Thursday, July 05, 2018

TORSTAI 05.07.2018

TORSTAI 05.07.2018
01.Irlanti todennäköisesti hyväksyy lain, jolla "kielletään tuonti ja tavaroiden myynti, palvelut ja luonnonvarat, joiden alkuperä on (Israelin) )miehitetyistä territorioista".
Irlannin tärkein oppositiopuolue Fianna Fail teki tiistaina päätöksen tukea lakiesitystä, mikä lähes varmistaa lain hyväksymisen. Lakiesitys sai innostuneen tuen viime viikolla fanaattisesti Israel-vastaisen entisen Pink Floyd taitelijan Roger Watersin Dublinin konsertissa.
Fianna Failsin tiedottaja ulkomaanasioissa Niall Collins kertoi online uutislehdelle The Journali hänen ja hänen kollegoittensa matkustaneen "Palestiinaan" nähdäkseen toden omin silmin, mitä siellä on tekeillä. Hän kertoo tavanneensa "Palestiinassa" suuren joukon agentuureja ja ryhmiä todeten omana mielipiteenään: "Hyväksyessään "miehitettyjen Territorioitten lain" Irlanti lähettää sen mukana potentiaalisesti voimakkaan viestin, että kysymystä laittomista setlementeistä tulee käsitellä vakavasti ja vaatia sen hoitamista".
Irlannin ulkoministeri Simon Coveney oli Israelissa viime viikolla. Aiemmin tänä vuonna hän asetti varuksia lakiesityksestä. "Irlannin hallitus aina tuominnut laittomien setlementtien rakentamisen, mutta lain hyväksymillä hallitusta vaaditaan tekemään jotain, johon sillä ei ole oikeutta – kaupankäynti kuuluu EU:n vastuulle, ei Irlannin. Fianna Fail on tietoinen tästä, joten se toimii opportunistisesti ja vastuuttomasti" Coveney kirjoitti Tweed-sivullaan.
Lain sponsori-esittäjä sitoutumaton parlamentaarikko Francis Black Tweettasi Coveneyn lausuntoon, että hänellä 2 laillista mielipidettä, jotka kyseenalaistavat sen. "Uskoakseni jäädä odottamaan EU:n johdon lausuntoa, joudumme odottamaan iäti". Sunnuntaina Black tweettasi kiittäen Watersia tuesta todeten: "Irlannin on aika ottaa johtoasema, nousta puolustamaan oikeutta "Palestiinalle" ja lopettaa setlementeissä valmistettujen tuotteiden kauppa".
Irlannissa vaaditaan Eurovision boikottia Israelissa ja Jerusalemia. Fianna May tuskin kuitenkaan yhtyy Eurovision boikottiin. Sen johtaja Micheal Martin tunnusti, ettei se tunnu hyvältä. Hän ei hän koskaan hyväksy boikottia. "Sen pitäminen siellä tai täällä ei kuitenkaan tee oikeutta häpeälliselle kriisille, joka Palestiinassa vallitsee, etenkin Gazassa".
Irlanti yhdessä Ruotsin ja Espanjan kanssa ovat kiihkeän kriittisimpiä ja vähiten sympaattisia maita Israelia kohtaan EU:ssa.
EU julkisti v. 2015 listan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistetuista tuotteista, mutta ei asettanut boikottia niille.
Israel pitää Irlannin vaatimaa Juudeassa ja Samariassa valmistettujen juutalaisyhteisöjen tuotteiden boikottia moraalittomana.
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israel-says-Irish-bill-to-prohibit-settlement-products-is-immoral-561618,
02. Arabikansanedustajien Joint List edustaja Knessetissä Jamal Zahalka teki esityksen, joka hyväksyttynä olisi vaatinut Israelia alistumaan kansain-välisen tarkkailun alaiseksi, allekirjoittamaan "Non-Proliferation of nuclear Weapons" (Ydinaseitten levittäminen) dokumentin kuukauden sisällä, sekä päästämään IAEA:n tarkastajat Dimonan ydintutkimus-laitokseen. Vain Joint List kansanedustajat tukivat Zamalkan esitystä. Lain esittämistä tukivat Haneen Zoabi ja Juma Azbarga Joint List puolueesta.
Zahalka totesi lain esittämis-tilaisuudesa, että Dimona vaarantaa alueen, sen asukkaat ja omaisuudet - etenkin jos siellä on maanjäristys. Hän viittasi Tiberiassa tiistaiyönä tapahtuneeseen pieneen maan-järistykseen, sekä Japanissa 6 vuotta sitten tapahtuneeseen pieneen maanjäristykseen lähellä ydinlaitosta, joka aiheutti huomattavaa tuhoa. Zahalka todisteli, että jos Israelilla on ydinaseita, se kiihottaa muita maita hankimaan niitä. Hän vaati täydellisesti massatuhoaseista vapaa Lähi-Itää, mukaan lukien Israel. (Tiberiaan järistys uusiutui tänään)
Energiaministeri Yuval Steinitz ei antanut suoraa vastausta Zahalka kysymykseen: Onko Israelilla ydinaseita. Steiniz selitti, että Israel haluaa varmistaa, etteivät Iran ja Syyria saa ydinaseita. Jos ne luopuvat hyökkäävästä asenteestaan, rauha vallitsee Lähi-Idässä. Jos Israel luopuu puolustamasta itseään, se tullaan tuhoamaan. Hän tyrmäsi Zahalkan väitteet, että Dimonan tutkimusreaktio olisi vanhentunut todeten, että sitä on uudistettu toistamiseen, ja että se kestää maanjäristyksen. Hän sanoi, etteivät IAEA:n tarkkailijat pystyneet estämään Fukushiman ydin-voimaloiden tuhoutumista merellä sattuneen maanjäristyksen aiheuttaman tsunamin johdosta, eivätkä myöskään Dimonassa, jos sellainen tapahtuu siellä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Knesset-votes-against-nuclear-monitoring-for-Israel-561520,
03. IDF:n laatima operaatio "Heartbreak" (sydänsärky) käynnistettiin paljastamaan PA:n arabien hoitama epäilyttävä online toiminta, joka oli kohdistettu IDF:n sotilaisiin. Paljastettu solu esitti viehättäviä nuoria naisia ja miehiä (honeypot) usein eroottisesti vähissä vaatteissa sosiaalisessa verkostossa houkutellakseen IDF:n sotilaita vastaamaan viesteihin saadakseen keräyksi informaatiota ja tiedustelutietoja niin paljon kuin mahdollista armeijasta, sen sotilaista ja aseista.
Maaliskuussa aloitetun HeartBreaker operaation tarkoituksena oli paljastaa online kirjoittajan taustahenkilöt.
"Me tiedämme, kuka on tämän takana", sanoi korkea sotilastiedustelun virkailija todeten, että "aiheutettu vahinko ei ollut suuri, vaikka sillä oli potentiaalinen mahdollisuus aiheuttaa vakavaa tuhoa kansalliselle turvallisuudelle".
Hamasin sovelluksilla oli laajoja käyttömahdollisuuksia, sanoi tiedustelu-upseeri. Se kehittyi ajan myötä ja tuli selvästi uskottavammaksi, vaikka sen heprea oli virheellistä ja täynnä lyöntivirheitä. Sotilaita lähestyttiin epäilyttävien henkilöitten välityksellä sosiaalisessa verkossa ja myös Messenger sovelluksena kuten Whatsapp käyttäen israelilaisia numeroita saadakseen sotilaita lataamaan sovelluksia GOOGLE:n virallisesta varastosta.
IDF:n sotilastiedustelu löysi yli 11 epäilyttävää henkilöä käyttäen Whatsapp, 8 käytti FB:tä. He kuuluivat Hamasin tiedusteluverkostoon pyytäen sotilaita lataamaan sovelluksia, joista he saivat Trojan Horse viruksia käsipuhelimiinsa. Muita verkostoja olivat Wynchat ja Glanselove sovellukset, sekä World Cup Golden Cup sovellus faneille.
Kaikkiaan sovellukset saivat 400 -500 latausta ennen kuin sovellukset poistettiin GOOGLE:n varastosta. Jotkut niistä toimivat edelleen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Heartbroken-over-Hamas-IDF-intel-uncovers-more-Hamas-honeypots-561446
04. YK ja Euroopan valtiot vaativat Israelia luopumaan Maale Adumimin kaupungin ja Jerusalemin väliselle Israelin täyden omistuksen ja valvonnan alaiselle C- alueelle laittomasti rakennetun beduiinikylän tuhoamisesta. Kylää kutsutaan nimellä Khan Al-Ahmar , siellä asuu 180 beduiinia, jotka saavat elantonsa lampaitten ja vuohien kasvattamisesta.
Tovah Lazaroffin laatima kysymystä kosketteleva JP:n artikkeli on osin virheellinen ja selvästi tarkoituksellisen kielteinen Israelille. Alue on ollut aina Israelin hallitusten rakennussuunnitelmissa tärkeä Jerusalemin suojelemiseksi idästä tulevaa potentiaalista uhkaa vastaan, mutta sen rakentaminen on jäänyt odottamaan suotuisaa ajankohtaa, joka on ajan myötä vain monimutkaistunut. Israel on rakentanut alueelle alustavan infrastruktuurin ja poliisiaseman.
EU on pystyttänyt E1 alueelle laittomasti useita elementtirakenteisia puutaloja ja jopa koulurakennuksen ilman Israelin lupaa. IDF on tuhonnut niitä saaden niskaansa EU:n ja YK:n vihat, jotka jopa vaativat korvauksia laittomasti rakennettujen parakkiensa tuhoamisesta. Laittomuus on todella päässyt valtaan EU:n ja YK:n parissa.
Artikkelissa mainitaan, että E1 alue sijaitsee kahden "setlementin" Maale Adumimin ja toisen pienemmän Kfar Aduminin välissä. Kfar Adumin sijaitsee kaukana Maale Adumimin kaupungin koillispuolella.
Maale Adumim on voimakkaasti kasvava 40 000 asukkaan kaupunki, jota kirjoittaja kutsuu vähättelevästi "setlementiksi".
Juudean ja Samarian siviilihallinto siirsi keskiviikkona 3 raivaustraktoria E1 alueelle toteuttamaan laittomien hökkeleiden ja parakkien poistamista. Paikalle oli kerääntynyt vasemmistolaisia mielenosoittajia, sekä joitakin Englannin Tel Avivin lähetystön ja itäJerusalemin konsulaatin jäseniä oli myös saapunut paikalle seuraaman tilannetta.
Syntyneissä kahinoissa, joita artikkelissa ei mainita, 3 poliisiupseeria haavoittui, kuten myös 35 protestoijaa ja asukasta. Poliisi pidätti 11 mielenosoittajaa.
Englannin Lähi-Idän ja PohjoisAfrikan asioitten ministeri Alistair Burt sanoi Englannin keskustelevan kysymyksestä EU-maiden kanssa, sekä olleensa yhteydessä Israelin kansallisen turvallisuusneuvonantajan kanssa. Hän odottaa Euroopan formuloivan kantansa asiassa.
Artikkelissa mainitaan Englannin varjohallituksen ulkoministerin Emily Thombergin vaatimukseen, että Englannin tulee tunnustaa Palestiinan valtio vastalauseeksi. UNHRC:n tiedottaja Liz Throssell sanoi Genevessä: "Yli 10 vuoden ajan Khan Al-Ahmar kylän yhteisö on vastustanut ponnisteluja siirtää heidät tehdäkseen tilaa "setlementin" laajentamiseksi. Kansainvälinen ihmisoikeuslaki kieltää miehittäjämaata tuhoamaan tai takavarikomaan yksityistä omaisuutta". UNHRC:n edustaja ei tiedä tai halua tietää, että beduiinit ovat muuttaneet Israelin täyden turvallisuus-ja hallintovallan alla olevalle C-alueelle laittomasti ulkomaitten kehotuksesta ja rahoituksesta poliittisen päämääränsä toteuttamiseksi. Kysymys ei ole ihmisoikeuksista, sillä heille on varattu maata muutaman km:n päässä Abu Disin lähiössä, jossa he saavat asua ja rakentaa laillisesti ja rajoituksetta rakennuslupien puitteissa.

