Friday, February 18, 2011

PERJANTAI 18.02.22

1. VALLANKUMOUKSEN hyökyaallot, tsunamit, vellovat edelleen islamin meren
rantoja. Tunisiassa ja Egyptissä on eräänlainen välirauha ihmisten tarkastellessa ensimmäisten suurten hyökyjen tuhoja ja odottaen sydän täynnä toivoa mutta myös pelkoa, mitä tämän jälkeen seuraa. Useimmat mielenosoittajat menivät mukaan vain saadakseen muutoksia henkilökohtaiseen tilanteeseensa ilman poliittisia päämääriä. Varsinkin vähemmistöinä olevat kansalaiset kuten juutalaiset ja kristityt odottavat sydän kylmänä, mikä heidän kohtalonsa tullee olemaan. Varsinkin Egyptin koptikristityt pelkäävät, että sotilasjuntan aloittamassa uudessa perustuslaissa ei mainita heistä mitään, mikä asettaisi heidät hyvin haavoittuvaan asemaan. Joissakin maissa on esiintynyt pyyntöjä olla hyökkäämättä juutalaisia ja muita vähemmistöjä vastaan, mutta yleisen kiihkon vallassa olevaa kansaa on helppo kiihottaa tekoihin, joihin ei ollut tarkoitus syyllistyä.

PAHIMMAT aallot repivät nyt Libyan vahvistettuja rantoja maassa, joka ulkoapäin tarkastellen näytti sisäisesti yhtenäiseltä ja jonne viimeiseksi odotettiin kansannousua. Tarkkailijat selittävät, että Libya on vähiten kehittynyt Pohjois-Afrikan maista. Sen väestö elää pääosin heimojärjestelmän piirissä, eikä sillä ole vahvaa, koulutettua ja hyvinvoipaa keskiluokkaa, kuten alueen muissa maissa, mikä voi hidastaa muutosten saavuttamista.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet eilisen aikana Libyan neljässä kaupungissa, kertovat aamun uutiset, ja niissä kerrotaan 20 ihmisen saaneen surmansa väkivaltaisuuksissa, joita kutsuttiin nimellä ”raivon päivä”.
New Yorkissa sijaitsevan ihmisoikeusjärjestön mukaan turvallisuusjoukot pidättivät ainakin 14 mielenosoittajaa. Satoja mielenosoittajia mellakoi myös pääkaupungin Tripolin kaduilla. Väkivalta puhkesi turvallisuusjoukkojen hyökättyä marssijoitten kimppuun.

OPPOSITIOTA edustava web-sivu ”Libya Al-Youm” kertoi, että turvallisuusjoukkojen sala-ampujat surmasivat neljä mielenosoittajaa itäisessä Beyidan kaupungissa torstaina. Web-sivun mukaan mielenosoituksia oli torstaina myös Benghazissa, Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa, jossa turvallisuusjoukot kovia ammuksia käyttäen surmasivat 6 ihmistä. Sveitsissä asuva aktivisti Fathi al-Warfali kertoi, että 11 mielenosoittajaa sai surmansa Beyidassa keskiviikkoyön aikana lukuisten haavoittuessa.
Mielenosoittajat ovat kääntäneet huomionsa maan diktaattoriin Muammar Gaddaffiin, jota vaaditaan poistumaan maasta. Gaddafi on ottanut yhteyksiä heimopäälliköihin saadakseen heidän tukeaan. Vahvin heimo on Ben Ali heimo, jonka päälliköitä Gaddafi tapasi.
Libyan virallinen uutistoimisto JANA kertoi, että hallituksen kannattajat ovat myös marssineet kaduilla osoittaakseen tukevansa ”ikuista liittoa vallankumouksen johtajaveljelle”, kuten Gaddafia nimitetään. Silminnäkijät kertovat elämän jatkuvan lähes normaalina Tripolissa.(JP)

2. BAHRAINISSA julistettiin pari tuntia turvallisuusjoukkojen tekemän iskun jälkeen mielenosoittajien leiriin kaikki mielenosoitukset laittomiksi, ja että armeija on ottanut määrätyt Manaman kaupunginosat valvontaansa. Maan yksinvaltias sheikki Al-Khalifa kertoi journalisteille, että väkivalta oli hajottamassa kansaa ja että poikkeavat ryhmät olivat ajamassa maan tuhon partaalle. Hän sanoi valittavansa hyökkäyksessä tulleita uhreja.
Tällä hetkellä Bahrain näyttää olevan hallituksen joukkojen tiukassa valvonnassa, mikä rauhoittaa sekä Yhdysvaltoja että Israelia, sillä Al-khlaifan hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit voisivat tuoda valtaan ääri-islamilaisen ja Iranille myönteisen shia-hallituksen.
Iranin vallankumouskaartin komentaja kutsui Bahrainia viime kuussa Teheranin ja Manaman välille syntyneen tapahtuman aikana Iranin 14:si maakunnaksi.
Arabimaissa odotetaan pelolla, mitä perjantairukousten jälkeen voi tapahtua.

TARKKALIJAT hämmästelevät Obaman hallituksen politiikkaa, joka näyttää kohtelevan islamin meren yksinvaltiaita ystävällisemmin kuin perinteisiä liittolaisiaan kuten Israelia.
Toisaalta Obama kuitenkin kaiken aikaa osoittaa myötätuntoaan ja ymmärrystään niiden mielenosoittajille ja oppositioryhmille, mikä kannustaa niitä mutta samalla aiheuttaa sekavuutta ja epäselvyyttä, mikä USA:n politiikka lopulta on. Epäusko USA:n hyvään tahtoon ja sen luotettavuuteen liittolaisena saa monet etsimään muita turvallisuustakuita.
Israelissa on jouduttu yhä uudelleen toteamaan, että Israelin on lopulta luotettava vain omiin mahdollisuuksiinsa, missä vahva ja pahimpiin tilanteisiin varustautunut armeija on keskeinen. Pahinta tuhoa maalle aiheuttavat myönnytyspolitiikkaa edustavat israelilaiset. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142384

3. VAIKKA tilanne Israelin arabien sekä Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa on pysynyt suhteellisen rauhallisena, IDF ei halua joutua tilanteeseen, jossa se yllätettäisiin valmistautumattomana. Israel on maa-alaltaan hyvin pieni maa, jossa suuret mielenosoittaja-joukot voisivat saada sekasortoon koko maan. IDF valvoo tehokkaasti palestiinalaisalueita, sen tukikohdat ja tarkkailupisteet sijaitsevat yleensä kukkuloilla, joista käsin se pystyy havaitsemaan epänormaalit liikehtimiset. Periaatteena on, että mielenosoituskulkueet on voitava saada turvallisuusjoukkojen valvontaan niiden syntymähetkellä.

IDF on aloittanut erityisten nopean toiminnan yksiköitten kouluttamisen, joitten tehtävänä olisi estää mielenosoituskulkueitten kehittyminen väkivaltaisiksi. Erityistä huolta osoitetaan näitten yksiköitten henkiseen ja moraaliseen kouluttamiseen. Israelin ihmisoikeusloukkauksia seurataan maailmalla aivan toisilla mittapuilla kuin esim. arabimaitten suorittamia, mikä on huomioitava joukkojen koulutuksessa.
Vaikka tällä hetkellä tilanne ei osoitakaan arabien väkivallan nopeaa puhkeamista, esim. PA:n aloite YK:n turvallisuusneuvostolle setlementtien julistamista laittomiksi kaatuminen USA:n vetoon tai vastustukseen voisi antaa PA;n johdolle kiihokkeen väkivallan aloittamiseksi. Abbasin johtama PA:n toiminta on kärsinyt raskaita takaiskuja viime viikkojen aikana, eikä hänen oma asemansakaan ole Fayadin hallituksen eron ja koko neuvottelutiimin erottamisen jälkeen ja korruptiosyytösten vuoksi ainakaan lisännyt hänen arvovaltaansa enempää arabien ja ulkomaitten silmissä. Vanha ja koettu keino huomion kiinnittämiseksi pois omista asioistaan on aloittaa ongelmat toisella sektorilla. Tämä voi olla Abbasin suunnitelmissa tällä hetkellä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=208786

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka laillinen kausi päättyi jo kauan sitten, haluaa itsepäisesti viedä PLO:n nimissä tehdyn päätöslauselma esityksensä YK:n turvallisuusneuvostoon USA:n puolivillaisesta jarrutuksesta huolimatta. Obaman omaksuma politiikka on tässä kysymyksessä yhtä sekava kuin muissakin Lähi Idän asioissa: Toisaalta se haluaa osoittaa ”ymmärryksensä ja myötätuntonsa” arabeille mutta siten, ettei se lopullisesti karkottaisi viimeisetkin liittolaismaat. Abbas haluaa kiihkeästi saada Israel tuomituksi kansain-välisesti, joka on jäänyt puun ja kuoren väliin eikä osaa tehdä mitään asian hyväksi.
Israelin johto näyttää unohtaneen - tai ehkei ole siitä tietoinenkaan - , että usein hyökkäys on paras puolustus. Miksi Israelin johto suhtautuu PA:n johtoon ikään kuin olisi luonnollista ja hyväksyttävää, että Abbas jengeineen pyrkii kaikin tavoin vahingoittamaan juutalaista kansaa? Eikö Israel voisi katkaista kaikki yhteydet sinne, kunnes saadaan muutos asiaan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142402

4. ISRAELIN hallituksen yksi oudoimmista ilmiöistä on sen puolustusministeri Ehud Barak, joka jostain käsittämättömästä syystä on saanut armon ja etuisuuden Netanyahun silmissä. Pääministeri antoi Barakin muutama viikko sitten perustamalle ”Itsenäisyys” puolueelle, jolla on vain viisi jäsentä ja viisi kansanedustajaa, neljä ministerinpaikkaa hallituksessa ja puolueryhmän johtajan aseman Knessetissä. Yleisen periaatteen mukaan neljällä kansanedustajalla voi saada yhden ministeripaikan, mutta kukaan ei edes protestoinut Netanyahun päätöksestä. Yhä useampi on alkanut kysellä, onko Barak todella niin korvaamaton, ettei häntä voitaisi poistaa hallituksesta ja nostaa vaikka Moshe Yaalon hänen tilalleen puolustusministeriksi?

BARAKILLA on käsissään Juudean ja Samarian rakennustoiminnan avain, koska hän suosittelee tai ei myönnettävät rakennusluvat sinne. Barak on toistuvasti ilmoittanut julkisissa puheissaan ja toimissaan puolustusministerinä, että hän kannattaa rajuja myönnytyksiä palestiinalaisille. Hänen rauhantarjouksensa oli lähes Olmertin tarjouksen luokkaa, mikä koski myös Itä Jerusalemin luovuttamista arabeille mukaan lukien juutalaiskortteli ja Temppelivuori.

