Friday, March 21, 2008

PERJANTAI 21.03.08
1. KESKIAIKAINEN syytös juutalaisia vastaan siperialaisessa Novosibirskin kaupungissa. Joku tuntematon ripusti kaikkialle kaupungissa plakaatteja, joissa asukkaita varoitettiin huolehtimaan lapsistaan, koska juutalaisen pääsiäisen (pessah) lähestyessä juutalaiset kid-nappaavat ei-juutalaisia lapsia ja surmaavat heidät saadakseen verta pääsiäisleipiensä leipomiseen. Kaupungissa asuu 13 000 juutalaista; kaikkiaan tässä Venäjän kolmanneksi suurimmassa kaupungissa asuu 1.4 miljoonaa ihmistä.
JPOSTIN KOLUMNISTI Haviv Rettigin kirjoittaa artikkelissaan, että Jewish Agencyn edustajan raportin mukaan plakaatteja ripustettiin kaupungin keskustan asuinkerrostalojen sisäänkäynteihin siten, ettei kukaan voinut olla niitä huomaamatta. Jewish Agencyn anti-semitismiä vastaan taistelevan osaston johtaja Amos Hermon selvittää, että plakaateissa väitetään juutalaisten valuttavan veren surmaamistaan lapsista ja heittävän ruumiit kaatopaikalle, sekä että ”rikolliset, joita syytetään lasten surmaamisesta, näyttävät juutalaisilta ja itse asiassa ovat juutalaisia.” Hermon sanoo, että Jewish Agency valittaa asiasta Venäjän hallitukselle. Hän kertoo, ettei länsimaissa ole esiintynyt tällaisia syytöksiä miesmuistiin. ”Sellaista voi tapahtua Iranissa sekä kaikkein radikaaleimmilla islamin nettisivuilla kuten (Hizbullahin) al-Manar.” (JP) SYYTÖS on mahdoton jo siksikin, että veren syönti on ehdottomasti kielletty juutalaisilta. (3.Ms.7:26-27)
2. 25-vuotias israelilainen Uria Ohana joutui arabinuorten pahoinpitelemäksi New Yorkin Park Slope lähiössä Brooklynissa tiistaina ollessaan menossa maanalaiseen ehtiäkseen luennolle. Hän ohitti kolme arabinuorta, jotka istuivat penkillä, kiinnittämättä heihin mitään huomiota jatkaen matkaansa, mutta vähän ajan kuluttua yksi arabeista tuli takaapäin ja sieppasi hänen kalottinsa (kipa). Ohana kääntyi ja lähti arabin perään tämän juostessa kadulle. Arabi juoksi auton eteen, joka töytäisi hänet kumoon katkaisten hänen jalkansa. Toiset arabinuoret tulivat paikalle huudellen ”Allahu akbar” ja alkoivat potkia ja lyödä häntä nyrkeillään kasvoihin. Ohana käsitti tästä, että tilanne oli rasistinen. Arabinuori vietiin luterilaiseen lääkintäkeskukseen, mistä poliisi pidätti hänet. Kahta muuta arabinuorta etsitään. Uria Ohana työskentelee chabad-lubavitz rabbiinisena avustajana Wellesleyssä, Massachusettissa. (lähde: www.joelstrumpet.com, JP)
3. KRISTITYN PASTORIN 16-vuotias poika haavoittui pahoin pommiräjähdyksessä pastorin asunnossa Arielissa torstaina. Poika oli silloin yksin kotona. Pojan vanhemmat, David ja Leah Ortis, ovat hyvin tunnettuja kaupungissa ja asuneet siellä yli 10 vuotta. Pastori David Ortis työskentelee pääasiassa palestiinalaisten parissa Samariassa pyrkien saamaan heitä liittymään seurakuntaansa. Hänen vaimonsa Leah on juutalaissyntyinen, mutta omaksunut kristinuskon. Pastori David Ortis on saanut useita uhkauksia palestiinalaisilta muslimeilta, ja PA:n viranomaiset ovat pahoinpidelleet ja pidättäneet hänen seurakuntansa jäseniä. David johtaa muutaman kristityn muodostamaa seurakuntaa myös Arielissa. Puolitoista vuotta sitten kaupungissa levitettiin lentolehtisiä, joissa esitettiin joittenkin Arielin asukkaitten kuvia, mukana David. Heitä syytettiin juutalaisten käännyttämisestä. Uhkausten vuoksi asuntoon asennettiin kameroita.
POMMI OLI asetettu Purim-lahjakoriin asunnon oven ulkopuolelle, josta perheen naisapulainen nosti sen sisälle. Pommi laukesi pojan avatessa koria. Poika on kriittisessä kunnossa sairaalassa.
POLIISI ei sulje pois mahdollisuutta, että pommin asettivat joko äärijuutalaiset tai muslimit.(JP)
4. OSAMA BIN LADEN kehottaa uusimmassa teipissään, joka julkaistiin al-Jazzeeran TV-kanavalla Qatarissa torstaina, lopettamaan neuvottelut Israelin kanssa: ”Palestiinaa ei voida valloittaa neuvotteluilla ja keskusteluilla, vaan tulella ja teräksellä.” Palestiinalaisia kehotetaan liittymään al-Qaidan pyhään sotaan (jihad) Jerusalemin (al-Quds) maassa. Teipissä syytetään, että ”poliittiset puolueet ja ryhmät ovat ryvettyneet herjaavan demokratian petoksissa”, ja palestiinalaisia kehotetaan ottamaan paikkansa muslimitaistelijoitten (mujahideen) riveissä Irakissa. Tämä on tarkkailijoitten mukaan ensimmäinen kerta, kun Osama bin Laden on selvitellyt näin näyttävästi palestiinalaisten asiaa, ja toinen julkistettu viesti muutaman päivän sisällä. Tarkoituksena lienee yhdistää palestiinalaisasia laajempaan al-Qaidan käymään taisteluun. (JP)
5. OSAMA BIN LADEN syyttää keskiviikkona järjestön web-sivulla julkistetussa videossa Rooman paavia Benedict XVI vastaan syyttäen häntä siitä, että tämä johtaa anti-islamilaista ristiretkeä. Teipissä syytetään, että ”paavi johtaa profeettaa halventavaa kampanjaa, joka on osa uutta islamin vastaista ristiretkeä, ja jossa paavilla on huomattava ja pitkällinen rooli”. Paavin edustaja pastori Federico Lombardi pitää bin Ladenin syytöksiä täysin perusteettomina. Hän kertoo, että tanskalaisessa lehdessä vuonna 2006 julkaistut profeetta Muhammadia halventavat karikatyyrit olivat paavin antaman lausunnon mukaan täysin hylättäviä ja ettei mielipiteen ilmaisun vapaus anna vapautta hyökätä uskovien uskonnollisia tunteita vastaan.
PAAVI TÄSMENSI lausuntoaan myöhemmin, että uskonnollisia symboleita tulee kunnioittaa, muttei se anna oikeutta väkivaltaisiin protesteihin muslimimaissa, jotka seurasivat karikatyyrien julkistamista. Tanskassa parlamentin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja totesi, että Tanskassa uhkauksiin suhtaudutaan vakavasti, koska on useita ääriaineksia, jotka kuulevat häntä ja ottavat uhkaukset todesta, vaikka Tanskaa ei mainittu videossa tällä kertaa.
PÄÄSIÄISVIIKON ohjelman vuoksi paavilla on useita julkisia esiintymisiä, mutta hänen ennestäänkin vahvoja turvatoimia ei ole näyttävästi lisätty.
6. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov tuli eilen Israeliin suoraan Damaskoksesta, jossa hänellä oli kiinteät neuvottelut sekä presidentti Bashar Assadin että Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kanssa.
LAVROV yritti saada pääministeri Ehud Olmertin lämpenemään Venäjän aloitteelle pitää Lähi Idän rauhankonferenssi Moskovassa, joka olisi jatkoa Annapolis-konferenssille. Lavrov kertoi isännälleen, että Moskovassa keskeisenä aiheena olisi Israelin ja Syyrian välinen rauhan-sopimus. Syyria on tiettävästi vihjaillut sellaisen mahdollisuudesta, mutta Syyria edellyttää Israelin ilmoittavan ennakkoon, että se on valmis luopumaan koko Golanin ylänköalueesta. Olmert ei tiettävästi lämmennyt asialle leveistä hymyistä – ainakin lehtikuvista päätellen – huolimatta. Israelin ennakkoehtoina ovat: Syyria lopettaa Hizbullahin ja Hamasin tukemisen, karkottaa Damaskoksessa päämajaansa pitävät terrorijärjestöt, lopettaa yhteistyönsä Iranin kanssa ja lopettaa aseitten viennin Hizbullahille. Myös Shimon Peresin ja Lavrovin välisissä keskusteluissa sivuttiin Syyrian asevientiä Hizbullahille. Lavrov kertoi Peresille, ettei hän ole saanut vahvistusta tiedoille, että Syyria toimittaisi aseita Hizbullahille. Onko Venäjän tiedustelu kesäterässä?
LAVROV puolusti Venäjän keskusteluja ja yhteistoimintaa Iranin kanssa sillä, että siten Iran pidetään kansainvälisen valvonnan IAEA:n piirissä. Hän järkeili, että jos kaikki yhteydet Iranin kanssa katkaistaan, se toimii oma-aloitteisesti ilman minkäänlaista valvontaa.