Artikkelin mukaan, joka perustuu Reutersin esityöhön, kyseessä olevat beduiinit kuuluvat Jahalin heimoon, jotka IDF karkotti Negevistä, jossa he olivat samoin rakentaneet laittoman "kylänsä" Israelin omistamalle maalle. Tämä on usein toistuva ilmiö Negevissä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-Europe-urge-Israel-not-to-demolish-Khan-al-Ahmar-561684,
05. Siionistisen Unionin kansanedustajat Ayelet Nahmias-Verbin ja Itzik Shmuli hyökkäsivät pääministeri Benyamin Netanyahua vastaan hänen yhteisestä lausunnostaan Puolan hallituksen kanssa selittäen, että holokaustin vastustajat voivat nyt lähettää kukkia Israelin hallitukselle ja miehelle, joka johtaa sitä.
Lausunnolla, joka julkaistiin tänään JP:ssä ja muissa Israelin lehdissä mainokse viittaa näihin mainoksiinn tapaan, oli tarkoitus poistaa Puolan ja Israelin hallitusten välinen konflikti koskien holokaustin muistotilaisuutta, jossa puolalaiset vastustavat termin "puolalainen kuolemanleiri" käyttöä. Israelilaiset ja muut juutalaisaktivistit maailmalla varoittavat, että Puola voi pyrkiä valkaisemaan historiallisen tosiasian puolalaisten osallisuudesta, jotka vahingoittivat juutalaisia ollessaan natsivallan alla.
Shmuli sanoo, että Puolan aloittama PR kampanja, jossa se viitaten näihin mainoksiin todisteiksi, että Israel väitteiden mukaan poistaa kaiken syyllisyyden ja vastuun puolalaisilta, on hävettävä". "Yhtä hyvin olisimme voineet ottaa vastuun holokaustista itsellemme", sanoo Nahmias-Verbin todeten, että tämä muistuttaa tapaa, millä Netayahu esitti anteeksipyynnön Turkin presidentti Erdoganille Mavi Marmaran 2010 Gazan flotillan tapauksesta, jossa IDF:n sotilaat joutuivat itsepuolustukseksi ampumaan kuoliaiksi 9 turkkilaista aktivistia, yhden kuollessa myöhemmin haavoihinsa".
https://www.jpost.com/Israel-News/Zionist-Union-slams-Netanayhu-for-Polish-declaration-561698,
06. Pääministeri Netanyahu ilmoittaa tapaavansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa osallistuen samalla isäntänsä kanssa World Cupin loppuotteluun. Kremlin tiedottaja ilmoitti Putinin ja Netanyahun tapaamisesta ensi viikolla, 5 päivää ennen Putinin ja USA:n presidentti Dolnald Trumpin tapaamista Helsingissä. Netanyahu tavannee samalla Qatarin emiirin, joka on ilmoittanut osallistumisensa loppuotteluun.
Putin kutsui Netanyahun Moskovaan kaksi viikkoa sitten, kuten useita muitakin valtioitten päämiehiä, ja PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, mikä herättää arvioita, että he voivat tavata toisensa.
Netanyahun kanslia ilmoitti, että hän aloittaa matkansa Moskovaan 11.heinäkuuta, jolloin pelataan World Cupin semifinal, johon Bibi aikoo osallistua. Kreml tiedottaa, että tämä on Netanyahun vuoden kolmas tapaaminen Putinin kanssa ja että hän on ollut puhelinyhteydessä Putinin kanssa 6 kertaa vuoden alusta lähtien.
Vertauksen vuoksi Netanyahu on matkustanut Washingtoniin kahdesti ja ollut lnternet-tekstiyhteydessä Valkoisen Talon kanssa kahdesti tänä vuonna. Putin kutsui Netanyahun Voitonpäivä paraatiin Matsi Saksasta 9.toukokuuta Moskovaan, ja he tapasivat 29. tammikuuta Moskovassa osallistuen Juutalaisen Holokaustin ja Suvaitsevaisuuskeskuksen järjestämään tilaisuuteen kansainvälisen holokaustin muistopäivän kunniaksi. https://www.jpost.com/Israel-News/Football-diplomacy-Netanyahu-to-attend-World-Cup-meet-Putin-in-Moscow-561638,
06. PA/PLO:n johto syyttää Qatarin diplomaatin Mohammed al-Emadin välittävän epäsuoria keskusteluja Hamasin ja Israelin välillä. Tieto on ärsyttänyt PA/PLO:n johtoa, jotka kutsuvat sitä salaliitoksi sekä Emadia sekaantumisesta Palestiinan kansan sisäisiin asioihin. Jotkut vaativat hänen karkottamista "persona non grat, ei toivottuna henkilönä.
Al-Emadi toimii puheenjohtajana Qatarin komiteassa Gazan Kaistan uudelleen rakentamiseksi. Hän totesi kiinalaisen Xinhua uutistoimiston haastattelussa USA:n hallituksen olevan tietoinen keskusteluista Hamasin ja Israelin välillä, mutta "ettei mitään sopimusta ole vielä saavutettu osapuolten välillä. Neuvottelut jatkuvat kaiken kattavan sopimuksen saamiseksi, jolla Gazan kaistan kriisi selvitetään".
Al-Emadi sanoi, että' USA esitti äskettäin suunnitelman Gazan kaistaa varten osana Trumpin "vuosisadan sopimusta", johon kuuluu Gazan kansan elinolojen kohentaminen. Hamasin tiedottaja kiisti tiedot epä-suorista neuvotteluista Israelin kanssa perättöminä, eikä Hamas ole vielä saanut mitään esitystä koskien humanitäärisen ja taloudellisen tilanteen parantamiseksi "ilman poliittista hintaa".
Palestiinan vastarintakomiteat Gazassa tyrmäävät Trumpin vuosisadan sopimuksen tietämättä sen sisällöstä, ja seisovansa Abbasin rinnalla, syyttäen al-Emaidia salaliitosta USA:n hallituksen ja joidenkin arabi-maiden kanssa. "Palestiinan kansan veri on kalliimpi kuin Emaidin projektit. Hänen tulee tiedostaa, ettei vapauttamisprojektia voida myydä humanitäärisen avun varjolla. Emaidi asettaa itsensä Gazan suojelijaksi ja kansainvälisten aloitteiden välittäjäksi".
PA/PLO:n johto puolestaan syyttää Hamasia kansallisesta petturuudesta neuvotellessaan "epäilyttävistä aloitteista" USA:n ja Israelin kanssa Qatarin välityksellä.
Gazan kansan todellinen taloudellinen ja ihmisoikeudellinen hätä ei näytä kiinnostavan enempää Hamasia ja muita terrorijärjestöjäGazassa kuin PA/PLO:n johtoa Ramallahissa, joka haluaa kiristää Gazan sanktioitaan.
Netanyahulla ja Qatarin emiirillä on mahdollisuus tavata toisensa Moskovassa Putinin kutsumina World Cupin loppuotteluiden yhteydessä. Se voisi saada uutta vauhtia puhtia tuulimyllyn siipiin. Jospa mereltä puhaltava tuuli voisi saada Hamasin aktivistit luopumaan leijojensa värkkäilemisestä ja aloittamaan maansa rakentamisen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-Qatar-conspiring-with-Israel-US-561687

