Friday, May 11, 2007

PERJANTAI 11.05.07
1. OLMERT HALUAA todistaa uudelleen Winograd-komitean edessä. Olmertin mieltä jäi
kaivelemaan Tzipi Livnin todistus, että Livni oli halunnut lopettaa Libanonin äskeisen sodan pian sen alkamisen jälkeen, mutta Olmert ei halunnut kuunnella häntä. Olmert kertoi median edustajille torstaina, että komitean syytökset häntä vastaan perustuvat suurelta osin Livnin hänestä antamiin vääriin lausuntoihin.
OLMERT PYRKII todistelemaan kansalle, että hän näki asioita ”pitkällä perspektiivillä”, minkä tulisi osoittaa hänen hyvät johtajantaitonsa. Median kommentoijat vain eivät tunnu nielevän tätä, vaan syyttävät Olmertia totuuden kiertelemisestä ja syytösten vierittämisestä armeijalle ja toisille hallituksen jäsenille. Olmert on kaiken aikaa kehunut, millaisia ansioita sota toi Israelille.
LIVNIN SUOSION romahtaminen sen jälkeen, kun hän meni tapaamaan Olmertia kehottaen tätä eroamaan mutta ilmoitti samalla itse pysyvänsä hallituksessa, on osoittanut poliittisen kuplan, jonka varassa Livni nousi Sharonin suosiossa kansan tietoisuuteen. Tämän he katsovat osoittavan Livnin pyrkyriluonteen, joka käyttää tilanteita häikäilemättä hyväkseen. Tämä on tietenkin ollut havaittavissa kaiken aikaa, mutta Livnin naisellisuuden vuoksi sitä ei ole huomioitu.
HENKILÖKOHTAISIA todisteita tarkkaillessa kiintyy huomio siihen tietämättömyyteen, mitä kaikki kolme tärkeintä päättäjää ja johtajaa osoittivat sodan aikana. Puolustusministeri Amir Peretz kertoo avoimesti, ettei hän tiennyt, ettei IDF ollut valmis sotaan, hän ei tiennyt, ettei reservejä oltu harjoitettu eikä kotirintama ollut valmistautunut sodan varalle. Perez jopa kehuu, että hänen tietämättömyytensä oli ansio, koska hän täysin ulkopuolisena pystyi esittämään tyhmiä kysymyksiä. Ilmeisesti vain ne tyhmätkin kysymykset olivat vääriä.
OLMERT SAMOIN kertoo, että käydessään IDF:n esikunnassa hänelle esitettiin puutteita, mitä armeijalla oli, mutta ”hän ei kiinnittänyt niihin mitään huomiota, koska armeijalla on aina puutteita, jotka vaativat lisää rahaa”.
IDF:N KOMENTAJA Dan Halutz kertoo arvioineensa, että sota on ohi muutamassa päivässä. Siksi hän ei halunnut kutsua reservejä aseisiin eikä halunnut lähettää maajoukkoja Libanoniin. Halutz luonnehtii sotaa näin: IDF:n resursseilla olisi pitänyt pystyä saavuttamaan paljon enemmän, jos olisi toimittu paljon päättäväisemmin. Halutz vihjaa, että jokainen kolmesta odotti toisen tekevän päätökset ja lopulta niitä ei tehnyt kukaan.
OLMERT KERTOO lähettäneensä IDF:n joukot verisiin taisteluihin sodan ollessa jo käytännössä ohi YK:n turvallisuusneuvoston sopiessa tulitauosta siksi, ettei hän halunnut antaa Israelille tunnetta sodan häviämisestä. Nämäkin taistelut käytiin ilman koordinointia ja kokonais-suunnitelmaa, minkä johdosta käskyt olivat ristiriitaisia ja miestappiot suhteettomia.
2. ARABILIITTO POISTAA ennakkoehtonsa jatkaa keskusteluja Israelin kanssa. Ehtoina olivat, että Israel lopettaa turva-aidan rakentamisen Juudeassa ja Samariassa ja IDF vetäytyy ennen 2000 syyskuuta edeltäneille linjoille. Ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli eilen Kairossa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin sekä Egyptin ja Jordanian ulkoministereitten sekä Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Ablt Gheit sekä Jordanian ulkoministeri Abdelelah Al-Khatib lupautuivat johtamaan seuraavaa arabiliiton delegaatiota kokouksessa, joka pidetään Israelissa, ensimmäisen kerran liiton historiassa. Delegaation jäsenet ovat Jordaniasta ja Egyptistä, joitten kanssa Israelille on diplomaattisuhteet. Arabiliitto tähdentää, että sen rooli on avustava, varsinaisia neuvotteluja käyvät palestiinalaiset.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi uuden parlamentin avajaispuheessaan, ettei Syyria tule luopumaan maasta, jota Israel miehittää. Hänen mukaansa Olmertin hallitus on liian heikko tekemään rauhaa Syyrian kanssa, mutta ”heikot hallitukset käyvät sotia.” Siksi Assad varoitti, että Syyrian tulee olla varuillaan ja valmistautua sotaan.
3. POLIISIN YLITARKASTAJA Moshe Karadi, joka erosi tehtävistään viikko sitten, kritisoi Zeiler-komiteaa, jonka tutkimusten perusteella hän katsoi parhaaksi erota virastaan. Karadi vihjaili, että monet komitean havainnoista eivät kestäisi oikeudessa. Samalla hän kritisoi tapaa, millä tunnettuja poliitikkoja kuten Olmert, Hirchson ja Ramon, on pakotettu jatkuviin poliisitutkimuksiin. Hän pitää näitä tutkimuksia enemmän noitajahtina kuin tehtyjen rikosten paljastamisena. Useita poliisin suorittamia tutkimuksia ei koskaan julkisteta, hän selvitti.
KARADI TUNNUSTAA, että hän pitää 28 vuoden virkauransa poliisin palveluksessa pahimpana virheenä tapaa, millä Amonan yhdeksän juutalaista kivitaloa tuhottiin ja sinne kerääntyneet sadat juutalaiset poistettiin väkivalloin. Operaatiossa yli 200 siviiliä haavoittui. Amonan rakentamista pidetään laittomana, sinne oli pystytetty 9 pysyvää asuintaloa, mutta alue on kiistanalainen.
AMONAN TUHOAMINEN helmikuussa 2006 oli Olmertin kuningasajatus. Se oli tarkoitettu osoittamaan tapaa ja suuntaa, millä Juudean ja Samarian sisäosien 180 000 juutalaista asukasta karkotetaan kodeistaan, pelloiltaan ja liikeyrityksistään Olmertin realignment-suunnitelman mukaan. Onneksi Libanonin sota katkaisi tämän järjettömän suunnitelman toteuttamisen. Israelin hallitus ei ole vielä pystynyt ratkaisemaan 8500 Gazasta karkotetun juutalaisen asemaa, tarjoamalla heille työtä, asuntoja, lääkintä- ja muita palveluja ja lapsille kouluja. Voi vain kuvitella, mitä ongelmia 180 000 ihmisen sulauttaminen muuhun yhteiskuntaan aiheuttaisi.
4. JUUTALAISKÄÄNNYNNÄISET haluavat jatkaa elämäänsä Israelissa israelilaisina, mutta eivät elää juutalaisina, väitti sefardi päärabbi Shlomo Amar torstaina. Hän kielsi Juutalaistoimiston väitteet, että kääntymisoikeuksien rabbien liian kireät kriteerit pelottelevat pois potentiaaliset käännynnäiset. Juutalaistoimiston puheenjohtaja Ze´ev Bielski sanoi, ettei toimisto voi hyväksyä tilannetta, jossa monet halukkaat ei-juutalaiset (pakanasyntyiset) siirtolaiset haluavat kääntyä juutalaisuuteen mutta eivät voi rabbien kireästä politiikasta johtuen.
KÄÄNTYMISHALLITUS allekirjoitti vuonna 2006 vain 1020 kääntymistodistusta, edellisvuonna 1165. Vuosina 2001 ja 2002 juuri ennen käännytyshallituksen muodostamista todistuksen kääntymisestä (Teudat hamarah) sai 954 ja 890 ihmistä. Lisäksi IDF:n oman Nativ-ohjelman puitteissa 2000 ei-juutalaista sotilasta sai kääntymistodistuksen. Bielski haluaisi 40-50 uuden suosiollisemman rabbin aloittavan toimintansa. Suurin ongelma on maan 275 000 Neuvostoliiton alueelta juutalaisen aviopuolisonsa mukana tulleet ei-juutalaiset siirtolaiset.
5. UUTISOTSIKOITA.
- TERRORISTIT ampuivat tänä aamuna neljä Kassam-rakettia Gazasta Negeviin.