LAVROV JA LIVNI allekirjoittivat eilen sopimuksen, jonka perusteella viisumipakko Israelin ja Venäjän välillä poistetaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- JEMENIN aloite sovinnon aikaan saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille ei toteutunut. Fatahin edustajat Jemenissä kertoivat tulevansa kotiin ilman sopimusta. Pahin kanto tässä kaskessa lienee Abbasin vaatimus, että Hamas luopuu vallasta ennen sopimusta. (JP)
- PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustaja Amos Gilad palannee myös kotiin, hän Kairosta pyrittyään saada tulitauko synnytettyä Hamasin ja Israelin välille. Gilad kertoi, että Egypti investoi 32 miljoonaa USD rakentaakseen voimajohdon Siinailta Gazan kaistalle, joka pystyy tyydyttämään sen sähkön tarpeen parissa vuodessa. 150:n megawatin voimalinja rakennetaan el-Arishista. Islamilainen kehityspankki on tiettävästi luvannut rahoittaa 32 miljoonan USD projektin. Linjan rakentaminen kestää arvion mukaan pari vuotta. Gilad ei usko, että Egypti on valmis osallistumaan muulla tavoin entistä laajemmin Gazan kaistan tarpeitten tyydyttämiseen. Gilad ei usko, että tulitaukosopimus saadaan syntymään.(JP)
- ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERIÖ on tiettävästi kallistunut sittenkin kotimaisen Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän tilaamiseksi. Ministeriön edustajat seurasivat Yhdysvaltain kehittämän Skyguard-järjestelmän koeammuntoja USA:ssa, eivätkä tulokset vakuuttaneet. Skyguard perustuu voimakkaan lasersäteen lähettämiseen lähestyvä rakettia kohti. Iron Dome järjestelmässä lähetetään tutkaohjattu vastaohjus lähestyvää rakettia kohti. (JP)
- KOLME PALESTIINALAISTA, kaksi keskiviikkona rannikolla ja yksi Khan Younisiia eilen, sai surmansa työtapaturmissa. Lisäksi pari muuta haavoittui. (JP)
- ISRAELILAISET lahjoittivat 20 000 lahjapakettia Sderotin kaupungin asukkaille Purim-hengen mukaisesti. Lahjatavarat pyrittiin hankkimaan Sderotista. (JP)
- ISRAELIN juomaveden katastrofitilanteen pelätään pilaavan kolme tärkeintä vesivarastoa ensi kesän aikana. Pumppaus Kinneretistä täytyy lopettaa loppukesästä kokonaan, mikä rasittaa muita vesilähteitä. (JP)

Thursday, March 20, 2008

TORSTAI 20.03.08
1. SVEITSI MYI periaatteensa (ja sielunsa) 28 miljardin USD arvosta Iranin kaasua, kertoo JP:n aamun etusivun uutinen. Sopimus allekirjoitettiin eilen Teheranissa Sveitsin ulkoministeri Micheline Calmy-Reyn todistaessa tilanteen.
ISRAELIN ulkoministeriö oli siinä määrin järkyttynyt tapauksesta, että se kutsui juuri valtakirjansa Peresille jättäneen Sveitsin Israelin lähettilään Walter Haffnerin suoraan Beit Hanassista ulkoministeriöön protestoidakseen sopimusta Sveitsin energiajätti EGK:n ja valtion omistaman Iranin Kansallisen kaasuvientiyhtiön välillä. Sveitsiläinen yhtiö ostaa 5.5 miljardia kuutiometriä Iranin luonnonkaasua vuodessa, alkaen 2011. Kokonaissumma on 28 – 42 miljardia USD.
ULKOMINISTERIÖN apulaispääsihteeri Rafi Barak kertoi Haffnerille, että Calmy-Reyn matka Teheraniin oli ”epäystävällinen teko Israelia vastaan”. Barak kertoi lähettiläälle, että aikana, jolloin YK viimeistelee uusia pakotteita Iranin ydinsuunnitelman jatkamista vastaan, tämä tuskin oli oikea aika sopia useiden miljardien kaasutoimituksista Mahmoud Ahmadinejadin hallituksen kanssa. Barak valisti Haffneria, että Iran jatkaa ydinsuunnitelmaansa, avustaa ääriaineksia, tukee terrorismia, polkee ihmisoikeuksia, kieltää olemassaolon toiselta YK:n jäseneltä sekä osoittaa vihaa ja anti-semitismiä Israelia vastaan. Barak sanoi olettavansa, että Sveitsi on tietoinen kaikesta tästä, kuten kaikki muutkin länsimaat, ja kehotti Sveitsiä toimimaan sen mukaan.
HAFFNER puolusti kauppaa todeten, ettei se rikkonut sanktioita Irania vastaan, koska kaasusopimuksia Iranin hallituksen kanssa ei ole kielletty.
USA ON Israelin tapaan tuohtunut Sveitsin kaasukaupoista Iranin kanssa. (JP)
2. ALISTUVAN NAISEN TAPAAN, kertoi Lausannessa ilmestyvä päivälehti Le Matin etusivullaan esittäen Sveitsin ulkoministeri Micheline Calmy-Reyn kuvan, jossa tämä poseeraa yhdessä presidentti Ahmadinejadin kanssa pää tiukasti valkoisella huivilla peitettynä.
TOINEN PÄIVÄLEHTI Tribune de Geneve otsikoi uutisensa ja Micheline Calmy-Reyn kuvan: Calmy-Rey pukeutuneena sopimattomaan huntuun (Calmy-Rey wears the veil of discord).Useat parlamentin jäsenet ovat ilmaisseet suuttumuksensa ja vastenmielisyytensä Calmy-Reyn valinnasta pitää pääliinaa Ahmadinejadin vastaanotolla miljardisopimuksen allekirjoitustilanteen yhteydessä. Tapaus on herättänyt sitäkin suurempaa ihmettelyä, että Calmy-Rey tunnetaan naisten oikeuksien eturivin puolustajana. Ulkoministeri Calmy-Rey puolustautui tiistaina todeten, että hän piti pääliinaa kunnioituksesta presidentti Ahmadinejadia kohtaan eikä merkkinä alistumisesta. Sosiaalidemokraattien edustaja Liliane Maury Pasquier sanoi ymmärtävänsä kunnioituksen toisen tapoja kohtaan, mutta ”missä on solidaarisuus naisia kohtaan, jotka taistelevat naisten huivipakkoa vastaan?”
MARIANNE Binder, kristillisdemokraattien edustaja, sanoi: ”Tämä on hämmentävä alistuminen Ahmadinejadin edessä, joka edustaa naisten alistamista ja kieltää holokaustin.” (JP, E Engeler)
3. EGYPTI KIDUTTAA pidättämiään Hamasin jäseniä, väittää Siam Said, Hamasin johtaman hallituksen entinen sisäministeri. Egypti pidätti tusinoittain palestiinalaisia, jotka pääsivät siirtymään murretun raja-aidan yli Egyptin puolelle. Said ei sanonut, kuinka monta Hamasin jäsentä Egypti pitää edelleen vankiselleissään, jotka - sikäli kuin tiedetään – eivät ole mitään mukavuuslaitoksia. Said sanoo Egyptin toimia vastuuttomiksi, sillä nämä miehet eivät millään tavoin vaarantaneet Egyptin turvallisuutta. Said syytti egyptiläisiä viranomaisia kaksinaismoraalista: ”He eivät halua taistella salakuljettajia vastaan, jotka tuovat Fatahin tilaamia prostituoituja Egyptistä Gazaan. He eivät tee mitään salakuljetusta tai rikoksia vastaan”. Said sanoi myös, etteivät egyptiläiset ole kiinnostuneita siitä, mitä miehet tekivät Egyptin puolella, vaan tinkaavat heitä kertomaan, mitä he tekivät Gazassa, sekä Hamasin johtajien liikkeistä ja Gilad Shalitista. Hän sanoo, että Israelin viranomaiset olisivat kiinnostuneita tällaisista kysymyksistä. Said syytti myös Fatahin johtamia turvallisuusjoukkoja Juudeassa ja Samariassa, että ne toimivat yhteistyössä Israelin viranomaisten kanssa Hamasia vastaan. (JP)
4. JOS LIENEVÄT Egyptin pidättämien Hamasin jäsenten olot alle inhimillisten vaatimusten, eivät paljon parempia taida olla niiden 14-18-vuotiaitten nuorten tyttöjen ja poikien olot, joita pidetään Israelin poliisiselleissä odottamassa kohtaloaan. Heitä pidätetään mielenosoitusten yhteydessä, joissa usein syntyy väkivaltaisiakin tilanteita kiihtyneitten nuorten ja poliisin välille. Monet näistä nuorista, lapsista itse asiassa, joita 14-vuotiaat ovat, kieltäytyvät ilmoittamasta nimeään ja muutenkin yhteistoiminnasta poliisin kanssa. Viimeksi Jebel Mukaberin arabilähiöön Jerusalemin itäosassa pyrkineitä nuoria poliisi pidätti lukuisasti. Asianajajien järjestön käydessä tutustumassa heidän olosuhteisiinsa vankiselleissä, he kertoivat, että heitä pidetään siivottomissa selleissä, huovat ovat likaisia ja pesemättömiä, heille annetut pyyheliinat käyttökelvottomia. Eräässä sellissä oli kolme alle 16-vuotiasta nuorta vanhemman ulkopuolisen naisen kanssa, joka poltti savuketta kaiken aikaa. Monia näistä lapsista pidetään selleissä siksi, että täysissä mellakkatamineissa toimineet, erikoiskoulutetut mellakkapoliisit syyttävät heidän hyökänneen heidän kimppuunsa. Syytös tuntuu vähintäänkin lapselliselta, mutta sopii hyvin poliittisesti suuntautuneelle oikeuslaitokselle; mielenosoittajia kun pidetään automaattisesti oikeistolaisina.
