Friday, February 02, 2007

PERJANTAI 02.02.07
ISRAEL VOITTI LIBANONIN SODAN, väitti pääministeri Ehud Olmert todistaessaan eilen Libanonin sotaa tutkivalle ja asettamalleen viiden jäsenen Winograd komitealle. Olmertia hiillostettiin siellä 6.5 tuntia, hän oli 77. kuulusteltava ja viimeisenä jonossa. Tämä kerrotaan lehdissä, vaikka istunnot ovatkin ulkopuolisilta suljettuja, mitä eräs korkeimman oikeuden tuomari on kummastellut. Osa materiaalista voi olla valtiosalaisuuden vuoksi arkaluotoista, mutta suurin osa varmaan ei. Salailu antaa Olmertille mahdollisuuden julkaista komitean raportista vain sen, minkä katsoo itselleen sopivaksi ja jättää loput salaisuudeksi.
Tämä myös asettaa vakavan kysymysmerkin koko komitean työskentelylle. Sen voidaan katsoa palvelevan vain asettajansa päämääriä.
OLMERTILLE ASETETUT KYSYMYKSET koskettelivat kolmea pääaluetta:
Alkuperäinen päätös aloittaa sota 12.07.06 Hizbullahin kaapattua Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin.
Päätös rikkoa suhteellisen rauhallinen kausi, joka oli kestänyt Libanonista vetäytymisestä 2000 lähtien.
Antaa käsky 09.08 06 laajemmalle maaoperaatiolle ja päätös lopettaa sota suurella maahyökkäyksellä, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto jo keskusteli tulitaukosopimuksesta.
Koska istunnot olivat salaisia, niistä tihkuneet tiedot ovat pääasiassa toimittajien laatimia olettamuksia.
TEL AVIVIN ALUEEN eläkkeellä olevan tuomarin Eliyahu Winogradin johtama komitea saanee raporttinsa valmiiksi kuukauden sisällä. Raportti annetaan pääministerille, joka päättää sen julkaisemisesta.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin odotetaan aloittavan hallituksensa remontti lähipäivinä, kun saatiin varmuus, ettei oikeusministeri Haim Ramon palaa ministeriksi ainakaan kovin pian.
Yksi herkimmistä kysymyksistä on puolustusministerin paikka, jota hallitsee Labour-puolueen puheenjohtaja, entinen Histadrut-ammattiliiton puheenjohtaja Amir Peretz, jonka eroa on vaadittu monelta taholta, mutta joka itse katsoo maalle olevan eduksi, että siviili valvoo Israelin asevoimia. Hän myös muistaa kaikissa tilaisuuksissa muistuttaa, että hän on toiminut paikallaan hyvin ja tuonut keskusteluihin uusia näkökohtia.
SOTILASASIANTUNTIJAT puolestaan ovat todenneet, että Peretzin läsnäoloa tuskin huomaa kokouksissa, mikä osoittaa, ettei hän aina ymmärrä käsiteltäviä asioita. Mutta Olmertin pääsärkynä on päättää, uskaltaako hän riskeerata hallituksensa kohtalon siirtämällä Peretzin toiseen ministeriöön vastoin tämän tahtoa, mikä voisi aiheuttaa Labourin eroamisen hallituksesta. Tämä tarkoittaisi uusia vaaleja ja lähes vuorenvarmaa Kadiman rökäletappiota ja Likudin voittoa, jos pidettäisiin lähi aikoina. Olmertin kannatus on enää 3 %.
VAHVIN EHDOKAS AVOINNA OLEVAN oikeusministeriön johtoon on Rony Bar-On.
Arabiministeri Ghaled Majadle on ehdolla sosiaaliministeriksi, jota paikkaa on tarjottu myös Peretzille.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz suosittelee hallitukselle Rafaelin kehittämää lyhyen matkan ohjustentorjunta-järjestelmää. Järjestelmää kutsutaan nimellä ”Teräskupu” (Iron Dome). Järjestelmä on tarkoitettu tuhoamaan Kassam- ja Katjusha-raketit ilmassa pienellä kineettisellä vastaohjuksella, jota ohjataan automaattisesti tutkalla. Järjestelmän oletetaan olevan käyttövalmis parin vuoden sisällä sekä Gazan alueella, että pohjoisessa Libanonin ja Israelin rajan läheisyydessä. Mikäli mitään radikaalia muutosta ei saada aikaan Juudean ja Samarian alueilla, torjuntajärjestelmiä tarvitaan niittenkin rajoilla.
TORSTAIN AIKANA palestiinalaiset ampuivat kolme rakettia Gazasta Israeliin, kaksi niistä Sderotiin, mutta ne putosivat aukeille pelloille tai aukiolle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja.
RAFAELIN KEHITTÄMÄ ja IDF:n hyväksymä toinen ohjusjärjestelmä, nimeltään ”Davidin linko”, on lyhyen matkan ballistinen ohjuksentorjunta-järjestelmä (SRBMD), joka toimii ”iske ja tapa-periaatteella”. Se tuhoa lähestyvän ballistisen ohjuksen kokonaan ilmassa. Järjestelmän kehitys tehtiin yhdessä USA:n puolustusministeriön alaisen järjestön Raytheonin kanssa.
IDF:N SOTILAS haavoittui eilen Hebronissa palestiinalaisen heittämästä kivestä.
Eilen sotilaat ampuivat neljä palestiinalaista eri operaatioittensa yhteydessä Samariassa. Kaksi heistä kuului samaan terrorisoluun, jonka 10 jäsentä oli pidätetty aiemmissa operaatioissa. Solu kehitteli Kassam-rakettia.
KALANDIA pakolaisleirin lähelle pystytetyn turva-aidan luona sotilaat huomasivat 17-vuotiaan palestiinalaisen yrittävän katkoa aukkoa panssariverkkoon ja avasivat tulen häntä kohti. Miestä hoidettiin paikalla, mutta hänen valtimonsa oli vahingoittunut eikä häntä voitu pelastaa.
GAZAN aluetta ympäröivän turva-aidan kielletyllä alueella sotilaat haavoittivat 35-vuotiasta miestä, jonka palestiinalaiset väittivät olevan maanviljelijän. Hänet vietiin sairaalahoitoon.
HAMASIN JA FATAHIN väliset taistelut saivat eilen uutta väriä. Ainakin viisi ihmistä sai surmansa näissä kahinoissa, joukossa ainakin pari siviiliä, joskin tiedot ovat ristiriitaisia.
FATAH TOI Egyptistä turvallisuusjoukkojen Force 17 suojaamina kaksi - tai neljä, tiedot ovat ristiriitaisia – kuorma-autollista tavaroita Ansarin tukikohtaansa Gazan pohjoisosaan. Saattue joutui Hamasin joukkojen väijytykseen, jossa useita kuoli ja sairaalalähteen mukaan 17 ihmistä haavoittui. Fatah väittää, että kuorma-autoissa oli telttoja, lääkkeitä ja generaattoreita; Hamasin joukot kertovat, että he kaappasivat suuren määrän aseita ja miljoonan verran ammuksia, niiden joukossa rakettikranaatteja. Nämä lienevät olleet osa USA:n lupaamista aseista, vaikka niissä ei pitänyt olla kranaatteja. Israelin rajavartijat olivat tietoisia kuljetuksesta, koska ne tuotiin Gazaan Kerem Shalomin raja-aseman kautta, mutta eivät puuttuneet siihen.
