Posts

Showing posts from January 4, 2009
PERJANTAI 09.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 14. päivä, maaoperaation 6. päivä.
ISRAELIN sotilastappiot nousivat eilen yhdeksään kuolleeseen ja kymmeniin haavoittuneisiin. Eilen kapteeni Omer Rabinowitch, 23 Aradista, ja kersantti Amit Robinson, 21 Magalin kibbutsista Baka al-Charbiyasta etelään, kuolivat kiväärin luodeista, sekä majuri Ro´i Rosner, kuoli panssarintorjuntaohjuksen osumasta, mikä haavoitti myös toista sotilasta.
Eilen iltapäivällä 7 sotilasta haavoittui kranaatin sirpaleista Eshkolin alueella, yksi heistä vaarallisesti.
PALESTIINALAISLÄHTEET kertovat, että IAF teki eilen n. 24 pommituslentoa Gazan kaistalle. Yksi ihminen kuoli ja 10 haavoittui iskussa Gazan kaupunkiin. Toisessa iskussa Gazan pohjoisosassa rakettimiehistöä vastaan sai surmansa kolme miehistön jäsentä. Isku tapahtui 150 m:n päässä sairaalasta, haavoittaen lisäksi 12 sivullista, kertoo tietolähde. Taistelut kiihtyivät torstain aikana keskiviikkoyön rauhallisen jakson jälkeen. (JP)
2. TERRORISTIT ampui…
TORSTAI 08.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 13.päivä, 2.vaiheen maaoperaation 5. päivä.
Hallitus käsitteli eilen Gazan tilannetta ylimääräisessä istunnossaan. Kiireisin aihe oli, miten suhtautua Egyptin ja muutamien muitten maitten aktiivisiin tulitaukoesityksiin. Hallitus päätti jatkaa operaatiota julistettuaan eilen 3 tunnin omaehtoisen tulitauon ruoka- ja lääkintä- tarvikkeitten kuljettamiseksi Gazan kaistalle, jonka aikana 80 rekka-autoa pääsi Gazaan. Hallitus käsitteli myös esitystä kolmannen vaiheen aloittamiseksi maaoperaatioissa, mutta ei tehnyt siitä päätöstä, vaan haluaa seurata diplomaattisten ponnistelujen etenemistä.
HALLITUS päätti lähettää Kairoon delegaation, jonka tehtävänä on keskustella Egyptin tekemästä tulitaukoesityksestä. Delegaatioon kuuluvat Amos Gilad puolustusministeriöstä ja Olmertin edustajana Shalom Turgeman. Olmert lähetti turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa Washingtoniin kertomaan tilanteesta.
EGYPTI antoi Hamasille ultimaatumin vastata torstaiaamuun m…
KESKIVIIKKO 07.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 12.päivä, toisen vaiheen 4. päivä.
Taistelut Gazan kaistalla jatkuvat, kuten ne sotatilanteessa jatkuvat. Sotilaita, taistelijoita, siviilejä, naisia ja lapsia kuolee ja vammautuu, osa sotilaista kuolee omien luotien kautta. Pahin siviilejä kohdannut tilanne tapahtui YK:n ylläpitämässä koulussa Jabaliyan pakolais-leirissä tiistaina. IDF:n edustaja selittää, että IDF ampui kranaatteja koulua vastaan, koska sieltä ammuttiin kranaatteja heitä vastaan. YK:n taholta vahvistetaan, että tankin tulituksessa kuoli 30 ihmistä ja 55 haavoittui. IDF:n edustajan mukaan kuolleitten joukossa oli Hamasin korkeat sotilasjohtajat Imad Abu Askhar ja Hassan Abu Askhar. IDF:n edustaja kertoi median edustajille, että kouluun oli asennettu miinoja, jotka aiheuttivat jälkiräjähdyksiä lisäten uhrien määrää. IDF esitti miehittämättömän pienkoneen ottamia kuvia tilanteesta, jotka osoittivat, miten koulun alueelta ammuttiin kranaatteja. YK:n edustaja kertoi, että koulu…
TIISTAI 06.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen maaoperaation kolmas päivä. Taistelut Gazan kaistalla ovat muuttumassa katutaisteluiksi IDF:n saarrettua tärkeimmät asutuskeskukset Gazassa. Taistelut tiheän asutuksen keskellä ovat aina vaarallisia ja vaativat uhreja molemmin puolin. IDF ilmoittaa, että lähes sata aseistettua Hamasin taistelijaa on saanut surmansa taisteluissa eilisiltaan mennessä, mutta myös IDF:n tappiot kasvavat.
