Friday, April 18, 2014

PERJANTAI 18.04.14


PERJANTAI 18.04.14
1. PÄIVÄ alkoi aurinkoisena ja suhteellisen lämpimänä mittarin näyttäessä 13 astetta, ja lämpötila noussee päivän mittaan 26:en asteeseen. Taivas on tänään pilvetön mutta huomisesta lähtien osittain puolipilvinen lämpötilan hieman noustessa, mutta laskiessa uudelleen sunnuntaina ja edelleen maanantaina, kuten Times of Israel sääprofeetta ennustaa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -26; Tiberias 16 -32; Suolameri 21 -34; Eilat 21 -36 +C-astetta. Sadevaatteita ei tarvita, mutta kevyt tuulitakki voisi olla tarpeen, kuten myös kevyt lakki ja aurinkolasit, sillä Israelin aurinko on kuuma ja kirkas silloin, kun se paistaa.
2. SATOJA tuhansia turisteja ahtautui pieneen juutalaisvaltioon kokemaan juutalaisten pääsiäisen, pessahin, sekä tutustumaan erityisesti Juudeaan ja Samariaan, joiden alueita jotkut juutalaisjohtajat tarjoavat PLO:lle kuin kukkaa kämmenellä, mutta joita PA/PLO:n johtajat eivät ole huolineet, sillä he haluavat koko Israelin maan, nyrhien sitä pala palalta, koska voimat eivät riitä suoraan rintamahyökkäykseen. Tätä Israelin maan vaiheittaista riistoa suoritetaan valheen kaikella väellä ja voimalla, kuten Sana toteaa, ja kuten jokainen aikaansa seuraava voi todeta uutisartikkeleita seuratessaan.
PLO:n hallituksen jäsen Wasel Abu Yusef heitti viimeisimmän syytöksen sanoessaan, että palestiinalaisten pitäminen Israelin vankiloissa on sotarikos. Hän tarkoittaa tällä n. 5 300 palestiinalaista terroristia, jotka Israelin tuomioistuimet ovat usein pitkien oikeustoimien kautta tuominneet eripituisiin vankeus-rangaistuksiin. Yusef selittää, ettei PA/PLO voinut aiemmin esittää tätä syytöstä, koska vain valtioilla on syytösoikeus Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa. Nyt kun Palestiinan valtio on perustettu, sillä on myös tämä oikeus, hän sanoo, sillä tuomitut ovat sotavankeja hänen tulkintansa mukaan.
TUTUSTUMISMATKOJA Juudeaan ja Samariaan tarjoavat yhtiöt (miskefet, kiikari) sanovat, että retket ovat täyteen tilatut, ja että niitten saama suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Tähän mennessä ne ovat johtaneet yli 100 retkeä eri kohteisiin noilla kiistanalaisilla alueilla, kuten muutamat niitä kutsuvat, mutta joiden omistusoikeus on Sanan mukaan kiistaton. Pessahin suurten juhlapyhien välisiä päiviä kutsutaan yhteisnimellä Chol Hamoed. Esimerkkinä mainitaan, että yksin keskiviikkona Gush Etzionissa vieraili 10 000 turistia, mikä on ennätys alallaan. Alla olevassa linkissä on kuvia retkiltä.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179699#.U1Cr9EBsNDQ
3. TORSTAINA järjestettiin Länsimuurin edustalla jokavuotinen pappien suorittama kansan siunaamistilaisuus, Birkat Hacohanim, johon osallistui arviolta 70 000 ihmistä. Poliisi oli koonnut tuhansia poliisiupseereita varmistamaan turvallisuutta juhlien aikana, eikä pahempia vahingoittumisia Kotellille tulleiden keskuudessa oli raportoitu. Länsimuurin edessä olevalla tasanteella ilma on aurinkoisina päivinä helteinen, koska se on korkeiden talojen ympäröimä ja muuta maanpintaa alempana estäen tuulien pääsyn sinne.
POLIISI joutui toistuvien kivitysten kohteeksi valvoessaan järjestystä Temppelivuorella. Kivittäjinä olivat vuorella yöpyneet äärilaidan palestiinalaisnuoret, jotka kantoivat käsissään Hamasin lippuja tehdäkseen selväksi, ketä he edustivat. Poliisin muslimeille asettama kielto, että vain naiset ja yli 50-vuotiaat miehet saivat mennä Vuorelle, mutta kielto ei näyttänyt pidättäneen helposti ohjailtavien kiihkomielisten nuorten pääsyä sinne. Samalla poliisi kielsi pääsyn Temppelivuorelle kaikilta muilta paitsi luvan saaneilta muslimeilta.
POLIISIN päätös estää juutalaisten ja turistien pääsy Temppelivuorelle oli monille suuri pettymys, sillä vain sinne nousseet voivat aidosti vaistota sen erikoisominaisuuden, vaikka muslimien maallistunut suhtautuminen sen pyhyyteen kärsii heidän pitäessään Vuoren tasanteita sopivina leiriytymiseen ja jopa jalkapallopeleihin.
POLIISI puolusti kieltävää päätöstään viittaamalla turvallisuusnäkökohtiin, mikä on varmasti aivan aiheellinen, mutta miksi muslimien pääsyä ei kielletty edes yhdeksi päiväksi kokonaan, jotta juutalaiset ja turistit lukuisista maista ympäri maailman olisivat voineet eläytyä Temppelivuoren ainutlaatuiseen ilmapiiriin? Tätä on vaadittu yhä voimallisimmin äänenpainoin edes suurten juutalaisjuhlien aikana, myös kansanedustajien toimesta, mutta hallitus pelkää väkivaltaisuuksien kehittyvän avoimiksi taisteluiksi. Islamin wafkin, Vuoren päivärutiinista vastaavan säätiön, vastustuksen vuoksi Vuorelle johtavaa jalankulkusiltaa ei ole voitu rakentaa, vaikka väliaikaiseksi tarkoitettu puusilta on havaittu tulenaraksi ja vaaralliseksi ihmisille.
Viittaaminen uskonnonvapauteen ja ihmisoikeuksiin ei ole tehnyt vaikutusta enempää juutalaisvaltion päättäjiin kuin sitäkin vähemmän muslimeille, joille vapaus harjoittaa uskontonsa edellyttämiä kultteja kuuluu vain heille. Muiden uskontojen oikeudet ovat heidän tarkoin määriteltävissään ja valvottavissaan, kuten he asian näkevät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179705#.U1CvpEBsNDQ
4. ISRAELIN ja PA/PLO:n asettamat neuvottelijat pitivät torstai-iltana viimeisen istuntonsa USA:n nimittämän erotuomarin Martin Indykin tarkassa valvonnassa estääkseen jännityksen kehittymisen avoimeksi käsirysyksi. Viisi tuntia kestänyt tilaisuus päättyi toteamukseen, etteivät osapuolten välille nousseet erimielisyydet, kuilut kuten niitä nimitetään, ole millään tavoin tasoittuneet, tai löytäneet siltaa niiden yli. Täten istunto merkittiin epäonnistuneeksi. Indyk aikoo kuitenkin jatkaa keskusteluja, mutta kummankin kanssa erikseen. Indyk kuvaili keskusteluja AFP:n toimittajalle hyvin vaikeiksi. Neuvottelijat tapasivat toisensa edellisen kerran ilman Indykiä sunnuntaina, mutta siitä ei ole mitään raportoitavaa.
MUSLIMIT marssivat torstaina "vankien päivänä" sekä Gazassa että useissa PA/PLO:n alaisissa kaupungeissa Juudeassa ja Samariassa. Niihin osallistui tuhansittain muslimeja. Hebronissa tilanne kärjistyi vakavaksi yhteenotoksi IDF:n sotilaitten ja poliisien sekä arabien välillä. Rajapoliisit ja sotilaat joutuivat turvautumaan mellakantorjuntavälineisiin useisiin kymmeniin noussutta muslimijoukkoa vastaan, jotka käyttävät kivien ohella yhä useammin palopommeja, jotka ovat vaarallisia turvallisuusjoukoille.
ABBAS on omaksunut Jasser Arafatin aikoinaan käyttämän taktiikan antaen luvan neuvottelijoiden jatkaa keskusteluja lähelle läpimurtoa, mutta peräytyen viime hetkellä ja esittäen uusia vaatimuksia tai yksipuolisia toimia, kuten tapahtui viime viikolla. Silloin Abbas allekirjoitti hakemukset viiteentoista kansainväliseen järjestöön vastoin neuvottelu-sopimusta käyttäen verukkeena sitä, että Israel päätti siirtää viimeisen 26 vankierän vapauttamista sapatista seuraavaan päivään, jolloin Abbas allekirjoitti hakemukset. Tämän johdosta Netanyahu siirsi vapauttamista epämääräiseen tulevaisuuteen. Sopimus neuvottelujen jatkamiseksi toukokuun 29. päivän jälkeen on tehtävä ennen määräpäivää.
