Posts

Showing posts from August 10, 2008
PERJANTAI 15.08.08
1. GEORGIAN tilanne näyttää tällä hetkellä olevan melkoisen sekava johtuen suuressa määrin tietojen puutteellisuudesta tai ristiriitaisuudesta. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice on tänään Tbilisissä Georgiassa saadakseen presidentti Saakashvilin allekirjoituksen USA:n laatimaan tulitaukosopimukseen, joka AP:n ja JP:n välittämien tietojen mukaan antaa Venäjälle lisää myönnytyksiä, mutta vahvistaa Georgian nykyiset rajat. Ranskan presidentti Nocolas Sarcozyn neuvottelema tulitauko on lopettanut suorat sotilasosastojen väliset taistelut, mutta se antoi Venäjän ”rauhanturvaajille” oikeuden toimia Etelä-Ossetian ja Abkhazian rajojen ulkopuolella. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, ettei Ossetia ja Abkhazia eivät enää koskaan tule kuulumaan Georgiaan.
JÄNNITTYNEITÄ TILANTEITA on syntynyt Georgian poliisin pyrkiessä venäläisten piirittämiin ja ilmeisesti myös miehittämiin kaupunkeihin järjestyksen palauttamiseksi niihin, mutta heidät on käännytetty tylyst…
TORSTAI 14.08.08
1. ”USA:N TULEE VALITA joko ”virtuaaliprojektinsa” tai todellisen kumppanuuden välillä Venäjän kanssa”, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tarkastellessaan Georgian tilannetta. Lavrov käytti varsin kovaa kieltä kuvaillessaan Moskovan todellisia joskin vielä vain verbaalisia suunnitelmia pienen rajanaapurinsa suhteen. Ulkoministerin sanoista voi päätellä, ettei Moskova tule peräytymään tässä asiassa, mikä varmaan herättää kylmiä väreitä monien Itä Euroopan pienvaltioitten johtajien selkäpiissä.
VIRALLISESTI venäjä sanoo noudattavansa allekirjoittamaansa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn laatimaa tulitaukosopimusta, mutta kenttätiedot taistelualueilta puhuvat toista kieltä. Vain muutama tunti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 50 venäläistä panssaria vyöryi Gorin kaupunkiin. Tämä 50 000 asukkaan kaupunki sijaitsee 25 km etelään Etelä-Ossetian rajasta ja 76 km länteen Georgian pääkaupungista Tbilisistä. Venäjä kielsi uutiset, vaikka ne perustuivat pai…
KESKIVIIKKO 13.08.08
1. MITÄ TEHDÄ VENÄJÄLLE, on länsivaltojen vaikea ongelma. Yksimielisyyttä esiintyy siinä, että Venäjää tulisi rangaista sen hyökättyä täysin voimin demokraattisesti hallittua itsenäistä rajanaapuriaan vastaan huonosti verhotulla tekosyyllä, että operaation tarkoituksena oli vahvistaa ja turvata Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa olevia venäläisiä rauhanturvaajia. Mutta keinot rangaista voimistuvaa, hyökkäävää ja entistä suurvalta-asemaansa tavoittelevaa maata ovat vähissä.
USA:ssa esitetään, että Venäjä suljetaan pois kansainvälisistä klubeista, joihin se päästettiin NL: romahdettua ja uusien vapaamielisten tuulien puhaltaessa entisessä tsaarien ja diktaattorien maassa. Mutta niiden vaikutus lienee lähinnä symbolinen, ja helposti aiheuttaa vastatoimia Kremlin voimakaksikolta. Venäjän mahdollisuudet kiristää Eurooppaa öljyruuveilla lisääntyivät Georgian operaation myötä. Joku öljy-yhtiö on jo keskeyttänyt öljytoimituksensa Georgian öljyjohdon kautta. Tämä on en…
TIISTAI 12.08.08
1. ISRAEL VALMISTAUTUU juutalaisten massamuuttoon Georgiasta kahtena aaltona, ensimmäinen parin viikon ja seuraava kahden kuukauden sisällä, kertoo maahanmuutto-ministeri Eli Aflalo. Jewish Agencyn johtaja Zeev Bielski osallistuu ulkoministeriön ja Georgian juutalaisjohtajien ja muiden hallituksen virkailijoitten kanssa hätäkokoukseen, jossa käsitellään Georgian sodan aiheuttamaa tilannetta. Georgiassa lienee 13 000 juutalaista.