06. Turkissa asuvat juutalaiset alkavat herätä hämmästellessään, minne presidentti Erdoganin islamharrastus johtaa, ja mikä on heidän asemansa ja kohtalonsa ääri-islamilaisessa maassa. Luulisi heillä olevan esimerkkejä joka taholla Lähi-Idässä ilman epäilyksi, mihin se lopulta johtaa. He teitenkin ajattelevat Sakan juutalaisten tavoin 1800-luvun alusta alkaneen juutalaisvastaisuuden noustessa: " mehän olemme mallikansalaisia. Osallistumme sosiaaliseen elämään, meitä on taiteiden, musiikin, kirjallisuuden ja tieteen kärkisijoilla, miksi meitä sorrettaisiin?" Mutta ehkä juuri tuo sosiaalinen ja taloudellinen nousu sai perinteiset kansalaiset epäilemään juutalaisesta salaliitoista ja hyötymisestä toisten kustannuksella, mitä antisemiittisten ryhmien oli helppo kiihottaa juutalaisvihaan, joka on syvällä kaikissa kansoissa, joitte en parissa juutalaiset ovat joutuneet elämään "kansojen erämaassa".
Juutalaisyhteisöt johtajat Juudeassa ja Samariassa suunnittelevat miljoonan juutalaisen palaamisesta kotimaahansa ja luopumaan Egyptin lihapadoista, jotka eivät ole kosher, rituaalisesti puhtaita. Juutalainen matemaatikko Saul Kullok laati formulan, jonka mukaan raamatullisten paikkojen latitude-arvot ilmaisevat, mitä siellä on tapahtunut tai tulee tapahtumaan. Hän mainitsi esimerkin Jerikosta, jonka leveysarvot ilmoittavat tarkoin, koska juutalaiset ylittivät (1436 eKr) Jordanin matkalla. luvattuun Maahansa. Jerusalemin etelärajan leveysarvot ilmoittavat, koska Babylonia kaatui, ja seuraavana vuonna Persian kuningas Kyyros antoi määräyksen juutalaisten palaamisesta rakentamaan Jerusalemin Temppeliä (538 eKr). Hän ennustaa Arnonjoen latituuden perusteella, että ensi vuonna juutalaisia palaa maahansa ennätysmäärä, enemmän kuin NL:sta sen kaaduttua ja juutalaisten saadessa muuttaa kenenkään estämättä muinaiseen kotimaahansa. Onnekseni löysin artikkelin, jossa siitä kerrotaan. Ehkä suomennan kyseisen artikkelin jakaakseni sitä muillekin.
https://www.breakingisraelnews.com/109579/israeli-scientist-finds-mathematical-formula-that-proves-prophecy/,
NykyisenPersian, Iranin, johto syyttää, että juutalainen Israel varastaa pilvet heidät taivaaltaan, ja siksi kova kuivuus vaivaa maata.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32, Tiberias 25 -39; Suolameri 19 -32; Eilat 27 -42 +C-astetta, aurinkoista, huomenna lämpenee hieman.
Israelissa on OECD-maiden korkein syntyvyys, 3.1 lasta naista kohti, sitä seuraavat Saudi Arabia (2.5) ja Etelä Afrikka (2.4). https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israel-has-highest-fertility-rate-in-OECD-report-finds-561465,
Tuesday, July 03, 2018