ABBASIN VALVOMAT turvallisuusjoukot tekivät eilen iltapäivällä yllätysratsian Gazan Islamilaiseen yliopistoon. Syntyneissä aseellisissa taisteluissa 6-9 palestiinalaista kuoli. Fatahin joukot pidättivät arviolta 7 (tiedot ovat ristiriitaisia) iranilaista, joukossa yksi Iranin vallankumouskaartin kenraali. Yksi pidätetyistä yritti itsemurhaa ennen pidätystä. Fatah sanoo kaapanneensa yliopistolta 1000 Kassam-rakettia ja niiden tekotarpeita sekä suuren määrän muita aseita. Fatahin mukaan iranilaiset olivat kouluttamassa Hamasin toimintajoukkoja Yliopiston alueella, jota he käyttävät vapaasti harjoituksissaan.
PERJANTAIAAMUNA kaksi Fatahin upseeria kuoli tulitaisteluissa Hamasin kanssa. Ainakin 8 on kuollut eilisestä lähtien ja kymmeniä haavoittunut.
Hamasin joukot tuhosivat eilen Fatahin radioaseman Gazan kaupungissa.
FATAHIN turvallisuusjoukkojen mukaan Ylipistosta pidätettyjen joukossa on Hamasin johtomiehiin kuuluva Ahmad Jaabli, jonka uskotaan suunnitelleen ja johtaneen IDF:n korpraalin Gilad Shalitin kidnappauksen 12.07. 2006
Hamasin joukot ampuivat raketteja Abbasin Gazan kaupungin asuntoon; Abbas oli silloin Ramallahissa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi luvan Jordanialle rakentaa Temppelivuorelle viides, 42 m korkea, minareetti alueen itälaidalle lähelle ns. Salomonin talleja. Israelin arkeologit ovat kiivaasti vastustaneet nykyisen tasapainon muuttamista ja alueen säilyttämistä nykyisessä asussaan. Olmert toimii täysin diktaattorin elkein, eikä kukaan tiedä, onko hänellä oikeus antaa tällaisia lupauksia vastoin asioista vastaavien viranomaisten suosituksia. Temppelivuoren päivärutiinista vastaavan säätiön virkailija pitää Olmertin päätöstä todisteena siitä, että Temppelivuori kuuluu yksioikeudella muslimeille.
SALOMONIN TEMPPELI rakennettiin vuorelle 10.vuosisadalla eKr., Babylonia hävitti sen v. 586 ja se rakennettiin uudelleen 515 eKr., jonka puolestaan Rooma tuhosi v. 70 jKr.
Al-Aksan moskeija rakennettiin Temppelivuorelle 709 jKr. lähelle Kalliomoskeijaa.
I minareetti rakennettiin lounaiskulmaan 1278; II minareetti mamelukkikuninkaan toimesta 1297; III minareetti Jerusalemin kuvernöörin toimesta 1329 ja IV minareetti vuonna 1367.
JORDANIAN KUNINKAAN lahjoittama lukupulpetti avataan tänään virallisesti käyttöön. Se on pystytetty al-Aksa moskeijan ulkopuolelle. Alkuperäisen pulpetin rakensi kalifi Saladin, joka valloitti Jerusalemin 1187.
HUOMENNA SAPATTINA 03.02.07 on puitten istutusjuhla, Tu Bishvat. Mutta sapatin vuoksi silloin ei voida järjestää perinteisiä juhlallisuuksia ja istuttamisia, ne järjestetään tänään perjantaina kaikissa osissa maata.

Thursday, February 01, 2007

TORSTAI 01.02.07
MINISTERI HAIM RAMON tuomittiin kolmen tuomarin yksimielisellä päätöksellä syylliseksi häntä vastaan nostettuun seksuaalirikokseen, josta hän voi joutua kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomarit ylistivät syytöksen nostamaa naissotilasta luotettavaksi, rehelliseksi ja hänen todistustaan aidoksi.
Nainen on heidän mielestään naiivi, älykäs, joka ei puhunut itseään pussiin, esitti asiansa selkeästi yksityiskohtaisesti, pysyi väitteissään, mikä vakuutti oikeuden tuomarit, mutta ei kuitenkaan liioitellut.
Naisen ylistely jatkuu päätöksessä loppuun saakka, eikä Ramonin versiosta tapahtumasta kerrota mitään, ikään kuin hän olisi sivullinen koko jutussa.
JPostin pääartikkeli tänä aamuna keskittyy tähän tuomioon, jota se toteaa joittenkin pitävän liioiteltuna, koska kaiken takana oli yksi pusu, olkoon sitten sopimuksesta tai väkivaltaisesti tehty. Artikkelissa puututaan jutun nostattamaan hälyyn Israelin oikeustoimen oikeamielisyyteen, jossa lehti arvelee olevan paljon korjaamista, koska monet epäilevät sen suosivan poliitikkoja yhdeltä suunnalta hylkien toisia.
Toisaalta artikkeli ihmettelee, missä kulkee normaali käyttäytymisen ja väkivallan raja; mitä on pidettävä hyväksyttävänä flirttailuna tai sukupuolten välisenä kommunikaationa ja mitä ei, kriminalisoiko länsimaiset yhteisöt, jona Israelia pidetään, normaalin käyttäytymisen tai jopa hyläten romanssin mahdollisuuden.
Toisten mielestä tuomio on kohtuuton ”rikoksen” laatuun nähden, jos se oli sellainen.
JOTKUT NÄKEVÄT tuomiossa ironian ja vasemmiston järkytyksen nähdessään heidän ”oman oikeuslaitoksensa”, pyhän lehmänsä, joka ei koske omiin, tuomitsevan tärkeän vasemmistolaisen johtohenkilön. JPost kuuluttaa selkeitä moraalisia ja laillisia periaatteita, jotka ulottuvat kauas seksuaalisen areenan taa: ”Valtaa, varsinkaan demokraattisesti saatua, ei saa käyttää väärin”.
OLMERT JOUTUU tänään Winograd-komitean kuulusteltavaksi Libanonin sodan surkea lopputuloksen vuoksi. Hän neuvotteli eilen lakimiehensä Eli Zoharin ja henkilökuntapäällikkönsä Yoram Turbowiczin kanssa valmistautuessaan kuulusteluihin. Olmertin ei uskota osoittelevan ketään syyllisiksi vaan keskittyvän selittämään päätöksentekomenetelmiään ja millaisiin tietoihin ne perustuivat.
Komitea kuulusteli sunnuntaina eronnutta IDF:n päällikköä Dan Halutzia seitsemän tuntia ja puolustusministeri Amir Peretziä keskiviikkona viisi tuntia.
Olmert asetti Eliyahu Winogradin johtaman komitean syyskuussa, ja sen arvioidaan saavan lausuntonsa valmiiksi helmikuun lopussa.
