Posts

Showing posts from July 6, 2008
PERJANTAI 11.07.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo maanantaina alkavan USA:n matkansa aikana selvittää virkaveljiensä ja muiden USA:n johtajien kanssa lopullisesti, mitä tehdä Iranin kanssa vai onko parempi olla tekemättä mitään. Spekulaatioita IAF:n iskusta Iraniin esitetään päivittäin. Toisissa Israelia varoitetaan pitämään näppinsä poissa muinaisen Persian alueista, toisten mukaan Israelin odotetaan tekevän ”likaisen työn” toisten puolesta, vaikka se tultaisiinkin tuomitsemaan jälkeenpäin. Barak kertonee USA:ssa, että aika valuu käsistä.
EHUD BARAK kertoi eilen puolueensa kokouksessa, että Israelilla on kaikki mahdollisuudet onnistua, jos se päättää lopulta iskeä, sillä ”Israel on alueen voimakkain valtio”. Hän kuitenkin veti syvään henkeä ja lisäsi välittömästi, että muitten vihollisvaltioitten reaktiot sen johdosta on tietenkin huomioitava, tarkoittaen tällä ainakin Iranin vasalleja Syyriaa ja Libanonia. (JP)
2. IAF VALMISTAUTUU Iranin iskun varalta kaiken aika…
TORSTAI 10.07.08
1. HAMAS ilmoitti mediansa kautta keskiviikkona, että se aloittaa yleisen terrorioffensiivin Juudeassa ja Samariassa israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Ilmoituksessa kehotetaan kaikkia Hamasin alaisia järjestöjä ja ryhmiä osallistumaan offensiiviin.
Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun IDF:n sotilaat yhdessä Shin Betin (Turvallisuuspalvelun) kanssa ovat jatkaneet laajaa operaatiota Juudeassa ja Samariassa Hamasin vaikutuksen ja sen taustavoimien eliminoimiseksi. Varsinkin Nablusissa operaatiot ovat olleet näkyviä ja saaneet myös Fatahin tuomitsemaan ne ”sotarikoksina”. Viimeinen pisara Hamasin kannalta oli se, että IDF sulki eilen Beit al-Mal kauppakeskuksen Nablusissa väittäen, että osa siellä toimivien liikkeitten voitoista menee Hamasin avustamiseen. IDF määräsi lukuisia keskuksessa toimivia liikkeitä, kuten leipomoita, sulkemaan ovensa ja ilmoitti, että elokuun 15. päivän jälkeen siellä toimivat liikkeet ovat vaarassa menettää omaisuutensa. www.debkafi…
KESKIVIIKKO 09.07.08
1. ISRAELIN PAHIN vesikriisi johtuu huonosta hoidosta, kerrotaan JP:n asiaa koskevassa E Z Waldoksin kirjoittamassa artikkelissa. Vesihallitus julkisti eilen hätätila-suunnitelman kriisin hoitamiseksi, mutta johtavat alan asiantuntijat syyttävät hallitusta lyhyen taktiikan toimista pitkän tähtäyksen ohjelman toteuttamisen sijasta. JP:n toimittajan haastattelussa asiantuntijat syyttävät perättäisiä hallituksia systemaattisesta maan vesivarojen huonosta hoidosta.
TEL AVIVISSA pitämässään lehdistötilaisuudessa Vesihallituksen johtaja Uri Shani määritteli maan ennen näkemättömän vaikean vesitilanteen.
