Friday, January 09, 2009

PERJANTAI 09.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 14. päivä, maaoperaation 6. päivä.
ISRAELIN sotilastappiot nousivat eilen yhdeksään kuolleeseen ja kymmeniin haavoittuneisiin. Eilen kapteeni Omer Rabinowitch, 23 Aradista, ja kersantti Amit Robinson, 21 Magalin kibbutsista Baka al-Charbiyasta etelään, kuolivat kiväärin luodeista, sekä majuri Ro´i Rosner, kuoli panssarintorjuntaohjuksen osumasta, mikä haavoitti myös toista sotilasta.
Eilen iltapäivällä 7 sotilasta haavoittui kranaatin sirpaleista Eshkolin alueella, yksi heistä vaarallisesti.
PALESTIINALAISLÄHTEET kertovat, että IAF teki eilen n. 24 pommituslentoa Gazan kaistalle. Yksi ihminen kuoli ja 10 haavoittui iskussa Gazan kaupunkiin. Toisessa iskussa Gazan pohjoisosassa rakettimiehistöä vastaan sai surmansa kolme miehistön jäsentä. Isku tapahtui 150 m:n päässä sairaalasta, haavoittaen lisäksi 12 sivullista, kertoo tietolähde. Taistelut kiihtyivät torstain aikana keskiviikkoyön rauhallisen jakson jälkeen. (JP)
2. TERRORISTIT ampuivat eilisen torstaipäivän aikana n. 30 rakettia Gazasta Israeliin. IDF:n asiantuntijat varoittavat, että Hamasilla on vielä runsaasti, kymmenittäin, pitkänmatkan raketteja, joilla se yltää Beershebaan, Ashkeloniin, Ashdodiin, Ofakimiin, Kiryat Gatiin, Kiryat Malachiin ja kaikkiin tämän kantomatkan sisällä oleviin juutalaisyhteisöihin. Jotkut tiedot kertovat, että Hamasilla on iranilaisvalmisteisia Fajr3 ja ehkä myös Fajr5 ohjuksia, joilla se yltää Tel Aviviin – ainakin sen esikaupunkiin Rishon LeZioniin – sekä Dimonaan. Näitä kuitenkin säästetään viimeiseksi valtiksi, kun kaikki muut mahdollisuudet on käytetty. Mikään uutislähde ei ole kertonut, että Hamasilla olisi joukkotuhoaseita, bio- tai kemiallisia kärkiä raketteihinsa, mutta Hamasin vihjailut suurista yllätyksistä voivat ennakoida tätä.
TORSTAIN AIKANA Gazasta ammuttujen rakettien ei ilmoiteta surmanneen ketään, mutta muutamia ihmisiä haavoittui ja lukuisia joutui shokkiin. (JP)
3. RAKETTITULI Gazasta Israeliin kiihtyi heti perjantaiaamusta. Kahdeksan maissa hälytyssireenit soivat sekä Ashkelonissa että Ashdodissa, vain muutama tunti sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto julkisti päätöslauselman no 1860, jonka mukaan taistelut tulee lopettaa välittömästi. Ainakin yksi raketeista putosi aukealle alueelle Ashdodissa, ja yksi raketti tuhosi taloja Eshkolin aluekeskuksessa. Kukaan ei haavoittunut. Tuntia aiemmin neljä rakettia putosi Beershevan lähelle aukeille alueille ilman ihmisvahinkoja. Kaupungin asukkaat kertovat, etteivät he voi nukkua öisin, ja tultuaan töistä tai asioiltaan he linnoittautuvat kotiinsa peläten kaiken aikaa lastensa turvallisuudesta.
SHIN BETIN keräämien tietojen mukaan operaatio Cast Lead alusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin yli 450 rakettia, joista uutuutena aiempaan käytäntöön kaupungit n. 40 km:n etäisyydellä rajalinjasta ovat joutuneet hyökkäyksen kohteiksi.
IDF:n taholta vakuutetaan, että Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat kärsineet raskaita tappioita IAF:n ja maajoukkojen iskuissa, minkä korvaaminen uusilla aseilla veisi vuosikausia. Tämä on heikentänyt terroristien mahdollisuuksia ampua rakettejaan Israeliin, mutta ei ole pystynyt lopettamaan sitä kokonaan. (JP)
4. AKTIIVISTEN taistelujen ohessa käydään kiihtyvää propaganda- ja tiedostussotaa Israelin ja Hamasin sekä sitä tukevien järjestöjen ja maiden välillä. Kansainvälinen Punainen Risti syytti Genevessä torstaina Israelia, ettei se avusta haavoittuneitten palestiinalaisten hoitamisessa ja asettaa hylättäviä esteitä hoitohenkilökunnan tielle päästä heidän luokseen. Se kertoi tapauksesta, jossa eräästä kodista oli löydetty 4 pientä lasta kuolleen äitinsä ruumiin vierestä. IDF oli estänyt Punaisen Ristin työntekijöitten pääsyn Zeituan lähiöön Gazan kaupungissa usean päivän ajan. IDF sanoo, että kielto johtui meneillään olevista taisteluista. PR:n edustaja valittaa, että lupa saatiin keskiviikkona, vasta 4 päivää taistelujen jälkeen. Hän kertoi, että alueelta löydettiin 15 ruumista ja 18 haavoittunutta kolmesta talosta. Mukana oli lapsia, jotka olivat liian heikkoja voidakseen seisoa pystyssä. Lupa päästä muihin alueen taloihin kiellettiin, hän kertoi. Israelin lähettiläs Genevessä Aharon Leshno-Yaar tyrmää PR:n syytteet todeten, että Israel noudattaa kansainvälisiä lakeja ihmisoikeuskysymyksissä, ja että avustusjärjestöt voivat mennä alueille taistelujen jälkeen, mutta ei niiden aikana. Hän kertoi, että IDF toimii yhdessä avustusjärjestöjen kanssa, ja useita haavoittuneita palestiinalaisia on siirretty hoitoon Israelin sairaaloihin. Lisäksi IDF noudattaa päivittäin kolmen tunnin yksipuolista tulitaukoa, jonka aikana avustuskolonnat pääsevät Gazaan.
IDF:n taholta selvennetään, että määritelmä aseistettu, taisteluihin osallistuva henkilö, on epämääräinen, koska Hamasin taistelijat eivät usein käytä asepukua, mutta osallistuvat taisteluihin toisten mukana.
TORSTAINA humanitäärisen tulitauon aikana joku tuntematon ampui UNRWA:n tarvikkeita kuljettavan rekka-auton kuljettajan ja haavoitti kahta muuta. Tämä nosti uuden syytösten aallon IDF:n toimia vastaan. UNRWA ilmoitti, että se lopettaa toistaiseksi kaikki avustustoimensa Gazassa välikohtauksen vuoksi. YK:n alainen UNRWA ruokkii n. 750 000 ihmistä Gazan alueella, joilla ei useillakaan ole muuta tapaa saada ruokaa ja lääkkeitä. Asiaa tutkitaan, mutta tosiasia on, että Eretz-terminaalin lähellä kuoli yksi autonkuljettaja ja kaksi muuta ihmistä haavoittui, joita hoidetaan Ashkelonissa Barzilain sairaalassa.
ISRAEL jatkaa aloittamaansa humanitääristä tulitaukoa välikohtauksesta huolimatta. (JP)
5. ATATRAN kaupungissa Gazan pohjoisosassa toimivat laskuvarjojääkärit löysivät etsintöjensä yhteydessä Hamasin laatiman kartan, jossa yksityiskohtaisesti osoitettiin, miten Hamas asetti sala-ampujia, erilaatuisia pommeja ja muita ansoja kaupungin alueella siviili-asuntoihin tai niiden sisäänkäynteihin. Sotilastiedustelun johtava upseeri prikaatikenraali Yuval Halamish esitteli löydettyä karttapiirrosta median edustajille eilen. ”Kartassa terroristit näyttävät sala-ampujien sijoituksen, tienvarsipommien, panssarintorjuntapommien sekä maamiinojen paikat. Tämä on siviilialuetta, ja kuitenkin kartassa nähdään, miten Hamas asetti miina- ja pommiansoja asuntojen sisäänkäynteihin IDF:n sotilaita varten.”
Toisessa tapauksessa kartassa näytettiin, miten laaja pommi oli asennettu lähelle bensiini-asemaa, mikä lauetessaan olisi aiheuttanut laajaa tuhoa alueen rakennuksille ja asukkaille. Kolmannessa tapauksessa sotilaat löysivät sotilaaksi puetun mannekiininuken asunnon sisäänkäynnissä. Jos sotilaat olisivat menneet sisään asuntoon, nukkeen asetettu pommi olisi räjähtäessään romauttanut asunnon lattian, jonka alla olevien tunnelien kautta terroristit olisivat voineet siepata putouksessa haavoittuneita tai kuolleita sotilaita. (JP)
6. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO sai lopulta neljän päivän jahkaamisen ja neljän tunnin viimeisen rutistuksen jälkeen hyväksyttyä Gazan taisteluja koskevan päätöslauselman äänin 14-0, USA:n pidättyessä äänestämästä. Israel yritti viimeiseen saakka saada päätöstä siirrettyä 24 tunnilla voidakseen nähdä, miten Kairon tulitaukoneuvottelut edistyvät. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, eikä USA:n edustajilla ole enää voimaa eikä halua puuttua pontevammin YK:n sisällä tapahtuvaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Rice kertoi myöhemmin, että USA olisi myös halunnut ensin Kairon keskustelujen edistyvän, mutta totesi, että USA kannattaa tehtyä päätöstä. Rice muisti myös mainita Hamasin sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ja vaati, että hänet täytyy vapauttaa. Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shavet totesi, että YK:n tulee keskittyä lopettamaan Hamasin terroristisen toiminnan ja todeta, ettei terrorijärjestö voi koskaan toimia laillisena johtajistona.