TIISTAI 03.07.2018

TIISTAI 03.07.2018
01. USA:n kongressi hyväksyi ns. Taylor Force Act lain, jolla tuen maksaminen lopetetaan järjestöjen aktivistien perheille, jotka ovat syyllistyneet USA:n tai Israelin kansalaisten murhaan. Samankaltainen lakiesitys on käsiteltävänä Knessetissä, mutta pääministeri Netanyahu haluaa vesittää sen vaatimalla, että hallitukselle täytyy säilyttää oikeus maksaa terroristien perheille joko diplomaattisista tai muista syistä johtuen.
Israel pidättää PA:lle keräämistään arabien vero- ym. saatavista "stipendit", jotka PA/PLO maksaa terroristien perheille kutsuen niitä sosiaalimaksuiksi. USA varoitti PA/PLO:n johtoa, että USA:n maksama tuki sille voi vaarantua, ellei käytäntöä muuteta.
Abbas on ilmoittanut, ettei se tule lopettamaan "stipendejään".

Australian ulkoministeri Julie Bishop ilmoitti maanantaina, että Australia lopettaa avustuksensa PA:lle, koska ne voivat päätyä terroristien ja heidän perheittensä tukemiseen.
Australia maksoi vuosittain 7.4 miljoonaa USD Maailmanpankin usean tukijan säätiörahaston Palestiinan uudistus- ja kehitys-projektiin, josta rahat tilitettiin PA:lle.
Bishop sanoi tulleensa vakuuttuneeksi, että aiemmin Australian antama tuki on käytetty tarkoituksensa mukaisesti, mutta että "hän vaatii vakuuksia, ettei maan antamia varoja käytetä palestiinalaisten tukemiseen, jotka on tuomittu poliittisesti motivoituneesta väkivallasta". Bishop kainostelee käyttää sanaa terroristi, mitä hän kuitenkin lopulta tarkoittaa. https://www.jpost.com/International/Australia-ends-direct-aid-to-PA-due-to-stipends-to-terrorists-and-families-561337

02. Jerusalemin kaupungin vuosittain järjestämä "valon festivaali" ärsyttää PA/PLO:n johtoa siinä määrin, että PA:n tiedottaja Ramallahissa syyttää, että Israel käyttää festivaalia Jerusalemin juutalaistamiseen.
Tämän vuoden festivaali, joka toteutetaan 28.06 -06.07 välisenä aikana, esittää dramaattisia valoefektejä Jerusalemin vanhan kaupungin muureilla ja taloissa lähellä Jaffakatua. Festivaalin ovat järjestäneet yhteisvoimin Jerusalemin asiain ja perinne ministeriö, Jerusalemin kehitys hallinto sekä Jerusalemin kaupunki.

PA:n hallituksen tiedottaja Yusef al-Mahmoud syytti sunnuntaina, että festivaali on yksi Israelin keinoista juutalaistaa Jerusalem.
"Mitä miehittäjäviranomaiset kutsuvat kansainväliseksi Vaon Juhlaksi miehitetyssä pääkaupungissamme, ei ole mitään muuta kuin yksi juutalaistamisen väline, jota miehittäjäviranomaiset pyrkivät toteuttamaan" hänen lausunnossaan sanotaan.
PA/Hamasin arabit ovat jo kauan syyttäneet Israelia Jerusalemin juutalaisen omagon kohottamiseksi samalla pyrkien poistamaan sen arabilaisen ja islamin identiteetin.
Al- Mahmoud esittää vaatimuksen, että festivaalin nimi on muutetta van muotoon pimeyden festivaali. "Miehitys käyttää kaikkia keinoja - mukaan lukien valo ja esteettisyys – palvelemaan mustia päämääriään".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-condemns-Light-Festival-as-Judaizing-Jerusalem-561311, https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Israeli-films-at-the-Jerusalem-Film-Festival-561366.
Edelliseen lausuntoon voidaan vastata näin: Jerusalemin juutalainen karaktääri ei tarvitse mitään toimia sen todistamiseksi ja vahvistamiseksi, sillä on Jerusalem on - ja on ollut jo 3 500 vuotta - juutalaisvaltion Israelin pääkaupunki.

03. Hamasin arabit Gazassa sanovat lähettäneensä Gazasta turva-aidan yli Israelin puolelle 300 palavaa leijaa ja ilmapalloryppäitä paluumarssista lähtien maaliskuun lopulla, mitä Israelin analyytikot pitävät vääränä lausuntona, luku on suurempi.

Analyytikot ovat keskustelleet Gazan arabien käyttämistä leijoista protesteina Israelia vastaan. Niitä lasketaan kymmenittäin - parhaina päivänä sadoittain - mereltä puhaltavan tuulen mukana Israelin puolelle, jossa ne ovat aiheuttaneet useita tuhansia eekkereitä viljapeltoja, pensaikkoa, luonnonmetsää ja suojeltuja luonnonpuistoja tuhoutumisen aiheuttamissaan tulipaloissa, joiden arvoksi arvioidaan nousevan useisiin kymmeniin miljooniin
NIS. Viimeisissä leijoissa on havaittu myrkyllisiä aineita sekä petrolipommeja, jotka voivat räjähtää esim. lasten käsissä.

Hamasin tiedottaja Gazassa Hazem Qasem sanoi Media Line toimittajalle, että humanitäärinen tilanne Gazan kaistalla on saanut lasten leikkikalujen aseistamiseen kuljettaen mukanaan kuolettavan lastin. Hän selitti "Gazan kärsivän juomaveden, sähkön ja työpaikkojen puutteesta" todeten, että "nämä leijat ovat kansan ase, joita Gazan asukkaat käyttävät spontaanisti protestoidakseen "rauhanomaisesti" kärsimyksistään".

Qasem jatkoi todeten, että Israelin hallitus on hämillään, koska se ei löytänyt tapaa, millä vastata nuorten "rauhallisiin" paluu-marsseihin, vaan turvautui ylisuureen voimaan nuoria vastaan. Hän valitti "sadan nuoren Gazan arabin kuolemaa ja tuhansien haavoittumista, eikä yksikään IDF:n sotilas haavoittunut rajalla".

Islamic Jihadin tiedottaja Dahoud Shihab vakuutti Gazan asukkailla olevan oikeus käyttää kaikkia keinoja tämän epäreilun tilanteen poistamiseksi sanoen, että Israel ylireagoi leijojen aiheuttamaan merkitykseen: "Israelin tarkoituksena on löytää syitä sotilaalliseen kiihdyttämiseen paluumarsseja vastaan". Hän myös väitti, ettei leijojen lähettämistä ole organisoitu, mikä on suuri valhe, sillä raportit kertovat leijojen lähettäjien saavan palkkaa Hamasilta.

