Friday, November 23, 2012

PERJANTAI 23.11.12


PERJANTAI 23.11.12

1. KESKIVIIKKONA 21.11.12 klo 21.00 voimaan tulleen Israelin ja Hamasin välisen tulitaukosopimuksen taustoja alkaa tulla julkisuuteen, ja ne osoittavat, että Netanyahu joutui suostumaan siihen monelta taholta tulleiden painostusten ja uhkausten alaisena. Raportin mukaan sekä USA että Egypti antoivat varoituksen, että rauhansopimus Israelin kanssa mitätöidään sekä Egyptin että Jordanian hallitusten toimesta, jos Israel aloittaa armeijansa maaoperaation Gazan kaistalla. Times of Israel artikkelin mukaan keskeistä roolia Israelin ja Egyptin välisissä neuvotteluissa pelasi kulissien takana Mossadin johtaja Tamir Pardo, joka myös välitti Netanyahulle tiedon rauhansopimusten mahdollisesta mitätöimisestä.

TV-2 Israelissa raportoi, että USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pyrki taivuttamaan Egyptin presidentti Mursin keskustelemaan Netanyahun kanssa, mutta Mursin kieltäytyminen oli niin ehdoton, ettei Clinton katsonut tarpeelliseksi edes informoida Netanyahua siitä.
Tieto antaa varsin oudon kuvan USA:n tavasta ylistää presidentti Mursin vastuullista roolia tulitauon aikaan saamiseksi Israelin ja Hamasin välille. Mursin kerrotaan tosin ensimmäisen kerran maininneen Israelin nimeltä tavatessaan Turkin pääministeri Erdoganin neuvottelujen alkuvaiheessa, ja hän lähetti Egyptin lähettilään Israeliin viime kuussa täyttäen diplomaattisen tyhjiön, joka oli ollut avoinna maitten välillä, mutta näiden tulisi olla normaalien valtioitten välisten suhteiden ilmentymiä eikä mitään erityisen suosion osoituksia.
Mursi on kuitenkin huolellisesti välttänyt solmimasta suoria kontakteja Netanyahun hallituksen kanssa, vain presidentti Shimon Peresille hän lähetti kaksi henkilökohtaista kirjettä, joista hän kieltää koskaan lähettäneensä ensimmäisen.

ULKOMINISTERI Avigdor Liberman vastasi kysymykseen TV-2:n uutisen oikeellisuudesta, ettei se kaikilta osin ollut tarkka, mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin.
Israel oli koonnut Gazan rajan tuntumaan kymmeniä tuhansia miehiä valmiina ponnistamaan kuin kireälle jännitetty jousi käskyn saatuaan suorittamaan niille annetut tavoitteet. Raporttien mukaan joukoille oli kahdesti annettu käsky aloittaa operaation kakkososa, mutta käsky peruttiin viime hetkellä joukkojen ollessa jo avaamassa turvallisuusaidan portteja.
Suurin osa palvelukseen kutsutuista reserviläisistä lähetetään torstaista alkaen vähitellen takaisin koteihinsa.
Sotilaat olivat täynnä taistelutahtoa, ja heidän pettymyksenä on ymmärrettävää. Eräät sotilaat asettuivat maahan makaamaan muodostaen sanat, joissa todetaan: ”Bibi on häviäjä.”

Pian sen jälkeen, kun Clinton oli ylistänyt Mursia vastuullisuudesta, presidentti Mursi antoi julkilausuman, jossa hän perustuslakiin tekemillään lisäyksillä antoi itselleen laajoja lisävaltuuksia. Hän määräsi presidentti Mubarakin hallituksen jäsenten oikeudenkäynnin uusittavaksi selityksellä, etteivät poliisin tutkimukset heidän rikoksistaan olleet luotettavia. Uusinta koskee kaikkia Mubarakin hallituksen poliittisia ja toimeenpanevia jäseniä. Egyptissä oli aiemmin mielenosoituksia, joissa vaadittiin heidän – myös Mubarakin -  teloittamistaan.
Mursi antoi julistuksen, jonka mukaan hänen kesäkuussa valtaan tulonsa jälkeen antamia määräyksiä ei voida alistaa minkään oikeuden käsiteltäviksi. Tämä antaa hänelle laajat lisävaltuudet sen lisäksi, että hänellä on lakia säätävä oikeus oikeusistuimen mitätöityä parlamentin alahuoneen valinnan laittomana. IAÈA:n entinen pääsihteeri ElBaradei sanookin syystä, että presidentti Mursi on julistautunut Egyptin faraoksi diktaattorin valtuuksin.
Mursi erotti maansa valtionsyyttäjän Abdel Maquib Mahmoudin, jo toistamiseen, ensimmäisen tultua mitätöidyksi, koska havaittiin, ettei hänellä ollut valtuuksia siihen.

KAIROSSA tuhannet ihmiset ovat osoittaneet neljän päivän ajan mieltään presidentti Murabarin politiikkaa vastaan, ja he ovat tyytymättömiä myös Muslimiveljeskunnan saamaan valta-asemaan maassa. He aloittivat mielenosoituksensa heti sen jälkeen, kun Clinton ja Obama ylistivät presidentti Mursin vastuuntuntoa vahvistaen näin hänen valta-asemaansa johtavan arabimaan presidenttinä. Se näyttää innostaneen Mursia kahmimaan itselleen valtaoikeuksia, joita Mubarakilla ei ollut, asettuen tavallaan lain ja vastuun yläpuolelle. http://www.timesofisrael.com/tv-report-warnings-that-peace-deals-with-egypt-jordan-could-collapse-led-israel-to-end-hamas-assault-with-no-ground-offensive/

2. Vain yksi viidestä israelilaista ajattelee, että Israel voitti 8 päivää kestäneen operaatio ”Pilvenpatsaan” Gazassa, jota käytiin valtaosin ilmavoimien avulla.
TV-kakkosen suorittaman kyselyn mukaan 29 % vastanneista arvioi, että Hamas oli voittanut; 20 % heistä arvioi, että Israel voitti; 46 % arvioi, ettei kumpikaan ja 6 % ei osannut antaa vastausta.
Pääministeri Netanyahun toimintaa piti hyvänä 38 %; ei-hyvänä 28 %; keskinkertaisena 28 % ja 6 % ei pystynyt sanomaan kantaansa.
Puolustusministeri Ehud Barakin toimintaa piti hyvänä 40 %; 25 % ei-hyvänä; 29 % keskinkertaisena eikä 6 % osannut valita.
Sekä pää- että puolustusministerit puhuivat julkisuudessa aseiden hiljennyttyä Gazassa todeten, että asetetut tavoitteet saavutettiin. Kumpikin esitti varauksen, että he ovat valmiit aloittamaan kaiken alusta, jos tilanne niin vaatii. On odotettavissa, että riippuen siitä, miten kauan Hamasille ja Jihadille annetaan aikaa, ne ovat aseistautuneet vaarallisemmin asein.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz sai sen sijaan paljoin paremman arvostuksen kuin hänen esimiehensä. 79 % piti Gantzin toimintaa hyvänä ja vain 4 % huonona; 10 % piti niitä keskinkertaisina ja 7 % ei osannut sanoa kantaansa.
Operaatio ”Pilvenpatsas” vaikuttaa selvästi myös puolueiden saamiin ennusteisiin tammikuun 22. päivänä 2013 pidettävissä Knessetin vaaleissa.
Torstain mielipidekysely osoittaa, että Likudin ja Israel Beitenun (Likutenun) vaaliliitto tulisi kärsimään selviä menetyksiä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Niiden nykyinen kansanedustaja-määrä 42 paikkaa putoaisi 33:en edustajaan. Ennen operaatiota liittoutuman kannatus ennusti 38-41 edustajapaikkaa Knessetissä. http://www.timesofisrael.com/only-1-in-5-think-israel-won-the-eight-day-battle-against-hamas/

3. ULOKOMINISTERI Avigdor Liberman puolustaa taistelujen lopettamista tässä vaiheessa, jossa hänenkin mukaansa tavoitteita ei oltu läheskään saavutettu, todeten, että maan voima voidaan osoittaa myös itsehillinnässä, eikä vain hyökkäyksissä. Hän vihjaa tässä puolustus-ministeri Barakin antamaan lausuntoon, ettei kansa tiedä kaikkia yksityiskohtia.
Liberman esitti jokaiselle isälle ja äidille harkittavaksi, mitä seurauksia maavoimien hyökkäyksellä Gazaan olisi voinut olla. Hän kuvailee, miten sotilaiden tunkeutuminen Gazan pakolaisleireihin, sen kapeille kujille, Rafafin mutkaisille kaduille, olisi ollut kaikkea muuta kuin helppoa. Mainitsematta hän jätti Hamasin kaivamat tunneliverkostot Gazassa.
Korkea diplomaattitaho arvioi, että maaoperaatio Gazaan olisi vaatinut 200:n sotilaan hengen, paljon enemmän kuin mitä cast lead operaatio v. 2008-2009 vaati – 13 sotilasta, tai Libanonin kakkossota v. 2006 Hizbullahin joukkoja vastaan, jossa menehtyi 121 IDF:n sotilasta.

OPERATIOSTA ”Pilvenpatsas” lähinnä vastuussa olleet Netanyahu, Barak ja Liberman ovat joutuneet voimakkaan ja kärkevän hyökkäyksen kohteiksi osoittautuessaan ”häviäjiksi”.
Maan eteläosissa asuvat kansalaiset ovat osoittaneet mieltään operaation lopettamisesta saamatta mitään pitävää vakuutusta, etteikö rakettituli voi alkaa uudelleen koska tahansa. Triumviraatti puolustautuu todeten, ettei maata voida hallita kansan mielipiteen mukaisesti, mutta he ovat väärässä siinä, etteikö kansaa pitäisi kuunnella.
Liberman selittää pääministeri Yitzhak Rabinin lausuntoon Oslon sopimusten ollessa päätettävinä kysymykseen, mitä sitten jos ne alkaa ampua meitä: ”Jos näin käy, me menemme Gazaan ja lopetamme tulituksen sieltä”. Liberman toteaa, ettei Gazaan meno ole yksinkertainen operaatio. Libermanin mukaan he tekivät oikean päätöksen.

LIBERMAN selitti edelleen Fatahin ja PA:n roolista todeten, että Abbas keskittyy diplomaattiseen terrorismiin ulkomailla ja YK:ssa, ja antaa Hamasin hoitaa fyysisen terrorismin Israelissa. Hän vakuutti, ettei Israel puhu Hamasin vaan Egyptin kanssa. Hän näyttää jatkavan aiempaa kantaansa syrjiä Abbasin johtamaa hallitusta merkityksettömänä.
Käytännössä Hamasin arvovalta on selvästi kohentunut operaation ansiosta. Sen pääneuvottelija Khaled Mashaal esiintyi Kairossa voittajan elein väheksyen IDF:n saavutuksia. Hän selitti toimittajan kysymykseen Israelin tunnustamisesta: ”Miten minä voisin tunnustaa juutalaisen hallituksen, joka miehittää minun maatani.” http://www.timesofisrael.com/now-is-not-the-time-for-a-ground-operation-in-gaza-says-liberman/