ISRAELIN TULEE VALMISTAUTUA avaruussotaan, sanoo Israelin Ilmavoimien (IAF) päällikkö Elazar Shkedy toisessa Israelin ensimmäisen avaruusmiehen ja sukkulaonnettomuudessa menehtyneen Ilja Ramonin kunniaksi pidetyssä kansainvälisessä avaruuskonferenssissa Herzliyassa. Hänen huolensa perustuu Kiinan äskettäiseen oman vanhentuneen satelliittinsa tuhoamiseen ohjuksella. Tämä tapahtuma herätti maailman johtavat avaruusvallat mahdollisuuteen, että potentiaaliset viholliset voivat keskittyä tuhoamaan heidän avaruusasemansa ”tähtien sota” mallin mukaisesti, josta ei ole kuultu sitten Reaganin aikojen. Vaikka Kiina onkin virallisesti vakuuttanut, ettei tapahtumaan kaksi viikkoa sitten liity poliittisia tai sotilaallisia motivaatioita, USA ja Intia ovat ilmaisseet huolensa niiden kaksoiskäyttöisten (siviili- ja sotilaallisten) avaruus puolustusjärjestelmiensä turvaamisesta.
SHKEDY tähdensi, että etuoikeus tietoihin ja tiedusteluun sodan kuluessa on välttämätön voiton saavuttamiseksi. Operatiiviset kyvyt, komento ja valvonta kuten myös joukkojen käyttö ovat enenevässä määrin yhteydessä avaruudessa toimiviin yksikköihinsä. Israel tulee lisäämään mahdollisuuksiaan tässä suhteessa tulevina vuosina, hän totesi ja jatkoi, että USA, Kiina ja Intia käyttävät vuosittain valtavia summia rahaa avaruuteen. Hän tähdensi, että Israelin tulee kehittää avaruuden käyttämistä riippumatta Kiinan antamasta sysäyksestä, vaikka sitäkään ei voi jättää huomiotta.
PROFESSORI Chaim Eshed, avaruusohjelmaosaston johtaja, totesi, että vaikka kansainvälisesti vain 5 % satelliiteista on tarkoitettu sotilaalliseen käyttöön, Israelin asema on toinen: Valtaosa niiden kapasiteetista käytetään korkeatasoiseen jäljittämiseen (kameravalvontaan) ja muihin tiedustelutehtäviin.
PROFESSORI, KENRAALI (res.) Itzhak Ben-Israel kertoi, että satelliitit ovat olennainen osa ”älypommien” (smart boms) ohjaamiseksi maaleihinsa. Israel osti äskettäin 100 miljoonalla USD tällaisia ”smart boms” satelliittien avulla ohjattuna pommeja. Israel käyttää nykyisin 50 miljoonaa USD avaruusteollisuuteen, mutta tarve olisi Ben-Israelin mukaan kolmen- tai nelinkertainen.
ISRAELILLA ON useita satelliitteja avaruudessa, osa omien osa toisten maitten ohjusten mukana ammuttuja: Ofek1 ja 2; Amos 1 ja 2 sekä kaksi siviilisatelliittia – Amos 3 ja 4 kehittelyn alaisina, Eros A ja B sekä Ofek 3 ja 5 sotilaalliseen käyttöön tarkoitettuja.
ISRAEL KEHITTELEE mikro-satelliitteja, jolla alueella Israel on asiantuntija. Niiden paino on 100-200 kg, mikä helpottaa niiden ampumista. USA on suuresti kiinnostunut näistä.
Israel kehittelee uutta ns. plasma-työntövoimaista (plasma propulsion) mekanismia satelliitteihin, mikä kiinnostaa erikoisesti Euroopan avaruushallintoa.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretzin asettama komitea (MOD) saanut valmiiksi suosituksensa, joka esitetään päätettäväksi hallitukselle sunnuntaina, Israelin puolustusjärjestelmäksi lyhyen matkan raketteja ja ohjuksia vastaan. Sillä oli useita tarjouksia, Israelin Ilmateollisuus (IAI); Israelin Sotilasteollisuus (IMI); Lockheed Martin ja Northtrop Grumman, sekä Rafalel, joista Rafaelin tarjous, joka perustuu yhtiön kehittämään järjestelmään laserin ja ohjustensieppaus ohjuksen käyttöön, on tällä hetkellä suosituin. Järjestelmä olisi käyttövalmis puolessatoista vuodessa.
Järjestelmän kehittäminen on arvoltaan n. 300 miljoona USD.
Peretz ja Olmert tehnevät päätösesityksensä hallitukselle komitean suositusten perusteella loppuviikosta.
USA KOLONISOI PALESTIINAA, sanotaan Hamasin johtaman PA:n hallituksen jyrkkäsanaisessa lausunnossa. ”USA:n politiikka perustuu hajaannuksen ja kansainvälisen kiistan vahvistamiseen alueella. Amerikkalaiset eivät halua palestiinalaisten ratkaisevan keskinäiset riitansa, he ovat vain kiinnostuneet Hamasin johtaman hallituksen kaatamisesta ja sisällissodan lietsomisesta.” Lausunnossa vaaditaan kaikkia palestiinalaisia tiedostamaan tämän ”amerikkalais-sionistisen salaliiton”.
Hamasin piirissä syytettiin keskiviikkona, että Fatah valmistautuu tuomaan suuren määrän aseita Egyptistä. Sen mukaan siihen kuuluu kivääreitä ja ammuksia ja ne ovat valmiina Egyptin puolella rajaa. Niitä tultaisiin käyttämään taisteluissa Hamasin joukkoja vastaan, todetaan lausunnossa, osa niistä tuotaisiin salaa Gazaan ambulansseissa.
PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh matkustaa lähiaikoina useisiin arabimaihin, se on hänen kolmas ulkomaanmatkansa PA:n pääministerinä.
PA:N TERVEYSMINISTERIÖ ilmoitti, että tammikuun aikana sai 58 palestiinalaista surmansa Fatahin ja Hamasin välisissä tulitaisteluissa, puolet niistä kuoli ryhmien keskinäisissä taisteluissa Gazassa.
Tiistaina uudistetusta tulitauosta huolimatta tulitaistelut jatkuivat Gazan alueella. Fatahin pyssymiehet haavoittivat Hamasin aseellisten joukkojen veteraania, Ihab Sultania. Muutama tunti sen jälkeen Hamasin pyssymiehet haavoittivat Fatahin al-Aksan johtajistoon kuuluvan Bashid Issan. Molemmat osapuolet vannovat kostoa jäsentensä surmaamisesta tai haavoittamisesta.
TERRORISMIN VASTAINEN POLIISI pidätti Birminghamissa keskiviikkona yhdeksänhenkisen muslimisolun, jonka tarkoituksena oli kaapata luultavasti englantilainen muslimisotilas, joka oli osallistunut Irakin sotaan, viedä hänet salaiseen paikkaan, jossa häntä kidutettaisiin ja lopulta hänen kaulansa katkaistaisiin ”Irakin tapaan”. Koko operaatio videoitaisiin, jota oli tarkoitus esittää järjestön web-sivulla.
