Friday, August 26, 2011

PERJANTAI 26.08.11

1. VIIKON kestäneen väkivalta-aallon jälkeen, joka surmasi kymmeniä ihmisiä sekä Israelissa että Gazassa mielettömässä kaksintaistelussa molemmat kädet sidottuina – ja usein silmätkin – Islamic Jihad ilmoittaa allekirjoittaneensa uuden tulitauon, jonka kätilöinä toimivat YK ja Egypti. Yllättävä ilmoitus annettiin aikaisin perjantaiaamuna. Siitä kertoi medialle Nafaz Azam, yksi Islamic Jihadin johtohenkilöistä.

Ilmoitusta edelsi muutamaa tuntia aiemmin kahden Jihadin kenttäoperaattorin kuolema IAF:n ohjuksesta heidän ajaessaan moottoripyörällä Gazassa. IDF:n ilmoituksen mukaan heidät havaittiin pian sen jälkeen, kun Islamic Jihadin ampuma raketti osui Erez-terminaaliin rajanylityspaikalla aiheuttaen suurta tuhoa. Tämän terminaalin kautta vietiin Gazaan välttämättömyystarvikkeita, kuten lääkkeitä ja sidontatarvikkeita. Gazan terroristit ovat toistuvasti laukoneet rakettejaan kohti terminaaleja, joiden kautta he saavat jokapäiväisessä elämässään tarvitsemiaan tarvikkeita ja ruokatarpeita.
Tämä osoittaa terroristien vähän välittävän heidän toimintansa omalle kansalleen aiheuttamistaan menetyksistä, tärkeintä heidän kannaltaan ovat raflaavat uutiset tuhon ja verentahrimin uutiskuvin.
Joka tapauksessa Israelin radio ilmoitti aamulla tulitauon jo alkaneen. Sopii vain katsoa, kuka sen ensimmäisenä rikkoo jollain tekosyyllä. Islamic Jihad uhosi ilmoituksessaan päivää aiemmin lisäävänsä rakettiensa kantomatkaa ja tehoa saadakseen niiden uhkaaman miljoonan israelilaisen määrän nostetuksi kolminkertaiseksi.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235493

2. GAZAN terroristit ampuivat ainakin 15 rakettia eilen Israeliin, edellisen päivän saldo oli yli 20 rakettia. Eilisen raketit putoilivat enimmäkseen Ashkelonin ja Shaar HaNegevin alueille, useimmat aukeille pelloille aiheuttamatta välittömiä aineellisia tai henkilövahinkoja. Yksi raketeista putosi Erez-terminaaliin, jonka kautta gazalaiset tulevat Israelin puolelle saadakseen lääkintähoitoa, mitä Gazassa ei ole tarjolla. Näiden hoidettavien laskut maksaa usein Israelin valtio kyselemättä, koska useimmilla ei ole varaa korkeisiin sairaalamaksuihin.
Terminaaliin raketit laukaissut kahden miehen solu kuoli IAF:n ohjuksesta pian sen jälkeen.

PALESTIINALAISLÄHTEET kertovat, että 10 ihmistä kuoli keskiviikkona alkaneiden kiivaiden hyökkäysten aikana, ja että uhrien kokonaismäärä viime viikon torstaista lähtien on 22 palestiinalaista. IDF:n ilmoituksen mukaan suurin osa heistä on tunnettuja terroristeja.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak paukuttaa itseään selkään innostuneena sanoen olevansa erittäin tyytyväinen surmattujen määrään, koska se kertoo palestiinalaisille, ettei ole viisasta yrittää vetää verta israelilaisten nenästä. ”Olen erittäin tyytyväinen saavutuksesta, sillä se viestittää, että me olemme tosissamme emmekä hyväksy kansalaistemme massamurhia teillämme”, Barak analysoi.
Kotirintaman johto antoi ohjeita rakettitulen alla asuvalle miljoonalle israelilaiselle peruuttaen kaikki julkiset tilaisuudet ja kehottaen heitä pysyttelemään suojatuissa tiloissa tai lähellä niitä nopeaa siirtymistä varten hälytysäänen varoittamina.

IDF pysyttelee korkeassa hälytystilassa Egyptin rajan tuntumassa saatuaan tiedustelutietoja uudesta suuren luokan terrori-iskusta rajan läheisyydessä.
Uutiset kertovat Shin Betin saaneen tiedon edellisestä terrori-iskusta ja antaneen IDF:n johdolle tietoja terrorisoluista, joiden se uskoi suunnittelevan iskua etelässä. IDF:n johto kuitenkin päätti jättää toimimatta iskemällä soluihin niiden ollessa vielä Gazan kaistalla peläten iskujen aiheuttavan Gazan terrorijärjestöjen vastaiskut Israeliin. Tätä voidaan pitää karkeana arviointivirheenä IDF:n johdon taholta, sillä kahdeksan israelilaista surmattiin ja 35 haavoittui terrori-iskuissa torstaina, ja sen jälkeen Gazasta on ammuttu pitkästi toistasataa kranaattia ja rakettia Israeliin surmaten useita ja haavoittaen kymmeniä sekä terrorisoiden siviiliväestöä laajalla alueella Gazan rajan tuntumassa. Shin Bet myöhemmin kielsi antaneensa ennakkotietoja terrori-iskuista Egyptistä, kuten Army Radio kertoi. Pääministerin kanslia kehotti israelilaisia lähtemään Siinailta välittömästi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235472

3. ”Pelolla ei ole tuoksua eikä ääntä, mutta sillä on väri: punainen”, kertoo Sderotin mielenterveysklinikan johtaja hoitaessaan yhä laajenevaa joukkoa kansalaisia, jotka kärsivät PTSD-oireista (Traumaattisen Stressin jälkeisistä Häiriötiloista).
JP:n artikkelissa todetaan, että median keskittyessä laskemaan iskujen ja vastaiskujen määrää sekä niissä kuolleitten tai haavoittuneiden siviilien ja aktivistien menehtymiseen, yli miljoona Israelin kansalaista elää jatkuvan psykologisen tuhon alaisena, joiden vaikutukset voivat kestää loppuiän rakettien ja kranaattien putoillessa murhaavin aikomuksin ja seurauksin kirkkaalta taivaalta pystymättä millään tavoin vaikuttamaan asiaan tai arvaamatta, kenen vuoro on joutua niiden kohteeksi.

RAKETTITULEN keskus on ollut Sderotin kaupunki, jonka alueelle terroristit ovat laukoneet yli 8 000 rakettia vuoden 2000 jälkeen. Räjähtäneiden rakettien jäännöksiä on koottu korkeiksi pinoiksi täyttäen pari normaalikokoista huonetta, joita näytetään korkeille vieraille kuin arvostettuja muinaisjäännöksiä. Kuinka moni pinot nähnyt korkea kansanjohtaja on kuitenkaan millään tavoin pystynyt näkemään valheverhonsa takaa juutalaisen kansan kärsimykset, joita se ei ole ansainnut, ja sen oikeutta puolustautua?

Tri Adriana Katz kertoo väsyneen tuntuisesti, että klinikka on toiminut Sderotissa nyt 11 vuotta. IDF:n surmattua kaksi Islamic Jihadin terroristia keskiviikkona Katzin johtama mielenterveysklinikka täyttyi hätääntyneistä ihmisistä. He ovat ihmisiä, jotka odottavat aina Gazassa tapahtuneen iskun jälkeen jotain pahaa tapahtuvaksi heille. Ahdistus alkaa ennen raketti-iskua ja jatkuu loputtomiin sen jälkeen, Katz selittää JP:n toimittajalle.
Hän muutti rakettien vaikutusalueelle Ashkeloniin 2008 ja kertoo, että cast lead operaation jälkeisen ns. rauhallisen kauden jälkeen alueelle on ammuttu yli 900 rakettia ja kranaattia.
Hän kertoo, että kysymys on normaaleista ihmisistä, jotka käyvät töissä ja elävät normaalia perhe-elämää, mutta rakettiuhan alla he eivät uskalla mennä ulos kaduilla ja puistoihin kuten normaalisti. Katz toteaa kauhulla, että jatkuva stressi kehittää ihmisissä schizophreniaa, ja tätä tapahtuu kaikissa iskujen kohteiksi joutuneissa kaupungeissa, myös Beershebassa.

JATKUVA stressi vaikuttaa paljolti samalla tavoin lapsiin, jotka helposti vaistoavat vanhempiensa jännityksen ja pelon, mikä aiheuttaa heissä turvattomuutta. Tämä ilmenee häiriöinä kouluedistymisessä, vuoteen kastelemisena ja käyttäytymishäiriöinä. Eivätkä samantapaiset oireet ja kehitysmuodot ole vieraita aikuisillakaan. Hän kertoo itsekin ensin pitäneensä raketteja vain isojen ihmisten leikkikaluina, ennen kuin alkoi havaita, miten ne syövät ihmisten mielenterveyttä, mitä ei ole Israelissa laajemmin tajuttu. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=235497

