Friday, July 11, 2008

PERJANTAI 11.07.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo maanantaina alkavan USA:n matkansa aikana selvittää virkaveljiensä ja muiden USA:n johtajien kanssa lopullisesti, mitä tehdä Iranin kanssa vai onko parempi olla tekemättä mitään. Spekulaatioita IAF:n iskusta Iraniin esitetään päivittäin. Toisissa Israelia varoitetaan pitämään näppinsä poissa muinaisen Persian alueista, toisten mukaan Israelin odotetaan tekevän ”likaisen työn” toisten puolesta, vaikka se tultaisiinkin tuomitsemaan jälkeenpäin. Barak kertonee USA:ssa, että aika valuu käsistä.
EHUD BARAK kertoi eilen puolueensa kokouksessa, että Israelilla on kaikki mahdollisuudet onnistua, jos se päättää lopulta iskeä, sillä ”Israel on alueen voimakkain valtio”. Hän kuitenkin veti syvään henkeä ja lisäsi välittömästi, että muitten vihollisvaltioitten reaktiot sen johdosta on tietenkin huomioitava, tarkoittaen tällä ainakin Iranin vasalleja Syyriaa ja Libanonia. (JP)
2. IAF VALMISTAUTUU Iranin iskun varalta kaiken aikaa. Eilen julkistettiin kuvia Israelin vakoilukoneesta CAEW, jonka sanotaan olevan maan kehittynein vakoilukone. Sen uskotaan pystyvän tunkeutumaan Iranin ilmatilaan ja sen antama tuki voi olla korvaamaton, jos IAF todella toteuttaa poliittisen johdon päätöksen toimia Iranin ydinlaitoksia vastaan.
HAARETZ esittelee web-sivullaan yhdessä TV-10 kanavan kanssa laatimiaan videokuvia Israelin uudesta lentolaivueesta, jota voitaisiin käyttää iskussa Iraniin.
BARAKIN vanavedessä IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi lentää myös Yhdysvaltoihin. Hänen vierailuaan kutsutaan ”rutiinivierailuksi läheisen ystävämaan kollegojensa luona”. Hallituksen edustaja vakuuttaa, ettei hänen vierailunsa tarkoituksena ole laatia hyökkäyssuunnitelmia Irania varten eikä päätöksiä siitä ole tehty. (JP, Haaretz)
3. IRANIN äskettäin suurellisesti esittämät kuvat ohjuskokeista, joiden kautta Iranin uskottiin pyrkivän näyttämään ohjusarsenaaliaan sitä epäileville tahoille, ovat asiantuntijoitten mukaan väärennettyjä. Eräässä kuvassa näkyy selvästi, että yhden ohjuksen moottori ei lähtenyt käyntiin ja ohjus jäi laukaisualustalleen. Uudessa kuvassa, joka on selvästi edellisen kanssa yhteneväinen detaljeiltaan, ”suutariksi” jääneen ohjuksen tilalle on teknisesti tohtoroitu onnistuneen ohjuksen lähtö. Tarkoitus oli esittää neljän ohjuksen samanaikainen ampuminen, mutta niistä yksi jäi lähtötelineisiinsä. Ei kai kuullut lähtökomentoa.
Uutistoimistot käyttivät tällä tavoin ”tohtoroituja” tai ”kloonattuja” kuvia esitellessään IAF pommi-iskuja Libanonin kakkossodan aikana. Kansaan, joka ei osaa epäillä petosta, sellaiset menevät täydestä. Samaa tekniikkaa käytettiin ns. Dura-kuvien yhteydessä pojasta, joka sai uutis-lähteitten mukaan surmansa IDF:n sotilaan luodeista. Tämä valokuvaajan väärennös paljastettiin Ranskassa pitkällisen oikeuskäsittelyn aikana. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice vahvisti Georgian vierailunsa yhteydessä, että Amerikka tulee seisomaan Israelin rinnalla sen joutuessa Iranin kasvavien uhkausten alaiseksi. ”Me lähetämme viestin Iranille, että me puolustamme Amerikan intressejä ja liittolaistemme intressejä. Otamme hyvin vakavasti velvollisuutemme puolustaa liittolaisiamme ja aikomuksemme on tehdä juuri niin.” Hän kertoi, että USA lisää Persianlahden maitten puolustuskykyä tarkoituksenaan varmistaa, että ne pystyvät puolustamaan itseään.
RICE puolusti myös USA:n suunnitelmia ohjustentorjuntajärjestelmien rakentamista Iranin kasvavaa uhkaa vastaan, josta sen äskeiset ohjuskokeet ovat osoituksena. Rice vakuutti, että USA on edelleen voimakas ja pystyy suoriutumaan velvollisuuksistaan.
USA:n puolustusministeri Robert Gates sammutteli huhuja sotaliekeistä Lähi Idässä todeten, ettei hän näe sodan mahdollisuutta. USA:n Valkoisen Talon edustaja Tony Fratto yhtyi Gatesin arvioon lisäten, ettei ole nähtävissä sodan vaaran kasvua.
EDUSTAJA Mark Kirk (Dem. Illinois) lähetti keskiviikkona kirjeen presidentti Bushille, jossa hän kehotti tätä kiirehtimään Amerikan ballistisenohjuspuolustuksen varoitusjärjestelmän asentamista Israeliin, jota 2009 voimaan astuva sitä tarkoittava laki velvoittaa tutkimaan USA:n puolustusosaston ja Israelin välillä. Iranin ohjuskokeita kritisoitiin USA:n kansanedustajien taholta, jotka vakuuttivat USA:n tahtoa ja kykyä puolustaa sekä itseään että liittolaisiaan kaikkia hyökkäyksiä vastaan. (JP)
5. PA:N JOHTO on aloittanut kiihkeän propagandakampanjan IDF:n Juudeassa ja
Samariassa suorittamia operaatioita Hamasin instituutioita ja laitoksia vastaan. PA:n johdon lausunnoissa varoitetaan, että ne vain vahvistavat Hamasin asemaa ja suosiota palestiinalaisten keskuudessa. Niissä vihjataan, että myös Abbasin suosio on vaarassa. Palestiinalaisten mukaan Hamasille tulee varoja monista lähteistä kuten rahanvaihdosta, pankeista ja jopa EU:n taholta. PA:n johto on hälyttävästi varpaillaan IDF:n jatkaessa ratsioitaan Nablusissa viidettä päivää sulkien useita instituutioita, joiden rahoittajiksi uskotaan Hamasia, takavarikoiden atk- ja muita laitteita. IDF teki ratsioita myös kouluihin ja jopa takavarikoiden koulubusseja. Yksi ratsian kohde oli Nablusin kaupunginvirasto, jonka pormestari on israelilaisessa vankilassa.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad syytti Israelia, että se ”nöyryyttää” palestiinalaisia sulkemalla kauppakeskuksia ja hyväntekeväisyyslaitoksia, joilla on yhteyksiä Hamasiin.
NABLUSIN KUVERNÖÖRI Jamal Muheisen tuomitsi jyrkin sanoin IDF:n ratsiat, joiden hän sanoi saaneen Israelin hallituksen tuen tarkoituksella hämmentää PA:ta ja kaivaen maata sen alta. Hän syytti Israelia, että ”sen päämääränä on saada aikaan anarkia ja laittomuus kaduilla Länsirannalla”. Hän kertoi, että Nablusin kauppakeskus kuuluu 70:lle kauppiaalle ja 4000:lle omistajalle viitaten, että muutamat heistä ovat kristittyjä.
HAMASIN edustaja ihmettelee, miten IDF aikoo saada murskattua sen vaikutusvallan Länsirannalla, koska ”lähes jokainen instituutio siellä toimii Hamasin kanssa yhteistyössä, ja että niiden varat tulevat lahjoituksina yksityisiltä.
PA:n johdon mielestä IDF:n operaatiot Juudeassa ja Samariassa estävät PA:n oman poliisin toimia lain ja järjestyksen palauttamiseksi. Fayad kutsui niitä ”sotarikoksiksi”. Hän kehottaa Nablusin liikekeskusta avaamaan ovensa ikään kuin IDF ei olisi olemassakaan. Fayad vieraili eilen myös IDF:n joukkojen piirittämässä Naalin palestiinalaiskylässä, jonka asukkaat ovat viikosta toiseen protestoineet Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan. Yhteenotoissa poliisin ja sotilaitten kanssa useita ihmisiä on haavoittunut, molemmin puolin. Fayad kiitteli asukkaitten vastarintaa. Palestiinalaisten vastustus on saamassa virallisia muotoja.
MAHMOUD ABBAS antoi äskettäin uhkaavan lausunnon, jonka mukaan hän lopettaa ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa. Syyksi hän sanoi ”setlementtien” jatkuvan rakentamisen. Hän aikoo kertoa päätöksestään ensi viikolla Pariisissa Välimerenmaiden kokouksessa. (JP)
6. ISRAELIN ”rauhankumppani keskusteluissa Palestiinan valtiosta”, on päinvastaisista lausunnoista huolimatta lisännyt hyökkäyksiään israelilaisia siviilejä vastaan maanteillä, kaupungeissa ja kylissä. Israelilainen autoilija Kiryat Onosta haavoittui palestiinalaisen järjestämässä väijytyksessä Yakir risteyksen lähellä Samariassa perjantaiaamuna. Terroristi ampui hänen autoonsa useita laukauksia, jotka särkivät hänen tuulilasinsa ja haavoittivat häntä. Autoilija jatkoi kuitenkin matkaansa seuraavalle kohteelle, mikä pelasti hänen henkensä. Hänet vietiin sairaalaan haavojensa ja shokin vuoksi. Sotilaat aloittivat lähiseudun haravoinnin terroristin etsimiseksi. Terroristi alkoi tulittaa sotilaita haavoittaen yhtä, mutta hän itse sai lopulta surmansa tulitaistelussa.
