Posts

Showing posts from February 13, 2011
PERJANTAI 18.02.22

1. VALLANKUMOUKSEN hyökyaallot, tsunamit, vellovat edelleen islamin meren
rantoja. Tunisiassa ja Egyptissä on eräänlainen välirauha ihmisten tarkastellessa ensimmäisten suurten hyökyjen tuhoja ja odottaen sydän täynnä toivoa mutta myös pelkoa, mitä tämän jälkeen seuraa. Useimmat mielenosoittajat menivät mukaan vain saadakseen muutoksia henkilökohtaiseen tilanteeseensa ilman poliittisia päämääriä. Varsinkin vähemmistöinä olevat kansalaiset kuten juutalaiset ja kristityt odottavat sydän kylmänä, mikä heidän kohtalonsa tullee olemaan. Varsinkin Egyptin koptikristityt pelkäävät, että sotilasjuntan aloittamassa uudessa perustuslaissa ei mainita heistä mitään, mikä asettaisi heidät hyvin haavoittuvaan asemaan. Joissakin maissa on esiintynyt pyyntöjä olla hyökkäämättä juutalaisia ja muita vähemmistöjä vastaan, mutta yleisen kiihkon vallassa olevaa kansaa on helppo kiihottaa tekoihin, joihin ei ollut tarkoitus syyllistyä.

PAHIMMAT aallot repivät nyt Libyan vahvistettuja ra…
TORSTAI 17.02.11

1.SAARTORENGAS Israelin ympärillä kiristyy entisestään, mistä ovat selkeinä todisteina viimeisten päivien tapahtumat ja kehityssuunnat. Tätä tapahtuu sekä käytännöllisten toimien että diplomaattisten ja poliittisten päätösten ja kentällä liikkuvien suunnitelmien kautta.

PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) laatima lausuntoluonnos YK:n turvallisuusneuvostolle on alustavalla tutustumiskerroksella neuvoston 15 jäsenmaan edustajilla. Sen mukaan juutalaisten rakennustoiminta Juudeassa ja Samariassa todetaan laittomaksi (illegal).
USA:n hallitus on pyrkinyt muuttamaan sanamuotoa vähemmän tuomitsevaksi, korvaamalla sanan ”laiton” (illegal) sanalla ”väärä” (illegitimate, laiton, lainvastainen, väärä, epälooginen, avioton), millä pyrittäisiin osoittamaan, että Israelilla on oikeus, mutta se ei ole hyväksyttävää.
Asia lienee esillä YK:n turvallisuusneuvoston perjantain kokouksessa.

OBAMAN hallitus näyttää ”kumartuvan taaksepäin kunnes kaatuu selälleen”, kuten paikallinen sanonta k…
KESKIVIIKKO 16.02.11

1. ISRAELIN ulkoministeriö antoi varoituksia useista lähetystöistään ulkomailla, koska saatujen tiedustelutietojen mukaan Hizbullah suunnittelee terrori-iskua niitä vastaan kostoksi sotilas-johtajansa Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia.
NELJÄ lähetystöä on päätetty sulkea asiakkailta, joskin osa työntekijöistä on paikalla. Ulkoministeriön tiedotteessa, jonka nimeksi annettiin ”Vakavia uhkia”, varoitettiin lisääntyneistä hyökkäysyrityksistä Israelia ja juutalaisia kohteita vastaan.
Tiedotteessa mainittiin erityisesti seuraavat: Egypti, Turkki, Georgia, Armenia, Norsunluurannikko, Mali, Mauritania ja Venezuela.

