SUNNUNTAI 16.11.08
1. GAZASTA SATAA raketteja ja kranaatteja samaan aikaan, kun Israelin hallitus kiemurtelee epätietoisena, mitä pitäisi tehdä. Ulkoministeri Tzipi Livni julistaa naama vaikealla peruslukemalla, silmänympäristön sekoittuessa mustaan luomiväriin, ettei Israel siedä raketti-iskuja. Puolustusministeri Ehud Barak puolustautuu, ettei Israelilla ole varaa antautua Hamasin kanssa samaan kelkkaan: ”Voi joskus tulla aika, jolloin tarve suureen operaatioon voi syntyä, koska me emme voi hyväksyä nykyistä tulitauon rikkomista”, on Barakin sanoma. Hän sanoo olevansa puolustusministeri, eikä sotaministeri, ja kehuu tietävänsä, millaista sota on, millaista taistelut ovat, eikä sano pelkäävänsä niitä, jos niihin täytyy turvautua. Barak varoitti, että armeija on valmistautunut suureen operaatioon, ”se yhdessä turvallisuus-joukkojen kanssa on valmis voimakkaaseen operaatioon, joka vahingoittaa vastapuolta”. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon, ettei turvallisuus ole ylpeyden asia ja viittasi pari vuotta sitten käytyyn Libanonin kakkossotaan, johon Israel ryntäsi ilman suunnitelmaa. ”Eikä Gazan operaatio tulisi olemaan mikään piknik, ja siihen tulee turvautua vasta, kun kaikki muut optiot on kokeiltu”, hän laskelmoi.
BARAK kritisoi sekä Olmertia että Livniä siitä, että he ovat sitoneet armeijan kädet. Hän kertoi tunnustelevansa moraalisia ja laillisia oikeuksia iskeä siviilialueille Gazassa, joista raketteja ja kranaatteja ammutaan. Hän muistutti, että IDF tulee varoittamaan asukkaita ennen iskuja, jos sellaisiin joskus turvaudutaan.
TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja Hamasin välillä loppuu 19. joulukuuta. Barak uskoo, että sitä on mahdollista jatkaa. Hän puolusti tulitaukoon suostumista kesäkuussa, koska ”se antoi lapsille mahdollisuuden mennä kouluihin”, vaikka se samalla antoi Hamasille vapauden keskittyä asemiensa lujittamiseen ja linnoittamiseen sekä aseiden hankintaan. Barak vakuutti, että IDF pystyy tarvittaessa hoitamaan senkin. (JP)
2. GAZAN TERRORISTIT ampuivat perjantain aikana 17 rakettia Israelin puolelle, Niistä ainakin kolme oli Grad-tyyppisiä, joiden kantomatka on 25 km, ja jotka räjähtivät Ashkelonin kaupungissa, joka on 15 km:n päässä Gazan rajasta. Yksi vanhahko nainen haavoittui lievästi raketin sirusta, kaksi ihmistä joutui shokkiin Sderotissa ja 15 muuta Ashkelonissa. Hälytyssireeni soi Ashkelonissa vähän väliä, ja Ashdodin kaupunki kunnostaa sirpalesuojia.
KOULULAPSET joutuivat Ashkelonissa lopettamaan lounaansa perjantaina hälytyssireenin alkaessa soida, ja kiirehtimään sekasortoisesti suojahuoneisiin.
Yksi raketeista osui kaupungin sisälle, kaksi muuta kaupungin laidalle. Aiemmin päivällä Sderotia kohti ammuttiin 10 rakettia.
Hamasin ”sotilassiipi” izzadin al-Qassam ilmoitti ampuneensa raketit. IDF:n kotirintaman komentaja kehotti asukkaita pysyttelemään edelleen lähellä suojahuoneita.
Barak olettaa, että rakettituli on Hamasin vastaus IDF:n operaatioissa kuolleitten 12 terroristin kostamiseksi. ”Iskujen tarkoituksena oli suojella sotilaita Hamasin kommandoiskuilta”.
