Friday, February 01, 2013

PERJANTAI 01.02.13


PERJANTAI 01.02.13

1. UNHRC, YK:n alainen ihmisoikeusneuvosto, antoi taas yhden Israelia koskevista lausunnoistaan, jota ei voi kukaan normaalijärjellä varustettu ihminen hyväksyä kummastelematta siitä päättäneiden mielenterveyden tilaa. Tämä järjestö, joka perustettiin valvomaan ja seuraamaan ihmisoikeuksien toteutumista maailmassa ja antamaan siitä ohjeita ja lausuntoja, on osoittautunut joutuneensa käsittämättömän yksipuolisen ja määrätyn poliittisen ajattelukuvion ja -ryhmän vangiksi, mikä estää sitä näkemästä asioita objektiivisesti. Lisäksi sen päähuomio kohdistuu Israeliin ja sen harjoittamaan rakennus- ja asutustoimintaan maassa, joka sille annettiin kansainvälisillä sopimuksilla ja päätöksillä.

UNHRC:n torstaina julkistamassa lausunnossa sanotaan mm. ”Israelin tulee neljännen Geneven konvention artiklan 49 mukaisesti lopettaa kaikki ”setlementtitoiminta” ilman ennakkoehtoja. Sen tulee välittömästi aloittaa valmistelut kaikkien ”setlerien” vetäytymis-prosessista miehitetyiltä palestiinalaisilta alueilta.”

ISRAELIN entinen ulkoministeri antoi välittömästi tulikivenkatkuisen lausunnon: ”YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi taas kerran todisteen, ettei sen nimellä ja toimintatavoilla ole mitään yhteyttä keskenään”, sanotaan eronneen ulkoministeri Avigdor Libermanin laatimassa vastineessa ja todetaan edelleen, ettei UNHRC osoita mitään kiinnostusta Syyriassa tapahtuviin massamurhiin. ”Ainoa asia, mistä tämä neuvosto on kiinnostunut, on pyrkiä vahingoittamaan Israelia”, hän kirjoitti virallisella web-sivullaan.
Lieberman totesi antaneensa - toimiessaan vielä Israelin ulkoministerinä - ministeriölle ohjeet kaikkien suhteiden katkaisemiseksi UNHRC:n kanssa. Hän lisäsi todeten, että aiemmin USA, Kanada ja EU ovat kritisoineet UNHRC:n jatkuvia Israelin vastaisia toimia suhteettomina.
Hän jatkoi edelleen: ”Ei ole mitään syytä vastata neuvoston kieroutuneeseen raporttiin juutalaisesta rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa. Me rakennamme ja tulemme asumaan omassa maassamme, ja he jatkavat yrityksiään sionistisen toiminnan vahingoittamiseksi vastuuttomilla raporteillaan, joiden oikea paikka on historian roskakasassa.”

ISRAELIN ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor sanoi ministeriön virallisessa lausunnossa: ”Ihmisoikeusneuvosto on valitettavasti leimannut itsensä systemaattisesti yksipuolisella ja kieroutuneella suhtautumisella Israeliin. Tämä viimeinen raportti on taas yksi todiste siitä.”
YK uusi jokin vuosi sitten aiemman ihmisoikeuskomitean antaen sille nimen ”neuvosto”
samalla uskotellen, että aiempaa komiteaa vastaan esitetyt syytökset yksipuolisuudesta ja poliittisesti värittyneistä lausunnoista muuttuvat  sen myötä. Käytännössä UNHRC on jos mahdollista osoittautunut vieläkin kieroutuneemmaksi Israelia vastaan. Valtaosa sen lausunnoista käsittelee Israelia ja sitä hyvin yksipuolisesti ja vihamielisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164790#.UQtPumJHT-k

2. ISRAELIN ilmavoimien väitetyt keskiviikon vastaisen yön aikana tekemät ilmaiskut Syyrian alueella puhuttavat median edustajia, mutta Venäjän ja Iranin esittämistä tuomitsevista vastalauseista huolimatta on edelleen epäselvää, mitä siellä tapahtui tietojen ristiriitaisuuksien vuoksi, eikä niiden vahvistaminen onnistu journalisteille asetettujen toimintarajoitusten vuoksi.
Israelilla on tietenkin ollut vahva motiivi ja kyky pyrkiä estämään Bashar Assadin armeijan tehokkaiden ohjusten ja massatuhoaseiden siirtäminen Hizbullahin tai muiden terrori-järjestöjen käsiin, ja se on useaan kertaan varoittanut toimivansa, jos tarvetta siihen esiintyy.
Eräs Assadin joukkoja vastaan taisteleva terrorijärjestö kertoi journalisteille, että hyökkäys Yarmaycan sotilaallista tutkimuskeskusta vastaan oli sen tekemä eikä IAF:n.
Hyökkäyksessä, joka teki huomattavaa tuhoa laitokselle, jossa valmistettiin kemiallisia aseita, kuoli kaksi ja viisi haavoittui Syyrian antaman lausunnon mukaan.

SYYRIAN armeijan yleisesikuntapäällikkö kenraali Ali Abdullah Ayoub sanoi sotilailleen tarkoitetussa lausunnossa, että sota Israelia vastaan jatkuu loputtomiin. Hän väitti Israelin asettuneen kapinallisten puolelle, jotka harjoittavat organisoitua terroria Syyrian kansaa vastaan.
ISRAEL ja Syyria ovat muodollisessa sotatilassa 1974 solmitusta aselevosta huolimatta, ja sopimus on pitänyt muutamasta viimeisten päivien rajaloukkauksista huolimatta. Itse asiassa se on ollut Israelin rauhallisin raja 1973 puolustussodan jälkeen.
Times of Israel artikkelin mukaan IAF:n koneet iskivät tutkimuslaitosta vastaan ja samalla hyökkäsivät myös rekkoja vastaan, jotka olivat lähellä laitosta. Syyria on kieltänyt aseitten ja ohjusten lähettämisen Libanoniin todeten, että isku kohdistui tutkimuslaitokseen.

LONTOOSSA ilmestyvä arabilehti Al-Quds Al-Arabi kertoi perjantain numerossaan Syyrialaisiin lähteisiin perustuen, että väitetyn IAF:n Syyriaan tekemän hyökkäyksen tarkoituksena oli testata Syyrian ilmapuolustusta ja valmiutta eikä pahemmin vahingoittaa Syyrian armeijan infrastruktuuria. Artikkelin mukaan laitoksen laboratoriot eivät kärsineet vahinkoa ilmaiskussa.
SYYRIA uhkasi torstaina Israelia vastatoimilla. Hizbullah tuomitsi ilmaiskun barbaarisena hyökkäyksenä. Iran, jolla on keskeinen puolustussopimus Syyrian kanssa, totesi Syyrian olevan oleellisen osan Israelin vastaista rintamaa ja uhkasi, että ilmaiskuilla tulee olemaan vakavat seuraukset Israelille ja erityisesti Tel Aviville. Iran on Hizbullahin ja Hamasin tärkein aseitten toimittaja. Tarkkailijat uskovat, ettei Hizbullah halua sotaa Israelin kanssa niin kauan, kuin Syyria on heikko sisäisten taistelujensa vuoksi.
Syyrian Libanonin lähettiläs Ali Abdul-Karim Ali vakuutti, että Damaskoksella on kyky yllättävään vastaiskuun. Hän kirjoitti Hizbullahin A-Ahd uutistoimiston web-sivulla, että vastuullisten viranomaisten vastuulla on valita paikka ja aika. http://www.timesofisrael.com/top-syrian-general-says-war-with-israel-will-never-end/

THE TIMES of ISRAEL henkilökunnan laatimassa artikkelissa analysoidaan IAF:n väitettyjä ilmaiskuja ja niiden vaikutuksia todeten, että jos ne jotain todistivat ainakin sen, että tästä voi tulla toimintaohje vastaavia tilanteita varten, vaikka Israel ei virallisesti myönnä tehneensä ilmaiskuja Syyrian alueelle. Artikkelissa todetaan, että testi osoitti IAF:n koneitten pystyvän läpäisemään Syyrian tutkavalvonnan, eli riski iskujen toistamiseksi tarvittaessa on osoittautunut niiden kautta saatuja tuloksia  pienemmäksi. Israel on erityisen kiinnostunut sekä Syyrian tunnetusti tehokkaista ohjuksista että ennen kaikkea sen suurista massatuhovarastoista, joiden se ei halua joutuvat Hizbullahin, al-Qaidan tai muiden terrorijärjestöjen käsiin. Siksi sen täytyy olla valppaana kaiken aikaa. Venäjällä on Tartusin laivastoasemansa suojana kuten sen edustalle ankkuroituneissa sota-aluksissaan tehokkaita tutkalaitteistoja, joilla se pystyy valvomaan laajaa aluetta Libanonissa ja Israelissa, ja niillä on uusinta mallia olevat torjuntaohjukset. Siksi IAF:n lentäjien on pystyttävä löytämään lentoreitit, joissa ne voivat lentää tutkakatveessa joutumatta ilmatorjunnan maalitauluksi. http://www.timesofisrael.com/syria-strike-may-be-the-shape-of-things-to-come/

3. USA:n syrjään vetäytyvä ulkoministeri Hillary Rodham-Clinton käsitteli hänen matkoillaan mukana olleille journalisteille järjestetyn pyöreän pöydän jäähyväistilaisuudessa kesken jääneitä maailmanpoliittisia kysymyksiä, joihin helmikuun 4. päivänä virallisesti ulkoministerin virkansa aloittava John Kerry joutuu paneutumaan. Tällaisia ovat Clintonin listan mukaan  Syyrian tilanne, Afganistan, josta USA ja liittoutuneet vetäytyvät 2014 lopussa, Iranin ydinase-haaveet, Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeet, Intian ja Pakistanin kiristyneet välit, Kiinan ja sen naapureitten kiistat merialueiden valvonnasta, Egyptin sekava tilanne, Pohjois-Afrikan kehittyvä ääri-islamilainen valtaryhmittymä ja monia muita entisiä ja uusia ongelmia.
John Jerryn kädet tulevat olemaan täynnä töitä, joissa hänen todelliset kykynsä punnitaan.

