Friday, May 12, 2006

PERJANTAI 12.05.06
1. ENERGIAA JA VETTÄ ISRAELIN KAUTTA
Israelin ja Turkin viranomaiset ovat neuvotelleet miljoonia maksavan energia- ja vesiputken rakentamisesta Turkista Israeliin ja siellä edelleen Eilatiin. Siellä öljyä ja kaasua voitaisiin laivata kuljetettaviksi Kauko Itään, jota pidetään tulevaisuuden potentiaalisena energian markkinointialueena.
Asiasta kertoi Antalyan pormestari Menderes Turel, ja sen on vahvistanut Israelin kansallisen infrastruktuuri-ministeriön korkea virkailija. Israelin kautta kulkevaa reittiä pidetään turvallisempana kuin Syyrian ja Irakin kautta Persianlahdelle kulkevaa reittiä. Israelilla on jo valmis öljyputki Ashdodista Eilatiin.
Sekä Israel että Jordania ja Palestiina tarvitsevat vettä, josta on jatkuva puute kysynnän kasvaessa.
2. ONKO HAMASIN BOIKOTTI REPEILEMÄSSÄ?
USA on luvannut toimittaa hätäapua palestiinalaisille, mutta se vastustaa kvartetin suunnitteleman rahoituskanavan käyttämistä PA:n virkailijoitten palkkojen maksamiseksi. USA:n tulkinnan mukaan kvartetin tiistaina tekemä päätös avun toimittamisesta ja uuden mekanismin luomiseksi ei tarkoita sitä, että USA:n tulisi hyväksyä Euroopan maiden pyrkimykset maksaa 165 000 PA:n virkailijan maksamattomat palkat. Näihin virkailijoihin lasketaan kuuluvaksi arviolta 40 000 ”turvallisuusmiestä”. USA:n tulkinnan mukaan varat on toimitettava kanavia pitkin, joilla ei ole mitään yhteyksiä Palestiinan Auktoriteettiin. USA on ilmaissut haluttomuutensa maksaa palkat vain terveys- ja opetusvirkailojoille, joita on kolmannes PA:n virkailijoista.
Israel on luvannut toimittaa osan keräämistään vero- ja tullimaksuista palestiinalaisille, mutta on epäselvää, miten maksaminen tapahtuisi. USA:n hätäapu on 10 miljoonaa USD.
Bensiinin ja kaasun toimittaminen PA:lle keskeytettiin tilapäisesti maksamattomien laskujen vuoksi, mutta toimitukset on aloitettu uudelleen, kun maksujärjestelyistä sovittiin.
3. VANGITUT TERRORISTIT SUUNNITTELEVAT ISRAELIN RAJOJA
Olmert ei ole suostunut kertomaan, missä hänen suunnittelemansa Israelin rajat kulkevat. Saudi Arabian suunnitelman mukaan ne ovat vuoden 1949 aselepolinjat, jota on pyritty tarjoamaan myös Hamasille joskin huonolla menestyksellä, koska Hamas haluaa kaikki tuhotun Israelin raunioilla.
Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät palestiinalaisjohtajat ovat pitäneet puhelinneuvotteluja keskenään ja ovat laatineet torstaina julkistamansa sopimusluonnoksen, jossa ne kehottavat Hamasia ja Fatahia muodostamaan yhteistoimintahallituksen ja suostumaan Palestiinan valtion perustamiseen vuoden 1967 rajoilla, jonka pääkaupunkina olisi Jerusalem. PA:n ja Fatahin johtajat ovat tervehtineet tyydytyksellä tätä aloitetta, mutta Hamasin johto epäilee sen aitoutta. Kirjelmä oli osoitettu PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, ja sen allekirjoittajina olivat Marwan Barghouti (Fatah), Abdel Khaleg al-Natsheh (Hamas), Bassam al-Sa´adi (Islamic Jihad), Mustafa Badameh (DF) ja Abdel Rahim Malouh (PFLP).
