Friday, November 07, 2008

PERJANTAI 07.11.08
1. PA:N JOHTORYHMÄÄN kuuluva teki sen taas. PA:n johtava ”rauhanneuvottelija” Israelin tiimin kanssa, Ahmed Qureia kertoi keskiviikkona lehtimiehille, joitten joukossa oli WND:n toimittaja, suurin piirtein näin: ”Juutalaista Temppeliä ei ole koskaan ollut, ja Israel työskentelee voidakseen ”luoda” (invent) sellaisen. Israelin miehitysviranomaiset ovat yrittäneet löytää ns. ”historiallisen yhteyden” Jerusalemin ja Temppelin välille, mutta ne yritykset tulevat epäonnistumaan. Temppelivuori on 100 prosenttisesti muhamettilainen.”
Tilaisuudessa mukana olleen israelilaisen valtalehden arabitoimittajan artikkelia Qureian lausunnosta ei ole julkistettu, mutta palestiinalainen päivälehti Al-Ayam kertoi tilaisuudesta uutisartikkelissaan, kertoo WND.
”MAAILMA täytyy mobilisoida kaikkia näitä Israelin yrityksiä vastaan muuttaa Jerusalemin maamerkkejä ja symboleita. Al-Aksa moskeijassa ei ole mitään juutalaista. Ei ole ollut kolmatta Temppeliä. Se on harhakuva, Jerusalem on 100 prosenttisesti muhamettilainen.”
Qureia kuulutti maailmalle, että ”sen tulee estää Israelin suunnitelmat Jerusalemissa, keskeyttää sen toimet Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan luonteen muuttamiseksi”. Sen jälkeen Qureia totesi, että Jerusalemin vanhakaupunki on ensimmäinen askel taistelussa puolustaa Jerusalemia ja Al-Aksaa. ”He työskentelevät aikaa vastaan luodakseen tosiasioita kuvitteellisen Temppelin ympäristöön.”
WND kertoo artikkelissaan, että Qureia reagoi haastattelussa viime kuussa avattua juutalaisten synagogaa vastaan, joka sijaitsee muhamettilaiskorttelissa vain 100 metrin päässä Temppeli-vuoresta. Tässä korttelissa asui tuhansia juutalaisia, mutta he joutuivat pakenemaan 1938 raivokkaitten juutalaisvastaisten mellakoitten vuoksi. Synagoga tuhottiin myös, ja jordanialaiset täydensivät tuhotyöt miehitettyään Jerusalemin itäiset osat 1948 itsenäisyys-sodassa tuhoamalla kaikki löytämänsä 58 synagogaa. Se rakennettiin uudelleen.
ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtajana yhtenä pääministeriehdokkaana pidetty Tzipi Livni on kohta lähes vuoden keskustellut Qureian johtaman PA:n tiimin kanssa rauhasta PA:n ja Israelin välillä. Livni ei ole suostunut paljastamaan, mistä on keskusteltu ja mistä on jo sovittu, mutta palestiinalaiset ovat vakuuttaneet, että Jerusalem ja Temppelivuori ovat olleet vankasti mukana alusta pitäen. Olmert sen sijaan on liukkaasti selittänyt, että Jerusalemin kysymys otetaan esille vasta keskustelujen loppuvaiheessa, koska tällä läpinäkyvällä silmänkääntötempulla hän on pystynyt rauhoittamaan Shasin omaatuntoa, mikä ei salli edes keskusteltavan Jerusalemin ja Temppelivuoren asemasta.
TUNTUU oudolta, että järkevänä käytännön ihmisenä ja juristikoulutuksen saaneena Livni ei ole missään vaiheessa puuttunut tähän ilmeselvään historiallisten tosiasioitten vääristelyyn. Tässä on tietenkin huomioitava niiden juutalaisten asennoituminen, joille Jerusalem ja Temppelivuori ovat vain pelkkiä symboleja, joita käytettiin vuosisataisten diasporavuosien aikoina yleisenä tervehdysmuotona: ”Ensi vuonna Jerusalemissa”, ilman syvempää merkitystä. Tällä asenteellaan he ovat kaivamassa maata juutalaisten pyhimpien paikkojen, Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren säilyttämiseksi Israelin valtiossa. Kukaan ei tiedä, mikä Livnin asenne tässä on, vaikka hänen juurensa johtavat vapaustaistelijoihin, jotka henkensä kaupalla taistelivat maan vapauttamiseksi englantilaisilta. (www.worldnetdaily.com)
2. LIVNI OPETTAA USA:n vasta presidentiksi valittua Barack Hussein Obamaa: ”Älä kuuluta aloittavasi keskusteluja Iranin kanssa tässä vaiheessa, koska se ymmärretään heikkoudeksi”. Livni julkisti näitä mielipiteitään torstaina Israelin radion haastattelussa, mistä JP:n toimistohenkilökunta laati artikkelin. Livni selittää artikkelin mukaan, että lupaus keskustelujen aloittamiseksi tässä vaiheessa on hätiköity ja vahingoittaa Irania vastaan päätettyjä ja suunniteltuja sanktioita. JP:n artikkeli arvioi, että tämä osoittaa ensimmäisen erimielisyyden Israelin hallituksen ja Obaman välillä. Obama puolestaan katsoo, että lupaus keskustelujen aloittamisesta antaa USA:lle vankemman pohjan pakotteitten vaatimiseksi. Hänen kerrotaan luvanneen, että ensin aloitetaan Iranin painostaminen keskustelujen kautta, ja jos ne eivät tuota tulosta, sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus otetaan esille. Obama kertoi Israelin matkansa yhteydessä tähän tapaan: ”Tulen tekemään kaikkeni presidenttinä estääkseni Irania saamasta ydinaseita. Ja uskon sen alkavan sitomalla Iran vakaviin suoriin keskusteluihin, antaen Iranille selkeän merkin, etteivät he odottaisi seuraavaa hallitusta vaan heidän tulisi osallistua P5 prosessiin (johon kuuluu viisi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä), jota käydään kaiken aikaa, ja siirtäen asian kansallisten turvallisuuskysymysten kärkeen, voidaksemme mobilisoida koko kansainvälisen yhteisön, mukaan lukien Venäjä ja Kiina, tähän kysymykseen.”
OBAMA lisäsi tähän, että on käyty paljon kovaakin retoriikkaa asian ympärillä, mutta ettei sitä ole valvottu porkkanalla ja kepillä, mikä olisi voinut muuttaa Iranin hallituksen laskelmat. Obama kertoi tässä yhteydessä, ettei sotilaallistakaan ratkaisua ole otettu pois pöydältä. Hän valittaa, ettei Iranin hallitus ole reagoinut tähän selkeään, suoraan ja kiireiseen diplomatiaan todeten, että USA on poistanut kaikki verukkeet, joita heillä on voinut olla, tai mitä järkisyitä kansainvälinen yhteisö lieneekään keksinyt sanktioitten koventamisen ja vakavien toimien aloittamisen estämiseksi.
OBAMA ei sen sijaan halunnut ottaa kantaa kysymykseen, vastustaako hän Israelin suoraa sotilaallista iskua Iraniin todeten, että se on Israelin itsensä ratkaistava, kuitenkin lisäten, että karmeat seuraukset olla tekemättä mitään tai potentiaalisen sodan aiheuttamisesta ovat sellaisia, joiden toteutumisen estämiseksi tulee tehdä kaikki voitava.
Israelissa pohditaan ja myös tehdään valmisteluja ilmaiskujen suorittamiseksi Iranin ydinaseen valmistuksen keskeyttämiseksi tai ainakin viivyttämiseksi. Kaikki tapahtuu kuitenkin julkisuudesta piilossa tarpeettomien huhujen estämiseksi. Israel tuhosi Irakin rakenteilla olevan ja lähes valmiin ydinlaitoksen 1981.(JP)
3. ISKEEKÖ Israelin Iraniin ennen kuin Obama kruunataan virkaansa 20. 01.09? Tätä analyytikot ja kommentoijat pohtivat, kertoo JP:n Yaacov Lappinin laatima artikkeli. Hän toteaa, että valtaosa analyytikoista vastaa kysymykseen kielteisesti, historioitsija Benny Morris sen sijaan vastaa myöntävästi. Artikkelissa kerrotaan vastaavantapaisesta tilanteesta 1988, kuukausi sen jälkeen kun Bush valittiin presidentiksi ja puolitoista kuukautta ennen kuin hän otti virkansa vastaan. 1988 IDF:n salainen Oketz K9 dog yksikkö teki ratsian Blue &Brown operaatiossa 20 km Beirutista etelään sijaitseviin luoliin, joissa PFLP piti päämajaansa. Yksikön irrottautuessa kohteesta neljä taakse jäänyttä sotilasta jouduttiin pelastamaan helikoptereille PFLP:n pyssymiesten tulituksen alla. Everstiluutnantti Amir Meital sai operaatiossa surmansa.
ARTIKKELISSA todetaan, että vastaavanlainen välikausi jatkuu USA:ssa tammikuun 20. päivään 09 saakka. Historioitsija Morris kirjoitti New York Time lehdessä kesäkuussa, että Israel voisi käyttää hyväkseen tätä kautta lisäten, että USA:ssa on nyt ystävällismielinen presidentti aivan kuten Reaganin kauden loppupuolella, eikä kukaan tiedä, mistä tuuli puhaltaa sen jälkeen.
MORRIS asuu Israelissa, Lionissa Beit Shemeksestä lounaaseen. Morris muistuttaa, etteivät Iranin johtajat ajattele rationaalisesti, he ovat uskonnollisia fanaatikkoja, sekä presidentti Mahmoud Ahmadinejad että ylin kaitsija Ali Khamenei, jotka molemmat ovat uhanneet Israelia täydellisellä tuholla. He eivät perusta toimiaan Mad-periaatteelle (assured mutual distruction), mikä on hillinnyt idän ja lännen välisissä kriisitilanteissa. Hän myös katsoo, että Olmertin hallituksen heikkous toimenpidehallituksena voi jopa olla kiihokkeena iskeä, ensin ilmoitettuaan operaatiosta tärkeimpien puolueitten johtajille. Hän ehdotti, että päivämäärä on luultavasti jo valittu.