- JAPANI voi aloittaa suoran avustustoiminnan palestiinalaisille vuoden tauon jälkeen, kertoo Yomiuri uutislehti.
- NAINEN sai keskenmenon Nablusissa jouduttuaan ristituleen kranaatteja heittelevien palestiinalaisten ja IDF:n sotilaitten välillä. Nainen haavoittui vatsaansa.
- 6-VUODEN IKÄINEN poika mursi ranteensa hypättyään ulos kotinsa ikkunasta Kassam-raketin pelottelemana Sderotissa torstaina.
- PA:N POLIISIJOUKOT yrittävät rauhoittaa tilannetta Gazassa partioilla ja miehittämällä tärkeitä kohteita kaupungissa. Yhteenottoja kuitenkin syntyi Fatahin ja Hamasin joukkojen välillä, joissa yksi ihminen haavoittui ja neljä kaapattiin. Kaikkiaan 3000 poliisia lähetettiin tehtäviin eilen, mutta Hamasin joukot eivät osallistu nyt aloitettuun operaatioon.
Tulitaistelut Hamasin ja Fatahin joukkojen välillä jatkuivat tänä aamuna, ja ainakin kuuden ihmisen ilmoitetaan haavoittuneen tulistuksissa eri puolilla Gazaa.
- ISLAM-LIIKKEEN (Islamic movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raad Salah kehottaa muslimeja kokoontumaan joka päivä perheineen Jerusalemin al-Aksa moskeijaan korostaakseen sen kuuluvan muslimeille. Hän suunnittelee pitävänsä muut moskeijat Jerusalemissa suljettuina pakottaakseen muslimit tulemaan al-Aksa moskeijaan. Liike on Muslimiveljeskunnan alaosasto Israelissa.
- Rajapoliisi ja sotilaat takavarikoivat 101 kg hashista Egyptin rajalla.

Thursday, May 10, 2007

TORSTAI 10.05.07
1. ISRAELIN POLIITTINEN KENTTÄ
WINOGRAD-KOMITEA julkistaa Ehud Olmertin, Amir Peretzin ja Dan Halutzin henkilökohtaiset todistukset komitealle Libanonin sodasta tänään torstaina aamupäivällä. Komitean työtä läheltä seuranneet ovat vihjailleet, että todistusten julkistaminen tulee vahvistamaan sekä poliittisten vaikuttajien että kansan parissa niitä, jotka haluavat pääministeri Olmertin eroa. Olmert itse on vakuuttunut, ettei hänen tarvitse erota eikä ole tehnyt elettäkään siihen suuntaan, vaikka hänen varamiehensä, ulkoministeri Tzipi Livni kehotti häntä tunnustamaan virheensä ja eroamaan. Livni havittelee avoimesti omivansa Olmertin paikan pääministerinä.
PÄÄMINISTERIN SIJAINEN (vice premier) Shimon Peres, jota jotkut ovat kaavailleet väliaikaiseksi pääministeriksi Olmertin erotessa, ilmoittaa kertoneensa Olmertille, ettei hän halua pääministeriksi, hän haluaa maan presidentiksi.
PRESIDENTIN VAALI PIDETÄÄN Knessetissä 13. kesäkuuta. Ehdokkaiden on esitettävä ehdokkuutensa kymmenen päivää ennen sitä eli 03.06.07. Ehdokas tarvitsee tuekseen kymmenen kansanedustajan nimikirjoituksen. Ehdokkaita on tällä hetkellä kaksi, Rueven Rivlin (Likud) ja Golette Avital (Labour). Potentiaalisia ehdokkaita Shimon Peresin (Kadima) lisäksi ovat Tel Avivin päärabbi Yisrael Meir Lau sekä Knessetin vt. puhemies Dalia Itzik.
PRESIDENTIN VIRKA on Israelissa puhtaasti seremoniallinen, vaikka jotkut presidentit ovat pyrkineet esittämään lausuntoja myös poliittisista kysymyksistä, mitä pääministerit ja poliitikot ovat mustasukkaisesti pyrkineet estämään.
2. WINOGRAD-KOMITEAN tutkimusten ohella valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen omat valtion tilaa koskevat tutkimuksensa. Kuten edellisissäkin raporteissa, tässäkin esitetään lukuisia puutteita ja virheitä, suurin osa samoja, jotka toistuvat raporteissa vuodesta toiseen. Kukaan ei näytä ottavan tosissaan raporteissa esitettyjä syytöksiä. Esimerkkejä:
LONTOON ULKOMINISTERIÖ palkkaa edelleen runsaasti paikallisia israelilaisia tavalla, mikä herättää epäilyksiä, että heidät palkattiin muilla kuin heidän ansioluetteloittensa perusteilla.
KANSALLINEN LOTTOHALLINTO käyttää varoja jäsentensä matkoihin ulkomaille, lahjoittaa varoja yksityisille, järjestöille ja yhtiöille henkilökohtaisista intresseistä.
ISRAELIN VALTIONPANKKI maksaa toimihenkilöilleen ylisuuria etuisuuksia.
USKONNOLLISET palvelut kärsivät sukulaisten suosimisesta.
IDF EPÄONNISTUI tehokkaasti estämään aseiden salakuljetustunnelien ja Kassam-rakettien aiheuttaman uhkan. Raportissa mainitaan IDF:n insinööriosaston ja ilmavoimien yhteistyön puute pyrittäessä löytämään ja tuhoamaan löydetyt tunnelit. IDF ei ollut kuuden vuoden aikana löytänyt kattavaa järjestelmää, jolla pystyttäisiin eliminoimaan Kassamien aiheuttama uhka. Raportissa epäillään, ettei IDF ota tarpeeksi vakavasti tunnelien ja Kassam-rakettien siviileille aiheuttamaa uhkaa, eikä ollut asentanut IRON DOME (teräskupu) järjestelmää, minkä Rafael on kehittänyt. Sen asentaminen kuuluu IDF:n viiden vuoden budjettiin.
HALLITUS EPÄONNISTUI täysin arvioidessaan Gazan ja Samarian pohjoisosan evakuoimisen aiheuttamat kustannukset. Alkuperäinen kustannusarvio oli 4.5 miljardia NIS, mikä nousi vuosi vuodelta ja on nyt 9 miljardia NIS.
KANSALLISEN TARVEYSVAKUUTUKSEN (NII) varoja käytetään henkilökunnan ja heidän omaistensa etuiluun ilmaisten tai alennettujen lääkintäpalvelujen maksamiseen.
3. ENGLANNIN ISRAELIN LÄHETTILÄS Tom Phillips kertoo Jpostille antamassaan
haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan lehdessä huomenna, että Israel tulee saamaan Englannin syytösryöppyjä (flaks), joista jotkut ovat täysin epäoikeutettuja, niin kauan kuin Israelia pidetään miehitysvaltana. Tällainen usein epäoikeutettu syytös kuuluu miehitysvallan kuvaan, olkoot ne tosia tai eivät, hän selventää.
PHILLIPS SANOO tunnustavansa asiantilan surulla, koska hän tuntee sympatiaa Israelia kohtaan ja uskoo, että Israelilla on olemassaolon oikeus rauhaan alueella, mutta monimutkaisista historiallisista syistä johtuen Israel on joutunut miehittäjän asemaan alueella, jonka asukkaat eivät halua olla israelilaisia ja joille Israel ei halua antaa äänioikeutta. ”Tämä asiantila tulee jatkumaan niin kauan, kuin Israelia pidetään miehittäjävaltiona”.
PHILLIPS vertaa tilannetta Israelissa siihen, mikä se on Darfurissa Sudanissa, ja toteaa, että journalistien kasautuminen Israelin mieluummin kuin Darfuriin on monimutkainen ja johtuu osittain Israelin symbolisesta arvosta paikkana, jossa kolme suurta monoteistista uskontoa kohtaavat. Tapahtumat täällä resonoivat kaikkialla maailmassa, hän toteaa.
Mutta huolimatta boikottiyrityksistä ja poliittisista ristiriitaisuuksista hallitusten välillä, Phillips näkee maitten välisten suhteitten olevan kiinteällä pohjalla. Maitten välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan 2.6 miljardia USD. Nykyinen poliittinen kriisi ei näytä huolettavan Phillipsiä eikä hän usko Olmertin hallituksen etsivän ulkoisia kriisejä hallituksensa suosion nostamiseksi tai antautuvan suureen uhkayritykseen rauhanneuvotteluissa.