”Tämä on pahin kriisi siitä lähtien, kun vesitilannetta alettiin rekisteröidä 80 vuotta sitten. Kuten useimmat maat, Israel on riippuvainen sateista, ja sateitten määrä on laskemassa. Joka vuosi sateitten määrä alenee 100 miljoonaa kuutiometriä”, hän selitti. Hän jatkoi, ettei kysymys ole vain Kinneretin vesimäärästä, vaan siitä, että maan pohjavesivarastoissa seko…
TIISTAI 08.07.08
1. GALILEAN VAPAUTUSPRIKAATIT, Galilee Liberation Brigates GLB, ilmoittaa
johtajansa suulla lontoolaisen arabilehden Al-Quds Al-Arabi haastattelussa olevansa vastuussa Jerusalemissa tehtyyn traktorihyökkäykseen. Sen lisäksi kolmannen osapuolen kautta tehdyssä E-mail haastattelussa ryhmän johtaja sanoo sen tehneen useita muitakin terrorihyökkäyksiä.
Heinäkuussa 2003 ryhmä kaappasi ja murhasi IDF:n sotilaan Oleg Shaichatin ja elokuussa 2007 Michael Ronkinin. GLB-järjestö väittää olleensa Mercaz Harav-yeshivaan tehdyn massamurhan takana, jossa terroristi murhasi 8 aseetonta opiskelijaa. Se väittää osallistuneensa Jerusalemin vanhassa kaupungissa tehtyyn terrori-iskuun 2007, ja että iskussa surmansa saanut terroristi oli sama, joka murhasi Michael Ronkinin.
Al-Quds Al-Arabi lehden haastattelussa GLB-järjestön nimeltä mainitsematon johtaja vihjaa, että se pitää panttivankinaan elokuussa 2003 Tiberiassa kadonnutta Dana Bennettiä, 17. Järjestön johtaja väittää, ettei IDF ole …
MAANANTAI 07.07.08
1. ISRAEL puhuu rauhasta, mutta sen toimet käytännössä ovat sodan toimia, sanoo Mahmoud Abbasin virastopäällikkö Rafik Husseini. Hän haluaa ilmaista tällä PA:n johdon turhautumisen ”rauhankeskustelujen” hitaaseen etenemiseen. Hän kuitenkin vakuuttaa kiireesti, että Abbas haluaa jatkaa keskusteluja peläten, että ilman niitä israelilaiset tekevät hänelle saman minkä Jasser Arafatille. ”He syyttäisivät häntä terrorismista”, hän selittää. Elämänsä loppuvuosina Arafat ei uskaltanut liikahtaa Mukatan hallintokeskuksen ulkopuolelle peläten, että IDF pidättää hänet.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkusti eilen Damaskokseen, jossa hän keskusteli presidentti Bashar Assadin kanssa pyrkien saamaan Syyrian tuen yritykselleen eheyttää Hamasin ja Fatahin välille kehittynyt juopa, joka on ilmeinen este rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n välillä. Abbas ei kuitenkaan tavannut Hamasin ulkomaan-asioitten johtajaa Khaled Mashaalia ”USA:n ja Israelin vaatimuksesta”.
SUNNUNTAI 06.07.08
1. PENTAGON on huolestunut, että Israel voi katsoa välttämättömäksi iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, vaikka sekä USA:n että Israelin tiedustelujärjestöt tunnustavat, ettei niillä ole tarkkaa tietoa laitosten sijainnista, kertoo englantilainen lehti The Sunday Telegraph. USA:n armeijan johtoa huolestuttaa, että Israelin suunnittelemat ilmaiskut voivat epäonnistua eivätkä pysty tuhoamaan kohteitaan.
PENTAGONIN arvio IAF:n kyvystä iskeä onnistuneesti Iraniin perustuu USA:n yleisesikunta-päälliköitten puheenjohtajan Michael Mullenin äskeiseen Israelin vierailuun, jonka aikana hän keskusteli asiasta IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Amerikkalaiset tunnustavat, että Israelilla on luotettavammat tiedustelutiedot Iranista kuin heillä, joitten Iranissa toimivat asiamiehet paljastettiin lähes tyystin ja tehtiin vaarattomiksi 1993. Siitä huolimatta amerikkalaisille jäi tuntu, että myös Israelin tiedoissa on suuria aukkoja.
ISRAEL katsoo, että sen on toimittava…