TORSTAI 20.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
EMME TIENNEET, on IDF joutunut jo muutamaan kertaan toteamaan viimeisen viikon aikana joutuessaan Hizbullahin asettamiin ansoihin.
IDF ei tiennyt, että Hizbullahilla oli Silkworm C-802 tutkaohjaimella varustettuja ohjuksia, joka vaurioitti IDF:n hienointa tykkivenettä ja surmasi neljä merisotilasta. Eikä IDF tiennyt, miten paljon ja kuinka pitkälle ulottuvia
raketteja Hizbullahilla on. Eilen paljastui yksi Hassan Nasrallahin lupaama uusi yllätys. IDF:n laskuvarjo-joukkojen Maglanin eliitti osasto lähetettiin tuhoamaan Hizbullahin rakentamaa tähystystornia ja tukikohtaa Libanonin rajan toisella puolella. IDF luuli karkottaneensa Hizbullahin joukot kauaksi Litanijoen pohjoispuolelle. Mutta joukkojen yllätykseksi ne saivat vastaansa hyvin koulutettuja ja aseistettuja kommandoyksiköitä, jotka näyttivät ilmaantuvan kuin tyhjästä. IDF ei tiennyt, että Hizbullah oli louhinut rajan läheisyyteen valtavia tunneliverkostoja, joissa aseistetut joukot odottivat IDF:n sotilaitten tuloa. Eliittisotilaat joutuivat lähi-taisteluun Hizbullahin joukkojen kanssa ja menettivät lyhyessä ajassa kaksi kaatunutta ja yhdeksän haavoittunutta. Hizbullahin menetyksistä ei ole varmuutta, yhden miehen tiedetään saaneen surmansa. Apuun lähetetty panssarivaunu ajoi maamiinaan tai panssariohjus tuhosi sen miehistön haavoittuessa. Taistelut käytiin parin kilometrin päässä Avivim moshavista Libanonin rajan takana.
Hizbullahilla on näitä tukikohtia kaikkiaan parikymmentä, ja IDF on päättänyt tuhota ne kaikki.
IDF:n ollessa nukuksissa Hizbullah on ollut kiireinen ja täydessä työn touhussa vuodesta 2000 lähtien, jolloin Ehud Barak käski IDF:n sotilaat pois Libanonin eteläosasta kuvitellen sen tuovan rauhan ja turvallisuuden.
ETELÄ BEIRUTISSA oli IDF:n tiedustelutietojen mukaan rakenteilla olevan rakennuksen alla kymmenien metrien syvyydessä Hizbullahin johdolle rakennettu bunkkeriverkosto, jonne oli asennettu sisäinen tiedotusverkosto välttämättömine laitteistoineen. IAF pudotti alueelle yli 20 tonnia pommeja tuhotakseen maanalaiset bunkkerit. Koska Libanonin turvallisuusmiehillä ei ole lupaa mennä sinne, ne eivät pystyneet antamaan mitään tietoa pommituksen tuhoista tai siitä, oliko Hizbullahin johtoa paikalla. Järjestön TV-asema al-Manar ilmoitti vain lyhyesti, että IAF pommitti rakenteilla olevaa moskeijaa.
RAKETTEJA ammuttiin keskiviikon aikana Libanonista 110, useimmat ilmeisesti Katjusha-tyyppiä. Jotkut niistä putosivat Afulaan ja Nasaretiin.
Nasaret, joka on 70 000 pääosin kristittyjen arabien ja muslimien tiiviisti asuttama kaupunki, sai ensimmäiset Katjusha-raketit kaupungin keskustaan ja sen reuna-alueille.
Kaksi rakettia putosi kaupunkiin 17.30 aikaan. Veljekset, Rasia 3-vuotta ja Mahmoud, 7-vuotta, olivat menossa vanhemman veljensä kanssa pelaaman jalkapalloa, kun raketti surmasi heidät kadulla Tsafafran kaupunginosassa. Toinen raketti vaurioitti liikehuoneistoja kaupungin keskustassa.
Kaikkiaan 16 siviiliä on kuollut ja 76 haavoittunut raketti-iskuissa eiliseen iltaan mennessä.
- Kiryat Smonaan ammuttiin eilen 12 rakettia.
- Tiberias sai 4 rakettia, yksi talo tuhoutui, ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi.
- Carmielissa yksi talo tuhoutui, ei ihmisvaurioita.
