Friday, April 10, 2009

PERJANTAI 10.04.09
1. KIRJOITAN tätä pitkäperjantaiaamuna, jolloin kristityt siellä Suomessa lienevät
hiljentyneen muistelemaan Vapahtajansa kärsimyshistoriaa.
Israelissa tämä päivä on tavallinen arkipäivä, jolloin kaupat ovat auki ja ihmiset täydentävät ruokaostoksiaan seuraavan päivän sapattia varten. Tämä aika on kuitenkin juutalaisten ”pessah” eli pääsiäisaikaa, joka alkoi keskiviikkoiltana ja jatkuu ensi viikon keskiviikkoiltaan.
Myös lehdet ilmestyivät ja uutistoimistot toimivat normaalisti, joitten uutisvarantoa käyn läpi.
2. IRAN ilmoitti jo hyvissä ajoin etukäteen torstaina annettavasta tärkeästä tiedotuksesta, joka paljastettiinkin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin suulla. Hän selitti Isfahanin uraanin polttoaineen valmistuslaitoksen avaamistilaisuudessa, että laitos valmistaa polttoainetta Aradin raskasvesilaitoksen tarpeisiin. Hän selitti samalla viitaten Obaman tarjoukseen keskustelujen aloittamiseksi maitten välillä Iranin ydinsuunnitelmista, että Iran on aina ollut valmis keskusteluihin. Hän väitti, että edelliset keskustelusuunnitelmat olivat kaatuneet länsivaltojen vaatimuksiin Iranin ydinteollisuuden rajoittamiseksi. Hän sanoi Iranin edellyttävän, että keskustelut perustuvat molemminpuoliseen kunnioitukseen ja oikeudenmukaisuuteen. Ahmadinejadin lausuntoa voidaan pitää ilmoituksena Iranin kulumisesta nyt ydinasevaltioitten joukkoon, vaikka hän ei käyttänyt sitä termiä.
Länsivallat ovat pelänneet, että Iran käyttää raskasvesilaitoksen polttoainejätettä plutoniumin valmistamiseksi, josta se voi rakentaa ydinpommeja.
Korkealle jalostettua uraania voidaan myös käyttää pommin rakentamiseen, ja tämä prosessi huolestuttaa länsivaltoja eniten, koska se on teknisesti paljon edistyneempi kuin edellinen.
3. TURVALLISUUSNEUVOSTON viisi pysyvää jäsentä, USA, Englanti, Ranska, Kiina ja Venäjä täydennettynä Saksalla (P5+1) kokoontuvat lauantaina Genevessä keskustelemaan Iranin ydinteollisuudesta. Iran on saanut kutsun tulla mukaan, jonka se on myös hyväksynyt. Obaman hallitus lähettää tilaisuuteen ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisulkoministerin William Burnsin, mikä osoittaa USA:n antaman merkityksen kokoukselle. Se on samalla myös USA:n ja Iranin korkeitten viranomaisten ensimmäinen virallinen tapaaminen sen jälkeen, kun suhteet katkesivat Iranin islamilaisen vallankumouksen myötä. Länsivallat alkavat olla todella huolissaan Iranin ydinteollisuuden kehitysvaiheesta, joka on jo voinut ohittaa kohdan, jolta ei ole paluuta. Iran ei vielä virallisesti ilmoittanut olevansa ydinvalta, mutta tarkkailijoitten mukaan kaikki merkit viittaavat sen omaavan siihen tarvittavan tietotaidon. (JP)
4. IRANIN ilmoitusta uudesta uraanin rikastuslaitoksesta edelsi japanilaisen Nikkei-lehden torstaina julkistamat tiedot epäilyttävästä rahtialuksesta, jonka taustoja useat länsivaltojen tiedustelu-järjestöt tutkivat. Epäilysten mukaan alus lähti Pohjois-Koreasta joulukuussa ja purjehti Intian valtameren kautta Iraniin. Lasti purettiin satamaan lähellä Teherania. Uutisen mukaan pääosa lastista oli keskikorkealle jalostettua uraania, joka voitaisiin jalostaa edelleen Iranin omissa jalostuslaitoksissa. Epäilysten mukaan Iranilla ja Pohjois-Korealla voi olla salainen uraanin jalostus- ja vaihtosopimus.
USA:n hallituksen edustaja Robert Wood vakuutti, että USA osallistuu viiden maan (P5+1) istuntoon todellisena jäsenenä eikä vain tarkkailijana, ja sanoi USA:n haluavan diplomaattista julkilausumaa Iranin ydinteollisuudesta, ja sanoi toivovansa Iranin osallistumista. (JP)
5. ISRAELISSA on seurattu tilanteen kehitystä tarkkaavaisesti mutta suuresti huolestuneina.
USA:n varapresidentti Joe Biden sanoi muutama päivä sitten, että Israel toimisi tyhmästi, jos se iskisi sotilaallisesti Irania vastaan. Hän sanoi, ettei hän myöskään usko, että pääministeri Benyamin Netanyahu ottaisi sellaisen askeleen.
Netanyahu antoi lausunnon torstai-iltana, jossa hän sanoi: ”Iranin pyrkimys saada ydinaseita voisi mahdollisesti olla kaikkein vakavin yksityinen haaste, joka kansainvälistä yhteisöä kohtaa, ja joka vaatii kaikkien huomion. Sen tulisi olla vakava huolenaihe jokaiselle ajattelevalle ihmiselle.”
Israelin puolustusministeriö sanoi lausunnossaan, että se seuraa kiinteästi tilanteen kehitystä lisäten, että uraanin uuden jalostuslaitoksen avaaminen vahvistaa tarvetta tehostaa Iranin ydinteollisuuden kehityksen tarkkailua.
IAEA:n äskeisen raportin mukaan Iranilla on 460 paunaa enemmän alhaiselle tasolle rikastettua uraania, kuin aiemmin tiedettiin. Sillä on 4 600 sentrifugia Natanzin rikastuslaitoksessa, ja lisäksi 1 600 asennusvalmista sentrifugia. Iranin oman ilmoituksen mukaan se on pystynyt valmistamaan entistä tehokkaampia sentrifugia.
Israel ilmoittaa, ettei se vastusta Iranin kanssa käytäviä keskusteluja, jos niillä on selvä aikataulu, esim. 12-14 viikkoa. (JP)
6. HIZBULLAHIN suunnittelema terroriaalto saatiin estetyksi Egyptin viranomaisten toimesta. He saivat otettua kiinni kaikkiaan 49 epäiltyä, joiden uskotaan suunnitelleen terrori-iskuja Siinain lomakohteisiin. Pidätyksiä tehtiin jo marraskuussa ja viimeiset viime kuun lopussa. Kaikkiaan 30 000 israelilaista on pääsiäisen aikana lomalla Siinailla toistuvista varoituksista huolimatta. Pidätettyjä syytetään terrori-iskujen suunnittelun ohella aseitten salakuljettamisesta Gazaan sekä shia-ideologian levittämisestä Egyptiin.
Egyptin pääsyyttäjä Abdel-Meguid Mahmoud sanoo al-Ahram uutislehden mukaan, että pidätettyjen tarkoituksena oli rikollisten iskujen kautta järkyttää yleistä järjestystä. Mahmoud pidensi heidän pidätysaikaansa 15 vuorokaudella. Heitä syytetään toiminnasta maan johtoa vastaan. He olivat vuokranneet asuntoja Rafahista, joista käsin he hoitivat salakuljetuksia. Pidätettyjen joukossa on libanonilaisia, syyrialaisia, sudanilaisia, palestiinalaisia ja egyptiläisiä. Myös Iranilaisen TV-yhtiön toimittajia Kairossa epäillään. Epäiltyjä pidätettyjä oli huolellisesti koulutettu kohteiden valitsemiseen, passien ja henkilökorttien väärentämiseen, ja he olivat saaneet sotilaskoulutusta ulkomailla. Heidän tarkoituksensa oli aloittaa värvättyjen kouluttaminen Egyptissä. Egyptin ja Hizbullahin välit ovat olleet huonot eikä tämä ole omiaan ainakaan parantamaan niitä. Hizbullah kieltää osallisuutensa Egyptin väitteisiin. (JP)
7. Israelissa aletaan vähin erin tajuta, ettei se enää voi luottaa USA:n horjumattomaan tukeen. Mutta, kuten JP:n kolumnisti Caroline B Glick kirjoittaa artikkelissaan ”Surviving in a post-American world” (säilyen hengissä Amerikan jälkeisessä maailmassa), tässä asiassa Israel ei olekaan yksin. Glick toteaa, että Japani huomasi olevansa yksin yrittäessään estää Pohjois-Korean ohjuskokeen maansa yli, tai kuten Obama vakuutti Euroopan kiertueensa aikana, joka ulottui Turkkiin ja Irakiin, USA ei halua enää olla maailman poliisivaltio. Glick katsoo, että tällä julistuksella Obama poisti USA:n suojelukilven entisten Neuvostovaltioitten, kuten Baltianmaat, Puola, Unkari Tshekit, yltä asettaen ne entisen sortajansa Venäjän armoille.