MINISTERI Yuli Edelstein sanoo, että hän aikoo saada Netanyahun hallituksen ojennukseen sunnuntain istunnossa, ja vaatii, että Ehud Barakin on muutettava politiikkaansa ja myönnettävä rakennuslupia suuriin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Hän pitää käsittämättömänä, että pienet ja jopa eristetyt juutalaisyhteisöt voivat rakentaa, mutta kaiken todennäköisyyden mukaan Israeliin jäävät kaupungit eivät saa rakennuslupia.
EDELSTEIN sanoi rohkeasti, että hän pysyy vaatimustensa takana, vaikka joutuisi yksin niitä puolustamaan, mutta totesi, ettei hän ole yksin asialla. Hän syyttää Barakia, että tämä toteuttaa ”äänetöntä rakennuskieltoa” suurissa yhteisöissä kuten Maale Adumim, Efrat, Ariel ja Betar Illit, jotka eivät voi rakentaa ilman rakennuslupia, joita Barak pitää käsissään.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208780

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin vallankumouskaartin korkeat upseerit kirjoittivat kirjelmän komentajilleen, jossa he sanovat kieltäytyvänsä ampumasta mielenosoittajia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208800
- Bahrainin viittä surmansa saanutta jäsentään surevat mielenosoittajat vaativat yhä tiukemmin sunni-muslimien monarkian kaatamista ja tasavaltaa maahan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208803
- Egyptin entinen sisäministeri Habib el-Adly pidätettiin korruptiosta ja mielenosoittajien surmaamisesta syytettynä. Myös terästeollisuuspohatta Ahmed Ezz pidätettiin. Korruption tutkimista Egyptissä vaikeuttaa se, että kaikki korkeassa asemassa olleet virkailijat, myös armeijan upseerit nykyistä sotilasjunttaa myöten, ovat rikastuneet ankaraa korruptiota ja erityisasemaansa hyväkseen käyttäen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208757
- Työtä tai turvapaikkaa etsivät afrikkalaiset pakolaiset kertovat Hotline tietojen mukaan Siinain beduiinien järjestelmällisistä raiskauksista ja heidän niukan omaisuutensa ja varojensa ryöstämisestä raakalaismaisen kidutuksen ohella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208766
- Intian armeijan uusi Tejas-hävittäjä varustetaan Rafael-tehtaan valmistamilla Derbi-ohjuksilla. Derbi on ilmasta ilmaan keskimatkan radar-ohjattu ase, jonka toimintasäde on 50 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142398
- Iran sanoo uhmaavasti, että kielteisistä tiedoista poiketen sen kaksi sota-alusta tulevat kulkemaan Suezin kanavan kautta Välimerelle. Erään ilmoituksen mukaan Egypti oli kieltänyt niiden pääsyn, koska Israel uhkaa estää sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142385
- Shalem Gin, 20-vuotias, on ensimmäinen Bnei Menashe Intiasta Israeliin muuttanut juutalainen, joka saa IDF:n upseerin arvon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142383
- YK:n turvallisuusneuvosto äänestänee tänään PA/PLO:n tekemästä esityksestä, jolla juutalaisyhteisöt omassa maassaan, Juudeassa ja Samariassa, julistettaisiin laittomiksi. Viimeisen uutisen mukaan USA estää sen veto-oikeudellaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/un-set-to-vote-on-settlement-resolution-u-s-set-to-veto-1.344084

Thursday, February 17, 2011

TORSTAI 17.02.11

1.SAARTORENGAS Israelin ympärillä kiristyy entisestään, mistä ovat selkeinä todisteina viimeisten päivien tapahtumat ja kehityssuunnat. Tätä tapahtuu sekä käytännöllisten toimien että diplomaattisten ja poliittisten päätösten ja kentällä liikkuvien suunnitelmien kautta.

PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) laatima lausuntoluonnos YK:n turvallisuusneuvostolle on alustavalla tutustumiskerroksella neuvoston 15 jäsenmaan edustajilla. Sen mukaan juutalaisten rakennustoiminta Juudeassa ja Samariassa todetaan laittomaksi (illegal).
USA:n hallitus on pyrkinyt muuttamaan sanamuotoa vähemmän tuomitsevaksi, korvaamalla sanan ”laiton” (illegal) sanalla ”väärä” (illegitimate, laiton, lainvastainen, väärä, epälooginen, avioton), millä pyrittäisiin osoittamaan, että Israelilla on oikeus, mutta se ei ole hyväksyttävää.
Asia lienee esillä YK:n turvallisuusneuvoston perjantain kokouksessa.

OBAMAN hallitus näyttää ”kumartuvan taaksepäin kunnes kaatuu selälleen”, kuten paikallinen sanonta kuuluu, pyrkiessään ”osoittamaan muslimeille hyvän tahtonsa voidakseen hyvittää edellisten hallitusten tekemät vääryydet”, kuten se toimiaan puolustelee.
USA:n hallituksen selkeänä päämääränä on äänestää turvallisuusneuvostossa PA:n esityksen puolesta tai pidättyä äänestämästä jättäen käyttämättä veto-oikeuttaan, mutta USA:n juutalaisjärjestöjen voimakas painostus ja perinteiset liittolaissuhteet Israelin kanssa ovat jarruttaneet Obaman hallituksen päätöksen tekoa. Se ilmeisesti näyttäisi voivan äänestää esittämänsä kakkosvaihtoehdon puolesta lievemmällä terminologialla.
USA:n hallitukset ovat jo vuosikaudet pitäneet Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa epäviisaana tai suoraan laittomana, mutta on äänestänyt turvallisuusneuvostossa Israelia tuomitsevia päätöslauselmia vastaan. Tämä käytäntö romuttunee Obaman toimesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208575

2. EGYPTISSÄ pahimmat yhteenotot turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä ovat laantuneet odottaviksi, mutta kaduilla ja aukioilla liikkuu ja majoittuu edelleen kansalaisia, jotka mielellään jatkaisivat mielensä osoittamista käytännön toimin.
Egyptin terveysministeriö ilmoittaa, että alustavan tutkimuksen mukaan 365 ihmistä sai surmansa 18 päivää kestäneitten väkivaltaisten mielenosoitusten aikana.
Mielenosoittajien muodostama epävirallinen neuvosto esittää vaatimuksia sotilashallitukselle, että sen tulee toimia ripeämmin siviilihallituksen muodostamiseksi. Se esittää vaatimuksia, että luonnollisen kaasun toimitukset Israeliin on lopetettava täydellisesti, eikä erotettua presidentti Hosni Mubarakia saa päästää pois maasta, vaikka se oli heidän vaatimuksensa.

HUHTIKUUN 6. päivän nuorisojärjestön edustaja Tarek El Khouly sanoi ”USA Today” haastattelussa, että massamielenosoitukset palautetaan, ellei sotilasjuntta taivu heidän vaatimuksiinsa. Hän sanoi, että vaatimukset esitetään armeijan korkean neuvoston edustajien kanssa pidettävässä tilaisuudessa torstaina. Tämä järjestö on yksi kymmenestä oppositio-ryhmästä, jotka nousivat julkisuuteen mielenosoitusten jälkeen.
Khouly totesi, että kaasutoimitukset Israeliin tulee lopettaa, koska ”Sionistinen yhteisö sortaa palestiinalaisia”. Hän myös vaatii, että USA:n tuki Israelille tulee lopettaa.

LIBYASSA Benghazissa mielenosoittajat huutelivat: ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah; Muammar (Gaddafi) on Allahin vihollinen”, sekä ”Pois, pois korruptio ja korruptoituneet”. He käyttävät internetin Facebookia ja Twitteriä Tunisian ja Egyptin mielenosoittajien tapaan ilmoittamaan tilanteista toisilleen ja kutsumaan kokoon. He kutsuivat suurta mielenosoitusta kaduille torstaiksi. Libyan virallinen uutistoimisto JANA vaikenee täysin hallituksen vastaisista mielenosoituksista, mutta esittää otoksia hallitusta kannattavista. Hallituksen kannattajat vannovat puolustavansa hallitusta ja kutsuvat lausunnossaan vastustajia pelkureiksi ja pettureiksi.
Tiistain ja keskiviikon mielenosoitukset kiihotti tieto, että neuvottelut 1996 Abu Salim vankilan kapinan yhteydessä surmattujen satojen vankien omaisten ja hallituksen edustajien välillä epäonnistuivat. Mielenosoittajat eivät tyydy hallituksen esittämiin korvauksiin surmattujen omaisille, vaan vaativat tulitukseen osallistuneitten rankaisemista.
Mielenosoittajat huusivat iskulauseita myös pääministeri Baghdadi al-Mahmoudia vastaan. Hallitus esitti kaksinkertaistavansa virkailijoitten palkat sekä vapauttavansa 110 islamilaista aktivistia, jotka olivat mukana salaliitossa Gaddafin poistamiseksi vallasta.
Libyan turvallisuusvirkailija sanoi, että 4 mielenosoittajaa ja 10 poliisia haavoittui yhteenotoissa tiistaina. Mielenosoittajat olivat aseistautuneet kivin ja veitsin ja että poliisit pyrkivät hajottamaan kansanjoukkoja vesitykkejä käyttäen. (JP)

3. MIELENOSOITUKSET Bahrainissa ovat kääntymässä entistä verisimmiksi. Turvallisuusjoukot tekivät eilen yllätysiskun Pearl-aukiolle pääkaupungissa Manamassa kokoontuneitten ja majoittuneitten mielenosoittajien joukkoon käyttäen karttuja ja kyynelkaasua. He hajottivat aukiolle pystytetyt teltat ja hajottivat useisiin tuhansiin nousevat kansanjoukot. Virallisia lukuja loukkaantuneista ja surmansa saaneista ei ole annettu, mutta sairaalalähteitten mukaan niihin on tuotu lukuisia ruhjevammoja ja särkyneitä luita saaneita ihmisiä. Ainakin kaksi ihmistä sai surmansa tämän tiedon mukaan. Useilla potilailla oli hengitysvaikeuksia kyynelkaasun vuoksi.