( INN; Haaretz; kuvia: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/125620 )
5. IDF:N KORKEAT UPSEERIT vastustavat Egyptin neuvottelemaa tulitaukosopimusta. Puolustusministeriön diplomaattisen turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad matkusti tiistaina Kairoon keskustelemaan Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin ja turvallisuusmiesten kanssa tulitaukosopimuksesta, jota Egypti pyrkii sovittelemaan Israelin ja Hamasin välille.
GILAD kertoi JP:n uutisen mukaan Suleimanille, ettei Israel voi suostua sopimukseen, ellei rajaa Egyptin ja Gazan välillä voida täysin sulkea ja salakuljetusta lopetettua kokonaan. Giladin kerrotaan vakuuttaneen, että tulitauko on mitätön, jos salakuljetus jatkuu. Sopimusluonnoksen mukaan Hamas olisi suostunut siihen, että Fatahin alaiset PA:n turvallisuusjoukot voivat valvoa Gazan ulosmenoteitä. IDF:n johto katsoo, että Hamas kärsi suuria menetyksiä IDF:n viimeisen operaation aikana Gazassa, jossa satakunta Hamasin pyssymiestä sai surmansa, ja että myönnytysten tekeminen tässä vaiheessa hyödyttäisi Hamasia ja antaisi kuvan sen voitosta. IDF vastustaa varsinkin Karni ja Eretz terminaalien antamista Abbasin Force 17 joukoille, koska se toisi sinne myös Hamasin miehet. IDF ei usko, että Force 17 joukot pystyisivät puolustautumaan, jos niitä tulitetaan Gazasta kranaatein, kuten toistuvasti tapahtuu.
VIIMEISEN VIIKON aikana Islamic Jihad ampui viitisenkymmentä rakettia Gazasta Israeliin.
USA:n presidenttiehdokas John McCain vieraili Sderotissa eilen todeten, ettei rakettitulen alla vietetty purim-juhla ole oikea tapa juhlia lisäten, että jos Yhdysvaltoja vastaan hyökättäisiin samalla tavoin, USA:n vastaus olisi päättäväinen ja kova. (JP)
6. VIHA ISRAELIA kohtaan on äsken suoritetun gallupin mukaan suurempi kuin vuosiin ja vetää vertoja toisen intifadan aikoihin, sanoo tutkimuksen suorittaja Khalil Shihaki New York Timesin artikkelin mukaan. Haastattelu suoritettiin Juudeassa ja Samariassa, ja siinä kyseltiin 1270 asukkaan mielipidettä. Tutkimuksen mukaan 84 % vastanneista antaa tukensa Mercaz Harav-seminaariin tehdylle terrori-iskulle, jossa 8 nuorta opiskelijaa kuoli ja 9 haavoittui. Kassam-rakettitulta Gazasta Israeliin kannattaa 64 %. Khalil lisää, ettei hän niiden 15 vuoden aikana, jolloin hän on osallistunut ihmisten mielipiteitten tiedusteluun, ole kokenut sellaista väkivallan tukemista. Saman tutkimuksen mukaan Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin suosio ylittää PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin suosion suhteessa 47 – 46 %. Lisäksi kolme neljäsosaa haastatelluista haluaa lopettaa rauhankeskustelut Olmertin hallituksen ja PA:n välillä. (JP)
7. PURIM-JUHLIIN kuuluva Esterin paasto alkoi torstaiaamuna ja loppuu illalla, jolloin Purim-juhla alkaa. Jerusalemissa Purim kestää kolme päivää. Adar-kuukautta pidetään ilon kuukautena paastoineen ja lastenjuhlineen. Sen aiheena on kuningatar Esterin paastoaminen Persian hovissa ilkeää Hamania vastaan, joka yritti tuhota koko juutalaisen kansan. Juutalaiset kaikkialla maailmassa osallistuvat tähän juhlaan paastoten, rukoillen ja tunnustaen syntejään luvaten korjata elämänsä suunnan. Juhla ei kuitenkaan ole vain lasten juhla.
JUUTALAISEN HISTORIAN mukaan juutalainen tyttö nimeltä Hadassah tuotiin Persian kuninkaan hoviin, jossa hänet valittiin kuningattareksi syrjäytetyn Vastin tilalle. Hän sai hovissa uuden nimen Ester (kätketty, salainen). Kuningattaren ominaisuudessa hän sai tilaisuuden toimia setänsä Mordechain opastuksella Jumalan välikappaleena juutalaisen kansan pelastamiseksi agagilaisen Hamanin suunnittelemasta täydellisestä tuhosta. Juutalaiset oppineet katsovat, että Purim. vaikka se ei ole ”raamatullinen juhla”, on juutalaisen kansan pyhin juhla, jopa ohittaen Jom Kippurin (suuri sovintopäivä), ja että se tulee säilymään myös messiaanisena aikana, jolloin muut juhlat poistuvat. Juhlan kunniaksi juutalaisten tulee avustaa köyhiä. Esterinkirjan (Megillah) lukemisen ohessa juutalaiseen Purim-juhlaan kuuluu ”viinien juonti, kunnes ei enää pysty erottamaan sankari Mordechaita pahantekijä Hamahista”.
8. MAHMOUD ABBASIN neuvonantaja ja aiempi PLC:n (PA:n parlamentin) puhemies Rouhi Fattouh jäi tullimiesten haaviin ollessaan ylittämässä Jordanian ja Israelin välistä rajaa. Hänen autostaan löydettiin yli 3000 kännykkää. Israelin rajavirkailijat eivät aina tutki Vip-virkailijoitten autoja, vaikka heillä on siihen oikeus. Vain Abbasin autoa ei tutkita. PA:n johto on hämmentynyt tapauksesta. Selitykseksi tarjotaan, ettei Fattouh ollut tietoinen kännyköistä, vaan että ne kuuluivat auton kuljettajalle. Miehiä kuulusteltiin paikalla, mutta päästettiin menemään.
GAZASSA kuoli 2 ihmistä laitoksen räjähdyksessä lähellä rantaa . IDF kieltää osallisuutensa.

Wednesday, March 19, 2008

KESKIVIIKKO 19.03.08
1. SAKSAN KANSLERI Angela Merkel vieraili eilen Israelin matkansa aikana Knessetissä. Hän aloitti puheensa hepreaksi, jossa hän kiitti Knessetiä suuresta kunniasta saada puhua Knessetille saksan kielellä. Tämä kuitenkin oli liikaa viidelle kansanedustajalle, jotka poistuivat salista ennen Merkelin puhetta. Häntä oli kuulemassa kuitenkin tuhatkunta edustajaa ja vierasta. Knessetin lipputangoissa liehuivat Israelin ja Saksan liput. Merkelin Knessetin ohjelmaan kuului myös lounas saksalaisen kanslerivieraan kunniaksi.
ANGELA MERKEL kasvoi Itä Saksassa, joka yhdistettiin länsiosaan 1990. Merkel, protestantti-pastorin tytär, valitti puheessaan sitä, ettei hänen entinen kotimaansa Itä Saksa ottanut vastuuta historiasta eikä Israelin kansasta. ”Vaati 40 vuotta, ennen kuin sellainen tapahtui, vasta Saksan yhdistyessä.” Merkel sanoi puheessaan, että shoa (holokaust hepreaksi) täyttää Saksan kansan häpeällä. ”Kumarran uhrien edessä. Kumarran hengissä selviytyneiden ja niiden edessä, jotka auttoivat heitä selviytymään.”
MERKEL sanoi, että jokainen Saksan hallitus ja jokainen kansleri ennen häntä oli sitoutunut erikoisvastuuseen, joka Saksalla on Israelin turvallisuudesta. ”Jos Iran saa ydinaseen, sillä tulisi olemaan tuhoisat seuraukset. Meidän tulee estää se.” Merkel vakuutti, ettei ole kansainvälisen yhteisön velvollisuutena vakuuttaa, ettei Iranilla ole ydinaseita. ”Iranin on tehtävä se.”
Hän myös vakuutti – sanoen sen mahdollisimman selvästi – että Kassam-tuli täytyy loppua.(JP)
2. USA:N REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas John McCain saapui eilen päivän kestävälle vierailulle kesken kiivasta ehdokastaistelua, vaikka hänen paikkansa republikaanien ehdokkaana onkin jo selvä. Hänen seurueeseensa kuuluivat senaattorit Joe Lieberman (Connecticut) ja Lidsay Graham (Etelä Carolina) .
MCCAIN kertoi Jpostin toimittajille H Keinon ja D Horovitz, että Hamasin ja Hizbullahin eteneminen alueella ei vaaranna vain Israelia, vaan uhkaa USA:n kansallisia intressejä. ”Jos Hamas ja Hizbullah onnistuvat täällä, ne tulevat onnistumaan kaikkialla, ei vain Lähi Idässä vaan kaikkialla. Ne ovat antautuneet tuhoamaan kaiken sen, mihin USA, Israel ja Länsi uskoo ja pitää arvokkaana. Siten Amerikalla on paljon suurempi kiinnostus siihen, mitä tapahtuu täällä, ylittäen ja laajentuen paljon yli liittolaissuhteemme Israelin kanssa.”