Se tarkoittanee myös sitä, etteivät Euroopan länsimaat yleensäkään voi enää asettaa turvallisuustakuitaan USA:n varaan. Tämä saattaa nuo maat turvattomaan asemaan, sillä Eurooppa on laiminlyönyt omien turvallisuusjoukkojen kehittämisen luottaen USA:n apuun.
Obaman aloittaman uuden USA:n politiikan mukaan Iran, Pohjois-Korea ja Pakistan voivat rauhassa jatkaa aiemmin salaisia tietotaidon ja valmistusmateriaalien vaihtamista ydinaseen ja sen kantorakettien rakentamiseksi, eikä niiden enää tarvitse tehdä sitä salaisesti, vaan julkisesti, maailman silmien alla.
TÄMÄN ideologian mukaisesti länsivallat eivät enää yksin määräile maailman asioista, vaan kaikissa laskelmissa ja suunnitelmissa on huomioitava uusi mahtitekijä, islam, olkoon se sitten shia- tai sunnipainotteinen. Missä Israelin asema tulee olemaan, on täysin vastausta vailla olevien kysymysten alainen. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Kvartetin lähettiläs Tony Blair painosti puolustusministeri Ehud Barakin sallimaan Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin pääsyn Gazaan vastoin ulkoministeriön tahtoa. Israel olisi edes halunnut, ettei Adams tapaa Hamasin johtoa, mutta lehtiuutisissa hän komeilee Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin rinnalla. Adams vertasi Gazaa avoimeen keskistysleiriin, mikä pahoitti Israelin johdonmieltä.
- IDF:n sotilaat joutuivat turvautumaan aseisiinsa hajottaakseen Bat Ayin viereiselle kukkulalle kokoontunutta juutalaisjoukkoa kivittäneet palestiinalaiset. Arabitavan mukaan väkivallan alettua muslimit pyysivät moskeijan kovaäänisen avulla lisäjoukkoja häätääkseen juutalaiset pois asumattomalta kukkulalta. Syntyneissä kahakoissa 16 palestiinalaista haavoittui, yksi heistä vakavasti. Juutalaiset olivat kokoontuneet kukkulalle IDF:n suojeluksessa lukemaan Birkat Hahama-siunauksen auringolle.
- Arkeologit ovat puhdistaneet Jordanjoen laaksosta löytämiään kivillä aidattuja alueita, jotka ilmasta käsin katsottuina muistuttavat suurta oikean jalan sandaalinpohjaa. Tutkijat ovat äimistelleet, mikä tarkoitus näillä oli, sillä niiden muoto tulee havainnolliseksi vain ilmasta käsin. Omana käsityksenäni esitän, että Egyptistä paenneet juutalaiset rakensivat tällaisia aidattuja alueita todistaakseen sillä omistusoikeuttaan maahan Mooseksen opetuksen mukaan.
http://www.astigan.com/2009/04/06/enormous-foot-shaped-enclosures-discovered-in-jordan/
”Mihin paikkaan te jalkanne astutte, se on oleva teidän. Erämaasta
Libanonista, virrasta, Eufrat-virrasta aina Länsimereen saakka on alueenne
ulottuva.” (5.Ms.11:24)
- Rafael-yhtiö uskoo, että sen suunnittelema Iron Dome ohjustentorjunta-järjestelmä on valmis kesällä 2010.

Wednesday, April 08, 2009

KESKIVIIKKO 08.04.09
1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman yritti eilen illalla esiintyä diplomaatin tavoin puhuessaan puolueensa Israel Beitenun foorumissa. Lieberman on saanut ”sakin hivutusta” monelta taholta aiempien lausuntojensa vuoksi, joita on viime aikoina kaivettu esiin. Kaiken julkisen hälyn lisäksi poliisi on aloittanut tehostetun kampanjan tämän ”äärioikeistolaisen sankarin” nujertamiseksi ennen kuin hän pääsee täyteen voimaansa. Poliisi kuulusteli häntä jo kolmannen kerran muutaman päivän sisällä, viimeksi viisi tuntia, päästäen samalla tietoja julkisuuteen, joissa Liebermanin kuulustelujen väitetään oikeuttavan syytteen nostamiseksi. Poliisilla ei Israelissa ole syyteoikeutta, sen tekee oikeuskansleri ja virallinen syyttäjä poliisilta saamiensa dokumenttien perusteella.
LIEBERMAN itsekin totesi puheensa lopussa, että ”nyt minä kai sitten toimin diplomaattisesti”.
Hän aloitti puheensa toteamalla, että 16 vuotta kestäneen ”rauhanprosessin” päädyttyä umpi-kujaan, maailman tulee odottaa ja kuunnella uusia ideoita. ”Aiomme työskennellä päättäväisesti diplomaattisella tasolla ja muotoilla yksityiskohtaisen ja ajan tasalla olevan analyysin, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Maailman ei tule valvoa meitä aikakello kädessä. Me muotoilemme politiikan maailmankuvamme ja sen mukaan, mitä valitsijamme halusivat vaaleissa.” Hän tähdensi, että hänen arvostelijansa, jotka kritisoivat hänen Annapolis-dokumentin hylkäämistään, yrittivät rakentaa juutalaisen valtion asemesta ”galut-valtiota” (galut=maanpakolaisuus), joka luopuisi kansallisista tavoitteista ja kansallisesta kunniasta.
Lieberman vakuutti, etteivät palestiinalaiset ole suurin ongelma, vaan iranilaiset. ”Ballistisine ohjuksineen, massatuhoaseineen ja ydinohjelmallaan, sekaantumisellaan Libanonin ja Gazan asioihin, Iran muodostaa Israelille paljon suuremman uhan kuin palestiinalaiset, ja siksi huomion kohde tulisi siirtää palestiinalaisten asemesta Iraniin”. (JP)
2. JP:N kolumnistit H Keinon ja A Selig, jotka kynäilivät myös edellisen artikkelin H L Kriegerin avustuksella, toteavat artikkelinsa toisessa osassa, että Liebermanin analyysi poikkeaa siitä, mitä pääministeri Benyamin Netanyahu lausui presidentti Obaman Turkissa pitämän puheen jälkeen: ”Odotamme voivamme työskennellä Obaman hallituksen kanssa edistääksemme Israelin ja Amerikan hallitusten yhteisiä päämääriä, nimittäin rauhan ja tasapainon saavuttamista ja alueellisen turvallisuuden vahvistamista.” Pääministerin kansliasta tähdennettiin, että pysyttelemällä positiivisena mutta sitoutumatta Obaman äskettäin esittämiin Lähi Itää koskeviin lausuntoihin, Netanyahu hakee yhteisen pohjan löytämistä Obaman hallituksen kanssa laatiessaan uutta politiikkaansa. (JP)
3. BARUCH HUSSEIN OBAMAN puheittensa yhteydessä Turkissa antamat lausunnot eivät todellakaan jätä Israelin hallitukselle paljon liikkumatilaa, jos niiden mukaan on elettävä. BHO tähdensi toistaen sanomansa vaikutuksen lisäämiseksi, että USA lujasti tukee kahden valtion periaatetta, Israelia ja Palestiinaa, jotka elävät rauhassa ja turvallisina rinnakkain. ”Tämän päämäärän jakavat israelilaiset, palestiinalaiset ja hyvää tahtoa osoittavat ihmiset kaikkialla maailmassa. Tämän päämäärän saavuttamiseen osapuolet sitoutuivat Annapolisissa. Tämä on se päämäärä, jota aktiivisesti tavoittelen USA:n presidenttinä.” Obaman nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu Israeliin ensi viikolla, päivämääräksi on annettu 16. huhtikuuta, joka on ensimmäinen arkipäivä pesahin jälkeen. Mitchell uskoo ”hymydiplomatiaan”, hän esiintyy median edessä nauravana ja leikkiä laskien, mutta suljettujen ovien takana hän esittää mielipiteensä vaatimusten muodossa. Hänen sanotaan myös tulleen edellisellä matkallaan vain kuuntelemaan, mutta että ”nyt hihat kääritään”, kuten Netanyahu totesi hallituksensa ensimmäisessä istunnossa. Mitchellin odotetaan formuloivan Obaman hallituksen Lähi Idän politiikan suuntaviivat aloittaessaan keskustelunsa Israelin hallituksen edustajien kanssa. Hän perustanee tukikohtansa Jerusalemiin, josta käsin hän hoitaa tehtäviään.
