Friday, November 29, 2013

PERJANTAI 29.11.13


PERJANTAI 29.11.13

1.      PA:N ARABIT kivittivät israelilaista autoilijaa hänen ajaessaan torstaina Jerusalemin itäosassa lähellä Armon Hanatziv lähiön sisäänkäyntiä. Suuri kivenlohkare iski auton sisällä istuvan 2-vuotiaan tyttölapsen päähän aiheuttaen vakavan vamman. Hän oli tajuissaan, mutta sekaisin Magen David Adom ampulanssin tultua paikalle, jossa hänelle annettiin ensiapua ja kiidätettiin sitten Ein Keremin Hadassan sairaalaan. Lapsi toipui matkalla, ja tutkimusten jälkeen hänen havaittiin olevan tajuissaan ja kohtalaisessa kunnossa. Turvallisuusmiehet aloittivat välittömät etsinnät syyllisten saamiseksi kiinni.
Tyttölapsen äidin ajamassa autossa oli lisäksi hänen kaksi veljeään auton tapaistuimella.

TALONRAKENNUSMINISTERI Uri Ariel reagoi terrori-iskuun vihaisesti sanoen sen liittyvän pitkään listaan samankaltaisia hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan. Hän vakuutti tukevansa pääministeriä päättäväisissä, nopeissa toimissa tämän "kivikauden" lopettamiseksi.
Jerusalemin poliisi pidätti aiemmin tällä viikolla 10 PA:n 15 -17-ikäistä sarabia Issawiyan lähiössä epäiltyinä kivien ja polttopommien heittämisestä IDF:n tukikohtaa Scopusvuorella, Heprealaista Yliopistoa ja poliisiautoja vastaan. Ainakin kahden nuoren uskotaan kuuluvan ääri-islamilaiseen DFLP terrorijärjestöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174602#.UpgeHEC2FDQ

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu puuttui tyttövauvaa pahoin haavoittaneeseen terrori-hyökkäykseen osallistuessaan Hanukka-kynttelin sytyttämistilaisuuteen Länsimuurilla torstai-iltana. Hän sanoi aina kokevansa voimallisesti tunteissaan juutalaisen historian läsnäolon Länsi-muurilla, jonne hajaannuksessa olleet juutalaiset aina toivoivat pääsevänsä rukoilemaan. "Tänä iltana kuitenkin haluan ensimmäiseksi lähettää toivotukseni 2-vuotiaan tyttövauvan pikaisesta paranemisesta, joka haavoittui rikollisten heittämistä kivistä täällä Jerusalemissa. Me etsimme nuo rikolliset ja tuomme heidät oikeuteen. Me turvaamme kaupunkimme turvallisuuden. Olette uskoakseni havainneet, miten turvallisuusjoukkomme ovat keskittyneet pahantekijöitten etsimiseen. He ovat onnistuneet siinä ja onnistuvat tässäkin tapauksessa".

Jerusalemin pormestari totesi, että oikeus kohtelee kivenheittäjiä aivan liian hellävaraisesti, sillä kivet tappavat siinä missä muutkin tappovälineet. "Meidän ei tule hyväksyä tällaista, ja Jerusalemin poliisin tulee hallituksen tuella tehostaa toimiaan tämän ilmiön poistamiseksi", Nir Barkat sanoi vieraillessaan sairaalassa tapaamassa tyttölasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174606#.UpglWEC2FDQ

2.      SAUDI ARABIAN suurmufti sheikki Abdul Aziz bin Abdullah Al-Shaikh sanoi keskiviikkona saarnatessaan Medinan kaupungissa, että päätös kieltää naiset ajamasta autoa suojaa heitä pahasta. Hän totesi, ettei naisten autolla ajamiskieltoa tule tehdä suureksi kysymykseksi.
Hän selitti, että kysymys naisten ajokiellosta kuuluu laajempaan kysymykseen suojella yhteisöä pahalta, eikä sitä siten tule pitää erilliskysymyksenä.

Muftin tulkinta sattui samaan aikaan – ehkä auktoriteetin uskonnollisena tulkintana – aktivistien todettua keskusteltuaan sisäministerin prinssi Mohammed bin Nayefin kanssa, että kysymyksestä keskustellaan hallituksen sisällä ja että on toiveita saada siihen myönteinen päätös. Sisäministeri Nayef painotti, että kysymyksen ratkaisu vaatii lainlaatijan päätöksen. Aktivisti Aziza al-Yusef sanoi AFP:n mukaan olevansa toiveikas, että tämä Saudi Arabian kansain-välistä mainetta tahraava kielto saadaan poistettua. Saudi Arabia lienee yksi harvoista ellei ainoa maa maailmassa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa, eivät olla samassa autossa kaksistaan vieraan miehen kanssa, eivätkä käydä kaupoissa ilman läheisen miehen seuraa, tai matkustaa ulkomaille ilman miehensä kirjallista lupaa. Heidän tulee peittää itsensä päästä jalkoihin liikkuessaan kotinsa ulkopuolella, he eivät saa hankkia työtä, matkustaa tai mennä naimisiin ilman miehisen suojelijansa lupaa. Naista kohdellaan Saudi Arabiassa miehensä omaisuutena.

Naisaktivistit aloittivat tottelemattomuuskampanjan Saudi Arabiassa vuonna 2011. Lukemattomat naiset ovat ajaneet autoa kiellosta huolimatta monien joutuessa poliisin pidättämiksi. Viime kuussa ainakin 16 naista jäi poliisin haaviin. He joutuivat maksamaan sakkoa lain rikkomisesta sekä allekirjoittamaan lupauksen pidättyä rikkomasta toistamiseen kuningaskunnan lakeja. Monet ajavat lupauksesta huolimatta.
Kansainvälinen Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on antanut voimakkaita julkilausumia koskien Saudi Arabian harjoittamaa räikeää ihmisoikeusien rikoksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174621#.Upgpy0C2FDQ

3.      GUSH ETZION on yksi paikkakunnista Israelissa, jotka ovat saaneet maksaa kalliin hinnan maan itsenäisyydestä omalla verellään.
Jordanian arabilegioona, englantilaisten kouluttama ja suurelta osin johtama, hyökkäsi Gush Etzionin alueilla asuvia juutalaisia vastaan. Ratkaiseva taistelu käytiin 1948 Kfar Etzionin kylän omistuksesta. Juutalaispuolustajilta puuttui sekä taistelijoita että aseita ja ammuksia, mutta he olivat päättäneet kuitenkin taistella loppuun asti. Nähdessään tilanteen toivottomuuden ja saadessaan tietää, ettei Hagana pystynyt auttamaan heitä, he lähettivät naiset ja lapset pois kylästä, mutta jatkoivat taistelua, kunnes heidän ammuksensa loppuivat. He nostivat valkoisen lipun antautumisen merkiksi, mutta Jordanian armeijan sotilaat teloittivat kaikki neljää eloon-jäänyttä lukuun ottamatta, jotka pystyivät kertomaan jälkipolville, mitä kylässä tapahtui.  Gush Etzionin symboli on yksinäinen mahtava tammi, joka on suojelukohde.

GUSH ETZIONIN asukkaat halusivat säilyttää muistot alueen lähihistoriasta, ja siksi he liittyivät yhteen luodakseen nykyaikaisin välinein nykymaailman nuorisolle ja vanhemmillekin hyväksyttävän todisteen juutalaisasukkaitten urhoollisuudesta taistelussa maansa puolesta.
Projekti on taisteluissa surmansa saaneiden miesten lasten ponnistelujen tulosta, kertoo Gush Etzion säätiön johtaja Shani Simkovich. "Näky videoprojektista Guah Etzionin 1948 kaatuneitten muistoksi alkoi 20 vuotta sitten Kfar Etzionin lasten parissa, jotka halusivat saada muistomerkin kaatuneitten vanhempiensa kunnioittamiseksi", hän kertoo Arutz Shevan toimittajalle. "Nykyinen muistorakennelma on heikossa kunnossa eikä se sovellu nykynuorison teknologiaan tai puhetyyliin".

Simkovich kertoo, että he ovat sijoittaneet projektiin satoja tuhansia NIS tuottaakseen elokuvan, jossa käytetään ammattinäyttelijöitä tulevien sukupolvien opettamiseksi. Hän toteaa, että kokonaiskustannukset, joihin kuuluu rakennuksen kunnostaminen projektin sijoittamiseksi, nousevat neljään miljoonaan USD. Varat tulevat pääasiassa USA:sta, myös ei-juutalaisilta ja ei-uskonnollisilta.
Simkovich toteaa, että Gush Etzionissa käy runsaasti vierailijoita sekä paikkakunnalta että kauempaa, ja uskoo vierailijoiden määrän runsaasti kasvavan, kun oma kiinteistö on valmis. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174592#.Upgy5kC2FDQ

