Friday, December 05, 2014

PERJANTAI 05.12.14


PERJANTAI 05.12.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla 14 lämpöastetta, ja ilma tuntui suhteellisen lämpöiseltä ja siedettävältä. Taivas oli heikon pilviverhon peitossa, eikä tuuli tuntunut häiritsevän kovalta. Viikon toiseksi viimeisestä päivästä näyttää tulevan varsin siedettävä, mikä mielihyvällä todettakoon. Säätilat tänään: Jerusalem 13 -21; Tiberias 17 -27; Suolameri 19 -29; Eilat 18 -29 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaan tänään puolipilvinen, mutta kirkastuu huomenna jatkuen yli viikonvaihteen päivälämpötilan pudotessa pari astetta päivittäin maanantaihin saakka, jolloin annetaan uudet ennusteet.
2. MAAILMAN ainoassa juutalaisvaltiossa puolueet varustautuvat alkavaa vaalikampanjaa varten pyrkien kaivamaan vallihautoja saavutettujen etujensa säilyttämiseksi. Samalla ovat alkaneet myös mudan heittämiset – kivien asemesta mutaa ainakin toistaiseksi – kilpailijoitten häiritsemiseksi ja likaamiseksi.
Uutiset kertovat, että USA:n Valkoinen Talo aloitti Netanyahun hallituksen kaatamisyritykset jo viikkoja sitten talousministeri Yair Lapidin USA:n matkan aikana. Obama ja Netanyahu kun eivät ole koskaan olleet henkiystäviä eivätkä löytäneet yhteistä kemiaa. Toinen kysymys on, onko penseä suhtautuminen nimenomaan Obaman taholta puhtaasti henkilökohtainen, vai ovatko rotuun tai uskontoon liittyvillä seikoilla jotain yhteyksiä asioiden nykytilaan. Israelissa kuitenkin vaistotaan Obaman vihamielisen kylmä suhtautuminen Israelia koskeviin kysymyksiin, mitä hän on pyrkinyt peittelemään taiteillessaan kongressin kanssa, joka on perinteisen myönteinen Israelille. Tämä Israelin suosiminen vahvistui republikaanien saadessa hallitsevan aseman kongressin molemmissa kamareissa, myös senaatissa, joka demokraattien valvonnassa myötäili enemmän Obaman politiikkaa. USA:n juutalaiset ovat perinteisesti kannattaneet demokraatteja, mutta siinäkin on havaittavissa muutoksia.
Artikkelit ovat myös vihjailleet, että Netanyahu pyrki hajottamaan Lapidin johtaman Yesh Atid-puolueen saadakseen osan sen 19 kansanedustajasta eroamaan Lapidista liittyäkseen Netanyahun muodostamaan uuteen hallitukseen haredi-puolueitten kanssa. Lapid kiistää huhut puolueensa hajoamisesta ja uhoaa voittavansa vaalit ja nousevansa pääministeriksi. Jos Netanyahu onnistuisi kaavailuissaan, tämä voisi estää vaalien järjestämisen.
Toisten huhujen mukaan Lapid, Liberman ja Kahlon ovat salaisesti muodostamassa poliittista vaaliliittoa Netanyahun ja Bennettin johtaman Likudin ja Beit HaYehudin muodostaman oikeistoblokin vastapainoksi. Liberman ja Lapid ovat aiemmin ilmaisseet tukevansa – jos ei täysipainoisesti periaatteessa kuitenkin – kahden valtion periaatetta, mitä Kahlon ei lausuntojensa perusteella arvioiden hyväksy. Tämä on varsin perustavaa laatua oleva kysymys, mikä pakottaa puoluejohtajat hiomaan erimielisyytensä vaaliohjelmaan sopiviksi. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Third-Netanyahu-administration-stymied-by-shadow-of-the-ultra-Orthodox-383747, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4599737,00.html, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Yesh-Atid-says-will-remain-at-unified-party-despite-reported-attempts-to-split-faction-383688
3. ISRAELIN parlamenttivaaleissa ei valita pääministeriä vaan puolueitten ehdokkaita. Vallitsevan käytännön mukaan presidentti antaa uuden hallituksen muodostamistehtävän eniten kansanedustajia voittaneelle puolueelle kyseltyään ensin eri puolueiden suosituksia, millä puolueella olisi parhaimmat mahdollisuudet toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi ja ketä ne suosittavat pääministeriksi. Tämän mukaan presidentti voi antaa hallituksen muodostamistehtävän myös toiselle kuin eniten edustajia saaneelle puolueelle.
MIELIPIDETIEDUSTELUISSA Likudin asema on ollut vahva, mikä automaattisesti on antanut kansalle kuvan, että Netanyahu johtaisi myös seuraavaa hallitusta.
Jerusalem Postin ja sen sisarlehden Maariv Sof Hashavuah suorittaman gallupin mukaan Likudin suosio ennusteissa ei välttämättä merkitse sitä, että Netanyhu olisi suosituin ehdokas pääministeriksi. Tiedustelussa kysyttiin 500 täysi-ikäisen israelilaisen mielipidettä. Tuloksen mukaan vaaleista tulee varsin tiukka, ja Netanyahun asema voi olla haavoittuva.
Kysymykseen: haluavatko he, että Netanyahu jatkaa pääministerinä? 60 % sanoi: ei; 34 % sanoi: kyllä, loput 6 % eivät osanneet sanoa mielipidettään.
Tiedustelussa kysyttiin myös asetelmaa Netanyahu tai joku muu.
Netanyahu vastaan Moshe Kahlon: Kahlon 46 %; Netanyahu 36 %; 18 % ei tiennyt.
Netanyahu vastaan Gideon Saar: Saar 43 %; Netanyahu 38 %; loput 19 % ei tiennyt.
Moshe Kahlonin puolueella ei ole vielä nimeä, eikä sen ohjelmasta tiedetä muuta, kuin että se haluaa alentaa asuin- ja elinkustannuksia, jotka maassa ovat suhteettoman korkeat. Siihen vaikuttavat erityisesti joittenkin yhtiöitten ja ryhmittymien hankkimat monopoli-asemat, jotka kilpailun puuttuessa nostavat hintoja. Kahlon lupaa paneutua etenkin heikossa asemassa olevien kansalaisten elinolojen parantamiseen.
