Posts

Showing posts from July 16, 2006
PERJANTAI 21.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin laskuvarjojääkärien ja Egoz-prikaatin sotilaat kävivät koko eilisen päivän kiivaita taisteluja Hizbullahin terroristien kanssa Libanonin puolella turva-aitaa Maroun al-Ras kylän lähettyvillä. Kylä kuuluu Hizbullahin valvomaan alueeseen. IDF on antanut taisteluista niukasti tietoja, mutta tämän aamun uutisten mukaan neljä sotilasta sai surmansa ja kahdeksan haavoittui. Hizbullahin terroristeja kuoli JPostin uutisen mukaan 30-40. JPost artikkelin kirjoittaja Yaakov Katz käyttää Hizbullahin terroristeista nimitystä pyssymies (gunman), Hsanomat nimitystä taistelija. Koska Hizbullah on kansainvälisesti nimitetty terrorijärjestöksi, sen jäsenet ovat terroristeja, myös gerilla-sanaa on tarjottu. EU:n ulkoasiain päällikkö Javier Solana sanoi käväistessään Israelissa, ettei hän ole saanut tarpeeksi asiatietoja kutsuakseen Hizbullahia terrorijärjestöksi.
IDF ennakoi, että taistelujen rajuus Libanonin eteläosassa voi pakottaa lähettämään suuremman…
TORSTAI 20.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
EMME TIENNEET, on IDF joutunut jo muutamaan kertaan toteamaan viimeisen viikon aikana joutuessaan Hizbullahin asettamiin ansoihin.
IDF ei tiennyt, että Hizbullahilla oli Silkworm C-802 tutkaohjaimella varustettuja ohjuksia, joka vaurioitti IDF:n hienointa tykkivenettä ja surmasi neljä merisotilasta. Eikä IDF tiennyt, miten paljon ja kuinka pitkälle ulottuvia
raketteja Hizbullahilla on. Eilen paljastui yksi Hassan Nasrallahin lupaama uusi yllätys. IDF:n laskuvarjo-joukkojen Maglanin eliitti osasto lähetettiin tuhoamaan Hizbullahin rakentamaa tähystystornia ja tukikohtaa Libanonin rajan toisella puolella. IDF luuli karkottaneensa Hizbullahin joukot kauaksi Litanijoen pohjoispuolelle. Mutta joukkojen yllätykseksi ne saivat vastaansa hyvin koulutettuja ja aseistettuja kommandoyksiköitä, jotka näyttivät ilmaantuvan kuin tyhjästä. IDF ei tiennyt, että Hizbullah oli louhinut rajan läheisyyteen valtavia tunneliverkostoja, joissa aseistetut joukot odottiva…
KESKIVIIKKO 19.07.06

1. LIBANONIN RINTAMA

IDF:n edustajan mukaan 50-60 % Hizbullahin kapasiteetista on tuhottu, mutta se ei näytä pahasti haittaavan sen raketti-iskuja Israelin pohjoisosaan. Israelin sotilas-poliittinen johto on päättänyt muuttaa aiemman käytännön, jossa tehtiin vastaiskuja puoliteholla ja sitten jäätiin odottamaan diplomaattisia tai muita keinoja syntyneen tilanteen ratkaisemiseksi. Uuden käytännön mukaan IDF tulee jatkamaan kovaa linjaa siihen saakka, kunnes sen asettamat päämäärät on tyydyttävästi saavutettu.