4.      UUTISOTSIKOITA
·        YK:n korkea pakolaisasiain komissaari kertoo raportissaan Syyrian pakolaislasten surkeasta tilanteesta. Yli puolet 2.2 miljoonasta pakolaisesta on lapsia, joista monet joutuvat työskentelemään perheen elättämiseksi. Libanonin ja Jordanian 300 000 pakolaislapsista, ei käy koulua, vaan työssä usein 7-vuoden iästä lähtien. Libanonissa 80 % pakolaislapsista ei käy koulua. Isä puuttuu 70 000 perheestä, ja n. 3 700 lasta on ilman huoltajaa tai vain toinen heistä mukana. Jordanian työministeriön mukaan 60 - 70 % lapsityövoimasta koostuu syyrialaisista pakolaislapsista, kuten Guardian kertoo. YK:n pakolaiskomissaari Antonio Guterres varoittaa, että ellei toimita nopeasti, kokonainen sukupolvi lapsia jää pysyviksi Syyrian sisällissodan uhreiksi. Syyrian taisteluissa arvioidaan kuolleen 120 000 ihmistä, heistä 11 000 lasta. Syyrian rauhaa tunnustellaan 22.tammikuuta 2014 Geneven II kokouksessa, johon toivotaan kapinallisten, Syyrian hallituksen, arabimaitten edustajien ja Iranin osallistuvan.  - Syyrian sisällissodan aiheuttaman pakolaistulvan lisäksi 1948 Israelin itsenäisyyssodan ja sen jälkeen sotaa paenneiden arabien luku 700 000 on YK:n tilastojen mukaan kasvanut viiteen miljoonaan, mikä osoittaa maailmanennätystä alallaan. Heidän asioitaan hoitaa UNRWA, joka perustettiin palvelemaan pelkästään palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä asioita loputtomiin. UNRWA on jatkuvassa talouskriisissä ollen tällä hetkellä tappiolla 35 miljoonaa USD, pystymättä maksamaan työntekijöitten palkoja. Arabimaista karkotettujen miljoonan juutalaisten asiat eivät ole kiinnostaneet YK:ta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174624#.UphDBUC2FDQ
·        Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmittymä on Syyriassa teloittanut kilpailevan ryhmittymän komentajan ja kuusi hänen miestään, kuten Reuters raportoi. Islamilainen valtio Irakissa ja Levantissa (ISIL) on käyttänyt Syyriassa syntynyttä tyhjiötä hyväkseen soluttaakseen pyssymiehiään Irakista Syyrian puolelle. Tämä löysästi Al-Qaidaan liittyvä ryhmittymä katsoo edustavansa puhdasta islamia ja hyljeksii muita pitäen niitä korruptoituneina ja suostuvan kompromisseihin Assadin hallituksen kanssa. Video tapahtumasta kuvattiin Atarib kaupungissa Syyrian pohjoisosassa, eikä sen aitoutta ole voitu todeta. Kasvomaskien suojaamat mustapukuiset miehet vartioivat seitsemää polvistunutta miestä, jotka kuuluvat Churabaa al-Sham joukkoihin, heidän joukossaan komentaja Hassan Jazera, jota he syyttävät hyvin korruptoituneeksi. Al-Jazera miehineen oli siepattu kuukausi sitten. Heitä kuulusteltiin arabitavan mukaan äärimmäistä kidutusta käyttäen, ja lopuksi kutakin heistä ammuttiin päähän. Yleinen teloitusmuoto ääri-islamilaisilla on pään leikkaaminen irti, mutta myös jäsenten leikkaamista eläviltä uhreilta on todistettavasti suoritettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174622#.UphJ5kC2FDQ
·        Jerusalemin poliisi pidätti perjantain vastaisen yön aikana neljä arabia, joiden epäillään kuuluneen kivittäjiin, jotka haavoittivat 2-vuotiasta tyttölasta vakavasti päähän. Heidät viedään oikeuden eteen vielä tänään vastaamaan rikoksistaan. Pidätetyt arabit ovat 15 -20-vuotiaita. Kivittäjät ovat ehkä Sur Baher arabilähiöstä. http://www.timesofisrael.com/four-arrested-in-jerusalem-stoning-attack-that-injured-toddler/
·        EL-AL lentoyhtiön toimitusjohtaja Shkedi sanoo, että on taloudellisesti ja moraalisesti täysin kohtuutonta, että egyptiläiset lentoyhtiöt voivat lentää 112 lentoa Israeliin ja takaisin viikossa, kun israelilaiset yhtiöt eivät saa lentää Turkkiin ollenkaan. Hän sanoo, että tilanteen jatkuminen kaataa koko EL ALin toiminnan.  http://www.timesofisrael.com/turkeys-ban-on-israeli-flights-could-bring-down-el-al/


Thursday, November 28, 2013

TORSTAI 28.11.13


TORSTAI 28.11.13

1.      "USA tulee epäonnistumaan käsitellessään Iranin ydinaseuhkaa, jos se yrittää neuvotella päämääränään vain Iranin oikeus harjoittaa rauhanomaista ydinohjelmaansa", sanoo Abraham D Sofaer J. Postin haastattelussa. Tämä Kalifornian Stanform Yliopiston Hoover Instituutissa toimiva, entinen USA:n ulkoministeriön neuvonantaja Ronald Reaganin ja George W Bushin aikana neuvotellen sekä Iranin että NL:n kanssa vuosina 1985 -1990, toteaa, että Genevessä neuvoteltu sopimus voisi olla ensimmäinen askel Iranin hallituksen valvomiseksi.
"Iran on perusteiltaan radikaali hallitus, joka on onnistuneesti hyökännyt USA:ta vastaan suoraan tai sijaistensa kautta yli 30 vuoden ajan, ja se tulee pysymään vakavana uhkana kansainväliselle turvallisuudelle, ellei sitä pystytä luopumaan radikaalista ohjelmastaan".
Hän käsittelee näitä kysymyksiä kirjassaan "Iranin tapaus, Voima, diplomatia ja Iranin uhka" (Taking Iran, Strength, Diplomacy and Iranian Threat) vuodelta 2012.

Sofaer selittää, että on virhe keskittyä käsittelemään vain Iranin ydinsuunnitelmaa, sillä teoria Iranin rakentamasta laajasta, Iranin johtamasta alueesta Lähi-Idässä on enemmän kuin vain huhu. "Se on pyrkimys laajentaa vaikutustaan, ja monet kansat yrittävät sitä. Mutta se on vaikutus liittyneenä hyvin kunnianhimoiseen uskonnolliseen motivaatioon, joka on sytyttänyt Lähi-Idän tuleen, joka kuluttaa kansoja ja aiheuttaa massiivisia tragedioita".
"On tyhmänrohkeaa käsitellä Iranin ydinohjelmaa ikään kuin se olisi vain erillinen kysymys, kun pommit räjähtelevät ympärillä – Syyria kuristuu, Libya jatkaa hajoamistaan ja Irak jatkaa samoin hajaantumistaan Iranin vaikutuksen alaisena", hän selittää.

SOFAER antaa tunnustusta Geneven neuvottelijoille – päinvastoin kuin Netanyahu – pitäen niiden tuloksia kutakuinkin rakentavina, mutta muistuttaa, ettei ole syytä unohtaa Iranin sisäisiä ihmisoikeuksien rikkomuksia eikä sen vahvaa sotilaallista osallistumista toisissa valtioissa joko suoraan tai sijaistensa kuten Hizbullah kautta. Hän sanoo, ettemme todellakaan voi katsoa läpi sormien, kun Iran jatkaa kansalaistensa keskeisten ihmisoikeuksien polkemista. "Emme voi käsitellä vain yhtä puolta sen hylättävistä toimista", hän sanoo todeten, että neuvotellessaan NL:n kanssa USA pystyi valvomaan NL:n toimia samalla neuvotellen sen kanssa.

SOFAER kehottaa suhtautumaan näihin ihmisoikeuksien rikkomuksiin vakavasti hyvin tiedostaen, että on hyvin pitkä ja vaikea tie käsitellä kaikkia näitä ongelmia, eri tavoin ajattelevia, ihmisoikeuksien polkijoita jne., sillä monet ihmiset nauravat strategialle yrittää puhua järkeä ihmisille, jotka eivät piittaa mistään, mutta lopulta lännen tulee käsitellä ilkeimpiä puolia Iranin hallituksessa samalla pyrkien luomaan yhteistyöhaluista suhdetta sen kanssa. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Former-US-negotiator-Iran-deal-could-be-a-good-first-step-333295

2.      JERUSALEM POST julkaisi Reutersin laatiman kirjoituksen, jossa käsitellään Geneven sopimuksen aiheuttamia arvioita Israelin valitsemasta suunnasta jouduttuaan havaitsemaan oman vaikutusvaltansa rajoittuneisuuden ja kyvyttömyyden muotoilla uutta voimaryhmittymää käsiteltäessä Iranin kysymystä. Artikkelin mukaan Israel joutuu nyt muotoilemaan strategiansa uudelleen, voidakseen välttää uusia vakavia diplomaattisia takaiskuja tulevien kuukausien aikana. Siinä todetaan, miten pääministeri Netanyahun "hurjistunut reaktio" Geneven neuvotteluista on paljastanut Israelin rajoitetun vaikutuksen kansainvälisellä areenalla, joka sattuu samaan aikaan kasvavan ulkomaisen turhautuneisuuden kanssa Israelin häilyvissä keskusteluissa palestiinalaisten kanssa.
ARTIKKELISSA todetaan, miten perinteiset ystävämaat USA ja Israel ovat nyt joutuneet silmäilemään toisiaan heikosti peitetyllä epäluottamuksella, ja että jotkut Netanyahun ystävät ovat kehottaneet Israelia etsimään kumppaneita muualta, lähinnä Kauko Idän sekä Persianlahden maista, etteivät "kaikki omenat olisi samassa korissa".
Artikkelissa todetaan, että vaikka se voi osoittautua oikeaksi pitkällä tähtäyksellä, se ei auta lyhyen aikajakson tarpeissa pyrkiä vaikuttamaan länsimaihin uusien myönnytysten kiristämiseksi Iranilta sen ydinasehaaveissa seuraavien kuukausien aikana.
"Eikä se estä Israelia joutumasta syntipukiksi, jos Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut romahtavat ensi vuoden alussa, kuten ennustetaan", kuten artikkelissa todetaan. Siinä kerrotaan, että jotkut analyytikot suosittelevat lyhyen tähtäyksen ohjelman ensimmäiseksi askeleeksi diplomaattisuhteiden kohentamista Obaman hallituksen kanssa.

"Ellemme muuta äänilajiamme erimielisyydessämme, rakenna toimiemme laatua ja rajoita luottamuksellisia keskusteluja suljettujen ovien taa, olen pakotettu toteamaan, että vaivumme diplomaattiseksi pariah-maaksi", sanoo Tel Avivin Yliopiston Moshe Dayan keskuksen Lähi-Idän tutkimusten johtaja Uzi Rabi. Hän sanoo Israelin joutuneen nenäkkäin sopimuksen alle-kirjoittajamaiden, USA, Ranska, Englanti, Kiina ja Venäjä, kanssa Netanyahun kutsuttua sopimusta heti sen hyväksymisen jälkeen "historialliseksi virheeksi".
"Me olemme niitä, joita Iranin ydinase suoraan uhkaa, ja meidän tehtävämme on varoittaa siitä", toteaa diplomatian erityistuntija akateemikko Ronen Hoffman (Yesh Atid), mutta lisää jälkiajatuksena: "Ehkä meidän olisi pitänyt olla vähän diplomaattisempia ja ymmärtää paremmin maailman halun turvautua "pehmeään voimaan" hyppäämättä suoraan sotilaalliseen iskuun". Hän kutsuu sitä PR:n ja havaintokyvyn kysymykseksi.