ENNEN Pearl-aukiolle turvallisuusjoukkojen tekemää iskua Manamassa oli odottava tunnelma, vaikka panssarivaunuja ja sotilasosastoja nähtiin joillakin kaduilla osoitukseksi, että armeija oli mennyt turvallisuusjoukkojen tueksi. Pearl-aukiolla on 90 metrin korkuinen monumentti, jolla kunnioitetaan maan helmenkalastajia.
Pääoppositiopuolue El-Wefaq kertoo, että turvallisuusjoukot käyttävät Iranin omaksumaa käytäntöä pyrkiä tukahduttamaan mielenosoitukset alkuunsa suurta väkivaltaa käyttäen.
USA protestoi hallituksen käyttämiä voimatoimia vastaan. USA:lla on paljon menettävänä, jos väkivalta kaataa sille myönteisen sheikki al-Khalifan hallituksen ja sen tilalle tulee Iranille myönteinen islamilainen hallitus. Tämä on myös Saudi Arabian pelkona, koska sen Persianlahden rannikon edustalla sijaitsevat öljylähteet ovat shia-muslimien asuinaluetta.
Voi olla vain ajan kysymys, koska mielenosoitukset leviävät myös sinne. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208591

4. ISRAEL seuraa suuresti huolestuneena kahden iranilaisen sota-aluksen saapumista Punaisellemerelle ilmeisenä tarkoituksenaan kulkea Suezin kanavan kautta Välimerelle, jossa se saa huoltosataman Syyrian rannikolla joko Tartussa tai Latakiassa, joita Venäjä uudistaa Välimeren laivastonsa huolto- ja tukisatamiksi. Egyptin Suezin kanavavirkailijat kieltävät tiedot, että alukset olisivat jo kanava-alueella ja sanovat, että sen kautta kulkevien laivojen tulee ilmoittaa tulostaan 48 tuntia ennen, eikä sitä ole vielä saatu.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kutsui alusten saapumista Välimerelle provokaatioksi todeten, ettei niillä ole mitään asiaa tänne. Hän sanoi tämän osoittavan Iranin hallituksen itsevarmuuden ylikorostumista osoittaen samalla syytöksen kansainväliselle yhteisölle, ettei se tee mitään Iranin pysäyttämiseksi, minkä viimeisestä kehityksestä on osoituksena IAEA:n tunnustus, että Iranin ydinasesuunnitelmien toteutus jatkuu hämmästyttävällä nopeudella. Lieberman osoitti moitteitaan myös USA:n hallitukselle, jonka uskollisin liittolainen Israel on ja on ollut vuosikymmenien ajan ja odottaisi aktiivisempia luottamuksen osoituksia.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi toivovansa parasta Egyptin kehityksestä, mutta sanoi, että on syytä varautua pahimman varalle. Israelin ja Egyptin välille v. 1979 solmittu rauhansopimus on vaarassa, jos islamilainen hallitus saa vallan Egyptissä. Muslimiveljeskunta aikoo perustaa puolueen ajamaan ideologiaansa ja osallistumaan seuraaviin vaaleihin, joita sotilashallitus sanoo valmistelevansa perustuslain uudistamisen lisäksi. Netanyahu tunnusti puhuessaan Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa eilen, ettei kukaan tiedä, mikä Egyptin sisäinen tilanne on ja mihin Muslimiveljeskunta tähtää.
USA:n senaatti osoitti vieläkin suurempaa tietämättömyyttä eilisessä istunnossaan, jonka sanotaan kehittyneen farssiksi senaattorien ja virkailijoitten todetessa keskenään, miten vähän asioista ollaan perillä yhdessä maan tärkeimmistä instituutioista.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208568

5. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen Beirutissa kovasanaisen puheen, joka on selvästi osa sotakiihkoa, jota hän pyrkii levittämään joukoilleen. Hän on saanut huomattavaa kannustusta Libanonin sisäpolitiikan kehityksestä, jossa Hizbullahin vaikutusvalta on kasvanut entisestään ja jossa se käytännössä hallitsee maata. Videoidussa puheessaan Nasrallah kutsui IDF:n uutta komentajaa Benny Gantzia heikoksi, jonka nimeä heidän täytyy opetella muistamaan samalla, kun hän kehotti israelilaisia vilkuilemaan taakseen kaiken aikaa, sillä ”Imaad Mughniyehin veri on vielä kostamatta, eikä sitä sovi jättää heitteille”, kuten hän sanoi. Hän pilkkasi Gantzia komentajaksi, joka veti joukkonsa pois Libanonista Barakin ollessa pääministerinä, ja kutsui hänet tervetulleeksi uudelleen Libanonin rajalle. Hän kehotti joukkojaan valtaamaan Galilean alueet seuraavan sodan aikana, kun se syttyy. Hän hyökkäsi puheessaan myös Obaman hallitusta vastaan väittäen sen unohtavan oikeuden kieltäytyessään palauttamaan toisen omaa omistajalleen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208515
- USA vaatii kovempia sanktioita Iranille IAEA:n paljastusten tultua julkisuuteen, etteivät virukset juuri pystyneet hidastamaan sen vauhtia ydinaseen valmistamiseksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=208564
- PA:n puheenjohtajan nuijaa laittomasti pitävä Mahmoud Abbas väitti eilen, että Jerusalemin vanhankaupungin armenialainen kortteli kuuluu PA:lle ja tulee liittää tulevan Palestiinan valtion alueisiin. Tämä on uusi vaatimus, joka ei sisältynyt Al-Jazeeran paljastamiin ja julkistamiin salaisiin dokumentteihin. USA:n hallitus on PA:n viranomaisten mukaan antanut vihjeitä, ettei se vastusta, jos EU-maat tunnustavat Palestiinan valtion lukuisten Etelä Amerikan maitten tapaan 1967 sotaa edeltävin rajoin pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208557
- Netanyahu antoi luvan Egyptille tuoda Siinaille toisen sotilasosaston edellisten 800 vahvuisen joukon lisäksi. Beduiinit ovat Hamasin ja al-Qaidan joukkojen kanssa ajaneet egyptiläiset poliisit ja virkailijat lukuisista asemistaan Siinaille pyrkimyksissään muodostamaan sinne omaa hallintoaluettaan. Rauhansopimuksen mukaan Egyptin sotilaitten ja poliisien määrä Siinailla on rajoitettu, mutta nyt niitä sallitaan lisää. Ei ole tiedossa, onko Knessetissä keskusteltu asiasta, kuten olettaisi, sillä kysymys on turvallisuudesta maitten rajalla. Paha on Hamasin ja al-Qaidan hallinto, mutta jos Muslimiveljeskunta pääsee vallankahvaan Egyptissä, se on vielä pahempi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=208551
- Viimeinen uutinen kertoo, että Bahrainissa mielenosoittajien leiriin tehdyssä turvallisuusjoukkojen iskussa kuoli neljä ihmistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4029898,00.html
- PA:n taholta kerrotaan, että IDF surmasi 3 palestiinalaista Gazan turvallisuusaidan lähellä käydyissä kahakoissa. Yön aikana tehty ilmaisku haavoitti kahdeksaa palestiinalaista Gazassa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-medics-idf-troops-killed-three-on-gaza-border-1.343922
- Siinailla vallitsee täysi kaaos, kertoo INN: uutinen. Väestön ja turvallisuusmiesten välisissä taisteluissa mielenosoitusten aikana kuoli 35 ihmistä ja 150 haavoittui.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142381

Wednesday, February 16, 2011

KESKIVIIKKO 16.02.11

1. ISRAELIN ulkoministeriö antoi varoituksia useista lähetystöistään ulkomailla, koska saatujen tiedustelutietojen mukaan Hizbullah suunnittelee terrori-iskua niitä vastaan kostoksi sotilas-johtajansa Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia.
NELJÄ lähetystöä on päätetty sulkea asiakkailta, joskin osa työntekijöistä on paikalla. Ulkoministeriön tiedotteessa, jonka nimeksi annettiin ”Vakavia uhkia”, varoitettiin lisääntyneistä hyökkäysyrityksistä Israelia ja juutalaisia kohteita vastaan.
Tiedotteessa mainittiin erityisesti seuraavat: Egypti, Turkki, Georgia, Armenia, Norsunluurannikko, Mali, Mauritania ja Venezuela.

MERKKEJÄ kohonneesta aktiivisuudesta on saatu useissa kohteissa.
Tunisiassa muslimiaktivistit metelöivät synagogan ulkopuolella huudellen uhkauksia: ”Allah on suurempi”, ja ”Khaybar, Khaybar, oi te juutalaiset, Muhammedin armeija on tulossa”. Tunisian juutalainen väestö pyysi hallituksen suojelua sitä vastaan tehdyille uhkauksille.
Khaybar sijaitsee Arabian niemimaalla, 150 km Medinasta, nykyisessä Saudi Arabiassa. Muslimit valloittivat Khaybarin juutalaisyhteisön v. 629, surmaten sen miehistä suurimman osan ja myyden loput heistä sekä naiset ja lapset orjiksi.( Arabian juutalaiset, Israelupdate.)
Ulkoministeriö mainitsi toisena hyökkäysten motiivina Hizbullahin pääsihteerin Abbas Mousawin salamurhan 1992, josta myös syytetään Israelia.
Tunisian pääministeri Mohamed Ghannouchi kehotti juutalaisyhteisöä olemaan varuillaan.
Tunisiassa asuu 1600 juutalaista, suurin osa heistä Djerban saarella, jonne heitä muutti Assyrian valloittaessa Israelin kuningaskunnan ja karkottaessa sen asukkaat, sekä myöhemmin Babylonian valloittaessa Juudean kuningaskunnan. Djerban saaren asukkaista suuri osa on DNA-tutkimusten mukaan pappissukua; siellä on Afrikan vanhin synagoga, jonne matkustaa vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4029218,00.html

2. IRANIN parlamentissa pidettiin eilen istunto, joka kääntyi sekasortoiseksi. Parlamentin puhemies Ali Larijani kertoi puheessaan parlamentilla, että mielenosoittajat olivat harhaanjohdettuja Iranin verivihollisten taholta: ”Parlamentti tuomitsee sionistien, amerikkalaisten, vallankumouksen vastustajien ja kansallisten etujen vastaiset toimet, joita harhaanjohdetut kiihottajat harjoittavat.”

LARIJANI kyseli parlamentin jäseniltä, miten voivat nämä herrat (oppositiojohtajat Mousawi ja Karroubi) pudota Amerikan virittämään ansaan? ”Eikö heidän olisi pitänyt varoa saatuaan tukea, myötätuntoa ja iloa Amerikalta, Israelilta, kuten myös monarkian ja Monafeghinin kannattajilta?” viitaten vasemmistolaiseen Mujahedeen järjestöön, joka on kielletty Iranissa.
Yli 220 parlamentin jäsentä sanoi allekirjoittamassaan lausunnossa, että tämä kapinallinen kolmikko, Mousawi, Karroubi ja entinen reformipresidentti Mohammed Khatami on pidettävä vastuullisina sattuneisiin mielenosoituksiin. ”Uskomme ihmisten menettäneen kärsivällisyytensä ja vaativan, että heitä rangaistaan”, sanotaan lausunnossa. Kovan linjan Ahmadinejadin kannattajat ovat jo kauan vaatineet, että korkeat opposition kannattajat tulee saattaa vastuuseen ja heitä tulee rangaista.
Kansanedustajat huutelivat kuolemaa Hossein Mousawille, Mahdi Karroubille ja Mohammad Khatamille.