Gideon Saar toimi Netanyahun hallituksen sisäministerinä ja häntä pidettiin automaattisesti Likud-puolueen kakkosmiehenä ja tulevana johtajana. Hänen eronsa tehtävistään tuli yllätyksenä myös hänen lähipiirissään. Hän sanoi kyllästyneensä pääministerin yksin-valtaiseen johtamistapaan, jossa hän koki joutuneensa syrjittyyn asemaan. Hän sanoi haluavansa taukoa politiikkaan, mutta on nyt nousemassa esiin. Hän on edelleen Likudin jäsen ja harkitsee asettumista ehdokkaaksi puoluejohtajaksi Likudin tammikuun 6. päivän sisäisissä vaaleissa, joissa valitaan puolueen vaaliehdokkaat.
Netanyahu vastaan Herzog: Netanyahu 45 %, Herzog 44 %; 11 % ei tiennyt.
Netanyahu voittaisi Bennettin 12 % yksiköllä; Lapidin 19 %:lla ja Libermanin 28 %:lla.
Likud on ennusteiden mukaan vaalien vahva joskin heikkenevä voittajaehdokas. Ennusteet lupaavat sille 30 %, toiset varovaisemmin 22 % äänistä, mutta kilpailu on vasta alulla.    http://www.jpost.com/Israel-Elections/Post-poll-60-percent-of-Israelis-dont-want-Netanyahu-anymore-383724
4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että USA:n presidentti Barack Hussein Obama on sotkeutunut Israeliin sisäisiin asioihin kannustamalla Yesh Atid-puolueen puheenjohtajaa Yair Lapidin ja Hatnuan puheenjohtajaa Tzipi Livniä työskentelemään Netanyahun hallituksen kaatamiseksi ja Netanyahun syrjäyttämiseksi pääministerin paikalta, sekä estämään hänen uudelleen valintansa.
Obama on vuosien varrella toiminut Netanyahun aseman kyseenalaistamiseksi väheksymällä hänen ponnistelujaan Iranin ydinaseen vastaisen liittoutuman muodostamiseksi. Tämä on ollut vastoin Obaman suunnitelmia, jotka selvästi tähtäävät Iranin nostamiseksi USA:n tulevaksi yhteistoimintakumppaniksi ja Israelin siirtämiseksi kokonsa mukaiseen asemaan. Seuraava testi Obaman tarkoituksista on PA/PLO:n tekemä valtionsa muodostamisesitys YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa se voidaan pakottaa käyttämään veto-oikeuttaan tai pysyttelemään syrjässä äänestyksessä. Ranska, Saksa ja Englanti laativat omaa esitystään
YKn turvallisuusneuvostolle. Jordania haluaa sulauttaa sen PA/PLO:n esitykseen. Artikkelin mukaan Valkoinen Talo on lähettänyt viestejä Lapidille ja kumppaneille lähettiensä kautta, joissa se lupaa tukea ja kannustusta niille myös tulevaisuudessa.
Obaman hallitus on DF:n mukaan kannustamassa myös EU-maita kiristämään painostustaan Israelia kohtaan uhkaamalla yhteistyön vähentämisellä ja talouspakotteilla. Pakotteet voisivat kohdistua Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotoimiseen vaatien juutalaisten rakentamisen keskeyttämistä Juudeassa ja Samariassa. Kiperin kysymys on Jerusalemin uudet lähiöt pääkaupungin itäosissa, joissa Israel vakuuttaa jatkavansa rakentamistaan koko kaupungin alueella. USA ja EU katsovat, että kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet, myös Jerusalemin itäosissa, ovat miehitettyä aluetta ja kiistanalaisia, joiden kohtalo ratkaistaan lopullisissa neuvotteluissa.
OBAMAN hallitus haluaa ”maltillisemman” pääministerin Israelin hallituksen johtoon, joka olisi valmis tarvittaviin aluemyönnytyksiin Juudeassa ja Samariassa neuvottelujen aloittamiseksi. Yair Lapid on katsottu sopivaksi ehdokkaaksi, ja siksi se tukee Lapidin toimia sopivilla vuodoilla väittämistään Netanyahun hallituksen virhepäätelmistä erityisesti Iranin ydinaseen suhteen, palestiinalaiskysymyksessä kuten myös jyrkän ehdottomat vaatimukset Israelin turvallisuustakuista ja maastaan juutalaisten kansallisena kotimaana. Abbas on vakuuttanut toistamiseen, etteivät arabit ikinä hyväksy juutalaista kansallisvaltiota.
DF:n artikkelin mukaan Obaman hallituksen iloittelu Netanyahun hallituksen kaatumisesta ja hallitusyhteistyön romuttamisesta voi olla ennen aikainen, sillä Obaman hallitus ei näytä ymmärtävän Israelin sisäpolitiikkaa, vaan arvioi virheellisesti sekä sitä että Lähi-Idän tilannetta laajemminkin. USA:n kongressi hyväksyi äskettäin lain, jolla se vahvistaa Israelin aseman Yhdysvaltain tärkeimpänä strategisena kumppanina antaen sen tukemiseksi 200 miljoonaa USA. USA on varastoinut aseitaan Israelin maaperälle 1.8 miljardin USD arvosta vakuuttaen samalla säilyttävänsä Israelin teknisen ylivallan Lähi-Idän alueella. Yhteistoiminta Israelin ja USA:n välillä tulee voimistumaan energian, vesihuollon, sisäisen turvallisuuden, vaihtoehtoisen energian ja cyber-turvallisuuden alueilla. http://www.debka.com/article/24283/Obama-set-on-obstructing-Netanyahu’s-re-election
Tuoreen gallupin mukaan Amerikan väestö kannattaa nopeasti enenevässä määrin yhden valtion periaatetta, jossa koko maa Jordaniasta Välimereen kuuluu Israelin valtioon, ja jonka asukkaat rotuun ja uskontoon katsomatta saavat yhtäläiset kansalaisuusoikeudet ja velvollisuudet. Yhden valtion vastustajat viittaavat demografian vaaroihin, sillä arabiväestö pian ylittäisi juutalaisten enemmistön muuttaen valtion juutalaisluonteen. Tämä vaara on kuitenkin väistymässä arabien syntyvyyden alentuessa ja juutalaisten kasvaessa. Lisäksi juutalaisia on vielä kuutisen miljoonaa ulkomailla, jotka voivat muuttaa Israeliin. PA/PLO:n julkistamat väestötiedot on todettu poliittisesti liioitelluiksi. Ongelman muodostavat pakolaisleireissä asuvat Juudean ja Samarian alueilta aikoinaan paenneet ja heidän perillisensä jo neljännessä polvessa sekä heihin liittyneitä paikallisia asukkaita, joita PA väittää olevan 5 miljoonaa. Heidän asemansa tulisi hoitaa yhdessä arabimaista 1948 ja sen jälkeen paenneiden juutalaisten kanssa, joiden määrä oli silloin 850 000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188274#.VIFxsUNsO-o

