Posts

Showing posts from September 10, 2006
PERJANTAI 15.09.06
1. ISRAEL
ISRAELIN TURVALLISUUSNEUVOSTON juuri eronnut johtaja Giora Eiland toteaa lausunnossaan, että diplomaattiset keinot Iranin ydinaseen valmistamisen estämiseksi alkavat olla loppuun käytetyt, ja että Israelin on paras alkaa totuttautua tähän tosiasiaan. Hän ei usko, että viimeiset neuvotteluyritykset Iranin kanssa tulevat onnistumaan. Hän valittaa, ettei muutamia vuosia sitten käytetty silloin otollisia tilaisuuksia puuttua asiaan terävämmin, ja nyt se on myöhäistä. Iran tulee rakentamaan ydinaseen, hän toteaa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia tarttui lausuntoon välittömästi, jonka edustaja Miri Eisin kertoo, että pääministerin kanslian mielestä asia voidaan vieläkin hoitaa diplomatian kautta. Israel on yrittänyt saada selville, mikä USA:n presidentti Bushin lopullinen kanta on Iranin ydinaseeseen, mutta USA näyttää olevan haluton tai kykenemätön tässä tilanteessa laajentamaan velvollisuuksiaan Irakin ja Afganistanin lisäksi.
Apulaispääministeri Shimon Pere…
TORSTAI 14.09.06

1. ISRAEL

Pohjoisen alueen sotilaskomentajan Udi Adamin ero on herättänyt laajaa huomiota poliittisella kentällä monien kiitellessä hänen siviilirohkeuttaan, mutta yhtä monet ovat lisänneet vaatimuksen, että monien toistenkin olisi syytä noudattaa hänen esimerkkiään. Varsinaiset syylliset sodan huonoon lopputulokseen ovat olleet aivan hiljaa ja käyttäytyvät kuin kaikki olisi hyvin eikä heissä olisi mitään vikaa.

Ami Ayalon, entinen laivaston komentaja ja Shin Betin johtaja, on hyökännyt varsinkin puolustusministeri Amir Peretziä vastaan, mutta hänellä on oma lehmä ojassa; hän haluaa kiihkeästi Labourin johtoon.

Kansallista tutkimuskomiteaa vaaditaan yhä laajemmin.