Kuten artikkelissa todetaan, Netanyahu ja hänen tukijansa katsoivat joutuneensa Obaman pettämiksi - pidättäessään tärkeitä tietoja salaisista neuvotteluista Iranin kanssa kuukausikausia mutta joita hän antoi esim. Ranskalle – eikä se ollut ainoa vaan niin tapahtui toistamiseen. Ulkoministeri Liberman totesikin, että Israelin tulee laajentaa suhteitaan toisiin maihin USA:n suhteiden heikentyessä. Uzi Rabi esittää diplomaattiarmeijan lähettämistä moniin maihin.
Israelin entinen YK:n lähettiläs Dore Gold sanoo, että Israelin ja USA:n suhteet lepäävät niin syvillä ja tukevilla perustuksilla, etteivät ne hevin sorru, mutta suosittaa kuitenkin suhteiden laajentamista toisiin maihin, mukaan lukien Aasian maat. Kynnys niihin on kuitenkin korkea, kuten pääministeri joutui havaitsemaan vieraillessaan Kiinassa ja jouduttuaan kumartamaan syvään vain saadakseen kutsun vierailla maassa. Samaten suhteiden rakentaminen sunnien arabimaihin kuten Saudi Arabia ei ole yksinkertaista vuosikymmenien kylmien vuosien jälkeen.

ISRAELIN strateginen asema on tavallaan parantunut Syyrian painiskellessa edelleen syvissä ristiriidoissaan ja Egyptin armeijan kaadettua Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen.
Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut alkoivat heinäkuussa 2012 ulkoministeri John Kerryn houkuttelevien tarjousten PA:lle ja Israelille antamiensa synkkien uhkausten muodossa. Kerry antoi neuvotteluille 9 kuukauden määräajan uhaten Israelia kansainvälisellä boikotilla steroideilla, mikäli neuvottelut epäonnistuvat tehden Israelista syntipukin etukäteen, mutta kuitenkin liehitellen Netanyahua kutsuen häntä hyväksi ystäväkseen – arvattavasti kuitenkin ristien sormensa selkänsä takana. Kerry lupaili kolmatta intifadaa Israelille, mikä ei kovin hyvin sovellu ystävän sanaksi. PA:n johto katsoi sen luvaksi aloittaa intifada niin halutessaan.
Länsi syyttää Israelia YK:n turvallisuusneuvoston lausuntojen jättämistä huomiotta palestiinalais-kysymyksessään samalla syyttäen Irania samasta asiasta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/In-diplomatic-realm-Israel-struggles-to-win-friends-and-influence-people-333278
3.      UUTISOTSIKOITA
·        USA ja Israel suunnittelevat suuria sotilaallisia harjoituksia Iranille annetun kuuden kuukauden loppupuolella, ehkä painostaakseen niillä Irania myönnytyksiin. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-US-to-stage-large-scale-drill-when-Iran-nuclear-deal-expires-333302
·        Ääri-islamilainen järjestö Salafit, jota ei oikein voida pitää järjestönä vaan ideologiana, jonka ympärille on muodostunut löysästi toisiinsa liittyviä ryhmittymiä, suunnittelevat täyttävänsä tyhjiön, joka on muodostunut Juudean ja Samarian alueille Hamasin eristyessä yhä tiukemmin Gazan kaistalle ja Fatahin otteen heikentyessä ja menettäessä kannatustaan. Esimerkkinä tästä oli IDF:n ja rajapoliisin yhdessä Shin Betin agenttien kanssa suorittama ratsia Hebroniin alkuviikosta, jossa kolme salafin jäsentä sai surmansa. - Toinen ryhmittymä, joka äskettäin julkisti  tavoitteitaan, on Fatahin alainen  Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka julkaisi kuvia rakettivarastostaan todeten, että niillä vapautetaan Jerusalem, ja samalla uhaten siepata IDF:n sotilaita tyhjentääkseen Israelin vankilat eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomituista palestiinalaisista, joita he kutsuvat vapaustaistelijoiksi, mutta Israel murhamiehiksi ja terroristeiksi. Salafistien ja muiden ryhmittymien voimistuminen ja aktivoituminen antaa vaaran merkkejä, mitä tulisi tapahtumaan, jos IDF vetäisi joukkonsa Juudeasta ja Samariasta. Nykyinen suhteellinen rauhantila - erillisine kivityksineen ja hyökkäyksineen sotilaita ja siviilejä vastaan - johtuu pelkästään sotilaitten läsnäolosta Juudeassa ja Samariassa, sekä salaisista tiedustelutoimista, joilla aiotut hyökkäykset pystytään estämään. http://www.jpost.com/Defense/New-breed-of-radical-Islamists-in-West-Bank-worries-Israel-PA-333279
·        YK juhlisti ensi vuodeksi aikomansa "Palestiinan Vuoden" alkajaiseksi hyväksymällä kuusi Israelia yksipuolisesti tuomitsevaa julkilausumaa, jotka eivät ole sitovia. Vaikka YK:n jäsenmaat ja jopa siellä työskentelevät virkailijat hyvin tietävät ja yksityisesti ihmettelevät – kuten se kääntäjä, joka tiedostamatta mikrofonin olevan auki, ihmetteli juuri tuota koko istuntosalin kuullen, miksi Israelin asioista äänestetään jatkuvasti - Israelin vastaisten julkilausumien tehtailu jatkuu. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UN-rings-in-The-Year-Of-Palestine-by-passing-six-resolutions-condemning-Israel-333286
·        MAARIV-lehti raportoi lähteisiinsä tukeutuen, että israelilaisten asiantuntijoiden mukaan Iran pystyy niin halutessaan rakentamaan ydinpommin 36 päivän kuluessa. Iran sai luvan USA:lta jatkaa myös Arakin plutonium-laitoksen rakentamista. Iran saa myös pitää 19 000 sentrifugiaan asennettuina – vain rikastetun uraanin määrää rajoitettiin – ja siksi se voi halutessaan parissa viikossa rikastaa tarvittavan määrän uraania ydinpommia varten. Asiantuntijat arvioivat, että Iran voisi hyödyntää hetkittäisiä kriisitilanteita tavoitteittensa toteuttamiseksi maailman huomion ollessa muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174572#.UpcGjEC2FDQ
·        Israel aikoo liittyä jäseneksi YK:n ihmisoikeusneuvostoon (UNHRC), vaikka se on tuominnut Israelin 48 kertaa viiden vuoden aikana, enemmän kuin mitään muuta maata, joiden ihmisoikeuksien rikokset huutavat taivaaseen saakka, mutta joista monet ovat neuvoston jäseniä. Israel boikotoi neuvostoa 18 kuukauden ajan sen hyväksyttyä julkilausuman, jossa se vaati Israelia vetäytymään ilman ehtoja ja neuvotteluja 1949 aselepolinjoille. Monet länsimaat liittyivät UNHRC:n kriitikkoihin vaatien, että sen tulee muuttaa Israelia koskevaa politiikkaansa. Sen toimintaohjelman pykälä no 7 vaatii, että neuvoston tulee käsitellä Israelin kysymystä joka ainoassa kokouksessaan. EU, USA, Kanada ja Australia sanoivat boikotoivansa kokouksia joissa pykälä 7:n asioita käsitellään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174579#.UpcISUC2FDQ


Wednesday, November 27, 2013

KESKIVIIKKO 27.11.13


KESKIVIIKKO 27.11.13

1.      OBAMAN hallitus on aloittanut kampanjan sunnuntaina allekirjoitetun Geneven sopimuksen vastustajia vastaan. Obama kutsuu heitä "uhkaileviksi pelureiksi kansainvälisellä areenalla".
Hän vakuuttaa, että sopimus on hyvä USA:lla ja sen on paras olla sitä muillekin maille.
Israelin TV-2:n suorittaman tutkimuksen mukaan 60 % israelilaisista uskoo sopimuksen olevan vaarallisen Israelille; 25 % ei usko, eikä 15 % osaa sanoa puolesta eikä vastaan.
Tiistaina suoritetun tutkimuksen mukaan 58 % katsoo Netanyahun kritiikin sopimuksesta aiheelliseksi; 28 % pitää sitä liioiteltuna ja 14 % ei osaa päättää. Tutkimuksessa haastateltiin 401 israelilaista, virhemarginaalia ei ilmoitettu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmoitti sunnuntaina, että sopimus on hyvin huono ja katsoo, ettei se sido Israelia tekemästä itsenäisiä päätöksiä. Hän on kuitenkin sopeuttanut avoimen kritiikkinsä nykyiseen todellisuuteen – sopimus on allekirjoitettu, eikä sille enää voi mitään – eikä halua messuta julkisuudessa, mutta jatkaa aktiivista diplomaattista toimintaansa kuuden kuukauden aikana, jolloin käydään neuvotteluja lopullisen sopimuksen solmimiseksi huhti-toukokuussa.
Hän lähetti edustajansa Washingtoniin vaikuttaakseen Obaman hallitukseen.

KYSYTTÄESSÄ Obaman hallituksen edustajilta, miten USA reagoi, jos Israel iskee oma-aloitteisesti Iranin ydinlaitoksia vastaan kuuden kuukauden koeaikana, Obaman turvallisuusneuvonantajan varamies Ben Rhodes totesi tiistaina: "USA kunnioittaa Israelin itsenäistä päätösoikeutta turvallisuus-kysymyksissä pitäen diplomaattisten ratkaisujen tärkeyttä kuitenkin ensisijaisena, mikäli suinkin mahdollista". Hän vakuutti, että kaikki vaihtoehdot ovat edelleen pöydällä, jos diplomatia epäonnistuu.  
Hän ennakoi, että Iran tullee säilyttämään oikeuden uraanin rajoitettuun rikastamiseen myös lopullisessa sopimuksessa, jota hiotaan seuraavan puolen vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/most-israelis-believe-interim-iran-deal-endangers-them/

2.      IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Marziyeh Afkham ilmoittaa Washington Free Beacon mukaan, että USA:n Valkoisen Talon julkistamat Geneven sopimusta koskevat yksityiskohdat ovat yksin-kertaisesti virheellisiä. Ne koskevat mm. Iranille myönnettäviä taloudellisia helpotuksia.
WND:n asiaa koskevaan kysymykseen Iranin ulkoministeri Zarifille hän vastasi, ettei Iranin hallitus halua modifioida Genevessä sovittujen sopimusten sanamuotoja todeten: "Kysymyksessä on USA:n hallituksen uskottavuus".  