Wednesday, December 03, 2014

KESKIVIIKKO 03.12.14


KESKIVIIKKO 03.12.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu erotti tiistaina iltapäivällä sekä talousministeri Yair Lapidin (Yesh Atid) että oikeusministeri Tzipi Livnin (Hatnua) antaen samalla kanslialleen ohjeet valmistautua Knessetin hajottamiseen ja uusiin vaaleihin. Hän osoitti molemmille erotetuille hallituksensa ministereille kohdistettua kiivasta arvostelua syyttäen heitä salahankkeista hänen kaatamisekseen pääministerin paikalta. Molempien tiedettiin ottaneen yhteyttä haredi-puolueisiin ja neuvotelleen myös Labourin kanssa keskusta-vasemmistohallituksen muodostamiseksi Netanyahun hallituksen tilalle. Muut Yesh Atid-puolueen hallituksen ministerit esittivät sen jälkeen eroavansa hallituksesta.
PÄÄMINISTERI kertoi median edustajille järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että ilmapiiri hallituksen sisällä oli kehittynyt niin jännittyneeksi ja eripuraiseksi, että hän lopulta katsoi mahdottomaksi jatkaa hallituksensa johtamista näissä olosuhteissa. Hän kertoi päämääränään olleen edellisten vaalien jälkeen muodostaa mahdollisimman vakaan ja laajan hallituksen, mutta Likudin edustajamäärän jäätyä liian alhaiseksi se ei ollut mahdollista, sillä hän joutui neuvottelemaan yhteistyöstä useiden puolueiden kanssa. Hän sanoi uuden hallituksensa olleen ristiriitaisen jo alusta lähtien, mikä syveni vajaan kahden vuoden aikana ajautuen lopulta umpikujaan. ”On mahdotonta tehdä kaikkia toimia, jotka ovat tärkeitä Israelin kansalaisten hyvinvoinnille ja turvallisuudelle, tässä hallituksessa”.
Netanyahu syytti Lapidia ja Livniä vanhoista konsteista ja hankkeista häntä vastaan kaivaakseen maata hänen hallintonsa alta koskien Irania, palestiinalaisia ja rakentamista Jerusalemin itäosissa. Hän sanoi Lapidin innostuneen ”Iranin uudesta tuulesta” Rouhanin noustua Iranin presidentiksi ja kritisoineen pääministerin kehotusta YK:n edustajille poistumaan kokoussalista Rouhanin puheen ajaksi. Livni puolestaan tapasi PA:n puheenjohtajan Abbasin aikana, jolloin hän ja hallitus olivat sen kieltäneet. Hän kertoi Livnin kritisoineen katkerasti tapaamiskieltoa kutsuen sitä julkisesti typeräksi. Hän sanoi valtion taloudenhoidossa epäonnistuneen Lapidin liittoutuneen salaisesti Livnin kanssa hallituksen kaatamiseksi, jota kutsumme nimellä ”putsch”, poistaminen.
Pääministeri sanoi varoittaneensa molempia erottamiaan ministereitä, ettei heidän toimintansa ole sopivaa. ”En salli hallituksen sisäistä oppositiota”, hän selitti virallisesti, ja siksi hän sanoi purkavansa nykyisen Knessetin ja lähettävänsä kansan uudelleen vaaliuurnille toisen kerran kahden vuoden kuluessa. ”Israelin kansa on ansainnut paremman, vakaamman ja tasapainoisemman hallituksen”, hän totesi. Hän kiisti Lapidin ja Livnin syytökset sopimuksesta ortodoksipuolueitten kanssa, että ne olisivat lupautuneet tukemaan häntä vaalien jälkeen valittavan uuden hallituksen pääministerin virkaan.
Eroava tiedeministeri Yaacov Peri kutsui Netanyahun puhetta kesyksi, pelkurimaiseksi, lähennellen hysteriaa. Opetusministeri Shai Piron kutsui pääministerin puhetta pelkuri-maiseksi ja huonoksi. ”Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin liittyä Lapidin ja Livnin seuraan, koska ei ole mitään mieltä olla hallituksessa, joka hallitsee hyökkäävästi ilman tulevaisuutta ja toivoa”, Piron sanoi jatkaen: ”Eiliseen iltaan saakka toivoin asioiden muuttuvan, mutta oli joku, joka halusi asioiden edistyvän näin”.
OIKEUSMINISTERI Tzipi Livni antoi haastattelun TV-10:lle heti saatuaan erotusilmoituksen todeten, ettei pääministeri uskaltanut katsoa häntä silmiin vaan ilmoitti erottamisesta puhelimitse. Hän sanoi halveksivansa Netanyahua ja totesi hänen haluavan vaaleja oman asemansa vahvistamiseksi. ”Toivottavasti kansa on tietoinen tästä vaaleissa. Valinta on ääri-ainesten ja sionismin välillä”. Hän syytti Netanyahua antautumisesta ääriainesten vaatimuksiin, teema, jota hän on esittänyt toistamiseen.
OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog (Labour), joka on kritisoinut Netanyahun hallituksen politiikkaa ja päätöksiä, sanoo tervehtivänsä uusia vaaleja, koska ne lopettavat Netanyahun hallituksen kuusi huonoa vuotta. Tulevia vaaleja hän kutsui kohtalonomaisiksi, hänellä on kova tarve päästä pääministeriksi, kalifiksi kalifin paikalle. Talousministeri Yair Lapidin Yesh Atid-puolue syyttää lausunnossaan Netanyahua maan asioitten huonosta hoidosta ja siitä, että hän ”kapeista poliittisista syistä johtuen vie maan uusiin vaaleihin, jotka kansalliset intressit unohtaen tarpeettomina rasittavat maan taloutta ja yhteisöä”. http://www.timesofisrael.com/knesset-to-vote-on-dissolution-discuss-poll-date/
2. TV-10 suorittaman mielipidetiedustelun mukaan Likud tulee pysymään maan suurimpana puolueena. Kaksi tiistain aikana suoritettua tiedustelua antavat toisiaan tukevat tulokset, joiden mukaan puolueet saisivat edustajanpaikkoja Knessetiin seuraavasti.
Likudin paikkamäärä olisi 22 edustajaa; Juutalainen koti (Jewish Home) 17, Labour 13; Kahlonin puolue ja Israel Beitenu kumpikin 12; Yesh Atid 9; Shas 7; UTJ 8; Meretz 7. Hatnua 4; arabipuolueet yhtensä 9 edustajanpaikkaa. Tämä TV-10 tiedustelun mukaan.
TV-2:n tiedustelun mukaan edustuspaikkojen määrät ovat samat kuin edellä., mutta Kahlonin puolue ja Israel Beitenu kumpikin 10; Shas 9; arabipuolueet 11 edustajanpaikkaa.