Israelin poliittinen analyytikko Gad Shemron kyselee Media Linelle: Miksi he eivät lähetä palavia leijoja Egyptiin? Hän sanoo Egyptin tukehduttavan Gazan asukkaita enemmän kuin Israel.
Hän kehotti Hamasia tekemään rauhansopimuksen Israelin kanssa, joka on valmis ja halukas avustamaan kaikin tavoin asukkaitten hädän poistamiseksi. Gazassa on kuitenkin kaksi puolta: Yksi haluaa tehdä sopimuksen avustuksista; toinen osa haluaa tuhota Israelin ymmärtämättä, ettei se tule toteutumaan.

EU:n parlamentin neuvoston viime vuoden raportissa todetaan, että saarron vuoksi 75 000 ihmistä on edelleen motissa Gazassa, jossa 43 % kansalaista on työttömiä, nuorista 60 %. Kaiken kaikkiaan 80 % Gazan kansasta elää humanitäärisen avun varassa, ja että 2020 Gazan kaista on saastutettu elin-kelvottomaksi, kuten YK:n kauppa ja kehityskonferenssin raportissa todetaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-Islamic-Jihad-say-Israel-has-exaggerated-burning-kite-threat-561327,

04. Israelissa kehitetään kiireellä dronien, miehittämättömien pien-koneitten aiheuttamaa uhkaa vastaan. Hävittäjäkoneitten käyttäminen ohjuksineen on kallis ja muistuttaa kärpäsen tappamista moukarilla.
Israelin vastaus on Skylocks antidrone järjestelmä. Se on kauko-ohjattu drone, joka pystyy suoriutumaan monista tehtävistä, jota jonka versiota sotilas voi kuljettaa mukanaan, jopa useita.
Skylock Avnon ryhmän alaosaston edustaja kehuu järjestelmää joustavaksi useisiin tarkoituksiin käytettäväksi, se pystyy erilaisiin häirintätehtäviin ilmanalasta riippuen. Se voidaan kytkeä useaan komentokeskuksiin jäljentämistä ja häirintää varten ja jopa dronien tuhoamiseen laseria käyttäen - kaikki ominaisuudet samassa koneessa.

Se havaitsee suuren kohteen 20 km:n päässä, suuren dronin 8 -10 km:n ja pienen dronen 3.5 km:n päässä. Se havaitse 200 kohdetta samanaikaisesti ja käyttää kameroita sähköoptisesti, lämpö- ja päivänvalo- ominaisuuksilla se pystyy havaitsemaan kohteen 2.5 km:n päässä. Laserilla se pystyy tuhoamaan dronen 800 m:n päästä. Seuraamassani artikkelissa kerrotaan Skykocken muista ominaisuuksista sekä kehittyneemmistä malleista. https://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-ingenuity-answering-the-growing-threat-of-enemy-drones-561333

05. YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHRC päätti aiemmin, että jokaisessa neuvoston kokouksessa tulee käsitellä agendaa no 7, jossa käsitellään pelkästään Israelia koskevia päätöslauselmia. Israel ja USA ovat valittaneet YK:n harjoittamasta räikeästä "apartheid" politiikasta, jolla yksi YK:n jäsenmaa valitaan erikoiskäsittelyn alaiseksi, mikä tarkoittaa juutalaisvaltion tuomitsemista ilman näyttöä. Koska USA:n ja Israelin valituksia ei huomioitu, USA katsoi ainoaksi mahdollisuudeksi erota neuvoston jäsenyydestä. Israel harkitsee seuraavansa USA:n esimerkkiä, mutta on toistaiseksi päättänyt vain boikotoida sen kokouksia. USA:n ja Israelin yhteinen kritiikki on kuitenkin alkanut kantaa hedelmää.

Länsimaat päättivät boikotoida maanantaina UNHRC:n Moskovan kokousta agenda 7 käsittelyn aikana.
YK:n 193:sta äänioikeutetusta maasta vain 43 maata – eli 22 % - otti osaa agenda 7 käsittelyyn.
Ranska, joka ilmoitti puhuvansa kokouksessa, muutti mielensä viime hetkellä eikä tullut paikalle, kun sen nimi kuulutettiin.
Tämä äänetön protesti neuvoston harjoittamasta Israelin vastaisesta politiikasta, tosin heikko, mutta kuitenkin selvästi havaittava, on toivottavasti alkuna YK:n harjoittaman vääristyneen toiminnan palauttamiseksi asialliselle ja totuuden mukaiselle politiikalle.
Kaikki muut ihmisoikeuksien loukkaukset käsitellään agenda 4 alla, vain Israelia koskevat syytökset agenda 7 alla.
USA esitti keväällä aloitteen YK:n yleiskokoukselle agenda 7poistamiseksi, mutta se ei saanut tarvittavaa kannatusta. Tämä on osa presidentti Trumpin lupausta kuivattaa soistuneet ja rämettyneet pesäkkeet USA:n alueella, joista YK instituutioineen on yksi vaikeimmin puhdistettavista, vaikka sen korruptoitunut ja politisoitunut toiminta on tullut yleiseksi pilan aiheeksi. https://www.jpost.com/Israel-News/West-holds-de-facto-boycott-of-UNHRCs-Agenda-Item-7-debate-561397,

06. "Israelilainen NGP järjestö nimeltä Flying Aid (Lentävä Apu) on vuosien ajan salaa toimittanut humanitääristä apua syyrialaisille sen "salaisen yksikön kautta" kaikille arabiaa puhuville" sanoi organisaation johtaja Gal Lasky maanantaina.
Muutamien viimeisten päivien aikana järjestö tuli julkisuuteen seurauksena raporteista, joiden mukaan IDF toteutti torstaiyönä tehtävänsä – Lentävä Apu-järjestön avustuksella – massiivisten humanitääristen avustuserien toimittamiseksi pakolaisille, jotka pakenivat Syyrian presidentti Bashar Assadin joukkojen hyökkäysten edessä Syyrian lounaisosassa.
Puhuessaan The Israeli Project järjestämässä konferenssissa Lansky sanoi järjestönsä todella olleen kiireinen IDF:n kanssa toimittaessaan avustuksia niitä tarvitseville pakolaisille Syyriassa viikoittain viimeisen kahden vuoden aikana. Hän sanoi järjestönsä keskittyneen maihin, joilla ei ole diplomaattisia suhteita Israeliin.

Lusky kertoi, että "Flying Aid järjestöllä on 3 yksikköä, jotka toimivat kaikkialla maailmassa. Meillä on näkyvällä logolla varustettu Flying Aid yksikkö, ja me olemme ylpeitä siitä. Israeliin vihamielisesti suhtautuvissa maissa me käytämme muita yksiköitä toisella nimellä ja logolla, jotka toimivat salaisesti eurooppalaisen toiminnan alla.
Syyrian kaltaisissa vihollismaissa meillä on täysin salainen yksikkö, kaikki arabia-puhuvia – ihmisiä, jotka ovat täysin antautuneet hengen pelastamiseen juutalaisen kulttuurin ja uskonnon heijastusliikkeenä. "On luonnollista toimia Syyriassa" Lasky sanoo, "operaatioissa, joita olemme tehneet 2011 lähtien".