- Afulassa raketit vaurioittivat kaupungin vedenjakeluverkkoa, varajärjestelmä otettiin käyttöön.
- Safediin ammuttiin useita raketteja kaksi taloa vaurioitui, neljä ihmistä haavoittui.
- Haifassa oli rakettihälytyksiä. Rakenteilla oleva kerrostalo vaurioitui.
- Nahariyassa raketit putosivat aukealle pellolle.
- Hatzor Hablilit, Rosh Pina ja Jezreel Valley saivat 10 rakettia.
Nasaretissa on jouduttu tilanteeseen, jossa ainakin osa asukkaista kokee tulleensa omiensa maalitauluksi.
Kaupungissa ei ole kunnallisesti rakennettuja väestönsuojia eikä taloissa ole suojahuoneita. Asukkaat kuitenkin vakuuttavat, etteivät he kannata Hizbullahia. Kun talo tuhoutuu, on samantekevää, kuka sen teki.
Eräs rakettisodan ilmiö on asukkaista tyhjentyneitten kaupunkien irralleen jätetyt koirat. Asukkaat lähtivät pakoon sotaa ja kuvitellen palaavansa pian takaisin jättivät koiransa irralleen, koska niille ei ollut tilaa autoissa. Aluksi ne haukkuivat yksinäisyyttään, nyt ne ovat hakeutuneet piiloon rakennusten ja raunioitten alle rakettien aiheuttamaa kovaa pauketta peläten uskaltamatta edes haukkua.
IDF poisti Haifan satama-alueelta 92 % vaarallisimmista kemikaaleista raketti-iskun pelossa.
HIZBULLAH käyttää varastoimiaan raketteja, joista JPost esitteli muutamia: Tavallinen Katjusha, kantomatka 20 km: Fajr-3, kantomatka 35km; Fajr-5, kantomatka 70 km; C-802, kantomatka 95 km (toisessa lähteessä 120 km); Zelzal, kantomatka 200 km. IDF sanoo tuhonneensa tästä 50-60 %, mutta Hizbullah pyrkii saamaan täydennystä Syyriasta rekkakuljetuksina, joita IAF tuhosi eilenkin. Rekka-autoista on vaikea nähdä niiden kuorman laatua, koska niissä on tavallisesti kangaspeitto.
Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui tänään heidän tankkiaan vastaan ammutusta ohjuksesta Avivim-alueella.
PALESTIINAN (VIRALLINEN) UUTISTOIMISTO Ma´an kertoi uutiskatsauksessaan lähdettä mainitsematta, että Hizbullah tulee antamaan Tel Avivin asukkaille käskyn evakuoida asukkaat tunnin kuluessa. Sen jälkeen kaupunkiin ammutaan lyhyen ajan kuluessa 500 pitkänmatkan ohjusta, kukin määrättyyn sektoriin. Kysymyksessä on luultavasti muslimien propagandatoimisto, mutta Hizbullah ulottuu Zelzal-raketeillaan Tel Aviviin ja parannetulla versiolla Beer Shebaan saakka. Tel Aviv on linnuntietä n. 130 km Libanonin rajasta.
Palestiinalaiset väittävät myös, että he laukaisivat Katjusha-raketin Sderotiin.
2. GAZAN RINTAMA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota Jpost on alkanut tituleerata presidentiksi, tapasi eilen Gazassa YK:n lähettämät tarkkailijat. Abbas vaati tilaisuuden jälkeen Israelia suostumaan välittömään tulitaukoon ja väitti Israelin käyttävän Libanonin kriisiä hyväkseen jatkaakseen verisiä operaatioitaan Gazan alueella.
Viime päivinä IDF on surmannut 12 ja haavoittanut 50 palestiinalaista tulitaisteluissa Gazassa ja Nablusissa.
Abu Rudaineh, joka toimii Abbasin äänitorvena, kertoi tulitauon olevan tärkeimmän aiheen sen lisäksi, mitä he kärsivät ”humanitaarisen kriisin vuoksi”, kuten hän esitti. YK:n edustajilla ei ollut mitään uutta esitettävänä.
Fatahin keskuskomitea puuhaa esitystä YK:n turvallisuusneuvostolle saadakseen välittömän tulitauon Israelin ja palestiinalaisten välille. Palestiinalaiset ovat olleet yllättyneitä ja vihaisiakin arabimaiden hiljaisuudesta Libanonin ja Gazan tilanteen suhteen.