Abbas vihjailee voivansa suostua 9 kuukauden jatkoaikaan, jos Netanyahu vapauttaa sovitut 26 vankia, heistä 14 Israelin arabia, sekä lisäksi 430 vankia sekä asettaa rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja Jerusalemin itäosiin. Abbas vaatii, että vangit tulee vapauttaa koteihinsa, ei ulkomaille eikä Gazaan, kuten Israel esittää. USA:n nimittämä neuvottelujohtaja John Kerry on yhä selvemmin siirtynyt tukemaan Abbasia syyttäen Israelia neuvottelujen epäonnistumisesta, mikä rohkaisee Abbasia koventamaan vaateitaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179711#.U1C32EBsNDQ
ISRAELIN haudatessa PA:n arabin murhaamaa poliisiupseeria Baruch Mizrachia Israelin vasemmistopuolueiden kansanedustajia vieraili Ramallahissa Mukatan hallintokeskuksessa tavaten Abbasin, jonka he väittivät tuominneen poliisiupseerin murhan. Abbasin kanslia kiirehti oikaisemaan kansanedustajien saamaa mielikuvaa todeten, että Abbas sanoi odottavansa tutkimusten tuloksia ennen lausuntoaan. Israelissa suhtauduttiin hyvin kriittisesti vasemmiston valtuuskunnan vierailuun Ramallahissa PA:n arabin murhaaman poliisiupseerin hautaamisen aikana. Siksi päiväksi sovittu neuvottelu peruutettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179713#.U1C_akBsNDQ
POLIISIN saatua uusia tietoja muslimien suunnittelemista mellakoista Jerusalemin vanhan kaupungin ja erityisesti Temppelivuoren alueella vahvistettiin aiemmin julkistetut rajoitukset arabimuslimien pääsystä Vuorelle. Naiset ja yli 50-vuotiaat Israelin sinisen id-kortin omaavat pääsevät Temppelivuoren tasanteille. Muilta pääsy on kielletty kokomaan. Poliisi epäilee, että arabit voivat kuitenkin yrittää järjestää mellakoita tänään ja huomenna. Torstaina poliisi pidätti 6 arabia epäiltyinä keskiviikon mellakointiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179717#.U1DFwkBsNDQ
5. VANDAALIT olivat yön aikana raapustelleet arabien vastaisia graffiteja Umm El-Fahm moskeijan ulkoseiniin ja yrittäneet polttaa sen pääoven. Perjantaiaamun perinteisiin rukouksiin saapuneet arabit havaitsivat tihutyön ilmoittaen siitä poliisille, joka aloitti tutkimukset syyllisten löytämiseksi. Arabit sanoivat tihutyön tarkoituksena olevan nostaa jännitteitä arabien ja juutalaisten välillä.
UNM El-Fahmin tihutyö oli neljäs tämän kuukauden aikana Galileassa. Graffitien lisäksi vandaalit useimmiten puhkovat autojen renkaita tai sytyttävät niitä tuleen. Myös Beit Shemeksissä sijaitseva luostari on ollut heidän hyökkäystensä kohteena. Armeijan suorittama Yitzharin viiden asuintalon tuhoaminen aiheutti asukkaitten vastatoimet kylässä sijaitsevaa IDF:n tukikohtaa vastaan, jonka he tuhosivat. Tämä on vaarallinen kehitys, sillä armeija tarvitsee kansan tukea, mikä on kärsinyt pahoja kolhuja hallituksen laatimien ja Knessetin vahvistamien haredi-kansan asevelvollisuutta koskevien lakien johdosta. Mielen-osoituksilla vastustetaan ortodoksien vastuuta osallistua yleiseen asepalvelukseen.  http://www.timesofisrael.com/vandals-attack-mosque-in-northern-israel
6. NETANYAHUN hallitus on vaarassa menettää enemmistönsä 23 ministerin joukossa rauhankeskustelujen pidentämisen vuoksi. Juudean ja Samarian kaupunkien johtajat lähettivät kirjeen ministereille kehottaen heitä vastustamaan pidennystä, mikä on saanut monet Likudin ministerit epäröimään aiempaa myönteistä kantaansa.
Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich ilmoitti yllättäen vastustavansa neuvottelujen jatkamista, ellei Abbas ilmoita selkeästi ja ilman verukkeita arabiaksi tuomitsevansa Hebronissa tapahtuneen korkean poliisiupseerin murhan. Yleinen mieliala alkaa kansan parissa olla pessimistinen, ja julkisesti vaaditaan nykyisten neuvottelujen lopettamista ja uuden rauhansuunnitelman laatimista lähtien uudelta pohjalta, jossa hylätään kahden valtion periaate. Pääministeri taisi asettaa köyden omaan kaulaansa tunnustautuessaan Bar Ilanin puheessaan kahden valtion kannattajaksi, mistä hänen on vaikea peräytyä menettämättä loputkin heikentyneestä kansansuosiostaan. Poliittisia kuvioita sotkee pahoin Moshe Kahlonin paluu areenalle. Tuoreen gallupin mukaan hänen ja Avigdor Libermanin yhteinen puolue saisi 22 kansanedustajaa lyöden Likudin, joka saisi 19 edustajaa, Labourin saadessa 18 edustajaa. Kahlon ei viime viikolla osannut sanoa, mihin puolueeseen hän liittyisi, mutta ilmeisesti Likud on poissa laskuista.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-loses-majority-for-deal-to-extend-talks-with-Palestinians-349844
Thursday, April 17, 2014

TORSTAI 17.04.14


TORSTAI 17.04.14
1. ENNUSTEEN mukaan tänään on puolipilvistä ja lämmintä, kuten Times of Israel lupaa, vaikka JP:n ennustus on taas ihan pielessä.
- Israel hautaa terroristien murhaamia kansalaisiaan, ja samaan aikaan jotkut pahoin vasemmalle vinksahtaneet israelilaiset neuvottelevat tuomittujen terroristien vapauttamista Israelin vankiloista, jotta he voisivat aloittaa uudelleen entistä paremmin eväin hiottuaan taktiikkaansa vankilassa toisten kanssa, sillä onhan todettu, että lähes puolet heistä palaa entiseen "ammattiinsa". - Juutalaisia ei päästetä Temppelivuorelle edes vapauden symbolina tunnettuna juhla-aikana. Tämä siksi, että terroristit ovat miehittäneet Temppelivuoren heiluttaen Hamasin lippuja ja kivittäen heitä hillitsemään tulleita poliiseja kivin ja polttopulloin vetäytyen välillä Al-Aksa moskeijan suojaan täydentämään "aseitaan" sinne kokoamistaan varastoista. Poliisi harkitsee hyökkäystä moskeijan sisälle.
- Poliisin ylitarkastajan Baruch Mizrahin lapset kyselevät, minne isä on mennyt? He eivät vielä tajua, että heidän isänsä haudattiin eilen Herzlin vuorelle. Mistä hänen vaimonsa Haddas sai voimaa työntää häntä vasten hervottomana nojautuneen miehensä sivuun ottaen ohjauspyörän jatkaen ajoa, kunnes laukausten ääni hiljeni ja hän näki IDF:n sotilaan tarkastuspisteessä? Ilman sitä tahdon ja voiman osoitusta vakavasti haavoittunut Haddas on varma, että terroristi olisi murhannut hänet ja hänen autossa istuneet neljä lastaan.
– Eilen myös Israelin vasemmiston edustajat, Meretzin ja Labourin kansanedustajat kävivät keskustelemassa "rauhasta" PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa. Palattuaan he kertoivat kasvot innosta punehtuneina, miten Abbas tuomitsi Hebronin murhan, mutta jonka hänen neuvonantajansa Rudeineh kielsi todeten, ettei hän tuominnut Hebronin murhaa, vain väkivallan yleensä. Eipä vasemmiston edustajille edes pälkähtänyt päähän, että oli sopimatonta näin pian Hebronin murhan jälkeen osoittaa tunnustusta "pääterroristille", kuten jotkut häntä nimittävät, eli terroristien hyväntekijälle, joka maksaa heille kuukausi-palkkaa vielä heidän kuoltuaankin. - Keskiviikon "rauhanneuvottelu" peruttiin; nyt vain keskustellaan siitä, kenen toimesta ja miksi. Israelin version mukaan peruutus tapahtui Hebronin murhan vuoksi, PA:n mukaan siksi, ettei Martin Indyk ollut vielä palannut Yhdysvalloista uusine ohjeineen, mutta tänään yritetään uudelleen. Abbas on tiettävästi suostumassa jatkamaan rauhanneuvotteluja ehkä puolen vuoden ajan.
LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla puoli seitsemän aikaan 18 lämpöastetta auringon vielä karistellessa viimeisiä unenrippeitä silmistään, mutta pysytellee häveliäästi osittain pilvien peitossa tänään, mutta huomenna koko taivaanlaki on sen käytössä. Puolipilvisyys palautuu uudelleen sapattina jatkuen ainakin sunnuntaihin saakka lämpötilan noustessa välillä 27 asteen tienoille pudoten sitten uudelleen parin asteen verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 17 -24; Tiberias 16 -29; Suolameri 20 -30: Eilat 21 -35 +C-astetta.
2. TIMES of ISRAEL päätoimittaja David Horovitz selvittelee artikkelissaan, miksi pääministeri Benyamin Netanyahu ei toimi asemansa mukaisesti johtaakseen kansaansa. Hän ottaa esimerkin USA:sta, jossa tuomittuja rikollisia ja murhamiehiä ei päästetä vapaaksi kesken vankeusrangaistustaan. Mutta miksi Netanyahu suostui vapauttamaan 104 murhamiestä ja muita rikollisia vain saadakseen Abbasin neuvottelupöytään? Miksi hän suostui tähän hyvin tietäen, minkä myös terroristit hyvin tietävät, ettei heidän tarvitse kärsiä koko tuomiotaan Israelin vesittyneen oikeuskäytännön perusteella, rohkaisten täten yhä uusia epävarmoja kandidaatteja antautumaan terrorismiin? Niin miksi, vaikka hän kirjassaan v.1995 tuomitsee terroristien vapauttamisen kesken heidän rangaistustaan?
Horovitzin ohje Netanyahulle on vasemmistolaisen ideologian mukaisesti yksinkertaisen suoraviivainen: Suostu PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimuksiin. Hyväksy neuvottelujen perustaksi 1967 sotaa edeltävät linjat, määrää rakennuskielto edes niihin "setlementteihin", jotka kaiken todennäköisyyden mukaan jäävät virtuaalisen Palestiinan valtion alueelle, suostu jakamaan Jerusalem ja salli paluuoikeudet palestiinalaisille. Päätoimittajan ymmärryksen mukaan – jota sopii hyvällä syyllä epäillä - tämä olisi sitä kansansa johtamista, joka on juutalaisen kansan parhaaksi. Miksi siihen pitäisi vielä sotkea epämääräinen ja vaikeasti ymmärrettävä vaatimus Israelista juutalaisena valtiona, hän epäilemättä otaksuu, vaikka jo Jasser Arafatin väitetään hyväksyneen sen?   
PÄÄTOIMITTAJA Horovitzia ei näytä ollenkaan huolestuttavan entisen ulkoministeri Abbas Ebanin käyttämä määritelmä noista 1949 aselepolinjoista: Ne tulisivat olemaan Auschwitzin rajat, jotka sopivasti auttaisivat Israelin tuhoamista haluavia aiheuttamaan juutalaisille uuden ja viimeisen holokaustin. Israelista olisi vaikea löytää aluetta, joka ei olisi Gazan terroristien kehittämien Kassam-rakettien kantomatkan sisällä. Ben Gurionin lentokenttä tulisi olemaan olalta ammuttavien ilmatorjuntaohjusten uhkaama. Lentoyhtiöt tulisivat peruuttamaan kaikki lentonsa Israeliin ensimmäisen ohjuksen laukaisun jälkeen, vaikka se ei osuisikaan. Tie- ja rautatieyhteydet Israelin etelä ja pohjoisosien välillä olisivat samoin täysin terroristien karkeatekoistenkin rakettien armoilla. Vaatimukset Palestiinasta aseettomana valtiona ovat pelkkää toiveajattelua käyttäen vaikkapa Gazan kaistaa esimerkkinä, jonka myös tuli olla aseeton. Jordanin laakson luovuttaminen PA:n valvontaan antaisi sille lähes esteettömän asevirran hashemiittien kuningaskunnan kautta. PA:n vaatimus omasta lentokentästä ja täydestä ilmatilansa valvonnasta helpottaisivat aseitten hankkimista. Juutalaisen kansan sisällä muhivat sokeat ainekset vaarantavat sen kykyä puolustautua jakamalla kansan eri leireihin, mistä juutalaisten historiassa on useita esimerkkejä. http://www.timesofisrael.com/lead-netanyahu-lead
3. TÄNÄÄN torstaina on Länsimuurin edustalla pappien suorittaman kansan siunaaminen, birkat hacohanim, johon uskotaan osallistuvan arviolta 70 000 juutalaista. Keskiviikon väkivaltaisuuksien vuoksi siunaamistilaisuuden turvallisuutta valvoo tuhansia poliiseja, joita on koottu pitkin maata.
Poliisit ovat hajaantuneet laajalle alueelle Länsimuurin edustalla. He valvovat kaikkia sen lähelle johtavia katuja sekä sinne ajavia busseja ja niiden pysäkkejä. Yksityisautoilu on kielletty vanhan kaupungin alueella, ja ihmisiä pyydetään käyttämään julkisia liikenne-välineitä. Kotellin seremonioita johtajat päärabbit Yitzhak Yosef ja David Lau.
JERUSALEMIN apulaispormestari Don Kalmanovitz esitti poliisille vaatimuksen estää arabien pääsyn Temppelivuorelle tänään pappien suorittaman kansan siunaamistilaisuuden aikana. Hän piti ehdottomasti hylättävänä sen, että juutalaisilta kielletään kokonaan pääsy Temppelivuorelle pessahin aikana, mutta se sallitaan arabeille, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen aloittaakseen uuden kivityksen kansaa ja poliisia vastaan. Hän kehotti poliisia palauttamaan järjestyksen Vuorelle, joko sallien myös juutalaisten nousun sinne, tai sulkien sen kaikilta. Israelin johto teki karkean virheen v. 1967 vapautettuaan Jerusalemin itäosat ja Temppelivuoren, jolloin sillä olisi ollut täysi mahdollisuus järjestää asiat kunnolla. Lähinnä Moshe Dayanin vaatimuksesta Temppelivuoren päivärutiinin valvonta annettiin Jordanian asettaman päämuftin ja muslimisäätiön vastuulle, joka nyt vaatii Vuoren omistusoikeutta käyttäytyen sen mukaisesti omistajan elkein. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179684#.U0951UBsNDQ
4. HAR HEVRON alueneuvoston puheenjohtaja Yohai Demari teki virallisen esityksen Hebronin kaupungin liittämiseksi Israelin valtioon juutalaisten rakentamisen sallimiseksi siellä, koska alueella on huutava asuntopula. Hän totesi viimeisten päivien aikana kohonneen kuolettavan väkivaltaisuuden antavan siihen otollisen tilaisuuden.
"TÄMÄ on otollinen tilaisuus esittää pääministerille ja puolustusministerille antaa poliittinen hinta noille, jotka haluavat meidän tuhoamme. Vain sellainen toiminta vähentää kiihotusta terrorismiin", Demari sanoo lausunnossaan.
Puheenjohtaja Demari kuvailee tilannetta epätodelliseksi. Terroristi palaa hyökkäyksensä jälkeen kotiinsa saaden kuninkaallisen vastaanoton; saatuaan surmansa sen aikana katuja ja puistoja nimetään hänen mukaansa; jos hänet pidätetään, hänet vapautetaan pian jonkin vankien vaihdon tähden tai myönnytyksen osoitukseksi. Tämä todellisuus vain rohkaisee terrorin ja välivallan kierrettä, hän kuvailee. Hän sanoo, ettei Israelilla ole mitään syytä pelkoon, ei yleisen mielipiteen eikä amerikkalaisten vuoksi. Tähän voitaisiin lisätä PA:n maksama kuukausipalkka vankeuteen tuomitulle tai hänen omaisilleen. Jotkut käyttävät sitä hyväkseen saaden parempaa palkkaa kuin työssä, jota on vähän tarjolla.
