KESKIVIIKKO 19.03.08
1. SAKSAN KANSLERI Angela Merkel vieraili eilen Israelin matkansa aikana Knessetissä. Hän aloitti puheensa hepreaksi, jossa hän kiitti Knessetiä suuresta kunniasta saada puhua Knessetille saksan kielellä. Tämä kuitenkin oli liikaa viidelle kansanedustajalle, jotka poistuivat salista ennen Merkelin puhetta. Häntä oli kuulemassa kuitenkin tuhatkunta edustajaa ja vierasta. Knessetin lipputangoissa liehuivat Israelin ja Saksan liput. Merkelin Knessetin ohjelmaan kuului myös lounas saksalaisen kanslerivieraan kunniaksi.
ANGELA MERKEL kasvoi Itä Saksassa, joka yhdistettiin länsiosaan 1990. Merkel, protestantti-pastorin tytär, valitti puheessaan sitä, ettei hänen entinen kotimaansa Itä Saksa ottanut vastuuta historiasta eikä Israelin kansasta. ”Vaati 40 vuotta, ennen kuin sellainen tapahtui, vasta Saksan yhdistyessä.” Merkel sanoi puheessaan, että shoa (holokaust hepreaksi) täyttää Saksan kansan häpeällä. ”Kumarran uhrien edessä. Kumarran hengissä selviytyneiden ja niiden edessä, jotka auttoivat heitä selviytymään.”
MERKEL sanoi, että jokainen Saksan hallitus ja jokainen kansleri ennen häntä oli sitoutunut erikoisvastuuseen, joka Saksalla on Israelin turvallisuudesta. ”Jos Iran saa ydinaseen, sillä tulisi olemaan tuhoisat seuraukset. Meidän tulee estää se.” Merkel vakuutti, ettei ole kansainvälisen yhteisön velvollisuutena vakuuttaa, ettei Iranilla ole ydinaseita. ”Iranin on tehtävä se.”
Hän myös vakuutti – sanoen sen mahdollisimman selvästi – että Kassam-tuli täytyy loppua.(JP)
2. USA:N REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas John McCain saapui eilen päivän kestävälle vierailulle kesken kiivasta ehdokastaistelua, vaikka hänen paikkansa republikaanien ehdokkaana onkin jo selvä. Hänen seurueeseensa kuuluivat senaattorit Joe Lieberman (Connecticut) ja Lidsay Graham (Etelä Carolina) .
MCCAIN kertoi Jpostin toimittajille H Keinon ja D Horovitz, että Hamasin ja Hizbullahin eteneminen alueella ei vaaranna vain Israelia, vaan uhkaa USA:n kansallisia intressejä. ”Jos Hamas ja Hizbullah onnistuvat täällä, ne tulevat onnistumaan kaikkialla, ei vain Lähi Idässä vaan kaikkialla. Ne ovat antautuneet tuhoamaan kaiken sen, mihin USA, Israel ja Länsi uskoo ja pitää arvokkaana. Siten Amerikalla on paljon suurempi kiinnostus siihen, mitä tapahtuu täällä, ylittäen ja laajentuen paljon yli liittolaissuhteemme Israelin kanssa.”
MCCAIN vakuutti, ettei hän koskaan vaatisi, ettei Israel saisi puhua Hamasin kanssa, mutta ”jonkun pitäisi selvittää minulle, miten voi neuvotella järjestön kanssa, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen.” Hän pyrki tarkoin välttämään antamasta neuvoja Israelille, selittäen, ettei Israel ole USA:n asiakas vaan liittolainen, joka tekee omat päätöksensä.
Hän ei osannut antaa neuvoa, mitä tehdä Kassam-tulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin, mutta totesi, että jos Yhdysvaltoja vastaan hyökättäisiin samalla tavoin, vastaus tulisi olemaan kova. Hän ylisti puolustusministeri Barakia yhtenä etevimmistä sotilasjohtajista, mitä tiesi.
