Friday, April 03, 2009

PERJANTAI 03.04.09
1. TERRORISTI iski taas kerran. Vuorossa oli pieni juutalaissiirtokunta Bat Ain Juudeassa lähellä Kfar Etzionia. Tämä Bat Ainin kylä ei ole halunnut turva-aitaa ympärilleen, kuten on tavallista Juudeassa ja Samariassa, koska se asukkaitten mielestä osoittaa alistumista, mihin he eivät suostu. Kylän 150 perhettä koostuvat hengellisistä ja ääri-uskonnollisista, kuten Tovah Lazaroff ja Yaakoc Katz artikkelissaan heitä kuvaavat. Tämä hyökkäys oli toinen Bat Ainissa. Jokin aika sitten palestiinalaiset ”teini-ikäiset” murhasivat muusikko Erez Levanonin, joka mielellään meni kylän ulkopuolelle yksinäiseen paikkaan rukoilemaan ja keskittymään. Arabipoika on täysi-ikäinen 16-vuotiaana.
Poliisi ei ole saanut kiinni murhaajaa, mutta kuvauksista päätellen hän on n. 20-vuotias palestiinalainen. Hän oli päässyt huomaamatta kylään, jossa hän pienehköllä geologien käyttämän vasaran tapaisella aseella murhasi ensin 13-vuotiaan pojan hakkaamalla häntä päähän ja sen jälkeen iski toista 7-vuotiasta poikaa päähän murskaten hänen kallonsa. Tämä poika on kriittisessä tilassa sairaalassa kallonmurtuman vuoksi. Eräs asioillaan ollut kyläläinen mies sattui paikalle ja hyökkäsi murhaajan kimppuun yrittäen saada hänet talttumaan, mutta murhaaja iski häntäkin potkien ja riehuen ja pääsi karkuun jättäen murha-aseen paikalle. Paikalle rientäneet kylän miehet yrittivät osua murhaajaan pistoolillaan, mutta tämä pääsi pakenemaan luultavasti läheiseen arabikylään. (JP)
2. Poliisi aloitti sotilaitten avustamana laajat etsinnät murhaajan löytämiseksi, mutta toistaiseksi ilman tulosta. Islamic Jihad ilmoittautui suunnittelijaksi, mutta myös Imaad Mughniyhehin Marttyyrit, kostoa etsivä tuntematon ryhmä, ilmoittautui vapaaehtoiseksi.
Murhan motiivia ei ole pystytty täysin arvioimaan, mutta yhtenä mahdollisuutena pidetään palestiinalaisten halua testata Netanyahun uuden hallituksen tapaa reagoida tällaiseen terrorismiin. Tätä mieltä on Gush Etzionin alueneuvoston puheenjohtaja Shaul Goldstein. ”Tämä oli hänen tarkoituksensa” lisäten, että testi koskee sekä juutalaisia että palestiinalaisia, jotka molemmat odottavat, miten uusi hallitus reagoi terrorismiin.
Pääministeri Benyamin Netanyahu antoi lausunnon, jossa hän kuvaa murhaa ”äärimmäisen vakavaksi” ja kehotti turvallisuusjoukkoja tekemään kaikkensa murhaajan löytämiseksi.(JP)
3. Torstain iltapäivän kuluessa turvallisuusjoukot asettivat tiesulkuja ja tarkastuspisteitä kaikkialle alueen läheisyydessä. Heidän pelkonaan on, että kylän asukkaat etsivät kostoa, jotka ovat lausunnoissaan vakuuttaneet, ettei kosto ole heidän tavoitteenaan, vaan oikeuden toteuttaminen. Sairaalaan viety 7-vuotias Yair Gamliel oli leikkimässä 13-vuotiaan Shlomo Nativen kanssa lähellä paikallisneuvoston rakennusta, kun terroristi iski heihin. Shlomo pääsi haavoittuneena ja verta valuen kotiinsa kadun toisella puolella kuollen siellä, mutta Yair juoksi toiseen suuntaan murhaajan ajaessa häntä takaa murha-aseen kanssa. Neuvostorakennukseen laskuaan maksamaan tullut Avinoam Maimon havaitsi tilanteen ja yritti painiskella murhaajan kanssa, mutta ei pystynyt estämään häntä pakenemasta. Läheisessä puusepänverstaassa työskentelevät Nativen veljet tulivat ulos ja nähtyään tilanteen ampuivat ilmaan saadakseen murhaajan pysähtymään toisen veljen juostessa hänen peräänsä, mutta tämä pääsi pakoon. Poliisi arvioi, että turva-aita kylän ympärillä olisi ehkä estänyt murhan, mutta Goldstein valittaa, että hallituksen budjettileikkausten vuoksi heillä ei ollut mahdollisuutta asentaa tehokkaampia kameroita ja tutkavalvontaa kylän ympärille. (JP)
4. MURHATTU 13-vuotias Slomo Native haudattiin torstaina iltapäivällä. Hän oli yksi 9-lapsisesta perheestä, jotka ovat asuneet kylässä sen perustamisesta lähtien 20 vuotta sitten. Murheelliseen hautajaissaattueeseen osallistuivat kaikki paikalla olleet asukkaat, mutta koska Nisan-kuussa on kiellettyä pitämästä muistopuhetta, tilaisuudessa ei pidetty puheita, ja kuten eräs asukas mainitsi: ”Meiltä ovat sanat loppuneet kuvailemaan murhettamme.”
HAMASIN edustaja Ayman Taha ilmaisi lausunnossaan tyytyväisyytensä terrori-iskuun sanoen sen olevan ”luonnollisen seurauksen jatkuvasta miehityksestä ja setlementtien rakentamisesta, sekä varsinkin huomioiden Israelin hyökkäykset heitä vastaan”. ”Olemme miehityksen alla elävä kansa, ja oikeutemme on puolustaa itseämme kaikin mahdollisin tavoin”, hän lisäsi sisäistä tyytyväisyyttä uhkuen. (JP)
5. TANSKALAINEN yhtiö on huomannut oivan tavan hyötyä Israelin Juudeaan ja Samariaan rakentaman turva-aidan kustannuksella. Palestiinalaiset ovat aikansa kuluksi piirrelleet kaikenlaisia töherryksiä ja myös taidokkaampia graffiteja turva-aidan omalle puolelleen, mutta etevän liikemiesälyn omaavat tanskalaiset ovat havainneet, että tässä on sopiva markkinarako. Tanskassa rekisteröity järjestö levittää internetin kautta tarjousta, jonka mukaan kenellä tahansa ympäri maailmaa on mahdollisuus 30 Euron korvausta vastaan saada 80 kirjaimen suuruinen laatimansa teksti kirjoitettua aitaan. Halukkaat lähettävät tekstinsä – ja varmaan hoitavat myös maksunsa – järjestölle, joka välittää tekstin Ramallahissa sijaitsevalle palestiinalaisryhmälle. Tämä ryhmä vastaa tekstin kirjoittamisesta turva-aitaan. Ryhmän toimesta teksti kuvataan, ja kuva siitä lähetetään kolmena kappaleena tilauksen tehneelle internetin käyttäjälle. Järjestön taholta vakuutetaan, että tekstin sanamuoto on tanskalaisittain vapaa, humoristinen tai vakavamielinen, mutta hyökkääviä, äärisuuntaa edustavia tai kirpeän poliittisia tekstejä ei huolita.
Järjestäjät sanovat haluavansa herättää palestiinalaisissa toivoa kivien heittelyn asemesta, ja että tämä on ”järjestön poliittinen vastaus Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan, joka heidän mielestään kurjistaa paikallisia asukkaita ja rajoittaa heidän vapauttaan”.
Ilkeämieliset voisivat kysellä, mihin palestiinalaiset vapauttaan käyttäisivät? Samantapaisiin murhaiskuihinko kuin edellä kerrottu terrori-isku Bat Ainissa? Niiden estämiseksi turva-aitaa rakennetaan. Järjestö vakuuttaa, etteivät tekstin kirjoittajat ole vaarassa aidan vierellä.
Järjestön toimintaa tukevat tanskalainen ei-hallituksen tukemat (NGO) järjestöt ICCO ja Oxham. He väittävät, että voitto hankkeesta käytetään palestiinalaisten kulttuurin edistämiseen ja paikallisten NGO-järjestöjen tukemiseen, mutta ”ei aseitten ostamiseen”. Puolentoista vuoden aikana yli 800 ihmistä on tilannut oman tekstinsä turva-aitaan.
