Friday, September 22, 2006

PERJANTAI 22.09.06
1. UNIFIL
Eilen torstaina Hizbullahin jäsenet ja kannattajat järjestivät mielenosoituksen Libanonin ja Israelin välisellä rajalla lähellä Metullaa. He huutelivat kaikenlaisia iskulauseita ja kantoivat Hizbullahin ja Libanonin lippuja sekä plakaatteja. Tilanne alkoi muodostua vaaralliseksi, sillä mielenosoittajat alkoivat heitellä kiviä Israelin puolelle rajaa. Libanonin armeijan edustaja väittää, että se valvoo raja-aluetta, mutta yhtään Libanonin sotilasta ei tullut paikalle. Unifilin joukkoja saapui rajalle vasta sitten, kun väkijoukko oli hajaantunut.
UNIFIL-JOUKKOJEN komentaja Alain Pellegrini on toistamiseen vakuuttanut, ettei sen joukot puutu suoraan asioihin, vaikka se havaitsisi Hizbullahin terroristien olevan menossa kommando-iskuun Israelin puolelle. UNIFIL ainoastaan raportoi asiasta Libanonin armeijalle, joka päättää itse, mitä se tekee. Pellegrinin mielestä UNIFILin tehtävä on tukea Libanonin armeijaa, ei osallistua aseellisiin taisteluihin eikä pyrkiä itsenäisesti toimimaan millään tavoin. Siinä meillä on ”Pelle” armeijan komentajaksi.
Tämä ”Pelle” väitti Israelin rikkovan tulitaukoa useaan kertaan joka päivä, Hizbullah ilmeisesti ei kertaakaan.
Hän myös vakuutti, että Libanonin armeija on pysäyttänyt useita asekuljetuksia Syyriasta Hizbullahille.
2. HAMAS
Sekä US että EU ovat antaneet ehdollisen hyväksymisensä Abbasin ja Haniyehin neuvottelemalle yhteishallitukselle. USA:n edustaja tosin vakuuttaa, että kvartetin kolmen vaatimuksen noudattaminen on edelleen voimassa, mutta Hamasin edustajan mukaan ei. Kvartetin edustajat, US, EU, YK ja Venäjä, pitivät kokousta YK:n tiloissa keskiviikkona. Antamassaan julkilausumassa ”kvartetti tervehtii ilolla ”presidentti” Abbasin ja pääministeri Haniyehin pyrkimyksiä muodostaa kansallisen yhtenäisyyden hallitus toivoen, että sellaisen hallituksen ohjelma ilmentäisi (reflect) kvartetin periaatteita ja johtaisi nopeaan tulokseen.”
TÄMÄ SANATAITEILU ilmentää sitä, mitä EU:n ulkomaan asioitten johto jo esitti vähän aiemmin, ettei EU, USA eikä kvartetti enää vaadi PA:n uuden yhteishallituksen suostuvan niiden kolmen ehtoon, vaan ”riittää toive, että se tulisi ”heijastamaan” (reflect) niitä”, mitä tahansa sillä sitten tarkoitetaankin.
Sekä EU että kvartetti päättivät jatkaa tilapäistä järjestelmää suoran avun antamiseksi palestiinalaisille ohi PA:n hallituksen, ja kehottivat Israelia vapauttamaan pidättämänsä vero- ym. saatavat palestiinalaisille.
Hamasin edustaja katsoi tilanteen nyt lauenneen ja taloudellisen tuen alkavan jatkua entiseen tapaan.
EU:n ja USA:n edustajien vakuuttelut vain hyvän tahdon ja tuen osoittamisesta Abbasille vaikuttaa syyttävän omantunnon tyynnyttelyltä rikottuaan omia periaatteitaan vastaan.
Likudin edustaja Silvan Shalon pitää kvartetin lausuntoa skandaalimaisena ja diplomaattisena romahduksena, jolla on hyvin varalliset vaikutukset.
SHALITIN KAAPPAAJAT, Palestiinan vastarintakomitea, jossa Hamas, Jihad ja Fatahin al-Aksa ovat mukana, ilmoittavat alentaneensa vapauttavien vankien määrän tuhannesta viiteen sataan. Israel on valmis vapauttamaan 400 palestiinalaista. Ulkoministeriö kieltäytyy kommentoimasta asiaa, koska virallisesti se ei neuvottele terroristien kanssa. PA:n vankienasiain ministeriö laatii listaa vapautettavista pidätetyistä ja vangeista. Siihen kuuluu tiettävästi 118 naisvankia, 60 alle 18-ikäistä ja 60 vankia, joitten vankeus on kestänyt yli 20 vuotta. Lista annettiin egyptiläisille virkailijoille, jotka neuvottelevat siitä Israelin kanssa.
Hamasin aseellisen siiven Izzadin Kassam komentaja Gazaan alueella, kertoo järjestön olevan valmis pitämään kaappaamansa sotilaan vuosikausia, jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Hän myös vakuutti, ettei Hamasin johtama hallitus painosta heitä vaan tukee heidän pyrkimyksiään kaikin tavoin.
3. HIZBULLAH
Libanonissa toimiva Iranin ja Syyrian tukema terrorijärjestö Hizbullah, jota vastaan IDF ”taisteli” 34 päivän ajan, suunnittelee suurta ”voitonparaatia” Beirutin eteläosassa, jossa IAF:n koneet hajottivat useita Hizbullahin omistamia ja asuttamia taloja ja laitoksia. Tämä osa Beirutia on ns. Hizbullah-maata. Sitä vartioivat Hizbullahin aseelliset terroristit. Ulkopuolinen pääsee sinne vain erikoisluvalla tarkoin määritettyyn paikkaan. Nyt sodan jälkiä ja talojen raunioita ja soraläjiä on poistettu ja siistitty, jotta Hizbullahin ”voitonparaati” saisi arvoisensa ympäristön. Sodassa arvioidaan kuolleen 2000 ihmistä, näistä yli tuhat libanonilaista siviiliä, Hizbullah menetti yli 600 terroristiaan (Hizbullah ei ole ilmoittanut omia lukujaan), Israelin menetykset olivat 163, joskin luvat vaihtelevat eri lähteissä. Libanonilaisista ”siviileistä” suurin osa kuului Hizbullahin kannattajiin tai aktiivijäseniin, jotka asuivat Hizbullahin omistamissa taloissa.
Tarkkailijat ovat spekuloineet, uskaltaako koko sodan ja se jälkeisen ajan piileskellyt sheikki Hassan Nasrallah tulla ulos luolastaan, vaikka erään tiedon mukaan hän piileskeli Libanonin presidentti Lahoun linnassa. Israelin hallitus kieltäytyy kertomasta, onko hän vielä teloitettavien listalla.
Hizbullahin saavuttamaa ”jumalallista ja historiallista voittoa” IDF:stä juhlitaan tänään. Yli 65 000 tuolia on järjestetty Dahyen kaupunginosan kadulle. Järjestäjät eivät tunnusta pelkäävänsä Israelin vastatoimia, sillä ”marttyyrius” on heille kunnia-asia, johon pyritään.
4. ISRAEL
Israelin uuden vuoden 5767 alkamista juhlitaan tänä iltana alkavilla kaksipäiväisillä juhlallisuuksilla.
Yleinen mieliala tulevaisuudesta on epäröivä ja osoittaa turvattomuuden kasvua.
Puolustusministeriö sulkee kaikki territoriot juhlien ajaksi.
Eilen Kassam-raketti iski Negevin Sapir-opiston luokkahuoneeseen. Kukaan ei loukkaantunut, mutta vahingot olivat melkoiset. Kolme muuta rakettia ammuttiin Israeliin, Niistä yksi osui asuintaloon vaurioittaen kannatinpylvästä, minkä johdosta talo evakuoitiin romahdusvaaran vuoksi.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uskoo itseensä, vaikka koko muu kansa ei uskoisikaan.
Hän kehui olevansa ainoa israelilainen, joka pystyi johtamaan Libanonin sodan aikana ”kolmea divisioonaa”, kuten hän sanoi, ja että hän on paras pääministeri, mitä Israelilla on tarjolla.
Entinen pääministeri ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu puolestaan katsoo, että Kadima-puolue kaatuu omaan mahdottomuuteensa vuoden sisällä. Siksi hänen mielestään ei tarvitse tehdä mitään sen kaatamiseksi. Netanyahu onkin ollut oudon hiljaa sodan aikana ja sen jälkeen, tai sitten Israelin media hyljeksii häntä. Olisi syytä vaihtaa toinen vaihde.
Syyskuun 17. ja 18. päivinä suoritettu mielipidetiedustelu antoi seuraavia tuloksia:
1. Turvallisuus on pienentynyt: 56 %; lisääntynyt 18 %, pysynyt samana 19 %.
2. Israel taistelee olemassaolostaan: 75 %; ei ole vaarassa 23 %.
3. Israel paras paikka asua: 45 %; yhtä hyvä kuin muutkin 16 %; huonompi 27 %.
4. Evakuointia vastustaa tänään: 65 %; puoltaa Gazan evakuointia tänään 38 %.
5. Korruptio, Israel on pahempi kuin muut: 39 %; ei pahempi 40 %; vähemmän 8 %.
6. Juutalaisten mielestä Israelin arabit vaaraksi maalle: 78 %; ovat kuuliaisia maalle 15 %.
Mielipidetiedustelun viime vuonna suoritti Smith-research, sen mukaan Gazan evakuointia kannatti 53 %,
36 % vastusti. Tämän tiedustelun suoritti Smith-research Jerusalem Postille 17.-18. syyskuuta. Siinä haastateltiin 501 israelilaista, virhemarginaali 4.5 %. (JPost 22.09.06 Gil Hoffman)
Dahaf-gallup antoi mielenkiintoisia tuloksia.
Israelilaisista 60 % vastustaa Olmertin hallitusta, elokuun 11. päivänä 32 %. (Dialog gallupin mukaan 70 %.)
Likud saisi nyt 24 kansanedustajaa, Kadima 16 ja Israel Beiteinu 15 kansanedustajaa.
Paras pääministeri olisi: Netanyahu 27 %, Livni 14 %; Peres 12 %; Olmert 7 % ja Peretz 1 %.
Tiedustelussa haastateltiin 499 israelilaista.
5. EGYPTI
Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti eilen, että se valmistelee rauhanomaisen ydinenergian ottamista käyttöön. Hän myös kehaisi, että maalla on tarvittava tietotaito, eikä ulkopuolista apua tarvita.
USA suhtautuu myötämielisesti Mubarakin aloitteeseen.
USA:n presidentti Bush on tiettävästi kovin pettynyt Israeliin sen Libanonin sodan kehnon saavutuksen vuoksi. Siksi se etsii uusia mahdollisuuksia Lähi Idässä, ja Egyptin suhteitten parantaminen on yksi oire tästä. Toinen oire on myöntyminen Fatahin ja Hamasin yhteishallitukseen ehtoja höllentämällä.
Bush ei luota Olmertin hallitukseen, hän on täysin tietoinen sen kansasuosion menettämisestä. Myöskään ulkoministeri Tzipi Livni ei ole tehnyt häneen positiivista vaikutusta.
Tämä ei tarkoita suhteitten huononemisesta, mutta se jarruttaa yhteisten päätösten tekemistä.