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo, että hänen Palestiinan valtio-esityksensä käsitellään YK:n yleiskokouksessa 29.11.12, joka on YK:n v. 1947 tekemän Palestiinan jakosuunnitelman vuosipäivä. Kiina sanoo kannattavansa esitystä, Ranska miettii vielä. Kiina lupaa miljoonan USD tukea PA:lle. Kiina on vähitellen hilautumassa Lähi idän kuvioihin, mikä sopii yhteen sen pyrkimysten kanssa päästä supervallaksi USA:n vetäytyessä. http://www.timesofisrael.com/china-supports-palestinian-statehood-bid-says-palestinian-envoy/
-          Juutalaista synagogaa vastaan hyökättiin Caracasissa Venezuelassa vain päivä sen jälkeen, kun Israel oli solminut tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa. Viitisenkymmentä ihmistä tungeksi synagogan ympärillä huutaen Israelin vastaisia iskulauseita ja lopulta heittäen palopommeja ikkunoista sisään. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut, mutta juutalaiset olivat kauhuissaan hyökkäyksen johdosta.
-          Shin Bet yhteisoperaatiossa IDF:n ja poliisin kanssa pidätti Israelin arabin Taibesta epäiltynä pommin asettamisesta bussiin Tel Avivissa. Hän on kotoisin Länsirannalta, mutta naituaan Israelin arabin muutti perheiden yhdistämisoikeuden perusteella Israeliin. Hänet rekrytoi Beit Likiassa, Ramallahista lounaaseen, toimiva terrorisolu. Hän tunnusti lainanneensa työnantajansa auton Jerusalemin itäosassa, jolla hän kuljetti saamansa pommin Tel Aviviin, jossa hän jätti pommin bussin no 142 sisään paeten itse paikalta. Räjähdyksessä haavoittui 27 ihmistä. Poliisi aloitti laajan metsästyksen pommin asettajan saamiseksi kiinni onnistuen siinä. Miehellä on yhteyksiä sekä Hamasiin että Islamic Jihadiin. Poliisi on pidättänyt lisäksi ainakin yhden miehen ja odottaa lisäpidätyksiä, mutta tiedot ovat vielä salaisia. http://www.timesofisrael.com/israeli-citizen-arrested-in-connection-with-tel-aviv-blast/
-          Jerusalemin poliisi on korkeassa hälytysvalmiudessa saatuaan vihjeen mahdollisesta toisesta pommi-iskusta muutaman päivän sisällä. Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet useilla paikoilla Juudeassa ja Samariassa arabien kivittäessä autoilijoita ja sotilaita kivin ja petrolipommein, ja pyrkien tulittamaan israelilaisia busseja myös Jerusalemin itäosissa. Poliisi rajoitti Temppelivuorelle tänään rukoilemaan haluavien palestiinalaisten lukumäärää siten, että vain yli 40-vuotiaat, Israelin kansalaiset tai identiteettikortilla varustetut miehet, pääsevät vuorelle, naisilla ei ole rajoituksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162437#.UK82EWJHT-k
-          Gesher järjestö (Silta) lähetti 200 ostajaa Ashdodiin suorittamaan sapatti-ostoksensa tuen osoitukseksi terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle kaupungille. Rakettien tehtaille ja liiketiloille aiheuttamien kustannusten arvioidaan nousseen 55 miljoonaan USD, siihen ei sisälly asuintaloille aiheutetut vauriot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162434#.UK84IWJHT-k
-          Tänään perjantaina Israelissa Jerusalemin alueella on sateista ja tuulista. Sade hellittää sapatiksi, mutta palautuu voimallisemmin sunnuntaina. Lämpötila on myös  alhainen, 11-16 C-astetta Jerusalemissa. Sadekausi on toden teolla alkamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162438#.UK85fmJHT-k
-          Washington kehottaa Israelin hallitusta välttämään rakentamisen aloittamista Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle maapalalle, jonne infrastruktuuri on jo vedetty valmiiksi. Aluetta kutsutaan E-1 alueeksi, ja sen kohtalosta on kiistelty useiden vuosien ajan. USA katsoo, että Israelin rakentaminen alueelle vaikeuttaa Palestiinan valtion yhtenäisyyttä, jos sellainen joskus perustetaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293166
Thursday, November 22, 2012

TORSTAI 22.11.12


TORSTAI 22.11.12

1. ISRAELIN JA HAMASIN tulitauko julistettiin alkaneeksi keskiviikkoiltana 21.11.12 klo 21.00 paikallista aikaa. Sopimuksen hyväksymisestä ilmoittivat yhteisessä TV-lähetyksessä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton ja Egyptin ulkoministeri Mohamed Kamel Amr. Israelin johto kehuu saavuttaneensa kaikki asetetut tavoitteensa, mutta poliittiset tarkkailijat huomauttavat heti kylmiltään, että jos tavoitteena oli saada Israelin aseman vahvistaminen ja Hamasin vähentäminen, 8 päivää kestäneen asemasodan laukaustenvaihto vahvisti Hamasin asemaa. Kuin osoitukseksi, ettei Hamasin iskukyky ollut poistunut, se ampui 20 rakettia Israelin puolelle tulitauon virallisen alkamisen jälkeen, kuten poliisin edustaja Micky Rosenfeld ilmoitti lisäten, että IRON DOME esitti myös oman voimansa eliminoiden niistä yhden.

EGYPTIN ulkoministeri Amr totesi: ”Ponnistelumme ovat tuottaneet yhteisymmärryksen lopettaa tuli ja palauttaa rauha ja lopettaa verenvuodatus, mitä viime päivinä olemme nähneet.”
USA:n ulkoministeri Clinton lausui puolestaan näin: ”Tämä on kriittinen hetki alueelle. Egyptin hallitus on ottamassa itselleen vastuun ja johtoaseman, jotka ovat tehneet tästä maasta tämän alueen tasapainon ja rauhan kulmakiven.” Clinton kiitti presidentti Mursia hänen välitys-toimistaan ja vakuutti ”USA:n toimivan liittolaistensa kanssa vahvistaakseen tätä edistystä, parantaa Gazan kansan elinoloja ja Israelin kansan turvallisuutta”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokosi aiemmin keskiviikkona 9 hengen minikabinetin, jossa ilmeisesti vahvistettiin Israelin myöntyminen tulitaukosopimuksen ehtoihin. Viranomaiset totesivat kokouksen jälkeen, että kokouksessa esitettiin Israelin kiinnostus saada kansain-välinen vakuutus IDF:n vapaille toimille siinä tapauksessa, että tulitauko rikkoontuu ja rakettituli Gazasta alkaa uudelleen Israelin siviilikohteisiin.
Israelin minikabinetin tekemä aloite kansainvälisestä takuusta osoittaa, ettei Israel täysin luota Egyptin ja USA:n rooliin toimia sopimuksen objektiivisina takuumiehinä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310212,00.html

2. ISRAELIN poliittiset johtajat Labourin puheenjohtajaa Shelly Yechimovichiä lukuun ottamatta, joka antaa varovaista tunnustusta tulitauolle, esittävät lähes kautta linjan kritiikkiä hallituksen tapaan suostua tulitaukoon, vaikka asetetut tavoitteet jäivät saavuttamatta. Armeijan reservijoukkoja kutsuttiin aseisiin kymmenin tuhansin, ja nyt tämä kallis operaatio valuu tyhjiin, ja joukkoja kotiutetaan kaikessa hiljaisuudessa.

Vakavinta kritiikkiä esitti Yesh Atid-puolueen Yair Lapid todeten, että Netanyahu lupasi eliminoida Hamasin eikä neuvotella sen kanssa. Nyt hallitus rikkoi molemmat lupaukset. ”Hallitus osoittaa heikkoutta ja arkailee toteuttaa asettamansa päämäärät luvattuaan täydellisen rauhantilan Israelin kansalaisille.”
Haim Ramon, joka toimi varapääministerinä edellisen Gazan sodan aikana, ja Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz kritisoivat samoin hallituksen päätöstä lopettaa operaatio ”Pilvenpatsas” ennenaikaisesti, vaikka asetettuja tavoitteita ei oltu saavutettu.
NU:n puheenjohtaja Uri Ariel toteaa sopimuksen ilmoittamisen kuvastavan halvaantunutta esitystä, jolla onnistumatta pyrittiin peittämään Netanyahun ja Libermanin hallituksen hämmentävä antautuminen.
Yleinen tuntuma näyttää olevan, kuten eräs kansanedustaja totesi, että kansa tuntee tulleensa petetyksi, sillä se tietää hallituksen epäröinnin tuntuvan pian sen omassa nahassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310317,00.html

3. GAZAN asukkaat juhlivat Israelista saamaansa voittoa. Arabitavan mukaan voittoa juhlitaan ampuen aseilla ilmaan, tanssien ja iskuhuutoja päästellen kansan kokoontuessa kaupunkien kaduille. Naiset ja lapset jakavat makeita pikkuleipiä tai karamelleja, kuten traditioon kuuluu.
Hamasin ulkomaanasioitten johtaja, joka sanoi eroavansa tehtävistään mutta jatkaa silti, sanoi, että Israel epäonnistui hyökkäyksessään Gazan kansaa vastaan ja antautui Kairon neuvotteluissa aseellisten vastarintajoukkojen vaatimuksiin. Hän antaa kuvan – kuten hän totesi puhuessaan Kairossa – että se oli Israel, joka halusi tulitaukoa. Hän lisäsi keskiviikkona edelliseen, että ”Israelin seikkailu hyökätä Gazaan päättyi antautumiseen ja hyväksymiseen Hamasin sanelemaan sopimukseen”. ”Se epäonnistui, ylistys Allahille.”
ASEELLISET ryhmittymät Gazassa ilmoittivat Israelin alistuneen kansanrintaman yhteisen vastarinnan edessä. ”Kansanrintama antoi Israelille opetuksen yhdistyneellä voimallaan, opetuksen, jota se ei tule unohtamaan seuraavan 60 vuoden kuluessa.”  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310277,00.html

4. SHIMON SHIFFER toteaa ynetnews.com artikkelissaan, että kotirintama salli Netanyhaun voittaa, mutta se odottaa nyt vastapalveluksena rauhaa ja turvallisuutta. Ensimmäinen  opetus ”Pilvenpatsaasta” on kuitenkin se, että johtajien lupauksiin täytyy suhtautua varauksin.
Shiffer toteaa artikkelissaan, että ”se on Hamas, joka nyt sanelee, miten pitkään tulitauko kestää, miten korkealle liekit ulottuvat”.
Shiffer viittaa korkean IDF:n upseerin toteamukseen, että ainoa tapa, millä Hamas olisi saatu antautumaan ja heiluttamaan valkoista lippua, olisi ollut miehittää koko Gazan kaista ja pysyä siellä huomattavan pitkän ajan, kuten osoittautui ”Defensive Schield” aikana Samariassa, jolla itsemurhaterrorismi saatiin loppumaan lähes tyystin Israelissa.

IDF:n upseeri toteaa Shifferin mukaan edelleen, ettei Hamas osoittanut antautumisen tai luopumisen merkkejä, vaan päinvastoin siitä on kehittynyt merkittävä poliittinen tekijä, joka neuvottelee tasa-vertaisena Israelin kanssa, ja jonka poliittinen kapasiteetti ylittää Fatahin ja Mahmoud Abbasin johtaman Palestiinan Auktoriteetin. Shiffer arvioi, että Gazan kaista tulee nyt toimimaan entistä enemmän itsenäisenä tekijänä eikä enää osana Abbasin PA:ta.
Hän arvioi edelleen, että tämä nostaa Egyptin merkitystä siihen, mitä Gazassa tapahtuu.
Israel ei poistane merkittävästi rajoitteitaan vapaalta liikenteeltä Gazasta Israeliin, mutta Egypti joutunee helpottamaan rajoituksiaan Rafahin raja-asemalla, jota tästä lähtien valvovat Egypti ja Hamas yhdessä, eikä Egypti yhdessä Fatahin tai PA:n kanssa kuten tähän asti.
Artikkelissa arvioidaan, että Israel tulee vastaisuudessakin hillitsemään toimiaan, eikä johtajien lupauksiin vastata jokaiseen rakettiin vastaiskulla, voida luottaa.
Shiffer arvioi, ettei Obaman myötämielisyys tulitauon saamiseksi kohdistunut Netanyahuun  vaan Israelin kansaan, jonka kanssa hänellä ei ole erimielisyyksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4309940,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4310212,00.html

5. VIIMEISTEN päivien lisääntyneen väkivallan hillitsemiseksi Juudean ja Samarian alueilla IDF yhdessä poliisin ja rajapoliisin kanssa suoritti torstain vastaisen yön aikana etsimiensä ja epäilemiensä mellakoitsijoitten massapidätyksiä.
Turvallisuusjoukot pidättivät kaikkiaan 55 palestiinalaista, heidän joukossaan sekä Hamasin, Islamic Jihadin ja Fatahin että PA:n lakiasäätävän neuvoston (PLC) jäseniä.