Olmert on hylännyt neuvottelujen aloittamisen ja tulitauon julistamisen välittömästi, kuten esim. Egyptin ulkoministeri vaati tavatessaan USA:n ulkoministeri Ricen. Olmert haluaa, että kaapatut sotilaat vapautetaan ilman ehtoja edellytyksenä neuvotteluille. Libanonissa päämääränä on Hizbullahin aseellisen voiman murskaaminen ja Etelä Libanonin saaminen Libanonin armeijan valvontaan. Israelissa on huonot kokemukset YK:n joukkojen kyvystä estää Hizbullahi…
TIISTAI 18.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hizbullah ampui maanantain kuluessa uuden raketti-salvon Golanin asutuskeskuksiin ja Haifaan.
Yksi raketeista osui 4-kerroksiseen asuintaloon Haifan keskustassa saaden osan rakennuksesta romahtamaan ja haavoittaen 11 ihmistä. Ihmeenä pidetään ettei kukaan saanut surmaansa iskussa.
Hizbullahin käyttämät raketit Haifaa vastaan eivät ole tavanomaisia Kathusha-raketteja, vaan tuhoisampia, Syyriassa valmistettuja, joissa on suurempi räjähdyskärki ja metallikuulia tuhovoiman lisäämiseksi.
Raketti-iskut jatkuivat myös viime yön aikana useitten Golanin paikkakuntien saadessa osumia.
KUUDEN LIBANONIN SOTAPÄIVÄN AIKANA on kuollut eiliseen mennessä 20 israelilaista, mukaan lukien sotilaat; 377 on haavoittunut, joista 7 hengenvaarallisesti, 22 suhteellisen vaikeasti, 127 lievästi; 201 hoidettiin shokin vuoksi sodan alusta lukien. Luvut kasvavat päivittäin Hizbullahin jatkaessa raketti-iskujaan.
Haifan edustalle pystytetyt kolme Patriot-ohjustentorjunta patter…
MAANANTAI 17.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sunnuntai oli verisin päivä Hizbullahin ampumien rakettien takia. Yli 30 rakettia ammuttiin sunnuntain aikana Israelin pohjoisosaan, monet niistä Haifan keskustaan. Yksi raketti putosi Haifassa rautateitten junavarikkoon tappaen ja haavoittaen useita työntekijöitä ja aiheuttaen tuhoa rakenteille. Yli 800 rakettia on ammuttu Israelin puolelle viiden päivän aikana. Haifaan ammutut raketit olivat Fajar 3 tyyppiä, joiden kantomatka on ainakin 40 km.
Kahdeksan ihmistä kuoli sunnuntaina Haifaan tehdyissä raketti-iskuissa ja yli 20 on hoidettu sairaaloissa.
Tapahtumia sunnuntain aikana.
- Fajar 3 raketti osui rautatien varikolle lähellä Israelin sähköyhtiön laitteistoja Haifan satama-alueella. Iskussa kuoli 8 työntekijää ja ainakin 17 haavoittui, kuusi heistä vaarallisesti.
- IAF iski kymmeneen rakettien laukaisualustaan Libanonin eteläosassa. Yksi Hizbullahin liikuteltava laukaisupatteristo tuhottiin.
- IAF varoitti Libanonin eteläosan asukkaita…
SUNNUNTAI 16.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Libanonin operaatioille on annettu nimi ”Change of Direction” ( Suunnanmuutos).
Viikonvaihteen aikana on kirjattu seuraavia tapahtumia:
Perjantaina:
- Hizbullah ampui Kiinassa valmistetun mutta Iranissa Radar-ohjauslaitteella varustetun Silkworm C-802 ohjuksen israelilaiseen Hanit (keihäs) Saar 5-luokan ohjusalukseen Beirutin edustalla sytyttäen aluksen polttoaine-järjestelmän tuleen ja surmaten neljä merisotilasta, joista yhden ruumin löydettiin, kolme on kateissa. Tämä tapahtui perjantai-iltana 20.00 jälkeen. Tuli saatiin hallintaan aluksessa ja se pystyi purjehtimaan omin konein Ashdodiin. Alus on Israelin kehittynein alus ja varustettuna Harpoon ja Baral-ohjustentorjuntajärjestelmillä, mutta niitä ei oltu kytketty päälle. Hizbullahin ohjusisku oli täydellinen yllätys.
- Isoäiti ja hänen 5-vuotias lapsenlapsensa saivat surmansa Katjusha-iskusta Meron moshavissa.
- IAF iski ohjuksillaan ja pommeillaan 11-kerroksiseen kerrost…