Friday, August 04, 2017

PERJANTAI 04.08.2017

PERJANTAI 04.08.2017
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kehuu, ettei yksikään hallitus ole tehnyt niin paljon "setlementtien" hyväksi kuin hänen
Johtamansa puhuessaan uuden lähiön perustamisen perustuksen laskutilaisuudessa Betar Illitissä torstaina Jerusalemin eteläpuolella. Hän sanoi hallituksensa tekevän kaikkensa ratkoakseen ongelmia, joita juutalaisyhteisöt kohtaavat Juudeassa ja Samariassa. Tilaisuuteen osallistui satakunta ihmistä.

Pääministerin henkilökuntapäällikkö Yoav Horowitz oli muutamaa tuntia aiemmin vieraillut Netiv Ha´Avot etäyhteisössä, joka ei ole saanut laillista vahvistusta - nimeltään Elazar yhteisö - jonka 15 asuinrakennusta korkein oikeus määräsi purettaviksi väittäen NGO-järjestön esittämiin dokumentteihin perustuen, että ne oli rakennettu arabien omistamalle maalle. Tämä surkea asiaintila jatkuu Israelissa, jossa NGO-järjestöt voivat esittää kokoamiaan epämääräisiä ja usein virheellisiä dokumentteja maan-omistuksesta suoraan korkeimmalle oikeudelle, vaikka omistus-oikeuden tutkiminen tulisi suorittaa alueoikeuksissa. Korkein oikeus ei suorita omia tutkimuksiaan.
Netanyahu lupasi tutkia - lain antamien mahdollisuuksien puitteissa – miten Elazarin asukkaille aiottu tuho voitaisiin minimoida pystymättä lupaamaan yhtään enempää.
Vieraillessaan tuhottaviksi aiotuissa kodeissa torstaiaamuna Horowitz lupasi taistella Netivot Ha´Avot yhteisön puolesta, koska "se on kuin oma kotini". Beitar Illitin sisäänkäynnin ulkopuolelle kokoontuneet asukkaat esittivät pääministerille pyynnön estää kotien tuhoaminen.

NETAYAHU lupasi hallituksensa kabinetti-ministeriensä muodostaman pienoiskonventin tehneen talonrakennusministeri Yoav Galantin johtaessa päätöksen, jonka mukaan kohteeseen aiotut varat kaksinkertaistettaisiin 60 miljoonasta NIS 120 miljoonaan. Netanyahu myös kehui hallituksensa ja ultra-ortodoksien yhteisöjen edustajien välien kehittyneen erinomaisiksi. "Niiden edustajia osallistuu hallituksen istuntoihin ja viikkoistunnot haredi-kansanedustajien kanssa toimivat hyvin.
Artikkelissa muistutetaan, että Machpela-rakennuksen kohtalo Hebronissa Patriarkkain Mausoleumin lähellä on ratkaisematta. Armeija teki päätöksen 2012, jolla se esti asukkaitten pääsyn asuntoihin. IDF samalla sulki kaikki kadun varrella olevat liiketilat turvallisuussyistä johtuen. IDF lupasi pitää uuden kuulemisen asuinrakennuksen omistajien kanssa, mutta sitä ei ole pidetty. Rakennukseen muuttaneet 15 perhettä sanovat ostaneensa rakennuksen esittäen dokumentit, joita IDF ei ole tunnustanut. Heitä uhkaa väkivaltainen häätö rakennuksesta, ellei ratkaisua löydetä ajoissa. Netanyahu etsii ratkaisua, jolla häätö estetään. Hän antoi ohjeen puolustusministeri Libermanille pidättää väkivaltainen häätö, kunnes ratkaisu on löydetty.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-no-government-has-done-more-for-settlers-than-mine/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-no-government-has-done-more-for-settlers-than-mine/,

02. PÄÄMINISTERI Netanyahua syytetään lahjonnasta, rikoksista ja luottamuksen rikkomisesta vahingossa julkisuuteen vuotaneissa dokumenteissa. Yksityiskohdat paljastuivat torstaina poliisin Rishon Lezion maistraatin oikeudelle esittämiin dokumentteihin kuuluvissa raporteissa. Oikeus asetti sen jälkeen kiellon kysymyksen käsittelemiseksi julkisuudessa. Ne ovat nimeltään Tapaus 1000 koskien lahjoja sekä Tapaus 2000 koskien Israel Hajom kysymystä. Kielto koskee myös avoinna olevaa sopimusta pääministerin entisen henkilökuntapäällikön Ari Harow kanssa. Kielto on voimassa syyskuun 17. päivään saakka. Edellisten ohella poliisi tutkii ns. sukellusvenekauppaa Saksan kanssa nimellä "Submarien Affauír", jota tutlii Lahav 433. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoo varovaisesti, että edistystä on tapahtunut toimien yhteistyössä Mikki Ganorin kanssa sukellusveneasiassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu pitää syytöksiä noitavainoina hallituksen kaatamiseksi eikä usko niiden tuottavan mitään tulosta. Koska niillä ei ole perusteita, hän sanoo. Entinen pääministeri Ehud Barak on kritisoinut kärkevästi Netanyahua todeten: "Miten hän voi johtaa turvallisuuskabinettia seisten tuomarin edessä, tavaten asianajajiaan ja sitten päättäen sodasta? Barak kehottaa ministereitä havahtumaan ja toimimaan pian.
JPost 03.07.2017