PÄÄTÖSLAUSELMASSA vaaditaan Israelin ja Hamasin välisten taistelujen välitöntä lopettamista. Siinä tähdennetään, että tulitauon tulee olla välitön, kestävä ja molemmin puolin kunnioitettu johtaen IDF:n voimien täydelliseen poistamiseen Gazasta. IDF:n vetäytymistä vaaditaan toteutettavaksi vasta sitten, kun tulitauko on hyväksyttävästi voimassa. Arabimaitten lähettiläät olivat kovan julkisen paineen alla vaatia välitöntä taistelujen lopettamista, jotka ovat vaatineet yli 760 Gazan asukkaan hengen. Päätöksessä ei mainita Hamasia ollenkaan, mikä on varsin outoa tulitaukoa sovittaessa, ikään kuin Gazassa olisi vain IDF:n sotilaita eikä vastapuolta ollenkaan. Ainoa viittaus Hamasin suuntaan on ”turvallisuusneuvoston tuomio kaikenlaista siviilejä kohtaan osoitetun väkivaltaisuuden, vihamielisyyden ja terrorismin harjoittamista vastaan”. Päätöslauselma asettaa vastuun jäsenvaltioitten harteille, joitten tulee toimia päätöslauselman tavoitteiden toteuttamiseksi, joihin kuuluu kaikenlaisen laittoman aseitten salakuljetuksen lopettaminen sekä toimia siten, että ”haave kahdesta valtiosta, jotka asuvat turvallisina ja rauhassa, voi toteutua”. Lauselma antaa tukensa kvartetin esittämän kansainvälisen konferenssin toteutumiselle kuluvan vuoden aikana, jossa Palestiinan valtion itsenäistyminen voitaisiin todeta. Teksti on osoitteessa:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3653258,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi IDF:n komentaja Moshe Ya´alon on huolestunut, että sotatoimia ohjaavien ministerien päätöksiä ohjaavat poliittiset laskelmat. Hän antoi tunnustusta IDF:n operaatioille todeten, että armeija on osoittanut todelliset kykynsä ja osaamisensa. Hän totesi, että IDF:n toimien ainoa tarkoitus on uuden turvallisuuskriteerin saavuttaminen maan eteläosissa, eikä siihen tarvita enempää hallituksen kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia eikä kansainvälisiä joukkoja. (ynet)
- Obama on salaisesti valmistellut keskustelujen aloittamiseksi Hamasin kanssa taistelujen loputtua, kertovat jotkut uutislähteet. Tämä olisi täydellinen muutos Bushin harjoittamaan politiikkaan, ettei terroristien kanssa neuvotella. (ynet)
- IAF iski yli 50:en kohteeseen viime yön aikana Gazassa. (INN)
- 43 000 asukkaan Nasaret Illit, yläkaupunki, pelkää väkivaltaisuuksia kommunistisen Hadash-puolueen mielenosoitustilaisuuden yhteydessä. Kaupungin pormestari vaatii Avi Dichteriä peruuttamaan lauantain tilaisuuden, jonka tarkoituksena on tuomita IDF:n toimet Gazassa. (INN)
- Poliisi rajoitti vain yli 50-vuotiaitten arabimiesten pääsyn Temppelivuorelle perjantaipäivän rukoustilaisuuteen. (INN)

Thursday, January 08, 2009

TORSTAI 08.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 13.päivä, 2.vaiheen maaoperaation 5. päivä.
Hallitus käsitteli eilen Gazan tilannetta ylimääräisessä istunnossaan. Kiireisin aihe oli, miten suhtautua Egyptin ja muutamien muitten maitten aktiivisiin tulitaukoesityksiin. Hallitus päätti jatkaa operaatiota julistettuaan eilen 3 tunnin omaehtoisen tulitauon ruoka- ja lääkintä- tarvikkeitten kuljettamiseksi Gazan kaistalle, jonka aikana 80 rekka-autoa pääsi Gazaan. Hallitus käsitteli myös esitystä kolmannen vaiheen aloittamiseksi maaoperaatioissa, mutta ei tehnyt siitä päätöstä, vaan haluaa seurata diplomaattisten ponnistelujen etenemistä.
HALLITUS päätti lähettää Kairoon delegaation, jonka tehtävänä on keskustella Egyptin tekemästä tulitaukoesityksestä. Delegaatioon kuuluvat Amos Gilad puolustusministeriöstä ja Olmertin edustajana Shalom Turgeman. Olmert lähetti turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa Washingtoniin kertomaan tilanteesta.
EGYPTI antoi Hamasille ultimaatumin vastata torstaiaamuun mennessä, miten se suhtautuu Egyptin esitykseen. Hamasin delegaatio on tiettävästi Kairossa.
EGYPTI esitti pyynnön Olmertille saapua Kairoon keskustelemaan tulitaukoesityksestä, mutta ajankohta näyttää olevan auki. Israelissa arvioidaan, että Olmert haluaa turvallisuuskabinetin kokoontuvan uudelleen käsittelemään tilannetta. Hallituksen istunnossa neljä ministeriä halusi operaation Cast Lead jatkuvan ja siirtyvän kolmanteen vaiheeseen. (JP)
2. IDF pudotti keskiviikkona satoja lentolehtisiä Philadelphia-käytävän lähellä oleville alueille kehottaen asukkaita poistumaan määrätyltä alueelta torstaiaamuun mennessä. Alueella asuu n. 30 000 asukasta. IAF jatkoi pommituksia pitkin päivää ja illan pimetessä keskiviikkona ja ne lienevät jatkuneen pitkin yötä. 800 asukasta pakeni YK:n ylläpitämiin kouluihin. IDF:n tarkoituksena on tuhota salakuljettajien kaivamat tunnelit Gazasta Siinaille, kuten myös talot, josta tunnelit alkavat, mahdollisimman tarkkaan ennen tulitauon alkamista. Egyptin Hamasille antaman ultimaatumin ajoittaminen torstaiaamuun voi olla koordinoitu IAF:n ilmaiskujen mukaan. IDF:n taholta ilmoitettiin eilen, että maaoperaation toisen vaiheen saattaminen loppuun saadaan suoritettua ennen sapattia.
HAMASIN edustaja ilmoitti eilen, että sen ehdot tulitaukoon ovat ehdottomat: IDF:n tulee vetää joukkonsa pois Gazan kaistalta ja avata kaikki ulosmenotiet ilman rajoituksia. IDF ei voine missään oloissa suostua näihin. Rajaterminaali-liikenteen valvomiseen lienee harkittu YK:n alaisia tai muita kansainvälisiä joukkoja. Egypti vaatii, että PA:n asettamien poliisien tulee valvoa terminaaleja, mihin Hamas ei voine suostua. Israelin taholta on vaadittu, että rajavalvojilla tulee olla laajemmat valtuudet kuin mitä Rafahin valvojilla oli. (JP)
3. IDF ILMOITTAA tuhonneensa 100 salakuljetustunnelia eiliseen iltaan mennessä, mutta niitä on siellä lisää. IDF harkitsee asentavansa maahan koko Philadelphia-käytävän pituudelta herkkiä kaapelisensoreita, jotka pystyvät tunnistamaan kaivamisen aiheuttaman tärinän maaperässä. USA:n Egyptin rajapoliiseille antamat tunnistimet eivät ole estäneet tunnelien käyttämistä ja uusien kaivamista. Panssarit avustavat tunnelien tuhoamisessa.
KESKIVIIKON taisteluissa 9 sotilasta haavoittui lievästi. 29 palestiinalaista taistelijaa sai surmansa, niiden mukana neljä, jotka IAF:n ohjus surmasi heidän autoonsa.
HAMAS kunnioitti IDF:n yksipuolisesti julistamaa tulitaukoa keskiviikkona 13.00 ja 16.00 välillä, mutta aloitti rakettitulituksensa uudelleen tulitauon loppuessa. Keskiviikkoiltaan mennessä terroristit olivat ampuneet 22 rakettia Israeliin, kolme niistä Ashkeloniin, yksi Ashdodiin, 9 Sderotiin, yksi Kiryat Malachiin, kaksi Ofakimiin ja neljä Netivotiin. Kaksi ihmistä haavoittui lievästi rakettien sirpaleista ja 26 ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. (JP)
4. AIKAISIN TORSTAIAAMUNA Libanonista ammuttiin neljä Katjusha-rakettia Israeliin. Kolme putosi ilmeisesti asutusten ulkopuolelle Nahariyasta itään, mutta yksi raketti osui vanhustentaloon Nahariyassa haavoittaen kolmea ja saaden 14 ihmistä shokkiin. Rakettien laadusta päätellen ne ampui palestiinalaisia tukeva järjestö Libanonissa eikä Hizbullah, vaikka sen omistama TV-yhtiö al-Manar ilmoitti raketti-iskusta mainitsematta, mikä ne ampui. Hamasin edustaja Libanonissa ilmoitti, ettei se ole ampumisen takana eikä tiedä kuka oli.
Nahariyan ja Shlomin asukkaita on pyydetty pysyttelemään pommisuojissa tai lähellä niitä, ja koulut on toistaiseksi peruutettu. Raketti-isku tuli lasten ollessa menossa kouluihinsa.
IDF vastasi raketti-iskuun välittömästi tulittamalla tykistöllä alueita, joista raketit ammuttiin. Tähän mennessä ei ole tietoa, aiheuttivatko tykin ammukset vahinkoja. IDF ampui myös kranaatteja Libanoniin. Beirutissa koulut suljettiin IDF:n vastaiskun pelossa. Puolustusministeriö valmistautui tilanteen kärjistymiseen pohjoisessa Libanonin rajalla kutsumalla reserviläisiä asepalvelukseen. (ynetnews)
5. ”KERRON SINULLE, OLMERT, sinä häviäjä, turhaantunut ja voitettu Libanonissa, sinä et tule voittamaan Hamasia kuten et pysty tuhoamaan Hizbullahia”, olivat Hizbullahin pääsihteerin sheikki Hassan Nasrallahin terveiset Olmertille, jotka välitettiin Hizbullahin TV-yhtiön al-Manar kautta eilen. Hän kertoi, että Hizbullah on varustautunut ja varoitti, että Israel tulee kokemaan vieläkin suuremman tappion, jos se uskaltaa hyökätä Libanoniin. Nasrallah kehui, että heinäkuun 2006 sota Libanonissa oli puutarhakävelyä verrattuna siihen, mitä IDF tulisi kokemaan uudessa sotatilanteessa Hizbullahin kanssa. Hän hyökkäsi myös arabijohtajia vastaan, jotka kaavailevat tulitaukoa Israelin kanssa sen sijaan, että asettuisivat Gazan palestiinalaisten rinnalle. Tämä nähdään suorana hyökkäyksenä Egyptiä, Jordaniaa ja Ranskaa vastaan, jotka ovat aktiivisimmin pyrkineet saamaan taistelut Gazassa loppumaan. Hän syytti Israelia, että se haluaa tuhota koko palestiinalaisten asian ja toiveet. Hän kehotti kaikkia valppauteen: ”Me emme tunne heikkoutta, pelkoa emmekä antaudu”, hän uhosi.