4. UUTISOTSIKOITA
- Barak karauttaa yli Camp Davidin rauhansopimuksen, otsikoi INN artikkelinsa, jossa kerrotaan IDF:n sallivan Egyptin armeijan joukkojen oleellisen vahvistamisen Gazan kaistalla. Barak puolustelee omaa kantaansa ”Economistille” todeten, että taktiset seikat ovat tässä tärkeämpiä kuin strategia. Artikkelin mukaan Barak on laillistanut Egyptin armeijan kanssa tehdyn rauhansopimuksen ylittävän järjestelyn, jonka rikkominen olisi normaalisti vaatinut ainakin julkisen keskustelun Knessetissä, koska se oleellisesti vaikuttaa Israelin puolustus-järjestelmiin tilanteessa, jossa Egyptin seuraava hallitus tämän hetken näyttöjen perusteella arvioiden tulee olemaan Israelille vihamielinen ääri-islamilainen Muslimiveljeskunta. Pääministeri Netanyahu on artikkelin mukaan hyväksynyt Barakin päätöksen. Tämä Barakin rauhan-kumppaniksi nostama Muslimiveljeskunta järjestää tänään perjantaina ”miljoonamarssin” Egyptissä, jonka tarkoituksena on kiihdyttää Egyptin kansaa Israelia vastaan. Vain pari päivää aiemmin veljeskunnan ”teologi” piti tulenkivenkatkuisen puheen, jossa hän kehottaa egyptiläisiä tuhoamaan sionistit, jos he nousevat heitä vastaan. Economist-lehti lisää artikkelissaan, etteivät uudet egyptiläiset joukot Siinailla ole tilapäisesti, vaan tulevat olemaan siellä pysyvästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147229#.TldXRF0mKK8
- Euroopan maiden taloudellisten vaikeuksien riepotellessa useita vakiintuneiksi kuviteltuja maita EU-johtajien parissa on nostettu esiin kysymys, miten järkevää on lapioida 500 miljoonaa Euroa vuosittain PA:n pohjattomaan pussiin sen jatkuvien kassavajauksien vuoksi, mistä syytetään Israelia, vaikkei sillä ole mitään tekemistä asian kanssa. PA.n suurin harha on elää ulkomaisten tukiaisten varassa, 40-50 % menoista katetaan joko länsimaista tai arabimaista tulleilla lahjavaroilla, joiden käyttöä ei useista vaatimuksista huolimatta ole pystytty seuraamaan. Pahin puute on arabimaitten, Saudi Arabian ja Persianlahden öljymaitten, haluttomuus investoida PA:n erittäin epävarmaan kohteeseen, mikä voi romahtaa koska tahansa. Kuten sielläkin hyvin tiedetään, korruptio PA:n johdossa ulottuu korkeimpaan johtoon saakka. Mohammed Dahlan vaati äskettäin selvitettäväksi, minne Abbas on piilottanut Palestiinan investointi- ja kehitysrahaston varoja 1.3 miljardia USD. Tätä rahastoa valvoi Jasser Arafat, mutta hänen kaaduttuaan Aidsiin Abbas peri rahaston valvonnan. Tämä on kuitenkin vasta jäävuoren huippu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147221#.Tldac10mKK8
- Egyptin turvallisuusjoukot ovat saaneet varoituksia, että al-Qaidaan tukeutuvat järjestöt suunnittelevat iskuja Suezin kanavalla. Tämä on pannut monet hälytyskellot soimaan paitsi Egyptissä muuallakin maailmalla, sillä paitsi että kanava on Egyptille tärkeä tulolähde, sen kautta kulkee suuri osan maailman kaupan ja öljyn kuljetuksia, joiden häiriöt voisivat pahoin järkyttää maailmantalouden tasapainoa. Terrorijärjestöjen toiminta Siinailla on selvästi aktivoitunut Mubarakin hallinnon jälkeen, mikä järkyttää sekä Egyptin että Israelin turvallisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147227#.TlddDF0mKK8
- Asiantuntijat hämmästelevät, missä ovat Muammar Gaddafin huippuhienot aseet ja ohjukset, ja ennen kaikkea, missä ovat hänen suuret biologiset ja kemialliset aseensa? IAEA:n entinen viranomainen jopa epäili, että joku laboratorio Libyassa voi koota ydinmateriaalia ns. likaisen ydinpommin rakentamiseksi. Pelkona on, että nurkkaan ahdettu diktaattori, jolla on vielä laaja kannatus Libyassa ainakin oman heimonsa keskuudessa, voi vaikka ihan kokeilumielessä tai kostoksi avata muutaman kielletyn purkin, jonka kannessa on pääkallon ja sääriluiden kuvat. Gaddafi kuvaa kapinallisia rotiksi ja heidän länsimaisia avustajiaan ristiretkeläisiksi, ja kehottaa Libyan kansaa marssimaan Tripoliin, ja puhdistaa se noista vääräuskoisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147220#.TldgP10mKK8
- Israelin pankin arvio vuoden inflaatiosta laskettiin 2.5%:in. Tähän vaikuttaa etenkin maailmankaupan hiljeneminen, mitä ei kuitenkaan vielä pidetä pahana. Peruskorko laskettaneen 3.5 %:sta kolmeen. Outoa talouden kannalta on se, että teollisuus kärsii työvoiman puutteesta. Työttömyysaste on 5.7 %:n luokkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147214#.TldgqV0mKK8
- Miljoonien ihmisten pappi Nigeriasta Enoch Abejare Adeboye on vierailulla Israelissa. Hänen Redeemed Christ Church of God (RCCG) järjestöllä on seurakuntia sadassa maassa ja häntä pidetään yhtenä maailman viidestäkymmenestä vaikutus-valtaisimmista henkilöistä. Häntä kutsutaan Afrikan paaviksi. Israelissa hän tapaa pääministeri ja presidentin, hänen isäntänään toimii Samarian neuvoston johtaja Gershon Mesika. Adeboye totesi, että heti kun joku ihminen saa erityisaseman Jumalan silmissä, ihmiset alkavat vihata häntä. Hän esitti Israelin tukensa näin: ”En pysty näkemään, miten joku voi ajatella, etteivät juutalaiset saisi asua kotimaassaan? Uskoakseni miten hartaasti he yrittävätkin, he eivät onnistu karkottamaan Israelin kansaa paikasta, jonka Jumala antoi heidän esi-isilleen.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147219#.Tldht10mKK8
- Iran aloitti uuden vaarallisen leikin Persianlahdella. Ketaeb Hizbullah in Irak, jota pidetään Iranin peitejärjestönä, ampui raketteja Irakista Kuwaitiin. Raketit räjähtivät aukealla alueella, mutta niiden tarkoituksena oli varoittaa, jotta Kuwait lopettaisi suuren Mubarakin satamalaitoksen rakentamisen Boubiyan saarella vastapäätä Irania. Sataman lasketaan valmistuvan 2016, mutta Iran väittää sen häiritsevän vapaata merenkulkua alueella. http://www.debka.com/article/21244/


Thursday, August 25, 2011

TORSTAI 25.08.11

1. ISRAELIN ja Gazan kaistan välillä piti oleman tulitauko, jonka Gazassa valtaa pitävä Hamas juhlallisesti vahvisti ja lupasi ylläpitää myös toisten raketteja Gazasta ampuvien järjestöjen toimesta. Netanyahun kerrottiin vahvistaneen hyväksyntänsä omalta osaltaan minkä pääministerin kanslia myöhemmin jostain syystä kielsi. Käytännössä tulitauko ei ole toiminut, raketteja on laukaistu Israelin kaupunkeihin ja kyliin samaan tahtiin kuin ennenkin, välillä heiketen, välillä kiihtyen, ja IAF on vastannut jahtaamalla raketteja ampuvia miehistöjä sekä omaksumansa taktiikan mukaan tulittamalla ohjuksillaan tyhjiä rakennuksia, varastoja, salakuljetustunneleita ja muita kohteita, joissa ei pitäisi olla siviilejä lähimaillakaan.

MUUTAMIA hajanaisia tietoja iskujen kohteista ja niiden terrorisoimista ihmisistä.
Ashkelonissa Grad-tyyppinen Katjusha-raketti osui autoon, josta sen omistaja oli poistunut hetkeä aikaisemmin pienen lapsensa kanssa. Raketin sirpaleet haavoittivat lasta käteen, mutta oli ihme, että jos he olisivat pysyneet autossaan muutamaa sekuntia kauemmin, he molemmat olisivat menehtyneet. Vastaavanlaisia ihmepelastumisia tapahtuu kaiken aikaa.
Iltapäivän aikana Gazasta ammuttiin keskiviikkona 10 raketin salvo Israelin puolelle. Aiemmin päivällä ainakin 7 rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia ja Ofakimia. Niiden laukaisijaksi epäillään Islamic Jihadia, joka vannoo kostavansa jokaisen menettämänsä terroristin uusilla raketti-iskuilla. IAF:n ilmaiskussa oli saanut surmansa Jihadin kenttäkomentaja, jonka IDF sanoi suunnitelleen raketti-iskua Siinalta Israeliin.
NELJÄ rakettia osui Eshkolin alueneuvoston rakennuksiin ja kaksi putosi avoimelle kentälle lähellä Ofakimiä; yksi raketti avoimelle kentälle lähellä Ashkelonia. Kukaan ei haavoittunut näissä iskuissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-strikes-gaza-after-more-than-20-rockets-hit-southern-israel-1.380596

Sanonta, jota media käyttää käsitellessään raketti-iskuja: ”aiheuttamatta vahinkoa tai ihmisuhreja”, on harhaanjohtava, sillä jokaisen raketin lähestymisestä ilmoittava hälytyssireeni saa varsinkin lapset kauhun valtaan ja aiheuttaa joillekin vanhemmillekin shokkitiloja ja painajaisia. Ei tämä ole mitään normaalia ihmisen elämää; ihmiset saavat traumoja jokaisesta läheisyyteen ammutusta raketista odottaessaan, kuka on seuraava uhri, osui se tai ei.

IAF surmasi ohjuksillaan keskiviikon aikana Jihadin johtajan ja haavoitti useita muita. Myöhemmässä iskussa IAF:n ohjukset surmasivat kaksi muuta terrorisolun jäsentä. Betlehemissä sijaitsevan Maan-news uutistoimiston mukaan surmansa saanut Jihad-johtaja oli Ismail al-Asmar, Al-Quds prikaatien kenttäkomentaja Jihadin sotilassiivestä.
Islamic Jihadin edustaja uhkasi, että ”tämä Israelin rikos kostetaan verisesti”. IDF:n taholta vakuutetaan, että omaksutun periaatteen mukaan se jatkaa terrorijohtajien ja raketti-miehistöjen jahtaamista IAF:n täsmäiskuilla, mieluiten tiedustelutietojen perusteella ennen kuin suunnitellut raketti-iskut toteutetaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235315