Israelin viranomaiset, joita hankkeen luulisi kiinnostavan, eivät tiedä siitä mitään. (JP)
6. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoo, ettei hän halua puristaa Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin kättä. Liebermin, josta voitaisiin käyttää nimilyhennystä ”Libi” kuten Bibi, Tzipi, Tibi jne., ei ilmeisesti saanut rauhoittumaan niitä mustia laikkuja, joita Egyptin johdon maksaan näyttää kerääntyneen aiempien lausuttujen varomattomien sanojen johdosta. Tämä on tietenkin diplomatian kannalta valitettavaa, mutta toisaalta on ihan paikallaan tutkia laajemminkin Israelin ja Egyptin välisiä suhteita. Maitten välille solmittiin rauhansopimus 1979, mutta se on kylmä rauha, eikä Egyptin johto ole varmaankaan tehnyt kaikkea – jos mitään – kouluttaakseen kansaansa tunnustamaan Israelin olemassaolon ja suhtautumaan edes inhimillisesti israelilaisiin sen sijaan, että maan valtionjohtoinen media ruokkii kansan sielua jatkuvilla Israelia tuomitsevilla ja demonisoivilla kirjoituksilla, joita maan runsaat ja vaikutusvaltaiset hengelliset johtajat ja islamilaiset instituutit tuottavat. Presidentti Hosni Mubarak istuu tietenkin tuulisella valtaistuimella, mutta joskus kai uuden opettaminen tulee aloittaa, jos maat aikovat tulevaisuudessakin elää rinnakkain ”turvassa ja rauhassa”. Egyptissä toimii voimakas ja kasvava Muslimiveljeskunta, jonka päämääränä on ensin Mubarakin hallinnon kaataminen ja sen tilalle islamilaisen vallankumoushallinnon perustaminen Iranin tapaan, joskaan ei sen liittolaisena, koska maat edustavat eri islamin suuntia – Iran on shia, Egypti edustaa sunnisuuntaa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi halusi näyttää, miten diplomatiaa maassa harjoitetaan. Se kutsutti uuden ulkoministerin ensimmäisenä työpäivänään kuulusteluihin, joilla Liebermania grillattiin lähes kahdeksan tunnin ajan. Luulisi edes normaalien käyttäytymisnormien sitovan myös poliisin toimia, mutta jos ei ole aivoja eikä oppinut välittämään säännöistä, mikäpä poliisia estäisi joutumatta syytetyksi poliisin vastustamisesta. 13 vuoden ajan poliisi on Libiä tutkinut, ja vasta kun havaittiin Israel Beitenun poliittinen nousu, hänet kutsuttiin kuulusteluun juuri ennen vaaleja, ja nyt juuri hänen aloittaessaan vaativaa virkaansa. (JP)
- Fatahin ja Hamasin sovittelukeskustelut Kairossa päättyivät eilen kuin kanan lento heti alkuunsa. Kairo kehotti osapuolia matkustamaan kotiinsa miettimään, mikä meni pieleen. Egyptin ”diplomaattinen” pinna näyttää olevan kireällä. Kaikki osapuolet syyttävät sitä epäonnistumisesta, myös Gilad Shalitin vapauttamis-keskusteluissa. On vaikea nähdä, mitä kautta palestiinalaisille luvatut 4.5 miljardin, toisten lukujen mukaan 5.2 miljardin USD avustukset heille toimitetaan. PA:n pääministeri Salaam Fayad suostui kuitenkin jäämään virkaansa siihen saakka, kun yhteishallitus on saatu aikaan. Siihen voi mennä kuukausia tai vuosia, mutta amerikkalaiset luottavat vain Fayadiin. Obaman hallituksesta ei vielä tiedä, se etsii yhteyksiä sekä Hizbullahin että Hamasin kanssa, joten voi olla, että se on Hamas, joka kohta hallitsee myös Länsi-rantaa. Siinä sitä olisikin Netanyahun hallitukselle pähkinää purtavaksi. (JP)
- Jerusalemin piirioikeus käsittelee sunnuntaina muslimien esittämää vaatimusta talon omistusoikeuden selvittämiseksi kaupungin itäosassa. Juutalainen ryhmä Areret Cohanim-yeshivasta tunkeutui taloon torstaina väittäen omistavansa talon. Samantapaisia juttuja nousee Jerusalemin alueella jatkuvasti. Omistusoikeudet ovat usein kirjavia ja dokumentit epämääräisiä Ottoman-hallinnon ajalta, jolloin kirjanpito ja rekisteröinti oli puutteellinen. (JP)

Thursday, April 02, 2009

TORSTAI 02.04.09
1. ISRAELIN 32. hallitus aloittaa tänään ensimmäisen varsinaisen työpäivänsä - Pääministeri Benyamin Netanyahun sanoin – hihat käärittyinä. Eilen ministerit pitivät virkaanastujaispuheensa pyrkien niissä selvittämään kuulijoille tulevan työnsä suuntaviivoja. Samalla kilisteltiin myös laseja entisten ministereitten kanssa, missä druusiministeri Majadle nosti vesilasin, sillä hänen uskontonsa kieltää viinin juonnin. Seremoniat menivät perinteisten nuottien ja ohjeitten mukaan, eikä puheissa juuri ollut havaittavissa uusia piirteitä.
Poikkeuksen teki uusi ulkoministeri Avigdor Lieberman, joka raotti poliittisen ohjelmansa salaisuuksia, joita hän tulee noudattamaan. Räväkkäällä ja rehentelemättömällä tyylillään Lieberman selitti, ettei hän tule pitäytymään Annapolis-konferenssin asiakirjaan todeten, ettei Israel missään ole virallisesti siihen sitoutunut. Sen sijaan hän vakuutti noudattavansa kvartetin esittämää ns. ”tiekarttaa rauhaan”, joka etenee vaiheittain, mutta joka myös tähtää kahden valtion perustamiseen Jordanjoen ja Välimeren väliin. Lieberman selitti samalla, että Israelin alueluovutukset ja myönnytykset palestiinalaisille ovat tuoneet vain sotia, ei rauhaa. Siksi hän vaatii molempien osapuolien toteuttavan niille asetetut vaatimukset edellytyksenä siirtymiseksi seuraavaan vaiheeseen kartan ohjeitten mukaan.
Vuoden 203 tiekartta otsikoidaan virallisesti ”Käyttäytymisperusteinen tiekartta pysyvään kahden valtion ratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.”
Lieberman oikaisi edellisen ulkoministerin Tzipi Livnin vakuuttelua, ettei Israelin hallitus eikä Knesset missään vaiheessa ole virallisesti ratifioinut Annapolis-dokumenttia kuten ei myöskään tiekarttaa.
Ariel Sharon esitti tiekarttaan sen ollessa hyväksymisvaiheessa 14 varausta, joita ei kuitenkaan ole virallisesti käsitelty eikä tunnustettu kvartetin taholla. (JP)
2. EGYPTIN Israelin lähetystö esitti JP:n kolumnistien Brenda Gazzabin ja Herb Keinonin saamien keskustelu-tietojen mukaan Egyptin odottavan virallista anteeksipyyntöä Liebermanilta. Jos sitä ei saada Egyptin hyväksymässä muodossa, faaraoitten maa tulee boikotoimaan Israelin uutta ulkoministeriä. Lähetystön virkailija, jonka nimeä ei mainita artikkelissa, vakuuttaa, että yhteydet Israelin ulkoministeriön kanssa hoidetaan normaalisti, mutta ei suoraan ulkoministerin kanssa. Tilanne on aika outo, jos tämä pitää paikkansa. Siinä on aineksia vaikka diplomaattiselle selkkaukselle, sillä eihän ulkoministeriö ole automaatti, joka toimii itsenäisesti virkailijatasolla, kyllä kai sen politiikkaa ja toimia ohjaa viraston johtaja, joka tässä tapauksessa on Avigdor Lieberman.
EGYPTIN johtoa loukannut repliikki sisältyi Liebermanin ministeri Rehavam Zeevin seitsemännessä muisto-tilaisuudessa Knessetissä lokakuussa pitämään puheeseen, jossa hän sanoi :”Johtajamme matkustavat toistuvasti Egyptiin tapaamaan Mubarakia, mutta hän ei ole koskaan suostunut tekemään virallista vierailua Israelissa maansa presidenttinä. Jos hän haluaa puhua kanssamme. tulkoon tänne. Jos hän ei halua tulla, menköön helvettiin.”
Ulkoministeriön virkailija selittää, että Lieberman tarkoituksellisesti pyrki virkaan astumis-
puheessaan lieventämään aiempaa kielteistä lausuntoaan todetessaan: ”Egypti on ilman muuta tärkeä tekijä, tärkeä maa arabimaailmassa ja tasoittava tekijä alueella ja ehkä laajemminkin. Ilman muuta vierailen Egyptissä, ja olen onnellinen, jos Egyptin johtajat vierailevat Israelissa ja Egyptin ulkoministeri vierailee Israelin ulkoministeriössä. Kunnioitan heitä vilpittömästi ja toivon, että he vastavuoroisesti kunnioittavat meitä.”
Artikkelin kirjoittavat toteavat, ettei Egyptin lähetystövirkailija pidä tätä riittävänä. Aivan ilmeisesti presidentti Hosni Mubarak odottaa henkilökohtaista anteeksipyyntöä.(JP)
3. Israelin mediassa kirjoittelevien kolumnistien artikkeleita on aina syytä tarkastella tietyllä varovaisuudella, sillä maan media on perinteisesti vihamielinen Netanyahua vastaan, ja hänen hallituksensa uusi ja kokematon ulkoministeri on oiva kohde piikitellä häntä epäsuorasti. Netanyahu ei vielä ole puuttunut Liebermania koskevaan kirjoitteluun muilta osin, paitsi että hänen toimistonsa taholta vakuutetaan, että siellä hyväksytään Liebermanin rauhanprosessia koskevat tulkinnat, koska ne edustavat myös Netanyahun kantaa.
Tämä on vaikea pala entiselle ulkoministeri Tzipi Livnille, joka koko virkakautensa ajan on ajanut myönnytys-politiikkaa palestiinalaisia kohtaan, ja joka Annapolis-konferenssin jälkeen marraskuusta 2007 lähtien on tiiviisti keskustellut PA:n asettaman tiimin kanssa. Netanyahun hallitus mitätöi tällä runsaan vuoden kestäneitten keskustelujen mahdolliset saavutukset ja sopimukset, vaikka Israelin tiimi alusta lähtien teki selväksi, ettei mikään yksityiskohta ole sitova ennen kuin koko sopimus on hyväksytty. Keskustelut keskeytyivät Olmertin jouduttua ilmoittamaan erostaan poliisitutkimusten edettyä mahdollisiin syytetoimiin.
LIVNI ilmoitti myös keskustelujen alussa, ettei kumpikaan osapuoli yhteisen sopimuksen mukaan vuoda keskusteluista mitään medialle, mitä periaatetta PA:n neuvottelijat toistuvasti rikkoivat toistellen syytöksiä Israelia vastaan, ehkä painostaakseen Livniä.
Tosiasia kuitenkin on, ettei kukaan ulkopuolinen tiedä, mitä kaikkea Livni on luvannut ja mistä hän on sopinut, joihin PA:n johto tulee perustamaan vaatimuksensa jatkokeskusteluissa. Netanyahu on luvannut jatkaa keskusteluja, mutta neuvottelutiimiä ei ole muodostettu. (JP)
4. USA:n Lähi Idän joukkojen komentaja kenraali David Petraeus varoittaa Obaman hallitusta, että jos USA ei toimi aktiivisesti Iranin ydinaseen aiheuttaman uhkan poistamiseksi, Israel tulee toimimaan yksin. Hänen varoitukseensa ja on varmaan vaikuttanut IAF:n koneitten väitetty ilmaisku Sudaniin tammi-helmikuussa. Iskun tekninen suoritustapa ja sen onnistuneet tulokset ovat antaneet USA:n strategisille suunnittelijoille vihjeen, että se oli kuin kenraaliharjoitus ennen todellista näytäntöä. Petraeus esitti kommenttinsa USA:n senaatin asepalvelukomiteassa keskiviikkona. ”Israelin hallitus voi lopulta katsoa olevansa siinä määrin uhattuna Iranin potentiaalisen ydinaseen vuoksi, että se voi tehdä ennalta ehkäisevän iskun ydinaseen valmistuksen hidastamiseksi”.
