Posts

Showing posts from May 6, 2007
PERJANTAI 11.05.07
1. OLMERT HALUAA todistaa uudelleen Winograd-komitean edessä. Olmertin mieltä jäi
kaivelemaan Tzipi Livnin todistus, että Livni oli halunnut lopettaa Libanonin äskeisen sodan pian sen alkamisen jälkeen, mutta Olmert ei halunnut kuunnella häntä. Olmert kertoi median edustajille torstaina, että komitean syytökset häntä vastaan perustuvat suurelta osin Livnin hänestä antamiin vääriin lausuntoihin.
OLMERT PYRKII todistelemaan kansalle, että hän näki asioita ”pitkällä perspektiivillä”, minkä tulisi osoittaa hänen hyvät johtajantaitonsa. Median kommentoijat vain eivät tunnu nielevän tätä, vaan syyttävät Olmertia totuuden kiertelemisestä ja syytösten vierittämisestä armeijalle ja toisille hallituksen jäsenille. Olmert on kaiken aikaa kehunut, millaisia ansioita sota toi Israelille.
LIVNIN SUOSION romahtaminen sen jälkeen, kun hän meni tapaamaan Olmertia kehottaen tätä eroamaan mutta ilmoitti samalla itse pysyvänsä hallituksessa, on osoittanut poliittisen kuplan, jonka varassa…
TORSTAI 10.05.07
1. ISRAELIN POLIITTINEN KENTTÄ
WINOGRAD-KOMITEA julkistaa Ehud Olmertin, Amir Peretzin ja Dan Halutzin henkilökohtaiset todistukset komitealle Libanonin sodasta tänään torstaina aamupäivällä. Komitean työtä läheltä seuranneet ovat vihjailleet, että todistusten julkistaminen tulee vahvistamaan sekä poliittisten vaikuttajien että kansan parissa niitä, jotka haluavat pääministeri Olmertin eroa. Olmert itse on vakuuttunut, ettei hänen tarvitse erota eikä ole tehnyt elettäkään siihen suuntaan, vaikka hänen varamiehensä, ulkoministeri Tzipi Livni kehotti häntä tunnustamaan virheensä ja eroamaan. Livni havittelee avoimesti omivansa Olmertin paikan pääministerinä.
PÄÄMINISTERIN SIJAINEN (vice premier) Shimon Peres, jota jotkut ovat kaavailleet väliaikaiseksi pääministeriksi Olmertin erotessa, ilmoittaa kertoneensa Olmertille, ettei hän halua pääministeriksi, hän haluaa maan presidentiksi.
PRESIDENTIN VAALI PIDETÄÄN Knessetissä 13. kesäkuuta. Ehdokkaiden on esitettävä ehdok…
KESKIVIIKKO 09.05.07
1. HAMAS KIELTÄÄ aiemmin levinneet tiedot, että sen kaappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo on riippuvainen Israelin armeijan kyvystä hillitä sotatoimiaan Hamasia vastaan.
Hamasin edustaja Abu Obaidah uhkasi Israelin arabialaisessa viikkolehdessä Panorama, että Shalit voidaan surmata, jos IDF tekee maahyökkäyksen Gazaan. Toisaalta ei ole olemassa mitään takeita siitä, että Shalit on elossa, koska ketään ei päästetä näkemään häntä.
IDF:N EDUSTAJA myöntää, että se huomioi mahdollisuuden panttivangin surmaamisesta siinä tapauksessa, mutta ettei se ole määräävä tekijä iskua suunniteltaessa.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO odottaa jotain suurta tragediaa, kuten esim. Kassam-iskua kouluun, lasten päiväkerhoon tai Ashkelonin teollisuusalueelle, ennen kuin se on valmis tekemään päätöksiä. Onnetonta tässä vain on se, että hallitus toistaa Libanonin sodan virheen, jossa sotaan mentiin ilman kokonaissuunnitelmaa ja päämäärää.