IRANISSA toivottiin syntyvän samantapainen spontaani kansanliike, joka kaatoi yksinvaltiaat Tunisiassa ja Egyptissä, ja joka etenee monissa arabimaissa, despoottiseksi kehittyneen mullahien johtaman vallan kaatamiseksi.
Asiantuntijat kuitenkin selittävät, että Iranin tilanne on toinen kuin yksinvaltiaitten johtamissa arabimaissa jo pelkästään siksi, että Iranissa toimii hyvin johdettu armeijasta erillinen vallan-kumousarmeija, jonka lonkerot ulottuvat kaikkialle maassa, ja jota tukevat puolisotilaalliset Majlijin-vapaaehtoisjoukot, jotka ovat fanaattisen uskollisia hallitukselle. Nämä joukot yhdessä murskasivat armotta viimeisten vaalien jälkeen syntyneet mielenosoitukset, eivätkä ne kaihtaneet pahoinpidellä, pidättää kasoittain mielenosoittajia, joita pahoinpideltiin sairaala-kuntoon pahamaineisissa vankiloissa, sekä käyttää myös tuliaseita kansaa vastaan. Iranin uutiskanava IRNA saattoikin todeta tyydytyksellä, että oikeuslaitoksen tulee nopeasti ja päättävästi toimia pääelementtien ja niiden kanssa, jotka häiritsivät yleistä rauhaa ja lakia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208406
3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi eilen puheessaan, että Iranissa on paljon vihamielisyyttä hallitusta vastaan, mutta ettei se johda mihinkään. ”He vain haluavat hälventää Iranin kansan suuruutta”. Hän vähätteli mielenosoitusten voimaa ja sanoi olevan luonnollista, että Irania vastaan hyökätään, koska ”se haluaa loistaa, valloittaa huippuja ja muuttaa suhteita”. Hän kutsui Irania auringoksi, joka valaisee ja sanoi vastustajien heittävän lokaa aurinkoa kohti, mutta se putoaa takaisin heidän silmilleen.
Maanantain mielenosoitukset aiheuttivat kahden ihmisen kuoleman ja lukuisten vammautumisen sekä lukuisia pidätyksiä. Kidutus on yleistä Iranin vankiloissa.

USA:n hallitus tuomitsi Iranin kovat otteet mielenosoittajia vastaan, jopa presidentti Barack Obaman suulla, joka on pyrkinyt nuolemaan Iranin takapuolta vääristyneessä uskossaan, että myönnytyksillä ja ystävyydenosoituksilla asiat hoidetaan. Obama vertasi Iranin mielenosoituksia siihen, miten Egyptin kansa nousi yksinvaltiastaan vastaan vaatien suurempaa vapautta ja kansan toiveet huomioivaa hallitusta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208416

4. IAEA:n lähiaikana julkistettava raportti Iranin ydinteollisuudesta tulee ennakkotietojen mukaan toteamaan, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksen toiminta jatkuu normaalisti ja jopa nopeutetulla teholla. Stuxnet-viruksen aiheuttama vahingon arvioidaan olleen pienempi kuin mitä siitä uutisoitiin, ja sen vaikutukset on ilmeisesti saatu korjattua.

IAEA seurasi hämmentyneenä, miten Iranin rikastuslaitoksesta poistettiin 10 % Natanzin 9000:sta keskipakoiskoneesta, mutta lyhyen ajan kuluessa sinne toimitettiin satoja uusia koneita menetettyjen korvaamiseksi. Länsimaiset asiantuntijat ovat hämmästellen seuranneet, miten Iran pystyi niin nopeasti korvaamaan tuhoutuneet osat, ja kuka ne toimitti kovien sanktioitten alaiselle maalle?
Washington Post arvioi, että stuxnet-virus ei sittenkään saanut niin paljon pahaa aikaan, kuin uskottiin. Se tuhosi sentrifugeja, mutta ne on pystytty korvaamaan uusilla, minkä johdosta laitosten toiminta – joskin ehkä hidastuen – jatkui pysähtymättä. Viruksen vaikutus oli ehkä enemmän pelotteena, kuten Bushehrin ydinvoimalan tapauksessa venäläiset asiantuntijat varoittivat mahdollisuudesta, että sen ydinkeskus voi sulaa ja aiheuttaa ydinsaasteen leviämisen laajalle alueelle. He vaativat laitoksen pysäyttämistä, kunnes viruksen todellinen vaikutus on selvitetty. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208440

5. MIELENOSOITUKSET jatkuivat viime yön aikana Bahrainin pääkaupungissa Manamassa huolimatta siitä, että sen hallitsija, sheikki Hamad bin Isa al-Khalifa esiintyi maan TV:ssä vedoten kansaan. Aiemmin turvallisuusjoukot surmasivat kaksi mielenosoittajaa ja haavoittivat muita, mitä hän valitti. Ensimmäistä kertaa shia-mielenosoittajien joukkoon oli mennyt myös sunni-muslimeja, jotka pitävät valtaa pienessä saarivaltiossa.
Al-Khalifa lähetti Debkafilen mukaan salaisen ja kiireellisen pyynnön Saudi Arabian hallitukselle mellakkavarusteiden saamiseksi turvallisuusjoukoilleen, ja kehotti saudeja pitämään omat turvallisuusjoukkonsa hälytysvalmiina, jos mielenosoitukset Bahrainissa osoittautuvat liian voimallisiksi omille turvallisuusjoukoille.

Bahrain on strategisesti tärkeä Persianlahden laivaliikenteen varrella. Siellä sijaitsee USA:n viidennen laivaston huoltosatama. Saudi Arabia on huolestunut, että väkivalta voi levitä Bahrainista sen omille shia-muslimien asuinalueille Persianlahden rannalla, jossa saudien tärkeimmät öljylähteet sijaitsevat. Al-Khalifa on hallinnut Bahrainia vuodesta 1971.

BEDUIINI-päälliköt jatkavat kuningas Abdullah II:n painostusta Jordaniassa. Heidän vaatimuksensa kuninkaalle kohdistuu kuningatar Ranian liiketoimiin ja poliittisiin päätöksiin, joihin hänellä ei ilmeisesti olisi valtaa. Päälliköt vaativat, että Ranian palestiinalaisille sukulaisilleen luovuttamat maat tulee palauttaa Jordanian kansalle. Kuningas Abdullah II on pahassa välikädessä Muslimiveljeskunnan hengittäessä hänen niskaansa. Debkafile muistuttaa, että sekä Jordanian armeijan sotilaat että turvallisuusjoukkojen pääosa koostuu beduiineista, ja voivat levottomuuksien kiihtyessä asettua kansansa taakse.

VALLANKUMOUSKIIHKON kuumuuden tuntee myös Syyrian presidentti Bashar Assad, joka vakuuttaa maansa olevan rauhassa. Kuitenkin eri kansalaisryhmät suunnittelevat suurta mielenosoitusta perjantaiksi, tavallisesti rukouskokouksen jälkeen iltapäiväksi. Pahiten Assadia uhkaavat maan pohjoisosan kurdit, jotka ovat jo antaneet vinkkejä nousustaan. Assad lähetti pohjoiseen voimakkaita joukko-osastoja, joille DF:n mukaan annettiin avoinvaltakirja toimia tilanteen mukaan, myös tuliaseitten käyttö. Hän seuraa Iranin antamaa esimerkkiä toimia päättävästi ja voimalla katkaistakseen levottomuudet alkuunsa.
ISRAEL voi vain seurata tilannetta sivusta rukoillen, etteivät mellakat leviäisi sen oman arabikansan ja Länsirannan palestiinalaisten keskuuteen. Gazassa on myös merkkejä Hamasin vastaisista liikkeistä, mutta ne on pidetty tarkoin aisoissa. http://www.debka.com/article/20673/printversion/

6. UUTISOTSIKOITA
- Opetusministeri Gideon Saar sanoi eilen vieraillessaan Efratissa, Hebronissa ja muissa Juudean ja Samarian kaupunkien kouluissa, että Israelin tulee lopettaa valehtelu ja ilmoittaa avoimesti, ettei Israel koskaan luovu Hebronin ja Kiryat Arban juutalaisyhteisöistä. Hän selitti, että ne ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta pyhiinvaeltajille ja niille, jotka vierailevat patriarkkojen mausoleumissa Hebronissa. Hän lupasi järjestää oppilaiden jatkuvia vierailuja juutalaisten pyhille paikoille Hebronissa ja muualla Juudeassa ja Samariassa. Hän lisäsi, että Israelin tulee antaa rakennuslupia entistä nopeammin ja enemmän juutalaiskaupungeille, jotka sijaitsevat ns. vihreän linjan itäpuolella, ja joissa on huutava pula asunnoista ja rakennusluvista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142352
- Israelissa on seurattu kauhulla, miten Jordanian oikeusministeri vaati vapauttamaan elinkautisesta vankeudesta terroristin, joka kuningas Husseinin aikana murhasi 7 koulutyttöä v. 1997, jotka olivat kouluretkellä Jordanian rannalla. Amit korkeakoulun oppilaat ja opettajat Beit Shemeksessä, jonka oppilaita murhatut olivat, lähettivät kiivassanaisen vastalauseen Jordanian Israelin lähettiläälle. Jordanian oikeus-ministeri Hussein Mjali liittyi mielenosoittajiin, jotka vaativat murhaajan, Ahmed Dagamsehin vapauttamista elinkautisesta vankeudestaan. Koulun oppilaat vierailivat ”rauhan saarella” Jordanjoella maaliskuun 13. 1997 Naharaimissa, joka sijaitsee lähellä Jordanian rajaa. Dagamseh tulitti tyttöjä Jordanian puolelta rajaa surmaten 7 ja haavoittaen kuutta muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142359
- Libanonin edellinen pääministeri Saad Hariri ei aio istua kädet ristissä seuraten Hizbullahin kaapatessa valtaa Libanonissa. Hariri aikoo järjestää ”miljoonan ihmisen marssin” Beirutissa maaliskuun 14. päivänä, aiemman suurprotestin päivänä, josta hänen koaliittionsa sai nimensä, mutta joka hajosi druusien erottua siitä ja hypättyä Hizbullahin arvaamattomiin vankkureihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142346
- Libyan kansa katsoi, ettei se voi olla huonompi kuin muut arabit ja aloitti mielen-osoituksen maan suurimmassa kaupungissa Benghazissa. Satoja mielenosoittajia kokoontui kaduille vaatimaan pääministeri Baghdadi al-Mahmoudin eroa. He eivät vaatineet yksinvaltiaansa Muammar Gaddafin eroa, mutta maan paossa olevat oppositioryhmät ovat vaatineet joustavaa vallan vaihtoa maassa. Libyan virallinen uutistoimisto on hiljaa Benghazin mielenosoituksista, mutta näytti kuvia Tripolissa hallitusta kannattavien kokoontumisesta. Al-Jazeeran raportointia syytettiin valheelliseksi, mutta Fazebook on toinen kanava, jonka kautta kansaa kutsutaan kokoon. http://www.haaretz.com/news/international/libya-protesters-take-to-the-streets-in-sign-of-growing-arab-world-unrest-1.343706

Tuesday, February 15, 2011

TIISTAI 15.02.11

1. MIELENOSOITUSTEN hyökyaalto on nyt edennyt Iranin rannikoille. Teheranissa kokoontui tuhansia ihmisiä kaduille vaatimaan muutoksia ja vapautta maahansa. Iranin hallitus vastasi siihen lähettämällä turvallisuusjoukkonsa ja puolisotilaalliset Basiji-elimensä hillitsemään mielenosoittajien intoa aloittaen heidän pahoinpitelynsä ja pidättämisensä, joihin se syyllistyi viimeisten vaalien jälkeen, joita kansa syytti peukaloiduiksi.