MONET TOISET analyytikot ovat toista mieltä. Kenraalimajuri (res) Giora Eiland aiempi turvallisuus-neuvonantaja ja IDF:n suunnittelu- ja operaatioryhmän johtaja ei usko, että Bush on näyttänyt vihreää valoa iskulle. Hän uskoo Obaman pyrkivän muodostamaan Iranin vastaisen kansainvälisen rintaman, mitä Bush ei pystynyt luomaan. Hänen kannallaan ovat mm. eversti (res.) Ephraim Kam ja Emily Landau, jotka molemmat uskovat, ettei sotilaallinen isku toisi odotettua tulosta ja siksi siitä olisi luovuttava. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Livni pyrkii esittämään kvartetin kokouksessa Sharm el-Sheikissä, johon hän osallistuu yhdessä Shimon Peresin kanssa, ettei siellä asetettaisi uutta päivämäärää rauhansopimukselle. (JP)
- Egypti harkitsee suunnittelemiensa Hamasin ja Fatahin välisten yhtenäisyys-keskustelujen peruuttamista, koska erimielisyydet osapuolten välillä ovat kärjistyneet viime päivinä. Hamas syyttää, että Fatah pidättää tusinoittain sen jäseniä Länsirannalla, ja Fatah syyttää, että Hamas tekee samaa Gazassa. Nämä keskustelut ovat Israelin kannalta epämukavat, sillä hallitus ei oikein tiedä, pitäisikö sen kannattaa vai vastustaa niitä. Israelin pelkona on, että ristiriitojen selvittäminen Hamasin ja Fatahin välillä mahdollistaisi Hamasin potentiaalisen vallankaappauksen myös Juudeassa ja Samariassa entistä todennäköisemmäksi. Toisaalta Mahmoud Abbasin presidenttikauden loppuminen tammikuussa luo epämääräisen tilanteen ja valtatyhjiön PA:n hallintoalueille, jonka lopputulosta kukaan ei osaa ennakoida. (JP)
- IDF päätti torstaina neljä päivää kestäneet sotilasharjoitukset pohjoisessa. Meri- ilma- ja maavoimat osallistuivat harjoituksiin tiedusteluyksiköitten lisäksi. Harjoitus oli osa IDF:n harjoitusohjelmaa, jonka tarkoituksena oli osaksi testata armeijan johtoa sodan kaltaisissa olosuhteissa. Näissä harjoituksissa pyrittiin hyödyntämään edellisissä harjoituksissa sekä toisessa Libanonin sodassa saatuja kokemuksia. Maan poliittinen johto seurasi harjoituksia tutustuen niihin myös paikan päällä. (JP)
- Kansallinen luonto- ja puistoreservaattien neuvosto antoi luvan aloittaa öljyn koeporaukset Juudean erämaassa. Niitä suorittava yhtiö uskoo, että sieltä löytyy raakaöljyä 6.5 miljoonaa tynnyriä. Porauspaikka sijaitsee Aradista Kuolleeseen mereen Zur Tamrur 4 alueella, tien no 31 pohjoispuolella. (JP)
- Muammar Gaddafi sanoo, että mustat miehet tulevat hallitsemaan maailmaa, kuten hän ennusti vihreässä kirjassaan. Hän sanoi, että maat kilpailevat keskenään tarjotessaan hänelle kaikkein uusimpia aseita. (JP)
- Terroristit ampuivat yli 50 rakettia tiistain jälkeen Gazasta Israeliin, Eilen ammuttiin viisi, joista kaksi putosi lähelle Sderotia, loput pellolle. (ynet)
- IDF vakuuttaa, että Hizbullahin vallan kasvun johdosta se katsoo koko Libanonin alueen potentiaaliseksi iskukohteeksi. (INN)

Thursday, November 06, 2008

TORSTAI 06.11.08
1. BARACK HUSSEIN OBAMA valittiin USA:n presidentiksi järjestysnumerolla 44, minkä varmaankin yliluonnollisia yhteyksiä tarkkailevat huomioivat, koska se on 4x11, jota he pitävät maagisena lukuna. Eihän se kumma olisikaan, kun muistaa, miten maagisina hänen puhetilaisuuksiaan pidettiin. Islaminkansan johtaja USA:ssa Louis Farrakhan kertoi tilaisuuksista tähän tapaan: ”Messias puhuu ilman epäilyksiä.” Puhuessaan Islaminkansan vapahtajan-päivän tilaisuudessa 24. helmikuuta hän sanoi: ”Sinä olet se ase, jota Jumala tulee käyttämään saadakseen maailmanlaajuisen muutoksen. Siksi Obama koskettaa nuoria. Hän on vetänyt nuoret poliittiseen prosessiin, josta he eivät välittäneet mitään. Tämä on merkki. Kun messias puhuu, nuoret kuulevat, ja messias ehdottomasti puhuu.”
Farrakhan jatkoi: ”Veljet ja sisaret, Barack Obama on minun mielestäni messiaan airut. Barack Obama on trumpetti, joka saa aikaan jotain uutta, jotain parempaa on tulossa.” Hän käytti puheessaan Obamasta raamatullisia vertauksia, jotka kuuluvat todellisen Messiaan kuvaan, kuten ”Hän on se huippukivi, jonka rakentajat hylkäsivät. Tämä on teille merkkinä”.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=77539
2. MIELENKIINTOISTA on ollut seurata, miten Israelin media on seurannut tämän ”islamin messiaan” nousua maailman mahtavimman miehen asemaan. Jerusalem Post ei ole kainostellut esittäessään häntä ylisteleviä artikkeleita, ja tämän aamun uutinen kertoo kissan kokoisella, yli etusivun menevällä tekstillä: ”Voittoisa Obama: Muutos on tullut Amerikkaan.” USA:n juutalaiset tervehtivät suurin joukoin Obaman voittoa, 78 % heistä äänesti häntä, ja 45 juutalaista valittiin kongressiin. Kuitenkin presidentti Bush on ollut useimpien juutalaisten mielestä kaikkein Israel-ystävällisin presidentti USA:n historiassa.
ANALYYTIKOT ovat alkaneet arvioida, miten Obama tulisi vaikuttamaan Israeliin ja sen suhteisiin palestiinalaisiin ja naapurivaltioihin. Päällimmäisenä on tietenkin Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut”, joita on käyty viime vuoden joulukuusta lähtien ja joista ulkoministeri Rice tulee tekemään viimeisen arvionsa huomenna alkavan Israelin vierailunsa aikana. Israelin pelkona on, että Obaman hallitus tulee painostamaan Israelia myönnytyksiin, joihin se ei olisi muuten suostunut. Tämä voi tuntua sekä suhteessa palestiinalaisiin että Syyriaan, jonka kanssa Obama aloittanee vuoropuhelun saatuaan vallan käsiinsä. Sen sijaan yritykset estää Iranin ydinasehaaveet sotilaallisella iskulla voitaneen jättää pois laskuista. Obama on vihjaillut koventavansa Iranin vastaisia pakotteita, mutta myös aloittavansa suorat keskustelut presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa.
OBAMAN TYYLIIN näyttää kuuluvan puhuminen kahdella äänellä. Hän tuli luvanneeksi juutalaisille puhuessaan USA:ssa, että hän kannattaa yhtenäistä Jerusalemia, mutta perui lupauksensa myöhemmin havaittuaan tehneensä tyhmyyden. Nyt uutislähteet kertovat, että hän oli Israelin vierailunsa yhteydessä luvannut Mahmoud Abbasille kannattavansa Jerusalemin jakamista, mutta pyytänyt tätä pitämään asian salassa vaaleihin saakka.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1570
3. MIELENKIINTOISTA on ollut myös seurata, miten kristilliset blokit ja web-sivut ovat arvioineet Barack Hussein Obaman asemaa kristilliseltä kannalta. Koska yleisenä tendenssinä on ollut nähdä, että maailma elää eräänlaista perustavaa laatua olevaa muutoskautta, liittyykö Obaman nousu USA:n korkeimpaan poliittiseen asemaan jollain tavoin maailman eskatologiseen odotukseen tai toteutumiseen? Joelstrumpet on yksi tällainen web-sivu, jossa esitetään arvioita puolesta ja vastaan. Siinä vakuutetaan Joel Richardsonin kirjoittamassa artikkelissa, ettei Obama ole ainakaan juutalaisten Messias, joka syntyi Betlehemissä, mutta ei voine olla myöskään muslimien odottama messias, mahdi, koska hänen tulee olla peräisin Assyriasta ja Magogista (Vähä Aasiasta).
http://www.joelstrumpet.com/?p=1574
Joelstrumpetin web-sivulla annetaan useita osoitteita, joissa arvioidaan, mitä Obaman valinta merkitsee USA:lle, kristityille ja maailmalle. Kirjoitus on osoitteella US election update. http://www.raidersnewsnetwork.com/
http://www.joelstrumpet.com/?p=1573 Em. osoitteet löytyvät tältä web-sivulta.
