Friday, August 26, 2016

PERJANTAI 26.08.2016

PERJANTAI 26.08.2016
01.ISRAELIN kesä alkaa siirtyä historiaan ja syksyn elkeet alkavat näkyä luonnossa eikä vähiten säätiloissa. Uimarannoilla kauden loppumisesta kertovat artikkelit, joissa keskitytään enemmän rantojen siivottomuuteen kuin niiden käyttäjiin. Israelissa ei burkini, musliminaisten käyttävä uimapuku, ole herättänyt sellaista huomiota kuin Euroopan hiekkarannoilla, mikä on ihan hyvä. Meillä on ongelmia tarpeeksi ilman sitäkin.

SÄÄTILAT tänään.
Jerusalem 21 -30; Tiberias 27 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 29 -39 +C-astetta.
Lämpötilat pysyttelevät melkoisen tasaisesti tämän päivän lukuja seuraillen, mutta pilvisyys lisääntyy maanantaista alkaen lämpötilan vähän laskiessa.

02.IRAN jatkaa käsittämätöntä ja sivullisen mielestä tyhmää USA:n vastaista politiikkaansa, mitä ei uskoisi todeksi, sillä niin paljon Obaman hallitus on kumartanut tämän uuden liittolaisensa puoleen entisen liittolaisensa Israelin kustannuksella. Obaman mieltymys Iraniin lienee sukuperintöä siitä, että hänen kenialainen isänsä oli shia-muslimi tai ainakin kannatti niitä.

IRANIN laivaston ja IRGC:n ohjusveneet häiritsivät USA:n hävittäjää Persianlahdella tavalla, mitä USA:n viran-omaiset kutsuvat vaaralliseksi joutuen lähelle yhteen-törmäystä. Suurten merialusten kääntyminen ja ohjaus vaativat runsaasti tilaa. Raportin mukaan ainakin kolme iranilaisalusta osallistui häirintään yhden niistä tullessa 180 metrin päähän, minkä johdosta hävittäjä ampui varoituslaukauksia.
USA:n torstaina antaman ilmoituksen mukaan häirintää tapahtui kolmessa eri tilanteessa. Pahimmat tilanteet sattuivat keskiviikkona, jolloin iranilaisten nopeakulkuiset ohjusveneet tulivat aseet paljastettuina lähelle kahta Yhdysvaltain ohjusristeilijää.  
Iranin antamassa lausunnossa todetaan, että Iran tulee puolustamaan merialueitaan kaikkia rikkojia vastaan, mutta häirinnät tapahtuivat kansainvälisillä vesillä. Mikä Iranin mullah-johtajien tarkoituksena lieneekin, tällaiset välikohtaukset lisäävät suolaa Obaman verestäville haavoille, sillä niin kärkevää arvostelua Obaman suurimpana saavutuksenaan pitämä P5+1 maiden ja Iranin väille allekirjoitettu sopimus on saanut sekä USA:ssa että sen liittolaismaissa.  http://www.timesofisrael.com/us-warship-fires-warning-shots-at-iranian-boats/

03.KANSAINVÄLINEN tutkijaryhmä Syyriassa päätyi toteamukseen, että ISIS-joukot ovat käyttäneet taisteluissaan sinappikaasua, mutta että myös Syyrian hallituksen joukot ovat käyttäneet "barbaarisia aseita". USA on jo aiemmin syyttänyt, että Assadin armeija käyttää tynnyripommeissaan teollista kloriinia.
Kansainvälisen tutkijaryhmän laatima raportti vuosista 2014 ja 2015 kierteli YK:n tiloissa keskiviikkona, Ryhmän lähetti Syyriaan YK ja yksityiset kemiallisten-aseiden käyttöä seuraavat ja tutkivat järjestöt.
Vuosi sitten YK:n turvallisuusneuvosto perusti järjestön OPCW ydinaseitten käyttämisen estämistä varten, sekä YK:n tutkimuselimen Joint Investigative Mechanism (JIM, yhteinen tutkimus-mekanismi), jonka tehtävänä on selvittää kemiallisten aseitten käyttäjät Syyriassa.
USA:n hallitus syytti jo 2013 Syyrian hallituksen joukkojen käyttävän kemiallisia aseita, ja maailma oli jo valmistautunut siihen, että USA tekee ilmaiskuja Syyrian armei9jan kohteita vastaan. Obama kuitenkin arkaili eikä määrännyt hyökkäyksiä Syyrian alueille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4846237,00.html