KOMMENTTI edellisen johdosta. Englannin alkuperäiseen mandaattiin juutalaisen kotimaan muodostamiseksi kuului sekä Jordanjoen läntinen että myös sen itäinen maa-alue eli nykyinen Jordania. Myöhemmin Englanti erotti Transjordanian omaksi semi-itsenäiseksi suojeluvaltioksi, joka itsenäistyessään otti nimen Jordania. Israelin itsenäisyyssodassa 1948 Jordania miehitti Juudean ja Samarian Egyptin miehittäessä Gazan rantakaistan. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian oikeuden liittää Juudea ja Samaria osaksi Jordaniaa. Siten 1967 sodassa Israel vapautti nuo sen alueeseen kuuluvat maat, ei miehittänyt niitä, kuten väärin sanotaan.
4. UUTISOTSIKOITA
- BEERSHEBAN kaupunki suostuu majoittamaan 24 sudanilaista pakolaista, joita sekä
armeija että poliisi eivät halua.
- AVIOPARI Ramallahista möi kaksi alaikäistä tytärtään kahdelle veljelle 22 000 NIS
hinnasta. Tytöt olivat 12- ja 13-vuotiaita, kertoo Ramallahin aluepoliisin komentaja
Issa Hijo. Ostajat ovat 23- ja 25-vuoden ikäisiä, ja heidät pidätettiin alaikäisten
raiskauksesta syytettyinä. Tyttöjen äiti sekä veljesten vanhemmat olivat suostuneet
kauppaan ja väittivät, että tämä on hyväksytty tapa.
- LIKUD HALUAA pääministerin mutta ei yleisiä vaaleja, kertoo Likudin ke. Yisrael Katz,
joka teki Knessetille lakiesityksen pääministerin vaalien järjestämisestä 60 päivän
sisällä. Olmertin pääministerikausi päättyy virallisesti 2010. Lakiesitys tarvitsee 70
kansanedustajan tuen tullakseen hyväksytyksi. Katz perustelee esitystään sillä, että
hän mieluiten näkisi yleiset vaalit, mutta koska se toisi väliaikaiseksi pääministeriksi
Peresin tai Livnin, on parempi, että kansa valitsee uuden pääministerin.
- DEGEL HATORAH neuvottelee ehdoista, joilla se voisi liittyä hallitukseen.
- IDF TUTKII videoituja syytöksiä, joitten mukaan sotilaat ja rajapoliisit pahoinpitelivät vasemmistolaisia nuoria, jotka pyrkivät hajottamaan IDF:n asettaman tiesulun Hebronista etelään. Myös poliisi tutkii asiaa omalta kannaltaan.
- ULKOMINISTERI Livbni matkustaa Kairoon, jossa hän tapaa Egyptin ja Jordanian ulkoministerit. Keskustelun aiheena on saudien rauhansuunnitelma. Olmert puolestaan matkustaa lähiaikoina Petraan, jossa hän tapaa kuningas Abdullah II:n.
- USA:N ULKOMINISTERI Rice vakuutti, ettei Bush ole poistanut pöydältään mahdollisuutta tehdä sotilaallinen isku Iraniin. Rice myös vakuutti, että USA:n suhteet Saudi Arabian kanssa ovat hyvät, vaikka erimielisyyksiä esiintyykin.
- NAISAUTOILIJA Efratista haavoittui vaikeasti arabinuoren iskettyä häntä päähän suurella kivellä aivan Efratin sisäänkäynnin lähellä tiistai-iltana. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa hän joutuu kirurgiseen leikkaukseen. Media kutsui naisen saamia haavoja lieviksi. Eshter Malka ajoi autollaan kotiinsa Jerusalemista arabin heittäessä suuren kivilohkareen hänen autonsa tuulilasiin. Israelin hätälinja vastasi naista auttaneen puheluun vasta 20 minuutin kuluttua, eivätkä paikalle tulleet virkailijat suostuneet tutkimaan läheisiä taloja kiven heittäneen löytämiseksi.
- TERRORISTIT ampuivat kolme Kassam-rakettia torstaiaamuna, ei vahinkoja.
- HIZBULLAH kouluttaa terroristeja Etelä Amerikassa etäisessä kolkassa Paraguayssa Ciudad el-Esten kaupungissa, joka sijaitsee Argentiinan, Paraguayn ja Brasilian rajojen yhtymäkohdassa. Kaupungissa on suuri muslimiasutus, ja sieltä islamin käännytystyötä ja asukkaitten aivopesua suoritetaan terrori-iskuihin USA:ta vastaan. Alueella liikkuu myös CIA:n ja Mossadin asiamiehiä tarkkaillen tilannetta.
- JERUSALEMIN suunnittelu- ja rakennuskomitea hyväksyi kolmen uuden alueen rakentamisesta. Walaja sijaitsee lounaaseen Jerusalemista, osa maasta kuuluu rakennusyhtiöille, osa valtiolle ja osa ns. hylättyä maata. Sinne suunnitellaan 10 000 asuntoyksikköä. Toiset alueet ovat Givat Alona ja Atarot lentokentän lähellä. Uusilla alueilla pyritään yhdistämään Jerusalemin eri asutusalueita toisiinsa.

Wednesday, May 09, 2007

KESKIVIIKKO 09.05.07
1. HAMAS KIELTÄÄ aiemmin levinneet tiedot, että sen kaappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo on riippuvainen Israelin armeijan kyvystä hillitä sotatoimiaan Hamasia vastaan.
Hamasin edustaja Abu Obaidah uhkasi Israelin arabialaisessa viikkolehdessä Panorama, että Shalit voidaan surmata, jos IDF tekee maahyökkäyksen Gazaan. Toisaalta ei ole olemassa mitään takeita siitä, että Shalit on elossa, koska ketään ei päästetä näkemään häntä.
IDF:N EDUSTAJA myöntää, että se huomioi mahdollisuuden panttivangin surmaamisesta siinä tapauksessa, mutta ettei se ole määräävä tekijä iskua suunniteltaessa.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO odottaa jotain suurta tragediaa, kuten esim. Kassam-iskua kouluun, lasten päiväkerhoon tai Ashkelonin teollisuusalueelle, ennen kuin se on valmis tekemään päätöksiä. Onnetonta tässä vain on se, että hallitus toistaa Libanonin sodan virheen, jossa sotaan mentiin ilman kokonaissuunnitelmaa ja päämäärää.
GAZAN ALUETTA militarisoidaan kovaa vauhtia, terrorijärjestöt kouluttavat miehiään, lisäävät miesvahvuutta ja hankkivat entistä tehokkaampia aseita panssarin- ja ilmatorjuntaohjuksista lähtien, sekä linnoittavat Gazan aluetta kaivamalla sinne samantapaista luolien verkostoa kuin Hizbullah Libanonin eteläosaan. Tämä kaikki tapahtuu IDF:n silmien alla ja tieten eikä kukaan näytä ottavan vastuuta tehdäkseen jotain sen lopettamiseksi.
IDF:N EDUSTAJA kertoo, että sillä on suunnitelma operaatiosta Gazan alueelle, jolla myös muodostettaisiin puskurivyöhyke Gazan ja Israelin välisen raja-aidan taakse Kassam-iskujen estämiseksi. Gazan alue vain on niin kapea, että Kassamien kantomatkan kasvaessa niillä yltää kaikesta huolimatta israelilaisiin lähellä raja-aitaa oleviin asutuskeskuksiin.
2. PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) Abu Mujahed arvioi, ettei Shalitin vapauttaminen onnistu Israelin nykyisen hallituksen aikana, koska ”se on liian heikko tekemään tarvittavia päätöksiä”. Siksi PRC varautuu pitämään Shalitia vankinaan pitkän aikaa, kunnes sen kaikkiin vaatimuksiin suostutaan, ”riippumatta Abbasin toistuvista katteettomista lupauksista”.
AL-QAIDAN ryhmä Gazassa ilmoittaa iskevänsä PA:n järjestämiin kesäleireihin, jos tytöt ja pojat saavat vapaasti osallistua niihin. Tämä ryhmä, joka sanoo tehneensä iskun UNRWA:n kouluun Gazassa, uhkaa tuhota UNRWA:n järjestämät kesäleirit, jos sen vaatimuksia ei huomioida.
MUSLIMISAARNAAJAT ovat useissa moskeijoissa vaatineet seuraajiaan hyökkäämään näitä UNRWA:n järjestämiä ja rahoittamia kesäleirejä vastaan, koska ”ne ovat osa israelilais-amerikkalaisesta salaliitosta palestiinalaisen yhteisön ja puhtaan islamin korruptoimiseksi.”