03. Presidentti Trumpin nimittämä läheinen neuvonantaja ja Lähi-Idän rauhanneuvottelija Jared Kushner esitti äskettäin yksityis-tilanteessa lausutun mutta julkisuuteen vuodatetun arvion, ettei Israelin ja PA/PLO/HAMAS välistä rauhansopimusta ole mahdollista solmia aivan lähiaikoina.
PLO:n johtaviin virkailijoihin kuuluva Hanan Ashrawi toteaa: "Kushner ei ole kelvollinen toimimaan neuvottelijana, sillä hän on antamillaan lausunnoilla jäävännyt itsensä sopimattomaksi. Ashrawi laukoo selityksissään edellisen lisäksi, että on mahdotonta keskittyä kysymykseen, jos koko sydämestään on omaksunut toisen osapuolen asenteen vastoin kansainvälisiä lakeja ja oikeuksia toiselle osapuolelle. Tämän vuoksi Kushnerin lausunto on itsensä toteuttava profetia, koska "me olemme Israel-myönteisiä ottaen Israelin asenteen miehitysvaltana, orjuuttaen toista kansaa, toimien lakien vastaisesti pystymättä sanomaan, ettei kysymystä voida ratkaista" Ashrawi määritteli Israelin asenteen, jonka Kushner on omaksunut, kuten hän väittää..

ASHRAWI kutsuu lapselliseksi Kushnerin vaatimusta pyrkiä eroon historiasta, sillä aika kulkee eteenpäin. "Jos hän haluaa edetä tulevaisuuteen, hänen tulee ymmärtää, että meilläkin on kulttuuri ja historia Palestiinan mailla vuosisatojen ajalta. Israel perustettiin 1948 ja miehitti maamme 1967. Tämä on historia. Jos jätämme tämän huomiotta, meillä ei ole mitään välineitä konfliktin ratkaisemiseksi minkään ratkaisun löytämiseksi tulevaisuudessa". Lyhyeksi on kutistunut Israelin 3500 vuoden historia Ashrawin almanakassa, niin kristitty kun väittääkin olevansa, joka perustuu totuuteen eikä olettamuksiin ja propagandaan.

OLC:n jäsen ja Abbasin tukija Abdullah Abdullah katsoi samoin Kushnerin sopimattomaksi toimia sovittelijana. "Hänet kasvatettiin äärisionistisen tarinan pohjalta, joten häneltä ei voida odottaa mitään parempaa. Hän ei tiedä toisen osapuolen historiaa, ja voidaksesi toimia sovittelijana, on oltava neutraali, kuunnellen kummankin osapuolen kertomusta, hänellä on vain yksi" Hän päätyi arviossaan siihen, ettei Trump ole yhtään
pätevämpi ymmärtämään Lähi-Idän kysymyksi.
• "Ongelman ydin ei ole Kushner vaan Trump" hän selvitti.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Top-PLO-official-to-Post-Kushner-cannot-broker-peace-with-Israel-501569

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin ilmailuteollisuus IAI on 3 vuoden kehittämisen ja testausten jälkeen valmis esittelemään uusimman tuotteensa nimeltä Counter Improvised Explosive Device and Mine Suite Mobile system". Se voitaisiin lyhennettynä tarkoittavan pyörillä liikkuvaa miina ja pommiharavaa. Järjestelmä pystyy identifioimaan, paikantamaan, ja tuhoamaan monenlaisia pommi- ja miina-ansoja ennen kuin armeijan sotilaat ehtivät paikalle. Projektipäällikkö Reuven Y kehuu järjestelmää ainutlaatuiseksi maailmassa, se on käänteentekevä alallaan. Se voidaan varustaa joko maan pinnalla tai sen alle piilotettuja ansoja vastaan JPOST
• Kaksi Afrikan muslimimaata lähettävät lähettiläänsä Israeliin, Senegal ja Guinea ovat ne rohkeat ja kauniit. Netanyahun aloittama kampanja nimeltään Israel on tulossa Afrikkaan ja Afrikka on tulossa Israeliin, näyttää murtavan aiemmin läpipääsemättömän muurin läpi. JPOST, ToJ
• Poliisi valmistautui taas kerran huolella potentiaalisiin väkivaltaisuuksiin "rauhan uskontona" tunnetun islamin saarnaajien kiihottamien huligaanien varalta Temppelivuorella, jonka tulisi olla kaikkien kansojen kokoontumispaikka, ei sotimaan, vaan palvomaan Kaiken Luojaa ja Hallitsijaa sekä Ylläpitäjää, jonka nimi ei ole Allah. JPOST, ToI.
• Juudean ja Samarian karkotetut juutalaiset ovat alkaneet vaatia lakia, joka sallii heidän palata v. 2005 Ariel Sharonin tuhoamiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa.
ToI
Ohjelmani on jotenkin sekaisin, en saa kopioitua linkkejä artikkeleihin ja ohjelma katkoo yhteyden toistamiseen.
Lämpötilat tänään
Jerusalem 20 -30; T. beras 26 -38; Suolameri32 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Huomenna asteen verran enemmän tai sitten ei, ne ovat ihmisen laatimia ennusteita.
.