PETRAEUS selitti, että ”vakuuttava USA:n ponnistelu Israelin ja arabien välisessä selkkauksessa, mikä mahdollistaa alueellisia hallituksia ja kansoja saavuttamaan keskinäisille kiistoille kaikenkattavan ratkaisun, eliminoiden äärijärjestöjen ja Iranin hallituksen kannattaman sotilaallisen vastarinnan (terrorismin) idean, joita ne ovat voineet esteettä toteuttaa”. Hän myös vakuutti, että edistys Syyrian rauhansopimuksen alueella voisi mitätöidä Iranin antaman tuen Hizbullahille ja Hamasille.
PETRAEUS kannattaa sotilaallisen avun nostamista arabiliittolaisille Persianlahden alueella, missä hän haluaa, että USA koventaa ja suojaa alueen kriittistä infrastruktuuria sekä kehittää alueellisen verkoston ilma- ja ohjuspuolustus järjestelmäksi, mikä voisi heikentää Iranin hyökkäävää toimintaa.
NETANYAHUN lausunnoista voidaan päätellä, että hän kannattaa diplomatian käyttämistä, mutta ei ilman aikarajoitusta, joita hän laskee kuukausissa ei vuosissa. Toisaalta asiantuntijat vakuuttavat, ettei kysymys ole kyvystä iskeä vaan uskalluksesta sotilaalliseen iskuun. (JP)
5. ARABILIITON pääsihteeri, jota Mahmoud Abbas mielihyvin tukee, vaatii, että Netahyahun hallituksen täytyy selvästi tunnustaa kannattavansa kahden valtion periaatetta. Abbas selitti Dohan kokouksessa vastaanottavalle arabikansalle, ettei Netanyahu usko rauhaan, ja että kansainvälisen yhteisön täytyy koventaa painostustaan Israelia kohtaan. Tämän on palestiinalaisjohtajien patenttilause, jota he toistelevat vuodesta toiseen. Ikään kuin heille itselleen ei kuuluisi mitään velvoitteita. PA:n johto on siepannut ”rauhanprosessin” panttivangikseen, josta se puhuu jatkuvasti vaatien lisääntyviä myönnytyksiä Israelilta, aivan samoin kuin Hamas vaatii sieppaamastaan IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista. Abbas puhui Israelin uudesta ulkoministeristä vähättelevästi ”tämä mies”, ikään kuin hänellä ei olisi omaa nimeään. Arabiliitto laatii tiettävästi uhkavaatimusta, jossa se vaatii Israelia hyväksymään arabiliiton rauhantarjouksen ”nyt tai ei koskaan”.
6. PA:N JOHTO on toistanut aiemminkin voimassa olleen periaatteen, että maan myyminen juutalaisille on verrattavissa maanpetokseen, josta rangaistaan kuolemalla. PA katsoo ilmeisesti kehityksen kulkevan huonoon suuntaan Jerusalemin ympäristössä ja varsinkin Öljyvuoren alueella, jossa USA:n juutalaissyntyinen liikemies ostelee kiinteistöjä ja maa-alueita. Tämänkertaisen varoituksen julkisti PA:n päätuomari sheikki Tayseer Rajab Tamimi, joka samalla muistutti islamin hengellisen johtajan antamasta ”fatwasta”, jolla kielletään maan luovuttaminen juutalaisille. Tamimin lienee aktivoinut huhut, joitten mukaan tämä Yhdysvalloista kotoisin oleva liikemies on äskettäin ostanut 20 dunamin maa-alueen öljyvuorelta. ”Jerusalemin kaupunki on palestiinalaisten uskonnollinen, poliittinen ja hengellinen pääkaupunki. Juutalaisilla ei ole mitään oikeutta Jerusalemiin. Tämä on miehitetty kaupunki kuten muutkin territoriot, jotka miehitettiin 1967 sodassa,” hän selittää. Tosiasiassa Jerusalem kuten myös Juudea ja Samaria olivat miehitettyjä, mutta miehittäjinä olivat palestiinalaiset ja arabit paljon ennen 1967 sotaa, jossa ne vapautettiin. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian presidentti Bashar Assad vakuuttaa al-Sharq lehdelle Qatarissa antamassaan haastattelussa, että Syyria lopulta vapauttaa Golanin ylängön, joko sodan tai rauhanneuvottelujen avulla. Hän vähättelee Netanyahun hallitusta sanoen, että ne ovat kaikki samanlaisia. (ynetnews)
- Lähes viisi vuotta Jasser Arafatin kuoleman jälkeen arabilääkärit kokoontuvat Jordaniassa päättämään, myrkytettiinkö tämä terrorijohtaja. Yleisesti uskotaan, että hän kuoli AIDS:iin. Lääkäreillä voi olla vaikeuksia sopia sairaudesta. (ynet)
- Tzipi Livni käyttäytyi äkämystyneen piikatytön tavalla osallistuessaan Liebermanin kanssa viranvaihtoseremoniaan. Livni tuli paikalle suu myrtyneenä ja tukka kerrankin sidottuna taakse, sutaisi nopeasti Liebermanin tarjoamaa kättä juosten heti pois kunniakorokkeelta. Lieberman huuteli hänen jälkeensä, että viinipikarit jäi nostamatta, mikä pakotti tuon niskojaan viskelevän äkäpussin takaisin korokkeelle, jossa hän nopeasti siemaisi lasista juosten taas pois. Ei kovin diplomaattista TV-kameroiden edessä.
- Lieberman sanoo, ettei Israel tule vetäytymään Golanilta. Hän vakuuttaa, että rauha tehdään vain rauhaa vastaan, ei Golanin luovuttamisella. (INN)
Lämpötilat, Jsm. To: 14-22; Pe: 13-19; La: 11-17; Su: 15-20, vaihtelevaa pilvisyyttä.
Israelupdate.achlak.net sivun oikeassa laidassa on kartta ja teksti ”Visitors location”, ja sen oikeassa laidassa teksti ”Click to see”, jota napsauttamalla saa ison maailmankartan, jossa näkyy paikat, joissa näitä raportteja luetaan. Sen alapuolella on luettelo maista ja katsojien määristä kuukaudessa.

Wednesday, April 01, 2009

KESKIVIIKKO 01.04.09
1 NETANYAHUN hallitus hyväksyttiin keskiyön tunteina kiihkeitten keskustelujen ja puheitten jälkeen äänin 69-45, poissa oli 5 kansanedustajaa. Täten hänen hallituksensa, järjestyksessä 32., on laillisesti asetettu hoitamaan virkaansa. Netanyahu sanoi Knessetin puheessaan, jota keskeytettiin moneen kertaan ja eniten hallituskumppanin Labourin edustajien – joista äänekkäin oli Shelly Jacimovich – toimesta, mikä ei lupaa hyvää jatkossa yhteistyön kannalta, antautuvansa rauhan asialle Lähi Idässä.
LIKUDIN kansanedustaja Silvan Shalom, joka loppuun asti jurnutti Netanyahulle, että hän haluaa talousministeriön ja varapääministerin paikan, taipui lopulta Knessetin käsittelyn jo alkaessa. Siten hän saa erikoisnimityksen varapääministeriyden ja koordinaattorin tehtäviin.
UTJ saavutti kompromissin kääntymismenettelyn uudistamisasiassa liian myöhään, että puolueen ministerit olisivat voineet osallistua hallituksen ministereitten virkavalaan, koska Knessetin täytyy saada 24 tuntia aikaa tutustua hallitussopimukseen ennen sitä. Täten UTJ liittynee hallitukseen myöhemmin. UTJ saanee silloin terveysministeriön apulaisministerin tittelillä, Knessetin talousvaliokunnan sekä yleisen valitusvaliokunnan puheenjohtajuudet. UTJ saanee yhden apulaisministerin paikan opetusministeriössä.
Knessetin istunnossa Ehud Olmert piti oman puheensa, jota luonnehditaan puolustelevaksi, sekä Kadiman puheenjohtaja entinen ulkoministeri Tzipi Livni, joka heitteli myrkyllisiä pistojaan sekä Netanyahua että myös Labourin puheenjohtajaa Ehud Barakia vastaan, jota hän pitää petturina vetäen esiin vuoden 2000 aikaisia syytöksiä Barakia laittomista vaalirahoista epämääräisten järjestöjen kautta, sekä siitä, että Barak vei Labourin hallitukseen entisen korkeimman oikeuden presidentin Aharon Barakin pyynnöstä, jotta tämän pahin vastustaja Daniel Friedman saatiin pois oikeusministeriöstä. Livni kehaisi, että pääministerinä hän olisi paremmin pystynyt puolustamaan korkeinta oikeutta. Livnin puheissa kuultaa syvä turhautuminen ja pettymys, ettei hän saanut hallituksen muodostamistehtävää. (JP)
2. NETANYAHUN hallituksen saamat ensimmäiset reaktiot ulkomailta alkavat tulla esiin. EU:n puheenjohtajamaan Tshekin tasavallan ulkoministeri Karl Schwarzenberg pyrki pysyttelemään diplomaattisena valiten huolellisesti terminologiansa, että se näyttäisi aidosti huolestuneelta. Hänen keskeisin huolensa oli Jerusalem, kuinkas muuten. Tästä kaupungista on todella kehittymässä se väkikivi, josta Sakaria kertoo näin:
”Katso, Minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä, ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille. Kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.” (Sak.12:2-3 )
Schwarzenberg sanoo näin: ”EU ei ole onnellinen muutamista Israelin hallituksen toimista, nimittäin rakennustöistä lähellä Jerusalemia, mutta myös liikenneyhteyksistä Gazaan, jotka nyt ovat kovin rajoitetut.” Nämä toimet oli kuitenkin Olmertin hallituksen tekemiä, joten tarkkailijat ovat huomioineet määrätyn kiteytyneen tuomion Israelille, vaikka silloin näytti siltä, että länsivalloissa ”lemmikin” aseman saanut Tzipi Livni oli vahvoilla saada hallitusvastuun. Netanyahun hallituksessa Schwarzenberg ”ei myöskään nähnyt paljon toiveita”, kuten hän selvitti EU:n kantaa ennen Israelin uuden hallituksen astumista virkaansa.