Ainakin 60 juutalaista Georgiasta on jo allekirjoittanut maahanmuuttosopimuksen, tusinoittain lisää halukkaita on odottamassa toimenpiteitä. Jewish Agency sanoo järjestävänsä muuttajille omat lentonsa, ja jos ne osoittautuvat mahdottomiksi sotatilanteen johdosta, se harkitsee maayhteyksiä Armenian, Azerbaijanin ja Turkin kautta. Aflalo totesi, että hälventääkseen juutalaisten maahanmuuttajien pelkoja työpaikoista ja asunnosta Israelissa, hän on laatinut laajennetun paketin heidän varalleen. (JP)
2. VENÄJÄN pommitettua Tbilisin kan…
MAANANTAI 11.08.08
1. ”VENÄJÄ EI SALLI vihamielistä hallitusta naapurimaassa. Sen varmistamiseksi se käyttää asevoimiaan”, luonnehtii Venäjän asiantuntija Amnon Sella Herzlian tutkimus-keskuksesta Georgian ja Venäjän välille syntynyttä konfliktia. Hän lisää, että Georgian presidentti Saakasvili on nuori ja kokematon kansainvälisissä asioissa, joka ei aina harkitse tarpeeksi ennen päätöksiään. Hän lähetti Georgian joukot Etelä-Ossetiaan, koska siellä oli tapahtunut joitain väkivaltaisuuksia, mutta hän ei huomioinut Venäjän vain odottavan tilaisuutta voidakseen levittää vaikutusvaltaansa tähän entiseen NL:n osavaltioon. Venäjän intresseissä painoivat öljytoimitusten valvonnan ohella Naton laajentumishankkeet Venäjän naapurimaihin sekä USA:n suunnitelmat ohjustentorjunta-asemien rakentamiseksi Itä-Euroopan maihin. Israel toivoi saavansa öljyä Georgian kautta kulkevasta putkesta.
VENÄJÄN asevoimien suhteettoman suuri käyttö Georgian 18 000 miehen armeijaa vastaan osoittaa, mitkä se…
SUNNUNTAI 10.08.08
1. TÄNÄÄN sunnuntaina 10.08.08, juutalaisen kalenterin mukaan yhdeksäs Av-kuuta (Tisha B´Av) juutalaiset kaikkialla maailmassa hiljentyvät muistelemaan kaikkia niitä kauhuja, mitä juutalaiset ovat joutuneet kokemaan juuri tänä vuoden päivänä. Kertauksen vuoksi esittelen muutamia tunnetuimpia tapauksia.
- Ensimmäinen Temppeli tuhottiin Babylonian toimesta v. 586 eKr.
- Roomalaiset hajottivat toisen Temppelin v. 70 jKr.
- Bar Kochba kapina kukistettiin v. 135 jKr. Temppelivuori tasoitettiin v. 136.
- Juutalaiset karkotettiin Italiasta 1000-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Englannista 1300-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Espanjasta v. 1492.
- I Maailmansota alkoi tänä päivänä v.1914.
Luettelo ei ole täydellinen, mutta määrätyt päivät näyttävät olevan kohtalokkaita juutalaisille.
INN kertoo hyvän uutisen: Messias syntyy tänä vuoden päivänä kuin osoitukseksi, että kaikkeen hävitykseen liittyy myös lunastus; ettei Israelin Pyhä ole hylännyt kansaansa.
Näin kertovat To…