Netanyahu vieraillee USA:ssa toukokuun alussa, mutta Obaman Israelin matkasuunnitelma kesäkuussa on vielä täysin auki. (JP)
4. OBAMAN määrittelemä USA:n uusi Lähi Idän politiikka kääntää Bushin doktriinin
päälaelleen. Obama hylkää kokonaan taistelun terrorismia vastaan. Hän julisti Turkissa, ettei USA ole sodassa muslimeja vastaan viitaten samalla, että ”tämän ymmärtävät hyvin ne amerikkalaiset, joilla on muslimeja perheessä, kuten minulla”. Hän ei suoraan sanonut olevansa muslimi, mutta hänen fyysinen isänsä Keniassa oli muslimi ja hänen isäpuolensa Indonesiassa oli muslimi. Islamin sharia-lain mukaan lasten uskonto määräytyy isän mukaan, eli tämän mukaan Baruch Hussein Obama on muslimi, vaikka hän sanoo kääntyneensä kristityksi. Islam ei hyväksy uskonnosta luopumista; sellaista ihmistä pidetään Allahin ja hänen profeettansa pilkkaajana, josta rangaistuksena on kuolema. Jotkut muslimit puhuvat Obamasta hyväksyvästi kutsuen häntä nimellä ”se meidän muslimi”.
OBAMA tapasi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin G-20 maitten kokouksessa Lontoossa. Siellä Abdullah yritti vaikuttaa Obaman Iranin ja Syyrian politiikkaan, mutta ilmeisesti huonolla menestyksellä. Saudit ovat aidosti huolissaan Iranin laajentumispyrkimyksistä Lähi Idässä, missä sen ja saudien intressit lyövät toisiaan vastaan. Iran edustaa shia-suuntaa islamissa, jota saudien suosima virallinen wahhabilainen sunni-suunta pitää kerettiläisenä, joskin ne voivat määrätyissä tilanteissa toimia yhdessä yhteistä vihollista vastaan. Tästä jonkinlaisena todisteena on sunni-pohjaisen al-Qaidan ja Iranin salainen yhteistoiminta.
Tarkkailijat oudoksuivat Lontoossa Obaman protokollan vastaista syvää kumarrusta tervehtiessään Abdullahia. Sellaista pidetään alamaisuuden osoituksena, mitä ei voisi olettaa maailman mahtavimman valtion päämieheltä tavatessaan kehitysvaltion edustajan.
ANKARASSA Obama esitti toisenlaista roolia. Hän ylisti islamia tavalla, joka Kairossa ja Riadissa katsottiin vähintäänkin huolestuneina, sillä hänen katsottiin antavan Teheranille vapaat kädet ydinohjelmansa kehittämiseksi huomioimatta ollenkaan Egyptin ja Saudi Arabian ensisijaisia huolenaiheita. Obama nosti samalla Turkin asemaa muslimimaiden keskellä. Hän kehotti suoraan EU-maita hyväksymään Turkin jäsenyysanomuksen ohittaen samalla täysin Turkin ihmisoikeuksien loukkaukset ja vaatimukset niiden korjaamiseksi yhteiskunnassaan. Obama mainitsi aiemmassa puheessaan Turkin surmanneen joukon armenialaisia, mutta vältti Ankarassa puuttumista asiaan ja mainintaa Turkin tekemästä armenialaisten kansan-murhasta. Hän ylisti Turkin roolia rauhanrakentajana Lähi Idässä. (Debkafile)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ilmavoimat tekivät 17. kokeen Arrow-ohjusten torjuntajärjestelmästä eilen. Kokeessa ammuttiin Arrow-2 torjuntaohjus maalina toiminutta ohjusta vastaan. Kokeessa käytettiin uusinta Green Pine tutkaa, kuten myös USA:n X-band tutkaa, jonka USA rakensi Negeviin Bushin jäähyväislahjana. Koetta seurattiin molemmilla tutkilla, jotka molemmat pystyivät havaitsemaan Blue Sparrow maaliohjuksen. Havaittuaan lähestyvän ohjuksen Super Green Sparrow tutka lähetti tiedot siitä Arrow patteristolle, joka ampui vastaohjuksen. Torjuntajärjestelmä on kehitetty torjumaan esim. Iranin laukaisemien Sajjil-ohjusten tunkeutumista Israeliin. Sajillin kantomatka on 2000 km.(JP)
- Jerusalemin Sur Bahir lähiössä arabikuljettaja yritti eilen henkilöautollaan osua arabiterroristin kotitalon tuhoamista valvoviin poliiseihin. Hän suuntasi autonsa kiihdyttäen kolmea poliisia kohti, jotka huomatessaan tilanteen yrittivät juosta pakoon. He haavoittuivat jalkoihin, mutta onnistuivat haavoittamaan kuljettajaa, joka sai surmansa viereisen talon katolta ampuneen poliisin luodeista. Kuljettaja oli 20-vuotias Iyad Awisat, joka asui viereisessä Jebl Mukaber lähiössä. Mukaberin muktar syytti poliisia ”rauhallisen kansalaisen ampumisesta, joka autoon tulleen vian johdosta menetti autonsa hallinnan”. Hän sanoi pyrkineensä hillitsemään väkivaltaa lähiössään, mutta sanoi nyt tulleensa toisiin ajatuksiin. (JP)
- Moskovassa vierailulla ollut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sai ystävällisen vastaanoton maan pääministeriltä Vladimir Putinilta. Putin lupasi kädenpuristusten ohessa toimittaa PA:n ”poliisien”, sen ”Daytonin armeijan”, käyttöön helikoptereita ja 300 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APV). Lisäksi Venäjä toimittaa PA;lle 5000 AK-47 kivääriä, 100 pistoolia ja ammuksia molempiin. Abbas käytti samalla kyseenalaista auktoriteettiaan – hänen kautensa päättyi virallisesti 10.01.09 – erottamalla PLO:n Moskovan lähettilään Afif Safiehin, koska tämä oli osallistunut Hamasin järjestämään marssiin Moskovassa. PA on PLO:n alainen instanssi. (JP)
- Entinen turvallisuusneuvonantaja Giora Eiland sanoo, ettei Israelilla ole mitään hyviä syitä luopua Golanin ylängöstä, koska se muodostaa ainoan järkevän puolustuslinjan Syyrian taholta tulevaa uhkaa vastaan. Hän sanoo, että 1990-luvulla Barakin ja Netanyahun tarjoama ylängön luovutus rauhansopimusta vastaan perustui virheellisiin turvallisuusarvioihin. (JP)
- Sotilaat joutuivat ampumaan arabijoukkoon Bat Aynin lähellä keskiviikko-aamuna. Bat Aynin juutalaissiirtokunnan asukkaat olivat kokoontuneet läheiselle kukkulalle auringon siunaamistilaisuuteen (brikat hachama), kun joukko arabeja alkoi kokoontua kukkulan ympärille alkaen kivittää juutalaisia. Sotilaat joutuivat ampumaan arabijoukkoon ensin varoitettuaan heitä, haavoittaen muutamia, joista yksi kuoli haavoihinsa. Siirtokunnan tilaisuus oli sovittu IDF:n kanssa.(INN)

Tuesday, April 07, 2009

TIISTAI 07.04.09
1. ”OPERAATIO Cast Lead oli täysin oikeutettu, IDF toimi kirurgisella tarkkuudella. Valitettavasti tämän kaltaisissa operaatioissa on mahdotonta välttää siviiliuhreja. IDF toimi tavalla, jolla se pyrki suojelemaan siviilejä eräässä maailman kansoitetuimmassa paikassa”, sanoo Danny Zamir, Rabinin armeijaan valmistautumis-akatemian johtaja Kiryat Tivonissa, lisäten ” Sotilaille ei annettu käskyjä surmata siviilejä, suorittaa massateloituksia tai muita sen kaltaisia toimia. Siellä oli ongelmia, mutta ne ovat armeijan sisäisiä, jotka se pystyy itse selvittämään.” Zamir toteaa, että ”muutamia vandalismitapauksia asuntojen sisällä tapahtui, mutta ne täytyy asettaa oikeaan suhteeseen. Eivät nämä yksityistapaukset tee koko armeijaa syylliseksi sotarikoksiin”.