IDF:n lausunnossa todetaan, että pidätykset voitiin suorittaa turvallisuusjoukkojen erinomaisen tiedustelun ansiosta Juudeassa ja Samariassa, ja että IDF tulee jatkamaan säilyttääkseen lain ja järjestyksen alueella sekä estääkseen terrori-iskut Israelin valtion alueella.
Keskiviikkoyön aikana rekisteröitiin lukuisia turvallisuutta rikkovia tilanteita Juudeassa ja Samariassa. Gush Etzionissa ammuttiin luultavasti ohi ajavasta autosta israelilaista bussia kohti. Kukaan ei vammautunut, mutta bussi kärsi vaurioita. Psagotin lähellä Binyaminin alueella arabit heittivät petrolipommeja IDF:n partiota kohti. Kukaan ei haavoittunut, ja sotilaat etsivät heittäjiä, joita ei oltu vielä tavoitettu.
Juudean ja Samarian alueella raportoitiin lukuisia kivien ja petrolipommien heittelyä keskiviikko-yön aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162390#.UK3RMGJHT-k

6. TERRORISTI jätti pommikassinsa Dan-bussiin Tel Avivin keskustassa puolen päivän aikaan keskiviikkona livistäen itse karkuun ennen pommin laukeamista. Kaikkiaan 21-28 ihmistä – eri lähteiden mukaan – haavoittui tai kärsi shokkitilasta; kolme heistä vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Alueella sijaitsee oikeuslaitos, pankkeja ja liikelaitoksia. Poliisi ei ole vielä saanut tekijää kiinni. Sekä Hamas että Islamic Jihad varoittivat aloittavansa itsemurhaiskut uudelleen Gazan operaation seurauksena. Bussin ikkunat pullistuivat ulospäin ja tuulilasi oli rikkoontunut pieniksi sirpaleiksi. Israelissa oli samaan aikaan useita korkeita ulkomaisia diplomaatteja ja johtajia, kuten USA:n ulkoministeri Hillary Clinton. Terrori-isku aiheutti ilonpidon Gazan kaupunkien kaduilla onnistuneen iskun vuoksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162356#.UK3VIGJHT-k
7. UUTISOTSIKOITA
-          Katolinen kirkko ja Vatikaani ovat aloittaneet ilkeämielisen syytös- ja parjauskampanjan Israelia vastaan. Vatikaanin kulttuuriministeri kardinaali Gianfranco Ravasi, joka toimii Vatikaanin kulttuurineuvoston presidenttinä, sanoi puhuessaan paavin Jeesuksesta kirjoittaman kirjan julkistamistilaisuudessa: ”Ajattelen viattomien lasten massamurhaa. Lapsia murhataan Gazassa, heidän äitinsä huutavat kaiken aikaa, se on yleinen huuto”. Tämä korkea katolisen kirkon virkailija vertasi lasten kuolemaa Gazassa operaation aikana siihen, miten kuningas Herodes surmasi Betlehemin alle 2-vuotiaat lapset surmatakseen Jeesuksen. Hän katsoo, että Israel on uusi Herodes, jonka uhreina ovat Gazan lapset, tai laajemmassa merkityksessä miten juutalaiset murhaavat palestiinalaisia. Jerusalemin patriarkaatin piispan apulainen William Shomali totesi, että Gazassa vallitsee nyt ilkeämielinen väkivalta-kierre, ja että on vaikeaa havaita, kumpi puoli sen aloitti. Hän kirjoitti äskettäin katolisessa lehdessä julkaistun artikkelin, jossa hän väitti juutalaisten vihan kristittyjä kohtaan perustuvan talmudiin, jota hän kutsui juutalaisille arvokkaammaksi kuin juutalaisen Raamatun.  Monet muutkin katolisen kirkon johtavat hengelliset johtajat ovat hyökänneet Israelin Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa harjoittamaa politiikkaa vastaan, ja tämä tendenssi on lisääntynyt viime aikoina.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162368#.UK3Xt2JHT-k
-          Pääministeri Benyamin Netanyahu kirjoittaa internetissä, että hän suostui ulkomaiden vaatimuksiin tulitauon saamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi Gazan rajalla, mutta että jos tilanne niin vaatii, hän antaa armeijalle käskyn suorittaa ankara sotilaallinen operaatio ja suorittaa se tällä kertaa loppuun saakka. Hän lienee yllättynyt saamastaan kovasta kritiikistä sekä internetissä että puolueitten taholta. Netanyahu kirjoitti Facebookin sivullaan, että pääministerinä hän kantaa päävastuun rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi, mutta että vielä tulitaukosopimuksen alkamisen jälkeen keskiviikkona klo 23.00 Gazasta ammuttiin ainakin 20 rakettia Israelin puolelle, ja hälytyssireenit soivat Ashdodissa, Kiryat Machissa ja muissa Gazan rajakaupungeissa. IRON DOME eliminoi ainakin yhden Kafr-5 raketin Ashdodissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162391#.UK3dh2JHT-k
-          Hälytyssireenit soivat torstaiaamuna ainakin Netiv Ha´asharan ja Yad Mordechein alueilla huolimatta tulitauosta, joka tuli voimaan 23.00 keskiviikkona. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=293021
-          Egyptin turvallisuusjoukot takavarikoivat aselastin, mukana Gdar-raketteja, jotka luultavasti olivat matkalla Gazaan. Al-Masry al-Youm lehden mukaan aselastissa oli 108 Grad-raketin räjähdekärkeä ja 19 646 kiväärinpatruunaa. Aseet oli salakuljetettu Marsa Matruh-satamaan Egyptissä. Ne on voitu tarkoittaa Siinain terrorijärjestöille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293002
-          Mike Evans kirjoittaa JP:n artikkelissaan ”Its about Teheran, not Gaza”, että ihmisten alkaessa tottua Gazan tilanteen rauhoittumiseen Israelin päättäjillä on jo toinen ongelma harkittavanaan. Iran on huomattavasti tehostanut uraanin rikastus-kapasiteettiaan lisäämällä Forbon maanalaisiin tiloihin sijoitettujen sentrifugien luku- määrän kolmeentuhanteen. Hän selittää, että Iranilla voi maaliskuun ja huhtikuun tienoilla olla tarpeeksi rikastettua uraania yhtä ydinpommia varten. Siinä vaiheessa viimeistään Israelin tulee päättää, - ei jos vaan koska – iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Aikataulu voi nopeutua, jos Natanzin ydinlaitos liitetään ydinaseohjelmaan, kuten entinen IAEA:n virkailija Olli Heinonen toteaa. Maailman ongelmana on ratkaista, voiko se luottaa Iranin vakuutuksiin, ettei Iran halua ydinasetta, vai bluffaako se vain. IAEA:n tutkimustiimin on tarkoitus tehdä tarkastusmatka Parchin ydintutkimus alueelle, mitä Iran on puhdistanut ja ajanut sinne maata ja muita aineita jälkien peittämiseksi, jotka voisivat ilmaista, että siellä testattiin ydinpommin räjähdystä. Toinen Israelin huolta aiheuttava tekijä on Iranin aselähetykset Gazan terrorijärjestöille, minkä Iran tunnusti operaatio ”Pilvipatsaan” aikana. Israel seuraa huolella Bandar Abbasin satamasta Iranista lähtenyttä rahtilaivaa, jonka uskotaan olevan matkalla Gazaan. Siinä on 220 lyhyenmatkan ja 50 pitkänmatkan Fajr-rakettia. Alus on muuttanut nimeään ja lippuaan useasti matkan aikana. Sitä suojelee kaksi Iranin sota-alusta. Sen uskotaan lastaavan lastinsa merellä toiseen alukseen, joka vie ne Sudaniin, jossa pienet egyptiläiset kalastaja-alukset odottavat lastin siirtämistä niihin. Gazaan ne siirrettäisiin salakuljetustunneleiden kautta. (JP. 22.11.12 )
Wednesday, November 21, 2012

KESKIVIIKKO 21.11.12


KESKIVIIKKO 21.11.12

1. TIISTAINA eläteltiin vielä rohkeita toiveita pikaisesta tulitauosta Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen kanssa, mitä vahvisti USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin saapuminen Israeliin Kairosta, jossa hän keskusteli presidentti Mursin kanssa, mutta tänä keskiviikko-aamuna uutiset kehottavat panemaan jäitä hattuun. Useammalta taholta kerrotaan, ettei tulitauko ole valmis vielä moneen päivään, ellei asenteissa tapahdu ratkaisevaa muutosta. Sopimusluonnos on tiettävästi Hamasin ja Islamic Jihadin hyväksymä, mutta Israelilla on siihen vielä useita varauksia, vaikka niiden sisältöä ei ole julkistettu.

ANALYYTIKOT arvioivat, että Israelin kannalta arveluttavin kysymys koskee sitä, kuka tai mikä sopimuksen noudattamista valvoo. Etukäteistietojen mukaan valvoja olisi Egypti, vaikka Israel toivoo, että vastuu sitoo presidentti Mursin henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaisi sitä, että Israel joutuisi esittämään valitukset sopimuksen rikkomisesta Mursille eikä Egyptille. Tämä nostaa esiin kysymyksen: Voiko Israel luottaa Muslimiveljeskunnan tasapuolisuuteen, ja käytännössä Mursi tarkoittaa melkein samaa kuin Veljeskunta, jota hän ideologisesti edustaa.
Edelleen kysytään, voidaanko luottaa siihen, että Egypti tulisi valvomaan Fajr-5 rakettien poistamista Hamasin ja Jihadin asearsenaalista, mitä Israel vaatii, ja mitä takeita Israelilla on siitä, ettei niitä kuljeteta uudelleen Gazaan, jos Egyptin vastainen raja Gazaan avataan valvomattomalle liikenteelle, mikä on Hamasin vaatimuslistalla.
Israelin ongelmana on se, voiko Hamasin ja Jihadin vilpittömyyteen noudattaa sopimuksia luottaa, sillä kokemus vuosien ajalta on osoittanut juuri päinvastaista.
Lyhyesti kerrottuna: Israelilla on syvä luottamuspula sekä sopimusosapuolia että välittäjänä toimivaa Egyptiä ja sen tukijoita Turkkia ja Qataria kohtaan.

USA:n rooli tässä kysymyksessä on täysin avoin. Ulkoministeri Hillary Clinton matkustaa tänään uudelleen Egyptiin keskusteltuaan Israelin johtajien kanssa tilanteesta eilen.
Analyytikot kyselevät, onko USA halukas sitomaan itsensä Gazan ryteikköön, jossa se on jokaisen kerran sinne harhaannuttuaan polttanut näppinsä. Sopimusneuvotteluja seuraavat asiantuntijat ovat havainneet Israelin Jihadin merkityksen nousseen aiemmasta, mistä on osoituksena sen johtajatason henkilön aktiivinen osallistuminen Kairon neuvotteluihin. Israelilla lienee Netanyahun valtuuttama tiimi Kairossa, mitä ei ole virallisesti julkistettu, koska Israel ei periaatteessa neuvottele terrorijärjestöjen kanssa. 

HAMASIN hallituksen edustaja Izat a-Rishk totesi journalisteille tiistai-iltana, ettei sopimusta tulla solmimaan ennen keskiviikkoa - eikä sekään ole varmaa - Israelin hylättyä Hamasin hyväksymän sopimusluonnoksen. Hän vakuutti Hamasin varustautuvan kaikkiin mahdollisuuksiin, millä hänen uskotaan tarkoittaneen IDF:n maaoperaatiota.
Neuvottelujen onnistumisen alkaessa heikentyä IAF on kiihdyttänyt iskujaan Gazassa.
Tiistain aikana klo 23.00 mennessä IAF suoritti artikkelin mukaan 50 pommituslentoa Gazan kaistalle, tuhoten yli sata kohdetta. Puolet iskuista rakettisoluihin, loput salakuljetus-tunneleihin, asevarastoihin ja –verstaisiin, rakettien laukaisualustoihin ja varusteisiin. 
Tämä tarkoittaa sitä, että viime viikon keskiviikosta lähtien IAF on iskenyt 1500:en kohteeseen täydet kuusi päivää kestäneen operaation ”Pilvenpatsas” aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162331#.UKxnNWJHT-k

2. GAZAN terroristien raketti-iskut kiihtyivät tiistain aikana. IDF:n laskelmien mukaan Gazasta ammuttiin 162 rakettia 24 tunnin kuluessa, kokonaismäärän noustessa yli 800:n.
Terroristit ovat ampuneet useita pitkän matkan raketteja ”salvoina” lyhyen ajan kuluessa samaan kohteeseen voidakseen sillä ohittaa IRON DOME torjuntaohjukset. Siinä ilmeisesti onnistuttiinkin, sillä raketit osuivat useisiin rakennuksiin. Eshkolin alueella raketin uhriksi joutui 18-vuotias sotilas Yosef Partuk Emmanuelista. Hänet ylennettiin taannehtivasti korpraaliksi.
Toinen raketin uhriksi joutunut oli Rahatin alueella surmansa saanut 29-vuotias beduiinimies.
Rishon Lezion ja Ashdodin kaupungeissa raketit osuivat rakennuksiin haavoittaen asukkaita.