Israel on suljettu seuraavat kaksi päivää. Seuraava raportti julkaistaan maanantaina.
Hyvää Uutta Vuotta 5767 ja Shabbat Shalom.

Thursday, September 21, 2006

TORSTAI 21.09.06
1. IRAN
Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin tulikivenkatkuisen YK-puheen jälkiosa taisi jäädä useimmilta lehtimiehiltä noteeraamatta. Ahmadinejad oli tosin vähän siistinyt puhettaan niistä, joita hän on pitänyt kotiareenoilla, mutta pääelementit olivat paikallaan, kuten Israelin tuhoaminen.
Mutta puheensa loppuosassa Ahmadinejad palasi hänelle tärkeimpään aiheeseensa islamin messiaan ilmestymiseen. Tämä ”täydellinen inhimillinen olento”, kuten presidentti häntä kutsui, on vuonna 941 lapsena kadonnut 12. imaami. Shia-muslimit uskovat, että hän tulee katastrofaalisen sodan jälkeen, joka tuhoaa suurimman osan ihmiskuntaa,. Jouduttaakseen hänen tuloaan Iranin shiat ovat perustaneet instituutin, jossa on 160 työntekijää, informoimaan kansaa ja lapsille tarkoitettua kirjallisuutta imaamista. Tämä keskus sijaitsee Qumin kaupungissa, jonka Jamkaran moskeija sai 17 miljoonaa USD valmisteluja varten, mm. rakentamalla oman imaamille tarkoitetun kadun. Arviolta viidesosa Iranin kansasta uskoo mahdin tuloon.
Ahmadinejad viittasi YK-puheensa lopussa tähän täydelliseen olentoon, joka tulee toteuttamaan rauhan maailmassa ja jonka aikana ihmisten hyvinvointi ja elämän täydellisyys toteutuvat.
VENEZUELAN PRESIDENTTI Hugo Chavez jatkoi hyvän ystävänsä Ahmadinejadin aloittamalla saralla hyökäten YK-puheessaan rajusti lännen imperialismia ja yksinvaltaa vastaan. Joku toimittaja totesi kirjoituksessaan, että rikin tuoksu tuntui istuntosalissa vielä pitkään näitten puheitten jälkeenkin.
Venezuela kuuluu siihen USA:n vastaiseen valtioitten liittoutumaan, jota Iran rakentaa suurella kiireellä eri puolilla maailmaa. Afrikassa siihen kuuluvat Sudan ja Somalia, Arabiassa Jemen ja Amerikassa Venezuela ja Kuuba, lisäksi Peru ja Bolivia ovat kosiskelujen kohteina. Kuuba ei ole vielä avoimesti suostunut mukaan, koska sen tilapäinen johtaja Raoul Castro odottelee veljensä Fidelin parantumista. Lähi Idässä Iranin läheisin liittolainen on Syyria, jota seuraavat Libanon ja Irakissa hallitusta ja liittoutuneita vastaan taistelevat joukot.
Venezuelan presidentti sanoo rakentavansa maastaan ”valloittamattoman linnoituksen” imperialistisia voimia vastaan. Chavez tilasi miljardin dollarin arvosta sotatarvikkeita, joihin kuuluu 25 Venäjän uudenaikaisinta Sukhoi SU-30 MK2S hävittäjää sekä 30 hyökkäyshelikopteria Mli Mi-35. Iran ja Venezuela tiettävästi solmivat sopimuksen, jonka puitteissa Iran saa tukikohtia Venezuelassa. Jos tämä pitää paikkansa, Iran tullee sijoittamaan sinne Shihab-3 ohjuksiaan, joilla se pystyy uhkaamaan Yhdysvaltoja. (www.debka.com)
IRANIN YDINSUUNNITELMAN ympärille kehittynyt köydenveto jatkuu ilman selkeää ratkaisua.
USA näyttää menettäneen kiinnostuksensa aseelliseen väliintuloon, vaikka esim. Debkafile kertoo USA:n valmistautuvan sotaan kaikessa hiljaisuudessa. Israelin mahdollisuudet sotilaalliseen iskuun ovat myös minimaaliset nykyisen sisäpoliittisen hajanaisuuden vuoksi.
RANSKA on ilmoittanut yksikantaan, että se ei hyväksi väkivaltaa, vaan asia on sovittava diplomatian avulla. Presidentti Jacques Chirac on tyynnytellyt Iranin johtajia, ettei sotaa tule. Tarkkailijat näkevät tässä vaaran siinä, että - kuten Saddam Husseinin tapauksessa sota olisi vältytty, jos Saddam olisi uskonut sodan mahdollisuuteen - Iranin johto voi nähdä sodan vaaran poistuneen ja rohkaistuu entistä julkeammin vastustamaan kaikkia sovitteluyrityksiä. Iran on lähellä ydinaseen valmistamisen läpimurtoa, ”vaihetta, jolta ei ole paluuta”, ja siksi aika on sille tärkeä.
SOTA IRANIA VASTAAN aiheuttaisi länsivalloille aavistamattomia vaikeuksia. Iran voisi sulkea omat öljyhanansa ja sulkea myös Hormusin salmet, jonka kautta kulkee 40 % maailman raakaöljystä yleisille markkinoille. Tämä tulisi nostamaan raakaöljyn 100-150 dollariin tynnyriltä. Lisäksi Venezuela voisi rajoittaa omaa öljyntuotantoaan. Seuraukset voisivat olla katastrofaalisia lännen teollisuudelle ja taloudelle. USA voisi raivata Hormusin salmet, jos Iran ne sulkee, mutta vasta raskaitten menetysten ja viikkojen taistelujen jälkeen. Toinen tulevaisuuden näky on se, että Iran katsoo voivansa kestää USA:n puolivillaisen sotilaallisen iskun kasvojensa säilyttämiseksi, jonka jälkeen USA menettää mielenkiintonsa asiaan ja ”menee kotiinsa”.
EGYPTI JA SAUDI ARABIA ovat aivan yhtä peloissaan Iranin mahdin noususta kuin Israel ja länsivallatkin. Niillä on kuitenkin perinteisiä vaikeuksia nousta näkyvästi toista muslimimaata vastaan, vaikka shia-uskoa pidetäänkin vääräuskoisena. Jos Iran saa ydinaseensa valmiiksi, se voi ylivaltansa turvin pakottaa arabimaat vaikutusvaltansa alle, tai pakottaa ne aloittamaan oman ydinaseensa hankkimisen. Täten nämä arabimaat ovat joutuneet moukarin ja alasimen väliin. Ne toivovat länsivaltojen hoitavan Iranin ongelman ilman, että niillä olisi tarvetta itse näkyvästi puuttua asiaan sisäisten levottomuuksien välttämiseksi.
2. ISRAEL
Presidentti Bush tapasi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Hamas tuli valtaan. Presidentti Bush suistutti ylistystä Abbasille, aivan tarpeettomasti kutsuen tätä rauhan mieheksi. Saamaton ja selkärangaton nahjus Abbas on, jos mikään. Mutta Bush sentään kuisti muistuttaa kvartetin asettamien kolmen vaatimuksen toteuttamista ennen kuin rahahanat avataan, joka kuitenkin on Abbasille kaikkein tärkeintä. Onhan se aika tavatonta, etteivät virkamiehet ja naiset ole saaneet palkkojaan moneen kuukauteen. Bush ja Abbas muistivat myös ”tiekartan” olemassaolon, vaikkei se olekaan ajan tasalla.
Bush toivoi, että Abbas ja Olmert voisivat tavata pian, minkä Olmert on luvannutkin.
PÄÄMINISATERI Ehud Olmert puhui perinteisessä uuden vuoden maljan kohottamisessa Kadiman aktivisteille järjestetyssä tilaisuudessa keskiviikkona. Tilaisuudessa oli myös lukuisasti reserviläisiä, joille oli jäänyt paha maku suuhun Libanonin sodasta. He keskeyttivät Olmertin puheen toistuvasti huudellen välihuomautuksia, kuten ”missä kaapatut israelilaissotilaat ovat”, ja joku toinen kutsui Olmertia murhaajaksi.
Muutamia jouduttiin poistamaan salista ja poliisi etsi pahimpien huutojen tekijöitä.
Olmert syytti välihuutajia oikeiston provokaattoreiksi ja sanoi tietävänsä, keitä he ovat.
ISRAEL PYSYNEE LIBANONISSA uuden vuoden alkamisen jälkeenkin 22.09., vaikka IDF:n päällikkö Dan Halutz lupailikin, että joukot voidaan vetää pois ennen uutta vuotta.
Ulkomaisia joukkoja on Libanonin eteläosissa 5 500, ja niiden lukumäärä kasvaa hiljalleen. Mutta asemat Libanonin armeijan ja YK:n joukkojen kesken on vielä muotoutumatta, mikä vie aikaa.
Israelin ongelmana on ollut Libanonin meri- ja ilmateitten valvonta sekä Syyrian ja Libanonin välisen raja-alueen valvonta Hizbullahin asetoimitusten estämiseksi.
IDF ja turvallisuusjoukot tyhjensi useitten rahanvaihtajien kassat yllätysoperaatiossa Juudeassa ja Samariassa. Niitten epäilleen välittäneen Iranista tulleita varoja Hamasille, Islamic Jihadille ja Hizbullahille, joilla on osastoja sekä länsirannan että Gazan alueella. Armeijan haaviin jäi kymmenen miljoonaa NIS.
Varoja on välitetty myös Abbasin johtaman Fatahin alaosastoille Tanzimille ja al-Aksa Marttyyreille.
Shin Betin mukaan palestiinalaiset rahanvaihtajat toimivat yhteistyössä arabimaitten rahanvaihtajien kanssa ohittaen pankkijärjestelmän, jolta rahanvälitys on kielletty.
KESKIVIIKKONA palestiinalaiset ampuivat kolme Kassam-rakettia Israeliin. 15-vuotias beduiinipoika haavoittui sirpaleista ja myös toinen henkilö sai lieviä haavoja. IDF vastasi siihen tuhoamalla raketinlaukaisualustan, jonka yhteydessä 15-vuotias ampumiseen osallistunut palestiinalainen poika sai surmansa. Tiistaina IAF tuhosi Gazan alueella talon, jonka alta löydettiin salakuljetustunneli.
ENGLANTILAINEN PARONITAR, Englannin Lordien huoneen jäsen, on jäänyt kiinni anti-semitistisistä kommenteista. Hän syytti Israelin pystyneen vaikuttamaan ja saamaan otteen länsimaailmasta, kuten hän epäili tapahtuneen myös heidän puolueessaan. Paronitar Jenny Tonge puhui tiistaina palestiinalaisten solidaarisuuskampanjassa. Hänet poistettiin vuonna 2004 liberaalis-demokraattisen puolueen eturivistä esittäessään tukensa itsemurhaterroristeille Israelissa.
MAANJÄRISTYKSET ovat uhka, jonka varalta Israelissa on alettu tosissaan laatia suunnitelmia.
Rakennuksia, joissa on sortumisvaara suuren maanjäristyksen tapahtuessa, on alettu vahvistaa ja kansalaisia opastaa kaiken varalta. Tämän sai aikaan kolme 4-4.5 Richterin asteikon maan tärähtelyä kahden viimeisen kuukauden aikana.
Israel kuuluu suuren murtumalinjan alueeseen, jossa maanjäristyksiä tapahtuu toistuvasti. Tutkijat ovat löytäneet yli 400 000 rakennusta, kouluja, asuintaloja ja lastentarhoja, joissa suoritetaan tai on suoritettu vahvistuksia. Myös teollisuusrakennukset, varsinkin ne, joissa käsitellään vaarallisia aineita, on huomioitu.
TORSTAIAAMUNA. IDF.n tykkituli kohti Kassam-miehistöä surmasi kolme palestiinalaista. Palestiinalaiset väittivät kuolleiden olleen beduiinipaimenia. Tämä tapahtui Beit Lahiyan alueella Gazan pohjoisosassa.
Yksi nainen sai surmansa tulitaistelun aikana Rafahin alueella tänä aamuna.
IDF on kiihdyttänyt operaatioitaan palestiinalaisten terroristien uhan poistamiseksi.