Wednesday, August 02, 2017

SUNNUNTAI 02.08.2017

SUNNUNTAI 02.08.2017
01. Eilen tiistaina oli yksi juutalaisen historian synkimmistä päivistä, jolloin juutalaisia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet ja katastrofit. Tisha B´Av , yhdeksäs tisha-kuuta ei ole Toran mukainen juhlapäivä, eikä sitä suikaan vietetä sellaisena. Sekä ensimmäinen että toinen Temppeli hävitettiin tuona juutalaisen ajanlaskun mukaisena vuodenpäivänä. Se on tarkoitettu yleiseksi paastopäiväksi, joskaan monet eivät noudata sääntöä. Joittenkin mielestä päivän merkitys olisi muutettava ilojuhlaksi siksi, että huolimatta monista katastrofeista juutalainen kansa elää ja on muuttamassa takasin kotimaahansa lähes 2000 vuoden karkotuksen jälkeen kaikkiin maailman maihin.

Tisha B´Av päivän aikana ennätysmäärä juutalaisia tungeksi Temppelivuorelle helteestä ja paastosta välittämättä. Poliisin rekisterin mukaan lähes 1300 juutalaista ja muut ei-muslimit halusivat kokea tuon erikoisen tunnelman, joka voi syntyä vain Temppelivuorella. Heprealaisen median mukaan luku on suurin vuoden 1967 kuuden päivän sodan jälkeen, jolloin IDF:n sotilaat karkottivat Jordanian miehitysjoukot Jerusalemista ja Temppeli-vuorelta. Poliisin vaatimuksen mukaan Vuorelle nousijoiden oli jätettävä ID-korttinsa ennen pääsyä Mughrabiportin kautta Vuoren ylätasanteelle, jonka kautta ei-muslimit pääsevät sinne. Poliisin vartioimien ryhmien koko oli myös tavallista suurempi.

Poliisi poisti Vuorelta 6 palvojaa poliisin asettaman rukouskiellon rikkomisesta; 4 muuta pidätettiin ennen poistumistaan Chainportin kautta kolmen aloittaessa nujakan muslimien kanssa. Poliisi oli lisännyt huomattavasti valvontaansa kaikkialla vanhan kaupungin alueella valmistautuessaan suureen määrään palvojia pyrkivän Länsimuurille. Autojen pääsy alueelle kiellettiin 17 00 jälkeen muilta paitsi alueen asukkailta.

Tisha B´Av päivän tilaisuudet alkoivat maanantai-iltana. Rukousten johtajat lukivat ääneen profeetta Jeremian Valitusvirsiä, jotka hän kirjoitti seurattuaan silminnäkijänä Jerusalemin hävitystä v.586 eKr.
http://www.timesofisrael.com/hundreds-of-jews-visit-temple-mount-to-commemorate-destroyed-temples/
Poliisia syytetään tarpeettoman väkivallan käyttämisestä pidättäessään 4 palvojaa Temppelivuorella, He käyttivät tase-tainnutusaseita juutalaisten rauhoittamiseksi, vaikka he olivat jo maassa poliisin nujerrettua heidän vastarintansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233261

02. PA:n virallinen uutistoimisto WAFA julkaisi mielipiteensä Tisha B´Av päivän johdosta syyttäen "setlereitä Al-Aksa moskeijan länsimuurin häpäisemisestä" tungeksiessaan Länsimuurin edustalle muistelemaan kahden Temppelinsä hävitystä. WAFA:n tiedotteessa todetaan mm. "eilen illalla tuhannet setlerit häpäisivät siunatun Al-Aksan länsimuurin pitäen juhliaan, rukouksia sekä Talmudin mukaisia seremonioita tilaisuudessa, jota kutsutaan nimellä Tisha B´Av juutalaisen ajanlaskun mukaan, tai toisella nimellä Temppelin niin sanottua hävitystä" jatkaen:
"Setlerit kiiruhtivat päästäkseen Al-Quds vanhaan kaupunkiin useina miehitysjoukkojen suojelemina kulkueina, kunnes saavuttivat Al-Buraq tasanteen. Kuvitellun temppelin ryhmät muodostivat laajan juhlakulkueen yhdestä Vanhan kaupungin portista". Muslimien mukaan Temppeleitä ei ole ollut.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233246,
Women of Green järjestön vuosittainen marssi Jerusalemin vanhan kaupungin muurien ympäri suoritettiin maanantai-iltana. Marssiin osallistui muutamia satoja osanottajia. Se sujui ilman välikohtauksia.