Englannin poliisi on tehnyt useita ratsioita Lontoon itsemurhapommitusten jälkeen 07.07.2005 muslimien asuttamille asuntoalueille, kuten tämä viimeinen, joka tehtiin pakistanilaisten asuttamalle alueelle.
Englannin muslimien parissa suoritetun gallupin mukaan 37 % 16-24-vuotiaista englannin muslimeista haluaisi asua islamin sharia-lain alla. 13 % ilmaisi ihailunsa ryhmille kuten al-Qaida, jotka ovat valmiit taistelemaan länsimaita vastaan.
IDF:N SOTILAAT ampuivat kaksi etsittyä al-Aksan aseellista miestä Nablusin keskustassa operaation yhteydessä kolme tuntia ennen päivänkoittoa syntyneessä tulitaistelussa ja ottivat kolme muuta vangeiksi.
Yksi vangituista oli Nasser Jubara, 26-vuotias Islamic Jihadin johtajia. Hän oli Israelissa vankina 4 vuotta, mutta palasi takaisin terrorismiin heti vapauduttuaan suunnitellen terrori-iskuja Israeliin. Hänen vaimonsa haavoittui sotilaitten räjäyttäessä hänen kotinsa oven ja vietiin sairaalahoitoon. Sotilaat löysivät kauppakujalta pommitehtaan, jossa oli 5 kilon käyttövalmis pommi.
Sotilaat pidättivät yön aikana 21 epäiltyä palestiinalaista.
KASTEL 01.02.07
Gavriel

Wednesday, January 31, 2007

KESKIVIIKKO 31.01.07
ISRAEL EI RAEGOI Eilatin pommi-iskuun mitenkään. Turvallisuusjohtajat esittivät Olmertille useita vaihtoehtoja, mutta tämä marxilaisen ideologiansa mukaan hylkäsi ne kaikki: ”Parempi pitää vain pää pensaassa, jospa myrsky menisi ohi itsestään”. Tätähän ovat kehottaneet monet, kuten Jordanian kuningas Abdullah II, joka pelkää, että jyrkät vastatoimet sekoittavat entisestään Gazan sekavaa tilannetta.
Olihan joku turvallisuusmies esittänyt pelkonsa, että Israelin hyökkäys Gazaan yhdistäisi sotivat palestiinalaiset Israelia vastaan.
Ajan myötä varmistui tieto, että terroristi tuli Eilatiin Siinain kautta, kuten myös huhut siitä, että Egyptin rajavirkailijat avustavat palestiinalaisia rajan yli Israeliin. Useimmiten heidät ostetaan tai sitten he vain eivät puutu asiaan, vaikka ovat täysin tietoisia loikkareista. Eräs egyptiläinen virkailija esitti puolustuksekseen, että koska palestiinalaiset eivät pääse Israelin puolelle laillisesti esim. opiskelemaan tai sairaalahoitoon, on oikein auttaa heitä pääsemään Israeliin laittomasti.
EGYPTI ESITTÄÄ virallisesti, että palestiinalaiset yhdistäisivät keskenään sotivat joukkonsa yhteiseksi ”turvallisuusjoukoksi”, mikä tarkoittaa armeijaa. Fatahin edustajat ovat sanoneet, ettei heillä ole mitään sitä vastaan, että Hamasin pyssymiehet liittyvät Fatahin joukkoihin. Tässä on tietenkin ensimmäinen kynnys: Kuka liittyy kehenkin. Hamas voi katsoa, ettei sen kunnia anna myöten hajottaa omat suurella rahalla ja vaivalla perustetut 6000 miehen vahvuiset toimintajoukkonsa, ja liittyä joukkoihin, joita vastaan se on taistellut viimeisten kuukausien aikana ja joitten toimintaan he eivät voisi vaikuttaa.
Toinen Israelin kannalta arveluttava asia on se, että tämä palestiinalainen armeija tulisi toimimaan Israelia vastaan. Palestiinalaisjohtajat ovat sekä Fatahissa että Hamasissa aina Mahmoud Abbasia myöten vakuuttaneet, että amerikkalaisten lahjoittamat ja Israelin myötävaikutuksella toimitetut arviolta 6000 kivääriä ja miljoonat ammukset tullaan osoittamaan Israelia vastaan. Hamasin johtajat ovat myös vakuuttaneet, että osa kivääreistä ja USA:n 86.4 miljoonasta USD tuesta joutuu heidän käsiinsä. Monet Fatahin turvallisuus-joukoissa taistelevat osallistuvat avoimesti sekä al-Aksan että Hamasin joukkoihin ja tuovat aseensa mukanaan. Usein tämä tapahtuu siksi, että Hamas maksaa enemmän.
IDF AIKOO jatkaa suunnitelmiaan kohdistaa huomionsa Islamic Jihadin johtajien eliminoimiseen. Sen edustajat puolestaan vannovat, että tämä laukaisee uuden terroriaallon.
TULITAUKO Fatahin ja Hamasin välillä tuli voimaan tiistaiyönä, ties kuinka mones peräkkäin.
Vaikka ulkoisesti tulitauko näyttää pitävän, se ei ole estänyt väkivallan jatkumista.
Tiistaina naamioidut pyssymiehet ampuivat Hamasin aseellisen siiven, Izaddin Kassam, korkean päällikön Hussein Jamasin, 35, Khan Younisissa hänen tullessaan moskeijasta.
Maanantaina Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä taisteluissa haavoittunut PA:n Force-17 jäsen Atef Najjar, 43, kuoli haavoihinsa eilen.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum syytti Mohammed Dahlania väkivallan lietsomisesta Gazassa, Hän kertoi, että Mahmoud Abbas on siirtänyt kaiken arvovaltansa Dahlanille ja pysyttelee itse ulkomailla antaen täten Dahlanille entistä vapaammat kädet suorittaa rikoksiaan palestiinalaisia vastaan.
MINISTERI Haim Ramonin oikeuskäsittely tapahtuu tänään Tel Avivin maistraatin oikeudessa. Ramonia syytetään poikamaisesta riehaantumisesta liehakoivan naissotilaan lähentelyn innoittamana pussaten tätä naisen mielestä turhan rajusti työntäen kielensä naisen suuhun.
OLMERT ei ole halunnut täyttää Ramonin oikeusministerin paikkaa vaan odottaa, vapautetaanko Ramon syytteestä. Jos näin tapahtuu, Ramon saa palata ministerin pallilleen. Ramon on itse ilmaissut ettei hän ehkä olekaan enää innostunut ministerinpaikastaan. Tämä joka tapauksessa vapauttaa Olmertin suorittamaan hallituksensa remontin, jota poliitikot innolla odottavat. Myös Israelin ensimmäinen arabiministeri Ghaleb Majadle saanee sitten ministerivastuuta, mitä hän on salkuttomana valittanut.