Wednesday, September 20, 2006

KESKIVIIKKO 20.09.06
1. YK PUHEITA
USA:n presidentti George W Bush ei ole mikään armoitettu puhuja, joka saisi audienssin mukaansa. Häneltä puuttuu dramatisoinnin taito. Bush puhui YK:ssa oman tasapainoisen ja asiapitoisen puheensa niillä puhujanlahjoilla, joita hänellä on käytettävissään. Hänen sanavalintansa ja asioitten esittämisrapansa ei ole mukaansatempaava, mikä laimentaa hyvänkin puheen sisällön. Onhan tunnettua, etteivät kuulijat useinkaan pysty jälkeenpäin kertomaan, mikä puheessa oli hyvää, vaikka he kehuvat sitä.
BUSHIN PUHE oli pääosin tarkoitettu sovinnon saavuttamiseksi USA:n ja sen edustaman lännen ja islamin välille. Hän pyrki vakuuttamaan, ettei USA ole sodassa islamia vastaan. Mutta hän painotti voimakkaasti, että Iranin tulee luopua ydinaseen rakentamisen haaveistaan. Hän puhui kuvitelmasta rauhan ja edistyksen saavuttamiseksi Lähi Idässä, joka näytti ihmeeltä, mutta jonka toteutuminen ei ole onnistunut.
BUSHILLA HAAVEILEE edelleen kahdesta itsenäisestä valtiosta Jordanjoen länsipuolella, jotka asuvat rauhassa ja turvallisina rinnakkain. Tämän saavuttamiseksi hän sanoi asettavansa ulkoministerinsä Gondoleezza Ricen keskittymään asiaan. Tämä tulee merkitsemään uusia myönnytyksiä ja periaatteistaan luopumisia Israelin taholta, koska sitä voidaan vääntää mihin muottiin tahansa. Koska Israelin nurkkaan ajettu pääministeri Olmert tarvitsee dramaattisia toimia huomion käännyttämiseksi onnettomasti päättyneestä Libanonin sodasta, hän voi hädässään suostua moniin palestiinalaisten vaatimuksiin.
PALESTIINALAISET ovat juuttuneet äärimuslimien asettamaan pakkopaitaan, jossa ei juuri ole liikkumatilaa. Hamasin Damaskoksessa asuvan johtaja Khaled Mashaal esitti pari päivää sitten uhkauksen PA:n pääministeri Ismail Haniyehille, että jos tämä suostuu Abbasin vaatimuksiin ja luopuu pakolaisten paluuoikeudesta ja tunnustaa Israelin, hänen ruumiinsa löydetään tien sivuun sysättynä ilman muodollisuuksia. Abbas tulee kuitenkin, sikäli kuin tiedetään, kertomaan Bushille heidän tavatessaan, että Hamas on valmis tunnustamaan Israelin valtion. Palestiinalaiset ovat menestyksellisesti käyttäneet arabien omaksumaa taktiikkaa asioidessaan lännen ja Israelin kanssa: Lupaa rauhaa ja puhu siitä toistuvasti, mutta sodi salaisesti länttä vastaan kaiken aikaa. Arafat käytti sitä ja Abbas on ollut hyvä oppilas.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puhui ilman keskeytyksiä puolen tunnin esityksessään, jolle oli varattu aikaa 15 minuuttia, toistaen lupaukset ja kauniit haaveet ydinvoimalla toimivasta rauhanomaisesta yhteiskunnasta, mutta syyttäen länsivaltoja, joita hän ei halunnut nimetä, oman politiikkansa päämäärien pakottamisesta Lähi Idän maihin käyttäen YK:n turvallisuusneuvostoa hyväkseen, jos suostuttelu ja pakottaminen ei onnistu.
ISRAELISTA hän maalaili kuvan toisen maailmansodan jälkeen hengissä säilyneitten asettumisesta asumaan ”toisen omistamalle maalle”, mutta sen jälkeen sinne on saapunut muitakin samaan rotuun kuuluvia, joita maailmansota ei ollut uhannut. Tämä ei hänen mielestään sovi ollenkaan, ja tämä epäoikeudenmukaisuus ja epäkohta tulee korjata ensimmäisessä mahdollisessa tilaisuudessa. Eli: Israel on poistettava Lähi Idän kartoista, ja Iran tulee johtamaan tätä kampanjaa, mikäli Ahmadinejad saa päättää.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni piti Ahmadinejadin esiintymistä YK:ssa skandaalina. Hän sanoi, ettei ole oikein demonisoida kansoja, mutta henkilöihin se onnistuu, ja tähän mieheen se sopii kuin hattu päähän. Hän jopa teki vertauksen, miltä maailma näyttäisi, jos Hitler olisi saanut sormensa ydinpommin laukaisijalle, ja nyt tämä mies, jota on verrattu Hitleriin, on lähellä onnistua siinä, missä Hitler epäonnistui.
TÄMÄ MIES on saanut armon YK:n pääsihteerin Kofi Annanin silmissä. Annan vieraili äskettäin Iranissa ja hymisteli ylistyksiä hänelle. Eilen puhuessaan YK:ssa Annanin puhetta hallitsivat sanat ”occupation”, miehitys, jota on kestänyt 40 vuotta, ja joka YK:n tulee lopettaa mahdollisimman pian. Annanin olisi syytä tutustua Lähi Idän historiaan siten, kuin se länsivalloissa tunnetaan eikä arabien laatimaan. Alueet, joita Annan pitää miehitettyinä, tarkoittaen näillä Gazan aluetta sekä Juudeaa ja Samariaa, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, sisältyivät siihen mandaattiin, jolle kansainyhteisö antoi Englannille tehtäväksi rakentaa juutalaisille kansallinen koti. Egypti miehitti Gazan alueen ja Jordania miehitti Juudean ja Samarian sekä Itä-Jerusalemin Israelin itsenäisyyssodassa 1948. Israel vapautti nämä alueet vuonna 1967 kuuden päivän sodassa ja varmisti niiden vapauttamisen uudelleen 1973 sodassa, jotka arabit aloittivat Israelin tuhoamiseksi. Näitä alueita voidaan korkeintaan pitää kiistanalaisina alueina, ei miehitettyinä.
Golanin kukkulat Israel vapautti Syyrian alaisuudesta samoissa sodissa, ja liitti ne osaksi Israelin valtiota.
2. ISRAEL
Israel pettyi pahoin ystävällismaitten käyttäytymisestä liittoutumattomien maitten kokouksessa Havannassa. Israel oli toivonut, että nämä muutamat maat olisivat ainakin pidättyneet tuomitsemasta Israelia ja tukemasta sitä syyttäviä päätöksiä. Tämä toive ei toteutunut.