Jyrkimmin McCain tuomitsi Iranin, jonka hän totesi rakentavan ydinasetta, ”eikä vain sitä, vaan se aseistaa ja kouluttaa ääriaineksia lähettääkseen ne Irakiin sekä tukee Hizbullahia ja vaikuttaa Syyrian toimiin”. Lisäksi ”Iranin päämääränä on horjuttaa koko alueen tasapainoa, jonka varassa USA:n kansalliset intressit lepäävät”, hän totesi. Hän ei osannut tai halunnut kosketella kysymyksiä, keitä hän tulisi presidenttinä valitsemaan edustajakseen Israeliin tai tulevasta ulkoministeristään, missä jotkut arvailevat Joe Liebermanin olevan ehdolla. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattisen turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad matkusti eilen Egyptiin, jossa hän tapaa maan tiedustelupäällikön Omar Suleimanin. Suleiman peruutti kolmesti sovitun vierailunsa Israelissa selittäen syyksi IDF:n Gazan operaatiot. Suleiman johtaa Hamasin kanssa käymiä keskusteluja tulitauon solmimiseksi Israelin kanssa. Sen sijaan Barakin edustajana Amos Gilad matkusti seurueensa kanssa Kairoon tapaamaan Suleimania.
SULEIMAN PYRKII kokoamaan paketin, johon kuuluu Israelin ja Hamasin välinen tulitauko Gazassa; Egyptin tehostetut pyrkimykset salakuljetuksen vähentämiseksi rajan yli; antaa Hamasin edustajille oikeus osallistua Rafahin liikenteen valvomiseen sekä Fatahin joukoille oikeus valvoa Israelin ja Gazan välisiä raja-asemia.
OLMERT JA BARAK eivät ole vielä tutustuneet sopimusluonnokseen, mutta Barak on vihjaillut voivansa hyväksyä Suleimanin esitykset, joista vaikein lienee PA:n ”presidenttikaartin” osallistuminen tärkeimpien rajaterminaalien Karni ja Eretz liikenteen valvontaan. IDF:n johto ei suosittele valvonnan antamista PA:n joukoille, koska ne eivät pysty puolustamaan itseään mahdollista kranaattitulta vastaan. Molemmat terminaalit ovat joutuneet tulituksen kohteiksi.(JP)
4. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavronin otaksutaan tuovan jonkinlaisen viestin Syyrian presidentti Bashar Assadilta saapuessaan lyhyelle neuvottelumatkalle Israeliin torstaina. Syyrian taholta on tullut ajoittaisia viestejä halusta jatkaa keskusteluja rauhasta Israelin kanssa. Lavrovin matkan oletetaan olevan enemmän tunnustelua, mutta samalla osoitus Venäjän pyrkimyksistä päästä osallistumaan Lähi Idän ongelmien selvittelemiseen, joita USA on hoidellut lähes yksinoikeudella. Myös Turkki on tunnustellut mahdollisuuksia keskustelujen aloittamiseksi. Libanonilaisen Alk-Akhbar lehden mukaan Syyria odottaa vakavia vakuutuksia Israelin johdolta, että se on valmis vetäytymään kaikilta 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta Golanin ylängöllä. SYYRIA ON VAATINUT tätä ennakkoehtona ennen minkäänlaisia keskusteluja Israelin kanssa. Israelin yleinen mielipide on Golanin ylängön luovuttamista vastaan, ei ainakaan täydellisesti. OLMERT on useassa yhteydessä ilmaissut Israelin halun neuvotella Syyrian kanssa, mutta sen ennakko-ehtoihin kuuluu, että Syyria lopettaa Hamasin, Hizbullahin ja palestiinalaisten terroristien tukemisen, katkaisee suhteensa Iranin kanssa ja karkottaa terrorijärjestöjen päämajat Damaskoksesta. Assad väittää, että niiden toimistot ovat vain informaatiotoimistoja.
LAVROVIN otaksutaan pyytävän Israelin johdolta, ettei se tunnustaisi Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo on väestörakenteensa puolesta muhamettilainen maa. Lavrov on toistuvasti todennut, että Venäjällä on hyvät suhteet Hamasin kanssa, ja että Hamas-johtaja Khaled Mashaal on usein Moskovassa vieraillut ja tervetullut ystävä, ja näitä yhteyksiä jatketaan tukevaisuudessa. Lavrov pyrkinee saamaan Fatahin ja Hamasin sopimaan yhteishallituksesta, jos Hamas tunnustaa Israelin oikeuden itsenäisenä juutalaisena valtiona. Venäjä tarjosi Lähi Idän rauhankonferenssia Annapolisin tapaan, mutta se ei ole saanut kannatusta.