MERKKEJÄ kohonneesta aktiivisuudesta on saatu useissa kohteissa.
Tunisiassa muslimiaktivistit metelöivät synagogan ulkopuolella huudellen uhkauksia: ”Allah on suurempi”, ja ”Khaybar, Khaybar, oi te juutalaiset, Muhammedin armeija on tulossa”. Tunisian juutalainen väestö pyysi hallituksen suojelua sitä vastaan tehdyille uhkauksille.
TIISTAI 15.02.11

1. MIELENOSOITUSTEN hyökyaalto on nyt edennyt Iranin rannikoille. Teheranissa kokoontui tuhansia ihmisiä kaduille vaatimaan muutoksia ja vapautta maahansa. Iranin hallitus vastasi siihen lähettämällä turvallisuusjoukkonsa ja puolisotilaalliset Basiji-elimensä hillitsemään mielenosoittajien intoa aloittaen heidän pahoinpitelynsä ja pidättämisensä, joihin se syyllistyi viimeisten vaalien jälkeen, joita kansa syytti peukaloiduiksi.

OPPOSITIO kehotti kansaa osoittamaan mieltään Egyptin spontaanien mielenosoitusten tapaan ja innoittamana. Mielenosoitukset ovat ensimmäiset yli vuosi sitten turvallisuus-joukkojen kovakätisesti lopettamien mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoittajat kokoontuivat Teheranin Enghelab (vallankumous) aukiolle, Imaami Hosseinin aukiolle sekä muualle kaduilla. Turvallisuusjoukot käyttivät patukoitten ohella kyynelkaasua kansanjoukkojen hajottamiseksi, mihin se vastasi sytyttämällä tuleen roska-astioita.
Egyptissä mielenosoittajille opastettiin Tuni…
MAANANTAI 14.02.11

1. PA:n puheenjohtaja Abbas ilmoitti eilen, että Salaam Fayadin johtama hallitus eroaa kokonaisuudessaan maanantaina ja pääministeri Fayad on saanut tehtäväksi aloittaa neuvottelut poliittisten ryhmien kanssa uuden hallituksen muodostamiseksi. PA:n nykyisessä hallituksessa on 24 ministerinpaikkaa, mutta vain 16 niistä on käytännössä täytetty; kuusi ministeriksi valittua asuu Gazassa eivätkä voi osallistua hallituksen istuntoihin.

Uutisten mukaan jotkut ministerit voivat säilyttää paikkansa, osa nykyisistä ministereistä on todettu epäpäteviksi tai ideologisesti ”toisin ajattelijoiksi”, joiden poistamista Fayad on jo kauan vaatinut. Fatah on puolestaan vaatinut, että sen jäseniä tulee saada lisää hallitukseen.
Fayad sanoo aloittavansa neuvottelut välittömästi eri ryhmien kanssa. Uuden hallituksen keskeinen tehtävä tulee olemaan syyskuun 9. päivän parlamentti- ja presidenttivaalien valmisteleminen. Hamas ilmoitti välittömästi, että se boikotoi vaaleja, ellei Fatah s…
SUNNUNTAI 13.02.11

1.EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak taipui lopulta kansansa hellittämättömiin vaatimuksiin ja luopui vallasta, jota hän oli pitänyt käsissään 29 vuotta. Hän toimi varapresidenttinä Anwar Sadatin aikana 1975-1981 ja valittiin presidentiksi Sadatin saatua surmansa murhaajan ampumista luodeista seuratessaan sotilasparaatia. Mubarak oli silloin hänen vierellään, mutta selvisi hengissä lähietäisyydeltä ammutuista luodeista.
Vielä vähän ennen kohtalokasta ilmoitustaan erostaan Mubarak vakuutti jatkavansa virassaan voidakseen varmistaa hallitun ja järjestelmällisen vallan siirtämisen varapresidentille, jonka tehtävänä oli jatkaa vallan siirtämistä uudelle hallitukselle ja presidentille, kuka virkaan sitten valittaisiinkaan. Tämä ei tyydyttänyt ensinkään mielenosoittajia, jotka halusivat, että Mubarak siirtyy syrjään välittömästi. Heillä oli pelko, että Mubarak tavalla tai toisella kuitenkin pystyy kääntämään heidän vaatimuksensa edukseen.

LOPULTA presidentti Mubarak suost…