4. BARACK HUSSEIN OBAMAN valintaan USA:n presidentiksi liittyy lukuisia tavallisen ihmisen elämään vaikuttavia kysymyksiä, jotka ovat olleet kehitteillä ennen vaaleja USA:ssa ja joitten muotoileminen sitovien lakien muotoon on odottanut päättäväistä johtajaa ja hänen hallitustaan. Nyt monet tarkkailijat katsovat, että tällainen johtaja on löytynyt. Tärkeimpänä lienee Obaman pyrkimys muuttaa USA:n perustuslakia, jota pidetään ohjeellisena kaikkialla maailmassa. Obama haluaa perustuslakiin maininnan, että maan rikkaudet tulee jakaa kansalle, eli hän haluaa muuttaa USA:n marxilaisen talousmallin mukaiseksi sosialistiseksi ellei peräti kommunistiseksi valtioksi. Seuraava osoite: http://www.wnd.com/index.php?pageId=79411

TOINEN tällaisia kysymyksiä on elämän ja kuoleman kysymys, kysymys vapaasta abortista. Obama on senaattorina systemaattisesti kannattanut naisen oikeutta päättää odottamansa lapsen kohtalosta: Jääkö hän eloon vai tapetaanko hänet jossain odotuksen vaiheessa.
Tulee muistaa, että Pyhän Kirjan mukaan ihmisen sielu on veressä. Yksi ensimmäisistä elimistä, mitä hedelmöittyneelle alkiolle kehittyy on sydän ja oma verenkierto, joka ei missään vaiheessa sekoitu äidin verenkiertoon. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on erillinen ihmisolento, jolla on oma sielunsa, alusta lähtien, ei äitinsä ruumiin jatke tai limamöykky, kuten jotkut lääkärit häntä kutsuvat. (3.Ms.17:10-12; 5.Ms.12:23-25)
USA:ssa laki sallii ”osittaisen syntymän abortin”, mikä tarkoittaa sitä, että täysin kehittynyt vauva hänen ollessaan vielä osittain synnyinkanavassa tapetaan niskaan työnnetyllä teräspuikolla ja hänen aivonsa imetään pois imuletkulla.
KOLMAS koskee suoraan kristittyjä. USA:ssa on kiihtyvässä määrin ollut pyrkimyksiä vähentää kristinuskolle kuuluvia symboleja ja jopa kieltää Jeesuksen tai Jumalan nimen käyttö julkisissa tilaisuuksissa tai yleisillä paikoilla. Huippua edustaa erään yksityisen oikeudelle jättämä kanne Raamattua vastaan, koska hän katsoo sen kieltoineen rajoittavan hänen vapauttaan ja aiheuttavan hänelle henkisiä traumoja ja syyllisyystiloja.
Obaman uskotaan vapauttavan gay-lainsäädännön. (homo/lesbo) Osoite:
http://www.joelstrumpet.com/?p=1572
USA:ssa on jo osittain otettu käyttöön islamin sharia-laki, vaikka sitä ei vielä virallisesti olekaan puettu lain muotoon. Se näyttää soluttautuvan yhteiskuntaan salaa, kuten seuraava osoite kertoo: http://www.joelstrumpet.com/?p=1569
Sharia-lakia muhamettilaiset suosittelevat yleisemminkin toteuttavaksi länsivalloissa varsinkin talouselämässä vastapainona länsivaltain talousopeille, jotka nyt ovat ajautuneet maailman-laajuiseen kriisiin. Pankkitoiminnassa sitä on jo toteutettu kaikessa hiljaisuudessa jo pelkästään siksi, että niiden hallintoneuvostoissa istuu muhamettilaisia varsinkin Persianlahden maista, joiden vaatimuksia on pyritty huomioimaan.
Jotkut vertaavat Obamaa Hitleriin, kuten seuraa otsikko väittää:
http://www.faithfreedom.org/obama.html
5. ISRAEL JA HAMAS ovat molemmat vakuutelleet, että viitisen kuukautta voimassa ollut tulitauko on edelleen voimassa eikä kumpikaan osapuoli halua peruuttaa sitä. Hamasin johtajat katsovat, ettei sotilaan sieppaamiseksi tarkoitetun tunnelin kaivaminen Gazasta Israelin tukikohdan alle merkitse tulitaukorikkomista. Sen sijaan IDF:n toimet sen tuhoamiseksi merkitsevät sen rikkomista. Asiat voidaan näköjään kevyesti kääntää ylösalaisin. Gazasta ammuttiin kaikkiaan 44 rakettia ja kranaattia parissa päivässä. Raketit olivat paranneltuja versioita tai Grad-raketteja, koska kaksi niistä ulottui Ashkeloniin saakka.
Debkafile kertoo, että Gazan palestiinalaiset ovat kehittäneet raketinlaukaisumenetelmiään siten, että he asentavat rakettitelineet talojen tasakatoille, jossa ne verhotaan harhauttavilla peitteillä ilmavalvonnan estämiseksi. Niiden tuhoaminen edellyttäisi iskemistä asuintaloon, mikä tietenkin toisi terroristeille tervetulleen propagandavoiton. Ilmeisesti talojen asukkailla ei ole mitään sanomista siihen, että heidän kotinsa asetetaan IDF:n ohjusiskujen kohteiksi.
IAF teki eilen kolmannen ohjusiskun Gazaan rakettimiehistön eliminoimiseksi. Siinä yksi miehistön jäsen kuoli ja neljä muuta haavoittui. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Barak vahvisti Ben-Eliezerille kuudennen paikan vaaliehdokaslistassa.
- Israel Hasson, Israel Beiteinin kakkosmies ja entinen Shin Betin varajohtaja, aikoo irrottautua puolueesta ja liittyä erimielisyyksien vuoksi Kadimaan.
- IDF:n sotilaat kävivät tuhoamassa Federmanin farmille pystytetyn merikuljetuskontin, mutta Kiryat Arban asukkaat rakensivat heti uuden. Uskoisi turvallisuusjoukoilla olevan tähdellisempääkin tekemistä kuin leikkiä kissaa ja hiirtä Kiryat Arban asukkaitten kanssa.
- Pääministeri Ehud Olmert joutuu poliisin kiirastuleen yhdeksännen kerran perjantaina. Poliisilla on kaikkiaan kuusi tutkimuskohdetta, joista kaksi alkaa olla valmis syytteen nostamiseksi. Olemrt aikoo matkustaa Washingtoniin vielä kerran pääministerin ominaisuudessa. Kysymys lienee lähinnä kohteliaisuus-käynnistä valtion kustannuksella, tuskinpa siellä mistään enää päätetään. Mutta jospa lisää aseita?
- Israelin USA:n lähettiläs James B Gunningham sanoo, että Obama tulee olemaan suuri Israelin ystävä ja katsoo luottavaisena yhteistyöhön.
- Israelin Labour- ja Kadima-puolueitten johtajat sanovat, että Obaman valinta USA:n johtoon vaatii vasemmistohallituksen Israeliin, eikä Netanyahun hallitus siten tule kysymykseen.
- Obaman ensimmäinen henkilövalinta oli henkilökuntapäällikön valinta. Siihen hän otti juutalaisen Rahm Emanuelin, joka toimi seremoniamestarina Rabinin ja Arafatin kuuluisassa kädenpuristuksessa Valkoisen Talon nurmikolla.
- Obaman politiikan suuntaa voitaneen seurata siitä, millaisia henkilöitä hän valitsee neuvonantajikseen sekä hallitukseensa ja avainvirkoihin.http:/

Wednesday, November 05, 2008

KESKIVIIKKO 05.11.08
1. IDF TUNKEUTUI tiistai-iltana Gazan alueelle Kissufimin alueen lähellä kaistan keskiosalla. Joukot menivät n. 250 metrin päähän turva-aidasta tuhoamaan tunnelin, jonka he tiesivät johtavan raja-aidalle. Sotilaat tuhosivat myös talon, jonne tunneli päättyi.
Tuhotessaan tunnelin sotilaat havaitsivat tunnelin alkupään yllä olevan talon romahtamisesta, että sisällä oli runsaasti räjähteitä. Sotilaita tulitettiin operaation aikana, jotka vastasivat tuleen haavoittaen pari palestiinalaista. Tunneli oli valmis käytettäväksi. Joukot palasivat takaisin omalle puolelle aamulla tehtävänsä suoritettuaan, neljä sotilasta haavoittui.
Palestiinalaiset ampuivat Israelin puolelle 7 kranaattia, minkä johdosta paikalle lähetetty helikopteri ampui ohjuksen palestiinalaisjoukkoon surmaten heistä kuusi.
TUNNELIN oli kaivattanut Hamas lähelle el-Burej pakolaisleiriä. Sen kautta oli tarkoitus kommandoiskulla kidnapata IDF:n sotilaita ja viedä heidät tunnelin kautta Gazaan.
IDF:n taholta vakuutetaan, että isku oli rajoitettu eikä tarkoitettu tulitauon rikkomiseksi. Se katsottiin kuitenkin välttämättömäksi ja kiireelliseksi, koska tiedustelutiedot kertoivat, että kommandoisku panttivankien saamiseksi voi tapahtua koska vain. (JP)
2. PALESTIINALAISET Gazassa vastasivat IDF:n operaatioon tiistai-iltana ampumalla yli 35 Kassam-rakettia Israelin puolelle niiden seitsemän kranaatin lisäksi, jotka ammuttiin Kissufimin lähellä. Asukkaita kehotettiin pysymään varuillaan ja lähellä suojahuoneita. Sekä Sderotissa että Ashkelonissa varauduttiin mahdollisiin raketti-iskuihin kaupunkeja vastaan.
HAMASIN sotilassiiven izzadin al-Kassam edustaja Abu Ubeida vakuutti, että sen joukot tulevat torjumaan IDF:n hyökkäykset Gazan kaistalle, ja totesi, että Hamas tulee kostamaan iskun tulitauosta välittämättä.