OPPOSITIO kehotti kansaa osoittamaan mieltään Egyptin spontaanien mielenosoitusten tapaan ja innoittamana. Mielenosoitukset ovat ensimmäiset yli vuosi sitten turvallisuus-joukkojen kovakätisesti lopettamien mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoittajat kokoontuivat Teheranin Enghelab (vallankumous) aukiolle, Imaami Hosseinin aukiolle sekä muualle kaduilla. Turvallisuusjoukot käyttivät patukoitten ohella kyynelkaasua kansanjoukkojen hajottamiseksi, mihin se vastasi sytyttämällä tuleen roska-astioita.
Egyptissä mielenosoittajille opastettiin Tunisian tapaan asettamaan viinietikkaa tai sipulia leukansa alle kyynelkaasun vaikutuksen vähentämiseksi.

MIELENOSOITTAJAT Teheranissa huusivat kannattavansa oppositiojohtaja Hossein Mousavia, jonka omistaman talon turvallisuusjoukot eristivät ja katkaisivat sen puhelinlinjat estääkseen häntä osallistumasta mielenosoituksiin. ”Iranilainen kuolee, mutta hän ei hyväksy nöyryytystä”, kansa huuteli kaduilla kannatustaan Mousaville. ”Kuolema diktaattoreille”.
Ainakin 25 ihmistä hoidettiin saamiensa vammojen vuoksi ja yksi mielenosoittaja löydettiin kadulta kuolleena päähänsä saamansa kuolettavan vamman vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208204

2. ”JOS HALUAT mielenosoituksesi onnistuvan, pysy kaduilla kunnes hallitus on pakotettu kuuntelemaan sinua”, on iranilaissyntyisen, Israelissa asuvan Iranin asiain veteraani-asiantuntijan Menashe Amirin ohje. Hän vertaa tilannetta Egyptissä ja Iranissa ja sanoo, että vaikka mielenosoittajat molemmissa maissa menivät kaduille spontaanisti, maitten välillä on suuria eroja. Hän toteaa, että Iranilla on öljyä, mikä antaa sille taloudellisen liikkumavaran, vaikka maan sisäinen sosiaalis-taloudellinen tilanne häiriintyisikin. Egyptillä ei ollut tätä mahdollisuutta, Amir toteaa, ja sanoo ja lisää, että uutiset kertovat - huolimatta Iranin hallituksen yrityksistä estää kuvien ja uutisten välitystä maan mielenosoituksista - sadoista pidätyksistä ja ainakin yhdestä kuolinuhrista.

Amir toteaa, että vaikka Iranin mielenosoitukset ovat opposition järjestämiä kannatuksen osoitukseksi Tunisiassa, Egyptissä ja muissa maissa järjestetyille mielenosoituksille, niiden tarkoituksena on kuukausien rauhallisen ajan jälkeen elvyttää 2009 tapaiset mielenosoitukset. ”Tämä päämäärä ainakin on saavutettu”, Amir toteaa lisäten, että opposition uskottiin luopuneen julkisista vastustuksen osoituksista hallituksen hylättyä sille lähetetyt pyynnöt luvan saamiseksi järjestää marsseja kaduilla ja vetäytyneen nuolemaan haavojaan.
Amir syyttää presidentti Mahmoud Ahmadinejadia farisealaisuudesta antaessaan tukensa Egyptin mielenosoittajille, mutta kieltäessään julkiset mielenosoitukset omassa maassaan. Lisäksi Turkin presidentti Abdullah Gul sattui oleman virallisella vierailulla Iranissa.
Debkafile kertoo Amiriin yhtyen, että hänen ja Ahmadinejadin yhteinen lehdistötilaisuus katkaistiin lyhyeen Turkin presidentin aikoessa sanoa kannattavansa kansan oikeutta osoittaa julkisesti mieltään kaduilla. Tätä Iranin hallitus ei sentään voinut sallia.

IRANIN turvallisuusjoukot katsovat voivansa toimia vapaammin kuin Egyptin poliisit ja sotilaat, jotka varoivat käyttämästä aseitaan kansaa vastaan, Amit toteaa lisäten, että Iranin vallankumouskaartin johtaja Hossein Hamadani varoitti joukkojensa käyttävän kovia voimatoimia kaikkea kiihotusta vastaan lisäten, että ”salaliittolaiset ovat käveleviä ruumiita”. New York Yliopiston Lähi Idän luennoitsija Hagai M Segal totesi, että iranilaiset turvallisuus-joukot ovat innokkaita tekemään juuri sen, mitä egyptiläiset varoivat: Piestä, jopa tulittaa ja surmata mieltään osoittavia kansalaisia kaduilla. ”Iranin vallankumouskaarti ja äärimmäisen uskollinen Basiji-militia ovat onnellisia voidakseen tehdä niin hallituksen hyväksi tai katsoen sen jopa uskonnolliseksi ja pyhäksi velvollisuudekseen”, Segal arvioi.

MENASHE AMIR toteaa, että USA:n presidentti Barack Obama omaksui Iranin edellisten mielenosoitusten aikaan odota ja katso – taktiikan, mikä osoittautui virheelliseksi.
Obama sanoi täysin tukevansa Egyptin mielenosoittajia, mikä puolestaan aiheutti syytöksiä liittolaistensa pettämisestä, ja arabimaitten yksinvaltiaitten entistä laajemman epäuskon USA:n vilpittömyyteen ja luottamukseen sen tukeen ulkoista uhkaa vastaan. Sekä Saudi Arabia että Persianlahden pienvaltiot ovat avoimesti alkaneet lähestyä Irania turvallisuutensa varmistamiseksi, mitä ne eivät saa ilman poliittisia sitoumuksia Ahmadinejadin hallitukselle.
Amir katsoo, että Iranin tilanne on hyvin herkässä vaiheessa, ja onnistuakseen mielenosoittajien tulee saada ulkomaitten tukea. Toisaalta Amir sanoo, että tämä on testi heidän kestävyydelleen ja rohkeudelleen jatkaa taisteluaan kaduilla, myös öisin, sekä hajottaen kansanjoukot ero tahoille, koska siten niiden valvominen on vaikeampaa.
Lähipäivät osoittavat, onko tämä alkuna Iranin vallankumoukselle, kuten Horovitzin laatima
JP:n artikkeli kyselee. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208166

3. JORDANIAN kuningas Abdullah II on hallituksen vastaisten mielenosoitusten ohella saanut uuden päänsäryn, joka koskettaa läheisesti häntä itseään. Jordanian lain mukaan kuninkaan julkinen arvosteleminen on rikos, josta voi saada 3 vuoden vankeusrangaistuksen.
Tämä ei kuitenkaan estänyt maan beduiiniheimoja, jotka edustavat n. 40 % maan väestöstä ja joiden varaan kuningas on perustanut valtansa, laatimasta kirjettä kuninkaalle, jossa he voimakkain sanoin syyttävät kuninkaan puolisoa, palestiinalaissyntyistä kuningatar Raniaa omien etujensa ajamisesta ja varojen varastamisesta Jordanian valtion kassasta.
Tämä on kiero ja varsin tyypillinen arabitapa hyökätä epäsuorasti johtajaa vastaan.

BEDUIINIT syyttävät kirjeessään kuningatar Raniaa ”korruptiosta ja varojen varastamisesta valtion kassasta sekä manipuloinnista oman imagonsa nostamiseksi – vastoin kansan tahtoa”. Beduiinijohtajat vertaavat kuningatar Raniaa maastaan karanneen Tunisian presidentin Ben-Alin puolisoon Leila Ben-Aliin, jolle presidentti siirsi runsaasti varoja valtion kassasta ja maaomaisuutta vaimonsa perheelle Tunisian kansan kustannuksella.
Kirjeessään beduiinijohtajat vaativat, että kuningas palauttaa kansalta varastetut varat ja maaomaisuuden, jotka kuningatar on siirtänyt Yassin-perheelleen.