HAMASIN edustaja vihjaa, että se voi olla valmis jatkamaan tulitaukoa, mutta se pyrkii samalla muuttamaan ehtojaan siten, että Gazan kaikki rajaterminaalit pidetään auki kaiken aikaa, ja että siihen sisällytetään myös Juudean ja Samarian alueet. Hamas voi myös vaatia, että PA:n tulee lopettaa Hamasin jäsenten pidättäminen Länsirannalla. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kutsui perjantaina iltapäivällä turvallisuusjohtajat yhdessä sotilasjohtajien kanssa tarkastelemaan Gazan tilannetta. Olmert vakuutti, ettei Israel hyväksy rajayhteisöjensä tulittamista kutsuen raketti-iskuja niiden periaatteiden törkeäksi loukkaukseksi, jotka johtivat tulitaukoon. Olmert myös vakuutti, ettei rajakylien tarvitse joutua uudelleen siihen jatkuvaan epätietoisuuteen, joka vallitsi muutamia kuukausia sitten. Hän uhkasi pitää rajaterminaalit suljettuina muitten toimien lisäksi. Barak oletti, että Hamas pyrkii perjantain rakettitulella painostamaan Israelia tulitauon jatkumiseen uusituin ehdoin.
BARAK ehdotti painostuskeinoina sähköntoimitusten keskeyttämistä Gazaan sekä vähentämään velvollisuuksiaan Gazan välttämättömyystarvikkeiden toimittamisessa.
LAUANTAINA Hamas uhkasi aloittaa massiivisen rakettitulen kostaakseen kahden PLC:n komentajan kuolemaan johtaneen räjähdyksen, josta se syytti IDF:n ohjusiskua. IDF:n taholta vakuutettiin, etteivät sen koneet olleet paikalla, ja että kysymyksessä oli ”työtapaturma”.(INN)
4. YK SULKI ruoka-avun keskuksensa Gazassa lauantaina väittäen, että rajaterminaali-liikenteen keskeytymisen vuoksi sen varastot ovat tyhjinä. IDF sulki rajaterminaalinsa Gazaan pari viikkoa sitten vastalauseeksi jatkuvaan rakettituleen, sallien vain hätäapu- ja sairauskuljetukset niiden kautta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon kehotti Israelia avaamaan rajaterminaalit hätäaputoimituksille sekä kehotti Hamasia lopettamaan rakettitulituksen. Satoja ihmisiä käännytettiin pois YK:n varastotilojen luota ilmoituksella, että ”keskukset avataan uudelleen 13.joulukuuta saakka, koska ei ole tavaraa, mitä jakaa”.
YK:n apukeskukset jakavat ruoka- ja muita välttämättömyystarvikkeita n. 750 000:lle Gazan asukkaalle. Gazan asukasluku arvioidaan olevan 1.3 miljoonaa. Apupakettiin kuuluu riisiä, jauhoja, sokeria ja ruokaöljyä kolmeksi kuukaudeksi. Lauantaina n. 20 000 ihmistä pyrki saamaan apupakettinsa, kertoi YK:n avustustyöntekijä.
YK:n palestiinalaisavun, UNRWA:n palveluksessa on n. 29 000 työntekijää, pääasiassa palestiinalaisia; rekisteröityjä autettavia on 4.6 miljoonaa. YK:n toisen pakolaisapu-järjestön UNHCR palveluksessa on n. 6.300 työntekijää, jotka hoitavat n. 33 miljoonaa ihmistä.
YK:n Maailmanapu Ohjelman taholta sanottiin, että sillä on tarpeeksi elintarvikkeita seuraavaa neljän viikon tarvetta varten, joilla se hoitaa 130 000 ihmistä Gazassa. (haaretz, ynet)
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas lähetti kirjeen PA: arabeille, jossa hän kehotti Israelia vetäytymään 1949 tulitaukolinjoille ”tai valmistautumaan sotaan”. PA viettää vuosittain ”itsenäisyyspäivää”, joka tänä vuonna sattui lauantaiksi, muistaakseen tilaisuutta, jossa se julistautui itsenäiseksi 20 vuotta sitten ilman maata ja valtiota. Kirje julkistettiin PA:n mediassa. Abbas julisti kirjeessään, ettei PA luovu tuumastakaan Juudeaa ja Samariaa.
TOISESSA YHTEYDESSÄ Abbas sanoi, että Israel syyllistyy sotarikokseen sulkemalla rajaterminaalit Israelin ja Gazan välillä. Abbas vaati ”kansainvälistä yhteisöä” kiinnittämään kiireisesti huomionsa Gazan elintarviketilanteeseen, mikä on johtamassa humanitääriseen kriisiin Gazassa, hän ennakoi, mitä jouduttaa YK:n keskusvarastojen sulkeminen.
