Posts

Showing posts from May 8, 2011
PERJANTAI 13.05.111.PERJANTAI, kuukauden kolmastoista päivä, on joittenkin enteisiin ja merkkeihin

uskovien mielestä onnettomuuksien päivä. Onneksi tämä luku ja päivä voidaan yhtä hyvällä syyllä todeta onnen ”päiväksi, jonka Herra on tehnyt”. (Ps.118:24) Roomalaiskirjeessä annetaan ohjeita näin: ”Toinen pitää yhden päivän toista parempana; toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä, olkoon kukin omassa mielessään täysin varma. Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa.” (Rm.14:5-6)Näyttäkööt enteet ja merkit mitä tahansa, Israelin turvallisuusjoukot valmistautuvat joka tapauksessa mielenosoituksiin, jotka voivat kehittyä väkivaltaisiksi muslimien kuunneltua mullahinsa saarnaa Al-Aksa moskeijassa ja hajaannuttua Temppelivuoren tasanteille Jerusalemissa. Tämä toistuu viikosta viikkoon, eikä tämä päivä liene poikkeus varsinkaan siksi, että palestiinalaiset odottav…
TORSTAI 12.05.111. RAUHA Israelin ja PA:n välillä on tulossa vaikka vasten tahtoamme, mikäli rauhansuunnitelmien runsaus on jonkinlainen enne siitä.

Presidentti Shimon Peres esitteli itsenäisyyspuheittensa yhteydessä oman suunnitelmansa, jonka mukaan Palestiinan valtio perustetaan 1949 aselepolinjojen mukaan siten, että Israel liittää itseensä kolme suurinta juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa ja vaihtaa niitä vastaan maata Negevistä. Hän vihjaa, että kolmen suuren yhteisön ulkopuolella asuvat juutalaiset voivat muuttaa vapaaehtoisesti korvausta vastaan. Muista hän ei puhu mitään, mutta puheen sävystä voi arvioida, että ne pakotettaisiin sieltä pois. Abbas on moneen kertaan todennut, että Palestiinan valtio tulee olemaan ”judenrein”, yhtään juutalaista ei sallita sen ”pyhällä maaperällä”. Peresin suunnitelma on karkean luonnosmainen, hänellä ei ole edes oikeutta esittää sellaista, mutta ei vain malta pysytellä sivussa. Itse asiassa ulko-ministeri Liebermanin rajoitusten vuoksi …
KESKIVIIKKO 11.05.11

1.KAATUNEITTEN muistopäivän ja itsenäisyyspäivän tilaisuuksien poistuttua historiaan
Israelin diplomaattinen ja poliittinen kenttäväki alkaa heräillä ja puuttua päivänpolttaviin kysymyksiin, joissa riittääkin märehdittävää ja pohdittavaa. Israelin politiikan kirjavuuden ja vastakohtaisuuden tuntien ei ole ihme, jos julkisuuteen lasketut tiedot ovat myös sitä.

PALESTIINALAISTEN sovintopyrkimykset ovat luonnollisesti listan kärjessä, minkä tärkeyttä korostaa pääministeri Netanyahun matka Washintoniin, jossa hän pitänee odotetun linja-puheen USA:n kongressille 20. toukokuuta. Hänen odotettiin paljastavan siellä uuden rauhan-suunnitelmansa, mutta Fatahin ja Hamasin yllättävä lähentyminen sovintopaperin muodossa pakottanee hänet heittämään luonnoksensa paperikoriin ja aloittamaan uuden kirjoittamisen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi puheessaan tiistaina Netanyahulle ideoita, joiden pohjalta hänen tulisi puhettaan kehitellä. Lieberman puhui perinteisillä ulkoma…
MAANANTAI 09.05.11

1. TÄNÄÄN yhdeksäs toukokuuta (läntisen kalenterin mukaan) Israelissa hiljennytään muistamaan sodissa kaatuneita miehiä ja naisia. Viralliset juhlallisuudet alkoivat eilen illalla Kotellilla, Länsimuurilla, jossa pidettiin minuutin kestävä hiljaisuus kello 20.00. Sireenin ääni ilmoitti hiljaisen muiston alkamisesta kaikkialla Israelissa.

KAIKKIAAN 22 867 miestä ja naista on saanut surmansa joko taisteluissa vihollista vastaan ja 2443 siviiliuhria terroristien hyökkäyksissä vuodesta 1860 lähtien. Tilaisuuteen Kotellilla osallistuivat maan johtavat henkilöt presidentistä ja pääministeristä sekä sotilaskomentajista lähtien. Kello 16.30 vainajien omaiset osallistuivat muistotilaisuuteen Ammuskukkulalla (Ammunition Hill); 21.00 aikaan alkoivat Knessetin edustan aukiolla laulu- ja soittoesitykset, johon osallistuivat Knessetin puhemies Reuven Rivlin, puolustusministeri Ehud Barak sekä terveysministeri Kahlon.

Muistotilaisuudet jatkuvat tänään maanantaina. Toinen hiljai…
SUNNUNTAI 08.05.11

1. 27 USA:N senaatin jäsentä esitti vaatimuksen Obamalle, että PA:n taloudellinen tuki
täytyy keskeyttää, kunnes selviää, mihin Fatahin ja Hamasin välillä solmittu yhteistoiminta johtaa. Keskeisin vaatimus heillä on, että Hamas luopuu terrorismista Israelia vastaan ja tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon.
Senaattorien kirjeessä Obamalle sanotaan mm. seuraavaa: ”On välttämätöntä, että teet selväksi presidentti Mahmoud Abbasille, että PA:n osallistuminen yhteishallitukseen uudistamattoman Hamasin kanssa vaarantaa sen yhteyden USA:n kanssa, mukaan lukien sen saama USA:n tuki.” Kirjelmän, jonka allekirjoittajat olivat pääasiassa demokraatteja, aloitteen tekijöinä olivat senaattorit Robert Menendez New Jerseystä ja Robert Casey Pennsylvaniasta.
Kirjelmässä todettiin edelleen, että senaatti olettaa PA:n tiedostavan, että USA:n laki kieltää tuen antamisen Palestiinan hallitukselle, jonka jäsenenä terrorijärjestö Hamas on, ellei uusi hallitus ja kaikki sen jäsenet j…