Iranin hallituksen tiedottaja Afkham selitti asiaa näin: "Se mitä on julkistettu Valkoisen Talon websivulla tosiasiana, on yksipuolinen tulkinta Geneven sopimuksen tekstistä; muutamat selitykset ja termit tiedotteessa ovat vastoin hyväksyttyjä toimintaperiaatteita. Tämän määrätyn medialähteen tosiasiana kääntämä ja julkistama sivu Geneven sopimuksen nimissä ei ole oikea". Afkham viittaa tässä Iranin oikeuteen rikastaa uraania, mikä mahdollistaa ydinaseen rakentamisen. USA:n kongressin jäsenet ovat huolissaan, ettei Geneven sopimuksessa Irania velvoitettu tuhoamaan avainlaitteistoja, joiden katsotaan palvelevan ydinaseohjelmaa. Heidän tulkintansa mukaan sopimus vaatii Irania jäädyttämään vain olevien laitteistojen toiminnan. Tämän vastineeksi USA lupaa vapauttaa Iranin jäädytettyjä ulkomaisia varoja 8:n miljardien USD arvosta. Ulkoministeri Zarif pitää aiheettomina senaattori Charles Schumerin uhkauksia uusista sanktioista, kun edustajat palaavat Capital Hilliin ensi viikolla.
Iranin tulkinnan mukaan Geneven sopimus antaa sille oikeuden hallita kaikkia ydinenergian muotoja kaikilla tasoilla, mihin kuuluu uraanin rikastaminen.
Valkoinen talo myöntää, että sopimuksen joitakin pykäliä joudutaan vielä hiomaan, mutta Iranin kanta on torjuvan jyrkkä: Sopimuksen sanamuotoa ei voida enää muuttaa.
"Christians United Israelin puolesta" johtaja David Borg toteaa, että Obaman hallitus on joutunut Iranin pelaajien ansaan, kuten Free Beacon raportoi. "Iranin antamat myönnytykset ovat kuvitteellisia ja tarkoituksettomia, kun meidän antamat kohentavat Iranin taloutta". http://www.wnd.com/2013/11/nuke-deal-details-outrage-iranians/

3.      EUROPARLAMENTAARIKKO italialainen Fiorello Provero, joka on mukana Israelissa vierailevassa parlamenttivaltuuskunnassa, valittaa Arutz Shevan haastattelussa EU:n ja Israelin välisiä huonoja suhteita, joiden hän sanoo vaikeuttavan sekä israelilaisten että palestiinalaisten elämää.
Hän sanoo, että EU:n asettamat ohjeet (guidelines) ovat ongelmallisia vaikean aikajakson aikana, ja että niiden aiheuttama tuho kummallekin osapuolelle on 80 miljardia Euroa.

PROVERO toimii Euroopan parlamentin ulkomaan asioitten valiokunnan varapuheenjohtajana. Hän pitää tärkeänä europarlamentin jäsenille käydä omakohtaisesti tutustumassa tilanteeseen, ja sanoo oman näkemyksensä laajentuneen vieraillessaan Juudeassa, Samariassa ja Golanin kukkuloilla. Hän sanoo EU-maitten asettamien rajoitteiden (pogromien) alentavan sekä israelilaisten että palestiinalaisten elintasoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174504#.UpWXR0C2FDQ

Israel ja EU saivat sovittua kompromissin, jonka nojalla Israel voi osallistua EU-projektiin Horizon-2020. Sopimuksessa todetaan, ettei EU:n asettamia vaateita pidetä laillisina ennakko-ohjeina sallien Israelin toimet vihreän linjan itäpuolella ilman boikottitoimia. Suhteet olivat muotoutumassa kriisiksi EU:n asettamien kohtuuttomien vaatimusten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174508#.UpWgMkC2FDQ

4.      KNESSETIN perustuslaki-, laki- ja oikeusvaliokunnan puheenjohtaja David Rotem ilmoitti tiistaina, että valiokunta kokoontuu ensi viikolla käsittelemään korkeimman oikeuden entisen tuomarin David Levyn johtaman komitean laatimaa raporttia, joka valmistui 2012, mutta jota hallitus ei ole käsitellyt, eikä sitä ole siten virallisesti hyväksytty.
Komitea päätyi tutkimuksessaan tulokseen, että juutalaisten muutto Juudean ja Samarian sekä Golanin kukkuloille on täysin laillista, eikä siten juutalaisyhteisöjä siellä voida pitää laittomina, eivätkä Juudea ja Samaria sekä Golanin ylänkö ole kansainvälisen lain mukaan miehitettyä aluetta. Levyn komitean havainnot poikkeavat täysin vasemmistolaisen asianajajan Dalia Sassonin v. 2005 Ariel Sharonin toimeksiannosta laatimasta raportista, jossa hän määritteli Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt laittomiksi etäyhteisöiksi.

Sharon valitsi Sassonin tuntien hänen Juudean ja Samarian asuttamista vastustavan kantansa, sillä hän tarvitsi "laillisen selkänojan" suunnitelmilleen aloittaa juutalaisyhteisöjen purkaminen noilla alueilla. Sharon ehti purkaa kolme juutalaisyhteisöä samassa yhteydessä, kun hän karkotti kaikki juutalaiset Gazasta, tuhoten sinne rakennetut 21 kukoistavaa juutalaisyhteisöä, ennen kuin massiivinen aivoverenvuoto ja halvaantuminen keskeyttivät hänen toimensa.
Pääministeri Netanyahu piilotti Levyn raportin pöytälaatikkoonsa uskaltamatta sitä jostain syystä ottaa hallituksen käsittelyyn huolimatta useista vaatimuksista, kuten Legal Forum, vaikka se olisi pystynyt selkeyttämään Juudean ja Samarian sekä Golanin ylängön laillisen aseman ja antanut tukevan perustan taistella ulkomaisia ja kotimaisia vaatimuksia vastaan. USA:n kannan mukaan Juudea ja Samaria ja Jerusalemin itäosa ovat miehitettyä aluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174502#.UpWiOUC2FDQ
5.      UUTISOTSIKOITA
·        Laaja IDF:n ja rajapoliisien muodostama joukko joutui tulitaisteluun Hebronin kukkuloilla tiistai-iltana salafisti-solun jäsenten kanssa, joilla oli tarkoituksena hyökätä israelilaisia ja palestiinalaisia kohteita vastaan. Kaksi terroristia ajoi autollaan Yatta arabikylän lähettyvillä jatkaen matkaansa sotilaitten pysähtymiskäskystä välittämättä. Sotilaat avasivat tulen, johon terroristit vastasivat omilla aseillaan. Tulen loputtua molemmat terroristit todettiin kuolleiksi. Heidän autostaan löydettiin aseita ja räjähteitä, joita oli tarkoitus käyttää myöhemmin. Aseiden joukossa oli kaksi pistoolia ja useita räjähdys-panoksia, kuten Shin Bet ilmoitti. AFP raportoi, että turvallisuusjoukot eristivät alueen ja etsiskelyjen jälkeen löysivät kolmannen autossa istuneen terroristin, joka sai surmansa syntyneen tulitaistelun aikana. Surmatut arabit olivat 20-vuotiaita, kotoisin Duran ja Hebronin arabikaupungeista. IDF:n tiedottaja kutsuu tapahtumaa hanukka-ihmeeksi. Sotilaat eivätkä poliisit kärsineet vahinkoa tulitaisteluissa. Turvallisuusmiesten mukaan operaatio perustui luotettaviin tietoihin useiden solun jäsenten joutuessa pidätetyiksi. Vaikka sekä salafistit että PA suhtautuu vihamielisesti Israeliin, salafistit pitävät PA:ta maallistuneena yhteistyökumppanina Israelin kanssa hyökäten myös sitä vastaan. Shin Betin mukaan kysymyksessä oli salafistien laaja verkosto Juudean ja Samarian alueilla, ja että sen jäsenten metsästäminen jatkuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174501#.UpWpXUC2FDQ
·        PLO:n korkea virkailija Nabil Shaat sanoi eilen, että koska rauhankeskustelut ovat pitkittyneet ja itse asiassa keskeytyneet PA:n molempien neuvottelijoiden ilmoitettua eroavansa – joskin Abbas hyväksyi vain Shtayyefin eron mutta ei Eregatin -, minkä vuoksi PLO suunnittelee hakevansa jäsenyyttä kansainvälisissä järjestöissä. Shaat sanoi MAAN-uutistoimiston haastattelussa, että "Israelin taipumattoman asenteen vuoksi lähentymistä ei ole päässyt syntymään, vaan erimielisyydet ovat edelleen valtavat". Hän sanoi, että heillä on mahdollisuus liittyä 35:n järjestöön ilman hyväksymistä, mukaan lukien Rooman statuette, joka perusti ICC:n, kansainvälisen rikosoikeuden. PLO:n tarkoituksena on syyttää Israelia rikoksista asuttaessaan Juudeaa ja Samariaa, mutta se suostui pidättymään siitä neuvottelujen ajaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174516#.UpWul0C2FDQ
·        Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor kyseli YK:ssa "palestiinalaisten kansainvälisen solidaarisuuspäivän" tilaisuudessa, missä on YK:n solidaarisuus juutalaisten terrorin uhrien hyväksi? Hän olisi voinut ottaa samaan yhteyteen kysymyksen arabimaista paenneitten juutalaisten kohtalosta. Heidät pakotettiin Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen 1948 lähtemään kodeistaan jättäen kaiken omaisuutensa, pankkitilinsä ja kaiken, mitä eivät voineet käsissään kantaa. Heidän lukumääränsä oli suunnilleen yhtä suuri kuin palestiinalaisten, joista valtaosa pakeni vapaehtoisesti – heidän mukanaan Mahmoud Abbasin perhe -, ja joita elätetään YK:n turvin monissa maissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174513#.UpWxVkC2FDQ
·        Joukko USA:n kongressin jäseniä vaatii ulkoministeri John Kerryä selvittämään, mihin perustuu USA:n 650 miljoonan USD vuotuinen avustus UNRWA:n toiminnan tukemiseksi. USA on suurin yksittäinen avustaja. UNRWA:n edustaja tiedotti tiistaina, ettei se pysty maksamaan tuhansien työntekijöittensä joulukuun palkkoja taloudellisen kriisin vuoksi. UNRWA perustettiin v. 1950 hoitamaan palestiinalaispakolaisten asiaa, joita silloin oli n. 700 000. Sen toiminta poikkeaa täysin toisten pakolaisten asioita hoitavista järjestöistä, sillä pakolaisuus periytyy sukupolvelta toiselle ainakin neljänteen polveen, eikä sen toiminta edes tähtää pakolaisten asuttamiseen leirien ulkopuolelle maissa, joissa he asuvat. UNRWA:n toiminta politisoitiin alusta lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174498#.UpWzXEC2FDQ

Tuesday, November 26, 2013

TIISTAI 26.11.13


TIISTAI 26.11.13

1.      PÖLYN alkaessa laskeutua Geneven sopimuksen yltä, jolla Iranille annettiin oikeus jatkaa rajoitettua uraanin rikastustaan ja yleensä ydinohjelmansa toteuttamista, on aika tutkia sopimuksen seurauksia ja reaktioita eri puolilla.
Presidentti Obama puolustelee sopimusta todeten, että se palvelee hyvin USA:n intressejä, ja ettei tule koskaan syrjiä diplomatian suomia mahdollisuuksia. Obamalla oli paljon pelissä, sillä hänen valtuuttamansa tiimi, jota ei ole paljastettu, neuvotteli vuoden ajan Iranin agenttien kanssa sopimuksesta, jolla vuodesta toiseen jatkunut vastakohtaisuus voitaisiin poistaa USA:n ja Iranin välillä. Obama letkauttaa kriitikoille, että esittäkää sitten parempi vaihtoehto.