HILLARY CLINTON varoitti, että Iran on huomattavasti lisännyt sekä erikoisjoukkojensa että aseitten toimittamista Syyrialle. Hän antoi ymmärtää, että Iran jatkaa päättäväisesti tavoivettaan vaikutusvaltansa vahvistamiseksi Syyriassa, jota se pitää tärkeänä renkaana shia-muslimien voima-akselin suunnitelmassaan, johon lisäksi kuuluvat Hizbullah ja Hamas sekä Irak, joka vielä etsii tietään Saddam Husseinin hallinnon kaatumisen jälkeen, mutta jossa Iranin vaikutusvalta tuntuu yhä selvemmin.
Clinton totesi, että Iranin ohella Venäjä voimistaa taloudellista ja diplomaattista tukeaan Assadin hallitukselle, vaikka se viime kesäkuussa suostui pyrkimään vallanvaihtoon Syyriassa maaliskuussa 2011 alkaneiden väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Hän väitti, ettei USA ole päättänyt avustaa Syyrian kapinallisia, mutta Chris Stevensin Benghazin matkan tarkoitus oli neuvotella asetoimituksista Syyrian kapinallisille, mitä Obama ei halua eikä voi tunnustaa.
IRANISTA Clinton varoitti ikkunan sulkeutumisesta neuvotteluratkaisun saavuttamiseksi. Presidentin vaalit pidetään kesäkuussa, ja silloin nähdään, ketä ajatollah Khamenei suosii. Hän vakuutti, ettei Obama ole luopunut sotilasiskuista Iraniin, mutta päätös on tekemättä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=301759
4. UUTISOTSIKOITA
-          Irakilaisen lehden tietojen mukaan IAF:n isku sotilaallista tutkimuskeskusta vastaan keskiviikon vastaisen yönä aiheutti suuria menetyksiä laitosta suojaaville Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukoille. Raportin mukaan ilmaiskut tehtiin 48 tuntia ennen sen julkistamista. Raportissa spekuloidaan edelleen, että iskut autosaattueita vastaan olivat hämäystä, joilla peitettiin F-16 koneiden iskut tutkimuskeskukseen, johon ammuttiin ainakin kahdeksan täsmäohjusta. Laitosta suojasivat sekä venäläiset asiantuntijat että 3 000 Iranin vallankumous-kaartin sotilasta, joita menehtyi ilmaiskuissa. Israel sai tarvittavat tietonsa  Hizbullahin ja Iranin sisään tunkeutuneilta agenteiltaan. Raportissa mainitaan, että Assad toimitti viime vuoden alussa kaksi tonnia sinappikaasua Hizbullahille, kuten myös aseita ja ohjuksia, joihin voidaan asentaa kemiallisten aseitten kärjet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=301751
-          Presidentti Shimon Peres on saanut 82:n kansanedustaja suosituksen antaa hallituksen muodostaminen Benyamin Netanyahulle. Peres on saanut käytyä keskustelut kaikkien 12 puolueen edustajien kanssa. Virallinen Netanyahun nimittäminen hallitusmuodostajaksi tapahtuu sapatti-iltana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=301728
-          Obaman USA:n puolustusministeriksi nimittämä Chuck Hagel joutui kongressissa jäsenten ristitulitukseen, jossa ruodittiin hänen aiemmin antamiaan lausuntoja aina vuoteen 2003 saakka, eikä siinä Israelia ja juutalaisia koskevat lausunnot ole sivuosassa. Hagel on joutunut vesittämään tai vetämään takaisin joitain räikeimpiä lausuntojaan. Eräässä ha moitti juutalaisten painostusryhmien valtaa USA:n hallituksessa, ja toisessa hän syytti Israelin pitävän palestiinalaisia kuin kotieläimiä karsinoissa. Kysymys lienee pohjimmaltaan Hagelin pinttyneistä käsityksistä juutalaisiin yleensä, eikä se ole positiivinen. Tässä hän jakaa Obaman käsityksen, mikä on voinut olla perussyy Hagelin valintaan saada mahdollisimman paljon hänen tavallaan ajattelevia lähipiiriinsä, etenkin, jos USA:n sisäinen kehitys muuttuu väkivaltaiseksi hänen sosialistisen maailmankuvansa toteuttamista vastaan USA:ssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=301692
-          Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney nikotteli journalistin kysyessä häneltä, ”yhtyykö hän Chuck Hagelin esittämään arvioon, että Iranin nykyinen hallitus on vapailla vaaleilla valittu ja laillinen”. Carney ei ollut varautunut kysymykseen pyytäen sen toistamista, eikä lopulta voinut vastata suoraan vaan todeten, että Iranin hallitus toimii poliittisesti vastoin USA:n odotuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164802#.UQuAW2JHT-k
-          Tanskalaiset kansanedustajat Geers Wilders ja Raymond de Roon vaativat YK:n lähi Idän erikoisreportterin ihmisoikeusasioissa Richard Falkin erottamista hänen räikeistä Israelin vastaisista lausunnoistaan johtuen sekä siksi, että hän vertaa Hamasin terrorijärjestön toimintaa siihen, miten hollantilaiset taistelivat natsien valtaa vastaan toisen maailmansodan aikana. He esittivät kahdeksan kysymystä, joissa Falkin pätevyys ja tasapuolisuus kyseenalaistetaan ja esittävät maansa ulkoministerin aloittavan välittömät toimet Falkin erottamiseksi. USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice oli aiemmin kritisoinut Falkin totuuden vastaisia raportteja Lähi Idästä ja Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164804#.UQuBc2JHT-k
-          Shin Bet ilmoitti torstaina, että se oli paljastanut ja eliminoinut Hebronissa toimineen Hamasin terrorisolun. Soluun kuului parikymmentä jäsentä, joiden tarkoituksena oli siepata sotilaita tai siviilejä, joilla olisi vaadittu Israelia vapauttamaan rikoksistaan tuomittuja palestiinalaisia vankeja. Solun perustaminen ennakoi Hamasin alueellisen hallinnon perustamista Hebronin alueelle. Heitä syytetään aseitten luvattomasta hankinnasta ja kätkemisestä sekä kuulumisesta terrorisoluun. PA:n poliisit, joita USA on kouluttanut ja aseistanut, eivät puutu terroristien toimintaan, päin vastoin monet sen jäsenistä ovat liittyneet niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164801#.UQuDumJHT-k


Thursday, January 31, 2013

TORSTAI 31.01.13


TORSTAI 31.01.13

1. IAF:N KONEET tekivät keskiviikon vastaisena yönä ilmaiskuja pohjoisen rajan yli, mutta tiedot iskujen kohteista ovat ristiriitaisia. Eilen illalla uutislähteet kertoivat, että koneet olivat iskeneet kolmeen kertaan Syyriasta Libanoniin matkalla olevia autosaattueita vastaan, joiden väitettiin kuljettavan Hizbullahille venäläisvalmisteisia liikkuvia ilmatorjunta-ohjuspatteristoja SA-17, jotka olisivat suuresti rajoittaneet IAF:n koneiden lentoja Libanonissa ja rajan lähellä. Tämän uutisen mukaan ensimmäinen isku tehtiin tiistai-iltana, toinen puolen yön maissa ja kolmas kahden aikaan aamuyöstä keskiviikkona.

TOISTEN tietojen mukaan, joita levitetään tänään, IAF:n koneet kävivät tuhoamassa Syyrian puolella Damaskoksesta luoteeseen sijaitsevan Jamrayan sotilaallisen tutkimuskeskuksen. Syyrian hallituksen tiedotteessa keskiviikkona tunnustetaan tämä isku, jossa kuoli kaksi ihmistä ja viisi haavoittui, mutta siinä kielletään iskut sotilaallisia autosaattueita vastaan. Tiedotteessa todettiin edelleen, että ”iskut olivat aiheuttaneet huomattavaa tuhoa tutkimus-keskukselle ja viereiselle rakennukselle, minkä johdosta Syyrian armeija nostaa vastarinnan ja itsepuolustuksensa tasoa”.

WALL STREET JOURNAL raportoi USA:n viranomaisten uskovan, että ilmaiskuja oli kaksi, yksi tutkimuskeskusta ja toinen autosaattueita vastaan.
Libanonista tulleiden vahvistamattomien tietojen mukaan tutkimuskeskuksessa oli kemiallisia aseita. Syyrian armeijan tiedotteen mukaan IAF:n ilmaiskut tutkimuskeskusta vastaan ovat yhteydessä hallituksen taisteluihin terrorijoukkioita vastaan, sillä aseelliset terrorijoukot olivat useaan kertaan yrittäneet valloittaa sen useiden kuukausien aikana. ”Tämä osoittaa, että Israel on terroritoimien alullepanija, edunsaaja ja joskus suorittaja hyökkäyksissä Syyriaa ja sen kansaa vastaan”, armeijan lausunnossa todetaan.

ALUEELLISET viranomaiset totesivat Israelin suunnitelleen etukäteen iskuja aseiden siirtoa vastaan Syyriasta Hizbullahille, SA-17 ilmatorjuntaohjusten joutuminen sen käsiin katsottiin muuttavan sotilaallisen tilanteen alueella, sillä ne pystyvät tuhoamaan hävittäjiä ja helikoptereita sekä miehittämättömiä tiedustelukoneita. Libanonilaisten lähteiden mukaan IAF:n koneet lensivät lähellä maan pintaa tutkan ulottumattomissa. http://www.timesofisrael.com/us-official-israel-notified-us-about-syria-attack/

The New York Times ja Wall Street Journal ovat kumpikin eurooppalaisiin lähteisiin perustuen vahvistaneet IAF:n ilmaiskut kuten myös sen, että Israel informoi USA:n hallitusta iskuista ennen niiden suorittamista. Mitä autosaattueissa kuljetettiin, on epäselvää. Erään arvion mukaan niissä kuljetettiin Scud-D tai kiinalaisvalmisteisia Yakhont C-802 risteilyohjuksia. Eräs kapinallisten joukoissa taisteleva kertoi, että autosaattueeseen iskettiin Syyrian puolella
5 km:n päässä Libanonin rajasta Damaskoksen ja Beirutin välisellä valtatiellä arvioiden, että niissä kuljetettiin ATK-ohjattuja ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia.
Libanonilaislähteen mukaan IAF:n koneita lensi Libanonin ilmatilaan tiistai-iltana ja ennen keskiyötä. Kolmas lento tapahtui kahden aikaan keskiviikon vastaisena yönä.
Israelin kansa on havainnut tilanteen kiristymisen pohjoisessa ja vaatii kaasunaamareiden toimittamista. Yli 40 % kansasta ei tiettävästi ole vielä saanut kehittyneitä naamareita.
Israelin sotilastiedustelun johtaja Aviv Kochavi on USA:ssa neuvotellen Syyrian mt.-aseista.

2. EGYPTILÄINEN tunnetusti ristiriitaisten lausuntojen julkistaja islamin oppinut ja saarnaaja Wagdy Ghoneim kehotti Al-Arabiya lehden mukaan presidentti Mursia ”surmaamaan nuo roistot ja rikolliset, jotka polttavat maan, tai kansa tulee tekemään sen”.
”Sanon tämän julkisesti ja kiihotan rikollisten surmaamiseen; tarkoitan roistoja, rikollisia ja varkaita, noita, jotka polttavat maan ja surmaavat viattomia ihmisiä”, Ghoneim totesi youtubessa julkaistussa videossa. ”Jos poliisi ja syyttäjät eivät palauta oikeutta, me tulemme palauttamaan sen, jos Allah niin sallii.” Hän selitti, että Mursin tulisi käyttää voimiaan ja toimia päättäväisesti noiden laittomien hillitsemiseksi, jotka polttavat valtion laitoksia ja vahingoittavat ihmisiä. ”Sinun ystävällisyytesi ei tehoa noihin roistoihin, herra presidentti”.
Ghoneim on saanut porttikiellon moneen länsimaahan, kuten USA ja UK, vihaa ja väkivaltaa kiihottavien lausuntojensa vuoksi. Hän arvioi hirmumyrsky Sandyn iskeneen Yhdysvaltoihin Allahin kostoksi siksi, että filmi ”Muslimien viattomuus” kuvattiin USA:ssa. Toiseksi hän kehotti surmaamaan koptipaavin Shaenouda III:n, koska filmintekijöissä oli koptikristittyjä.
”Jotkut ihmiset ihmettelevät hirmumyrsky Sandya Amerikassa ja sen syitä”, hän kirjoitti twiitin sivullaan. ”Minun mielipiteeni mukaan tämä on Allahin kosto rakastetun Mustafan (profeetta Muhammedin) häpäisemisestä.”
Maaliskuussa 2012 Ghoneim  kirjoitti olevansa onnellinen, jos koptipaavi Shaenouda III kuolisi.

Viimeisessä lausunnossaan hän ottaa kantaa ”noihin rikollisiin ja roistoihin”, jotka viime viikolla osoittivat mieltään sosiaalisten uudistusten hitauden johdosta kääntyen sittemmin presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan johtamaa hallitusta vastaan. Rauhalliset mielenosoitukset kiihtyivät väkivaltaisiksi surmaten yli 50 siviiliä, pääosassa Suezin kaupungissa. Väkivaltaa nostatti oikeuden tuomittua kuolemaan 21 jalkapallo-ottelun lopussa alkaneeseen mellakkaan osallistumisesta Port Saidissa viime vuonna, missä 74 ihmistä kuoli.
Väkivallan seurauksena presidentti Mursi julisti hätätilan kolmeen maakuntaan, Port Said, Suez ja Ismailia.
EGYPTIN puolustusministeri ja armeijan komentaja kenraali Abdel Fatah el-Sisi varoitti, että väkivaltaisuuksien jatkuminen voi romahduttaa Egyptin hallinnon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164757#.UQoUJ2JHT-k

3. EGYPTIN presidentti päätti tehdä vierailun Eurooppaan voidakseen nostaa maansa imagoa länsimaissa. Oikeaoppisilla muslimijohtajilla on vaikeuksia länsimaisten naisjohtajien kanssa, koska voidakseen säilyttää uskonnollisen puhtautensa he eivät voi koskettaa vieraan naisen kättä. Mursi opiskeli USA:ssa, joten hän lienee tottunut länsimaiseen käytäntöön, mutta hänen jokaista elettään ja sanaansa valvovat uskonkiihkoiset muslimisaarnaajat.
Kaksipäiväiseksi suunnitellun Saksan vierailunsa aikana, jonka hän joutui keskeyttämään Egyptin kärjistyneen sisäisen kriisitilanteen vuoksi, hän ei kuitenkaan voinut torjua Saksan liittokansleri Angela Merkelin ojennettua kättä, vaan joutui koskettamaan sitä – lieneekö menettänyt muutaman neitsyeen luvatusta 72:sta tämän johdosta paratiisissa.