USA:n kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi sen sijaan ilmensi aivan toisenlaista mielialaa: ”Uskon, ettei minulla ole mitään esteitä toimia yhteistyössä Netanyahun hallituksen kanssa.” Tämä on rohkaiseva, sillä Obaman hallituksen pelätään ottavan hyvin kriittisen asenteen Israelin uuteen hallitukseen. Hänen uskotaan antautuneen täysin voimin mielistelemään muslimivaltioita voidakseen toteuttaa omaa näkyään USA:n toimimisesta yhteistyössä arabivaltojen kanssa. Hänen neuvonantajiensa valinnasta voidaan päätellä, että hänen hallintokoneistonsa viritetään toimimaan tämän näyn toteuttamiseksi. Israelia vaaditaan sopimaan erimielisyytensä palestiinalaisten kanssa ja solmivan sopimuksen, jolla Palestiinan valtio perustetaan siten, että ”nämä kaksi valtiota asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisina.”
PA:N JOHDON taholta esitetään tiettyä varovaista kritiikkiä. Nabil Abu Rudeinah, joka toimii Mahmoud Abbasin neuvonantajana, sanoo Netanyahun puheen Knessetissä olleen pettymys. koska hän ei siinä selvästi sitoutunut kahden valtion periaatteeseen eikä setlementtien rakentamisen keskeyttämiseen. Hän vaati USA:n hallitusta aloittamaan painostuksen Netanyahun hallitusta vastaan sen taivuttamiseksi ”maata rauhaan” periaatteeseen. (JP)
3. Vaikka Netanyahun hallitus vasta yrittää asettua tiloihinsa, vasemmistolainen lehti Israelissa Haaretz teetti jo ensimmäisen mielipidetiedustelun. Sen mukaan 54 % tiedusteluun osallistuneista antaa uudesta hallituksesta kielteisen arvion. Suurimpana syynä heidän kielteiseen arvioonsa oli hallituksen suuri koko, 30 ministeriä ja ainakin 8 apulaisministeriä, sekä epämääräisten ministeriöitten perustaminen ilman selvää toimenkuvaa, kertoo Haaretz web-sivullaan. Netanyahua moitittiin myös kansanedustajien taholta ylisuuresta hallituksesta, vaikka Netanyahu itse oli hallitusten laajentamista vastaan muutamia vuosia sitten. Silloin haluttiin ministeriöitten lukumäärä pitää alle 18, mikä lailla vahvistettiin, mutta jonka seuraava hallitus kumosi. Nyt asia on nousemassa uudelleen esille, sillä jokainen ministeriö maksaa lisää yhteiskunnalle. Haaretzin kyselyssä Ehud Barak oli suosituin ministeri, ehkä siksi, että hänet tunnetaan. Talousministeriksi nimitetty Yuval Steinitz oli kyselijöille tuntematon, minkä johdosta häntä arvostelevia oli enemmän kuin hyväksyviä.
Tarkkailijat ovatkin jo epäilleet, miten Steinitz pystyy hoitamaan tehtäviä, jotka ovat hänelle uusia. Eräs tarkkailija arvioi, että opettelu toimen hoitamiseen vie vuoden verran. (haaretz)
4. HAMASIN viranomainen kertoo, että Euroopan valtiot ovat etsimässä kontakteja Hamasin kanssa. Ulkoministeriön poliittinen neuvonantaja Ahmed Yussuf kertoo, että tunnusteluja yhteyksien solmimiseksi johtavat Sveitsi ja Norja. Yusuf kertoi, että useat eurooppalaiset puolueet ovat viime kuukausien aikana ottaneet yhteyttä Hamasin viranomaisiin kuitenkaan nimeämättä niitä. Ensimmäiset yhteydenotot tulivat Yusufin mukaan IDF:n operaation Cast Lead aikana Gazassa ja niitä on jatkettu sen jälkeen. Hän kertoi yhteydenottajien tarjonneen yhteistyötä ehdoilla, että Hamas tunnustaa Israelin. Yusuf sanoo Hamasin ilmaisseen niille halukkuutensa pitkäaikaiseen aselepoon.
Toinen Hamasin viranomainen sanoi Ranskan hallituksen edustajan ottaneen yhteyttä Hamasiin keskustellakseen ehdoista, joilla Gilad Shalit voitaisiin vapauttaa. Gilad Shalit on myös Ranskan kansalainen. Hän kielsi huhut, että Hamas haluaa korvata Egyptin välittäjän toimesta Israelin ja Hamasin sekä Fatahin ja Hamasin välisissä neuvotteluissa. Hän sanoo havainneensa selvä muutoksen Euroopan valtioitten suhtautumisessa Hamasiin, mikä on ilmeinen varsinkin Obaman ¨noustua USA:n johtoon.
HAMASIN virkailijat painottavat, ettei järjestö voi tunnustaa Israelia, ei hyväksyä aiemmin tehtyjä sopimuksia eikä luopua väkivallasta, jota he kutsuvat nimellä ”vastarinta”. He sanovat, että Hamas voi ilmaista kunnioittavansa aiempia sopimuksia, ei sen enempää. (JP)
5. HAMAS suunnittelee sotilasopiston perustamista armeijan upseeriston kouluttamiseksi, kertovat Israelin puolustusviranomaiset. Opistossa pyritään tutkimaan operaatio Cast Lead antamia opetuksia ja kehittelemään uusia johtamistapoja. Hamas erotti puolisataa sotilasjohtajaansa heidän heikon johtamistapansa vuoksi operaation aikana, kertoo Janes Defense Weekly viime viikon numerossaan.
Toisen uutisen mukaan palestiinalaiset terroristiryhmät Gazassa käyttävät Kiinasta tuotuja raketteja rakentamiensa ohella. Terroristit ovat jatkaneet rakettitultaan Negevin alueelle, eilen ammuttiin ainakin kaksi rakettia, joitten aiheuttamista vaurioista ei ole tiedotettu. Puolustus-viranomaisten mukaan Kiinasta tuotettuja raketteja on kahta lajia. Toinen on 107 mm:n Grad-tyyppinen; toinen on 122 mm:n raketti, jolla on 40 km:n kantomatka ja joka yltää Yavneen Ashdodin pohjoispuolella. Edellisen raketin räjähdekuorma on 1.2 kg, jälkimmäisen 6.3 kg. Hamasin päämääränä on saada käyttöönsä raketteja, joilla se yltää Tel Aviviin. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tyynnyttelee Sudaniin autokolonnan tuhonneen iskun reklamointia muistuttaen, ettei meillä ole varaa rehennellä näillä asioilla. Barak sanoo, että meidän tulee tehdä, mikä on tehtävä, mutta pysytellä muuten hiljaa. Barak antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Time makasiini kertoi ”tusinoittain lentokoneita osallistuneen ilmaiskuun”. Artikkelissa kerrotaan israelilaisiin lähteisiin viitaten, että operaatioon osallistui F-16I koneita, joiden suojana oli F-15 koneita häirintäyritysten varalta. Artikkelissa mainitaan, että IAF:n miehittämätön kone (UAV, drone) kuvasi paikan iskun jälkeen, mutta että koneet tekivät vielä toisen iskun, vaikka kuvien mukaan kolonna oli tuhottu täysin. Siinä myös mainitaan, että isku oli samalla varoitus Iranille, jonka uskotaan toimittaneen aseet autokolonnaan, ja että aseet oli tuotu Iranista.
Hamasin virkailija on tiettävästi tunnustanut uutisen oikeaksi, mutta että rekkoja oli 15 eikä 23, ja ettei ilmaisku juuri vaikuta Hamasin asetoimituksiin, koska beduiinien suorittama salakuljetus toimii kaiken aikaa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- EU peruuttaa suunnittelemansa huipputapaamisen Israelin kanssa, koska se on ”onneton” Israelin viimeaikaisista toimista varsinkin Jerusalemissa. (JP)
- Israelin johto pelkää, että länsimaitten keskittyminen Afganistanin sotaan voi vähentää niiden osallistumista UNIFIL:n joukkoihin Libanonissa. (JP)
- Maailman juutalaisjärjestöt ovat aloittaneet keskustelut EU-maitten kanssa yhteisen boikotin saamiseksi Durban II konferenssiin. (JP)
- 22 arabimaan johtajat löysivät yhteisen kannan Israelin tuomitsemiseksi Dohan huippukokouksessa, vaikka Sudanin kansamurha olisi läheisempi. Siihen ei otettu kantaa, paitsi että Sudanin presidentti al-Bashirin kansainvälinen pidätys määräys mitätöitiin arabimaissa. Mukana ollut PA:n edustaja Saeb Erekat ilmoitti olevansa tyytyväinen loppulausuntoon, jossa painotettiin Egyptin välitysyritysten tärkeyttä palestiinalaisten sisäisten riitojen selvittämiseksi.
- EU-maitten parlamentin konferenssi vakuuttaa taistelevansa antisemitismiä vastaan. Konferenssissa 23-vuotiaan Ranskan juutalaisen Ilan Halimin äiti kertoi, miten hänen tyttärensä Ilan murhattiin raakalaismaisessa iskussa 2006.