GAZAN ALUETTA militarisoidaan kovaa vau…
TIISTAI 08.05.07
1. SYYRIAN ARVOITUS. YK:n UNDOF-joukkojen komentaja Syyriassa itävaltalainen kenraalimajuri Wolfgang Jilke kertoo JPostin haastatteluartikkelissa Yaakov Katzille ja Sheera Claire Frenkelille 08.05.07 havaintonaan, että Syyria korjaa asemiaan Israelin rajalla, mutta ettei hän ole havainnut Syyrian armeijan valmistelevan sotaa. UNDOF-joukot miehittävät muutamia tarkkailuasemia 80 km:n pituisella raja-alueella ja partioivat siellä, eikä mitään muita sotilasjoukkoja sallita tällä ei-kenenkään maalla. Se valvoo myös alueita, joilla sotilasjoukkojen läsnäolo on rajoitettu, ja joka paikoin ulottuu 35 km Israelin ja Syyrian puolelle.
JILKE VAKUUTTAA, että lisäksi Syyria on sijoittanut alueelle joukkojaan 40 % sallitusta määrästä, ja että korjaustoimet tapahtuvat rajoitusalueen ulkopuolella. ”Alueella vallitsee rauhallinen ilmapiiri eikä ole aikomustakaan valmistautua sotaan”, hän toteaa. Mutta Jilke huomauttaa, että hän on havainnut joitain sotilaallisia valmisteluja Is…
MAANANTAI 07.05.07
1. PALESTIINALAISTEN VÄKIVALTA jatkuu sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa.
Perjantai-illasta lähtien palestiinalaiset ampuivat ainakin 12 Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle. Sunnuntaina iltapäivällä yksi Kassam räjähti bensiiniaseman lähellä Shaar Hanegev kylässä. Raketti aiheutti vähäisiä vaurioita rakenteille, mutta sen sirpaleet haavoittivat 24-vuotiasta aseman työntekijää ja yhtä sivullista. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa raketit kostoksi siitä, miten IDF toimii Juudeassa ja Samariassa.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ilmoittavat, että vaikka IDF vakuuttaa vastaavansa iskuihin rajusti, se ei kuitenkaan harkitse maahyökkäystä Gazan alueella, vaan keskittyy eliminoimaan Kassam-miehistöjä ja muita erilliskohteita ohjusiskuin.
AIEMMIN SUNNUNTAINA 42-vuotias turvallisuusvartija haavoittui hengenvaarallisesti palestiinalaisten tulittaessa häntä ohiajavasta autosta israelilais-palestiinalaisella bensiinin jakeluasemalla, jossa Israelin toimittama bensii…
SUNNUNTAI 06.05.07
1. OLMERT ON HUOLISSAAN hallituksensa pysymisestä kasassa. Labour-puolueen puheenjohtajavaalit pidetään 28. kuluvaa kuuta, jossa Amir Peretz menettänee paikkansa puolueensa johdossa. Vahvimmat ehdokkaat ovat Ami Ayalon ja Ehud Barak, kolmantena Ophir Pines Paz, jonka kannatus ei ole edellisten luokkaa. Ayalon on vakuuttanut vetävänsä puolueen hallituksesta, jos hän voittaa vaalit. Hän myös lupaa luovuttaa Golanin kukkulat Syyrialle rauhansopimusta vastaan. Hän edustaa ideologiaa, jossa myönnytyksillä saadaan etuja.
BARAK EI OLE selvästi ilmoittanut, mikä hänen poliittinen ohjelma tulisi olemaan, hän perustaa taktiikkansa mystiseen salailuun. Olmert näyttää havainneen, että Barakissa on toivoa, ja siksi hän tapaa Barakin tänään löytääkseen yhteisen linjan hänen kanssaan. Olmert pelkää halituksensa kaatuvan, jos Labour vetäytyy siitä. Labour on tiettävästi linjaamassa suhtautumistaan hallitukseen uudelleen Tel Avivin Olmertin vastaisen mielenosoituksen jälkeen.
O…