Posts

Showing posts from January 28, 2007
PERJANTAI 02.02.07
ISRAEL VOITTI LIBANONIN SODAN, väitti pääministeri Ehud Olmert todistaessaan eilen Libanonin sotaa tutkivalle ja asettamalleen viiden jäsenen Winograd komitealle. Olmertia hiillostettiin siellä 6.5 tuntia, hän oli 77. kuulusteltava ja viimeisenä jonossa. Tämä kerrotaan lehdissä, vaikka istunnot ovatkin ulkopuolisilta suljettuja, mitä eräs korkeimman oikeuden tuomari on kummastellut. Osa materiaalista voi olla valtiosalaisuuden vuoksi arkaluotoista, mutta suurin osa varmaan ei. Salailu antaa Olmertille mahdollisuuden julkaista komitean raportista vain sen, minkä katsoo itselleen sopivaksi ja jättää loput salaisuudeksi.
Tämä myös asettaa vakavan kysymysmerkin koko komitean työskentelylle. Sen voidaan katsoa palvelevan vain asettajansa päämääriä.
OLMERTILLE ASETETUT KYSYMYKSET koskettelivat kolmea pääaluetta:
Alkuperäinen päätös aloittaa sota 12.07.06 Hizbullahin kaapattua Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin.
Päätös rikkoa suhteellisen rauhallinen kausi, joka oli kestäny…
TORSTAI 01.02.07
MINISTERI HAIM RAMON tuomittiin kolmen tuomarin yksimielisellä päätöksellä syylliseksi häntä vastaan nostettuun seksuaalirikokseen, josta hän voi joutua kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomarit ylistivät syytöksen nostamaa naissotilasta luotettavaksi, rehelliseksi ja hänen todistustaan aidoksi.
Nainen on heidän mielestään naiivi, älykäs, joka ei puhunut itseään pussiin, esitti asiansa selkeästi yksityiskohtaisesti, pysyi väitteissään, mikä vakuutti oikeuden tuomarit, mutta ei kuitenkaan liioitellut.
Naisen ylistely jatkuu päätöksessä loppuun saakka, eikä Ramonin versiosta tapahtumasta kerrota mitään, ikään kuin hän olisi sivullinen koko jutussa.
JPostin pääartikkeli tänä aamuna keskittyy tähän tuomioon, jota se toteaa joittenkin pitävän liioiteltuna, koska kaiken takana oli yksi pusu, olkoon sitten sopimuksesta tai väkivaltaisesti tehty. Artikkelissa puututaan jutun nostattamaan hälyyn Israelin oikeustoimen oikeamielisyyteen, jossa lehti arvelee olevan paljon korjaamista, k…
KESKIVIIKKO 31.01.07
ISRAEL EI RAEGOI Eilatin pommi-iskuun mitenkään. Turvallisuusjohtajat esittivät Olmertille useita vaihtoehtoja, mutta tämä marxilaisen ideologiansa mukaan hylkäsi ne kaikki: ”Parempi pitää vain pää pensaassa, jospa myrsky menisi ohi itsestään”. Tätähän ovat kehottaneet monet, kuten Jordanian kuningas Abdullah II, joka pelkää, että jyrkät vastatoimet sekoittavat entisestään Gazan sekavaa tilannetta.
Olihan joku turvallisuusmies esittänyt pelkonsa, että Israelin hyökkäys Gazaan yhdistäisi sotivat palestiinalaiset Israelia vastaan.