ISRAELIN JA VENÄJÄN välinen matkailu voi saada uutta ilmettä, jos viisumipakko voidaan poistaa maitten väliltä, kuten on suunniteltu. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- 71 % ISRAELILAISISTA ei halua tulitaukoa Hamasin kanssa, vaan pitää parempana saada sotilaallinen voitto Hamasista. 4 % kannattaa nykyistä pidättyvyyspolitiikkaa; 17 % kannattaa neuvotteluja; 26 % kannattaa Gazan miehitystä; 30 % haluaa rajoitettua iskua ja palaamista takaisin. Kansallista yhteishallitusta kannatti 51 %; 30 % kannattaa nykyistä. 56 % uskoo, että hallituksen politiikka rakettitulen lopettamiseksi Gazasta epäonnistui johtuen alueen etäisyydestä muusta maasta. (JP)
- JOUKKO kansanedustajia puuhaa aloitetta, jolla pyydettäisiin, että presidentti Shimon Peres armahtaisi entisen pääministerin pojan Omri Sharonin. Omri itse sanoo olevansa yllättynyt, mutta ei usko sen toteutuvan. (JP)
- MARXILAINEN Meretz-puolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Chaim Oronin. Hän vakuuttaa nostavansa puolueensa vaikutusvallan puheenjohtajana. Oron ei suosittele Meretzin liittymistä Olmertin hallitukseen Barakin houkutteluista huolimatta. Hänet tunnetaan nimellä ”jumas” (sycamorepuu). Meretzillä on 14 400 jäsentä, 6000 heistä asuu kaupungeissa, 5000 kibbutseissa. (JP)
- AHRAR AL JALIL (vapaat ihmiset Galileasta) ilmoitti puukottaneensa rabbi Yehezkel Greenwaldia Damaskosportilla eilen. Rabbi on suhteellisen hyvässä kunnossa niskaan saamastaan vammasta huolimatta.
- HAMAS ilmoitti, että se puolustaa Ala Abu Dhaimin kotia, jos israelilaiset yrittävät tuhota sen Jebel Mukaberin lähiössä. Juutalainen asutus Nof Zion rakennettiin lähiön keskelle, mutta vaikka osa asunnoista on valmiina, ne ovat vielä tyhjinä.
- ISRAELILAISSOTILAITTEN Achikam Amichain ja David Rubinin kaksi murhaajaa, jotka PA:n oikeus tuomitsi vankilaan, karkasivat vankilasta muutama päivä sitten. Palestiinalaiset kertovat, että ”heidät päästettiin lomalle, koska pelättiin IDF:n aikovan siepata heidät vankilasta”. Heidän nähtiin liikkuvan Hebronin kadulla tiistaina. PA:n poliisi pyysi heitä palaamaan selleihinsä, jotta se voisi näyttää lehtimiehille heidän olevan turvallisesti vankiselleissään. PA:n vankilat päästävät usein vankejaan vapaiksi kärsittyään muutaman viikon rangaistusajastaan, mistä näyttää tulleen tapa.
- ISRAELILAISAUTOJA kivitettiin Beershevan ja Dimonan välisellä tiellä Rajapoliiseja kohti heitettiin petrolipommeja Maale Hahamishan lähellä Jerusalemista pohjoiseen. Kukaan ei loukkaantunut.
- KALKILIYASSA ammuttiin palestiinalainen epäiltynä yhteistyöstä IDF:n kanssa. Israelilaisten autoilijoitten kivitykset ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa sekä myös vihreän linjan Israelin puolella.
- Useita raketteja ja kranaatteja ammuttiin eilen Gazasta Israeliin. IAF iski eilen ohjuksillaan rakettimiehistöön Beit Lahiyassa haavoittaen neljää Jihadin jäsentä.