EGYPTIN vastainen raja on noussut Israelin seuraavaksi erityistarkkailun kohteeksi Gazan ohella viikko sitten tapahtuneen monivaiheisen terrori-iskun seurauksena. IDF:n ja puolustusministeriön johto on käynyt tarkastelemassa tilannetta paikan päällä varsinkin sen jälkeen, kun tiedustelun antamien tietojen mukaan uusi terrori-isku on suunnitteilla ellei jo operaatiovaiheessa vain odottaen sopivaa aikaa ja käskyä. IDF on lisännyt valvontaa raja-alueella, kuten myös Eilatissa sijaitsevan laivaston valmiutta hyökkäykseen meren kautta.
Huolta aiheutti havainto, että ainakin kolme torstain terrori-iskuun osallistunutta terroristia olivat egyptiläisiä, yksi heistä Egyptin vankilasta äskettäin karannut. Hälventääkseen Egyptin hallituksen syytöksiä IDF:n sotilaitten tarkoituksellisesta tulituksesta Egyptin armeijan sotilaita eteläisen armeijalohkon komentaja Tal Russo soitti heille ääninauhan, jossa hän varoittaa sotilaitaan vahingoittamasta egyptiläisiä sotilaita.
Puolustusministeriö heräsi myös ja kiirehtii raja-aidan rakentamista. Vain 30 km siitä 200 km:n kokonaispituudesta on valmis vaikka rahoitus on kunnossa. 100 km pyritään saamaan valmiiksi kuluvan vuoden aikana. http://www.debka.com/article/21236/

2. MONIEN vuosien ajan Kyproksen kreikkalaisosa oli yksi kiivaimmista Israelin arvostelijoista ja hyökkäili kiivaasti sen politiikkaa vastaan. Nyt historia on edennyt vaiheeseen, jossa Kyproksen ulkoministeri vierailee Israelissa ja pyytää siltä diplomaattista ja käytännön apua.
Kyproksen ulkoministeri Erato Kozakou-Marcoullis saapui eilen Israeliin aloittaen välittömät neuvottelut Avigdor Liebermanin ja Benyamin Netanyahun kanssa. Villakoiran ydin on kaasu.
Israel ja Kypros sopivat jokin aika sitten merialueittensa rajoista hakien niille YK:n vahvistusta. Asia on tärkeä ja kiireellinenkin, sillä Israel on jo kauan sitten aloittanut merialueellaan Välimeren pohjanporaukset ja löytänyt sieltä lupaavia kaasuesiintymiä ja on enemmän kuin odotettavissa, että kaasua löytyy myös Kyproksen merialueelta.
Kypros aikoo aloittaa merenpohjan kairauksen parin viikon sisällä, mutta Turkki vastustaa sitä väittäen, ettei Kyproksen kreikkalainen osa voi yksin aloittaa alueen luonnonrikkauksien hyödyntämistä, vaan saaren turkkilaisen osan tulee päästä osille. Turkki jopa uhkaa, että jos kairaukset alkavat ilman sopimusta Turkin kanssa, se tulee aloittamaan vastatoimet.

Turkki miehitti Kyproksen pohjoisosan 1974 asettaen sinne oman hallituksensa.
Sekä USA että Venäjä ovat lausunnoissaan tukeneet Kyproksen oikeuksia vesialueilleen.
Kyproksen ulkoministeri sanoo JP:n toimittajalle, että Israelin myönteinen lausunto auttaa kiistan ratkaisemiseksi Turkin kanssa. Hän sanoo kairausten alkavan joka tapauksessa.
Liebermanin ja Netanyahun yhteisessä lausunnossa kiitellään merialuerajojen mutkatonta sopimusta ja todetaan Israelin kunnioittavan Kyproksen yksinoikeutta taloudelliseen alueeseensa, sekä toivovan kairausten edistyvän nopeasti ja vaikeuksitta.
Ulkoministeri Erato Kozakou-Marcoullis sanoi, ettei Israelin ja Kyproksen välien lämpeneminen johdu vain Turkin välien viilenemisestä vaan ennen kaikkea siitä, että Israel katsoo Kyproksen EU-jäsenenä toimivan siltana Euroopan maihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235301

3. ISRAELIN turvallisuuskabinetti pui eilen istunnossaan kysymystä, miten Israelin tulee vastata PA:n valtioesitykseen YK:lle. Istunnossa käsiteltiin useita mahdollisuuksia, joista ei kuitenkaan kerrota julkisuudessa. Yhtenä asiana pohdittiin onko viisasta kertoa mahdollisista vastatoimista etukäteen vai vasta sitten, kun varmistuu PA:n jatkaminen yksipuolisella linjallaan. Istunnossa todettiin, että PA:n esityksen esitellee Mahmoud Abbas syyskuun 20. päivä YK:n pääsihteerille, mutta se on vasta keskustelujen aloittaminen ja että äänestyksiin päästäneen aikaisintaan lokakuun puolella. Tämän katsotaan antavan Israelille aikaa toimia ennen ratkaisevaa äänestystä epävarmojen vakuuttamiseksi. PA:n uskotaan joka tapauksessa saavan turvallisen enemmistön esitykselleen, sillä arvion mukaan 50 –60 maata voivat äänestää vastaan tai pidättyä.

YKSI argumentti pidättyä julkistamasta valitsemaansa suuntaa on se, että se voisi vaikuttaa palestiinalaisiin negatiivisesti, koska PA:n voisi katsoa alistuneen Israelin painostuksen alla, jos se viime hetkellä vetää esityksensä pois.
Mitähän haittaa siitä olisi, vaikka palestiinalaiset aloittaisivat ”arabikevään” myöhäisen rynnistyksen korruptoitunutta PA:n johtoa vastaan?
Tämäkin osoittanee osaltaan, että FOW-NEWS puheohjelmien juontajan Glenn Beckin operaatio israelilaisten rohkaisemiseksi seisomaan omilla jaloillaan on enemmän kuin ajankohtainen. Miksi Israelin johto toistuvasti pyrkii suojelemaan PA:n johtajia, jotka tekevät kaikkensa Israelin ja sen johtajien likaamiseksi maailmalla?
Tässä toiminee se sama käsitys, tekisi mieli sanoa ”henkivalta”, joka toi Israeliin Jasser Arafatin kokeneet terroristit Marokosta Oslon sopimusten varjolla, että Israelin edun mukaista on edistää palestiinalaisten hallintoa, antaa sille etuisuuksia, maata itsehallinnolla lupauksilla, että kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut Luvatun Maan Juudea ja Samaria lisättynä Gazan kaistalla ”palautetaan” palestiinalaisille, jotka eivät koskaan ole niitä hallinneet tai omistaneet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235283

4. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johtoon kuuluva Mahmoud Zahar vakuuttaa, ettei hän tiedä, mikä järjestö teki terrori-iskun Eilatin lähelle. Tämä lienee turhaa vaatimattomuutta, kyllä sana varmaan on jo levinnyt sinnekin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Home.aspx
- Egyptin Israelin lähettiläs Othman väittää, että hän varoitti Israelia iskemästä Gazan kaistalle cast lead operaation tapaan, koska se tulisi nostattamaan Egyptin kansan raivon Israelia vastaan. Hän sanoi, että suhteet Egyptin kanssa ovat edelleen jännittyneet kolmen egyptiläissotilaan surman johdosta terrori-iskun jälkeisessä terroristien jahtaamisoperaatiossa. Egypti vaatii Israelin hallituksen virallista anteeksipyyntöä, eikä siihen riitä presidentin ja puolustusministerin lausunnot. JP julkaisi pilapiirroksen, jossa Netanyahun näköinen henkilö istuu palvelutiskin ääressä, tarjoiluluukun yläpuolella on kirjoitus ”anteeksipyynnöt”, Egyptin johtajan haettua omansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=235330
- USA:n kongressin jäsen Allen West sanoi Israelin vierailunsa yhteydessä, ettei Israelille ole mitään aihetta pyydellä anteeksi Turkilta teosta, johon se itse syyllistyi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235295
- IAF harjoittelee kiivaasti tilannetta varten, jossa sen lentokentät ovat joutuneet massiivisen raketti/ohjustulen kohteiksi ja estävät niiden normaalitoiminnan. Ramat David lentoasemalla Jisreelin laaksossa harjoituksia on kaksinkertaistettu viime vuoteen verrattuna. Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah yritti osua Ramat David asemalle ja Hamas yritti samaa cast lead operaation aikana Negevissä kuitenkaan onnistumatta. Kummankin ohjusten laatu ja niiden osumatarkkuus on parantunut oleellisesti, joten huoli on todellinen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235303
- Pohjois-Korea toimitti Iranille USA:sta saamiaan ATK-ohjelmia, joita se voi käyttää rakentaessaan ydinpommia, kertoo saksalainen lehti. Syddeutsche Zeitung kertoo, että ohjelma stimuloi neutronien virtauksen pommissa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=235277
- JP:n artikkelissa ihmetellään, miksi Glenn Beckin ”ristiretki” Israeliin on saanut niin vihamielisen vastaanoton, vaikka media täällä yleensä edustaa juuri Beckin edustamaa hyväksyvää ja liberaalia suuntautumista toisin-ajattelijoihin. Beck varoo huolellisesti sotkeutumasta Israelin politiikkaan, hän keskittyy israelilaisten henkisen minän vahvistamiseen ja rohkeuden kasvattamiseen juutalaisen uskonsa pohjalta. Hän ei yritä käännyttää, vaan osoittaa kristittynä edustamansa kristikunnan aidon rakkauden ja tuen Israelille ilman taka-ajatuksia tai päämääriä. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=235289, http://www.haaretz.com/print-edition/news/glenn-beck-don-t-come-back-1.380534


Wednesday, August 24, 2011

KESKIVIIKKO 24.08.11

1. LIBYAN tilanne on jos mahdollista entistäkin sekavampi, jossa maailmalle levitetään vääriä tietoja ja jossa kukaan ei näytä tietävän, mihin kapinaliike on johtamassa maata. Yleisin huomio on tuntuma siitä, että Muammar Gaddafin hallinnon menettäessä otteensa alkaa kapinaan osallistuneitten ryhmien välinen selvittely, mikä voi helposti johtaa maan hajoamiseen heimoalueitten mukaan taisteleviin heimosotiin. Paljon vaarallisempi vaihtoehto on kuitenkin se, että voimakas islamilainen ryhmittymä kaappaa johtavan aseman ja lopulta vallan maassa. Aitoon vallankumoustapaan Libyassa alkavat nyt vastustajien etsiminen ja eliminoiminen, kuten joissakin Tripolista tulleissa videokuvissa esitetään.