LIITTOKANSLERI Merkel pyrki opettamaan korkealle vieraalleen eurooppalaisia tapoja ja käyttäytymisnormeja, joista ensimmäisiä Merkelin mukaan on vuoropuhelu eri yhteiskunta-ryhmien edustajien välillä, mitä hän suositteli Mursille: ”Omalta osaltani tein selväksi, että meillä on erinäisiä asioita, joita suuresti arvostamme”, hän totesi jatkaen: ”Yksi niistä on  dialogi eri poliittisten ryhmien välillä, ja se on aina mahdollista Egyptissä”. Hän selitti edelleen, että ”eri poliittiset voimat voivat antaa oman panoksensa ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja tietenkin myös uskonnonvapauden toteuttamiseen Egyptissä”.
Merkel toivotti muutosprosessin onnistumista Egyptissä rauhallisesti ilman väkivaltaa.
Mursin täytyi palata kiireesti kotimaahansa, sillä opposition edustajat olivat vaatineet pikaisia neuvotteluja tilanteen rauhoittamiseksi väkivallan vaadittua kahden uuden uhrinsa edellisten lisäksi. Hän peruutti Ranskan matkansa, joka siirtynee ensi viikkoon.
Mursi sanoi puhuessaan journalisteille, että Egypti on perustuslaillinen valtio, jossa sallitaan erilaisia mielipiteitä esittäville sananvapaus. Hän sanoi Egyptin ja Saksan suhteiden perustuvan keskinäiseen kunnioittamiseen ja toisen sisäisiin asioihin puuttumattomuuteen.
Mursi vakuutti, ettei hänellä ole mitään juutalaisia tai heidän uskontonsa harjoittamista vastaan.

OPPOSITIOTA  johtavan Kansallisen Pelastusrintaman johtaja, entinen IAEA:n pääsihteeri Mohamed ElBaradei pyysi presidentti Mursia kiireelliseen neuvotteluun, vaikka pari päivää aiemmin oppositio oli kieltäytynyt Mursin tarjoamista keskusteluista. Heidän mielipiteensä muuttumiseen on voinut vaikuttaa armeijan komentajan vakava varoitus, mikä ennakoi armeijan puuttumista tilanteeseen, elleivät poliitikot pääse sopuun tilanteen selvittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164754#.UQoeNGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sekä Hizbullah että Venäjä tuomitsivat Israelin ilmaiskut Syyriasta Libanoniin matkalla ollutta autokolonnaa ja tutkimuskeskusta vastaan keskiviikon vastaisena yönä. Hizbullah kutsui ilmaiskuja ”barbaarisiksi”, jotka ”selkeästi paljastavat Israelin motiivit Syyrian väkivaltaisuuksia kohtaan kahden kuluneen vuoden aikana ja rikollisen ajattelun Syyrian ja sen armeijan tuhoamiseksi”. Hizbullahin lausunnossa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä sekä muslimi- ja islaminmaita tuomitsemaan iskut. Siinä todettiin lisäksi, että varsinainen kohde oli Syyrian elintärkeän vastarinnan ja puolustusvalmiuden eliminoiminen rakentaakseen tietä suuren salaliiton paljastumiseksi Syyrian kansaa vastaan kuten myös muslimi- ja arabikansaa vastaan. – Iran ilmoitti aiemmin, että hyökkäys Syyriaa vastaan on hyökkäys Irania vastaan. Venäjä julkisti myös kovasanaisen lausunnon, jossa ”se – mikäli tiedot ilmaiskuista ovat tosia – tuomitsee Israelin iskut, jotka merkitsevät provosoimatonta hyökkäystä toista itsenäistä maata vastaan sen alueella, mikä on raaka rikkomus YK:n perus-kirjaa vastaan ja sellaisena hyljättävä riippumatta siitä, mikä motiivi on voinut ollakin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164765#.UQosJWJHT-k
-          Iranin kaasukentän edustalle mereen rakenteilla ollut 40 miljoonaan USD laituri-rakennelma upposi asennusvaiheessaan Persianlahdella, kertoo AFP. Sitä oli tarkoitus käyttää kaasun käsittelytasanteena. Rakennelman oli pystyttänyt Maritime Industrial Company (SANDRA), joka kuuluu Iranin vallankumouskaartin alaisiin liikeyhtiöihin. Yhtiön johtaja Mehdi Etesami kertoi ISNA-uutistoimistolle, että tutkimukset onnettomuuden syistä on aloitettu. Onnettomuus tapahtui maanantaina, jolloin tämä 1 850 tonnia painava rakennelma South Pars Face 13 upposi 80 metrin syvyyteen, ihmisuhreista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164746#.UQoxPWJHT-k
-          Israelin hallituksen muodostamiskeskustelut presidentti Peresin ja 12 vaalikynnyksen ylittäneen puolueen edustajien välillä jatkuvat. Peres tapasi eilen illalla Likutenun ja Yesh Atid puolueitten edustajat, jotka suosittivat Netanyahua hallituksen muodostajaksi. Habait Hayehud-puolueen puheenjohtaja rabbi tri Danile Tropper suosittelee puolueelle sisäministerin ja uskontoministerin tehtäviä, koska sitä kautta sillä on mahdollisuus vaikuttaa maan sisä- ja uskontoasioitten hoitamiseen. Nämä ministeriöt olivat perinteisesti NRP:n hallussa ennen Shasin nousua hallitukseen. Ennen näitä neuvotteluja oikeiston parissa pelättiin, että presidentti Peres voi antaa hallituksen muodostamisen vasemmistopuolueille, päätellen Peresin kärkevästä kritiikistä tapaan, millä hallitus on hoitanut paikoilleen jumiutunutta rauhanprosessia. Tämä olisi voinut toteutuakin, jos Tzipi Livnin keskustan ja vasemmiston liitto olisi toteutunut. Nyt sekä Kadima että Livnin puolue Hatnua suositellee Netanyahua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164751#.UQo0F2JHT-k
-          Kuwaitissa ilmestyvä arabilahti Al-Watan kertoo syyrialaisiin oppositiotietoihin perustuen, että presidentti Bashar Assad toimitti Hizbullahille aseita, ohjuksia ja kemiallisia aseita vuoden 2012 alusta lähtien. Toimituksiin kuului kaksi tonnia sinappikaasua, ja pitkän matkan ohjuksia, joiden kantomatka on 300 km, joiden kärkiosiin voidaan asentaa kemiallisia aseita. Artikkelin mukaan toimitukset kestivät 40 päivää helmikuuta maaliskuuhun 2012. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301624
-          Syyrian oppositiojohtaja Moaz al-Khatib sanoo, että kapinalliset ovat valmiit aloittamaan neuvottelut presidentti Bashar Assadin edustajien kanssa. Tämä on selvä suunnan muutos heidän taholtaan, koska he ovat aiemmin kieltäytyneet kaikesta yhteydenpidosta Assadin hallituksen kanssa vaatien Assadin eroa. Al-khatib valittiin marraskuussa Syyrian Kansallisen Koaliittion johtoon. Tämä järjestö on useimpien kapinajärjestöjen kattojärjestö. Hänen lausuntonsa voi ilmaista myös sen, että Assadin lupaama lopullinen hyökkäys kapinan murskaamiseksi Hizbullahin, Venäjän ja Iranin lisääntyneen avun turvin on saanut heidät toisiin ajatuksiin. Assadin kohentunutta itsevarmuutta osoitti hänen kehotuksensa maasta eri syistä paenneille palata koteihinsa – mikäli ne ovat vielä pystyssä – luvaten  valtion avustusta. Khatib sanoi olevansa valmis neuvotteluihin Egyptissä, Turkissa tai Tunisiassa. Ehdoksi hän asetti vaatimuksen kymmenien tuhansien vankien vapauttamisen sekä vanhentuneitten tai valtion peruuttamien passien hyväksyminen, mikä sallisi ulkomaille paenneitten opposition edustajien paluun maahan. Hallituksen edustaja ei ole kommentoinut asiaa, mutta muutamien kapinallisjärjestöjen edustajat tyrmäävät Khatibin esityksen todeten, etteivät he neuvottele Assadin kanssa. http://www.timesofisrael.com/syria-opposition-leader-willing-to-talk-to-government/

Wednesday, January 30, 2013

KESKIVIIKKO 30.01.13


KESKIVIIKKO 30.01.13

1. TÄSTÄ päivästä alkavat Israelin hallitusneuvottelut tosissaan. Keskusvaalikomitean puheenjohtaja korkeimman oikeuden tuomari Elyakim Rubenstein tapaa presidentti Shimon Peresin tänään keskiviikkona 30.01.13 kello 17.30 aikaan ojentaen hänelle vaalien vahvistetut tulokset. Presidentti Peres aloittaa sen jälkeen keskustelut puoluejohtajien kanssa voidakseen muodostaa itselleen kuvan, kenellä on parhaat mahdollisuudet hallituksen muodostamiseksi ja ketä he suosittavat tähän tehtävään. Keskustelut käydään puolueiden vaaleissa saamien kansanedustajamäärien suuruusjärjestyksessä. Likutenun, Likudin ja Israel Beitenun liittoa, joka sai 31 kansanedustajaa 19:en Knessetiin, edustavat puheenjohtaja Zeev Elkin, ministerit Gilad Erdan, Gideon Saar ja Yuval Steinitz, sekä kansanedustajat David Rotem ja Robert Ilatov. Seuraavaksi Peres tapaa Yes Atid-puolueen edustajat, joka sai 19 kansanedustajaa.
Seuraavana listassa on Habait Hayehudi 14:llä kansanedustajalla, jonka - kuten muiden puolueiden edustajat - Peres tapaa torstaina; sekä viimeisenä Kadiman, joka sai kaksi  kansanedustajaa.  Peresin kanslia vakuuttaa, että media pidetään kaiken aikaa ajan tasalla.

PERESIN ohjelman mukaan hän valmistautuu julkistamaan keskustelujen tuloksena syntyneen päätöksensä hallituksen muodostajasta vielä torstai-iltana tai aikaisin perjantaina, mikäli keskustelut venyvät suunnitellusta aikataulusta.
Tämän jälkeen puolueet voivat aloittaa neuvottelut hallituksen muodostajan kanssa. Pääministeri aloitti alustavat keskustelut potentiaalisten hallituspuolueiden kanssa välittömästi vaalipaikkojen sulkeutuessa tiistaina 22.01. klo 22.00 aikaan ja saatuaan käyttöönsä vaalien vielä vahvistamattomat tulokset. Tällä Netanyahu halusi nopeuttaa keskusteluja ja saada hallituksen muodostamisen joustavammaksi. Hänellä on epävirallinen 82:n kansanedustajan suositus pääministeriksi: Likutenu 31, Yesh Atid 19, Bait Hayehudi 12, Shas 11, UTJ 7, ja Kadima 2 kansanedustajaa. Muiden puolueiden: Labour 15, Meretz 6, Hatnua 6, Hadash 4, Ra´am Tal 4 sekä Balad 3 kansanedustajaa, ei oleteta suosittelevan ketään.

HALLITUKSEN muodostajalla on 28 päivää aikaa hallituksen muodostamiseksi, ja tarvittaessa presidentti voi myöntää 14 päivän jatkoajan. Sen jälkeen muodostaja esittelee hallituksensa Knessetille.
Netanyahu suunnittelee matkustavansa Washingtoniin osallistuakseen AIPAC:n kokoukseen, joka alkaa maaliskuun alkupäivinä, ja tavatakseen presidentti Obaman ennen kotimatkaansa.
Netanyahu kertoi lehdistölle mahdollisen hallituksensa keskittyvän turvallisuuskysymyksen lisäksi kolmeen pääkohtaan: Kansallisen vastuun jakaminen tasaisemmin; asuntojen hintojen alentaminen sekä hallitusjärjestelmän uudistaminen. Vastuun jakamisella hän tarkoittanee haredi-kansan osallistumista työelämään ja yleiseen asepalvelukseen. Asuntojen hintojen alentamiseksi hän haluaa muutoksia halpojen asuntojen rakentamiseen tarvittavan valtion omistaman maan luovutuspolitiikkaan, jota valvoo Israelin maahallitus. http://www.timesofisrael.com/peres-to-hold-marathon-meetings-with-party-leaders/

2. RÄJÄHDYKSESTÄ Fordon ydinlaitoksessa Iranissa Qomin pyhän kaupungin lähellä tulee edelleen ristiriitaisia tietoja. Toiset uutisista vahvistavat ja antavat selventäviä tietoja räjähdyksen laajuudesta ja siitä, miten kaikki tapahtui ja mihin räjähdyspanokset oli todennäköisesti sijoitettu.
IAEA:n edustajanainen Gill Tudor kertoi AP:n toimittajalle tiistaina, että Iranin antama kielto räjähdyksestä on yhtäpitävä heidän omien tutkimustensa kanssa. Eräs nimeämätön diplomaatti, jolla on yhteyksiä Iranin ydinohjelmaa seuraavien tarkastajien kanssa mutta haluaa pysyä nimettömänä, totesi AP:lle, että IAEA:n kanta perustuu sen Fordon laitosta tarkkailevien tarkastajien antamiin tietoihin.

Iran rikastaa uraania Fordon laitoksessa 20 %:n tasoon, jota se sanoo tarvitsevansa ydinvoimalansa polttoaineeksi ja lääkinnällisiin tarpeisiin tuottavien isotooppien valmistamiseksi Teheranin lähellä sijaitsevassa ydinlaitoksessa. Fordon laitoksen sentrifugien suuri määrä, mitä oli tarkoitus nostaa moninkertaiseksi, vihjaa kuitenkin, ettei Bushehrin ydinvoimala tarvitse niin suurta määrää ja 20 %:n tasoon rikastettua uraania, kuin mitä laitos pystyisi rikastamaan. Ydinvoimalan käyttöön riittää 3.5 %:n tasoon rikastettu uraani.