Lusky kertoo hengenvaarallisista tilanteista Syyriassa, joissa hän lopulta halusi ilmoittaa henkilöllisyytensä. Eräässä tilaisuudessa mukana oli FSA:n kaksi kenraalia ja pari diplomaattia oppositio-puolueesta. Lusky aloitti pyytämällä anteeksi, että hän oli pakotettu käyttämään valenimeä ja peruukkia. Hän poisti tukkapeitteensä ja sanoi: "Nimeni on Gal, tulen Israelista, olen israelilainen ja juutalainen, ja haluan huolehtia teistä". Kenraalit alkoivat heti huutaa sanoen: "Nyt ymmärrän, et sinä ole ystävä, vaan vihollinen. Sanon sinulle: selvitettyäni välini Assadin kanssa sinä ole oleva seuraava." Lasky sanoi tyynesti: Olen
samaa mieltä ensimmäisessä asiassa, mutta uskon vakaasti, että sinun tulisi elää samoissa olosuhteissa ja turvallisuudessa menestyen kuin mekin naapuriovella, ja se on se, mistä vallan-kumouksessa on kysymys".
Hän sanoo haluavansa pyytää USA:n YK:n lähettiläältä Nikki Haleylta, että hän antaisi YK:n ihmisoikeusneuvostolta säästyneet varat Syyrian kansan auttamiseksi. Hän ei halua, että Israel ottaa pakolaisia Syyriasta, vaan että heille varataan tarvittavan laaja puskurivyöhyke Israelin rajan taakse, jota suojellaan ja jossa syyrialaiset voisivat saada kansainvälistä humanitääristä apua kuitenkin pysyen oman kansansa parissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-NGO-delivering-aid-operated-undercover-in-Syria-561395,

07. Venäjä voisi avustaa Israelia asettamalla Iranin toimille selvät rajat Syyriassa voidakseen välttää ilmavoimien suorat taistelut Israelin kanssa, sanoo entinen kansallisen turvallisuusneuvoston NSA:n johtaja Chuck Freilich JP:n toimittajalle. Israelin toimet Iranin rakentamien tukikohtien tuhoamiseksi voi johtaa tilanteeseen, jossa IAF:n hävittäjä ampuu alas venäläisen koneen, mihin Venäjä joutuu reagoimaan. Hän sanoi, että vain Venäjän kautta Israel voi saavuttaa haluamansa edut estääkseen Iranin vaikutuksen kasvun Syyriassa. Avain on Venäjän käsissä, hän vakuuttaa.

Freilich ei usko presidentti Vladimir Putinin haluavan suurta konfliktia Syyriassa, eivätkä syyrialaiset halua joutua Irani vasalli-valtioksi, mutta avain on Putinilla. Hän sanoo Israelin hävittäjien saavuttaneen suuren voiton toukokuussa tuhotessaan valtaosan Iranin rakentamista tukikohdista Syyriassa, mutta on suuri periaatteellinen ero Iranin ja Syyrian lähestymistavassa USA:n tavoitteiden kanssa. Sekä Iran että Syyria katsovat asioita pitkällä tähtäyksellä, heillä on strategista kärsivällisyyttä. Iranilla on pitkän tähtäyksen intressejä Syyriassa, eivätkä he halua luopua siitä.
Freilich vakuuttaa, että "me voimme lyödä heitä ja nostaa hintaa, mutta lopulta, jos he haluavat pysyä siellä, he pysyvät".
Hän katsoo USA:n tuen pienelle kapinallisten ryhmälle Syyrian itäosassa merkitsevän kovin vähän estämään ISIS:n paluuta kokonaisuudessa. USA:n nykyinen vaikutus on rajoitettu.

Freilich arvioi, miten lähelle Israelin pohjoisrajaa Iranin tukemien joukkojen sallitaan jäädä Syyriassa. 60 km olisi optimi, mutta suurempi mahdollisuus on, että 10 -25 km päässä rajasta Iranin vaikutus alkaa tuntua vahvemmin. "Pääasia on, ettei Iranin IRGC:n vakimaisia tai Basij puolivirallisen armeijan joukkoja jää Syyriaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Ex-deputy-NSC-chief-Russia-may-help-Syria-to-avoid-dogfight-with-Israel-561398,
08. Maanantaina raportoitiin, että Iranin tukeman Liwa Abu al-Fadl al- Abbas johtavat yhdessä Syyrian armeijan Republikaanisen kaartin joukkojen kanssa hyökkäystä Golanin lähellä pyrkiessään katkaisemaan kapinallisten valvoman alueen kahtia. Venäjän ilmavoimien tukemat joukot taistelevan 10 km:n päässä Israelin Golanin rajasta, jonne IDF on koonnut panssareitaan ja sotilaitaan. Taistelut voivat avata uuden rintaman vaarallisen lähellä Israelin rajaa. Taistelut ja ilmaiskut Quneitran ja Deraan välisellä alueella ovat aiheuttaneet massiivisen pakolaistulvan, jonka suuruus vaihtelee 60 000 – 270 000 ihmisen välillä. Sekä Israel että Jordania ovat sulkeneet rajansa ja toimittaneet avustuksia pakeneville siviileille, mutta heidän mahdollisuutensa löytää turvallista maata ovat minimaaliset. Tarvittavan suuren puskurivyöhykkeen perustamista, jossa taistelut kiellettäisiin, ovat vaatineet lähes kaikki osapuolet. Israel ja Jordania ovat toimittaneet hätäapua, mutta tarve on liian suuri kummankaan maan hoidettavaksi, tarvitaan kv. avustuksia.

Syyrian ja Venäjän ilmavoimat varoivat iskemästä liian lähelle Israelin rajaa, mutta ISIS:in kanssa liitossa oleva Jaysh Khalid bin-Walid tyhmä pitää hallussaan pientä maapalaa. Assadin armeija otti haltuunsa muutamia kyliä, mutta sen päämäärä on Tafasin kaupunki, jota Syyrian ja Venäjän hävittäjät pommittavat, Jos Tafas miehitetään, alue on jaettu kahtia.
Kapinalliset joukot Syyriassa ovat kärsimättömiä johtajiinsa ja uhkaavat liittyä ISIS:n joukkoihin, mutta ideologiset erimielisyydet voivat estää sen. Taistelut ISIS-joukkoja vastaan voivat pakottaa taistelut Israelin Golanin pohjoisrajaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Syrian-rebels-under-threat-near-Golan-border-561375,
https://www.debka.com/syrian-rebels-of-tafas-go-over-to-isis-spark-battles-closer-to-quneitra/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 28 -40; Eilat 27 -42 +C-astetta; aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.Sunday, July 01, 2018