Kongressi antaa varovaisen tunnustuksen "hyvin tehdystä työstä", vaikka senaatissa sopimuksen vastustajat edelleen harkitsevat sanktioitten koventamista kuuden kuukauden testikauden aikana, valmiina siltä varalta, että Iran osoittaisi merkkejä sopimuksen kiertämisestä.
USA:n myöntämien helpotusten arvioidaan nousevan 8 miljardiin USD, minkä Valkoinen talo kiistää. Obama painostaa kongressia pidättäytymään uusista sanktioista testikauden aikana, ja siinä hän kritisoi myös AIPAC:n (Amerikan Israelin julkisten asiain neuvosto) painostustoimia.

USA:n määrittelemä Iranille annettavasta 6 kuukauden testiajasta päättyy tahallisesti tai tahattomasti toukokuun puolivälin maissa, mikä on myös Israelin ja PA/PLO:n välisille rauhan-keskusteluille annetun aikajanan päätösaika. Silloin pitäisi maailman kuuden mahtivaltion ja Iranin välinen lopullinen sopimus olla valmis allekirjoitettavaksi, kuten myös Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus, jolla vuosikymmenet suhteita ja kehitystä häirinneet erimielisyydet voitaisiin haudata lopullisesti. Lieneekö tämä se vahva liitto, josta Israelin muinaiset profeetat ilmoittivat? Näiden yhteensopivuus antaa vahvan perustan olettaa näin.
"Ja hän vahvistaa liiton monien kanssa yhden viikon ajaksi, ja keskellä viikkoa hän saa (cause) uhritoimitukset ja uhraamisen lopetetuksi, ja kauhistusten yleisyyden vuoksi hän autioittaa sen (Temppelin tai Temppelivuoren) aivan sen (viikon) loppuun saakka, kunnes se, mikä on säädetty, vuodatetaan tuhoajan yli". (Daniel 9:27, englantilaisen käännöksen mukaan)

2.      IRANIN, Syyrian, Libanonin (Hizbullah) ja shia-muslimien hallitseman Irakin muodostama liittoutuma, josta lännessä käytettiin nimitystä "pahan akseli", tai "pahan kuunsirppi", katsoo saaneensa mahtavan voiton eikä peittele voitonriemuaan. "Se, mitä saavutettiin tämän sopimuksen kautta, on suuri voitto Iranille ja alueen kaikille kansoille, ja se on tappio näiden kansojen vihollisille", sanotaan Hizbullahin julkistamassa lausunnossa jatkaen: "Se on malliesimerkki voitosta ja maailmanluokan saavutus, jonka islamilaiset valtiot lisäävät saavutuksiinsa, täynnä loistavia voittoja ja suorituksia".
Yigal Carmon, Rabinin ja Shamirin  entinen terrorismin vastainen neuvonantaja, nykyisin Lähi-Idän tutkimusinstituutin presidentti Washingtonissa, toteaa: "Se, mitä Washington antoi Iranille on paljon karmeampi kuin ydinpommi". Hän toteaa, ettei Iranin tapauksessa ole ollut alkuunkaan kysymys ydinpommista, vaan Iranin äärilaidan ideologiasta, joka vaatii "kuolemaa Amerikalle" ja "kuolemaa Israelille", ja joka osallistuu naapurimaiden kapinaliikkeisiin, tehden terrori-iskuja ulkomailla, mukaan lukien yritys Washingtonin keskustassa.
Carmon selittää, että me olemme todistamassa USA:n hallituksen johtamaa suurta poliittista siirtymää. "Iranin ja sen liittolaisten käsityksen mukaan Geneven sopimus vahvistaa Iranin oikeuden uraanin rikastamisesta ja käytännössä se avaa oven Iranin lähentymiselle länsimaita.
Carmon analysoi, että sopimus laillistaa Iranin hallituksen, vaikka se kiihottaa rauhattomuutta Syyriassa, Jemenissä, Bahrainissa, Libanonissa ja Irakissa ja käyttää terrorismia islamilaisen ideologiansa levittämiseksi. "Näitä kysymyksiä ei käsitelty Geneven keskusteluissa. Analyytikkojen mukaan tehtiin USA:n perinteisten liittolaisten, nimittäin Israelin, Egyptin ja Persianlahden Gulfmaiden, kustannuksella". Hän sanoo, että joittenkin arabimaitten myönteiset lausunnot on nähtävä enemmän itsesäilytysvaiston ilmauksiksi.

Carmon viittaa Obaman Kairon puheeseen, jossa hän kritisoi Yhdysvaltoja imperialistisena maana, joka liittolaisineen alistaa toisia kansoja ja tukee niiden itsevaltiaita, minkä tilalle hän muotoilee uutta ulkopolitiikkaa, jossa USA samaistuu alueen kansoihin ja terrorijärjestöihin irrottautuen näiden liittolaismaiden hallituksista, mistä Egyptin Muslimiveljeskunta on tyyppi-esimerkki. "Se mitä tapahtuu, on entisten liittolaisten hylkääminen toivossa uusien liitto-suhteiden solmimiseksi Iranin kaltaisten maiden kanssa".

Carmon arvioi monen israelilaisen seuraavan pelokkaana tätä uutta kehitystä, koska USA:n ja Israelin välinen allianssi perustui yhteisiin arvoihin ja intresseihin. "Miten voivat nämä arvot ja arvostukset elää USA:n solmiessa liittoa maan kanssa, joka tähtää Israelin tuhoamiseen?" Hän tähdentää, että salaiset keskustelut USA:n ja Iranin välillä alkoivat presidentti Ahmadinejadin aikana, mikä todistaa, ettei kyse ole presidentti Rouhanin vaan Obaman ideologiasta. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Some-fear-nuclear-deal-with-Iran-may-intensify-sectarian-tensions-in-Middle-East-333024

Debkafile lisää edelliseen havainnon, että Geneven sopimuksella P5+1 maat tunnustivat Iranin maailman seitsemänneksi tärkeimmäksi valtioksi, joka tulee osallistumaan maailman - ainakin Lähi-Idän - asioita selviteltäessä tasavertaisena niiden kanssa. Tämä on huomioitava myös käsiteltäessä ns. palestiinalaiskysymystä, eli Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhanneuvotteluja. http://www.debka.com/article/23476/Jerusalem-Riyadh-stunned-Obama-makes-Iran-7th-world-power-on-regional-issues-including-Palestinians
Lienee aiheellista mainita myös kolme veristä kuuta ensi vuonna, ensimmäinen 04.04.2014. http://ipost.christianpost.com/news/8-end-times-super-signs-in-the-heavens-that-will-be-seen-before-70th-anniversary-of-israel-11185/

3.      SAUDI ARABIA on pidätellyt kritiikkiään ennen Geneven neuvotteluja antamiensa tuomitsevien lausuntojen jälkeen ilmaisesti havaittuaan, ettei sen mielipiteitä kuitenkaan huomioida eikä arvosteta. Koska sille on lopulta tärkeämpää pysytellä hengissä kuin reuhtoa tarpeettomasti, se on viimeisissä lausunnoissaan esittänyt sovittelevaa kantaa todeten, että ehkä sopimus voisi sittenkin olla askel kaiken kattavaan sopimukseen Iranin ristiriitaisesta ydinohjelmasta – riippuen pelaajien hyvästä tahdosta. – Lienee aiheellista viitata Henry Kissingerin havaintoon, ettei ulkopolitiikassa ole liittolaisia vain intressejä. Iranin intressit ovat kaikkien tiedossa, eikä se ole niitä mitenkään peitellyt. – Kuten artikkelissa todetaan, Iran ei ole ilmaissut hyvää tahtoaan.

"Onko Geneven sopimus hälventänyt Gulfmaiden pelkoja", kysyy analyytikko Ayman al-Hamad artikkelissaan, joka julkaistiin saudien päivälehdessä al-Riyadh. Hän toteaa Iranin todella muuttaneen arabeja koskevaa äänilajiaan presidentti Hassan Rouhanin tultua valtaan. "Mutta onko se todella luopunut alueen hegemoniaa koskevista tavoitteistaan? Todiste siitä saadaan vasta sen toimista", hän toteaa lainaten Saudi Arabian ulkoministeriä Saud al-Faisal.
Hamad toteaa Saudi Arabian pyrkineen liittämään Syyrian ongelman ja Iranin ydinsuunnitelmat toisiinsa, mikä olisi pakottanut Iranin vetämään joukkonsa ja tukensa Syyriasta, mutta se ei pystynyt vakuuttamaan maailman mahtimaita, jotka katsoivat Iranin kysymyksen tarpeeksi monimutkaiseksi kytkemättä sitä Syyrian sekasotkuun.

SAUDI ARABIA pysytteli maanantaina varsin vaitonaisena niellessään karvasta tappiotaan. Vaikka Saudi Arabia on nyt arabimaiden eittämätön johtaja Egyptin selvitellessä omia sisäisiä sotkujaan, se tyytyi kuitenkin seurailemaan Qatarin ulkoministerin lausuntoa, jossa sopimusta kutsuttiin "tärkeäksi askeleeksi alueen turvallisuuden ja tasapainon säilyttämiseksi". Bahrain, Kuwait ja UAE julkaisivat saman sisältöisiä lausuntoja, kuitenkin paljon varovaisemmin.