Mahmoud Abbas ja Ehud Olmert tapaavat toisensa huomenna maanantaina. Heidän keskustelujensa uskotaan keskittyvät Gazan tilanteen ohella ”setlementtien” laajentamiseen, mistä Saeb Erekat syyttää Israelia. PA:n johto toistaa tätä syytöstä, vaikka Israelin taholta on vakuutettu, ettei kysymys ole juutalaisyhteisöjen laajentumisesta vaan sisäisestä luonnollisen kasvun vaatimasta rakentamisesta. (haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Yuval Steinitz (Likud) vaatii, että Barak ja Livni tulevat Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokuntaan selittämään, miksi rakettituli Gazasta on lisääntynyt lähes ilman IDF:n vastatoimia. Rakettituli on lisääntynyt viikonvaihteen aikana huolestuttavasti. (INN)
- Abbasin väitteistä huolimatta Gazan marketit ja ulkotilamarkkinat ovat täynnä tavaroita, myös ruokatarpeita. Hamasin edustajat kutsuivat lauantaina ulkomaisia journalisteja kuvaamaan, miten tavaroita salakuljetetaan n. tuhannen tunnelin kautta, mukana kotieläimiä kuten vasikoita, lampaita ja vuohia. Myös bensiiniä tuodaan letkua pitkin Siinailta Gazaan. Hamas antoi jokin aika sitten määräyksen, että salakuljetustunnelit on rekisteröitävä ja niiden tuotosta on maksettava veroa Hamasin hallitukselle. Tämä tarkoittanee sitä, että salakuljetus on laillistettu Gazassa ja nauttii hallituksen suojelua. (JP)
- Hamas on aloittanut mielenosoitukset PA:n turvallisuusjoukkojen suorittamia pidätyksiä vastaan Länsirannalla. Hamas kehottaa kaikkia järjestön jäseniä vastustamaan pidätyksiä eikä suostumaan niihin ilman vastarintaa. PA:n joukot ovat neljän kuukauden aikana pidättäneet viitisen sataa Hamasin jäsentä, niiden joukossa tunnettuja julkisuuden henkilöitä tai heidän sukulaisiaan. (JP)
- Sanasota Fatahin ja Hamasin välillä on myös kiihtynyt. Hamasin Gazan johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar syyttää Fatahia vuoden 2006 vaalien tuloksen mitätöimisestä. Hän kutsui Abbasia ja hänen tovereitaan PLO:n sisällä ”pettureiksi ja vakoojiksi”, ja vakuutti, että kun Hamas tulee PLO:n jäseneksi, se tulee puhdistamaan järjestön näistä aineksista. Hän syytti Abbasia, että tämä suostui Kairon yhtenäisyysneuvotteluihin vain siksi, että hän halusi toimikautensa jatkamista vuodella. Fatahin korkea virkailija Ramallahissa Ahmed Abdel Rahman nimittelee Hamasin jäseniä ”maantie-rosvoiksi ja palkkasotureiksi”. (JP)
- IAF iski sunnuntaiaamuna terroristiryhmään, joka valmistautui ampumaan raketteja Israeliin surmaten sen jäsenistä neljä Gazan Sajaiyan lähiössä. PLC:n terroristit vastasivat ampumalla kaksi rakettia Israeliin. (INN)
- Labour-puolueen hajoaminen jatkuu. Ami Ayalon aikoo erota puolueesta.
- Palestiinalaiset korjasivat ennätyssadon oliiveista. Ainakin 130 miljoonaa USD on niiden tuotto maanviljelijöille. Oliiviöljyn tuotanto kolminkertaistui. (INN)
- Tusinoittain palestiinalaisia ja vasemmistolaisia, joita kutsutaan anarkeiksi, tunkeutui perjantaiaamuna ilman lupaa Yitzharin juutalaiskylän alueelle väittäen tulleensa poimimaan oliiveja, mutta kylän alueella. Poliisi ja IDF poistivat heidät alueelta väkivaltaisesti. (INN)
- USA:n presidentiksi valittu B H Obama aikoo tukea saudisuunnitelmaa Israelin ja palestiinalaisten rauhankeskusteluissa. (haaretz)
- Hillary Clinton on suosituin ehdokas Obaman ulkoministeriksi.
- USA:ssa suoritettu tutkimus vaatii tutkimusta Israelin ydinaseesta. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019