Posts

Showing posts from October 21, 2012

PERJANTAI 26.10.12

PERJANTAI 26.10.12
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri Avigdor Liberman saivat runnottua vähäiset erimielisyytensä voidakseen sopia edustamiensa puolueitten, Likudin ja Israel Beitenun menosta tammikuun 22. päivän vaaleihin yhteisellä listalla. Tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään virallisten lausuntojen taakse ymmärtääkseen, miksi tällainen unioni tehtiin. Syyksi esitetään uusien tulokkaiden nousua poliittiselle taivaalle, mikä aiheuttaa epävarmuutta ja epäluuloa puolue-johtajissa, jokaisen vilkuillessa olkansa yli nähdäkseen, missä kilpailijat menevät. Derin nousu uudelleen Shas-puolueen johtoon herättää pelkoa, Olmertin mahdollinen asettuminen keskusta-vasemmisto liittoutuman johtoon on toinen, Yair Lapidin Atid-puolueen sovittautuminen poliittiselle rintamalle on arvailujen varassa puheenjohtaja Lapidin lausunnoista huolimatta, että puolue ajaa selvää kansallista linjaa, jossa huomioidaan juutalaisasutusten oikeudet Juudeassa ja Samariassa.
Kysymys on vielä aivan…

TORSTAI 25.10.12

TORSTAI 25.10.12
1. ARVIOLTA 80:n Gazasta ammutun raketin ja kranaatin jälkeen Egyptin välittämä tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä alkoi viime keskiyön paikkeilla. Israel ei periaatteessa neuvottele suoraan Hamasin tai muiden terrorijärjestöjen kanssa, siihen tarvitaan aina välittäjä, missä ominaisuudessa Egypti on toiminut usein ennenkin. IDF:n taholta todetaan, että tilannetta seurataan ja toimitaan sen mukaan, mutta se ei kuitenkaan lähetä koneitaan Gazan taivaalle eikä ammu tankkiensa tykeillä kohteita turvallisuusaidan takana. Hamasin kanssa tehdyt tulitaukosopimukset ovat poikkeuksetta kaatuneet siihen, että joku höyrypää ei kuitenkaan malta pidättää syyhyäviä sormiaan erossa liipaisimesta. Israelissa on meneillään vaalikausi, eikä silloin ole mukavaa alkaa sotimaan. Toiseksi USA:ssa presidentin vaalit lähenevät samoin kriittistä vaihettaan, ja sitäkin täytyy seurata.
ANALYYTIKOT miettivät, miten paljon Qatarin emiirin vierailu vaikutti Hamasin sotilassii…

KESKIVIIKKO 24.10.12

KESKIVIIKKO 24.10.12
1. GAZASTA ammuttiin tiistaipäivän aikana Israelin puolelle neljä Kassam-rakettia ja kolme kranaattia. Lieneekö tämä salvo ollut tervehdyksenä Qatarin emiiriltä Hamad bin Khalija al-Thanilta, joka teki ensimmäisen korkean tason vierailun Hamasin hallitsemaan Gazaan? Emiiri oli kovin anteliaalla päällä tai sitten hänellä on vaikeuksia löytää kohteita, joihin ylen runsaat öljyvaransa sijoittaisi. Hän lupasi ennen matkaansa antaa 250 miljoonaa USD eri kohteisiin Gazassa, mutta tervetuliaislahjana nosti tarjouksensa 400:an miljoonaan. Hän kävi avaamassa pari rakennuskohdetta, mutta pallokentälle järjestetty suuri kansan-kokous peruutettiin viime hetkellä, liekö turvallisuussyistä vai siksi, että odotetuista kentälle oli kerääntynyt ihmisiä vain neljännes, jotka kehotettiin menemään koteihinsa.
GAZASTA ammutut raketit eivät aiheuttaneet henkilö- tai aineellisia vahinkoja. Aiemmin tiistaina Kissufimin sisäänkäynnin portin pielessä räjähtänyt pommi sen sijaan haavoitti…

