PERJANTAI 18.02.22

1. VALLANKUMOUKSEN hyökyaallot, tsunamit, vellovat edelleen islamin meren
rantoja. Tunisiassa ja Egyptissä on eräänlainen välirauha ihmisten tarkastellessa ensimmäisten suurten hyökyjen tuhoja ja odottaen sydän täynnä toivoa mutta myös pelkoa, mitä tämän jälkeen seuraa. Useimmat mielenosoittajat menivät mukaan vain saadakseen muutoksia henkilökohtaiseen tilanteeseensa ilman poliittisia päämääriä. Varsinkin vähemmistöinä olevat kansalaiset kuten juutalaiset ja kristityt odottavat sydän kylmänä, mikä heidän kohtalonsa tullee olemaan. Varsinkin Egyptin koptikristityt pelkäävät, että sotilasjuntan aloittamassa uudessa perustuslaissa ei mainita heistä mitään, mikä asettaisi heidät hyvin haavoittuvaan asemaan. Joissakin maissa on esiintynyt pyyntöjä olla hyökkäämättä juutalaisia ja muita vähemmistöjä vastaan, mutta yleisen kiihkon vallassa olevaa kansaa on helppo kiihottaa tekoihin, joihin ei ollut tarkoitus syyllistyä.

PAHIMMAT aallot repivät nyt Libyan vahvistettuja rantoja maassa, joka ulkoapäin tarkastellen näytti sisäisesti yhtenäiseltä ja jonne viimeiseksi odotettiin kansannousua. Tarkkailijat selittävät, että Libya on vähiten kehittynyt Pohjois-Afrikan maista. Sen väestö elää pääosin heimojärjestelmän piirissä, eikä sillä ole vahvaa, koulutettua ja hyvinvoipaa keskiluokkaa, kuten alueen muissa maissa, mikä voi hidastaa muutosten saavuttamista.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet eilisen aikana Libyan neljässä kaupungissa, kertovat aamun uutiset, ja niissä kerrotaan 20 ihmisen saaneen surmansa väkivaltaisuuksissa, joita kutsuttiin nimellä ”raivon päivä”.
New Yorkissa sijaitsevan ihmisoikeusjärjestön mukaan turvallisuusjoukot pidättivät ainakin 14 mielenosoittajaa. Satoja mielenosoittajia mellakoi myös pääkaupungin Tripolin kaduilla. Väkivalta puhkesi turvallisuusjoukkojen hyökättyä marssijoitten kimppuun.

OPPOSITIOTA edustava web-sivu ”Libya Al-Youm” kertoi, että turvallisuusjoukkojen sala-ampujat surmasivat neljä mielenosoittajaa itäisessä Beyidan kaupungissa torstaina. Web-sivun mukaan mielenosoituksia oli torstaina myös Benghazissa, Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa, jossa turvallisuusjoukot kovia ammuksia käyttäen surmasivat 6 ihmistä. Sveitsissä asuva aktivisti Fathi al-Warfali kertoi, että 11 mielenosoittajaa sai surmansa Beyidassa keskiviikkoyön aikana lukuisten haavoittuessa.
Mielenosoittajat ovat kääntäneet huomionsa maan diktaattoriin Muammar Gaddaffiin, jota vaaditaan poistumaan maasta. Gaddafi on ottanut yhteyksiä heimopäälliköihin saadakseen heidän tukeaan. Vahvin heimo on Ben Ali heimo, jonka päälliköitä Gaddafi tapasi.
Libyan virallinen uutistoimisto JANA kertoi, että hallituksen kannattajat ovat myös marssineet kaduilla osoittaakseen tukevansa ”ikuista liittoa vallankumouksen johtajaveljelle”, kuten Gaddafia nimitetään. Silminnäkijät kertovat elämän jatkuvan lähes normaalina Tripolissa.(JP)

2. BAHRAINISSA julistettiin pari tuntia turvallisuusjoukkojen tekemän iskun jälkeen mielenosoittajien leiriin kaikki mielenosoitukset laittomiksi, ja että armeija on ottanut määrätyt Manaman kaupunginosat valvontaansa. Maan yksinvaltias sheikki Al-Khalifa kertoi journalisteille, että väkivalta oli hajottamassa kansaa ja että poikkeavat ryhmät olivat ajamassa maan tuhon partaalle. Hän sanoi valittavansa hyökkäyksessä tulleita uhreja.
Tällä hetkellä Bahrain näyttää olevan hallituksen joukkojen tiukassa valvonnassa, mikä rauhoittaa sekä Yhdysvaltoja että Israelia, sillä Al-khlaifan hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit voisivat tuoda valtaan ääri-islamilaisen ja Iranille myönteisen shia-hallituksen.
Iranin vallankumouskaartin komentaja kutsui Bahrainia viime kuussa Teheranin ja Manaman välille syntyneen tapahtuman aikana Iranin 14:si maakunnaksi.
Arabimaissa odotetaan pelolla, mitä perjantairukousten jälkeen voi tapahtua.