KIRJEESSÄ mainitaan, että Jordania kärsii ”auktoriteetti-kriisistä”, ja korruptoituneista liikemiehistä, joiden määrä kasvaa ja jotka saartavat päätöksentekijöitä ja vaikuttavat poliittisiin päätöksiin kansallisista intresseistä välittämättä. Kuningasta varoitetaan, että ellei hän toimi nopeasti ja saata syylliset vastuuseen, hän tulee kärsimään saman kohtalon kuin Egyptin ja Tunisian presidentit.
Kuningatar Rania onnitteli internetin kautta Egyptin kansaa, mutta se ei rahoittanut beduiineja.
Häntä syytetään myös tuen antamisesta Jordanian kansalaisuuden myöntämiseksi 75 000:lle palestiinalaiselle vuosien 2005 - 2010 välisenä aikana, sekä mahtailevien 40-vuotis syntymäpäiväkemujen järjestämisestä syyskuussa aikana, kun kansaa näkee nälkää. Jordanian 6.3 miljoonaa beduiinia pelkäävät, että palestiinalaisten luvun lisääntyessä maasta voi kehittyä palestiinalaisten vaihtoehtoinen kotimaa.
Jordaniassa järjestettiin useita mielenosoituksia Egyptin kansan tukemiseksi, mutta niiden yhtenä kiihokkeena olivat rajusti nousseet elintarvikkeitten hinnat ja työttömyys. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4028607,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n uusi komentajalla, jolle Barak ja Netanyahu asettivat toisen tähden kenraaliluutnantin arvon merkiksi, Benny Gantzilla oli kokopäivätyö joutuessaan osallistumaan lukuisiin juhlallisuuksiin uuden toimensa kunniaksi. Perityn tavan mukaan hän ehti pistäytyä myös Kotellilla, Länsimuurilla, työntäen muurin rakoon omat toiveensa ja rukouksensa. Gazan terroristit osallistuivat juhlallisuuksiin ampumalla taas yhden raketin Negevin puolelle aitaa. Eronnut kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi ojensi Gantzille pienen vihkosen, jota hän sanoi aina kantaneensa mukanaan, ja jossa ovat tärkeimmät iskukohteet Gazassa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=208238, http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=208235
- Erotetun presidentti Mubarakin tilanteesta on ristiriitaisia tietoja. Hän olinpaikastaan on ristiriitaa; hän kieltää antaneensa luvan varapresidentti Suleimanille kertoa hänen erostaan, mitä hän ei ole tehnyt, ja hänen sanotaan siirtäneen hyvissä ajoin 25- 70 miljardia USD Saudi Arabiaan ensin varmistettuaan, etteivät saudit luovuta niitä Egyptin uusien vallanpitäjien mahdollisista vaatimuksista huolimatta. Hänen kerrottiin joutuneen koomaan, mikä myöhemmin kiistettiin, mutta USA:n antaman tiedon mukaan hänen terveydentilansa on kehno. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208277
- Israelissa kahden päivän vierailulla ollut USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Michael Mullen vakuutti eri tilanteissa, kuten tavatessaan Netanyahun, että maitten väillä vallinnut strateginen yhteistyö tulee jatkumaan ilman keskeytyksiä Lähi Idän kuohunnasta huolimatta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208240
- IDF:n komennuksen Gantzille luovuttanut entinen kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi vakuutti siviilipuvussaan, että IDF on varautunut siihenkin mahdollisuuteen, että rauhansopimus Egyptin kanssa mitätöidään Egyptin uuden hallituksen toimesta. Tilanne on kuitenkin erittäin herkkä ja arvaamaton, sillä Egypti on venäläisten vetäydyttyä sen suurimpana aseitten toimittajana, hankkinut amerikkalaisia huippu-luokan aseita ja kehittänyt sotilastaktiikkansa ja oppinsa USA:n oppien mukaan. Vihollisena Egyptin armeija tulisi olemaan Israelille erittäin kova pähkinä purtavaksi. IDF:n taktiikka on joka tapauksessa laadittava uudelta pohjalta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=208215
- Mielenosoitukset ovat siirtyneet Bahrainiin, jossa 31-vuotias mies kuoli turvallisuusmiesten ampumiin ”lintuammuksiin”. Hänen hautajaisiinsa kokoontui tuhansia vihaisia ihmisiä, jotka vannovat jatkavansa mielenosoituksiaan. Heidän vaatimuksensa ovat samat kuin Tunisiassa ja Egyptissä: Muutosten saaminen aikaan maassa ja elintason nostaminen. Hallitus lupasi lähes 2 700 USD jokaiselle perheelle sekä median vapauden lisäämistä, mutta tämä tuskin riittää heille. He vaativat poliittista vapautta, sillä 70 % kansasta on shia-muslimeja, mutta maata hallitsevat sunni-vähemmistöt. Kaiken takana häilyy kasvava Iranin shia-muslimien mahti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4028792,00.html
- PA teki sopuratkaisun Rhode Islandilla tehtyyn syytökseen Ungar perheen murhasta 1996. Yair ja hänen odottava vaimonsa Efrat Ungar kuolivat terroristien luodeista Beit Shemeksin lähellä 1996. Heidän pieni poikansa Yishai säilyi vammoitta. Hamasin jäseniä tuomittiin murhasta, minkä nojalla PA väitti, ettei sillä ollut osuutta murhaan. Oikeus katsoi, että PA salli Hamasin toimia alueellaan ja tuomitsi sen syylliseksi ja vastuulliseksi korvauksiin. Summa ei ole paljastettu. PA ei ole aiemmin viitsinyt vastata vastaavanlaisiin syytöksiin, mutta on sittemmin muuttanut kantaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4028733,00.html

Monday, February 14, 2011

MAANANTAI 14.02.11

1. PA:n puheenjohtaja Abbas ilmoitti eilen, että Salaam Fayadin johtama hallitus eroaa kokonaisuudessaan maanantaina ja pääministeri Fayad on saanut tehtäväksi aloittaa neuvottelut poliittisten ryhmien kanssa uuden hallituksen muodostamiseksi. PA:n nykyisessä hallituksessa on 24 ministerinpaikkaa, mutta vain 16 niistä on käytännössä täytetty; kuusi ministeriksi valittua asuu Gazassa eivätkä voi osallistua hallituksen istuntoihin.

Uutisten mukaan jotkut ministerit voivat säilyttää paikkansa, osa nykyisistä ministereistä on todettu epäpäteviksi tai ideologisesti ”toisin ajattelijoiksi”, joiden poistamista Fayad on jo kauan vaatinut. Fatah on puolestaan vaatinut, että sen jäseniä tulee saada lisää hallitukseen.
Fayad sanoo aloittavansa neuvottelut välittömästi eri ryhmien kanssa. Uuden hallituksen keskeinen tehtävä tulee olemaan syyskuun 9. päivän parlamentti- ja presidenttivaalien valmisteleminen. Hamas ilmoitti välittömästi, että se boikotoi vaaleja, ellei Fatah suostu siihen, että valta Gazassa ja Länsirannalla jaetaan Hamasin ja Fatahin kesken ”kansallisen periaatteen mukaan”.
Abbasin päätökseen hallituksen vaihtamisesta on voinut vaikuttaa sekä Egyptin ja Tunisian vallanvaihto että WikiLeaksin paljastamat salaiset dokumentit, joista jotkut ovat kohdelleet pahoin PA:n nykyjohtoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208076

2. LIBYAN yksinvaltias Muammar Gaddafi lähetti kiireisen sanoman palestiinalaisille: heidän tulee tarttua tähän vallankumouksen huumaan ja nostattaa kaikki palestiinalaispakolaiset taisteluun Israelia vastaan. Hän kehotti sunnuntaipuheessaan heitä kokoontumaan kaikkialle Israelin rajoille ja pysyttelemään siellä, kunnes Israel suostuu heidän vaatimuksiinsa.

TÄMÄ oli Gaddafin ensimmäinen tärkeä puhe vallankumouksen kaadettua Tunisian ja Egyptin yksinvaltiaat ja aiheuttaen pahoja aavistuksia monissa muissa arabimaissa, joista yksi on hänen hallitsemansa Libya, jossa ei kuitenkaan ole vielä esiintynyt massa-mielenosoituksia. Vallankumouksen laineet pyyhkivät Jemenin, Jordanian, Libanonin ja Syyrian rantoja, eivätkä Saudi Arabia ja Persianlahden maat ole siltä säästyneet.
Gaddafi on suosittu arabimaailmassa hänen järjestelmällisen Israelin vastaisuutensa vuoksi, vaikka häntä muuten pidetäänkin ”ongelmalapsena” hänen epätavallisten tempaustensa ja värikkäitten lausuntojensa vuoksi, joista hän ei säästä muslimijohtajiakaan.

Gaddafi kehotti hankkimaan suuren laivasto-osaston, jonka alukset sullotaan täyteen palestiinalaisia, ja laivat ankkuroidaan Palestiinan rannikoille, kunnes maailman mielipide taivuttaa Israelin suostumaan heidän vaatimuksiinsa.
”Nyt on aika nousta vallankumoukseen. Me haluamme muodostaa maailmalle ongelman. Tämä ei ole sodanjulistus vaan kutsu rauhaan”, Gaddafi sanoi puheessaan, jonka hän antoi sunnuntaina, islamin profeetta Muhammedin syntymäpäivänä, joka on heille pyhä.

GADDAFI kehotti kaikkia ”vihreitä kansoja”, tarkoittaen niillä islamin maita, liittymään taisteluun ”valkoisia maita” vastaan, joilla hän tarkoittaa länsivaltoja ja ennen muita Yhdysvaltoja, ja joita hän pitää islamin vihollisina. Hän kutsui niiden maiden hallituksia, joilla on suhteita Israelin kanssa, pelkurihallituksiksi.
Libya oli vuosikaudet länsivaltojen sanktioitten alaisena ei-tavanomaisten aseitten hankkimisen vuoksi, mutta Libya lopetti ydinohjelmansa toteuttamisen, minkä vuoksi se päästettiin hylkiö-luokasta ja vapautettiin sanktioista 2004, mutta lännen vastainen retoriikka värikkäine termeineen on pysynyt Gaddafin puheissa ja lausunnoissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4028114,00.html

3. EGYPTIÄ hallitseva armeijan korkein neuvosto teki juuri niin, kuin sen oletettiin tekevän ja joka sen oli tehtävä voidakseen hallita maata. Neuvosto hajotti parlamentin ja mitätöi perustuslain, jonka perusteella neuvoston valta olisi ollut laiton. Neuvosto ilmoitti samalla kunnioittavansa kaikkia ulkovaltojen kanssa solmittuja sopimuksia, mikä rauhoitti Israelin johtoa ja samalla varmisti runsaan amerikkalaisen avun, jota on jo esitetty nostettavaksi.

OPPOSIOTISSA oleva Ayman Nour, 46-vuotias entinen parlamentaarikko ja Ghad-puolueen (huominen) puheenjohtaja, kertoi Egyptin radion lähetyksessä, että Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus vuodelta 1979, joka sovittiin viikon mittaisissa neuvotteluissa presidentti Jimmy Carterin valvovan silmän alla 1978, olisi peruutettava tai ainakin aloitettava neuvottelut sen sisältämien rajoitusten poistamiseksi. Se mm. määrää Siinain alueen pitämistä aseettomana, vain määräsuuruinen egyptiläinen sotilasosasto sallitaan sinne poliisijoukkojen lisäksi. Rauhattomuuksien levittyä Siinaille Israelin hallitus antoi luvan Egyptille viedä sinne 800 miehen sotilasjoukon estämään al-Qaidan ja Hamasin pyrkimykset muodostaa ainakin osasta Siinain niemimaata omaksi alueekseen, jossa Egyptin vaikutus ja valvonta olisi minimoitu tai poistettu kokonaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208085

EGYPTILÄINEN lehti Al-Akhbar kertoi, että presidentti Mubarakin pojat Gamal ja Ala joutuivat lähes nyrkkitappeluun Alan syyttäessä veljeään Gamalia isänsä imagon häpäisemisestä.
Hosni Mubarak toivoi pojastaan Gamalista Egypti tulevaa johtajaa ja nimitti hänet 2002 johtavan NDP-puolueen puheenjohtajaksi. Hosni ei kuitenkaan valmistanut poikaansa eikä tilannetta pojalleen suotuisaksi vallanperimykseen, ja ilmoitti mielenosoitusten aikana, ettei Gamal pyri ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Puolueen johto erosi kokonaan jossain väkivaltaisuuksien vaiheessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208106

4. EILEN illalla pidettiin IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazin erojuhlallisuudet, joihin osallistui maan korkeinta johtoa, myös puolustusministeri Ehud Barak, joka vain muutama päivä sitten esitti Ashkenazista halventavia ja hänen saavutuksiaan vähätteleviä lausuntoja. Tilaisuutta juhlisti USA:n asevoimien yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen, joka on ystävystynyt Ashkenazin kanssa ja jonka kanssa hänellä on ollut jatkuva yhteys.