AUTOILIJOITTEN kivityksiä tapahtui monin paikoin Juudeassa ja Samariassa. Kfar Saban ja Kedumimin ja Ginot Shomronin välisellä tiellä lähellä Azounia terroristit heittivät autoja vastaan petrolipommeja. Autoilijoita kivitettiin Tzur Hadassan lähellä Efratista länteen. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot kärsivät vaurioita. Näillä alueilla autoilijoitten kivitykset ja muut häirinnät ovat lähes jokapäiväisiä.
IDF pidätti kolme etsimäänsä terrorismista epäiltyä yön aikana.
PA:N VIRALLISESSA LEHDESSÄ julkistetuissa kirjoituksissa väitetään, että israelilaiset lääkärit suorittavat palestiinalaisvangeilla samankaltaisia kokeita, mitä natsit tekivät sodan aikana juutalaisille. Kirjoituksen mukaan ”lääkärit ruiskuttavat vankien suoniin hitaasti vaikuttavaa myrkkyä voidakseen tarkkailla sen vaikutusta ihmiseen. Tätä suorittavat vankilan omat klinikat. Monet nais- ja mies ovat sen mukaan menettäneet pysyvästi hiuksensa ja muun karvoituksensa. Jotkut ovat menettäneet tai menettämässä mielenterveytensä sekä suvunjatkamiskykynsä”, kirjoituksessa väitetään.
PALESTIINAN MEDIATARKKALUN (PMW) taholta todetaan, ettei tämä ole mitään uutta. PA:n johdon tarkoituksena on kylvää vihaa ja epäluuloa israelilaisia kohtaan päämääränä Israelin tuhoaminen ensin paperilla ja sitten käytännössä.
ISRAELIN TERVEYSVIRASTON taholta kielletään ehdottomasti, että tällaista tapahtuu. Päinvastoin Israelin lehdissä kerrotaan toistuvasti tapauksista, joissa vaikeasti haavoittuneita tai sairaita palestiinalaisia tuodaan israelilaisiin sairaaloihin, vaikka ei ole mitään takeita siitä, että kukaan on vastuussa heidän sairaalakuluistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126798
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF varautuu tilanteeseen, että tulitauko Gazassa särkyy lopullisesti. Hamasin edustaja kertoo, että se pidätti 7 al-Aksan jäsentä Gazassa, jotka ampuivat eilen 2 Kassam-rakettia Israeliin. PA vaatii heidän vapauttamistaan. (JP)
- 79 % israelilaisista vaatii, että Olmert eroaa. Kadiman parissa Tzipi Livni ja Shaul Mofaz kamppailevat puheenjohtajuudesta. Mofaz sanoo, että jos hän voittaa Kadiman puheenjohtajuuden, Olmert voi jatkaa pääministerinä.(INN)
- USA:n Välimeren ja Persianlahden laivasto-osastot simuloivat Syyrian, Libanonin ja Hizbullahin Israeliin tekemää ohjushyökkäyksen torjuntaa. Edustajan mukaan 90% ohjuksista, myös matalalla kulkevia, ammuttiin alas. Harjoituksissa käytettiin Aegis-ohjuksia ja tutkaa. (INN)
Lämpötilat, Jsm: Pe: 23-34; La: 19-32; Su: 19-29; Ma: 19-30 C-astetta, aurinkoista.

Thursday, July 10, 2008

TORSTAI 10.07.08
1. HAMAS ilmoitti mediansa kautta keskiviikkona, että se aloittaa yleisen terrorioffensiivin Juudeassa ja Samariassa israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Ilmoituksessa kehotetaan kaikkia Hamasin alaisia järjestöjä ja ryhmiä osallistumaan offensiiviin.
Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun IDF:n sotilaat yhdessä Shin Betin (Turvallisuuspalvelun) kanssa ovat jatkaneet laajaa operaatiota Juudeassa ja Samariassa Hamasin vaikutuksen ja sen taustavoimien eliminoimiseksi. Varsinkin Nablusissa operaatiot ovat olleet näkyviä ja saaneet myös Fatahin tuomitsemaan ne ”sotarikoksina”. Viimeinen pisara Hamasin kannalta oli se, että IDF sulki eilen Beit al-Mal kauppakeskuksen Nablusissa väittäen, että osa siellä toimivien liikkeitten voitoista menee Hamasin avustamiseen. IDF määräsi lukuisia keskuksessa toimivia liikkeitä, kuten leipomoita, sulkemaan ovensa ja ilmoitti, että elokuun 15. päivän jälkeen siellä toimivat liikkeet ovat vaarassa menettää omaisuutensa. www.debkafile.com
2. POLIISI JA SHIN BET paljastivat keskiviikkona pidättäneensä al-Qaidan solun Negevin kaupungissa nimeltä Rahat. Kaksi Israelin beduiiniarabia Negevissä Taher Abu Sakut, 21, ja hänen serkkunsa Omar Abu Sakut, 22, pidätettiin touko-kesäkuun vaihteessa.
Heitä vastaan nostettu syytös esitettiin keskiviikkona Beersheban piirioikeudessa. Heitä syytetään kuulumisesta terrorijärjestöön, vihollisen auttamisesta sodan aikana sekä tietojen lähettämisestä viholliselle kansallisen intressin vahingoittamiseksi. Molemmat syytetyt ovat tunnustaneet syyllisyytensä.
Poliisin eteläisen piirin vihamielisen vihollistoimintayksikön johtaja Moti Azor sanoo, että serkukset ovat Israelin kansalaisia, ja siksi heidän tapaukseensa suhtaudutaan hyvin vakavasti. Hän kertoi, että Taher meni ensimmäisenä al-Qaidan web-sivuille Islamilaisen liikkeen opetusten innoittamana. Al-Qaidan jäsenet pyysivät häntä esittämään sopivia kohteita terrori-iskuille Israelissa. Taher vastasi tähän postittamalla internetin välityksellä tietoja Ben Gurionin lentokentästä, Ashkelonin voimalasta, Beesheban keskuslinja-autoasemasta sekä kohteista Eilatissa. Hän myös ilmoitti heille teitä, joita pitkin he voisivat päästä Israeliin Juudean ja Samarian kautta sekä piilopaikoista erämaassa terrori-iskun jälkeen. Eräässä vaiheessa Omar pyysi saada yhteyttä terroristeihin Irakissa ja Saudi Arabiassa. Hänen serkkunsa Taher pyysi Omaria silloin tulemaan mukaan hänen web-sivulleen ja antoi hänelle oman käyttäjän-nimensä ja salasanan. He vierailivat kymmenellä web-sivulla kotonaan Rahatissa. He käyttivät eri ohjelmia peittääkseen jälkensä.
Poliisi pidätti myös Taherin isän osallisuudesta vakoiluun, mutta hänet vapautettiin vakuutta vastaan. Poliisi selittää, ettei kysymys ollut leikistä web-sivuilla, vaan vakava toiminta oman maan vahingoittamiseksi. Serkukset eivät poliisin mukaan aidosti kadu tekoaan. (JP)
3. IDF ja poliisi ilmoittivat äskettäin eliminoineensa terroristin Samariassa, joka suunnitteli terrori-iskua Israeliin. IDF:n ilmoituksen mukaan joukot menivät Kfar Dan kylään lähellä Jeninä pidättääkseen Talal Abed-nimisen miehen, joka IDF:n ilmoituksen mukaan kuului Hamasiin. Abed kieltäytyi antautumasta, ja syntyneen tulitaistelun aikana Talal Abed haavoittui ja vietiin israelilaiseen sairaalaan, jossa hän kuoli haavoihinsa.
WND kertoo asiaa koskevassa artikkelissaan, että PA kuulusteli Abedia epäillen hänen yhteyksistään Hamasiin, mutta ettei se saanut todisteita asiasta.
Sen sijaan al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustaja ilmoitti E-maililla WND:n edustajalle näin:
”IDF:n erikoisyksiköt kidnappasivat yhden al-Aksa Marttyyrien johtajista Kfar Danissa. Sionistit kidnappasivat Talal Ziad Abedin, Muhammad Abedin veljen. Me al-Aksa Prikaarissa estämme sionistista miehittäjää vahingoittamasta veljeämme. Me vakuutamme, että vihollisen yritykset pidättää taistelijoitamme eivät voi vahingoittaa tahtoamme ja murtaa motivaatiotamme taistella vihollista vastaan. Me reagoimme jokaista rikosta vastaan ja vastaamme niihin omalla ajallamme ja tavallamme.”
Talal Aded kuoli puolen tunnin kuluttua siitä, kun hänet vietiin sairaalaan. Pian tämän jälkeen Fatahin web-sivulla esitettiin surunvalittelu ”Fatah marttyyrin” kuoleman johdosta.
Abed vietiin hoitoon israelilaiseen sairaalaan, minkä johdosta palestiinalaiset sanovat epäilevänsä, että IDF:n sotilaat teloittivat hänet. (lähde: Ynetnews)
Tämän perusteella näyttää, että ”IDF on paavillisempi kuin paavi itse.” www.worldnetdaily.com
4. USA:N LAIVASTO piti USA:n esikuntapäälliköiden puheenjohtajan amiraali Michael
Mullenin Israelin vierailun aikana 28. kesäkuuta sotaharjoituksen, jossa kokeiltiin Aegis-ohjusten torjuntajärjestelmän luotettavuutta. Testeissä tutkittiin yhteysverkostoa, joka tukee USA:n Aegis-ohjusten torjuntajärjestelmää Lähi Idässä. Harjoitus pidettiin päivä sen jälkeen, kun USA:n merioperaatioitten komentaja amiraali Gary Roughead vieraili Israelissa keskustellen Israelin laivaston komentajan vara-amiraali Eliezer Maromin kanssa.