03. PRESIDERNTTI Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanneuvottelija ja neuvonantaja, vävypoika Jared Kushner totesi yksityisluonteisessa keskustelussa, joka tarkoituksellisesti vuosi julkisuuteen, ettei hän ole varma, että Trumpin hallitus voisi lisätä mitään merkittävää Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Hän samalla antoi tunnustusta tavalle, jolla Israel hoiti Temppelivuoren kriisin. Paikalla ollut Valkoisen Talon henkilökunnan jäsen rekisteröi koko maanantaina käydyn keskustelun, jossa Kushner vastasi kysymykseen Valkoisen Talon yrityksestä neuvotella rauhan-sopimus Israelin ja PA:n arabien välille. "Onko tarjouksemme jotenkin erityislaatuinen? En tiedä. Uskoakseni kaikki aiemmat tarjoukset ovat olleet omalla tavallaan erityislaatuisia, mutta tarkoituksemme on toimia hyvin loogisesti. Kuvittelemme, mitä oikeudenmukainen lopputilanne voisi olla ja me pyrimme työskentelemään osapuolten kesken nähdäksemme, onko olemassa ratkaisumahdollisuutta".
Kushner jatkoi todeten, "ettei liene olemassa ratkaisua, mutta se on yksi ongelmavyyhdessä, johon presidentti kehotti meitä keskittymään. Joten me keskitymme siihen ja saavumme johtopäätökseen lähiajan kuluessa". Kushnerin vastauksessa kuultaa hienoinen pettymys siihen, etteivät osapuolet ole osoittaneet hänen odottamaansa yhteistyöhalua. Raporttien mukaan Kushnerin ja Abbasin välinen keskustelu oli katastrofi. http://www.timesofisrael.com/in-tape-kushner-says-he-doesnt-know-what-us-can-do-for-mideast-peace/