Hamad kirjoittaa, että huolimatta sopimuksen positiivisista aspekteista, joista sodan vaaran poistuminen Persianlahdella on tärkein, saudit katsovat sopimuksen kuitenkin puuttuvan arabimaiden puhtaasti sisäisiin asioihin häiriten alueen strategista tasapainoa. Yksi näistä on taloudellinen. Sanktioitten poistuttua Iranin öljyteollisuus pääsee uudelleen vauhtiin ja alkaa kilpailla Saudi Arabian kanssa, mikä tulee vaikuttamaan öljytuotteiden hintoihin. Saudi Arabian budjetti lepää suurelta osin raakaöljystä saatujen tulojen varassa, joten rajut heilahtelut niissä vaikuttavat suoraan sen kykyyn selviytyä kasvavista menoistaan. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-on-iran-public-hope-private-angst/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on yksi niistä, joiden katsotaan kärsineen selvän tappion pyrkiessään raapustamaan Eskon puumerkkinsä Geneven sopimuksen alle. Hän ei kuitenkaan tunnusta vielä tappiotaan, vaan aikoo vaikuttaa seuraavan kuuden kuukauden aikana käytäviin neuvotteluihin. Hän nimitti delegaation, jonka hän lähettää Washingtoniin taivuttamaan Obaman hallituksen virkailijoita, jotta he edes kuuntelisivat varoituksia, joita Jerusalemista annetaan. Delegaatiota johtaa hänen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa Yossi Cohen. Hänelle annettu ohje on suorasukainen: Ei enempää eikä vähempää kuin Iranin ydinasehaaveiden särkeminen. Obama vakuuttaa ymmärtävänsä Netanyahun huolen, mutta sympatia ei riitä tilanteessa, jossa on kysymys henkiin jäämisestä tai toisesta holokaustista. http://www.timesofisrael.com/a-battered-israel-resumes-campaign-against-iran/
·        Israelissa on hoidettu satoja Syyrian sodassa haavoittuneita, sekä taistelijoita että siviilejä, joiden henkilöllisyys pidetään salassa. Nyt lääkärit ovat havainneet, että heidän mukanaan tulee bakteereja, jotka ovat hyvin vastustuskykyisiä antibioteille, kuten Israel Hajom raportoi terveysministeriön raporttiin perustaen. Vaarana on, että nämä bakteerit leviävät hoitohenkilökunnan kautta kansaan, mikä vaarantaa erityisesti ikääntyneitä kansalaisia, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Professori Ronny Gamso,
terveysministeriön johtaja, sanoo, että asiasta on syytä raportoida ulkoministeriölle, joka muotoilee politiikan, jolla tätä hyväntekeväisyyttä on hoidettu. Syyrian ja Libanonin rajan läheisyydessä olevissa sairaaloissa on hoidettu 350 Syyriasta tullutta haavoittunutta. Gamso sanoo suoraan, ettei ole syytä vaarantaa omaa terveyttään.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174485#.UpRnAEC2FDQ
·        Englannin ulkoministeriö antoi peitellyn varoituksen Israelille, ettei sen tule sekaantua Geneven neuvotteluihin. Israelilla on oma riitajuttu EU-maiden kanssa niiden päätettyä asettaa rajuja rajoituksia yrityksille, jotka työskentelevät tai joilla on yhteyksiä vihreän linjan itäpuolella, alueilla, joita ne kutsuu miehitetyiksi, alueiksi, jotka niiden päätösten mukaan kuuluvat ilman neuvotteluja ja todellisuuspohjaa palestiinalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174466#.UpRp50C2FDQ
·        Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön Al Aksa Marttyyrien Prikaatin jäsenet esittelevät julkistamassaan videossa rakettejaan, joilla he kehuvat vapauttavansa Jerusalemin Israelin miehityksestä. He vakuuttavat sieppaavansa IDF:n sotilaita tyhjentääkseen Israelin vankileirit, kuten he sanovat. Todellisuudessa vangeilla on paremmat olot kuin siviilissä, ilmainen täyshoito terveyspalveluineen ja opiskelumahdollisuuksineen aina opistotasolle saakka tai ylemmäs, mihin heillä ei ole varaa siviilissä. Jotkut vangit kieltäytyvät lähtemästä ennen kuin ovat suorittaneet oppijaksonsa loppuun. http://www.timesofisrael.com/fatah-gunmen-in-video-promise-to-kidnap-israelis/

Monday, November 25, 2013

MAANANTAI 25.11.13


MAANANTAI 25.11.13

1.      KANSAINVÄLINEN sopimus P5+1 maiden ja Iranin välillä allekirjoitettiin sunnuntaiaamuna 15.00 aikaan Geneven Kansainvälisessä Palatsissa, eikä taivas ole pudonnut, ei ainakaan vielä, vaikka toisen kengän kohtalosta ei olla yhtä varmoja. Tuskin oli kuivamusteen jälki kuivunut paperilla, kun alkoi kiistely siitä, mitä lopulta sovittiin. Iranin presidentti Hassan Rouhani julisti kansalle sunnuntaina, että Iran oli saanut suuren voiton länsimaista, että sillä on nyt kansainvälinen lupa rikastaa uraania ilman kansainvälisiä esteitä. USA:n presidentti Obama ja ulkoministeri Kerry kiirehtivät korjaamaan hänen lausuntoaan väittäen, ettei me siten sovittu.
Israelin pääministeri Netanyahu toisti hallituksen istunnossa sunnuntaina aiempia varoituksiaan, että tehty sopimus on kansainvälinen virhe, että se on paha sopimus Israelille ja maailmalle.

Oikeisto- ja keskustapuolueiden lausunnot ovat tuomitsevia, mutta vasemmistopuolueet ottavat paljon varovaisemman kannan sopimukseen. Labourpuolueen uusi puheenjohtaja Isaac Herzog on enemmän huolestunut Israelin ja USA:n välisten suhteiden haaksirikosta vaatien niiden välitöntä korjaamista. Meretz-puolue antaa sopimukselle varovaisen tunnustuksen.
Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi Kanadan vierailunsa aikana, että "maailma on nyt paljon vaarallisempi paikka asua. Iran on hyväksytty kansainväliseen yhteisöön, vaikka se on maailman aktiivisin maa levittäen aseitaan ja terroristeja kaikkialle maailmaan, ennen kaikkea länsimaihin". Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, että "koko poliittinen kenttä kutsuu sopimusta huonoksi, mikä ei sido meitä, sillä me elämme nyt uudessa todellisuudessa, joka vaatii tilanteen uudelleen arviointia terveesti, vastuullisesti ja päättäväisesti".
Naftali Bennett kutsuu sopimusta "hyvin huonoksi, mikä ei sido Israelia, sillä se helpottaa Iranin vastaisia sanktioita ja säilyttää Iranin ydinsuunnitelman oleellisimmat osat".
Rakennusministeri Uri Ariel sanoi "Iran juhlii nyt, mitä koko maailma suree tulevaisuudessa".
Knessetin puhemies Yuli Edelstein totesi, "ettei kaukana ole päivä, jolloin maailma pahoittelee tätä häpeälistä sopimusta. 70 vuotta holokaustin jälkeen historia toistaa itseään".
KE Ayelet Shaked totesi Englannin pääministeri Nevil Chamberlainen sanoin: "Kaikki olisi ollut hyvin, ellei Hitler olisi valehdellut minulle", viitaten Iranin uskottavuuden puutteeseen.
Moshe Feiglin sanoo, että "vaatimus Israelin osallistumisesta Iranin uhkausten hoitamiseksi on tuhoisa. Kun Iranin presidentti Ahmadinejad aloitti uhkauksensa Israelin tuhoamiseksi, maailma katseli suu auki. Silloin olisi ollut oikea aika iskeä vastaan".
Arie Deri ja Eli Yishai Shas-puolueesta julkaisivat pääministeri Netanyahua tukevan lausunnon. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Yaalon-World-powers-surrendered-to-Teherans-charm-offensive-332859

2.      Yaacov Lappin analysoi JP:n artikkelissaan sopimusta todeten, että päällisin puolin se näyttää edustavan määrättyä edistystä, mutta siihen sisältyy arvaamattomia riskejä leväten heiluvilla perustuksilla, jotka voivat myöhemmin kaataa koko suurella vaivalla saadun sanktiojärjestelmän. Kuten on paljastunut, USA ja Iran kävivät vuoden ajan salaisia neuvotteluja, joissa Geneven neuvottelujen keskeiset kysymykset sovittiin. Siten syytökset Geneven neuvottelujen näytös-luonteesta eivät ole aiheettomia. Obaman hallitus oli päättänyt runnoa sopimuksen Iranin kanssa millä hinnalla tahansa, ja oli sen saavuttamiseksi valmis vaarantamaan suhteensa sekä Israelin että arabimaiden ja ennen kaikkea Saudi Arabian kanssa, kuten käytännössä tapahtui.

LAPPIN toteaa: "USA:n vakuuttelut riskittömästä sopimuksesta, koska se on testi Iranin vilpittömyyden toteamiseksi, ja se voidaan peruuttaa, jos Iranin todetaan rikkoneen sopimus-ehtoja, lepäävät kovin heikoilla perustuksilla, sillä USA tuskin myöntää tehneensä huonon sopimuksen". Hän arvioi, että jos seuraava vaihe epäonnistuisi, on arvailujen varassa, miten Obaman hallitus reagoisi siihen. USA:n uskottavuus sekä sotilaallisena että diplomaattisena suojelijana ovat pahoin kärsineet, mitä jäytävät lisäksi USA:n taloudelliset ongelmat, jotka pakottavat sen rajoittamaan maailmanlaajuisia toimiaan.  http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Analysis-Iran-deal-is-riskier-than-meets-the-eye-332912
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että sopimukseen sisältyy 7 porsaanreikää. Parchin tukikohdan tarkastaminen ei kuulu siihen; Iran voi rikastaa uraania 5 %:n tasoon rajoituksetta, vaikka Kerry kieltää sen; IAEA on huolissaan Iranin salaisista rikastuslaitoksista, joista ei mainita; Iran voi lisätä rikastettua uraania ja plutoniumia tavanomaisiin pommeihin ja ohjusten kärkiin muuttaen ne likaisiksi pommeiksi; sopimukseen ei sisälly määritelmää, miten Iranin ydinohjelmaa tulisi asteittain pienentää; Iran ei saa lisätä sentrifugien määrää, mutta se saa korvata rikkoontuneet uusilla ja ne saavat jatkaa rikastustoimiaan lisäten rikastetun uraanin määrää.
Venäjän ulkoministeri tukee lausunnoillaan Iranin näkemyksiä sopimuksen sisällöstä vastoin presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn lausuntoja. http://www.debka.com/article/23472/Seven-loopholes-favoring-a-nuclear-Iran-in-deal-signed-by-the-world-powers

3.      EGYPTIN ja Turkin suhteet olivat kehittymässä suotuisasti Muslimiveljeskunnan (MV) voitettua viimeiset parlamenttivaalit Egyptissä ja muodostettua uuden islamistien johtaman hallituksen mitä tuki MV:n ehdokkaan Mohammed Mursin valitseminen presidentin virkaan. Kaikki näytti hyvältä siihen aikaan, myös Obaman hallituksen tukiessa uutta hallintoa.
Käytännössä MV:n johtama hallitus osoitti varsin pian kokemattomuutensa ja taitamattomuutensa etenkin maan kriisiin joutuneen talouden nostamiseksi. Sama nuoriso, joka oli pakottanut Hosni Mubarakin eroamaan Obaman voimakkaalla painpostuksella, nousi nyt islamistien johtamaa hallintoa vastaan aloittaen laajat mielenosoitukset Kairon Tahrir aukiolla, mitkä pian levisivät muuallekin Egyptiä.
Lopulta maan voimakas armeija katsoi tilanteen muuttuneen vaaralliseksi uhaten maan syöksyvän sisällissotaan, ja kaatoi huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla kaappauksella 03.07. Mursin johtaman hallituksen, pidättäen presidentti Mursin ja jatkaen MV:n johtajiston pidätyksiä muodostaen armeijan suojeluksessa uuden väliaikaisen hallituksen ja valiten tilapäisen presidentin. Muslimiveljeskunta julistettiin oikeuden päätöksellä laittomaksi. Armeijan vallansiirto ei suinkaan sujunut ilman vastustusta, ja mielenosoituksia järjestettiin monin paikoin, mutta armeija on toiminut päättäväisesti estäen niiden laajenemisen.