Molemmissa gallupeissa Netanyahun asema pääministerinä näyttäisi olevan edelleen vahva sopivan kilpailijan puuttuessa. Shaul Mofazin johtama Kadima-puolue ei ylittäisi 3.25 %:n äänikynnystä, ja myös Livnin perustama Hatnua on vaarassa pudota. 55 % tiedusteluihin vastanneista vastustivat vaaleja kolmanneksen hyväksyessä ne. Hallituksen kaatumisesta syytetään Netanyahua ja Lapidia vaihtoehtoisin prosentein. Pääministeriksi kannatti Netanyahua 31 %; Naftali Bennettiä 19 %; Isaac Herzog 19 %; Kahlonia 12 % ja Lapidia 7 %. http://www.timesofisrael.com/new-polls-show-strong-support-for-rightist-parties/
3. Tarkkailijoiden ja analyytikoiden mukaan uutisotsikoita ja hallituksen harmeja lisänneet ulkomaiset tapahtumat kuten palestiinalaiskysymys ja Iran, tullevat nyt hiljenemään vaalitaistelun ajaksi ponnahtaakseen vaalitulosten jälkeen uudelleen diplomatian kärki-paikoille. Edellisten vaalien edellä palestiinalaiskysymys ja rauhanprosessi jäivät sivuun ja polttavampien kysymysten varjoon, mutta uuden Labour-johtajan Isaac Herzogin kiinnostus kuten myös Moshe Kahlonin vielä tuntematon puolueohjelma voivat nostaa sen näiden vaalitaistelujen keskeisten kysymysten joukkoon.
EU-maat kuten Portugal, Slovenia ja Tanska tullevat muiden ohessa kuitenkin jatkamaan esityksiä olemattoman palestiinalaisvaltion tunnustamiseksi ilman rajoja ja itsenäiselle valtiolle välttämättömiä instituutteja. USA:n ulkoministeri John Kerry esitti toivomuksen, että Israelin uusi hallitus tulee edistämään rauhaa.
Onko Israelin hallituksen kaatumisella ja vaalitaistelulla mitään vaikutusta PA/PLO:n tekemän valtioesityksen tekemiseen YK:n turvallisuusneuvostolle kuluvan vuoden aikana, on mahdotonta arvioida. PA/PLO on kuitenkin muodostanut koneiston esityksenä edistämiseksi, ja tullee jatkamaan sen käsittelyä Jordanian johdolla, joka esittelee sen turvallisuusneuvostolle. Jordania esitti Ranskalle, Saksalle ja Englannille, jotka laativat kilpailevaa päätöslauselmaa, että ne voisivat Jordanian kanssa muotoilla esityksen siten, ettei tarvitsisi esittää kahta päätöslauselmaa. http://www.timesofisrael.com/new-election-will-mute-calls-for-concessions-temporarily/, http://www.timesofisrael.com/jordan-pushing-for-un-resolution-on-mideast-peace/
4. UUTISOTSIKOITA
·        INN:n Gil Ronnen arvioi artikkelissaan, että jos kuka se oli Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja ja nykyisen hallituksen talouden ministeri Naftali Bennett, joka halusi vaaleja ja jonka peukalonjälki näkyy viimeisten tapahtumien kaikissa käänteissä. Hän jopa esittelee Bennettin uutena puolustusministerinä. Hänellä on tietenkin huomion arvoinen pointti, sillä puolueen kannatus ennakoi selvää nousua maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi kansanedustaja määrän noustessa 15:sta 19:än. Tämä sillä edellytyksellä, ettei Netanyahu heittele kapuloita rattaisiin, kuten hän teki viimeisten vaalien aikana, mikä nosti Yesh Atidin kakkoseksi ja pudotti Bennettin suosiota. Artikkelissa mainitaan ns. Israel Hajom-lakiesitykseen, jolla estettäisiin vapaasti jaettavien lehtien levittäminen. Netanyahu vastusti lakiesitystä katsoen sen puukoniskuksi selkäänsä ja rikkovan mielipiteen ilmaisun vapautta. Hän voi nyt poistaa sen päiväjärjestyksestä kuten myös Lapidin 0 %:n arvonlisäveron. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188175#.VH7KTENsO-o
·        Puoluejohtajien välisissä neuvotteluissa Knessetissä tänä aamuna sovittiin vaalit pidettäviksi 17. maaliskuuta 2015. Knesset äänestää myöhemmin tänään lakiesityksestä parlamentin hajottamisesta, eikä sen läpimeneminen liene vaikea. Kolmas ja ratkaiseva äänestys pidetään ensi viikon maanantaina. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Knesset-meeting-now-to-discuss-date-of-upcoming-elections-383529
·        Entinen presidentti Shimon Peres, jota monet hänen ikäluokkansa poliitikot kutsuivat ikuiseksi hajottajaksi, antoi oman lausuntonsa Netanyahun hallituksen hajoamisesta. Hän hyökkäsi pääministerin politiikkaa vastaan todeten, että Netanyahun hallinnon aikana meillä ei ole ollut rauhaa eikä turvallisuutta. Kehottaen Bibiä lukemaan 1996 vaalien aikana antamansa lausunnon: ”Koska Peres ei tuo rauhaa eikä turvallisuutta vaan pelkoa, meidän tulee muuttaa Peresiä” hän kehottaa palauttamaan silloisen lausunnon uuteen tarkasteluun todeten: ”Israelin tulee ymmärtää sille kohdistettu haaste, ettei rauha tule meidän luoksemme, meidän tulee mennä rauhan luo. Ei vuori tullut Mohammedin luo, hänen täytyi mennä vuoren luokse”. Viitaten pyrkimyksiin muodostaa kansallinen yhtenäishallitus hän sanoi, ettei se tule onnistumaan, sillä ensin tulee olla yhtenäinen kansallinen politiikka, jota maalla ei ole, hän analysoi. Peitetyin termein hän syytti Netanyahun hallitusta ”kriisin hallinta hallitukseksi”, mistä ovat esimerkkeinä Gazan kesäsota ja Jerusalemin nykytilanne. Hän toteaa, että jos olemme kahden valtion periaatteen kannalla, meidän tulee toimia sen edistämiseksi. Hän viittaa lausuntoihin, ettei Abbas ole oikea henkilö rauhankumppaniksi, sillä hän kiihottaa kansaansa. Peres tunnustaa, että Abbas puhui varomattomasti, mutta viittaa Shin Betin entisen johtajan Joram Cohenin määritelmään, ettei Abbas syyllistynyt kiihotukseen. ”Hänellä on joukkoja, jotka toimivat terrorismin poistamiseksi alueellaan”. Peres sanoo uskovansa, että rauha on saavutettavissa Abbasin kanssa. http://www.jpost.com/Israel-News/Peres-There-will-be-no-peace-or-security-with-Netanyahu-383502
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -22:Tiberias 17 -25; Suolameri 19 -27; Eilat 17 -29 +C-astetta. Taivas on tänään puolipilvinen kuten myös huomenna selkeytyen perjantaiksi.