Hyväksyttyyn loppudokumenttiin sisältyy mm. Libanonin sotaa koskeva kohta no 143 yhtenä sen 280 kohtaa käsittävästä protokollasta. Kas näin: ”Valtion ja hallitusten johtajat ilmaisivat myötämielisyytensä ja tukensa Libanonin hallitukselle ja kansalle, ylistivät sen urhoollista vastarintaa Israelin hyökkäystä vastaan ja vakuuttivat Libanonin kansallisen yhteyden ja vakavuuden keskeistä tärkeyttä.” Israelin viranomaiset olettavat, etteivät monet ulkoministerit olleet edes lukeneet läpi massiivista protokollaa eivätkä näin ehkä olleet edes tietoisia, mihin nimensä raapustivat, mutta Israelia tuomitsevat maat tulevat käyttämään sitä omissa Israelia tuomitsevissa lausunnoissaan.
Toinen protokollaan sisältyvä asia oli no 135, joka kosketteli palestiinalaisten asiaa. Kuten sopii olettaa, siinä kritisoidaan kärkevin sanoin ”Israelin jatkuvaa ja kiihtyvää sotilaallista hyökkäystä Palestiinan kansaa vastaan Gazan alueella”, ja viitataan ”räikeisiin kansainvälisen lain rikkomisiin, joista jotkut ovat luonteeltaan sotarikoksia, ja joihin niiden tekijät katsotaan täysin vastuullisiksi.”
PRESIDENTTIA MOSHE KATSAVIA koskevat poliisikuulusteluasiakirjat luovutettiin eilen oikeuskansleri Menachem Mazuzille. Poliisin antamien vinkkien mukaan niissä on tarpeeksi aihetta syyttää Katsavia seksuaalirikoksista. Mazuz ei anna etukäteisarviota tapauksesta, mutta kuitenkin sysäsi syrjään Katsavin syytökset poliittisesta salaliitosta. Tämä kuitenkin haisee jo ennakkotuomiolta ennen asiakirjoihin tutustumista. Monet kansanedustajanaiset ovat nostattaneet kansanliikettä Katsavia vastaan ja kieltäytyvät osallistumasta tilaisuuksiin, joissa Katsav toimii näkyvässä osassa.
TOINEN TUTKIMUS koskee poliisijohdon virkaan asettamista, joissa epäillään tapahtuneen myönnytyksiä joillekin rikollisperheille. Asia koskee myös nykyistä ylintä poliisitarkastajaa Karadia, jonka asioista antamat todistukset poikkeavat toisen asiaan liittyneen entisen poliisikomentajan ja Israel Beiteinun kansanedustajan Yitzhak Aharonovitchin todistajalausunnoista. Tätä monimutkaista asia tutkii Zeilerin komitea.
IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz sanoo pysyvänsä virassaan, kunnes hänen sotilaspukunsa riistetään hänen yltään. Monelta taholta on vaadittu hänen eroaan, mutta Halutzin ideologian mukaan hän kuuluu niihin, jotka onnettomuuden kohdatessa pysyvät laivassa taistellen sen pelastamiseksi loppuun asti.
Halutzia syytetään siitä, että lentoupseerina häneltä puuttui kyky nähdä IDF.n kokonaistilannetta eikä osannut käyttää maa-armeijaa lentoaseen sijasta tai sen rinnalla. IDF:n valmistautumattomuudesta Libanonin sotaan häntä ei voi yksin syyttää, koska hänen virkansa hoito alkoi muutama kuukausi sitten.
JERUSALEMISSA julistettiin eilen korkea hälytystila, joka iltapäivällä purettiin. Se aiheutti poliisin saama kuuma vihje terrori-iskusta pääkaupungissa. Poliisi ei kertonut, miksi suuria ruuhkia aiheuttanut kaikkien tulevien autojen tarkastus ja tarkkailu lopetettiin, mutta luultavasti epäillyt saatiin kiinni.
RASKAANA OLEVA PALESTIINALAINEN NAINEN, joka kuoli eilen Samariassa tultuaan armeijan tarkastuspisteeseen, oli menossa Nablusiin hoitoon. Hän oli kolmannella kuukaudella raskaana. Sotilaat hälyttivät heti paikalle sotilaslääkärit ja PA:n ambulanssin, mutta naista ei voitu pelastaa.
SOTILAAT AMPUIVAT KUOLIAAKSI lähellä Sa-Nur juutalaisasutusta Nablusista pohjoiseen palestiinalaisen Nabil Hana´anan, joka kuului al-Aksan aktivisteihin. Sotilaat piirittivät talon, jossa hän oli ja vaativat häntä antautumaan. Mies tuli ulos ja avasi tulen sotilaita kohti. Mies kuoli tulituksessa.
3. GAZA
Naamioituneet miehet tunkeutuivat PA:n virallisen uutistoimittajan Wafan toimistoon Khan Younisin pakolaisleirissä pahoinpidellen toimittajaa sekä särkien huonekaluja ja laitteita. Naamioituneitten miesten arvellaan kuuluneen Hamasiin. Heitä tuki viisi pyssymiestä. Toimiston päällikkö Amr al-Fara joutui sairaalahoitoon. Toimiston tietokoneet ja varusteet tuhottiin. Toimiston seinään raapustettiin grafiitti, jossa väitettiin, ettei uutistoimiston toiminta ollut tasapuolista.
PALESTIINALAISET RYHMÄT ovat uhanneet jatkaa hyökkäyksiään sekä kristittyjä yksilöitä että kirkkoja ja kristillisiä instituutioita vastaan Gazan alueella. Ainakin kaksi ennen tuntematonta ryhmää ilmoittaa jatkavansa hyökkäyksiä. Jerusalemin mufti Muhammad Hussein puolestaan vaati palestiinalaisia pidättymään hyökkäyksistä kirkkoja vastaan.
4. OTSIKOITA
ÖLJYÄ ISRAELISTA. Ginkom Oil Exploration ja Lapidot yhtiöt ovat löytäneet öljyalueen 1.8 km:n syvyydestä Kuolleenmeren pohjoispuolelta. Alueella on öljyä ennakkoarvion mukaan 6.5 miljoonaa barrelia. Porauksia aiotaan jatkaa syvemmälle alueella. Öljymäärän kartoittamista jatketaan Zerach-alueella.
AL-QAIDA kehottaa muslimeja poistumaan USA:sta ennakoiden täten uusia terrori-iskuja.
HIZBULLAH pystyi Iranin antamien laitteiden avulla seuraamaan IDF:n tankkien radioyhteyksiä, vaikka ne käyttävät amerikkalaista järjestelmää jatkuvasti vaihtelevine radiojaksoineen. Tämän avulla Hizbullah pystyi seuraamaan tankkien liikkeitä, hyökkäyssuuntia ja huoltoyhteyksiä Libanonin sodassa.
KIVISINETTI, peräisin Jeesuksen syntymän aikoihin 200 vuotta sitten, löydettiin 10 kilometriä pohjoiseen Tivonista. Siinä on kuvattu kyyhkynen ja oliivin oksa. Sinetti liittynee oliiviöljyn tuottamiseen.