MCCAIN vakuutti, ettei hän koskaan vaatisi, ettei Israel saisi puhua Hamasin kanssa, mutta ”jonkun pitäisi selvittää minulle, miten voi neuvotella järjestön kanssa, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen.” Hän pyrki tarkoin välttämään antamasta neuvoja Israelille, selittäen, ettei Israel ole USA:n asiakas vaan liittolainen, joka tekee omat päätöksensä.
Hän ei osannut antaa neuvoa, mitä tehdä Kassam-tulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin, mutta totesi, että jos Yhdysvaltoja vastaan hyökättäisiin samalla tavoin, vastaus tulisi olemaan kova. Hän ylisti puolustusministeri Barakia yhtenä etevimmistä sotilasjohtajista, mitä tiesi.
Jyrkimmin McCain tuomitsi Iranin, jonka hän totesi rakentavan ydinasetta, ”eikä vain sitä, vaan se aseistaa ja kouluttaa ääriaineksia lähettääkseen ne Irakiin sekä tukee Hizbullahia ja vaikuttaa Syyrian toimiin”. Lisäksi ”Iranin päämääränä on horjuttaa koko alueen tasapainoa, jonka varassa USA:n kansalliset intressit lepäävät”, hän totesi. Hän ei osannut tai halunnut kosketella kysymyksiä, keitä hän tulisi presidenttinä valitsemaan edustajakseen Israeliin tai tulevasta ulkoministeristään, missä jotkut arvailevat Joe Liebermanin olevan ehdolla. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattisen turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad matkusti eilen Egyptiin, jossa hän tapaa maan tiedustelupäällikön Omar Suleimanin. Suleiman peruutti kolmesti sovitun vierailunsa Israelissa selittäen syyksi IDF:n Gazan operaatiot. Suleiman johtaa Hamasin kanssa käymiä keskusteluja tulitauon solmimiseksi Israelin kanssa. Sen sijaan Barakin edustajana Amos Gilad matkusti seurueensa kanssa Kairoon tapaamaan Suleimania.
SULEIMAN PYRKII kokoamaan paketin, johon kuuluu Israelin ja Hamasin välinen tulitauko Gazassa; Egyptin tehostetut pyrkimykset salakuljetuksen vähentämiseksi rajan yli; antaa Hamasin edustajille oikeus osallistua Rafahin liikenteen valvomiseen sekä Fatahin joukoille oikeus valvoa Israelin ja Gazan välisiä raja-asemia.
OLMERT JA BARAK eivät ole vielä tutustuneet sopimusluonnokseen, mutta Barak on vihjaillut voivansa hyväksyä Suleimanin esitykset, joista vaikein lienee PA:n ”presidenttikaartin” osallistuminen tärkeimpien rajaterminaalien Karni ja Eretz liikenteen valvontaan. IDF:n johto ei suosittele valvonnan antamista PA:n joukoille, koska ne eivät pysty puolustamaan itseään mahdollista kranaattitulta vastaan. Molemmat terminaalit ovat joutuneet tulituksen kohteiksi.(JP)
4. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavronin otaksutaan tuovan jonkinlaisen viestin Syyrian presidentti Bashar Assadilta saapuessaan lyhyelle neuvottelumatkalle Israeliin torstaina. Syyrian taholta on tullut ajoittaisia viestejä halusta jatkaa keskusteluja rauhasta Israelin kanssa. Lavrovin matkan oletetaan olevan enemmän tunnustelua, mutta samalla osoitus Venäjän pyrkimyksistä päästä osallistumaan Lähi Idän ongelmien selvittelemiseen, joita USA on hoidellut lähes yksinoikeudella. Myös Turkki on tunnustellut mahdollisuuksia keskustelujen aloittamiseksi. Libanonilaisen Alk-Akhbar lehden mukaan Syyria odottaa vakavia vakuutuksia Israelin johdolta, että se on valmis vetäytymään kaikilta 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta Golanin ylängöllä. SYYRIA ON VAATINUT tätä ennakkoehtona ennen minkäänlaisia keskusteluja Israelin kanssa. Israelin yleinen mielipide on Golanin ylängön luovuttamista vastaan, ei ainakaan täydellisesti. OLMERT on useassa yhteydessä ilmaissut Israelin halun neuvotella Syyrian kanssa, mutta sen ennakko-ehtoihin kuuluu, että Syyria lopettaa Hamasin, Hizbullahin ja palestiinalaisten terroristien tukemisen, katkaisee suhteensa Iranin kanssa ja karkottaa terrorijärjestöjen päämajat Damaskoksesta. Assad väittää, että niiden toimistot ovat vain informaatiotoimistoja.
LAVROVIN otaksutaan pyytävän Israelin johdolta, ettei se tunnustaisi Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo on väestörakenteensa puolesta muhamettilainen maa. Lavrov on toistuvasti todennut, että Venäjällä on hyvät suhteet Hamasin kanssa, ja että Hamas-johtaja Khaled Mashaal on usein Moskovassa vieraillut ja tervetullut ystävä, ja näitä yhteyksiä jatketaan tukevaisuudessa. Lavrov pyrkinee saamaan Fatahin ja Hamasin sopimaan yhteishallituksesta, jos Hamas tunnustaa Israelin oikeuden itsenäisenä juutalaisena valtiona. Venäjä tarjosi Lähi Idän rauhankonferenssia Annapolisin tapaan, mutta se ei ole saanut kannatusta.
ISRAELIN JA VENÄJÄN välinen matkailu voi saada uutta ilmettä, jos viisumipakko voidaan poistaa maitten väliltä, kuten on suunniteltu. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- 71 % ISRAELILAISISTA ei halua tulitaukoa Hamasin kanssa, vaan pitää parempana saada sotilaallinen voitto Hamasista. 4 % kannattaa nykyistä pidättyvyyspolitiikkaa; 17 % kannattaa neuvotteluja; 26 % kannattaa Gazan miehitystä; 30 % haluaa rajoitettua iskua ja palaamista takaisin. Kansallista yhteishallitusta kannatti 51 %; 30 % kannattaa nykyistä. 56 % uskoo, että hallituksen politiikka rakettitulen lopettamiseksi Gazasta epäonnistui johtuen alueen etäisyydestä muusta maasta. (JP)
- JOUKKO kansanedustajia puuhaa aloitetta, jolla pyydettäisiin, että presidentti Shimon Peres armahtaisi entisen pääministerin pojan Omri Sharonin. Omri itse sanoo olevansa yllättynyt, mutta ei usko sen toteutuvan. (JP)
- MARXILAINEN Meretz-puolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Chaim Oronin. Hän vakuuttaa nostavansa puolueensa vaikutusvallan puheenjohtajana. Oron ei suosittele Meretzin liittymistä Olmertin hallitukseen Barakin houkutteluista huolimatta. Hänet tunnetaan nimellä ”jumas” (sycamorepuu). Meretzillä on 14 400 jäsentä, 6000 heistä asuu kaupungeissa, 5000 kibbutseissa. (JP)
- AHRAR AL JALIL (vapaat ihmiset Galileasta) ilmoitti puukottaneensa rabbi Yehezkel Greenwaldia Damaskosportilla eilen. Rabbi on suhteellisen hyvässä kunnossa niskaan saamastaan vammasta huolimatta.
- HAMAS ilmoitti, että se puolustaa Ala Abu Dhaimin kotia, jos israelilaiset yrittävät tuhota sen Jebel Mukaberin lähiössä. Juutalainen asutus Nof Zion rakennettiin lähiön keskelle, mutta vaikka osa asunnoista on valmiina, ne ovat vielä tyhjinä.
- ISRAELILAISSOTILAITTEN Achikam Amichain ja David Rubinin kaksi murhaajaa, jotka PA:n oikeus tuomitsi vankilaan, karkasivat vankilasta muutama päivä sitten. Palestiinalaiset kertovat, että ”heidät päästettiin lomalle, koska pelättiin IDF:n aikovan siepata heidät vankilasta”. Heidän nähtiin liikkuvan Hebronin kadulla tiistaina. PA:n poliisi pyysi heitä palaamaan selleihinsä, jotta se voisi näyttää lehtimiehille heidän olevan turvallisesti vankiselleissään. PA:n vankilat päästävät usein vankejaan vapaiksi kärsittyään muutaman viikon rangaistusajastaan, mistä näyttää tulleen tapa.
- ISRAELILAISAUTOJA kivitettiin Beershevan ja Dimonan välisellä tiellä Rajapoliiseja kohti heitettiin petrolipommeja Maale Hahamishan lähellä Jerusalemista pohjoiseen. Kukaan ei loukkaantunut.
- KALKILIYASSA ammuttiin palestiinalainen epäiltynä yhteistyöstä IDF:n kanssa. Israelilaisten autoilijoitten kivitykset ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa sekä myös vihreän linjan Israelin puolella.
- Useita raketteja ja kranaatteja ammuttiin eilen Gazasta Israeliin. IAF iski eilen ohjuksillaan rakettimiehistöön Beit Lahiyassa haavoittaen neljää Jihadin jäsentä.

Tuesday, March 18, 2008

TIISTAI 18.03.08
1. PALESTIINALAISTEN PALUUOIKEUS. Päivän huomattavin paikallinen uutinen koskee PA:n uutta taktiikkaa, jolla se pyrkii osoittamaan aktiivisuuttaan ja samalla pahan kerran järkyttämään Israelin päivärutiinia. Samalla se näyttää romuttavan ajatuksen kahdesta valtiosta.
PA:N UUDEN TAKTIIKAN takana on PA:n hallituksen vankien asiain ministeri Ziad Abu Ein.