Daavidin Punaisen Kilven edustaja Zaki Heller totesi, että MDA oli hoitanut tiistain aikana 112 tapausta, mukaan lukien kolmea sirpaleista haavoittunutta – yksi vakavasti, kaksi lievemmin. 27 ihmistä oli loukannut itsensä juostessaan suojatilaan. 82 ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Keskiviikosta klo 16.00 lähtien Gazasta ammutut raketit ovat surmanneet 5 israelilaista.
Poliisin edustajan Micky Rosenfeldin mukaan Gazasta ammuttiin tiistaina 170 rakettia, Iron Dome eliminoi 53 rakettia. Kaikki merkittävät kaupungit kokivat raketti-iskuja; Beershebaan kohdistettiin viisi eri iskua. Jerusalemia kohti ammuttiin tiistaina kaksi rakettia, ne putosivat lähelle Beetlehemiä Gush Etzionin alueelle. Yksi asevelvollinen haavoittui rajan tuntumassa.
Ashdodissa vihanneskauppa tuhoutui raketin iskusta, jonka sirpaleet haavoittivat kuutta  ihmistä. Yksi raketti osui omakotitaloon aiheuttaen sille suurta tuhoa.
Beershebaan ammutut 5:stä raketista yksi osui omakotitaloon ilman ihmisuhreja, mutta asukkaat joutuivat juoksemaan suojatiloihin useita kertoja tiistain kuluessa.
IRON DOME torjuntapatteristot eliminoivat yli 50 rakettia. Keskiviikosta lähtien ne ovat eliminoineet kaikkiaan yli 400 rakettia. Jos yksi Tamir torjuntaohjus maksaa 50 000 USD, torjunta on maksanut 20 miljoonaa USD - edellyttäen yksi ohjus kutakin rakettia kohti. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292806

3. TEL AVIVIN esikaupungissa Rishon Lezionissa Fajr-5 raketti osui asuinkerrostalon katolle hajottaen asuntoja kahdessa ylimmässä kerroksessa ja levittäen sirpaleita ja rakennuksen kappaleita pitkin viereistä katua ja pihaa.
Vaikka raketti-iskussa ei kukaan kuollut ja kuusi ihmistä haavoittui lievästi, Israelissa tapausta pidetään erittäin vakavana, sillä ensimmäistä kertaa terroristien Gazasta ampuma raketti aiheutti tuhoa Tel Avivin kaupungin alueella. Poliisi ja turvallisuushenkilöt haravoivat katua ja rakennusta sisustaa varmistaakseen, ettei ketään ollut jäänyt rojujen alle.

Ihmisten mieliala oli silminnäkijöitten mukaan uhmakas ja vaativa kovemmista otteista terroristeja kohtaan. Asukkaat sanoivat, että tulitauon solmiminen rakettitulen alla osoittaa heikkoutta, minkä viholliset havaitsevat tarkatessaan israelilaisten reaktioita suunnitellen vastatoimensa sen mukaan. Reaktiot kääntyivät pääministeri Netanyhaua vastaan, jota he kutsuivat pateettiseksi henkilöksi (nebbach), sillä vuosikaudet hän on puhunut hyökkäyksestä Irania vastaan, mutta ei pysty hoitelemaan edes Gazan tilannetta. He vaativat, että Israelin tulee mennä Gazaan ja tehdä, mikä on tehtävä rakettitulen lopettamiseksi vuoden 2002 Defensive Schield tapaan Samariassa. Yksi asukkaista kertoo JP:n artikkelissa, miten hän istui 7-kerroksisen talon pohjakerroksessa hälytyssireenin alkaessa soida. Hän ryntäsi poikansa kanssa suojatilaan, ja tullessaan takaisin vaaran mentyä ohi ha näkivät asuntonsa tuhoutuneen lähes kokonaan 7 kerrosta alempana kuin mihin raketti osui.

Chamanovin perhe Beershebassa kertoo kokemuksestaan, miten hälytyssireeni alkoi soida tiistaina, ja he ryntäsivät talonsa toiseen kerrokseen tuoden lapset mukanaan suojatilaan. He kuulivat rakettien iskut kuvitellen, että ne osuivat katuun, mutta vasta tullessaan ulos suojatilasta he havaitsivat asuntona tuhoutuneen kokonaan. Ronit Chamanov kertoi nukkuneensa edellisen hälytyksen ohi, mutta kuuli tämän ja meni kiireesti hakemaan lapsiaan toisesta kerroksesta suojatilaan. Heidän makuuhuoneensa olivat kokonaan tuhoutuneet. Naapurit ovat tuoneet heille ruokaa ja virvokkeita ja pyrkivät lohduttamaan heitä.
Chamanovin perhe vaatii vain, että rauha palautuu, joko tulitauon tai maahyökkäyksen kautta, sillä ei ole väliä miten, kunhan väkivalta loppuu, he vakuuttavat.
Paikalle ensimmäisenä mennyt vapaaehtoinen lääkintähenkilö näki shokissa olevan perheen tulevan ulos suojatilasta. Hän totesi, että elleivät he olisi ehtineet talonsa suojatilaan, he olivat kaikki kuolleet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292793

4. HAMASIN Aqsa radioasema kertoi eilen turvallisuusjoukkojen ilmoitukseen perustuen, että pyssymiehet olivat ampuneet kuusi yhteyksistä Israelin kanssa epäiltyä palestiinalaista Gazan kaupungin kadulla.
Aqsa-radion uutislähetyksen mukaan epäillyiltä oli löydetty teknisiä välineitä ja videokameroita tilanteiden kuvaamiseksi ja välittämiseksi Israelille. Ilmoituksen mukaan epäillyt löydettiin itse teosta, ”redhanded”. Tilanteesta otetuissa kuvissa näytetään, miten surmattujen ruumiita vedetään pitkin katuja. Gazassa vallitsee tällä hetkellä viidakonlaki.
Keskiviikkoaamun tilannekatsaus:
Kymmenen rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia, Hof Ashkelonia ja Shaar Hanegeviä tänään. IRON DOME eliminoi kolme viidestä Ashkeloniin ammutuista, muut putosivat pellolle. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292840
IRON DOME eliminoi 2 rakettia Beer Tuviyan yllä, ei vahinkoja. Rakettisalvo Eshkolin alueelle. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292843
MAAN uutistoimiston mukaan IDF:n UAV-kone iski ohjuksillaan ihmisryhmään Jabaliyan alueelle Gazan pohjoisosassa surmaten yhden ihmisen. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292844

5. UUTISOTSIKOITA
-          Lääkintätarpeet alkavat huveta Gazan sairaaloista. Lääkärit sanovat helpottuneina, että palaneita potilaita on nyt onneksi vähän. Israel vie kuitenkin joka päivä toista sataa rekka-autollista lääkintätarvikkeita ja ruokaa Gazaan. Kerem Shalomin rajanylityspaikka jouduttiin sulkemaan, koska se joutui tulituksen kohteeksi. Tiistaina Gazaan vietiin 118 rekka-autollista tarvikkeita, mutta niistä vastaava ei osannut sanoa, miten paljon niissä on lääkintätarvikkeita. Haavoittuneita tuodaan Israeliin hoitoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=292805
-          Debkafile arvioi artikkelissaan, että tulitauko tässä vaiheessa sattuu pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä IAF ei jatkuvista pommituslennoistaan huolimatta ole saanut Hamasin uhmaa pienennettyä, päinvastoin tarkkailijat sanovat Hamasin saanen lisää rohkeutta ja itsetuntoa. Artikkelissa arvioidaan, että Israelin kolme johtavaa päättäjää Netanyhau, Barak ja Liberman, saivat kylmät varpaat ulkomaailman runsaiden varoitusten vuoksi ja siirsivät aiottua maaoperaatiota, vaikka joukot olivat valmiina rajalla ja valmistelut suoritettu hyvissä ajoin. Täten menetettiin optimaalisesti otollisin tilaisuus, ja nyt maailman johtavia poliitikkoja ja johtajia lentää maahan kaiken aikaa, mikä vaikeuttaa päätöksen tekemistä. Vaikka tulitauko saataisiinkin aikaan, se ei varmistaisi, etteikö rakettitulitus alkaisi uudelleen mahdollisesti entistä vaarallisemmin asein. http://www.debka.com/article/22546/For-Israel-a-truce-is-the-worst-of-all-worlds-Tied-hands-Hamas-unbowed
-          The Times of Israel on koonnut viimeiset tapahtumat yhteiseen artikkeliin, jonka linkki on alla. Times of Israelin mukaan IAF:n ilmaiskut surmasivat 30 palestiinalaista tiistaina heidän ollessaan ampumassa rakettejaan IDF:n mukaan; USA esti Yk:n turvallisuusneuvostoa julkistamasta Israelia tuomitsevan päätöslauselman, jossa ei olisi mainittu Gazasta ammuttuja raketteja: USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tapaa tänään Egyptin presidentti Mursin kertoen hänelle Israelin johtajien kannan; palestiinalaisten hyökkäykset Juudeassa ja Samariassa ovat lisääntyneet. http://www.timesofisrael.com/as-iaf-pounds-gaza-pm-meets-with-clinton-pledging-whatever-action-to-defend-israelis/
-          Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoo, että liikenteen helpottaminen Gazasta ulos ja takaisin on tulitaukosopimuksen osa joka tapauksessa. Hän uskoo, että tulitauko pienentäisi Hamasin asearsenaalia, mutta parantaisi taloudellista tilannetta Gazassa. Hän vakuutti puhuessaan journalisteille Jerusalemissa, ettei Hamasin ampumilla raketeilla Israeliin ole mitään oikeutusta, eikä Israelin tarvitse hyväksyä sitä. Kuitenkin hän suosittaa vastaiskujen kohtuullisuutta. http://www.timesofisrael.com/ceasefire-will-inhibit-hamas-arms-smuggling-but-guarantee-economically-viable-gaza-german-fm-says/
-          Libanonissa toimivan Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin sormet varmaan syyhyävät voidakseen osallistua Hamasin sotaan Israelia vastaan, mutta sekä vaarallinen tilanne Libanonin sisällä että Syyrian sisällissodan nykyvaihe sitovat hänen kätensä tässä vaiheessa. Hän kuitenkin seuraa tarkkaan tilanteen kehitystä Gazan rintamalla, ja jos IDF iskee maavoimillaan sinne, on enemmän kuin luultavaa, ettei hän malta pysytellä sivussa, vaikka edes rajoitetuin raketti-iskuin. http://www.timesofisrael.com/while-fighting-rages-between-israel-and-hamas-hezbollah-watches-and-waits/
-          Syyrian puolelta ammutaan harvakseltaan IDF:n ajoneuvoja tai sotilaista vastaan Israelin puolella, eikä pystytä arvioimaan, kuka luodit ja kranaatit ampui. Israelin edun mukaista ei ole sekaantua tilanteeseen tässä vaiheessa, mutta jos näyttää, että massatuhoaseita on joutumassa kapinallisten käsiin, Israel tulee puuttumaan siihen. http://www.timesofisrael.com/fire-from-syria-strikes-idf-vehicle-in-the-golan-heights/
-          Israelin vastaiset mielenosoittajat mellakoivat Israelin Tanskan lähetystön edustalla vahingoittaen rakennusta ja piirrellen halventavia grafiitteja seiniin ja muureihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162299#.UKyZD2JHT-k
-          USA:n Tel Avivin lähetystötalon vartija haavoittui kirveellä aseistautuneen miehen hyökättyä hänen kimppuunsa tiistaina. Se ei ehkä ollut terrorismia, arvioi INN. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162297#.UKyZ5mJHT-k

Tuesday, November 20, 2012

TIISTAI 20.11.12


TIISTAI 20.11.12

1. TÄNÄÄN alkaa seitsemäs päivä Gazan asemasodassa viime viikon keskiviikosta lähtien. Tänään on myös toiveita tulitauon alkamisesta, mutta ennen sitä maanantain tapahtumia.
IDF iski eilisen maanantain aikana 80:en kohteeseen Gazassa, ja keskiviikosta lähtien yli 1350:en kohteeseen. Eilen iskukohteina olivat salakuljetustunnelit, maanalaiset rakettien laukaisualustat sekä Islamic Jihadin terroristien jahtaaminen.