Yhteysverkoston testiin osallistui Navy Timesin mukaan merihävittäjä USN Benford Persianlahdella sekä merihävittäjä USN Russel Välimerellä.
Amiraali Roughead keskusteli Israelin vierailun aikana USA:n osallisuudesta Iranin mahdolliseen Israelia vastaan tekemään ohjushyökkäykseen, jonka torjunnassa tultaisiin käyttämään USA:n laivaston Aegis-järjestelmää.
Vuonna 2009 USA:lla tulee olemaan 18 risteilijää ja merihävittäjää Persianlahdella, jotka on varustettu Aegis-torjuntajärjestelmällä. Järjestelmä pystyy havaitsemaan ballistiset ohjukset ja tuhoamaan niitä aluksilta ammutuilla SM-3 ohjuksilla. Roughead ennakoi Israelin vierailunsa aikana, että ballististen ohjusten leviäminen tulee yleistymään, ja että niitä tullaan käyttämään uhkausten ja kiristysten aseina.
IRAN JULKISTI eilen TV-kuvia harjoituksista, jossa se ampui 9 keski- ja pitkänmatkan ohjusta osoittaakseen puolustuskykynsä, kuten Iran ilmoitti. Yksi ohjuksista oli Iranin ilmoituksen mukaan uudentyyppinen Shihab-3 ohjus, jolla on 2000 km:n kantomatka tonnin kuormalla. Israelin asiantuntijat epäilevät kuvien perusteella, että väitetty uusi Shihab-3 malli oli entinen ohjus, jonka kantomatka on 1200 km. He uskovat, että uusi malli on vielä kehitteillä eikä ole toimintavalmis. Propaganda on aina ollut oleellinen osa puolustusta.
USA:n presidentti kritisoi Iranin ballististen ohjusten kehittelyä, joihin voidaan sijoittaa myös ydinkärki. USA:n huolta lisännee pelko, että Iran suunnittelee ohjusten käyttämistä EMP:n aiheuttamiseksi asutusten yläpuolella, mihin viittaa se, että Shihab-3 räjäytettiin kauko-ohjauksella. EMP (Elektromagneettinen pulssi) saadaan aikaan räjäyttämällä ydinpommi esim. kaupungin yläpuolella. Tämä lamauttaa kaupungin kaikki sähköä käyttävät laitteet, kuten kommunikaatioverkosto, kulkuneuvot, talojen hissit ja kylmä- ja lämmityslaitteet jne. Toisaalta EMP pystytään aiheuttamaan räjäyttämällä vaikka ”likainen” atomipommi kaupungin yläpuolella. Pommin kuljettamiseen riittää pienestä aluksesta ammuttu Scud-ohjus. (JP)
5. EU:N SUUNNITELLESSA kovennettuja sanktioita Irania vastaan monet Euroopan maat kuitenkin jatkavat edullista kaupankäyntiään Iranin kanssa. JP:n C Ben-Davidin kirjoittaman artikkelin mukaan Italian maamerkkinä tunnettu autotehdas Fiat aloittaa Fiat Siena auton valmistamisen Iranissa Saveh-kaupungissa. Ben-David hehkuttaa, ettei Siena ole mikä tahansa automerkki, vaan se edustaa suurempaa uhkaa kuin Shihab-3 ohjus. Se tulee olemaan ensimmäinen auto, joita Fiat valmistaa Iranissa 50 vuoteen.
AUTOKULUTUKSEN raportin mukaan Fiat Siena varustetaan ABS jarrujärjestelmällä, kaksois-ilmatyynyllä, ilmanvaihtojärjestelmällä, varkauden hälytysjärjestelmällä, kaksois-ikkunoilla ja peilillä, takaistuimien turvavöillä, tavara- ja bensiinisäiliön kauko-ohjauksella sekä 515 litran tavarasäiliöllä. Ben-David kehuu, että huippuna auton varustuksiin kuuluu kaksois-polttoaine-järjestelmä, joka mahdollistaa joko bensiinin tai CNG-polttoaineen (paineistetun luonnon-kaasun) käytön. Hän muistuttaa, että vaikka Iran on yksi maailman suurimmista öljyntuottaja-maista, maalla on puutteellinen jalostuskapasiteetti, minkä johdosta bensiinin saatavuus maassa on ongelma. Kovempia sanktioita Irania vastaan suunnittelevat aikovat estää Irania saamasta teknologiaa, joka auttaisi raakaöljyn jalostamisessa.
TIETO Fiat Siena auton rakentamisen aloittamisesta syksyllä 2008 Iranissa tuli täytenä yllätyksenä Italian ulkoministeri Franco Frattinin Israelin vierailun yhteydessä. Ulkoministeri Franco varoitti oireellisesti israelilaisia vieraitaan, että ”isku Irania vastaan tulee aiheuttamaan katastrofin alueella”. UNIFIL:n joukkoja Libanonissa johtaa italialainen kenraali ja Italialla on voimakas yksikkö UNIFIL:n joukoissa, joitten tulisi yhdessä Libanonin armeijan kanssa toteuttaa YK:n turvallisuusneuvoston päätös no 1701. Sen mukaan Hizbullah ei saa miehittää uudelleen Libanonissa Litanijoen eteläpuolta eikä viedä sinne aseitaan. Hizbullah kuitenkin uhmaa avoimesti YK:n päätöstä, joten sen gerillajohtajat ajanevat pian bunkkereihinsa Iranissa valmistetuilla Fiat Siena vaunuilla nykyisten mopojen asemesta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- TV-kanava ykkösen mukaan Kadiman johtokomiteassa sovittiin, että puolueen puheenjohtajavaalien voittaja on automaattisesti puolueen pääministeri-ehdokas. Olmert on systemaattisesti vastustanut tätä, mutta suostui siihen eilen illalla. Lieneekö enne Olmertin jäämisestä sivuun? (JP)
- Presidentti Shimon Peresiä varten rakennettiin hotelli 200 m:n päähän Pekingin olympialaisten avajaispaikasta. Tilaisuus alkaa 08.08.08 kello 08.08 illalla, joka sattuu olemaan sapatti-ilta. Peresin hotelli on 200 metrin päässä avajaispaikasta, joten hänen ei tarvitse rikkoa sapattikäskyä tallustellessaan hotellista avajaisiin. Peresin halu pitäytyä Lakiin on mieltä hellyttävää. (JP)
- IDF ampui palestiinalaisen lähellä Sufan terminaalia. Jerusalemissa mies yritti murtaa aukkoa turvamuuriin puskutraktorilla. Mies pääsi pakoon. (Ynet)
- IAI esittelee tänään Eitam vakoilukoneen, joka pystyy vakoilemaan Iranin ilmatilassa. Kone on varustettu erikois-tiedustelulaitteilla. (INN)
- PA:n pääministeri Fayyad valitti Frattinille, että Israel estää PA:n pyrkimyksiä hallita ja pitää järjestystä yllä Juudeassa ja Samariassa. Fayyad mainitsi IDF:n ratsiat Nablusissa sekä terroristin ampumisen Jeninin lähellä. Fayyad väitti, että terroristi oli Hamasin jäsen, vaikka hän oli al-Aksan johtajia. (INN)

Wednesday, July 09, 2008

KESKIVIIKKO 09.07.08
1. ISRAELIN PAHIN vesikriisi johtuu huonosta hoidosta, kerrotaan JP:n asiaa koskevassa E Z Waldoksin kirjoittamassa artikkelissa. Vesihallitus julkisti eilen hätätila-suunnitelman kriisin hoitamiseksi, mutta johtavat alan asiantuntijat syyttävät hallitusta lyhyen taktiikan toimista pitkän tähtäyksen ohjelman toteuttamisen sijasta. JP:n toimittajan haastattelussa asiantuntijat syyttävät perättäisiä hallituksia systemaattisesta maan vesivarojen huonosta hoidosta.
TEL AVIVISSA pitämässään lehdistötilaisuudessa Vesihallituksen johtaja Uri Shani määritteli maan ennen näkemättömän vaikean vesitilanteen.
”Tämä on pahin kriisi siitä lähtien, kun vesitilannetta alettiin rekisteröidä 80 vuotta sitten. Kuten useimmat maat, Israel on riippuvainen sateista, ja sateitten määrä on laskemassa. Joka vuosi sateitten määrä alenee 100 miljoonaa kuutiometriä”, hän selitti. Hän jatkoi, ettei kysymys ole vain Kinneretin vesimäärästä, vaan siitä, että maan pohjavesivarastoissa sekoittuu enenevässä määrin suolapitoista vettä juomaveteen. Hän ennusti, että Kinneretin vedenpinta saavuttaa ”mustan rajan” 214.87 metriä meren pinnan alapuolella joulukuussa, jonka jälkeen järven vettä ei pystytä pumppaamaan putkistoihin.
RANNIKON pohjavesivarastot ovat jo saavuttaneet oman ”mustan rajansa”, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat voineet kärsiä korvaamattomia vahinkoja. Vuoristossa sijaitsevat pohjavesivarat ovat metrin verran alemman ”punaisen rajan” yläpuolella, mutta niiden odotetaan myös saavuttavan ”mustan rajansa” tänä vuonna. Niiden vedenpinnat ovat alempana kuin koskaan, Shani selittää.