Tuesday, December 02, 2014

TIISTAI 02.12.14


TIISTAI 02.12.14
1.      Israelin vaalit näyttävät tämän hetken tunnelmien valossa olevan väistämättömät. Pääministeri Netanyahu piti eilen illalla viime hetken neuvotteluja Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapidin, Hatnua puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin sekä Juutalainen Koti puolueen puheenjohtajan Bennettin kanssa voidakseen estää vaalit, jotka pahoin häiritsevät asioiden hoitoa ja maksavat paljon.
Keskusteluista Livnin kanssa ei ole tietoja julkisuudessa, mutta hän ei löytänyt sopua Lapidin
kanssa. Netanyahu esitti hänelle viiden kohdan vaatimukset, joita Lapid piti kohtuuttomina.
Lapid ei voi luopua esityksestään 0-prosentin arvonlisäverosta, vaikka asiantuntijat pitävät sitä kohtuuttoman kalliina ja että se hyödyttää vain urakoitsijoita. Lapid vastustaa varojen tilittämistä armeijan kasvavia tarpeita varten, minkä johdosta Moshe Yaalon peruutti suunnitelmat IDF:n päämajan ja toimitilojen siirtämiseksi Negeviin.

Pääministeri on useaan kertaan valittanut, ettei hän pysty hallitsemaan nykyisen ilmapiirin vallitessa, jossa hallituksen ministerit antavat julkisuudessa hallituksen toimia kritisoivia lausuntoja esittäen omia toimintamallejaan.
Tämän hetken tietojen mukaan uudet vaalit voitaisiin pitää maaliskuussa 2015, mutta pääministeri tulee ilmoittamaan valitsemansa päivämäärän lähipäivinä.

Ristiriitoja on esiintynyt myös puolueiden sisällä. Juutalainen Koti puolueen kanssa liitossa olevan Tekuma puolueen puheenjohtaja Uri Ariel uhkaa vielä puolueensa vaaleihin itsenäisenä, ellei sen vaatimuksiin suostuta. Juutalainen Koti puolueella on nyt 12 kansanedustajaa, joista 4 kuuluu Tekumalle. Sen puheenjohtaja Naftali Bennett haluaa, että puolueen ehdokkaat on valittava tammikuun 5. päivän tilaisuudessa, mutta Ariel vaatii, että sen ehdokkaat tulee pitää erillään puolueliittoutuman edustajista. Asian käsittely eilen illan kokouksessa jäi kesken Tekuman edustajien myöhästyessä sovitusta ajasta, minkä johdosta Bennett poistui vihastuneena paikalta.
Juutalainen Koti ja Tekuma edustavat ortodoksista sionismia. Tuntuisi järjettömältä juuri ennen vaaleja erottaa puolueet, joille ennusteet lupaavat 19 edustajapaikkaa. Tämä voi vaarantua sisäisten erimielisyyksien vuoksi sisäisten erimielisyyksien vuoksi.
Likud-puolueen vaalilistaa käsitellään tammikuun 6. päivänä 2015 pidettävässä kokouksessa.

Haredi-puolueiden Shas ja UTJ johtajat odottavat hallituspuolueiden tarjouksia mahdollisesta yhteistoiminnasta, joskaan ei vaaliliitosta vaalien ajaksi.
Pahinta tässä puolueiden välisessä mittelössä on se, ettei tärkeitä lakialoitteita pystytä käsittelemään eikä hyväksymään vuoden 2015 budjettia Knessetissä.
Ennusteen mukaan Yesh Atidin puolueen kannatus romahtaa, sen 19 kansanedustajaa putoaa kahteentoista tai alle sen. Moshe Kahlonin puolueen kannatus on ennusteissa 8 -12 paikkaa, Livnin Hatnua-puolue uhkaa pudota Knessetistä. Vaalikynnystä nostettiin 2.5 %:tista 3.25, mikä tulee pudottamaan yhden asian ja myös arabi-puolueita. http://www.timesofisrael.com/opposition-parties-welcome-early-elections/

2.      PA:n YK:n edustaja Riyad Mansour kertoi journalisteille maanantaina, että PA/PLO:n esitysluonnos YK:n turvallisuusneuvostolle tullaan esittelemään Jordanian toimesta joulukuun puolivälissä. Esityksen keskeinen kohta on vaatimus, että Israelin tulee vetäytyä Juudean ja Samarian alueilta vuoden 2016 loppuun mennessä vuoden 1949 aselepolinjojen taakse, jotka tulisivat muodostamaan Israelin ja uuden arabivaltion rajoiksi. USA on ilmoittanut vastustavansa kaikkia yksipuolisia toimia ja esittänyt uhkauksia lopettaa vuosittain myöntämänsä taloudellisen tuen PA:lle, mikäli se toteuttaa suunnitelmansa.

Tarkkailijoitten mukaan ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, että USA tulisi käyttämään veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen päätöksen syntymisen. Jos YK:n t-neuvosto tekisi myönteisen päätöksen, se tulisi aiheuttamaan Israelin ja PAS/PLO:n välisten suhteitten uudelleen arvioimisen. PA:n puheenjohtaja Abbas uhkaa joka tapauksessa lopettaa ainakin turvallisuusyhteistyön ja mahdollisesti kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa. Hänen uhkauksensa asian alistamiseksi Haagin kansainväliseen oikeuteen ei sen sijaan ole ongelmaton – se tehtäisiin arabiliiton nimissä – sillä se asettaisi sekä Turkin että Qatarin vaaralliseen asemaan, sillä niitä voitaisiin syyttää terrorismin tukemisesta.
Qatar on Hamasin suuren taloudellinen tukija. Turkki antaa Qatarin tavoin Hamasin virkailijoille turvallisen asemapaikan ja sallii sen pitää päämajaansa siellä.
Hamas on USA:n ja Englannin terrorijärjestöjen listalla, mutta se on kuitenkin Fatahin kanssa muodostamassaan yhtenäishallituksessa. Hamasin taholta ilmoitettiin äskettäin, että Hamasin ja Fatahin välinen sopimus raukesi, mutta Fatah kiistää sen. Miten YK tulisi selittämään, että se tunnustaisi arabivaltion terrorijärjestöille, jotka ovat useaan kertaan julkisesti ilmoittaneet pyrkivänsä YK:n jäsenmaan Israelin tuhoamiseen?