WND:n Aaron Kleinin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Iran on vahvistamassa ydinlaitostensa turvallisuusjärjestelyjä Israelin ja USA:n hyökkäysten pelossa.
KLEIN perustaa artikkelinsa egyptiläisiltä turvallisuusvirkailijoilta saamiinsa tietoihin. Virkailijat sanovat, ettei heillä ole vahvistettuja tietoja räjähdyksestä Fordon laitoksessa, mutta vakuuttavat tarkoin seuraavansa tilannetta.
Jordanian turvallisuusvirkailijat, joihin WND otti yhteyttä, sanovat, ettei heillä ole tietoja Fordossa tapahtuneesta räjähdyksestä.
KLEIN kertoo artikkelissaan egyptiläisten virkailijoiden kertoneen, että Iranin vallankumous-kaartin joukot ovat yhä näkyvämmin osallistuneet Syyrian taisteluihin Assadin joukkojen tukena ja varsinkin Syyrian ohjustukikohtien ympärillä suojaten niitä.
Hän sanoi egyptiläisiin lähteisiin viitaten Iranin viranomaisten valmistautuvan mahdollisuuteen, että ydinlaitoksiin tehdään sotilaallisia iskuja ennen P5+1 ja Iranin välisiä neuvotteluja, joiden on määrä alkaa helmikuussa, mutta jonka paikka ja päivämäärä on vahvistamatta. http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-alert-iran-moves-to-secure-nuke-facilities/
TELEGRAPH tarkastelee myös väitettyä räjähdystä Fordon laitoksessa todeten, että Israelin ulkoministeriö, jolla on käytettävissään maansa tunnetusti tehokkaan tiedustelun antamat tiedot, ei pysty vahvistamaan tietoa oikeaksi eikä vääräksi. Lehdessä jopa esitetään Jerusalemin heprealaisen yliopiston Israelin ulkomaisen turvallisuuspolitiikan erikoisasian-tuntijan Shlomo Aronsonin arvio, että kysymys voi olla Iranin levittämästä peitetarinasta, jolla se haluaa estää IAEA.n tarkastajien pääsyn laitokseen ennen seuraavia kansainvälisiä neuvotteluja Iranin ydinteollisuudesta.
Iran on syyttänyt israelilaisia agentteja mystisistä pommi-iskuista, jotka ovat surmanneet useita sen johtavia ydintiedemiehiä, viimeksi Mostafa Ahmadi Roshanin, Natanzin ydinlaitoksen johtavia tiedemiehiä, joka sai surmansa tammikuussa 2012. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/9831282/Mystery-over-explosion-at-Irans-Fordow-nuclear-site.html

3. EGYPTIN presidentti Mursin tärkeä neuvonantaja Fathi Shihab-Eddim kertoi Fox-News toimittajalle, että holokausti on amerikkalaisten keksimä myytti.
”USA:n tiedustelujärjestöt yhdessä liittoutuneiden vastaavien järjestöjen kanssa toisen maailmansodan aikana kehittivät holokaustin voidakseen sen kautta tuhota vastustajiensa imagon Saksassa, ja voidakseen sillä oikeuttaa liittoutuneiden massiiviset akselivaltojen siviili- ja sotilas-kohteiden pommitukset, ja varsinkin atomipommien pudottamisen Hiroshimaan ja Nagasakiin”.

Shihab-Eddim syytti toiseksi, että ”holokausti oli Amerikan tiedustelun keksimä juoni, jolla levitettiin maailmalle uutista kuuden miljoonan juutalaisen surmaamisesta, vaikka itse asiassa nämä ihmiset olivat vain muuttaneet Amerikkaan”.
Tämä henkilö on presidentti Mohammed Mursin tärkeä neuvonantaja, jonka tehtäviin kuuluu valtionjohtoisten sanomalehtien toimittajien nimittäminen.
Uutinen Mursin läheisen neuvonantajan mielipiteistä julkistettiin kansainvälisen holokaust-muistopäivän aikoihin. Tätä edelsivät uutislähteisiin levinneet tiedot Mursin v. 2010 esittämistä lausunnoista, joissa hän kutsuu juutalaisia apinoitten ja sikojen jälkeläisiksi. Mursi pyrki selittämään asiaa häneltä kysyttäessä, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=301487

4. ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi tiistaina, että Israel ja Vatikaani ovat lähellä historiallista sopimusta, jolla suhteet osapuolten välillä normalisoidaan. Hän kertoi asiasta Jerusalem Post lehdelle osallistuttuaan työkomitean kokoukseen Jerusalemissa. Komitea on pyrkinyt hiomaan erimielisyyksiä erinäisissä kysymyksissä vuodesta 1999 lähtien. Israel ja Vatikaani solmivat diplomaattisuhteet v.1993.

”Lukemattomia kysymyksiä on käsitelty viimeisen neljän vuoden aikana”, Ayalon totesi. ”Pitkien, vakavien ja tiiviiden neuvottelujen kautta olemme saaneet selvitettyä useimmat ellei kaikki vielä keskeneräiset kysymykset, jotka ovat kauan estäneet sopimuksen solmimista”.
Ayalon, joka jättää paikkansa ensi viikolla, totesi sopimuksen solmimisen todella nostavan Israelin ja Pyhän Meren (Holy See) välisiä suhteita, juutalaisen kansan ja yli miljardin katolisen kansan välillä molempien eduksi.
Ettero Balestrero, Vatikaanin ja valtioitten välisten yhteyksien alisihteeri, totesi yhteisessä julkilausumassa merkittävää edistystä tapahtuneen, mikä ennustaa sopimuksen pikaista allekirjoittamista. Israelissa odotetaan sopimuksen parantavan suhteita ei vain Pyhän Meren vaan maailman katolisten valtioitten kanssa.
Ayalon toteaa, että periaatteessa kaikki kysymykset on käsitelty ja sovittu. Yksi monista, ehkä keskeisin erimielisyys, jonka ei kuitenkaan anneta estää kokonaissopimuksen allekirjoittamista, on Itä Jerusalemin alueella oleva ”Viimeisen ehtoollisen huone”, jossa Jeesus nautti viimeisen pääsiäisateriansa opetuslastensa kanssa ennen kärsimistään, ja jota Vatikaani haluaa omistukseensa, mutta johon Israel ei ole halukas suostumaan. Asia päätettiin jättää pöydälle, joka ratkaistaan myöhemmin.
Katolinen kirkko ei maksa veroa instituutioistaan kuten eivät moskeijat ja synagogatkaan, mutta kirkon omistamat liikeyritykset maksavat.
Sopimuksessa selvitetään myös kirkon omistamien kiinteistöjen ja niiden maa-alueitten kysymystä. Valtio ja kunnat eivät voi niitä pakkolunastaa, paitsi kunnallistekniikan tai turvallisuustarpeisiin sovittuaan ensin kirkon kanssa. Tällaisia ovat Vuorisaarnan vuori ja Kapernaum Kinneretin rannalla, sekä Marian Ilmestyskirkko Nasaretissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=301475

5. UUTISOTSIKOITA
-          Lähi Idän Washingtonin Tutkimusinstituutti toteaa tuoreessa raportissaan, että Teheranin valvoma Al-Quds ja Hizbullah ovat tiivistämässä yhteistyötään. Artikkelissa todetaan näiden  kahden järjestön, joista Hizbullah on USA:n terrorijärjestöjen listalla, mutta mitä EU ei halua tunnustaa, pelätään muodostavan vakavan uhkan sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mutta myös ja ennen kaikkea Israelissa, kuten raportissa todetaan. Nämä kaksi järjestöä ovat aktivoineet toimintaansa maailmalla, mikä lisää pelkoa niiden halusta ja kyvystä iskeä amerikkalaisiin kohteisiin, kuten Matthew Lewittin laatimassa raportissa todetaan. Raportissa viitataan kahteen tapaukseen, joista toisen USA:n turvallisuusjoukot pystyivät estämään, toista eivät. Epäonnistuminen ei ole kuitenkaan pystynyt hillitsemään niiden usein yhdistettyjä pyrkimyksiä vahingoittaa länsimaita aikana, jolloin jännitys länsimaiden ja Iranin välillä on noussut lähelle räjähdyspistettä. Al-Quds (Jerusalem) on ulkomailla toimiva Iranin vallankumouskaartin eliittiyksikkö, jota johtaa Omar Suleimani. Raportissa todetaan, että nämä järjestöt ovat suorittaneet toukokuun 2011 ja heinäkuun 2012 välisenä aikana yli 20 terrorihyökkäystä eri puolilla maailmaa. Lewitt hämmästelee, miten amatöörimaisesti monet niistä oli suoritettu, mutta arvioi, että niiden opetuksia seulomalla ja ammattilaisten tarttuessa ohjaksiin tulokset paranevat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4338862,00.html
-          Debkafile kertoo artikkelissaan kenraalimajuri Amir Eshelin varoituksesta tiistaina 29.01.13, että Syyria ja Egypti ovat hajoamassa eikä kukaan tiedä, mihin suuntaan kehitys lähtee sen jälkeen. Artikkelissa heitetään kysymys: Jos sota ei puhkea heti huomenna, miksi IAF:n koneet olleet korkeimmassa hälytysvalmiudessa perjantaista 25. tammikuuta lähtien? Syyrian sekasortoinen tilanne ei osoita sodan olevan ensi tilalla, mutta tilanne voi saada äkkikäännöksiä koska tahansa. DF ei usko puolustus-eikä  pääministerin mitään sanomattomiin lausuntoihin, ettei ole mitään raportoitavaa, sillä miksi IDF siirsi kaksi Iron Dome patteristoa pohjoisrajan tuntumaan verukkeella, että se kuuluu rutiiniharjoitukseen? Toiseksi Hizbullahin joukkojen ympäröidessä Syyrian massatuhoaseiden ja ohjusasemien alueita, eikö olisi syytä olettaa tilanteen olevan aivan räjähdyspisteessä eikä kansalle kerrota mitään? Eshelin varoitusta tukee Egyptin armeijan komentajan ja puolustusministerin Abdel-Fattaj el-Sissin varoitus tiistaina, että verisiksi kehittyneet uudet mielenosoitukset voivat romahduttaa valtion hallinnon maassa. Nelisen päivää kestäneet mellakat monissa kaupungeissa ovat jo vaatineet ainakin 60:n ihmisen hengen. Mielenosoitukset alkoivat tyytymättömyydestä olosuhteiden parantumiseen ja elintason alenemiseen, mutta ovat sittemmin kehittyneet suoraan Presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan valvomaa hallintoa vastaan. Sissin varoitus voi ennakoida armeijan puuttumista tilanteeseen tai sitten, kuten DF arvioi, seurata sivusta ainakin toistaiseksi. Syyrian ja Egyptin hajoaminen, mikä voisi vetää mukanaan Jordanian, on kuten DF arvioi, on Israelin kannalta painajaisunen muuttuminen todellisuudeksi. http://www.debka.com/article/22720/Egypt-Syria-are-falling-apart-–-an-Israeli-nightmare-unfolds
-          Pääministeri vihjaa puheessaan, ettei Israelilla ole kapasiteettia Iranin ydinohjelman keskeyttämiseksi, mutta USA pystyy siihen. Israel pystyisi kuitenkin aiheuttamaan merkittävää tuhoa Iranin ydinlaitoksille, hän selitti American Jewish Komitean jäsenille. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-hints-israel-cant-knock-out-iran-nuke-program/
-          Israelin sairaaloiden ylikuormituksen vuoksi ne pyysivät mediaa välittämään kansalle viestin, että hoitoa tarvitsevien tulisi kääntyä perhelääkäreittensä puoleen. Viesti näyttää menneen perille, sillä sisään pyrkijöiden määrä on selvästi pienentynyt. Israelissa on normaali kylmettymis- ja flunssa-aika, mikä saa ihmiset etsimään apua. Myös Sikaflunssa on osoittanut nousua, ainakin yksi ihminen kuoli siihen. Ilma on nyt viileä, Jerusalemissa 7 – 12 astetta, sateinen tänään ja huomenna. http://www.timesofisrael.com/hospitals-report-easement-of-overcrowding/


Tuesday, January 29, 2013

TIISTAI 29.01.13


TIISTAI 29.01.13

1. BRITTILEHTI Sunday Times julkaisi sunnuntain numerossaan pilapiirroksen, jossa näytetään pääministeri Netanyahua muistuttava henkilö muurauskauha kädessään muuraamassa tiilimuuria, jonka laasti näyttää verenpunaiselta. Tiilien väliin on muurattu eläviä ihmisiä, miehiä ja naisia, joiden oletetaan tarkoittavan palestiinalaisia, ja jotka huutavat apua ilmeisesti tuskissaan käsillään huitoen. Israelin suurlähetystö Lontoossa sanoo suunnittelevansa virallisen vastalauseen esittämistä ja vaativansa lehden anteeksipyyntöä. ”Lehden tulisi pyytää anteeksi, me emme tule hyväksymään tällaista”, totesi Israelin lähettiläs Daniel Taub Lontoossa. ”Uskomme todella, että punainen linja on tässä ylitetty ja että lehden velvollisuus on korjata se.” Hän sanoi tapaavansa lehden toimittajan mahdollisimman pian ilmaistakseen hallituksen huolen karikatyyrista, joka ylittää klassisen antisemitismin rajat.