HÄN VALITTAA, ettei maan hallitus ole vieläkään käsittänyt koko tilanteen vakavuutta, vaan käsittelee sitä ohimenevänä ilmiönä. Jo kuusi vuotta sitten tehdyn päätöksen mukaan hallitusten tuli rakentaa joka vuosi 400 miljoonaa kuutiometriä merivettä puhdistavan laitoksen, mutta tätä päätöstä hallitukset ovat systemaattisesti vieroksuneet. Israel puhdistaa merivettä nyt 130 miljoonaa kuutiometriä. Vuonna 2009 määrä nousee 230 miljoonaan kuutiometriin. Vuonna 2012 arvioidaan kahden uuden puhdistuslaitoksen lisäävän määrän kahdella sadalla kuutiometrillä. Vesihallituksen oman suunnitelman mukaan tämä määrä puhdistettua vettä oli saavutettava 2004. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että rannikolle rakennettavat meriveden puhdistuslaitokset tarvitsevat suuren määrän energiaa, eikä laitosten ilman saastuttamista maapallon lämpenemisen lisääjinä ole tarpeeksi tutkittu. Ensi vuodesta ennustetaan vielä vaikeampaa, ellei saada ennätyssateita. Yhtenä mahdollisuutena ehdotetaan veden pumppaamista varastoista, joiden käyttö oli tarkoitus aloittaa vasta 2010.
VEDENKÄYTÖN rajoittamistoimet varsinkin yksityistalouksille on annettu, mutta niiden opetteleminen rutiiniksi vienee aikaa.
VOI VAIN aavistella, miten tilanne muuttuu, jos Israelin pohjavesivarastojen valvonta siirtyy PA:n käsiin, ja jos Kinneretin laskujoet Golanin ylängöllä vastaavasti Syyrian hallituksen valvontaan. Tämä on riski, jota tuskin on edes tarpeeksi harkittu hallituksen piirissä.(JP)
2. JP KERTOO Calev Ben-Davidin kirjoittamassa artikkelissa toisesta suunnitelmasta Israelin vesitilanteen helpottamiseksi otsikolla: ”Ovatko rauhan(utopistinen)haavekuva vetäytymässä Kinneretin vesirajan mukana?” (Utopistinen haavekuva = pipedream) Artikkelissa kerrotaan, että Boaz Wachtelilla on haave – ehkä utopistinen (pipedream) – jonka aika hänen mielestään on tullut.
WACHTEL on yksityisyrittäjä, joka on erikoistunut vedenkäyttöongelmiin. Hän on useamman vuoden ajan pyrkinyt saamaan tukea ideoimalleen keinotekoiselle vesikanaalille, joka alkaisi Turkista, jossa on runsaasti vettä, kulkisi Syyrian alueen kautta, ja laajenisi avoimeksi ja syväksi avoimeksi kanaaliksi nykyistä Israelin ja Syyrian välistä rajaa seuraten, ja juoksisi Golania pitkin alas Kinneretiin hydroturbiinilaitoksen kautta, joka toimittaisi vettä ja sähköä ja turvallisuutta samalla kertaa.
BEN-DAVID vakuuttaa, että Wachtel on järkevä ja jalat maassa pitävä henkilö, jolla on takanaan diplomaattinen ura ulkoministeriön palveluksessa. Hän on esitellyt suunnitelmaansa EU:n parlamentaarikoille Brysselissä. Ainoa kysymysmerkki hänen kohdallaan voi Ben-Davidin mukaan olla hänen puheenjohtajuutensa paikallisessa ”Vihreä Lehti”-puolueessa (Alei Yarok), joka haluaa kannabiksen laillistamista, mutta kuten Ben David toteaa, ”kukapa Israelin poliitikoista ei olisi syyllistynyt tupakoimiseen kielletyllä alueella”. Ben-David ei myöskään täysin hyväksy Wachtelin arviota, että rauha Syyrian kanssa ja sen säilyttäminen lähinaapureitten kanssa on hyvin vaikea ilman uusia vesilähteitä.
ISRAEL on pitkään neuvotellut veden kuljettamiseksi Turkista joko suurilla kaasunkuljetuksiin suunnitelluilla tankkereilla pallonmuotoisine säiliöineen, tai putkea pitkin meren pohjan kautta, joka voitaisiin laskea mereen samaan aikaan kuin suunniteltu öljyjohto Kaspianmeren maista Turkin kautta Ashkeloniin ja sieltä Eilatiin, jossa osa vedestä ja öljystä voitaisiin lastata merialuksiin Kauko Idän tarpeita varten, osa käyttää Eilatin ja Jordanian tarpeisiin. (JP)
3. IDF varautuu tilanteeseen jossa Hamas voisi yrittää kaapata vallan Juudeassa ja Samariassa kuten se teki Gazassa. Tämä lienee ennakointia Bushin haaveen toteuttamiseksi ”kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain rauhassa ja turvallisina”, onhan jo puolet vuoden ajasta kulunut, jonka kuluessa Bush uskoi haaveensa toteutuvan, ainakin kahdesta valtiosta, mutta vakuuksia rauhallisuudesta ja turvallisuudesta ei kukaan pystyne antamaan. USA tosin kouluttaa ja aseistaa kovalla kiireellä palestiinalaisia ”poliisijoukkoja” Jordaniassa ja jatkaa heille erikoiskoulutusta Jerikossa, mutta on epätietoista, kenelle nämä joukot lopulta tulevat olemaan uskollisia ja miten kuuliaisesti he seuraavat johtajiensa ohjeita. Panin tuon ”poliisijoukot” lainausmerkkeihin, sillä PA:n johtajat kutsuvat itse niitä ”sotilasosastoiksi”. PA haluaa rakentaa armeijan, eihän kukaan usko itsenäisen valtion pysyvyyteen ilman omaa armeijaa, ei ainakaan Lähi Idässä, jossa ”aseeton mies on alaston”.
IDF ON JATKANUT Hamasin aktiivijäsenten pidätyksiä Juudeassa ja Samariassa vähentääkseen niiden aiheuttamaa potentiaalista uhkaa potentiaalista Palestiinan valtiota vastaan. On pelättävissä – ainakin IDF:n johto näyttää ajattelevan niin – että PA:n poliisi-armeijalta puuttuu sekä motivaatio että henkinen kestokyky ja päämäärä antautua tarpeettomiin taisteluihin ”veljien” kanssa, jossa voi haavoittua tai peräti menettää henkensä. Siksi PA:n Fatah-johtoiset joukot Gazassa olivat vain suupala Hamasin hyvin motivoituneille ja päämäärätietoisille joukoille, vaikka heiltä puuttuikin USA:n antama koulutus. Tosin sitä korvasi Iranissa ja Syyriassa saama koulutus, jota täydennettiin ja jaettiin paikallisella tasolla.
TRAGIKOOMISTA tässä IDF:n innossa ”tukea ja vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa” palestiinalaisten silmissä on se, että palestiinalaiset näkevät tässä Abbasin toimivan yhteistyössä Israelin kanssa, joka PA:n oikeuslaitoksen mukaan on kuolemansynti. Tästä kai johtunee, että PA:n johtavat virkailijat selittävät länsimaisille johtajille, että IDF:n läsnäolo ja toimet Juudeassa ja Samariassa estävät heidän oman poliisinsa tehokkuuden.
IDF on viime päivinä keskittynyt Nablusiin, jossa he ovat tehneet ratsioita Hamasia lähellä oleviin laitoksiin ja jopa sulkivat supermarketin, jolla on yhteyksiä Hamasin kanssa.
AIKAISIN EILEN IDF teki ratsian liikekeskukseen Nablusissa antaen 70 siellä toimivalle liikkeelle käskyn sulkea ovensa elokuun puoleen väliin mennessä. IDF julisti levittämissään ilmoituksissa, että kuka tahansa toimii keskuksessa 15. elokuuta jälkeen katsotaan Hamasin aktiivi-kannattajaksi ja asettaa omaisuutensa vaaralle alttiiksi. Puolustusministeriöstä selitetään, että keskuksessa toimivat liikkeet antoivat osan voitoistaan terrorismin kannattamiseen.
Edellisenä päivänä IDF teki ratsian tyttökouluun Nablusissa, terveyskeskukseen ja kahteen Hamasia tukevaan hyväntekeväisyysjärjestöön.
TOUKOKUUSSA IDF ja Shin Bet pidätti solun jäsenet, jotka suunnittelivat kemiallisia terrori-iskuja Israeliin. Solu valmisti myös pommivöitä terroristeille. Solun neljä 20-vuotiasta jäsentä olivat perustaneet laboratorion erääseen asuntoon Nablusissa, jossa he olivat kokeilleet eri kemikaaleja, joita voitaisiin käyttää pommeissa, kuten sulfaattia ja salpietarihappoa (nitric acid). (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat surmasivat egyptiläisen upseerin, joka oli tullut ryhmänsä kanssa Israelin puolelle Siinailta ajaessaan takaa rajan ylittäjiä. (JP)
- Olmert selitti Italian ulkoministeri Farnco Frattinille, että Israel on valmis keskustelemaan Libanonin kanssa suoraan rajakysymyksistä, mihin presidentti Michel Suleimanin uusi hallinto voi antaa tilaisuuden. Frattini lupasi, että Italia pyrkii tehostamaan UNIFIL:n joukkojen valvontaa Libanonin eteläosassa.(JP)
- EU:n johto ei ole täysin tyytyväinen Iranin antamaan viimeiseen kirjeeseen, jossa se selvittää ydinvoimaohjelmaansa ja kantaansa länsivaltojen vaatimuksiin. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana sanoi keskustelleensa pitkää puhelimessa Iranin ydinneuvottelijan Saeed Jalilin kanssa perjantaina. Solana luonnehti keskusteluja ”periaatteessa rakentaviksi”, mikä diplomatian kielessä ei tarkoita kovin positiivista. Iranin presidentti kertoi Kuala Lumpurissa, että jokaisella maalla tulee olla oikeus kehittää ydinteollisuuttaan sitä päivää varten, jolloin öljy ja kaasu loppuu, etteivät muutamat ydinvallat voi monopoliasemassa myydä energiaa ylihinnalla. (JP)
- Israelin turvallisuuskabinetti kokoontuu tänään keskustelemaan maan tilanteesta. Israel katsoo, että YK:n päätöslauselma 1701 on täysin epä-onnistunut, koska Syyria aseistaa Hizbullahia ilman rajoitteita. (JP)
- Arabityöntekijät ovat nostaneet kanteen entisiä israelilaisia työnantajiaan vastaan Gazan Gush Katifissa siksi, että ”he sanoivat heidät irti väärin perustein”. He vaativat korvauksia ja muita kompensaatioita. (INN)
- Iran koelaukaisi 9 keski- ja pitkänmatkan ohjusta eilen. Yksi niistä - Shihab-3 yltää kaikkialle Israeliin. Jännitys on edelleen korkealla Iranin suhteen.(Ynet)

Tuesday, July 08, 2008

TIISTAI 08.07.08
1. GALILEAN VAPAUTUSPRIKAATIT, Galilee Liberation Brigates GLB, ilmoittaa
johtajansa suulla lontoolaisen arabilehden Al-Quds Al-Arabi haastattelussa olevansa vastuussa Jerusalemissa tehtyyn traktorihyökkäykseen. Sen lisäksi kolmannen osapuolen kautta tehdyssä E-mail haastattelussa ryhmän johtaja sanoo sen tehneen useita muitakin terrorihyökkäyksiä.