3. KOLMAS RINTAMA
Eilen Hasharonin alue oli täydessä hälytysvalmiudessa turvallisuusjoukkojen saatua luotettavan tiedon kahden potentiaalisen itsemurhaterroristin liikkumisesta kohti Tel Avivia. Poliisi asetti lukuisia tiesulkuja moniin paikkoihin aiheuttaen valtavia ruuhkia pääteille. Poliisi huomioi autoilijoiden ahdingon helteessä ja alkoi jakaa kylmää juotavaa autoihin ja pystyttämällä tilapäisiä kanttiineita tien varrelle.
Terroristi löydettiin tuntien etsimisen jälkeen Hod Hasharonin alueelta rakennus-työmaalta. Myöhemmin poliisi pidätti lähellä Kafr Kassemia toisen miehen, joka oli avustanut terroristia.
Vain pari päivää aiemmin Jerusalemin poliisi sai kiinni miehen, jolla oli kassissa viiden kilon pommi.
Nämä tapaukset ovat lisänneet epäilyjä palestiinalaisten halusta aloittaa uusi väkivalta-aalto.
KESKIVIIKKONA ennen aamunkoittoa IDF:n sotilaat saartoivat vankilan Nablusissa, jossa piileskeli sen etsimiä terroristeja. Sotilaat vaativat heidän luovuttamistaan ja alkoivat hajottaa rakennusta. Alkaneessa tulitaistelussa sotilaat ampuivat kolme, joilla oli yhteyksiä Hizbullahin kanssa ja suunnittelivat terroritekoja Israelissa. Neljäs palestiinalainen kuoli myöhemmin haavoihinsa. IDF pidätti useita epäiltyjä
Myöhemmin sotilaat ampuivat miehen, joka heitteli kiviä heidän päälleen kaupungissa.
GAZASSA sotilaat yhdessä ilma- ja merivoimien kanssa surmasivat 8 pyssymiestä Mughazi pakolaisleirissä alueen keskiosissa. Viisi sotilasta haavoittui tulituksessa. Leirissä, n. kilometrin päässä Israelin rajasta, asuu 22 000 palestiinalaista. Levottomuudet jatkuivat leirissä pitkin päivää. IAF avasi tulen mielenosoittajia kohti ainakin kahdesti surmaten yhden ja haavoittaen pari tusinaa, mukana siviilejä.
IDF:n aloitettua operaationsa Gazan alueella, se on surmannut yli 100, suurin osa heistä pyssymiehiä, saadakseen Kassam-tulen lopetettua. Operaatiosta huolimatta palestiinalaiset jatkoivat rakettien ampumista, yksi putosi Ashkeloniin avoimelle kentälle, toinen Sderotiin ammuttu oli Katjusha-raketti.
LIBANONIN RAJALLA Hizbullah teki kaksi yritystä päästä turva-aidan yli mahdollista panttivankioperaatiota varten eilen. Toinen tapahtui Rosh Hanikran alueella, toinen Metullan alueella. Molemmat epäonnistuivat.
JORDANIA informoi Israelin turvallisuusmiehiä Hamasin terroriryhmästä, joka oli matkalla Jordanian kautta Israelin puolelle. Sen tehtävänä oli terrori-isku joko Eilatissa, Eilatin ja Beit Sheanin välisellä valtatiellä tai Beit Sheanin kaupungissa. Puolustusministeri Peretz julisti torstaina Länsirannalle täydellisen saarron.
SIIRTOLAISIA tulee maahan sotatilanteesta huolimatta. Keskiviikkoiltana 220 siirtolaista aloitti matkansa kohti Israelia Pohjois-Amerikasta. Ryhmään kuuluu 38 perhettä, 36 yksinasuvaa, yksi koira ja kaksi kissaa.
Useimmat heistä ovat ortodokseja. Siirtolaisten määrä ei ole osoittanut vähenemisen merkkejä väkivallasta huolimatta, päinvastoin useat vakuuttavat sen motivoivan muuttamaan Israeliin.

Israelin sähkönjakelu on katkeillut eilen ja tänään, ja internet-yhteydet ovat suuren osan päivästä poikki.
Tämä on aiheuttanut viivytyksiä raporttien julkaisemiselle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019