PALESTIINALAISET terroristit ovat ampuneet parikymmentä Kassam-rakettia ja saman verran kranaatteja Israelin ja Hamasin välisen tulitauon tultua voimaan kesäkuussa. Ne ovat aiheuttaneet jonkin verran aineellisia tuhoja, mutta ei ihmisvahinkoja. Hamas on pyrkinyt estämään rakettien ampumisen, mihin ovat syyllistyneet Islamic Jihad sekä tuntematon ryhmä nimeltä Hizbullah Palestine. (ynet)
3. MESTARITERRORISTINA tunnettu yksi Hamasin sotilaallisen toiminnan johtajista Muhammad Deif antoi maanantaina julkilausuman, jossa hän vakuutti Hamasin suunnittelevan ja suorittavan sopivaksi katsomallaan ajalla suuren luokan operaation, suuremman kuin mitä kotitekoiset raketit edustavat. Deif tunnetaan sekä operaatioiden suunnittelijana ja joukkojen ohjaajana että pommieksperttinä, jonka omallatunnolla on kymmenien israelilaisten murha. Hän on osallistunut myös Kassam-rakettien suunnitteluun. Deif kutsui suunnittelemaa Hamasin operaatiota ”laadulliseksi erikoisiskuksi”.
DEIFIN antama lausunto, joka julkistettiin Maan-uutiskanavan kautta Betlehemissä, oli tarkoitettu kunnioittamaan Fawzi Muhammad Abu Al-Qarian muistoa. Hän sai surmansa IAF:n täsmäiskussa Gazassa 2005. Deif kertoi, että a-Qaria jätti jälkeensä kymmeniä johtajia, jotka jatkavat hänen kesken jäänyttä työtään Hamasin ”sotilasyksiköitten” kouluttajina ja johtajina. Deif sanoi, että ”Hamas tulee jatkamaan taisteluaan Allahin vihollisia, sionisteja, vastaan Allahin sallimuksen mukaan tässä pyhässä maassa, kunnes hänen tahtonsa on saavutettu”.
Deif on pystynyt selviytymään useista IDF:n teloitusyrityksistä. (INN)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapunee Lähi Itään torstaina. Vierailunsa yhteydessä hänen odotetaan vierailevan myös Jordaniassa ja Ramallahissa, minkä jälkeen hän matkustaa Egyptin puolelle Sharm el-Sheikiin osallistuakseen kvartetin, USA:n, EU:, YK:n ja Venäjän edustajien kanssa, kokoukseen, jossa on tarkoitus tarkastella ”rauhanprosessin” tämän hetkistä vaihetta ja osapuolten osallisuutta siinä. Israelia edustanee kokouksessa ulkoministeri Tzipi Livni, PA:n edustajana on Ahmed Qureia, jotka molemmat antanevat oman selostuksensa tilanteesta.
ULKOMINISTERI Rice on tiettävästi laatinut kirjelmän, jossa hän esittelee suuntaviivat seuraavaa hallitusta varten, miten rauhanprosessia voidaan jatkaa keskeytyksettä. Sen sijaan lienee jo kaikille selvää, ettei sopimusta Israelin ja PA:n välillä saada aikaan tämän vuoden aikana, kuten presidentti Bush toivorikkaasti esitti Annapolisin konferenssissa. Israelin diplomaattipiireissä arvellaan, että presidentti Bush voisi allekirjoittaa Ricen ”parametrit”, mutta USA:n hallituspiirit eivät ole tietoisia asiasta. Rice lähtee matkalle keskiviikkona, josta lähtien lasketaan 2.5 kuukauden ylimenokausi USA:n uuden hallituksen muodostamiseksi ja vallan siirtymiseksi Barack Hussein Obamalle tammikuun 20. päivänä. Rice tapaa Olmertin torstaina ja nauttii illallisen Livnin kanssa USA:n lähettilään James Gunninghamin kotona Herzliassa. Perjantaina Rice tapaa Netanyahun ja Barakin, sekä Abbasin Ramallahissa, ja lentää sen jälkeen Jordaniaan tavaten siellä kuningas Abdullah II:n. Lauantaiaamuna Rice käy tutustumassa Jeniniin, jota pidetään mallikaupunkina USA:n kouluttamien turvallisuus-joukkojen otettua siellä turvallisuusvastuun päiväsaikaan; yöllä partioi IDF.
TIISTAINA ulkoministerit tapasivat Välimerenunionin kokouksessa Marseillesissa. Siinä Israel sai yhden pääsihteerin varamiehen kolmen vuoden kiertävän vakanssin, jota pitävät yhdessä PA, Israel, Kreikka ja Malta. Israelille myönnettiin tämä vakanssi sen luovuttua vastustuksestaan täyden tarkkailijajäsenyyden myöntämisestä Arabiliitolle. Israelia edusti kokouksessa varaulkoministeri Majallie Whbee. (JP)
5. PA VAROITTAA Jerusalemin arabiasukkaita äänestämästä kunnallisvaaleissa, ja
uhkaa rankaisevansa jokaista, joka rikkoo PA:n kieltoa vastaan. Jerusalemin 750 000:sta asukkaasta karkeasti kolmannes on arabeja, joista vain 5 % on äänestänyt edellisissä vaaleissa. Varsinkin Arkadi Gaydamak on toiminut aktiivisesti saadakseen arabeilta tukea omalle ehdokkuudelleen pääkaupungin pormestariksi. Hänen kannatuksensa kaupungin juutalaisasukkaitten parissa on nelisen prosenttia.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin julkistamassa lausunnossa sanotaan: ”Me vaadimme kaikkia Jerusalemin (arabi)-asukkaita pidättymään äänestämisestä vaaleissa, koska ne ovat laittomia eikä niitä voida hyväksyä.” Tämän vahvisti PA:n puheenjohtajan Abbasin kanslian päällikkö Rafik Husseini Ramallahissa järjestämässään lehdistö-tilaisuudessa. Hän vakuutti, että PA pyrkii estämään kaupungin arabien äänestämisen kaikin tavoin. Sur Bahirin muktar Hamdan, joka aikoi asettua pormestariehdokkaaksi, puolusti omaa myönteistä kantaansa arabien osallistumiseksi vaaleihin sillä, että palvelujen ulottamiseksi arabilähiöihin heidän on osallistuttava vaaleihin. Hän asetti omaksi ehdokseen äänestää pormestari-ehdokasta sen, että tämä lupaa peruuttaa kaikki laittomasti rakennettujen arabitalojen purkamismääräykset Itä Jerusalemissa. Hän arvioi, että kaikkiaan 13 000 laitonta rakennusta on purku-uhkan alaisena.
JERUSALEMISSA on lähes 530 000 äänioikeutettua asukasta, joista 180 000 eli 38 % äänesti edellisissä vaaleissa. (JP)
6. PÄÄMINISTERI Menachem Beginin poika Benny Begin, joka esitti kiivasta kritiikkiä pääministeri Netanyahua vastaan tämän luovuttaessa Hebronin palestiinalaisille ja sen seurauksena erosi hallituksesta 10 vuotta sitten, esitteli eilen järjestetyssä lehdistön tiedostustilaisuudessa, miksi hän on palaamassa Likudin jäseneksi ja aktiivipoliitikoksi. Lehdistön edustajat olivat kaivaneet esille Beginin vanhoja lausuntoja, joissa tämä hyökkäsi kiivaasti Netanyahua vastaan. Benny Begin selitti, että realiteetit ovat muuttuneet täysin kymmenessä vuodessa, ”Netanyahu on aikuistunut ja hän itse on vanhentunut.” Begin selitti haluavansa osallistua ideologiseen keskusteluun maan tulevaisuudesta. Hän selitti valinneensa suuren puolueen, jossa on tilaa useille mielipiteille, ja jonka kautta on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
BEGIN muistutti viitaten hänen ehdottomiin mielipiteisiinsä, että myös kansa on herännyt illuusioistaan rauhasta palestiinalaisten kanssa itsemurhapommittajien ja rakettien seurauksena, ja sanoi toivovansa, ettei tarvita uutta herätystä. Hän kritisoi tapaa luokitella ne, jotka epäilevät rauhaa naapurien kanssa, ääriaineksiksi todeten, että jopa rauhanprosessin symbolina pidetty presidentti Shimon Peres oli vihjannut siihen suuntaan. ”Liityin Likudiin osallistuakseni vaikeisiin haasteisiin, jotka meitä odottavat, koska halusin osallistua käynnissä olevaan ideologiseen keskusteluun. Pyrkimys diplomaattiseen kompromissiin, mitä Israelin hallitukset ovat kokeilleet, ei ole johtanut mihinkään muuhun kuin kasvavaan terroriin.”
Binyamin Netanyahu kiitteli Beginin siirtymistä takaisin päivän politiikkaan ja totesi, että sekä Livni että Barak tunnustavat Beginin luotettavuuden ja olisivat mielellään ottaneet hänet puolueeseensa. Hän sanoi, ettei häntä huoleta Beginin tapa ilmaista mielipiteensä eikä katso olevan syytä edes yrittää hillitä häntä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev varoitti puhuessaan Saksan kristalliyön muistotilaisuudessa, että Iranin presidentti Ahmadinejadin lausunnot tulee ottaa vakavasti, sillä samalla tavoin Hitler aloitti juutalaisten tuhoamisen. (JP)
- IDF:n sotilaat pidättivät yön aikana 8 etsittyä palestiinalaista. Sotilaat pidättivät Jabasta Jeninin länsipuolella kaksi epäiltyä; yhden Tulkarmista; neljä Betlehemistä ja yhden Tukuasta, Betlehemistä etelään. (JP)
- Labour, Likud ja Meretz vastustavat vuoden 2009 budjettiesitystä Knessetin maanantain istunnossa. (JP)
- Barak ja Olmert sopivat, että Migronin parakkikylä siirretään Adamiin, joka on pysyvä juutalaiskylä Jerusalemin pohjoispuolella. Adam perustettiin 1984, siellä asuu 3 500 ihmistä. Se sijaitsee 4 km Pisgat Zeevista pohjoiseen. Uusien asukkaitten myötä Adamiin rakennetaan uusi tie ja 1 500 uutta asuintaloa, minkä puolustusministeriö kieltää. (JP)
- Kaksi terroristien ampumista Kassam-raketeista putosi Ashkeloniin saaden kaksi ihmistä hysteriatilaan, heidät vietiin sairaalaan. (INN)
- USA:n presidentiksi valittu Barack Hussein Obama lupasi PA:n edustajille kannattavansa jaettua Jerusalemia. Erään artikkelin mukaan Obaman suvussa on afrikkalaista ja arabiverta. (joelstrumpet.com)

Tuesday, November 04, 2008

TIISTAI 04.11.08
1. ENERGIAVALLANKUMOUS on tulossa Israeliin, ennustaa Ehud Zion Waldoks JP:n artikkelissaan. Arava Voimayhtiö (APC) ilmoitti maanantaina, että se on solminut sopimuksen Negevin Aravassa sijaitsevien kibbutsien kanssa niiden omistaman maan käyttämisestä Solar energiapaneelien asentamiseksi, jotka arvioitten mukaan tulevat tuottamaan sähköä ainakin 500 megawattia. Tuotantoa on tarkoitus nostaa myöhemmin yhteen gigawattiin. Waldoks arvioi, että tämä tulisi tekemään vallankumouksen Israelin energiamarkkinoilla ja ohjaamaan maan energiatuotannon saastuttamattomaan ja jatkuvasti uusiutuvaan lähteeseen.