KAPINALLISET sanovat miehittäneensä täysin Gaddafin entisen hallinto-alueen, josta käsin hän hallitsi maata. Kapinalliset aloittivat alueen sisällä myös yleisen tuhoamisen ja ryöstelyn, joka sekin näyttää kuuluvan voittajan jakamattomiin etuihin.
Muammar Gaddafi piti eilen TV-puheen jossa hän sanoi vetäytyneensä hallintoalueeltaan taktisista syistä. NATO:n lentokoneet olivat raunioittaneet siitä suuren osan tekemillään 64 ilmaiskulla pyrkiessään surmaamaan maan johtajan, vaikka sen YK:lta saamaan mandaattiin kuului vain lentokiellon valvominen pyrkiessään suojaamaan siviilejä Gaddafin joukoilta. Muammar Gaddafi vannoi televisioidussa puheessaan taistelevansa joko voittoon saakka tai kärsivänsä marttyyri-kuoleman omassa maassaan.

KAPINALLISTEN uskottavuus kärsi melkoisen kolauksen ilmoitettuaan Gaddafin pojan Saif al-Islamin pidättämisestä kuitenkin vain joutuakseen seuraamaan TV:stä Saifin voitonvarmuutta uhkuvaa esiintymistä Tripolin keskustassa. Saif kielsi joutuneensa kapinallisten pidättämäksi, kuten julkisuudessa väitettiin.
Kapinallisten edustaja YK:ssa Dabbashi sanoi eilen, että Gaddafin hallintokortteli on nyt täysin kapinallisten käsissä ja että tilanne maassa rauhoittuu 72 tunnin sisällä.
Johtavat länsimaat ovat tunnustaneet maata johtavan kapinallisneuvoston lailliseksi hallitsijaksi, ja USA:n ulkoministeriö lupaa vapauttaa USA:ssa jäädytetyt libyalaiset varat, arviolta 1 – 1.5 miljardia USD. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=235173

2. DEBKAFILE arvioi omassa artikkelissaan, että kapinallisten kärkijoukoissa Gaddafin Bab al-Azizia hallintoalueelle menivät USA:n, Englannin, Ranskan, Jordanian ja Qatarin erikois-joukot, ja että heidän vanavedessään tulleet kapinallisten joukot olivat Nafusa-kylistä haalittuja aseistettuja berberijoukkoja, joilla on puutteellinen sotilaskoulutus, eikä yhteis-toimintaa niiden välillä juuri ollut. Suurin yllätys oli kuitenkin havainto, että joukkojen päästyä hallintokorttelin sisälle se oli tyhjä, eikä kiivaita taisteluja sen alueella käyty, kuten media raportoi muutamista komeista savupatsaista huolimatta.

Debkafile arvioi, että Gaddafin neljä divisioonaa ja yksi huippukoulutettu panssaridivisioona vetäytyivät Gaddafin ja hänen perheensä kanssa maanalaisiin tiloihin, joiden verkoston uskotaan ulottuvan kauas korttelin alueelta. Jotkut näistä luolista ovat tarpeeksi suuria panssarien tarpeita varten. DF arvioi, että Gaddaf on voinut mennä näitä luolastoja pitkin maan eteläosiin Gaddabfa heimon alueelle, josta hän on kotoisin. DF arvioi myös, että Gaddafin kotikaupungin Sirten alueella asuvat Gaddabfa heimon jäsenet, arviolta 100 000, ovat paenneet maan eteläosan vuoristoon, josta käsin Gaddafi jatkaa taisteluaan kapinallisia joukkoja vastaan. Libyassa todetaan, että tämä on NATO:n sota, ei klassinen vapaussota. http://www.debka.com/article/21234/

3. ISRAELISSA pyritään selvittämään, mikä rooli Hamasilla on ollut torstaina Eilatin lähellä tehtyyn monivaiheiseen terrori-iskuun sekä rakettien laukomiseen Gazasta Israelin puolelle. Hamasin edustaja kieltää järjestön osallisuuden kumpaankaan toimintaan, mutta lauantai-iltana Ofakimiä kohti ammutut Grad-raketit oli laukaistu alueelta, jonka uskotaan olevan Hamasin valvonnassa. Hamasin johto virallisesti vakuutti silloin, ettei sillä ollut tekemistä niiden kanssa, mutta kenttätyössä toimiva Hamasin sotilassiiven a-Kassam marttyyrien prikaatin jäsen vakuutti järjestön web-sivulla vastanneen rakettien laukaisemisesta. Kirjoitus poistettiin tunnin sisällä web-sivusta ja se korvattiin artikkelilla, jossa niiden laukaisijaksi väitettiin PRC.

Tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus, joka seuraa terroritoimintaa, julkaisi tiistaina raportin, jossa se kertoo, että Islamic Jihad vastasi useimmista Israelin ammutuista raketeista, ja PRC oli vastuussa useista kymmenistä.

TIEDUSTELU upseerit arvioivat hämmennyksen Hamasin sisällä johtuvan siitä, että sen sotilassiiven edustajat haluavat näyttöjä jäsenten turhautuessa seuratessaan toisten järjestöjen toimintaa omien käsiensä ollessa sidotut; toiset katsovat, että nykyinen tilanne Fatahin ja Hamasin pyrkiessä sovittelemaan erimielisyytensä ei salli asiallisen rauhatilan rikkomista, ja toisaalta se voi vaikuttaa PA:n johdon esityksen läpimenoon YK:ssa syyskuussa ja että se voisi joutua syynalaiseksi, jos esitys raukeaa ilman myönteistä päätöstä.
JP:n artikkelissa painotetaan myös sitä, että Hamas etsii suhteita Egyptin sotilashallituksen kanssa, eikä halua sotkea niitä muutamalla raketinlaukauksella. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235158

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkaa vaatimuksiaan Israelin ja Turkin välille syntyneen kriisin ratkaisemiseksi mahdollisimman pian. Hän on puolestaan valmis hyväksymään sen, että Israel pyytää virallisesti anteeksi Turkilta flotilla II:n yhteydessä syntynyttä tulitaistelua, jossa kuoli 9 turkkilaisperästä IHH-aktivistia, maksamaan korvauksia uhrien omaisille ja suostumaan muihinkin Turkin pääministeri Erdoganin vaatimuksiin.
Barak lähtee ajatuskuviossaan siitä, että Syyria joutunee lähitulevaisuudessa sisäiseen uudistuskierteeseen, jossa Bashar Assadin hallitus voi kaatua. Tässä tilanteessa Turkki voisi toimia Syyrian asioitten selvitysmiehenä. ”Turkki pystyy tekemään paljon ja vaikuttamaan laajalti”, Barak analysoi TV-2:n iltaohjelmassa maanantaina.

ISRAELIN viranomaiset ovat pysytelleen visusti vaiti Syyrian tilanteesta peläten, että Bashar Assad voisi käyttää heidän mielipiteitään omaksi edukseen.
Israelin YK:n lähettiläs Genevessä Aharon Leshno-Jaar ei sen sijaan sievistellyt sanojaan puhuessaan ihmisoikeus-neuvoston Syyriaa koskevan istunnon aikana. Hän sanoi ”Israelin olevan kauhuissaan kuullessaan toistuvia kauhutarinoita Syyriasta, miten siviilit hengenvaarasta välittämättä ovat valmiit puolustamaan oikeuksiaan. Hän sanoi Israelin toivovan, että jokainen mies ja nainen, vanha ja nuori, uskonnollisesta taustastaan riippumatta voi täyttää oikeutensa elää avoimessa ja vapaassa demokratiassa, joka kunnioitta yksilönvapautta, pitäytyy lain noudattamiseen ja antaa toivoa ja huolenpitoa kansansa hyvinvoinnista”. Hän toivoi olosuhteitten parantumisen Syyriassa vaikuttavan myönteisesti Israelin ja Syyrian välisiin suhteisiin.
Turkki on virallisesti alkanut lähestyä Assadin hallituksen vastustajia tapaamalla heidän johtajiaan. Turkki samoin ottanut yhteyttä Libyan kapinallisten edustajiin Benghazissa, ja uskoo voivansa avustaa sen uudelleen organisoinnissa ja rakentamisessa.

ISRAELIN johtajat katsovat, että USA:n otteen lipsuessa entistä enemmän Lähi Idässä ja Euroopan maitten painiskellessa omien talousongelmiensa kanssa, Israel on jäämässä entistä enemmän yksin, jonka vuoksi sen tulee pyrkiä löytämään uusia yhteyksiä alueen maitten kanssa arabimaissa edelleen jatkuvista levottomuuksista huolimatta. Israelin ja Kiinan väliset suhteet ovat alkaneet rakentua uudelta pohjalta sen jälkeen, kun Israel joutui USA:n painostuksesta perumaan sopimiaan miljoonatoimituksia Kiinan armeijalle.
Israelin ulkoministeriötä pidetään suurimpana kantoa Turkin suhteitten korjaamisen kannalta, koska siellä ei katsota olevan mitään syytä nöyrtyä Turkin anteeksipyyntövaatimuksiin.
(JP. H Keinon)

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabiluonteelleen uskollisena PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas keksi oman selityksensä Eilatin lähellä torstaina sattuneeseen monivaiheiseen ja näyttävästi toteutettuun terrori-iskuun. Hän totesi, että Israelia runtelivat aidot sosiaalista oikeutta vaativat levottomuudet ja mielenosoitukset, joitten taltuttamiseksi hallitus kehitteli terrori-iskun ja ärsytti rakettitulen Gazasta. Abbasin mukaan tämä olikin tehokas, sillä sen jälkeen mielenosoitukset loppuivat. Abbas on Qatarissa Dohassa viimeistelemässä PA:n laatimaa esitystä YK:n elimille syyskuussa. Esitystä tukee voimakkaasti arabiliitto, joka on osallistunut tiiviisti sen laadintaan. Abbas ilmoitti äskettäin, että loppuvuodeksi kaavaillut lakiasäätävän neuvoston vaalit siirretään tulevaisuuteen ilman uutta päivämäärää. Vaikka Abbas ei suostunut tuomitsemaan Israelin puolelle tehtyä terrori-iskua eikä rakettien laukomista Gazasta, hän esitti vastalauseensa IAF;n vastaiskuista ja syytti Israelia sotarikoksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235155
- Terroristit jatkoivat kranaattien laukomista Gazasta Israeliin Eshkolin alueelle, minkä johdosta IAF teki vastaiskuja tuhoten kaksi terroristia, jotka valmistautuivat ampumaan rakettinsa turva-aidan yli. Aiemmin IAF surmasi Islamic Jihadin jäsenen. Iskujen kohteiksi joutuneet terrorijärjestöt vannovat kovaa vastaiskua. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235189

Tuesday, August 23, 2011

TIISTAI 23.08.11

1. PÄÄMINISTERI Neatanyahu vakuutti vierailevalle USA:n republikaanien puoluepampulle Eric Cantorille, ettei Israel tee suurisuuntaista sotilaallista iskua Gazan kaistalle, jos rakettituli sieltä Israeliin loppuu. Viimeisen 24 tunnin aikana Gazasta kuitenkin ammuttiin 14 rakettia, niistä kolme kohti Ashkelonia, mutta ilmeisesti se katsotaan vielä ”kohtuulliseksi” määräksi.
Viranomaisen mukaan syitä pidättyvään toimintaan on useita: suhteet Egyptiin ja tilanteen kehittyminen siellä Eilatin lähelle tehdyn terrori-iskun johdosta; Syyrian tilanteen kehittyminen, mikä voi pakottaa Bashar Assadin turvautumaan viimeiseen korttiinsa, eli sotilaalliseen iskuun Israeliin sekä PA:n ilmeisen hyväksyvä asenne Gazasta Israeliin ammuttuun rakettituleen ja Eilatin terrori-iskuun kieltäytymällä edes kommentoimasta niitä tuomitsemisen asemesta.