ETIOPIAN JUUTALAISET saivat pienen voiton hallituksesta, sillä se joutui peruuttamaan suunnitelmansa pienentää kuukausittaista kiintiötään. Heitä pääsee nyt 300 henkeä kuukaudessa, mutta sellaisenakin määrä on liian pieni verrattaessa muuttoa odottavien määrään. Määrä pitäisi vieläkin kaksinkertaista…
KESKIVIIKKO 13.09.06
1. ISRAEL
Israelin hallitus hyväksyi vuoden 2997 budjettiesityksen äänin 19 – 4, labourin puheenjohtaja ja puolustusministeri Amir Peretz pidättyi. Shas-ministerit äänestivät esitystä vastaan ja Shasin puheenjohtaja Eli Yishai vakuutti, että se tulee äänestämään vastaan myös Knessetissä, ellei siihen tehdä muutoksia sen sosiaalietuuksien osassa. Peretz haluaa, että palkkoja nostetaan 1000 NIS kuukaudessa, mutta hän on yksinäinen ratsastaja vaatimuksessaan myös omassa puolueessaan. Poliittinen kissanhännänveto puolueitten ja ministereittenkin välillä ei suinkaan ole ohi. Olmertilla on vaikea ylämäki saada hallituksestaan toimintakykyinen. Yksi mahdollisuus on hallituksen sisäinen uudistus, joka jättäisi luultavasti liikenneministeri Shaul Mofazin ulkopuolelle hänen ja Olmertin välien huonontumisen vuoksi. Toinen vaihtoehto on hallituksen laajentaminen oikeistopuolueisiin ja ehkä Labourin ero.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti aikaisin aamulla Yhdysvaltoihin keskus…
TIISTAI 12.09.06
1. ISRAEL
Israelissa jatketaan sisäistä sieluntutkistelua Libanonin sodasta.
Kukaan ei ota vastuuta sodan huonosta lopputuloksesta, josta sinänsä ollaan yksimielisiä.
Pääministeri Ehud Olmert tosin juhlallisesti vakuutti ottavansa täyden vastuun sodasta, mutta samaan hengenvetoon luetteli useita etuisuuksia, joita sota toi hänen mielipiteensä mukaan.
Erilaisia selityksiä, enimmäkseen huonoja tai sitäkin huonompia esitetään. Eräs viimeisin selitys on se, että tarkoituksena oli tehdä vain kevyt sivallus Hizbullah-maalle, ehkä vain ilmaiskuina, ja sitten palata normaalitilaan, mutta että tilanne ryöstäytyi käsistä eikä sitä osattu lopettaa.
SOTAA POHDITAAN Herzliyan opintokeskuksen terrorismin vastaisen instituutin järjestämässä nelipäiväisessä seminaarissa.
Armeijan sotilastiedustelun tutkimusosaston entinen johtaja Yossi Kuperweisser vakuuttaa, että IDF:llä oli tarvittava tiedustelu-materiaali Hizbullahista, sen bunkkereista, aseistuksesta, raketeista, jopa sen taistelu…
MAANANTAI 11.09.06
1. ISRAEL
IDF:N SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA kenraalimajuri Amos Yadlin suhtautuu pessimistisesti maailman mahdollisuuksiin keskeyttää Iranin suunnitelmat ydinaseen valmistamiseksi. Hän valittaa, että yleinen reaktio on enemmän odottava ja parasta toivova kuin päättäväinen, ja että YK:n turvallisuusneuvoston päätökset sanktioitten asettamisesta etenevät hitaammin kuin oletettiin.
Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Ali Larijani lupaili eilen EU:n ulkoasioitten johtajan Javier Solanan kanssa käymien keskustelujen jälkeen, että Iran voisi keskeyttää rikastusprosessin kuukaudeksi tai kahdeksi, mutta aamun uutisten mukaan Iran ei tule suostumaan keskeytyksiin.
YADLIN TULKITSEE maailmalla käytyjen keskustelujen perusteella, ettei maailmalla ole valmiutta puuttua Iranin ydinsuunnitelmiin voimatoimin, mikä voi merkitä sitä, että Israelin täytyy lopulta toimia yksin. Hänen mielestään Iranin tarkoituksena on vain voittaa aikaa, koska jokainen kuukausi ja viikko saa sen lähemmä…
SUNNUNTAI 10.09.06
1. ISRAEL
Englannin pääministeri Tony Blair, joka kotimaassaan taistelee poliittisesta uskottavuudestaan ja paikastaan puolueensa poliittisena johtajana, tapasi eilen Israelin vierailunsa ensimmäisenä päivänä pääministeri Ehud Olmertin, joka ponnistelee samoissa uskottavuusongelmissa joskin eri tasolla.
LIBANONIN SOTA oli jäänyt sivuraiteelle keskusteluissa, nyt keskityttiin palestiinalaisten ongelmiin. Tämä on ehkä vaarattomampi Blairin kannalta, häntähän syytetään Israelin liiallisesta kannattamisesta Libanonin sodan aikana. Blair selitti lehdistölle, että se, miten Israel suhtautuu palestiinalaisiin ja libanonilaisiin, vaikuttaa Englannin poliittiseen tasapainoon, eikä vain Englannin, vaan maailmanlaajuisesti. Hän painotti ”tiekartan” toteuttamisen tärkeyttä ja vertasi Irlannin tilannetta Israelin yksipuoliseen ratkaisuun Gazan alueella todeten, että keskinäiset sopimukset ovat sittenkin oikea tie, koska vain väkivallasta luopuminen sopimusten kautta tuo rauhan. …