ZAMIR kertoo näitten keskustelujen taustasta artikkelissaan, jonka hän kirjoitti vastauksena New York Time lehdessä julkaistuihin kirjoituksiin, jotka perustuivat Zamirin johtaman akatemian sisäisessä lehdessä kerrottuihin sotilaitten kertomuksiin akatemian järjestämissä keskustelutilaisuuksissa. Sotilaat kertoivat tuntemuksistaan, jotka useimmiten perustuivat toisilta sotilailta kuulemiinsa kertomuksiin, mutta näiden keskustelujen tarkoituksena oli luodata taisteluihin osallistuneitten sotilaitten tuntemuksia akatemian sisäisenä asiana eikä levittää niitä julkisuuteen. Maailman media kuitenkin innokkaasti tarttui näihin kertomuksiin esittäen ne kuin aitoina sotakokemuksina, ja samalla antaen ymmärtää armeijan sisäisen jännitteen ei-uskonnollisten ja syvästi uskonnollisten sotilaitten välillä, ja varsinkin armeijan päärabbin Avichai Ronskyn osuutta siinä. Zamir kertoo, että yhdeksän sotilaan yksityis-keskusteluissa ilmaisemat mielipiteet julkistettiin maailman lehdistössä syytteen tapaan. ZAMIR SANOO, että hän kertoo kaiken tämän ei-uskonnollisena ja vasemmistolaisena.
”Oppi korvasi tasapuolisuuden, mikä johti vaaralliseen väärinymmärrykseen Israelin todellisuuden syvyydestä ja monimutkaisuudesta. Akatemian sisäiseen keskusteluun tarkoitetut mielipiteet julkaistiin yleispätevinä ja kokonaisvaltaisina toteamuksina median toimesta. Akatemia julkisti ne sisäisinä, osoitettuina ohjelman kautta valmistuneille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettuina työvälineinä prosessissa uuden sukupolven opettamiseksi ja ohjaamiseksi. Jos IDF olisi sotarikollisten armeija, minä eroaisin siitä.”
Pääasianajaja, tuomari prikaatinkenraali Avichai Mandelblit vapautti viime viikolla IDF:n syytöksistä ja samalla keskeytti sotilaspoliisin tekemät tutkimukset asiassa, koska ne perustuivat kuulopuheisiin eivätkä tosiasioihin. (JP)
2. USA:n puolustusministeri Robert Gates vihjaili puheessaan eilen, että Pentagon aikoo lopettaa F-22 Raptorin, Israelin haluaman stealth-hävittäjän, tuotannon. Samalla hän ilmoitti, että rahoitusta kaksinkertaistetaan uuden sukupolven koneen F-35 tuotannon tehostamiseksi. Tämä F-35 Ligtning II saa budjetissa 11.2 miljardia USD, minkä Gates sanoo esittävänsä presidentille. Israel on antanut alustavan tilauksen kymmenien F-35 koneitten hankkimiseksi heti, kun ne valmistuvat. IAF:llä on kuitenkin aukko tehokkaassa konearsenaalissaan, jota täyttämään se olisi tarvinnut F-22 konetta. F-35 valmistunee aikaisintaan 2012. Gates rauhoitteli kuulijoita, että USA:n armeijan 180 F-22-koneen tilaus tullaan toteutetaan.
On kuitenkin oletettava, ettei Lockheed Martin jatka koneen tuotantoa yksityisenä, vaikka kiinnostusta koneeseen on monessa maassa, kuten Japanissa. Konetta ei ole toimitettu USA:n ulkopuolelle edes sen läheisimpiin liittolaismaihin.
Israelin huolena on Lähi Idän alueitten maitten nopeasti kasvava sotapotentiaali, missä varsinkin sekä Iranin että Pohjois-Korean ydinaseet yhdistettynä niiden ballististen ohjusten nopeaan kehitykseen ovat päätekijöinä. Vaikka Israelilla on rauhansopimus Egyptin kanssa, tämä muslimivaltio kuitenkin pitää yllä kylmää suhdetta Israelin kanssa, ja toiseksi sen sotilaalliset harjoitukset tähtäävät aina hyökkäykseen Israelia vastaan. Egypti on sisäisistä sosiaalisista tarpeistaan ja puutteistaan huolimatta käyttänyt valtavia summia armeijansa uusimiseksi nykyaikaisin USA:n toimittamin asein. Egyptin ja Israelin välinen raja on ollut rauhallinen muutamia salakuljetusyrityksiä sekä laittomia maahanmuuttoyrityksiä lukuun ottamatta rauhansopimuksen solmimisesta lähtien 1979. Mutta Mubarakin aika alkaa olla lopuillaan, eikä kukaan osaa arvioida, millaisen hallituksen maa saa sen jälkeen. (JP)
3. ISRAELIN turvallisuusjärjestöt pelkäävät, että Hamas kaivauttaa Egyptin ja Gazan väliselle n. 14 km:n pituisen Philadelphia-käytävän ali tunneleita, joitten kautta se pystyy kuljettamaan pitkän matkan raketteja ja ohjuksia yhtenä kappaleena. Yhden tunnelin kaivaminen kestää kuukausia, ja se on vaarallista tunnelin romahtamisvaaran vuoksi, kuten joskus tapahtuu varsinkin sateitten pehmitettyä maan. Tunnelien pituutta on myös jouduttu kasvattamaan, jotta ne voitaisiin piilottaa sekä Egyptin rajavartijoilta että IAF:n lentokoneilta, jotka tarkkailevat tilannetta käytävän alueella. Suurimmat tunnelit on tehty niin korkeiksi, että ihminen pystyy seisomaan niissä. Useimmat ovat vain ryömimiseen sopivia, mutta niiden kautta on kuljetettu jopa kotieläimiä, vasikoita, lampaita ja vuohia.
Beershebaan ammutut Katjusha-raketit valmistetaan osissa, joten niiden kuljetus on helppoa. Toinen Gazaan salakuljetettu raketti Fajr on lähes 10 metriä pitkä eikä sitä ole tarkoitettu hajotettavaksi osiin. Niitä kuitenkin on salakuljetettu Gazaan, ja niitä ammuttiin viimeisen IDF:n operaation aikana Israelin puolelle, Fajr-raketin kantomatka on 70 km, joten niillä yltää Gazasta Tel Avivin liepeille. Katjusha-raketti on n. 2 metrin mittainen.
