Posts

Showing posts from April 9, 2006
gavriblockPERJANTAI 14.04.06
1. IDF TUNKEUTUI GAZAAN
Gazan evakuoinnin vastustajat varoittivat jo etukäteen, että IDF joutuu menemään takaisin Gazan alueelle, mutta paljon vaarallisemmissa olosuhteissa. Aihetta olisi ollut mennä jo aiemmin moneen kertaan, mutta puolustusministerin ja hallituksen vakuuteltua, että turvallisuus paranee evakuoinnin myötä siten, ettei ole mitään syytä mennä sinne uudelleen, hallituksen oli vaikea myöntää, että vahvin aihe Gazan juutalaiskylien pakollisesta tyhjentämisestä perustui virheellisiin arvioihin.
TORSTAINA IDF lähetti insinööriosastonsa turva-aidan taakse Gazan alueelle varmistamaan, etteivät kaksi turva-aidan lähellä ryöminyttä palestiinalaista olleet asettaneet pommeja aidan takana kulkevan tien varteen. Palestiinalaiset olisivat voineet suorittaa tarkistusoperaation, mutta kaikki yhteydet sinne on nyt poikki. Insinöörit eivät löytäneet pommeja, jotka lauetessaan olisivat vahingoittaneet aidan Israelin puolella partioivia sotilaita. Insinööriosa…
gavriblockKESKIVIIKKO 12.04.06
1. IRAN RIKASTANUT URAANIA
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti eilen innoissaan, että Iran on onnistunut rikastamaan ensimmäisen erän uraania, mutta että se tarvitsee sitä vielä useita samanlaisia eriä. Valtakunnallisesti televisioidussa puheessaan Ahmadinejad kehotti länttä pidättymään estämästä Irania rikastamasta uraania, ”jos se haluaa välttyä Iranin kansan ikuiselta vihalta”. Hän kiitteli kaikkivaltiaan Allahin siunausta ja nuorten tiedemiesten ponnistuksia tästä historiallisesta hetkestä, että laboratorio-oloissa keitetty ydinenergiasykli on suoritettu loppuun, ja nuoret tiedemiehet ovat sunnuntaina kehittäneet ydinvoimalaitokseen sopivaa rikastettua uraania.
Aiemmin Ahmadinejad kertoi armeijan johdolle ja uskonnollisille oppineille, että Iran on liittynyt ydinvaltioitten klubiin.
ISRAELIN VIRANOMAISET kommentoivat asiaa sanoen, että ilmoitus – jos se on totta – tarkoittaa, että Teheran on pystynyt ratkaisemaan ”alkeellisen tutkimus- ja …
gavriblockTIISTAI 11.04.06
1. ENGLANNIN PÄÄTÖS HORJUU
EU on tehnyt päätöksen boikotoida Hamasin johtamaa hallitusta, kunnes se suostuu sen asettamiin ehtoihin. EU:n 25 maan ulkoministerit tapasivat toisensa maanantaina ja tekivät yhteisen päätöksen keskeyttää apunsa PA:n Hamas-johtoiselle hallitukselle. EU myöntää kuitenkin varoja ”humanitäärisiin kohteisiin kuten sähköön, ruokaan, koulutukseen ja muihin kohteisiin, jotta Palestiinan kansan perustarpeet tulisivat huomioiduiksi”, kertoo EU:n ulkoasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner. Myös Norja jäädytti apunsa.
PA:N VUOSIBUDJETTI on n. 1.9 miljardia USD. Tästä määrästä ulkomainen apu oli viimevuonna n. 1.3 miljardia USD. USA:n suora apu oli 400 miljoonaa USD, jonka se on nyt jäädyttänyt, mutta antaa siitä 105 miljoonaa USD humanitäärisiin kohteisiin. EU:n apu oli viime vuonna n. 500-600 miljoonaa USD.
Jasser Arafat perusti aikoinaan ulkomaisista avustuksista rahaston ”Palestinian Investment Fund” (PIF), jolla on varoja 1.2-1.4 mil…
gavriblockMAANANTAI 10.04.06
1. MAAHYÖKKÄYS GAZAAN
IDF on joutunut myöntämään, ettei sillä ole keinoja, joilla saada päivittäiset ja sekä määrältään että tarkkuudeltaan ja kantomatkaltaan lisääntyvät Kassam-raketti-iskut loppumaan.
IDF on käyttänyt sekä järeää tykistöä että lentokoneita ja helikoptereita rakettimiehistöjen eliminoimiseksi ja rakettimiehistöjen pääsyn estämiseksi laukaisuetäisyydelle, mutta ilman näkyvää tulosta. Viimeiset uutiset vihjaavat, että IDF turvautuu myös miinoitettujen autojen käyttämiseen, jotka räjäytetään kauko-ohjauksella kohteen lähestyessä autoa. Tämä edellyttää agentin pysymisestä näköetäisyydellä miinoitetusta autosta ja tarkkaa tiedustelua eliminoitavan kohteen aikataulusta. Kaikesta huolimatta ainakin viisi Kassamia ammuttiin eilen Gazan alueelta. Kaksi putosi Gazan alueelle, yksi lähelle Negev kibbutsia ilman vahinkoa.
TYKISTÖN AMMUS räjähti Gazan alueella sunnuntaina surmaten yhden PA:n poliisin ja haavoittaen ainakin 16 muuta. Hamasin ”aseelline…
gavriblockSUNNUNTAI 09.04.06
1. IDF SURMASI 15 PALESTIINALAISTA
IDF on lupauksensa mukaan kiihdyttänyt iskujaan Gazan alueelle vastauksena lisääntyneisiin Kasam-raketti-iskuihin Israelin puolelle. Palestiinalaiset terroriryhmät ovat perustaneet Gazan alueelle kuusi koulutus- ja harjoitusaluetta entisten juutalaiskylien raunioille. Niitä käyttävät sekä Fatahin, Hamasin että Jihadin terroriryhmät.
Perjantai-iltana IAF:n koneet laukaisivat ohjuksensa autoon, jossa oli pommintekijä ekspertti Iyad Abu Aynayn, 29, jolla oli yhteyksiä Hamasiin ja PRC:n (kansan vastarintakomitea) kanssa Gazan alueella. Iskussa kuoli Aynayn lisäksi hänen 7-vuotias poikansa ja neljä aseistettua miestä. Hän oli juuri lähtenyt Rafahin lähellä sijaitsevasta koulutus-leiristä. Hänen vaimonsa ja vauvansa haavoittuivat iskussa.
Myöhään lauantai-iltana IAF:n koneet ampuivat ohjuksia autoon, johon Kassam-miehistö oli juuri astunut laukaistuaan rakettinsa lähellä Neve Dekalimin juutalaiskylän raunioille rakennettua harj…