Posts

Showing posts from November 16, 2008
PERJANTAI 21.11.08
1. IRANILLA on yli 5 %:n asteeseen rikastettua uraania 630 kg, kertoo WND lainaten International Herald Tribune artikkelia. Lokakuussa määrä oli 480 kg, joten muutamassa viikossa Iranin tärkein ydinlaitos Natanz on rikastanut uraania 150 kg 3 800 sentrifugissa. Asiantuntijat laskevat, että Iran pystyy rakentamaan 2-3 ydinpommia ensi vuoden loppuun mennessä, ellei sitä pystytä estämään. Tämä siirtää USA:n ja Israelin aiempia arvioita kolmella kuukaudella lähemmäs. USA tiedustelulähteet esittivät arvion, että Iranin ydinase olisi valmis vuosien 2009-2015 välillä.
Tuo 630 kg:n määrä rikastettuna 90 %:n tasolle, mikä kestänee pari kuukautta, riittää yhtä ydinpommia varten. Artikkelissa todetaan, että rikastetun uraanin määrä osoittaa ilman epäilystä Iranin todellisen päämäärän: Rakentaa ydinpommi sotilaskäyttöön.
”Heillä on tarpeeksi rikastettua uraania yhtä pommia varten”, toteaa Thomas Cochran Luonnonvarojen Puolustusneuvostosta. ”Määrä riittää suhteellisen keh…
TORSTAI 20.11.08
1. RAUHANPROSESSI jatkuu kaikessa hiljaisuudessa, kertoo WND aamun
artikkelissaan. Keskustelutiimit ovat jatkaneet salaisia tapaamisiaan kaiken aikaa julkisuuden ulkopuolella, ehkä siksi, ettei se häiritsisi Livnin ja Kadiman vaalitaistelua. WND kertoo, että tarkoituksena on saada aikaan kirjelmä, jossa käsitellään ne asiat, joista on löydetty yhteisymmärrys, mutta visaisimmat kysymykset Jerusalemin asemasta ja pakolaisista jätetään myöhempää vaiheeseen, kun USA:n uusi presidentti on vannonut virkavalansa 20. tammikuuta 2009 ja ehkä odotetaan vielä Israelin parlamenttivaalien tulokset helmikuussa. Kirjelmälle aiotaan saada presidentti Bushin allekirjoitus ennen hänen kautensa loppua.
WND arvioi, että kirjelmä sallii PA:n avata instituutioita Jerusalemissa sen lisäksi, että se on kaikessa hiljaisuudessa ja Olmertin hallituksen hienovaraisella hyväksymisellä hoitanut määrättyjä toimia Jerusalemissa. Kirjelmä antaisi näille toimille laillisuuden kaavun.
WND kertoo, että U…
KESKIVIIKKO 19.11.08
1. KUKA VALEHTELEE, Olmert vai armeija? Hallitus käsitteli Gazan tilannetta ja sieltä satavia rakettikuuroja sunnuntain viikkoistunnossaan. Käsiteltäessä Israelin mahdollista vastausta terroristien tulitukseen Olmert sanoi suurin piirtein näin: ”Viime viikon hallituksen keskustelujen jälkeen – joita kävin puolustusministeri Ehud Barakin ja puolustusviranomaisten kanssa – olen tehnyt pyynnön, että jälkimmäiset esittäisivät minulle suunnitelman - niin pian kuin suinkin – rauhan palauttamiseksi etelään.”
TV-kakkosen ohjelmassa puolustusviranomainen kyseli, mitähän suunnitelmaa Olmert mahtanee tarkoittaa, sitäkö, joka hänelle esitettiin kaksi viikkoa sitten, vai sitäkö, jonka hän näki jo kuukausi sitten? Puolustusministeri Ehud Barak on todennut useassa yhteydessä viime päivien aikana, että on vain ajan kysymys, koska IDF tulee iskemään yhteen Hamasin kanssa. Barak tähdentää, että IDF:llä on kaikki edellytykset iskeä koska vain.