DEMARI tuomitsee myös jyrkin sanoin muutamien kansanedustajien vierailun Abbasin luona samaan aikaan, kuin PA:n arabin murhaama poliisin ylitarkastaja Baruch Mizrahi siunataan haudan lepoon, jonka raskaana oleva vaimo ja viisi lasta jäivät isättömiksi, eikä Abbas edes katsonut soveliaaksi tuomita tämän murhan juutalaisten suuren juhlan aattona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179680#.U09_tUBsNDQ
5. SHABAKIN johtaja Yoram Cohen sanoo, että jos Netanyahun sopiman terroristien vapauttamisen viimeinen vaihe toteutuu ja 26 heistä vapautetaan, heidän joukossaan on 10 terroristia, joiden vapauttaminen Juudeaan ja Samariaan on liian vaarallista. Siksi heidän kohdallaan on löydettävä toinen ratkaisu, joko Gazaan tai ulkomaille.
ABBAS totesi jo hyvissä ajoin ennen viimeisen erän toteutumista, ettei hän hyväksy sitä, ettei heitä päästettäisi palaamaan koteihinsa, joissa he asuivat ennen pidätystä. Cohen sanoi, että hän halusi esittää mielipiteensä ennen asian käsittelyä kabinetissa. Hallituksen sisällä on vahva oppositio koko vapauttamisoperaation viimeisen erän toteuttamista vastaan, sillä se on herättänyt paljon pahaa verta kansan keskuudessa: Miksi Israelin tulee aina olla valmis myönnytyksiin tai jonkun arabin lahjomiseksi saamatta mitään sitä vastaan? Etenkin terrorin uhrien omaisille tämä on osittain arpeutuneitten haavojen repimistä auki.
Kolme ensimmäistä erää, yhteensä 78 terroristia, on jo vapautettu PA:n järjestämien vastaanotto-seremonioiden osanottajien juhliessa heidän paluutaan PA:n korkeimman johdon suojeluksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179688#.U0-FJUBsNDQ

Wednesday, April 16, 2014

KESKIVIIKKO 16.04.14


KESKIVIIKKO 16.04.14
1. TÄNÄÄN keskiviikkona, juutalaisten pessah-juhlan toisena päivän aamuna, lämpömittari osoitti 19 astetta, mikä päivän mittaan noussee ainakin 25 asteeseen ennusteen mukaan. Seder-ateria nautittiin perinteen mukaan maanantai-iltana, mistä terroristit muistuttivat murhaamalla 47-vuotiaan poliisiupseerin haavoittaen hänen raskaana olevaan Haddas-vaimoaan sekä tytärtään, jotka olivat menossa vaimon kotiin seder-aterialle Kiryat Arbaan. Tänä päivänä Masadan vuorilinnake joutui roomalaisten sotajoukkojen haltuun kuukausien piirityksen jälkeen. Tänä päivänä 1922 Saksa ja Venäjä allekirjoittivat Rapallon sopimuksen 1. maailman-sodan jälkeen, ja tänä päivänä britit teloittivat 4 Irgunin jäsentä Acren vankilassa. Tämä on myös niitä päiviä, jotka Herra on tehnyt asettaen kaikki-valtaisuutensa merkiksi taivaalle erilaisia taivaan kappaleita osoittamaan aikoja ja aikajaksoja, kuten verisen kuun viime yönä, jota tosin ei voitu seurata Israelissa.
TAIVAS oli aamulla harsomaisen pilviverhon peitossa ja pysytellee siten ainakin sapattiin saakka lämpötilan heitellessä 25 ja 22 asteiden välillä. Välimeren suunnalla oli sumua. Lämpötilat: Jerusalem 16 -25; Tiberias 16 -31; Suolameri 23 -31; Eilat 21 -32 +C-astetta.
2. Juutalaisen Toran mukaan heidän tuli suorittaa erityiset uhritoimitukset juutalaisen pessahin aikana, jota myös noudatettiin 1. ja 2. Temppelin aikana, mutta jotka keskeytyivät v. AD 70 roomalaisten tuhottua Jerusalemin Temppelin. Rabbit tulkitsevat Toraa siten, ettei uhritoimituksia saa suorittaa ennen 3. Temppelin rakentamista. Israelissa on kuitenkin henkilöitä, joiden on vaikea odottaa sen rakentamista, eikä sen ajankohdastakaan ole tietoa, ja siksi he joka vuosi yrittävät suorittaa säädetyt uhritoimitukset Vuorella, kuten tapahtui myös tänä vuonna. Poliisi oli varautunut estäen heidän aikeensa ja pidätti 5 juutalaista toimittaen heidän uhriksi aikomansa vuohen maatalousministeriön edustajille.
Sunnuntaina Temppelivuorella sattuneiden välivaltaisuuksien vuoksi, joissa poliiseja kivitettiin kivin ja petrolipommein, poliisi päätti estää juutalaisten ja turistien pääsyn Vuorelle toistaiseksi, sekä asetti muslimeille ikärajan, jonka mukaan naiset ja vain yli 50-vuotiaat Israelin sinisen id-kortin omaavat miehet saavat nousta sinne. Tämä on Israelin poliisin tulkinta Israelin omistusoikeudesta Temppelivuorella, jota se toteuttaa varsin systemaattisesti kohdistaen muslimien aiheuttamat rauhattomuudet aina juutalaisiin ja myös turisteihin estäen heidän pääsynsä Vuorelle. Sunnuntaina Jerusalemin poliisi joutui kutsumaan mellakkapoliisit Mughrabi-portille taltuttamaan vaarallisiksi kehittyneet väkivaltaisuudet, joissa 2 poliisi haavoittui. He eivät yleensä mene Al-Aksa moskeijan sisälle, vaikka mellakoitsijat vetäytyvät sinne suojaan kivittäen poliisia moskeijan sisältä. Poliisi käyttää mellakantaltuttamisvälineitään, kuten savu-ja tainnutuskranaatteja, kansan hillitsemiseksi.  http://www.timesofisrael.com/five-arrested-for-planning-passover-sacrifice-on-temple-mount
3. POLIISIN ylitarkastaja Baruch Mitzrachi ajoi autollaan Modiinista Kiryat Arbaan vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa viidestä nauttiakseen seder-aterian vaimonsa perheen kanssa, kun Turgumiyan luona lähellä Hebronia tiellä 35 kypärällä varustettu terroristi avasi tulen AK-47 aseella lähi-etäisyydeltä hänen autoaan kohti, siirtyen sitten toiseen paikkaan jatkaen tulitusta sieltä toisia autoilijoita kohti paeten paikalta. Perheen isä kuoli elvytysyrityksistä huolimatta, hänen Haddas-vaimonsa haavoittui kylkeen ammutuista luodeista, särkien hänen kylkiluunsa. Auton takaistuimella istunut 9-vuotias tytär haavoittui myös, mutta lievemmin. Perheen äiti ja tytär vietiin sairaalaan, josta he pääsivät pois tiistaina, mutta äiti joutuu jälkitarkastuksiin sairaalaan. Poliisi epäilee, että ampujia on voinut olla ainakin kaksi.
POLIISI kutsui paikalle helikopterin, joka jatkoi paenneen terroristin etsintöjä poliisin ja IDF:n yksiköiden kanssa. Terroristin epäillään paenneen Idhnan arabikylään, joka julistettiin saarretuksi etsintöjen ajaksi, mutta saarto poistettiin pian.
Sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitz kävi Shaarei Tzedek sairaalassa Jerusalemissa tapaamassa haavoittunutta äitiä todeten, että hän tunsi murhatun poliisiylitarkastajan hyvin lisäten, että hänen Haddas vaimonsa on luonteeltaan vahva. Baruch Mitzrachi johti poliisin tiedusteluosastoa, ja häntä kutsutaan erityisen taitavaksi erityisalallaan tiedustelussa. Ministeri Aharonovitz vihjaili, ettei murhaaja ollut "yksinäinen susi", vaan että hän kuuluu terrori-järjestöön, joka antoi hänelle aseen, suunnitteli hyökkäyksen ja pakotien. Kaukaa haettu ei liene epäilys, että hän tiesi Mitzrachin automatkasta. Hänen murhansa aiheuttaa suuren loven poliisin erityisjoukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179644#.U04UPEBsNDQ Pääministeri Benyamin Netanyahu osoitti syyttävän sormensa suoraan PA:n harjoittamaan kiihotukseen Hebronin lähellä tapahtuneesta poliisiupseerin murhasta. Hän viittasi pitkään jatkuneeseen trendiin PA:n mediassa ja erityisesti TV:ssä julkaistuun Israelin vastaiseen ohjelmistoon, jossa terroristien saadessa surmansa hyökkäyksensä yhteydessä heitä kutsutaan kansan idoleiksi ja sankarillisiksi ritareiksi. PA:n korkea virkailija jopa uskalsi julkisesti tunnustaa, että Allah kokoaa juutalaiset yhteen paikaan, jossa heidät on helpompi massa-murhata, ja Abbas toistaa TV:ssä kehotuksiaan Israelin tuhoamiseksi.