AL-AKSA ILMOITTAA, että kaksi kuukautta sitten professori David Nivin murha, jonka tekijät olivat selvästi palkattuja ammattilaisia, oli tarkoitettu Knessetin huomattavaa jäsentä vastaan. Tekijät olivat ilmeisesti erehtyneet hopeanharmaan BMW-auton rekisteritunnuksesta. Tapaus aiheutti melkoista kuhinaa poliisin ja Knessetin jäsenten keskuudessa. Poliisi pyysi niitä kansanedustajia, joitten autoon professorin auton tunnusmerkit läheisesti sopivat, ilmoittautumaan poliisille. Kaksi autoa löytyi, mutta ne eivät sopineet etsittyihin. Poliisi saa joitain uhkauksia kansanedustajia vastaan ja se suhtautuu niihin vakavasti sen jälkeen, kun PFLP murhasi turismiministeri Rehavam Zeevin hotellissa Itä Jerusalemissa lokakuussa 2001.
3. PUNAINEN RISTI ILMOITTAA vakavan huolensa lääkintäpalvelujen kärsimisestä, jos PA:n lääkintähenkilöstö jatkaa mielenosoituksellisia lakkojaan maksamattomien palkkojen vuoksi.
PA:n terveysministeriön alaiset työntekijät ovat toistaneet hetkittäisiä lakkojaan sen jälkeen, kun kansainvälinen yhteisö lakkautti suoran avun PA:lle maaliskuussa 2006 Hamasin tultua valtaan.
PUNAISEN RISTIN terveyskoordinaattori Eileen Daly Juudeassa ja Samariassa kertoo, että hallituksen sairaaloissa potilaitten luku on 32 % viime vuoden luvuista, ja joissakin 9-13 %. Jotkut pääterveyskeskukset ovat sulkeneet ovensa kokonaan lopettaen samalla rokotukset ja lääkkeitten jakamisen kroonisesti sairaille sekä lasten ja odottavien äitien tarkastukset.
PA:N ALAISET terveyskeskukset ja sairaalat vastaavat pääasiallisesti palestiinalaisten terveyspalveluista, eivätkä alueella toimivat yksityiset järjestöt pysty täyttämään aukkoa, mikä syntyy PA:n virallisen terveyspalvelun taantuessa. Asiaa ei paljon auta vaatia lääkäreitä toimimaan ammateissaan Hippokrateen valan sitomina vaikka ilman palkkaa.
4. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnsonin (44-vuotias) kohtalo on edelleen epäselvä, edes hänet kaapanneen ryhmän identiteetistä ei olla varmoja. Muutama päivä sitten julkistettiin erään ryhmän vaatimus 5 miljoonan USD lunnaista ja Jordaniassa kuolemaan tuomitun naisterroristin vapauttamiseksi Johnsonia vastaan.
ENGLANNIN PÄÄKONSULI Jerusalemissa Richard Makepeace (”rauhantekijä”) keskusteli asiasta PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kanssa Gazassa. Keskusteluissa olivat mukana PA:n sisäministeri Hani Kawasmeh (Hamas tukee), apulaispääministeri Azzam al-Ahmed (Fatah) ja Haniyehin neuvonantaja Ahmed Youssef. Englannin ilmoituksen mukaan tällä ei rikottu EU:n kieltoa asioida PA:n Hamas-ministereitten kanssa. Youssef vakuutti medialle, että Johnsonin vapauttaminen on vireillä, mutta ei pystynyt tai halunnut detaljoida asiaa.
Johnson kaapattiin Gazassa maaliskuun 12. päivänä eikä hänestä ole kuultu mitään sen jälkeen. Gazassa on kaapattu useita journalisteja, mutta heidät yleensä vapautettiin pian sen jälkeen. PA:n poliisi ei ole pidättänyt kaappaajia eikä heitä ole syytetty oikeusistuimessa.
5. MAAILMANPANKKI (WB)esittää kovaa kritiikkiä IDF:n asettamia tiesulkuja ja ajoittaisista kaupunkien ja kylien saartotoimista vastaan, koska WB:n mukaan ”ne ovat esteenä palestiinalaisten taloudelliselle kasvulle”. Raportissa väitetään, että tiesulut ja saartotoimet tehdään Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten siirtolaisten ”setlerien” eduksi ja heidän liikkumisvapautensa parantamiseksi, ”tämä kaikki palestiinalaisten kustannuksella”, todetaan raportissa. Tätä samaa jauhavat monet ihmisoikeusjärjestöt ja muut vapaat järjestöt, joille ei näytä merkitsevän mitään se, ettei juutalaiseen ideologiaan kuulu toisen vahingoittaminen tai se tosiasia, että joka kerran, kun turvallisuusjärjestelyjä helpotetaan, tapahtuu terrori-isku jossain israelilaisessa kaupungissa, joissa kymmeniä ihmisiä kuolee ja satoja vammautuu.
ÄÄNEKKÄIMPIÄ näistä Israelin tuhoa ajavista järjestöistä on Peace Now, joka kerkeästi tuomitsee Israelia kaikissa tilanteissa, kuten kutsuen täkin lausuntoa ”Israelin suureksi häpeäksi”.
6. KADIMA-PUOLUEESSA vaaditaan uuden puheenjohtajan ja pääministerin etsimistä puolueen sisältä. Tämän vaatimuksen, joita on tosin elänyt pinnan alla kaiken aikaa, aiheutti entisen pääministeri ja ”ihmemiehen” Ehud Barakin ex-tempore järjestämä lehdistötilaisuus, jossa tämä median edustajia pakoillut Labourin puheenjohtajaehdokas, toinen suosituista, vaati Olmertin eroa pääministerin paikalta. Barak jätti kertomatta oman strategisen suunnitelmansa sisällön, jos hänellä sellainen onkaan, tai miten hän aikoisi korjata Winograd-rapotin esittämät puutteet ja viat, mutta hän vihjaili voivansa palvella puolustusministerinä Olmertin tai jonkun muun hallituksessa, kunnes pidetään uudet vaalit ja muodostetaan uusi hallitus.
7. USA:N HALLITUS tyynnyttelee Israelia, ettei sen laatima turvallisuusdokumentti ollut tarkoitettu ehdottomaksi aikatauluksi, jonka mukaan tulee toimia, mutta kaikesta ilmenee kuitenkin, että juuri sitä USA:n ulkoministeriö lopulta toivoo. Pahimmin Israelin turvallisuusjohtajia häiritsevät sen vaatimukset tiesulkujen massapoistamisesta, päivittäisen bussiliikenteen järjestämiseksi Gazasta Juudeaan ja Samariaan sekä aseitten toimittaminen palestiinalaisille ilman takeita, etteivät ne pääty terroristien käsiin. Myös Kassam-rakettien valmistuksen ja ampumisen sekä aseitten ja räjähdysaineitten jatkuvan salakuljetuksen lopettaminen ovat eräänlaista haaveellista toiveajattelua, mihin terrorijärjestöt eivät tule suostumaan.
8. OLMERTIN KANSLIA on käynyt salaisia neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa. Olmertin kansliassa kielletään neuvotteluja käydyn, mutta Olmert valmisteli niitä pyytämällä vasemmiston johtavia ajattelijoita ja vaikuttajia tukemaan häntä tässä, kertoo debkafile. Se kertoo, että Olmert lupaa tyhjentää suuria alueita juutalaisista Juudeassa ja Samariassa Palestiinan valtion perustamiseksi. Olmert on debkafilen mukaan valmis aloittamaan lopulliset rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa.
OLMERTIN AHDINGON tietäen on ymmärrettävissä, että hän etsii raflaavia keinoja päästäkseen häntä uhkaavasta erottamisesta pääministerin paikalta.
Olmertin kykyyn tehdä Israelina hyödyttäviä päätöksiä suhtaudutaan entistä epäilevämmin Libanonin sotaa käsittelevän raportin julkistuttua. Libanonin kakkossodassa kuoli 119 sotilasta ja 43 siviiliä, Hizbullah ampui yli 4000 rakettia Israeliin, jotka tuhosivat lukuisia rakennuksia ja asuntoja, aiheuttivat kymmeniä metsäpaloja ja ajoivat yli miljoonan ihmistä kodeistaan puutteellisiin väestönsuojiin tai pakoon maan keski- ja eteläosiin.
9. YK YRITTÄÄ KÄÄNNYTTÄÄ muslimeja koulujensa ja levittämänsä islamin vastaisen ideologiansa kautta, väittää Jihadia Salafiya, al-Qaidan alainen järjestö, joka toimii Gazassa ja myös Juudeassa ja Samariassa. Sen edustajat pilkkaavat länsimaisia YK:n työntekijöitä niiden puhuessa vapaudesta ja demokratiasta, ja mitä siitä seuraa: Vapaat suhteet, homoseksualismi, kodittomuus ja AIDS. Sen vuoksi palestiinalaiset haluavat hyökätä näitä länsimaisia lähetyssaarnaajia ja kristittyjä vastaan, kertoo www.worldnetdaily.com.