RANSKA, Saksa ja Englanti laativat omaa päätöslauselma-ehdotustaan YK:n turvallisuus-neuvostolle, ja sitä tultaisiin käsittelemään PA/PLO:n esityksen kilpailijana. Sen sisällöstä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Egyptin presidentti Sisi ilmoitti äskettäin, että se olisi halukas lähettämään joukkojaan potentiaalisen palestiinalaisvaltion turvaamiseksi, mikäli kaikki osapuolet suostuvat siihen.
Jerusalemissa ja muualla Israelin alueella lisääntyneet arabien väkivaltaisuudet ovat saaneet kahden valtion puolesta toimivia pelkäämään, että aika sen toteutumiseksi on kiihtyvällä vauhdilla kulumassa umpeen. Lisäksi Israelin poliittinen kenttä on muotoutumassa entistä selvemmin oikeistolaiseksi ja suhtautuu torjuvasti maan luovuttamiseen vihamieliselle yhteisölle maan keskellä, mikä vaarantaisi Israelin turvallisuuden.  Israel vastustaa uutta arabivaltiota perustaen vastustuksensa naapurimaissa käytäviin taisteluihin ja ennusteisiin, joiden mukaan ne voivat päättyä terrorijärjestöjen ISIS, Al-Nusra ja Al-Qaidan voittoon. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-consider-palestine-resolution/
3.      EILEN maanantaina koettiin useita väkivaltaisuuksia PA:n arabien taholta juutalaisia vastaan.
Gush Etzionin tienliittymän lähellä nuori arabinainen iski bussipysäkin lähellä IDF:n sotilasta puukollaan selkään pyrkien sitten pakenemaan läheiseen arabikylään. Lähellä olleet sotilaat havaitsivat tilanteen ja avasivat tulen häntä kohti haavoittaen häntä vaarallisesti.
Tällä tieosuudella on tapahtunut useita myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä sekä sotilaitten sieppaamisia ja -yrityksiä.
Illalla PA:n arabit kivittivät israelilaista bussia Shiloan ja Ohran välillä, kukaan ei haavoittunut fyysisesti, mutta tilanne oli matkustajille pelottava kokemus.
Tapuah-risteyksessä 18-vuotias mies yritti puukottaa sotilasta eilen aamupäivällä.
Sunnuntai-iltana arabit heittivät palopommeja asuintalon pihalle Beit Elin juutalaisyhteisössä.
Maanantai-iltana löydettiin päähän pahoin haavoittunut mies makaamassa tiellä. Hänen autonsa löydettiin vähän matkan päästä. Poliisi tutkii tapahtumaa epäillen, että mies oli joutunut autovarkaan uhriksi.
Poliisi ja Shin Bet paljastivat yli 30 hengen terrorisolun, mukana ulkomaalaisia, jotka suunnittelivat näyttäviä iskuja, mm Teddy-stadionia vastaan Jerusalemissa.
Pääministeri Netanyahu syyttää väkivallan kasvusta Abbasin pitämiä kiihotuspuheita.
Israelissa opiskelijat vaativat, että Abbasin rooli 1972 Mynchenin olympialaisten yhteydessä Israelin olympiajoukkueen teloitukseen on tutkittava. Myös arabimaiden velvollisuus korvausten maksamiseksi karkottamilleen juutalaispakolaisille - n. 850 000 ihmistä – on otettava mukaan neuvotteluihin arabien kanssa. http://www.jpost.com/Israel-News/Stabbing-bus-attack-wounded-man-on-road-in-violent-West-Bank-day-383375