KVARTETIN, USA, YK, EU ja Venäjä, Lähi Idän lähettiläs Tony Blair tapasi maanantaina   pääministeri Netanyahun , jolle hän valitti karikatyyria todeten sen julkistamisen kansainvälisen holokaust muistopäivän aikana, kuten pääministerin kansliasta kerrottiin.
Julkisen diplomatian ja diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein totesi, ettei Israel ehkä tee virallista valitusta pilapiirroksen johdosta, mutta harkitsee vastatoimia lehden edustajalle Israelissa. ”Karikatyyri on ilman muuta antisemiittinen, mitään muuta tulkintaa sille ei voida järjellisesti antaa”, Edelstein totesi.
Simon Wiesenthal-keskuksen johtaja Efrain Zuroff kutsui piirrosta ehdottomasti hävettäväksi (disgusting), mikä tekee puheet taistelusta antisemitismiä vastaan mitättömiksi.
ADL :n edustaja Michael Salberg totesi Sunday Times lehden menettäneen moraalisen järkensä vastauksena Sunday Timesin edustajan selitykseen, ettei pilapiirros ole anti-semiittinen, vaan sen tarkoituksena on kritisoida Netanyahun harjoittamaa politiikkaa.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin lähetti kirjeen Englannin parlamentin (House of Commons) puhemiehelle John Berkow ilmaisten äärimmäisen järkytyksensä piirroksesta, jonka oli laatinut veteraani karikatyyripiirtäjä Gerald Scarfe. Hän analysoi piirroksen tekstiä: ”Israeli Elections. Will cementing Peace continue?” (Israelin vaalit. Tuleeko rauhan muuraaminen jatkumaan?) sanoen sen suuresti ylittäneen sananvapauden kriteerit.
Jewish Agencyn johtaja Nathan Sharansky tuomitsi samoin pilapiirroksen, mutta Israelin vasemmistolehden ha´aretz.com kolumnisti Anselm Pfeffer ei nähnyt piirroksessa mitään antisemitismiä eikä juutalaisvastaista, koska ”siitä puuttuivat niitä edustavat symbolit”.
NEWS corp. miljardööriomistaja Rubert Murdoch puolestaan julkaisi kovasanaisen tuomion todeten, että vaikka Gerald Scarfe ei ole koskaan edustanut Sunday Timesin mielipiteitä, syvä anteeksipyyntö on tarpeen tämän karkean, hyökkäävän piirroksen johdosta. http://www.timesofisrael.com/israel-to-demand-apology-for-anti-semitic-netanyahu-cartoon/

2. ISRAELIN yksi johtavista jalkapalloseuroista, Jerusalem Beitar, on joutunut pahanlaiseen vastatuuleen, joka voi pahimmillaan aiheuttaa sen sulkemisen kansainvälisestä yhteydestä.
Jerusalem Beitar perustettiin aikoinaan edustamaan maan poliittista oikeistoa Zeev Jabotinskyn Beitar järjestöä, eikä tämä ole mitenkään poikkeuksellista, sillä monet vastaavat seurat ja järjestöt tai klubit on perustettu samoin perustein. Historiallisesti tarkastellen monet Likudin puheenjohtajat ja pääministerit ovat kuuluneet seuran aktiivisiin tukijoihin. Nykyisistä mainittakoon pääministeri Benyamin Netanyhau, Avigdor Liberman (Israel Beitenu), Knessetin puhemies Reuven Rivlin sekä edellinen pääministeri Ehud Olmert, jolla oli tiettävästi vuosikortti järjestön jalkapallomatseihin.

JÄRJESTÖN pariin on kuitenkin pesiytynyt pahanlaatuinen kasvain, josta päästäkseen järjestön täytynee alistua suureen leikkaukseen voidakseen aloittaa parantumisoperaation.
Tätä sairautta kutsutaan nimellä ”rasismi”, ja se ilmenee huliganismina erityisesti nuorten kannattajien ylikiihottuneen käyttäytymisen ja väkivallan muodossa, mikä pahoin sotkee sen ulkoista mainetta ja imagoa.
Beitar Jerusalemin menestys on ollut kohtalainen. Se on voittanut 6 maan mestaruutta ja 7 valtion cup-otteluita, ja 1970-luvulta alkaen se on ollut yksi vakioseuroista mestaruuksista pelattaessa. Nyt kuitenkin näyttää, ettei kirurgisia hoitotoimia voida enää siirtää.

BEITAR Jerusalem-seuran kannattajat kokoontuivat lauantaina Teddy Kollek-stadionille Jerusalemissa seuraamaan Hapoel Tel Aviv seuraa vastaan, mutta joka kääntyi seuran johtoa vastaan johdetuksi mielenosoitukseksi siksi, että se oli päättänyt kiinnittää kaksi muslimipelaajaa seuran riveihin. Suurissa plakaateissa luki: ”Beitar puhdas ikuisesti”. Kansa huutaessa kuorossa iskulauseita kuten ”Kuolema arabeille”, ja ”Kuolema muslimeille”.
Tämä avoin rasismi nostatti välittömiä tuomioita sekä oikealta että vasemmalta, niiden mukana Knessetin puhemies Reuven Rivlin.
Muslimi- ja arabipelaajien osallistuminen seurojen joukkueisiin on tavallista Israelissa ja yksi arabijoukkue kuuluu parhaisiin maassa. Beitar Jerusalemin riveissä ei ole koskaan pelannut arabeja tai muslimeja. 2004 seuran johto halusi tuoda pelaajan Nigeriasta, mutta yritys jouduttiin peruuttamaan ”fanien” kiivaiden vastalauseiden vuoksi.

SEURA on julkaissut useita lausuntoja ja julkilausumia, joissa se tuomitsee rasismin ja väkivallan todeten, että niihin syyllistyy vai pieni vähemmistö, mutta vaalien aikana aktiivi-poliitikkojen halu käyttää myös jalkapalloseuraa poliittisen tuen hankkimiseksi sekoittaa tilannetta, kuten tapahtui ennen tiistain äänestystä. Israelin arabi-kansanedustaja Ahmed Tibi haluaa kutsua UEFA:n tarkkailijan seuraamaan Beitar Jerusalemin fanien käyttäytymistä. Erityisen tulenarka on hänen syytöksensä, että he ovat pilkanneet muslimiyhteisöä ja profeetta Muhammedia. Nämä voivat toimia kuvitteellisen petrolipommin tavoin. http://www.timesofisrael.com/beitars-racism-has-a-long-inglorious-history/

3. IRANIN maanalaisessa Fordon ydinlaitoksessa maanantaina tapahtunut räjähdys oli entisen CIA-agentin mukaan Mossadin tai CIA:n junailema. Hän tosin olettaa, että myös Iranin sisäinen oppositiojärjestö on voinut olla sen takana tai osallisena. 
WND:n ensimmäiseksi julkistaman Kahlilin kirjoittaman artikkelin mukaan räjähdyksessä jäi loukkuun laitoksen tiloihin 240 työntekijää ja tiedemiestä, eikä heihin ole saatu yhteyttä tiloihin johtavien kahden hissin ja hätäuloskäytävän romahdettua. Iranin virallinen lausunto kieltää räjähdyksen tapahtumisen laitoksessa.

USA:n Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney vakuutti, ettei hänellä ole mitään vahvistettua tietoa räjähdyksestä Fordon laitoksessa.
Israelin TV-2:n ulkomaan asioitten asiantuntija Ehud Jaari totesi Israelin viranomaisten  vahvistaneen räjähdyksen. Hän sanoi, että IAEA:lla on tarkkailukamerat laitoksessa, joiden ottamat kuvat tarkastetaan 8-10 päivän välein. Jos siellä jotain poikkeuksellista tapahtui, tulemme saamaan vahvistuksen siihen muutaman päivän sisällä, hän totesi.
The Times of London kertoi raportissaan Israelin turvallisuusviranomaisten vakuuttaneen, että tiedot räjähdyksestä ovat tosia.

4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi vieraileville USA:n kongressin jäsenille, että Israel on jatkuvassa kiinteässä yhteydessä USA:n hallituksen kanssa Syyrian kysymyksessä. IDG siirsi äskettäin kaksi Iron Dome ohjustentorjunta ohjuspatteristoa Syyrian vastaisen rajan tuntumaan, toinen niitä Haifan lähettyville, jossa on useita arkoja laitteistoja, laitoksia ja varastoja, jotka ovat alttiina ohjusiskuille Syyriasta tai Libanonista ja lisännyt valmiuttaan rajavyöhykkeellä. Israel rakentaa myös kiireellä uutta sähköistettyä turva-aitaa Syyrian rajalle, mutta sen valmistuminen ei ehdi tähän hätään.
Suorien sotilaallisten iskujen mahdollisuuden ohella toinen ongelma on taistelujen ajamien pakolaisten ryntäys myös Israelin rajan yli, mikä viime päivinä on kiihtynyt Jordaniaan.

AIEMMIN  edellinen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad totesi, että Israelilla on kyky toimia estääkseen Syyrian suurten massatuhoasevarastojen joutumisen Hizbullahin tai muiden terrorijärjestöjen käsiin. Hizbullahin tiedetään perustaneen tukikohtia lähelle Syyrian mt.-aseitten varastoalueita. Arad sanoi armeijan radion lähetyksessä, ettei Israel tule sietämään massatuhoaseitten varastojen käyttämistä ilmeisesti vihjaten, että armeijalla on suunnitelma toiminnasta, jos niihin kajotaan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-israel-us-in-synch-on-syria/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n presidentti Barack Obama soitti pääministeri Netanyahulle eilen, viikko vaalien jälkeen, onnitellakseen hänen johtamansa vaaliliiton voitosta. Obaman ja Netanyahun väliset suhteet ovat jatkuvien analyysien kohteina. Viimeksi läheisesti Israelin kanssa toiminut entinen USA:n lähettiläs Israeliin Martin Indyk varoitteli suhteitten huonosta hoidosta. Hän sanoi Obaman olevan syvästi pettynyt tapaan, millä Netanyahu on hoitanut palestiinalaiskysymystä. Hän vakuutti, että Netanyahun kannattaisi pyrkiä korjaamaan suhteita ja oletti, että Obama voisi olla hyvinkin halukas siihen todeten samalla, että heidän välillään vallitsee huono kemia, mikä estää luonnollisen kunnioituksen ja luottamuksen syntymisen heidän välilleen. http://www.timesofisrael.com/obama-congratulates-netanyahu-on-election-victory/
-          Gush Katifista 2005 karkotetut 185 perhettä karkotetaan toistamiseen kodeistaan Nitzanista, jossa he ovat asuneet valtion pystyttämissä mutta nyt jo huonokuntoisissa puurakenteisissa parakeissa. Hallituksen päämääränä oli antaa heille maksua vastaan maata, jolle he olisivat voineet rakentaa oman talonsa. Monet perheet ovat varattomia menetettyään kotinsa, työpaikkansa tai liiketoimintansa Gazassa, eikä heillä ole varaa maksaa vuokraa parakeista. He ovat saaneet lykkäystä vuokran suorittamisessa, mutta nyt heille sanotaan, että heidän tulee tehdä kiinteä sopimus hallituksen kanssa vuokrasta, maa-alueen hankkimisesta ja uuden talon rakentamisesta. Aikaa on 45 päivää. Heille on varattu alue lähellä Ashkelonia, josta he voivat ostaa maata. Muutamat ovat pystyneet hankimaan maapohjan ja rakentavat taloaan, mutta hekin joutuvat nyt maksamaan vuokraa parakeistaan. Vuokra on 60 neliömetrin parakista 1 400 NIS; 90 neliömetrin parakista 2 400 NIS. Myös ne, joilla rakentaminen on aloitettu, joutuvat maksamaan sakkoja asumisesta parakeissa, ja heillä on aikaa 3 kuukautta muuttaa pois niistä. Jos tämä on tapa, millä Israelin hallitus hoitaisi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä karkotetut juutalaiset, joiden määrä voisi nousta satoihin tuhansiin, maassa syntyisi kapina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164682#.UQeEfmJHT-k
-          Hamasin ulkoasioitten johtaja Khlaed Mashaal tapasi Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa. Hamasin ja Jordanian välit ovat vähitellen parantuneet ja Mashaal on saanut armon vierailla kuningaskunnassa, josta hänet karkotettiin puuttumisesta maan sisäöisiin asioihin. Hamas etsii uutta keskuspaikkaa jouduttuaan lähtemään Damaskoksesta ja Syyrian suljettua äskettäin kaikki Hamasin toimistot maassa. Hamas saa tukea Egyptin Muslimiveljeskunnalta, jonka haara se on, mutta joka kannattaa Syyrian kapinallisia. Mashaal puolusti Fatahin ja Hamasin yhteys-neuvotteluja Kairossa vaatien niille kansainvälistä tukea. Hän sanoi olevansa optimistinen Kairon keskusteluista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164680#.UQeJPGJHT-k
-          Varapääministeri Moshe Yaalon, josta ei tällä näkymällä tule puolustusministeriä, arvioi Syyrian tilannetta todeten, että Assadin valta murenee päivittäin ja kapinalliset valtaavat lisäalueita. Hän sanoi, ettei Israel puutu Syyrian sisällissotaan, mutta seuraa suuresti huolestuneena aseitten joutumista kapinallisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164671#.UQeLhGJHT-k
-          Viimeisten kuukausien aikana IDF yhdessä shabakin ja poliisin kanssa pidätti viiden miehen terrorisolun, joka oli tehnyt useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan. Solu toimii Bait Fajr arabikylässä lähellä Betlehemiä. Osa solun jäsenistä kuului Fatah Tanzimiin, joka toimi aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa Marwan Barghoutin komennossa toisen intifadan aikana ja sen jälkeen. Yksi heidän terroriteoistaan oli bussia vastaan tuliasein tehty hyökkäys sen ollessa matkalla Migdal Ozista Gush Atzionissa, sekä tulituksia myös Mogdal Ozian vastaan. Maanantaina sotilaat estivät beduiinien yrityksen ylittää Siinain rajalle pystytetty turva-aita paikalle tuomiensa tikkaitten avulla. Paikalle oli kokoontunut runsaasti kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164664#.UQeMmWJHT-k
-          Poliisit joutuivat kahinoimaan arabimielenosoittajien kanssa Silwanin lähiössä Jerusalemin itäosassa. Paikalle oli kokoontunut eurooppalaisten kiihottajien opastuksella kymmenittäin arabeja, jotka kivittivät poliiseja ja rajapoliiseja, jotka vastasivat siihen mellakantaltuttamisvälineillä. Yksi poliisi sai kiven silmäänsä. Viisi arabia ja kiihottajaa pidätettiin Poliisi takavarikoi kaksi löytämäänsä putkipommia Jerusalemin ulkolaidoilla, yksi Al-Aida arabikylästä lähellä Raakelin hautakammiota ja toinen Zeitimin risteyksen lähellä. Pommit räjäytettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164652#.UQePLWJHT-kMonday, January 28, 2013