Hänen suunnitelmansa on tämä.
EIN TOTEAA aluksi, että PA on päättänyt toteuttaa YK:n päätöslauselman no 194, joka koskee pakolaisten oikeuksia. Julkilausuman, joka annettiin joulukuussa 1948, artikkeli 11 sanoo näin: ”Pakolaiset, jotka haluavat palata koteihinsa ja elää rauhassa naapuriensa kanssa, tulee sallia tehdä se niin pian kuin mahdollista, ja korvauksia tulee maksaa niiden omaisuudesta, jotka eivät sitä halua, sekä omaisuuden menetyksestä ja tuhoista, jotka kansainvälisen oikeuden tai tasapuolisuuden mukaan vastuussa olevan hallitusten tai viranomaisten tulee suorittaa.”
PA:N SUUNNITELMA, jonka otsikkona on ”Aloite paluusta ja rinnakkaiselosta”, on taktisesti ajoitettu siten, että sen julkistaminen toteutettiin juuri ennen Israelin 60-vuotisjuhlaa. Siinä kehotetaan ”palestiinalaisia, jotka uskovat rauhaan, yhteiseloon, ihmisoikeuksiin ja YK:n julkilausumiin, valjastamaan kaiken tarmonsa ja yrityksensä palatakseen kotimaahansa ja elääkseen juutalaisten kanssa rauhassa ja turvassa.” Aloitteessa todetaan, että paluuoikeus on inhimillinen, moraalinen ja laillinen oikeus, jota juutalaiset eikä kansainvälinen yhteisö voi kieltää.
”Suuren kärsimyksen (60.) vuosipäivänä Palestiinan kansa on päättänyt lopettaa tämän epäoikeudenmukaisuuden.”
ALOITE, joka on saanut useitten Ramallahin johtomiesten tuen, kehottaa ”kaikkia israelilaisia vastaanottamaan palestiinalaiset, jotka palaavat asuakseen heidän kanssaan rauhan maassa”.
Siinä kehotetaan pakolaisia palaamaan Israeliin 14. päivä toukokuuta 2008 matkalaukkuineen ja telttoineen asettuakseen asumaan entisiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa. Heitä kehotetaan tulemaan sekä maitse, että meri- ja ilmateitse ja kantamaan YK:n lippuja osoituksena siitä, että he ovat maattomia, sekä hankkimaan UNRWA:n antaman henkilökortin. Syyriaa, Jordaniaa, Irakia ja muita arabimaita kehotetaan avaamaan rajansa, että pakolaiset saavat marssia Israeliin sekä antamaan heille kuljetusapua pyrkimyksensä toteuttamiseksi.
PALESTIINALAISIA, jotka asuvat USA:ssa, Englannissa, Kanadassa ja Latinalaisessa Amerikassa kehotetaan käyttämään ulkomaan passejaan lentääkseen Ben Gurionin lentokentälle 14.-16. toukokuuta 2008, sekä vuokraamaan tusinoittain YK:n lipun alla purjehtivia laivoja, jotka saapuvat samaan aikaan Israelin satamiin.
KANSAINVÄLISEN TUEN varmistamiseksi aloitteessa kehotetaan maailman johtajia, YK:n pääsihteeriä, journalisteja ja lain tuntijoita antamaan tukensa palestiinalaisten paluuoikeudelle. Palestiinalaiset puolestaan vakuuttavat ”harjoittavansa oikeuttaan rauhanomaisesti sekä kieltävänsä terrorin ja väkivallan”. Maailman hallituksia kehotetaan antamaan pakolaisille heidän tarvitsemaansa taloudellista tukea sekä poliittisesti tukemaan aloitetta.
ALOITTEESSA VAKUUTETAAN, ”etteivät neuvottelut Israelin kanssa, iskulauseet eivätkä YK:n julkilausumat toteuta heidän laillisia paluuoikeuksiaan”. (JP)
2. PALESTIINALAISTEN parissa äskettäin suoritetun mielipidetiedustelun mukaan Ismail Haniyeh on suositumpi kuin Mahmoud Abbas, jos presidentin vaalit pidettäisiin nyt. Tiedustelun suoritti riippumaton Ramallahissa toimiva palestiinalainen politiikan tutkimuskeskus. Tutkimuksen mukaan Ismail Haniyeh sai 47 %:n kannatuksen, Mahmoud Abbasia kannatti 46 % haastatelluista. Aiempien tutkimusten mukaan Abbasin kannatus oli 70 %, Haniyehin 55-65 %. Viimeistä edellisen tiedustelun mukaan joulukuussa 2007 Abbas sai 56 %, Haniyeh 37 %. Saman tiedustelun mukaan Fatah saisi 49 %, Hamas 31 % äänistä. Fatahin kannatus on nyt 42 % ja Hamasin 35 %, mikä osoittaa Hamasin suosion merkittävää nousua. Hamasin kannatus on Gazassa 40 %, Länsirannalla 31 %. Tiedustelu osoittaa, että Haniyehin hallituksen suosio on Gazassa ja Länsirannalla 32 %; PA:n pääministeri Fayadin hallitusta kannattaa 26 %. Haniyehin kannatus on 37 % suhteessa Fayadin 34 %:in. Tiedustelun mukaan 56 % Länsirannan palestiinalaisista on tyytymätön Mahmoud Abbasin toimiin, 41 % osoitti tyytyväisyyttä.
Abbasin epämukavuutta lisännee tieto, että 42 % oli tyytymätön Fayadin asemaan pääministerinä ja esitti toivomuksen, että Haniyeh palaisi pääministeriksi.
Jos Barghouti vapautuu vankilasta, 38 % haluaisi hänet pääministeriksi, mutta siinä tapauksessa 57 % äänestäisi Haniyehin pääministeriksi.
3. SAKSAN LIITTOKANSLERI Angela Merkel on Israelin vierailunsa aikana pyrkinyt luennoimaan israelilaisille isännilleen, miten tärkeää on huomioida rauhankeskustelujen tiellä olevia esteitä. Hän mainitsi omasta puolestaan kaksi; ensimmäinen on rakettisota etelässä ja toinen on ”setlementtien rakentaminen”. Vaikka Merkel totesi tiedostavansa ”setlementtien” rakentamisen” ongelmallisuuden, hän kuitenkin kehotti Israelia toteuttamaan velvollisuutensa ”tiekartan” määräyksissä, unohtamatta esittää samaa kehotusta palestiinalaisille.
OLMERT on herättänyt pahaa verta vakuuttaessaan viime päivinä useissa tilanteissa, että rakentaminen Jerusalemin itäosissa jatkuu lisäten, että hän on sitoutunut saavuttamaan rauhansopimus PA:n kanssa kuluvan vuoden aikana, ja että hän pyrkii toteuttamaan sen. ULKOMINISTERI Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapasivat eilen keskustellen kaksi tuntia, mutta heidän keskusteluistaan ei annettu mitään viitteitä. Tarkkailijat ounastelevat, että Olmertin vakuuttelut rakentamisen jatkumisesta Jerusalemin itäosissa on voinut hämmentää pahoin keskustelujen ilmapiiriä. Sekä Qureia että PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat ovat useassa yhteydessä vannoneet, että kaikki rakentaminen vihreän linjan takana, johon he laskevat myös Jerusalemin itäpuoliset alueet ja lähiöt kuten Ramot, Gilo ja Har Homa, on ehdottomasti lopetettava. ”Ei yhtäkään tiiltä saa asettaa toisen päälle Länsirannalla”, on heidän tulkintansa. OLMERT vakuutti Merkelille, että nämä Jerusalemin lähiöt, joihin kuuluvat Maale Adumim ja Pisgat ja Givat Zeev ja monet muut, ovat erottamaton osa Jerusalemia ja ne tulevat säilymään Israelin hallinnassa kaikissa ratkaisuissa. Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori ovat kokonaan oma kokonaisuutensa, joiden asemasta joudutaan vielä vääntämään kättä, elleivät sitten Livni ja Olmert ole jo luvanneet niitä palestiinalaisille, kuten jotkut epäilevät.
USA:N ISRAELIN LÄHETTILÄS Richard H Jones kävi maanantaina tutustumassa Jerusalemissa haredien Mea Shearim lähiöön. Hän esitti sen yhteydessä huolensa Israelin harjoittamasta rakentamisesta Jerusalemissa. Hän kertoi tiedostavansa asuntojen puutteen Jerusalemissa, mutta totesi samalla, että ”joskus ihmiset joutuvat muuttamaan toiselle paikkakunnalle ja asumaan kauempana perheistään.” Hän otti kantaa Israelin harjoittamaan rakentamispolitiikkaan ns. vihreän linjan takana todeten, että Israelin tulee huomioida sitoumuksensa sekä ”tiekarttaan” että Annapolis-asiakirjaan,.
LÄHETTILÄS Jones joutui eilen selvittelemään haredi-väestön esittämiä huolia suunnitellessaan matkoja Yhdysvaltoihin. ”Miten jouheasti USA:n viranomaiset toimivat, jos haredi-ihminen esittää näille anomuksen viisumista matkustaa lyhyellä aikataululla Yhdysvaltoihin bar-mitzva tilaisuuteen tai sukulaisensa häihin, ja miten vakuutat USA:n viranomaiselle, että olet 12 lapsen isä, asut valtion tukemassa asunnossa, jonka menetät jos asut ulkomailla yli 6 kuukautta, ilman aikomustakaan jäädä Yhdysvaltoihin laittomaksi ulkopuoliseksi? Ja miten tämän selität, jos ainoa kielesi on yiddish?” Lähettiläs Jones kertoi oppineensa suuresti käynnillään Mea Shearimissa, jota hän vertasi muslimien asuttamiin alueisiin maissa, joissa hän on toiminut lähettiläänä ja sai tilaisuuden tutustua oikeaoppisten muslimien asuttamiin alueisiin kaikkine rajoituksineen. (JP)
4. RABBI YEHETZKEL GREENWALD joutui puukotuksen uhriksi tiistaiaamuna lähellä Damaskos-porttia. Palestiinalainen terroristi ehti iskemään häntä kerran niskaan, mutta joutui pakenemaan rabbin mukana olleen opiskelijan puolustaessa rabbia.