04.HAARETZIN artikkelissa kerrottiin keskiviikkona, että Israelin puolustusarmeija IDF oli sulkenut 7 kansiota, joissa selvitettiin armeijan sotilaitten siviileihin kohdistuvista laittomuuksista vuoden 2014 kesäsodan, Protective Shield aikana.
Artikkelin mukaan PA kehotti Haagin Kansainvälistä Oikeutta ICC tämän seurauksena kiirehtimään syytetoimiaan Israelia vastaan väitettyjen sotarikosten johdosta.
PA:n pääneuvottelija tunnettu Saeb Erekat esitti syytöksen Israelille oman pesänsä puhdistamisesta ja lähetti sen vuoksi kiireellisen kirjeen ICC:n syyttäjille, ettei vain sen aloittama syytekampanja pääse unohtumaan.
Kansainvälisen lain asiantuntijat ovat varoitelleet, että PA:n junailema syytekampanja voi sattua omaan nilkkaan, sillä PA/PLO:n suorittamat sotarikokset ovat aivan ilmeiset ilman tarkempia tutkimuksiakin.
Erekat kutsui Israelin hallitusta "kolonialistiseksi", joka Geneven sopimuksen vastaisesti pommitti siviilialueita, sairaaloista, kouluja ja YK:n omistamia rakennuksia surmaten 487 lasta unohtaen kokonaan, että Hamas käytti lapsia ja muita siviilejä suojakilpenään taistelijoittensa ja sotilaskohteittensa edessä sekä kehotti siviilejä kokoontumaan talojen katoille, joita iAF ilmoitti etukäteen pommittavansa määräajan kuluessa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-military-advocate-general-issues-update-on-2014-gaza-war-related-criminal-investigations/2016/08/24/,
05.TURKIN kaakkoisosassa Sizren kaupungissa lähellä Syyrian rajaa räjäytetty autopommi surmasi ainakin 8 poliisia ja haavoitti 45 sivullista.
Uhrien lukumäärä on alustava, ja tulee muuttumaan tutkimusten jatkuessa.
Turkki syyttää räjähdyksestä kurdien työväenpuoluetta PKK, joka taistelee kurdien oikeuksien puolesta kaikkialla Turkissa. Autopommi räjäytettiin lähellä poliisin päämajaa Sirnakin provinssissa, jossa asuu paljon kurdeja.
Poliisi korjasi uhrilukuja todeten: Ainakin 9 ihmistä kuoli ja haavoittuneita on 64.

06.UUTISIA LYHYESTI
·       YK vaatii, että Israelin pidättämä UNDP työntekijä Wahid Abdullah Borschille, 38, on myönnettävä diplomaatin asema, ja että UNDP:n edustajan tulee saada oikeus tavata Borsch. Israelin rajapoliisi pidätti hänet heinäkuussa epäillen hänen lypsäneen YK:n myöntämistä avustusrahoista miljoonia USD Hamasille, jonka jäsen hän oli nuoresta alkaen. YK tarkastelee kysymystä kokonaan laillisuuden ja käytännön perusteella huomioimatta Borsch:n syyllistymistä rikoksiin Hamasin hyväksi, joka USA:ssa määriteltiin terrorijärjestöksi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/un-demanding-diplomatic-immunity-for-hamas-agent/2016/08/26/,
·       YK:n oikeusviraston Beersheban kaupungille lähettämässä kirjelmässä, jossa vaaditaan UNBD:n työntekijälle diplomaatin asemaa, käytetään Beershebasta arabiankielistä nimeä Ber Asaabeaa, mikä osoittaa YK:n muuttuneen arabijohtoiseksi. Artikkelissa todetaan, että YK näyttää saaneen arabi-lakimiehiä palveluksensa, ja että se seuraa UNESCO:n jalanjälkiä, jonka määritelmän mukaan kaikki juutalaisten pyhät ja pyhimmät kohteet ovat muslimikohteita ilman juutalaista yhteyttä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/un-demanding-diplomatic-immunity-for-hamas-agent/2016/08/26/,
·       Muslimiveljeskunta ja ISIS eivät tavanomaisten artikkelien mukaan veljeile keskenään, mutta Majid al-Dabbas välittämän tiedon mukaan Muslimiveljes-kunta johtaa yhdessä ISIS:n kanssa alaikäisille tarkoitettua harjoitusleiriä, jossa lapsille opetetaan Jordaniassa ISIS-joukkojen käyttämää sotataitoa ja ideologiaa. Jordanian hallitus on valvonut tarkkaan sekä ISIS:n että Muslimijärjestön toimia peläten niiden voivan ulottaa Syyrian sisällissodan Jordaniaan Abdullah II:n hallitukisen kaatamiseksi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-muslim-brotherhood-running-isis-childrens-training-camp-in-jordan/2016/08/25/
·       Turkissa vieraillut USA:n varapresidentti Joe Biden vakuutti Turkin presidentti Erdoganille, että USA tekee kaikkensa ja enemmänkin voidakseen karkottaa maasta Erdoganin verivihollisen Methulla Gulenin, joka asuu pakolaisena Pennsilveniassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/biden-reveals-us-going-out-of-its-way-to-extradite-erdogans-archenemy/2016/08/25/,
·       Israelin poliisi pidätti aikaisin perjantaiaamuna 13 juutalaista palvojaa Joosua Bin Nunin hauta-kammiolla Kfil Haratin arabikylän vieressä Samariassa, jonne he olivat menneet ilman lupaa ja poliisi tai sotilassuojaa. Kylä kuuluu A-alueeseen, jossa PA:lla pn täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Juutalaisille näyttää olevan yhä vaikeampaa pidättyä omimasta koko Juudean ja Samarian aluetta Israelin maahan kuuluvana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216981,
·       Turkin joukot tunkeutuivat Syyrian alueelle tekosyyllä, että se haluaa karkottaa rajan tuntumassa olevat IS:n joukot veristen terrori-iskujen jälkeen Turkin puolella, josta se syytti IS:ä. Nyt näyttää yhä selvemmältä', että todellinen syy Turkin tunkeutumiseen Syyrian alueelle on sen pohjoisoassa toimivat kurdijoukot, joiden pää-määränä myös oli karkottaa IS:n joukot. Turkki pelkää, että Kurdit pyrkivät muuttamaan alueen kurdien itsehallintoalueeksi, mitä Turkki ei voi hyväksyä. Se antoi kurdijoukoille uhkavaatimuksen vetäytyä Eufratin taakse, mutta kuten artikkelissa todetaan, kurdit eivät halua sitä. Tämä johti yhteenottoihin Turkin ja kurdijoukkojen välillä. Artikkelin mukaan USA yhtyi Turkin uhka-vaatimukseen kurdeille vetäytyä Jarablusin kaupungin läheisyydestä, mutta kurdit päättivät jäädä, mikä johti taisteluihin Turkin ja kurdijokkojen välillä. Ne alkoivat torstaina ja jatkuivat perjantaina. Kurdeille tuli shokkina USA:n luopuminen heistä ja tukea Turkin vaatimuksia. Tämäkin episodi osoittaa Obaman hallituksen epävarman ja häälyvän ulkopolitiikan, joka sytytti koko Pohjois-Afrikan tuleen ja jatkuu edelleen Israelin naapurimaissa.