ISRAELIN johto varoitti aiemmin Hizbullahia, jota se pitää osana Libanonia, että jos se kuumentaa tilanteen etelärajallaan, Israelin vastaus tulee olemaan raju. (haaretz)
6. IRANIN PARLAMENTIN puhemies Ali Larijani tapasi eilen Damaskoksessa Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Mashaalin, sekä aiemmin Islamic Jihadin johtoa. Tilaisuudesta ei ole annettu julkilausumaa, mutta sen aiheena oli varmaan Egyptin tekemä tulitaukoesitys ja sitä seuraava rauhansopimus Israelin ja Hamasin kanssa. Keskustelut Larijanin ja Mashaalin välillä käytiin Iranin Syyrian lähetystössä jatkuen pitkälle aamuyöhön. Hamasin Syyriassa majailevan ulkopoliittisen johdon ja Gazassa sijaitsevan pääministeri Ismail Haniyehin välillä raportoitiin tiettyjä erimielisyyksiä tulitauon sopimisesta Israelin kanssa. Hamasin ilmoituksen mukaan järjestö ei halua tehdä pitkäaikaista sopimusta. Haniyeh olisi ehkä halukkaampi tulitaukoon kuin Mashaal, joka asuu suhteellisen turvallisesti Damaskoksessa, ainakin niin kauan, kuin Mossad antaa hänen olla rauhassa.
Iran on Syyrian ohella Hamasin tärkein tukija sekä taloudellisesti että asetoimittajana. Hamasin Gazaan salakuljettamat aseet ovat joko Iranissa valmistettuja tai tuotu sen kautta.
Larijani tapasi keskiviikkona Syyrian presidentti Bashar Assadin keskustellen tämän kanssa Gazan tilanteesta ja mahdollisesta tulitauosta. Aiemmin Syyriassa vieraili Iranin korkea turvallisuusjohtaja Saaed Jalili, joka myös tapasi Hamasin ja Jihadin johtoa. (haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- UNRWA:n edustaja vakuuttaa olevansa 99.9 % varma, ettei IAF:n tuhoaman koulun alueelta Gazassa ammuttu raketteja. Israelin arabi Taleb A-Sanaa (united arablist) aikoo nostaa syytteen korkeimmassa oikeudessa Olmertia, Barakia ja Ashkenazia vastaan koulun tuhoamisesta. Hän uhoaa, ”ettei Israel voi rikkoa kansainvälistä lakia joutumatta vastuuseen siitä”, kuten hän esittää. Täytyy muistaa, että Israelissa on nyt vaaliaika ja äänenpainot ovat sen mukaiset. Israelin arabit hyökkäävät perinteisesti kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa Israelia vastaan. Se on se viides kolonna. (JP)
- Kansanedustaja Arye Eldad (NU) puolestaan sanoi mielenosoituksen aikana pitämässään puheessa, että UNRWA on terrorismin ja vihan suojakilpi Israelissa. Varsin monelta taholta vaaditaan UNRWA:n lakkauttamista. (JP)
- Egypti vaatii, että Iran pidättää henkilöt, jotka syyllistyivät ilmoituksen laatimiseen ja julkistamiseen, jossa vaaditaan iranilaisia teloittamaan Egyptin presidentti Hosni Mubarak. Ilmoituksen julkisti opiskelijaryhmä iranilaisen Fars News agency sunnuntaina. Ilmoituksessa luvataan miljoonan USD palkkio kenelle tahansa, joka teloittaa Mubarakin. Ilmoitus julkistettiin pian sen jälkeen, kun Egypti kieltäytyi avaamasta Rafahin terminaalia Gazaan. Iranin viranomaiset yrittävät lakaista asian maton alle selittäen, että sen julkaisi ryhmä ääriaineksia ja ettei hallituksella ole valtaa yksityisen agencyn asioihin. Egyptin parlamentin ulkoasioitten neuvoston puheenjohtaja Mustafa al-Fiqi sanoo, että Iranissa hallitus valvoo kaikkea, myös yksityisfirmoja, joten Iranin hallitus ei voi vetäytyä vastuusta tuoda syylliset oikeuden eteen. (JP)
- Entinen sotilastiedustelun tutkimus- ja toimenpideosaston johtaja prikaati-kenraali Yossi Kuperwasser kertoo, että Iranin täytyy olla hyvin mielissään Gazan konfliktista, koska se taas kerran siirtää maailman huomion pois Iranin ydinasesuunnitelman toteuttamisesta. Hän arvioi, että vaikka sotilaalliselta kannalta Hamas ei vedä vertoja Hizbullahille, se on hyvin organisoitu ja aseistettu, joten se tappioistaan huolimatta pystyy vielä kovaan vastarintaan. Sen heikkous on yhteydenpito eri osastojen välillä IDF:n jaettua maan kahtia ja piirittäessä asutuskeskuksia. Hän sanoi omiin tietoihinsa perustuen että UNRWA:n koulu toimi terroristien piilo- ja rakettien laukaisupaikkana. (JP)
- Palestiinalainen yritti sytyttää tuleen bensiiniaseman Maale Adumimissa aamupäivällä, mutta vartijat havaitsivat tapauksen ja ampuivat hänet.(INN)
- Israelin pohjoisrajan tuntumassa kuultiin useita räjähdyksiä ja hälytyssireenit alkoivat soida ilmeisen uuden raketti-iskun johdosta (11.45). (INN)
- Tuhansia ihmisiä kokoontui tiistai-iltana Länsimuurille rukoilemaan sotilaitten turvallisuuden puolesta Gazassa sekä Pollardin ja Shalitin vapauttamiseksi. Tiistai oli 10. Tevet-kuuta, joka on kevyt paastopäivä. (INN)

Wednesday, January 07, 2009

KESKIVIIKKO 07.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 12.päivä, toisen vaiheen 4. päivä.
Taistelut Gazan kaistalla jatkuvat, kuten ne sotatilanteessa jatkuvat. Sotilaita, taistelijoita, siviilejä, naisia ja lapsia kuolee ja vammautuu, osa sotilaista kuolee omien luotien kautta. Pahin siviilejä kohdannut tilanne tapahtui YK:n ylläpitämässä koulussa Jabaliyan pakolais-leirissä tiistaina. IDF:n edustaja selittää, että IDF ampui kranaatteja koulua vastaan, koska sieltä ammuttiin kranaatteja heitä vastaan. YK:n taholta vahvistetaan, että tankin tulituksessa kuoli 30 ihmistä ja 55 haavoittui. IDF:n edustajan mukaan kuolleitten joukossa oli Hamasin korkeat sotilasjohtajat Imad Abu Askhar ja Hassan Abu Askhar. IDF:n edustaja kertoi median edustajille, että kouluun oli asennettu miinoja, jotka aiheuttivat jälkiräjähdyksiä lisäten uhrien määrää. IDF esitti miehittämättömän pienkoneen ottamia kuvia tilanteesta, jotka osoittivat, miten koulun alueelta ammuttiin kranaatteja. YK:n edustaja kertoi, että kouluun oli paennut sadoittain ihmisiä läheisiltä alueilta taisteluja pakoon. (JP)
2. IDF ON MENETTÄNYT tähän mennessä kuusi sotilasta kaatuneina, heistä neljä omien ampumina, yksi heistä oli majuri, yksi kapteeni. 22 sotilasta on edelleen sairaalassa tapauksesta, jossa oma tankki ampui taloon, jonne sotilaat olivat asettamassa komento-keskusta Sajajyassa. Toinen oman tankin ampuma laukaus surmasi upseerin al-Atatrassa.
IDF:n sotilaat valvovat nyt Gazan kaistan pohjoisosia Beit Hanoun, Beit Lahiyan, Jabaliyan ja al-Atatran lähellä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pahoittelee menetyksiä molemmin puolin, mutta kertoo samalla, että jos se katsotaan välttämättömäksi, IDF on valmis ottamaan koko Gazan kaistan valvontaansa. Tämä tulisi olemaan onnetonta, sillä taistelut käytäisiin lähes täysin tiiviin asutuksen keskellä kaupungeissa ja kylissä, eikä siviiliuhreja silloin voi välttää. Toisaalta taistelut voisivat pakottaa runsaasti ihmisiä pakosalle, mikä lisäisi heidän kärsimyksiään. (JP)
3. IDF:N ILMOITUKSEN mukaan tiistain taisteluissa sai surmansa 58 palestiinalaista, mukana YK:n koulussa kuolleet 30 ihmistä. IDF:n edustajan mukaan surmansa saaneiden joukossa oli useita Hamasin taistelijoita ja myös sotilasjohtajia. Ainakin 10 Hamasin ja Islamic Jihadin taistelijaa sai surmansa tiistain aikana. Maasodan alusta lukien Hamas ja Jihad ovat menettäneet ainakin 150 miestä kaatuneina, arvioi IDF:n edustaja.
IDF:N edustaja kertoo myös, että palestiinalaiset taistelijat pyrkivät houkuttelemaan sotilaat asutusten keskelle, jossa heillä on paremmat mahdollisuudet vastata sotilaitten tuliylivoimaan. Hamas on myös lähettänyt pommeilla varustettuja taistelijoitaan sotilaitten lähelle. Sotilaat ovat vastanneet tähän tulittamalla heitä, mikä sytyttää pommit. Eräässä tällaisessa tilanteessa sotilas haavoittui kohtalaisen vaikeasti pommin sirpaleista.