Tuesday, May 08, 2007

TIISTAI 08.05.07
1. SYYRIAN ARVOITUS. YK:n UNDOF-joukkojen komentaja Syyriassa itävaltalainen kenraalimajuri Wolfgang Jilke kertoo JPostin haastatteluartikkelissa Yaakov Katzille ja Sheera Claire Frenkelille 08.05.07 havaintonaan, että Syyria korjaa asemiaan Israelin rajalla, mutta ettei hän ole havainnut Syyrian armeijan valmistelevan sotaa. UNDOF-joukot miehittävät muutamia tarkkailuasemia 80 km:n pituisella raja-alueella ja partioivat siellä, eikä mitään muita sotilasjoukkoja sallita tällä ei-kenenkään maalla. Se valvoo myös alueita, joilla sotilasjoukkojen läsnäolo on rajoitettu, ja joka paikoin ulottuu 35 km Israelin ja Syyrian puolelle.
JILKE VAKUUTTAA, että lisäksi Syyria on sijoittanut alueelle joukkojaan 40 % sallitusta määrästä, ja että korjaustoimet tapahtuvat rajoitusalueen ulkopuolella. ”Alueella vallitsee rauhallinen ilmapiiri eikä ole aikomustakaan valmistautua sotaan”, hän toteaa. Mutta Jilke huomauttaa, että hän on havainnut joitain sotilaallisia valmisteluja Israelin puolella.
ISRAELIN PUOLUSTUSVIRANOMAISET eivät yhdy Jilken havaintoihin. He viittaavat siihen, että Syyrialla on meneillään ennen näkemätön sotilaallinen varustautuminen, johon kuuluvat joukkojen koulutukset, uudenaikaisten aseitten kuten Venäjän ilmapuolustusjärjestelmien ja ohjusalusten hankinta, sekä ohjuspattereiden siirtäminen alueille, josta ne yltävät Israeliin.
ISRAELIN USA:N lähettiläs Sallai Meridor kertoi aiemmin viikolla, että Syyrian armeija siirtää joukkojaan lähelle Golanin rajaa ja siirtää ohjuspattereitaan alueille, josta ne yltävät kaikkialle Israeliin. ”Tällaista joukkojen keskittämistä rajalle ei ole nähty 1973 sodan jälkeen”, hän kertoi.
KANSALLISEN TURVALLISUUSKOMITEAN puheenjohtaja Ilan Mizrahi, joka toimi Mossadin apulaisjohtajana, kertoi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Syyrian tarjoukset rauhanneuvottelujen aloittamiseksi ovat vilpittömiä. Hän kuitenkin lisäsi, ette ole varmaa, haluaako Syyria rauhaa Israelin kanssa vaiko vain aloittaa rauhanneuvottelut.
SOTILASTIEDUSTELUN tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz vakuutti myös valiokunnalle päivää aikaisemmin, että Syyrian tarjous on aito.
MOSSADIN johtaja Meir Dagan kertoi viikkoa aiemmin, ettei Syyrian tarjousta voi ottaa todesta, koska Bashar Assad puhuu molemmilla suupuolilla, toisella tarjoten rauhaa, toisella sotaa.
ILAN MIZRAHI oli huolissaan myös alueen arabivaltioitten halusta hankkia ydinreaktoreita siviilitarkoituksia varten, jotka voidaan helposti muuntaa palvelemaan sotilaallisia tarkoituksia.
SYYRIAN PÄÄMINISTERI Mohammed Naji Otri vakuutti osallistuessaan sunnuntaina uuden sotilasmuistomerkin peruskiven muuraustilaisuuteen Kuneitrassa Israelin rajan läheisyydessä, että Bashar Assadin hallitus on asettanut Golanin palauttamisen Israelin miehityksestä kiireellisten asioitten kärkeen. Israelin puolustusviranomaiset pelkäävät, että IDF:n heikko esitys Libanonin sota II:n aikana ja sen hallituksen horjuminen sodan jälkiseurausten johdosta ovat rohkaisseet Syyriaa ja sen liittolaista Hizbullahia painostamaan Israelin uhkauksilla, jotka voivat johtaa sotaan.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRANOMAISTEN ristiriitaiset lausunnot tekevät turvallisuus-valiokunnan jäsenille vaikeaksi muodostaa kantaansa tärkeissä turvallisuuskysymyksissä.
2. ISRAELISSA VIERAILEVA Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier keskusteli maanantaina pitkään pääministeri Ehud Olmertin kanssa, joka informoi vierastaan Israelin turvallisuuskysymyksissä. Hänellä oli ajankohtainen keskusteluaihekin Islamic Jihadin ampuman Kassam-raketin räjähtäessä aivan lasten päiväkodin vieressä, joka olisi voinut aiheuttaa suuronnettomuuden, jos raketti olisi osunut päiväkotiin lasten ehdittyä tiloihin.
Olmert pyrki selvittämään vieraalleen, joka edustaa vuorollaan EU:n presidenttiä, miten tärkeä rakettitulen ja muunkin terrorismin lopettaminen on rauhansuunnitelmille. Olmert vihjaili, että Israel voi olla pakotettu lähettämään sotilasosastoja Gazan alueelle rakettitulen lopettamiseksi.
SOTILASASIANTUNTIJAT täsmentävät, ettei sotilaallisella operaatiolla pystytä poistamaan Kassam-rakettiuhkaa kokonaan, mutta sitä pystytään rajoittamaan tuntuvasti.
IDF:n ohjusisku tuhosi eilen henkilöauton Gazassa, joka kuljetti Kassam-raketin miehistöä laukaisupaikalle. Yksi Islamic Jihadin jäsen haavoittui, kaksi muuta autossa ollutta pääsi pakoon.
JIHAD ILMOITTI rakettimiehistön olleen ”pyhällä tehtävällä” joutuessaan ohjusiskun kohteeksi, mutta he pääsivät karkuun sekunteja ennen iskua yhden sivullisen haavoittuessa.
3. ULKOMINISTERI Tzipi Livni jatkaa nyreää suhteutumistaan pääministeriin, jota hän syyttää tekemiensä päätösten salailusta ja ulkoministeriön sivuuttamisesta tärkeissä asioissa. Hän syytti Olmertia, että tämä oli sopinut IDF:n kanssa jostain operaatiosta Gazan alueella, josta hän saa lukea ensimmäiset uutiset lehdistä tai kuunnella armeijan radiosta. Olmert tyynnytteli Livniä, että IDF:lla oli jotain suunnitelmia tiistaiksi, mutta hän kehotti sitä hillitsemään halunsa.
LIVNIN EPÄILYKSET eivät ehkä ole aivan tuulesta temmattuja, sillä – mikäli www.debka.com tietoihin on luottamista – Israelin sotilas- ja tiedusteluviranomaiset ovat ottaneet ulkoministeriön tehtäviä ja vastaavat maan turvallisuutta koskevista asioista USA:n kanssa ohi ulkoministeriön.
Israelin ulkoministeriön halvaustila on huolestuttanut USA:n Israelin ja Lähi Idän asioita vastaavia henkilöitä, ja he varmaan mielihyvin tervehtivät tätä kanavaa, vaikka sitä voidaan pitääkin arveluttavana demokraattisessa valtiossa.
ISRAELIN TURVALLISUUSTAHOT ovat huolestuneita USA:n Lähi Idän uudesta suunnasta, johon kuuluu Iranin ydinsuunnitelman osittainen hyväksyminen, jos Iran suostuu vakuuttamaan, ettei se suunnittele ydinaseen rakentamista.
Israelissa ei uskota Iranin vakuutuksiin, koska shia-muslimien perinteiseen moraaliin kuuluu totuuden peittely ja suoranainen valehtelu, jos sillä edistetään islamin asiaa.
BUSHIN HALLITUS näyttää myös suunnittelevan kaikessa hiljaisuudessa Irakin jakamista kolmeen itsehallintoalueeseen, shiat etelässä, sunnit keskiosissa ja kurdit pohjoisosassa maata. Tämä voisi nopeuttaa USA:n joukkojen poistumista Irakista, mikä arveluttaa Israelia, koska sen seurauksena Iran, joka tukee shia-muslimeja, ja Saudi Arabia, joka tukee sunni-muslimeja, nousevat USA:n jättämään tyhjiöön. Iran havittelee suuria rakennusprojekteja kurdialueilla, jossa he kilpailevat länsimaisten ja turkkilaisten yhtiöitten kanssa.