Jos hanke toteutuu suunnitellulla tavalla, se tekisi samalla tarpeettomaksi Ashkeloniin suunnitellun uuden kivihiiltä käyttävän voimalan rakentamisen, hän arvioi.
ARAVA VOIMAYHTIÖ kertoi eilen Tel Avivissa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että yhtiö on kartoittanut hankkeen toteutumiseen välttämättömät elementit, joista kaksi on jo toteutunut, nimittäin tarvittava maapohja ja rahoittajat. Kolmas elementti odottaa yleishyödyllisen hallituksen (PUA) hyväksyntää sähkön syöttämiseksi verkkoon tariffilla ainakin 1.80 NIS kilowattituntia kohti, jota käytetään keskisuuriin viiden MW:n energia-laitoksiin, mitä laskelmissa on käytetty. Viiden MW:n kenttä voidaan saada käyttökuntoon kuudessa kuukaudessa siitä, kun PUA:n hyväksyntä on saatu.
APC voimayhtiö sanoo käyttäneensä suurimman osan vuotta keskusteluissa Aravassa sijaitsevien kibbutsien, kuten Ketura ja Yotvata, kanssa neuvotellessaan niiden omistaman maan luovuttamisesta aurinkopaneelien asentamiseen. Jon Cohen alueellisesta kehitysyhtiöstä kertoo, että kahdeksan muuta kibbutsia ovat kiinnostuneita solmimaan sopimuksen ennen vuoden loppua, ja lisäksi 15 muuta on kiinnostunut projektista.
Voimayhtiö on löytänyt ulkomaisia tukijoita, jotka ovat valmiit investoimaan projektiin niin pian kuin lupamuodollisuudet on selvitetty ja tariffi hyväksytty.
Hankkeen kustannusarvio on 3 miljardia USD. 5 MW:n paneelikenttä maksaa 30 miljoonaa USD ja tarvitsee 80 – 100 dunamia maata. APC on ainoa yhtiö Israelissa, joka rakentaa keskisuuria ja suuria solarkenttiä. Yhtiö toivoo tariffin hyväksyntää kuukauden sisällä.
Maan sähkövoiman kokonaistarve on 11 000 MW (11 GW). Infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer on asettanut tavoitteen, että 20 % siitä on saatava uusiutuvista lähteistä vuoteen 2020 mennessä, mikä on myös Euroopan maitten tavoite. Ministeriön edustaja kuitenkin kertoo, ettei APC-yhtiön voimalahanke ole riittävä poistamaan Ashkeloniin suunnitellun kivihiili-voimalan rakentamista, sillä lisää sähkövoimaa tarvitaan välittömästi.
Yksityiset taloudet voivat tuottaa sähkövirtaa 50:en KW tuntiin saakka, josta oman tarpeen ylittävä osa voidaan syöttää yleiseen verkkoon vahvistetun tariffin perusteella. (JP)
2. LIKUD, Israelin suurin oppositiopuolue, julkisti lausunnon, jossa se selvittää ilman sarvia ja hampaita puolueen kannan Olmertin suunnitelmille aloittaa suorat keskustelut Golanin luovuttamiseksi Syyrialle. Julkilausuma on tarkoitettu ennen kaikkea USA:n molemmille presidenttiehdokkaille John McCain ja Baruck Hussein Obama.
”JOS ME muodostamme Israelin seuraavan hallituksen, emme katso olevamme sidottuja mihinkään osittaiseen tai kokonaissopimukseen, minkä Kadima on pystynyt solmimaan vaalitaistelun aikana Israelin ja Syyrian välillä”, kertoi Likudin johtoryhmään kuuluva kansanedustaja Yuval Steinitz JP:n toimittajalle Tovah Lazaroff.
OIKEUSKANSLERI Mazuz vastasi hänelle tehtyyn vetoomukseen, että hän estäisi Olmertia aloittamasta suoria keskusteluja Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa, ettei laki estä Olmertia neuvottelemasta, vaikka hallitus onkin toimenpidehallitus. Likudin kansanedustaja Limor Livnat vetosi silloin korkeimpaan oikeuteen, että se estäisi Olmertin suunnitelman.
STEINITZ sanoo välittäneensä Likudin kannan USA:n ulkoministeriön edustajille aiemmissa keskusteluissa ja viime viikolla informoineensa Barack Obamaa asiasta.
Hän selitti toimittajalle, ettei Likudin mielestä ole Israelin edun mukaista sitoa seuraavan hallituksen käsiä sopimuksella, jonka tekee Kadiman johtama toimenpidehallitus.
Likudin periaatteena on, että edellytyksenä keskusteluille Golanin luovuttamisesta rauhan-sopimusta vastaan, Syyrian tulee lopettaa Hizbullahin ja Hamasin tukeminen ja aseistaminen sekä rikkoa riippuvuutensa Iranista.
STEINITZ johtaa yhteistä keskustelufoorumia puolustuksesta Knessetin ja USA:n kongressin välillä, ja kertoo, että hänellä on toistuvia mahdollisuuksia puhua USA:n diplomaattien kanssa. Steinitz ei halunnut ottaa kantaa kummankaan presidenttiehdokkaan puolesta tai vastaan. Myös Israelin puolustus- ja ulkoministeriö ovat huolellisesti välttäneet esittämästä tukeaan kummallekaan ehdokkaalle, mutta ovat jatkuvassa yhteydessä heidän asiamiestensä kanssa.
JP:n kolumnistit näyttävät odottavan demokraattien voittoa kongressissa, mikä voisi tuoda useita juutalaissyntyisiä ehdokkaita senaattiin ja edustajainhuoneeseen. (JP)
3. ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni selvittää, että Israelin
vaaleissa on kysymys rauhanprosessista, joko puolesta tai vastaan. Hän katsoo, että vasemmisto haluaa antaa kaiken, mitä Israel vapautti 1967 ja 1973 sodissa, oikeisto haluaa pitää ainakin osia niistä ja esittää useita vaatimuksia vastapuolelle. Livni on alkanut huolestua, että eri ryhmien suorittamissa mielipidetiedusteluissa Kadima lasketaan osaksi vasemmistoa. Livnin mielestä Kadiman paikka on keskustassa, joka välittää oikeiston ja vasemmiston välillä. Tosiasiassa Olmertin johtama Kadima-puolue kallistuu pahasti vasemmalle, jonka rauhansuunnitelmaa Livni on edustanut Israelia edustavan keskustelutiimin johtajana. Tämän johdosta, vaikka Livni ei olekaan missään vaiheessa suostunut julkistamaan, mistä on jo sovittu, hän ja hänen puolueensa on samaistunut vasemmiston ajamaan ”rauhansuunnitelmaan”.
VOIDAKSEEN jotenkin korjata Kadimasta yleistyneen kuvan Livni pyrki tarmokkaasti suostuttelemaan puheenjohtajakilvassa toiseksi jääneen Shaul Mofazin takaisin puolueen johtajistoon. Mofaz otti hyvin raskaasti häviönsä Livnille ja vetäytyi muutamaksi päiväksi kotiinsa murehtimaan asiat selviksi. Tultuaan sitten parrasvaloihin hän ilmoitti vakaasti harkinneensa luopua politiikasta, mutta ilmeisesti taipui suostuttelijoitten tarjouksiin.
LIVNI elättelee toiveita, että hänen puolueensa keskustalaisena voisi koota hallituksen vaalien jälkeen sekä vasemmistoa että oikeistoa edustavista puolueista, mukaan lukien Likud. Tämä tuntuu nykyisten tosiasioitten valossa päiväunelta ilman pohjaa, sillä se edellyttäisi, että Livni muuttaisi kantansa täysin PA:n kanssa käymiinsä neuvotteluihin. Livni uskoo, että Mofaz on tässä sopiva välittäjä, mutta hänelle pitäisi varata turvallinen kakkospaikka tulevissa vaaleissa, eikä puolueen johtosääntö salli sitä ilman puolueen sisäisiä vaaleja. Puolueen johto kaavailee jonkinasteista ”pielavetistä” (anteeksi lukijat Pielavedellä), jolla Mofazin paikka erotettaisiin erilleen siten, ettei kukaan kilpaile siitä. Tämä lähentelee kuitenkin juuri sitä, mistä Livni vannoi pysyvänsä erossa. Kadiman vaalikomitea käsittelee asiaa tänään. (JP)
4. ISRAELIN PANKIN (BOI) pääjohtaja Stanley Fischer vakuuttaa, ettei Israelin taloudessa ole vielä merkkejä taantumasta. Hän kuitenkin tunnustaa, että pienet yritykset voivat tarvita taloudellista tukea erityisten lainajärjestelyjen kautta. Talouden kasvu osoittaa kuitenkin hidastumista. Suurin vaara voi tulla siitä, miten ulkomaitten taloudet kestävät paineet ja miten niiden kehitys kulkee. Kulutustavaroitten hankinta alkanee kasvaa ensi vuoden toisella neljänneksellä, Fischer arvioi. Bruttokansatuotteen ennuste ensi vuodelle on 2.7 %, vaikka monet maat ovat joutuneet puolittamaan kasvuennusteitaan.