TARKKALIJAT hämmästelevät Obaman hallituksen politiikkaa, joka näyttää kohtelevan islamin meren yksinvaltiaita ystävällisemmin kuin perinteisiä liittolaisiaan kuten Israelia.
Toisaalta Obama kuitenkin kaiken aikaa osoittaa myötätuntoaan ja ymmärrystään niiden mielenosoittajille ja oppositioryhmille, mikä kannustaa niitä mutta samalla aiheuttaa sekavuutta ja epäselvyyttä, mikä USA:n politiikka lopulta on. Epäusko USA:n hyvään tahtoon ja sen luotettavuuteen liittolaisena saa monet etsimään muita turvallisuustakuita.
Israelissa on jouduttu yhä uudelleen toteamaan, että Israelin on lopulta luotettava vain omiin mahdollisuuksiinsa, missä vahva ja pahimpiin tilanteisiin varustautunut armeija on keskeinen. Pahinta tuhoa maalle aiheuttavat myönnytyspolitiikkaa edustavat israelilaiset. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142384

3. VAIKKA tilanne Israelin arabien sekä Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa on pysynyt suhteellisen rauhallisena, IDF ei halua joutua tilanteeseen, jossa se yllätettäisiin valmistautumattomana. Israel on maa-alaltaan hyvin pieni maa, jossa suuret mielenosoittaja-joukot voisivat saada sekasortoon koko maan. IDF valvoo tehokkaasti palestiinalaisalueita, sen tukikohdat ja tarkkailupisteet sijaitsevat yleensä kukkuloilla, joista käsin se pystyy havaitsemaan epänormaalit liikehtimiset. Periaatteena on, että mielenosoituskulkueet on voitava saada turvallisuusjoukkojen valvontaan niiden syntymähetkellä.

IDF on aloittanut erityisten nopean toiminnan yksiköitten kouluttamisen, joitten tehtävänä olisi estää mielenosoituskulkueitten kehittyminen väkivaltaisiksi. Erityistä huolta osoitetaan näitten yksiköitten henkiseen ja moraaliseen kouluttamiseen. Israelin ihmisoikeusloukkauksia seurataan maailmalla aivan toisilla mittapuilla kuin esim. arabimaitten suorittamia, mikä on huomioitava joukkojen koulutuksessa.
Vaikka tällä hetkellä tilanne ei osoitakaan arabien väkivallan nopeaa puhkeamista, esim. PA:n aloite YK:n turvallisuusneuvostolle setlementtien julistamista laittomiksi kaatuminen USA:n vetoon tai vastustukseen voisi antaa PA;n johdolle kiihokkeen väkivallan aloittamiseksi. Abbasin johtama PA:n toiminta on kärsinyt raskaita takaiskuja viime viikkojen aikana, eikä hänen oma asemansakaan ole Fayadin hallituksen eron ja koko neuvottelutiimin erottamisen jälkeen ja korruptiosyytösten vuoksi ainakaan lisännyt hänen arvovaltaansa enempää arabien ja ulkomaitten silmissä. Vanha ja koettu keino huomion kiinnittämiseksi pois omista asioistaan on aloittaa ongelmat toisella sektorilla. Tämä voi olla Abbasin suunnitelmissa tällä hetkellä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=208786

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka laillinen kausi päättyi jo kauan sitten, haluaa itsepäisesti viedä PLO:n nimissä tehdyn päätöslauselma esityksensä YK:n turvallisuusneuvostoon USA:n puolivillaisesta jarrutuksesta huolimatta. Obaman omaksuma politiikka on tässä kysymyksessä yhtä sekava kuin muissakin Lähi Idän asioissa: Toisaalta se haluaa osoittaa ”ymmärryksensä ja myötätuntonsa” arabeille mutta siten, ettei se lopullisesti karkottaisi viimeisetkin liittolaismaat. Abbas haluaa kiihkeästi saada Israel tuomituksi kansain-välisesti, joka on jäänyt puun ja kuoren väliin eikä osaa tehdä mitään asian hyväksi.
Israelin johto näyttää unohtaneen - tai ehkei ole siitä tietoinenkaan - , että usein hyökkäys on paras puolustus. Miksi Israelin johto suhtautuu PA:n johtoon ikään kuin olisi luonnollista ja hyväksyttävää, että Abbas jengeineen pyrkii kaikin tavoin vahingoittamaan juutalaista kansaa? Eikö Israel voisi katkaista kaikki yhteydet sinne, kunnes saadaan muutos asiaan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142402