MAANANTAI 28.01.13


MAANANTAI 28.01.13

1. RÄJÄHDYSTÄ Fordon maanalaisessa ydinlaitoksessa ei ole virallisesti vahvistettu, mutta uutinen siitä on kiertänyt ympäri maailman. WND kertoo jatkoartikkelissaan tänään, että vahvistuksia siitä tulee riippumattomista kansainvälisistä tiedotuslähteistä todeten, että ”Israelin hallituslähde kutsuu räjähdystä tervetulleeksi, jos se ei vaatinut ihmishenkiä”  haluamatta ottaa kantaa siihen, ovatko tiedot tosia. ”Israelissa arvioidaan, etteivät iranilaiset evakuoineet räjähdyksen lähiympäristöä. On epäselvää, johtuuko tämä siitä, ettei säteilyä laitoksesta ole havaittu, vai halutaanko tällä rauhoittaa paniikkia.”
Saksalainen lehti toteaa, että Iran on myöntänyt räjähdyksen, mutta haluaa vaieta siitä.

WND kertoo uudessa artikkelissaan paikalla olleen turvallisuusmiehen todenneen, että molemmat hissit ja hätäporras ovat romahtaneet ja että hallitus pelkää loukkuun jääneiden työntekijöitten ja tiedemiesten, osa heistä ulkomaalaisia, olevan hengenvaarassa säteilyn vuoksi. Tiedot tulivat hallituksen tiedusteluministeriön entisen virkailijan Hamidreza Zakerin kautta. Lähteen mukaan Iranin turvallisuusviranomaiset uskovat, että räjähdyksen aiheutti sabotaasi, ja että räjähdysaineet tuotiin laitoksen sisälle uraani hexafluoridin joukkoon piilotettuina. Räjähdys tapahtui kolmannessa sentrifugikammiossa, jonka alla sijaitsevaan kerrokseen on varastoitu korkea-asteista uraanirikastetta.
Sunnuntaina puoliyön aikaan Iranin hallituksen uutislähde kielsi lyhyessä artikkelissaan, että räjähdys olisi tapahtunut Fordon ydinlaitoksessa. Räjähdys sattui Iranin neuvottelujen kannalta P5+1 maiden kanssa pahaan aikaan, sillä se heikentää heidän neuvottelu-asemaansa. Seuraavat neuvottelut oli tarkoitus pitää helmikuussa Kairossa. 

WND:n artikkeli kertoo edelleen, että Iranin ydinteollisuutta johtava puolustusministeriö on lähettänyt paikalla porauslaitteistoa vallankumouskaartin Khatam al-Ambia tukikohdasta. Toistaiseksi paikalta ei ole saatu tietoja pelastustoimien edistymisestä. Lähde, johon artikkeli perustaa, kertoo, että hallitus on asettanut täydellisen uutispimennyksen sekä mediassa että laitoksen työntekijöitten ja tiedemiesten perheiden ympärille. Turvallisuusjoukot ovat eristäneet alueen voidakseen valvoa pääsyä alueelle ja johtaa pelastustoimia.
Artikkelin mukaan turvallisuusjoukot ovat tehneet ratsioita useisiin riippumattomiin tiedostus-toimistoihin sulkien niiden toimintoja ja internet yhteyksiä, mutta ei tiedetä, onko näillä yhteyttä Fordon räjähdyksen kanssa.
RÄJÄHDYKSESTÄ Fordon ydinlaitoksessa ovat sittemmin kertoneet monet ulkomaiset ja myös israelilaiset lehdet. WND kertoi artikkelissaan jo 21.01.Iranin tiedusteluministeriön saaneen tietoja Mossadiin solutetun agenttinsa kautta, että Israel ja muutamat toiset maat ovat täysin tietoisia Iranin ydinteollisuuden tasosta ja suunnittelevat sen vahingoittamista sabotaasin avulla voidakseen estää suuren sodan.
Iranin hallituksen virkailijat pitivät kiireellisiä kokouksia tiistaina iltapäivällä, toinen presidentin virastossa ja toinen ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kansliassa, mikä kesti iltamyöhään. http://www.wnd.com/2013/01/wnd-report-blows-iran-nuke-program-wide-open/, http://www.timesofisrael.com/israeli-intelligence-confirms-blast-at-iranian-nuclear-facility/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164635

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi puheessaan Islamin yhtenäisyyden 26. vuosikokouksessa sunnuntaina, että kaikkien muslimien tulee mobilisoida voimavaransa sionismin tuhoamiseksi, mitä hän kutsui muslimien tärkeimmäksi päämääräksi.
”Olosuhteissa, joissa korruptoituneet, sivistymättömät ja murhanhimoiset sionistit miehittävät ja murhaavat sorrettua kansaa, me emme saa istua toimettomina sivussa” , Iranin presidentti totesi. Aiemmin hän oli sanonut puheessaan, ettei yhteys muslimien kesken ole mahdollista ilman keskitettyä johtoa, kuten iranilainen uutistoimista IRNA raportoi. ”Ainoa, joka voi johtaa muslimikansaa, on profeetta Muhammed”, hän sanoi. ”Kaikki erimielisyydet ja riidat keskuudessamme johtuvat siitä, että olemme ymmärtäneet väärin Pyhän Koraanin ja profeetta Muhammedin opastuksen. Tänään me tarvitsemme Muhammedin kaltaisen johtajan muslimikansan yhtenäistämiseksi.”

AHMADINEJAD kritisoi tapaa, millä maailman taloutta hoidetaan USA:n johdossa, joka on ottanut helmaansa maailman talouden hoidon tarkoituksenaan ohjata maailman kansojen rikkaudet tiettyjen hallitusten taskuihin.
”Inhimillisyyden viholliset sanovat johtavansa maailmaa. He kehuvat edustavansa vapautta ja demokratiaa maailmassa, mutta näissä olosuhteissa heidän ei tulisi sanoa edustavansa muslimien vapautta. Heidän tulisi edustaa kaikkien maailman kansojen - mukaan lukien Amerikan kansan - vapautumista sionistien johdosta”.

PRESIDENTTI Ahmadinejad piti tämän vihaa tihkuvan puheensa sunnuntaina, samana päivänä, jona maailmassa vietetään kansainvälistä holokaustin muistopäivää.
Maaliskuussa hän vakuutti saksalaiselle TV-kanavalle, että ”holokausti oli kolonialistien keksimä valheellinen suunnitelma, jota Israel käyttää hyväkseen Palestiinan Auktoriteetin arabien alistamiseksi”. Hän vakuuttaa, ”etteivät juutalaiset koskaan ole hallinneet tätä maata. He kehittivät holokaustin nimellä kulkevan tarinan, ja palestiinalaiset joutuvat maksamaan siitä.” Kuukausia aiemmin hän sanoi, että ”Israel kuuluu maailman hegemoniallisten voimien liittoutuman akseliin”.
”Noin neljänsadan vuoden ajan kauhistuttava sionistiklaani on hallinnut maailman tärkeimpiä asioita, ja tärkeimpien voimakeskusten esiripun suojassa, maailman poliittisissa, median, raha- ja pankkijärjestöissä, he ovat olleet päätöksentekijöitä.”
IRAIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei on toistuvasti esittänyt toiveensa, että Israel pyyhittäisiin pois maailman kartalta.
”Toivon valo hohtaa palestiinalaisten kysymyksessä, ja tämä islamin maa tullaan varmasti palauttamaan Palestiinan kansalle, ja tämä kuvitteellinen, väärä sionistinen hallitus tulee häviämään geografian maisemasta”, hän ennusti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164631#.UQYY-GJHT-k

3. PA:n valvoma TV-kanava jatkoi Iranin esimerkkiä holokaustin muistopäivänä välittääkseen vihan ja antosemitismin viestiä, raportoi Palestinian Media Watch (PMW). Sama kanava lähetti aiemmin uuden filmin Fatahin perustamisesta. ”Fatah, vallankumous voittoon saakka”. Filmi alkaa toteamuksella, että Euroopan maiden tragedia alkoi siitä, että ne hyväksyivät juutalaiset keskuuteensa. ”Kohdatessaan juutalaisten juonet, Eurooppa ei voinut kestää heidän luonteenpiirteitään, monopolejaan, korruptioitaan, heidän valvontaansa ja kiipeämistään tärkeään asemaan hallituksessa”.
Filmissä kerrotaan Itamar Markuksen kääntämänä, että tämä johti lopulta juutalaisten karkottamiseen Englannista, Ranskasta, Saksasta, Itävallasta, Hollannista, Tsekko-slovakiasta, Espanjasta ja Italiasta, koska eurooppalaiset kärsivät juutalaisten läsnäolosta. Filmissä kerrotaan edelleen, että se johti Balfourin julistukseen, jolla perustettiin juutalaisten kansallinen koti Palestiinaan. ”Eurooppalaiset kannattivat sitä, koska he halusivat päästä eroon juutalaisistaan”. PMW:n kääntämässä tekstissä selitetään, miten Englannin kuningas Edward I antoi määräyksen juutalaisten karkottamisesta 1290, jota tosin ei toteutettu. PA:n propagandan mukaan monet Euroopan maat seurasivat Englannin esimerkkiä ”päästäkseen eroon noista syöpäläisistä keskuudessaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164613#.UQYseGJHT-k

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoo, että ”Israelin turvallisuutta uhkaavat tilanteet eivät odota uuden hallituksen muodostamista, mikä voi olla usean viikon päässä, vaan maan johdon on oltava valppaana kaiken aikaa”. Syyrian tilanteen kehittyminen entistä vaarallisemmaksi Hizbullahin pyrkiessä kahmimaan sen massatuhoaseita Israelin hallituksen ministerit kuten Silvan Shalom vakuuttavat, että Israel seuraa tilannetta silmä tarkkana ja on valmis toimimaan, mikäli sellaista mt-aseiden siirtelemistä havaitaan tapahtuvaksi. IDF asensi Iron Dome patteriston Haifan läheisyyteen väittäen sitä rutiinitoimeksi. Syyrian tiedetään valmistaneen sariinia, sinappi- ja VX- kaasua, joita se on asentanut pommeihin ja ohjustensa kärkiosiin. Kapinalliset ottivat yhteen hallituksen joukkojen kanssa Deraan kaupunkiin johtavan tien lähellä Damaskoksesta lounaaseen. YK:n ihmisoikeusjohtaja Valrie Amos vieraili Syyriassa ennen YK :n apukonferenssia, jossa on tarkoitus päättää 1.5 miljardin USD avustuksesta Syyriasta naapurimaihin paenneille sekä Syyriassa taistelujen jalkoihin jääneiden kansalaisten auttamiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=301149