RABBI GREENWALD, 49 vuotta, asuu Beit Elissä ja opettaa Ateret Kohanim yeshivassa Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Rabbi vietiin sairaalaan, jossa todettiin, ettei isku ollut vahingoittanut niskan verisuonia. Paikalla oleva valvontakamera kuvasi tapahtuman ja siinä näkyy myös terroristin kasvonpiirteet. Paikka eristettiin välittömästi ja poliisi aloitti terroristin etsimisen. Tämä on toinen vakava terroristiteko Jerusalemissa muutaman päivän aikana.
ISRAELIN PURIM-juhlallisuudet keskittyvät perjantaista sunnuntaihin, jolloin kaupunkien toimesta järjestetään yleisötilaisuuksia varsinkin lapsia varten, jotka pukeutuvat hullunkurisiin vaatteisiin. Purim-juhlia vietetään Esterin kirjassa kerrotun Mordechain tarinan muistoksi, jossa agagilainen korkea virkamies yritti tuhota juutalaisen kansan Persian imperiumista tuhoten siinä itsensä.
Kaikki territoriot on eristetty juhlien ajaksi, koska on pelättävissä, että terroristit pyrkivät käyttämään hyväkseen juhliin kokoontumista kansan terrorisoimiseksi.
TURVALLISUUSJOUKKOJEN varoitukset lähtevät olettamuksesta, että Hizbullah voi yrittää kostaa suurterroristi Imaad Mughniyehin teloituksen runsas kuukausi sitten 40 päivän suruajan umpeutuessa 22. - 23. päivänä maaliskuuta. Viranomaiset kertovat, että heillä on 7 vakavaa varoitusta terrori-iskusta Israelin Purim-juhlien aikana.
5. MERCAZ HARAV-SEMINAARIN terroristi, joka sai surmansa entisen IDF:n upseerin laukauksista, on Fatahin virallisen lehden Al-Hayat Al-Jedidan julkistaman artikkelin mukaan ”sulhanen”. PMW:n edustaja kertoo, että muslimit usein kutsuvat surmansa saanutta terroristia sulhaseksi, jota odottaa 72 tummasilmäistä neitsyttä Allahin puutarhassa. Hänet luokiteltiin jo aiemmin ”sankariksi ja marttyyriksi” PA:n viranomaisten ja Hizbullahin taholta, mikä oikeuttaa hänen perheensä saamaan erikoisoikeuksia ja tukea. Terrori-iskussa pahimmin haavoittunut opiskelija tuli eilen tajuihinsa. (INN)

Monday, March 17, 2008

MAANANTAI 17.03.08
1. KOSTORETKI Jerusalemin Jebel Mukaberin arabilähiöön keräsi eilen illalla satoja pääasiassa nuoria ihmisiä, joita vasemmistolainen media kutsuu äärioikeistolaisiksi aktivisteiksi. Mukana lienee ollut niitäkin, mutta luultavasti suurin osa oli aivan tavallisia nuoria, sekä uskonnollisia että ei-uskonnollisia, jotka olivat kiihottuneet nuorten opiskelijoitten murhaamisesta kesken rukoustilaisuutta. Mellakoijat kertoivat haluavansa tuhota murhaajan Ala Abu Ghaimin perheen talon Jebel Mukaberissa, ”koska hallitus ei näytä pystyvän siihen”. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter antoi määräyksen talon tuhoamisesta, mutta poliisi odottanee oikeuden päätöstä asiaan. Mellakoijat eivät päässeet satojen poliisien muurin läpi tavoitteeseensa, mutta osa heistä pääsi lähiön laidalle särkien autojen ja talojen ikkunoita ja tuhoten muuta omaisuutta. Yksi poliisi haavoittui lievästi, 22 mielenosoittajaa vietiin putkaan. Marssi kohti Jebel Mukaberin alkoi viiden maissa illalla ja mellakka oli ohi yhdeksän maissa.
JEBEL MUKABERIN arabiasukkaat sanovat koko kylän olevan nyt varuillaan ja valmis uusiin yrityksiin tuhota Ghaimin perheen talo. Se voisi päättyä verisesti. Myös eilen illalla arabit kivittivät mellakoitsijoita haavoittaen muutamia heistä, mutta poliisi ei puuttunut siihen. (JP)
2. MERCAZ HARAV-SEMINAARIIN tehdyn massamurhan suunnittelijan Muhammad Shahaden talo Betlehemissä tuhottiin muutamia päiviä ennen kuin hän sai surmansa tulitaistelussa poliisin erikoisjoukkojen kanssa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui hänen surmaamistaan rikokseksi, ja hänen hallituksensa on luvannut rakentaa hänen talonsa uudelleen. Tämä voi olla kilpailua palestiinalaisen kansan suosiosta, sillä sekä Hamas että Hizbullah ovat ilmaisseet halunsa sen rakentamisesta. PA:n virallinen kiinnostus Mercaz Harav-seminaarin murhan suunnittelijasta ei lopu tähän. Shahadan omaiset pystyttivät suruteltan hänen muistokseen. PA:n hallituksen lähettämä virallinen surunvalitteludelegaatio vieraili suruteltassa viikonvaihteen aikana. Delegaatiota johti PA:n talousministeri Kamal Hassuheh kertoen samalla hallituksen päätöksestä rakentaa talo uudelleen kiireellisellä aikataululla.
SHAHADEN leski kertoi, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah soitti hänelle perjantai-iltana esittäen surunvalittelunsa ja vakuutuksen, ettei Hizbullah hylkää jäseniään luvaten asettaa Muhammad Shahaden marttyyrien listalle, jonka perusteella leski saa järjestön tukea.
LIBANONILAINEN LEHTI AL-AKHBAR kertoi, että murhaaja Ghaimin päämääränä oli murhata yksi Mercaz Harav-seminaarin johtavista rabbeista, mutta koska hän ei löytänyt häntä, hän avasi tulen opiskelijoita kohti surmaten heistä 8 ja haavoittaen yhdeksää. (INN)
3. MERCAZ HARAV-SEMINAARIIN tehty massamurha on herättänyt Israelissa vaikean polemiikin, onko maan arabiväestöstä kehittymässä viides kolonna, jonka luottamukseen kriisitilanteessa ei voi luottaa. Kysymys on tuskallinen Israelille, sillä sen yhteydessä nousee väistämättä esiin kysymys yhteistoiminnasta heidän kanssaan. Yksi johtavista rabbeista Cahim Kanievsky kehottaa kaikkia yeshivoita pidättymään arabien palkkaamisesta, sillä ”me kuitenkin olemme sodassa heidän kanssaan.” Hän selittää, että juutalaisen lain mukaan on kiellettyä palkata arabeja, jotka ovat vaaraksi juutalaisille ja kysyy, että eikö olisi parempi palkata juutalaisia heidän sijastaan, koska maassa on paljon työttömyyttä – ellei palkkojen suuri ero oikeuta siihen.
Rabbi Moshe Hager-Lau kehottaa Israelin yläasteen jälkeisiä oppilaitoksia kiireesti kouluttamaan ja järjestämään nopean toiminnan ryhmiä kriisitilanteita varten. Hän selittää, että on nähtävissä selvä suuntaus hyökätä oppilaitoksiin. Viimeinen oli Mercaz Harav; kaksi kuukautta sitten tehtiin hyökkäys Mekor Haim Yeshivaan Gush Etzionissa; sitä ennen hyökättiin Atzmonaan (Gush Etzionissa) sekä Otnieliin Hebronin kukkuloitten eteläosassa. (JP, INN)
4. MITÄ TEHDÄ GAZAN KANSSA? Tätä kysymystä heitellään edes takaisin sekä hallituksen parissa että puolustusvoimissa useitten kolumnistien ohella. Viimeiseksi asiaa pohtii Barry Rubin JP:n artikkelissaan. Rubin johtaa “Global research in international Affairs Center IDC” Herzliassa ja toimittaa “Middle East Review” kansainvälisten asioitten lehteä.
ISRAELIN puolustusministeriö tiettävästi on laatinut useitakin suunnitelmia suuren sotilasoperaation suorittamiseksi Gazan kaistalle, mutta ne eivät ole saaneet poliitikkojen siunausta useastakin syystä, joista päällimmäisinä lienee kansainvälinen tuomio sekä odotettavissa oleva sekä omien että vastustajan uhrimäärä, mukana siviilejä. IAF:n uusi komentaja Ido Nehushtan sanoo, että IDF:n tulee ottaa Gazan kaista hallintaansa, sillä rakettien valmistus siellä voidaan lopettaa vain siten, kuten on tapahtunut Juudeassa ja Samariassa, että armeija valvoo maa-alueita ja liikennettä lukuisten tiesulkujen ja valvontapisteitten avulla.