Wednesday, August 24, 2016

KESKIVIIKKO 24.08.2016

KESKIVIIKKO 24.08.2016
01.MAA tärähtelee Italian keskiosissa. Rooman ja Rietin kaupungeissa tuhoten taloja ja ajaen ihmisiä ulos kaduille puoli neljän maissa aamuyöstä. Voimakkuudeksi mitattiin 6.1 – 6.2 R-astetta. Uhrien lukumäärästä ei ole vielä tietoa, mutta niitä lienee tullut talojen luhistuessa ihmisten päälle etenkin 2700 asukkaan Rietissä.
Israelissa on ennustettu jo vuosien ajan suurta maanjäristystä, joka koskisi Jerusalemin aluetta ja edelleen Jordanjoen laaksoa myöten Beit Sheanin alueelle ja sieltä viistosti Välimereen, noudatellen mannerlaattojen reunoja, jotka rauhattomina hankaavat toisiaan kuin painajaisunia näkevät ihmiset. http://www.timesofisrael.com/magnitude-6-1-quake-rattles-rome-and-central-italy/,

02.ISRAELISSA armeija seuraa Gazan alueen aseistamista Hamasin toimesta, ja siksi se iski tilaisuuden tarjoutuessa 50 kohteeseen, joiden se sanoi kuuluvan Hamasin valmisteluihin seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa.
Puolustusministeri Liberman sanoi, ettei Israel voi istua kädet ristissä seuraten sivusta Hamasin aseistautumista. Muutamien arabien sanotaan haavoittuneen iskuissa, vaikka IAF iskee useimmiten asumattomille alueille.

Liberman puhui näitä vieraillessaan IDFn tukikohdassa Havat HaShomer Galileassa yhdessä IDF:n apulais-komentajan Yair Golanin kanssa. Iskut tuomittiin kovin sanoin arabimaissa, mutta Egyptin lähettiläs sanoi, ettei Israelia voida syyttää terrorismista saaden haukut päälleen maansa ulkoministeriön taholta. Israel on se paha poika, teki se jotain pahaa tai oli tekemättä, minkä jopa YK:n eroava pääsihteeri Ban ki-Moon totesi vieraillessaan Israelissa tekemättä asialle mitään.
IDF on ollut ahkerana pyrkiessään estämään arabien aseistautumista Juudean ja Samarian alueilla. Öiseen aikaan tehdyillä ratsioilla IDF:n sotilaat löysivät 7 aseverstasta lähinnä Hebronin ja Betlehemin alueilla. Rauhanruhtinaan syntymäkaupunki on muotoutunut PA:n toimesta vihan ja terrorin pesäpaikaksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-IDF-raids-uncover-illegal-weapons-in-West-Bank-464818,

Presidentti Reuven Rivlin määrittelee IDF:n toimia näin: "Me emme halua sotaa, mutta me olemme valmiit" vieraillessaan tiistaina Gazan alueen rajan pinnan juutalaisyhteisöissä ja saatuaan tilannekatsauksen armeijan yleisesikuntapäälliköltä Gadi Eisenkot.
Rivlin arvioi, että rauhaa rakastavia kansalaisia asuu molemmin puolin rajaa, mutta saatuaan tilanne-katsauksen armeijan komentajilta hän uskoo IDF:n pystyvän vastaamaan mihin haasteeseen tahansa ammattimaisesti.
IDF:n perinteisiin kuuluu saada kaikki sotilaansa tai heidän jäännöksensä kotiin. Gazan taisteluissa kadonneita sotilaita ovat Hadar Goldin ja Oron Shaul, jotka kaatuivat Gazan kesäsodan 2014 taisteluissa, mutta joiden ruumiita ei saatu korjattua talteen. Israel on diplomaattisia kanavia pitkin pyrkinyt saamaan Hamasia luovuttamaan heidän jäännöksensä, mutta Hamas halunnee hyötyä siitä vaatimalla Israelia vapauttamaan tuomittuja terroristeja-Tästä Netanyahun aloittamasta tuomittujen ja tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttamisesta on tullut uusi kaupankäyntiväline, mitä erityisesti terrorin uhrien omaiset vastustavat.