MIELIPIDETIEDUSTELU, jonka suoritti Smith Research instituutti ja julkaisi Ynet tiistaina, osoittaa Likudin olevan ehdottomasti suosituin puolue. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Likud saisi 32 edustajapaikkaa, kakkoseksi nousisi Israel Beiteinu. Labour saisi 10 edustajapaikkaa, Kadima 9 edustajaa. Binyamin Netanyahu on suosituin pääministeriehdokas yli kolmanneksen mielestä, Livni oudosti edelleen kakkosena. Olmerttia suosittelee pääministeriksi enää vaivaiset kolme prosenttia vastanneista.
KATSAV TÄYTYY AJAA ulos presidentin virkatalosta, jossa hän jatkaa työskentelyään vapaaehtoisesta virkavapaudestaan huolimatta, sanoo oikeuskansleri Menachem Mazuz. Syyksi Mazuz ilmoittaa sen, että siellä työskentelee edelleen yksi Katsavia syyttäneistä naisista ja Katsav voi vaikuttaa hänen todistamiseensa oikeudessa. Katsavilla on oikeus palkkaansa ja autoon, ja myös oikeus asua virkatalossaan. Knesset aloitti keskustelut, joitten tarkoituksena on laatia laki, jolla Katsav voidaan erottaa lopullisesti virastaan.
ERÄS JPOSTIN kirjoittajista suositteli Katsavin vaimon Gilan valitsemista presidentiksi. Hän perusteli esitystään sillä, että Gila on osoittanut esimerkillistä uskollisuutta miehensä rinnalla ja hän tuntee, mitä presidentin velvollisuuksiin kuuluu. ”Jos Bill Clintonin vaimo Hillari kelpaa USA:n presidenttiehdokkaaksi, miksei Moshe Katsavin vaimo Gila kelpaisi Israelin presidenttiehdokkaaksi?”
KATSAVIN KIIVAIMMAT arvostelijat tulevat vasemmistolaisista feministijärjestöistä, jotka haluavat naispresidentin. Olmertin tytär on yksi näistä feministeistä.
AVIGDOR LIEBERMAN jatkaa raflaavia esityksiään. Jokin aika sitten hän esitti Israelin liittymistä Naton jäseneksi. Nyt hän esittää, että Israelin tulee hakea EU:n jäsenyyttä. EU:n piirissä, missä hän on näitä esityksiään julkistanut, ei oikein ymmärretä Liebermanin intoa, koska EU:lla on kädet täynnä ongelmia edellisten äsken liittyneitten sopeuttamiseksi yhteiseen ruotuun. Toisaalta Israel maantieteellisesti kuuluu Aasiaan eikä Eurooppaan. Tällä perusteella Marokon hakemus hylättiin.
VENÄJÄ HALUAA, että Kvartetti poistaisi Hamasin johtaman PA:n hallituksen vastaisen boikotin. Toiset lähteet vakuuttavat, ettei kvartetin muitten jäsenten mielestä ole syytä vesittää sen Hamasille esittämää kolmea vaatimusta saadakseen kvartetin hyväksymisen. Venäjän mielestä sekä Hamasin että Syyrian eristäminen poliittisesti ja taloudellisesti on lopetettava.
SAATANAN PALVOJIKSI itseään kutsuvat nuoret olivat tuhonneet ja maalanneet anti-semiittisiä ja saatanallisia graffiteja Petah Tikvan synagogaan 8 kuukautta sitten. Äskettäin nämä nuoret, 13 – 15 vuoden ikäisiä, polttivat Israelin lipun Bat Yamin koulussa, jossa he opiskelivat. Poliisi pidätti kuusi nuorta, jotka tunnustivat varastaneensa mezuzoja asunnoista ja polttaneensa niitä. Kuulusteltaessa he kertoivat kuuluvansa saatanalliseen lahkoon. He ovat äskettäin entisen NL:n maista Israeliin muuttaneita. Toinen heidän vanhemmistaan ei ole halachan (juutalaisen lain) mukaan juutalainen. Tällaisilla perheillä on ollut vaikeuksia sulautua paikalliseen yhteiskuntaan, ja he voivat kokea vieraantumista yhteiskunnasta.

Tuesday, January 30, 2007

TIISTAI 30.01.07
EILATIN ITSEMURHAPOMMITTAJA Muhammad Faisal Saksak, 21, oli kotoisin Gazasta, josta hän meni Egyptin puolelle ehkä salakuljetustunnelin kautta. Sieltä hänet tuotiin autolla Israelin ja Egyptin rajalle, jonka hän ylitti jalan, n. 30 km:n päässä Eilatista. Terroristin sukulaiset väittivät hänen tulleen Israeliin Jordaniasta, ehkä harhauttaakseen tutkijoita ja lisätäkseen epäluuloa Israelin ja Jordanian kesken.
Terroristille antoi kyydin Eilatiin everstiluutnantti (Res.) Yossi Voltinsky, joka sanoo vasta liftaajan astuttua hänen autoonsa huomanneensa suuren virheensä. Saksak sanoi haluavansa Eilatin keskustaan mutta ei suostunut puhumaan enempää ja käyttäytyi vihamielisesti Voltinskyn tartuttua puhelimeensa. Hänellä oli raskas laukku olallaan ja lämmin talvitakki, vaikka Eilatissa on jo lämmintä. Voltinsky päätti pysäyttää autonsa kadun varteen tarkoituksella lukita terroristi sisään, mutta tämä livahti ovesta auton pysähtyessä. Voltinsky yritti seurata miestä autollaan soittaen samalla poliisille epäilyttävästä miehestä, mutta hän menetti näkökosketuksen häneen.
TERRORISTI SAKSAK meni sisään leipomoon, ainoaan liikkeeseen, joka oli auki maanantaiaamuna siihen aikaan, ja sytytti alle 10 kg:n pomminsa melkein välittömästi. Liikkeessä olleet kaksi nuorta omistajaa ja yksi työntekijä kuolivat välittömästi terroristin kanssa, kolmas matkalla sairaalaan. Kaksi muuta ihmistä haavoittui.
Poliisi jahkaili tunnin verran, ennen kuin se pystyi päättämään, oliko räjähdyksen aiheuttanut kaasuvuoto tai jokin luonnollisempi syy vai todella terroristi-isku.
TURVALLISUUSMIEHET ovat päätelleet uuden terrorikolmion muodostumisesta Gazasta Egyptiin ja sieltä Israeliin. Koska IDF ei ole tulitaukosopimuksesta lähtien voinut tehdä kohdistettuja ratsioita Gazan alueelle, siellä olevat terrorijärjestöt ovat rauhassa voineet rakentaa terrorin infrastruktuuriaan, ja koska ne eivät pääse IDF:n sotilaitten valvoman turva-aidan kautta Israelin puolelle, ne kiertävät Siinain kautta ja ylittävät lähes vartioimattoman ja aidattoman rajan Siinailta Israeliin.
www.debka.com mukaan Islamic Jihadin johtaja Muhamed al-Hindi tuli suuren rahamäärän kanssa Syyriasta Siinain kautta Gazaan tammikuussa ilman, että kukaan esti hänen pääsyään. Hänen uskotaan suunnitelleen Eilatin pommi-iskun. Sekä Islamic Jihad että al-Aksa ovat ottaneet vastuun iskusta. Al-Aksan edustaja Abu Odai kertoi iskun olevan luonnollisen seurauksen Israelin tulitauon (hudnan) rikkomuksille Hän uhkasi, että hänen ryhmänsä tulee jatkamaan iskuja Israeliin. ”Kaikki optiot ovat nyt auki iskuille.”