Heinäkuussa 2003 ryhmä kaappasi ja murhasi IDF:n sotilaan Oleg Shaichatin ja elokuussa 2007 Michael Ronkinin. GLB-järjestö väittää olleensa Mercaz Harav-yeshivaan tehdyn massamurhan takana, jossa terroristi murhasi 8 aseetonta opiskelijaa. Se väittää osallistuneensa Jerusalemin vanhassa kaupungissa tehtyyn terrori-iskuun 2007, ja että iskussa surmansa saanut terroristi oli sama, joka murhasi Michael Ronkinin.
Al-Quds Al-Arabi lehden haastattelussa GLB-järjestön nimeltä mainitsematon johtaja vihjaa, että se pitää panttivankinaan elokuussa 2003 Tiberiassa kadonnutta Dana Bennettiä, 17. Järjestön johtaja väittää, ettei IDF ole suostunut keskusteluihin panttivangin vapauttamiseksi, joita ryhmä ehdotti jo 2005. Tämä siksi, että IDF ei halua tunnustaa tällaisen järjestön olemassa oloa välttääkseen sen aiheuttaman epämukavuuden.
GLB-järjestön johtaja kertoo, että sen lunnasvaatimuksiin kuuluu kuuden Israelin arabin vapauttaminen, jotka tuomittiin osallisuudesta terrorismiin. Hän kertoo myös, että järjestö julkistaa videon, jossa naissotilas Dana Bennett puhuu ”sionismin kansalle ja johtajille”.
GLB-johtaja kertoo, että järjestö perustettiin 2002 ja että sen edustajia on kaikkialla Israelissa. Hän sanoi ”järjestön tarkoituksena olevan jahdata sionisteja missä ikinä heitä tavataan”. Vastauksena kysymykseen, aikooko järjestö osallistua Hizbullah-komentajan Imaad Mughniyehin teloituksen kostotoimiin, johtaja ilmoitti järjestön valmistelevan sionismin sydämessä ja laajemmallakin alueella ”iskuja, joita sionistit eivät ole ennen nähneet ja jotka yllättävät koko aluetta”. Hän kehotti Israelin arabeja hylkäämään kaikki poliittiset sopimukset Israelin kanssa oikeuksiensa saamiseksi, luopumaan Knessetin jäsenyydestä sekä osallistumaan taisteluun Palestiinan vapauttamiseksi. (INN)
2. ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja Ofer Dekel allekirjoitti eilen sopimuksen Hizbullahin kanssa vankien vaihtamisesta Saksassa YK:n asettaman välittäjän Gerhard Konradin todistaessa. Hizbullah ilmoitti allekirjoittaneensa sopimuksen ennen sitä.
Sopimuksen mukaisesti IDF aloitti viikon alussa Israelissa haudattujen 190 libanonilaisen ja palestiinalaisen jäänteiden asettamisen arkkuihin, joissa ne siirretään Libanonin rajalle. Sieltä Punaisen Ristin edustajat kuljettavat ne Libanonin puolelle.
Saksalainen välittäjä Konrad oli saanut Hizbullahin toimittaman dokumentin, jossa kerrotaan Libanonissa kadonneen IAF:n navigoijan Ron Aradin kohtalosta, jonka kone sai moottorivian 1986 Libanonin yläpuolella ja pakotti miehistön turvautumaan laskuvarjoihin. Ron Arad joutui Hizbullahin käsiin ja hänen myöhempi kohtalonsa on tuntematon. Konrad ilmoitti, että hänen saamansa ilmoitus Ron Aradista on epätäydellinen ja että hän vaatii siihen useita selvennyksiä. Tämän pelätään voivan viivyttää operaatiota.
Pääministerin kansliasta kerrotaan, että operaation valmistelut ovat täydessä käynnissä, mutta ettei niistä kerrota julkisuuteen. Israelin hallitus käsittelee sopimusta istunnossaan sitten, kun se on saanut Ron Aradia koskevat dokumentit. (INN)
3. GAZAN TERMINAALIT avattiin tänään puolustusministeri Ehud Barakin määräyksestä huolimatta siitä, että raketteja on ammuttu ja kibbutsi Nahal Ozin työntekijöitä tulitettiin sunnuntaina pelloilla lähellä Gazan turva-aitaa. Barakin muuttuneeseen mieleen vaikutti Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin suora pyyntö, joka on huolissaan Golad Shalitia koskevien keskustelujen keskeytymisestä Hamasin vaatimuksesta. Hamas pitää Gazasta Israeliin johtavien terminaalien pitämistä avoinna ehtona keskustelujen jatkumiselle. Egyptin huoleen voi vaikuttaa myös Mahmoud Abbasin eiliset keskustelut Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak pitää Assadia kilpailijanaan palestiinalaisten suosiona hankkimisessa.
Gazan terminaalit ovat auki määrättyjen tuntien ajan, ei koko päivää.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Farhoum syytti Israelia tulitaukosopimuksen rikkomisesta, minkä Israelin edustajat kiivaasti kieltävät todeten, että sopimuksen mukaan Hamas on vastuussa tulitauon pitämisestä, jota terroristit ovat rikkoneet toistuvasti. (Ynetnews)
4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi ranskalaiselle Le Figaro lehdelle, että suoria keskusteluja Israelin pääministerin kanssa voidaan käydä vasta USA:n presidentti Bushin seuraajan aikana. Hän kertoi, ettei hän usko USA:n nykyisen hallituksen kykenevän solmimaan rauhaa Israelin ja Syyrian välille.
TURKIN viranomaiset, jotka ovat toimineet välittäjinä Israelin ja Syyrian epäsuorissa neuvotteluissa, kiirehtivät Syyriaa aloittamaan suorat keskustelut, koska nykyiset epäsuorat keskustelut eivät pysty etenemään. He katsovat, ettei niitä kannata jatkaa.
Sekä Israelin että Turkin viranomaiset vahvistavat, että he halusivat suoria keskusteluja Syyrian kanssa alusta lähtien, mutta Syyria kieltäytyi.
Israelin viranomaiset olettavat, että Turkin kiireeseen suorien keskustelujen aloittamiseksi vaikuttaa se, että Ranska on tulossa mukaan kuvioihin, mikä heikontaa Turkin pyrkimyksiä saada johtava asema Lähi Idän kysymyksissä. Sekä Assad että pääministeri Ehud Olmert osallistuvat Välimerenmaiden konferenssiin Pariisissa ensi maanantaina, mutta heidän tapaamistaan sen aikana ei ole järjestetty.
Epäsuoria keskusteluja Israelin ja Syyrian välillä on käyty kolmeen kertaan Ankarassa Turkin välityksellä. Delegaatiot ovat asuneet samassa hotellissa, mutta viestit osapuolten välillä on hoidettu turkkilaisten lähettien avulla. (Haaretz)
5. KINNERETIN vedenpinta on nyt 213 metriä meren pinnan alapuolella, mikä on alhaisin viiteen vuoteen ja joka edustaa alempaa punaista hälytysrajaa. Ylin hälytysraja on 208.9 m. Kun vedenpinta saavuttaa tämän korkeuden, Deganya Dam padot avataan ja järven vettä päästetään Jordanjokeen tulvien estämiseksi Tiberiassa. Jos vedenpinta alenee alempaan hälytysrajaan, järvestä otettavan veden mukana tulee epäpuhtauksia ja pumppaus järvestä lopetetaan. Jos vedenpinta alenee 214.4 metriin merenpinnan alapuolelle, järven puppuaseman johdot jäävät vedenpinnan yläpuolelle eikä järvestä siten voida pumpata vettä maan kansalliseen vedenjohtokanaaliin. Tämä on ns. musta hälytysraja.
Viranomaiset pelkäävät, että musta hälytysraja saavutetaan kesän aikana, minkä johdosta korjaamatonta vahinkoa on aiheutettu Kinneretin järvelle. Pelkkä veden haihtuminen alentaa vedenpintaa sentin vuorokaudessa, mitä kuiva ja kuuma ilma nopeuttaa.
Tällä hetkellä näyttää ilmeiseltä, että veden pumppaus Kinneretistä on keskeytettävä.
Toinen huoli vedenhuollosta vastaavilla viranomaisilla on pohjavesivarastojen ehtyminen, mikä aiheuttaa juomaveden suolapitoisuuden lisääntymisen.
Viranomaiset ovat antaneet veden säännöstelyä koskevia määräyksiä, joitten mukaan myös yksityispuutarhojen kastelua rajoitetaan ja sallitaan vain yön aikaan. Likaisia astioita kehotetaan saippuamaan kerralla suurempi määrä ja huuhtelemaan ne vedellä yhdessä. Suihkussa käyntiaikaa kehotetaan lyhentämään sekä hankkimaan vesihanoihin veden virtaamista sääteleviä laitteita.