Tuesday, September 19, 2006

TIISTAI 19.09.06
1. ISRAEL
ULKOMINISTERI TZIPI LIVNI keskusteli USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen kanssa Washingtonissa eilen. Rice otti esille Euroopan diplomaattipiireissä vallinneen käsityksen, että Israelin ja Palestiinan välisten erimielisyyksien ratkominen on avain Iranin ydinohjelman käsittelemiseksi. Sitä esitti myös yksi Ricen tärkeimmistä neuvonantajista Philip Zelikov puheessaan Lähi Idän asioitten Washingtonin instituutissa. Hän esitti ”rakentajien liittoutumaa” Iranin uhkaa vastaan. Tähän liittoutumaan kuuluisivat USA, EU ja maltilliset arabimaat, mutta jotta se voisi edistyä, Palestiinan kysymyksen edistyminen on se elintärkeä liima, joka yhdistää Euroopan ja maltilliset arabimaat samaan rintamaan.
Rice vakuutti Livnille, etteivät nämä kysymykset oli toisiinsa liittyviä. Livni korosti keskusteluissa, että sekä kansainvälisen yhteisön että Israelin tulee pitää tiukasti kiinni kvartetin asettamista vaatimuksista.
Sekä Rice että Livni olivat yhtä mieltä yhtenäisen linjan löytämiseksi arabiliiton laatimaan rauhan-suunnitelmaan, jota se tullee esittämään turvallisuusneuvostolle tällä viikolla.
ISRAEL KEHITTÄÄ vastatoimia mahdollista bio-kemiallista hyökkäystä vastaan. Tämä merkitsee IDF:n kotirintaman (HFC) painopisteen suuntaamista tavanomaisten aseitten kehittämisestä ja hankkimisesta ehkäisevien järjestelmien kehittämiseen. Suunnittelun alla on ilmanpuhdistusjärjestelmiä, jotka tehokkaasti pystyvät puhdistamaan ilmatilan hyökkäyksen kohteeksi joutuneilla alueilla. Tämä pienentäisi kuolleitten ja haavoittuneitten lukumäärää. Painopisteen suuntauksen muutoksen tarpeellisuus ilmeni huomiosta, että arabimaat ovat keskittyneet raketti- ja ohjusaseistuksen rakentamiseen. Tästä oli osoituksena n. 4300 raketin laukaiseminen Israelin suojattomiin siviilikohteisiin Libanonin sodan aikana. Iran on kehittänyt Shihab-3 ohjuksensa, jolla se yltää kaikkialle Israeliin. Sen räjähdekärki on 500-650 kg ja kantomatka 1550-1620 km. Iran uhkaa iskeä sillä Israeliin, jos Irania vastaan hyökätään sen ydinaseen kehittämisen estämiseksi.
Toisaalta jos mitään ei tehdä tässä asiassa, Israel joutuu elämään Iranin ydinaseen jatkuvan uhan alaisena.
Israelilla on Arrow- torjuntajärjestelmä ballistisia ohjuksia vastaan ja lisäksi USA:n valmistama Patriot järjestelmä, mutta lyhyen matkan raketteja vastaan ei ole löydetty torjuntajärjestelmää.
Egypti tiettävästi kannattaa Israelin ja USA:n kantaa Iranin ydinaseen kehittämisen lopettamiseksi, koska se voi aiheuttaa ydinaseen kehittämistarpeen myös muissa alueen maissa, ainakin Egyptissä ja Saudi Arabiassa. Toisaalta Egypti haluaa, että ydinaseet kielletään kaikkialla Lähi Idässä, myös Israelissa.
IDF.N JA IAF:N käyttämät kartat Libanonin sodassa olivat pahasti ristiriitaisia. IAF käytti karttoja, jotka oli saatettu ajan tasalle 2006, IDF:n maavoimat käyttivät vuoden 2000 karttoja. Tämä aiheutti sekaannuksia, koska IAF:n kartoissa oli enemmän rakennuksia ja muita rakenteita kuin IDF:n käyttämissä kartoissa. Tämän johdosta IAF:n oli vaikea tukea maavoimia hyökkäysten aikana. IDF:n edustaja toteaa, että jos heillä olisi ollut viimeiset karttatiedot ja ajan tasalla oleva tiedustelu, operaatiot olisi toteutettu toisin.
IAF suoritti 110 pelastuslentoa, niistä 59 Libanonin alueella, ja pelasti 350 haavoittunutta sotilasta.
Hizbullah jatkoi aseitten salakuljetusta Syyriasta aselevon voimaantulon 14.08. jälkeen. Tämän johdosta IAF jatkoi tarkistuslentojaan Libanonin alueella ja on jatkanut niitä edelleen, koska YK:n lauselmaa 1701 ei ole saatettu voimaan Libanonin alueella.
ISRAEL YHTÄ TURVALLINEN KUIN USA, toteaa USA:lainen monimiljonääri Warren Buffet puhuessaan kokeneille liikemiehille Israelissa eilen. Hän viimeisteli 80 %.n osuuden ostosta, arvoltaan 4 miljardia USD, israelilaisesta Iscar metalliyhtiöstä, jota hän kehui ainutlaatuiseksi maailmassa ja josta hän lupasi kertoa muillekin palatessaan Yhdysvaltoihin. Buffet kertoi, että me elämme vaarallisessa maailmassa, eivätkä riskit ole Israelissa sen suurempia kuin muuallakaan maailmassa. Hän lupasi investoida lisää Israeliin.
ISRAELIN ARVOSTUS on noussut Libanonin sodasta huolimatta. Tämä voidaan huomioida varsinkin Euroopassa, jossa Israelin ja palestiinalaisten välistä ongelmaa ei enää nähdä Lähi Idän epävakaisuuden syyksi, eikä Israelin tulisi kainostella tuoda julki radikaalin islamin nousevaa uhkaa vastakohtana maltilliselle Israelille, joka on valmis kompromisseihin.
Greenbergin suorittamassa tiedustelussa 06.-11.09. todettiin, että 53 % USA:n äänestäjistä kannatti Israelia voimakkaasti ja vain 5 % kannatti palestiinalaisia. 47 % sanoi olevansa tuntevansa lämpimästi tai myönteisesti Israelia kohtaan, vain 17 % osoitti samaa palestiinalaisia kohtaan. 74 % ilmoitti, että Israelilla on hyvä syy hyökätä Libanoniin, 16 % epäili Israelin haaveilevan laajentumisesta. 45 % ilmoitti kantanaan, että Israel toimi oikein Libanonin sodassa, 42 % ilmoitti, että Israel meni liian pitkälle.
Greenberg suoritti tutkimuksensa voittoa tuottamattomalle yhtiölle Israel Project, joka toimii USA:ssa. Gazan evakuoiminen ja Libanonin sota vaikuttivat yleiseen mielipiteeseen Israelille myönteisesti. Libanonin sota osoitti kansalle, että Hizbullah on suorassa yhteydessä Iranin kanssa. Ennen sotaa sen tiedosti 38 %, sen jälkeen 53 % kansasta.
Englannissa, Saksassa ja Ranskassa suoritetun tiedustelun mukaan siellä on tapahtunut radikaali muutos.
Ranskalaisista 60 % ja sen eliitistä 64 % uskoo, että konfliktin ydin on maltillisten ja radikaalien välinen taistelu, ja siinä Israel kuuluu maltillisiin Egyptin, Jordanian ja Abbasin kanssa.
USA:ssa 63 % ilmoitti radikaalin islamin konfliktin aiheuttajaksi, Englannissa 18 % syytti Israelia ja 27 % ääri-islamia. Ranskan eliitin 29 %:n mielestä Israel oli syypää, 31 % syytti ääri-islamia. (JP 19.09.H Keinon)
HIZBULLAHIN LÄHETTÄMÄSTÄ ja IAF:n alas ampumasta neljästä miehittämättömästä pienkoneesta (UAV) ainakin yhdessä oli 45 kg:n pommilasti. Ne oli lähetetty pommittamaan Tel Avivia. Tämä lienee todistuksena siitä, ettei Hizbullahilla enää ollut pitkänmatkan raketteja tai se ei saanut Iranilta lupaa niitten ampumiseksi.
Iranin rakentama UAV lentää 150 km 300 km:n tuntivauhtia. Siihen voidaan asentaa tiedustelulaitteita tai pommi 45 kg:n painosta.
ISRAELIN MERIVOIMAT kokeili yhtä kolmesta Super Dvora (mehiläinen) Mark 3 partiovenettä maanantaina.
Sen nopeus on 50 meripeninkulmaa, nopein Israelin laivastossa. Sen rakensi Israelin lentokoneteollisuus (Israel Aircraft Industries, Ramla division) Ramlassa.
LIBANONIN SODAN AIKANA armeijan vangiksi saamaa kolmea miestä syytetään murhasta. Neljäs mies päästettiin vapaaksi kuulustelujen jälkeen. Miehet antoivat kuvan Hizbullahista hyvin koulutettuna ja aseistettuna puolisotilaallisena järjestönä, jonka jäsenet koulutetaan Iranissa ja jotka osallistuvat viikkoja kestäviin kertausharjoituksiin joka vuosi. Heitä syytetään murhasta, sen aikomuksesta, kuulumisesta terrorijärjestöön, yhteyksistä terroritekoihin ja tarkoituksesta vahingoittaa israelilaisia. He ovat kaikki pitkäaikaisia Hizbullahin jäseniä.
ISRAELIN POLIISI aloitti maanantaina tutkimukset palestiinalaisia nykyisiä ja entisiä kansanedustajia vastaan heidän laittomista matkoistaan ilman hallituksen lupaa Syyriaan ja Libanoniin, jossa he tapasivat hallitusten edustajia ja antoivat Israelille epäedullisia haastatteluja TV-yhtiöille.
EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak ounastelee, että Israel voi suostua vapauttamaan enemmän palestiinalaisia vankeja ja pidätettyjä, kuin mitä aiemmin on ilmoitettu. Hän kertoi, ettei sopimus, jolla korpraali Gilad Shalit vapautettaisiin, ole vielä aivan lopullinen. Luonnoksen mukaan Israel vapauttaa ensi vaiheessa pidätetyt naiset ja alaikäiset samaan aikaan kuin Shalit vapautetaan. Myöhemmässä vaiheessa Israel vapauttaisi toisen erän vankeja, joitten lukumäärä on auki. Israelissa toivottiin, että Shalit voitaisiin vapauttaa ennen juutalaisten uutta vuotta 22.09., mutta se vienee toiset kaksi viikkoa.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski vakuuttaa, ettei Jerusalemista tule ääri-islamilaisen kalifaatin pääkaupunkia, kuten jotkut kiihkomieliset muslimijohtajat ja sheikki Raed Salah ovat esittäneet.
Mutta Lupo ei pystynyt pitämään lujaa linjaa suhteessaan homoparaatiin, jolle kaupunginhallitus antoi luvan. Se järjestettäneen 10. lokakuuta, vaikka muslimit ja ortodoksit ovat uhanneet väkivallalla.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbasin johtama Fatah on ilmoittanut haluavansa ennen aikaiset vaalit, koska Hamasin ja Fatahin väliset neuvottelut yhteishallituksesta ovat juuttuneet umpikujaan eikä ratkaisua ole näköpiirissä. Abbas keskeytti neuvottelut epämääräiseksi ajaksi huomattuaan, ettei USA eikä EU ole myöntyväinen avaamaan rahahanojaan, ellei Hamas suostu niitten asettamaan kolmeen ehtoon.
Fatahin ja Hamasin välit ovat kireät ja veriteot seuraavat toisiaan puolin ja toisin.
IDF tuhosi talon Gazassa, jonka alla löydettiin salakuljetustunneli.
Al-Qaida uhkaa Eilatia terrori-iskuilla. Sillä on useita soluja alueella Siinain puolella.
Jihad ilmoitti viime viikolla tekevänsä israelilaisten elämän helvetiksi 23.09. alkavan ramadanin paastokuukauden aikana. Mielialat ovat kiihkeät ruuasta ja juomisesta kieltäytymisen vuoksi päiväaikaan.
IDF:n sotilaat ampuivat etsimänsä terroristin Jeninissä, koska tämä ei antautunut.
Raskaana oleva palestiinalainen nainen kuoli armeijan tarkastuspisteessä.