IAF:n massiiviset ilmaiskut Gazan kaistalle sunnuntaiyönä muodostavat tarkkailijoitten mukaan uuden käytännön. Entisen käytännön mukaan vastaiskut mitoitettiin vastustajan iskun mukaan: yksi ilmaisku ammutusta raketista. Nyt Sderorin kaupunkiin ammuttuun rakettiin, joka ei aiheuttanut uhreja tai tuhonnut omaisuutta, vastattiin massiivisilla ilmaiskuilla kahtena aaltona. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-A-war-game-shift-464801ww

03.KUUTISENKYMMENTÄ Breslov Hassidim juutalaista olivat tiistaiyönä tunkeutuneet ilman vaadittua ennakko-lupaa sekä poliisin ja IDF:n suojaa Nablusin (Sikemin) kaupungin kyljessä sijaitsevalle Josefin haudalle.
Josefin hautakammiona tunnettu alue on A-aluetta, joka on PA:n täydessä valvonnassa, mutta jonne pääsy varmistettiin Oslon sopimuksissa. IDF kuitenkin vaatii, että vierailuun kammiolla tulee saada ennakkolupa ID:ltä ja poliisilta, jotka myös vastaavat vierailijoiden turvallisuudesta. Kammiolla vierailevat ovat usein joutuneet Nablusin asukkaitten kivittämiksi. Joissakin tapauksissa PA:n poliisit ovat pahoinpidelleet vierailijoita uhaten käyttää tuliaseitaan.

MYÖS Breslov Hassidim palvojien käyttämä bussi joutui kivisateeseen ja tilanne kehittyi poliisin tiedottajan Luba Samrin mukaan vaaralliseksi. Samri kertoi journalisteille, että luvaton vierailu A-alueella on rikollinen teko. Poliisi pidätti useita hautakammiolle tulleita palvojia päästäen heidät myöhemmin vapaaksi, mutta kielsi heitä vierailemasta hautakammiolla 15 päivän aikana.
Breslov Hassidim pelastusoperaatio suoritettiin yhteis-työssä IDF:n ja poliisin kanssa.

Samarian alueneuvosto järjestää kerran kuukaudessa ja suurten juhlapyhien aikana IDF:n kanssa vierailuja Josefin hautakammiolla. Neuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan sanoi, että luvattomat vierailut vaikeuttavat neuvoston virallisesti sovittujen vierailujen järjestämistä. Hän totesi haluavansa tilannetta, jossa juutalaiset voivat vierailla kammiolla viikon jokaisena päivänä.

Breslov Hassidim järjestön asianajaja Itamar Ben Gvir kritisoi poliisin suorittamia pidätyksiä todeten, että aiempien Israelin ja PA:n välisten sopimusten mukaan juutalaisilla on vapaa pääsy Josefin hautakammiolle.

Vuonna 2011 Breslov Hassidim läsen Bem Yopsef Livnat, ministeri Limor Livnatin serkku sai surmansa haudalle tulleiden PA:n poliisin luodeista ja 4 muuta haavoittui. He olivat tulleet haudalle ilman IDF:n lupaa ja suojaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-rescues-60-Bretzlev-worshipers-from-Nablus-464819

04.HAMAS valmistautuu kuntavaaleihin julkistamalla lentolehtisiä, joissa on kuvia Gazan uusista taloista ja kaduista ja suunnitelmista puistoiksi ja virkistysalueiksi väittäen, että Gaza on nyt kauniimpi kuin ennen. Hamas voitti edelliset vaalit 2016 ja uskoo voittoon nytkin. Hamasin vaalilause ja – mainokset romuttavat myytin Gazasta saarrettuna ja suurena keskistysleirinä.
PA ja Fatah puolestaan pyrkivät vastaamaan Hamasin haasteeseen kehottaen kansalaisia kokoontumaan PA:n ja Mahmoud Abbasin taakse. Abbas itse sanoo uskovansa
voittoon sekä Länsirannalla että Gazassa. Abbasin väsähtänyt ja ponneton esiintyminen sekä kotona että ulkomailla ei ole omiaan rohkaisemaan kansalaisia.
He eivät hyväksy, että Abba suostui tapaamaan Netanyahun Kairossa Egyptin suojeluksessa pitäen sitä ajan haaskaamisena ilman selviä myönnytyksiä Israelilta.
He vaativat "setlementtitoiminnan" lopettamista, vankien vapauttamista sekä PA:n poliisin ja IDF:n välisen yhteistoiminnan lopettamista, mitä myös Hamas vaatii.
Abbas ilmoitti myöhemmin vastoin aiempaa vaatimustaan, että rakennustoimien lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä tulee toteuttaa rauhankeskustelujen alettua.