Näillä toimenpiteillä uskotaan säästettävän lähes yhtä paljon kuin mitä yksi vedenpuhdistuslaitos tuottaa. (JP)
6. GABRIELIN ILMESTYS on nimeltään 120 sen korkuinen paksu kivilaatta, joka löydettiin alun perin Jordaniasta, mutta jonka antiikkiesineitten keräilijä David Jeselsohn osti antiikkikauppiaalta kymmenkunta vuotta sitten ja vei laatan mukanaan Eurooppaan.
Hän kertoo, ettei hän ymmärtänyt laatalla olevan mitään erikoista merkitystä, kunnes hän antoi sen Tel Avivin yliopiston tutkijan käsiin Ada Yardenille, joka on erikoistunut heprealaisiin kirjoituksiin. Yarden ilmoitti, että ”Jeselsohn on löytänyt uuden Kuolleenmeren kirjakäärön kiveen kirjoitettuna”.
Kiveen on musteella kirjoitettu 87 riviä heprealaista tekstiä. Teksti on osin tärkeimmissä kohdissa turmeltunut, mikä aiheuttaa tutkijoitten väittelyä, mitä tekstissä yritettiin kertoa.
Kalifornian yliopiston Talmudin professori Berkeleyssä Daniel Boyarin kertoi the International Herald Tribunelle, että ”jotkut kristityt tulevat kokemaan tekstin shokeeraavaksi – kilpailijaksi ainutlaatuiselle teologialleen – kun taas jotkut kokevat sen lohduttavaksi todetessaan sen olevan oleellisen osan juutalaisuutta”.
RIVEILLÄ 19-21 kerrotaan käännöksen mukaan: ”Kolmessa päivässä tulet tietämään, että paha tullaan voittamaan oikeudella.”
Rivi 80 alkaa sanoilla :”Kolmessa päivässä sinä tulet elämään, minä, Gabriel, käsken sinua.” Heprealaisessa tekstissä sanotaan: ”L´shloshet yamin , tarkoittaen kolmessa päivässä, mutta sen jälkeen teksti on vaikeasti luettava. Israel Knohl Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta sanoo, että seuraava sana on ”live”, elää. Knohl olettaa, että teksti kirjoitettiin ennen Jeesuksen kutsumustehtävää, ja että siinä tarkoitettu henkilö olisi ollut Flavius Josefuksen juutalaisten historiateoksessaan mainitsema messiasehdokas Simon, jonka roomalaiset surmasivat. Knohlin tulkintaa kuitenkin epäillään. Yksi epäilijä on Israelin akatemian presidentti ja Heprealaisen ja aramean kielen emeritusprofessori, jonka mielestä Knohlin tulkinta kaipaa lisätutkimuksia. http://worldnedaily.com/index.php?fa=pageId=68924
7. UUTISOTSIKOITA
- Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän koe oli täydellinen menestys. (JP)
- Venezuela avustaa raporttien mukaan Hizbullahia. (Ynet)
- Iranissa kuolemaan tuomittu ”israelilainen vakooja” on kertonut kuulustelijoilleen Mossadin käyttämistä metodeista. (Ynet)
- Iranin armeija pitää taas yhdet sotaharjoitukset. (Ynet)
- Räjähdys Hamasin leirillä Gazan eteläosassa surmasi kaksi ihmistä. Se oli luultavasti ”työtapaturma”. (Ynet)
- Iran sanoo, että Tel Aviv on sen ensimmäinen kohde hyökkääjää vastaan.
- Poliisi kuulustelee Olmertia perjantaina korruptiosta epäiltynä. (Ynet)

Monday, July 07, 2008

MAANANTAI 07.07.08
1. ISRAEL puhuu rauhasta, mutta sen toimet käytännössä ovat sodan toimia, sanoo Mahmoud Abbasin virastopäällikkö Rafik Husseini. Hän haluaa ilmaista tällä PA:n johdon turhautumisen ”rauhankeskustelujen” hitaaseen etenemiseen. Hän kuitenkin vakuuttaa kiireesti, että Abbas haluaa jatkaa keskusteluja peläten, että ilman niitä israelilaiset tekevät hänelle saman minkä Jasser Arafatille. ”He syyttäisivät häntä terrorismista”, hän selittää. Elämänsä loppuvuosina Arafat ei uskaltanut liikahtaa Mukatan hallintokeskuksen ulkopuolelle peläten, että IDF pidättää hänet.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkusti eilen Damaskokseen, jossa hän keskusteli presidentti Bashar Assadin kanssa pyrkien saamaan Syyrian tuen yritykselleen eheyttää Hamasin ja Fatahin välille kehittynyt juopa, joka on ilmeinen este rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n välillä. Abbas ei kuitenkaan tavannut Hamasin ulkomaan-asioitten johtajaa Khaled Mashaalia ”USA:n ja Israelin vaatimuksesta”.
ABBAS ESITTI pessimisminsä rauhansopimuksen solmimisesta kuluvan vuoden aikana. ”Israelilaiset eivät ole vakavissaan rauhan asiasta, ja he vain hukkaavat aikaamme. Eivät myöskään amerikkalaiset auta asiaa, koska he eivät painosta Israelia lopettamaan setlementtien rakentamista,” hän selitti medialle. Abbas kiirehtii yhteyden rakentamista Fatahin ja Hamasin kesken siksi, että hän uskoo Israelin käyttävän pesäeroa hyväkseen eikä suostuvan maa-alueiden luovuttamiseen palestiinalaisille. Toisaalta Olmert vakuutti jo kauan sitten, että hän lopettaa kaikki keskustelut PA:n kanssa, jos se aloittaa yhteydet Hamasin kanssa. Hamasin edustaja ja kansanedustaja Salah Bardaweel syytti Abbasia, että tämä taipui USA:n hallituksen ja Ricen vaatimukseen olla tapaamatta Mashaalia Damaskoksessa.
UUTISLÄHTEITTEN mukaan Egypti on pahoittanut mielensä Abbasin halusta etsiä Syyrian apua yhteyden rakentamiseksi palestiinalaisryhmien välillä, koska Egyptin johto on pitänyt asiaa yksityisoikeutenaan. Tällä voi olla vaikutusta Gilad Shalitia koskeviin neuvotteluihin. JP
2. PALESTIINAN johto on selvästi ilmoittanut kannattavansa senaattori Barak Hussein Obaman valintaa USA:n presidentiksi. He uskovat että Obama aloittaa välittömästi vannottuaan virkavalansa ”Palestiinan valtion synnytystoimet”, eikä kuten nykyinen presidentti George Bush, joka aloitti ne vasta virkakautensa loppuvuosina. Toisaalta israelilaisten suhtautuminen Obaman valintaan on odottava mutta epäluuloinen. Vaikka Obama on useassa yhteydessä vakuuttanut tukevansa Israelia ja sen taistelua olemassa olostaan Lähi Idän vihamielisessä ympäristössä, Obaman tapa laimentaa aiemmat lupauksensa tai jopa kieltää ne, aiheuttaa juutalaisissa pahoja aavistuksia. Lisäksi sitä tukevat Obaman yhteydet palestiinalaisiin intellektuelleihin USA:ssa, joista Columbian yliopiston professori Rashid Khalidi on kuvaava esimerkki. Hän valittaa, että PA tyytyy vain Länsirantaan ja Gazaan.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=68973
OBAMAN vakuutusta kristillisestä uskostaan epäillään myös, mistä esimerkkinä on hänen hartaan läheinen yhteytensä Opra Winfield TV-juontajaan, joka on avoimesti New Age liikkeen aktiivikannattaja ja sen aatteiden levittäjä osallistuen sen järjestämiin konferensseihin.
AMERIKAN hindut olivat saaneet tietää, että Obama pitää mukanaan pientä hindujen apinajumalaa esittävää talismania. Tämä sai heidät lahjoittamaan Obamalle 60 sm korkean apinajumalan patsaan. (JP)
3. CHENEYN JA GATESIN leirit pitävät Israelia pelinappulanaan Lähi Idän kokonaispelissä, arvioivat Israelin diplomaattiset ja puolustusviranomaiset JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäilivät H Keinon, Y Katz ja E Lefkovits. Heidän mukaansa viime päivien tietovuodot Washingtonista Israelin hyökkäysaikeista Irania vastaan ja mitä tämä vaikuttaisi USA:n toimiin, on merkki syvästä erimielisyydestä Bushin hallituksen sisällä.
SOTAISTA kantaa edustaa varapresidentti Dick Cheney, kun rauhanomaista ”kyyhkys”- kantaa edustaa puolustusministeri Robert Gates. Edustamansa kannan edistämiseksi he käyttävät hyväkseen Israelia, joko uhaten tai tyynnytellen Israelin hyökkäysaikeilla.
KIRJOITTAJAT ottavat esimerkiksi amiraali Mullenin äskeisen Israelin vierailun, jonka yhteydessä Mullen sanoi Israelin hyökkäyksen Iraniin vahingoittavan USA:n etuja. He katsovat, ettei lausunnon tarkoituksena ollut vain hillitä Israelin hyökkäyshaluja vaan sillä sidottiin USA:n sotaa tukevien kädet. Artikkelissa todetaan, ettei Israel voisi iskeä koneillaan Iraniin ilman USA:n suostumusta, sillä suorin reitti Israelista Iraniin kulkee Irakin ilmatilan kautta, jota USA valvoo. Siten Israel tarvitsee USA:n apua sekä operaation aikana että sen jälkeen. ”Me tarvitsisimme heidän apuaan iskun suorittamiseksi, ja jälkeenpäin meidän tulisi käsitellä Hizbullahin ja Syyrian mahdolliset hyökkäykset diplomaattisten seurausten ohella. Maailma tuskin taputtaisi käsiään hyväksyvästi, jos raakaöljyn hinta nousisi sen seurauksena kanteen sataan USD nykyisen 140 asemesta”, virkailija selittää. Hän sanoo hämmentyneensä Mullenin viittauksesta USA:n kolmanteen rintamaan IAF:n iskun seurauksena.