04. RAUHANPROSESSIA pohditaan lukemattomissa mielipide-tiedusteluissa, joista viimeisintä esitellään ToI:n tiistaina julkistetussa artikkelissa. Kyselyjä on suoritettu sekä Israelissa että PA:n ja Hamasin valvomilla alueilla +-3 %:n virhemarginaalilla. Artikkelin mukaan vähäinen enemmistö kannattaa kahden valtion periaatetta, mutta useat ovat valmiit muuttamaan mielipidettään, jos vastapuoli osoittaa joustavuutta. Tiedustelussa oli esitetty useita vaihtoehtoja, joista vastaaja voi esittää mielipiteensä. Tiedustelussa ilmeni, että kahden valtion vastustajat perustavat mielipiteensä epäluottamukseen vastapuolesta. 53 % israelilaisista ja 52 % PA:n arabeista kannattavat kahden valtion periaatetta. Israelilaisten mielipiteen koonnut Dalia Scheindlin toteaa, että kahden valtion ratkaisu osoittaa kannatuksen vähenemistä. http://www.timesofisrael.com/peace-prospects-faltering-poll-finds-recognition-could-change-minds/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israel laukaisi keskiviikkona ensimmäisen ympäristön tutkimus-satelliittinsa nimeltään Venus ranskalaisessa Guianassa yhdessä Israel avaruusjärjestön ja vastaavan
ranskalaisen järjestön kanssa. Satelliitin tarkoituksena on saada korkean resoluution valokuvia määrätyiltä alueilta voidakseen seurata ympäristöön vaikuttavia tekijöitä kuten aavikoituminen, eroosio, saastuttaminen, luonnontuhot ja muita ilmaston muutokseen vaikuttavia tekijöitä. Kamerat ottavat kuvia 12 aaltopituudella, monet ihmissilmän havaittavuuden ulkopuolella. Korkea resoluutio – kasvit, jotka voidaan havaita 5 metrin etäisyydellä toisistaan – mahdollistaa "täsmä-maanviljelyksen", jonka mukaan maanviljelijät pystyvät suunnitella täsmällisesti veden ja lannoituksen käytön sekä tuholaisten torjunnan.
Satelliitti käyttää Israelissa kehitettyä propalsion- menetelmää, joka mahdollistaa tarkemman navigoinnin kuin on mahdollista aiemmissa satelliiteissa. http://www.timesofisrael.com/israel-launches-first-environmental-research-satellite-venμs/
• Hamasin merkittävä terroristi Saleh al-Arouri havaittiin keskiviikkona julkaistuissa kuvissa esiintyvän yhdessä tilaisuudessa Beiritissa korkean iranilaisen, entisen apulais-ulkoministeri Hossein Amir Abdollahianin kanssa, sekä lukuisten muiden Hamasin jäsenten kanssa sen jälkeen, kun heidät oli karkotettu Qatarista. Heidän joukossaan tunnistettiin korkea tiedottaja Osama Hamdan sekä terroriryhmän edustaja Beirutissa, Ali Barka. Mukana oli myös Palestiinan Islamic Jihadin johtaja Abdullah Shalah. Keskusteluissa kosketeltiin jatkuvaa taistelua Israelia vastaan sekä jännitystä Temppelivuorella 14.07.2017 terrorihyökkäyksen jälkeen, kuten IRNA raportoi. http://www.timesofisrael.com/senior-hamas-leader-spotted-in-beirut-for-first-time-since-qatar-expulsion/
• Hamasin kesäleirillä lapsille opetetaan "Temppelivuoren vapauttamista ja IDF:n sotilaitten surmaamista. Esityksessä lapset kuvittelevat ampuvansa kuoliaaksi sionistisia sikoja heidän häväistyään Jerusalemin pyhän vuoren. Näytöksessä lapset esittävät Temppelivuoren tapahtumia uudelleen, lasten hyökätessä Hamasin asepukuihin pukeutuneina vapauttamaan pyhän paikan. Heidän vastassaan on Israelin rajapoliisin pukuihin pukeutuneita lapsia metallin paljastamien ulkopuolella. Hamaslapset huutavat: "Haluamme rukoilla Al-Aksassa". Nämä "rajapoliisit" pakottavat Hamasin lapset poistumaan ja rukoilemaan ulkopuolella. Rukoiltuaan Hamasin lapsi huutaa Haluan rujoilla Al-Aksassa ja iskee puukollaan "rajapoliisia" huutaen Allahu Akhbar. Hamas-lapset alkavat kivittää "rajapoliiseja, jotka avaavat tulen heitä kohti. Ohjelman juontaja ilmoittaa yhden marttyyrin kaatuneen iskettyään rajapoliisia surmatakseen sionistisian.
Näytelmän käänsi ja tallensi MEMRI: http://www.timesofisrael.com/at-hamas-summer-camp-kids-liberate-temple-mount-kill-israeli-troops/
• Abbas tapasi Hamasin edustajia harvinaisessa sovinto-neuvottelussa Ramallahissa. Keskusteluissa pohdittiin PA:n saavan Gazan hallinnon uudelleen Hamasilta. PA poistaisi samalla asettamansa Hamasin vastaiset sanktiot. Neuvotteluista voi tulla vaikeat, sillä Abbasin verivihollinen Mohammed Dahlan on saanut vahvan jalansijan Gazan asioihin neuvoteltuaan öljytoimituksista Egyptistä Gazan sähköyhtiölle. http://www.timesofisrael.com/abbas-holds-rare-reconciliation-talks-with-hamas-in-ramallah/
• PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat syyttää Trumpin hallitusta, että sen äänettömyys rauhan asiassa kiihottaa rasisteja. Erekat on kääntynyt Israelin sairaalan puoleen saadakseen keuhkoimplantin, koska hänen keuhkonsa eivät toimi kunnolla arpikasvainten vuoksi. On melkoista farisealaisuutta Israelin kiivaimmalta syyttäjältä odottaa myötätuntoa Israelin terveyspalvelulta. Lääkärit toteavat, että ilman keuhkosiirtoa hänen tilansa on toivoton. Implantin saaminen Israelista on kuitenkin tarkoitettu vain Israelin kansalaisille ja pääsy odottavien listaan vaatii erityis-olosuhteita. Erekat on aktiivisesti syyttänyt Israelia kansanmurhasta ja sotarikoksista ICC:ssa pyrkien kaikin tavoin poistamaan Israelin oikeuden olla olemassa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-negotiator-says-us-silence-fostering-apartheid/, http://www.timesofisrael.com/top-pa-official-saeb-erekat-treated-in-israel-as-he-awaits-lung-transplant/
• Israelin jotkut rabbit ovat liittyneet arabeihin, jotka varoittavat uusista ongelmista ellei todellisia muutoksia tule tapahtumaan Vuorella. Rabbit varoittavat, että juutalaiset saastuttavat Vuorta menemällä kielletyille alueille, koska ei tarkkaan tiedetä, missä olivat Temppelin kaikkein Pyhin ja muut muilta paitsi papeille sallitut osat. Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi varoittaa uusista ongelmista. Puhuessaan OIC:n hallituksen hätäkokouksessa hän sanoi: "Ääriainesten lukumäärä, jotka tiistaina nousivat Vuorelle ja rynnäköivät Al-Aksaa vastaan, on suurempi kuin koskaan 1967 jälkeen, jolloin Israel miehitti sen. Monia vaarallisempia tapauksia tulee tapahtumaan Israelin toistuvista rikkomuksista johtuen, ellei Israel poista jännityksen aiheuttajia; lopeta miehitystä; jos Itä Jerusalem ei ole itsenäinen ja itsenäisen Palestiinan pääkaupunki perustettuna 1967 sotaa edeltäville linjoille. http://www.timesofisrael.com/as-record-number-of-jews-visit-temple-mount-jordan-warns-of-more-crises/
• IDF perustaa Temppelivuorelle pelkästään papeista koostuvan yksikön, koska vain he voivat liikkua siellä joutumatta rabbien hyökkäysten kohteiksi. IDF olettaa väkivallan lisääntyvän. Pappien osana on koota ruumiit
Temppelivuorelta verisen väkivallan seurauksena. http://www.timesofisrael.com/priestly-squad-formed-to-deal-with-bodies-in-future-temple-mount-attacks/
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem22 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 30 -42
Huomiseksi ennustetaan parin asteen alenemista.
Sunday, July 30, 2017

