslimeja yhdistymään muodostaakseen ”Islamin Yhdysvallat” syyttäen, että Israel on julmempi kuin ISIS.
Khamenei syytti Israelia rajoituksetta harjoittamastaan turmeltuneisuudesta, julmuudesta, kaikkien ihmisarvojen ja etiikan polkemisesta maahan. Tämä tuli samaan aikaan, kun Iran osoituksena harjoittamastaan kauheasta ihmisoikeusrikoksista ilmoitti maanantaina teloittaneensa hirttämällä 8 vuotta vankilassa jatkuvan kidutuksen alla pitämänsä entisen psykologin syyttäen häntä harhaoppiseksi, ja keskiviikkona Iran ilmoitti teloittavansa naisen, joka oli uskaltanut vastustaa raiskaajaa. Iranissa raiskaajaa ei tuomita, raiskattu nainen tuomitaan, koska hänen epäillään antaneen aiheen siihen pukeutumalla houkuttelevasti. Koska Koraani kieltää surmaamasta koskemattoman naisen, vartijat raiskaavat hänet ennen teloittamista, joten sekään ei ole mikään este. Teloitusta odottaa eräs iranilainen ajatollah vankilan sellissä, jonne siirretyt yleensä teloitetaan lähiaikana.
KHAMENEI vakuutti, että vastoin idioottimaisia päiväunelmiaan voimasta ja tasapainosta Israelin hallitus on siirtynyt lähemmäs luhistumistaan ja tuhoaan. Hän kehotti Islamin Jihadin ja Hamasin terroriryhmiä Gazassa tehostamaan yrityksiään, päättäväisyyttään ja päätöksiään. Muslimikansoja hän kehotti painostamaan hallituksiaan antamaan todellista tukea palestiinalaisille. Khamenei tunnusti tammikuussa, että ydinneuvottelujen tarkoituksena P5+1 maiden kanssa on viivyttää kansainvälistä boikottia ajan voittamiseksi ydinpommin rakentamiseksi, mikä on Iranin ydinsuunnitelman päämäärä, ei sähkön tuottaminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185783#.VDD3ikNsO-o
4. ISLAMIN VALTION yhden sotilasjohtajan sanotaan kirjoittaneen lausunnon, jossa IS pyrkii sopimaan yhteistoiminnasta Venäjän kanssa taistelussa Teherania ja Bashar Assadia vastaan. London Times artikkelin mukaan IS:n päämääränä on Venäjä avulla pyrkiä pääsemään Iranin ydinasesalaisuuksiin.
Dokumentti, jonka kirjoittaja on LT:n artikkelin mukaan IS:n sotakabinetin jäsen Abdullah Ahmed al-Mechedani, joutui Irakin komentajien käsiin maaliskuun hyökkäyksen yhteydessä. Länsimaat pitävät dokumenttia aitona, Sen mukaan IS tarjoaa Venäjälle pääsyn miehittämiinsä kaasukenttiin Irakissa maksuksi siitä, että Venäjä avustaa IS:n pääsyä Iranin ydinasesalaisuuksiin. Venäjä on Iranin Islamilaisen Tasavallan yhteistyökumppani, se rakensi Busherin ydinvoimalan Persianlahden rannalle ja suunnittelee Iranin tilaaman 8 uuden ydin-voimalan rakentamista. Venäjällä on maailman suurimmat kaasukentät.
Ehtona pääsyksi Anbar provinssissa sijaitseville kaasukentille Venäjän tulee luopua Iranin ja Bashar Assadin hallitusten tukemisesta. Dokumentissa esitetään 70 ehdotusta, joista jotkut ilmeisen epärealistisia IS:n vallan vakiinnuttamiseksi. IS miehittää ja valvoo suuria alueita Irakissa Bagdadn pohjoispuolella, ja sen joukot ovat osin vajaan 2 km:n päässä Irakin pää-kaupungista. Alueisiin kuuluu Diyala-provinssi, joka rajoittuu Iraniin. Teheran uhkaa, että jos IS:n joukot pyrkivät ylittämään Iranin rajan, Iran lähettää joukkonsa taistelemaan Irakin puolelle hyökkääjää vastaan.