- USA:ssa mustaihoinen Louis Farrakhan, joka kutsui Obamaa messiaaksi, sanoi olevansa antisemitisti, jos se tekee jonkun onnelliseksi. Hän puhui Islamin Kansan konferenssissa Illinoisissa maaliskuun 1. päivänä. Hän kritisoi raskaasti tapaa, millä juutalaiset syyttävät itsemurhaterroristeja samaan aikaan, kuin he itse lahtaavat palestiinalaisia. (JP)
- BHO:n lähettämä delegaatio etsii yhteyksiä Iranin kanssa. Tämä jättää Israelin täysin yksin Iranin ydinaseuhkaa vastaan. Israelin ainoa tuki on jättämässä ainoan todellisen liittolaisensa Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130711

Tuesday, March 31, 2009

TIISTAI 31.03.09
1. NETANYAHUN suurhallituksen ministerilista alkaa olla valmis. Hän teki eilen illalla muutamia ratkaisevia päätöksiä. Talousministeriksi hän valitsi Yuval Steinitzin, vaikka hän olisi halunnut pitää talousasiat omassa valvonnassaan. Pahin kilpailija Likudissa Silvan Shalom saa varapresidenttiyden ja koordinaattorin aseman, jos hän siihen suostuu. Moshe Ya´alon saa strategisten asiain ministeriön lohdutukseksi, ettei puolustusministeriö ollut käytettävissä, mutta on mukana turvallisuusasioista päätettäessä. Benny Begin toimii ilman salkkua pääministerin toimistossa, ja Dan Meridor saa tiedustelupalvelujen valvonnan ilman salkkua. Avigdor Lieberman sai vielä eilen vakuutuksen oikeuskansleri Meni Mazuzilta, ettei ole esteitä hänen toimimisesta ulkoministerinä, vaikka poliisi vakuuttaa tutkimustensa olevan lähes valmiit, joitten perusteella häntä vastaan voidaan nostaa virallinen syyte. Netanyahu sopi Israel Beitenun kanssa, että jos Lieberman joutuu jättämään paikkansa ulko-ministeriössä, paikka tulee Likudille. Israel Beitenu kiistää sopimuksen.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, hallituksessa on 30 ministeriä ja 7 apulaisministeriä. Koska entinen pöytä oli liian pieni uutta hallitusta varten, sitä jouduttiin laajentamaan.
Osa ministeripaikoista odottaa UTJ:n lopullista päätöstä hallitukseen menosta.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1238354479871&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. LIENEEKÖ sattuma vai ”Hänen suunnitelmansa, joka valtioita ja niiden kohtaloita ohjaa”, että Netanyahun hallituksen kärkipäässä on kolme miestä, jotka palvelivat Israelin kaikkein arvostetuimmassa sotilasyksikössä, heprealaiselta nimeltään Sayeret Matkal. Puolustusministeri Ehud Barak toimi yksikön johtajana aikana, jolloin Binyamin Netanyahu palveli siellä. Yoni Netanyahu, Binyaminin veli, toimi yksikön johtajana sen tehdessä uhkarohkean pelastusoperaation Entebben lentokentälle 1976, minkä aikana hän sai surmansa ugandalaisen sotilaan luodista. Hän palveli ennen sitä Barakin alaisena. Barak luonnehtii Yoni Netanyahua näin: ”Netanyahu oli toteuttaja. Saatuaan tehtävän hän toteutti sen välittömästi.” Kolmas Matkalin kasvatti on Moshe (Bogie) Ya´alon, joka johti Matkalia 1987-1989. JP:n kolumnisti Yaakov Katz arvioi artikkelissaan, miten tämä kolmikko tulee nyt toimimaan tehdessään päätöksiä, jotka voivat olla elintärkeitä koko kansan säilymiseksi hengissä, ennen kaikkea Irania koskevalta osalta. Katz lainaa kenraalimajuri Uzi Dayania, joka myös palveli komppanianpäällikkönä Yoni Netanyahun tiimissä Barakin alaisuudessa. Dayan arvioi, että kolmikon palveluaika yhteisessä yksikössä on luonut heissä keskeisen yhteenkuuluvuuden ja kunnioituksen. Hän kuitenkin selittää, ettei politiikassa toimita kuten sotilasyksikössä, jossa yksi antaa käskyt arvovaltaisesti toisten toteuttaessa niitä. Dayan arvioi, että yhteispeli näiden kolmen välillä tulee toimimaan ongelmitta. (JP)
3. UTJ (United Torah Judaism), Ashkenazi haredi-puolue, harkitsee vielä tänään, millä perusteilla se voi hyväksyä hallituksen suunnitelmat kääntymisoikeuden valvonnan laajentamisen. Likudin hallitusneuvottelijat pelkäävät, että jos UTJ jää oppositioon, se voi aiheuttaa ongelmia hallitusyhteistyölle hyökkäämällä Sephardi-puoluetta Shasia vastaan syyttämällä sitä liian hölläkätisestä suhtautumisesta kääntymisasiassa. Tämä voisi pakottaa Shasin eroamaan hallituksesta. Shas on periaatteessa jo hyväksynyt kääntymisprosessin uudistuksen, mutta UTJ:n rabbi Yosef Shalom Elyashiv vastustaa sitä. Myös päärabbinaatti on hyväksynyt uudistukset, joita varsinkin Israel Beitenu on vaatinut.
UTJ:n epäröinti johtuu sen johtajiston mukaan epäilyistä, että kääntymisprosessin valvonta oikeuksien laajentaminen useammille rabbeille lisää korruptiomahdollisuutta, ja toisaalta kääntymistä hakevien etsivän niitä rabbeja, joiden tiedetään suhtautuvan prosessiin avoimemmin. Tuntuu aika oudolta, ettei edes järjestön sisällä luoteta sen omien hengellisten johtajien vilpittömyyteen. Mutta sen sijaan, että siellä aloitettaisiin sisäinen suursiivous, ainoa keino uskottavuuden säilyttämiseksi on valvonnan kiristäminen. (JP)
4. ISRAEL sai tiedon laajasta Iranin asekuljetuksesta Hamasille Sudanin kautta viikkoa ennen sen toteutumista. IDF aloitti välittömästi suunnitelman kuljetuksen estämiseksi. INN:n uutinen ei kerro, mistä tieto tuli, mutta sen mukaan kuljetuksessa oli mukana Fajr-raketteja, joilla yltää Gazasta Tel Aviviin, ja joitten osumatarkkuus on parempi kuin Gazassa valmistettujen Kassam-rakettien. IDF ei voinut ottaa riskiä antaa kuljetuksen toteutua silläkin uhalla, että tieto olisi väärä. IDF:n käsityksen mukaan tämä oli ensimmäinen Iranin suuri aselasti, joka oli tarkoitus tyhjentää Sudanin rannikolla, mutta ”luultavasti myös viimeinen”. Ilmaiskuun osallistui F-16 koneita, jotka tekivät kaksi pommituslentoa autokolonnaa vastaan. F-16 hävittäjiä suojasivat F-15 koneet siltä varalta, että pommituslentoa häirittäisiin. Koska tämä edestakainen 2 800 km:n lento ei onnistunut yhdessä tankkauksella, koneet tankattiin Punaisenmeren yllä.
Israel tiedotti iskusta USA:n johtoa, joka varoitti Sudanin hallitusta vähän ennen iskua. Jos tuo vuoto USA:n johdon taholta Sudaniin pitää paikkansa, Israelin lienee syytä tulevaisuudessa harkita kahteen kertaan, antaako ennakkotietoja aikeistaan USA:lle.
Tämä lienee Israelin virallinen tunnustaminen ilmaiskusta Sudaniin tammi-helmikuussa. Israelin viranomaiset katsovat, että tämä on samalla varoitus Iranille, että IAF:n koneet pystyvät tarvittaessa iskemään myös sinne, jos niin päätetään.
Alkuperäisen uutisen mukaan iskussa kuoli 39 ihmistä, mitä Sudanin ministerit ja presidentti sittemmin ovat suurennelleet kertoen, että jopa 900 ihmistä, pääasiassa pakolaisia Afrikan maista, kuoli ilmaiskussa. Jos Sudanin johto saikin ennakkovaroituksen, tieto ei ilmeisesti mennyt sen pitemmälle, tai sitten sitä pidettiin liian mielikuvituksellisena. (INN)
5. HAMASIN johto Gazassa ilmoitti lauantaina, että jos Israel ei hyväksy sen tarjoamaa 1450 palestiinalaisterroristin vapauttamista Israelin vankiloista osana Gilad Shalitin vapauttamiseksi, Hamasin ”sotilassiipi” al-Qassam Prikaatit sieppaa lisää IDF:n sotilaita panttivangeikseen. Raed al-Attar, sotilassiiven yksi johtajista, sanoi, ettei Hamas suostu muuttamaan vaatimustaan vapautettavien vankien määrästä ja henkilöllisyydestä, mitä Israelin neuvottelijat Kairossa ovat esittäneet.