Monday, September 18, 2006

MAANANTAI 18.09.06

1. BENEDICT XVI

Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla paavin puheen aiheuttamia reaktioita maailmalla, koska ne välittömästi tulevat koskemaan myös Israelia, vaikka sen pitäisi olla ulkopuolinen tässä asiassa.

Jotkut kommentaattorit ovat todenneet, ettei paavin 14. vuosisadan diktaattorin islamia koskeva sitaatti ollut kielen lipsahdus, jollaiseksi sitä on pyritty selittämään, vaan sen takana on paavin konkreettinen huoli islamin hyökkäävästä asenteesta länsivaltoja ja sen edustamaa kristinuskoa vastaan.

Islam ei enää pyytele anteeksi eikä odota myötätuntoa, se vaatii etujensa huomioimista uhkausten ja väkivaltaisten tekojen myötäileminä. Paavin siteeraamaan lausuntoon kuuluu islamin levitys miekan avulla, mikä voi olla paavin viittaus islamin harjoittamaan terrorismiin, aikamme islamin miekkaan, jolla se pystyy uhkaamaan väkeviä valtioita. Islamia on pyritty markkinoimaan länsivalloissa rauhan uskontona, jollaiseksi sitä monet maailman johtomiehet lännessäkin, kuten myös presidentti Bush, ovat luonnehtineet lisäten, että militaristinen islam on kaapannut perinteisen rauhanomaisen muhamettilaisuuden valtaansa.

Paavi itse selitti tarkoittaneensa puheensa vuoropuhelun aloittamiseksi islamin kanssa, ja ettei siihen sisältynyt sitaatti ollut hänen oma mielipiteensä. Hän ei kuitenkaan selvästi sitä sanonut eikä hän myöskään ole nähnyt tarpeelliseksi esittää suoraa anteeksipyyntöä.

Islamin johtajat Gazassa ovat varoittaneet paavia, että hänen tulee hyväksyä islam, jos haluaa elää rauhassa. Eilen muslimit hyökkäsivät kahta muuta kirkkoa vastaan Samariassa edellisten viiden lisäksi.

Tulkarmissa hyökkääjät sytyttivät ainoan ortodoksikirkon tuleen aiheuttaen pahaa tuhoa 150 vuotta vanhalle rakennukselle. Hyökkääjät tunkeutuivat kirkkoon neljän aikaan aamuyöstä ja heittivät useita palopommeja kirkkoon. Lähellä asuvat kristityt ovat paloissaan ja ovat vaatineet PA:n viranomaisten suojelua.

Muhamettilaiset johtajat sanovat paavin siteeraaman lausunnon viittaavan Muhammedin lähettämiin kirjeisiin (”Aslim Taslam”) valtion johtajille, joita hän kehotti kääntymään muhamettilaisiksi välttääkseen kuoleman. He puolestaan väittävät länsivaltojen harjoittavan miekkalähetystä Afganistanissa, Libanonissa, Irakissa ja Palestiinassa, ja kehottivat paavia osoittamaan sanansa juutalaisille, jotka levittävät Lähi Idän alueelle korruptiota ja hävitystä.

Israelin sefardi päärabbi Shlomo Amar puolestaan moitti paavia hänen puheestaan ja sanoi olevansa hyvin pahoillaan paavin islamia häpäisevästä lausunnosta. Hänen kirjeeseensä ehkä vaikutti Tekoan pabbi Menahem Froman, joka kannattaa kiihkeästi uskontojen välistä keskustelua, myös kiihkomuslimien kanssa.

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ja mufti ovat tuominneet hyökkäykset kirkkoja vastaan ja kehottivat Gazassa sekä Länsirannalla asuvia kristittyjä ja muslimeja yhdistämään voimansa ulkoista hyökkääjää vastaan, tarkoittaen tällä Israelia.

KRISTITYT PA:N ALUEILLA ovat pitäneet hyvin matalaa profiilia, sillä vaikka useimmilla heistä ei ole mitään tekemistä paavin kanssa, muslimit ovat saaneet tästä uuden aiheen hyökkäyksiin heitä vastaan. Kristityt ovat usein joutuneet asettumaan palestiinalaisten tueksi jopa oman etunsa kustannuksella henkensä vuoksi.