SEKÄ IDF että PA:n poliisi ovat pidättäneet Hamasin jäseniä ja kannattajia Juudeassa ja Samariassa, ja IDF:n äskeiset ratsiat asetehtaitten löytämiseksi osoittavat ilmapiirin räjähdysalttiutta Juudeassa ja Samariassa.   
Ei näytä olevan mitään takuita Fatahin vaalivoitosta enempää Gazassa kuin Juudean ja Samarian alueillakaan.

Hamasin vaalivoitto voi asettaa Israelin hallituksen vakavan kysymyksen eteen: Onko aika Israelin lopultakin saattaa voimaan Balfourin julistuksen ja Kansainliiton v. 1922 päätös juutalaisvaltion ulottamisesta koko Juudean ja Samarian alueille Jordanjoesta Välimereen – jättäen kuitenkin Jordanian sen ulkopuolelle.
Tuskin mikään Israelin hallitus - väristä ja puoluekannasta riippumatta - voi hyväksyä Hamasin johtamaa hallitusta Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/eyeing-elections-palestinians-vote-to-tamp-down-on-gaza-flare-up/

05.SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 27 -37; Suolameri 30 -39; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötila noussee vielä perjantaihin saakka 21 -32 lukemiin, mutta lauantaina pilvisyys lisääntyy ja lämpötilat alenevat.

06.UUTISIA LYHYESTI

·       Turkin hallitus katsoi Islamin Valtion haastaneen sen tavalla, jota turkkilainen ylpeys ei voi niellä Gaziantepin terrori-iskun jälkeen, jossa 54 ihmistä sai surmansa ja satakunta haavoittui häätilaisuuteen tehdyssä itsemurha hyökkäyksessä. "Turkin armeija ja koaliittion joukot aloittivat sotilasoperaation Jarablusin alueilla Aleppon provinssissa Syyriassa puhdistaakseen ne Daeshin (IS:n) joukoista", kuten pääministeri Binali Yildirimin lausunnossa todetaan. Anadolun uutistoimiston mukaan operaatio alkoi neljältä aamulla. NTV:n haastattelussa apulais-pääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että operaatio liittyy kansallisen turvallisuuden varmistamiseen. Hän lisäsi, että Gaziantepin isku ylitti kaikki normit ja sovinnaisuudet ja antoi armeijalle oikeuden toimia. Samana päivänä USA:n varapresidentti Joe Biden on määrä saapua Turkkiin sopiakseen Syyrian tilanteesta. Huomioitsijat sanovat, että Turkki lähetti massiivisia panssari-joukkoja kohti Syyrian rajaa, ennakoiden pian tapahtuvaa hyökkäystä. Turkin armeija lähetti erityisjoukkoja Syyrian puolelle rajaa valmistellen armeijan hyökkäystä. http://www.timesofisrael.com/turkish-tanks-mass-advance-towards-syrian-border,

·       Italian maanjäristyksessä on tämän hetken tietojen
mukaan kuollut ainakin 6 ihmistä ja kymmeniä vuoristo kyliä tuhoutunut maan keskiosissa. Järistyksen keskuksen lähellä sijaitseva Norcian kylä Umbrian provinssissa kärsi suuria vaurioita talojen tuhoutuessa, mikä voi nostaa kuolonuhrien määrää. Sähköjohtojen vaurioituessa monet kylät joutuivat ilman sähkövirtaa, ja maanvyörymät tukkivat teitä. http://www.timesofisrael.com/at-least-six-dead-as-italy-hit-by-powerful-quake/.
·       Aqaban lahdella valui mereen 200 tonnia raaka-öljyä, mikä sai Israelin viranomaiset tarkkaan seuraamaan tilannetta, aiheuttaako vuoto vahinkoja Israelin puolella Eilatin hiekkarannoille. Israel tarjosi Jordanialle miehistöä ja välineitä Punaisenmeren puhdistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/aqaba-spill-dumps-200-tons-of-crude-oil-into-red-sea/,
·       Turkki kritisoi varsin selkein sanoin IAF:n ilmaiskuja Gazassa, mutta siitä huolimatta on valmis vaihtamaan diplomaatteja ja lähettiläitä maitten välillä lähipäivien aikana. http://www.timesofisrael.com/israel-turkey-to-exchange-ambassadors-in-coming-days/
·       Ramat Ganin safari-eläinpuutarhassa Tel Avivin liepeillä sarvikuonoemo synnytti terveen poika-vauvan. 23-vuotias Tanda-emo kuljetettiin Israeliin 13 vuotta sitten. Tämä oli sen 4. synnytys. Se alkoi tuottaa maitoa muutama päivä ennen synnytystä, ja ajoi pois 2-vuotiaan Teshi-tyttärensä. Safarin henkilökunta näki synnytyksen lähestyvän ja eristi emon ennen syntymää antaen sille samalla silmähoitoa. Synnytys sujui sujuvasti ilman komplikaatioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216868,
·       USA:n ulkoministeriö kehotti kaikkia USA:n kansalaisia poistumaan Gazan alueelta niin pian kuin suinkin. USA pitää Hamasia terrorijärjestönä. Uutinen ei kerro liittyykö kehotukseen muita syitä kuin Hamasin raketti-isku ja IAF:n ilmaiskut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216866,
·       Väärennettyjen israelilaisten dokumenttien valmistustehdas paljastettiin Samariassa Aktabeh-kylässä. 32-vuotias PA:n arabi tunnusti kuulusteluissa tehneensä satoja väärennettyjä ID-kortteja ja ajokortteja sekä kulkulupia myyden niitä 300 NIS hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216810,
·       Brysselin poliisi haavoitti naista, joka viidakko-veitsellä aseistettuna (ja Allahia avukseen huutaen?) ehti haavoittaa maanantaina kolmea sivullista. Hän on kotoisin Filippiineiltä. Hänet vietiin haavoittuneena sairaalaan 3 uhrinsa kanssa. Ennen tätä nainen riiteli bussinkuljettajan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216827.
·       PA:n vankiloissa kidutetaan pidätettyjä vankeja rutiininomaisesti, kuten tapahtuu useimmissa arabi-maissa. Äskettäin raportoitiin, miten PA:n poliisit surmasivat pidätetyn miehen kiduttamalla. Tapaus herätti YK:n virkailijoiden huomion tuomiten PA:n harjoittaman laittoman kidutuksen ja teloitukset. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/un-outraged-over-extrajudicial-execution-by-pa-cops/2016/08/24/,
·       Israelin arabit pahoinpitelivät turisteja. Paikalla ollut IDF:n sotilas meni väliin aseensa kanssa puolustaen heitä. Israelin poliisi pidätti sotilaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/tourists-assaulted-by-israeli-arabs-police-detain-confiscate-weapon-of-soldier-who-defended-them/2016/08/24/
·       Haaretz ja Peace Now aloittivat julkisuuskampanjan väärin perustein hyökkäämällä Israelin hallituksen antamaa lupaa vastaan rakentaa Hebronin ns. H2 alueelle puolen eekkerin maapohjalle asuntoja. Niiden määrää ei annettu, mutta kokemukseen perustuen siihen mahtunee 15 -25 asuntoyksikköä. http://www.jewishpress.com/news/haaretz-on-warpath-against-new-hebron-jewish-housing/2016/08/23/