Palestiinalaiset ovat asentaneet kaikenlaisia ansoja sotilaitten varalle, joitten tarkoituksena on houkutella sotilaat salatunnelin lähelle, jonka kautta heitä voitaisiin siepata panttivangeiksi. Erään tunnelin suuaukon luukun päälle oli asennettu pommilla varustettu lasten nukke. Tarkoituksena lienee ollut saada pommista haavoitettu sotilas raahattua tunneliin ja viedä hänet sieltä salaiseen paikkaan panttivangiksi.
Erään pommitetun tyhjäksi jätetyn ja miinoitetun talon alla oli IDF:n olettamuksen mukaan useita tunneliaukkoja.
IDF ilmoitti eilen, että se oli tehnyt 30 operaatiota maanantain ja tiistain välisen yön aikana. IAF pommitti Hamasin komppanianpäällikön Basal Abu Wadin sekä Hamasin upseerin Ashraf Gudan taloja. IDF:n ilmoituksen mukaan taloja käytettiin Hamasin komentokeskuksina. Myös komppanianpäällikkö Iman Jalalan takoa pommitettiin yön aikana. (JP)
4. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat noin 40 rakettia Gazasta Israeliin. MDA:n (Punainen Davidin Kilpi) lääkintähenkilökunta hoiti 37 sairastapausta tiistain aikana.
YAACOV KATZ tarkastelee JP:n artikkelissaan IDF:lle asetettuja tavoitteita ja miten ne ovat tähän mennessä toteutuneet. Katz toteaa, että kaksi ensimmäistä tavoitetta, Hamasin heikentäminen ja uuden voimatasapainon asettamiseksi IDF:n ja Hamasin välillä, on ainakin IDF:n oman ilmoituksen mukaan saavutettu ilmapommitusten avulla. Tavoitteen kolmas vaihe edellytti IDF:n maaoperaation aloittamista, joka on nyt edennyt neljänteen päivään, arvioi Katz. Kolmas vaihe käsittää hallituksen määritelmän mukaan ”uuden turvallisuustilanteen” luomisen Gazaan ja sitä lähellä oleviin juutalaisyhteisöihin. Tämä vaihe on nyt IDF:n operaation alaisena, joka nykyisen käsityksen mukaan voi vaatia operaation laajentamista jopa siten, että IDF joutuu lopulta ottamaan valvontaansa koko Gazan kaistan.
Katz arvioi, että hallitus on sittemmin tarkentanut IDF:lle asetettuja tavoitteita, joiden mukaan ei riitä vain, että Hamas lopettaa raketti-iskut Israeliin, vaan että myös sen uudelleen aseistautuminen tulee estää. IDF:n joukot Gazassa toimivat nyt agressiivisesti puhdistaessaan miehittämiään alueita raketeista, niiden miehistöistä ja valmistusverstaista, sekä salakuljetus- ja muista tunneleista, joita on kaivettu runsaasti eri puolille aluetta. Katz arvioi, että kun kolmas vaihe on suoritettu tyydyttävään lopputulokseen, joukot kaivautuvat asemiinsa ja odottavat uusia ohjeita. Seuraava vaihe voisi vaatia tunkeutumista asutuskeskuksiin terrorin infrastruktuurin tuhoamiseksi siellä. Mutta tällä hetkellä diplomaattiset ponnistelut tulitauon saamiseksi näyttävät kaapanneen pääroolin. (JP)
5. UUTTA TULITAUKOSOPIMUSTA Israelin ja Hamasin välillä etsivät aktiivisimmin Egypti, Jordania, Ranska ja Saksa sekä USA, joka on myös vaatinut nopeaa edistystä. Israel on tietenkin mukana kaiken aikaa, mutta aktiivisena sodan osapuolena se ei voi tehdä aloitteita, vaan niiden täytyy tulla muualta. Konkreettisin esitys annettiin Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn keskustelujen jälkeen Kairossa eilen. Tiedotteen mukaan taistelut tulee ensin lopettaa välittömästi IDF:n joukkojen jäädessä niihin asemiin, missä ne nyt ovat. Tämän jälkeen aloitetaan välittömät ja kiireiset keskustelut pitkän tähtäyksen sopimuksesta, jossa sovitaan tilanteista rajoilla ja rajanylityspaikoissa.
LYHYEN tiedotteen mukaan Israel ja Hamas hyväksyvät tulen lopettamisesta välittömästi rajoitetuksi ajaksi, mikä tulisi sallimaan humanitäärisen avun kuljettamisen Gazan kaistalle.
Toisen vaiheen aikana Israelin ja Hamasin edustajat kokoontuvat välittömästi Kairoon sopiakseen vakuuksista, ettei nykyisen kaltainen iskujen kiihtyminen toistu. Keskusteluissa tulisi käsitellä rajojen turvaamista, Gazan ulosmenoteitten avaamista sekä Gazan saartotoimien lopettamista. Esitykseen kuulunee ulkomaisten joukkojen sijoittamien Gazaan.
Viimeisessä vaiheessa Egypti kutsuu Fatahin ja Hamasin edustajat Kairoon keskustelemaan ja sopimaan niiden välisten ongelmien ratkaisemisesta ja yhteishallituksen muodostamisesta.
EHUD OLMERT kertoi eilen, että hänen vaatimuksiinsa kuuluvat ensiksi, että kaikki terroritoimet Gazasta Israeliin tulee lopettaa. Toiseksi terrorijärjestöjen vahvistaminen ja aseitten salakuljetus Egyptistä Gazaan tulee myös lopettaa. Olmert ei sanonut mitään IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin vankeudesta. (JP)
6. AIEMMINKIN keskusteltu ehdotus Gazan liittämisestä tavalla tai toisella Egyptin valvontaan sekä Juudean ja Samarian vastaavasti Jordanian kuningaskuntaan on uudelleen saamassa huomiota. Viimeiseksi Middle East Forumin johtaja Daniel Pipes käsittelee asiaa JP:n artikkelissaan otsikolla ”Ratkaisten Palestiinan ongelman”. Pipes arvioi, että 1967 syntynyt tilanne, jossa Israel valvoo uskonnollisesti, kulttuurillisesti ja taloudellisesti vierasta ja vihamielistä kansaa, ei toimi. Toiseksi 1993 alkanut prosessi itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi johti täydelliseen epäonnistumiseen anarkian, ideologisen äärisuuntauksen, anti-semitismin, pyhän sodan sekä heimojen sotaherrojen (warlods) vuoksi. ”Kahden kansan yhteinen valtio on yhtä mahdoton alueella asuvan kahden kansan välisen vihamielisyyden vuoksi.” Tämän johdosta ainoaksi ratkaisuksi jää palata tilanteeseen, joka vallitsi alueella 1948-1967: Egyptin ja Jordania valvovat alueita, kuten ennen nykyistä tilannetta, hän sanoo.
EGYPTIN farao Hosni Mubarak kertoo toistuvasti, ettei Gaza ole osa Egyptiä eikä koskaan tule olemaan. Hänen torjuvaan asenteeseensa vaikuttaa kuitenkin enemmän hallituksensa pysyvyyden takaaminen, mitä Gazan palestiinalaisten hyväksyminen egyptiläisiksi vaarantaisi, kuin todelliset faktat. Gaza ei koskaan ole ollut osa ”Länsirantaa”, eikä sen asukkaat henkisesti liity sen asukkaitten tavoitteisiin. Pipes toteaa, että Gazan palestiinalaiset ovat jo puhutun arabiankielensä puolesta lähellä Siinain beduiineja; ja taloudellisesti ja hallinnollisesti Gaza on aina ollut läheisesti liittynyt Egyptiin.
JORDANIA miehitti Länsirannan 1948 ja liitti sen valtioonsa 1950, luopuen siitä vasta 1988. Pipes toteaa, että Jordanian palestiinalaiset ovat itse alkaneet vaatia Jordanian hallinnon palauttamista Länsirannalle, koska ”kaikki muut yritykset ovat romahtaneet”.
PIPES ESITTÄÄ, että Israelin tulisi vetää matto Mubarakin jalkojen alta katkaisemalla kaikki yhteydet Gazaan ja lopettamalla tavaratoimitukset sinne, mikä pakottaisi Egyptin huolehtimaan Gazan tarpeista sekä taloudesta, hallinnosta että turvallisuudesta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vaalien ajankohdan siirtäminen on edelleen vahvasti pöydällä. (JP)
- Terroristi ulottivat yhden raketeistaan Gederaan haavoittaen vauvatyttöä.JP
- Sherut-taksin kuljettaja kuuli hälytyssireenin äänen, pysäytti autonsa vahvistetun bussipysäkin kohdalla ja komensi kaikki sen suojaan. Vain muutaman sekunnin jälkeen raketti räjähti auton vieressä romuttaen sen.(JP)
- Israelin vastaiset mielenosoitukset jatkuvat väkivaltaisina monin paikoin maailmalla. Venezuelan marxilainen presidentti Hugo Shavez käski Israelin ulkoministeriä lähtemään välittömästi maasta. Mielenosoitukset IDF:n Gazan operaatiota vastaan jatkuvat myös Israelissa, kun samaan aikaan Egyptissä ja Jordaniassa ne on kielletty tai vahvan valvonnan alaisia. (INN)
- Hamas teloitti 6 gazalaista, joita se syytti Israelin agenteiksi. (ynetnews)
- 3 Grad-rakettia Ashkeloniin, 2 Ashdodiin, sekä Kassameja Eshkoliin.
- 59 operaatiossa haavoittunutta IDF:n sotilasta on edelleen sairaalassa.
- Juutalaisia lapsia vastaan hyökättiin Jemenissä. (INN)
- Ranskan presidentti Sarcozy pyysi Bashar Assadia selvittämään kiireisesti, mikä on IDF:n sotilaan Gilad Shalitin fyysinen tila. (ynetnews)
- Satoja ihmisiä kokoontui Tel Avivissa tukeakseen IDF:n Gazan operaatiota.