IDF:n panssarivaunu ampui tyhjään taloon Jabaliyan pakolaisleirin lähellä, aiheuttaen talossa suojaa hakeneille Golani-prikaatin sotilaille kolmen sotilaan kuoleman ja 24 haavoittumisen, yhden heistä vakavasti, kolmen muun keskinkertaisesti. Surmansa saaneitten sotilaitten luku nousi neljään. Onnettomuus sattui kuuden maissa eilen illalla. Ammuksen voimasta osa talon ulkoseinistä romahti talon sisällä olleiden sotilaitten päälle. Tutkimukset tapauksesta jatkuvat, mutta epäillään, että talon seinät oli miinoitettu.
MAANANTAIPÄIVÄN aikana haavoittui …
MAANANTAI 05.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen toinen päivä, IDF:n maaoperaatio Gazassa.
IDF ilmoittaa jakaneensa Gazan kaistan tehokkaasti kahteen osaan, ei kolmeen kuten eilen raportoitiin, mutta tarkoitus on sama: Vaikeuttaa Hamasin aseitten ja miesten liikuttamista osasta toiseen sekä käskyjen välittämistä taisteleville joukoille. Eilen sunnuntain aikana IDF menetti yhden sotilaan kaatuneena ja kolmisenkymmentä haavoittuneina, yksi heistä vaarallisesti, osan joutuessa kranaattituleen, osa haavoittui sala-ampujien luodeista. Alikersantti Dvir Ammanueloff, 22 Givat Zeevistä, kertoi äidilleen puhelimella perjantaina: ”Äiti, minun tulee taistella. Minun täytyy olla siellä.” Hän kuului Golani tiedustelujoukkoihin. Hänen osastonsa joutui kranaattihyökkäykseen lähellä Jebaliyan pakolaisleiriä, jonka aikana hän haavoittui vaikeasti kranaatin-sirpaleesta monien muitten ohella. Hänet lennätettiin sairaalaan, mutta häntä ei voitu pelastaa.
IDF:N PANSSARIT menivät asemiin entisen …
SUNNUNTAI 04.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD aloitti Gazassa yhdeksännen päivänsä. Eilen lauantaina ID jatkoi pommituksiaan ja ensimmäisen kerran pehmitti Gazan kohteita myös tykistöllään, samaan aikaan kuin Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa jatkoivat rakettiensa ampumista Israeliin. Yaacon Katz kertoo JP:n artikkelissaan, että IAF pommitti kymmeniä kohteita lauantain aikana pitkin koko Gazan kaistaa. Kohteina olivat useat Hamas-johtajien kotitalot sekä sillat ja maantiet, jotka yhdistävät kaistan pohjois- ja eteläosia, sekä amerikkalaistyylinen koulu Gazassa, joka koulutti lapsia lastentarhasta asteelle 13. IDF:n edustaja kertoi, että koulusta ammuttiin raketteja. Koulun edustaja ei kieltänyt, etteikö sieltä olisi ammuttu raketteja, mutta piti koulun tuhoamista sen vuoksi sivilisaation tuhoamisena. Äärimuslimit olivat aiemmin hyökkäilleet koulua vastaan sen amerikkalaisuuden vuoksi. Surmansa saaneiden joukossa oli Hamasin izzadin al-Qassam johtajistoon kuuluva Abu Zakaria al…