USA, joka johtaa IS:n vastaista kampanjaa Irakissa ja Syyriassa, pyrkii saamaan Iranin yhteis-toimintaan muodostamansa liittoutuman kanssa, jossa on mukana myös kymmenkunta arabimaata, mistä on osoituksena se, että Iran lähetti korkeimpia sotilasjohtajiaan ja 70 sotilasta kurdien avuksi puolustamaan heidän pääkaupunkiaan Edriliä IS:n joukoilta. Edrilissä sijaitsee USA:n lähetystö ja useiden länsimaiden yritysten toimistoja. Niiden puolustamiseksi USA pommitti Edriliä vastaan hyökkäävien IS:n joukkojen asemia.
IS julkisti lauantaina uuden videon, jossa esitetään englantilaisen avustustyöntekijän Alan Henningin kaulan katkaiseminen, mikä aiheutti voimakkaita vastalauseita USA:ta ja Englannista, jonka pääministeri David Cameron vaati IS:n tuhoamista. Islamilaisen tasavallan taholta uhataan, että se jatkaa pidättämiensä länsimaalaisten teloittamista. Heidän hallussaan on ainakin yksi amerikkalainen, jota uhataan seuraavaksi. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-said-to-eye-irans-nuclear-secrets/
5. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka korruptoituneisiin käsiin länsimaat uskovat Gazan jälleenrakentamisen, esittää vaatimuksen 4.5 miljardin USD tuesta vuoteen 2017 saakka voidakseen selviytyä valtavasta urakasta. Hänen kansliansa laatiman raportin mukaan, joka esitetään tässä kuussa tukijamaiden konferenssissa, Israel tuhosi kymmeniä tuhansia koteja ja 5000 liikeyritystä Gazan sodan aikana. AP:n saaman 72-sivuisen (ei kai sentään neitsyen) esikopion mukaan PA vaatii 4 miljardia USD hätäapuna Gazan asukkaille, ja toiset 4.5 miljardia rakentamiseen. Ei siinä pelata pikkurahoilla! Mikähän mahtaa olla Abbasin välityspalkkio? 10 %? IDF vakuuttaa, että sen intressien mukaista on sallia rakennusmateriaalien vienti Gazaan, mikä sekin tarkoittaa massiivista kuljetusoperaatiota ja turvallisuustoimia. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-seek-4-billion-for-gaza-reconstruction/
·        Everstiluutnantti M IDF:n tiedustelun tutkimusosastolta vastailee TOI toimittajan kysymyksiin todeten Gazasta, että on toiveajattelua kuvitella Hamasin koskaan luopuvan aseistaan. Hän sanoo, ettei Hamas halunnut sotaa, mutta tilanne ajautui siihen, mihin osin vaikuttivat pidätykset, joita Israel suoritti Hamasin johtajia jäseniä vastaan Länsirannalla. Hän olettaa, että Hamas pitkitti sotaa saadakseen edes jotain vastineeksi massiivista menetyksistään, kuten saarron purkamista ja merisataman ja lentokentän rakentamista, mutta harva siviili Gazassa katsoo Hamasin voittaneen sodan. Sota paljasti useita ongelmia arabimaiden kanssa: Ne pysyivät sivussa eikä Länsirantakaan noussut kapinaan. Gazan saarto jatkuu, eikä näy merkkejä sen purkamisesta. Myös Egypti hidastelee Rafahin avaamisesta Gazasta Siinaille. Everstiluutnantti M ei usko, että Hamas luopuu noin vain vallastaan ja sotilaallisesta siivestään. Hän ihailee Khaled Mashaalin nauttimaa arvovaltaa, vaikka hän ei hallitse Hamasin sotilassiipeä eikä varoja ja häntä moitittiin ”hotellijohtajuudesta” sodan aikana kehottaen jatkamaan sotaa. Hamasin saavutuksiin liittyy satojen tuhansien israelilaisten elämän sotkeminen pakottaen heidät asumaan pommisuojissa tai muuttamaan pohjoiseen. Myös Ben Gurionin lentokentän sulkeminen oli saavutus. Hän uskoo tilanteen Juudeassa ja Samariassa pysyvän vakaana toistaiseksi, jos talous toimii edes kohtuullisesti eikä Jerusalemin asemassa tapahdu äkillisiä muutoksia. Jerusalem on symboli, joka heijastaa joko Israelin tai arabien valtaa. http://www.timesofisrael.com/hamas-disarming-forget-about-it-says-top-idf-intel-officer/