HAMAS ja Islamic Jihad ampuivat maanantaipäivän aikana 130 rakettia Israelin siviilikohteisiin. Kaksi rakettia osui asutuille alueille, toinen niistä tyhjänä olevaan koulu-rakennukseen aiheuttaen suurta tuhoa. MDA (Israelin Punainen Risti, Davidin Punainen Kilpi) hoiti päivän aikana 16 potilasta, heistä 9 shokin ja ahdistuksen vuoksi. Yksi haavoittuneista oli 63-vuotias nainen, joka haavoittui Iron Dome ohjuksen tuhoaman raketin sirpaleista.
MDA on hoitanut 252 tapausta keskiviikosta klo 16.00 lähtien, mukaan lukien kolme Kiryat Malachin kerrostaloon osuneen raketin surmaamat; 21 haavoittui putoavista rakettien sirpaleista.
IRON DOME on eliminoinut keskiviikosta lähtien 350 rakettia, niistä 20 maanantaina.

IAF ampui laserohjatun ohjuksen asuntokerrostalon, ns. mediatalon, toisen kerroksen asuntoon, jonne neljä Islamic Jihadin virkailijaa oli piiloutunut. He haavoittuivat iskussa ja palestiinalaislähteen mukaan ainakin yksi heistä kuoli haavoihinsa. Heidät tunnistettiin nimillä: Bhaa Abu Ata, Tisir Mahmoud Jabari, Khalil Bahatini ja Ramaz Harb.
Ata oli Jihadin korkean sotilasneuvoston jäsen ja Gazan kaupungin prikaatinkomentaja. Hän johti rakettitulta Israelin puolelle ja vastasi rakettien valmistuksesta ja tuonnista, mukaan lukien iranilaisvalmisteinen Fajr-5 raketti. Jabari oli myös Jihadin sotilasneuvoston jäsen, johti terrorioperaatioita Israeliin ja ampui useita raketteja Israeliin. Bahatini oli Jihadin korkea operaattori osallistuen järjestön pitkän matkan rakettiohjelmaan. Harb oli Jihadin PR-mies ja toimi Ahmed Jabarin avustajana.

SAMAAN aikaan IDF kokoaa joukkojaan Gazan rajan tuntumaan harjoittaen ja valmistellen heitä mahdollista maaoperaatiota varten. Armeijan komentaja Benny Gantz sanoi puhutellessaan sotilaitaan, että hän antaa merkin sitten, kun on aika laukaista tämä jousi, mutta sitä ennen valmistaudutaan. IDF:n edustaja Yoav Mordechai totesi, että terroristien tuli on selvästi laantunut ja Hamasin hallinto ja valvonta on pahasti haavoittunut Jabarin ja muiden johtajien eliminoimisen johdosta. Hän totesi IDF:n arvioivan tuloksia. ”Laukaisu-valmiita rakettien laukaisualustoja ja tusinoittain salakuljetustunneleita Siinaille on tuhottu. Hamasin tukikohtia ja asevarikkoja on samoin tuhottu, ja operaatio jatkuu täydellä teholla”.

TRI ELY KARMON Herzlian terrorivastaisesta instituutista arvioi JP:n toimittajalle, että Iran pyrkii käyttämään Islamic Jihadia houkuttelemaan IDF:n yhä enemmän kiinni Gazan taisteluihin ja myös hyökkäämään maa-armeijallaan Gazan kaistalle. Tällä se pyrkii Karmonin arvion mukaan saamaan Egyptin osallistumaan Hamasin rinnalla taisteluihin Gazassa ja saadakseen taivutettua Egyptiä avaamaan Gazan rajansa kokonaan. Hän arvioi, että jos IDF tunkeutuu maavoimillaan Gazaan, Hizbullah voi käyttää tilaisuutta hyväkseen iskeäkseen raketeillaan Israelin siviilikohteisiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292483

2. TULITAUKONEUVOTTELUJEN ollessa lähes läpimurtotilanteessa, IAF jatkoi valittujen iskukohteiden moukaroimista iskien tiistain vastaisen yön aikana sataan kohteeseen. IAF:n
kohteina olivat tavanomaiset tunnelit, asevarikot ja Hamasin komentokeskukset.
Uutta oli ohjusisku kansalliseen islamilaiseen pankkiin, josta maksettiin Hamasin jäsenten palkat. Al-Jazeeran mukaan neljä ihmistä haavoittui iskussa.
Terrorijärjestöt Gazassa olivat myös valveilla yön aikana ampuen lukuisia raketteja Israelin puolelle. Pian puolenyön jälkeen neljä rakettia ammuttiin Ofakimin alueelle, ja pari tuntia myöhemmin asukkaita varoitettiin rakettien lähestymisestä Ashkelonissa, Sderotissa ja Beer Tuvian alueneuvoston lähellä, sekä Kiryat Gatissa ja Shaar Hanegevin alueilla. Tuhoista rakennuksia tai ihmisiä kohtaan ei ole raportoitu, mutta yöunesta ei juuri voi puhua näissä oloissa, kun toistuvat hälytyssireenien äänet pakottavat kiirehtimään suojatilaan.

ASUKKAAT valittavat, että kotieläimet, varsinkin koirat, kärsivät suuresti rakettitulen aiheuttamista paukkeista, ja lypsylehmät ovat menettäneet maidontuotantoaan.
IAF:n tekemien iskujen määrä ylittää tänään 1400, Gazan palestiinalaisten todetessa, että 109 palestiinalaista on saanut surmansa viime viikon keskiviikosta lähtien.
MDA on hoitanut 252 potilasta ja Iron Dome on eliminoinut 350 rakettia.
Haavoittuneita palestiinalaisia tuodaan Israelin sairaaloihin, ja kymmenet rekka-autot vievät välttämättömyystarvikkeita Gazan kaistalle rakettitulesta huolimatta. Israel toimittaa Gazaan myös polttoaineita ja sähköä, vaikka maksujen suorittamisessa on ollut vaikeuksia.
CNN kertoi eilen, että kolme yhdysvaltalaoista alusta, jotka olivat jo ohittaneet Gibraltarin salmen, käännytettiin takaisin Israelin rannikon edustalle evakuoidakseen Israelissa olevia amerikkalaisia, jos tilanne kärjistyy. Tarkoittaako tämä sitä, ettei USA usko tulitaukoon? http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292656

3. TULITAUKONEUVOTTELUT Kairossa näyttävät edistyneen, mistä osoituksena on Israelin 9-ministerin pienoishallituksen eilen illalla tekemä päätös siirtää maajoukkojen hyökkäystä Gazan kaistalle antaakseen sopimuksen syntymiselle mahdollisuuksia onnistua. Pääministeri Netanyahu kuitenkin varoittelee, ettei IDF jää odottamaan, jos sopimusta ei saada aikaan.

Kairon neuvotteluja on häirinnyt Hamasin neuvottelijan Khaled Mashaalin tapa käyttää tilaisuutta propagandan esittämiseen. Hän väittää, ettei Hamas esittänyt tulitaukoa, vaan sen teki Netanyahu. Toiseksi hän väittää, että Hamas pystyi nopeasti organisoimaan sotilas-komentajansa Ahmed Jabarin kuoleman aiheuttaman johtaja-aukon, ja että IDF ei ole pystynyt lisäämään ilmaiskuillaan pelotteluvoimaansa, vaan Hamas on vahvistunut lisää. Hän syytti Netanyahua tulitauon neuvottelemisesta ase kädessä. Hän sanoi, että sen, joka hyökkäykset aloitti, tulee voida myös lopettaa ne, eikä se ole Hamas, hän väittää.

Hamasin huomattava virkailija Eshet Risheq totesi, että Israel on paniikissa, eikä Hamas aio suostua mihin tahansa sopimukseen tulitauosta. Hän toisti Hamasin vaatimuksen, että Gazan rajat tulee avata ilman rajoituksia ja että IDF:n tulee luopua iskuista Gazan alueelle.
Israel haluaa puskurivyöhykkeen Gazan rajoille ja salakuljetuksen lopettamista.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon saapui eilen Kairoon ja tänään hän lentää sieltä Israeliin.
Kvartetin Lähi Idän erikoislähettiläs Tony Blair on myös Israelissa, keskustellen pääministerin ja presidentin kanssa ja todeten, että Egypti, Turkki ja Qatar yhdessä USA:n ja YK :n kanssa pyrkivät löytämään sopimusluonnoksen, jolla väkivalta lopetetaan.
Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle saapui myös eilen Israeliin. Hän keskustelee pääministeri Netanyahun ja ulkoministeri Libermanin kanssa, ja tapaa myös PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa.

VENÄJÄN YK:N lähettiläs Vitali Churkin harkitsee päätöslauselma-ehdotuksen jättämistä 
YK:n turvallisuus-neuvostolle, jolla osapuolet velvoitetaan lopettamaan tuli ennen rauhan-neuvottelujen jatkamista. Venäjän kannan mukaan ”rakettituli Gazasta tulee lopettaa ja IDF:n suhteettomat ilmaiskut Gazan kaistalle tulee samoin keskeyttää”.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan syytti Israelia, että se on terrorivaltio. Hän puhui EurAasian islamilaisen neuvoston kokouksessa Istanbulissa todeten, että ”ne , jotka yhdistävät islamin terrorismiin, sulkevat silmänsä muslimien massamurhista ja kääntävät päänsä pois Gazan lasten surmaamisesta. Tällä perusteella Israel on terrorivaltio”, hän sanoi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=292612