Apulaispuolustusministeri Danny Danon totesi, että on mieletöntä edes puhua 430 terroristin vapauttamiseksi Israelin vankiloista vain saadakseen neuvottelut jatkumaan tai myönnytykseksi Abbasille, joka vastaa siihen kehottamalla murhaamaan juutalaisia. Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett edustaa vieläkin kovempaa linjaa uhaten erota hallituksesta, jos Israelin arabiterroristeja vapautetaan neljännen 26 terroristi-erän yhteydessä. Heihin yhtyvät monet muut Israelin parlamentaarikot.
Hebronin ja Kiryat Arban alueneuvoston puheenjohtaja Malakhi Levinger totesi näin: "Kutsun koko Israelin kansaa tulemaan yhteen ja antamaan todellisen sionistisen vastauksen, vahvistamaan ja tulla vahvistetuiksi juutalaisten patriarkkain ja esiäitien hengessä juhlamielellä ylistääkseen kanssamme uudistetun muinaisen kaupunkimme eri kohteissa, mukaan lukien Rauhan Talo". Hän vakuutti, etteivät murhaajat ja terroristit saa häiritä näkyämme yhteisen polkuamme oikeellisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179650#.U04cVEBsNDQ
4. BARUCH Mitzrachin kollega ja ystävä poliisivoimissa, josta käytetään vain nimimerkkiä Ayin, antoi turvallisuusvirkailijaksi epätavallisen suorasukaisen ja selkeän tuomion "niille yksilöille hallituksessa, jotka ovat tehneet sopimuksen saatanan kanssa", kuten hän sanaili antamatta nimiä, mutta asiayhteydestä voidaan arvioida hänen tarkoittaneen ennen muita oikeusministeri Tzipi Livniä, joka johtaa PA/PLO:n kanssa käytäviä keskusteluja.
HÄN kertoi TV-10 lähetyksessä, että hän ajoi Mitzrahin takana ja joutui läheltä seuraamaan ystävänsä ja kollegansa murhaa ollen lähellä kärsiä saman kohtalon. Hän ei juontajan painostuksesta huolimatta halunnut kertoa yksityiskohtia tapahtumasta, joita hän piti epäoleellisina eikä halunnut häiritä murhan tutkimuksia ja syyllisen etsimistä, vaan palasi aina uudelleen murhan motiiviin. Tämän motiivin murhaajat saivat määrättyjen ministerien tekemästä sopimuksesta saatanan kanssa, hän vakuutti. Tämä on kipeä asia Israelin kansalle, joka joutuu ratkaisemaan oman kantansa usein tarkoituksellisen väärien tai epätäydellisten tietojen perusteella.  
POLIISIUPSEERI Ayin, joka ajoi Mitzrachin ajaman auton takana, sanoo haluavansa pysytellä lastensa suojelemiseksi nimettömänä. Hän sanoi, että hänen autoaan ammuttiin myös, mutta kuulat ohittivat hänet ja hänen autonsa 30 sm:llä. Hän oli vastannut lasten kysymyksiin, että se oli vain autonrengas, joka pamahti.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179654#.U04tMkBsNDQ, http://www.timesofisrael.com/search-continues-for-terrorists-in-fatal-hebron-shooting
ARIELIN poliisit Samariassa estivät puukotusyrityksen Tapuahin risteyksessä. He kiinnittivät huomionsa epätavallisesti käyttäytyvään mieheen mennen esittämään hänelle kysymyksiä. Ruumiintarkastuksessa häneltä löydettiin veitsi. Alustavissa kuulusteluissa hän tunnusti aikoneensa puukottaa IDF:n sotilasta risteyksessä. Hän on kotoisin Beir Fugan arabikylästä.
Hänet vietiin tarkempia kuulusteluja varten. Tämä tapahtui tiistaina, pian sen jälkeen, kun terroristi ampui poliisiupseerin ja haavoitti hänen vaimoaan ja lastaan Hebronin lähellä. Onnistunut terrori-isku selvästi rohkaisee arabeja uusiin yrityksiin, jota PA:n media ja sen johtajat kiihottavat terroristien kunnioittamisella ja ylistyksellä nuorison idoleiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179645#.U04xSEBsNDQ
5. JERUSALEMIN poliisi avasi Temppelivuoren muslimeille keskiviikkoaamuna, mutta sulki pääsyn kaikilta muilta, sekä israelilaisilta että turisteilta. Vuorelle nousseet useat sadat arabimuslimit alkoivat hyökkäillä poliiseja vastaan sekä kivin että ilotulitusraketein.
Poliisi vastasi siihen käyttäen mellakan hillitsemisvälineitään, jota se on hankkinut käyttöönsä saadakseen mielenosoitukset hajotetuiksi väkivaltaa käyttämättä. Tästä poliisin ja pääasiassa nuorten muslimien välisestä kamppailusta näyttää kehittyvän lähes päivittäinen ilmiö muslimien tullessa entistä rohkeammiksi normaalin poliisipelon hälvetessä ja muslimisaarnaajien kiihotuksen kasvaessa.
Muslimien mukaan 25 musliminuorta haavoittui eriasteisesti yhteen otoissa poliisin kanssa. Muslimien tarkoituksena on päästä tilanteeseen, jossa juutalaisten pääsy Temppelivuorelle estetään kokonaan. Heidän muslimijohtajansa opettavat, että koko Temppelivuori ja siellä olevat moskeijat etupihoineen ja muureineen kuuluvat pyhään kokonaisuuteen, jonne juutalaisten pääsy on kielletty. Täten kielto tulisi koskemaan myös Länsimuuria ja sen edustaa, mutta myöhemmin sitä laajennetaan koskemaan koko Vanhaakaupunkia ja viime kädessä Jerusalemia, ja juutalaisten karkottamista sieltä, kuten Jordania teki miehittäessään Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan halliten niitä 1948 – 1967 aikana. http://www.timesofisrael.com/palestinians-riot-on-temple-mount-injuring-policeman
TZIPI LIVNI tapaa tänään keskiviikkona PA/PLO:n edustajat Martin Indykin valvonnassa pyrkien vielä kerran pelastamaan loppuun kaluamistaan rauhanluista, mitä on jäljellä. Apulaispuolustusministeri Danny Danon kehottaa pääministeriä peruuttamaan joutavan päiväiset keskustelut Hebronin lähellä tapahtuneen poliisin murhan vuoksi. Sitä Netanyahu tuskin tulee tekemään, häneltä puuttuu rohkeutta nousta Obaman tahtoa vastaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Deputy-defense-minister-pressures-PM-to-cancel-talks-over-Passover-murder-348618


Monday, April 14, 2014

MAANANTAI 14.04.14


MAANANTAI 14.04.14
1. TÄNÄÄN pääsiäispäivän aattona luvataan puolipilvistä ja lämmintä säätä. Aamulla taivas oli lähes pilvetön, vain yksittäisiä pitkiä pilviä harhaili muuten selkeällä taivaalla, ja saman-kaltainen sää jatkunee myös huomenna tiistaina, kirkastuen kokonaan keskiviikkona, kuten Times of Israel säätieteilijä ennustaa. Pessah, yksi juutalaisten suurimmista juhlista, alkaa maanantai-iltana auringon laskiessa klo 18.31 ja päättyy huomenna klo 19.49 Jerusalemin aikaa. Juhla-aika jatkuu kuitenkin viikon verran päättyen 21.toukokuuta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -22; Tiberias 14 -29; Suolameri 21 -30; Eilat 17 -32 +C-astetta. Sää lämpenee huomenna 26:en asteeseen ja siitä keskiviikkona auringon paistaessa täydeltä terältään asteen verran, pudoten torstaina nelisen astetta taivaan saadessa osittaisen pilvipeitteen.