H Keinon ja Y Katzin kirjoittaman JP:n artikkelin mukaan asiaan vaikuttaa myös Israelin rajoitetut mahdollisuudet asentaa useampia Iron Dome patteristoja raja-alueelle tarkoittaen kai tällä sitä, että sotilasoperaatio Gazaan saisi terrorijärjestöt avaamaan kaikki pellit eli laukaisemaan massoittain rakettejaan ja kranaattejaan Israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin.
Viranomainen selitti myös, että Israelin suhteet Egyptiin ovat rasittuneet, ja Egyptissä on kasvava painostus Israelin suhteitten rajoittamiseen ellei lopettamiseen ne kokonaan diplomaattisuhteiden katkaisemiseen saakka. Tämä olisi onnetonta maan kannalta.

Netanyahu kokosi korkean tason turvallisuus- ja diplomaattiedustajia kiireiseen kokoukseen kolmen aikaan maanantaiaamuna päättämään vastatoimista. Kokouksessa päätettiin, ettei Israel halua laajempaa sotilasoperaatiota, mutta että IDF:n tulee pyrkiä estämään rakettituli.
Tällä haluttaneen kertoa, ettei IDF ole valmistautunut sotilaalliseen operaatioon ja että se haluaa iskeä omalla ajallaan eikä vastahakoisesti sotaan vedettynä.
Netanyahu painotti myös, ettei Israelilla ole kansainvälistä tukea kiihdyttää tilannetta, ja varsinkin USA:n kielteinen kanta tulee huomioida. Israelin diplomaattiset suhteet ovat viime aikoina kärsineet pahoja takaiskuja useisiin maihin kuten Turkkiin ja Egyptiin, ja monet Etelä Amerikan maat ovat muutamien EU-maitten tapaan joutuneet PA:n johtajien seireeninlaulujen pettämiksi ja ilmoittaneet kannattavansa PA:n valtiohankkeita YK:ssa neuvottelematta ensin Israelin kanssa. Israelilla ei ole varaa antaa aihetta uusiin hankaluuksiin vielä ystävällisissä tai ainakin korrekteissa suhteissa olevien maitten kanssa. Siksi Israel toivoo tulitaukoa.

NETANYAHU kiitteli Israelissa vierailevalle 25:n republikaaniedustajan tapaamisessaan USA:n antamaa tukea Iron Dome torjuntajärjestelmän kehittämiseksi. Hän kehui sen antamaa turvallisuutta tuhoamalla lukuisia Gazasta ammuttuja raketteja. Patteriston komentaja jopa sanoi onnistuneitten torjuntaiskujen määrän laskennan menneen sekaisin, koska niitä on jouduttu torjumaan kaiken aikaa.
Netanyahu selitti vierailleen, että Israelia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin vaikuttaa Iranin terrorijärjestöille antama aktiivinen taloudellinen ja materiaalinen tuki, joitten avulla se on pystynyt käymään Israelin vastaista julistamatonta sotaansa sille uskollisten terrorijärjestöjen kautta. Hän varoitti, että samalla kuin Iran uhkaa Israelin turvallisuutta, se uhkaa myös Yhdysvaltoja. Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen vakuuttama tulitauko ei kuitenkaan ole pitänyt, vaan raketteja ammutaan sieltä jatkuvasti.

IDF:n piirissä on nähtävissä selvää turhautuneisuutta siksi, että maahan on ammuttu 150 rakettia ja kranaattia, eivätkä IDF:n vastaiskut Gazan kaistalle näytä vakuuttaneen terrori-järjestöjen johtajia yritystensä mielettömyydestä. ”Israelin kärsiessä 150:n raketin iskuista, kaikki mitä voimme osoittaa vastaiskuissa on 12 terroristin surmaaminen”, upseeri valittaa. Hänen käsityksensä mukaan vastapuolelle aiheutettu tuho ei ole riittävä eikä Israelin armeijan pelotevoima ole siitä kohentunut.
IDF olisi odottanut laajempia iskuja Gazan alueelle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234956

NGO monitor järjestön presidentti Gerald Steinberg esitti murskaavaa kritiikkiä Amnesty Internationalia vastaan siksi, ettei se ole tuominnut viimeisiä terrori-iskuja tehden näin kansainvälisen lain pilkan kohteeksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235017

2. MIELENOSOITUKSET Israelia vastaan ovat Egyptissä samassa entistä kiivaampia piirteitä. Muslimiveljeskunnan, joka junailee Israelin vastaisia mielenosoituksia Egyptissä, websivulla toistettiin mielenosoittajien iskulauseita Israelin suurlähetystön edessä Kairossa. Niissä toistuvat räikeät uhkaukset kuten: ”Mene pois täältä, mene pois”; ”Vallankumous, voimakas vallankumous Israelin hyökkäystä vastaan”; ”He pilkkasivat meitä sanoen ”rauha”, mutta tarkoituksenaan vahingoittaa islamia”; ”Kerro totuus, kerro koko kansalle, että Hamas on osa veljeskuntaa”; ”Oi sionisti, sinä petturi, sinun ja meidän välillä on vain verta ja sisälmyksiä”.

Egyptiläisten vihan Israelia vastaan nosti Eilatin lähellä sattuneen terrori-iskun yhteydessä sattunut välikohtaus, jossa kolme Egyptin armeijan sotilasta sai surmansa IDF:n sotilaitten jahdatessa pakenevia terroristeja. Ketkä heidät surmasi, on epäselvää, mutta koska osalla terroristeja oli Egyptin armeijan asepuku, erehdys on mahdollinen, joskin asiaa tutkitaan sekä Egyptin että IDF:n toimesta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/218481#.TlNcoF0mKK8

3. SIINAIN kannaksella turvallisuuden ja järjestyksen osoittaessa todella huolestuttavaa taantumista, mistä ovat osoituksina terrorijärjestöjen ja beduiinien hyökkäykset armeijan tukikohtia ja siviiliyhteisöjä vastaan sekä yhä rohkeammiksi käyneet terrorijärjestöt, jotka avoimesti haastavat Egyptin armeijan osastoja Siinailla, jotka eivät pysty valvomaan tilannetta eivätkä estämään aseiden ja terroristien vapaata liikennettä alueella, Egypti lopulta heräsi.

EGPYTIN korkea sotilasneuvosto, joka hallitsee nyt maata, katsoi tilanteen vaativan kovempia otteita, ja asetti ”korkean hallinnon” laatimaan suunnitelman Siinain alueen kehittämiseksi investointien ja turvallisuuden lisäämiseksi alueella.
Reutersin julkistaman artikkelin mukaan 5 Egyptin armeijan sotilasta kuoli IDF:n sotilaitten jahdatessa pakenevia terroristeja viime torstain terrori-iskun jälkeen lähellä Eilatia. Artikkelissa todetaan Egyptin syyttävän Israelia 1979 rauhansopimuksen rikkomisesta. Israelin selityksen mukaan yli 20 terroristia tuli Israelin puolelle Siinailta huolimatta siitä, että sillä kohtaa sijaitsee Egyptin armeijan valvonta-asema, mistä ei puututtu asiaan.
Egyptin hallitus hyväksyi suunnitelman ”korkean hallinnon” asettamisesta Siinaille. Sen tulee laatia suunnitelma Siinain kehittämisestä, minkä hallinnon johtaja esittelee maan hallitukselle. Hallitus haluaa, että myös Siinain beduiineille luodaan työmahdollisuuksia ja lupia rakentaa yhteisöjään ja talojaan Siinain alueelle.
Presidentti Mubarakin poistuminen areenalta on selvästi heikentänyt Egyptin hallituksen otetta Siinailla ja antanut lähes vapaat kädet siellä toimiville terroristeille sekä aseitten salakuljettamiseksi Libyasta Siinaille ja sieltä Gazan kaistalle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4112624,00.html

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin eroa tehtävistään ovat useat vaatineet vuosien aikana, mutta viime päivinä erovaatimukset ovat kiihtyneet. Barakia pidetään myönnytys-politiikan kiihkeimpänä kannattajana ja toteuttajana ja hänen syytetään harjoittavan vasemmistolaista politiikkaansa oikeistohallituksen yhdessä tärkeimmistä ministeriöissä. ynetnews.com julkaisi web-sivullaan Moshe Dannin kirjoittaman artikkelin, jossa hän vaatii Barakin erottamista ”ennen kuin on liian myöhäistä”.

Dann aloittaa artikkelinsa toteamalla, että Barakin taitamattomuus on yleisesti tunnettu. Hän mainitsee aluksi Eilatin lähellä sattuneen terrori-iskun, josta IDF sai tiedustelutietoja pari viikkoa aiemmin, mutta Barak ei tehnyt mitään rajan vahvistamiseksi ja siviililiikenteen rajoittamiseksi rajan pinnassa kulkevalla valtatiellä, jossa murhaiskut tapahtuivat. Dann toteaa, että puolustusministeriön salliman 2000 egyptiläisen lisäjoukon saapuminen Siinaille ei juuri parantanut alueella asuvan 350 000 beduiinin valvontaa.