Sunday, August 21, 2016

SUNNUNTAI 21.08.2016

SUNNUNTAI 21.08.2016
01.TURKKI on nousemassa uutisaineiston kärkeen monellakin tasolla. Turkin parlamentti hyväksyi suhteiden sovittelusopimuksen Israelin kanssa, jolla lähes katkenneet diplomaattisuhteet voidaan aloittaa uudelta pohjalta, ja parantaa suhteitaan Egyptiin ja Iraniin.  
Turkin suorasanainen presidentti Recep Tayyip Erdogan on osoittanut hänelle harvinaista joustoa saadakseen sopimuksen syntymään, ja hän myös antoi myöten vaatimuksestaan, ettei Syyrian presidentti Bashar Assad saa jatkaa virassaan ylimenokauden aikana.
Turkki luopui vaatimuksestaan saada viedä avustuseriään  Gazaan ilman Israelin tarkastusta, ja luopui myös vaatimuksestaan Gazan kv. kauppasaarron poistamiseksi ehtona sopimukselle.
Turkin apulaispääministeri Mehmet Sinset kaavailee matkaa Israeliin, mikä oli mahdoton ajatus ennen sopimusta. "Sovinto Israelin kanssa hyödyttää Turkkia ja koko aluetta" Simset totesi ynetnews.com mukaan lisäten: "Toivon voivani vierailla Israelissa seuraavan ulkomaan vierailukierrokseni yhteydessä".

ISRAELISSA sovinnon syntymistä tervehdittiin ilolla ja pääministerin kanslian julkistamassa lausunnossa todetaan: "Israel tervehtii tyydytyksellä sopimuksen ratifiointia ja odottaa sen pikaista toteuttamista mukaan lukien lähettien vaihtamista maiden välillä".

Diplomaattisuhteet jumiutuivat vuonna 2010 tapahtuneen Turkin hallituksen tukeman Mavi Marmaran johtaman laivasaattueen yrittäessä murtaa kauppa-saartoa, minkä IDF:n merivoimien kommandot pyrkivät estämään vaatimalla saattuetta muuttamaan kurssinsa Ashdodin satamaan tarkastusta varten. Koska pyyntöön ei suostuttu, IAN:n kommandot valtasivat Mavi Marmnara aluksen. Sotilaat nousivat laivaan aseettomina vain väripyssyillä varustettuina, mutta aluksessa olleet aktivistit hyökkäsivät sotilaitten kimppuun metalli- ja puukartuilla, tuoleilla, kirveillä ja jopa käsiaseilla hakaten useita heistä sairaalakuntoon. Lopulta IDF antoi sotilailleen käskyn vastata hyökkäykseen kovin panoksin.
Yhdeksän turkkilaista aktivistia sai surmansa, yksi kuoli myöhemmin haavoihinsa, mutta alus otettiin valvontaan ja ohjattiin Ashdodin satamaan. Aluksesta ei löydetty mitään avustustarvikkeita vakuutteluista huolimatta.