RUBIN tutkii muutamia vaihtoehtoja. Ensiksi hän tutkii tilanteen pysyttämistä nykyisellään, jonka aikana IDF tekee hetkittäisiä pistohyökkäyksiä Gazaan raketti-iskujen tullessa sietämättömäksi. Muutaman vuoden kuluttua IDF saisi ohjustentorjuntajärjestelmänsä käyttökuntoon, jolla enimmät ohjushyökkäykset torjuttaisiin, mutta ei kokonaan. Vaarana tässä on Rubinin mielestä se, että Hamas tulee entistä radikaalimmaksi, länsimaitten kritiikki kasvaa ja niiden asenne Hamasia kohtaan pehmenee kaiken aikaa. Pehmeä asenne nostaa Hamasin suosiota, ei vähennä sitä.
RUBIN tarkastelee kolme vaihtoehtoa: Ensiksi tulitauko, joka päällisin puolin tuntuu helpoimmalta ratkaisulta. Toisena on Hamasin hallinnon kaataminen, mikä Rubinin mielestä sopisi sotaisten tahojen pirtaan. Kolmantena Rubin tarkastelee esitystä antaa koko Gazan sekasotku kansain-välisten joukkojen valvontaan. Rubin katsoo, ettei mikään näistä esityksistä toimi.
ENSIMMÄINEN kaatuu siihen, ettei Hamas kunnioita tulitaukoa vaan sallii väkivallan jatkua. Toinen vaihtoehto, Hamasin hallinnon kaataminen, mikä edellyttäisi Gazan kaistan miehittämistä, johtaisi siihen, että sotilaita vastaan Gazassa hyökättäisiin kaikilta suunnilta. Kolmas vaihtoehto, Gazan kaistan antaminen kansainvälisten joukkojen valvontaan, ei ratkaisisi mitään. Ne eivät pystyisi estämään salakuljetusta Siinailta eikä lopettamaan rakettien valmistusta ja niiden ampumista Israeliin, kuten eivät pystyneet Libanonissakaan. Lisäksi ne olisivat esteenä IDF:n operaatioille alueella. Yhtä toivottomana Rubin pitää Gazan kaistan ojentamista PA:n turvallisuusjoukoille, sillä ennen pitkää toistuisi uudelleen se, mitä siellä tapahtui muutama kuukausi sitten.
BARRY RUBIN tulee johtopäätökseen, että ainoa reaalinen vaihtoehto on se, että IDF ottaa valvontaansa Gazan kaistalla alueet, joissa raketteja valmistetaan ja joista niitä ammutaan Israeliin. Tämä ei lopettaisi sitä kokonaan, mutta vähentäisi oleellisesti. Tämä tilapäinen ratkaisu tulisi jatkumaan siihen saakka, että Israel saa raketintorjuntajärjestelmänsä käyttökuntoon parissa kolmessa vuodessa, hän olettaa. Rubin ei kerro, mitä tapahtuisi Hamasin hallitukselle. Tulisiko se jatkumaan ja muutaman vuoden jälkeen palaamaan entistä voimakkaampana halliten koko Gazan kaistaa? Sinä aikana Hamas olisi salakuljettanut lisää uudenaikaisia aseita ja kehittänyt kotitekoisten tehoa ja kantomatkaa entistä tuhoisammiksi. Rubin ei myöskään tarkastele Hizbullahin ja Syyrian/Iranin reaktioita Israelin Gazan operaatioita vastaan. (JP)
5. ISRAELISSA JÄRJESTETÄÄN suuret kriisitilanteen harjoitukset ensi kuun alussa. Ne alkavat 6. päivä huhtikuuta ja kestävät viisi päivää. Harjoitukset katsotaan välttämättömiksi Syyrian tilanteen kehittyessä uhkaavaksi sekä Iranin ydinpommin valmistuksen tullessa pian todellisuudeksi. Harjoituksia johtaa äskettäin perustettu kriisihallinto Matan Vilnain valvonnassa. Harjoitukset alkavat Olmertin hallituksen kriisi-istunnolla todennäköisesti maanalaisissa tiloissa ”vihollisen hyökättyä maahan”. Hallituksen tulee päättää Israelin vastatoimista. Harjoituksissa lähdetään siitä, että hyökkäys maahan tehdään bio-kemiallisin asein. Libanonin kakkossodan opetusten mukaisesti harjoituksiin osallistuvat poliisi, IDF, Kotirintamajoukot ja muut sotilasosastot; kaikki maan sairaalat, palonsammutus – ja pelastusjärjestöt, Magen David Adom (Punaisen ristin vastine) ja muut pelastusryhmät.
HÄLYTYSSIREENIT tulevat soimaan koko maassa. Pelastusryhmät harjoittelevat massa-evakuointia ”iskun kohteeksi” joutuneilta alueilta – mukaan lukien oletettuja bio-kemiallisia iskuja – ja sairaalat harjoittelevat tuhansien uhrien hoitoa. Kaikki hallituksen ministeriöt suorittavat yhtenä päivänä harjoituksen, jonka aikana koko henkilökunta siirtyy pommisuojiin. (JP)
JÄRJESTÄJÄT tähdentävät, ettei ole kysymys välittömästä sodasta, vaan varautumisesta siihen.
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS vaatii, että tulitaukosopimukseen tulee sisältyä IDF:n operaatioitten loppuminen Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaikkien ulosmenoteitten avaaminen. Gilad Shatilin vapauttaminen on osa sopimusta. (INN)
- TERRORISTIT yrittävät kuljettaa pommintekoaineita Juudeaan ja Samariaan. Sotilaat estivät 14 yritystä viidessä rekassa muutamien päivien aikana. Kaikkiaan 1600 salakuljetusyritystä on poliisin rekisterissä, joista se tutkii yhdeksää.(INN)
- ISRAELIN MEDIA on aloittanut laajan kampanjan oppositiojohtaja Netanyahua vastaan, jota syytetään 131 000 NIS julkisia varoja käyttämisestä Lontoon matkan aikana itsensä ja vaimonsa hotelli- ja ravintolamenoihin. Netanyahu nostaa 2 miljoonan NIS kanteen TV-kana kymppiä vastaan. Tapaus lienee oireena vaalien lähestymisestä, joissa Netanyahun johtamalle Likudille luvataan voittoa. (JP)
- IAF harkitsee sadan pystysuoraan nousevan F-35B koneen ostamista USA:sta.

Sunday, March 16, 2008

SUNNUNTAI 16.03.08
1. AL-QUDS AL-ARABI, Lontoossa ilmestyvä yleisarabi-lehti, kertoo viime sunnuntain pääkirjoituksessaan, että Jerusalemin Mercaz Harav-seminaariin maaliskuun 6- päivänä tehty terrori-isku, jossa 8 nuorta opiskelijaa kuoli ja 9 haavoittui, ”oli oikeutettu, ja että uskonnollinen seminaari hautoo israelilaisia ääriaineksia ja fundamentalisteja”. Päätoimittaja Abd al-Bari Atwan ei tuominnut terrori-iskua pääkirjoituksessaan vaan totesi, että ”Gazan asukkaitten terrori-iskun juhlinta symboloi Palestiinan kansan rohkeutta”. Hän lisäsi, että Gazassa meneillään oleva väkivalta voi olla alkuna Israelin tuhoamiselle.
JP:N ARTIKKELIN kirjoittaja Jonny Paul sanoo, että Israelin Lontoon lähetystön edustajan Lior Ben-Dorin toteaa lehden päätoimittajan kirjoituksen olevan sitäkin hälyttävämpi, koska ”Atwan on saavuttanut laillisen ja puolueettoman analyytikon maineen britti-lehdistössä, jota usein kutsutaan esittämään mielipiteitään erilaisissa mediatilaisuuksissa”. Ben-Dor lisää, että ”Atwanin ongelma on siinä, että hän useimmiten kätkee todelliset mielipiteensä ja ideologiansa puhuessaan brittilehdille - hänen terrorin ja lasten murhaamisen hyväksymisensä”.
LIBANONIN ANB- televisiolle antamassaan haastattelussa kesäkuussa hän sanoi ”toivovansa, että Iranin ohjukset iskevät Israeliin, ja että hän siinä tapauksessa menisi ilosta tanssimaan Trafalgar Squarelle”. Hän esitti samalla toivomuksen, että jos Iraniin hyökätään, sen kostoiskuihin kuuluisi myös hyökkäys Israeliin. Atwan syntyi 1950 pakolaisleirissä. Hän perusti lehtensä Lontoossa 1989 ja on haastatellut mm. bin-Ladenia. Hän esiintyy usein CNN:n, Sky News:n ja BBC:n uutislähetyksissä.
