MAANANTAI 25.11.13


MAANANTAI 25.11.13

1.      KANSAINVÄLINEN sopimus P5+1 maiden ja Iranin välillä allekirjoitettiin sunnuntaiaamuna 15.00 aikaan Geneven Kansainvälisessä Palatsissa, eikä taivas ole pudonnut, ei ainakaan vielä, vaikka toisen kengän kohtalosta ei olla yhtä varmoja. Tuskin oli kuivamusteen jälki kuivunut paperilla, kun alkoi kiistely siitä, mitä lopulta sovittiin. Iranin presidentti Hassan Rouhani julisti kansalle sunnuntaina, että Iran oli saanut suuren voiton länsimaista, että sillä on nyt kansainvälinen lupa rikastaa uraania ilman kansainvälisiä esteitä. USA:n presidentti Obama ja ulkoministeri Kerry kiirehtivät korjaamaan hänen lausuntoaan väittäen, ettei me siten sovittu.
Israelin pääministeri Netanyahu toisti hallituksen istunnossa sunnuntaina aiempia varoituksiaan, että tehty sopimus on kansainvälinen virhe, että se on paha sopimus Israelille ja maailmalle.

Oikeisto- ja keskustapuolueiden lausunnot ovat tuomitsevia, mutta vasemmistopuolueet ottavat paljon varovaisemman kannan sopimukseen. Labourpuolueen uusi puheenjohtaja Isaac Herzog on enemmän huolestunut Israelin ja USA:n välisten suhteiden haaksirikosta vaatien niiden välitöntä korjaamista. Meretz-puolue antaa sopimukselle varovaisen tunnustuksen.
Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi Kanadan vierailunsa aikana, että "maailma on nyt paljon vaarallisempi paikka asua. Iran on hyväksytty kansainväliseen yhteisöön, vaikka se on maailman aktiivisin maa levittäen aseitaan ja terroristeja kaikkialle maailmaan, ennen kaikkea länsimaihin". Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, että "koko poliittinen kenttä kutsuu sopimusta huonoksi, mikä ei sido meitä, sillä me elämme nyt uudessa todellisuudessa, joka vaatii tilanteen uudelleen arviointia terveesti, vastuullisesti ja päättäväisesti".
Naftali Bennett kutsuu sopimusta "hyvin huonoksi, mikä ei sido Israelia, sillä se helpottaa Iranin vastaisia sanktioita ja säilyttää Iranin ydinsuunnitelman oleellisimmat osat".
Rakennusministeri Uri Ariel sanoi "Iran juhlii nyt, mitä koko maailma suree tulevaisuudessa".
Knessetin puhemies Yuli Edelstein totesi, "ettei kaukana ole päivä, jolloin maailma pahoittelee tätä häpeälistä sopimusta. 70 vuotta holokaustin jälkeen historia toistaa itseään".
KE Ayelet Shaked totesi Englannin pääministeri Nevil Chamberlainen sanoin: "Kaikki olisi ollut hyvin, ellei Hitler olisi valehdellut minulle", viitaten Iranin uskottavuuden puutteeseen.
Moshe Feiglin sanoo, että "vaatimus Israelin osallistumisesta Iranin uhkausten hoitamiseksi on tuhoisa. Kun Iranin presidentti Ahmadinejad aloitti uhkauksensa Israelin tuhoamiseksi, maailma katseli suu auki. Silloin olisi ollut oikea aika iskeä vastaan".
Arie Deri ja Eli Yishai Shas-puolueesta julkaisivat pääministeri Netanyahua tukevan lausunnon. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Yaalon-World-powers-surrendered-to-Teherans-charm-offensive-332859

2.      Yaacov Lappin analysoi JP:n artikkelissaan sopimusta todeten, että päällisin puolin se näyttää edustavan määrättyä edistystä, mutta siihen sisältyy arvaamattomia riskejä leväten heiluvilla perustuksilla, jotka voivat myöhemmin kaataa koko suurella vaivalla saadun sanktiojärjestelmän. Kuten on paljastunut, USA ja Iran kävivät vuoden ajan salaisia neuvotteluja, joissa Geneven neuvottelujen keskeiset kysymykset sovittiin. Siten syytökset Geneven neuvottelujen näytös-luonteesta eivät ole aiheettomia. Obaman hallitus oli päättänyt runnoa sopimuksen Iranin kanssa millä hinnalla tahansa, ja oli sen saavuttamiseksi valmis vaarantamaan suhteensa sekä Israelin että arabimaiden ja ennen kaikkea Saudi Arabian kanssa, kuten käytännössä tapahtui.