LIKUDIN JA ISRAEL BEITEINUN kansa…
TIISTAI 18.11.08
1. MAFIASOTAA ISRAELISSA. Poliisi pelkää täyttä rikollisjoukkioitten välistä sotaa sen jälkeen, kun mafiapomo Yaacov Alperin, 53, sai surmansa hänen autossaan räjähtäneestä pommista Yehuda Hamaccabi ja Derech Namir katujen kulmassa Tel Avivissa maanantaina iltapäivällä. Kolme lähellä ollutta sivullista, kaksi naista ja 13-vuotias poika, haavoittuivat räjähdyksessä. Yaacov Alperinin eloton ruumis lennähti osittain ulos auton ovesta pommin vaikutuksesta. Hänen ystävänsä kutsuivat häntä nimellä Don Alperin sisilialaispomon tapaan. Hän oli aiemmin päivällä käynyt Tel Avivin oikeustalolla seuraamassa poikaansa Droria vastaan nostettua syytöstä tähän asiaan kuulumattomasta rikkeestä.
Yaacon Alperon haudataan tiistaina Raananan hautausmaalle tarkkojen turvallisuustoimien suojaamana. Perhe pyysi, että poliisin pidättämä Dror Alperin voisi osallistua hautajaisiin.
Yaacon Alperinilla oli useita potentiaalisia ja voimakkaita vihollisia; huumerikoksista tuomittu Zeev Rosens…
MAANANTAI 17.11.08
1. VEDENSÄÄNNÖSTELY on pakko aloittaa keväällä, jos sateita ei saada ennätysmäärää talven aikana, ennusti Vesihallituksen johtaja professori Uri Shani sunnuntaina. Hän selittää, että ennusteet sademääristä talvella eivät ole lupaavia. Hallituksen edustaja Uri Schor kertoi JP:n toimittajalle, että kevyetkin säännöstelytoimet tulevat edellyttämään puutarhan kastelun kieltämistä, mikä tulee muuttamaan maan puutarhat ruskeiksi. ”Ennusteet eivät ole hyviä, eikä paremmasta ole toivoa pariin vuoteen”, hän jatkoi. Schorin mukaan Israel on kärsinyt neljä perättäistä vuotta, jolloin sateitten määrä on ollut alle normaalin, mikä on vaarantanut luonnollisten pohjavesivararastojen saastumisen.
SCHOR arvioi, että maanviljelijät tulevat tuntemaan säännöstelyn seuraukset ensimmäisinä. Kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer selittää, että potentiaaliset rajoitukset kastelussa tulevat merkitsemään maatalouden kuoliniskua. Hän vaati toisia ministeriöitä va…
SUNNUNTAI 16.11.08
1. GAZASTA SATAA raketteja ja kranaatteja samaan aikaan, kun Israelin hallitus kiemurtelee epätietoisena, mitä pitäisi tehdä. Ulkoministeri Tzipi Livni julistaa naama vaikealla peruslukemalla, silmänympäristön sekoittuessa mustaan luomiväriin, ettei Israel siedä raketti-iskuja. Puolustusministeri Ehud Barak puolustautuu, ettei Israelilla ole varaa antautua Hamasin kanssa samaan kelkkaan: ”Voi joskus tulla aika, jolloin tarve suureen operaatioon voi syntyä, koska me emme voi hyväksyä nykyistä tulitauon rikkomista”, on Barakin sanoma. Hän sanoo olevansa puolustusministeri, eikä sotaministeri, ja kehuu tietävänsä, millaista sota on, millaista taistelut ovat, eikä sano pelkäävänsä niitä, jos niihin täytyy turvautua. Barak varoitti, että armeija on valmistautunut suureen operaatioon, ”se yhdessä turvallisuus-joukkojen kanssa on valmis voimakkaaseen operaatioon, joka vahingoittaa vastapuolta”. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon, ettei turvallisuus ole ylpeyd…