2. Aurinko laski lopullisesti Ron Pundakille, yhdelle Oslon sopimusten laatijoista toisten aktivistien ollessa Yair Hirshfeld ja Jossi Beilin Shimon Peresin suosiollisella avulla, joihin liittyi myöhemmin Uri Savir ja muita. Neuvottelut PLO:n edustajien kanssa käytiin salassa, Rabinille asia ilmoitettiin vasta, kun kaikki oli jo sovittu ja sopimusasiakirja laadittu. Sopimus, "Declaration of Principles", allekirjoitettiin 13. syyskuuta 1993 Valkoisen Talon nurmikolla. Pundak uskoi toimineensa oikein sanoen ennen kuolemaansa, että jos sopimus olisi käytännössä toteutettu, kolmas intifada, väkivalta-aalto, ei olisi toteutunut. Ron Pundak menehtyi syöpään 11.04.2014 vain 59-vuotiaana. Vain Shimon Peres alkuperäisistä Oslon aktivisteista jaksaa enää uskoa Oslon sopimusten oikeellisuuteen.
Oslon sopimusten valtuuttamana Yasser Arafat siirtyi Libanonin ja Syyrian sodissa karaistuneine pyssy-miehineen Israelin maakaralle, ensin Gazaan ja Jerikoon, aloittaen väkivaltaisuudet, joiden lasketaan vaatineen lähes 1500 israelilaista kuolonuhria ja tuhansia vammautuneita. Julkisuudessa vaadittiin "Oslon rikollisten" syyttämistä oikeudessa, mutta ketään ei syytetty, mutta yksittäisiä hyökkäyksiä tapahtui eri henkilöiden toimesta. Yitzhak Rabin surmattiin 04.11.1995 olosuhteissa, joista on erilaisia tulkintoja, niiden joukossa salaliittoteoria Rabinin poistamiseksi, koska hän ei täysin uskonut Oslon sopimuksiin. Peres, Rabin ja Arafat saivat Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan Oslon sopimusten allekirjoittamisesta. http://www.timesofisrael.com/ron-pundak-architect-of-oslo-accords-dies-at-59
3. ISRAELIN ja PA/PLO:n neuvottelijat tapasivat eilen vielä kerran voidakseen kuroa umpeen kasvavia erimielisyyksiä, sillä alkuperäinen neuvotteluille annettu aikataulu päättyy toukokuun 29. päivänä, eikä aikaa ole enää paljon.
USA:n Lähi-Idän erityislähettiläs Martin Indyk lensi takaisin Yhdysvaltoihin selvittääkseen tilannetta yhdessä Presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn kanssa, ja sopiakseen uudesta taktiikasta, tai sitten heittääkseen rukkaset naulaan todetakseen lopullisesti, ettei nelikulmaisen tapin istuttaminen pyöreään reikään ole helppoa jos yleensä mahdollista.  Israelin taholta ei annettu lausuntoa sunnuntain neuvotteluista, mutta PA/PLO:n taholta kerrottiin neuvottelujen jatkuvan seuraavan tapaamisen aikana tiistai-iltana, jolloin myös Indyk olisi paikalla, tai ehkä keskiviikkona, aikataulu on vielä auki. Indykin sanotaan joka tapauksessa palaavan Israeliin tiistain aikana. Kyllä sitä miestä lennätetään!
PÄÄMINISTERI Netanyahun kärsivällisyys alkaa sekin osoittaa repeilemisen merkkejä. Hän totesi, että Israel pidättää kuukausittain keräämänsä n. 111 miljoonaa USD vero- ym. saatavat tilittämättä niitä PA:n tileille, kuten normaalisti. Summa on kaksi kolmannesta PA:n tuloista. Lisäksi Israel suunnittelee vetäytyvänsä Gazan rannikon edustalla sijaitsevan kaasukentän kehittämisestä, sekä sulkee palestiinalaisten tilit Israelin pankeissa.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Avigdor Liberman totesi tavatessaan ulkomaisia lähettiläitä Tel Avivissa eilen, että osapuolet olivat hyvin lähellä sopimukseen pääsystä, mutta juuri siinä vaiheessa Mahmoud Abbas sai kylmät varpaat ja rikkoi sopimuksen käyttäen keppi-hevosenaan viimeisen eli neljännen vankierän siirtämistä teknisistä syistä. Abbas järjesti näytösesityksen 15 eri järjestön jäsenhakemusten allekirjoitustilaisuudesta, jolla hän selkeästi ja julkisesti ilmoitti maailmalla, että neuvottelut olivat päättyneet tuloksettomina. Liberman kertoi ulkomaiden lähettiläille, että Israel oli valmis sopimukseen, mutta ettei se voi hyväksyä yksipuolista toimintaa vastoin neuvottelusopimusta.
PA/PLO:n korkea virkailija Nabil Shaath sanoi, että heillä oli useita toimintavaihtoehtoja eikä tule perääntymään päätöksistään, eivätkä Israelin julistamat sanktiot tule pakottamaan PA/PLO:n johtoa peruuttamaan esittämiään jäsenhakemuksia, kuten palestiinalainen uutistoimisto WAFA raportoi.
Israelin julkistamat sanktiot ovat herättäneet määrättyä huolta USA:n ulkoministeriön parissa, jossa Netanyahun päätöksiä pidetään valitettavina. http://www.timesofisrael.com/us-envoy-indyk-flying-in-tuesday-to-try-to-save-peace-talks
4. ISRAELIN hallituksen sisällä on muotoutunut selvä klikki, joka vastustaa Naftali Bennettin johtaman Juutalainen Koti puolueen omaksumaa kantaa, jonka mukaan Israelin on korkea aika lopettaa toistuvien myönnytysten tarjoaminen PA/PLO:lle saamatta yhtään mitään niitä vastaan. Äänenpainot näiden ryhmittymien välillä alkaa olla sitä luokkaa, että Bennettillä täytyy olla virtahevon nahka voidakseen kestää sitä kaikkea.
TÄTÄ klikkiä johti aiemmin Tzipi Livni, joka usein puhuu kuin palestiinalaisten edustajana, mutta siihen ovat nyt liittyneet sekä ulkoministeri Avigdor Liberman että pääministeri Benyamin Netanyahu, mikä antaa sille merkittävää painoarvoa. Tzipi Livni sanoo, että Bennett käyttäytyy kuin uppiniskainen lapsi siten vihjaillen, ettei hänellä ole asemansa vaatimaa kokemusta eikä ymmärrystä, lapsi kun on. Hän sai yllättävää tukea pääministeriltä, joka melkein Livnin sanoilla totesi, että Bennettin on aika lopettaa lapsellinen käyttäytymisensä ja alkaa käyttäytyä vastuuta kantavan aikuisen tavoin.
LIVNI totesi ynetnews.com websivulla, että osapuolet olivat jo hyvin lähellä sopimusta amerikkalaisten avustamana, mutta hän syyti hallituksen kovan linjan kannattajia ja erityisesti Jewish Home yrityksiä neuvottelujen häiritsemisestä. Hän syytti sekä Bennettiä että talonrakennusministeri Uri Arielia "setlementtien" vahvoiksi tukijoiksi. "Hallituksessa on niitä, jotka eivät halua rauhaa. Bennet ja Ariel (molemmat Jewish Home jäseniä) edustavat niitä, jotka haluavat estää rauhanprosessin", hän kirjoitti.
BENNETT totesi alkuviikosta, että hän eroaa hallituksesta, jos viimeiseen vankierään sisältyy Israelin arabiterroristeja; tai niitä ei pidä vapauttaa Israelin alueelle, vaan Länsirannalle. Hän pyysi Israelin arabikansaedustajia vastustamaan Israelin arabien vapauttamista. Tämä oli liikaa Netanyahulle, joka ärtyneenä tuiskaisi, ettei mikään pidätä Bennettiä hallituksessa, jos sen ohjelma ei miellytä häntä. Samaa ovat puhuneet monet Likudin muut jäsenet.
Hebronissa sijaitseva ns. Rauhan Talo on korkeimman oikeuden päätöksellä israelilaisten omistuksessa, minkä johdosta puolustusministeri Moshe Yaalon antoi asukkaille luvan muuttaa taloon. Times of Israel artikkelin laatija kutsuu taloon muuttanutta kolmea perhettä ja muita Hebronin juutalaisasukkaita "ultrakansallisiksi setlereiksi", määrältään muutamia satoja 100 000 arabikaupungin sisällä, kuten artikkelissa vihjaillaan. Samalla kerrotaan, että perheiden muuttoa suojasi vahva IDF:n ja poliisin osasto arabien kokoontuessa seuraamaan tilannetta pitäen käsissään plakaatteja, joissa juutalaisia kutsutaan tosi-terroristeiksi. Artikkelin kirjoittajan vihamielisyys ns. "setlereitä" kohtaan on ilmiselvä.