4. ISRAELIN hallituksen yksi oudoimmista ilmiöistä on sen puolustusministeri Ehud Barak, joka jostain käsittämättömästä syystä on saanut armon ja etuisuuden Netanyahun silmissä. Pääministeri antoi Barakin muutama viikko sitten perustamalle ”Itsenäisyys” puolueelle, jolla on vain viisi jäsentä ja viisi kansanedustajaa, neljä ministerinpaikkaa hallituksessa ja puolueryhmän johtajan aseman Knessetissä. Yleisen periaatteen mukaan neljällä kansanedustajalla voi saada yhden ministeripaikan, mutta kukaan ei edes protestoinut Netanyahun päätöksestä. Yhä useampi on alkanut kysellä, onko Barak todella niin korvaamaton, ettei häntä voitaisi poistaa hallituksesta ja nostaa vaikka Moshe Yaalon hänen tilalleen puolustusministeriksi?

BARAKILLA on käsissään Juudean ja Samarian rakennustoiminnan avain, koska hän suosittelee tai ei myönnettävät rakennusluvat sinne. Barak on toistuvasti ilmoittanut julkisissa puheissaan ja toimissaan puolustusministerinä, että hän kannattaa rajuja myönnytyksiä palestiinalaisille. Hänen rauhantarjouksensa oli lähes Olmertin tarjouksen luokkaa, mikä koski myös Itä Jerusalemin luovuttamista arabeille mukaan lukien juutalaiskortteli ja Temppelivuori.

MINISTERI Yuli Edelstein sanoo, että hän aikoo saada Netanyahun hallituksen ojennukseen sunnuntain istunnossa, ja vaatii, että Ehud Barakin on muutettava politiikkaansa ja myönnettävä rakennuslupia suuriin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Hän pitää käsittämättömänä, että pienet ja jopa eristetyt juutalaisyhteisöt voivat rakentaa, mutta kaiken todennäköisyyden mukaan Israeliin jäävät kaupungit eivät saa rakennuslupia.
EDELSTEIN sanoi rohkeasti, että hän pysyy vaatimustensa takana, vaikka joutuisi yksin niitä puolustamaan, mutta totesi, ettei hän ole yksin asialla. Hän syyttää Barakia, että tämä toteuttaa ”äänetöntä rakennuskieltoa” suurissa yhteisöissä kuten Maale Adumim, Efrat, Ariel ja Betar Illit, jotka eivät voi rakentaa ilman rakennuslupia, joita Barak pitää käsissään.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208780

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin vallankumouskaartin korkeat upseerit kirjoittivat kirjelmän komentajilleen, jossa he sanovat kieltäytyvänsä ampumasta mielenosoittajia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208800
- Bahrainin viittä surmansa saanutta jäsentään surevat mielenosoittajat vaativat yhä tiukemmin sunni-muslimien monarkian kaatamista ja tasavaltaa maahan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208803
- Egyptin entinen sisäministeri Habib el-Adly pidätettiin korruptiosta ja mielenosoittajien surmaamisesta syytettynä. Myös terästeollisuuspohatta Ahmed Ezz pidätettiin. Korruption tutkimista Egyptissä vaikeuttaa se, että kaikki korkeassa asemassa olleet virkailijat, myös armeijan upseerit nykyistä sotilasjunttaa myöten, ovat rikastuneet ankaraa korruptiota ja erityisasemaansa hyväkseen käyttäen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208757
- Työtä tai turvapaikkaa etsivät afrikkalaiset pakolaiset kertovat Hotline tietojen mukaan Siinain beduiinien järjestelmällisistä raiskauksista ja heidän niukan omaisuutensa ja varojensa ryöstämisestä raakalaismaisen kidutuksen ohella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208766
- Intian armeijan uusi Tejas-hävittäjä varustetaan Rafael-tehtaan valmistamilla Derbi-ohjuksilla. Derbi on ilmasta ilmaan keskimatkan radar-ohjattu ase, jonka toimintasäde on 50 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142398
- Iran sanoo uhmaavasti, että kielteisistä tiedoista poiketen sen kaksi sota-alusta tulevat kulkemaan Suezin kanavan kautta Välimerelle. Erään ilmoituksen mukaan Egypti oli kieltänyt niiden pääsyn, koska Israel uhkaa estää sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142385
- Shalem Gin, 20-vuotias, on ensimmäinen Bnei Menashe Intiasta Israeliin muuttanut juutalainen, joka saa IDF:n upseerin arvon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142383
- YK:n turvallisuusneuvosto äänestänee tänään PA/PLO:n tekemästä esityksestä, jolla juutalaisyhteisöt omassa maassaan, Juudeassa ja Samariassa, julistettaisiin laittomiksi. Viimeisen uutisen mukaan USA estää sen veto-oikeudellaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/un-set-to-vote-on-settlement-resolution-u-s-set-to-veto-1.344084

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019