KEHITYS Egyptissä ei ollut mieluinen Turkin islamilaistamista harjoittavalle pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka julkaisi useita sotilashallituksen vastaisia lausuntoja. Maitten välisiä suhteita rajoitettiin ja diplomaattiset välit näyttävät kehittyvän nyt avoimeen välirikkoon.
Egyptin päivälehti Al-Youm Al-Sabi julkaisi artikkelin maanantaina, jossa se raportoi Egyptin karkottaneen Turkin lähettilään syyttäen, että hän oli vahingoittanut Egyptin sisäistä turvallisuutta liittoutumalla Muslimiveljeskunnan kanssa. Lehti raportoi, että turvallisuusmiehet olivat seuranneet turkin Kairon lähetystön ja lähettiläs Huseyin Avni Botsalin toimia ja havainneet, että MV:n jäsenet usein vierailivat turkkilaisten luona keskustellen häiriöiden järjestämisestä ja suunnitellen vakivaltaisuuksia Egyptissä.
Egypti kehotti lauantaina Turkin suurlähettilästä poistumaan maasta ja alensi maiden diplomaattisuhteet asianhoitajan tasolle. Egypti oli kutsunut Turkin lähettilään kotiin elokuussa, eikä suostunut palauttamaan häntä, vaikka Turkki palautti oman lähettiläänsä Egyptiin.
Al-Youm Al-Sabi raportoi viranomaisen tietoihin perustuen, että Egypti rahoitti MV:n kanssa liitossa olevia islamisteja Siinailla toimittaen niille aseita Gazan kautta.
Turkin pääministeri Erdogan kritisoi presidentti Mursia vastaan nostettua oikeudenkäyntiä, joka alkoi 04.11. todeten, että hän kunnioittaa Mursia, mutta ei niitä, jotka syrjäyttivät hänet, kuten hän sanoi 21.11. julkaistussa lausunnossaan Harriyet lehden mukaan. "Velvollisuutemme on edistää vapautta ja kohottaa demokratian tasoa", hän lausui. http://www.timesofisrael.com/turkish-envoy-to-egypt-expelled-for-conspiring-against-country/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi sunnuntaina, ettei hänellä ole aikeita särkeä liittoaan Likudin kanssa. Puolueet muodostivat yhteisen vaali-liiton, jonka kautta ne yhdessä saivat 31 kansanedustajaa varmistaen samalla Netanayhun pääministeri paikan. "Huomioiden Iranin ja palestiinalaiskysymysten monimutkaisuuden ja pääministerin toiveen en toivo keskusteluja asiassa tässä vaiheessa", hän sanoi puolueen konferenssissa Jerusalemissa sunnuntaina. Auktorisoimme puolueen komitealla tutkimaan asiaa tulevaisuudessa", hän sanoi. Liberman sanoi kannattavansa voimakkaita puolueita ja kritisoivansa puoluekentän hajaantumista moniin pienpuolueisiin, mikä vaikeuttaa maan hallintoa. Pääministeri Netanyahu tunnusti Libermanin uskollisuuden ja väläytti mahdollisuutta puolueiden (Likutenu) välisen yhteistoiminnan kiinteyttämistä ja vahvistamista sopimuksin. Likudin keskuskomitea käsitellee kysymystä ensi kuun kokouksessaan. http://www.timesofisrael.com/liberman-no-plan-to-break-up-union-with-netanyahu/
·        Syyriassa presidentti Assadin armeijan joukot jatkavat operaatioitaan Damaskoksen ympäristössä poistaakseen sinne pesiytyneet kapinallisten joukot. Kiivaissa taisteluissa Ghoutan lähiön omistuksesta kapinalliset menettivät 100 taistelijaansa kuolleina. Armeijan menetykset olivat 60 kaatunutta. Lähiö on ollut armeijan saartamana kuukausien ajan, minkä johdosta siellä on ollut puutetta ruuasta ja juomasta, josta ovat kärsineet sekä kapinalliset että asukkaat. Armeija on käyttänyt samaa näännyttämis-taktiikkaa myös muissa Damaskoksen esikaupunkien valtausoperaatioissa. Taistelut alkoivat perjantaina useitten kapinallis-ryhmien hyökättyä armeijan saartorengasta vastaan, kuten Qalamoun alueelle Damaskoksen pohjoispuolelle sijoittuneet puolueettomat tarkkailijat raportoivat. Armeijan joukoissa taistelee Irakista tulleita shia-muslimien Abu AL-Fadlal-Abbas prikaatin sotilaita. Tarkkailijat toteavat, että taistelut ovat enenevässä määrin muuttumassa eri ryhmittymien sekä islamin shia- ja sunni-muslimien välisiksi. Ghoutan taistelujen tarkoituksena oli avata tie itään ja samalla murtaa armeijan kuristusrengas. http://www.timesofisrael.com/syria-clashes-to-break-siege-kill-over-160-in-48-hours/
·        USA:n entinen lähettiläs ja "United against Nuclear-Iran" järjestön toimitusjohtaja Mark D Wallace sanoi pitkähkössä lausunnossaan lauantaina, että Iranin kieltäytyminen poistamasta yhtään sentrifugiaan se ole suinkaan menettänyt kapasiteettiaan, vaan jatkamalla uraanin rikastustoimia se pystyy saamaan tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi kahden kuukauden aikana. Samaan aikaan huolella rakennettua sanktiojärjestelmää pienennetään merkittävästi. Hän sanoo, että väitteet sanktioitten poistamisesta ja uudelleen asettamisesta ovat epärealistisia. Hän sanoo, että sanktioitten lieventäminen antaa Iranille tilaisuuden rakentaa ydinpommia esteettä. Wallacen johtama järjestö toimii YK:n alaisen IAEA:n neuvonantajana, Siinä on jäseninä Olli Heinonen, Mossadin entinen johtaja Meir Dagan ja Fouad Ayami, professori ja Hopkins Yliopiston Lähi-Idän tutkimusten johtaja. Hän kritisoi Geneven sopimusta, ettei se täysin ymmärrä sanktioitten herkkää luonnetta, ja miten vaikea niitä on asettaa ja miten helppoa on niiden poistaminen. Länsimaiset liikemiehet ovat jo aloittaneet aktiiviset toimet päästäkseen Iranin vapautuville markkinoille. http://www.timesofisrael.com/nuclear-breakout-possible-in-2-months-group-warns/
Sunday, November 24, 2013

SUNNUNTAI 24.11.13


SUNNUNTAI 24.11.13

1.      P5+1 MAAT - eli E3+3 maat, kuten EU:n edustaja Michael Mann sanoi – ja Iran pääsivät varhain sunnuntaiaamuna yhteisymmärrykseen sopimusluonnoksen sanamuodosta. Sopimus allekirjoitettiin klo 03.00 aamun varhaisina tunteina sunnuntaina Kansojen Palatsissa.
Neljä päivää neuvottelijat olivat heitelleet ehdotuksia ja vastaehdotuksia voidakseen tukkia potentiaaliset porsaanreiät. Kuitenkin vasta loppurutistusta varten paikalle hälytetyt ulkoministerit saivat asiat oikeaan ojennukseen. Venäjän ulkoministeri Vladimir Lavrov saapui Geneveen jo perjantai-iltana, jota seurasi USA:n ulkoministeri John Kerry lauantaiaamuna ja hänen jälkeensä Englannin ulkoministeri William Hague, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Saksan ulkoministeri Luigo Westerwelle. Myös Kiinan ulkoministeri Wang Yi oli paikalla.
Länsimaiden edustajat käyttivät Iranin aiemmin ansiokkaasti käyttämää taktiikkaa ajaen neuvottelut kriisitunnelmaan, mutta samalla vakuuttaen median edustajille, että neuvottelut etenevät hyvin ja että sopimusluonnos on lähellä lopullista muotoaan. Ehkä John Kerryn aikaisin sunnuntaiaamuna suunnittelema lento Lontooseen antoi vauhtia neuvottelijoille.

SOPIMUKSEN yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta pääkohtia siitä on tiedossa.
Iran suostuu pysäyttämään uraanin rikastamisen 5 %:n tasoon ja muuntaa jo 20 %:n tasoon rikastamansa uraaniin ydinvoimalansa polttoaineeksi tai se neutraloidaan muulla tavoin. Arakin rikastuslaiton voitaneen rakentaa valmiiksi, mutta sen toimintaa rajoitetaan ja valvotaan tiukasti. Irania ei pakoteta romuttamaan rikastuslaitoksiaan, mutta niiden valvontaa tehostetaan, eikä Iran saa korvata SR-1 sentrifugejaan nopeampiin SR-2 malleihin.
Iranin ulkomailla olevia varoja vapautetaan 4.2 miljardin USD arvosta, mutta helpotusten arvioidaan kaikkiaan nousevan kahdeksaan tai jopa 10 miljardiin USD.