ORIT STRUCK, Jewish Home puolueen kansanedustaja ja Hebronin asukas, sanoo, että nyt tapahtunut muutto Rauhan Taloon on vain alku, sillä tarkoitus on hankkia monia toisia taloja Hebronissa ja muuttaa ne juutalaisten kodeiksi. PA:n entinen rauhanneuvottelija Mohammed Shtayyeh sanoo, että Israelin hallitus tekee kaikkensa muuttaakseen maan miehityksen omistusoikeudekseen. http://www.timesofisrael.com/livni-upbeat-on-talks-fumes-at-cabinet-hardliners
5. TEMPPELIVUOREN aktivistit syyttävät, että Hamas on ottanut vuoren hallintaansa estäen juutalaisia nousemasta sinne ollenkaan edes yhtenä juutalaisten suurimmista juhlapäivistä. He kertovat että satoja juutalaisia tuli maanantaiaamuna Länsimuurin edustalle aikoen nousta myös vuorelle, mutta sinne johtavan kulkusillan edessä seisovat poliisit sanoivat, että se on kielletty juutalaisilta turvallisuussyistä, koska Hamasin miehet vartioivat vuorta.
AKTIVISTIT totesivat, että Temppelivuoren kaiteen takana seisoi pari kymmentä Hamasin jäsentä käsissään Hamasin liput. Poliisit olivat antaneet luvan Hamasin jäsenille myös yöpyä vuorella, mikä ihmetytti aktivisteja. He syyttävät poliisia liittoutumisesta Hamasin kanssa. Taistelu Temppelivuoresta on käymässä, ja mikä pahinta, Israelin turvallisuusvirkailijat kaikessa noudattavat PA:n arabien vaatimuksia ja toiveita ikään kuin juutalaisilla ei olisi mitään oikeuksia siellä, vaikka virallisesti Temppelivuori on Israelin omistuksessa, vuoren päivärutiini annettiin arabien säätiölle wakf, mutta järjestyksestä vuorella vastaa Israel.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179624#.U0uSEEBsNDQ
6. Moshe Feiglin, Likudin ke., ennustaa, että Bennet pysyy hallituksessa toisenlaisista huhuista huolimatta, ja Jonathan Pollard pysyy vankilassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179599#.U0uV20BsNDQ
Kansasin juutalaisten rakennusten lähellä tapahtuneen ammuskeluun epäiltynä poliisi pidätti 73-vuotiaan miehen, joka on entinen KKK:n johtaja. Hänen nimekseen ilmoitetaan Fraiser Glen Cross nuorempi. Hän oli Grand Dragon (Suuri Lohikäärme)Temppelin ritareista, jotka kuuluvat KKK:n klaaniin. Ammuskelu tapahtui Overland Puiston JCC alueella teatterin edustalla, jossa oli 75 ihmistä useimmat lapsia, osallistuen paikalliseen laulukilpailuun Ks. Superstar, eli American idol. Kaksi uhreista on tunnistettu, isoisä 14-vuotiaan lapsensa kanssa, jotka olivat menossa seuraamaan kilpailua. Yksi uhri, 70-vuotias nainen, on vielä tunnistamatta. Tunnistettu isoisä ja hänen lapsenlapsensa kuuluvat paikalliseen metodistikirkkoon. Poliisi ei tiedä motiivia eikä, sitä oliko ampujia useampi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179620#.U0uWuUBsNDQ

Sunday, April 13, 2014

SUNNUNTAI 13.04.14


SUNNUNTAI 13.04.14
1. ENNUSTEEN mukaan lämpötilan tulisi olla aamulla 10 astetta, mutta lämpömittari näytti 12 astetta kuin osoittaakseen riippumattomuutensa. Viileältä se kuinkin tuntui puoli seitsemän aikaan käväistessäni ulkona kadun varrella. Päivän mittaan lämpötilan tulisi nousta 20:en asteeseen taivaan ollessa osittain pilvien peitossa. Lämpötila tänään: Jerusalem 10 -20; Tiberias 14 -27; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Kuten jo taisin mainita, tänään sunnuntaina on puolipilvistä, mikä jatkuu maanantaina ja tiistaina, mutta selkeytyen keskiviikkona. Lämpötilat nousevat kaiken aikaa, maanantaiksi parin ja siitä edelleen asteen kerrallaan siten, että torstaipäivänä sen pitäisi olla jo 25 astetta, myös yölämpötilan noustessa samassa suhteessa.
2. Netanyahun hallitus jatkaa omaksumaansa periaatetta rangaista Palestiinan Auktoriteettia (PA) neuvottelusopimuksen rikkomuksista. Jo aiemmin se antoi kehotuksen virkailijoille pidättyä kaikista suorista kontakteista PA:n virkailijoitten kanssa, ja nyt se pidättää PA:n puolesta keräämistään vero-, tulli- ym. saatavista kuukausittain 200 miljoonaa NIS PA:n velkojen maksamista varten, joita sillä on israelilaisille yhtiöille yli 4 miljardia NIS.
ISRAEL kerää kuukausittain n. 100 miljoonaa USD vero- ja tullisaatavia, jotka se normaalisti tilittää PA:n tileille, mutta pidättää siitä osan sen velkojen maksuihin. Abbas pyysi käydessään äskettäin Kairossa osallistuakseen arabiliiton hätäkokouksen, että arabimaat korvaisivat puuttuvan erän. Arabimaat yleensä lupaavat, koska niiden välillä on kilpailu siitä, kuka on suurin PA:n arabien tukija, mutta ovat kitsaita toteuttamaan lupauksensa, mikä osaksi johtunee siitä, että ne eivät luota PA:n johdon varojen käyttöön korruption vuoksi.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että Israelin hallituksen päätös ei ole hyödyllinen, vaikka virallista päätöstä ei vielä ole julkaistu. Hän ei näköjään pidä PA:n yksipuolisia vastoin sopimuksia tekemiään toimia vahingollisina. "Uskoaksemme PA:n verosaatavien säännöllinen siirto ja taloudellinen yhteistoiminta PA:n ja Israelin välillä on hyödyttänyt merkittävästi palestiinalaisten hyvinvointia", Psaki muotoili USA:n ulkoministeriön politiikkaa tässä kysymyksessä. Hänen lausunnostaan voidaan lukea USA:n hallituksen Israelin vastaisuus pitäen sitä vastuullisena neuvottelujen kaatumisesta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää saaneensa aiheen allekirjoittaa 15 hakemusta kansainvälisiin järjestöihin, osa niistä YK:n alaisia, siitä, että Israel joutui siirtämään lupaamansa 26 terrorierän vapauttamista, koska 29.03. sattui sapatiksi, jolloin ei voitu suorittaa vapauttamiseen liittyviä järjestelyjä. Abbas raapusti nimensä hakemusten alle järjestämässään julkisessa ja televisioidussa tilaisuudessa sunnuntaina, jonka jälkeen Netanyahu ilmoitti peruuttaneensa koko vapauttamisoperaation. Tämä aloitti diplomaattisen sodan PA:n ja Israelin välillä, jota käydään kansainvälisissä järjestöissä.
Kiire, millä Abbas järjesti allekirjoitustilaisuuden, osoittaa, että kaikki oli hyvissä ajoin valmisteltu vain odottaen sopivaa tilaisuutta sen toteuttamiseksi. Hänelle näyttää olevan edullista, että nykyinen sopimukseton tilanne jatkuu. Viranomaisten mukaan ei ole mitään merkkejä neuvottelujen alkamiseksi lähiviikkojen aikana. USA:n erikoislähettiläs Martin Indyk lensi takaisin Yhdysvaltoihin ja pysynee siellä ainakin pääsiäisloman ajan. http://www.timesofisrael.com/us-says-israeli-freeze-of-pa-taxes-unfortunate
3. ÄÄRI-ORTODOKSIT jatkavat viimeisten viikkojen aikana järjestämiään mielenosoituksia, joilla he pyrkivät vastustamaan Knessetin vahvistamaa lakia haredi-kansan osallistumista kansallisen asepalveluun. Laki on voimassa vuoteen 2017, antaen viranomaisille oikeuden pidättää yksilöllisesti palveluksesta pidättäytyviä sekä siinä tapauksessa, ettei laadittua asepalvelukseen osallistuvien ortodoksien määrää saada täytettyä.
JERUSALEMISSA kymmeniä ääri-ortodokseja pyrki sulkemaan kaupunkiin johtavan tien. He kivittivät poliiseja ja sytyttivät tuleen roska-astioita. Poliisi pidätti kuusi miestä selvittäen tien mielenosoittajista nopeasti ja tehokkaasti.