Israelissa uskotaan, että tammikuussa Sudanin pohjoisrajan tuntumassa tuhottu rekka-kolonna kuljetti pitkän matkan raketteja, ehkä juuri Fajr-tyyppiä, Hamasille Gazaan. Siinä oli luultavasti kymmeniä ellei satoja näitä raketteja, mitkä olisivat muuttaneet voimatasapainoa alueella. Shin Betin johtaja Yuval Diskin arvioi, että operaatio Cast Lead loppumisen jälkeen 18. tammikuuta Hamas on salakuljettanut Gazaan 22 tonnia räjähteitä, 45 tonnia rakettien valmistamiseen tarvittavaa materiaalia, tusinoittain raketteja, satoja kranaatteja sekä panssarin- ja ilmatorjuntaohjuksia. Hamas valmistautuu uuteen sotaan. (JP)
4. ISRAELISSA odotetaan sydän kylmänä, miten presidentti BHO:n Turkin puheessaan
formuloivat lausunnot voidaan sovittaa Israelin uuden hallituksen suunnitelmiin, joita vasta muotoillaan, eikä niiden uskota tulevan julkisuuteen aivan lähipäivinä. BHO vakuutti puheessaan, jopa toistaen sanomansa vahvistamiseksi ikään kuin vaalikiertueella, että USA vahvasti kannattaa ”kahden valtion periaatetta, Israelia ja Palestiinaa, jotka asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisina.” Hän vakuutti, että ”tätä periaatetta tukevat israelilaiset, palestiinalaiset ja hyvän tahdon ihmiset kaikkialla maailmassa”, keitä he sitten lienevätkin. Hän vakuutti, että tämä on Annapolis-dokumentin periaate, ja sitä hän aikoo aktiivisesti tukea. Hän kehotti molempia oaspuolia toteuttamaan kullekin kuuluvat velvoitteensa sekä suorittamaan hyvän tahdon eleitä vastapuolen vakuuttamiseksi vilpittömistä aikeistaan.
BHO vakuutti puheissaan ja keskusteluissaan Turkin presidentti Abdullah Gulin kanssa Turkin olevan USA:n ystävä, kuten myös Israelin, jonka kanssa sillä on yhteneväisiä turvallisuus-tarpeita. BHO vakuutti myös puheissaan toistuvasti, ettei USA ole islamin vihollinen, eivätkä ne ole sodassa keskenään.
Baruck Hussein Obama näyttää opetelleen ulkoa Bushin käyttämän terminologian, sillä erotuksella, että hän huolellisesti välttää käyttämästä termiä ”sota”, sillä hän haluaa esiintyä rauhan airuena. Tätä hän osoitti varsinkin Islamilaisen Tasavallan (Iranin) suuntaan, jota hän sanoi USA:n kunnioittavan ja jonka kanssa valtioilla on yhteisiä intressejä. Hän kehotti Irania tulemaan kansainvälisen yhteisön tueksi selvittämään kansainvälisiä ongelmia ja harkitsemaan, kumpaa Iran haluaa, rakentaako pommia vai kansansa hyvinvointia.
BHO vältti mainitsemasta Armenian kansanmurhaa, vaikka hän aiemmin sanoi turkkilaisten surmanneen suuren määrän armenialaisia. Hän vakuutti, että Turkki on yhdistävä maa lännen ja islamilaisen maailman välillä, ei niitä jakava. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin valvomat PA:n joukot ovat jatkaneet Hamasin jäsenten pidätyksiä Länsirannalla sen jälkeen, kun sovintoneuvottelut Kairossa katkesivat. Tämä ei varmaan ole omiaan helpottamaan niiden jatkamista. (JP)
- ISRAEL on moukarin ja alasimen välissä yrittäessään ratkaista, mikä olisi järkevä tapa suhtautua YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman ja juutalais-syntyisen eteläafrikkalaisen tuomarin Richard Goldsteinin tutkimuksiin sotarikoksista syytettynä. Goldstein tunnustaa, että hänelle on lapsesta lähtien ollut vaikea uskoa, että Israel, joka itse on vuosisatojen aikana kokenut jatkuvaa painostusta ja vainoa maailmalla, voisi koskaan syyllistyä samaan toisia kansoja kohtaan. Israel on aiemmin boikotoinut YK:n asettamien tutkimuskomiteoitten toimia, koska se ei luota niiden tasapuolisuuteen, eikä tilanne varmaan ole yhtään helpompi tässäkään asiassa. (JP)
- Turkin poliisi sanoo pidättäneensä miehen, joka oli suunnitellut presidentti Obaman murhaa tämän Turkin matkan aikana. (JP)
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui pääministeri Benyamin Netanyahun kylään. Johtajat tavannevat toisensa Sharm el-Sheikissä, mikä ehkä helpottaa turvallisuustoimia ja estää laajojen mielenosoittajajoukkojen kokoontumisen vierailun ajaksi. (JP)
- Nasaretissa valmistaudutaan paavi Benedict XVI vierailuun. Sitä varten kunnostetaan 25 dunamin suuruinen amfiteatteri Kedumim-vuorella, jossa on 7000 pysyvää istuinpaikkaa sekä 35 000 ihmiselle muovituolit. Paavi vierailee Israelissa toukokuun kahdeksannen ja viidennentoista päivien välisenä aikana. Nasaretissa hän vierailee 14. toukokuuta tilaisuudessa, johon odotetaan 40 000 vierasta. Kaupungilla on vaikeuksia löytää varoja valmisteluihin. (JP)
- Työttömyys nousi Israelissa maaliskuun aikana; 21 452 ihmistä ilmoittautui työttömyyskortistoon, mikä nosti työttömien määrää 71 % viime vuoden vastaavaan aikaan. (JP)
- Arkeologit löysivät Jerusalemin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä vuolukivilaatan kappaleen, jossa on useita kirjoituksia muinaisella heprealla. Laatta on luultavasti 3000 vuotta vanha, kuningas Hesekian ajalta. Teksti on liian puutteellinen, jotta sen perusteella voitaisiin tehdä arvioita, kehen siinä viitataan tai edes kääntää sitä sanoiksi. Se voi olla tervehdys ja onnen toivotus rakennuksen vihkiäisiin tai matkalle Siiloan lammikolta Temppeliin. (JP)

Monday, April 06, 2009

MAANANTAI 06.04.09
1. HALLITUKSEN eilisen ja ensimmäisen virallisen kokouksen asialistan yksi tärkeimmistä asioista koski Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhankeskustelujen jatkamista. Niitä tulee edeltämään hallituksen aloittama täydellinen nykyisen tilanteen sekä tähän saakka saavutettujen tulosten arviointi, minkä pohjalta hallitus määrittelee politiikkansa suuntaviivat lähi viikkojen aikana.
Hallituksen edustaja tähdensi median edustajille, etteivät yksityisten ministerien lausunnot merkitse hallituksen politiikkaa, vaan sen määrittelee hallitus kokonaisuudessaan saamiensa tutkimustulosten perusteella. Siksi pääministeri Netanyahu on ollut lausunnoissaan epämääräinen eikä ole halunnut naulata käsitystään johonkin määrättyyn periaatteeseen. Siksi myös ulkoministeri Avigdor Liebermanin osin raflaavatkin lausunnot on otettava yksityisen ministerin käsityksiksi, mutta ei viralliseksi politiikaksi, edustaja tähdensi. Hallitus määritteli asemansa JP:n artikkelin mukaan tässä vaiheessa seuraavasti:
- Israel on sidottu kansainvälisiin sopimuksiin.
- Hallitus haluaa lopettaa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin.
- Rauhan saavuttamista ei aloiteta myönnytyksillä, jotka eivät ole onnistuneet aiemmin, vaan vahvan palestiinalaisen hallinnollisen järjestelmän, vankan talouden ja terrorismin hylkäämisen periaatteen rakentamisella.
- Sopimuksen saavuttaminen edellisten hallitusten aikana kaatui siihen, ettei PA sitä halunnut, ja siihen, ettei PA ole koskaan tunnustanut Israelia juutalaisena valtiona.
- Hallitus on aloittanut politiikkansa muodostamisen, minkä johdosta ulkovaltoja pyydetään kärsivällisesti pidättymään kritisismistään ja odottamaan hallituksen päätösten tuloksia.