USA:N kansallisen turvallisuuden analyytikko A H Cordesman analysoi, että USA:lla on suunnitelmia kaikkia esille tulevia tilanteita varten, siis myös mahdollisia iskuja varten Iraniin, mutta ettei niiden toteuttaminen ole ohjelmassa. Hän olettaa, että Iranin tilanteen käsittely tulee siirtymään seuraavan USA:n presidentin hoidettavaksi. Hän viittaa siihen, että tämä on myös Bushin, Ricen ja Mullenin kanta, mutta tunnustaa, että arviointiperusteet voivat muuttua.
TÄMÄ ANALYYSI asettaa Israelin päättäjät entistäkin vaikeamman kysymyksen eteen. Israel katsoo, ettei aikaa ole hukattavissa, eikä seuraavan presidentin henkilöllisyydestä tiedä kukaan. Toisaalta Israelin nykyinen hallitus tuskin kykenee aloittamaan niin vaativan ja lopputulokseltaan arvaamattoman operaation kuin mitä isku Iraniin olisi. (JP)
4. ISRAEL ON ALOITTANUT Hizbullahin kanssa neuvotellun vankienvaihtosopimuksen toteuttamisen valmistelut kaivamalla esiin kauan sitten haudattuja ruumiita. IDF:n pohjoisen lohkon OC komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot määräsi Safedin lähellä sijaitsevan hautausmaan, jonne vihollissotilaitten ruumiita on haudatta, kielletyksi sotilaalliseksi alueeksi sunnuntaista lähtien. Ruumiit tunnistetaan ennen ehkä tällä viikolla tapahtuvaa vaihtoa.
Hautausmaahan on haudattu kymmenien libanonilaisten ja palestiinalaisten gerillojen ruumiita. Ne on tarkoitus palauttaa Libanoniin. Israelin hallitus hyväksyi vaihtosopimuksen sunnuntain istunnossaan.
SOPIMUKSEN MUKAAN Eldad Regevin ja Ehud Goldwasser, joiden oletetaan kuolleen vankeudessa, vaihdetaan useisiin Hizbullahin terroristeihin, palestiinalaisiin vankeihin, joiden lukumäärää ei ole ilmoitettu, sekä kurdi-terroristiin Samir Kuntar. Palestiinan uutistoimisto Maan kertoi sunnuntaina, että vaihto alkaa torstaina. Israelissa uskotaan, että operaatio kestää pari viikkoa. Maan-uutistoimiston mukaan Kuntar ja kolme muuta vankia vapautetaan torstaina Regeviä ja Goldwasseria vastaan. Maan uutistoimiston mukaan palestiinalaisen naisterroristin Dalal Mughrabin ruumiin luovuttaminen PA:lle on osa sopimusta. PA suunnittelee luovutustilaisuudesta vaikuttavaa kansallista tapahtumaa. (JP)
5. ISRAELISSA yleinen mielipide on noussut vankienvaihtosopimuksia vastaan, joissa
eläviä terroristeja ja muita vankeja vaihdetaan ruumiita vastaan. Puolustusministeriö asetti toimikunnan kehittämään uudet kriteerit, joitten mukaan vaihtosopimuksia tulevaisuudessa tulee solmia. Puolustusministeri Ehud Barak nimitti toimikunnan jäseneksi Tel Avivin yliopiston professorin Asa Kasherin, joka laati IDF:n kontaktikoodin vuonna 1992.
HÄN KERTOO, että on korkea aika laatia säännöt, koodit, joitten mukaan keskusteluja vankien ja kaatuneitten tai muuten kuolleitten ruumiiden vaihtamisesta käydään. Hän katsoo, että mielettömien sopimusten välttämiseksi ei ole mielekästä aloittaa keskustelut jokaisessa tapauksessa nollapisteestä terroristien kanssa, koska se vain lisää niiden motivaatioita kaapata lisää panttivankeja, kuten Wino-komitean raportissa tammikuussa todettiin. Siksi on tärkeää käydä perusteelliset keskustelut ennen niitä ja laatia selkeät periaatteet, joiden mukaan toimitaan.
KASHER OLETTAA, että julkinen ja pitkittynyt keskustelu Regevin ja Goldwasserin vapauttamisen yhteydessä on vahingoittanut neuvottelijoitten asemaa ja nostanut maksettavaa hintaa. Kasher arvioi, että ensimmäiseksi hallituksen tulee tunnustaa velvollisuutensa sekä siviileistä että sotilaista, jotka ovat joutuneet vihollisen käsiin.
Toiseksi IDF:n tulee tehdä kaikkensa heidän tuomiseksi kotiin, elävinä tai kuolleina.
Kolmanneksi Kasher arvioi, että hallituksen tulee tehdä selvä ero elävän ja kuolleen välillä keskusteluissa heidän palauttamisekseen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupunki antaa rakennuslupia Sur Bahirin lähiön arabialueille huolimatta äskeisestä terrori-iskusta, jonka suorittaja tuli tästä lähiöstä. Kaupungilla on kaikkiaan 10 000 asuntoyksikön rakennussuunnitelma Jerusalemin arabiosiin. JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak antoi käskyn IDF:lle valmistautua terroristin vanhempien talon hajottamiseen, mutta on muuttanut sen sitten molempien viimeisten terroristien kotitalon sinetöimiseksi. Israelin yleinen mielipide ei välttämättä tue terroristin vanhempien talon hajottamista, jos terroristi asui vanhempiensa kotona. (JP)
- Pääministeri Olmert esitti hallituksen istunnossa huolensa, että Venäjän juutalaiset (FSU) voivat hävitä olemasta sukupolven aikana. Heitä tuli maahan viime vuonna 6.700; vuonna 2001 vastaavasti 34 000. Olmert esitti arvion, että heitä on enää 500 000, joista yksi kymmenestä harjoittaa aktiivisesti juutalaisia tapoja tai osallistuu tilaisuuksiin. Vuosien 1989-2007 välisenä aikana 83 000 maahan tullutta siirtolaista muutti pois. Heistä yli 50 000 asuu nyt entisen NL:n alueilla. (JP)
- Iran on antanut useille siviiliyhtiöille tehtäviä uraanin rikastamiseksi P2 kaasu-sentrifugeilla, jotka ovat huomattavasti nopeampia kuin P1. Niiden rikastama uraani sopii ydinpommin valmistamiseen. (Haaretz) http://www.haaretz.com/hasen/spages/999720.html

Sunday, July 06, 2008

SUNNUNTAI 06.07.08
1. PENTAGON on huolestunut, että Israel voi katsoa välttämättömäksi iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, vaikka sekä USA:n että Israelin tiedustelujärjestöt tunnustavat, ettei niillä ole tarkkaa tietoa laitosten sijainnista, kertoo englantilainen lehti The Sunday Telegraph. USA:n armeijan johtoa huolestuttaa, että Israelin suunnittelemat ilmaiskut voivat epäonnistua eivätkä pysty tuhoamaan kohteitaan.
PENTAGONIN arvio IAF:n kyvystä iskeä onnistuneesti Iraniin perustuu USA:n yleisesikunta-päälliköitten puheenjohtajan Michael Mullenin äskeiseen Israelin vierailuun, jonka aikana hän keskusteli asiasta IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Amerikkalaiset tunnustavat, että Israelilla on luotettavammat tiedustelutiedot Iranista kuin heillä, joitten Iranissa toimivat asiamiehet paljastettiin lähes tyystin ja tehtiin vaarattomiksi 1993. Siitä huolimatta amerikkalaisille jäi tuntu, että myös Israelin tiedoissa on suuria aukkoja.
ISRAEL katsoo, että sen on toimittava lähitulevaisuudessa ja viimeistään seuraavan vuoden kuluessa, koska kansainvälinen yhteisö ei näytä toimivan tarpeeksi tehokkaasti. (Ynetnews)
2. ENTINEN ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel kertoo, että Syyria on valmis katkaisemaan suhteensa Iranin kanssa, jos USA lupaa sille taloudellista ja sotilaallista tukea. Liel on ollut avainasemassa etsittäessä diplomaattisuhteita Syyrian johdon kanssa. Uutisen asiasta julkisti englantilainen lehti The Sunday Telegraph.
LEHDEN julkistaman uutisen mukaan Syyrian presidentti Bashar Assad on alkanut tosissaan harkita suhteiden lämmittämistä länsivaltojen kanssa, mikä samalla radikaalisti vähentäisi Iranin vaikutusvaltaa alueella. Assad vaatii kuitenkin Golanin ylängön lisäksi takeita siitä, että se voi luottaa länsivaltojen ja ennen kaikkea USA:n taloudelliseen ja sotilaallisen apuun. Lehden mukaan tämä ei kuitenkaan voine toteutua USA:n nykyisen presidentin aikana.
Assad ja Olmert osallistuvat ensi viikolla pidettäviin Välimerenmaiden konferenssiin Pariisissa, mutta heidän tapaamistaan ei ole suunniteltu. Syyrian ulkoministeri Walid Moallem sanoo, että johtajien tapaaminen on enneaikaista.