Toiseksi Barak oli ensimmäisenä vaatimassa, että Israelin tulee pyytää anteeksi Turkilta sen lähettämällä Mavi Marmara-aluksella surmatun 9 turkkilaisperäisen IHH aktivistin surmaa. Dann toteaa, että luonnollisesti Barak vaati anteeksipyyntöä, koska hän oli vastuussa epäonnistuneesta operaatiosta estää alusten pääsy Gazaan. Edelleen Barak oli vastuussa IDF:n keskenjääneeseen operaatioon Gazassa 2009 sekä Gilad Shalitin sieppaamiseen.
Dann käsittelee Barakin epäonnistumista pääministerinä sekä lukuisista muista nykyisessä virassaan, jossa hän toteuttaa vasemmistolaista myönnytyspolitiikkaansa kansan tuhoksi.
Dann sanoo, että se oli Barak, joka vaatii, ettei Israel millään tavoin rankaise PA:ta sen seikkailuista itsenäisen valtionsa saamiseksi YK:n päätöksellä vastoin Oslon sopimuksia.
”Pääministerin tulisi erottaa Barak”, todetaan Dannin artikkelissa, ”maan edun nimissä, vaikka kuinka kipeästi hän tarvitsee Barakin poliittista tukea”.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4112533,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Libyan kapinalliset lienevät saavuttaneet Tripolin keskustan, mutta taisteluja käydään edelleen ja artikkeleiden mukaan pääkaupungissa vallitsee kaaos, ja varsinkin ulkomaisia journalisteja vastaan hyökätään. Kapinallisten saavutus perustunee suurelta osin ”nukkuviin soluihin”, joita oli asetettu ja aseistettu moskeijoihin, joista he tulivat esiin kutsun saatuaan. Muammar Gaddafin olinpaikasta eikä pojista ole tietoa. Kapinalliset ilmoittivat pidättäneensä kolme Gaddafin poikaa, mutta yksi heistä, Saif al-Islam, piti lehdistötilaisuuden aamulla Tripolin keskustan hotellissa, jonne hän saapui aseellisen saattueen suojaamana. Hän kertoi, että kapinalliset oli saatu tulemaan ansaan, jossa heidät murskataan. http://www.debka.com/article/21232/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147100#.TlNpmF0mKK8
- Libyan kapinallisten väitetyt voitot saivat tuhansien syyrialaisten mielenosoittajien valumisen kaduilla monin paikoin Syyriassa. He saivat selkeää moraalista tukea Muammar Gaddafin ilmeisestä kaatumisesta. Heidän iskulauseensa ovat saaneet muodon: ”Bashar Assad, sinä olet seuraavana listassa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147099#.TlNr9F0mKK8
- Israelilaiset maanviljelijät ovat saaneet arabivirkaveljensä uskomaan, että taistelua satoa hävittäviä tuholaisia vastaan voidaan käydä ekologisesti lisäämällä niitä ravinnokseen käyttäviä lintuja kuten pöllöjä. Arabit ovat asentaneet tusinoittain pöllöjen pesiksi soveltuvia laatikoita ja niitä lisätään kaiken aikaa. Esimerkkinä artikkelissa esitellään Iksalin kylän maanviljelijöitä ala Galileassa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/jewish-farmers-convince-arab-counterparts-to-adopt-eco-pest-control-1.380129
- YK siirsi toistamiseen turvallisuusneuvoston päätöslauselman julkistamista Turkin pyynnöstä sen odottaessa Israelin anteeksipyyntöä. Yhä useampi kommentaattori on vaatinut, että Israelin tulee seisoa lujasti omilla jaloillaan omalla maaperällään ja vaatia, että myös Turkkia syyllistävä raportti Mavi Marmaran murhenäytelmästä Gazan ykkös-flotillan yhteydessä julkistetaan Turkin vastustelusta huolimatta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-delays-gaza-flotilla-report-following-request-by-turkey-1.380038

Monday, August 22, 2011

MAANANTAI 22.08.11

1. HAMAS ilmoitti eilen tarjoavansa välitöntä tulitaukoa Israelille, minkä Netanyahu hyväksyi. Se oli määrä tulla voimaan eilen illalla. Hamasin johto kehotti muita terrorijärjestöjä kunnioittamaan sopimusta ja lopettamaan rakettien ja kranaattien ampumisen rajan yli.
EILEN terroristit ampuivat kaikkiaan 40 rakettia Gazasta Israelin puolelle. Aamupäivän kuluessa 20 rakettia oli laukaistu kohti israelilaisia kaupunkeja. Keskipäivällä oli tuumaustauko, mutta tulitus alkoi uudelleen iltapäivällä, jolloin 20 rakettia putosi Israelin puolelle turva-aitaa.

KAKSI Grad-rakettia laukaistiin sunnuntaina kohti Ashkelonia, joista Iron Dome tuhosi toisen, toinen putosi aukealle pellolle ilman vahinkoja. Vähän aiemmin hälytysääni varoitti raketin lähestymisestä Shaar HaNegev neuvoston alueelle saaden asukkaat kiirehtimään sirpalesuojiin, mutta raketti ei aiheuttanut vahinkoja.
Sunnuntaiaamuna terroristit ampuivat useita raketteja kohti Beershebaa ja Ashkelonia. Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi niistä puolet kummassakin tapauksessa, mutta Beershebassa yksi Grad-raketti pääsi läpäisemään torjunnan pudoten katon läpi tyhjään koulurakennukseen aiheuttaen suurta tuhoa.
Eshkolin alueneuvoston aluetta tulitettiin kranaateilla, joista ainakin yksi sisälsi fosforia voidakseen aiheuttaa suurempaa tuhoa susihaulien lisäksi, joita raketteihin liitetään.
Terroristit kokeilevat uuttaa taktiikkaa ampuen useita raketteja samaan aikaan, mikä vaikeuttaa niiden tuhoamista ilmassa.
IDF jatkaa myös tutkimuksia, mitä todella tapahtui Egyptin rajalla, jossa Egypti väittää kolmen sotilaansa saaneen surmansa IDF:n sotilaitten luodeista.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234836

TULITAUKO rikkoutui välittömästi maanantain vastaisena yönä terroristien laukaistua neljä rakettia kohti Sderotita, Eshkolin alueneuvostoa ja Ashkelonia. Tulitus jatkui vielä maanantai-aamuna. Eshkolin alueella raketti tuhosi yhden rakennuksen ja Iron Dome tuhosi yhden Ashkelonia lähestyvän raketin.
Myöhään sunnuntai-iltana IAF iski ohjuksillaan terroriryhmään, joka valmistautui ampumaan rakettinsa Israelin puolelle. Mahdollisista uhreista ei ole tietoja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234835

2. KANSANVASTARINTA komiteat (PRC) Gazassa menetti koko korkeimman johtonsa IAF:n iskiessä taloon Rafassa, jonne he olivat kokoontuneet pohtimaan tilannetta Eilatin lähellä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Iskussa 8 israelilaista sai surmansa ja kymmeniä haavoittui. Vaikka PRC ilmoitti, ettei sillä ollut mitään osuutta Eilatin iskuun, he tiesivät olevansa epäiltyjä ja IDF:n eliminoimislistalla.

PRC:n johtajat katsoivat parhaaksi piiloutua, mutta vain kuusi tuntia Eilantin terrori-iskun jälkeen IAF iski saamansa vihjeen perusteella torstaina kahdella ohjuksellaan heidän piilopaikkaansa. Talon omisti PRC:n pääsihteeri Khaled Shaath, joka oli vastuussa pommien ja rakettien valmistamisesta. Taloon kokoontuneeseen johtoryhmään kuuluivat lisäksi Nayrab, 43, joka tunnetaan nimellä Abu Awad, ryhmän aseellisen siiven johtaja Emad Hammad, ryhmän sotilasneuvoston jäsen Emad Nasr sekä Khaled al-Masri, ryhmän kokenut jäsen.
IAF:n ohjukset tuhosivat talon ja surmasivat sinne kokoontuneen PRC:n johtoryhmän.
Myös talon omistajan Shaathin 2-vuotias poika sai surmansa.

PRC:n taholta tunnustetaan, että koko sen johtajiston eliminoiminen aiheuttaa valtavaa tuhoa sen toiminnalle. Abu Awadia kunnioitettiin suurena sotilaskomentajana. Hän perusti PRC:n syyskuussa 2000 intifadan aikoihin yhdessä Jamal Abu Samhadanakin (Abu Ataya) kanssa.
Abu Awad ja Abu Ataya pystyivät lisäämään rakettiensa kantomatkaa ja kehittivät raketilla toimivan kranaatin, joka pystyi tunkeutumaan Merkavan panssarin läpi. Merkavan puolustus-kykyä on sen jälkeen parannettu ja varustettu tehokkaalla torjuntamekanismilla.

ABU AWAD oli keskeinen henkilö Gilad Shalitin sieppauksen suunnittelussa ollen selvillä hänen olinpaikastaan. Awadin eliminoiminen voi vaikeuttaa neuvotteluja Shalitin vapauttamiseksi. Hän liittyi Fatahin jäseneksi 1987 ensimmäisen intifadan aikoihin, pakeni muutaman vuoden kuluttua Egyptiin ja sieltä viranomaisten luvalla Libyaan.
Hän palasi Gazaan 1993 Oslon sopimusten puitteissa ja toimi PA:n turvallisuusjoukkojen tiedustelu-upseerina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234842

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun kanslia hämmästelee PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin hiljaisuutta koskien Eilatin lähellä tapahtunutta terrori-iskua. Kanslian lausunnossa todetaan, jonka pääministerin edustaja Mark Regev esitti journalisteille, että jopa Jasser Arafat olisi vastaavassa tilanteessa antanut ainakin muodollisen tuomion iskulle, mutta PA:n johto pysyttelee täysin vaiti. Lausunnossa todetaan, että tämä ei vakuuta sen valmiudesta itsenäisen valtion johtoon.
REGEV ei vahvistanut tietoja, että Netanyahu olisi hyväksynyt tulitauon Hamasin kanssa. Pääministeri oli antanut yleisohjeen kohdistaa iskut valikoivasti terrorijohtajiin.