SCOTTISH PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN, Lontoon Palestiinan solidaarisuus-kampanjasta syntynyt ääriryhmä, kertoo puheenjohtajansa Mike Napierin suulla UK:n suositulla blog-sivulla Harris Place: ”Ala Abu Dhaim surmasi 8 opiskelijaa, jotka oli koulutettu alistamaan ja karkottamaan hänet, hänen perheensä ja koko kansansa. Hänet tappoi aseistettu opiskelija.” Napier väittää terroristin toimineen itsepuolustukseksi ja että ”Mercaz Harav ei ollut vain yksi Jerusalemin ja maailman monista juutalaisista seminaareista, vaan sen opetusohjelmaan kuului kakkien pakanoitten, ei vain arabien hyljeksiminen, kaivojen myrkytys ja ei-juutalaisten ruumiinosien varkaus.” (Lähde: Jpost, Jonny Paul 16.03.08)
2. USA:N ULKOMINISTERIÖN raportissa kerrotaan, että anti-semitismi on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana, paljon siitä uudessa muodossa, jonka silmiinpistävänä tuntomerkkinä on Israelin kritisoiminen. 94-svuisessa raportissa arvostellaan useita muslimi- ja arabimaita, jotka rohkaisevat antisemitismiä. Lisäksi yksi kappale käsittelee anti-semitismiä YK:ssa. ”Motiivi Israelin kritisoimiseen voi perustua lailliseen huoleen ohjelmasta tai laittomaan ennakkoasenteeseen”. Raportissa todetaan, että ”välittämättä tarkoituksesta, Israelin suhteeton kritisoiminen barbaarisena ja periaatteettomana, mikä yhdessä YK:n omaksuman diskriminoivan Israelin vastaisen asenteen kanssa vaikuttaa kuulijoissa negatiivisen asenteen juutalaisia vastaan yleensä, antaa sytykkeitä anti-semitismiin”. Raportissa luetellaan anti-semitismin muotoja, kuten terrori-iskuja juutalaisia vastaan; synagogien häpäiseminen ja juutalaisten hautojen tuhoaminen. Lisäksi niihin luetaan anti-semiittinen retoriikka, salahanketeoriat ja muu propaganda. Raportissa todetaan lisäksi, että anti-semitismi on omaksuttavissa oleva ilmiö.
RAPORTISSA TODETAAN, että uusimuotoinen anti-semitismi omaa usein perinteisiä piirteitä, mutta ”uuden anti-semitismin erottava piirre on sionismin ja Israelin politiikan kritisoiminen joko tarkoituksellisesti tai tarkoittamatta, mikä vaikuttaa ennakkoluulojen kasvattamiseen kaikkia juutalaisia vastaan demonisoimalla Israelia ja israelilaisia sekä väittäen Israelin oletettujen virheiden johtuvan virheistä juutalaisessa luonteenpiirteessä”. Raportti toteaa, että vaikka anti-semitismi on yleistä Lähi Idässä ja Euroopan muslimiyhteisöissä, se ei rajoitu näihin kansanosiin. Raportti huomioi Syyrian ja Iranin harjoittaman juutalaisten demonisoinnin, mutta ottaa esille Venezuelan hallituksen sponsoroiman median masinoiman anti-semitismin, kuten tapahtuu myös Saudi Arabiassa ja Egyptissä.
LÄNSI EUROOPAN MAISTA mainitaan Englanti, Ranska ja Saksa, joissa anti-semiittinen väkivalta aiheuttaa pysyvää huolta, mutta myös läntiset maat kuten Argentiina, Australia ja Kanada ovat päässeet raportin anti-semitismin listoille. (JP, H L Krieger)
3. SAKSAN LIITTOKANSLERI Angela Merkel saapuu Israeliin viralliselle vierailulle 9 hallituksensa ministerin tukemana tänään sunnuntaina. Merkelin vierailu on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä Israelissa, ja jotkut kansanedustajat vastustivat äänekkäästi Merkelin aikomusta puhua Knessetissä saksankielellä, mikä kuitenkin lopuksi hyväksyttiin. Merkel aikoo vierailunsa aikana painottaa sitä, että uhka, jota kohdistuu Israeliin, on myös uhka Saksaa vastaan, ja että hän vakuuttaa Saksan puolustavan Israelia sitoumuksensa mukaisesti.
MERKELIN VIERAILU aloittaa kiireisen vierailujen ajan: Tiistaina USA:n republikaanien presidenttiehdokas John McCain saapuu maahan, jonka seurueeseen kuuluvat senaattori Joe Lieberman (Con. lib.) sekä senaattori Lindsey Graham (SCar. rep); lauantaina saapuu USA:n varapresidentti Dick Cheney matkallaan Turkkiin, Saudi Arabiaan ja Omaniin.
MERKELIN matka on solidaarisuusvierailu ennen Israelin 60-vuotissyntymäpäiviä. Hän kehotti Irania luopumaan uraanin rikastusohjelmastaan sekä kunnioittamaan kansainvälisiä määräyksiä, jotka koskevat ydinaseita. Merkel ilmoitti ennen Israelin matkaansa, että Saksa suunnittelee turvallisuuskokousta Berliinissä kesäkuussa vahvistaakseen PA:n poliisia ja lain toteuttamista ajavia yhteisöjä. Kutsuja ei ole vielä lähetetty, mutta mukaan tullee PA:n ja Israelin virkailijoita, EU:n edustaja Tony Blair, sekä edustajia EU:sta ja sen jäsenmaista ja useista arabimaista.(JP)
4. HAMASIN EDUSTAJA vakuutti viikonvaihteen aikana, että sopimuksen syntyminen Egyptin ja Hamasin kesken on lähellä. Sen mukaan Egypti avaa Rafahin terminaalin Egyptin ja Gazan välillä, ja että siellä toimivat rajavartijat voivat olla Fatahin jäseniä edustaen Abbasia. Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi, että Fatahia edustavien virkailijoitten tulee antaa heidän nimensä Hamasille ennen tuloaan virkapaikalleen. Tällä hänen mukaansa estetään ei-toivottujen miesten tulo Rafahin terminaaliin. Hän vakuutti, että kansainväliset tarkkailijat voivat myös tulla, mutta heidän tulee asua joko Egyptin puolella tai Gazassa, eikä Israelissa kuten aiemmin. Hän lisäsi, että rajaterminaali avataan vuoden 2005 sopimuksen puitteissa. ”Rajaa vartioivat kuitenkin tulevaisuudessa palestiinalaiset ja egyptiläiset, ei kolmas osapuoli”. (JP)
5. ISRAEL aloitti uudelleen ilmaiskut Gazan kaistalle lauantaina. Aikaisemmin lauantaina IAF:n koneet iskivät kolmen hengen rakettimiehistöä vastaan haavoittaen heitä.
Toisessa ilmaiskussa, joka tehtiin yhteistyössä Shin Betin agenttien kanssa, sai surmansa kolme Islamic Jihadin miestä, jotka valmistautuivat laukaisemaan Kassam-rakettinsa Israeliin. Iskut alkoivat seurauksena sille, että terroristit ampuivat puolen tusinaa raketteja Israeliin viikonvaihteen aikana. Niiden aiheuttamista henkilövahingoista ei ole raportoitu. Hamas väitti sopimuksen tulitauosta tulleen voimaan Egyptin välityksellä, mutta Israel kumoaa, että se olisi osallistunut sellaisiin neuvotteluihin. Jihad ilmoittaa uudesta 22 km:n kantomatkan raketista.
PERJANTAINA IAF:n helikopteri joutui ensimmäistä kertaa palestiinalaisten konekivääritulen maalitauluksi. Muutamia luoteja osui koneeseen, mutta se pystyi palaamaan tukikohtaansa.
Hamasin aseellisen siiven edustaja Abu Obeida kertoi, että helikopteria tulitettiin konekivääreillä usealta suunnalta samaan aikaan. Hän onnitteli onnistuneesta suorituksesta ja lisäsi, että samaa taktiikkaa tullaan jatkamaan tulevaisuudessa. (JP)
6. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon sanoi lauantaina, että Israelin tulee edetä nopeammin nuorten pystyttämien parakkikylien hajottamiseksi, sillä ”nyt on sen aika”. Hänen vaatimuksensa tulee sen jälkeen, kun USA:n asettama ”valmentaja” William Frazer, kuten häntä mieluummin kutsutaan kuin erotuomariksi, piti ensimmäisen yhteiskeskustelun PA:n ja Israelin edustajien kanssa viime viikon lopulla. Palestiinalaiset olivat käärmeissään ja loukkaantuneita siitä, ettei puolustusministeri Ehud Barak osallistunut tilaisuuteen, vaan lähetti sinne edustajansa. Palestiinalaisia johti pääministeri Salaam Fayad, Israelia edusti puolustusministeriön diplomaattisen toimiston johtaja Amos Gilad. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vinoili kokouksen jälkeen, että ehkäpä Barak oli liian kiireinen suunnitellessaan uusia setlementtejä. Gilad kielsi huhut, että kokous olisi ollut jännittynyt.
FRAZER antaa raportin kokouksesta ja havaitsemistaan ”tiekartan” määräysten laiminlyönneistä ulkoministeri Ricelle. Raportti on salainen eikä sitä julkisteta. (JP)
DEBKAFILE raportoi, että jännitys ja epäluottamus on kasvanut Barakin ja Keith Daytonin välille. Dayton, joka kouluttaa ja varustaa PA:n turvallisuusjoukkoja, väittää, ettei Israel ole toimittanut Jordaniassa koulutettavalle usealle sadalle PA:n miehelle aseita ja ajoneuvoja, vaan he joutuvat käyttämään harjoituksissa pistoolin näköisiä tupakansytyttimiä. Barak on raportin mukaan tuohtunut syytöksestä. Tapaus osoittaa, ettei Barak luota PA:n miesten lojaalisuuteen. Bush on lisännyt taloustukeaan PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamiseksi. Uutisten mukaan Bush on yhä enemmän joutunut sivuun ”rauhankeskusteluista”; ne puhuvat nyt Ricen rauhansuunnitelmasta.
7. JERUSALEMIN LÄNSIMUURIN läheltä, muinaisen yläkaupungin itärinteeltä löydettiin I Temppelin aikaisen talon rauniot (800-600 eKr.). Talon seinät on voitu paljastaa 2 metrin korkeuteen Rooman aikaisen kadun ”itäisen Cardon” raskaitten kivilaattojen alta. (INN)