Somalian Mogadishussa muslimit ampuivat katolisen Italiasta kotoisin olevan nunnan, mutta tapaus ei ehkä liittynyt paavin lausuntoon. Hän oli menossa kotiinsa työpaikaltaan sairaalasta.

LÄNSIVALTOJEN johtajien olisi syytä tutustua tarkemmin paavin aloittamaan keskusteluun.

2. ISRAEL

Israelissa ei välttämättä katsota suosiollisesti UNIFIL-joukkojen ryhmittymistä asemiinsa Libanonissa. Hizbullah on selvästi osoittanut jatkavansa varustautumistaan ja pureutumistaan entistäkin tukevammin Libanonin maaperään. Israel halusi alun pitäen, jota myös turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701 edellyttää, että Hizbullah riisutaan aseista, ja tämä tehtävä tuli olla UNIFIL:n joukkojen tehtävänä Libanonin armeijan avustuksella. Nyt näyttää, ettei aseriisuntaa tapahdu eikä uusien aseitten virtaamista Hizbullahille ole pystytty estämään – tai ehkä pahempaa, ei edes yritetty estää.

Tämä on antanut aiheen IDF:n johdolle laatia uudet mallit, joitten mukaan toimitaan siinä tilanteessa, että se joutuu uudelleen vastaamaan Hizbullahin uhkaan. Tilanne vain on nyt moni verroin monimutkaisempi, koska Hizbullahin tukikohdat ovat sekä Libanonin armeijan että UNFIL:n joukkojen keskellä. Libanonin armeija lupasi siirtää Libanonin eteläosaan 15 000 sotilastaan ja saman verran tulisi olemaan UNIFIL:n joukkoja. Israelissa epäillään YK:n nykyisten joukkojen komentajan kenraali Alain Pellegrinin kykyyn hallita 15 000 UNIFIL:in sotilaan johtamista. Kokemuksesta tiedetään, että Pellegrinin yhteydet Hizbullahin kanssa eivät välttämättä edustaneet tasapuolista ja sitoutumatonta kantaa Israelin ja Hizbullahin välissä.

IDF:n strategistit ovat laskeneet, että Hizbullah on valmis vuoden sisällä aloittamaan uuden yhteenoton Israelin kanssa. Lisäksi he huomioivat, että mahdollisen aseellisen konfliktin aikana Syyrian ja/tai Iranin kanssa Hizbullah tuskin tulee katsomaan asiaa sivusta osallistumatta taisteluihin.

USA on osoittanut kytkevänsä Iranin ydinasekiistan ja Lähi Idän rauhantavoitteet toisiinsa.

Tämä tarkoittaa sitä, että USA haluaa Israelin ja Palestiinan välisten neuvottelujen edistyvän ja saavan konkreettisia muotoja. USA haluaa rakentaa Iranin vastaista rintamaa yhdessä Länsivaltojen ja maltillisten arabimaitten kanssa. Useat länsimaat tukevat, jos eivät avoimesti, kuitenkin muodollisesti, palestiinalaisia ja suosivat heidän asiaansa ennen Israelia. Tämänkin takia rauhanprosessin edistymisellä on kiire, mutta ennen kaikkea arabimaita ei saada mukaan ilman sitovaa sopimusta Israelin ja palestiinalaisten kesken, joka lopettaisi avoimet vihamielisyydet osapuolten välillä.

Ulkoministeri Livni tapaa Mahmoud Abbasin tällä viikolla Washingtonissa. Abbasin ja Olmertin tapaamista ei ole sovittu, mutta se on myös suunnitteilla. Livni tapaa USA:n matkansa aikana useita Euroopan maitten, myös Suomen, johtajia.

Keskusteluja palestiinalaisten johtajien kanssa ovat hidastaneet suunnitelmat vankien vaihdosta, mikä tarkoittaa IDF:n sotilaan vapauttamista kahdeksaa sataa palestiinalaista vankia vastaan. Israelissa ei ole pystytty päättämään, keitä vapauttaminen koskisi, koska siitä tulee sopia myös PA:n johdon kanssa.

LIBANONIN SOTAA tutkivan hallituksen asettama ns. Winograd- komitea aloittaa toimintansa välittömästi. Komitean asettamista on kritisoitu monelta taholta, sillä ei tunnu järkevältä hallituksen asettaman komitean tutkivan sen omia toimia. Lisäksi hallitus voi pidättää raportista osia tai kokonaan, jos se ei halua niitä julkistettavan. Hallitus hyväksyi komitean asettamisen äänin 20-2, Shaul Mofazin pidättyessä äänestämästä, sitä vastustivat Labour-ministeri Eitan Gabel ja Ophir Pines-Paz. Komitean tehtävänä on tutkia sekä poliittista että sotilaallista päätöksentekoa heinäkuun 12. päivänä alkaneiden Libanonin taistelujen yhteydessä sekä tehdä niistä molempia osapuolia koskevia kommentteja ja suosituksia.

Esimakua komitean työskentelystä antanee entisen IDF:n ylipäällikön Moshe Ya´alonin Libanonin sodan loppuvaiheita koskeva kirpeä arvostelu. Hänen mielestään IDF menetti 33 sotilasta kaatuneina sodan kahtena viimeisenä päivänä pelkästään hallituksen kasvojen pesun vuoksi määrätessään joukot hyökkäämään Hizbullahin bunkkerialueelle ilman taistelusuunnitelmaa, tavoitetta ja ilmatukea.

TAJIKISTANIN pääkaupungissa Dushanbessa maan ainoa jäljellä oleva synagoga aiottiin sytyttää tuleen viime keskiviikkona. Kaksi nuorta miestä lähestyi synagogaa ja heitti omatekoisia palopommeja, Molotovin koktaileja, synagogan pihaan aiheuttaen suuren roihun. Synagogan sisällä olleet kaksi vanhaa juutalaista näkivät tapauksen ja yrittivät saada tihutyön tekijät kiinni kuitenkaan onnistumatta. Tämä oli toinen murhapolttoyritys samaan synagogaan kuukauden aikana.

Dushanben kaupunki haluaa siirtää synagogan toiseen paikkaan, vaikka monet kansainväliset järjestöt, niiden mukana UNESCO, ovat vastustaneet kaupungin suunnitelmia. Kaupungissa asuu 350 juutalaista, useimmat heistä iäkkäitä. He kuuluvat Chabad-Lubavitch juutalaisiin.

ENGLANNIN JUUTALAISET juhlivat 350-vuotista asumistaan Englannissa järjestämällä musiikkifestifaalit Lontoon Trafalger-aukiolla. Lontoon pormestaria ei oltu kutsuttu tilaisuuteen, vaikka hän oli antanut taloudellista tukea tilaisuuden järjestämiseksi, ehkä siksi, ettei häntä voitaisi syyttää juutalaisten boikotoinnista. Pormestari Ken Livingstone tunnetaan räväköistä Israelin ja juutalaisten vastaisista lausunnoistaan. Viime vuonna hän vertasi yhtä juutalaista lehtimiestä keskitysleirin vartijaksi ja kehotti kahta juutalaista rakennusyrityksen johtajaa palaamaan takasin Iraniin. Juutalaisia loukkasi tapa, millä Lontoon kaupungin tuki tilaisuudelle, 60 000 puntaa, julkistettiin: ”Pormestari on myöntänyt 60 000 puntaa tukeakseen tilaisuutta, jolla kunnioitetaan Oliver Cromwellin kutsun 350-vuotispäivää juutalaisille palata Britanniaan.”

Sunday, September 17, 2006

SUNNUNTAI 17.09.06

1. BENEDICT XVI

Paavi Benedict XVI:n tiistaina joko varomaton tai tahallinen siteeraus 14. vuosisadan kristillisen Bysantin itsevaltiaan Manuel II Palaeologusin sen aikaista islamia koskevasta lausunnosta, jossa Manuel kysyy: ”Näytä minulle mitä uutta Muhammed sai aikaan, ja tulet löytämään vain pahuutta ja epäinhimillisyyttä, kuten käsky levittää hänen saarnaamaansa uskoa miekalla.”, on saanut muslimit kaikkialla maailmassa nousemaan paavia vastaan. Lisäksi muslimit ovat antautuneet väkivaltaisuuksiin, jotka ovat riehuneet varsinkin PA:n hallintoalueilla Gazassa sekä Juudean ja Samarian alueilla. Uutistoimistojen web-sivujen lukijat virnuilevat vastineissaan, että muslimien väkivaltainen reaktio paavin lausuntoon todistaa parhaiten lausunnon todenperäisyyden.

Paavia on uhattu henkilökohtaisesti. Somaliassa arvostettu sheikki Abu Bukar Hassan Malin on kehottanut jahtaamaan paavia samaan tapaan kuin kirjailija Salman Rushdieta, jolle on annettu fatwa, kuolemantuomio, ”islamin ja profeetan kunnian häpäisemisen vuoksi.” Italian turvallisuusmiehet ottavat uhkaukset paavia kohtaan vakavasti ja ovat lisänneet turvajoukkoja hänen suojelemisekseen. Jotkut muslimimaat ovat kutsuneet Vatikaanin lähettiläänsä konsultaatioihin.