Kirjelmässä vaaditaan turvaamaan kaikkien palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudet ja kaikkien ryhmien hyväksyvän PLO:n palestiinalaisten edustajaksi, minkä Jkihad ja Hamas ovat hylänneet. Siinä myös painotetaan palestiinalaisten oikeutta jatkaa hyökkäyksiään Israelia vastaan, ja esitetään voimien keskittämistä yhteisen perustettavan ”Palestiinan Vastarinta-armeijan” alle. Allekirjoittavat kehottavat Abbasia ja Haniyehia tunnustamaan toistensa valta-aseman ja tunnustamaan, että PLO ja Abbas voivat käydä neuvotteluja Israelin kanssa.
Samaan aikaan Hamasin pyssymiehet haavoittivat kahta al-Madhoun veljestä Gazassa järjestämässään väijytyksessä. Heidän kohteensa oli kolmas veli Sameeh, joka on yksi al-Aksan paikallisjohtajista, mutta hän ei ollut väijytykseen joutuneessa autossa. Vähän myöhemmin kolme Hamasin pyssymiestä haavoittui Fatahin pyssymiesten luodeista ollessaan asentamassa pommia PA:n estävän turvallisuusjoukon toimitilan lähelle. Hamas ja Fatah solmivat tulitauon edellisenä päivänä.
4. PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ
Israelin uusi puolustusministeri Amir Peretz on alkanut käyttää hänelle annettua valtaa tavalla, joka hirvittää toisia mutta voi aiheuttaa myöntyvää nyökyttelyä toisten taholta. Hän antoi luvan 13 000-15 000 palestiinalaiselle työntekijälle päästä Israeliin ja samalla määräsi IDF:n poistamaan osan saartorenkaistaan PA:n kaupunkien ympärillä ja helpottamaan kulkua tarkastuspisteissä maanteillä. Hän antoi hallituksen toimien territorioitten koordinoijalle käskyn valmistella 50 miljoonan NIS määrärahan toimittamiseksi PA:lle.
Tämä kaikki samaan aikaan, kun turvallisuusvirkailijat ilmoittavat terrorivaroitusten olevan nyt 90 tapausta päivässä, joista lähes 20 yksityiskohtaista. Väkivaltaisuuksien Gazan alueella oletetaan lisääntyvän, mikä voi kiihdyttää terrorihyökkäyksiä Israelin puolelle. Peretz tunnetaan räväköistä otteistaan Histadrutin johtajana ja hän voi saamansa vallan juovuttamana alkaa toimia samoin puolustusministerinä.
Peretz on kuitenkin luvannut siirtää aikomansa lievennykset lag Ba-Omerin jälkeen eli ensi keskiviikkoon.
5. IRAN JA AL-QAIDA
Shin Bet päästi julkisuuteen tiedon, että sen agentit olivat pidättäneet kaksi palestiinalaista Jabalyan pakolaisleiristä Gazan alueella heidän yrittäessään tulla salaa Israeliin Siinailta. Heidän tarkoituksensa oli päästä Juudeaan ja Samariaan ja perustaa sinne terrorisoluja, joiden tehtävänä oli kaapata IDF:n sotilaita.
Nämä kaksi terroristia, Razek Ahmed Mahmad Sha´aban ja Gama Ibrahim Issa Azam, pidätettiin Harif-vuorella etelässä. Heillä oli kaksi asetta, kaksi kranaattia ja rahaa 2300 USD. He kertoivat saaneensa ohjeensa korkeilta Hamasin virkailijoilta Gazassa, yksi heistä Hamasin Gazan pohjoisosan pyssymiesten komentaja Imam Manzur. Kolme viikkoa aiemmin saatiin kiinni Tulkarmissa Hamasin operaattori, jonka tehtävänä oli perustaa terrorisolu Samariaan. Myös hän oli tullut rajan yli Siinailta Israelin puolelle.
Issa Azam kertoi, että heidän aikomansa terrorisolun tuli toimia Hamasin Gazan johtajiston alaisuudessa.
Hamasin johto on kiivaasti kieltänyt Jordanian väitteet, että sen jäsenet olisivat syyllistyneet aseitten salakuljetukseen Syyriasta Jordaniaan ja osallistuneet terrori-iskuihin Jordaniassa.