Artikkelin JP:lle AP:n antamien tietojen perusteella laatinut H Keinon arvioi, ettei Netanyahun suunniteltu matka Washingtoniin toukokuun alussa ehkä toteudu, jos hallituksen omaksumat uuden politiikan suuntaviivat eivät ole silloin selvillä. (JP)
2. Pääministeri nimitti 15-jäsenen turvallisuuskabinetin, jonka tehtävänä on suunnitella ja suositella päämääriä, joitten pohjalta hallitus pystyy tekemään päätöksensä. Turvallisuuskabinetin tärkeimpiä tehtäviä on sotaa ja rauhaa koskevien asioitten käsittely, kuten on tapana kaikissa maissa, joissa tämä järjestelmä toimii. Koska tällaisen mammutti-kabinetin kokoaminen ja päätösten saaminen siellä voi olla kankeaa, on luultavaa, että Netanyahu tulee pirstomaan kiireisiä asioita pienempien ryhmien, ”sisäkabinetin” tai Golda Meirin käyttämän ”keittiökabinetin”, käsiteltäviksi. Netanyahun tarkoituksena oli rakentaa turvallisuuskabinetti sekä ns. haukoista ja kyyhkysistä että keskitien kulkijoista saadakseen perspektiiviä asioitten käsittelyn taustalle.
Lain mukaan turvallisuuskabinetin jäseninä tulee olla pääministerin, ulko-, puolustus-, talous-, oikeus- ja yleisen turvallisuuden ministerien, mutta heidän lukunsa ei saa olla yli puolet kabinetin jäsenten kokonaismäärästä. Loput kabinetin jäsenistä voidaan valita vapaammin.
Netanyahu nimitti lisäksi viisi tarkkailijaa, joilla on oikeus osallistua turvallisuuskabinetin istuntoihin, mutta ei osallistua äänestyksiin. Lain mukaan oikeuskanslerilla sekä kansallisen turvallisuusneuvoston johtajalla on pysyvä oikeus osallistua kokouksiin tarkkailijoina.
Hallitus nimitti eilisessä kokouksessaan Uzi Aradin kansallisen turvallisuusneuvoston johtajaksi. Arad toimi Netabyahun ulkopoliittisen neuvonantajana 1997 –1999, palveltuaan useita vuosia Mossadin joukoissa. Turvallisuusneuvoston aseman uskotaan paranevan siitä, missä se oli esim. Olmertin hallituksen aikana. Neuvosto laatii turvallisuuskabinetissa viikoittain käsiteltävien asioitten asialistan. Uzi Arad oli matkustuskiellossa Yhdysvaltoihin, koska Bushin hallitus katsoi hänen olevan turvallisuusriskin maalle, mutta Obaman hallituksen edustaja ilmoitti, että matkustusrajoitus on poistettu.
Hallitus käsitteli myös eilen Olmertin hallituksen yhtenä viimeisistä asioistaan päättämän pääministerin uuden virka-asunnon rakentamisprojektia, jonka kustannusarvio on 650 miljoonaa NIS. Hallitus keskeytti jo aloitetut työt ja päätti muuttaa suunnitelmia huomattavasti yksinkertaisemman ja halvemman, ei yli 100 miljoonaa NIS maksavan rakennuksen, pystyttämiseksi. Projektin yhteydessä rakennetaan maanalaiset tilat pääministerille sitä tilannetta varten, että maa joutuu massatuhoasein suoritettavan hyökkäyksen kohteeksi.
Kiireisimpiä asioita oli myös ministeriöitten välisen komitean asettamisesta valvomaan hätäapuvarojen kokoamiseksi taloudellisesti ahdinkoon joutuneitten avustusjärjestöjen avustamiseksi. Myös maanomistushallinto ILA uudistetaan halvempien asuntojen rakentamiseksi varsinkin nykyisen taloudellisen ahdingon aikana. (JP)
3. TURVALLISUUSMIEHET pelkäävät, että uusi intifada-aalto on kehittymässä palestiinalaisten keskuudessa. Heidän mielestään viime aikoina tapahtuneet väkivaltaisuudet, vaikka ne ovat olleetkin yksityisten henkilöitten tekemiä, voivat olla oireena laajemmasta halusta osoittaa mieltään sekä Israelin turvallisuusvoimien toimia vastaan Juudeassa ja Samariassa että PA:n hallituksen politiikkaa vastaan, joka ei ole tuottanut helpotusta ihmisten elämään, vähättelemättä mitenkään Fatahin ja Hamasin välisten sovintoneuvottelujen jumiutumista Kairossa, mikä on lisännyt Fatajin ja Hamasin kannattajien välistä jännitystä Juudeassa ja Samariassa.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Israelia solvaavat ja syyttävät lausunnot ulkomailla on varmaan huomioitu myös palestiinalaisen rivijäsenten parissa.
Turvallisuusmiehet sanovat, että heidän harjoittamansa tiedustelu on tehokas järjestyneitten terroriryhmien parissa, mutta se toimii huonosti yksityisten iskujen ennakoimisessa. Tällaisia on tapahtunut viime aikoina useita, kuten beduiinitytön suorittama epäonnistunut yritys lähellä Beershebaa, 13-vuotiaan pojan murha ja 7-vuotiaan pojan haavoittaminen Bat Ain kibbutsissa, räjähteillä lastatun auton ajaminen kauppakeskuksen pihaan Haifassa, sekä kahden poliisin ampumistapaus Jordanjoen laaksossa. Näistä kaksi viimeistä voitaneen turvallisuusmiesten otaksuman mukaan laskea terroriryhmän suorittamiksi, vaikka heillä ei vielä olekaan tarkkaa tietoa, mitä nuo ryhmät edustavat. (JP)
4. BEDUIINIKYLÄN 10 000 asukkaan Hurassa vastaukset ovat kovin vaitonaisia poliisin ja Shin Betin esittämiin kysymyksiin, mistä 15-vuotias tyttö Basma Awad al-Nabari sai kiihokkeen terrori-iskun suorittamiseen, jossa hän itse menehtyi. Basma yritti mukanaan tuomallaan pistoolilla lauantaina ampua poliisin tukikohtaa vartioineen upseerin, joka kuitenkin pystyi torjumaan yrityksen ja lopulta surmaamaan tytön laukaustenvaihdossa. Basman vanhemmat toteavat: ”Emme ole sellainen perhe, joka opettaa lapsiaan tällä tavalla. Me emme alennu tuolle tasolle ollenkaan”, sanoo tytön isoisä Quda al-Nabari. Perheen taholta vakuutetaan, ettei heidän ole helppoa uskoa, että rauhallisena ja etevänä 10. luokan oppilaana tunnettu tytär olisi sekaantunut minkäänlaiseen terrorismiin. Poliisin löytämä aineisto, kuten tytön pitämä päiväkirja, kertovat kuitenkin hänen päättäneen antautua Gazassa asuvien palestiinalaisten hädän auttamiseen. Päiväkirjaansa hän piirteli kuvia asetta kantavasta tytöstä ja kirjoitti lauseita kuten: ”Kuulen heidän huutonsa Gazassa.” Turvallisuusmiehet pelkäävät eniten sitä, että Basma on voinut joutua Siinailta Negevin beduiinien joukkoon pyrkivien al-Qaidan asiamiesten aivopesun kohteeksi. Basma kirjoitti päiväkirjaansa, että hän toivoi voivansa kuolla ”marttyyrina”. (JP)
5. ISRAEL valmistautuu pessahin, juutalaisen pääsiäisen viettoon. Keskiviikkoiltana syödään perinteinen ”seder-ateria”, joka aloitetaan sapattiaterian tapaan auringon laskettua. Aterian aikana seurataan haggada-seremonian mukaisesti juutalaisten pakoa Egyptin orjuudesta, minkä yhteydessä nautitaan useita viinipikareita ja syödään useita ruokalajeja. Ateria kestää täydellisesti kaikki rituaalit suoritettuina useita tunteja. Pääsiäisaika kestää sen jälkeen torstaista alkaen seuraavan viikon keskiviikkoon saakka.
Turvallisuusjoukot valmistautuvat siihen, että terroristit voivat yrittää iskeä juhlaviikon aikana, kuten on tapahtunut aiemminkin.