4. UUTISOTSIKOITA
-          Gazasta ammuttiin 16 rakettia kohti Beershebaa, Iron Dome eliminoi niistä yhdeksän. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292656
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on tiettävästi myös tulossa Israeliin, tavaten pääministerin keskiviikkona. YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon ja Saksan ulkoministeri Westerwelle ovat myös Israelissa. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292663
-          Äskettäin suoritetun gallupin mukaan 85 % pitää operaatiota ”Pilvipatsas” oikeana, 46 % israelilaista kannattaa IAF:n ilmaiskuja Gazaan ja 22 % haluaa tulitaukoa, mutta vain 25 % kannattaa maahyökkäystä. Gallupin suoritti Panels for the Israeli Center for Political training. Haaretzin suorittama Dialog-mittaus sai samansuuntaisia tuloksia: 84 % -39 % - 19 % välitöntä tulitaukoa – 30 % kannattaa maaoperaatiota. TV-kanava 10 torstaina tilaaman Midgam gallupin mukaan 91 % tukee ilmaiskuja, 76 % haluaa niiden jatkuvan, 22 % kannattaa tulitaukoa. Näiden mielipidemittausten mukaan Netanyahun kannatus on vankka ja häntä pidetään parhaana johtamaan operaatio Pilvipatsasta. Myös Barak sai tunnustusta 40 %:n verran. Puolustusministerin paikalle haluttiin Gabi Ashkenazia, Moshe Yaalonia ja Ehud Barakia, tässä suosituimmuus-järjestyksessä. Sekä Dialog että Panels mittaukset antoivat keskustan ja oikeiston liittymälle 66 Knessetin paikkaa; keskusta-vasemmistolle 50 – 51 Knessetin edustajaa. Tarkemmin linkissä alla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=292597
-          Arviolta 500 ulkomaista journalistia on saapunut seuraamaan Gazan tilanteen kehittymistä, eikä Israel ole asettanut heille mitään rajoitteita. Koska heille on tärkeää saada raflaavaa kuva-aineistoa, he myös väistämättä asettavat itsensä alttiiksi vaaralle haavoittua tai menettää jopa henkensä. IDF vaatii Gazaan meneviltä journalisteilta vakuutuksen, etteivät he esitä syytöksiä armeijalle, jos vahinko tapahtuu. Tässä suhteessa käytäntö on aivan toinen kuin cast lead operaation aikana, jolloin heiltä kiellettiin oikeus seurata armeijan joukkojen mukana Gazaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292592
-          EU:n maiden 27 ulkoministeriä antoivat julkilausuman, jonka mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään, jos se tehdään kohtuullisessa muodossa. Tämä on selvä suunnan muutos EU:n suhtautumisessa ja antaa toivoa suhteiden paranemiseen Israelin ja EU:n välillä. EU joutunee lisäämään aktiivisuuttaan Lähi Idässä USA:n vetäytyessä entistä enemmän ratkomaan omia ongelmiaan. NATO:n johtaja Anders Fogh Rasmussen totesi myös, että Israelilla on oikeus itsepuolustukseen. Hän sanoi, ettei NATO:lla ole roolia Gazan ongelmassa eikä hae sitä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=292602
-          Gazan terrorijärjestöt sanovat, ettei rakettien ampuminen  ole terrorismia, sillä heillä on oikeus puolustautua. Asukkaat myöntävät, että tilanne Gazassa on kauhea, räjähdyksiä kaikkialla – joskaan ei asuntoalueilla joitain poikkeustapauksia lukuun ottamatta, mutta ovat silti sitä mieltä, että tulitaukosopimuksen tulee olla kunniallinen, eikä pidä hyväksyä mitä tahansa. http://www.timesofisrael.com/rocket-attacks-on-israel-are-not-terror-theyre-our-right-gaza-activist-says/
-          Libanonin armeijan pioneerit tekivät vaarattomiksi kaksi Katjusha rakettia 4 kilometrin päässä Israelin rajasta. Ne oli tarkoitus muiluttaa Israeliin. http://www.timesofisrael.com/rockets-aimed-at-israel-disarmed-by-lebanese-army/
-          Kristilliset sionistit pyrkivät karkottamaan Hamasin twitteristä viitaten USA:n lakiin, joka kieltää avustamasta terrorijärjestöä materiaalisesti, mukaan lukien palvelut ja tiedonvälitystarvikkeet. Kampanja sai neljässä tunnissa 12 000 tukijaa. http://www.timesofisrael.com/email-campaign-to-ban-hamas-from-twitter-garners-12000-emails-in-first-four-hours/
-          PA:n valvonnassa toimivat terroriryhmittymät pystyvät yhdistämään rintamansa Gazan taistelujen katveessa. Ramallahissa pidetyssä tilaisuudessa huudettiin räikeitä Israelin vastaisia iskulauseita erilaisten lippujen meren keskeltä. Hamasia vaadittiin tuhoamaan Tel Aviv, mutta ei Jerusalemia, koska se on myös muslimille pyhä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162268#.UKtBfWJHT-k
-          Juudean ja Samarian arabit nostivat huomattavasti aktiivisuuttaan maanantain aikana. Kivien ja polttopullojen heittelyä tapahtui monin paikoin. Halhoulin kylän lähellä Hebronin liepeillä arabi hyökkäsi sotilaan kimppuun, mutta sotilas avasi tulen haavoittaen häntä kuolettavasti. Arabit tulittivat armeijan tarkastuspistettä lähellä Jeniniä. Maale Levonan lähellä arabit kivittivät israelilaisia autoja kivin ja polttopulloin, Yksi autoista syttyi tuleen, mutta autossa olleet pääsivät pakenemaan ennen kuin arabit piirittivät auton hajottaen sen kokonaan. Betlehemin lähellä arabit estivät juutalaisia pääsemästä Rakelin hautapaikalle. Poliisi ja sotilaat hajottivat arabit käyttäen kovia otteita, joissa yksi arabi haavoittui. Autoja kivitettiin monin paikoin: Azounin ulkopuolella Samariassa; pääteillä, kuten tiellä no 443 Beit Horon lähellä: Beitar Illitissä ja tiellä no 60; Jerusalemin bussi no 143 joutui kivi- ja petrolipommi-sateeseen 22.00 aikaan, bussin ikkunoita särjettiin. Kukaan ei loukkaantunut, mutta osa matkustajista olivat hysteerisiä. Bussi jatkoi matkaansa, ja ambulanssi odotti bussia Kochav Yakovin portilla valmiina auttamaan. Mielenosoituksia oli Hebronin lähellä. Beit Hadashan lähellä arabi heitti petrolipommin sotilasta kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162264#.UKtCn2JHT-kMonday, November 19, 2012

MAANANTAI 19.11.12


MAANANTAI 19.11.12

1. ASEMASOTA jatkuu edelleen kiivaana, vaikka jotkut arvioivatkin terroristien vähentäneen tulitustaan, eli IDF:n armottomat iskut terroristien rakettiarsenaalin vähentämiseksi olisivat tuottaneet tulosta. Varmaan paljon on eliminoitu, mutta uutisotsikoitten mukaan Hamas kiihdyttää rakettitultaan israelilaisiin siviilikohteisiin rajan tuntumassa. Rauhallisen sunnuntain vastaisen yön jälkeen tulitus aloitettiin heti aamusta, ja sunnuntaipäivän aikana rekisteröitiin 120 raketin räjähtäminen Israelin puolella. Kaksi Fajr-rakettia ammuttiin kohti Tel Avivia, ja Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi molemmat. Torjuntaohjuksen tuhoaman raketin sirpale osui Holonissa kadulla seisovaan autoon, jonka omistaja ehti kiireesti poistaa tavaroitaan tavarakontista ennen kuin auto hulmahti tuleen. Nämä Fajr-raketit eliminoitiin Dan-alueella.

JP:n artikkelissa mainitaan toisessa kohtaa, että sunnuntaina ammuttiin 76 rakettia, aiemmassa kohdassa 120. Niistä 7 oli Ashdodiin suunnattuja Fajr-raketteja, joista Iron Dome eliminoi kuusi yhden päästyä läpi ja osuen asuinrakennukseen haavoittaen kahta asukasta. Artikkelin mukaan Iron Dome tuhosi kaikkiaan 38 rakettia sunnuntain aikana, eli osa niistä lienee ollut muita kuin Fajr-raketteja.
IDF iski ohjuksillaan pian Ashdodiin suunnatun iskun jälkeen sunnuntaina iltapäivällä Gazassa Hamasin rakettiohjelman johtajan Yahiya Abiyan 3-kerroksiseen kotitaloon. Iskussa kuoli 11 ihmistä, niistä uutisten mukaan 4 naista ja viisi lasta. Tämä on yksi tapauksista, joista tullaan vielä keskustelemaan ja ehkä asettamaan syytteitä naisten ja lasten surmaamisesta. Times of Israel mukaan ohjus harhautui ja osui naapuritaloon, minkä IDF kieltää. Myöhemmin AP raportoi, että siinä iskussa kuoli 4 ihmistä, heistä kaksi lasta, kymmeniä haavoittui.
Uutisissa ei kerrota, oliko Abiya itse paikalla ja jos oli, miten hänelle kävi. Abiya on IDF:n ilmoituksen mukaan suoraan vastuussa Israelin puolelle ammutuista raketeista.
MAAN-uutistoimisto Betlehemissä raportoi, että keskiviikkoillasta sunnuntai-iltaan mennessä kaikkiaan 72 palestiinalaista oli saanut surmansa ja satoja haavoittunut.

ISRAELIN puolella rakettien aiheuttamat ihmisvahingot nousevat myös.
Ashkelonin kaupunki joutui sunnuntaiaamuna kiivaan rakettitulen kohteeksi. Kaupunkiin ammuttiin neljä rakettia, joista jotkut osuivat asuintaloihin kauhistuneitten asukkaitten etsiessä suojaa hälytyssireenien soidessa. Kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista.
Shaar Hanegevin alueella mies haavoittui vakavasti raketin sirpaleesta ja kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.
Ofakimissä viisi ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti, raketin räjähdettyä lähellä heidän ajamaansa autoa.
Sunnuntai-iltana rakettituli Gazasta alkoi uudelleen hälytyssireenien hätyytellessä ihmisiä suojatiloihin Ahdodissa, Hof Ashkelonissa ja Kiryat Malachissa sekä muissa kaupungeissa maan eteläosassa rakettien kantomatkan sisällä. Poliisin edustajan Micky Rosenfeldtin mukaan raketti-iskut oli ammuttu yhtenäisinä salvoina, enimmillään 10 rakettia lyhyen ajan sisällä. Hän kehotti asukkaita kiirehtimään suojatilaan mahdollisimman pian ja pysyttelemään siellä useita sekunteja hälytyksen jälkeen.
Davidin Punaisen Kilven (MDA) mukaan se hoiti sunnuntain aikana 40 tapausta, niistä seitsemän raketin sirpaleista haavoittunutta.

IDF:n ilmoituksen mukaan rakettituli Gazasta jatkuu, mutta terroristien rakettien kapasiteetti on selvästi vähentynyt. IDF on iskenyt keskiviikosta lähtien 1200:an kohteeseen Gazassa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292483
Alla on linkki the Times of Israel kokoamista viimeisistä tapahtumista rintamalla ja neuvotteluissa. http://www.timesofisrael.com/missile-hits-home-near-beer-tuvia-as-fire-continues-after-brief-lull/

2. MAANANTAI AAMUN tapahtumista muutamia poimintoja.
Israel on laatinut uusia ohjeita siviilikoneiden lentoreiteille Gazan tilanteen vuoksi. Rakettien ampumisen vuoksi Tel Avivia kohti liikennekoneille annettiin uudet ohjeet, etteivät ne joutuisi vaara-tilanteisiin. Siviili-ilmailun johtaja Giora Ram vakuutti, ettei vaaraa ole siviilikoneille, eikä tähänastinen kehitys Gazassa ole vaikuttanut Ben Gurionin liikenteeseen.
IDF iski maanantain vastaisen yön aikana 80:en kohteeseen Gazassa. Kohteina olivat rakettien laukaisualustat, harjoitusalueet, asevarastot ja rakettien laukaisusolut.
IDF:n mukaan se on iskenyt ohjuksillaan 1350:en kohteeseen keskiviikosta alkaen. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292514
Al-Jazeeran mukaan 7 ihmistä kuoli IAF:n iskuissa yön aikana Gazassa. Yksi isku kohdistettiin poliisiasemaan. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292499
IDF:n edustaja sanoo, että Gazasta on ammuttu operaatio ”Pilvipatsaan” alusta lähtien 848 rakettia Israelin puolelle maanantaiaamuun mennessä. Iron Dome eliminoi 302 rakettia. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292517

ISRAEL antoi maanantaiaamuna Hamasille ja muille ryhmittymille Gazassa 36 tunnin ultimaatumin, jonka kuluessa Kairon tulitaukoneuvotteluissa tulee tapahtua läpimurto tai IDF aloittaa seuraavan vaiheen operaatiossa ”Pilvipatsas”.
Neuvotteluja käydään Egyptin johdolla Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Kahled Mashaalin ja hänen varamiehensä Moussa Marzoukin kanssa. Israelia edustaa Kairoon lähetty neuvottelutiimi, mitä Israel ei ole tunnustanut julkisuudessa. Osapuolten vaatimukset ovat kuitenkin vielä kaukana toisistaan.

Hamasin vaatimuslistalla on saarron poistaminen Gazan rajoilta; IDF:n tekemien iskujen lopettaminen turvallisuusaidan Gazan puolella, sekä täsmäiskuista luopuminen.
Israelin vaatimuksina on raketti-iskujen lopettaminen Gazasta useiden vuosien ajaksi; aseitten salakuljettamisen lopettaminen. Israel sallii Gazan ja Egyptin välisen rajan avaamisen, mutta ei halua poistaa turvatarkastuksia Israelin ja Gazan raja-asemilla.
Marzoukin mukaan Hamas ei suostu Israelin vaatimaan puskurialueeseen rajalla eikä salakuljetustunnelien sulkemiseen Egyptin rajalla.
Voice of Israel mukaan Egypti ilmoittaa maanantain kuluessa, onko sen välitysyrityksillä mahdollisuuksia onnistua. Tarkkailijat olettavat, että sopimuksen löytäminen voi kestää useita päiviä, sillä erimielisyydet ovat vielä suuret. Israelin käsityksen mukaan sopimuksen takuu-miehenä tulee olemaan presidentti Mursi henkilökohtaisesti, eikä Egypti tai USA. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162236#.UKneW2JHT-k

3. THE SUNDAY TIMES raportoi, että IDF on lähettänyt erikoisjoukkojaan Gazan kaistalle etsimään salaisia rakettien laukaisualustoja ja -varastoja. Toinen tehtävä heillä on lehden mukaan pyrkiä selvittämään huhujen todenperäisyyttä, että Gazan terrorijärjestöt voivat epätoivossaan asentaa kemiallisia aseita Fajr-5 rakettiensa kärkiosiin. Lehden raportti ei anna mitään taustatukea tai lähdettä väitteilleen.
Jos lehden tiedot turvautumisesta kemiallisiin aseisiin pitävät paikkansa, se antaa Gazan taistelulle kokonaan uuden ulottuvuuden, sillä niitä voitaisiin levittää raketeilla Tel Avivin alueille, jossa asuu yli miljoona ihmistä. Se kiirehtisi maaoperaatiota Gazaan.

