Posts

Showing posts from May 11, 2008
PERJANTAI 16.05.08
1. MASADA EI TULE KUKISTUMAAN UUDELLEEN, toisti presidentti Bush uhmakkaasti Israelin omaksumaa vakuutusta vieraillessaan eilen Olmertin kanssa Masadan vuoripalatsi-linnoituksen raunioille. Bush myös selitti, että taistelussa terroria ja väkivaltaa vastaan Israelilla ei ole vain 7 miljoonaa ihmistä vaan 307 miljoonaa, sillä USA seisoo Israelin rinnalla.
BUSH kävi tutustumassa museossa näytteillä olevaan vanhaan Jesajan lukujen kopioihin, minkä inspiroimana hän puheessaan Knessetille viittasi kirjoituksiin: ”Te olette kehittäneet modernin yhteisön Luvattuun maahan, valon kansoille, joka säilyttää Abrahamin, Isakin ja Jakobin perinnön. Olette rakentaneet mahtavan demokratian, joka kestää ikuisesti ja voi aina luottaa Amerikkaan, joka seisoo rinnallanne. Jumala siunatkoon Israelia.”
Tämän hän puhui Knessetin istunnossa, jonka kansanedustajat laidasta laitaan tervehtivät hänen tukeaan Israelille ja jopa kutsuivat Bushia yhdeksi omistaan.
ZEVULUN ORLEV (NU/NRP) to…
TORSTAI 15.05.08
1. RAKETTI-ISKU Ashkelonin Hatzot kauppakeskukseen haavoitti kaikkiaan lähes 100 ihmistä, heistä neljää hengenvarallisesti, joukossa 24-vuotias äiti Avital Afgin 4 kuukauden ikäisen tyttö-vauvansa kanssa, jotka saivat raketinsirpaleita kaikkialle ruumiiseensa. Haavoittuneiden tila on parantunut yön aikana. Aamulla 10 oli vielä sairaalahoidossa.
RAKETTI-ISKU, jonka tekijöiksi ovat ilmoittautuneet Kansan vastarinta-armeija (PRC) ja PFLP:n yleisesikunta Hamasin avustuksella. Raketti oli Iranissa valmistettu venäläismallinen Katjusha, sen Grad-versio, jonka kantomatka on 20 km. Ashkelon on 15 km Gazan rajalta. Raketti ammuttiin Sharonin tuhoaman entisen juutalaiskylän Dugitin raunioilta. Raketti iski 3-kerroksisen kauppakeskuksen katon läpi terveysklinikalle, jossa ihmiset odottivat pääsyä tutkimuksiin, kuten Avital Afagin vauvansa kanssa, jonka vieressä raketti räjähti. Muutamia ihmisiä kaivettiin esiin räjähdyksen aiheuttaman rojun seasta katon osittain romahtaes…
KESKIVIIKKO 14.05.08
1. JERUSALEM POSTIN etusivun otsikoita: Pääministeri sanoo Bushin saapuessa, että yhteisymmärrys PA:n kanssa on saavutettu; Olmertia uhkaa syytökset kahdesta lahjonnasta;
Bush ja hänen Lähi Idän polkunsa; Aika määrittää linja; Ministeriö: Vedenpuhdistaminen ei riitä vedentarpeen tyydyttämiseksi.
PÄÄMINISTERI Euhd Olmert vakuutti eilen puhuessaan Shimon Peresin johtaman Israelin 60-vuotispäivän kunniaksi järjestämän konferenssin gala-avajaisten yhteydessä Jerusalemissa naama leveässä hymyssä, että keskustelut PA:n kanssa ovat hyvin vakavat ja merkittävät: ”On saavutettu todellista edistystä ja muutamia tärkeitä sopimuksia on saatu aikaan tärkeillä alueilla, joskaan ei kaikilla”, hän totesi.