TOINEN mielenosoitus järjestettiin pääosin ultra-ortodoksien asuttamassa Bnei Brakissa, jossa he sulkivat sinne johtavan tien alkaen kivittää poliiseja haavoittaen heistä kolmea. Poliisi avasi tien pidättäen yhden miehen.
KOLMAS mielenosoitus järjestettiin Ashdodissa, jossa ääri-ortodoksit juhlivat yhden jäsenensä vapauttamista vankilasta, jossa hän kärsi tuomionsa kieltäytyen asepalveluksesta. Poliisi hajotti mieltään osoittavat pidättäen yhden miehen.  http://www.timesofisrael.com/three-police-injured-in-ultra-orthodox-protest
4. YITZHARIN "kapinaliike" on saanut varsin ikäviä muotoja, mihin pääministeri Netanyahu on itse omakohtaisesti sekaantunut. Tilanne alkoi viikko sitten IDF:n ja rajapoliisien tuhottua viisi juutalaisten pystyttämää asuntorakennusta kylän ulkolaidassa. Kylän asukkaat ja heihin liittyneet ulkopuoliset kostivat tämän hyökäten kylässä toimivaan IDF:n tukikohtaan tuhoten kaikkea irtainta, telttoja ja rakennuksia sekä armeijan varusteita. Tukikohdassa olleita asevelvollisia kehotettiin pysyttelemään sivussa, etteivät haavoittuisi hyökkäyksen aikana.
TV-kanava 10 raportin mukaan pääministeri käytti asiaa käsiteltäessä hyvin karkeaa kieltä kutsuen IDF:n tukikohdan tuhoajia "barbaareiksi". Hänen kehotuksestaan armeija miehitti Yitzharin kylässä sijaitsevan Od Chai Yeshivan rakennuksen julistaen sen kielletyksi sotilas-alueeksi. Rakennukseen sijoitetaan rajapoliisin yksiköitä, joita sanotaan tarvittavan lain ja järjestyksen turvaamiseksi kylässä ja sen ympäristössä.
POLIISI pidätti viime viikolla 8 miestä epäiltyinä IDF:n tukikohdan tuhoamisesta, mutta eri syistä johtuen 7 heistä vapautettiin vain yhden jäädessä edelleen selliinsä. IDF:n tiedottajan mukaan Yeshivan rakennus valittiin miehitettäväksi turvallisuussyistä estääkseen turvallisuusjoukkojen vastaisen vandalismin ja väkivallan Yitzharissa ja lähikylissä, jota harjoitetaan kylässä sijaitsevasta yeshivasta käsin. Yeshivan opetustoiminta keskeytetään toistaiseksi ilman määräaikaa.
YESHIVAN edustajat kutsuvat IDF:n toimia pyhän paikan saastuttamiseksi. Yeshiva toimi Josefin hautakammion viereisessä rakennuksesta, mutta heidät karkotettiin sieltä. Puolustusministeri Moshe Yaalon hyväksyi päätöksen toimista Yitzharin kylässä. Kaikkiaan 8 ihmistä haavoittui viikoan aikana sattuneissa yhteenotoissa, heistä 7 rajapoliisia. http://www.timesofisrael.com/pm-called-yitzhar-settlers-a-bunch-of-barbarians
5. YITZHARIN pienkaupunki lähetti virallisen kirjeen puolustusministeri Moshe Yaalonille pyrkien siinä selittämään kylän ja turvallisuusviranomaisten väliseen kriisiin johtaneita syitä. Kirjeessä mainitaan, että takavarikoimalla Od Chai Yeshivan IDF vastasi muutamien kylän asukkaitten tekemiin hintalappu-toimiin omalla hintalapullaan. Kirjeessä kehotetaan IDF:n johtajia osoittamaan aikuisuuttaan eikä kiihottamaan nykyistä tilannetta entistä pahemmaksi. Siinä sanotaan, että kylän asukkaat ovat shokissa tavasta, millä turvallisuus-joukot hallituksen tukemina toimivat sen asukkaita kohtaan turvautuen joukko-rangaistukseen viikko sitten tapahtuneen IDF:n tukikohtaa vastaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi. KIRJEESSÄ painotetaan, että kylän asukkaat tuomitsevat muutamien yksilöiden tekemän hyökkäyksen, eikä mitään sitä tukevia kirjoituksia ole esiintynyt kylässä. Siinä muistutetaan, miten herkästi turvallisuusjoukot toimivat juutalaisten laittomasti rakentamia taloja vastaan, mutta samaan aikaan viereisissä arabikylissä rakennetaan satoja laittomia rakennuksia, eikä kukaan puutu niihin millään tavoin.
Kirjeessä muistutetaan erityisesti sitä, Od Chai Yeshiva on uskonnollinen rakennus, ja sijoittaessaan armeijan sotilaita sinne IDF toimii vastoin rakennuksen pyhää tarkoitusta. Kirjeen lopussa Moshe Yaalonia kehotetaan jättämään heidän pienen kylänsä rauhaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179565#.U0oyM0BsNDQ
6. NASARET ILLITIN pormestari Alex Gedelkin (Israel Beitenu) on kyllästynyt läheisissä muslimikylissä sijaitsevien moskeijoitten minareeteista kovaäänisten välittämien rukouskutsujen äänitaajuuteen pyytäen arabikylien johtajia hillitsemään juutalaisasukkaita häiritsevää meteliä. Ensimmäinen rukouskutsu tapahtuu aikaisin aamulla useimpien vielä nukkuessa, ja toistuu pitkin päivää viimeisen soidessa myöhään illalla lasten jo mentyä vuoteisiinsa, mikä pahoin häiritsee heidän untaan.
GEDELKININ varsinaisena aiheena on saada minareeteista kovaäänisten rukouskutsujen hillitseminen toukokuussa juutalaisten hiljentyessä kaatuneitten muistopäivän (Jom HaZikaron) rukouksiin ja hiljaiseen hetkeen. Hän ei suoraan syytä, tapahtuuko häirintä tahallisesti vai tahattomasti, mutta pyytää joka tapauksessa muslimeja huomioimaan juutalaisten suuret juhlapyhät.
Gedelkin lähetti kirjeensä myös apulaissisäministerille Faina Kirschenbaumille (Israel Beitenu) pyytäen hänen avustustaan. Nasaretin kaupungin ohella lähellä sijaitsevia muslimien asuttamia kyliä ovat Kafr Kanna, Mashhad, Reineh ja Ein Mahil.  Muslimit eivät toistaiseksi ole vastanneet Gedelkinin esittämään pyyntöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179563#.U0o4dEBsNDQ
7. YITZHARISSA asuva 7 lapsen äiti jätti Juudean ja Samarian poliisijohtoa ja poliisia vastaan syytteen brutaalista pidättämisestä, epäinhimillisestä kohtelusta pidätyksen ja kuulustelujen aikana pitäen hänet kolmen lapsensa kanssa autossa tuntikausia viedessään häntä kuulusteltavaksi. Äiti oli kahlittu käsiraudoilla niin tiukkaan, että ne pureutuivat lihaan aiheuttaen mustelmia käsiin. Hän ajoi 80 metriä ennen Yizharin kylää keskelle tietä, kuten hän luuli, arabien asettamien suurten kivilohkareitten ohi juuri ja juuri, kun paikalla ollut poliisi pysäytti hänet, ja hetken kuluttua avaten hänen autonsa oven väkivaltaiesti huutaen pidättävänsä hänet, eikä suostunut kuulemaan selityksiä, että hän oli menossa Tora-tunnille pyytäen päästämään hänet menemään. Sekään ei auttanut, että hän selitti kotona odottavan neljä muuta lasta, vaan väkivaltainen kohtelu, huutaminen ja uhkailu jatkuivat.
Tämä tapahtui syyskuussa Boaz Abertin pidättämisen yhteydessä. He myös takavarikoivat hänen ajamansa naapuriltaan lainaamansa auton avaimet, palauttaen ne vasta 2 viikon kuluttua. Lopulta äiti vietiin poliisin Juudean ja Samarian pääasemalle, jossa häntä kuulusteltiin ja kohdeltiin hänen ihmisarvoaan ja naisellisuuttaan loukkaavalla tavalla. Hän vaatii poliisilta (Benny Malka) ja aluepoliisilta korvauksia 80 000 NIS väärästä pidätyksestä, laittomasta ruumiin tarkastuksista, häirinnästä ja heitteille jättämisestä muiden ohella. Poliisin harjoittamasta väkivaltaisuudesta raportoidaan yhä useammin, mikä osoittanee, että tunteet ovat kuumina ja kärsivällisyys olematon poliisin keskuudessa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179557#.U0o-AkBsNDQ