6. LABOURIN KAPINALLISIA RANGAISTAVA
Bujetti äänestyksen yhteydessä kerrottiin kolmen Labourin kansanedustajan äänestäneen budjettia vastaan. Todellisuudessa vain kaksi äänesti vastaan, sillä kolmas, maatalousministeri Shalom Simhon oli saanut luvan olla poissa äänestyksestä aiemmin sovitun tapaamisen vuoksi. Simhon esitti kärkevää kritiikkiä kapinallisia vastaan sanoen heidän saattavan puolueen yhtenäisyyden koetteelle. Hän vaati, että syyllisiä tulee rangaista ankarasti. Peretz katsoo heidän kapinoineen hänen johtoasemaansa vastaan.
7. AHMADINEJAD TAAS KERRAN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esitti taas kerran hyökkäyksen Israelia vastaan. Hän on virallisella vierailulla Indonesiassa. Hän puhui torstaina ylioppilaille Djakartassa kertoen, että ”Israelin tyrannimainen hallitus tullaan yhtenä päivänä tuhoamaan.” Hän syytti länsivaltoja, että ”ne syyllistyivät anti-semitismiin perustaessaan juutalaisen valtion muslimimaitten takapihalle.” Hän kertoi olevansa valmis neuvottelemaan USA:n ja länsivaltojen kanssa, mutta ei Israelin. Islamilaisen Yliopiston opiskelijat kuuntelivat henkeään pidätellen Ahmadinejadin tunnin ja puolentoista tunnin puheet kiihtyneitten suosionosoitusten seuraamina.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti tiistaina siirtää päätöksensä, joka olisi sisältänyt ultimaatumin boikottitoimista, jos Iran ei luovu ydinaseen valmistussuunnitelmistaan.
Saksassa yritetään löytää ratkaisu, miten suhtautua mahdollisuuteen, että Ahmadinejad päättää kuitenkin tulla seuraamaan Maailmancupin otteluja Saksaan kesäkuussa. Saksan ulkoministeriön mukaan se ei voi kieltää häntä tulemasta.
Shimon Peres aukoo päätään kielloista huolimatta vaatien kansainvälistä yhteisöä estämään Iranin ydin-haaveitten toteutumisen, koska ydinasein varustettuna se voi siirtää aseitaan terroristeille.
www.debka.com mukaan Iran lähetti toukokuun 2. päivänä kaksi komppaniaa vallankumouskaartilaisia aseineen Khartoumiin Sudanissa. Itse kukin voi arvailla, mitä nämä joukot tekevät Sudanissa, mutta sieltä tulee jatkuvasti ”pakolaisiksi” itseään kutsuvia ihmisiä Siinain kautta Israeliin. Joukkojen tarkoituksena voi olla painostaa Egyptiä, joka on vaikeuksissa jatkuvien hallituksen vastaisten protestien kanssa.
Hamas-johtaja Khaled Mashaal puhui Qatarissa yhdessä sheikki Youssef a-Qaradawin kanssa. Hän kehotti kaikkia muslimeja lähettämään aseita, taistelijoita ja varoja Hamasille Gazaan. Qaradawi kehotti muslimeja boikotoimaan niitä arabipankkeja, jotka kieltäytyvät siirtämästä varoja palestiinalaisille.
8. ÄLÄ TUPAKOI LASTENHUONEESSA
Amerikkalaiset tutkijat ovat havainneet syöpää aiheuttavia kemikaaleja tupakansavussa. Tutkimuksesta kerrotaan toukokuun numerossa Cancer Epidemilogy, Biomarkers & Prevention.