SUNNUNTAI 01.07.2018

SUNNUNTAI 01.07.2018
01.SYYRIAN eteläosan ilmaiskut ovat pakottaneet arviolta 160 000 asukasta poistumaan kodeistaan ja etsimään suojaa taisteluja vastaan. 40 000 arvioidaan heistä menneen Jordanian rajalle, muuttamia tuhansia Israelin pohjoisrajan taakse, loput hajaantuneet eri puolille Syyriaa.
Sekä Jordania että Israel ovat sulkeneet rajansa eivätkä huoli pakolaisia maahansa. Israel on kuitenkin toimittanut runsaasti avustuksia pohjois-rajansa toiselle puolelle, mm 300 telttaa, ruoka-ja juomatarpeita, lääkkeitä sekä erilaisia välttämättömyystarvikkeita luvaten jatkaa avustustoimia, mutta raja pysyy kiinni.
Lisäksi IDF siirsi 6 haavoittunutta syyrialaista Israelin puolelle saamaan lääkintähoitoa sairaaloissa; heidän joukossaan on lapsia.
IDF:n tiedotteen mukaan haavoittuneet syyrialaiset kiidätettiin Israeliin ja heille annettiin ensiapua IDF:n sotilaitten toimesta kentällä ennen kuin heidät siirrettiin sairaalaan maan pohjoisosassa.
"Pohjoisen komennuskunnan lääkintäjoukot lähetettiin saamansa komennon mukaisesti eteläisten Golanin kukkuloiden raja-aidalle ja valmistautumaan lääkinnällisiä toimia varten" sanotaan IDF:n tiedotus-yksikön tiedotteessa. Haavoittuneiden joukossa on 10-vuotias tyttö, jolla on haavoja päässä ja jaloissa; 7-vuotiaaalla tytöllä on päävamma ja pomminsiruja kaikkialla ruumiissaan; tajuttomalla 6-vuotiaalla tytöllä on päävamma; 14-vuotiaalla pojalla ja haava vatsassa sekä pomminsirujen haavoja kaikkialla ruumiissaan; 19-vuotias nuorukaisella on sirpaleiden aiheuttamia haavoja jaloissaan; myös 25-vuotias mies siirrettiin sairaalaan; hänen vasen jalkansa on haavoittunut.
Syyrian ilmoituksen mukaan lasten perheet olivat saaneet surmansa ilmapommituksissa Syyrian lounaisosassa.
IDF tiedotti perjantaiaamuna "jatkavansa inhimillistä apua pakeneville hallituksen hyökkäyksen alla, mutta ettei se päästä heitä raja-aidan Israelin puolelle, ja jatkaa Israelin turvallisuusintressien puolustamista". IDF jatkaa tilanteen seuraamista Syyrian eteläosassa samalla valmistautuen erilaisia kehitysseurauksia varten.
IDF toimitti torstai-iltana erityisoperaatiossa Syyrian puolelle 300 telttaa, 13 tonnia ruokaa, 15 tonnia vauvanruokaa, 3 palettia lääkintävarusteita ja lääkkeitä, 30 tonnia vaatteita ja kenkiä. IDF:n tiedotteen mukaan tarvikkeet toimitettiin eri leirintäkohteisiin Syyrian Golanin kukkuloilla, joiden asukkaat elävät köyhissä olosuhteissa ilman vettä, sähköä, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita" sanotaan IDF:n tiedotteessa. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-transfers-6-wounded-Syrians-including-children-to-Israeli-hospitals-561222,
02. Syyrian eteläosissa Quneitran ja Deraan alueilla asuvat hallitusta vastaan taistelleen kapinalliset, jotka aloittivat Syyrian sisällissodan Deraassa, tunnustavat Syyrian ja Venäjän ilmavoimien raskaitten ilmapommitusten lannistamina tilanteensa toivottomaksi ja ilmoittavat suostuvansa palaamaan Bashar Assadin hallituksen alaisuuteen.
YK:n tilaston mukaan 160 000 ihmistä joutuivat pakenemaan kodeistaan. Jordania ja Israel ovat sulkeneet Syyrian vastaisen rajansa, ja kapinalisten taistelijoiden puolustuslinjat ovat romahtaneet Syyrian hallituksen hyökkäysten alla, jota Venäjän ilmavoimat ovat tukeneet kesäkuun puolivälistä lähtien. Kapinalliset raportoivat tilanteesta julkistaen valokuvan Syyrian ilmavoimien ilmaiskuista lähellä Nawan kaupunkia 5 km:n päässä Al-Rafeedista raja-alueella. Raportin mukaan ilmaiskujen aiheuttamia kumeita räjähdyksiä kuullaan Golanilta.
Assadin hallituksen armeijan hyökkäykset ovat keskittyneet Deraan provinssiin, eikä Quneitran alueille, mikä sallii pakolaisten saavan toistaiseksi turvallisen aseman Syyrian Golanin alueella. He uskovat Syyrian hyökkäysten välttävän iskuja tulitaukoalueille, ja rohkenevat pystyttää telttojaan sinne. Lauantaina silminnäkijät kertoivat telttoja, busseja ja asuntohökkeleitä useiden kilometrien pituudelta Al-Rafeed kylästä Al-Malgaa kohti Syyrian Golanin eteläosassa, 20 km etelään Majdal Shamsista. Muutamat teltat olivat uusia oranssin värisiä, toiset näyttävät pölyisiltä ja ovat ilmeisesti olleet siellä kauemmin.
Kodeistaan karkotetut asukkaat ovat keräytyneet mahdollisimman lähelle Israelin rajaa, kuten myös YK:n UNDOF valvonta pisteiden ympärille ilmeisesti toivoen, ettei ilmaiskuja tehdä niiden lähelle. Monet kapinallisten ryhmät ovat kehittäneet rauhanomaiset suhteet IDF:n joukkojen kanssa uskoen IDF:n suojaavan heitä hyökkäyksiltä.
Israel on tapansa mukaan ilman kyselyjä toimittanut avustustarvikkeita hätään joutuneille eri puolilla maailmaa ollen aina ensimmäisten joukossa sekä luonnonilmiöiden – maanjäristysten ja tulivuorten purkausten tai ihmisten aiheuttamien toimien vuoksi, kuten myös rajansa tuntumassa asuville ihmisille, joista useimmat suhtautuvat vihamielisen torjuvasti Israelin tarjoamaan apuun ja ojentamaan rauhankäteen. Samajoen kansojen edustajat, joille Israel antaa apuaan kyselemättä maksajasta, farisealaisesti tuomitsevat Israelin kansain-välisissä elimissä kuten YK ja sen alaiset instituutiot, syyttäen sitä lasten ja naisten murhasta ja kohtuuttomasta voiman käytöstä puolustaessaan maataan ja sen asukkaitten turvallisuutta.
Muutamat Syyrian sisäiseen pakolaisuuteen joutuneet ryhmät ovat pyytäneet Israelin juojaa, kuten myös YK:ta palaamaan valvonta-ryhmineen joukolla valvomaan sopimusten noudattamista ja raportoimaan ihmisoikeuksien rikkomuksista.
Syyrian armeija on voimakkaitten ilmapommitusten suojaamana saanut valvontaansa suuria alueita kapinallisilta Deraan provinssissa alle 2 viikkoa kestäneen operaationsa aikana. Armeija valvoo kyliä kuten Al-Ghariya Al-Sharqiya ja Al-Ghariya Alk-Gharviya ja Um Walad vapautettuaan ensin Al-.Harakin, Busra Al.Haririn sekä ympäröivät alueet. Deraan länsiosassa armeija sai valvontaansa Daelin ja Libtan, sekä luultavasti Al-Muayfran ja Kuheilin alueet itäDeraassa, sekä Tafas, Al-Mauzaeirib ja Sheikh Saada Deraan länsiosassa.
Saatuaan valvontaansa Syyrian lounaisosan kapinallisten valvomat alueet presidentti Bashar Assadia vastaan taistelevilla kapinallisilla on valvonnassaan enää Idlibin provinssi Turkin rajalla maan luoteisosassa.