SUNNUNTAI 30.07.2017

SUNNUNTAI 30.07.2017
01. PUOLUSTUSMINISTERI Avigdor Liberman iloitsee, että kriisi Temppelivuorella näyttää tällä hetkellä laantuneen, mutta aktivistit varoittavat, että "uusia jäävuoria on lohkeamassa Etelänapamantereen jäätiköltä", ja että "uudet vaaratekijät ovat kuoriutumisvaiheessa".
Israelin poliisin poistettua kaikki asettamansa turvallisuus-järjestelyt Temppelivuorelta muslimit kokoontuivat perjantai-aamun rukouksiin ilman suurempia välikohtauksia, mihin vaikutti poliisin rajoitettua Vuorelle pääsyn vain yli 50 vuotiaisiin miehiin naisten päästessä ilman ikärajoitusta.
Välikohtauksia sen sijaan syntyi IDF:n sotilaitten ja PA:n arabien välille monin paikoin perjantain rukousten jälkeen: Kalkiliyassa, Betlehemissä, Nablusissa, Hebronissa, Kfar Qadumissa ja Raakelin hautakammion lähellä, kuten JP kertoo. PA:n Punainen Kuunsirppi raportoi yhden arabin haavoittuneen kiväärin luodista ja viiden muun haavoittuneen kumiluodeista. 10 ihmistä kärsi hengitysvaikeuksista hengitettyään kyynelkaasua Betlehemin alueella.
Tilanteen osoittaessa näennäistä rauhoittumista vuorelle nousseet muslimit sanoivat olleensa pettyneitä ikärajoituksiin vakuuttaen, ettei tilanne ole suinkaan ohi. He syyttävät, että Israel edelleen miehittää Temppelivuorta. Joukko arabinuoria pääsi Vuorelle johtavan väylän eteen suorittaen aamurukouksensa protestiksi Vuoren ulkopuolella. Poliisi jatkoi korkeaa hälytys-valmiuttaan kaiken varalta. Kysymys on edelleen siitä, kuka omistaa Temppelivuoren alueen. Muslimit ovat selvästi ilmaisseet voittaneensa kysymyksen omistusoikeudesta käyttäytyen sen mukaisesti Israelin hallituksen täydelliseen antautumisen valossa. Asiantilan muuttamiseksi on palattava lähtöruutuun ja aloitettava koko prosessi uudestaan eikä varaslähtöä sallita.
Sisäisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan totesi, että kiihotus jatkuu edelleen varoittaen, ettei poliisi kaihda käyttää kovaa kättä tilanteen niin vaatiessa. Muslimit väittävät, että mellakat alkoivat poliisin estettyä kauppiaita viemästä makeisia Vuoren ylätasanteelle voiton juhlintaa varten. "He pieksivät meitä ja takavarikoivat makeisemme" he valittivat.
Poliisin mukaan väkivalta alkoi muslimien alkaessa kivittää poliiseja.
Fatahin johtajiin kuuluva Qadura Fares kutsui poliisin toimia kauheiksi. Hän syytti "Israelin poliittisia johtajia Netanyahusta Bannettiin ja Yair Lapidiin typeryydestä kilpaillen keskenään, kuka on eniten äärimmäinen. Jos Israelilla olisi viisas johto, mellakoita ei syntyisi" hän väitti.
IDF:n tiedottajan mukaan väkivaltaisuuksia syntyi myös Gazan turvallisuus-aidan varrella muslimien polttaessa autonrenkaita ja kivittäessä sotilaita. IDF ampui laukauksia useita mielenosoittajia kohti. PA:n terveysministeriön mukaan 16-vuotias Abed al-Rahman al-Maysa sai surmansa Al-Burej.pakolaisleirin itäpuolella muslimien pyrkiessä häiritsemään sotilaitten toimia turva-.aidalla, jota he olivat korjaamassa estääkseen vahingot sen lähistöllä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Police-on-high-alert-ahead-of-Friday-prayers-at-Temple-Mount-501023,

01. 22-vuotiaan Israelin arabinuorukaisen hautajaiset Jaffassa kehittyivät väkivaltaisiksi lauantai-iltana. Hän oli saanut kuolettavan osuman poliisin luodeista yrittäessään paeta tulitus-välikohtauksen jälkeen aamuyönä kaupungin satama-alueella muutamia tunteja aiemmin, kuten poliisi kertoo.

Hautajaistilaisuuteen kokoontui satoja osanottajia ja uteliaita. Poliisi rikkoi TV2:n rikosreportterin kameran, ja häntä piestiin väkijoukon estäessä autoliikenteen hautajaistilaisuuden läheisellä kadulla. TV2:n reportteri Gilad Shalmor vietiin sairaalaan, mutta hänen vammansa ovat lievät, mutta kamera meni.
Hautajaisprosessi alkoi surmansa saaneen nuoren kotoa, josta saattue meni Yeterkadulla sijaitsevaan moskeijaan rukoillakseen ennen matkansa jatkamista hautausmaalle. Saattueen matka muuttui kuitenkin perheenjäsenten ja surevien marssijoiden toimesta Israelin poliisin vastaiseksi protestiksi. Poliisi lähetti alueelle lisäjoukkoja, mutta pysytteli kuitenkin turvallisen välimatkan päässä. Aiemmin päivällä syntyneiden väkivaltaisuuksien aikana poliisi pidätti yhden miehen. http://www.timesofisrael.com/violence-erupts-in-jaffa-at-funeral-for-suspect-killed-by-police/

02. AUSTRALIAN pääministeri Malcolm Turnbull julkisti sunnuntaina raportin, jonka mukaan poliisi esti terroristien suunnitelman matkustajakoneen tuhoamiseksi. Pääministerin mukaan poliisit tekivät useita ratsioita epäiltyjen terroristien koteihin useissa lähiöissä Sydneyssä
Turnbull kertoi, että turvallisuustoimia on tehostettu Sydneyn lentokentällä terroristien suunnitelman paljastuttua. Vastaavanlaisia ennakoivia varotoimia on yön aikana tehostettu kaikilla Australian sisämaan lennoilla.