Sunday, November 30, 2014

SUNNUNTAI 30.11.14


SUNNUNTAI 30.11.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) katsoi hallituksen yhteistyön jatkumisen tärkeämmäksi kuin pakottaa ”Juutalaisen Lain” hyväksyminen, ja siksi hän peruutti sen käsittelyn Knessetissä keskiviikkona. Sen sijaan hän esittelee laatimansa vesitetyn laki-luonnoksen sunnuntain hallituksen kokouksessa, josta se menee Knessetin käsittelyyn joulukuun toisen viikon aikana, mikäli ministerit hyväksyvät sen, kuten TV-2 raportoi.
Meretz järjesti mielenosoituksen pääministerin asunnon ulkopuolella lauantai-iltana, jolla pyrittiin esittämään juutalaista lakia vastustava kanta. Mielenosoitukseen osallistui myös Labour-puolueen ja Peace Now painostusjärjestön edustajia, kuten TV-10 raportoi. Tilaisuuteen osallistui sen mukaan parituhatta ihmistä. Tilaisuudessa puhui myös Shin Betin entinen johtaja Carmi Gilon, joka sanoi ”pyromaanien” johtavan Israelia kutsuen pääministeriä ”egomaattiseksi” (tarkoittanee itsekeskeistä). Artikkelin mukaan tämä voi siirtää vaalikuumeen nousua muutamalla päivällä.
Shas-puolueen puheenjohtaja Arie Deri totesi TV-2:n ohjelmassa, että muutamat hallituksen sisällä toimivien puolueiden edustajat olivat esittäneet hänelle suunnitelmansa Netanyahun poistamisesta pääministerin paikalta vaalikauden keskellä ja pyytäneet hänen puolueensa tukea. Deri sanoi, että hän kieltäytyi tukemasta heitä mainitsematta nimiä.
Deri kertoi, että myös Netanyahu (Bibi) otti yhteyttä häneen kertoen hallituksen kaatamis-yrityksistä ja esittäen Shasin ja UTJ:n liittymistä hallituksen uuteen kokoonpanoon. Hän sanoi kannattavansa Netanyahua pääministerinä missä tahansa hallituksessa ennen vaaleja, mutta ei antanut lupauksia, miten hän toimii vaalien jälkeisessä tilanteessa.
LABOUR-puolueenpuheenjohtaja Isaac Herzog vakuuttaa, että hän tulee johtamaan Israelin seuraavaa hallitusta. Gallupit eivät kuitenkaan lupaa tällaista suosiota puolueelle. Hän perustaa ennustuksensa siihen, että Lapidin johtaja Yesh Atid ja Livnin johtama Hatnua puolueet eroavat hallituksesta ja muodostavat vasemmiston kanssa uuden hallituksen. Uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ tuskin voivat liittyä sellaiseen liittoutumaan. Toiseksi Lapid lupasi ennen viimeisiä vaaleja, että hänestä tulee pääministeri 2 vuoden kuluessa. Yesh Atid puolueella on nyt 19 kansanedustajaa ja Hatnualla 6, joten tukea tarvitaan enemmistön saavuttamiseksi. Gallupit lupaavat Yesh Atidille 12 paikkaa seuraavissa vaaleissa. http://www.timesofisrael.com/easing-coalition-crisis-pm-cancels-wednesday-vote-on-jewish-state-bill/
Pääministeri Netanyahu valittaa, että hallitusyhteistyö on osoittautunut kestämättömäksi, ja siksi hän harkitsee vakavissaan uusien vaalien pitämistä riippumatta ”Juutalaisen Lain” kohtalosta. Häntä lähellä olevat henkilöt toteavat, että uusien vaalien mahdollisuus on lähempänä kuin koskaan. Bibi kertoi lehtimiehille, että Yair Lapid kosiskelee haredim-puolueita saadakseen hallituksen nurin ja noustakseen ”kalifiksi kalifin paikalle”, kuten piirrossarjassa todettiin Ahmed Ahneesta. Bibin tulee saada ennen tärkeää päätöstään puolueiden periaatteellinen kanta, ketä ne tulevat kannattamaan vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188023#.VHqg0UNsO-o, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-Lapid-blame-each-other-for-early-elections-383198
2. PA:n ilman mandaattia vuoden 2009 tammikuusta lähtien toimiva puheenjohtaja totesi sunnuntaina julkistettujen raporttien mukaan, että Hamas vastaa yksin Gazan kaistan hallinnosta, ja ettei Fatahin ja Hamasin yhteishallituksella ole mitään valtaa siellä.
”PA:lla ei ole mitään hallintovaltaa Gazassa. Hamas vastaa yksin sen hallinnosta”, hän sanoi. Hän jatkoi todeten, ettei hän neuvottele maasta Israelin kanssa esittäen syytöksen, että Israel käy salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa.
”En anna tuumaakaan maasta 1967 rajojen itäpuolella. Minulla on todisteita, joiden mukaan Israel jatkaa salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa”, Abbas selitti. PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi maanantaina, että PA on päättänyt siirtää valtiohakemuksensa YK:n turvallisuus-neuvostolle, minkä oli tarkoitus tapahtua marraskuun lopussa. Hän sanoi Maan uutis-toimistolle antamassaan lausunnossa, että siirto tapahtui USA:n esittämien pyyntöjen ja uhkausten vuoksi. Toiseksi PA ei ollut saanut yhdeksän turvallisuusneuvoston jäsenmaan suostumusta kannattaa esitystä, mikä pakottaisi USA:n käyttämään veto-oikeuttaan.  
ABBAS näyttää kuitenkin muuttaneen kantaansa maanantain jälkeen, sillä hän sanoi lauantaina, että ellei hän saa vastausta Israelilta neuvottelujen aloittamiseksi pitäen 1949 aselepolinjoja tulevan arabivaltion rajoina lauantain loppuun mennessä, hän jatkaa suunnitelmansa esittämistä YK:n turvallisuusneuvostolle ja liittymistä kansainvälisiin järjestöihin ja sopimuksiin, mukaan lukien Haagin kansainvälinen oikeus (ICC).  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Only-Hamas-is-responsible-for-the-Gaza-Strip-383211
3. PUHUESSAAN arabiliiton kokouksessa Kairossa lauantaina PA:n puheenjohtaja Abbas vakuutti arabimaiden ulkoministereille, ettei PA tule koskaan hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona, kuten TV-10 raportoi todeten, että arabiliiton ulkoministerit antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne ehdottomasti kieltäytyvät tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona. Tämä todistaa taas kerran, että arabiliitosta on kehittynyt PA:n arabijohtajien kumileimasin, joka automaattisesti toistaa sen vaatimukset.
TV-10:n raportin mukaan Abbas totesi puheessaan arabiliiton Kairon kokouksessa, että PA tulee lopettamaan turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, kunnes rauhanneuvottelut alkavat. Hän selitti edelleen esittäneensä USA:n ulkoministeri John Kerrylle vaatimuksen, että tämän tulee laatia yhdessä hänen kanssaan esitys YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa Israelia painostetaan keskeyttämään ”setlementtien” rakentaminen.
”Tilanne Juudeassa ja Samariassa on vaarallinen eikä voi jatkua sellaisena”, hän selitti. ”Kaikki merkit viittaavat Amerikan välittämien neuvottelujen saattamiseksi loppuun epäonnistuneen” lisäten, että PA tulee kääntymään YK:n turvallisuusneuvoston puoleen ja sekä hakemaan kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten jäsenyyttä. Tämä kaikki on vastoin Oslon ja sen jälkeen solmittujen Israelin ja PA/PLO:n välisiä sopimuksia. Abbas uhkasi samalla lopettaa kaikki yhteydet Israelin kanssa.
PA/PLO:n johdon lausunnoissa ja päätöksissä näkyy yhä selvemmin epätoivo ja sekasorto pelätessään kansan nousevan kapinaan annettujen lupausten polkemisesta vuodesta toiseen. Lisäksi korruptio ja nepotismi PA/PLO:n sisällä Abbasin yksinvaltaisen johtamistavan ohella nostavat Hamasin suosion entistä näkyvämmäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188026#.VHqtjENsO-o
4. ARABILIITTO päätti lauantain kokouksessaan Kairossa esittää YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselman, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään 1967 puolustussodassa vapauttamiltaan alueilta – mukaan lukien Jerusalemin itäosat marraskuuhun 2016 mennessä, kuten ynetnews.com referoi Reutersin alkuperäistä raporttia.