Kapinallisten vahvojen asemien antauduttua Homsin ja Damaskoksen lähellä – mukaan lukien Ghoutan itäosa, joka vapautettiin poltetun maan taktiikkaa käyttäen surmaten tuhansia asukkaita ja tuhoten useita kaupunkeja maan tasalle – armeijan tulee selvittää Idlibin alue, joka voi osoittautua monimutkaiseksi riippuen Turkin presidentti Erdoganin asenteesta. Turkilla on omia intressejään Syyrian rajalla, josta se pyrkii karkottamaan siellä asuvat kurdit.
Jordania on Israelin tapaan toimittanut avustuksia Syyrian kapinallisille rajansa takana, mutta valvoo tarkoin rajaa yrityksiltä tunkeutua Jordanian alueille, jossa asuu yli miljoona Syyrian pakolaista. https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-rebel-towns-accept-Assad-rule-following-heavy-bombardment-561237,
03. Israel suhtautuu myönteisesti Bashar Assadin armeijan saadessa yhä vahvemman otteen Syyriasta – etenkin sen eteläosissa, jotka rajoittuvat Israelin Golanin alueisiin. Epäselvyyttä aiheuttavat raportit, joiden mukaan Assadin armeijan joukoissa palvelee sekä Iranin ja Hizbullahin miehiä, mikä on punainen vaate Israelille.
Hizbullahin pääsihteeri Libanonissa, joka käytännössä valvoo Libanonia, sheikki Hassaan Nasrallah sanoi perjantaina Assadin armeijan uusien voittojen innoittamana, että "hyvin suuri voitto on tulossa Etelä Syyriaan", kuten Reuters raportoi.
Nasrallah ei halunnut mennä yksityiskohtiin, mutta totesi televisioidussa puheessaan, että Hizbullah on laatinut mekanismin, jolla suurin mahdollinen määrä Syyrian pakolaisia, jotka haluavat palata kotiinsa, voivat tehdä sen turvallisesti ja vapaaehtoisesti.
"Olemme valmiit auttamaan – ja tulemme jatkamaan avustamista, kunnes tämä kysymys on selvitetty poliittisesti ja virallisesti Libanonin ja Syyrian hallitusten välillä". Hän sanoi Hizbullahin kokoavan pakolaisten toiveita palaamisesta lähikuukausien aikana, ja toimittavan ne Syyrian viranomaisille koordínoiden heidän paluunsa yleisen turvallisuuselimen kanssa. Hizbullahin sotilaita taisteli Assadin armeijan kanssa Iranin avustamina kärsien suuria menetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina, mutta saaden elintärkeää taistelukokemusta ja nykyaikaisten aseitten tuntemusta, kuten myös runsaasti uusia ohjuksia ja muuta aseistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248219
04. UUTISIA LYHYESTI
Presidentti Trumpin lainopillinen neuvonantaja, New Yorkin entinen kuvernööri Rudy Giuliani sanoi lauantaina Trumpin kuristavan sanktioillaan Iranin diktatoriset ajatollahit. Hän sanoi Trumpin uusien sanktioitten tarkoittavan juuri sitä, eli Teheranin hallituksen muutosta.
Giuliani puhui Pariisissa toimivan Iranin kansallisen vastarintaneuvoston NCRI järjestämässä konferenssissa. NCRI on maan-paossa olevien Iranin oppositioryhmien kattojärjestö, joka pyrkii lopettamaan shia-muslimien Koraani-oppineiden yksinvallan Iranissa.
Giuliani sanoi, "ettei hän voi puhua presidentin suulla, mutta kuten näyttää, hän ajattelee, ettei ole paljoa mahdollisuutta muutokseen, ellei ole muutos tapahdu ihmisissä ja filosofiassa" Reutersin raportissa.
"Me olemme vahvin talousmahti maailmassa, ja jos me eristämme Iranin sen ulkopuolelle, se tulee romahtamaan".
Trump irrotti USA:n v. 2015 solmitusta JCPOA ydinsopimuksesta Iranin kanssa vaatien siihen tuntuvia muutoksia, joilla estetään Irania jatkamasta ydinaseensa ja ballististen ohjusten kehittämistä, joilla se voisi uhata ja painostaa Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei vakuuttaa, etteivät uudet sanktiot vaikuta Iranin politiikkaan eivätkä ratkaisevasti sen talouteen. Iranissa on kuitenkin ollut useita hallituksen vastaisia mielenosoituksia, joissa vaaditaan taloudellisia uudistuksia ja elinkustannusten helpottamista. Mielenosoituksissa ei huudeta enää kuolemaa USA:lle ja Israelille, vaan Khamenein yksinvaltaa vastaan.
Giuliani sanoi häpeävänsä eurooppalaisia, jotka edelleen haluavat pitää voimassa Iranin sopimuksen. Sanktioitten pelko on jo alkanut vaikuttaa suurten yhtiöitten haluun jatkaa liiketoimiaan Iranin kanssa.
NCRI, farsiksi Mujahideen - e - Khalq, listattiin USA:ssa ja Euroopassa terrorijärjestöksi, mutta ei enää. Teheran tuntee olonsa epämukavaksi NCRI:n toimien vuoksi ulkomailla.
https://www.jpost.com/Middle-East/Trump-lawyer-Giuliani-says-the-end-is-near-for-Irans-rulers-561236,
Unkarin ristiriitainen oikeistopoliitikko, maahanmuuttoa vastustava, pääministeri Viktor Urban, joka voitti 3. perättäisen kautensa huhtikuussa, vierailee Israelissa heinäkuun puolivälissä, ulkoministeriö ilmoitti sunnuntaina.
Vierailun ajankohdaksi on sovittu 18 -20. heinäkuuta. Pääministeri Netanyahu vieraili Unkarissa vuosi sitten ensimmäisenä Israelin pääministerinä, joka vieraili Unkarissa sen vapauduttua kommunismin otteesta 1989. Netanyahun vierailu aiheutti kritiikkiä, sillä se tapahtui Unkarin hallituksen "julistuskampanjan" aikana, jota monet moittivat antisemiittiseksi. Siinä käytettiin Unkarissa syntyneen USA:n miljardöörin George Sorosen kuvaa, joka kritisoi Orbanin hallitusta. https://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-Hungarian-prime-minister-Orban-to-visit-Israel-in-July-561254,
PA:n arabit suunnittelevat massaprotesteja Trumpin tiimin laatimaa rauhansuunnitelmaa, Deal of the Centery", vastaan Ramallahissa, ja suunnittelee samankaltaisia useissa muissa arabiyhteisöissä tukevien viikkojen ja päivien aikana, vaikka kukaan ei tiedä suunnitelman sisältöä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-planning-mass-protests-against-Trumps-peace-plan-561234,
Arabit hyökkäsivät juutalaisnaisen kimppuun bussipysäkillä Nazareth Illitissä. Arabit raahasivat hänet pusikkoon, mutta läsnäolijat menivät väliin estäen mahdollisen raiskauksen tai puukotuksen. Poliisi tutkii asiaa. Arabit usein tunkeutuvat kouluun Illitin alueeella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248246
IDF vahvistaa asemiaan Golanin kukkuloilla – kaiken varalta, koska taistelujen kiihkeydessä jotkut voivat intoutua ampumaan rajan yli Israelin puolelle.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-beefs-up-troops-on-Golan-Heights-near-Syria-561258,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -39 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.