LAPPIN toteaa: "USA:n vakuuttelut riskittömästä sopimuksesta, koska se on testi Iranin vilpittömyyden toteamiseksi, ja se voidaan peruuttaa, jos Iranin todetaan rikkoneen sopimus-ehtoja, lepäävät kovin heikoilla perustuksilla, sillä USA tuskin myöntää tehneensä huonon sopimuksen". Hän arvioi, että jos seuraava vaihe epäonnistuisi, on arvailujen varassa, miten Obaman hallitus reagoisi siihen. USA:n uskottavuus sekä sotilaallisena että diplomaattisena suojelijana ovat pahoin kärsineet, mitä jäytävät lisäksi USA:n taloudelliset ongelmat, jotka pakottavat sen rajoittamaan maailmanlaajuisia toimiaan.  http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Analysis-Iran-deal-is-riskier-than-meets-the-eye-332912
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että sopimukseen sisältyy 7 porsaanreikää. Parchin tukikohdan tarkastaminen ei kuulu siihen; Iran voi rikastaa uraania 5 %:n tasoon rajoituksetta, vaikka Kerry kieltää sen; IAEA on huolissaan Iranin salaisista rikastuslaitoksista, joista ei mainita; Iran voi lisätä rikastettua uraania ja plutoniumia tavanomaisiin pommeihin ja ohjusten kärkiin muuttaen ne likaisiksi pommeiksi; sopimukseen ei sisälly määritelmää, miten Iranin ydinohjelmaa tulisi asteittain pienentää; Iran ei saa lisätä sentrifugien määrää, mutta se saa korvata rikkoontuneet uusilla ja ne saavat jatkaa rikastustoimiaan lisäten rikastetun uraanin määrää.
Venäjän ulkoministeri tukee lausunnoillaan Iranin näkemyksiä sopimuksen sisällöstä vastoin presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn lausuntoja. http://www.debka.com/article/23472/Seven-loopholes-favoring-a-nuclear-Iran-in-deal-signed-by-the-world-powers

3.      EGYPTIN ja Turkin suhteet olivat kehittymässä suotuisasti Muslimiveljeskunnan (MV) voitettua viimeiset parlamenttivaalit Egyptissä ja muodostettua uuden islamistien johtaman hallituksen mitä tuki MV:n ehdokkaan Mohammed Mursin valitseminen presidentin virkaan. Kaikki näytti hyvältä siihen aikaan, myös Obaman hallituksen tukiessa uutta hallintoa.
Käytännössä MV:n johtama hallitus osoitti varsin pian kokemattomuutensa ja taitamattomuutensa etenkin maan kriisiin joutuneen talouden nostamiseksi. Sama nuoriso, joka oli pakottanut Hosni Mubarakin eroamaan Obaman voimakkaalla painpostuksella, nousi nyt islamistien johtamaa hallintoa vastaan aloittaen laajat mielenosoitukset Kairon Tahrir aukiolla, mitkä pian levisivät muuallekin Egyptiä.
Lopulta maan voimakas armeija katsoi tilanteen muuttuneen vaaralliseksi uhaten maan syöksyvän sisällissotaan, ja kaatoi huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla kaappauksella 03.07. Mursin johtaman hallituksen, pidättäen presidentti Mursin ja jatkaen MV:n johtajiston pidätyksiä muodostaen armeijan suojeluksessa uuden väliaikaisen hallituksen ja valiten tilapäisen presidentin. Muslimiveljeskunta julistettiin oikeuden päätöksellä laittomaksi. Armeijan vallansiirto ei suinkaan sujunut ilman vastustusta, ja mielenosoituksia järjestettiin monin paikoin, mutta armeija on toiminut päättäväisesti estäen niiden laajenemisen.