SUNDAY TIMES antoi myös yksityiskohtia, miten Ahmed Jabari saatiin teloitettua. Tämä Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentaja oli täysin tietoinen, että hän oli IDF:n teloitusryhmän kärjessä, ja asui useissa osoitteissa käyttäen lukuisia autoja vuorotellen niitä matkoillaan. IDF sai asennettua paikantamislaitteen yhteen hänen käyttämistään hopean-väriseen KIA-autoonsa. Sekä armeijan komentaja Benny Gantz että pääministeri Netanyahu informoitiin asiasta, mutta lopullisen käskyn antoi ilmavoimien komentaja Amir Eshel: tappakaa se ”pa---nen”. Jabarin ohjaama auto oli silloin UAV-koneen tähtäimessä ja operaattorin painettua määrättyä nappia 15.55 maanantaina ohjus osui tarkasti maaliinsa. Iskussa saivat surmansa Jabari ja hänen poikansa sekä kaksi muuta Hamasin miestä.
Lehti mainitsee, että IDF on eliminoinut jokaisen terroristin, joka on johtanut iskuja Israeliin. http://www.timesofisrael.com/israel-special-forces-on-the-ground-in-gaza-seeking-out-hidden-rocket-sites-british-paper-claims/

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virkailija Nabil Shaath uskoo, että tulitaukosopimus on mahdollista saada aikaan seuraavan 48 tunnin aikana. Hän sanoo olevansa jatkuvassa yhteydessä Hamasin neuvottelijan Moussa Abu Marzoukin kanssa. Hänet lähetettiin Gazaan vastaanottamaan arabiliiton valtuuskuntaa. Abbas antoi hänen tehtäväkseen välittää hänen osanottonsa Gazan ilmaiskuissa menehtyneitten omaisille sekä tukensa sen kansalle. Hamas ei ole sallinut Fatahin virkailijoitten vierailua Gazassa kaapattuaan vallan siellä Fatahilta 2007, pari vuotta sen jälkeen, kun Israel evakuoi juutalais-asukkaat ja IDF:n sotilaat kaistalta. Arabiliiton valtuuskuntaa Gazassa johtaa sen pääsihteeri Nabil Al-Arabi, kuten AP raportoi. Fatah ei osallistu tulitauko-neuvotteluihin, mutta Egypti ja Turkki sekä Qatar toimivat välittäjinä. http://www.timesofisrael.com/pa-official-possible-ceasefire-within-48-hours/
-          Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi tavatessaan presidentti Shimon Peresin Jerusalemissa, että Ranskan intressinä on saada rauha aikaan pitkällä aikavälillä ja tulitauko lyhyellä tähtäyksellä. Ulkoministeri Fabius tapasi sunnuntaina erikseen pääministeri Netanyahun, ulkoministeri Libermanin sekä presidentti Peresin. Kukin heistä antoi Fabiukselle Israelin viestin: Israel lopettaa ilmaiskunsa Gazassa, kun siellä toimivat terrorijärjestöt lopettavat rakettitulensa Israelin siviilikohteisiin. Fabius totesi, että Israelin siviilien vaikean tilanteen ja Gazan asukkaitten kärsimysten vuoksi hän on ollut yhteydessä myös PA:n johtajiin vihollisuuksien lopettamiseksi. Peres selitti vieraalleen, ettei Hamas voi puhua Gazan miehityksestä, koska viimeiset israelilaiset siviilit ja sotilaat poistettiin sieltä 2005 syyskesällä. Fabius sanoi, että sota Gazassa tulee estää ja se voidaan estää. Netanyahu selitti, että ensin Hamasin tulee suostua lopettamaan rakettitulensa, ja sen jälkeen voidaan käsitellä muita asioita. Liberman selitti, että hän kunnioittaa Ranskan aloitetta, mutta ettei mikään valtio voi hyväksyä tilannetta, jossa miljoona sen asukkaista joutuu asumaan pommisuojissa. Lähipäivien aikana Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sekä Englannin korkeita virkailijoita vierailee Israelissa samoin evästein. http://www.timesofisrael.com/286240/
-          Times of Israel tarkastelee artikkelissaan tilannetta Gazan sisällä päätyen toteamukseen, että IAF:n raskaista ilmaiskuista huolimatta, jotka varmaan tuntuvat jokaisen gazalaisen korvissa ja häiritsevät heidän yöuntaan, Hamasin kansansuosio on korkeammalla kuin aikoihin. Asukkaat tuntevat ylpeyttä ja itsetuntonsa kohoamista kuullessaan uutisia, miten Hamasin raketit ulottuvat yhä kauemmas Israelin alueelle, uhaten jopa Jerusalemia. Hamasin selityksen mukaan kahdella Jerusalemia kohti ammutulla  Fajr –raketilla oli tarkoitus osua Knessetiin ja presidentti Peresiin. Tämä on saanut aiemmin nihkeästi Hamasiin suhtautuneet tungeksimaan sen tueksi. PA:n puheenjohtaja Abbasin suosio Gazassa on lähes olematon, eivätkä hänen yhteytensä arabijohtajiin ole saaneet mitään huomiota, sillä he kannattavat Ismail Haniyehä. Abbasin yritykset Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä on sekin häipynyt jonnekin tuntemattomaan, eikä sillä uskota olevan kuuri mitään poliittista merkitystä ja edustavan huonoa PR-toimintaa. Abbas valittaakin, että Israel aloitti operaationsa Gazassa häiritäkseen hänen poliittisia tavoitteitaan. http://www.timesofisrael.com/gazans-rally-around-hamas-in-face-of-israeli-strikes/
-          Gazasta ammuttiin 4 rakettia kohti Ashkelonia hetki sitten. Iron Dome eliminoi niistä kolme mutta neljäs räjähti koulun paikoitusalueella. Fyysisiä vaurioita se ei aiheuttanut, mutta henkiset traumat jatkuvat varmaan vuosikaudet. Iron Dome on todella osoittanut luotettavuutensa, se on torjunut 90 % ammutuista raketeista. Vaikka sen yksi ohjus maksanee 50 000 USD, rakettien aiheuttamat tuhot olisivat osuessaan kouluihin, marketteihin ja asuintaloihin arvoltaan moninkertaiset. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292483
-          Gazan uutisia tarkastellessa voi helposti tulla kuva, että koko maa elää pelossa tai sotahysteriassa, mikä ei vastaa ollenkaan todellisuutta. Gazan rajan tuntumassa asuvien tunteita ymmärtää vain se, joka seuraa heidän elämäänsä läheltä juosten heidän rinnallaan pommisuojaan 15 sekunnin kuluessa, mutta tämän miljoonan asukkaan ohella muu osa maata elää normaalia elämäänsä kuitenkin huomioiden, että asevelvollisia kutsutaan enenevässä määrin asepalvelukseen, joka on nostettu jo 90 000 mieheen pohjoisen rajan häiriöitten vuoksi, jos Gazan maasota alkaa. Muuten ihmiset kiirehtivät iltaisin konsertteihin, teattereihin, elokuviin, perhejuhliinsa, ravintoloihin ja yökerhoihin tai synagogaan kukin mieltymyksensä mukaan. Yleinen tunnelma on rauhallinen ja luottava. Ehkä se on mennyt veriin, sillä tämä juutalainen kansa on vuosisatojen ja tuhansien aikana joutunut toistuvasti vastaaviin tai paljon pelottavampiin tilanteisiin, ettei tämän anneta häiritä ylettömästi normaalielämää. Ulkomailla vierailevat tanssi- tai muut ryhmät ovat aina herättäneet ihmisten ihailun, miten elinvoimaisia ja elämänuskoa täynnä he ovat. Joitakin voi jopa häiritä heidän vapautensa ja itseluottamuksensa, jota ei esiinny heidän keskuudessaan siinä määrin. Tämän taustalla täytyy olla heidän Abrahamin ajoista periytynyt uskonsa Israelin Jumalaan. Sekin on mennyt veriin. Juutalainen tietää, että Jumala on olemassa. Hänelle ei tarvitse opettaa sitä, vaikka hän kapinoisi Häntä vastaan.


Sunday, November 18, 2012

SUNNUNTAI 18.11.12


SUNNUNTAI 18.11.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoo uutistoimistojen mukaan, että tulitaukosopimus Israelin ja Hamasin välille on viimeistelyä vaille valmis. Hizbullahin TV-asema Al-Manar raportoi, että israelilainen diplomaatti on menossa Kairoon allekirjoittamaan sopimusta, mutta Israelin taholta uutinen kielletään. IDF:n edustaja sanoo, että IDF on iskenyt todella tuskallisia iskuja Hamasia vastaan. IAF kävi tuhoamassa Hamasin 4-kerroksisen toimistokompleksin vaurioittaen samalla muita lähellä olevia rakennuksia. Koska ohjusisku tehtiin ennen aamunkoittoa, toimistoissa ei ollut virkailijoita.
IAF tuhosi ohjuksillaan lauantai-iltana Hamasin pohjoislohkon komentajan Ahmed Randorin talon. Videokuvissa iskua seurasi räjähdyksiä talossa, mikä osoittaa, että siihen oli varastoitu raketteja tai räjähteitä. Tämän artikkelin mukaan IAF on tuhonnut suurimman osan Hamasin Fajr-raketeista, joilla se yltää Jerusalemin ja Tel Avivin liepeille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162189#.UKh5ZWJHT-k

IAF jatkoi iskujaan Gazassa perjantaina iskien 186:en kohteeseen, ja Gazasta ammuttiin Israelin puolelle 119 rakettia, niiden mukana kaksi Jerusalemin ja kaksi Tel Avivin lähelle. IRON DOME eliminoi 82 rakettia keskiviikosta lähtien yli 700 raketista ja kranaatista. Armeija kutsui palvelukseen ensi vaiheessa 16 000 asevelvollista, mutta sillä on oikeus kutsua 30 000 asevelvollista ja myöhemmän päätöksen mukaan 75 000 reserviläistä asepalvelukseen.
Hamas ilmoitti ampuneensa alas F-15 koneen ja upottaneensa ohjusveneen, minkä IAF kielsi.
Hamas käyttää ulkomaisia lehtimiehiä järjestäessään ”haavoittuneita” ihmisiä paareille, joita journalistit kuvaavat, mutta ”haavoittuneet” esiintyvät seuraavissa kuvissa täysin terveinä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162188

LAUANTAIN uutisissa kerrotaan, että IDF asentaa viidennen IRON DOME patteriston Gush Danin alueelle. Gazassa vierailulla ollut Tunisian ulkoministeri kehotti arabimaita yhdistämään voimansa ”Israelin hyökkäyksiä vastaan”.
IAF iski lauantain vastaisen yön aikana 186:en kohteeseen Gazassa.
Palestiinalaisten henkilötappiot lähentelevät viittäkymmentä, heistä valtaosa pyssymiehiä.
IDF:n mukaan terroristien raketit osuivat Ashkelonissa yhteen asuinkerrostaloon ja kolmeen omakotitaloon haavoittaen seitsemää tai kymmentä siviili-ihmistä.
Times of Israel kokoama yhteen veto lauantain tapahtumista on alla olevassa linkissä. http://www.timesofisrael.com/palestinians-turn-to-egypt-as-idf-steps-up-airstrikes/