·        Ruotsin uusi pääministeri Steafan Löfven ilmoitti päättäneensä ensimmäiseksi toimekseen tunnustaa Palestiinan valtion, jota ei ole koskaan ole ollut olemassakaan eikä koskaan tullekaan. Ruotsi on siten ensimmäinen EU:n ”muslimimaa”, joka antoi tällaisen tunnustuksen pelätessään kotimuslimien raivoa, jotka voivat muuten aloittaa päitten katkomisen Tukholman ja Malmön kaduilla IS:n tapaan. IS uhkaa, että Tanska on seuraava ja ehkä Norja seuraa sitä. Suomi tulee sitten joskus, mutta sitä ei pidetä symbolisesti yhtä arvokkaana. Onneksi näin! Ulkoministeri Liberman kutsui Ruotsin Israelin lähettilään Karl Magnus Nesserin antamaan meriselityksen, minkä on syytä olla uskottava. USA tuomitsi Löfvenin tunnustuksen hätiköidyksi, mikä osoittaa vain pääministerin kokemattomuuden ja asiantuntemattomuuden. http://www.timesofisrael.com/israel-to-summon-swedens-envoy-over-palestine-recognition/
·        Obaman hallituksen raju tuomio Jerusalemin päätöksestä rakentaa 1610 asunto-yksikköä Givat HaMatosin lähiöön Jerusalemin itäosassa sai asianajaja Yoram Sheftelin heittämään ironisen piikin Washingtonin suuntaan todeten, että seuraavaksi USA tuomitsee rakentamisen Tel Avivissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185787#.VDEZaUNsO-o
·        Onkohan Obama käynyt läpi mielenmuutoksen, vai onko kyse samanlaisesta lipsahduksesta, jonka hän lausui äskettäisessä puheessaan: ”Olen huolestunut kansansuosioni laskusta USA:ssa, mutta onneksi synnyinmaassani se on vahva”. Keskiviikkona 24.09. Obama totesi YK:n puheessaan: ”Tilanteen Irakissa, Syyriassa ja Libyassa tulisi parantaa kenen tahansa kuvitelmat, että tämä (Israelin ja PA:n arabien) välinen konflikti on alueen ongelmien pääsyy. Aivan liian kauan sitä on käytetty tekosyynä peittämään ongelmat kotimaassa”. Onko kyse todellisesta silmien avautumisesta vaiko vain hetkellisestä mielenhäiriöstä nähtäneen lähipäivinä, mutta hänen oudon kärkevä tuomionsa Jerusalemin rakentamisesta viittaa jälkimmäiseen. Voihan tietysti olla sekin mahdollisuus, että hän ymmärsi väärin teleport tiedonvälityksen puhuen sivu suunsa. http://www.jpost.com/Opinion/Obamas-surprising-moment-of-clarity-378024
·        Jom Kippur on Israelissa vapaapäivä, joka otetaan vakavissaan. Tänä vuonna se sattui sapatiksi, mikä nosti sen vieton merkitystä. Se tarkoitti myös – itsetutkistelun ja täydellisen 24 tunnin paaston - lisäksi sitä, autoliikenne kaduilla ja teillä kuoli lähes kokonaan. Tämä vapautti ihmiset kävelemään kaduilla ja myös ajelemaan polku-pyörillä tyhjillä kaduilla, mitä monet aloittelevat eivät täysin hallinneet. Kolme lasta haavoittui vakavasti eri onnettomuuksissa. Magen David Adom joutui hoitamaan
2 319 ihmistä Jom Kippurin aikana, 68 heistä tuupertui paaston vuoksi ja 18:lle jouduttiin antamaan elvytyshoitoa. 241 kaduilla hurjastelevaa hoidettiin eriasteisten vammojen vuoksi, heistä 193 lasta; 36 haavoittui auto-onnettomuuksissa maassa. Haifassa 12-vuotias poika kaatui polkupyörällään pudoten 7 metriä korkealta sillalta. Hän sai lukuisia vammoja eri puolille ruumistaan, ja oli kuolemanvaarassa, mutta hänen tilansa on nyt alkanut stabilisoitua. Onnettomuus sattui lauantai-iltana. Bnei Brakissa 2-vuotias poika putosi 3.-kerroksesta maahan haavoittuen vakavasti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4577549,00.html