LONTOOSSA ilmestyvän arabilehden al-Sharg al-Awsat mukaan Syyrian ja Israelin delegaatiot pitivät kolmannen epäsuoran keskustelutilaisuuden Turkissa viime viikolla. Israelin delegaation edustaja kertoi lehden edustajalle, että keskustelut sujuivat vakavassa ja positiivisessa ilmapiirissä. Keskustelujen aiheina olivat Golanin ylänkö, Syyrian suhteet Iranin kanssa, sekä Hizbullahia ja Hamasia koskevat asiat. Israelissa Golanin luovuttaminen tulee olemaan vaikea henkisesti ja tunnepitoisesti, ja se vaatii kansanäänestystä. (Ynetnews)
3. SYYRIA ESITTI syytöksiä Israelin harjoittamista paikallisten asukkaitten sortotoimista Golanin ylängöllä YK:n tosiasioita etsivälle komitealle, jonka jäsenet ovat Senegalin, Sri Lankan ja Malesian YK:n lähettiläät. Syyrian esittäminen syytösten mukaan Israel varastoi ydinjätteitä alueelle; pidättää passit druusi-opiskelijoilta, jotka palaavat opintomatkoilta Iranista; laajentaa ”setlementtejä” alueella ja paikallisia druusi-asukkaita pidetään edelleen vangittuina Israelissa. Israel vapauttanee lähiaikoina Sitan Al-Walin terveydellisistä syistä.
Golanilla asuu n. 20 000 druusia, joista osa suostui ottamaan Israelin kansalaisuuden, osa haluaa jatkaa uskollisuuttaan Syyriaan, jossa asuu heidän sukulaisiaan. Druusien haluttomuuteen hankkia Israelin kansalaisuus vaikuttaa epävarmuus alueen tulevaisuudesta. Jos se luovutetaan Syyrialle, he pelkäävät Syyrian toimia heitä vastaan. He eivät sano tietävänsä mitään väitetyistä ydinjätteiden hautaamisista alueelle ja toteavat, että jos sellaista tapahtuisi, myös alueen 21 000 juutalaisasukasta kärsisivät siitä.
PRESIDENTTI Bashar Assad ja Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy tapaavat toisensa Pariisissa Välimerenmaiden konferenssin aikana 12. heinäkuuta. Ranskan ja Syyrian välit ovat olleet viileät elleivät peräti huurteiset viime päiviin saakka. (Haaretz)
4. ISRAEL UHKAA, että se tulee rikkomaan Egyptin välityksellä solmitun tulitauon Hamasin kanssa, ellei edistystä tapahdu lähiaikoina neuvotteluissa Gilad Shalitin vapauttamiseksi, joita myös käydään Egyptin välityksellä. Israel ei neuvottele suoraan Hamasin kanssa. Gazasta on ammuttu ainakin kuusi Kassam-rakettia Israeliin tulitauon solmimisesta lähtien. Hamas on ilmoittanut, että se pidättää jokaisen, joka rikkoo tulitaukoa, ja asetti tuhatkunta vartijaa Gazan rajan tuntumaan valvomaan sopimuksen noudattamista.
Hamas puolestaan ilmoittaa, että se jäädyttää Gilad Shalitia koskevat keskustelut toistaiseksi.
HAMASIN syytökset perustuvat siihen, ettei Israel ole suostunut sen esittämään vapautettavien vankien listaan, joka muuttuu jatkuvasti. Viimeiseksi Israelin sopimus vankien vaihtamisesta Hizbullahin kanssa antoi Hamasille aiheen nostaa vaatimuksiaan sekä vankien lukumäärään että heidän henkilöllisyyteensä nähden. Keskustelujen keskeyttäminen johtuu Hamasin mukaan siitä, että Israel sulki Gazaan johtavat terminaalit rakettitulen johdosta. (JP)
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tapaa Syyrian presidentin Bashar Assadin tänään Damaskoksessa. Abbasin tarkoituksena on lopettaa Hamasin ja Fatahin välinen kinastelu. Tämä on Abbasin ensimmäinen vierailu Syyriassa sen jälkeen, kun Hamas kaappasi vallan Gazassa, mistä Abbas syytti Syyriaa, koska Hamasin johtaja Khaled Mashaal ja muita Hamasin johtajia toimii Damaskoksessa. PA:n johtajat Ramallahissa eivät usko, että Abbas ja Mashaal tapaisivat toisensa tämän vierailun yhteydessä. Abbasin vaatimuksena suhteiden luomiseksi Hamasin kanssa on se, että Hamas luovuttaa valtansa Gazassa PA:lle, mihin Hamas ei ole valmis. Abbas uskoo, että Syyrian presidentillä on vaikutusvaltaa Hamasin johdon taivuttamiseksi. Abbasin mukana Damaskoksessa on Ahmed Queia, joka johtaa PA:n neuvottelutiimiä ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa. (Haaretz)
6. www.wolrdnetdaily.com (WND) kertoo uutisissaan, että Olmertin hallitus on valmis luovuttamaan naisterroristin Dalal al-Mughrabin ruumiin PA:lle. Tämä palestiinalainen terroristi suunnitteli ja johti maaliskuussa 1978 kymmenen terroristin ryhmän suorittaman iskun Israelin Välimeren hiekkarannalle, missä he murhasivat amerikkalaisen turistin ja sen jälkeen kidnappasivat täynnä ihmisiä olevan bussin. Israelin turvallisuusjoukot ajoivat terroristien kaappaamaa bussia takaa. Terroristit tulittivat bussin ikkunoista ohiajavia henkilöautoja surmaten useita israelilaisia. Bussi saatiin lopulta pysäytettyä, minkä jälkeen syntyneessä tulituksessa kuoli useita ihmisiä. Terroristit räjäyttivät lopulta bussin. Terrori-iskussa kuoli heidän lisäkseen kaikkiaan 36 ihmistä.
WND kertoo, että Dalal al-Mughrabi on ollut yksi palestiinalaisten ylistetyimmistä terroristeista, jonka nimeen on järjestetty lasten kouluja ja poliisin koulutusleirejä, sekä sepitetty lauluja ja runoja hänen kunnioittamisekseen. WND kertoo, että koko PA:n johto on Abbasin käskystä kiinnitetty järjestämään suuria juhlallisuuksia ja tilaisuuksia kaikkialla PA:n alueilla ja Gazassa tämän ”marttyyrin” muistoksi hänen hautaamispäivänään. Hänen ruumiinsa haudataan WND:n tietojen mukaan Betlehemiin, jota kristityt kunnioittavat Vapahtajansa synnyinkaupunkina. PA:n johto kehottaa myös Israelin arabeja osallistumaan juhlintaan.
PA on painattanut tilaisuuksien järjestämisestä julisteen, jonka laati Ahmed Qureian johtama PA:n ”ideologinen ja orgaaninen” osasto. Qureia johtaa PA:n neuvottelutiimiä Israelin kanssa käytävissä ”rauhankeskusteluissa”. Tämä lienee osa Olmertin hallituksen Mahmoud Abbasin aseman vahvistamiseksi tarkoittamia ”hyväntahdon eleitä”. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=68869
7. ITALIAN ULKOMINISTERI Franco Frattini saapuu pikavierailulle Israeliin maanantaina. Hänen ennen vierailua antamassaan haastattelussa Frattini vakuuttaa tuovansa Israelille viestin Italian voimakkaasta tuesta. Hän keskustelee Israelin vierailunsa aikana Ehud Olmertin, Tzipi Livnin, Shimon Peresin sekä PA:n pääministerin Salaam Fayadin kanssa. Hän aikoo ehtiä tapaamaan myös opposition johtajat Binyamin Netanyahun ja Silvan Shalomin sekä vierailla Jad Vashem-museossa.
Frattini painottaa Israelin turvallisuuden merkitystä erityisesti viitaten äskettäiseen terrori-iskuun Jerusalemissa. Hän sanoo, että neuvottelut Iranin kanssa täytyy aloittaa vasta sitten, kun Iran on keskeyttänyt uraanin rikastamisensa. Iranin vastaiset pakotteet tulee hänen mielestään tehdä pitäviksi ja niiden toteutumista tulee seurata. Hän kertoi, että Italia teki Ahmadinejadin Rooman vierailun yhteydessä selväksi maan voimakkaan asenteen Iranin ydinsuunnitelman suhteen, minkä johdosta Iran kutsui Italian lähettiläänsä kotiin. Hän kuitenkin suosittelee, ettei Israel toteuta uhkaustaan iskeä Iraniin, joka aiheuttaisi katastrofin koko maailmalle, hän uskoo.
FRATTINI sanoo tukevansa Libanonin armeijan tukemista ja aseistamista sekä Hizbullahin riisumista aseista. Hän haluaa, että Syyria saadaan liittymään länsivaltojen leiriin.
Hän esittää länsivaltojen tuen kanavoimista PA:n viralliselle johdolle eikä yksityisiin kohteisiin kuten aiemmin. Tällä hän uskoo voitavan vähentää korruption mahdollisuutta.(JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Arabikansaedustaja Muhammad Barakeh tapasi äskeisen UAE:n vierailunsa yhteydessä Abu Dhabissa Hamas-johtajan Khaled Mashaalin. Tämän johdosta esitettiin vaatimus, että oikeuskansleri kehottaa poliisia kuulustelemaan häntä.
- Sderotin kaupungissa valmistuu lähi aikoina lasten leikkikenttä, jonka alle on rakennettu tunneli, jonne lapset voivat mennä rakettiuhan alla. (INN)
- BBC kertoi lähetyksessään, että äskettäinen terrori-isku Jerusalemissa oli vain turhautuneen katutyöntekijän hetkellinen mielenhäiriö. BBC esitti anteeksi-pyynnön siitä, että se näytti lähetyksessään terroristin ampuneen eliittisotilaan kasvot, mikä Israelissa on kielletty. (INN)
- Kahta brittipoikaa rangaistiin siksi, että he kieltäytyivät polvistumasta ja rukoilemasta Allahia uskontotunnin yhteydessä. www.joelstrumpet.com
- Englannin päätuomari Lord Phillips kertoi puhuessaan moskeijassa, että muslimien sisäisissä asioissa voidaan käyttää islamin omaa (sharia) lakia. kunhan tuomiot eivät ole ristiriidassa Englannin lakien kanssa. (Joelstrumpet)
Lämpötilat, Jsm: Su: 18-29; Ma: 18-28; Ti: 18-28; Ke: 18-28. Taivas lähes pilvetön.