5. UUTISOTSIKOITA
-          Jordania koordinoi toimensa Israelin kanssa Syyriasta tulevan uhkan torjumiseksi, kertoo Daily Star sunnuntaina. Jordania siirtää ”satojatuhansia sotilaitaan, varusteitaan ja aseitaan Syyrian rajan tuntumaan varmistaakseen rajansa Syyriaan”. Kuningas Abdullah on ottanut yhteyksiä myös Qatarin ja Saudi Arabian johtajiin peläten Assadin hallituksen kaatumista. Raporttien mukaan taistelut riehuvat monin paikoin Syyriassa, joissa ihmishenkien menetykset on siirretty syrjään. Ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu molemmin puolin, mutta länsimaat ovat asettaneet panoksensa kapinallisten puolesta välittämättä siitä, mihin Assadin hallituksen kaatuminen ja sen valvonnan romahtaminen maassa johtaa. Todennäköisyyden mukaan Muslimiveljeskunnalla on parhaiten järjestetty organisaatio pääroolin kaappaamiseksi Syyriassa Egyptin tapaan, mutta maa voi hajaantua moneen osaan uskonto- ja heimo-sidonnaisuuksien mukaan. Kuka massatuhoaseita silloin valvoisi? Israel on uhannut, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, jos Assad kaatuu.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164643#.UQY4-mJHT-k
-          Women in Green olivat järjestäneet puiden istutustilaisuuden Gush Etzionin lähellä Nezerissä, jonne juutalaisia saapui runsaasti Gush Etzionista, Jerusalemista, Beit Shemeksistä, Kiryat Arbasta ja monista muista kaupungeista. Perjantaiaamuna alkanut tilaisuus kuitenkin keskeytyi, kun joukko arabeja eurooppalaistan kiihottajien avustamina tunkeutui heidän eteensä pyrkien fyysisesti lopettamaan istutuksen. Tilanne oli vähällä kärjistyä kriittiseksi, kun arabit katsoivat parhaaksi paeta takaisin kyläänsä. Läheisen al-Khader arabikylän pormestari väitti istutettavan maan kuuluvan eräälle hänen kylässään asuvalle perheelle, mutta istuttavat olivat varmoja, että maa on valtion omistuksessa. Provokaatio oli selvästi eurooppalaisten tai palestiinalaisten mukana juoksevien juutalaisten innoittama ja heidän kiihottamansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164624#.UQY76GJHT-k
-          Poliisi pystyi  estämään terrori-iskun Elon Morehia vastaan, mutta terroristit onnistuivat Hebronin keskustassa olevaa juutalaisten päivähoitokeskusta vastaan kivin ja petrolipommein tehdyssä massiivisessa hyökkäyksessä lauantai-iltana, jolloin keskus oli tyhjänä. - Samariassa poliisi pidätti kaksi autoilijoita petrolipommein heittelevää arabia, mutta pidättäessään heidät heiltä löydettiin kranaatteja ja lisää petrolipommeja. Miesten tarkoituksena oli hyökätä jotain kaupunkia vastaan. Miehillä oli mukanaan käskykirje Fatahin alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien johtajalta, jossa miehiä kehotettiin tekemään hyökkäys Elon Morehissa. Kirje oli kirjoitettu Al-Aksa Marttyyrien viralliselle kirjearkille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164612#.UQY-yWJHT-k
-          Terroristit kivittivät suurin kivenjärkälein israelilaista bussia no172 Binyaminin alueella Samariassa Jerusalemista Anatotiin. Kivet murskasivat bussin luodinkestävät ikkunat, minkä johdosta bussin luultiin joutuneen tulituksen kohteeksi. Bussi pääsi kuitenkin jatkamaan matkaansa eikä kukaan loukkaantunut henkistä ahdistusta lukuun ottamatta, mitä raporteissa ei huomioida. Poliisi sulki tien molempiin suuntiin aloittaessaan kivittäjien etsinnät aiheuttaen valtavat ruuhkat tiellä. – Givat Shaulissa arabit hyökkäsivät juutalaisen kimppuun tunnetun Angel-leipomon lähellä. Paikalle kokoontui kymmeniä arabeja ja juutalaisia, jotka alkoivat kahinoida keskenään. Poliisin tulo paikalle rauhoitti tilanteen vasta sitten, kun se oli turvautunut mellakan taltuttamis-välineisiin kumpaakin joukkoa vastaan niiden hajottamiseksi. Poliisi aloitti tutkimukset, mistä rähinä alkoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164622#.UQZBUGJHT-k
-          Tunisian presidentti Moncef Manzour peruutti Gazan vierailunsa PA:n puheenjohtajan Abbasin pyynnöstä, Sitä kuitenkin yritetään uudelleen maaliskuun lopulla, jos Fatahin ja Hamasin yhteisneuvottelut tuovat tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164640#.UQZDqmJHT-k
-          Pääministeri Netanyahun ja Habait Hayedud-puolueen puheenjohtajan Naftali Bennettin välit ovat niin tulehtuneet, että Bennett joutui alistumaan polydraph-testiin vakuuttaakseen syyttömyytensä syytöksiin, että hän oli vuotanut tietoja Netanyahun matkakustannuksista lehdistölle, joita poliisi tutkii. Bennett sanoi eräässä tilanteessa, että hän otteli ”erikoisjoukkojen harjoituserän” Netanyahun vaimon Saran kanssa, joka ei hyväksynyt häntä toimiaan pääministerin kansliapäällikkönä. Lehdistö morkkaa Netanyahua, että se on Sara, joka päättää hallituskumppaneista. Sara Netanyahu vastustaa Habait Hayehudin ottamista hallitukseen, minkä johdosta Likudin toimisto antoi lausunnon, jossa se vakuuttaa turvallisuuskysymysten ratkaisevan hallitus-yhteistyön, ei pääministerin  vaimo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164634#.UQZEbGJHT-k
Sunday, January 27, 2013

SUNNUNTAI 27.01.13


SUNNUNTAI 27.01.13

1. HELMIKUUN 1. päivänä 2012 Port Saidin jalkapallostadionilla kilpailun jälkeen alkanut mellakka surmasi 74 ihmistä poliisien katsellessa toimettomina sivusta ja jopa sulkien portteja estäen ihmisiä pääsemästä pakoon, kuten silminnäkijät kertovat. Mellakan seurauksena 73 rähinöitsijää vedettiin oikeuteen vastaamaan teoistaan, ja oikeus tuomitsi 21 heistä kuolemaan. Oikeuden päätös aiheutti kaupungissa vakavia mellakoita, jotka surmasivat 9 ihmistä perjantaina lukuisten loukkaantuessa, kertoo Al-Ahram. Mielenosoitus jatkui lauantaina, joiden seurauksena ainakin 41 ihmistä on saanut surmansa kahden päivän aikana. Mielenosoitusten kärjessä ovat olleet jalkapallohuligaanit, joita kutsutaan nimellä ”ultras”. He uhkaavat polttaa useita rakennuksia Kairossa, jos oikeuden päätös ei tyydytä heitä, he vaativat kuolemanrangaistuksia. Eräs heistä totesi, ettei kysymys ole vain jalkapallomatsista, vaan Muslimiveljeskunnasta, joka halutessaan hallita maata polttaa sen.
”Maassa ei ole oikeutta”, hän valitti. Armeija lähetti sotilasyksiköitään Port Saidiin.

PERJANTAIN mielenosoituksia seurasivat marssit, joilla muistettiin vallankumouksen toista vuosipäivää. Marssijat olivat pukeutuneet täysmustiin päästä jalkoihin, minkä johdosta heitä kutsutaan nimellä ”black bloc”, musta blokki. Nimitys alkoi 1970-luvulla Saksassa, jonka jälkeen mustiin pukeutumista on käytetty eri tilanteissa, Seattlessa 1999 WTO:ta vastaan nostetuissa mielenosoituksissa sekä G20 kokousta vastaan Torontossa 2010. Kukaan ei artikkelin mukaan tiedä, keitä mustiin pukeutuneet ovat, mutta he ilmestyivät ensimmäistä kertaa 3-4 päivää aiemmin Tahrir-aukiolle Kairossa, eivätkä he halua puhua journalisteille. Joilla joillakin oli kasvoillaan musta hiihtonaamari, jossa on Al-Ahry jp-järjestön logo.
Ultrat pitävät heitä vain seikkailua janoavina nuorina saadakseen jännitystä elämäänsä.

2. Tammikuun 25. päivän 2011 muistoksi järjestyt mielenosoitukset sujuivat perjantaina Kairossa ilman kuolonuhreja, mutta poliisit käyttivät kyynelkaasua ja mellakan taltuttamis-välineitä ihmisjoukkojen hajottamiseksi. Suezin kaupungissa mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi kahdeksan siviilin saadessa surmansa luodeista ja ainakin yhden poliisin. Ismailian mielenosoituksissa yksi ihminen sai surmansa.

VALLANKUMOUKSEN 2-vuotispäivänä perjantaina 25. tammikuuta mielenosoituksia järjestettiin Egyptissä monin paikoin. Niissä 450 mielenosoittajaa ja 55 turvallisuusvirkailijaa haavoittui viranomaisten antamien tietojen mukaan. Katutaisteluja mielenosoittajien ja poliisien välillä käytiin Kairossa, Aleksandriassa, Suezissa, Ismailiassa ja Port Saidissa.
Mielenosoituksia ovat kiihottaneet kansan nouseva tyytymättömyys presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallintoon, jonka he katsovat syösseen maan taloudelliseen kriisiin. Suezin kaupungissa mielenosoittajat hyökkäsivät ainakin kahta valtion omistamaa rakennusta vastaan, ja Kairossa he hyökkäsivät Muslimiveljeskunnan web-sivun toimistoihin.
Mielenosoittajat vakuuttavat, että heidän tarkoituksensa on kaataa nykyinen hallitus kuten he kaatoivat presidentti Hosni Mubarakin hallinnon 18 päivän aikana v. 2011.

KAIROSSA mielenosoitukset alkoivat eri puolilla kaupunkia perjantain aikana suunnaten kohti Tahrir-aukiota, josta on tullut vallankumouksellisten symbolinen kokoontumispaikka. Marssit alkoivat rennon tuntuisesti lähes karnevaalitunnelmissa, mutta artikkelin mukaan huolettoman seurustelun ja virvokkeiden nautiskelun ohella taustalla oli syvenevä huoli maan tilanteesta, mikä on vain huonontunut viime vuodesta lähtien.
Kansa ilmeisesti odotti nopeita muutoksia maan yleisessä tilanteessa, ja nyt havaitessaan ongelmien syvenevän entisestään, kansan viha suuntautuu islamilaista hallitusta vastaan. Mielenosoituksiin ovat palanneet Mubarakia vastustaneiden huudot: ”Mene, mene, mene”, sekä kilpailevat huudot ”leipää, vapautta ja sosiaalista oikeutta.”
Muslimiveljeskunnan edustajat sanoivat jättäytyneensä pois perjantain mielenosoituksista ja keskittyneensä sen sijaan ”puiden istuttamiseen ja koulujen korjaamiseen”.
”Me kaadoimme Mubarakin, mutta saimme Mursin, ja hän on samanlainen”, mielenosoittajat toteavat pettyneinä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301039

3. IRANIN ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja totesi tavattuaan Syyrian presidentti Bashar Assadin tammikuun 14. päivänä Damaskoksessa, että ”Syyria on keskeinen avainosa alueella” korostaen lujaa vastarintapolitiikkaa. Se vuoksi ”mikä tahansa ulkoinen hyökkäys sitä vastaan on hyökkäys Irania vastaan”, Khamenein tärkeä neuvonantaja Ali Akbar Velajati totesi Assadin tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, kuten MEHR-uutistoimisto raportoi. ”Jos Assad kaatuu, Iran on seuraavana listassa”, hän totesi.
Velajati esitti samankaltaisen varoituksen edellisellä viikolla todeten, että Syyria muodostaa Iranille todellisen punaisen hälytyslinjan.

IRAN on ollut presidentti Bashar Assadin joukkojen tärkein ammusten ja taisteluvälineiden toimittaja Venäjän ohella, joka on toimittanut raskaampaa aseistusta, panssarivaunua ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja (APC), ilmatorjunta- sekä muita ohjuksia, niiden mukana Iskander risteilyohjuksia. Iran ja Syyria katsovat Israelin pääasialliseksi vihollisekseen, mutta Iranin sotilasjohto varoittaa, että jos USA ja länsimaat hyökkäävät Syyriaa vastaan, Iran tulee reagoimaan siihen vastatoimillaan. Iran syyttää länsimaita kapinallisten aseistamisesta, jotka puolestaan syyttävät Iranin Hizbullahin tavoin lähettävän Syyriaan vallan-kumouskaartin sotilaitaan Assadin armeijan tueksi.