1. SAKSAN KANSLERI Angela Merkel vieraili eilen Israelin matkansa aikana Knessetissä. Hän aloitti puheensa hepreaksi, jossa hän kiitti Knessetiä suuresta kunniasta saada puhua Knessetille saksan kielellä. Tämä kuitenkin oli liikaa viidelle kansanedustajalle, jotka poistuivat salista ennen Merkelin puhetta. Häntä oli kuulemassa kuitenkin tuhatkunta edustajaa ja vierasta. Knessetin lipputangoissa liehuivat Israelin ja Saksan liput. Merkelin Knessetin ohjelmaan kuului myös lounas saksalaisen kanslerivieraan kunniaksi.
ANGELA MERKEL kasvoi Itä Saksassa, joka yhdistettiin länsiosaan 1990. Merkel, protestantti-pastorin tytär, valitti puheessaan sitä, ettei hänen entinen kotimaansa Itä Saksa ottanut vastuuta historiasta eikä Israelin kansasta. ”Vaati 40 vuotta, ennen kuin sellainen tapahtui, vasta Saksan yhdistyessä.” Merkel sanoi puheessaan, että shoa (holokaust hepreaksi) täyttää Saksan kansan häpeällä. ”Kumarran uhrien edessä. Kumarran hengissä selviytyneiden ja niiden edessä, jotka auttoivat heitä selviytymään.”
MERKEL sanoi, että jokainen Saksan hallitus ja jokainen kansleri ennen häntä oli sitoutunut erikoisvastuuseen, joka Saksalla on Israelin turvallisuudesta. ”Jos Iran saa ydinaseen, sillä tulisi olemaan tuhoisat seuraukset. Meidän tulee estää se.” Merkel vakuutti, ettei ole kansainvälisen yhteisön velvollisuutena vakuuttaa, ettei Iranilla ole ydinaseita. ”Iranin on tehtävä se.”
Hän myös vakuutti – sanoen sen mahdollisimman selvästi – että Kassam-tuli täytyy loppua.(JP)
2. USA:N REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas John McCain saapui eilen päivän kestävälle vierailulle kesken kiivasta ehdokastaistelua, vaikka hänen paikkansa republikaanien ehdokkaana onkin jo selvä. Hänen seurueeseensa kuuluivat senaattorit Joe Lieberman (Connecticut) ja Lidsay Graham (Etelä Carolina) .
MCCAIN kertoi Jpostin toimittajille H Keinon ja D Horovitz, että Hamasin ja Hizbullahin eteneminen alueella ei vaaranna vain Israelia, vaan uhkaa USA:n kansallisia intressejä. ”Jos Hamas ja Hizbullah onnistuvat täällä, ne tulevat onnistumaan kaikkialla, ei vain Lähi Idässä vaan kaikkialla. Ne ovat antautuneet tuhoamaan kaiken sen, mihin USA, Israel ja Länsi uskoo ja pitää arvokkaana. Siten Amerikalla on paljon suurempi kiinnostus siihen, mitä tapahtuu täällä, ylittäen ja laajentuen paljon yli liittolaissuhteemme Israelin kanssa.”
MCCAIN vakuutti, ettei hän koskaan vaatisi, ettei Israel saisi puhua Hamasin kanssa, mutta ”jonkun pitäisi selvittää minulle, miten voi neuvotella järjestön kanssa, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen.” Hän pyrki tarkoin välttämään antamasta neuvoja Israelille, selittäen, ettei Israel ole USA:n asiakas vaan liittolainen, joka tekee omat päätöksensä.
Hän ei osannut antaa neuvoa, mitä tehdä Kassam-tulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin, mutta totesi, että jos Yhdysvaltoja vastaan hyökättäisiin samalla tavoin, vastaus tulisi olemaan kova. Hän ylisti puolustusministeri Barakia yhtenä etevimmistä sotilasjohtajista, mitä tiesi.