TERRORISTIN PERHEEN jäsenet sanovat olevansa ylpeitä, että yksi heidän yhdeksästä lapsestaan kuoli marttyyrina. Hänen äitinsä sanoo uhraavansa kaikki muutkin lapsensa Palestiinan ja al-Aksan hyväksi.
ISRAELIN VIRALLINEN LAUSUNTO terrori-iskusta on ollut mieto ja mitäänsanomaton. Olmert sanoo kokoavansa turvallisuusjohtajat keskusteluihin, joitten pohjalta päätetään jatkotoimista.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni sanoi lausunnossaan ”Israelin harjoittaneen kaikkea itsehillintää antaakseen palestiinalaisryhmille tilaisuuden taistella terrorismia vastaan ja estää hyökkäykset, mikä ei valitettavasti toteutunut.” Hän vaatii kansainvälistä yhteisöä jatkamaan painostusta Hamasin hallitusta vastaan, mutta ”Israel tulee jatkamaan asukkaittensa puolustamista”. Kvartetin edustajat kokoontuvat Washingtoniin perjantaina keskustellakseen yleistilanteesta alueella. Kaikista rajoitustoimista huolimatta kansainväliset yhteisöt ovat lisänneet avustuksiaan PA:lle viime vuodesta 10 %, eli 1.2 miljardiin USD. Palestiinalaiset ovat huomattavasti suurin ihmisryhmä, joka saa jatkuvaa avustusta, Hamasin ja Fatahin suoran avun lisäksi. LIVNIN SIEVISTELLYN LAUSUNNON vastapainoksi Mahmoud Abbasin antama lausunto.
ABBAS KERTOI tammikuun 11.päivänä Fatahin ensimmäisen pommi-iskun 42. vuosipäivänä Ramallahissa:
”Emme luovu periaatteistamme ja olemme sanoneet, että kiväärit tulisi kohdistaa miehittäjää vastaan. Meillä on laillinen oikeus suunnata kiväärimme miehittäjää Israelia vastaan. On kiellettyä käyttää näitä aseita palestiinalaisia vastaan. Miehittäjä on tehnyt raakoja hyökkäyksiä Jeninissä, Beit Hanoussa ja Ramallahissa.” Eilen maanantaina Abbas sai vastinetta puheilleen. Fatahin edustaja on virallisesti kieltänyt Eilatin pommi-iskun, mutta Fatahin monet alajärjestöt Islamic Jihadin ohella ovat ylpeinä ottaneet vastuun.
Abbas kertoi Ramallahin puheessaan mm.: ”Pakolaisten kysymys ei ole neuvoteltavissa. Emme anna tuumaakaan maata Jerusalemissa ja setlementit ovat mielestämme laittomia. Vastustamme pakolaisten sijoittamista muihin maihin”.
Jerusalem Post, jonka pääartikkelia 30.01.07 olen osittain edellä seurannut, kysyy oikeutetusti, eikö löytyisi parempia keinoja tuhlata rahojaan kuin ostaa palestiinalaisille aseita ja panssaroituja ajoneuvoja ja heittää miljoonia dollareita palestiinalaisten pohjattomaan säkkiin, jossa kukaan ei pysty valvomaan sitä, etteikö niitä menisi korruptioon Fatahin ja Hamasin johtaville virkailijoille ja terrorijärjestöille. JPost odottaa, että arabimaitten kiinnostus palestiinalaisten keskinäisiin väkivaltaisuuksiin saisi nuo ryhmät sopimaan keskenään ja luopumaan terrorismista. ”Saudi Arabian kutsu Hamasin ja Fatahin johtajien keskinäisiin neuvotteluihin Mekkaan antaa toivoa, mutta arabimaat voisivat tehdä enemmän”.
TURISMIMINISTERIÖSTÄ kerrotaan, ettei peruutuksia matkoista Eilatiin ole tullut ja tyynnyttelee mieliä, että terrori-isku tapahtui kaukana Eilatin keskuksesta, jonne turistihotellit ja –toiminta keskittyvät.
Eilatin hotelliyhdistyksen pääsihteeri Shabtay Shay kertoo, että terrori-iskuja on tapahtunut Tabassa, Akabassa, Istanbulissa ja nyt Eilatissa, mutta se ei vaikuta hotellien pitkän tähtäyksen suunnitelmiin. Eilatissa on tällä hetkellä tuhansia turisteja eikä peruutuksia ole tiedossa, hän jatkoi.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT vihjailee, että IDF:n vastatoimet, jos niitä yleensä tehdään, ovat suuruusluokaltaan vähäpätöisiä ja että tulitaukoa tullaan noudattamaan tarkasti. IAF kävi tuhoamassa yhden havaitun salakuljetustunnelin Siinain ja Gazan rajalla, mutta se ei liity terrori-iskuun. Terrorijärjestöt ovat kaiken aikaa vedonneet IDF:n suorittamiin operaatioihin Juudeassa ja Samariassa, että Israel rikkoo niillä tilapäistä tulitaukoa, vaikka ne eivät kuulu sopimuksen piiriin. Kolmas terrorijärjestö ilmoittautui Eilatin iskun tekijäksi. Se on al-Aksasta eronnut pieni Uskovien armeija-niminen järjestö.
NOBELPALKITTU professori Israel J. Aumann, joka sanoo saavansa elantonsa tutkimalla peliteorioita, mutta erittäin vakavien pelien, joissa on kysymyksessä elämä ja kuolema, puhui Herzlian konferenssissa viime viikolla. Hän käsitteli puheessaan aluksi Iranin tilannetta ja suhtautumista sen ydinpommiin, mutta siirtyi sitten toiseen, yllättävään aiheeseen.
Aumann totesi, että Israelia uhkaa uusi terrorismi, joka asuu keskellämme ja jonka me tunnemme. Hän kutsui sitä motivaation ja aloitteellisuuden puutteeksi. Hän totesi, että israelilaiset ovat menettänet sionismin johtavan aatteen ja ovat nyt ajautuneet tilaan, jossa heiltä puuttuu näky. Tämä on Aumannin mukaan kuolemanvakava asia, sillä se tuudittaa ihmiset väärään rauhaan ja huolettomuuteen. (vert. Snl.29:18)
Ehkä tämä Aumannin oivallus selittää Israelissa yleistyneen seksuaalisen ja moraalisen laittomuuden sekä holtittomuuden esim. tieliikenteessä, joka surmaa useita ihmisiä viikoittain.

Monday, January 29, 2007

MAANANTAI 29.01.07
MUSLIMIT OVAT AIKEISSA vallata Euroopan, uskoo professori Bernard Lawis, maailmankuulu Lähi Idän ja islamin tutkija. Hänen mukaansa ”islam tulee olemaan lähi vuosina hallitseva voima Euroopassa, joka on poliittisen nuhteettomuuden nimissä luopunut taistelusta kulttuurin ja uskonnon valvonnasta. Eurooppalaiset ovat menettämässä uskottavuutensa ja itsetuntonsa. Heillä eivät arvosta omaa kulttuuriaan. He ovat antautuneet joka suhteessa islamille itsensä nöyryytyksen, poliittisen nuhteettomuuden ja moni-kulttuurin hengessä.”