ARVOSTETTU Janes Defense Weekly kertoi viime viikon numerossaan, että Hamas on pystynyt korvaamaan osan menetyksistään operaatio Cast Lead aikana. Hamasin edustaja kertoi lehdelle, että järjestön sisäisen tutkimuksen mukaan osa sen taistelijoista osoitti pelkoa ja pidättyi taistelukosketuksista IDF:n sotilaitten kanssa taisteluissa, joissa se menetti Hamasin edustajan tunnustuksen mukaan satoja taistelijoita. Järjestö ottaa oppia kokemuksistaan ja kehittää uusia taistelumuotoja. 50 sotilasjohtajaa poistettiin paikaltaan, koska he osoittivat huonoa johtamistaitoa, kertoo artikkeli. Artikkelin mukaan Hamas pyrkii löytämään uusia muotoja sotilastarvikkeitten kuljettamiseksi ja satelliittiyhteyden muodostamiseksi tietoliikenteen parantamiseksi.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin tunnusti, että Hamas on pystynyt korvamaan osan menettämästään sotilaskalustosta ja että salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle jatkuu Egyptin tehostetuista valvontayrityksistä huolimatta. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel Beitenu varoitti Netanyahua tänä aamuna, että jos tiedot ulkoministeriön joutumisesta Likudille siinä tapauksessa, että Lieberman joutuu jättämään paikkansa, ovat tosia, Israel Beitenu tulee silloin palaamaan oppositioon. Kuka hyvänsä tuollaisen huhun päästi julkisuuteen, se oli hyvin tyhmä ja harkitsematon, koska se – kuten IB:n lausunnossa todetaan – rampauttaa ulkoministeriön alusta lähtien. (INN)
- Netanyahun hallitus vannoo virkavalansa tänään 17.00 aikoihin, ellei uusia yllätyksiä esiinny. Jos UTJ tulee mukaan, hallituksella on 74 kansanedustajaa tukenaan Knessetissä. Miten luotettavia hallitusosapuolet ovat, nähtäneen myöhemmin. Silvan Shalomin (likud) kannattajat ovat uhkailleet, että he voivat omaksua taktiikan matkustaa ulkomaille tärkeitten äänestysten ajaksi Knessetissä, mikä vahingoittaisi hallitusta pahoin. (haaretz)
- USA:n taholta vakuutetaan, että Netanyahun neuvonantaja Uzi Arad saa viisumin Yhdysvaltoihin. Arad mainittiin USA:n puolustusministeriön erikois-suunnitelmien osaston virkailijaa Larry Franklinia vastaan nostetun oikeusjutun yhteydessä. Franklinin väitetään välittäneen salaisia tietoja AIPAC:n virkailijoille. Arad nimitettäneen Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi. (haaretz)
- IDF surmasi aamun kuluessa kaksi palestiinalaista, jotka olivat asentamassa pommia Israelin vastaisen Gazan turva-aidan varteen. Palestiinalaiset lähteet kertovat, että miehet olivat ”sotilaspuvuissa”. IDF ei ole vielä julkistanut virallista ilmoitusta asiasta. Gazan terroristi ovat jatkaneet raketti- ja pienaseitten tultaan Gazasta Israelin puolelle. (haaretz)
- USA:n vieläkin kiistanalainen presidentti BHO aikoo Turkin vierailunsa aikana tavata Syyrian presidentti Bashar Assadia, mikäli tämä suostuu siihen. BHO:n tapa mielistellä muslimimaita on saamassa outoja piirteitä. (debkafile)
- Yhdysvaltain presidentti BHO:n lainopilliseksi nimittämän Yalen Yliopiston professorin Harold Kohin mukaan USA:n oikeusistuimet voivat aivan hyvin soveltaa sharia-lakia määrättyjä asioita ratkoessaan ilman, että se sotii USA:n perustuslakia vastaan. Tämä lienee uusi perustuslain venytysyritys USA:ssa.
Asiasta kertoo New York Post.
- Kadima-puolue vaatii uuden hallituksen virkavalatilaisuutta siirrettäväksi, koska
Netanyahu ei ole antanut yhteistyösopimuksia ajoissa hallituksen sihteerille.
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez kutsuu Israelin uutta hallitusta oikeisto-
eliitin hallitukseksi. Hän ei näe mitään syytä parantaa maitten lähes tyystin
katkenneita diplomaattisuhteita. (ynet)
- IDF:n sotilas haavoittui lievästi Kissufimin luona käydyssä tulituksessa
palestiinalaisten terroristien kanssa. (INN)

Monday, March 30, 2009

MAANANTAI 30.03.09
1. HAMAS salakuljettaa aseita ja räjähteitä Siinailta Gazan kaistalle Egyptin väitetyistä lisätyistä ponnisteluista huolimatta sen estämiseksi. Shin Betin johtaja Yuval Diskin maalasi tilannearvionsa synkin värein kabinetin viikkoistunnossa eilen.
Diskin kertoi, että operaatio Cast Lead jälkeen Hamas on salakuljettanut Gazan kaistalle 22 tonnia räjähteitä, sadoittain kranaatteja, tusinoittain raketteja ja panssarintorjunta ohjuksia sekä 45 tonnia raaka-aineita rakettien rakentamiseksi. Hän ulotti kertomuksensa aseitten salakuljettamisesta aina Sudaniin saakka, jonka rannikolle Iranista aseita kuljettavat laivat tyhjentävät lastinsa, josta paikalliset beduiinit siirtävät ne Egyptiin ja sieltä Suezin kanavan kautta Siinaille. Diskin ei myöskään tunnustanut suoraan, että Israelilla oli mitään tekemistä rekka-autokolonnien tuhoamisessa Sudanissa tammi-helmikuussa.
Diskin tunnusti egyptiläisten tehostaneen salakuljettamisen estämistoimiaan Philadelphia-käytävän ali Gazan kaistalle, mutta totesi, etteivät ne ole pystyneet sitä lopettamaan. (JP)
2. YUVAL DISKIN sanoi Hamasin olevan huolissaan mahdollisuudesta, että yhteenotot Israelin kanssa lisääntyvät, mihin sillä ei ole nyt varaa. Hamas rakentaa uudelleen sitä, mitä se menetti IDF:n viimeisen operaation aikana, ja on pyrkinyt hillitsemään toisten terrori-järjestöjen hyökkäyksiä Israelin puolelle. Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut Kairossa eivät myöskään ole edistyneet, Diskin kertoi, sillä erimielisyydet ovat liian suuret. Keskusteluryhmät tapaavat toisensa tiistaina ja keskiviikkona, mutta odotukset eivät ole suuret. Diskin totesi, että raketti-iskut Gazasta Israeliin ovat oleellisesti vähentyneet, ja vain yksi pienen terrorijärjestön ampuma raketti putosi Israelin puolelle turva-aitaa. Tämä johtunee Hamasin ja Islamic Jihadin välillä solmitusta sopimuksesta, jolla Jihad pidättyy raketti-iskuista. Diskin varoitti, että pienet terroriryhmät voivat yrittää siepata israelilaisia sotilaita sekä pyrkivät terrori-iskuihin Israelin puolella, joko Siinain kautta Eilatin alueilla tai Juudeassa ja Samariassa olevien solujen suorittamina. (JP)
3. IDF:N SOTILAAN Gilad Shalitin kohtalo oli näkyvästi esillä kabinetin eilisen istunnon aikana, joka oli ilmeisesti myös sen viimeinen, sillä Netanyahun hallitus vannoo virkavalansa tiistaina, ellei mitään erikoista tapahdu ennen sitä. Presidentti Peres lyhensi virkamatkaansa Ranskassa ollakseen paikalla uuden hallituksen muodostamisseremonioissa.
Oikeusministeri Daniel Friedman yhdessä vankienpalvelujärjestön edustajien kanssa valisti ministereitä, mitä mahdollisuuksia Israelilla on palestiinalaisvankien etuisuuksien kaventamiseksi painostaakseen sen kautta Hamasia. Friedman totesi, että kansainvälinen laki asettaa esteitä tälle, kuten myös paikallinen lainsäädäntö. Hän suositteli palestiinalais-vankien etuisuuksien, kuten Punaisen ristin edustajan vierailut, vangeille lähetettyjen kirjeitten estäminen ja uskonnon harjoittamismahdollisuuden säilyttämistä lakien edellyttämällä tavalla, ja etsimään muita tapoja, joilla painostaa Hamasia. Ministerit muistuttivat, että Israel sallii näitä etuja pahimmille murhamiehille ja terroristeille samaan aikaan, kun rivisotilas Gilad Shalitilta on kielletty nämä kaikki eikä edes tiedetä, mikä hänen fyysinen tilansa on.
Sisäministeri Meir Sheetrit vertasi Israelin vankiloissa olevien Hamasin vankien elämää kuin lomanvietoksi kesäleirillä verrattuna Shalitin elinoloihin.
Gilad Shalitin vapauttaminen Olmertin hallituksen aikana näyttävät olevan olemattomat hetkellisistä toivonvireistä huolimatta, mistä syytettiin Hamasia, joka ei ollut antanut uutta listaa vangeista, joita se vaatii vapautettaviksi. (JP)
4. GILAD SHALITIN kohtalo näyttää taas kerran, miten epäsuhtaisesti kansainväliset yhteisöt kohtelevat Israelia suhteessa muihin. Shalit on ollut Hamasin ja PRC:n maanalaisessa luolassa ehkä seinään kytkettynä 1009 päivää ilman, että Punainen Risti tai muut ihmisoikeuksia ajavat järjestöt olisivat puuttuneet asiaan. Jos Israel kaventaa vankiloissaan olevien vankien asemaa ja oikeuksia vaikkapa vain lain sallimissa puitteissa, huuto Israelia kohtaan nousee korvia särkeväksi. Jotkut vaativatkin asian tarkastelemista lähtien juutalaisesta traditiosta ja laista, mitkä kehottavat kohtelemaan keskuudessa olevaa muukalaista armollisesti riippumatta hänen hetkellisistä elinsuhteistaan. Täten vaikka terroristit terrorisoivat juutalaisia, missä ikinä saavat heitä käsiinsä, juutalaisen ei tule alentua heidän tasolleen. Toiseksi, vaikka näyttää, ettei Hamas ole kovin kiinnostunut jäsentensä kohtalosta eikä siten piittaa heidän oikeuksiensa kaventamisesta, Israelin ei tule vetää tästä johtopäätöstä, etteikö sillä olisi merkitystä vankien perheille. Tämä siitä huolimatta, että Hamasin diktatorisessa hallitusmuodossa yksityisen kansalaisen on vaikea saada ääntään kuuluville tai edes uskaltaa vaatia oikeuksia perheensä jäsenille. Eräs kirjoittaja toi esille näkökohdan, että oikeuksien kaventaminen voi saada aikaan vankien parissa passiivista vastarintaa kuten nälkälakkoja, mitkä voivat saada vankilaviranomaiset vaikean tilanteen eteen, jos vankeja alkaa kuolla niiden suoksi. (JP)
5. NETANYAHU näyttää takertuneen ihmissuhdeongelmiinsa, jotka kiusasivat hänen toimiaan jo edellisen hallituksen aikana. Monet tarkkailijat olivat havaitsevinaan, että Netanyahu oli oppinut jotain oltuaan sivussa politiikasta muutaman vuoden, mutta hänen luonteensa valuviat näyttävät helposti avautuvan paineen alla. Hänen tapansa käsitellä Moshe Feigliniä vaalien alla syrjäyttämällä hänet reaaliselta ehdokas-paikalta ennakoi jo ongelmia tulevaisuudessa, jotka nyt hallituksen ministerilistan ollessa loppusilausta vailla ovat nousseet esille. Ongelma on taas kerran Silvan Shalom, jonka kanssa asioidessaan Netanyahu ei näytä löytävän oikeaa tapaa. Shalom esitti toiveensa, jotka ovat kehittyneet vaatimusten tasolle, saada talousministeriö sekä varapääministerin asema, joka sallisi hänen toimivan pääministerin valtuuksin Netanyahun ollessa estyneenä kuten ulkomaanmatkojen aikana tai sairastuttuaan, kuten Ariel Sharon, mikä nosti Ehud Olmertin hänen paikalleen. Koska kysymys on kilpailusta näiden kahden välillä, Netanyahu ei voi sallia pahimman kilpailijansa päästä maan korkeimpaan johtoon edes tilapäisesti.