Assad ilmoitti äskettäin armeijan  valmistautuvan viimeiseen iskuun kapinallisten kukistamiseksi. Aika on sikäli otollinen, että maailman median huomio on pääosin siirtynyt Pohjois-Afrikkaan, Algerian ja Malin tapahtumiin, sekä Kauko-Itään, jossa Intian ja Pakistanin välit ovat kiristyneet aseellisen konfliktin partaalle, kuten myös Kiinan ja Japanin välillä muutaman asumattoman saaren omistuskiistan vuoksi, mihin USA on vaarassa joutua vedetyksi mukaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301077

4. JOS Iran rakentaa ydinpommin, se tulee käyttämään sitä Israelia ja muita maita vastaan, sanoo Iranin entinen diplomaatti Mohammad Razza Hidari TV-kakkosen ohjelmassa perjantaina. ”Iranin hallitus katsoo, että jos sillä on useita atomipommeja, ne muodostavat maalle turvallisuustakeen”, Hidari arvioi. ”He uskovat, että jos heillä on atomipommi, maailma suhtautuu heihin kuten se suhtautuu Pohjois-Koreaan.”

Hidari arvioi Iranin saavuttavan tarvittavan tietotaidon atomipommin rakentamiseksi vuoden kuluessa. Hän sanoi Venezuelan toimittavan uraanimalmia Iraniin. Hänen tietonsa perustuvat aikaan, jolloin hän työskenteli Teheranin kansainvälisellä lentokentällä johtaen useita tulevia lentoja Iraniin. ”Venezuela ostaa aseita rikollisilta ja lähettää niitä Iraniin. Aseiden lisäksi se lähettää uraania Iranin ydinteollisuuden tarpeisiin.” Hän kertoo työssään nähneen lukuisten Hizbullahin miesten saapuvan Teheraniin saadakseen lisäkoulutusta ja tietoja.

HIDARI kertoi edelleen, että Iranin vallankumouskaartin virkailijat ovat jatkuvassa yhteydessä Irakissa ja Afganistanissa toimivien terrorijärjestöjen kanssa, joilla on yhteyksiä Talibaniin ja al-Qaidaan. Hän kertoi työskennelleensä myös Georgiassa ja Norjassa, jossa hänen tehtävänsä oli värvätä ydintiedemiehiä Iranin ydinteollisuuden palvelukseen tarjoten heille runsaita etuisuuksia.
Hidari loikkasi pari vuotta sitten Norjaan kauhistuttuaan tapaan, millä Iran lahtaa kansalaisiaan, ja on siitä lähtien asunut Oslossa, josta käsin hän työskentelee Khamenein vallan kaatamiseksi.
Hän kehotti länsimaita suuntaamaan Iranin vastaiset boikottinsa diplomaattisiin suhteisiin sulkemalla sen lähetystöjä ja kieltämällä diplomaattisuhteet sen kanssa, kuten ne tekivät taistellessaan apartheidmaita vastaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=300983

5. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Davosin talousfoorumissa Newsweek ja Daily Beast haastattelussa, että USA on valmistautunut kirurgisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksiin, elleivät sanktiot ja P5+1 neuvottelut johda tyydyttäviin tuloksiin. Daily Beastin toimittajan arvioon, että presidentti Obama on haluton sotilaallisiin iskuihin Irania vastaan, Barak totesi, että myös Israel pitää parempana diplomaattista ratkaisua, mutta että kaiken varalta tulee olla valmius äärimmäisiin ratkaisuihin, sillä hän epäili arabikevään tuulien ulottuvan Iranin rannikoille asti, eikä varsinkaan rakentavansa taktiikkaa sen varaan. Toiseksi hän epäili sanktioitten koventamista todella pureviksi Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi. Pääministeri Netanyahu vihjaili marraskuussa Israelin yksin tekemistä ilmaiskuista Iraniin, mutta hän on vaiennut siitä mahdollisuudesta vaalien aikana ja sen jälkeen, joskin todeten, että Iranin ydinpommin uhka lähenee ja kasvaa päivittäin. USA:n uusi ulkoministeri John Kerry totesi torstaina, että USA:n Iranin politiikan päämääränä ei ole tilanteen säilyttäminen ennallaan, vaan Iranin ydinpommin rakentamisen estäminen, ja varoitti kellon tikittävän sopivan ratkaisun löytämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164592#.UQTcwWJHT-k
-          Syyrian hävittäjät iskivät moneen kohteeseen maassa lauantain aikana. Ainakin Aleppon ja Raqan provinsseihin, Daraan etelässä, Damaskoksen Jobar-alue ja Ghutan itäosa olivat hyökkäysten kohteina. Verisin isku tapahtui Aleppon provinssissa Majibin kaupunkiin, jossa kuoli 16 ihmistä, heistä puolet lapsia. Puolueeton tarkkailija eri lähteisiin tukeutuen sanoi, että 83 ihmistä sai surmansa lauantain aikana, 47 heistä siviilejä. YK:n tilastojen mukaan yli 60 000 ihmistä on saanut surmansa 22 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana, jotka alkoivat rauhallisina mielenosoituksina, mutta ovat sittemmin kiihtyneet ulkomaitten tukemaksi kapinaliikkeeksi ulkomaisine aseineen ja palkkasotureineen, joita rahallisesti tukevat UAE, Qatar ja Saudi Arabia USA:n toimiessa aseitten toimittajana. Taistelut ovat lähettäneet yhä lisääntyvien pakolaisten joukot naapurimaihin, Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan. Heidän lukumääränsä pelätään nousseen 1.1 miljoonaan. Englanti antoi 33 miljoonaa USD, mikä ohjataan Jordaniassa toimivan pakolaisia avustavan järjestön kautta, kuten AFP raportoi torstaina. Pakolaisten olosuhteet talven tavallista runsaampien sateitten vuoksi ovat todella surkeat teltta-alueiden jouduttua veden valtaamaksi, mihin liittyy ruokatarvikkeiden vähyys ja hygienian puutteellisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164590#.UQThEGJHT-k
-          Syyrian presidentti Assad suunnitteli terrori-iskua Mekkaan pyhiinvaelluskuukauden aikana viime syksynä, kertoo entinen diplomaatti Imad  al-Haraki. Hänen mukaansa Hizbullah oli lähettänyt 20 miehen iskuryhmän Mekkaan ollen jatkuvassa yhteydessä Syyrian konsulaattiin Jeddassa. Saudi Arabia sai vihiä suunnitelmasta 23. lokakuuta ja karkotti 25.10. maasta 3 Syyrian konsulaatin virkailijaa. Syyria otti silloin yhteyden Harakiin, joka silloin oli Thaimaassa, ja kehotti häntä johtamaan terrori-iskua. Al-Haraki kertoi tietonsa Al-Hayat saudilehden toimittajalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164585#.UQTlRWJHT-k
-          USA:n presidentti Barack Obama ei ole katsonut asialliseksi onnitella Israelin pääministeriä ja Likutenun johtajaa Benyamin Netanyahua vaalivoiton johdosta, kuten diplomaattinen protokolla edellyttäisi, eikä kukaan muukaan länsimaan johtaja. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nuland totesi lehdistötilaisuudessa, että USA tulee uudelleen aktivoimaan Israelin ja PA:n välisten keskustelujen käynnistämisen yli neljän vuoden koomasta. Asioita tullee hoitamaan uusi ulkoministeri John Kerry. Nuland huomioi, että Israelin vaalit ovat vasta äskettäin päättyneet, eikä ole tietoa, kuka neuvotteluja tulee johtamaan Israelin puolelta hallitusneuvottelujen alkaessa keskiviikkona, jolloin selviää, kenelle presidentti Peres antaa hallituksen muodostamistehtävän, minkä toteutuminen voi kestää kuusi viikkoa. Nuland antoi ymmärtää, että USA:n kanta rauhanneuvottelujen perustaksi on muuttumaton, eli Palestiïnan valtion länsiraja Israelia vastaan tullee noudattamaan 1949 aselepolinjoja ja sen pääkaupunkina tullee olemaan Jerusalemin itäosa. USA:n erikoiskoordinoija Lähi Idässä Robert Serry sanoi julkaisemassaan lausunnossa, että lähi ajat ovat kriittiset kahden valtion periaatteen toteuttamisen kannalta, mitä USA hänen mukaansa pitää elintärkeänä pysyvän rauhan saavuttamiseksi alueella. Serry tunnetaan useista Israelia kriittisesti arvostelevista lausunnoistaan, eikä pitkähkö oleskelu alueella näytä kasvattaneen hänen ymmärrystään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164595#.UQTn6GJHT-k
-          Liekö enne vai ei, mutta entinen pääministeri Ariel Sharon, joka sai massiivisen aivo-verenvuodon alkuvuodesta 2006 ja on siitä lähtien maannut koomassa vihannes-asteelle taantuneena Sorokan sairaalassa, on alkanut aivo-skannausten mukaan alkanut osoittaa positiivisia reaktioita vastaten – joskin heikosti – ärsytyksiin, jopa silmien liikuttamisella. Sharonin edustaja Raanan Gissin kertoi AFP:n toimittajalle, että Sharonin MRI osoittaa tiettyä muutosta positiiviseen suuntaan. Sharonin poika Gilad kertoi 2011 haastattelussa, että hänen isänsä vastaa hänen puheisiinsa liikuttamalla silmiään tai sormiaan osoitukseksi siitä, että hän kuulee puheen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164594#.UQTsn2JHT-k
-          Kinneretin vedenkorkeus jatkaa nousuaan nousten viikon aikana 10.5 sm. Se on nyt 210.80 metriä Välimeren pinnan alapuolella. Sateet jatkuvat ainakin sunnuntaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164597#.UQTu0mJHT-k
-          Arabit jatkavat mellakointiaan Gush Etzionin juutalaiskaupungin lähettyvillä, mitä sotilaat joutuvat hillitsemään kyynelkaasua käyttäen. Perjantaina 20-vuotias arabi sai sotilaan ampuman kanisterin kasvoihinsa ja jouduttiin viemään sairaalaan. Arabien väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet dramaattisesti Gazan ”Pilvenpatsas” operaation jälkeen, minkä Netanyahu keskeytti ennen maa-armeijan hyökkäystä Gazaan. Myös Jerusalemin luoteissuunnalla arabit kokoontuivat kukkulalle, jonne he aiemmin pystyttivät neljä telttaa, jotka IDF poisti. Tästä siviili-tottelemattomuudesta on tullut uusi metodi, jolla arabit pyrkivät vaikuttamaan Israelin kansan yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta pehmittää hallitusta yhä uusiin myönnytyksiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164577#.UQTvwWJHT-k
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah totesi perjantaina televisioidussa puheessaan tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin profeetta Muhammedin syntymäpäivää, ettei Israelilla ole viime vaalien seurauksena selvää johtajaa. Hän sanoi, että Israel on nyt johtaja-kriisissä Netanyahun menettäessä valtaansa vaalien tuloksena. Nasrallah ylisteli Gazan hallintoa, joka saa voimansa vastarinnasta, eikä ole kääriytynyt viltteihinsä kuten Mahmoud Abbasin johtama Länsiranta. Hän sanoi, että vuoden 2006 Libanonin kakkos-sodan aikana Hizbullah kätki tehokkaimmat ohjuksensa siten, ettei vihollinen niitä löytänyt todeten, että ne olisi voitu laukaista silloin, mutta siitä pidättäydyttiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164579#.UQTxx2JHT-k
-          YK aloittaa tutkimukset USA:n ja Israelin UAV-koneitten suorittamista pommitus-lennoista, joissa kuolee siviilejä, joista etenkin lasten osuus on korkea. USA on yhä enemmän turvautunut näihin miehittämättömiin koneisiinsa, joista suomalainen media käyttää sanaa ”lennokki”, mikä huonosti kuvaa suuren matkustajakoneen kokoista konetta, jota ohjataan maasta käsin koneen välittämien jatkuvan videokuvan mukaan. Israel ei ole päättänyt, antaako se tutkimusapua YK:n tutkijoille. http://www.timesofisrael.com/un-expert-to-probe-reported-israeli-drone-attacks/
-          Kolme palestiinalaista arabia haavoittui IDF:n sotilaitten luodeista heidän lähestyttyään kaistaa Israelin puolella erottavaa turva-aitaa. Useimmat näistä aidan varteen tulleista ovat pommien asettajia, eikä IDF voi siksi ottaa riskiä antaessaan heidän tulla sinne alueelle, jota IDF pitää kiellettynä sotilasalueena. http://www.timesofisrael.com/three-palestinians-reported-injured-by-idf-near-gaza-border/