ISRAELILLA on suorat neuvotteluyhteydet Egyptin hallituksen kanssa, ja yhdessä pyritään selvittämään ikävä välikohtaus, jossa 3 egyptiläistä sotilasta sai surmansa, kuten Egypti väittää, IDF:n sotilaitten luodeista. Neuvotteluissa USA:n edustaja toimii välittäjänä, vaikkakaan ei suoraan osapuolten välillä.

ISRAELIN johto on vimmoissaan siitä, että YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan yhdessä laatiman Eilatin terrori-iskua koskevan päätöslauselman esti Hizbullahin valvoma Libanonin, joka vaati siihen lisättäväksi lauselman, että IDF:n tulee lopettaa iskut Gazaan. Sen ohella, että Hizbullah todetaan terrorijärjestöksi, neljä sen johtajistoon kuuluvaa jäsentä on etsintäkuulutettu todettuina syyllistyneen Libanonin pääministerin Rafik Haririn murhaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=234861

4. SYYRIAN monelta taholta ahdistettu presidentti Bashar Assad piti eilen televisioidun puheen, jossa hän teki selväksi, ettei hänellä ole aikomustakaan erota paikaltaan, ja toiseksi hän sanoi epäilevänsä, että hänen eronsa voisi suistaa maan kaaoksen.
Assad varoitti yrittämästä hyökkäystä hänen maataan vastaan, sillä ”hyökkääjä tulee aiheuttamaan suurempaa vahinkoa itselleen ja enemmän kuin se pystyy sietämään”.
Hän jopa vihjaili, että USA:n presidentti Barack Obaman tulisi enemmin erota kuin hänen.
Hän lupasi, että poliittiset puolueet voivat hakea toimilupaa välittömästi, ja että parlamenttivaalit pidetään marraskuussa, mitä pidetään liian hätäisenä päätöksenä ja liian lyhyenä aikana puolueille valmistautua ja käydä vaalitaistelua.

ASSAD sanoi suunnittelevansa uudistuksia maassa, mutta totesi maassa riehuvien aseellisten joukkojen estävän neuvottelut, koska ”niitä ei voida käydä pyssymiesten kanssa”.
Painostus Syyriaa vastaan on noussut sekä USA:n että YK:n piireissä. YK :n ihmisoikeus-ryhmä saapui Syyriaan lauantaina saadakseen lähituntuman väitteisiin ihmisoikeus-rikoksista. Ryhmän jäsen sanoi olevansa kiitollinen päästyään maahan, mutta ei osannut kertoa, missä osissa maata he liikkuvat torstaihin kestävän vierailunsa aikana.
Assad kertoi viime viikolla YK:n pääsihteerille, että kaikki sotilas- ja poliisioperaatiot on lopetettu, koska niiden päämäärä on saavutettu.
Syyrian YK:n lähettiläs Bashar Jaafari syytti Yhdysvaltoja ja muita maita diplomaattisesta ja humanitäärisestä sodasta hänen maataan ja kansaansa vastaan.
Assadin lupauksen jälkeen YK:n pääsihteerille turvallisuusjoukot surmasivat 34 siviiliä Homsissa ja Deraassa sekä erämaakaupungissa Palmyrassa ja Damaskoksen lähiöissä.
Syyrian hallituksen vastaisten mielenosoitusten saavutus on vielä epävarma, mutta jos Libyan tapahtumat ovat joksikin esikuvaksi, Bashar Assad joutunee lopulta taipumaan kansainvälisen painostuksen alla. Kysymys on vain siitä, minkä muodon ratkaisu tulee saamaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234840

5. Netanyahu lupasi, ettei Israel tee laajaa operaatiota Gazan kaistalle tässä vaiheessa. Hän huolenaan on, että taistelujen kiihtyminen voisi vaikeuttaa Israelin ja Egyptin välisiä suhteita, jotka ovat erittäin arassa vaiheessa mielenosoittajien vaatiessa Israelin lähettilään karkottamista ja rauhansopimuksen mitätöimistä.
Israelin taholta on esitetty rauhansopimuksen vaatimusten lieventämistä siten, että Egypti voisi lähettää enemmän joukkojaan Siinaille, jossa se ei pysty valvomaan beduiinien ja terrorijoukkojen toimia ja lisääntymistä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234875

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF tilaa kolme uutta Iron Dome ohjustentorjunta patteristoa Gazan läheisyyteen. Niiden uskotaan olevan käyttökunnossa ensi vuoden loppupuolella. IDF saa yhden patteriston lokakuussa kahden jo käytössä olevan lisäksi. Kolme patteristoa maksetaan USA:n antamilla 205 miljoonalla USD. Yksi torjuntaohjus maksanee 50 000 USD, vaikka erilaisia lukuja annetaan julkisuuteen. Iron Dome on joka tapauksessa osoittanut luotettavuutensa. Sen kaksi patteristoa ovat tuhonneet yli 15 lähestyvää rakettia parin päivän aikana. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234809
- Amerikkalainen puheohjelmien juontaja Glenn Beck piti eilen Kesareassa suuren yleisötilaisuuden, johon osallistui pari tuhatta kansalaista, pääasiassa amerikkalaisia, lisää artikkelin kirjoittaja. Beckin teemana näissä tilaisuuksissa on ”rohkeuden palauttaminen”, jonka hän ilmeisesti katsoo olevan juutalaisen kansan suurin puute. Hän itse ei ole juutalainen. Toinen suuri näytös tapahtuu Länsimuurin läheisyydessä keskiviikkona, elleivät ”serkut” keksi sopivaa veruketta sen estämiseksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=234852
- Gazan terroristit ampuivat 12 rakettia Israelin puolelle aamupäivän kuluessa, vaikka virallisesti Hamas julisti tulitauon alkaneeksi eilen illalla. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/gaza-militants-fire-12-rockets-at-israel-despite-hamas-declaration-of-cease-fire-1.379993
- Autoilija pysäytti autonsa lähellä keskusbussiasemaa Jerusalemissa. Lähdettyään perheensä kanssa autosta hän kuuli voimakkaan läjähdyksen takanaan ja huomasi, että auton takalasi on särjetty suurella kivenlohkareella. Yrittäessään lähestyä autoa sitä kivitettiin uusilla lohkareilla, suurimmat 5 kg:n painoisia. Poliisi tuli paikalle välittömästi todeten, että kivet heitettiin lähitalosta, mutta ei mennyt tarkistamaan asiaa eikä kuulustellut ketään. Pieniä lasinsirun aiheuttamia haavoja lukuun ottamatta kukaan ei haavoittunut perheestä, jonka nuorin oli 8-kuukauden ikäinen vauva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147056#.TlITRF0mKK8


Sunday, August 21, 2011

SUNNUNTAI 21.08.11

1. GAZAN RAJAN tuntumassa käydään pienoissotaa Israelin ja terroriryhmien välillä. Taistelu osapuolten välillä käydään rakettien ja ohjusten avulla ilman suoraa kontaktia. IAF käyttää lentokoneista ja helikoptereista ammuttavia maaliin ohjautuvia täsmäohjuksia, terroristit ampuvat kranaattinsa ja rakettinsa summittaisesti haluamaansa suuntaan, koska niissä ei ole ohjaus-laitteistoa. Molemmat ovat kuitenkin yhtä vaarallisia ja tappavia osuessaan maaliinsa.
Lauantain aikana terroristit ampuivat yli 80 rakettia, niistä osa 30 km:n kantomatkan Katjusha-tyyppisiä Grad-raketteja, joilla he tähtäilivät kauempana rajasta sijaitsevia kohteita kuten Ashdod, Ashkelon, Beersheba ja Ofakim.

BEERSHEBASSA yksi ihminen kuoli ja kaksi ihmistä haavoittui hengenvarallisesti raketin sirpaleista lauantai-iltana. Yksi haavoittunut nainen taistelee hengestään Sorokan sairaalassa, ja viisi muuta ihmistä on sairaalahoidossa saamiensa vammojen vuoksi raketin pudotessa kadulle tuhoten auton ja sytyttäen läheisen rakennuksen tuleen. Useat ihmiset joutuivat shokkiin ja tarvitsivat shokkihoitoa.
Beershebassa raketin sirpaleitten kohteiksi joutuneet ihmiset olivat suojaa etsiessään olleet tiiviisti painautuneina muuria vasten, kun raketti räjähti heidän vieressään haavoittaen heitä. Kaupungin asukkaat olivat laskeneet ainakin 11 raketin räjähdysäänet.
OFAKIMIN kaupungissa raketti osui asuintaloon sytyttäen sen tuleen ja levittäen sirpaleita ympäristöönsä. Räjähdys haavoitti 4-kuukauden ja 9-vuoden ikäistä poikaa sekä vähän yli 20-vuotiasta miestä. Palokunta sammutti tulen ja kohtalaisesti haavoittuneet vietiin sairaalaan ensi avun saamiseksi. Kolme muuta Grad-rakettia osui Ofakimiin pienemmin vahingoin.

AIEMMIN lauantaina Iron Dome torjuntaohjus tuhosi vaarattomasti Ashkelonia kohti ammutun Grad-ohjuksen. Hälytyssireeni ilmoitti ohjuksen lähestymisestä ennen sitä.
ESHKOLIN aluekeskuksen lähelle terroristit ampuivat 10 kranaattia, joista yksi vaurioitti kibbutsin rakennusta. Sen lisäksi Eshkolin aluekeskuksen alueelle ammuttiin 16 Kassam-rakettia viikonvaihteen aikana.
RAKETTITULI kiihtyi lauantaina iltapäivän kuluessa, jonka aikana 45 rakettia putosi Negevin ja Lachishin poliisipiirin alueille; Lachishiin 25 rakettia, Negevin poliisialueelle 9 rakettia. Poliisin puhdistuspartio kaivoi maasta 18 raketin jäännökset.
Beershebassa neljä ihmistä haavoittui raketin sirpaleista lauantaiaamuna juostessaan pommisuojaan sireeninäänen hälyttäminä Bnei Shimon alueella kaupungin pohjoisosassa. Neljää muuta hoidettiin shokin vuoksi.
ASHDODISSA kolme arabia haavoittui Grad-raketin sirpaleista työskennellessään pellolla, jonne putosi useita raketteja. Heidän arvioidaan olleen laittomasti työllistettyjä. Asukkaat kertovat, että hälytyssireeni varoitti raketeista pitkin lauantaipäivää.
Valtatie no 35 vaurioitui rakettien iskuista ja jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.
PERJANTAIAAMUNA 7 ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti, toinen lievemmin, raketin räjähdettyä yeshivan pihalla heidän ollessaan menossa aamurukouksiin. Toinen Grad-raketti osui synagogan kattoon, johon se juuttui mutta ei räjähtänyt. Rakettia ei uskallettu poistaa, vaan rakennus jouduttiin tuhoamaan sen jälkeen, kun pyhät esineet oli viety turvaan.