Tuesday, January 06, 2009

TIISTAI 06.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen maaoperaation kolmas päivä. Taistelut Gazan kaistalla ovat muuttumassa katutaisteluiksi IDF:n saarrettua tärkeimmät asutuskeskukset Gazassa. Taistelut tiheän asutuksen keskellä ovat aina vaarallisia ja vaativat uhreja molemmin puolin. IDF ilmoittaa, että lähes sata aseistettua Hamasin taistelijaa on saanut surmansa taisteluissa eilisiltaan mennessä, mutta myös IDF:n tappiot kasvavat.
IDF:n panssarivaunu ampui tyhjään taloon Jabaliyan pakolaisleirin lähellä, aiheuttaen talossa suojaa hakeneille Golani-prikaatin sotilaille kolmen sotilaan kuoleman ja 24 haavoittumisen, yhden heistä vakavasti, kolmen muun keskinkertaisesti. Surmansa saaneitten sotilaitten luku nousi neljään. Onnettomuus sattui kuuden maissa eilen illalla. Ammuksen voimasta osa talon ulkoseinistä romahti talon sisällä olleiden sotilaitten päälle. Tutkimukset tapauksesta jatkuvat, mutta epäillään, että talon seinät oli miinoitettu.
MAANANTAIPÄIVÄN aikana haavoittui muissa tapauksissa 12 israelilaissotilasta, jotka tuotiin Israelin sairaaloihin hoidettaviksi.
2. IDF:N JA HAMASIN yrittäessä surmata toisiaan katkerassa välien selvittelyssä Gazassa, viikon vanha vauva tuotiin heikossa kunnossa Wolfsonin sairaalaan Holonissa. Synnytyksen jälkeen vauvan tutkinut lääkäri Gazassa havaitsi vauvan synnynnäisen sydänvian, joka vaati välitöntä leikkausta. Hän otti yhteyttä viime viikon maanantaina ”Save a Child´s Heart” järjestön lääkäriin Akiva Tamir Israelissa, joka järjesti vauvan siirtämisen sairaalaan Israelissa. Vauva Jafar al-Khoudry siirrettiin iltaan mennessä Holonin sairaalaan, jossa hänet leikattiin välittömästi ja on sen jälkeen ollut siellä intensiivihoidossa. Jafarin isoäiti seurasi vauvaa sairaalaan seuraten hänen tointumistaan vanhempien ja muun perheen jäädessä Gazaan.
JÄRJESTÖ Save a Child´s Heart toimii Israelissa välittämättä hoitoa tarvitsevien rodusta tai kansallisuudesta. Sen kautta 2000 vauvaa on saanut hoitoa sydänsairauksissa, puolet heistä arabilapsia PA:n hallintoalueilta; 70 lasta tuli Irakista. Järjestön kautta 20 lasta on hoidettavina tällä hetkellä; heistä 8 Zanzibarista, 8 Irakista ja kolme PA:n hallintoalueilta. Ilmaisen kirurgiahoidon lisäksi järjestö ylläpitää klinikkaa Israelissa, jossa PA:n alueilta tulevat lapset saavat hoitoa; lähettää kirurgeja ulkomaisiin sairaaloihin opettaakseen hoitamaan sairaita lapsia, sekä pitää koulutuskursseja ulkomaisille kirurgeille lasten sydänongelmissa. (INN)
3. HAMASIN johtoryhmään kuuluva Mahmoud al-Zahar julkisti eilen nauhoitetun lausunnon, jossa hän vakuutti järjestön taistelevan voittoon saakka. Hänen lausuntoonsa sisältyi pyrkimys saada aikaan tulitauko, mutta vasta sitten, kun ”jonkinlainen voitto on saatu”. Zahar ilmoitti samalla, että hyökkäämällä Gazaan Israel on asettanut kansalaisensa ja juutalaiset kaikkialla maailmassa oikeutetun surmaamisen kohteiksi, myös lapset. ”Israelilaiset ovat tuominneet lapsensa kuolemaan. He ovat laillistaneet heidän surmaamisensa kaikkialla maailmassa.” Hamasin ohjelman mukaan juutalaisten tulee kääntyä muhamettilaisuuteen tai heidät surmataan, kuten Hadith määrää. Zahar selvitti, että koska IDF tuhoaa moskeijoita ja kouluja Gazassa, myös juutalaisten synagogat ja koulut ovat laillisia kohteita tuhottaviksi.
AL-ZAHAR vihjaili lausunnossaan, joka oli videoitu jossain salaisessa piilopaikassa, että Hamas valmistautuu keskustelemaan tulitauosta ja mistä aiheesta tahansa. Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin ehdottomat: IDF:n tulee lopettaa operaationsa Gazassa ilman ehtoja ja kaikki Gazan ulosmenotiet tulee avata pysyvästi, hän vakuutti.
Sekä puolustusministeri Ehud Barak että pääministeri Ehud Olmert ovat selittäneet, ettei operaatio Cast Lead ole vielä saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, eikä tulitauosta sen vuoksi voida keskustella tässä tilanteessa. (INN)
4. HAMAS on avannut puolueettoman sairaalan Gazassa taisteluissa haavoittuneitten taistelijoittensa hoitamiseksi. IDF:n edustaja arvioi, että Hamas vaatii samalla osan Gazaan toimitetuista lääkintätarvikkeista omaan käyttöönsä. Puolustusministeriö vakuuttaa, että näistä huolimatta epäilyistä se jatkaa lääkkeitten ja muitten hätäaputarvikkeitten toimittamista Gazaan taistelujen aikana. Humanitääristen tarvikkeitten toimittamisen Gazan kaistalle katsotaan palvelevan sekä todellista tarvetta että myös antavan kansainvälisen laillisuuden suojan IDF:n operaatioille Gazassa.
Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi kabinetille sunnuntaina, että Hamas käyttää moskeijoita, julkisia instituutioita ja yksityisasuntoja aseitten ja rakettien varastoimiseen. Puolustusministeriö salli maanantaina 49 rekka-auton kolonnan päästä Gazaan Kerem Shalomin kautta, ensimmäinen kolonna 2.vaiheen alkamisesta. Operaation Cast Lead alusta alkaen 450 rekka-autoa on saanut viedä ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita Gazaan. IDF salli avata suojatun käytävän, jonka kautta tarvikkeita voidaan siirtää Egyptin rajan tuntumassa olevasta Kerem Shalomin terminaalista Gazan pohjoisosaan kuten myös Kerem Shalomin terminaalissa työskentelevät palestiinalaiset voivat päästä sen kautta työkohteisiinsa terminaalissa. Heitä kuljettaneessa bussissa oli eilen 20 palestiinalaista. IDF on myös aloittanut öljyjohdon asentamisen öljyn pumppaamiseksi Kerem Shalomista Gazaan. Öljy toimitetaan tavallisesti Nahal Oz terminaalin kautta.(INN)
5. GAZAN terroristit ampuivat eilen maanantain aikana nelisenkymmentä rakettia Israeliin. Koska IDF on levittäytynyt laajalle alueelle Gazassa, rakettimiehistöt toimivat nyt asutuskeskusten sisällä, mikä tekee niiden tuhoamisen entistä vaikeammaksi. TV-kuvissa näytetään miten raketit nousevat ilmaan talojen keskeltä, ja vähän ajan kuluttua ilmoitetaan, minne ne putosivat. Yksi Grad-raketeista osui sillä hetkellä tyhjillään olevaan lastentaloon Ashdosissa aiheuttaen sille ja lähellä oleville taloille suurta tuhoa. Voi vain kuvitella, millaista tuhoa se olisi saanut aikaan, jos lapset olisivat olleet paikalla. Asukkaat olivat ehtineet suojatiloihin kuultuaan varoitussireenin äänen, mutta useita henkilöitä joutui shokkiin.
ASHKELON oli kuitenkin rakettien pääkohde, sillä sinne ammuttiin viisi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia, aiheuttaen tuhoa rakennuksille ja saaden asukkaat shokkiin. Myöhemmin päivällä sinne ammuttiin neljä muuta Grad-rakettia, mutta niiden osumatarkkuus oli kehno. Maanantaipäivän aikana Gazasta ammuttiin 37 rakettia. Yksi putosi Beershebaan, kaksi Kiryat Malakhiin, 7 Netivotiin ja 7 Ofakimiin. Yksi raketti putosi Ashdosin itäpuolelle Hevet Yavnen aluekeskuksen alueelle, yksi Negeviin haavoittaen kahta ihmistä. Poliisin pioneeriyksiköt olivat löytäneet ja tehneet vaarattomiksi 11 rakettia iltaan mennessä.
Operaation Cast Lead alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 300 rakettia Israeliin, Ashkeloniin ammuttiin niistä 80, puolet putosi asuttuun ympäristöön.
Neljä israelilaista on kuollut; 10 keskinkertaisesti tai pahoin haavoittunut; 29 lievemmin. Kaikkiaan 144 ihmistä on hoidettu shokin vuoksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA etsii tulitaukomahdollisuutta, mutta tukee Israelin operaatiota Gazassa.