EU:N talousministerit keskustelevat Brysselissä uudesta maailmanlaajuisesta talous-järjestelmästä. Heidän arvionsa tulevaisuudesta maalaavat aivan toisenlaisen kuvan kuin Fischer, eikä se ole valoisa, kuten Robert Wielaard raportoi Brysselistä JP:n artikkelissa. Ministerit tunnustavat, että taantuma alkaa olla jo tosiasia viidessätoista EU-maassa. He arvioivat, että talouden kasvu voi olla vain 0.1 % ensivuonna. (JP)
4. UUTISTOTSKOITA
- Maailmantalous on menettänyt lokakuun aikana arviolta 5.8 triljoonaa USD ja 10 kuukauden aikana 16.2 triljoonaa USD. USA:n talous kärsi 40% näistä menetyksistä, mutta se on selvinnyt keskimääräistä paremmin.(JP)
- Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal ilmoitti maanantaina kannattavansa yhteysneuvotteluja Fatahin kanssa. Hän kertoi tämän harvinaisella vierailulla Beirutissa, ensimmäisellä sen jälkeen kun IDF tuhosi Hizbullahin hallinto-keskuksen ja Hamasin toimistotilat Beirutin lähiössä. Mashaalin vierailu on pyritty pitämään salaisena salamurhan pelossa. Hän tavannee Libanonin johtajia sekä Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin. (JP)
- NU uhraa itsenäisyytensä Israelin hengissä selviytymisen alttarille, luonnehti Zevulun Orlev (NU) puolueensa yhdistämistä NRP:n kanssa eilen. Neljä puoluetta, NU (National Union), Moledet, Tekuma ja NRP (Kansallinen uskontopuolue) allekirjoittivat sopimuksen niiden yhtymisestä. Uudella puolueella ei ole vielä nimeä ja sen johtajat ja vaaliehdokkaat valitaan jäsenten esitysten mukaan. Orlev vihjaili, ettei puolueen johtajaksi valita rabbia. Yksi ehdokas voisi olla kenraaliluutnantti (res) Moshe Yaalon, jota myös Likud haalii jäsenekseen. Orlev sanoi, että opetustoiminta on yksi keskeisistä puolueen ohjelmassa. Toinen on Israelin raamatullisen maan säilyttäminen yhtenäisenä. Tässä Orlev selitti, ettei hän täysin luota Likudin näkemyksiin maasta, sillä sen perusteet liittyvät turvallisuuskysymyksiin. Hän viittasi perinteisiin juutalaisille pyhiin paikkoihin kuten Hebron ja Beit El, joista ei saa luopua. (JP)
- Yitzhak Rabinin poika Yuval Rabin sanoo äänestävänsä Likudia, koska ”parempaakaan ei ole tarjolla”. Tunnettujen henkilöitten siirtyminen puolueesta toiseen ja oman paikkansa etsiminen on yleistä Israelissa. (ynet)
Lämpötilat: Jsm: Ti: 15-22; Ke: 15-22: To: 14-21: Pe: 13-20, C-astetta, osittain pilvistä.

Monday, November 03, 2008

MAANANTAI 03.11.08
1. ”HE EIVÄT AJATTELE kuten me. He ovat mystisiä, messiaanisia, väkivaltaisia ja irrationaalisia. Me olemme sekaisin, pelokkaita, ja he näkevät sen heikkoudeksi. Mitä me tarvitsemme on salamahyökkäys; pidättää tuhansia ja panna heidät rautoihin voidaksemme pysäyttää heidät.” Näin sanoi kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer hallituksen kokouksessa eilen. Mutta hän ei puhunut Israelin potentiaalisista vihollisista, hän puhui Juudean ja Samarian juutalaisista asukkaista, joita nyt lienee n. 300 000 ilman Jerusalemin ympäristöä ja joitten määrä kasvaa nopeasti.
”Kysymys on muutamasta sadasta ihmisestä, jotka ovat julistaneet kapinan Israelin valtion laillista hallitusta vastaan ja kieltäytyvät hyväksymästä hallituksen ja Knessetin päätöksiä. Koska yhtään parakkikylää ei ole tuhottu Atmonan tuhoamisen jälkeen (helmikuussa 2006) he näkevät tämän hallituksen heikkoudeksi. Miten hallitus aikoo kertoa tämän arabeille? ” Näin kertoi samasta asiasta varapääministeri Haim Ramon selittäen, että 700 palestiinalaista on pidätettynä pienemmistä rikoksista, ja jatkoi: ”Miksi ei tehtäisi samaa ”setlereille”? Tämä tarkoittaa, ettemme halua käsitellä asiaa. Tämä on syrjintää, apartheidia käsitellessämme palestiinalaisia ja juutalaisia, jotka osallistuvat rauhattomuuksiin Juudeassa ja Samariassa.” Pari ministeriä heristeli isällisesti sormeaan Ramonille, ettei ole sopivaa puhua apartheidista.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi, että muutaman viimeisen kuukauden aikana väkivaltaisuuksien määrä on kasvanut Länsirannalla, ”hyökkäyksiä palestiinalaisia vastaan, mukaan lukien omaisuuden tuhoamista ja hyökkäyksiä sotilaita ja poliiseja vastaan”. ”Tämän lisäksi oikeiston mielenosoitukset IDF:n ja poliisiupseerien kotien ulkopuolella ovat lisääntyneet vihreän linjan sisäpuolella. Tämä ylittää yksilöitten suorittamat lainrikkomukset ja nyt näyttää ryhmien järjestämiltä, jotka eivät katso olevansa sidottuja maan lakeihin.”
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lisäsi oman lusikkansa soppaan: ”Nämä ihmiset pyrkivät saattamaan tilanteen sellaiseksi, ettei hallitus pysty evakuoimaan territorioita. Tämä on heidän päämääränsä: estää toteuttamasta päätöstä, mitä hallitus pitää välttämättömänä Israelille.” Olmert pyrki lieventämään puhettaan toteamalla, että hän tarkoittaa pienestä vähemmistöstä, eikä ”lainkuuliaisten Länsirannan juutalaisten asukkaitten enemmistöstä”.
Mutta tällainen selittely ei istu kovin hyvin Olmertin esittämään yhteenvetoon keskustelun jälkeen, jota voidaan pitää hallituksen toimintaperiaatteena ja ohjeena IDF:lle ja poliisille. (JP)
2. OLMERTIN puheesta käy ilmi, mistä ministerit itse asiassa puhuivat: Kysymys on kahdesta poliittisesta näkemyksestä. Toisen mukaan Juudea ja Samaria ovat oleellinen osa Israelin maata, mistä ei voi luopua missään olosuhteissa; mitä hallitus kutsuu ”oikeiston päämääräksi”. Toisen näkemyksen mukaan, jota Olmertin hallitus edustaa ja jota voidaan kutsua ”vasemmiston näkemykseksi”, Israelin tulee luopua Juudeasta ja Samariasta.
OLMERTIN yhteenvedossa todetaan mm. seuraavia asioita:
- Nykyiset rauhattomuudet vaarantavat lain toteutumisen kaikkialla Israelissa.
- Lain toteuttamiseen tarkoitettuja toimia tulee kiihdyttää, mihin kuuluu poliisien lukumäärän kasvattaminen; laittomuuksien rekisteröiminen, lainrikkojien pidättäminen ja heidän saattamisensa oikeuden eteen nopeasti, sekä lain tulkinnan helpottaminen ehkäisevissä pidätyksissä ja rajoitusmääräyksissä.
- Ehud Barakin tulee raportoida hallitukselle kahden viikon sisällä, mitä toimenpiteitä hän on suorittanut.
OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman sanoi, että hallitus puhuu kahdella äänellä ”laittomista parakkikylistä”. Hän esitti vaatimuksen, että on välttämätöntä löytää ne, jotka rahoittavat näiden rakentamista ja että se tulee estää. Hän valitti, että kerran tuhotut parakkikylät (outposts) rakennetaan pian uudelleen ja että hallitus rahoittaa päällystetyn tien rakentamisen sinne ja antaa niille sähköä, vettä ja huolehtii viemäröinnistä, mikä tulee lopettaa, hän vaati.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi hallitukselle, että jos hallitus antaisi evakuointi-määräyksen Juudeassa ja Samariassa tänään, se tulisi kohtaamaan paljon suurempaa vastarintaa kuin aiemmissa evakuoinneissa. Hän totesi, että Shin Bet on tietoinen ”kasvaneesta halukkuudesta ei vain kivittämiseen vaan myös aseitten käyttämiseen yhden tai toisen hallituksen päätöksen estämiseksi”. Hänen mielestään rauhattomuuksiin osallistuu satoja ihmisiä, mutta että ne ovat spontaaneja eikä niillä ole yhtenäistä johtoa. Myös Diskin totesi mielenosoitusten kasvaneen IDF:n ja poliisivirkailijoitten kotien läheisyydessä. Hän myös varoitti, että on merkkejä poliittisen johtajan potentiaaliselle teloitukselle. (JP)
3. JUUDEAN, SAMARIAN JA GAZAN alueitten asukasneuvoton puheenjohtaja Dani Dayan totesi hallituksen lausunnon merkitsevän skandaalia, sillä sen tarkoituksena on katkaista palvelut yli seitsemältä tuhannelta Juudean ja Samarian asukkaalta. Hän sanoo, että tämä on mitä karkein loukkaus kaikkea inhimillisyyttä vastaan, mitä Israelin hallitus on koskaan tehnyt. Hän epäili, että se tulee lopettamaan sellaisetkin peruspalvelut kuin lasten koulumatkat ja jätteiden keräämisen. Dayan selitti, että ainoa ero pysyvien asutusten ja näiden epävirallisten parakkikylien välillä on siinä, ettei parakkikylien asemaa ole lopullisesti vahvistettu, mutta hallitus on ne aloittanut, rahoittanut rakentamisen ja markkinoi niitä. Hän sanoi, ettei hallituksessa esitetyllä väkivallalla ja epävirallisilla parakkikylillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Hän uskoo, että kysymys on ”vasemmiston” aloittamasta kampanjasta Juudean ja Samarian asukkaitten mustaamisesta, demonisoimisesta, kuvitellen tämän auttavan sen vaalitaistelussa. Dayan pelkää hallituksen lausunnon (päätöksen) antavan palestiinalaisille avoimen valtakirjan hyökätä juutalaisasukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa, mutta varsinkin näissä eristetyissä epävirallisissa parakkiyhteisöissä. (JP)
4. HALLITUKSEN yksimielinen lausunto, jota voidaan pitää sitovana päätöksenä, on merkittävä siksi, että kaikki hallituksessa mukana olevat puolueet ovat sen takana, koska kukaan niiden ministereistä ei vastustanut Olmertin yhteenvetoa. Siten siinä ovat mukana Labourin lisäksi keskustalaisena pidetty Kadima ja Shas sekä oikeistolaiset pikkupuolueet. Mielenkiintoista todeta, miten ne kiemurtelevat irti tästä vaalitaistelun aikana, jonka johtavaksi teemaksi näyttää nousevan Olmertin alkuperäinen vaaliteema Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamisesta sekä Jerusalemin jakaminen, mikä koskee myös Temppelivuoren asemaa. Tämä on tietenkin ollut aina vasemmiston päämääränä, mutta nyt Kadima on Ehud Olmertin johdolla ja hänen varamiehensä Tzipi Livnin avustuksella ominut sen jopa siinä määrin, että vasemmiston taholla puhutaan ”henkisestä varkaudesta”.
5. EHUD OLMERTIN täydellinen mielenmuutos oikeistolaisen Likudin johtohenkilöstä vasemmiston äänitorveksi on mielenkiintoinen, jota hämmästellään kaikkialla poliittisessa kentässä. Olmert esitti äskettäin, että Israelin tulee vetäytyä täysin 1949 tulitaukolinjoille.
Eräs psykologi esitteli JP:n artikkelissa omaa analyysiaan päätyen toteamukseen, että Olmertissa ilmenevät kaikki narsismille ominaiset pääpiirteet. Siihen kuuluu seuraavaa: Narsistinen henkilö ei voi alistua vihaan, häpeään ja nöyryyttämiseen. Hän käyttää toisten osaamista, lahjoja ja avuja omaksi hyödykseen. Hänellä on suuri itsevarmuus ja oman erinomaisuutensa tunto. Hän uskoo omien käsitystensä ja mielipiteittensä erikois-laatuisuuteen, minkä vain erikoislahjakkaat voivat havaita. Hän pyrkii toimissaan loputtomasti täydellisyyteen, voimaan, onnistumiseen, kauneuteen tai ideaalirakkauteen, minkä vuoksi hän odottaa toisilta vastaavaa erityiskohtelua ja ihailua. Hänen tärkeimpiä päämääriään on materiaalisen omaisuuden kartuttaminen. Hän ei tunne empatiaa, myötätuntoa, toisten tunteita tai kärsimyksiä kohtaan. Hänellä ei ole omaa vakaumusta, kaikki on omittu toisilta.
KOSKA narsistisen henkilön suurin katastrofi tulee epäonnistumisesta, Olmert on tämän ajatuskuvion mukaan alkanut epätoivoisesti etsiä keinoja saada nimensä ”suurten rauhan-miesten listaan”. Siksi hän esitti Israelin vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta, mutta koska sen toteutuminen on vaikeutunut eikä voine toteutua hänen pääministerikaudellaan, Olmert hakee toista kanavaa: Suoria keskusteluja Syyrian johdon kanssa Golanin luovuttamisesta.
Monet kansanedustajat kuten myös Livni ovat pyrkineet estämään tämän, koska Olmertin asianhoitajahallituksella ei ole oikeutta käydä sellaisia keskusteluja. Oikeuskansleri Mazuz on kuitenkin henkisesti heikko eikä uskalla ottaa kantaa, vaan toteaa, ettei laki sitä kiellä. Olmert kilpailee tässä ajan kanssa, sillä poliisitutkimukset hänen rikkomuksistaan alkavat olla valmiit syytetoimia varten, mikä pakottaisi hänet siirtymään lopullisesti syrjään. Olmertin ainoa pelastusköysi on ollut hänen ”rauhanprosessinsa”, mikä on antanut hänelle vasemmiston eliitille kuuluvan ”koskemattoman” aseman, mitä poliisitutkimukset nyt uhkaavat.
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus antoi luvan Arielin ”setlementille”, kuten JP otsikoi, 50 uuden asunnon rakentamiseksi, aiemmin luvatun 48 lisäksi. Hallitus antoi luvat 468 asunnon rakentamiseksi Samariassa, niistä 317 Betar Illitissä ja 53 Elkanassa.
- Juudean ja Samarian asukkaat syyttävät Ramonia ja Ben-Eliezeriä panettelusta.
- Jerusalemin pormestariehdokas Porush ennustaa, että 10 vuoden kuluttua Israelissa ei ole enää yhtään ei-uskonnollista pormestaria.
- Hizbullahin asehankkijat matkustivat Moskovaan viime viikon tiistaina, kertoo Debkafile. Hizbullah ostaa varsinkin panssarintorjuntaohjuksia, jotka osoittautuivat tappaviksi Libanonin kakkossodassa. Moskova myynee 3000 eri tyyppistä ohjusta. Edustajille tarjottiin tilaisuutta kokeilla itse haluamiaan ohjuksia.
- Libanon sanoo paljastaneensa Mossadin vakoilurenkaan, joka vakoili myös Syyriassa. Viranomaiset pidättivät kokonaisen epäilyttävän perheen Bekaan laaksossa.
- Olmert vihjailee ynetin mukaan, että hän pitää Netanyahua parempana pääministeri-ehdokkaana kuin Livniä, jota hän ei voi sietää.

Sunday, November 02, 2008

SUNNUNTAI 02.11.08
1. SOTA ”setlereitä” vastaan on muuttumassa ilkeäksi. Sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Ehud Barak käyttävät kovia sanoja käsitellessään viime päivien aikana tapahtuneita yhteenottoja Hebronin lähellä sijaitsevan juutalaiskaupungin Kiryat Arban alueella. Kaikki alkoi siitä, että poliisi sotilaitten tukemana kävi tuhoamassa kaksi omakoti-taloa Kiryat Arbassa. Talot ovat kaupungin virallisten rajojen sisällä, mutta niillä ei ollut rakennuslupaa. Poliisi herätti talojen asukkaat yhden jälkeen aamuyöstä sunnuntaina vieden asukkaat alueelta poliisiautoissa. Talojen asukkaita ei mitenkään varoitettu poliisiratsiasta. Kiryat Arban asukkaat pystyttivät alueelle kaksi parakkia jo samana sunnuntaipäivänä, mutta poliisi kävi hajottamassa nekin tiistaina. Ensimmäinen yritys epäonnistui, mutta poliisi tuli uudelleen iltapäivällä. Syntyneitten nujakoitten aikana poliisin ja asukkaitten välillä, joista suuri osa oli alaikäisiä, neljä poliisia haavoittui lievästi. AFP:n valokuvaaja sai kiven otsaansa ja talutettiin ambulanssiin otsaansa pidellen.
ASUKKAAT rakensivat uuden parakin tuhottujen talojen paikalle torstaina, jonka poliisi rajapoliisin avustamana tuhosi saman päivän iltana. Kaksi rajapoliisia haavoittui lievästi sen aikana. Poliisi pidätti kolme tyttöä, jotka kivittivät poliisiautoja. Heidät vapautettaneen tänään.
KIRYAT ARBAN asukkaat kohdistivat vihansa tuhottujen juutalaistalojen, jota kutsutaan nimellä ”Federmanin farmi”, alapuolella sijaitsevaan kahteen arabitaloon, joissa asuu arabiperhe lapsineen sekä yksinäinen arabinainen. Arabitaloihin meni vasemmistolaisia, joita kutsutaan ”anarkisteiksi”, ja jotka usein osallistuvat arabien rinnalla väkivaltaisuuksiin poliisia ja sotilaita vastaan. Nämä kivittivät juutalaisasukkaita arabiasukkaitten kanssa. Kaikkiaan satakunta juutalaisasukasta vietti sapatin tuhottujen talojen raunioilla. Kaikki oli rauhallista iltapäivään saakka, jolloin poliisi pahoinpiteli 10-vuotiasta poikaa, joka halusi mennä paikalle.
2. SIVUSTA ASIOITA seuraten ei voi olla ihmettelemättä, mikä poliisin ja viranomaisten tarkoituksena on kärjistää yksinkertainen tilanne äärimmilleen? Miksi kahden omakotitalon hajottamiseen tarvittiin satoja poliiseja ja sotilaita, ja miksi se ajoitettiin perheen nukkuessa kaikessa rauhassa sapatin jälkeiseksi aamuyöksi? Miksi perheelle ei ilmoitettu talojen hajottamisesta ja perheen karkottamisesta etukäteen? Poliisi ja viranomaiset ovat täysin tietoisia tulenarasta ja jännittyneestä tilanteesta Hebronin alueella. Tämä herättääkin kysymyksen, oliko kysymys tahallisesta provokaatiosta, kuten Yeshan neuvoston puheenjohtaja arvelee, tai jopa niin, että poliisi tai Shin Bet oli soluttanut omia provokaattoreitaan asukkaitten joukkoon, jotka kiihottivat asukkaita poliisin vastaisiin huutoihin ja kivityksiin, kuten myös vihjaillaan?