Iranin uhka ulottuu Lewisin mukaan kauas Euroopan ulkopuolelle. Kylmän sodan filosofia molemminpuolisesta varmasta hävityksestä (mutual assured destruction, MAD), joka hillitsi Neuvostoliittoa ja Yhdysvaltoja käyttämästä rakentamiaan ydin aseita toisiaan vastaan, ei sovellu Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin, Lewis arvioi. ”Hänelle se ei merkitse puolustusta vaan houkutinta. Iranin ajatollaheille omien kansalaisten massakuoleminen ei merkitse mitään, kuten olemme voineet todeta kerran toisensa jälkeen. Päinvastoin he tekevät noille ihmisille hyvän teon, koska he pääsevät sitä nopeammin taivaaseen”, sanoo Lewis, ja ”se on mielestäni hyvin hälyttävää”.
”Ahmadinejad on tehnyt Iranin oikeudesta hankkia ydinaseen kansallisen ylpeydenaiheen”, Lewis analysoi, ”ja meidän tulisi tehdä selväksi kaikissa vaiheissa, ettei kysymys ole siitä, saako Iran omistaa ydinaseita vai ei, vaan siitä, millainen Iranin hallitus niitä valvoo. Monet iranilaiset sanovat haluavansa Iranin rakentavan ydinaseen, mutta pelkäävät, mitä heidän hallituksensa, jota he eivät tue, tekee sillä. Tämän takia Israelin ja länsivaltojen tulisi tukea Iranin maltillisia voimia”. Lewis selittää, että arabimaat ovat alkanet tajuta, ettei Israel ole niiden suurin ongelma. Tämänkin takia Israelin tulisi media-lähetyksissään painottaa näitä näkökohtia, varsinkin Jordaniaan suunnatuissa, jossa niitä seurataan, hän jatkaa ja lisää, että hänestä on erittäin outoa, että arabihallitukset voivat tuomita Israelin jopa sen omissa lähetyksissä. Sillä on merkitystä, hän arvioi.
LIBANONIN SODASTA Lewis arvioi, että Israel kärsi siinä tappion, mutta hizbullah ei myöskään voittanut, sillä monet Libanonin kansalaiset syyttävät Hizbullahia sodan aloittamisesta, vaikka se on myöhemmin saavuttanutkin jotakin menettämästään suosiosta. (lähde JPost 29.01.01 D Machlis, T Lazarof)
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF aikoo hankkia USA:sta täsmäpommeja 100 miljoonalla USD.
Tämä hankinta tulisi olemaan ensimmäinen suuri Libanonin sodan jälkeen. Kysymyksessä on yhdistetty suoran iskun ammus (joint direct attack munition, JDAM). IAF käytti näitä ohjuksia Libanonin sodan aikana ja sai niistä hätälähetyksen sen aikana USA:sta. JDAM on halpa ohjausjärjestelmä, jota valmistaa Boeing Co., ja joka yhdistää vapaasti putoavan pommin ja ohjausjärjestelmän. JDAM toimii satelliittiohjauksen avulla sen jälkeen, kun se on ammuttu. Tämä vapauttaa koneen ohjuksen seuraamisesta ja se voi lentää pois alueelta.
IAF neuvottelee Israelin ilmavoimien teollisuuden (IAI) kanssa sen kehittämästä uudesta LORA maasta-maahan ammuttavasta ballistisesta taktisesta ohjuksesta. Se osumatarkkuus on alle 10 m, sama kuin JDAM:n, mutta koska se ammutaan maasta aina 1000 km:n etäisyydelle, se ei tarvitse kallista konetta kuljettamaan sen 400 kg:n räjähdyskäkeä maaliinsa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on joutunut selvittämään USA:lle ja maailmalle, miksi se käytti rypälepommeja Libanonin sodassa. Ministeriön edustaja Mark Regev vakuuttaa, että niitä käytettiin itsepuolustukseksi. Regev kertoo, että ulkoministeriö on toimittanut USA:lle kaikkea tarvittavaa aineistoa, jossa selvitetään pommin käyttöä. USA:n ulkoministeriö nosti asian esille omien tutkimustensa johdosta ja informoi USA:n kongressia, joka voi aiheuttaa rajoituksia niiden myymisestä Israelille.
ISRAELIN ARABI, ensimmäinen uudessa valtiossa, sai nimityksen salkuttoman ministerin virkaan eilisessä hallituksen istunnossa. Ministeri Ghaleb Majadle on innoissaan nimityksestä ja sanoo sen antavan arabeille tunnon kuulumisesta. Hän ei saanut nimitystä avoinna olevaan kulttuuri- ja urheiluministeriöön, koska Olmert aikoo suorittaa suuren remontin hallituksessaan lähiaikoina. Siinä Peretz voi menettää puolustusministeriön ja voi saada hänelle paremmin sopivan sosiaalisten asioitten hoidon.
Majadle tuli Knessetiin Labourin listalta kesäkuun 28. päivänä 2004, kun Burg erosi Knessetistä. Hän toimi Knessetin sisä- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajana. Israelin arabipuolueet aikovat äänestää nimitystä vastaan Knessetissä, koska ”se tapahtui poliittisin perustein ja estää taistelua rasismia vastaan.”
Majadlen vaimo Huda uskoo miehensä pystyvän rakentamaan siltoja juutalaisten kanssa. Majadle on kotoisin Baka al-Gharbiyan kylästä lähellä Hadeiraa. Hän toimi paikallisena johtajana ja neuvoston jäsenenä. Häntä pidetään karismaattisena ja rehellisenä miehenä.
KNESSET JOUTUU pian käsittelemään ns. Peres-lakia, jolla on tarkoitus antaa Shimon Peresille mahdollisuus voittaa lopultakin Knessetin enemmistö ja saada nimitys presidentin virkaan. Nykyisen presidentin virkakausi päättyy heinäkuussa, mutta hän voi joutua eroamaan virastaan ennen sitä.
Peres-lain mukaan äänestys Knessetissä presidentin valitsemiseksi tulee tapahtua avoimesti eikä salaisella lippuäänestyksellä. Peres uskoo etteivät monet uskalla äänestää häntä vastaan, jos äänestys tapahtuu avoimesti. Lain läpimenoa epäillään.
GAZA ON HAAMUKYLÄ sanovat paikalliset ihmiset. Kaduilla ei uskalla liikkua muut kuin aseistetut joukkueet, jotka ammuskelevat kaikkia, jotka vaikuttavat vastapuolen miehiltä.
Maanantaiyöhön mennessä ainakin 30 palestiinalaista on saanut surmansa torstaista lähtien. Useita on haavoittunut ja panttivankeja on otettu molemmin puolin. Väkivalta on levinnyt myös Samariaan, jossa Nablusissa Fatahin pyssymiehet kidnappasivat useita Hamasin johtoportaaseen kuuluvia paikallisia johtajia.