”Islamin oikeuden miekat” niminen tuntematon ryhmä ilmoitti tuhoavansa kaikki Gazan alueen kirkot ja kirkolliset instituutiot. Se myös väitti tulittaneensa kreikkalaisortodoksista kirkkoa Zeituan kaupunginosassa Gazassa lauantaina. Ryhmä ei hyväksy paavin esittämää anteeksipyyntöä.

Nablusissa Samariassa hyökättiin lauantaina neljää kirkkoa vastaan kiväärein, palopommein ja yrityksillä sytyttää niitä tuleen palavan nesteen avulla. Vauriot olivat vähäisiä, mutta palokunta joutui sammuttamaan muutamia alkaneita palopesäkkeitä. Eräs poliisi kertoi nähneensä aseistetun joukon pakenevan paikalta autolla Gazassa. Sama ryhmä heitti palopommeja kirkkoon sekä perjantaina että lauantaina.

Kirkkojen edustajat ovat pyrkineet rauhoittelemaan tilannetta kutsuen hyökkääjiä kouluttamattomiksi ja tietämättömiksi. Hyökkäykset Nablusissa vaurioittivat anglikaanista ja kreikkalaisortodoksisia kirkkoja. Anglikaanikirkon ulko-ovi sytytettiin tuleen ja liekit levisivät jo sisätiloihin, jotka palokunta sammutti. Nablusissa hyökkäyksiin ilmoitti osallistuneensa ”yksijumalisuuden leijonat” niminen ryhmä. Myöhemmin lauantaina Nablusin roomalaiskatolisen ja kreikkalaiskatolisten kirkkojen ulko-ovet sytytettiin tuleen. Kirkkoja myös tulitettiin kivääreillä. PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam (Hamas) tuomitsi hyökkäykset, mutta hyökkäyksiin osallistuneet ryhmät pitävät paavin lausuntoa anteeksiantamattomana ja jatkavat hyökkäyksiä.

Kristittyjä on alle 10 % Gazan ja Länsirannan asukkaista, heistä Gazassa alle 2000.

Kristityssä Taiban kylässä Samariassa, joka joutui muslimijoukkion raivon kohteeksi jokin aika sitten, ihmetellään, miksi muslimit ovat niin tunneherkkiä 600 vuotta sitten julkaistun kirjan sisällöstä. Taiban jokavuotinen olut-festifaali pidetään tavallista aikaisemmin, ettei se sattuisi samaan aikaan ramadanin paastokuukauden kanssa, joka alkaa 23. lokakuuta. Hamas ei ole kieltänyt oluen juontia eikä sen valmistusta, josta Taiban kylä on kuuluisa, ehkä siksi, että se tuottaa varoja PA:n kassaan.

Pyhän Maan kristityt syyttävät maailman mediaa varomattomasta kiihotuksesta paavin lausuntojen yhteydessä, koska alueen ilmapiiri on entisestäänkin jännittynyt.

2. PALESTIINA

Mahmoud Abbasin ja Ismael Haniyehin sopima yhteishallitus on edelleen täysin ilmassa. Sen ohjelmasta neuvotellaan edelleen Hamasin ja Fatahin kesken, mutta Haniyeh on vakuuttanut, ettei siihen kuulu Israelin tunnustaminen. Israelin ja palestiinalaisten aiemmin allekirjoittamista sopimuksista Hamasin edustajat sanovat hyväksyvänsä ne, jotka ovat ”Palestiinan kansan etujen mukaisia”, eli Hamas pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä niitä omien oikkujensa mukaan.

USA ilmaisi tyytymättömyytensä yhteishallituksen muodostamiseen ehdoilla, joita on julkistettu, ja ilmoitti kantansa Abbasille Jerusalemin konsulinsa kautta. Abbas peruutti tämän johdosta aikeensa erottaa Haniyehin johtama hallitus. USA odottaa selvennyksiä hallitusohjelmaan ennen lopullista kantaansa.

EU:n ulkoministerit sen sijaan ovat alkaneet lipsua pahasti aiemmasta kannastaan, ja ovat antaneet alustavan hyväksymisensä PA:n yhteishallitukselle. Perjantaina julkistetun lausunnon mukaan EU ei kuitenkaan vielä avaa rahahanojaan PA:lle odotellessaan uuden hallituksen hyväksyvän kvartetin kolme ehtoa Israelin tunnustamisesta, väkivallasta luopumisesta ja aiempien sopimusten hyväksymisestä.

EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner taiteili EU: kannan näin: ”Pidämme tiukasti kiinni periaatteista mutta olemme joustavia niiden muodoista.” EU ilmaisi myös mielihyvänsä Ehud Olmertin ilmoituksesta tavata Mahmoud Abbas ilman ehtoja lähitulevaisuudessa. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja hehkutti, että PA:n yhteishallituksen muodostaminen lähiviikkojen aikana antaa EU:lle mahdollisuuden avata lukkiutunut tilanne. Abbas on hänen mukaansa luvannut, että uusi hallitus pitäytyy rauhaan. Ferrero-Waldner lisäsi tähän, että hän odottaa uuden hallituksen toimivan hyväksyttyjen periaatteiden mukaan. EU:n edustajat tavannevat Abbasin YK:n vuosittaisen yleiskokouksen aikana USA:ssa. Hamasin keskuudessa toiveet rahavirtojen avautumisesta ovat korkealla.

JÄNNITYS GAZASSA nousi huomattavasti lauantain aikana Fatahin pyssymiesten tehtyä kostohyökkäyksiä useisiin kouluihin Gazassa. He ajoivat oppilaat ja opettajat ulos kouluista ja laukoivat aseitaan ilmaan. Tällä he ilmaisivat mieltään siitä, että naamioidut pyssymiehet olivat teloittaneet PA:n yleisen tiedustelun päällikön eversti Jad Tayehin Gazassa perjantaina. Teloitus tapahtui lähellä Ismail Haniyehin kotitaloa. Myös hänen neljä henkivartijaansa saivat tulituksessa surmansa. Tayeh oli läheinen Abbasin kannattaja ja hänellä oli kireät välit Gazan alueen Hamas-johtajien kanssa. Teloittajat varastivat Tayehin autosta aseet, dokumentteja ja käsipuhelimia ja pakenivat autollaan paikalta.

Sekä Abbas että Haniyeh tuomitsivat teloituksen jyrkin sanoin. Sen pelätään aloittavan sukujen välisen taistelun Gazan alueella, jos teloittajia ei saada nopeasti kiinni.

3. ISRAEL

SHEIKKI RAED SALAH kertoi Umm el-Fahmissa kokoontuneille tuhansille Israelin arabeille, että Islamin kalifaatti perustetaan pian Lähi Itään, ja sen pääkaupunkina tulee olemaan Jerusalem. Hän myös vakuutti, että aiempi pääministeri Ariel Sharon ja presidentti Moshe Katsav ovat saaneet Allahin vihan ja tuomiot tehdessään salaliiton al-Aksa moskeijan vahingoittamiseksi. Palestiinalaiset edelleen uskovat, että Ariel Sharonilla oli aikomus tunkeutua moskeijaan viimeisen Temppelivuoren vierailunsa yhteydessä.

YK:N JA ISRAELIN JOUKKOJA vastaan Libanonissa on odotettavissa hyökkäyksiä, mikäli Libanonista tulleisiin tietoihin on luottamista. Al-Qaidan kakkosmies Ayman al-Sawahri on leimannut YK:n joukot islamin vihollisiksi ja on antanut Abu Rushille käskyn suunnitella hyökkäyksiä niitä vastaan.

EGYPTIN JA JORDANIAN johtajat ovat perustaneet arabiliiton alaisen rahaston, jolla hankitaan laitteita ydinsaasteen havaitsemiseksi Gazan, Juudean, Samarian sekä Golanin alueilla.

Palestiinalaiset ovat toistuvasti syyttäneet Israelia, että se levittää ydinjätteitä Juudean ja Samarian alueille. Gazan evakuoinnin yhteydessä esitettiin syytöksiä myös Gazan alueen saastuttamisesta ydinjätteillä.

KASSAM-RAKETTEJA ammuttiin aamulla kohti Sderotia, jotkut niistä putosivat asumattomille alueille.

ISRAELIN JUHLA-AIKA alkaa pian.

Uusi vuosi alkaa 22.09. illalla; Jom Kippur alkaa 01.10. illalla ja Sukkot 07.-14.10.06. (alkaa 06.10.illalla)

KORPRAALI Gilad Shalitin vapauttamisesta lähipäivinä huhutaan, ja erään huhun mukaan tänään ilmoitetaan, koska se tapahtuisi. Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin liian korkeat. Lopullisen päätöksen vapauttamisesta tekee Hamasin johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal. Shalitin kaappauksesta on tullut Hamasille pelkkä rasite, eikä se tiedä, miten siitä pääsisi menettämättä kasvojaan.