DEBKAFILE paljastaa omiin tiedustelulähteisiin perustuen, että Ibrahim (Abe) Suleiman, joka esitteli 12. huhtikuuta rauhansuunnitelmansa Syyrian ja Israelin välille Knessetin puolustus- ja ulkoasioitten valiokunnalle, kutsuttiin Bashar Assadin kansliaan neljäs toukokuuta raportoimaan, mitä hänen suunnitelmansa sisälsi ja mitä muuta hän tiesi asiasta. Mukana oli kenraali Mohammad Nasit, joka toimii Suleimanin ohjaajana. Tämän jälkeen Suleiman esitteli asiansa Syyrian apulaispresidentti Farouk a-Sharalle. Tämä tarkoittanee sitä, että Suleiman ei toiminut yksityishenkilönä vaan Syyrian salaisen palvelun asiamiehenä.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice peruutti suunnitellun Israelin vierailunsa tämän kuukauden aikana, jossa hänen oli tarkoitus edistää USA:n esittämän turvallisuussuunnitelman täytäntöön panoa. Israel ei hyväksy sitä kaikilta osin, Fatahin parissa osa vastustaa ja Hamas hylkäsi sen kelvottomana toteuttaa. Israelin ulkoministeriö pitää peruutusta hämmästyttävänä.
OLMERTIN HALLITUS läpäisi kolme epäluottamuslausetta Knessetissä eilen.
4. KUNINGAS HEROKSEN HAUTAKAMMIO löydettiin Herodiaan palatsi-linnoituksen raunioista, ilmoitti Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Ehud Nesser. Heroksen hautaa on etsitty tuloksetta vuodesta 1972 lähtien. Herodes hallitsi Israelia itsevaltaisesti Rooman suojeluksessa 37- 04 eKr. välisenä aikana. Hän rakensi Herodiaan palatsin ja linnoituksen kukkulalle, joka on suurelta osin keinotekoinen, koska kaivamisjätteet valutettiin rinteitä alas, mistä johtuu kukkulan omituinen kartiomainen muoto. Herodes rakensi palatsin alapuolelle ”alapalatsin”, joka oli pienen kylän kokoinen. Taikauskoisen Herodeksen kerrotaan päättäneen linnoitus-palatsin rakentamisesta kahdesta tapauksesta: Paetessaan partialaisia sotilaita hänen äitiään kuljettava hevosvaunu kaatui, mutta hänen äitinsä sai vain mitättömiä vammoja. Toiseksi Herodeksen joukot voittivat partialaiset takaa-ajajat. Herodeksen idumealainen isoisä kääntyi juutalaisuuteen pakon edessä. Herodeksen hautalöytö esitetään medialle virallisesti tiistaina.
5. TERRORISTIT AMPUIVAT Kassam-raketin myöhään eilen illalla ja yhden tänä aamuna, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Raportit ovat ristiriitaisia eilisestä ohjusiskusta Jihadin autoa vastaan Gazassa. Auto tuhoutui täysin, koska siinä kuljetettiin raketteja.
ENTINEN PUOLUSTUSMINISTERI Shaul Mofaz ei suosittele IDF:n maahyökkäystä Gazaan, mutta armeijan komentaja Gabi Ashkenazi pitää sitä ainoana keinona, jolla voidaan vaikuttaa raketti-iskujen vähentämiseen.
HAMASIN TV lähettää piirrettyjä lastenohjelmia, joissa Mikki Hiiri on otettu opettamaan lapsia taistelemaan miehitystä vastaan ja valmistautumaan maailman valloitukseen. Mikki Hiiren nimenä on Farfur, ja ohjelmaa lähetetään Hamasin al-Aksa TV:n kautta satelliitin välityksellä kaikkiin arabimaihin. Farfur opettaa lapsia rukoilemaan viisi kertaa päivässä ja valmistautumaan koko Palestiinan vapauttamiseen, koska ”maailmaa hallitseva ydinjoukko tulee asumaan siellä”.

Monday, May 07, 2007

MAANANTAI 07.05.07
1. PALESTIINALAISTEN VÄKIVALTA jatkuu sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa.
Perjantai-illasta lähtien palestiinalaiset ampuivat ainakin 12 Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle. Sunnuntaina iltapäivällä yksi Kassam räjähti bensiiniaseman lähellä Shaar Hanegev kylässä. Raketti aiheutti vähäisiä vaurioita rakenteille, mutta sen sirpaleet haavoittivat 24-vuotiasta aseman työntekijää ja yhtä sivullista. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa raketit kostoksi siitä, miten IDF toimii Juudeassa ja Samariassa.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ilmoittavat, että vaikka IDF vakuuttaa vastaavansa iskuihin rajusti, se ei kuitenkaan harkitse maahyökkäystä Gazan alueella, vaan keskittyy eliminoimaan Kassam-miehistöjä ja muita erilliskohteita ohjusiskuin.
AIEMMIN SUNNUNTAINA 42-vuotias turvallisuusvartija haavoittui hengenvaarallisesti palestiinalaisten tulittaessa häntä ohiajavasta autosta israelilais-palestiinalaisella bensiinin jakeluasemalla, jossa Israelin toimittama bensiini jaetaan palestiinalaisiin kohteisiin. Työntekijä oli tulossa ulos aseman rakennuksen toisesta kerroksesta, jossa heidän pesutilansa sijaitsevat. Se on myös ainoa paikka asemalla, jota ei ole suojattu tällaisia iskuja vastaan. Autossa oli kolme tai neljä palestiinalaista ja sen nähtiin kaasuttavan läheiseen Dir Kadisin kylään.
IDF PIIRITTI Ein Arikin kylän etsiessään terroristien autoa. Bensiinin jakeluasema sijaitsee lähellä Nilin kylää Ramallahista länteen. Työntekijä vietiin autolla läheiselle Naalin tarkastuspisteelle, josta ambulanssi vei hänet Sheban sairaalaan Tel Hashomerin lääkintäkeskuksessa. Mies oli saanut vaarallisia osumia päähänsä, hän menettää toisen jalkansa ja silmänsä, hänen tilansa on edelleen hengenvaarallinen. Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö Al-Aksa prikaati ilmoitti tehneensä iskun. Turvallisuusvirkailijat uskovat, että sama solu tulitti ohi ajavasta autosta 3 viikkoa sitten israelilaisia samalla alueella haavoittaen heistä neljää. Terroristien etsintä jatkuu.
SUNNUNTAINA palestiinalaiset kivittivät bussia Kalkiliyan lähellä vaurioittaen bussia, mutta ilman henkilövahinkoja. Myös Betlehemin alueella on tapahtunut autoilijoitten kivityksiä.
2. MAANANTAIAAMUNA seitsemän jälkeen Islamic Jihadin al-Quds ”sotilaallinen siipi” ilmoitti ampuneensa keskikokoisen Quds- (Jerusalem) raketin, joka vaurioitti pahoin omakotitaloa ja sai useita ihmisiä shokkitilaan lähellä lastentarhaa Sderotissa. Lapset eivät olleet vielä ehtineet tarhatiloihin, vaan olivat matkalla sinne. Asukkaat ovat vihaisia Israelin hallituksen järjettömästä päätöksestä olla vastaamatta mitenkään pahimpiinkaan raketti-iskuihin.
IDF:N EDUSTAJA vakuuttaa, että heillä on suunnitelma maahyökkäysten tekemiseksi Gazan alueelle ja että he ovat siihen valmiit, mutta poliittinen päätös puuttuu. Eräs IDF:n upseeri totesi Peretzin ilmoitukseen, että IDF on valmis iskemään Gazan alueelle, että Peretz odottaa kuolleita.
3. SUNNUNTAINA arviolta 70 palestiinalaista pyssymiestä piiritti UNRWA:n koulun Rafassa Gazan alueella. PA:n virkailijoita ja UMRWA:n työntekijöitä, niiden mukana paikallisjohtaja John Ging, oli juhlimassa koulussa hyökkäyksen aikana. Turvallisuusvirkailijat veivät paikallisjohtajan turvaan eikä hän saanut vammoja, mutta silminnäkijöitten mukaan pyssymiehet alkoivat tulittaa aseillaan ja heittivät pari käsikranaattia juhlijoitten poistuessa rakennuksesta. PLC:n kansanedustajan Majed Abu Shamalahin henkivartija sai surmansa ja kuusi muuta haavoittui. Pyssymiehet tulittivat myös paikalla ollutta UNRWA:n henkilöautoa. PA:n poliisi sanoo pidättäneensä kaksi pyssymiestä. Pyssymiehet huusivat iskulauseita, joissa he syyttivät tilaisuutta islamin häpäisemisestä, koska miehet ja naiset tanssivat siellä yhdessä, minkä paikalla olleet kieltävät. ”Se oli poikien ja tyttöjen kulttuuri- ja urheilujuhla”, he sanoivat.