KENRAALILUUTNANTTI Gabi Ashkenazi luovuttaa paikkansa virallisesti tänään, jolloin toimeen valittu kenraalimajuri Benny Gantz ottaa Lähi Idän kiistatta tehokkaimman armeijan johdon, mitä Ashkenazi ei jäähyväispuheessaan kainostellut tuoda esille. IDF:n maine kärsi pahoja kolhuja huonosti johdetun ja päättyneen Libanonin kakkossodan sekä Gazassa cast lead operaation johdosta, jonka saavutuksia hämärsi kesken jäänyt operaatio.

AMIRAALI Mullen onnitteli IDF:n uutta komentajaa ja totesi puheessaan, että Gantz tulee vaikuttamaan edullisesti Israeliin ja alueelle. Mullen saapui Israeliin sunnuntaiaamuna kahden päivän vierailulle. Hän tapaa vierailunsa aikana pääministeri Benyamin Netanyahun, presidentti Shimon Peresin, puolustusministeri Ehud Barakin ja IDF:n uuden komentajan Benny Gantzin, jonka nimitys sai vahvistuksensa hallituksen sunnuntai-istunnossa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=208119

5. JERUSALEMIN kaupunki julkisti eilen uuden opasteen vanhankaupungin ja Jerusalemin nähtävyyksiin tutustumista varten varsinkin niille turisteille ja vierailijoille, jotka haluavat liikkua kaupungissa ilman opasta tai turistiryhmän ulkopuolella. Ohjeet ovat ilmaisia ja niitä voi ladata ilmaiseksi omalle koneelleen.
Opasteessa on 10 polkua, jotka on kytketty osoitteitten alle, kuten: ”Kristinuskon polku”, ”Markkinapaikat” ja ”Sionismi Araratille”.
Opaste löytyy osoitteesta: www.jerusalem-oldcity.org.il
Opaste on aluksi englannin ja heprean-kielinen, mutta sitä tullaan laajentamaan muihin kieliin, kuten ranskaan, venäjään. jne.
Jerusalemin pormestari totesi julkistamistilaisuudessa sunnuntaina, että maan pääkaupunkiin haluaa vuosittain tutustua 3.5 miljoonaa vierailijaa. Barkat ennusti, että tavoitteen toteutuessa 9 vuoden kuluessa vanhassa kaupungissa vierailee 10 miljoonaa ihmistä. Hän sanoi, että 35 % turisteista toimii omatoimisesti. Uusi opasteohjelma voidaan ladata mihin tahansa MP3 soittajaan, mukaan lukien kännykkä, jolla on 3G kapasiteetti. Joissain poluissa on huomioitu liikuntaesteitten vaatimukset ja muiden poikkeavien toiveet.
Opasteen laati Jerusalemin kehittämishallinto yhdessä pääministerin kanslian kanssa. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano totesi, että Iran todennäköisesti hyödyntää aiemmin rikastamaansa uraania ja rikastaa sitä lisää ydinpommin rakentamiseksi. Hän antoi haastattelun Washington Post lehdelle, joka julkaisi sen maanantaina. Amano oli kuitenkin epätietoinen, mikä vaihe Iranilla on ydinpommin valmistamisessa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=208125
- Hamasin yksi johtajahenkilöistä Mahmoud Zahar väitti, että Egyptin Muslimiveljeskunta on demokraattisempi kuin länsivallat. Hän esitti väitteensä WABC:n radiolähetyksessä yhdessä WND:n Jerusalemin toimiston johtajan Aaron Kleinin kanssa sunnuntaina. Zahar onnitteli Egyptin vallankumousta ja totesi, että Muslimiveljeskunta pitää vain kolmannesta vallasta tällä hetkellä, mutta sanoi sen olevan vain yksi välivaiheista, jota jatketaan täyteen valtaan pääsemiseksi. Hän ennusti länsivaltojen kärsivän muitten kadonneitten valtojen kohtalon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208129
- Israel päätti lopultakin sulkea palestiinalaisten laittoman louhimon lähellä Beit Fajaria. Valituksen louhimosta teki Regavim, vapaa NGO-järjestö, joka pyrkii poistamaan palestiinalaisten laittomasti rakentamia rakenteita Juudeassa ja Samariassa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208098
- Negevin luoteisosassa on mahdollista löytää todellinen punainen matto, kun koko maa on täynnä punaisia anemoneja, silmän kantamattomiin asti. http://www.jpost.com/Travel/AroundIsrael/Article.aspx?id=207880
- Egyptin armeija antoi mielenosoittajille uhkavaatimuksen poistua kadulta ja aukioilta tai heidät pidätetään. Ei armeijan hallinto välttämättä ole sen helläkätisempi kuin Mubarakinkaan, koska samat miehet siellä ovat viroissaan. Osa mustapukuisista poliiseista oli liittynyt mielenosoittajiin vaatien parempaa palkkaa. TV-kuvien perusteella arvioiden sotilaat joutuivat käyttämään väkivaltaa mielenosoittajien pyrkiessä jatkamaan majoittumistaan Tahrir-aukiolle. Viimeisten uutisten mukaan Mubarak on vakavasti sairas, ehkä muutenkin kuin sydänkipujen vuoksi. http://www.haaretz.com/news/international/egypt-army-orders-last-protesters-to-leave-cairo-square-or-face-arrest-1.343321
- IDF:n uusin valvontapöytä pystyy seuraamaan ainakin kahta miehittämätöntä tiedustelukonetta saman aikaisesti. Tämä vähentää kustannuksia ja lisää valmiuksia seurata laajempaa kenttää samanaikaisesti. Elbit järjestelmän Hermes 450 ja Hermes 900 ovat maailman huippua. Hermes 900 lentää 10 km:n korkeudessa, pystyy lentämään kauemmin ja tietenkin kattaa laajemman alueen kuin pienempi versio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142302

Sunday, February 13, 2011

SUNNUNTAI 13.02.11

1.EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak taipui lopulta kansansa hellittämättömiin vaatimuksiin ja luopui vallasta, jota hän oli pitänyt käsissään 29 vuotta. Hän toimi varapresidenttinä Anwar Sadatin aikana 1975-1981 ja valittiin presidentiksi Sadatin saatua surmansa murhaajan ampumista luodeista seuratessaan sotilasparaatia. Mubarak oli silloin hänen vierellään, mutta selvisi hengissä lähietäisyydeltä ammutuista luodeista.
Vielä vähän ennen kohtalokasta ilmoitustaan erostaan Mubarak vakuutti jatkavansa virassaan voidakseen varmistaa hallitun ja järjestelmällisen vallan siirtämisen varapresidentille, jonka tehtävänä oli jatkaa vallan siirtämistä uudelle hallitukselle ja presidentille, kuka virkaan sitten valittaisiinkaan. Tämä ei tyydyttänyt ensinkään mielenosoittajia, jotka halusivat, että Mubarak siirtyy syrjään välittömästi. Heillä oli pelko, että Mubarak tavalla tai toisella kuitenkin pystyy kääntämään heidän vaatimuksensa edukseen.

LOPULTA presidentti Mubarak suostui myöhään perjantai-iltana 11.02.2011 jättämään presidentin palatsinsa ja antoi varapresidentti Omar Suleimanille tehtäväksi kertoa hänen erostaan valtion TV:ssä. Hänen lennätettiin armeijan helikopterilla Siinaille, Sharm el-Sheikhiin, omistamaansa taloon, jonne hän usein aiemminkin meni lepäilemään perheensä kanssa. Uutistoimistot kertovat, että hän on itse asiassa kotiarestissa siellä, sillä armeija valvoo tarkasti hänen taloaan jo pelkästään turvallisuussyistä. Yhdellä jos toisellakin voisi olla kahdenkeskistä selvitettävää eronneen presidentin kanssa. Debkafile kertoo lähteisiinsä viitaten, että Mubarak on voitu viedä jonnekin Etelä Egyptin tukikohtaan tai hotelliin.

MUBARAKIN lopulliseen päätökseen vaikutti luultavasti painostus armeijan taholta, joka ei halunnut käyttää aseitaan väkijoukkoja vastaan, mikä olisi ollut seurauksena, jos tilannetta olisi pitkitetty, niin kiihtyneitä mielet alkoivat olla, ja kansa halusi rynnätä sotilaitten valvomaan presidentin palatsiin. Tämä olisi voinut aiheuttaa kaaoksen ja verilöylyn.
MUBARAK siirsi valtansa myöhään perjantai-iltana armeijan korkeimmalle neuvostolle, jota johtaa marsalkka, puolustusministeri Muhammad Tantawi, ja johon kuuluvat jäseninä eri aselajien komentajat. Tantawilla on ollut asiallinen työyhteys IDF:n kanssa.
Entinen hallitus jatkaa toistaiseksi pääministeri Ahmed Shafiqin johdossa ja sotilasneuvoston valvonnassa, jolla on todellinen valta maassa. Tantawi tapasi lauantain aikana useita hallituksen ministereitä sekä perustuslain tuntijoita ja oikeusministeriön edustajia voidakseen selvittää tilanteen oikeudelliset perusteet, jotka ovat epäselviä.
Tantawi pyysi pääministeriä saattamaan maan olot normaalitilaan niin pian kuin mahdollista ja vaati, että sisäministeri Mahmoud Magdin tulee saada poliisit hoitamaan normaalitehtäviään lain ja oikeuden palauttamiseksi maahan. Hän vakuutti Egyptin pitävän voimassa kaikki tekemänsä ulkomaiset sopimukset, joista Israelia kiinnostaa erityisesti maitten välille 1979 solmitun rauhansopimuksen kestävyys, sillä monet mielenosoittajat vaativat sen purkamista.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207953

2. MIELENOSOITTAJAT sanovat muodostaneensa oman neuvostonsa, joka seuraa sotilasneuvoston toimia ja maan siirtämistä demokraattiseen hallintoon. Neuvosto listasi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa vaatimuksensa, joiden kärjessä on presidentin valinta ja hänen virka-aikansa pituus sekä parlamentin hajottaminen ja uudet vaalit. Neuvostolla on heidän lausuntonsa mukaan oikeus kutsua uusi mielenosoitus perjantaiksi tai tarvittaessa, ellei heidän vaatimuksiaan huomioida tarpeeksi.
Osa mielenosoittajista jäi edelleen Tahrir-aukiolle, osa varmaan juhlimaan saavutettua voittoa ja osa varmistaakseen, että tilanne on lauennut heidän edukseen.