Netanyahu tarjoaa Shalomille varapääministeriyttä ja vastuualuetta alueellisessa yhteistyössä, mutta Shalom ei ole tyytyväinen tähän. Sharon räätälöi aikanaan tällaisen paikan Shimon Peresille hallituksessaan. Sen sijaan varapääministerin paikkaa Netanyahu ei halua täyttää tässä vaiheessa, ja talousministeriön hän haluaa pitää itse siten, että hänen apunaan ministeriössä on Yuval Steinitz salkuttomana ministerinä.
Netanyahun hallituksen kokoonpanoa ei ole vielä selvä, mutta siinä tullee olemaan 29-30 ministeriä sekä kahdeksan salkutonta ministeriä. Lopullinen lista muotoutunee tänään.
Myös Labourin parissa nuristaan Barakin ministerivalinnoista. (JP)
6. ARABIVALTIOT kokoontuvat Dohaan Qatarissa tänään syvenevien erimielisyyksien varjostamina. Asialistalla on useita kärjekkäitä aiheita, kuten arabien ja palestiinalaisten keskinäisten riitojen sovitteleminen, Iranin kasvava vaikutus alueella sekä suhtautuminen Israelin uuteen hallitukseen. Sudanin tilanne on ilman muuta vaikea asia, kuten Sudanin presidentti Omar al-Bashirille annettu kansainvälinen pidätysmääräys syytettynä rikoksista ihmisyyttä sekä sotarikoksista kansaansa vastaan. Al-Bshair ei näytä välittävän pikkuasioista. Hän vieraili Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin luona ja nyt hän matkusti arvostettuna kansanjohtajana Qatariin saaden lämpimän vastaanoton arabiliiton 23 valtion edustajien taholta, jotka ovat vakuuttaneet, ettei pidätysmääräystä panna toimeen. Jotkut arabimaitten johtajat ovat kuitenkin päättäneet lähettää ministerinsä edustamaan kansaansa Qatarissa, mikä vähentää konferenssin arvoa ja mahdollisuuksia käsitellä tärkeitä asioita.
Hosni Mubarakin poissaoloa pidetään suurena menetyksenä.
Qatar järjesti tammikuussa arabiliiton kokouksen Dohassa, josta samoin useita arabijohtajia jättäytyi pois, mutta johon osallistuivat Iranin presidentti Ahmadinejad, Syyrian presidentti Assad sekä Hamasin edustaja Khaled Mashaal Damaskoksesta. Mukana ovat myös
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sekä Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi, jonka läsnäolo aiheutti vaatimuksia oikeuskanslerille tutkia, mitä tekemistä hänellä on kokouksessa, jonne on kokoontunut Israelille vihamielisten valtioitten edustajia. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Saudikuningas Abdullahin sairauden vuoksi kuningashuone on alkanut evästää hänen seuraajaansa valtaistuimelle. Kruunuprinssi apulaispääministeri Prince Sultanin ollessa myös hoidattamassa sairauksiaan Euroopassa. Saudi Arabian sisäministeri prinssi Nayef Bin Abd Al-Aziz esiintyy kuninkaan vahvistamissa päätöksissä toisena allekirjoittajana, mitä pidetään merkkinä hänen nousemisestaan ehdolle kuninkaan seuraajaksi. Häntä pidetään ahdasmielisenä wahhabilaisena, joka 11.09.2001 New Yorkin ja Pentagonin terrori-iskujen jälkeen syytti niistä sionisteja. Hän myös johti saudikomiteaa, joka tuki al-Quds intifadaa avustaen palestiinalaisten itsemurhaterroristien omaisia. Saudi Arabia perustaa uskontonsa 18.vuosidalla eläneen Muhammad ibn Abd al-Wahhabin opetuksiin, joka on hyvin ahdasmielinen islamin tulkinta varsinkin suhteessa naisten oikeuksiin. Prinssi Nayefin nousu saudien johtoon asettaa suuren kysymysmerkin Saudi arabian ja USA:n välisiin suhteisiin. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat voi peruuttaa osan suunnitellusta kevyt-rautatiestä pääkaupungissa. Se on jo 3 vuotta jäljessä aikataulustaan. (JP)
- Rabbit vakuuttavat, ettei paavin vierailu huhtikuun alussa saa estää juutalaisten rukouksia Länsimuurilla.
- Palestiinalaiset viettävät tänään ns. ”maanpäivää” muistaessaan 30.03.1976, jolloin kuusi arabia kuoli mielenosoituksissa maan takavarikointia vastaan.
- Hizbullah on kurkkua myöten kiinni Meksikon huumeiden salakuljetuksissa Yhdysvaltoihin. Se rahoittaa toimintaansa niistä saamillaan varoilla. (INN)
- Talouden lamasta johtuen israelilaiset viettävät pessah-lomansa kotimaassa. Tilaukset ulkomaille vähenivät 20-30 %, varsinkin Turkin suosittuihin kohteisiin.
- Saksalainen tiedemies aikoo elvyttää 3 400 vuotta sitten eläneen naisfaraon Hatshepsutin käyttämän hajusteen. Hän pystyi selvittämään kuninkaitten laaksosta ehjänä löytyneen hajustepullon sisällön koostumuksen. (haaretz) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1074914.html
- Al-Qaida näyttää siirtäneen iskunsa Pakistaniin. Tänään naamioidut terroristit iskivät poliisiakatemiaan Lahoressa surmaten ainakin 20 ja ottaen satoja panttivangeiksi. Ainakin 10 terroristia on sisällä akatemiassa. Isku muistuttaa Lahoressa cricket-tiimiä vastaan tehtyä iskua. http://www.debka.com/index1.php

Sunday, March 29, 2009

SUNNUNTAI 29.03.09
1. NETANYAHU kieltäytyy liittämästä hallitussopimukseen eri puolueitten kanssa sanontaa, joka kieltää kahden valtion perustamisen. Hän ei myöskään ole selkeästi käyttänyt tuota fraasia: ”Kaksi valtiota kahdelle kansalle”, jota Bush käytti ja jonka muut ovat sen jälkeen omaksuneet. Hän on kuitenkin sanonut, ettei hän haluaisi hallita yhtään palestiinalaista, mutta ei myöskään halua antaa heille valtaa, joka voisi uhata Israelia. Tämä kuulunee Netanyahun taktiikkaan taiteilla vahvasti eri mielipiteitä omaavien puolueitten välissä, mutta rauhoittaa myös malttamattomia ulkovaltoja.
NETANYAHUA lähellä olevat tahot ovat vakuuttaneet, ettei hänen rauhanprosessia koskeva politiikkansa ole kaukana Euroopan maitten ja USA:n kannasta, ja että hän uskoo pystyvänsä selittämään kantansa näille maille hyväksyttävällä tavalla. Hänen varovaisuutensa takana on pyrkimys rauhoittaa maailman yleistä mielipidettä, kuitenkaan vaarantamatta Israelin turvallisuutta. Hän selitti aiemmin tässä kuussa politiikkaansa Washington Post lehdelle näin: ”Periaatteellisesti uskon, että Israelissa ja sen ulkopuolella on hyvin laaja käsitys, että palestiinalaisten tulisi voida hallita itseään, mutta ei uhata meitä.” Hän puhui lehden edustajalle ennen kuin Peres antoi hänelle tehtäväksi hallituksen muodostamisen. Hän on täsmentänyt käsitystään sen jälkeen selittäen, ettei palestiinalaisille tulisi antaa voimia, joilla he voivat uhata Israelia, kuten armeija, oikeus solmia puolustussopimuksia ulkovaltojen kanssa tai hallita täysin omaa ilmatilaansa, vedenkäyttöä ja elektromagneettista liikennettä.
Netanyahun selvennykset tulivat sen jälkeen, kun varsinkin EU:n taholta on esitetty uhkavaatimuksen kaltaisia varoituksia, että Israelin ja EU:n suhteet tulevat kääntymään huonoon suuntaan, ellei hän tunnusta kahden valtion periaatetta. Tämä on tullut karkeasti esille varsinkin EU:n ulkopolitiikan johtajan Javier Solanan lausunnoissa. Myös Tshekin ulkoministeri Karel Schwarzenberg yhtyi Solanan uhkauksiin: ”Jos Israelin uusi hallitus ei selvästi lupaudu toteuttamaan kahden valtion periaatetta, suhteet tulisivat kehittymään todella vaikeiksi. Seuraavassa ministerikokouksessa meillä on tarkoitus keskustella, mitä toimenpiteitä EU tulisi omaksumaan sen johdosta.” Hän lisäsi, että molempien osapuolten tulee pitää kiinni sille kuuluvista velvoitteista. Tshekin asenne on ollut Israel-myönteinen ja ymmärtävä, joten tämä uhkavaatimus on yllättävä. (JP)
2. USA:n Obaman hallituksen politiikka on seuraillut EU:n kantaa, vaikka sen edustajat eivät ole esittäneet uhkauksia suhteiden huononemisesta. Ulkoministeri Hillary Clintonin lausunnoissa esiintyy kuitenkin eräänlaista ärtymystä, lieneekö sitten yleistä kireyttä uudessa toimessa tai pettymystä, ettei rauhankeskusteluissa ole saatu aikaan näkyviä tuloksia.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat selvitteli omia ja palestiinalaisten näkemyksiä laajemminkin Washington Post lehden kirjoituksessa lauantaina, että ”Israelin antautuminen rauhanprosessiin on kyseenalainen oikeistoon suuntautuneen koostumushallituksen muodostamisen vuoksi.” Erekat selvitteli, ettei ”rauha istu hyvin Israelin oikeiston puserossa, mikä tulee hallitsemaan Israelin uuden hallituksen politiikkaa, vaikka Labour-puolue liittyikin siihen”. Hän väitti koostumuksessa olevan niitä, jotka ovat kauan vastustaneet rauhaa palestiinalaisten kanssa ja jotka käyttävät uskontoa varjonaan äärinäkemystensä ajamiseksi, jotka ovat tukeneet palestiinalaisten karkottamista tai jotka nyt vaativat uskollisuustestin kehittämiseksi saman tuloksen saavuttamiseksi. Tällä hän viitannee Avigdor Liebermanin esittämiin lausuntoihin vaalikiertueensa aikana.