"Voin raportoida viime yönä, että Australiassa on suoritettu laaja terrorinvastainen operaatio terroristien suunnitelman toteuttamisen estämiseksi matkustajakoneen tuhoamiseksi. Operaatio jatkuu edelleen" Turnbull ilmoitti.
Australian federaation poliisikomentaja Andrew Colvin tunnusti, että yksityiskohdat terroristien suunnitelmasta pudottaa matkustajakone kotitekoisella laitteella, ovat vielä vähäiset. "Tutkimme vielä viitteitä, joiden mukaan ilmailuteollisuus oli yhtenä hyökkäyksen kohteena".
Oikeusministeri Mixhael Keeman sanoi nyt paljastetun suunnitelman olevan 13.merkittävä uhka, jonka poliisit pystyivät poistamaan sen jälkeen, kun terroriuhka kasvoi maassa v. 2014. Viisi terrorisuunnitelmaa on toteutettu käytännössä.
Turnbull kehotti matkustajia saapumaan lentokentälle 2 tuntia ennen lähtöä, jotta matkatavarat voidaan tarkastaa ajoissa.
Keenan sanoi Australian vastaisen uhkan pysyvän edelleen, koska yöllisten ratsioitten jälkeenkin maassa on ihmisiä, joilla on pitkälle kehittyneitä suunnitelmia kehottaen kansalaisia pysymään varovaisina ja tarkkaavaisina.
http://www.timesofisrael.com/australian-pm-terror-plot-to-bring-down-plane-foiled/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Muslimiarabit katsovat pyhällä vuorella Israelin asettamia
turvallisuustoimia vastaan protestoineen kansanjoukon saaneen suuren voiton pakottaen Israelin hallituksen peruuttamaan päätöksensä ja poistamaan asettamansa uudet ja myös aiemmin asentamansa järjestelyt. Mutta kuten sodassa on tapana sanoa, tämä oli vain yksi taistelu sodassa, jota tulee jatkaa lopulliseen voittoon saakka.

PA:n muslimiarabit aloittivat voitonjuhlansa torstaina Israelin poliisin vielä siivotessa jäänteitä aiemmin asennetuista turvallisuusjärjestelyistä – kameroita, liikennettä ohjaavia aitoja jne.- syleillen toisiaan ja jaellen makeisia ja leivonnaisia voittonsa kunniaksi.

Israelissa voidaan nähdä Netanyahun minikabinetin päätökset magneettien ja kameroiden asentamisesta seuraukseksi kahden poliisin murhaamisesta ja kolmannen haavoittamisesta kolmen Israelin arabimuslimin toimesta, mutta hätiköiden tehtyjen ja toteutettujen päätösten peruminen merkiksi täydellisestä antautumisesta on antanut arabimuslimeille aiheen nähdä Israelin tunnustaneen luopuneensa vaatimuksistaan Jerusalemin itäosiin ja Temppelivuoreen sekä myös Juudeaan ja Samariaan ja juutalaisyhteisöiden oikeutukseen siellä.