Sekä Egypti että Saudi Arabia ovat huolestuneet väkivaltaisuuksista ja siitä, että Iran ja Syyria lisäävät vaikutusvaltaansa Gazassa ja Länsirannalla. Saudi-Arabian kuningas Abdullah kutsui molempien osapuolten johtajat Mekkaan keskustelemaan erimielisyyksistään, ja ne ovat suostuneet kutsuun.
TERRORI-ISKUSSA EILATISSA tänä aamuna kuoli kaksi ihmistä ja kolme haavoittui, joista yksi kuoli matkalla sairaalaan nostaen kuolleitten luvun kolmeen. Itsemurhaisku tehtiin Eilatin kauppakeskuksessa lähellä leipomoa maanantaiaamuna. Kukaan ei ole ottanut vastuuta teosta, mutta poliisi on aloittanut selvitykset, ketkä toivat itsemurhaterroristin paikalle.

Sunday, January 28, 2007

SUNNUNTAI 28.01.07
SISÄLLISSOTA GAZASSA, ainakin jotkut palestiinalaiset uskovat.
Viikonvaihteen aikana ainakin 24 palestiinalaista kuoli ja viitisenkymmentä haavoittui Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Osa uhreista oli sivullisia, jotka joutuivat taistelevien osapuolten väliin.
Kaksi Fatahille uskollista radioasemaa mykistyi Gazassa työntekijöitten saatua tappouhkauksia Hamasilta. Työntekijät jättivät työpaikkansa.
Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi taistelujen olevan Fatahin yritys kaataa Hamasin johtama hallitus. Hän vaati Mahmoud Abbasia keskeyttämään Euroopan kiertueensa ja palamaan välittömästi kotiin.
Fatah lähetti Abbasin luotetun miehen Mohammed Rashidin (kurdi) Damaskokseen esittämään uhkavaatimuksen Khaled Mashaalille, että Fatah on valmis vastustamaan Hamasia, vaikka se vaatisi 200-500 uhria. Yhteishallituksen muodostaminen näissä oloissa on mahdoton eikä neuvotteluja jatketa.
PA:n oikeuskansleri Ahmed al-Mughni syyttää väkivaltaisuuksista Hamasia ja aikoo pystyttää tutkimuskomitean selvittämään asiaa. Hän pitää Hamasin toimintajoukkoja laittomina.
PERJANTAINA kymmeniä Hamasin pyssymiehiä hyökkäsi Fatahin korkean johtajan Mansour Shalaylein taloa vastaan hajottaen sen täysin, mutta Shalayel itse sai vain lieviä haavoja. Fatahin joukot tulivat panssaroitujen ajoneuvojen tukemina paikalle ja hajottivat pyssymiehet surmaten heistä 8 ja ottaen osan heistä vangeiksi, Fatahin joukot menettivät kaksi miestä.
PERJANTAINA käsikranaatteja heitettiin PA: ulkoministeri Mahmoud Zaharin ja PA:n Fatahille uskollisten turvallisuusmiesten komentajan Rashid Abu Shabakin taloihin Gazassa, kukaan ei haavoittunut.
IDF:N ERONNUT yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esittää tänään oman todistuksensa Libanonin sodasta Winograd-komitealle. Halutz totesi sodan jälkeen hänen eroaan vaatineille, ettei hän halua asettua syntipukiksi hänen esimiestensä vuoksi. Halutzin uskotaan esittävän raskaita syytöksiä Olmertia ja Peretziä vastaan, joita hän pitää sodan varsinaisina syntikukkeina. He antoivat armeijan joukoille ristiriitaisia ja epäselviä komentoja vastoin armeijan johdon suosituksia, Halutzin uskotaan kertovan komitealle.
Jotkut tarkkailijat katsovat, että Olmertin ja Peretzin asema maan johdossa on vaakalaudalla.
USA:N ULKOMINISTERIÖ syyttää Israelia siitä, että se käytti rypälepommeja Libanonin sodassa sopimusten vastaisesti. Ministeriö tulee informoimaan USA:n kongressia asiasta. Israelia syytetään rypälepommien käyttämisestä siviilikohteita vastaan, vaikka Israelin ja USA:n välisissä sopimuksissa selvästi määritellään, että niitä saa käyttää vain arabiarmeijoita ja selvästi määriteltyjä sotilaskohteita vastaan. Ulkoministeriö esittää lausunnossaan uhkauksen tapaisen toteamuksen, ettei asiaa voida jättää ilman seurauksia.
IRAN ON aloittanut 3000 sentrifugin asentamisen Natanzin ydinlaitoksen maanalaisiin tiloihin. Iran on myös kieltänyt niiden IAEA:n ydintutkijoitten pääsyn Iraniin, joitten maat suosittelivat sanktioita Irania vastaan.
USA:n alivaltiosihteeri Nicholas Burs varoittaa Irania, että YK:n turvallisuusneuvosto tulee asettamaan uusia boikottitoimia Irania vastaan, jos uutinen on totta, minkä toinen iranilainen lähde kiistää.
POHJOIS-KOREA KIISTÄÄ syytökset, että se auttaisi Irania ydinkokeen suorittamiseksi vuoden lopussa.
Pohjois-Korean ulkoministeriö pitää syytöksiä vain pelkkinä huhuina ilman todellisuuspohjaa.
HANS BLIX, YK:n aiempi johtava ydinasetarkastaja, kertoo lausunnossaan, että Egyptin ja Jordanian päätös aloittaa ydinvoima näissä maissa ei tuota polttoainetta ainakaan vuosikymmenen aikana.
IDF TUHOSI 300 kg:n pommeilla kaksi löytämäänsä Hizbullahin rakentamaa bunkkeria. Ne oli kaivettu Israelin puolelle rajaa mutta sähköisen raja-aidan taakse. IDF uskoo, että vastaavanlaisia bunkkereita on kymmeniä pitkin Israelin ja Libanonin raja. Hizbullah tarkkailee niistä IDF sotilaitten liikkeitä. Nyt löydetyt bunkkerit olivat keskeneräisiä, mutta niissä oli ruokatarpeita ja kaivausvarusteita.
KOLMAS MAAILMANSOTA ALKANUT? Entinen Mossadin johtaja Efraim Halevi sanoo, että tätä sotaa käydään kaiken aikaa, mutta ihmiset eivät huomaa sitä, koska tämä sota on erilainen, sitä ei käydä suurilla armeijan yksiköillä, vaan salakavalasti yksittäisiä kohteita valiten. Halevi uskoo, että kuten edellinenkin sota, tämä tulee kestämään kauan. Jotkut tarkkailijat katsovat, että kolmas maailmansota oli taloudellinen, ns. kylmä sota, ja se kesti vuosikymmeniä. Tämä sota olisi siten neljäs maailmasota.
SAIN VIIME VIIKOLLA massiivisen vatsatulehduksen, joka eilen sapattina puhkesi täyteen voimaan. Tästä johtuen kirjoituksessa voi olla virheitä ja korjattavaa, mitä pyydän anteeksi.