Erekat väittää kirjoituksessa, että Netanyahu on omaksunut taloudellisen kehityksen politiikan sen sijaan, että hän tunnustaisi Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyyden. ”Sen sijaan hän tarjoaa sarjan erillisiä kanttoneita rajoitetulla itsehallinnolla. Emme ole antautuneet vuosia kestäneisiin rauhankeskusteluihin vain nähdäksemme niiden epäonnistuvan, mutta meidän kärsivällisyydellämme on myös rajansa”. (JP)
3. NETANYAHUN edustaja kertoi median edustajille, että on aika palestiinalaisten todistaa rauhantahtonsa; etteivät sen edustajat ole vain sujuvia englanninkielen taitajia, vaan ovat aidosti antautuneet kansansa kasvattamiseen välttämättömien ideologisten kompromissien hyväksymisen tarpeesta sopimusten solmimiseksi. ”Osoituksena siitä, ettei näin ole tapahtunut, on PA:n kyvyttömyys tarttua niihin äärimmäisiin myönnytyksiin, joita pääministeri Ehud Olmert tarjosi heille viimeisten viikkojen aikana.”
Netanyahun taholta muistutettiin, etteivät sanat ”terrorismi” tai Kassam-iskut” kertaakaan esiintyneet Erekatin kirjoituksessa; ikään kuin mies olisi tullut joltain toiselta planeetalta, jossa rauha ja yhteisymmärrys vallitsee kansojen välillä, tai sitten hän tarkoituksellisesti valehtelee.
Siellä myös todettiin, että Netanyahu tulee yllättämään epäilijät selvittäessään todellista tilannetta, mitä voidaan tehdä ja mitä ei voida tehdä. (JP)
4. ON HÄMMÄSTYTTÄVÄÄ todeta toistuvasti, miten järkevinä pidetyt länsivaltain johtajat eivät pysty näkemään sitä, minkä luulisi olevan selvää jokaiselle, jolla on näkevät silmät päässään ja ymmärrys vielä tallella ennen kalkkeutumista, ja jonka jokainen maallikko ilman parhaitten opinahjojen korkeita arvosanoja pystyy maalaisjärjellään tajuamaan. Lienee parjaamista yrittää väittää, etteivät länsijohtajat ole tehtäviensä tasolla, mutta jokin järkevä syy tähänkin lienee. Vuosikymmenet norsunluutorneissaan eläneet johtajat voivat tietenkin eristyä kansasta ja päivän realiteeteista siinä määrin, etteivät he enää tunne ”lapiota lapioksi”, ja toisaalta uskovat olevansa korvaamattomia ellei peräti erehtymättömiä.
Yhtenä mahdollisuutena on tietenkin se, että heidät on peloteltu siinä määrin, ettei mikään järkevä ajatus enää pysty tunkeutumaan tajuntaan. He ovat lievässä shokkitilassa, missä heikentyneet autoreaktiot ohjaavat puolustusmekanismeja järkevän ajattelun sijasta.
5. GAZAN KAISTALTA ammuttujen tuhansien aluksi kotitekoisten mutta myöhemmin yhä tehokkaampien Iranista salakuljetettujen rakettien, ohjusten ja kranaattien johdosta Israelin valtion maa-alue n. 40 km:n etäisyydellä Gazan kaistaa ympäröivältä turva-aidalta oli vuosikaudet jatkuvan pelon ja epätietoisuuden alaisena alueen n. 700 000:lle asukkaalle vuodesta toiseen luvatuista turvatakuista huolimatta. Vasta rakettien alkaessa kasvavassa määrin uhata Ashkelonin ja Ashdodin maan elinkeinoelämälle arkoja laitteita ja laitoksia, sekä Dimonan ydintutkimuslaitosta maan viranomaiset alkoivat huolestua tilanteesta tehden puolivillaisia yrityksiä tilanteen parantamiseksi. Kesken jäänyt operaatio Cast Lead vain vahvisti Gazan terroristien ja kaistaa hallitsevan Hamasin otetta.
TOINEN näytelmä esitettiin maan pohjoisrajalla Libanonin kakkossodan nimellä, joka sekin lopetettiin kesken saavuttamatta asetettuja tavoitteita. Siellä Hizbullah on vahvistanut asearsenaaliaan ja miehistönsä vahvuutta parissa vuodessa kolminkertaiseksi.
Sekä Hamas Gazassa että Hizbullah Libanonissa vaativat Israelin valtion tuhoamista. Mutta kuten Fatahia edustava ”voimamies” Mohammed Dahlan äskettäin julkisesti totesi, Fatah ei ole koskaan tunnustanut Israelin valtiota ja Dahlan suositteli, ettei Hamasinkaan tule koskaan siihen suostua, mitä länsivallat pitävät miljardiensa saamisen ehtona. Palestiinalaisten kattojärjestön PLO:n peruskirjassa Israelin tuhoaminen on edelleen yhtenä pääkohtana.
PA:N VIRALLINEN TV-kanava lähettää jatkuvasti lapsille tarkoitettuja ohjelmia, joissa ihannoidaan terrorismia, marttyyriutta ja juutalaisten tappamista. Tämä aivopesu alkaa PA:n lastentarhoissa ja jatkuu kaikilla opetustasoilla yliopistoja myöten. On käsittämätöntä, mikseivät Israelin johtajat ja ”rauhanneuvottelijat” ole puuttuneet tähän räikeään epäkohtaan. Johtajien tavatessa toisensa hymistellään ystävyydestä ja syleillään ja toimitaan kuin parhaat kamut ainakin, vaikka toinen osapuoli on valmis työntämään veitsen toisen kylkeen, ainakin sikäli kuin heidän ja heidän hengellisten johtajiensa puheita otetaan todesta.
JOS tällaisen aivopesun kyllästämä kansa saa täydet oikeudet Juudean ja Samarian alueilla Gazan lisäksi, Israelin valtio on jokaiselta osaltaan palestiinalaisten raketti- ja ohjustulen vaikutuspiirissä. Israelin valtio on keskeisimmältä osaltaan vain n. 15 km:n levyinen.
JOS Samarian alueelta aloitetaan samanlainen rakettitulitus kuin Gazasta, liikenneyhteys maan etelä- ja pohjoisosien välillä oleellisesti vaarantuu kuten myös Ben Gurionin lentokentän käyttö.
VOIKO Israel missään olosuhteissa luovuttaa turvallisuutensa tällaisen kansan käsiin?
5. UUTISOTSIKOITA
- Uutisissa väitetään, että Israel teki kolme pommituslentoa Sudanissa tammi- helmi-kuussa Hamasille Gazaan meneviä aselasteja vastaan. Israel käytti iskuissa Hermes 450 ohjaajatonta konetta (UAV), joka lentää korkealla herättämättä huomiota, mutta seuraa tutkallaan liikennettä maassa. Sitä pidetään parempana iskuihin liikkuvia maaleja vastaan kuin lentokoneita, sillä se pystyy lentämään pitkiä aikoja ilman tankkausta. (INN)
- Israel pelkää, että jos Venäjä toimittaa Syyrialle sen huippunykyaikaisia Mig 31E hävittäjäkoneita, se tulee pahoin järkyttämään alueen voimatasapainoa. Kone lentää lähes kolmella äänennopeudella. Syyria on neuvotellut Mig-29M/M2 koneitten ostamisesta vanhentuneen konekantansa uusimiseksi. Mig 31E pystyy tulittamaan useita kohteita samaan aikaan 180 km:n etäisyydellä.
- Israelin viranomaiset elättelevät toiveita, että USA poistaisi F-22 stealth hävittäjän myyntikiellon. USA harkitsee sen tuotantolinjan pysäyttämistä korkeitten kustannusten vuoksi. Yksi kone maksaa 180 miljoonaa USD.
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Syyrian vierailunsa aikana, että maa on halukas jatkamaan Syyrian ja Israelin välisiä rauhankeskusteluja.
- Poliisi puki kaksi upseeriaan arabiasuihin, ajoi PA:n rekisterilaatoilla varustetun autonsa Havat Gilad juutalaissiirtokunnan sisääntulotielle pysäyttäen auton kuin rengasrikon vuoksi. Juutalaisasukkaat menivät tarkistamaan, mitä siellä tapahtui, minkä aikana syntyi sanaharkkaa. Autosta tuli silloin ulos useita poliiseja univormuissa pidättäen kuusi asukasta väittäen heidän yrittäneen vahingoittaa poliiseja. Oikeus katsoi, että poliisi oli toiminut väärin ja saattanut ihmishenkiä vaaraan, ja vapautti pidätetyt. Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika vaatii poliisia asettamaan komitean tutkimaan, miksi poliisit arabeiksi pukeutuneina tunkeutuivat siirtokuntaan. (ynetnews)
- Viimeisten uutisten mukaan puolustusministeri Ehud Barak ja Hamas-johtaja Khaled Mashaal matkustavat Kairoon sopimaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. Olmertilla on kiire saada edes yksi asia viimeistellyksi ennen luopumistaan virastaan tällä viikolla. (INN)
- Likudin ministeriehdokkaat alkavat olla kuin kuumilla kivillä, sillä he eivät tiedä, saavatko he paikan vai eivät. Edellisen kerran Likudin ehdokkaat joutuivat ottamaan pukunsa autoihin odotellessaan päätöstä vielä tuntia ennen tilaisuutta, jossa heidät oli määrä esitellä.
- www.debka.com käsittelee Sudanin pommituslentoa laajassa artikkelissaan. Sen mukaan iskussa käytettiin miehittämätöntä ”Eitan” konetta,
- http://www.debka.com/article.php?aid=1382
- Luonnonkaasuesiintymä löydettiin Haderan rannikolta, suuruutta ei vielä tiedetä.INN