Jyrkimmin McCain tuomitsi Iranin, jonka hän totesi rakentavan ydinasetta, ”eikä vain sitä, vaan se aseistaa ja kouluttaa ääriaineksia lähettääkseen ne Irakiin sekä tukee Hizbullahia ja vaikuttaa Syyrian toimiin”. Lisäksi ”Iranin päämääränä on horjuttaa koko alueen tasapainoa, jonka varassa USA:n kansalliset intressit lepäävät”, hän totesi. Hän ei osannut tai halunnut kosketella kysymyksiä, keitä hän tulisi presidenttinä valitsemaan edustajakseen Israeliin tai tulevasta ulkoministeristään, missä jotkut arvailevat Joe Liebermanin olevan ehdolla. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattisen turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad matkusti eilen Egyptiin, jossa hän tapaa maan tiedustelupäällikön Omar Suleimanin. Suleiman peruutti kolmesti sovitun vierailunsa Israelissa selittäen syyksi IDF:n Gazan operaatiot. Suleiman johtaa Hamasin kanssa käymiä keskusteluja tulitauon solmimiseksi Israelin kanssa. Sen sijaan Barakin edustajana Amos Gilad matkusti seurueensa kanssa Kairoon tapaamaan Suleimania.
SULEIMAN PYRKII kokoamaan paketin, johon kuuluu Israelin ja Hamasin välinen tulitauko Gazassa; Egyptin tehostetut pyrkimykset salakuljetuksen vähentämiseksi rajan yli; antaa Hamasin edustajille oikeus osallistua Rafahin liikenteen valvomiseen sekä Fatahin joukoille oikeus valvoa Israelin ja Gazan välisiä raja-asemia.
OLMERT JA BARAK eivät ole vielä tutustuneet sopimusluonnokseen, mutta Barak on vihjaillut voivansa hyväksyä Suleimanin esitykset, joista vaikein lienee PA:n ”presidenttikaartin” osallistuminen tärkeimpien rajaterminaalien Karni ja Eretz liikenteen valvontaan. IDF:n johto ei suosittele valvonnan antamista PA:n joukoille, koska ne eivät pysty puolustamaan itseään mahdollista kranaattitulta vastaan. Molemmat terminaalit ovat joutuneet tulituksen kohteiksi.(JP)
4. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavronin otaksutaan tuovan jonkinlaisen viestin Syyrian presidentti Bashar Assadilta saapuessaan lyhyelle neuvottelumatkalle Israeliin torstaina. Syyrian taholta on tullut ajoittaisia viestejä halusta jatkaa keskusteluja rauhasta Israelin kanssa. Lavrovin matkan oletetaan olevan enemmän tunnustelua, mutta samalla osoitus Venäjän pyrkimyksistä päästä osallistumaan Lähi Idän ongelmien selvittelemiseen, joita USA on hoidellut lähes yksinoikeudella. Myös Turkki on tunnustellut mahdollisuuksia keskustelujen aloittamiseksi. Libanonilaisen Alk-Akhbar lehden mukaan Syyria odottaa vakavia vakuutuksia Israelin johdolta, että se on valmis vetäytymään kaikilta 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta Golanin ylängöllä. SYYRIA ON VAATINUT tätä ennakkoehtona ennen minkäänlaisia keskusteluja Israelin kanssa. Israelin yleinen mielipide on Golanin ylängön luovuttamista vastaan, ei ainakaan täydellisesti. OLMERT on useassa yhteydessä ilmaissut Israelin halun neuvotella Syyrian kanssa, mutta sen ennakko-ehtoihin kuuluu, että Syyria lopettaa Hamasin, Hizbullahin ja palestiinalaisten terroristien tukemisen, katkaisee suhteensa Iranin kanssa ja karkottaa terrorijärjestöjen päämajat Damaskoksesta. Assad väittää, että niiden toimistot ovat vain informaatiotoimistoja.
LAVROVIN otaksutaan pyytävän Israelin johdolta, ettei se tunnustaisi Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo on väestörakenteensa puolesta muhamettilainen maa. Lavrov on toistuvasti todennut, että Venäjällä on hyvät suhteet Hamasin kanssa, ja että Hamas-johtaja Khaled Mashaal on usein Moskovassa vieraillut ja tervetullut ystävä, ja näitä yhteyksiä jatketaan tukevaisuudessa. Lavrov pyrkinee saamaan Fatahin ja Hamasin sopimaan yhteishallituksesta, jos Hamas tunnustaa Israelin oikeuden itsenäisenä juutalaisena valtiona. Venäjä tarjosi Lähi Idän rauhankonferenssia Annapolisin tapaan, mutta se ei ole saanut kannatusta.