Vaikka tämä on vasta alkua, se kuitenkin tukee suuresti UNESCO:n äänestyspäätöksiä, joilla PA:n omistusoikeus on vahvistettu, kuten myös PA/PLO:n tekemiä Israelin vastaisia syytöksiä sotarikoksista kansainvälisessä rikosoikeudessa ICC. Israelia voidaan verrata äsken julkaistuun uutiseen amerikkalaisesta naisesta, jonka kasvot ja pään kuningasboa oli kietonut kuolettavaan syleilyynsä. Naisen kutsumat poliisit joutuivat leikkaaman käärmeen irti naisen kasvoista.
Onko tämä Israelin kohtalo?
http://www.timesofisrael.com/palestinians-see-temple-mount-showdown-as-rare-grassroots-victory/
• Ehkä tilannetta Israelissa voitaisiin verrata PA/PLO:n kannalta katsoen siihen, mikä Israelin tilanne oli tuomarien
aikana. Filistealaiset valvoivat 12 juutalaisheimon asumaa Luvattua maata siinä määrä, ettei Israelissa saatu harjoittaa sepän ammattia, ei valmistaa sota-aseita tai rautakärkiä niihin, eikä raudoitettuaja vaunuja. He jopa veivät Liitonarkin Filisteaan, mutta joutuivat palauttamaan sen, sillä se aiheutti Gazassa Egyptin vitsausten kaltaisia sairauksia.
Tuomari Samson aloitti Israelin vapauttamisen miehityksestä, joka toteutui vasta Davidin noustua Israelin valtaistuimelle ja yhdistettyä heimot yhdeksi kansaksi. PA/PLO:n arabimuslimit kuitenkin näkevät, että Israelin hallitus on menettänyt otteensa ja siksi se tullee takomaan silloin, kun rauta on vielä hehkuvaa. Israelille se tullee aiheuttamaan massamielenosoituksia ja yksityisten suorittamia hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan. IDF on voimakas, asiantuntijoitten ehkä viidenneksi tehokkain tappokone maailmassa, mutta sen huippuluokkaa olevat sota-aseet ovat voimattomia kansanjoukkojen edessä, ellei se - vastoin moraaliaan - toimi uhreista välittämättä.
• Israelin ulkoiset viholliset Hamas, Hizbullah ja muut terrori-järjestöt, sekä Syyria, Irak, Iran, Egypti ja Jordania ovat Turkin lisäksi saaneet uutta tuulta purjeisiinsa Israelin vastaisissa suunnitelmissaan, kuten Psalmi 83 toteaa:
"Älä pysy ääneti, oi Herra. Älä ole toimettomana, äläkä ole hiljaa, sillä katso, vihollisesi ovat kiihkoissaan, ja Sinun vastustasi ovat nostaneet päänsä.
He ovat tehneet viekkaan suunnitelmia kansaasi vastaan, ja kyselleet neuvoa kätkettyjesi johdosta. He ovat sanoneet: "Tulkaa estäkäämme heidät olemasta kansa, ettei Israelin nimeä enää muistettaisi", sillä he ovat neuvotelleet keskenään yhteisymmärryksessä, he ovat liittoutuneet sinua vastaan". (Ps 83:1 -5 vapaasti käännettynä)
Nämä maat ovat muslimimaita, eivätkä tunne Israelin Jumalaa, eivätkä halua tietää mitään Jumalan sovituksesta eikä pelastuksesta. Siksi heitä kutsutaan Jumalan vihollisiksi.
• Kreikkalais ortodoksikirkon suorittamat suuret maan myynnit yksityisille ostajille viranomaisten tietämättä Jerusalemissa ja Kesareassa ja muuallakin Israelin maassa ovat aiheuttaneet hämmästystä sekä sen mailla asuvien ihmisten että maan vuokranneen KKL:n parissa, ja ovat saaneet maalle rakennetuissa rakennuksissa asuvat tuhannet kansalaiset hämmennyksen valtaan. He ovat rakentaneet talonsa tai ostaneet osake-asuntonsa hyvässä uskossa tilanteen jatkumisesta ennallaan. Nyt he huomaavat rakentaneensa omaisuutensa hiekalle. KKL, joka on vuokrannut kirkon omistamaa maata, jolle talot on pystytetty, on kieltäytynyt jatkamasta 2050 umpeutuvaa vuokrasitoumusta. Yleisen maan hallinnosta vastaavat korkeat johtajat tapaavat toisensa maanantaina keskustellakseen, miten suhtautua Israelin maan myymisestä yksityisille toistaiseksi tuntemattomille ostajille. Tilaisuuteen osallistuvat apulaisoikeusministeri, Israelin maan hallituksen, Keren Kayemet LeIsrael (KKL), JNF, Jerusalemin kaupungin ja Oikeusministeriön johtajat. Kreikkalaisortodoksi kirkko on toiseksi suurin maanomistaja Israelissa JNF:n jälkeen. Olisi mielenkiintoista tutkia, miten maaomistukset joutuivat kirkolle.
http://www.timesofisrael.com/church-land-sales-to-anonymous-buyers-set-homeowners-on-edge/
• Jordanian kuningas Abdullah II sanoo, että hän tulee estämään pyhien paikkojen juutalaistamisen. Vaikka hän on saanut länsimaisen koulutuksen ja edennyt Englannin armeijan opastuksella, hän on muslimi eivätkä hänen kiinnostuksensa kohteet ole juutalaisissa tai kristityissä. Myös Syyrian johtaja presidentti Bashar Assad on saanut englantilaisen koulutuksen valmistautuen silmälääkäriksi ennen kuin hänen isänsä kutsui hänet Syyrian johtajaksi. Kyllä heidän moraalikäsityksensä ovat islamin mukaisia. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-says-amman-preventing-judaization-of-holy-sites-in-jerusalem/
• PA/PLO:n puheenjohtaja 82.vuotias Mahmoud Abbas kävi "rutiinitarkastuksessa" sairaalassa. Lääkärit sanovat hänen kärsivän liikarasituksesta. Jatkuva kiertäminen maailmalla on imenyt hänen voimansa, Hänellä on ollut aiemminkin sydänoireita. Mohammad Dahlanin nouseminen Gazan vahvaksi mieheksi aiheuttaa varmaan paljon sydänsuruja, He ovat katkeria vihamiehiä. Ihmettelen vain, miten kauan Israelin johto antaa hänen reissata potkin maailmaa puhuen pahaa Israelista. Hänet tulisi piirittää Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tavoin. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-says-amman-preventing-judaization-of-holy-sites-in-jerusalem/
• IDF:n sotilaat tekivät ratsian Ramallahissa Palmedian tiloihin takavarikoiden dokumentteja ja tietoliikennevälineota. PA esitti vastalauseen. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-raid-palestinian-media-offices-in-ramallah/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -36; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Huomenna lämpötila nousee parilla asteella.
PohjoisKorea laukaisi uuden ballistisen ohjuksen, jonka sanotaan yltävän pitkälle USA:n länsirannikkoa sekä useimpiin KeskiEuroopan maiden pääkaupunkeihin. https://www.cnbc.com/2017/07/28/half-the-continental-us-within-range-of-latest-north-korean-missile.html