Ranska, Saksa ja Englanti lupaavat nopeuttamaan laatimansa vaihtoehtoisen päätösesityksen valmistumista Israelin ja PA:n ja Gazan arabien välisen konfliktin lopettamiseksi.
ARABILIITON kokouksessa päätettiin komitean perustamisesta valmistelemaan YK:n turvallisuusneuvostolle tehtävää päätöslauselmaesitystä, jolla tultaisiin asettamaan aikataulu Israelin vetäytymiseksi Juudeasta ja Samariasta. Komitea tulee aloittamaan työnsä kansainvälisen tuen hankkimiseksi esitykselle. Komiteaan kuuluvat arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabyn johdolla Kuwait ja Mauritia sekä Jordania, joka turvallisuusneuvoston jäsen-maana esittelee suunnitelman neuvostolle.
Elior Levyn laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel on hyväksynyt kahden valtion periaatteen, mutta ei 1949 aselepolinjoille. Netanyahu sanoo edelleen kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta kansan enemmistö on yhä selvemmin numeroin hylännyt sen vastoin Levyn näkemystä. Arabikevään aiheuttama kaaos arabimaissa etenkin Irakissa ja Syyriassa sekä rauhattomuuden ja väkivallan lisääntymisen myötä Israelin sisällä ovat saaneet kansan yleisen mielipiteen vastustamaan todennäköisesti vihamielisen arabimaan perustamista juutalaisten pyhille paikoille maan keskiosiin. Muutamat EU-maat ovat tehneet symbolisia päätöksiä uuden arabimaan tunnustamiseksi Israelin rinnalle vain osoittaakseen, miten kiusaantuneita ne ovat konfliktin jatkumisesta vuodesta toiseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4597482,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Valtio esitti syytteet kolmea arabia vastaan syytettyinä kansanedustaja Moshe Feiglinin sekä Yehuda Glickin vahingoittamiseksi Temppelivuorella lokakuussa. Jerusalemin piirisyyttäjä ilmoitti jättäneensä syytteet kolmea arabia vastaan suunnitelmasta hyökätä Feigliniä ja Glickiä vastaan ilotulitusraketein ja kivin. Nämä kolme arabia, Majed Kriki, 21; Mohammed Bikri 20 sekä Mahmoud Jaber 18, kaikki Jerusalemista, suunnittelivat menevänsä Vuorelle lokakuun 29. päivänä, jäävänsä yöksi sinne ja tekevänsä hyökkäys seuraavana aamuna. Tarkoituksena oli haavoittaa ja fyysisesti vahingoittaa heitä, minkä jälkeen he menisivät Al-Aksa moskeijaan ja pääsisivät pakoon sekoittumalla aamurukouksista poistuvien joukkoon. Suunnitelma peruuntui poliisin pidätettyä Krikin, joka paljasti salaliiton.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/State-indicts-3-Palestinians-for-plans-to-hit-Feiglin-Glick-with-firecrackers-stones-383171
·        Toistaiseksi tuntemattomat vandaalit sytyttivät lauantaina tuleen koulurakennuksen Jerusalemin eteläosan Pat-lähiössä. Koulun opetus tapahtuu arabiaksi ja hebreaksi tarkoituksena kasvattaa yhteistoimintaa ja yhteenkuuluvuutta arabien ja juutalaisten kesken. Koulun seiniin oli raapustettu arabien vastaisia iskulauseita. Poliisin mukaan todisteet viittaavat siihen, että palo sytytettiin tarkoituksella. Koulua vastaan on hyökätty aiemminkin. Knessetin jäsenet tuomitsivat tuhopolton laidasta laitaan.  http://www.timesofisrael.com/politicians-from-across-spectrum-condemn-school-attack/
·        Pääministeri lupaa runsaita investointeja druusien ja kirkassien kaupungeille. Netanyahu tulee esittämään tätä koskevan suunnitelman hallitukselle. Valtion tuki tulee koskettamaan opetustointa, infrastruktuurin kehittämistä sekä työttömyyden alentamista. Israelissa asuu 130 000 druusia Karmelin alueella, Galileassa ja Golanilla, sekä 4 000 Kaukasian muslimi kirkassia, jotka asettuivat Galileaan Ottomaani hallinnon aikana 19.vuosisadan loppupuolella. He ovat osallistuneet maan puolustamiseen ja muutenkin osoittanet kuuluvansa Israeliin, tunnustaen sen. http://www.timesofisrael.com/pm-promises-major-investment-in-druze-circassian-towns/
·        USA:ssa harkitaan, voidaanko homojen verta hyväksyä yleisesti käytettäväksi hoito-tapauksiin. Epäilys johtuu siitä, että heidän parissaan AIDS ja Hepatiitti C-infektiot ovat paljon yleisempiä kuin muissa kansankerroksissa. Asiaa voitaisiin käsitellä pelkästään terveydenhoitoon kuuluvana, mutta politiikka tunkeutuu USA:ssa jokaiseen kysymykseen, eikä siten ole ihme, että se tunkee myös tähän. http://www.wnd.com/2014/11/feds-review-plan-to-let-homosexuals-donate-blood/
·        Gadi Eisenkot on IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantzin jälkeen. Hän on numerojärjestyksessä 21. komentaja, joka saanee ylennyksen kenraali-luutnantiksi, kuten on ollut tapana. Asian julkisti puolustusministeri Moshe Yaalon. Eisenkotin juuret ovat maavoimissa. Hän ottaa toimensa vastaan 15.helmikuuta 2015. Hän vastustaa kiivaasti iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan, elleivät ne aiheuta suoraa uhkaa Israelin turvallisuudelle. http://www.timesofisrael.com/gadi-eizenkot-formally-named-21st-commander-of-idf/
·        Terroristit tunkeutuivat Nigerian pohjoisosan muslimialueen Kanon kaupungin suureen moskeijaan kahden itsemurhapommittajan sytyttäessä pomminsa ja sen jälkeen avaamassa kivääritulessa tilaisuuteen saapuneita vastaan surmaten ainakin 120 ja haavoittaen 270 muuta. Raivostuneet ihmiset surmasivat 4 ampujaa. Moskeija kuuluu osana Kanon emiirin Muhammed Sanusi II:n palatsiin. Sanusi II on maan toiseksi korkein muslimioppinut, joka viime viikolla kehotti kansaa nousemaan Boko Haram-joukkoja vastaan. Isku muistuttaa Boko Haramin aiemmissa iskuissa käyttämää taktiikkaa.  http://www.timesofisrael.com/at-least-120-dead-in-nigeria-mosque-suicide-attack/
·        Libermanin suunnitelmassa Israelin arabeille maksettaisiin siitä, että he voisivat muuttaa asumaan muualle Israelin ulkopuolelle, esim. kuviteltuun Palestiinaan. http://www.timesofisrael.com/libermans-peace-plan-calls-for-funding-arab-emigration/
·        Rooman paavi Fancis I on historiallisella vierailulla Turkissa, jota pidetään sekulaarina maana, mutta jonka pääuskonto on islam. Presidentti Erdogan haluaa islamin värittävän kaikkia toimintoja Turkissa aloittamassaan kampanjassa lopettaa Turkin perinteinen uskonnon ja valtiontoimien erottamisen toisistaan. Paavi osallistui yhdessä Istanbulin suuressa, ns. sinisessä Sultan Ahmed moskeijassa pidettyyn tilaisuuteen Istanbulin ja Turkin johtavan muftin Rahmi Yaranin rinnalla, joka suoritti muslimien dua-rukouksen. Paavi ilmeisesti luki myös hiljaisen rukouksen kädet ristissä rintaansa vasten kasvot käännettyinä Mekkaan päin. Vierailun merkitys on lähinnä symbolinen, mutta se liittyy paavin lähentymispyrkimyksiin islamia kohti solidaarisuuden nimessä. Paavi on varoitellut Israelin ja PA:n väkivaltaisuuksien kiihtyvän uskonsodaksi, jota etenkin Mahmoud Abbas pyrkii lietsomaan. http://www.timesofisrael.com/pope-reflects-in-mosque-on-symbolic-istanbul-visit/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 8 -17; Tiberias 1 -18; Suolameri 16 -21; Eilat 14 -26 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön, huomenna puolipilvinen, selkiytyen taas tiistaiksi. Lämpötilat pysyttelevät lähellä tämän päiväisiä lukemia.