ISRAELIN JA VENÄJÄN välinen matkailu voi saada uutta ilmettä, jos viisumipakko voidaan poistaa maitten väliltä, kuten on suunniteltu. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- 71 % ISRAELILAISISTA ei halua tulitaukoa Hamasin kanssa, vaan pitää parempana saada sotilaallinen voitto Hamasista. 4 % kannattaa nykyistä pidättyvyyspolitiikkaa; 17 % kannattaa neuvotteluja; 26 % kannattaa Gazan miehitystä; 30 % haluaa rajoitettua iskua ja palaamista takaisin. Kansallista yhteishallitusta kannatti 51 %; 30 % kannattaa nykyistä. 56 % uskoo, että hallituksen politiikka rakettitulen lopettamiseksi Gazasta epäonnistui johtuen alueen etäisyydestä muusta maasta. (JP)
- JOUKKO kansanedustajia puuhaa aloitetta, jolla pyydettäisiin, että presidentti Shimon Peres armahtaisi entisen pääministerin pojan Omri Sharonin. Omri itse sanoo olevansa yllättynyt, mutta ei usko sen toteutuvan. (JP)
- MARXILAINEN Meretz-puolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Chaim Oronin. Hän vakuuttaa nostavansa puolueensa vaikutusvallan puheenjohtajana. Oron ei suosittele Meretzin liittymistä Olmertin hallitukseen Barakin houkutteluista huolimatta. Hänet tunnetaan nimellä ”jumas” (sycamorepuu). Meretzillä on 14 400 jäsentä, 6000 heistä asuu kaupungeissa, 5000 kibbutseissa. (JP)
- AHRAR AL JALIL (vapaat ihmiset Galileasta) ilmoitti puukottaneensa rabbi Yehezkel Greenwaldia Damaskosportilla eilen. Rabbi on suhteellisen hyvässä kunnossa niskaan saamastaan vammasta huolimatta.
- HAMAS ilmoitti, että se puolustaa Ala Abu Dhaimin kotia, jos israelilaiset yrittävät tuhota sen Jebel Mukaberin lähiössä. Juutalainen asutus Nof Zion rakennettiin lähiön keskelle, mutta vaikka osa asunnoista on valmiina, ne ovat vielä tyhjinä.
- ISRAELILAISSOTILAITTEN Achikam Amichain ja David Rubinin kaksi murhaajaa, jotka PA:n oikeus tuomitsi vankilaan, karkasivat vankilasta muutama päivä sitten. Palestiinalaiset kertovat, että ”heidät päästettiin lomalle, koska pelättiin IDF:n aikovan siepata heidät vankilasta”. Heidän nähtiin liikkuvan Hebronin kadulla tiistaina. PA:n poliisi pyysi heitä palaamaan selleihinsä, jotta se voisi näyttää lehtimiehille heidän olevan turvallisesti vankiselleissään. PA:n vankilat päästävät usein vankejaan vapaiksi kärsittyään muutaman viikon rangaistusajastaan, mistä näyttää tulleen tapa.
- ISRAELILAISAUTOJA kivitettiin Beershevan ja Dimonan välisellä tiellä Rajapoliiseja kohti heitettiin petrolipommeja Maale Hahamishan lähellä Jerusalemista pohjoiseen. Kukaan ei loukkaantunut.
- KALKILIYASSA ammuttiin palestiinalainen epäiltynä yhteistyöstä IDF:n kanssa. Israelilaisten autoilijoitten kivitykset ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa sekä myös vihreän linjan Israelin puolella.
- Useita raketteja ja kranaatteja ammuttiin eilen Gazasta Israeliin. IAF iski eilen ohjuksillaan rakettimiehistöön Beit Lahiyassa haavoittaen neljää Jihadin jäsentä.
Comments