Turkin parlamentin ratifioiman sopimuksen mukaan Israel maksaa surmattujen omaisille 25 miljoonaa USD sekä sallii Turkin vievän avustustarvikkeita Gazaan maitse Israelkin valvomien rajaterminaalien kautta. Turkki on kiinnostunut osallistumaan ministeri Israel Katzin esittämän saaren rakentamiseen Gazan rannikon edustalle, joka toimisi satamana Israelin valvonnassa.
Israel oli hyväksynyt sovintosopimuksen jo aiemmin.

ISRAELISSA monet varoittivat sopimuksesta Turkin kanssa muistuttaen, ettei Erdoganiin voi luottaa. Hänet tunnetaan mestarimanipuloijana, ja Turkin siirtyessä demokratiasta yhä selvemmin islamilaiseksi valtioksi on pelättävää, että Erdogan voi käyttää esimerkkinä Hudaibiyan sopimusta, jonka Muhammad teki Mekkaa hallitsevan heimon kanssa vain rikkoakseen sen saatuaan kootuksi tarpeeksi vahvan armeijan Mekkan kaupungin valtaamiseksi. Erdogan lausui demokratiasta näin: "Se on kuin nousemista raitiotievaunuun, josta jäädään pois päästyään haluamalleen pysäkille". http://www.timesofisrael.com/with-detente-agreed-turkeys-deputy-pm-eyes-israel-trip/

02.TURKISSA jatkuvat edelleen heinäkuun 15. päivänä tapahtuneen vallankumousyrityksen seurauksena aloitetut laajamittaiset puhdistustoimet hallitusta vastustavien eliminoimiseksi valtion viroista, mikä kohdistuu voimallisena armeijan päällystöä, oikeus-laitosta, opetusalaa ja yleensä koko yhteiskuntaan epäonnistuneen kaappausyrityksen johtajana pidetyn muslimioppineen Fethullah Gulenin kannattajien etsimiseksi ja poistamisesta viroistaan.
36 000 kansalaista pidätettiin kuulusteluja varten ja 17 000 on julistettu vangituiksi. 270 ihmistä sai surmansa kaappausyrityksen aikana.
USA:ssa maanpaossa asuva Gulen kiistää kaikki syytökset osallisuudestaan kaappausyritykseen. USA:n oikeusviranomaisia matkustaa pian Turkkiin keskustelemaan Erdoganin vaatimuksesta Gulenin luovuttamisesta Turkkiin vastaamaan syytöksiin oikeudessa. Myös varapresidentti Joe Biden matkustaa lähiaikoinaTurkkiin samoissa asioissa. Turkki sanoo toimittaneensa USA:lle 84 Gulenia koskevaa kansiota ennen kaappausyritystä ja 4 sen jälkeen.

TURKIN armeijan joukot piirittivät USA:n Turkissa olevan sotilaslentokentän ja tukikohdan väittäen sen olevan varotoimi tukikohdan ja siellä olevien USA:n joukkojen suojelemiseksi. Tukikohdassa on tiettävästi USA:n omistamia ydinpommeja, mikä asettaa sen erittäin vaaralliseen asemaan. Turkki katkaisi tukikohdasta veden ja sähköt, mutta lienee palauttanut niiden toimitukset. http://www.timesofisrael.com/us-officials-heading-to-turkey-to-discuss-clerics-extradition/,

03.TURKISSA on sattunut viime päivien aikana useita pommituksia, joissa sai surmansa 4 ihmistä ja useita haavoittui. Pommitukset lienee tehnyt kurdijärjestö PKK, joka käy epätoivoista sotaa Turkin hallitusta vastaan, mutta myös Syyriassa taistelevilla terrorijärjestöillä lienee selvittämättömiä välejä Turkin kanssa.. Pommitukset tehtiin Syyrian rajan tuntumassa.

LAUANTAIYÖNÄ Etelä Turkin Gaziantepin kaupungissa tehty itsemurhapommitus surmasi viranomaisten mukaan ainakin 30 ihmistä ja haavoitti 94.
Kaupungin kuvernööri Ali Verlikaya kutsui häätilaisuuteen tehtyä terrori-iskua kauhistuttavaksi terrorihyökkäykseksi poliisien ja pommieksperttien pyrkiessä selvittämään. oliko isku Israelin Valtion vai kurdikapinallisten suorittama.
"Me tuomitsemme ne petturit, jotka järjestivät ja suorittivat tämän hyökkäyksen", Verlikaya totesi.

Ei olevälitöntä tietoa, mikä järjestö oli iskun takana, mutta Dogan uutistoimisto arvioi AKP:n kansanedustajan Samil Tayyarin lausunnon perusteella, että merkit viittaavat Daeshin, Islamin Valtion, olleen iskun takana. Tayyri totesi, että alueella asuu paljon kurdi-veljiä, kuten hän sanoi, mikä sulkee pois kurdien oallisuuden.
Kurdimyönteisen Kansan Demokraattisen Puolueen HDP edustaja sanoi, että useita puolueen jäseniä oli mukana häätilaisuudessa, kuten myös naisia ja lapsia.