USA on vakuuttanut, että sen 1.3 miljardin USD vuotuinen tuki Egyptille tulee säilymään. Tämä on suuri helpotus maalle, jonka talous on pahasti rempallaan 18 päivää kestäneen epäjärjestyksen ja pankkitoiminnan romahtamisen jälkeen.
Valkoisen Talon ulkomaisen avun tutkimuskomitean puheenjohtaja Kay Granger ilmoitti, että se valtuuttaa maksamaan taloustukena Egyptille 250 miljoonaa USD edellyttäen, että varat käytetään taloudelliseen ja demokraattiseen uudistustoimintaan. Saman ulkomaisen avun maksamislain mukaan Israel tulee saamaan 3 miljardia USD vuonna 2011. PA saa lain puitteissa 552 miljoonaa USD tänä vuonna, vaikka Ileana Ros-Lehtinen kyselikin tuen mielekkyyttä, koska ei ole varmuutta Mahmoud Abbasin aikeista ja sitoutumisesta rauhaan. Libanonille annetaan tukea ulkoministerin päätöksen mukaan, mikäli sen katsotaan edistävän USA:n intressejä. USA on joutunut kiristämään aiemmin laajaa avustusohjelmaansa kotimaan talouden nopean huononemisen vuoksi. Valtion velka nousi ennätysmäiseen 14. triljoonaan USD, mikä kauhistuttaa varsinkin republikaaniedustajia, jotka haluavat kiristää Obaman hallituksen rajusti kasvavia menoja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207964

3. EGYPTISSÄ alkoivat jo eilen Mubarakin eroamiseen liittyvät ilkeät toimet, jotka aina liittyvät diktaattorin eroon. Jotkut vaativat hänen ja hänen halituksensa asettamistaan syytteeseen korruptiosta ja vannoivat tutkivansa, kunnes löytävät, minne heidän kavaltamansa valtion varat on piilotettu. Hallituksen ministereiltä on kielletty matkustaminen ulkomaille.
Mubarakin yksityisvarallisuuden arvioidaan nousevan 40:en miljardiin tai jopa 70:en miljardiin USD ulkomaisina talletuksia eri maiden pankeissa sekä kiinteistöinä ja maaomaisuutena eri valtioissa, myös Englannissa ja USA:ssa. Toisten arvioiden mukaan omaisuus on ”vain muutamia satoja miljoonia”. Pahimmassa tapauksessa hän siirsi Egyptin varoja omalle tililleen pari miljardia vuodessa 30:n vuoden aikana, käyttäen 18 viimeistä päiväänsä toimessaan siirtääkseen varojaan Egyptistä ulkomaille turvaan. Ei mikään köyhä poika!

EGYPTIN TV kertoi, että viranomaiset tutkivat pääministerin ja sisäministerin, jotka Mubarak erotti vähän ennen eroaan, sekä tiedostusministerin toimia, joiden väitetään halunneen erota Mubarakin johtamasta vanhasta kaartista. Heitä syytetään muitten ministerien ohella valtion varojen väärinkäyttämisestä sekä varojen siirtämisestä omille tileilleen ulkomaille, joissa heidät tilinsä on pyydetty jäädyttämään tutkimusten ajaksi. Sveitsin pankki ilmoitti jo aiemmin, että se on jäädyttänyt Mubarakin varat maassa, jonka varojen ja omaisuuden varsinaisena hoitajana ja vartijana pidetään presidentin poikaa Gamalia.
http://www.haaretz.com/news/international/egypt-probes-former-ministers-in-possible-bid-to-break-with-old-guard-1.342962

4.DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että eri kaupunkeihin sijoitettujen armeijan joukko-osastojen, divisioonien ja pataljoonien, komentajat, ovat varoittaneet armeijan korkeinta neuvostoa siirtämään poliisit hoitamaan kaupunkien järjestystä todeten, ettei se kuulu armeijan tehtäviin, ja että nykyinen tilanne vaarantaa armeijan yhtenäisyyden miesten alkaessa häipyä asepalveluksesta. DF jopa epäilee, että tämä voi enteillä jonkin kenttäkomentajan nousemista maan vahvaksi mieheksi. Egyptillä ei ole kokemusta demokraattisesta hallinnosta, sillä sitä on tuhansien vuosien ajan hallittu diktatorisesti.

TOISEKSI DF kertoo, että Hamas ja al-Qaida ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen Siinailla hyökäten poliisiasemia ja armeijan tukikohtia vastaan poliisien ja sotilaitten siirryttyä valvomaan kohteita Suezin kanavalla ja Egyptin sisämaassa. Varsinkin El-Arishin kaupungin lähellä on käyty kiivaita taisteluita, joissa 10 hyökkääjää sai surmansa. Egypti pyysi ja sai Israelilta luvan siirtää 800 sotilastaan, kaksi pataljoonaa, uusia joukkoja Siinaille vastaamaan beduiinien ja Hamasin/al-Qaidan aiheuttamaa uhkaan. Jos Hamas/al-Qaida onnistuu beduiinien kanssa saavuttamaan Siinain harvaan asutun alueen hallinnan, siitä voi kehittyä entistä suurempi terroristien koulutus- ja pesäpaikka, josta käsin ne pystyvät iskemään sekä israelilaisten turistien suosimiin kohteisiin Siinailla että egyptiläisiin kohteisiin Suezilla.
http://www.debka.com/article/20662/, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=207963

5. EGYPTIN armeija on aloittanut järjestyksen palauttamisen maahan, mistä ensimmäiseksi se on aloittanut Kairon Tahrir-aukion tyhjentämisen saartamalla sinne jääneet mielenosoittajajoukot ja pidättäen niiden johtajia. Silminnäkijät kertovat, että 30 ihmistä pidätettiin ja poistettiin armeijan kulkuneuvoihin.
Mielenosoittajien kehotuksia sotilaille toimia rauhallisesti ja ilman väkivaltaa ei kuunneltu samalla tavoin kuin edellisinä päivinä. Armeija on päättänyt, että tilanne normalisoidaan, eikä siinä enää kuunnella vastaväitteitä. Mielenosoittajat vaativat armeijaa keskittymään uudistuksiin ja vapauttamaan pidättämänsä mielenosoittajat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207985

6. ALGERIASSA mielenosoittajia, joita kokoontui pääkaupunkiin kymmeniä tuhansia, hallitsemaan lähetettiin 30 000 poliisia, jotka käyttivät kovia otteita heitä vastaan. Ainakin 400 mielenosoittajaa pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin, kertoo AP. Pidätettyjen joukossa oli journalisteja, kertovat silminnäkijät. Mielenosoittajat huutelivat ”Ei poliisivaltiolle”, ja ”Presidentti Abdelaziz Bouteflika pois”, joka on hallinnut maata vuodesta 1999 lähtien . Algeriaa on hallittu vuodesta 1992 lähtien poikkeuslain avulla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027401,00.html

7. UUTISOTSIKOITA
- Tunisian, Jemenin ja Egyptin tilanteen pelottelemana PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoitti määränneensä PLC:n vaalit syyskuuksi 2011, sekä Länsirannalla että Gazassa. Hamas ilmoitti välittömästi, että se boikotoi vaaleja. PLO:n keskuskomitean jäsen Nabil Shaath onnitteli Egyptin kansaa demokratian voitosta ja sanoi, että PA tarvitsee vahvan Egyptin tuekseen pyrkiessään omaan valtioonsa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027408,00.html
- Satoja Israelin arabeja marssi mielenosoituskulkueessa Nasaretissa eilen heiluttaen Egyptin, Tunisian ja PA:n lippuja osoittaakseen tukeaan mielenosoittajille. Arabikansanedustaja Zoabi iloitsi, että nyt voidaan murskata Israelin miehitys. Monia muitakin arabikansanedustajia osallistui marssiin, mutta toiset eivät hyväksyneet sitä, että marssi kohdistui ulkomaitten asioihin, kun Israelissakin on paljon korjattavaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027471,00.html
- Egyptin vallankeikaus on asettanut Israelin monien arvaamattomien kysymysten eteen. Riippuen siitä, kuka Egyptiä tulee hallitsemaan ja mikä osa Muslimiveljes-kunnalla on siinä, Israel joutuu laatimaan koko maan eteläisen osan puolustus-strategian suunnittelun ja toteutuksen uudelta pohjalta. Nykyinen strategia lähti olettamuksesta, että rauha Egyptin kanssa pitää, mikä ei nyt ole ollenkaan varmaa. Israelin potentiaaliset viholliset ovat olleet Gazassa sekä Syyriassa ja Libanonissa Iranin ohella, mikä ei nyt enää päde. Aluf Benn arvioi artikkelissaan, että Ilman Egyptin hiljaista tukea hyökkäys Iraniin on suljettu pois laskuista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/without-mubarak-there-is-no-israeli-attack-on-iran-1.343012
- WikiLeaksin paljastusten vuoksi PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat erosi, koska Al-Jazeera antoi ymmärtää, että Erekatin toimisto oli yksi vuotojen lähde. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142285
- Muutosten tuulet puhaltavat jopa Saudi Arabiassakin, jossa viranomaiset ovat myöntämässä luvan perustaa maahan ensimmäinen poliittinen puolue. Se vaatii kuninkaan hyväksymisen, mutta uutta on se, että sellaista julkisesti suunnitellaan ensimmäistä kertaa 1932 jälkeen, jolloin saudien hallitsema kuningaskunta perustettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142289
- Samarian pakallishallinnon johtaja Gershon Mesika valittaa pääministerille, että puolustusministeri Barak aiheuttaa alueella kaaoksen poistamalla elintärkeitä tarkastuspisteitä, joissa on pysäytetty useita potentiaalisia terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142284
- JadHasmonan yksi seitsemästä perustajajäsenestä, 81-vuotias Hilkka Manninen, pääsi viime viikolla taivaalliseen kotiinsa. Hänen ruumiinsiunauksensa ja muisto-tilaisuutensa pidetään JadHasmonassa kolmen aikaan tänään sunnuntaina.