Ajan myötä varmistui tieto, että terroristi tuli Eilatiin Siinain kautta, kuten myös huhut siitä, että Egyptin rajavirkailijat avustavat palestiinalaisia rajan yli Israeliin. Useimmiten heidät ostetaan tai sitten he vain eivät puutu asiaan, vaikka ovat täysin tietoisia loikkareista. Eräs egyptiläinen virkailija esitti puolustuksekseen, että koska palestiinalaiset eivät pääse Israelin puolelle laillisesti esim. opiskelemaan tai sairaalahoitoon…
TIISTAI 30.01.07
EILATIN ITSEMURHAPOMMITTAJA Muhammad Faisal Saksak, 21, oli kotoisin Gazasta, josta hän meni Egyptin puolelle ehkä salakuljetustunnelin kautta. Sieltä hänet tuotiin autolla Israelin ja Egyptin rajalle, jonka hän ylitti jalan, n. 30 km:n päässä Eilatista. Terroristin sukulaiset väittivät hänen tulleen Israeliin Jordaniasta, ehkä harhauttaakseen tutkijoita ja lisätäkseen epäluuloa Israelin ja Jordanian kesken.
Terroristille antoi kyydin Eilatiin everstiluutnantti (Res.) Yossi Voltinsky, joka sanoo vasta liftaajan astuttua hänen autoonsa huomanneensa suuren virheensä. Saksak sanoi haluavansa Eilatin keskustaan mutta ei suostunut puhumaan enempää ja käyttäytyi vihamielisesti Voltinskyn tartuttua puhelimeensa. Hänellä oli raskas laukku olallaan ja lämmin talvitakki, vaikka Eilatissa on jo lämmintä. Voltinsky päätti pysäyttää autonsa kadun varteen tarkoituksella lukita terroristi sisään, mutta tämä livahti ovesta auton pysähtyessä. Voltinsky yritti seurata miestä autollaan so…
MAANANTAI 29.01.07
MUSLIMIT OVAT AIKEISSA vallata Euroopan, uskoo professori Bernard Lawis, maailmankuulu Lähi Idän ja islamin tutkija. Hänen mukaansa ”islam tulee olemaan lähi vuosina hallitseva voima Euroopassa, joka on poliittisen nuhteettomuuden nimissä luopunut taistelusta kulttuurin ja uskonnon valvonnasta. Eurooppalaiset ovat menettämässä uskottavuutensa ja itsetuntonsa. Heillä eivät arvosta omaa kulttuuriaan. He ovat antautuneet joka suhteessa islamille itsensä nöyryytyksen, poliittisen nuhteettomuuden ja moni-kulttuurin hengessä.”
Iranin uhka ulottuu Lewisin mukaan kauas Euroopan ulkopuolelle. Kylmän sodan filosofia molemminpuolisesta varmasta hävityksestä (mutual assured destruction, MAD), joka hillitsi Neuvostoliittoa ja Yhdysvaltoja käyttämästä rakentamiaan ydin aseita toisiaan vastaan, ei sovellu Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin, Lewis arvioi. ”Hänelle se ei merkitse puolustusta vaan houkutinta. Iranin ajatollaheille omien kansalaisten massakuoleminen ei merkitse m…
SUNNUNTAI 28.01.07
SISÄLLISSOTA GAZASSA, ainakin jotkut palestiinalaiset uskovat.
Viikonvaihteen aikana ainakin 24 palestiinalaista kuoli ja viitisenkymmentä haavoittui Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Osa uhreista oli sivullisia, jotka joutuivat taistelevien osapuolten väliin.
Kaksi Fatahille uskollista radioasemaa mykistyi Gazassa työntekijöitten saatua tappouhkauksia Hamasilta. Työntekijät jättivät työpaikkansa.
Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi taistelujen olevan Fatahin yritys kaataa Hamasin johtama hallitus. Hän vaati Mahmoud Abbasia keskeyttämään Euroopan kiertueensa ja palamaan välittömästi kotiin.
Fatah lähetti Abbasin luotetun miehen Mohammed Rashidin (kurdi) Damaskokseen esittämään uhkavaatimuksen Khaled Mashaalille, että Fatah on valmis vastustamaan Hamasia, vaikka se vaatisi 200-500 uhria. Yhteishallituksen muodostaminen näissä oloissa on mahdoton eikä neuvotteluja jatketa.
PA:n oikeuskansleri Ahmed al-Mughni syyttää väkivaltaisuuksista Hamasia ja aikoo pystyttää tut…