KEHITYS Egyptissä ei ollut mieluinen Turkin islamilaistamista harjoittavalle pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka julkaisi useita sotilashallituksen vastaisia lausuntoja. Maitten välisiä suhteita rajoitettiin ja diplomaattiset välit näyttävät kehittyvän nyt avoimeen välirikkoon.
Egyptin päivälehti Al-Youm Al-Sabi julkaisi artikkelin maanantaina, jossa se raportoi Egyptin karkottaneen Turkin lähettilään syyttäen, että hän oli vahingoittanut Egyptin sisäistä turvallisuutta liittoutumalla Muslimiveljeskunnan kanssa. Lehti raportoi, että turvallisuusmiehet olivat seuranneet turkin Kairon lähetystön ja lähettiläs Huseyin Avni Botsalin toimia ja havainneet, että MV:n jäsenet usein vierailivat turkkilaisten luona keskustellen häiriöiden järjestämisestä ja suunnitellen vakivaltaisuuksia Egyptissä.
Egypti kehotti lauantaina Turkin suurlähettilästä poistumaan maasta ja alensi maiden diplomaattisuhteet asianhoitajan tasolle. Egypti oli kutsunut Turkin lähettilään kotiin elokuussa, eikä suostunut palauttamaan häntä, vaikka Turkki palautti oman lähettiläänsä Egyptiin.
Al-Youm Al-Sabi raportoi viranomaisen tietoihin perustuen, että Egypti rahoitti MV:n kanssa liitossa olevia islamisteja Siinailla toimittaen niille aseita Gazan kautta.
Turkin pääministeri Erdogan kritisoi presidentti Mursia vastaan nostettua oikeudenkäyntiä, joka alkoi 04.11. todeten, että hän kunnioittaa Mursia, mutta ei niitä, jotka syrjäyttivät hänet, kuten hän sanoi 21.11. julkaistussa lausunnossaan Harriyet lehden mukaan. "Velvollisuutemme on edistää vapautta ja kohottaa demokratian tasoa", hän lausui. http://www.timesofisrael.com/turkish-envoy-to-egypt-expelled-for-conspiring-against-country/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi sunnuntaina, ettei hänellä ole aikeita särkeä liittoaan Likudin kanssa. Puolueet muodostivat yhteisen vaali-liiton, jonka kautta ne yhdessä saivat 31 kansanedustajaa varmistaen samalla Netanayhun pääministeri paikan. "Huomioiden Iranin ja palestiinalaiskysymysten monimutkaisuuden ja pääministerin toiveen en toivo keskusteluja asiassa tässä vaiheessa", hän sanoi puolueen konferenssissa Jerusalemissa sunnuntaina. Auktorisoimme puolueen komitealla tutkimaan asiaa tulevaisuudessa", hän sanoi. Liberman sanoi kannattavansa voimakkaita puolueita ja kritisoivansa puoluekentän hajaantumista moniin pienpuolueisiin, mikä vaikeuttaa maan hallintoa. Pääministeri Netanyahu tunnusti Libermanin uskollisuuden ja väläytti mahdollisuutta puolueiden (Likutenu) välisen yhteistoiminnan kiinteyttämistä ja vahvistamista sopimuksin. Likudin keskuskomitea käsitellee kysymystä ensi kuun kokouksessaan. http://www.timesofisrael.com/liberman-no-plan-to-break-up-union-with-netanyahu/
·        Syyriassa presidentti Assadin armeijan joukot jatkavat operaatioitaan Damaskoksen ympäristössä poistaakseen sinne pesiytyneet kapinallisten joukot. Kiivaissa taisteluissa Ghoutan lähiön omistuksesta kapinalliset menettivät 100 taistelijaansa kuolleina. Armeijan menetykset olivat 60 kaatunutta. Lähiö on ollut armeijan saartamana kuukausien ajan, minkä johdosta siellä on ollut puutetta ruuasta ja juomasta, josta ovat kärsineet sekä kapinalliset että asukkaat. Armeija on käyttänyt samaa näännyttämis-taktiikkaa myös muissa Damaskoksen esikaupunkien valtausoperaatioissa. Taistelut alkoivat perjantaina useitten kapinallis-ryhmien hyökättyä armeijan saartorengasta vastaan, kuten Qalamoun alueelle Damaskoksen pohjoispuolelle sijoittuneet puolueettomat tarkkailijat raportoivat. Armeijan joukoissa taistelee Irakista tulleita shia-muslimien Abu AL-Fadlal-Abbas prikaatin sotilaita. Tarkkailijat toteavat, että taistelut ovat enenevässä määrin muuttumassa eri ryhmittymien sekä islamin shia- ja sunni-muslimien välisiksi. Ghoutan taistelujen tarkoituksena oli avata tie itään ja samalla murtaa armeijan kuristusrengas. http://www.timesofisrael.com/syria-clashes-to-break-siege-kill-over-160-in-48-hours/
·        USA:n entinen lähettiläs ja "United against Nuclear-Iran" järjestön toimitusjohtaja Mark D Wallace sanoi pitkähkössä lausunnossaan lauantaina, että Iranin kieltäytyminen poistamasta yhtään sentrifugiaan se ole suinkaan menettänyt kapasiteettiaan, vaan jatkamalla uraanin rikastustoimia se pystyy saamaan tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi kahden kuukauden aikana. Samaan aikaan huolella rakennettua sanktiojärjestelmää pienennetään merkittävästi. Hän sanoo, että väitteet sanktioitten poistamisesta ja uudelleen asettamisesta ovat epärealistisia. Hän sanoo, että sanktioitten lieventäminen antaa Iranille tilaisuuden rakentaa ydinpommia esteettä. Wallacen johtama järjestö toimii YK:n alaisen IAEA:n neuvonantajana, Siinä on jäseninä Olli Heinonen, Mossadin entinen johtaja Meir Dagan ja Fouad Ayami, professori ja Hopkins Yliopiston Lähi-Idän tutkimusten johtaja. Hän kritisoi Geneven sopimusta, ettei se täysin ymmärrä sanktioitten herkkää luonnetta, ja miten vaikea niitä on asettaa ja miten helppoa on niiden poistaminen. Länsimaiset liikemiehet ovat jo aloittaneet aktiiviset toimet päästäkseen Iranin vapautuville markkinoille. http://www.timesofisrael.com/nuclear-breakout-possible-in-2-months-group-warns/








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019