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi presidentti Obamalle, että IDF ei ole menossa Gazan kaistalle välittömästi, mutta että joukkoja kootaan ja harjoitetaan iskuja varten. Pääministerin mukaan tulitauon saaminen riippuu Hamasista; jos rakettituli loppuu, IDF lopettaa iskunsa.
Hamasin ehtoina tulitauolle ovat tiettävästi ainakin Gazan saarron poistaminen ja IAF:n ohjusiskujen lopettaminen.
Gazan rajan lähellä olevien israelilaiskaupunkien johtajat vastustavat tulitaukoa tässä vaiheessa, koska he pelkäävät Hamasin ryhmittävän joukkojaan sen aikana ja aloittavan uuden tulituksen raketeillaan jollain tekosyyllä.
IAF filmasi Hamasin kokeilua rakentamallaan UAV-koneella Gazan heitteille jätetyn lentokentän yläpuolella. IAF tuhosi UAV-koneitten varastoja ja valmistusverstaita. Hamas lienee saanut kopiot koneista ja asiantuntijan Iranista tai Hizbullahilta niiden kokoamiseksi.  Hamasin UAV-koneen teknisistä tiedoista, kapasiteetista ja lentomatkasta ei ole tietoja. http://www.timesofisrael.com/palestinians-turn-to-egypt-as-idf-steps-up-airstrikes/

INN:n aamuyöstä kahden maissa julkaistun artikkelin mukaan Gazasta ammutuista 824:stä raketista IRON DOME tuhosi 270 ja satakunta putosi Gazan alueelle. IAF on tarkkojen tiedustelutietojen perusteella iskenyt ohjuksillaan yli tuhanteen kohteeseen ”pilvipatsas” operaation alkamisesta viime viikon keskiviikkona klo 16.00 jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162180#.UKh7W2JHT-k

2. DEBKAFILE kertoo aamun uutisartikkelissaan, että IDF on kiihdyttänyt iskujaan Gazaan huolimatta Kairon yrityksistä saada aikaan tulitauko. Presidentti Mursi ja Turkin pääministeri Erdogan pyrkivät saamaan aikaan formulan, jonka Israel ja Hamas voisivat hyväksyä.
IDF:n mukaan Hamas on hylännyt kaikki Israelin asettamat tulitaukovaatimukset.
Israelin taholla ”Pilvipatsaan” etenemisestä vastaavat Netanyahu, Barak ja Liberman. Tämä kolmikko päättää tulitauon alkamisesta Israelin puolesta. Netanyahu toteaa, että kestää muutamia päiviä, ennen kuin voidaan arvioida Hamasin olevan valmis tulitaukoon.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh salakuljetettiin Gazasta siellä vierailulla olleen Tunisian ulkoministerin Rafik Abdessalemin autosaattueessa El Arishiin. Presidentti Mursi halusi Haniyehin pysyvän puhelimen lähettyvillä, mikä ei ollut mahdollista Gazassa, sillä Hamasin johto on kaivautunut maan alle ohjusiskujen pelossa.
Debkafile paljastaa, että Turkin pääministeri Erdoganin koneessa Kairoon tuli Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä ulkomaille vapautettu Saleh Aruri, joka kuului Hamasin terroristeihin ja kärsi tuomiostaan 15 vuotta Israelin vankilassa. Erdogan armahti hänet Turkissa. Presidentti Mursi antoi hänelle Kairossa välittäjän tehtävät sopimusneuvottelijoiden ja Haniyhein kanssa. Turkin turvallisuusjärjestö MIT oli antanut hänelle vapaat kädet perustaa Juudeassa ja Samariassa toimivan Hamasin terroriverkoston komentokeskuksen Istanbuliin.

Debkafile toteaa, ettei Israel usko vielä tulitauon syntymiseen ja on siksi kiihdyttänyt sekä ilma- että merivoimien iskuja terrorikohteisiin Gazassa, tai kyse on hellästä taivuttelusta.
Netanyahu oli DF:n mukaan luvannut puhelinkeskustelussaan presidentti Obamalle, että Israel viivyttää maaoperaation alkamista niin kauan, kuin on toiveita tulitauosta edellyttäen, ettei Hamas aiheuta jotain anteeksi antamatonta neuvottelujen aikana. Obaman kerrotaan harkitsevan voiko hän lupautua tulitauon varmistajaksi, mitä Israel haluaa. http://www.debka.com/article/22539/Israel-launches-fresh-major-air-sea-attack-in-Gaza-after-Hamas-spurns-ceasefire-

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah tuli Hamasin tueksi eilen todeten ”Today Lebanon” raportin mukaan, että IDF toimii tyhmästi edes suunnitellessaan maa-hyökkäystä Gazan kaistalle. Hän sanoi, että Hamasin vastarinta on edistynyt saavuttaen  voimaa, päättäväisyyttä, suunnittelukapasiteettia ja täyttänyt strategisia aukkoja.
Nasrallahin mukaan Hamasin tulivoima on asettanut Israelin entistä enemmän veitsenterälle. ”Palestiinalaisten vastarinta on nyt saavuttanut tason rakettien ampumiseksi Tel Aviviin, Jerusalemiin ja muihin paikkoihin. Israelilainen vihollinen ja häiriintynyt, ahdistunut ja peräytyy”, hän totesi.

NASRALLAH heitti muutaman tikarin myös Kairossa kokoontuvalle arabiliiton kokoukselle todeten, että siellä kyllä keskusteltiin tarpeesta kurittaa Israelia, mutta kukaan ei tuonut esiin mitään, miten tämä käytännössä toteutetaan. Hän toivoi arabien ulkoministereitten löytävän tavan, jolla he voisivat vahvistaa vastarintajärjestöjä painostamatta niitä.
INN:n artikkelin yhteydessä on useita videoita, joissa näytetään Hamasin esittämiä valheellisia tietoja IAF:n toimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162187#.UKiFmWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sunnuntaiaamuna raketti iski 4-kerroksisen asuintalon katon läpi Ashkelonissa aiheuttaen suurta tuhoa rakennuksen kaikissa kerroksissa, mutta asukkaat olivat hälytyssireenin varoittamina ehtineet suojaan sekunteja ennen raketin iskeytymistä talon sisään. Muutama ihminen sai lieviä sirpalevammoja, mutta toinen raketti osui kadulla olleeseen autoon tuhoten sen. Useita ihmisiä kiidätettiin Barzelain sairaalaan shokin ja henkisen trauman vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162196#.UKiRQGJHT-k
-          Rauhallisen yön jälkeen Gazan terroristit aloittivat rakettitulensa uudelleen viidentenä päivänä siviilikohteisiin Israelin puolella turvallisuusaitaa. Linkin yhteydessä alla on artikkeliin koottuna sunnuntaiaamun aikana sattuneet raketti-iskut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162191#.UKiSm2JHT-k
-          IDF:n videossa näytetään IAF:n täsmäisku moskeijan pihan alle rakennettuun ohjusten laukaisutilaan. Kirurgisen tarkka isku ei vaurioittanut moskeijaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162195#.UKiTpWJHT-k
-          Jerusalemin Länsimuurilla järjestetään tänään klo 16.00 yleinen rukoustilaisuus IDF:n sotilaitten puolesta. Asukkaita kehotetaan liittymään rukouksiin joko muurilla tai missä ovatkin – myös suomalaisia -, sillä periaatteessa koko Israelin maa on hyökkäyksen kohteena, sillä maantieterrorismi on lisääntynyt rajusti viimeisten viikkojen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162194#.UKiUR2JHT-k
-          Military Median valmismassa videossa näytetään Hamasin maanalaista rakettisiiloa, miten se käytännössä toimii ja muutamia ulkokuvia laukaisuista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162190#.UKiVKWJHT-k
-          Syyrian oppositiossa olevat ryhmittyvät sopivat Dohassa yhteisestä johdosta ja sen seurauksena sen ”presidentti” Ahmed Moaz al-Khatid kävi esittäytymässä Ranskan presidentti Hollandelle. Ranska epäröi aseistaa oppositioryhmiä, vaikka se periaatteessa onkin tunnustanut opposition uuden johdon. Khatib sanoo muodostavansa hallituksen, joka jatkaa kunnes Assadin valta on kaadettu. Hollande  sanoi AFP:n haastattelussa, ettei Ranska voi sitoutua aseistamaan opposition joukkoja, ennen kuin EU-maat ovat yhdessä päättäneet siitä. Syyrian opposition joukot ottivat haltuunsa Irakin rajan tuntumassa olevan Hamdanin lentokentän Deir Ezzorin provinssissa. Opposition joukot saivat saaliikseen useita panssarinvaunuja ja kranaatinheittimiä, jotka oli varastoitu kentän läheisyyteen. Assadin armeija on menettänyt suuren osan maan itäosista Irakin vastaisen rajan tuntumassa. Eilen raportoitiin 66:n ihmisen saaneen surmansa, heistä 41 siviiliä, 24 kapinallista ja yksi sotilas, kuten Observatory raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162186#.UKiWmWJHT-k
-          Kiryat Malachin (Enkelten kaupunki) raketti-iskussa kuolleen Chabad-äidin Mirah (26) Scharfin puoliso Shmuel (29) ja heidän kolme lastaan, Yoseph Yitzhak (4), Hana (2) ja Geula (8 kuukautta) ovat tervehtymässä haavoituttuaan raketin sirpaleista. Isä Shmuel ja Yoseph Yitzhak haavoittuivat pahemmin, muut lievemmin. Lapsille ei ole vielä kerrottu, että heidän äitinsä kuoli raketti-iskussa. Scharfin perhe asuu Intiassa, jossa he hoitavat New Delhin Chabad-yhteisöä ja kokoavat sapattiaterialle tavallisesti satakunta ihmistä. He ovat tilapäisesti käymässä Israelissa. Mira Scharfin lisäksi raketti-iskussa kuolivat Ahron Smadja (49), Yitzhak Amsallem (24) sekä eräs neljäs henkilö, jonka nimeä ei mainita artikkelissa. Mirah oli raskaana ja tuli synnyttämään lapsensa Israelissa, mutta he tulivat ennen aikaisesti osallistuakseen Gabi ja Rivka Holzbergin perheen muistotilaisuuteen, jotka terroristit murhasivat New Delhissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162133#.UKic8GJHT-k
-          Juudeassa ja Samariassa asuvat palestiinalaiset järjestivät viikonvaihteen aikana useita mielenosoituksia, jotka kehittyivät väkivaltaisiksi. Ramallahissa seitsemän ihmistä haavoittui, neljä heistä vaikeammin, nahinoissa sotilaitten kanssa Ofer vankilan läheisyydessä; Nablusissa haavoittui 4 ihmistä. Mielenosoituksia oli myös Hebronissa ja Betlehemissä. PA:n johto varoittaa, että mielenosoitukset voivat johtaa kaaokseen koko Länsirannan alueella. Mielenosoittajat vastustavat Israelin Gaza-operaatiota. Heidän iskulauseissaan kehotettiin Hamasin sotilassiipeä izza din al-Qassamia tuhoamaan Tel Avivin kaupunki. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=292349
-          IDF:n jeeppi vaurioitui Syyriasta ammutuista kiväärinluodeista. Kukaan ei haavoittunut, mutta tämä lisää jännitystä rajalla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292352
-          Iranilainen parlamentaarikko Alaedin Boroujerdi kieltää, että Iran olisi toimittanut Hamasille Fajr-raketteja todeten, ettei vastarinta Gazassa kaipaa Iranin apua. Hamas kehuu itse rakentavansa Fajr-5 raketin muunnosta nimellä M-75, jossa ilmoitetaan raketin kantomatka kilometreissä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292387
-          Pääministeri harkitsee Israelin vaalien siirtämistä, mikäli Gazan operaatio kiihtyy ja pitkittyy. Barakin arvion mukaan operaatio ”Pilvipatsas” voi kestää 7 viikkona. Vaalit on tarkoitus pitää 22. päivä tammikuuta 2013. Obaman virkaan vihkiminen sattuu 20. päivälle, joka on sunnuntai, jonka johdosta se voidaan siirtää seuraavaan päivään. Lain mukaan Israelin vaalit voidaan siirtää lokakuun 22. päivään 2013 saakka, mutta vaalien siirtäminen voidaan nähdä arabimaissa heikkoudeksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=292355