ISKUN TEKIJÄKSI epäillään al-Qaidan paikallisryhmää, joka kuuluu wahhabilaisuudesta irtautuneeseen Salafisti-haaraan. Salafistit uskovat islamin taantuneen ulkomaisten yhteyksien vaikutuksesta, ja siksi se hyökkäilee kaikkea amerikkalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan, kuten internet-kahviloita ja paikkoja, joissa se uskoo ulkomaisen vaikutuksen olevan suuren. Salafistit eivät sekaannu politiikkaan vaan haluavat taistella islamin opin puhdistamiseksi jihadin kautta. Nämä salafisti-ryhmät, joihin kuuluu Righteous Swords (oikeamielisten miekka), ovat hyökkäilleet Hamasin jäseniä vastaan ja surmanneet useita naisia, joita he epäilivät prostituoiduiksi. He tuhosivat viime kuussa osan amerikkalaista koulua ja ovat teloittaneet ainakin kolme Hamasin jäsentä. Mutta Hamasin jäsenet ovat puolestaan surmanneet salafistien jäseniä.
SALAFISMI on varsinkin opiskelijoitten suosiossa, jotka ovat pettyneet Hamasiin, varsinkin sen jälkeen, kun Hamas suostui yhteishallitukseen Fatahin kanssa.
4. IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ B´Tselem ja Hamoked NGO-järjestöt julkistivat sunnuntaina raporttinsa, jossa ne syyttävät Israelin puolustusvoimia ja Shin Betiä pidätettyjen kidutuksesta.
Raportissa kerrotaan 73 haastatellun palestiinalaisen kokemuksia jouduttuaan Shin Betin (Israelin turvallisuuspalvelun) kuulusteltaviksi. Raportissa jaetaan kidutus kolmeen vaiheeseen.
ENSIMMÄINEN VAIHE tapahtuu rajapoliisin tai sotilaitten pidättäessä heidät ja siirtäessä heidät Shin Betin tiloihin. Pidätetyt kertoivat, että heitä piiskattiin, sotilaat sitoivat heidän ranteensa tiukalla muovinauhalla, kirosivat ja häpäisivät heitä, eikä heille annettu perustarpeita, ruokaa, vettä, lääkkeitä eikä lupaa tehdä tarpeensa.
TOISESSA VAIHEESSA, Shin Betin kuulustelukeskuksessa, heidät alistetaan kuulustelu-metodiin, jonka tarkoituksena on murtaa heidän tahtonsa. Raportissa syytetään, etteivät he saaneet tavata asianajajaa, Punaisen Ristin edustajaa eikä perheensä jäseniä. Tämä vaihe kestää 35 päivää, ja siihen kuuluu eristysselli, huono ruoka, psykologinen painostus ja alistuminen erilaisiin tuskallisiin asentoihin, heitä kirotaan, häväistään, uhkaillaan ja heidän yksilöllisyyttään vastaan rikotaan. Tämän tarkoituksena on saada pidätetty murtumaan.
KOLMANNESSA VAIHEESSA he joutuvat kasvokkain palestiinalaisen ilmiantajan kanssa.
Lisäksi Shin Bet alistaa jotkut pidätetyt erikoiskäsittelyyn, joissa kidutus on raportin mukaan raaempaa, mutta kaikissa tapauksissa kidutukseen kuuluu fyysisen tuskan aiheuttaminen.
OIKEUSMINISTERIÖN EDUSTAJA Boaz Oren kieltää nämä syytökset perättöminä todeten, että raportti perustuu erikoisesti valittuihin esimerkkeihin, jotka sumentavat todellisuuden pidätyksen ja kuulustelujen aikana. Oren sanoo, ettei raportissa kerrota haastateltujen henkilöllisyyttä, minkä vuoksi Shin Bet ja IDF ei voi tarkistaa väitettyjä kidutustapauksia.
TURVALLISUUSVIRKAILIJOITTEN ongelmana on se, että pidätetyt voivat pitää hallussaan tietoja, joitten nopea paljastaminen voi estää aiotun terrori-iskun tai antaa mahdollisuuden terroritekoon syyllistyneitten nopeaan pidättämiseen. Terroristit ovat paljon vaarallisempia kuin tavalliset rikolliset eivätkä heidän toimintatapansa noudata yleisiä normeja ja sääntöjä. Siksi heidän käsittelemisensä sekä taistelukentällä että pidätettyinä vaatii omat sääntönsä.
VERTAILUN VUOKSI on hyvä muistaa, miten terrorijärjestöt kohtelevat kidnappaamiaan: Heitä pidetään vuosikaudet eristyksessä, usein kellaritiloissa seinään kahlittuina, heitä kidutetaan, häväistään ja uhkaillaan jatkuvasti, ruoka on kehnoa, eikä heistä anneta mitään tietoa edes lähi-omaisille koko sinä aikana, eivätkä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt kuten Punainen Risti pääse heitä tapaamaan. Lääkintähuolto on olematon.
5. VIESTI 2200 VUODEN TAKAA. Israelin museo asetti yleisön nähtäville 80 sm. korkean, 58 sm leveän ja 14 sm:n paksuisen kivilaatan, johon kreikkalaisin kirjaimin on kirjoitettu käsky hallintomiehen asettamisesta. Heliodorus pyrki ottamaan haltuunsa Temppelin aarteiston Jerusalemissa, kuten makkabilaiskirje kertoo. Hän kuitenkin joutui pakenemaan paikalta nähdessään pelottavan ratsastajan lähestyvän kahden nuorukaisen avustamana. Kivilaatta on osa kirjeenvaihtoa, jota kuningas Seleucus IV, joka hallitsi Seleukien imperiumia 187-175 eKr., ja Heliodoruksen välillä. Seleucus ilmoittaa siinä hallitusmiehen asettamisesta valvomaan alueen pyhättöjä maassa, johon myös Israel kuului. Kuten historia kertoo, Seleucuksen seuraaja Antiokus IV Epiphanes (169-168 eKr.) marssi armeijoineen Jerusalemiin, murhasi sen asukkaat, ryösti Temppelin aarteet ja häpäisi Temppelin kaikkein pyhimmän (tähän liittyy Hanukka-ihme). Kivilaatassa kerrottu tapaus liittyy aikaan, jona kreikkalaisten Seleucien sekaantuminen juutalaiseen uskonnon harjoittamiseen alkoi, mikä puolestaan johti makkabealaissotiin.
( lähde. Jpost 07.05.07 Etgar Lefkovits.)

Sunday, May 06, 2007

SUNNUNTAI 06.05.07
1. OLMERT ON HUOLISSAAN hallituksensa pysymisestä kasassa. Labour-puolueen puheenjohtajavaalit pidetään 28. kuluvaa kuuta, jossa Amir Peretz menettänee paikkansa puolueensa johdossa. Vahvimmat ehdokkaat ovat Ami Ayalon ja Ehud Barak, kolmantena Ophir Pines Paz, jonka kannatus ei ole edellisten luokkaa. Ayalon on vakuuttanut vetävänsä puolueen hallituksesta, jos hän voittaa vaalit. Hän myös lupaa luovuttaa Golanin kukkulat Syyrialle rauhansopimusta vastaan. Hän edustaa ideologiaa, jossa myönnytyksillä saadaan etuja.
BARAK EI OLE selvästi ilmoittanut, mikä hänen poliittinen ohjelma tulisi olemaan, hän perustaa taktiikkansa mystiseen salailuun. Olmert näyttää havainneen, että Barakissa on toivoa, ja siksi hän tapaa Barakin tänään löytääkseen yhteisen linjan hänen kanssaan. Olmert pelkää halituksensa kaatuvan, jos Labour vetäytyy siitä. Labour on tiettävästi linjaamassa suhtautumistaan hallitukseen uudelleen Tel Avivin Olmertin vastaisen mielenosoituksen jälkeen.
OLMERTIN JA LIVNIN välit ovat vaipuneet syyttelyasteelle. Olmertin kansliassa Livniä syytetään siitä, että tämä valehteli Winograd-komitealle. Kanslian mukaan Livni kertoi komitealle, että hän oli tehnyt diplomaattisia aloitteita Libanonin sota II:n aikana, joista Olmertin muistiossa ei ole mitään mainintoja. Livni aikoo etsiä todisteita kertomuksensa oikeellisuudesta.