LÄHDEAINEISTON hajanaisen esitystyylin vuoksi edellinen kertomus on myös hajanainen, mutta antanee kuvan siitä, millaista tuhoa raketit ja kranaatit aiheuttavat raja-alueille.
Iron Dome on osoittanut luotettavuutensa tuhoamalla lähestyviä raketteja. Se pystyy selvittämään raketin putoamispaikan ja laukaisee vastaohjuksen iskukohteen mukaan. Järjestelmän heikkous on siinä, että yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD.
Hengenvaarallisesti haavoittunut nainen kuoli sairaalassa sunnuntaiaamuna nostaen kuolleitten luvun kahteen. Yksi raketti putosi Ashkeloniin aamulla ilman vahinkoja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234680, http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=234695

2. NETANYAHU kutsui hallituksensa ministerit lauantai-iltana pohtimaan tilannetta ja ennen kaikkea ratkaisemaan, onko syytä kiihdyttää vastatoimia joko ilmaiskujen muodossa tai maa-armeijaa käyttäen. Puolustusministeri Ehud Barak vastustaa vastatoimien lisäämisestä, vaan toteaa komentaja Benny Gantzin sanoin: ”IDF jatkaa nykyistä operaatiota niin kauan kuin on tarpeen”. Hän toivoi terroristien ymmärtävän, ettei israelilaisen henki ole arvoton. Ilmaiskujen kiihdyttäminen merkitsisi lukuisten kohteitten pommittamista cast lead operaation tavoin ja toivoen, että vastapuoli lopettaa kranaatti- ja rakettitulensa. Toisena vaihtoehtona mietittiin maavoimien käyttämistä joko rajoitettuina ja laajempina operaatioina. Kolmantena vaihtoehtona keskusteltiin terrorijohtajien eliminoimista täsmäiskuin Gazan kaistalla.
Mikään näistä vaihtoehdoista ei onnistu ilman sivullisten joutumista tuleen, mitä IDF haluaa välttää kaikin tavoin, sillä Israel on jatkuvan erityistarkkailun alaisena maailmalla. Parhain ratkaisu olisi rauhantilan palautuminen, mitä jotkut maat ovat tarjoutuneet välittämään, mutta ongelmana on se, ettei Hamas näytä pystyvän valvomaan alueellaan toimivia järjestöjä.

3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak esitti anteeksipyynnön Egyptille Eilatin lähistölle tehdyn terrori-iskun jälkeen tapahtuneessa tilanteessa, jossa IDF:n sotilaitten ja poliisin sanotaan surmanneen egyptiläisiä turvallisuusmiehiä IDF:n sotilaitten ajaessa takaa Egyptin puolelle paenneita terroristeja. Sekaannusta on voinut aiheuttaa se, että erään silminnäkijän todistuksen mukaan ainakin joillain terroristeilla oli Egyptin armeijan puku. Toinen oli se, että terroristit ylittivät Israelin rajan Siinailta kohdassa, jonka lähellä on Egyptin armeijan tukikohta.

EGYPTIN sotilashallitus käsitteli asiaa kokouksessaan todeten, ettei Barakin suullinen anteeksipyyntö riitä, vaan he haluavat yhteistä tutkimusta tilanteesta ja lisäksi korvausten maksamista kaatuneitten turvallisuusmiesten omaisille, samaan tapaan kuin Turkki vaatii Mavi Marmaran aluksella surmattujen omaisille. Tästä näyttää kehittyneen uusi tapa.
Uutiset kertoivat Egyptin kutsuneen lähettiläänsä pois Israelista, mutta hän on edelleen asemapaikallaan ja Egypti ilmoitti, että uutinen hänen kutsumisestaan oli virheellinen.

TAPAUS Egyptin rajalla kiihdytti kuitenkin ennestään tulenarkoja suhteita maitten välillä, ja Kairon Tahrir aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat saivat uuden kohteen vihalleen. He huusivat Israelin vastaisia iskulauseita tuomiten sen iskut Egyptin rajalla ja Gazassa väittäen, että Israel kuvittelee voiansa tehdä mitä vain ilman jälkiseurauksia. Israelin lippuja poltettiin ja sen jäännöksiä poljettiin miehissä. Egyptin sotilashallitus on hyvin varpaillaan seuraten tarkoin, mitä Tahrir aukiolla tapahtuu ja reagoi herkästi sieltä tulleisiin tuulenvireisiin. Hallituksen niskaan puhaltelee Muslimiveljeskunta, joka voi saada vaalien jälkeisen hallitusvastuun maan suurimpana ja parhaiten organisoituna puolueena.
Protestit ovat jatkuneet Israelin lähetystön edustalla tänään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=234689

4. UUTISTOTSIKOITA
- Rakettituli Gazasta on jatkunut sunnuntaiaamuna. Ainakin kaksi Grad-rakettia ammuttiin Beershebaan, joista Iron Dome torjuntajärjestelmä tuhosi yhden, toisen iskeytyessä koulurakennukseen, joka silloin oli tyhjillään. Neljä kranaattia ammuttiin Eshkolin alueelle ja kaksi Kassam-rakettia Ashkelonin alueelle. Iron Dome tuhosi siellä kolme rakettia, jotka oli ammuttu kohti Ashkelonia. Yksi 38-vuotias mies kuoli ja kaksi haavoittui vaarallisesti lauantaiyön aikana. Surmansa saanut Yossi Shoshan Ofakimistä oli matkalla katsomaan vaimoaan, joka odotti vauvaa 9:llä kuukaudella.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234705
- Hamas vaatii, että Islamic Jihad lopettaa rakettien ampumisen Israeliin, koska se ei ole palestiinalaisten intressien mukaista tässä tilanteessa. Hamasin kerrotaan huolestuneen, että Jihadin al-Quds sotilassiiven raketit estävät tavarakuljetukset Israelista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234704
- IDF:n taholta vahvistetaan, että terroristien tarkoituksena oli siepata panttivankeja Israelin puolelta, mistä on todisteena heidän vyöllään olleet käsiraudat. Tämä estyi sillä, että IDF ja poliisi olivat tuoneet paikalle erityisjoukkoja saamansa vihjeen perusteella ennen hyökkäystä, mutta arvioivat väärin iskun ajankohdan ja voiman. Kysymyksiä herättää se, miten 20 hengen joukko pystyi ylittämään rajan päiväaikaan aivan Egyptin sotilastukikohdan edessä ilman, ettei se puuttunut asiaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234677
- Uutisten mukaan Libyan kapinalliset ovat savuttaneet Tripolin kaupungin, ja taisteluja käydään sen kaduilla. Gaddafille uskollisia ministereitä ja virkailijoita siirtyy jatkuvasti kapinallisten joukkoihin, vaikka Gaddafi vakuuttaa: ”rotat tullaan tuhoamaan”. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=234693
- Ex-pääministeri Ariel Sharon ilmoitti 15. elokuuta 2005 päätöksestään Gazan kaistan juutalaisten karkottamiseksi luvaten, että se tulee mahdollistamaan etenemisen kohti palestiinalaiskysymyksen ratkaisemista. Hän kuitenkin sanoi Herzlian puheessaan toivovansa, että palestiinalaiset vastaavat samanlaisilla myönnytyksillä. Täten yksi Israelin tunnustetuimmista sotilasjohtajista, joka oli toiminut aktiivisesti juutalaisten muuttamisesta asumaan Gazan kaistalle sekä Juudeaan ja Samariaan, käänsi takkinsa kaiken kansan silmien edessä saaden päällensä rabbin kuolemankirouksen. Täten alkoi myös n. 9000 ihmisen katkera taival maanpakoon omaan maahansa vain lupauksia asunnoista, kouluista lapsille ja työtä miehille, jotka suurelta osin ovat vieläkin toteuttamatta. 21 juutalaisyhteisöä Gazasta ja kolme Samariasta tuhottiin pelkkien toiveitten ja hyväuskoisten lupausten varassa. Eikä ”palestiinalais-kysymyksen” ratkaisu ole yhtään lähempänä tänään kuin kuusi vuotta sitten. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=234495
- Ainakin 40 ihmistä sai surmansa perjantaina Syyriassa Assadin joukkojen jatkaessa ”puhdistuksiaan”, ja lauantain saldo oli ainakin 8 ihmistä lisää. Tämä sen jälkeen, kun Assad lupasi YK:n pääsihteerille viime viikolla, että ”puhdistusoperaatiot” on lopetettu. Tuskinpa kukaan voi luottaa Bashar Assadin sanaan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/eight-killed-in-syria-crackdown-activists-say-1.379674
- Ainakin 2000 vihaista ja äärimmilleen kiihtynyttä mielenosoittajaa murtautui eilen Israelin Kairon lähetystön alueelle vaatien lähettilään karkottamista. Paikalla ollut Egyptin poliisi ei puuttunut tilanteeseen eikä estänyt mielenosoittajia pääsemästä lähetystön aidatulle pihalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147009#.TlDF3l0mKK8
- YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut yksimielistä päätöslauselmaa, jossa olisi tuomittu Eilatin lähelle tehty terrori-isku, koska Libanon vaati siihen mainintaa IAF:n iskuista Gazan kaistalla. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei ole tuominnut iskua, päinvastoin hän vaatii, että Israel tuomitaan sotarikoksista Gazan ilmaiskujen vuoksi. Hän vaati arabiliiton hätäkokousta käsittelemään asiaa. Tämä lienee esimakua siitä, mitä PA:n toiminta tulee olemaan syyskuun 21. päivän jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147000#.TlDG910mKK8
- Juutalaisia on surmattu ennenkin tällä viikolla. Hebronin massamurha tapahtui 1929 elokuun 17. päivänä, jonka muistoksi luettiin siunauksia eilen Öljyvuorella, jonne useimmat massamurhan uhrit haudattiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146951#.TlDJe10mKK8