TIISTAI 23.10.12

TIISTAI 23.10.12
1. USA:N presidentinvaalien viimeinen väittelytilaisuus pidettiin eilen illalla USA:n aikaa. Väittelyssä oli tarkoitus keskittyä ulkopolitiikkaan ja maan talouden tilaan. Tilaisuutta seuraavien analyytikkojen mukaan Romney pyrki käyttäytymään tasapainoisen ja osaavan johtajan tavoin, joka oli tehnyt kotitehtävänsä. Obama puolestaan näykki Romney kuin pahainen rakkikoira keskeytellen Romneyn puheenvuoroja voidakseen sekoittaa hänen johdonmukaiset repliikkinsä, mutta pystymättä esittämään omia näkökantojaan, joita hänen olisi voinut kuvitella kehittelevän presidenttikautensa aikana, koska hänellä on ollut käytettävissään maailman ehkä laajimmat tiedustelutiedot ja analyysit. Tämä selittynee silläkin, etteivät häntä kiinnostaneet Valkoisessa Talossa pidetyt maan turvallisuutta koskevat informaatiotilaisuudet, vaan hän mieluummin vetäytyi lomalle tai golfradalle.
Molemmat keskustelijat vakuuttivat, ettei Iranin tule antaa kehittää ydinaseita. Romney jopa esitti, että j…

MAANANTAI 22.10.12

MAANANTAI 22.10.12
1. SALAISET keskustelut Obaman ja Iranin hallitusten välillä ovat levinneet maailmalle kulovalkean tavoin herättäen epäuskoisia tai toiveikkaita olettamuksia poliittisesta lähtökohdasta riippuen. Julkisesti sekä Obaman kanslia että Iran ovat kieltäneet tällaisten keskustelujen käymisestä, mutta ne eivät ole pystyneet lopettamaan spekulaatioista. Obaman uskotaan joka tapauksessa suunnitelleen jotain näyttävää juuri ennen vaalipäivää epävarmojen äänestäjien houkuttelemiseksi osoittaakseen, että homma on tukevasti hanskassa. Tosiasiassa salaisia keskusteluja USA:n ja Iranin välillä on käyty vuosikaudet, vakuuttaa Demokratian puolustussäätiön arvostettu tutkija Michael Ledeen: ”Kahdenkeskisiä keskusteluja on käyty vuosikaudet, vakuuttaa ystäväni Reza Kahlili, jonka mukaan Valerie Jarrett tiiminsä kanssa tapasi Iranin ulkoministerin Ali Akbas Salehin Dohassa, Qatarissa, jossa sopimus käytännössä viimeisteltiin odottamaan Obaman ja Khamenein päätöksiä”.
Asiasta kertoi e…

SUNNUNTAI 21.10. 12

SUNNUNTAI 21.10.12
1. NEW YORK Times tarttui muissa uutislähteissä kuten WND ja DF olleisiin uutisiin, joiden mukaan Obaman hallitus on kuukausien ajan neuvotellut Teheranin hallituksen edustajien kanssa Dohassa, Qatarissa, suorien korkean tason keskustelujen aloittamiseksi Washingtonin ja Teheranin välillä. New York Timesin mukaan keskustelut alkaisivat vasta USA:n presidentin vaalien jälkeen ensi vuonna, mutta viimeistään maaliskuussa. Sitä ennen Iran keskeyttäisi tilapäisesti uraanin rikastamisen, ja vastapainoksi USA poistaisi useita purevimpia sanktioitaan. Tämä olisi se ”lokakuun yllätys”, jonka Obaman odotetaan tekevän ennen vaaleja saadakseen uutta potkua vaalitaistelulleen, joka kangertelee pahasti.
USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Tommy Vietor esitti kovasanaisen lausunnon, jossa Valkoinen Talo kiistää tiedot salaisista neuvotteluista Teheranin kanssa ja vakuuttaa, että se hoitaa yhteytensä Iranin kanssa P5-1 maiden kautta diplomaattisen ratkaisun löytämis…