2. OLMERTIN HALLITUS tutkii USA:n esittämää turvallisuusdokumenttia, joka asettaa Israelille lukuisia velvoitteita maininnalla ”välittömästi”, kun palestiinalaisille asetetut velvoitteen esitetään tehtäväksi ”niin pian kuin mahdollista”, mikä voidaan tulkita siten, että jos ne eivät tunnu mahdollisilta, niitä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Arafat toteutti Oslon hänelle asettamia velvoitteita juuri täten: Hän vaati kaikissa tilanteissa Israelin täyttävän velvoitteensa tekemättä itse mitään.
TOINEN ISRAELIA huolettava kohta dokumentissa on IDF:n asettamien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen kiireisellä aikataululla, mitä INN kutsuu ”terrorismin aikatauluksi”.
Kolmas arveluttava kohta on vaatimus, että Israel toimittaa USA:n vaatimat aseet ja ammukset palestiinalaisille välittömästi. Palestiinalaisilla tarkoitetaan tässä Abbasille uskollisia turvallisuus-joukkoja, mutta kuten yleisesti tiedetään, monet niistä palvelevat samaan aikaan al-Aksan tai PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) joukoissa, jotka hyökkäilevät jatkuvasti Israelia vastaan.
HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal Damaskoksessa ilmoitti heti tutustuttuaan dokumenttiin, ettei Hamas tule suostumaan siihen: ”Ilmoitan virallisesti, että Hamas hylkää tämän dokumentin tai minkä tahansa Amerikan, Euroopan tai jopa arabien esittämän ohjelman, joka polkee palestiinalaisten asiaa tällä tavoin. Se on ohjelma, jossa tiesulkujen poistamista vastaan vaaditaan vastarinnan lopettamista.”
OLMERT TUTKII dokumenttia, joka on ulkoministeri Ricen 2005 runnoman ”sopimuksen liikkumisen ja pääsyn vapaudesta” laajennettu versio, turvallisuusjohtajien ja ulkoministeriön edustajien kanssa. Gondoleezza Rice, joka osallistui suljettujen ovien takana pidettyyn konferenssin Sharm a-Sheikissä kvartetin ja arabimaitten edustajien kanssa, joutunee siirtämään Israelin matkaansa, joka oli suunniteltu alkavaksi 18. toukokuuta. Rice sekä Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kiittelivät, että al-Sheikin kokous oli hengeltään hyvä, vaikka Rice ja Iranin ulkoministeri eivät halunneet keskustella keskenään. Yleisesti kuitenkin huomioitiin, ettei Israelin hallitus kykene nyt käsittelemään uusia ehdotuksia sisäisen kuohunnan vuoksi.
3. VÄKIVALTA JATKUU sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. IDF ja rajapoliisit surmasivat neljä pyssymiestä, kolme heistä Islamic Jihadin aseistettua jäsentä Jeninin lähellä ja yhden aseistetun palestiinalaisen Israelin ja Egyptin välisellä rajalla Sagin vuoren lähellä.
Jeninin läheisessä Silat al-Hartiyan kylässä rajapoliisit suorittivat rutiinioperaatiota joutuessaan palestiinalaisten tulen alaisiksi. Poliisit vastasivat tuleen surmaten kolme pyssymiestä; poliisit eivät haavoittuneet mutta heidän ajokkinsa vahingoittui tulituksessa. Poliisit olivat naamioituneet arabeiksi, he takavarikoivat kaksi M-16 kivääriä.
PIAN TULITUKSEN JÄLKEEN perjantaina Islamic Jihad ampui kolme Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle, ja lauantaiaamuna kaksi lisää. Yksi Kassam osui Sderotissa omakotitalon katolle sytyttäen sen kattorakenteet tuleen, mutta betoninen yläkatto esti rakettia tunkeutumasta talon sisäosiin. Talon asukkaat eivät olleet paikalla. Muut raketit putosivat autioille paikoille ilman vahinkoja.
KHALED MASHAAL vakuutti Yarmuk pakolaisleirissä lähellä Damaskosta järjestetyssä tilaisuudessa, että Hamas tulee jatkamaan vastarintaansa, ja että Hamas on valmistautunut sotaan, jonka hän arveli kuumenevan kesän aikana.
4. KANSAINVÄLINEN YHTEISÖ lietsoo jännitystä Fatahin ja Hamasin välillä, väittävät jotkut PA:n virkailijat. He kuitenkin kieltävät, että Abbas olisi taas kerran uhannut erota, jos jännitys Hamasin ja Fatahin välillä ei laannu. Abbas tunnusti, ettei hän saanut usean päivän Euroopan matkansa aikana helpotuksia PA:n nykyisen hallituksen boikotista. Muutamat PA:n virkailijat ilmaisivat myös pettymyksensä USA:n laatimasta turvallisuusdokumentista. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh vihjaili viikonvaihteen aikana Palestiinan Auktoriteetin romuttamista. Hamas puolestaan ei ole koskaan hyväksynyt PA:n muodostamista, koska se Hamasin mielestä palvelee vain Israelin etuja. Osa Hamasin johtavista jäsenistä vastustaa myös Mekkan sopimusta yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin ja Fatahin välille.
ISRAELIN VANKILASSA viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti, jota Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin ylistää ”kunnialliseksi rauhan mieheksi, joka väärin perustein tuomittiin vankilaan”, sanoo myös vastustavansa USA:n turvallisuusdokumenttia. Israelin poliittiseen ilmapiiriin kuuluu tällainenkin kummajainen, että elinkautisiin tuomittu sarjamurhaaja tai niitten suunnittelija voi vankilassa pitää kännykkää, soittaa kannattajilleen ja muillekin Israelissa ilman valvontaa, ottaa vastaan vieraita ja antaa ohjeita heille poliittisen johtajan tavoin.
5. UUTISOTSIKOITA
- BETLEHEMIN PORMESTARI Victor Batarseh (PFLP) moitti Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeieriä siitä, ettei tämä suostunut tapaamaan häntä vieraillessaan hänen kaupungissaan. Pormestari piti tapausta häväistyksenä ei vain Betlehemiä ja sen pormestaria vaan koko palestiinalaista kansaa vastaan.
- USA:N JOHTAVAT REPUBLIKAANIEHDOKKAAT John McCain ja Rudy Giuliani presidentiksi ovat vakuuttaneet virassaan puolustavansa Israelia Iranin uhkaa vastaan. McCain, joka vietti 5.5 vuotta Pohjois-Vietnamin vankilassa ja joutui kidutettavaksi kieltäytyessään vapautettavaksi siksi, että hän oli amiraalin poika, sanoo olevansa valmis iskemään Iranin ydinlaitteita vastaan, jos diplomatian avulla ei saada Iranin ydinasehaaveita poistettua ja tiedustelu sanoo Iranin uhkaavan Israelia ydinaseillaan. Hän sanoo jahtaavansa Bin Ladenia vaikka helvettiin, jos se on tarpeen.
- UUSI MASADA MUSEO avattiin viikonvaihteen aikana. Uuteen ilmastoituun museoon on kerätty 700 Masadasta löydettyä antiikkiesinettä, mukana toisen Temppelin aikaisia rukousliinoja (talit) sekä kuuluisat 12 arpalaattaa, kussakin yksi nimi. Niitä uskotaan käytetyn arvottaessa eloon jääviä ja surmattavia roomalaisten piirittäessä linnoitusta toisen Temppelin hävittämisen jälkeen. Vuosien 70-73 välisenä aikana juutalaiset kapinalliset, zealots, pystyivät vastustamaan 10 000 roomalaisen sotilaan valloitusyrityksiä. Lopulta yhteisö suoritti joukko-itsemurhan.
- Samassa yhteydessä uusittiin teitä ylös Masadalle ja suuremman köysivaunun asentamisen mahdollisuus pieneksi havaitun vaunun tilalle.
- SAUDI ARABIA JA EGYPTI ovat sopineet kahden sillan rakentamisesta Arabian niemimaalta Sharm al-Sheikin kaupunkiin Siinailla. Silta rakennetaan Ras al-Sheik Humayadista Tiranan saarelle ja jatketaan sieltä Egyptin puolelle. Rakennustyön peruskiven muuraus suoritetaan ensi viikolla kuningas Abdullahin toimesta. Israelia ei tiettävästi ole informoitu tästä 3 miljardin USD hankkeesta, jolla pystytään valvomaan ja säännöstelemään laivaliikennettä Punaiselta Mereltä ja Eilatista Tiranan salmen kautta Kauko Itään. Egypti sulki Tiranan salmet ennen 1967 sotaa, minkä johdosta Israel katsoi tulevansa eristetyksi. Tämä oli yksi syy kuuden päivän sodan alkamiseksi.
(Lähde www.debka.com)