- Ministeri Isaac Herzog esittää pyynnön USA;n juutalaisille , että he tukisivat IDF:n Gazan operaatiota. (JP)
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan alkaa osoittaa todellisen karvansa, ainakin mikäli hänen äskettäin esittämänsä Israelia rajusti tuomitsevat lausunnot ovat mittapuuna. Erdogan lausui sunnuntaina, että Israelin toimet Gazassa saavat aikaan Allahin tuomiot ja aiheuttavat Israelin itsetuhon. Hän esitti teesinsä puhuessaan kunnallisvaalitilaisuudessa Anatoliassa. ”Israel tekee epäinhimillisiä toimia, jotka aiheuttavat sen itsetuhon. Allah tulee ennemmin tai myöhemmin rankaisemaan niitä, jotka polkevat syyttömien oikeuksia.” Israelin ulkoministeriö ilmoitti Turkin Israelin lähettiläälle pahoittaneen mielensä Erdoganin lausuntojen johdosta, mutta ei julkistanut virallista vastalausetta diplomaattisuhteitten säilymisen vuoksi. Israelilla ei ole monta ystävämaata tai edes maita, joissa Israelia siedetään, joihin Turkki lukeutuu, joten ulkoministeriö katsoo, ettei lasitalossa asuvan tule heitellä kiviä. Toisaalta yksityisesti Israelissa katsotaan, etteivät Turkin toimet armenialaisia kohtaan kestä lähempää tarkkailua, kuten eivät Turkin sotilaskoneitten tekemät pommitukset kurdialueilla sekä Turkissa että Irakissa. Mauretania tiettävästi harkitsee kutsuvansa Israelin lähettiläänsä neuvotteluihin, mikä tavallisesti ennakoi diplomaattisuhteitten vaikeutumista. (JP)
- Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on mahdollinen vasta, kun turvallisuus on taattu. (JP)
- Jordania ja Egypti on pahassa rakosessa sisäisten mielenosoitusten kiihtyessä Israelin Gazan operaation vastustamisen vuoksi. Nämä mielenosoitukset on pyritty pitämään tiukassa kontrollissa, koska kummassakin maassa ne voivat helposti kääntyä väkivaltaisiksi ja hallituksen vastaisiksi. Jordanian palestiinalaista syntyperää oleva kuningatar Rania sanoo, etteivät Gazan lapset saa kuulua hyväksyttävän yhteistuhon piiriin, koska heillä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin lapsilla. Rania toimii aktiivisesti UNICEF:n kanssa. Hän esitti vetoomuksensa humanitäärisestä tulitauosta lääkkeitten, ruuan ja muitten välttämättömyystarvikkeitten kuljettamiseksi Gazaan vastaillessaan journalistien kysymyksiin Ammanissa eilen. (JP)
- Euroopan maitten johtajat saapuivat eilen Israeliin tyhjin käsin, ilman omaa esitystä. Ehkä tarkoituksena lieneekin vain osoittaa osallistumisensa. (JP)
- 80 rekka-autoa vie tänään tarvikkeita Gazan kaistalle. (INN)
- Netanyahu kertoi presidentti Sarcozylle EU:n edustajille, että jos IDF keskeyttää operaationsa tähän, raketit iskevät kohta Tel Aviviin.(INN)
- IDF sanoo surmanneensa Hamasin rakettiasiantuntijan Ayman Siamin.(ynet)

Monday, January 05, 2009

MAANANTAI 05.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen toinen päivä, IDF:n maaoperaatio Gazassa.
IDF ilmoittaa jakaneensa Gazan kaistan tehokkaasti kahteen osaan, ei kolmeen kuten eilen raportoitiin, mutta tarkoitus on sama: Vaikeuttaa Hamasin aseitten ja miesten liikuttamista osasta toiseen sekä käskyjen välittämistä taisteleville joukoille. Eilen sunnuntain aikana IDF menetti yhden sotilaan kaatuneena ja kolmisenkymmentä haavoittuneina, yksi heistä vaarallisesti, osan joutuessa kranaattituleen, osa haavoittui sala-ampujien luodeista. Alikersantti Dvir Ammanueloff, 22 Givat Zeevistä, kertoi äidilleen puhelimella perjantaina: ”Äiti, minun tulee taistella. Minun täytyy olla siellä.” Hän kuului Golani tiedustelujoukkoihin. Hänen osastonsa joutui kranaattihyökkäykseen lähellä Jebaliyan pakolaisleiriä, jonka aikana hän haavoittui vaikeasti kranaatin-sirpaleesta monien muitten ohella. Hänet lennätettiin sairaalaan, mutta häntä ei voitu pelastaa.
IDF:N PANSSARIT menivät asemiin entisen Netzarimin juutalaisyhteisön alueella, ja toiset yksiköt saartoivat Gazan kaupunkia. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF:n joukkoja on sijoitettu koko Gazan pohjoisosan alueelle sekä Beit Lahiyan, Sajaiyan, Jebaliyan ja al-Attartan liepeille. Gazan kaistalla taistelevat laskuvarjojääkärit, Golani- ja Givati-prikaatit. Etelässä lähellä vuosikaudet poissa käytöstä olevan Dahiniyan lentokentän liepeillä IDF:n joukot taistelivat Hamasin joukkojen kanssa.
IDF:n taholta ilmoitetaan, että maataistelujen aloittamisen jälkeen lauantai-iltana ilmavoimat ovat pommittaneet yli tuhatta kohdetta Gazassa. Palestiinalaislähteet ilmoittavat, että surmansa saaneitten luku on yli 500. IDF:n sotilaat surmasivat maaoperaation alkuvaiheen aikana lähes 40 Hamasin taistelijaa. (Hamas on terrorijärjestö ja sen rakettimiehiä kutsutaan terroristeiksi, mutta nykyisessä sotaa muistuttavassa tilanteessa sotilaita vastaan taistelevia Hamasin pyssymiehiä voitaneen kutsua taistelijoiksi.)
HAMASIN edustaja ilmoitti eilen, että Hamas on käyttänyt todellisesta voimastaan vasta 5 %. Tarkkailijat uskovat, että Hamas linnoittautuu asutuskeskuksiin, ennen muuta Gazan kaupunkiin, jossa he voivat hyödyntää kaivamiaan tunneleita ja salaisia pesäkkeitä, joista IDF:n mahdollista tunkeutumista itse kaupunkiin voidaan parhaiten vastustaa. Siellä IDF ei voi käyttää ilmavoimiaan eikä tykistöään siviiliuhrien välttämiseksi, joten taistelut tasoittuvat. IDF tuskin edes suunnittelee taistelujen ulottamista Gazan kaupunkiin. Taktiikkana lienee puhdistaa mahdollisuuksien mukaan miehitetyt alueet raketeista ja niiden laukaisualustoista ja –miehistöistä, tuhota rakettiverstaat sekä eri puolille kaivetut tunnelit. Varsinkin ns. Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla miehitettäneen kokonaan ja sen ali kaivetut tunnelit tuhotaan, sikäli kuin niitä löydetään. IDF tuhosi niistä osan, mutta ei kaikkia.
EILEN RAPORTOITIIN Hamasin yritys siepata IDF:n sotilas näiden mennessä tutkimaan tyhjillään olevaa Hamasin johtajan taloa, josta oli kaivettu salatunneli pakoyritystä varten. Raportin mukaan talossa piileskelleet Hamasin taistelijat saivat kiinni yhden sotilaista ja ryhtyivät raahaamaan häntä pois, mutta IAF:n koneet estivät sen. IDF kieltää raportin todenperäisyyden, jonka julkaisi Reuters. (JP)
2. IDF:N TARKOITUKSENA on murtaa Hamasin taistelutahto murskaamalla sen ”sotilaallinen siipi”, izzadin al-Qassam, joka on jaettu Gazassa neljään divisioonaan kullakin oma komentajansa, kirjoittaa ynetnews kommentaattori Ron Ben-Yishai. Yhteenotot IDF:n ja Hamasin taisteluosastojen välillä ovat olleet vähäisiä kahakoita. Hamasin joukot näyttävät poliittisten johtajiensa tavoin menneen maan alle välttäen suoria yhteenottoja. Ben-Yishai arvioi, että Hamasin prikaatien päämääränä on säilyä hengissä ja taistelukuntoisina voidakseen taistelujen keskeytyessä mahdollisen tulitauon johdosta osoittaa, että se pystyi taistelemaan menestyksellisesti IDF:n kuuluisaa ja ylivoimaista armeijaa vastaan. Tämä toisi sille mahtavan propagandavoiton ja nostaisi sen arvostusta varsinkin arabimaailmassa.
Seuraava vaihe taistelujen jatkuessa onkin pyrkiä löytämään ”maaginen formula”, jonka sekä Israel että Hamas voisivat hyväksyä, ja jolla taistelut keskeytettäisiin sopimuksen muodossa. Hamasin ulkomailla olevat kaksi edustajaa Muhmad Nasar ja Imad Alami ovat Kairon kutsusta matkalla Egyptiin keskustelemaan tulitaukosopimuksen solmisesta sekä Fatahin ja Hamasin välisistä suhteista. Uutisen mukaan Hamasin ulkomailla oleva johto haluaa saada taistelut loppumaan, mutta Hamasin johto Gazassa ei vielä tässä vaiheessa. Uutisen julkisti Al-Arabi TV-asema Hamasin edustajan Iman Tehehin antamiin tietoihin perustuen. (JP, INN)
3. DIPLOMAATTISET ponnistelut Gazan taistelujen lopettamiseksi ja hyväksyttävän
ratkaisun löytämiseksi palestiinalaisongelmaan alkavat toden teolla, kun Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy saapuu tänään viralliselle vierailulle. Myös EU:n korkeantason delegaatio saapuu maahan tänään. Keskusteluja käydään sekä Jerusalemissa että Ramallahissa. Kiirettä ongelman selvittämiseksi lisää se, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu uudelleen keskiviikkona voidakseen vahvistaa päätöslauselman, jonka myös USA voisi hyväksyä. USA:n presidentti haluaa, ettei asiaa jätetä Obaman hallituksen harteille, vaan se on ratkaistava ennen sitä. Obaman virkaanastuminen tapahtuu 20.01.09, joten aikaa ei ole paljon. IDF:n taholta vakuutetaan, että sen päämääränä on saada tarpeeksi aikaa voidakseen suorittaa Gazassa kaiken sen, mitä varten se sinne meni, eli Hamasin sotilaallisen voiman heikentämisen, mikä mahdollistaisi jonkinlaisen Egyptin ja USA:n välisen sopimuksen kautta löydetyn mekanismin laatimisen, joka sallisi amerikkalaisten insinöörien ja teknikoiden auttavan salakuljetuksen lopettamisessa Siinailta Gazaan. Tällä toimenpiteellä estettäisiin Hamasin aseistautuminen uudelleen. Näissä suunnitelmissa ei edes mainita mahdollisuutta Hamasin hallituksen kaatamisesta, mutta päämääränä voi olla Fatahin ja Hamasin keskeisten riitaisuuksien selvittäminen ja yhteishallituksen muodostaminen. Tähän liittyy oleellisesti Mahmoud Abbasin virkakauden loppuminen 10. tammikuuta 09, mikä myös tulee ratkaista.(JP, INN)
4. RAKETTITULI Gazasta alkoi uudelleen maanantaiaamuna rauhallisen yön jälkeen. Pari Grad-rakettia putosi Kiryat Malachin alueelle sekä Gush Sharif alueelle, ne eivät tiettävästi aiheuttaneet vahinkoa. Gush Sharif sijaitsee Kiryat Malachin ja Askelonin alueen pohjoispuolella. Yksi Kassam-raketti putosi Sderotiin ja pari muuta Eshkol ja Shaar Hanegevin alueille, mutta ilman mainittavia vahinkoja. Rakettien lähtö pystytään nykyisin kuvaamaan keskeltä asutuksia, kun IDF:n joukot ovat lähietäisyydellä. Tämä helpottaa IAF:n helikopterien tehtävää rakettimiehistön paikallistamisessa vastatoimia varten.