Juhlien valmisteluihin kuuluvat myös Länsimuurin mahdollisten murenemiskohtien paikkaaminen ja irronneitten muurinkappaleitten poistaminen, ettei niitä tippuisi muurin vieressä palvovien ihmisten niskaan. Työ suoritetaan arkeologien tarkan valvonnan alaisena käyden läpi jokainen kivi, johon nosturin avulla yletytään. Työntekijät ovat panneet merkille, että 2000 vuotta sitten kuningas Herodeksen aikana ladotut massiiviset kivipaadet ovat säilyneet paljon ehjempinä kuin myöhemmin Ottomaani-hallinnon aikana ladotut, joilla muureja korotettiin. Ottomaanit hallitsivat Pyhää Maata vuodesta 1516 vuoteen 1917, jolloin englantilaiset kenraali Allenbyn johdolla karkottivat Ottomaani-hallituksen joukot maasta.
Juutalaiset rabbit ovat kukin vuorollaan esittäneet erinäisiä rajoituksia ja määräyksiä korjaustöitten suorittamiseksi. Yhtään kiveä ei saa poistaa muurista edes korjaamista varten. Ylirabbi Shlomo Amar sanoi, että korjauksia saavat suorittaa vain rituaalikylvyn suorittaneet juutalaiset, ja vain päiväsaikaan. Korjaustyöt kestänevät pari viikkoa, mutta ne keskeytetään pääsiäisjuhlien ajaksi.
Seuraava suuri tapahtuma Länsimuurilla tapahtunee toukokuun alussa, jolloin Rooman paavin Benedict XVI vieraillee muurilla. Turvallisuushenkilöt haluaisivat sulkea Länsimuurin paavin vierailun ajaksi, mutta jotkut rabbit vastustavat sitä. (JP)
6. UUTISTOTSIKOITA
- Palmusunnuntaina kristityt marssivat palmunoksia heilutellen Jerusalemin kaduilla.
- Egyptissä muslimit hyökkäsivät kristittyjen omistamiin kauppoihin hävittäen ja varastellen yhteenotoissa kristittyjen kanssa kuolleen muslimin hautajaisten yhteydessä. Kristittyjä vastaan hyökätään Turkissa, Irakissa, Pakistanissa, Pohjois-Koreassa, Kiinassa ja Intiassa, sekä kaikissa PA:n alaisissa kaupungeissa. Afrikan pohjois- ja keskiosan maissa hyökkäykset ovat rajuja tukahduttamistoimia. Egyptin 79 miljoonasta asukkaasta 10 % kuuluu koptikristittyihin, loput islamiin.
- Islamin valloitusretket ovat saamassa uusia piirteitä länsimaissa, joissa se hyökkää sen vaikutusta vastustavia järjestöjä ja seurakuntia vastaan käyttäen hyväkseen länsimaitten säätämiä vähemmistöjä suojaavia lakeja.

Sunday, April 05, 2009

SUNNUNTAI 05.04.09
1. 16-VUOTIAS beduiinityttö Basma Awad al-Nabari beduiinikylästä nimeltä Hura lähellä Beershebaa yritti suorittaa yksin tehdyn terrori-iskun rajapoliisin tukiasemaa vastaan Tel Shoket risteyksessä. Tyttö lähestyi aseman sisääntuloa kantaen selässään mustaa selkäreppua 13.45 aikaan lauantaina. Aseman vartija Ophir Yabarkan kysyi tytöltä, joka tuli aivan hänen vierelleen, mitä asiaa hänellä oli asemalla. Tämä veti silloin esiin piilottamansa käsiaseen yrittäen ampua, mutta vartija ehti kääntää aseen sivuun. Tyttö ehti kuitenkin ampua useita laukauksia osumatta mennen suojaan läheisen aidan taa. Vartija yritti keskustella tytön kanssa saadakseen hänet antautumaan, mutta tämä aloitti ampumisen uudelleen, mihin vartija vastasi osuen tyttöön kuolettavan laukauksen.
Poliisin pommitiimi tuli paikalle robotin kanssa, jonka avulla he varmistivat, ettei tytöllä ollut pommia mukanaan. Paikalle kutsuttu helikopteri haravoi ympäristöä nähdäkseen, oliko tytön mukana tullut avustajia paikalle. Tutkittuaan tytön tavaroita poliisi tuli siihen johtopäätökseen, että yritys oli huolella suunniteltu terrori-isku. Poliisi uskoo, että joku ajoi tytön paikalle ja että hänellä oli avustajia. Huran kylän lähellä on ollut aiemminkin levottomuuksia, joista yksi oli tuhopolttoyritys JNF:n (Juutalaisen Kansallisrahaston) omistamalla maapalalla ja yhden järjestön työntekijän pahoinpitely keskellä kirkasta päivää. Sama beduiiniklaani on syyllistynyt myös laittomaan rakentamiseen JNF:n omistamalle maalle. (JP)
2. SHIN BETIN ja Negevin poliisin keskusyksikön tutkimusten mukaan Negevin beduiinit ovat alttiina kiihotukselle. Heillä on sukulaisia Gazassa, mikä on voivut olla motiivina al-Nabarin lauantaina yrittämään terrori-iskuun poliisia vastaan. JP:n toimittajalle tietoja antanut turvallisuusmiesten edustaja sanoo, että läheisistä sukulaisuussuhteista huolimatta Israelin kansalaisen odotetaan noudattavan maan lakeja. Hän myös huolellisesti varoo esittämästä suoraa syytöstä Negevin beduiiniyhteisöä vastaan, mutta toteaa, että turvallisuusmiesten on tarkkaan seurattava tilanteen kehitystä beduiiniyhteisössä, koska on pelättävissä al-Qaidan kansainvälisten terroriyksiköiden soluttautuvan yhteisöön. Viime toukokuussa poliisi pidätti kaksi beduiiniopiskelijaa Rahatista, jotka internetin välityksellä olivat ottaneet yhteyttä al-Qaidan jäseniin, joille he välittivät potentiaalisia sekä siviili- että sotilaallisia iskukohteita. Heitä syytettiin liittoutumisesta vihollisen kanssa sodan aikana tarkoituksenaan vahingoittaa kansallista turvallisuutta.
NEGEVIN beduiinien uskotaan lähivuosien aikana nousevan esille entistä voimallisemmin vaatimuksin, jopa itsemääräämisoikeuksien muodossa, sillä väestöennusteet lupaavat heidän viimeistään 2020 mennessä ylittävän juutalaisten määrän Negevissä.
TOISESSA yhteydessä IDF:n Golani-prikaatin sotilaat tulittivat kahta palestiinalaista, jotka olivat asentamassa tienvarsipommia Kfar Gaza kibbutsin rajalle Gazan turva-aidan viereen. Tulituksessa molemmat palestiinalaiset saivat surmansa. Toinen heistä, kansainvälisen Islamic Jihadin jäsen Jamil Kouffa, oli syyllistynyt aiemminkin pommien asentamiseen rajalle, joista yksi IDF:n sotilas sai surmansa. (JP)
3. FATAH JA HAMAS syyttävät toisiaan epäonnistuneista sovintoneuvotteluista Kairossa Egyptin yleisen turvallisuusjärjestön suojissa. Keskustelut katkesivat torstaina, eikä ole mitään varmuutta niiden alkamisesta uudelleen huhtikuun lopussa, kuten jotkut olettivat. Erimielisyydet ovat liian suuret, ja suurin osa niistä jäi ratkaisematta. Egyptiläiset välittäjät ovat hyvin vihaisia syyttäen molempia osapuolia joustamattomuudesta.
FATAHIN edustaja keskusteluissa Nabil Sha´ath syytti Hamasia, että se vaatii omien suunnitelmiensa hyväksymistä PA:n uutta hallitusta muodostettaessa, joita hän pitää liian joustamattomina kompromissin saavuttamiseksi. Hän tähdensi sitä, että uuden hallituksen tulee voida saavuttaa kansainvälisen yhteisön hyväksyminen, sen täytyy hyväksyä PA:n ja Israelin välillä aiemmin tehdyt sopimukset, ja sillä täytyy olla selkeä poliittinen ohjelma. Keskeiseksi kysymykseksi sellaisen ohjelman laatimiseksi on noussut tarve uudistaa PLO, joka teoriassa edustaa kaikkia palestiinalaisryhmiä. Hän sanoi yllättyneensä, että Hamas tuli neuvotteluihin samoilla vaatimuksilla kuin niiden alussa, eikä suostu tunnustamaan kahden valtion periaatetta. Sha´ath heitti piikin ulkoministeri Avigdor Liebermanin suuntaan todeten, että Lieberman (Libi)ja Hamas omaavat yhteneväisen linjan tässä asiassa.