Iran vaati sopimukseen maininnan, että Iranilla on oikeus rikastaa uraania NPT sopimuksen nojalla, mutta se antaa jäsenille oikeuden vain ydinvoiman käyttöön, ei välttämättä uraanin rikastamiseen. Tarkkailijat pitävät oikeuden laajentamista vaarallisena.
Sopimus on voimassa kuusi kuukautta, jonka aikana neuvotellaan lopullisesta sopimuksesta, jossa määritellään Iranin ydinteollisuuden tavoitteet. Iran katsoo länsimaiden tunnustavan sen tasavertaisuuden muiden ydinteollisuusmaiden kanssa, mitä se on painottanut kaiken aikaa. Sanktioitten pääosa on edelleen voimassa, ja niitä voidaan nostaa uudelleen, mikäli osoittautuu, ettei Iran noudata sopimusehtoja. http://www.newsmax.com/Newsfront/Iran-nuclear-politics-Kerry/2013/11/23/id/538293?ns_mail_uid=8637072&ns_mail_job=1547353_11232013&promo_code=15B71-1

2.      WASHINGTON POST kertoo, että Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on tyytyväinen sopimukseen, sillä se tunnustaa Iranin vilpittömyyden vakuutuksistaan, että sen ydinteollisuus palvelee vain rauhanomaisia tarkoituksia.  "On tärkeää, että me kaikki näemme mahdollisuuden lopettaa tämä tarpeeton kriisi ja avata uudet arvostukseen perustuvat näkymät, tunnustaen Iranin kansan oikeudet, ja poistaen kaikki epäilyt Iranin ydinteollisuuden rauhanomaisesta luonteesta", Zarif kertoi englanniksi. "Tämä prosessi tähtää luottamuksen palauttamiseen".

Neuvotteluihin osallistunut viranomainen selitti, että sopimus on ensimmäinen askel tiellä kaiken kattavan sopimuksen solmimiseksi kuuden kuukauden aikana. Sopimus jäädyttää Iranin tärkeimpien ydinlaitosten toiminnan, estää uusien uraanin rikastamiseen käytettävien sentrifugien asentamisen ja rajoittaa sallitun rikastetun uraanimäärän ja laadun.
Iran suostuu keskeyttämään Arakin raskasvesilaitoksen avainkomponenttien asentamisen,
joilla sillä olisi mahdollisuus tulevaisuudessa kehittää plutoniumia ydinpommin valmistamiseksi. Lisäksi Iran suostuu toistuviin tarkastuksiin ja päivittäiseen yhteydenpitoon tarkastajien kanssa.
Virkailija vakuuttaa, että näillä toimenpiteillä tehdään Iranille lähes mahdottomaksi pystyä rakentamaan salaa ydinpommia ilman, että se havaittaisiin. Sanktioiden helpotukset ovat arvoltaan 7 miljardia USD.

USA:n Valkoinen Talo ylisti sopimusta lausunnossaan todeten, että "vaikka se on ensimmäinen askel, sen saavutus on suuri, sillä ensimmäistä kertaa moneen vuosikymmeneen olemme voineet rajoittaa Iranin ydinsuunnitelmaa ja vähentää sen avainkomponenttien toimintaa".  Artikkelin mukaan sopimus on tärkeä presidentti Obaman pahoin tahriintuneen imagon nostamiseksi, sekä kongressin suunnittelemien kovennettujen sanktioitten estämiseksi.
Eniten Iranin taloutta ovat runnelleet sen öljynvientiä ja kansainvälistä pankkitoimintaa rajoittavat sanktiot. Läntiset liikemiehet ottivat jo varaslähdön Iranin vapautuville markkinoille. http://www.washingtonpost.com/world/national-security/kerry-in-geneva-raising-hopes-for-historic-nuclear-deal-with-iran/2013/11/23/53e7bfe6-5430-11e3-9fe0-fd2ca728e67c_story.html?hpid=z1

3.      USA:n ulkoministeri John Kerry soitti "ystävälleen Benyamin Netanyahulle" vakuuttaen, että sopimus vahvistaa Israelin turvallisuutta. "Laaja sopimus lisää maailman turvallisuutta – ja Israelin turvallisuutta", hän totesi sunnuntaiaamuna AFP:n mukaan.
Israel on esittänyt lukuisia varoituksia "huonosta sopimuksesta", joka ei lopeta kokonaan Iranin uraanin rikastamista, ja sanoutunut siitä irti pitäen oikeuden päättää toimistaan.
Kerry vakuuttaa nyt kuten hän on tehnyt kaiken aikaa, ettei USA:n ja Israelin näkemysten välillä ole mitään eroa, kysymys on vain erilaisista arvioista ja laskelmista, eikä mistään muusta. Hän vakuuttaa olleensa jatkuvassa yhteydessä Netanyahun kanssa, useita kertoja viikossa. Hän katsoo, että sekä USA ja Israel vastustavat Iranin ydinasetta, ja että Iranin asia on vakuuttaa epäilijöille, että he ovat väärässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174380#.UpGkE0C2FDQ
 PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui sopimusta huonoksi todeten, että Iran sai haluamansa, sillä sopimus ei estä sitä jatkamasta uraanin rikastamista eikä Arakin laitoksen valmistumista. Ministeri Yuval Steinitz kutsui sopimusta kauheaksi, joka johtaa ydinaseterroriin Lähi-Idässä. Apulaispuolustusministeri sanoi sopimusta vaaralliseksi, joka neutraloi sanktiot, ei sentrifugeja. Ministeri Naftali Bennett varoitti FB:n sivullaan, että jos matkalaukkuydinpommi räjähtää New Yorkissa tai Madridissa, se on seurausta aamulla allekirjoitetusta sopimuksesta.

4.      SAUDI ARABIAN Englannin lähettiläs prinssi Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz sanoi Al-Arabiyan raportin mukaan, ettei Saudi Arabia katsele sivusta, jos länsimaat eivät pysty keskeyttämään Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Hän jatkoi puhuessaan Times haastattelussa todeten, että Obama ryntää solmimaan Iranin kanssa sopimusta, jota ei yleisesti hyväksytä. "Emme suostu istumaan toimettomina saadessamme uhkauksia harkitsematta, miten puolustaa maatamme ja aluetta", kuningas Abdullahin serkku prinssi Mohammed totesi. "Jätetään asia siihen, missä se on nyt, jossa kaikki mahdollisuudet ovat pöydällä" ilmeisesti viitaten sotilaallisten iskujen mahdollisuuteen.
Hän antoi lausuntonsa perjantaina, jolloin Geneven neuvottelut olivat vielä kriittisessä vaiheessa. Times julkaisi viikkoa aiemmin raportin, jossa todettiin Saudi Arabian keskustelevan salaisesti Israelin kanssa iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. Saudit myöhemmin antoivat lausunnon, jossa he sanoivat tiedot vääriksi todeten, ettei heillä ole minkään tason keskusteluja Israelin kanssa. Prinssi Mohammed totesi, että päinvastoin Saudi Arabia ajaa massatuhoaseista vapaata Lähi-Itää, mikä tarkoittaa, että myös Israel hävittää ydin- ja muut massatuhoaseensa.
Hän totesi Syyrian tilanteesta, ettei Saudi Arabia välitä, kuka Syyriaa hallitsee, olkoon shia-muslimi tai kristitty, mutta se ei hyväksy sitä, että Assad surmaa omia kansalaisiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174379#.UpGuMEC2FDQ

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Juutalaiset maanviljelijät Juudeassa ja Samariassa ovat kyllästyneet siihen, miten PA:n arabit varastavat heidät karjaansa, lampaita, vuohia ja lehmiä kuten myös työvälineitä ja traktoreita. He käyvät maatiloilla yöllä kuljettaen varastamansa eläimet ja välineet PA:n valvomiin arabikyliin, jonne poliisi ja IDF eivät mielellään mene. Tämän yhä laajenevan ongelman vuoksi maanviljelijät ovat perustaneet puolustuspartioita, joita on sijoitettu kuuteen alueen 60:sta maatilasta. He sanovat, ettei varkauksissa ole kyse suurista rahoista, muutamasta tuhannesta, mutta että kysymys on kansallisesti värittyneestä juutalaisten läsnäolon vastustamisesta. Maatilojen edustajia oli kokoontunut viikonlopun aikana tilaisuuteen, jossa oli mukana kansanedustajat Orit Struk ja Zevulun Kalfa Juutalainen Koti puolueesta, sekä puolustusjoukkojen, Hashomer Josh, edustajia. Maanviljelijä Yishaskar Man Maon, joka itse on mukana puolustajissa, sanoo tilannetta vaaralliseksi, sillä varkauksien lisääntyessä ja muuttuessa selvästi poliittisiksi ja entistä häiritsevimmiksi tilanne voi kehittyä tulitaisteluksi varkaiden ja puolustajien välillä, missä voi tulla ruumiita. Maanviljelijät vaativat muutosta asiaan ennen kuin on liian myöhäistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174384#.UpG07UC2FDQ
·        Sotilaat pyrkivät hajottamaan heitä kivittäneet 150 PA:n arabia Beit Elistä pohjoiseen sijaitsevan Jalazoun juutalaisyhteisön lähellä lauantaina. PA:n raportin mukaan neljä mielenosoittajaa haavoittui sotilaitten ampumista kumiluodeista. Sotilaat totesivat, ettei heillä ollut mahdollisuutta verifioida PA:n antamia tietoja haavoittuneista. - Lauantaina sotilaat havaitsivat arabien tunkeutuneen Gazan kaistaa erottavan turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle aloittaen etsinnät helikopterien tukemina. Beerin kibbutsin turvallisuus-partio löysi kolme arabia luovuttaen heidät IDF:lle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174369#.UpG6A0C2FDQ
·        New Yorkissa yleistynyt nuorten pariin levinnyt villitys "knockout", näyttää yhä yleisemmin keskittyvän juutalaisiin. Tapauksia on videoitu useissa tilanteissa, joissa ryhmä nuoria huligaaneja iskee pahaa aavistamattoman uhrin joko edestä tai takaa tajuttomaksi paeten heti paikalta. Joissakin tapauksissa uhri on kuollut, koska hänet jätetään iskun jälkeen siihen, mihin hän kaatui joskus lyöden kasvonsa tai päänsä hengenvaarallisesti. Nuoret kutsuvat tätä peliksi (game), mutta se kehittyy helposti rasistiseksi vainoksi poikkeavia kuten juutalaisia kohtaan. Toinen ilmiö USA:ssa on mustien muodostamat jengit, jotka järjestävät valkoisten vastaisia katutappeluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174387#.UpG8HEC2FDQ
·        Beirutissa äskettäin tapahtuneen pommi-iskun toinen tekijä on todettu olleen palestiinalainen Adnan Abu Dahr eteläisestä Sidonin satamakaupungista. Hänet tunnistettiin DNA-testien perusteella, Myös toinen itsemurhaterroristi tunnistettiin DNA-testein mukaan, hän oli palestiinalainen Adnan Mussa al-Muhammad, Libanonin eteläosasta. Hänen innostajansa oli sunnien radikaalisheikki Ahmad al-Assir. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174378#.UpG-nkC2FDQ
·        Iran sanoo rakentavansa kaksi uutta ydinvoimalaa Bushehrin lisäksi. http://www.timesofisrael.com/iran-to-build-two-more-nuclear-power-plants/