KORKEANTASON juutalaisdelegaatio USA:sta sai omakohtaista tuntumaa elämään rakettien varjossa vieraillessaan Sderotissa. Amerikan juutalaisjärjestöjen presidentit pitivät kokoustaan Sderotissa, kun ”colour red” hälytyssireeni alkoi soida. He pakenivat ”raketinkestäväksi” vahvistetulle poliisiasemalle. Vähän ajan kuluttua raketti räjähti vain muutaman metrin päässä paikasta, jonne he olivat paenneet turvaan.
Israel Aerospace Industries (IAI) on kehittänyt Arrow-ohjusten torjuntajärjestelmään kuuluvasta tutkasta yksinkertaistetun version, joka asennettiin Ashkelonin lähelle. Järjestelmä MC4 pystyy havaitsemaan pieniä raketteja kuten Kassam ja Grad, joita ammutaan Gazasta. Käyttäen hyväkseen GPS ja kameratekniikkaa MC4 tutka pystyy havaitsemaan ammutuin raketin, laskemaan sen laukaisupaikan koordinaatit, lehtoradan ja putoamispaikan. Tämä helpottaa avustushenkilöitä löytämään nopeammin paikalle. Perinteinen tutka on liian hidas tällaiseen toimintaan, kuten havaittiin Libanonin kakkossodan aikana. Israel ja USA kehittävät yhteisvoimin Arrow-järjestelmää varsinkin keski- ja pitkänkantomatkan ohjusten torjuntaan.
KOTIRINTAMAN johto vaatii, että IDF hankkii amerikkalaisen Nautilus-torjuntajärjestelmän, koska Rafaelin kehittämä ohjustorjuntalaitteisto Iron Dome on myöhässä eikä sen nopeus riitä tuhoamaan lähestyviä raketteja. Se tarvitsee 20 sekuntia laukaisuun, kun Nautilus, nykyiseltä nimeltään Skygard, pystyy ampumaan lasersäteen 10 sekunnissa hälytyksen saatuaan.(INN)
4. UUTISOTSIKOITA
- Israel kiihdyttää humanitäärisen avun toimittamista Gazaan taistelujen ollessa käynnissä. Ne lopetettiin IDF:n maaoperaation alkaessa lauantai-iltana.
- Tzechin tasavalta on EU:n presidenttimaan ominaisuudessa muuttanut EU:n perinteisen Israelia kaikesta arvostelevan politiikan Israelia ymmärtäväksi, mitä kaikki EU-maat eivät näytä sulattavan. (JP)
- PA on kieltänyt kaikki Hamasia puoltavat tai sitä tukevat mielenosoitukset hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa. (JP)
- Eläkeläisten puheenjohtaja Rafi Eitan pyysi hallitusta siirtämään helmikuun vaaleja ainakin muutamalla viikolla, mutta ei saanut kannatusta. (JP)
- Israelin lupaamat 8 ulkomaista journalistia odottavat edelleen pääsyä Gazan kaistalle saadakseen tasapuolisemman kuvan tilanteista siellä. Jotkut puoluejohtajat kuten Eli Yishai (Shas) sanovat, ettei ulkomaisia journalisteja pidä päästää Gazaan, koska heistä tulee vain Hamasin propaganda-agentteja.
- Väkivaltaiset hyökkäykset siviilejä vastaan, kuten tulitukset, puukotukset, raketti- ja ohjusiskut sekä raivaustraktoreilla tehdyt hyökkäykset, joihin palestiinalaiset ja arabit syyllistyivät, yli kaksinkertaistuivat viime vuonna edelliseen verrattuna. Vuonna 2008 israelilaisia siviilejä ja turisteja kuoli näissä hyökkäyksissä 36, edellisvuonna 12, ja 29 vuonna 2006, kertoo Hatzalah Juudea ja Samaria raportissaan, joka julkistettiin viikonvaihteessa. Gazasta ammutuissa raketti-iskuissa haavoittui 947 ihmistä vuonna 2008, edellisvuonna 464 ja sitä edeltävänä 227. Gazasta ammuttiin viime vuonna
- 1 683 rakettia ja ammuttiin 108 laukausta. Raketeista kuoli Israelissa viime vuonna 8, kivääritulesta kuoli 19, yksi puukotettiin kuoliaaksi, yksi kuoli itsemurhaiskussa, yksi traktori-iskussa ja 8 sotilasta kuoli taisteluissa. Kivenheittelyä rekisteröitiin 233 tapausta, edellisvuonna 138 ja 180 vuonna 2006. Useimmat kivitykset tapahtuivat Juudeassa ja Samariassa ja niiden kohteina olivat useimmiten poliisit ja sotilaat. (JP)

Sunday, January 04, 2009

SUNNUNTAI 04.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD aloitti Gazassa yhdeksännen päivänsä. Eilen lauantaina ID jatkoi pommituksiaan ja ensimmäisen kerran pehmitti Gazan kohteita myös tykistöllään, samaan aikaan kuin Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa jatkoivat rakettiensa ampumista Israeliin. Yaacon Katz kertoo JP:n artikkelissaan, että IAF pommitti kymmeniä kohteita lauantain aikana pitkin koko Gazan kaistaa. Kohteina olivat useat Hamas-johtajien kotitalot sekä sillat ja maantiet, jotka yhdistävät kaistan pohjois- ja eteläosia, sekä amerikkalaistyylinen koulu Gazassa, joka koulutti lapsia lastentarhasta asteelle 13. IDF:n edustaja kertoi, että koulusta ammuttiin raketteja. Koulun edustaja ei kieltänyt, etteikö sieltä olisi ammuttu raketteja, mutta piti koulun tuhoamista sen vuoksi sivilisaation tuhoamisena. Äärimuslimit olivat aiemmin hyökkäilleet koulua vastaan sen amerikkalaisuuden vuoksi. Surmansa saaneiden joukossa oli Hamasin izzadin al-Qassam johtajistoon kuuluva Abu Zakaria al-Jamal. Eri kohteiden tulitukseen osallistuivat myös Israelin laivaston alukset Välimereltä.(JP)
2. TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana ainakin 40 rakettia, jotka oli kohdistettu kaupunkeihin ja kyliin Gazan tuntumassa. Netivotissa Grad-raketti iski taloon tuhoten sen täysin ja haavoittaen siellä ollutta naista. Ashdodissa kaksi ihmistä haavoittui Grad-raketin iskiessä 8-kerroksisen talon katolle tunkeutuen kahden kerroksen läpi. Toinen uhreista pelastettiin hänen asunnostaan. Rakennus kärsi pahoja vaurioita neljänteen kerrokseen asti, eikä asukkaita voida päästää koteihinsa. Loukkuun jääneitä etsittiin asunnoista, joihin jouduttiin useassa tapauksessa tunkeutumaan ikkunan kautta.
YKSI raketti tuhosi kafeterian Gazan lähellä olevassa kibbutsissa, toinen sytytti tulipalon talon pihassa Ashkelonissa, neljäs tuhosi rakennuksen Ashkelonin ranta-alueella.
Netivot, Sderot, GanYavne, Kiryat Malakhi, Shaar Hanegevin alue sekä Eshkol joutuivat kukin rakettihyökkäyksen kohteiksi lauantaina. Kenenkään ei kerrota haavoittuneen iskuissa, mutta shokki- ja myöhemmin seuraavat pelkotilat ovat yleisiä pommi-iskujen kohteiksi joutuneilla.
Perjantaina raketit tuhosivat kolme asuintaloa ja haavoittivat seitsemää ihmistä. (JP)
3. IDF aloitti lauantai-iltana kauan odotetun ja pelätyn maaoperaation Gazan kaistalle pimeyden turvin. Asiasta ilmoitti TV-uutisissa puolustusministeri Ehud Barak, joka valitteli suruaan jouduttuaan vastoin tahtoaan komentamaan sotilaat Gazan kaistalle ensin – kuten JP:n pääartikkeli kertoo – ”mietittyään asiaa kaksi kertaa ja sitten vielä kolmesti, oliko maaoperaatio todella väistämätön”. Hän kertoi lopulta ”joutuneensa tunnustamaan suurella surulla, että hänen tulee tehdä kuten on tehtävä”. Barak ei luvannut helppoja päiviä lähi tulevaisuudessa, ei Gazan lähellä asuville yhteisöille eikä IDF:n sotilaille, päätyen kuitenkin lauantai-illan puheessaan toteamukseen, että IDF:n tehtävänä on suojella maansa asukkaita. Barak tunnusti myös avoimesti, että maaoperaatio tulee vaatimaan sotilasuhreja.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi lauantai-iltana melkein kyyneleitään nieleskellen, kuten JP:n pääartikkeli antaa ymmärtää, että ”käytyäni läpi kaikki mahdollisuudet välttää maajoukkojen operaatio Gazaan, ensin pyrkien säilyttämään ja sitten palauttamaan loppuneen tulitauon viimeisten kuukausien aikana, jota Hamas ja muut järjestöt Gazassa olivat toistuvasti rikkoneet ampuen rakettejaan Israeliin, tulin lopulta tuli kohtaan, jossa ei ollut muita mahdollisuuksia”.