TARKKAILIJAT ovat havainneet ensimmäisen kerran Olmertin itsensä kertovan julkisesti, että todellista edistystä on saavutettu ”rauhankeskusteluissa” PA:n kanssa. Olmert tapasi Abbasin viime viikolla kahdenkeskisessä tilaisuudessa, ja hänen edustajansa antoi sen jälkeen lau…
TIISTAI 13.05.08
1. ”OLMERT ON KUNNIALLINEN MIES, joka rakastaa perhettään, hänen kanssaan on helppo jutella ja hänellä on strateginen kyky ajatella”, sanoi Bush vastauksena reportterien kysymykseen, mitä hän ajattelee pääministeri Ehud Olmertista ja rikostutkimuksista häntä vastaan. Tilaisuus pidettiin Valkoisen Talon soikeassa huoneessa, Bushin Jenna-tyttären häiden jälkeen, joka lienee rentouttanut hänet epätavallisen tuttavalliseen keskustelutyyliin. Bush sanoi, ettei hän puutu Israelin sisäisiin asioihin, ja että Israelin oikeuslaitos toimii tunnetulla rutiinillaan: ”Katsotaan, mitä tulee tapahtumaan”, Bush ennakoi. Bush kuitenkin vakuutti, ettei rauhanprosessi ole kiinni henkilöistä, ei Olmertista eikä Abbasista: Koko Israelin hallitus on sen takana, on ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Ehud Barak. Hän uskoo edelleen, että jonkinlainen esisopimus tulevasta Palestiinan valtiosta on mahdollista saada kuluvan vuoden aikana. Hän sanoo, ettei hän ymmärrä, miten Lä…
MAANANTAI 12.05.08
1. ISRAELIN LEHDISTÖN keskittyessä pääosin pääministeri Olmertia koskevien rikostutkimusten selvittelyyn ja spekulaatioihin, mistä niissä lopulta on kysymys ja mitä tämän jälkeen, Gazan kaistan terroristeilla on selvä agenda: Vahingoittaa Israelia ja terrorisoida sen siviilejä ja normaalielämää niin paljon kuin mahdollista.
Perjantaina terroristien ampumasta kranaatista surmansa saanut Jimmy Kedushim, 46, siunattiin sunnuntaina haudan lepoon rakettien ja kranaattien putoillessa kaiken aikaa Israelin puolelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa.
Sunnuntaiaamupäivän kuluessa kaksi rakettia iski Sderotin kaupunkiin saaden kaksi ihmistä shokkiin. Yksi raketeista osui Sapir-opiston asuntoalueelle vahingoittaen rakennusta. Muutamia ihmisiä joutui shokkitilaan ja autoja tuhoutui raketin sirpaleista.
Toinen raketti putosi lähelle koulubussia särkien sen ikkunoita ja vaurioittaen sitä sekä lopulta sytyttäen bussissa tulipalon, joka saatiin pian sammutettua. Useita k…
SUNNUNTAI 11.05.08
1. ”OLMERT osoittautui pahemmin korruptoituneeksi kuin uskoimme”, kirjoitti rabbi Shmuel Eliyahu artikkelissaan viikon vaihteen aikana, ja kyselee, miten pitäisi edetä, valitako toinen korruptoitunut pääministeri? Kirjoitusta levitettiin useisiin synagogiin. Hän ehdottaa, että olisi valittava pääministeriksi uskonnollinen mies ”kipa päässä”, mitä hän pitää mahdollisena. ”Tarvitsemme pääministerin, jonka teot perustuvat aitoon uskoon ja arvoihin. Olemme saaneet kylliksemme pääministereistä, jotka lupaavat ”jos Jumala niin tahtoo” ja ostavat meidät antamalla pois Siinain – emmekä todellakaan tarvitse pääministeriä, joka ensin rakentaa ja sitten tuhoaa juutalaisyhteisöjä samalla innolla ja päättäväisyydellä. Viimeiset pääministerit ovat osoittaneet, että vaikka heillä on hyvä tarkoitus, he ovat valmiit myymään pois maan ja Jerusalemin samassa kaupassa ja ovat kykeneviä vaarantamaan meidän kaikkien säilymisen hengissä.”
RABBI ELIYAHU kehottaa ihmisiä heräämään. Hä…