Toinen suuri erimielisyys koskee turvallisuusjoukkoja, joista Fatah katsoo, että vain Hamasin joukot Gazassa täytyy rakentaa uudella pohjalla, mutta ei Länsirannalla olevia.
FATAHIN edustajat ovat mieltyneet esitykseen, että Mahmoud Abbas muodostaa uuden hallituksen, jonka länsivallat voivat hyväksyä, missä Hamasin edustus jäisi ainakin toistaiseksi syrjään. Tämä ylimenohallitus olisi vallassa uusiin vaaleihin saakka 2010. Tämä antaisi PA:lle mahdollisuuden saada ulkomaitten lupaamat avustukset. (JP)
4. ISRAELIN ARABIEN asianajajaryhmä on huolissaan Israeliin uuden hallituksen ohjelmasta, jonka he pelkäävät toteuttavan vahingollista politiikkaa varsinkin Israelin arabeja kohtaan sekä vaikeuttavan Lähi Idän konfliktia kärjistämällä juutalaisten ja arabien välisiä suhteita. Ryhmää edustava Haifassa sijaitsevan Mossawa-keskuksen johtaja Jafar Farah tapasi torstaina kuusi Saksan kansanedustajaa, joille hän esitti ryhmän huolen. Hän keskusteli asiasta myös entisen Labour-kansanedustajan Nadia Hiloun kanssa. Viimeisten viikkojen aikana Farah on tavannut 13 maan lähettiläitä, niiden mukana Englanti, Belgia, Puola ja Ruotsi. Huhtikuun 19. päivänä hän matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän toivoo tapaavansa presidentti Obaman hallituksen jäseniä, kongressin edustajia sekä Amerikan juutalais- ja arabijärjestöjen edustajia. Hän ei kuitenkaan elättele suuria toiveita. Yksi esille tulevista asioista on Jerusalemin kaupungin aloittama kampanja laittomasti rakennettujen talojen purkamiseksi sekä pääkaupungin itä- että länsiosissa. Tähän liittyy PA:n johdon syytökset, että Israel juutalaistaa Jerusalemia karkottamalla arabiasukkaita sekä maan ja kiinteistöjen ostoilla pääkaupungin arabienemmistöisissä itäosissa. USA:n hallituksen edustaja ilmaisi haluttomuutensa osallistua kysymykseen, joka on Israelin sisäinen. Hallituksen apulaisministeri Ayoub Kara, druusi kansanedustaja Likudissa, sanoo, että Mossawa-ryhmä on poliittinen järjestö poliittisella ohjelmalla, ja se on päättänyt aloittaa vahingollisen hyökkäyksen hallitusta vastaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sekä NU:n kansanedustaja Michael Ben-Ari, jota syytetään hajotetun Kach-puolueen jäseneksi, ovat ryhmän hampaissa. Lieberman kieltää olevansa tukkapipoinen rasisti. (JP)
5. PRESIDENTTI Barack Hussein Obaman hallituksen edustaja sanoo, että Saudi Arabian rauhansuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto myöhemmin omaksui omakseen, tulee olemaan osana sen politiikkaa Israelin ja palestiinalaisten välisissä rauhan-keskusteluissa. Suunnitelman mukaan arabimaat voivat harkita normaalien diplomaatti-suhteitten solmimista Israelin kanssa, jos ”Israel suostuu vetämään joukkonsa ja asutuksensa täydellisesti 1949 aseleposopimuksessa määrätyille linjoille, suostuu oikeudenmukaiseen järjestelyyn palestiinalaispakolaisten asiassa sekä tunnustaa Palestiinan valtion perustamisen Juudean, Samarian ja Gazan alueille pääkaupunkinaan Jerusalem”. On huomattava, ettei normaalien suhteitten solmiminen ole automaattisesti seurauksena sopimuksesta, vaan että kyseiset ”valtiot voivat toimia siinä itsenäisesti”. Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell sanoi jo viikkoja sitten, että saudisuunnitelma on se ohje, jota hän tulee noudattamaan. Brookings Instituutin järjestämässä aivoriihessä Mitchell asetti kysymyksen arvioitavaksi israelilaisista, Amerikan arabeista ja eurooppalaisista diplomaateista koostuville osanottajille. Aivoriihi aloitti 17. maaliskuutta ja kesti kolme päivää. Arabiedustajat hyväksyivät esityksen kuitenkin todeten, että se on yksi paketti eikä siihen voi tehdä muutoksia. Israelin edustajat harkitsevat vielä omaa kantaansa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi kuulusteli Avigdor Liebermania viikon lopulla jo toisen kerran kolmen päivän sisällä. Tavaksi tulleen käytännön mukaan se samalla päästi julkisuuteen tietoja, joitten mukaan esille nousseet tulokset ovat raskauttavia.
- Etelä afrikkalainen tuomari ja Heprealaisen yliopiston edustaja Richard Gold- stein on YK:n valitsema tosiasioita väitetyistä sotarikoksista operaatio Cast Lead aikana Gazan kaistalla tutkiva edustaja. Päätöksen Israelin avustamisesta tutkimustyössä tekee ulkoministeriö. Goldstein toimi pää-syyttäjänä Jugoslaviassa ja Rwandassa tehtyjen sotarikosten tutkimuksissa. Goldstein sanoo olevansa täysin yllättynyt YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöksestä nimittää hänet, koska hän on juutalainen. (JP)
- Hebronin juutalaisasukkaat iskivät yhteen arabien kanssa Jabl Jouharin arabilähiössä osoittaessaan mieltään IDF:n päätettyä avata arabiliikenteelle tien nimeltä Zion Route, joka yhdistää Hebronin Kiryat Arbaan, joka on juutalainen kaupunki Hebronin läheisyydessä. Palestiinalaiset kivittivät juutalaisia, jotka vastasivat siihen rikkomalla useitten arabiautojen tuulilaseja. Juutalaisasukkaat varoittavat, että tien avaaminen johtaa murhiin. (JP)
- Tel Aviv viettää perustamisensa 100-vuotisjuhlia, joihin kuuluu monenlaisia esiintymistä ja ohjelmanumeroita. Kaupunki tunnetaan ”valkoisena” kaupunkina sen Bauhaus-tyyliin rakennetun osan päästyä YK:n perinne-yhteisöksi. Tel Aviv tunnetaan paremmin ”pink” (vaaleanpunainen) kaupunkina sen jokavuotisten homojuhlallisuuksien vuoksi.
- Valtionbudjetti 2009 ei ajankohdasta johtuen ehdi valmiiksi 45 vrk vaaleista lukien. Hallitus teki päätöksen anoa jatkoaikaa kaksivuotisen budjetin laatimiseksi. (INN)
- Juutalaiset kaikkialla maailmassa siunaavat aurinkoa hetkenä, jossa se on aina 28 vuoden välein siitä lähtien, kun se asetettiin taivaalle. Tänä vuonna tuo hetki on 14. Nisankuuta, eli keskiviikkona, pessahin aattona.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130761
- Aikaisin lauantaiaamuna somali-merirosvot yrittivät vallata israelilaisen rahtialuksen. He lähestyivät alusta pikaveneillään ja avasivat tulen sitä kohti. He eivät kuitenkaan onnistuneet nousemaan alukseen miehistön asetettua piikkilankaesteitä aluksen kannen reunoille. Tämän jälkeen alus lisäsi vauhtia, mihin merirosvot eivät voineet vastata, päästen karkuun. (haaretz)
- Ulkoministeriön teettämään tutkimuksen mukaan Intia on Israelin läheisin ystävämaa 58 %, toisena USA 56%, Venäjä 52 %, Meksiko 50 %, Kiina 48 % ja Italia 39 %. Haastattelut tehtiin 13 maassa kysellen 5215 ihmistä. (INN)
- USA, Japani, Etelä-Korea ja Venäjä eivät pystyneet estämään Pohjois-Korean ballistisen ohjuksen laukaisemista eilen. Ohjus putosi Tyyneenmereen.