JP:N pääartikkeli näpsäyttää näitä kahta päättäjää, että Israelin johto oli paljon enemmän kuin haluton aloittamaan operaatiota Gazaan, jopa siinä määrin, että Barak harkitsi vakavissaan tulitauon aloittamista viime viikon tiistaina, operaation ollessa vasta nelipäiväinen.
Pääartikkelissa muistutetaan, että Gazan lähialueet ovat kahdeksan vuoden ajan joutuneet kärsimään toistuvista hyökkäyksistä Gazan kaistalta, pyrkien kasvattamaan lapsiaan ja hoitamaan perheitään jatkuvan uhan alaisena, että raketti voi koska tahansa särkeä kaiken ja tuhota heidän elämänsä.
ARIEL SHARONIN yksipuolisen ja ilman sopimusta tapahtunut Gazan kaistan tyhjentäminen sekä kukoistavista juutalaisyhteisöistä että IDF:n sotilaista suoritettiin 2005 vastoin asukkaitten tahtoa ja asiantuntijoitten varoituksia luvaten Israelin kansalle, että tämä toimi tulee rauhoittamaan Gazan kaistan ja lopettamaan vihollisuudet Israelin ja Gazan asukkaitten välillä. Vastoin lupauksia ja ruusuisia odotuksia Gazan kaistasta kehittyi ääri-islamin hallitsema Hamastan. Asiantuntijat – kuten IDF:n komentaja Moshe Yaalon - varoittivat jo silloin, että pian Ashkelon ja Ashdod tulevat myös rakettiuhan alaisiksi vaarantaen Israelin elintärkeitä laitoksia niissä, kuten nyt on jouduttu toteamaan, eikä vaaran ulottumista vieläkin laajemmalle ole pystytty eliminoimaan. Pian Tel Aviv ja Dimona voivat joutua rakettien iskukohteiksi, ellei sitä pystytä ajoissa estämään.
Täten lauantai-iltana maan korkea johto antoi lopulta luvan IDF:n maaoperaatiolle Gazassa.
MINISTERIT Haim Ramon (Kadima) ja Eli Yishai boikotoivat istuntoa, jossa päätös operaation laajentamisesta tehtiin, koska päätös ei sisältänyt lupaa jatkaa operaatiota, kunnes Hamasin hallitus on kaadettu. Tämän vaiheen päämääränä on vain rakettitulen lopettaminen Khan Younisin alueelta miehittämällä Gazan kaista pohjoisosa ja rakettien ampumisalustojen tuhoaminen. Maajoukkojen operaatioon osallistuu sotilaita panssari-joukoista, insinöörijoukoista sekä laskuvarjojääkäreitä. Givati- ja Golani-prikaatit osallistuvat taisteluihin; joukkojen kokonaisvahvuus lienee neljän prikaatin verran. (JP)
4. TIEDOT taistelualueilta kertovat – palestiinalaistietoihin perustuen, koska IDF on asettanut tiukan uutissulun joukkojen operaatioille -, että IDF on jakanut Gazan kaistan kolmeen osaan estääkseen Hamasin joukkojen ja aseitten siirrot alueella. Gazan kaista on km. vain 15 km:n levyinen ja 40 km pitkä kaistale Välimeren rannikolla. Uutiset kertovat myös, että kranaattitulessa ainakin 20 sotilasta on haavoittunut, kaksi heistä vakavasti. Hamasin joukkojen tappioiksi ilmoitettiin kymmenien kaatumista, mutta tiedot ovat ristiriitaisia, koska myös Hamas sensuroi ulos annettavia tietoja. Haavoittunut, sairaalaan matkalla ollut sotilas näytti urheasti voitonmerkkiä todeten: ”Me löimme ne. Eläköön Israelin kansa.” IDF:n joukkoja on Gazassa tuhansittain, mutta puolustusministeri Ehud Barak ennakoi, että Gazan taistelut voivat aiheuttaa väkivaltaisuuksia myös muilla rintamille, Syyrian ja Hizbullahin toimesta. Siksi hän haluaa kutsua aseisiin kymmeniä tuhansia reserviläisiä. IDF:n eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant laajensi kiellettyä sotilasaluetta Gazan läheisyydessä siten, se ulottuu Sderotin, Netivotin ja Ofakimin kaupunkien itäpuolelle.
Israelin joukkoja johtaa prikaatinkenraali Eyal Eisenberg, joka johti divisioonaa myös Libanonin kakkossodassa. (JP)
5. HAMAS on aloittanut kiivaan taistelun niitä palestiinalaisia vastaan, joiden he epäilevät toimineen yhteistyössä Israelin tai PA:n kanssa. Tämä ei ole mitään uutta, sitä harjoitti myös PA hallitessaan Gazaa ja sitä tekee PA kaiken aikaa Juudeassa ja Samariassa. Usein epäilykseksi riittää naapurin vihjaus, kuten aikoinaan inkvisitiolle, joka etsi varsinkin kristinuskoon kääntyneitä juutalaisia, joiden he epäilivät salassa harjoittavan juutalaisuutta. JP:n artikkelin mukaan islamistit ovat surmanneet yli 35 palestiinalaista ja varoitukseksi ampuneet 75 muuta jalkoihin viime viikon aikana. Hamas on lisäksi asettanut kotiarestiin kymmeniä palestiinalaisia, joiden he epäilevät tukevan Fatahia ja voivan käyttää hyväkseen IDF:n maaoperaatiota voidakseen päästä takaisin valtaan Gazassa. Wisam Abu Jalhoumia, Jebaliyan pakolaisleiristä, ammuttiin jalkoihin, koska hän oli ilmaissut ilonsa IAF:n alkaneitten ilmaiskujen johdosta Hamasin kohteita vastaan. Fatahin edustajat Ramallahissa arvioivat, että Hamasin johto on hyvin hermostunut, koska se tietää hallitusvaltansa loppuvan pian. Siksi se jahtaa kaikkia, joita epäillään Fatahin kannattajiksi, ja kokoaa heitä vankileireihin. Eikä tämä syytös liene aiheeton, sillä Hamasin lähteet Gazassa kertovat, että Mahmoud Abbas on kehottanut Fatahin kannattajia Gazassa toimimaan Hamasin hallintoa vastaan. Tämä Hamasin virkailija uhkaili, että he tulevat surmaamaan jokaisen, joka toimii Hamasin hallitusta vastaan Gazassa, sekä hirttämään Abbasin ja Muhammad Dahlanin julkisesti Gazan torilla, jos he koskaan astuvat jalallaan Gazan kamaralle. (JP)
6. YK:N turvallisuusneuvosto käsitteli Gazan tilannetta eilen kiireellisessä istunnossaan, mutta ei pystynyt löytämään yhteisymmärrystä Libyan tekemästä päätöslauselma- ehdotuksesta. USA vastusti esitystä yksipuolisena, koska siinä ei mainittu Hamasin rakettitulta israelilaisiin siviilikohteisiin.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi IDF:n operaatiosta, ettei se saa aikaan mitään. Hän vakuutti, ettei Hamas onnistu vetämään Egyptiä mukaan konfliktiin. Hän moitti YK:n turvallisuusneuvostoa, ettei se toimi tarpeeksi nopeasti päätöksenteossaan. Hän viittasi Libanonin kakkossotaan, jossa päätöksenteko kesti 33 päivää.
HAMASIN ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal varoitti, että ”Israelin armeijaa odottaa musta kohtalo, kuolema ja kuolema ja lisää Gilad Shalitin kohtaloita”. Hän esitti vaatimuksen, että palestiinalaisten täytyy aloittaa kolmas intifada välittömästi IDF:n toimia vastaan.
HIZBULLA-JOHTAJA Hassan Nasrallah syytti arabiliiton ulkoministereitä, etteivät ne saaneet mitään päätöstä Gazan taisteluista, vain delegaation lähettämisestä YK:n istuntoon päätettiin. Hizbullah on väläytellyt liittyvänsä Hamasin taisteluihin Israelia vastaan, mutta Nasrallah ei maininnut siitä puheessaan. IDF kuitenkin varautuu väkivaltaisuuksiin pohjoisrajallaan.
SAKSAN LIITTOKANSLERI Angelika Merkel totesi, ettei Hamasin terroria voida hyväksyä.
Mielenosoituksia on tapahtunut monin paikoin Israelissa sekä Israelin arabien ja äärivasemmistolaisten että joittenkin rauhanjärjestöjen kiihottamina.
EUROOPASSA mielenosoitukset ovat paikoin kiihtyneet väkivaltaisiksi. EU antaa 3 miljoonaa Euroa Gazan tarpeisiin. Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani kehui Hamasin taistelijoita, joiden hän totesi taistelleen urheasti IDF:n sotilaita vastaan. Iran puuhaa oikeustoimia Israelin väitettyjä ”sotarikoksia” vastaan. Iranin ylimmän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Saeed Jalili vieraili viikonvaihteessa Syyriassa, jossa hän keskusteli Mashaalin sekä Bashar Assadin kanssa. Syyriasta hän matkusti Beirutiin, jossa hän tapaa Nasrallahin. Tiedot keskusteluista ovat olemattomia, mutta tuskin siellä säästä puhuttiin. Iranilla on puolustussopimus sekä Syyrian että Hizbullahin kanssa, ja niiden sotilaallinen tietoliikenne on yhdistetty.
IDF pommitti moskeijaa Gazassa Beit Lahiyassa, siinä kuoli 13 ja haavoittui 33. IDF:n edustaja vahvistaa, että moskeijaan oli varastoitu aseita ja raketteja.
HAMASIN naisjäsenet sanovat antautuvansa itsemurhapommittajiksi taistelussaan IDF:n sotilaita vastaan. He väittävät, että vapaaehtoisia on jo tuhansia.
GAZAN taistelut ovat maksaneet IAF:lle 265 miljoonaa USD ja 16 miljoonaa lisäkuluja.
Hamasin rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu IDF:n operaatiosta huolimatta.(JP, WND)