KAIKEN TAUSTALLA voi olla joko erikoiskoulutettujen poliisivoimien kenraaliharjoitus ja testi tulevaa Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamista varten, tai sitten tarkoituksena on kiihottaa kansaa Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia vastaan leimaamalla heidät rähinöitsijöiksi ja epäsosiaalisiksi, joita tulee käsitellä Barakin sanoin ”teräsnyrkein”. Israelissa tällaista kutsutaan ”setlerien” ”demonisoimiseksi”; leimaten heidät epänormaaleiksi yksilöiksi.
3. KIRYAT ARBAN karkotuksella oli kansainväliset seuraukset. EU:n kiertävä presidentin kanslia Ranskassa kehotti ”Israelia toimimaan tarmokkaasti estääkseen juutalaisasukkaitten hyökkäykset arabitaloja vastaan Kiryat Arbassa ja Juudeassa ja Samariassa yleensäkin”. EU:n lausunnossa viitattiin myös oliivin arabipoimijoita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka nekin tulee lopettaa: ”Euroopan Unioni taas kerran tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin väkivaltaiset ja brutaalit toimet, joita juutalais-setlerit harjoittavat palestiinalaisia siviilejä vastaan Länsirannalla”, sanotaan presidentin kanslian lausunnossa. ”EU painottaa, että Israelin hallituksen, joka itsekin on tuominnut nämä toimet, tulee lopettaa nämä sopiviksi katsomillaan toimilla välittömästi kansainvälisten velvollisuuksiensa mukaisesti”.
EU:N LAUSUNNOSSA kiinnittyy huomio siihen, ettei siinä mainita mitään juutalaistalojen hajottamisesta, mistä tässä oli kysymys. Yhtään arabitaloa ei hajotettu. Siinä ei myöskään kiinnitetty huomiota poliisin raakaan kohteluun juutalaisasukkaita vastaan. (JP)
Jotkut sotilaitten vanhemmat ovat lähettäneet kirjelmän IDF:n komentajalle Gabi Ashkenazille, jossa pyydetään selvittämään, kuka käski valehtelemaan Federmanin farmin talojen hajottamiseen osallistuneille sotilaille, että taloissa oli terroristeja, minkä johdosta sotilaille annettiin tehtäväksi estää Kiryat Arban asukkaitten pääsy Federmanin farmille estääkseen talojen tuhoamisen rauhallisella mielenosoituksella.
OLMERTIN hallitus käsittelee ”juutalaissetlereitten harjoittamaa väkivaltaa arabeja kohtaan” tänään viikoittaisessa istunnossaan.
IDF:n taholta kerrotaan, että Juudean ja Samarian aluekomentaja prikaatikenraali Noam Tibon peruutti vierailunsa Efratin yeshivassa peläten oppilaitten järjestämiä mielenosoituksia.
4. OLMERTIN aikomus jatkaa katkenneita epäsuoria keskusteluja Syyrian edustajien kanssa on saanut vastustavia lausuntoja usealta taholta. Useat kansanedustajat eri puolueista ovat ilmoittaneet, ettei ylimenokauden hallituksella ole oikeutta käydä tämän kaltaisia keskusteluja. Oikeuskansleri lausui jo ennen kuin Olmert ilmoitti erostaan pääministerin paikalta, että hallituksen tulee välttää käsittelemästä tärkeitä ulkopoliittisia kysymyksiä kuitenkaan yksilöimättä, mitä hän tarkoitti. Oikeuskanslerin lienee syytä tarkentaa aiempaa lausuntoaan. Myös Kadiman nykyinen puheenjohtaja Tzipi Livni ilmoitti, ettei siirtymiskauden hallituksen tulisi jatkaa keskusteluja Syyrian kanssa. Hän pyysi oikeuskansleria tutkimaan, mitkä Olmertin oikeudet ovat tässä asiassa. Olmert ei ehkä ole onnellinen tästä Livnin esittämästä pyynnöstä.
ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice vieraillee alkaneen viikon aikana Jordaniassa, Israelissa ja Ramallahissa, jonka jälkeen hän osallistunee ensi viikon vaihteessa Sharm el-Sheikissä Egyptissä pidettävään kvartetin kokoukseen. Ricen tämänkertainen vierailu Israelissa on 19:s, ja lienee samalla jäähyväiskäynti USA:n ulkoministerin ominaisuudessa. (JP)
5. LABOURIN puheenjohtaja, puolustusministeri Ehud Barak hyökkäsi viikonvaihteen aikana sekä pääministeri kandidaattia Tzipi Livniä että toista ja todennäköisempää ehdokasta Binyamin Netanyahua vastaan. Barak on ollut tulilinjalla monelta taholta, ja tällä kertaa hän aikoo seistä aloillaan ja puolustautua, eikä paeta, kuten irvileuat ovat hänen nimeään vääntäneet tarkoittavan: Barak tarkoittaa tähti, leimaus, Barach tarkoittaa paeta. Pahinta Barakin kannalta on se, että gallupien mukaan Labour tulee kärsimään rökäletappion seuraavissa vaaleissa. Se voi menettää jopa lähes puolet nykyisestä kannatuksestaan. Barak luonnehti Livniä rehelliseksi ja asiansa osaavaksi, mutta sanoi, ettei se riitä maan johtamiseen. Hän kehui, että hän olisi Livnin paikalla muodostanut hallituksen kolmessa viikossa ja Peresin kaltainen mies kolmessa päivässä, mihin Livni ei pystynyt kuudessa viikossa. Livnin kansliasta syytettiin Barakia siitä ettei hän suostunut vähemmistöhallituksen muodostamiseen, millä olisi vältetty ennen aikaiset vaalit. Netanjahua Barak syytti siitä, ettei tämä pystynyt hallitsemaan hallitustaan uhkaavaa kriisiä. Olmert sanoi aikoinaan Livnistä, ”ettei Livni ole tehty aineksista, joista pääministerit tehdään”.
LABOUR valitsee Knesset-ehdokkaansa 2. joulukuuta, ja samalla viikolla myös Kadima valitsee omansa; Likud sitä seuraavalla viikolla.
Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman ennusti gallupeita tutkittuaan, että vasemmisto saa vaaleissa yhteensä 44 parlamenttipaikkaa. Lieberman, joka säväytti poliittista kenttää räväkällä lausunnollaan Egyptistä, selitti, että Egypti valmistautuu sotaan Israelia vastaan ja odottaa vain sopivaa tilaisuutta tuoda Siinaille tuhansia sotilaita. (JP)
6. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Binyamin Netanyahu virtaviivaistaa Likudin johtoryhmää kutsumalla siihen mukaan tunnettuja henkilöitä sekä muista puolueista että sitoutumattomia. Artikkelin mukaan keskeiseen johtoryhmään kuuluvat ainakin seuraavat henkilöt: Benny Begin (Menachem Beginin poika), Jair Shamir (Yitzhak Shamirin poika), Dan Meridor, Moshe Yaalon (entinen IDF:n yleisesikuntapäällikkö), NU:n kansanedustaja Effie Eitam (entinen kenraali) sekä Nathan Sharansky. Netanyahu on pyytänyt Kadiman kansan-edustajia Zeev Elkiniä ja Marina Solodkinia siirtymään Likudiin. Molemmilla on suuri kannattajajoukko entisen Neuvostoliiton maista tulleitten siirtolaisten keskuudessa.
Begin, Shamir ja Sharansky ovat esikuvia luotettavuudesta ja lahjomattomuudesta, kuten myös Meridor, joka edustaa vasemmistoa. Eitam edustaa tukevaa oikeistoa, millä Netanyahu uskoo pystyvänsä kompensoimaan puolueen oikeistolaista kuvaa vasemmistoa edustavien vastapainoksi. Eitam vastustaa kiivaasti Juudean, Samarian ja Golanin ylängön luovuttamista palestiinalaisille sekä Jerusalemin jakamista.
NETANYAHULLA on mielessä Israelin turvallisuuden takaaminen, mistä johtuen hän haluaa mukaan entisiä armeijan korkeita kenraaleita. Näistä Yaalon on ehkä tarjolla puolustus-ministeriksi Netanyahun hallituksessa. Kadiman jäsen Shaul Mofaz oli ehkä yksi mahdollisuus, mutta päätösten tekeminen näyttää olevan Mofazille vaikeaa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Marxilainen Meretz-puolue menettää kaksi veteraaniedustajaa, sillä sekä Jossi Beilin että Ran Cohen eroavat politiikasta.
- Hamas vihjailee, että se voi jättäytyä pois Kairossa järjestettävästä yhtenäisyysneuvotteluista, koska PA pidättää Hamasin jäseniä Länsirannalla.
- Ytizhak Rabinin murhasta tuomittu Yigal Amirin TV-kakkoselle antama haastattelu aiheutti ankaraa arvostelua vasemmiston taholta. Haastattelua ei julkistettu, ja Amiria rankaistiin vankilassa vähentämällä hänen etuisuuksiaan.
- Kadiman voitto Israelin vaaleissa ja Obaman nousu USA:n presidentiksi olisi pahaksi Israelille, sillä sekä Livni että Obama ovat heikkoja ja antaisivat Iranille mahdollisuuden esteettä uhata Israelia, kerrotaan kirjassa ”Obama Nation”.
- Hebronissa arabi lähestyi juutalaisryhmää Patriarkkain haudalla juutalaisille tarkoitetulla alueella pitkän veitsen kanssa. Mies pidätettiin. Arabit kivittivät autoja ja busseja sekä Hebronissa, Betlehemissä että Sikemissä Huwaran kylän lähellä, jossa he vahingoittivat bussia. 16 palestiinalaista pidätettiin kuulusteluja varten. (INN)