Posts

Showing posts from June 8, 2008
PERJANTAI 13.06.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat eilen arviolta 25 rakettia ja lähes 50 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Laaja alue Välimeren rannalta pitkälle etelään Gazan turva-aitaa seuraillen oli jatkuvan tulituksen kohteena. Ashkelonia kohti ammuttiin kolme Grad-rakettia, mutta ne eivät osuneet arkoihin kohteisiin, saaden kuitenkin yhden ihmisen shokkitilaan.
HAMAS lienee ollut useimpien kranaattien ja rakettien ampujana. Tarkkailijat otaksuvat, että Hamas halusi tällä osoittaa voimansa ennen mahdollista tulitaukosopimusta, joka tulee voimaan aikaisintaan ensi viikon puolivälin jälkeen.
SYYKSI tulitukseen Hamasin edustaja sanoo räjähdyksen Beit Lahiyan kaupungissa, joka tuhosi kokonaan Hamasin sotilaallisen siiven izza-din Qassam johtavan pommintekijän Mahmoud Hamoudan kaksikerroksisen asuintalon. Räjähdyksessä kuoli 7 ihmistä ja nelisenkymmentä haavoittui (tiedot ovat epätäsmällisiä). Hamas syyttää räjähdyksestä Israelia, vaikka se kieltää ehdottomasti osallisuutens…
TORSTAI 12.06.08
1. POLIITIKOT ovat liian pelokkaita pystyäkseen tekemään tärkeitä päätöksiä, syyttävät Gazan rajan pinnassa asuvat juutalaiset. Samaa julistaa myös Hamasin edustajat Gazassa, mutta he käyttävät toisia perusteita: Israelin mahtava armeija pelkää tulla Gazan kaistalle, koska siitä tulee IDF:n sotilaitten hautausmaa, jos se yrittää toteuttaa johtajiensa uhkaukset.
OLMERTIN hallituksen ministerit lisäävät öljyä laineille antaen jokaisen raketti- ja kranaatti-iskun jälkeen uhkauksia pikaisesta ratkaisusta jatkuvaan tuleen tarkoittaen tällä, että IDF on keksinyt keinot tulen lopettamiseksi. Kun tätä on jatkunut kuukaudesta toiseen, kukaan ei enää ota näitä uhkauksia todesta. Niistä lasketaan leikkiä, jopa hallituksen sisällä. (JP)
2. SUURI OPERAATIO Gazan kaistalle pantiin jäihin, kertoo JP:n pääuutinen etusivulla kissankokoisin kirjaimin. Olmertin hallituksen ns. turvallisuuskabinetti käsitteli eilen tuntikaudet eri mahdollisuuksia Gazan tilanteen ratkaisemis…
KESKIVIIKKO 11.06.08
1. SUUROPERAATIO Gazan kaistalle päätettiin siirtää Olmertin, Barakin ja Livnin eilisistä keskusteluista tänään kokoontuvalle turvallisuuskabinetille päätettäväksi. Eiliseen keskusteluun otti osaa myös oikeusministeri Friedman, joka totesi hallituksen tavan käsitellä Gazan tilannetta muistuttavan tapaa, millä chabad-järjestö odottaa Messiaan tuloa, mikä tulisi ratkaisemaan kaiken.
Puolustusministeri Ehud Barak oli siistinyt puheistaan pois häiritsevän sotaiset viittaukset lausuen vain, että IDF toimii, kun aika on siihen kypsä, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Olmertin uskotaan haluavan siirtää päätöksen Gazasta turvallisuuskabinetille siksi, että mitä tahansa hän päättääkin, sen uskotaan liittyvän hänen skandaalinsa selvittelyyn.
Olmert selitti puheessaan ministereille, että Israelin tulee käyttää hyväkseen Bushin hallituksen erikoista suosiollisuutta Israelia kohtaan, ”koska kukaan ei tiedä, millainen USA:n seuraava hallitus tulee olemaan”. Tämän vuoksi hä…
TIISTAI 10.06.08
1. ISRAEL PALAA. Yli 33 asteen lämpötilat Jerusalemissakin saivat aikaan lukuisia tulipaloja eri puolella maata. Roglin kylässä 15 km Jerusalemista länteen 200 ihmistä jouduttiin evakuoimaan voimakkaan pensaspalon uhatessa kylän asuintaloja. Yksi omakotitalo paloi kokonaan ja useita muita vaurioitui pahoin. Ihmisiä jouduttiin hoitamaan hengitettyään savun saastuttamaa ilmaa. Tuli tuhosi myös kanatarhoja ja viljapeltoja.
TOINEN suuri palopesäke syntyi Ashdodin sataman läheisyydessä. Siellä palo saatiin hallintaan lukuisten palomiesten ja lentokoneista levitetyn palonestojauheen ansiosta.
Meironin vuoren luonnonsuojelualueella paloi 300 dunamia (75 eekkeriä) puistoaluetta. Puisto lähellä Safedia Kinneretistä luoteeseen on suurin alallaan Israelissa.
Yli 20 palopesäkettä jouduttiin sammuttamaan eri puolilla Galileaa.
Tänään tiistaina ilma on selvästi viilentynyt, mutta tuuli on voimakas. (JP)
2. APULAISPÄÄMINISTERI, liikenneministeri Shaul Mofazin uhkaus Is…
SUNNUNTAI 08.06.08
1. ISKEÄKÖ VAI EI, kas siinä pulma. Israelin johto on selvästi päättänyt hyväksyä Hamasin kanssa Egyptin välityksellä neuvotellun tulitaukosopimuksen. Hallituksen ongelmana vain on, miten säilyttää – tai pyrkiä säilyttämään – kasvonsa, ettei suostuminen sopimukseen näyttäisi antautumiselta tai heikkouden osoitukselta. Siispä isketään kerran tai ehkä pari, jos tuntuu paremmalta, vain pieni sipaisu turva-aidan Gazan puolelle, mutta varoen, ettei aiheuttaisi tuntua Hamasin johdossa, että IDF on tosissaan, leikillä vain.
ON JOTENKIN surkuhupaisaa seurata tätä isojen aikamiesten leikkiä tulella, mutta traagista tässä on se, että siinä leikitään israelilaisten siviilien hengellä. Joka päivä terroristit ampuvat raketteja ja enenevässä määrin viime aikoina kranaatteja Sderotia ja Gazan rajan pinnassa olevia maatalousyhteisöjä kohti. Työntekijöitten haavoittumiset ja jopa kuolema ovat lisääntyneet päivä päivältä. Terroristien raketit ja kranaatit ovat myös selvästi tarke…