Hääseremonia suoritettiin ulkosalla. Erään journalistin mukaan suunnaton räjähdys tuntui koko kaupungissa.
TURKIN apulaispääministeri Mahmet Siksek sanoi, että isku oli barbaarinen. "Isku häätilaisuuteen osoittaa erityistä julmuutta, mikä ylittää inhimiliset normit". http://www.timesofisrael.com/many-wounded-in-blast-at-turkish-wedding/

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Brasilian joukkue voitti jalkapallon kultaa Rio2016 kisoissa voitettuaan rangaistuspotkukilpailun Saksan joukkueen kanssa varsinaisen peliajan päätyttyä tasapeliin. Lopullinen tulos oli 5 – 4 Brasilialle. Voitto oli mannaa Brasilialle, joka MM-Cupissa 2 vuotta sitten hävisi 7 -1 Saksan joukkueelle. http://www.timesofisrael.com/brazil-snags-first-olympic-soccer-gold-with-nail-biter-shootout-win/
·       Ranskassa syyttäjät päättivät aloittaa viha-syyte- tutkimukset mielen tasapainosta kärsivän miehen hyökättyä juutalaista miestä vastaan Strasbourgissa. Miehen tiedetään tehneen aiemminkin anti-semiittisiä hyökkäyksiä. Hyökkääjää syytetään aiotusta murhasta, mutta hänen väitteensä uskonnollisen vakaumuksen ja rodun vaatimuksista on viranomaisten mukaan tutkimusten alaisena. http://www.timesofisrael.com/man-charged-with-attempted-murder-for-stabbing-strasbourg-jew/,
·       Tarkkailijat ovat huomioineet, että Islamin Valtion, ISIS. Joukkojen joutuessa yhä ahtaammalle liittoutuneitten voimistuneitten vastahyökkäysten vuoksi, eurooppalaisten vapaaehtoisten määrä on noussut yllättävästi ehtiäkseen mukaan seikkailuun ennen sen loppumista. Tilastojen saaminen lienee vaikeaa, koska vapaehtoiset lähtevät useimmiten ilmoittamatta edes kotiväelleen aikeistaan, ettei heitä estettäisi. Taistelua Mosulin omistuksesta käydään nyt ilmaiskojen muodossa, ja maataistelut alkanevat muutaman kuukauden sisällä. http://www.timesofisrael.com/westerners-seen-flocking-to-battle-islamic-state-while-they-still-can/
·       Lontoon muslimipormestari uskaltautui mukaan Englannin työväenpuoluetta hajottaneeseen kiistaan, joka kohdistuu äärivasemmistoa kannattavan puheenjohtajan Jeremy Corbyn henkilöön. Lontoon pormestari Sadiq Khan sanoi, ettei Corby ole oikea henkilö johtamaan puoluettaan ja mahdollisesti koko maata, sillä hän ei ole pystynyt kokoamaan luotettavaa teamiä eikä ole saanut kansan kannatusta vastustaessaan EU:sta eroamista. Khan sanoo kannattavansa kilpailijaa Owen Smithiä, ja kehotti puoluetta erottamaan Corbyn. Corbyn juutalaisvastaiset lausunnot ovat nyt nousseet esiin vainoamaan häntä. http://www.timesofisrael.com/joining-labour-mutiny-london-mayor-says-corbyn-unelectable/
·       Ranskan kaupunkien kielto musliminaisten burkini-uimapuvun käyttämisestä on herättänyt asian- tuntijoitten vastustuksen, koska he katsovat kiellon vaikeuttavan muslimisiirtolaisten sulautumista muuhun väestöön. Burkini on lähes täysin peittävä asu, joka on kehitetty burka-viitasta. Burkinin sanotaan olevan epähygienisen ja sen käyttö etenkin sisäaltaissa on ongelmallista. http://www.timesofisrael.com/french-towns-ban-muslim-womens-beach-burkini/
·       Viettäessään maansa puolustusteollisuuspäivää lauantaina Iranin armeijan edustaja vakuutti, että Iran tulee jatkamaan tuhoavien ohjustensa kehittämistä ja rakentamista, ja tulee tarjoamaan tukeaan anti-sionistiselle armeijalle, kuten myös yksityisille sekä niille, jotka käyvät terrorisotia alueella. Heinäkuussa Iranin sanottiin suorittaneen neljännen ballistisen ohjuskokeen vastoin P5+1 maiden kanssa solmimaansa sopimusta, joka kieltää ne. Tiedustelulähteet kertoivat, että lähellä Istafania Pohjois-Korean teknologialla rakennettu ohjus räjähti pian laukaisun jälkeen. Raportin mukaan ohjuksen kantomatka oli n. 4 000 km, yli 2 kertaa Teheranista Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/iran-vows-to-improve-its-missiles-offers-support-for-anti-zionist-front/
·       Marokon kuningas Mohammad VI kehotti miljoonaa ulkomailla asuvaa Marokon kansalaista luopumaan ääri-islamilaisuudestaan ja sen sijaan osoittamaan rauhaa, tasapainoa ja yhteistyöhalua. http://www.timesofisrael.com/moroccan-king-calls-on-diaspora-to-reject-islamic-extremism/
SÄÄTILAT tänään.
Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Lämpötila alenee asteen tai parin verran ennuste-ajan eli keskiviikon loppuun mennessä taivaan pysytellessä pilvettömänä, vaikka ohut pilviverho estää suoraa auringon paistetta. Ilma on kuitenkin toistaiseksi helteinen.