Israelin syöpäyhdistyksen puheenjohtaja professori Eliezer Robinson antaa tunnustusta tutkimukselle, jonka tulokset on tiedetty jo kauan, että passiivinen tupakointi on erittäin vaarallista kaikille, jotka ovat sille alttiina, varsinkin vauvat ja lapset. Tutkimuksessa seurattiin 144 koehenkilöä. Heissä havaittiin tunnistettavia määriä 4- (methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol (NNAL) virtsanäytteissä, jotka otettiin 47 vauvasta, jotka oli alistettu ympäristön tupakansavulle (carcinogens) perheen jäsenten tupakoidessa. NNAL on syöpää aiheuttava kemikaali, jota ihmisruumis tuottaa prosessissa 4-(methylnitrosamino)-3-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK) valmistaessaan. NNK on tupakassa esiintyvä cardinogenic kemikaali. Koevauvojen virtsassa havaittu NNAL oli korkeampi kuin muitten ympäristön tupakansavun vaikutukselle altistuneitten lasten ja aikuisten.
(JPost 12.05.06 Judy Siegel)

Thursday, May 11, 2006

TORSTAI 11.05.06
1. ISRAEL VAPAUTTAA OSAN PA:N VAROISTA
Israel on valmis vapauttamaan osan palestiinalaisilta työntekijöiltä ja muista lähteistä keräämistään vero- ym. maksuista. Maksut suoritetaan kvartetin suunnitteleman uuden välityskanavan kautta, ei Hamasin hallituksen eikä Abbasin kanslian kautta, kuten aiemmin suunniteltiin. Israelin vapauttamia varoja on tarkoitus käyttää tavaroitten ja palvelujen ostamiseen esim. terveyspalvelujen tarpeisiin.
Bensiini ja keittokaasu on loppumassa PA:n alueilla. Jotkut bensiiniasemat ovat sulkeneet ovensa, koska ei ole mitä myydä. Palestiinalaiset ovat alkaneet ostaa bensiiniä juutalaisista yhteisöistä kuten Kiryat Arbasta.
Monet palestiinalaiset ovat turvautuneet polkupyöriin työ- ja koulumatkoillaan, mutta arabivaimoille pyörällä ajo muodostaa vaikean häveliäisyysongelman. Monet suunnittelevat muulien ostamista.
Israelilaiset poliitikot ovat kritisoineet kvartetin ja Israelin suunnitelmia varojen antamisesta palestiinalaisille ennen kuin Hamasin hallitus suostuu sille asetettuihin ehtoihin.
USA:ssa hyväksymisvaiheessa oleva ns. anti-Hamas laki, joka kieltää kaikenlaisen avun antamisen palestiinalaisille ilman Hamasin hallituksen myöntymistä sille asetettuihin vaatimuksiin, on herättänyt kirpeää arvosteluakin, myös USA:n juutalaisjärjestöjen taholta.
2. JUUDEAN JA SAMARIAN EVAKUOINTI
Hallituksen sisällä näyttää olevan epätietoisuutta siitä, miten edetä Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen kanssa. Yksimielisyys sen välttämättömyydestä on lapsellisen herttaista, mutta koska se aloitetaan, on epäselvää. Olmertin karkean aikataulun mukaan vuoteen 2010 mennessä Israelin rajat on muodostettu. Livni sanoo, ettei ensi vuonna evakuoida, mutta Haim Ramon tietää, että hallitus odottaa kuluvan vuoden loppuun ja aloittaa tositoimet juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänosista ensi vuoden alusta. Tämän vuoden hallitus odottaa, löytyisikö PA:n alueilta joku, jonka kanssa tehdä sopimuksia. Olmertin viimeiset ohjeet evakuoinnin suorittamisesta näyttävät tähtäävän vuoden 2008 loppuun, koska silloin presidentti Bushin kausi päättyy eikä hänen seuraajastaan tiedetä.
3. GAZASTA EVAKUOIDUT KASSAM-RUOKAA
Osa Gazasta karkotetuista juutalaisista perheistä sijoitettiin puuparakkeihin kibbutsi Karmiyassa. Viime vuoden helmikuussa neljä Gazasta karkotettua haavoittui Karmiyassa Kassam-raketin sirpaleista. Parakeissa asuvat 23 perhettä 56:sta teki anomuksen valtiolle, että se antaisi heille toisen asuinpaikan, koska heidän lapsensa ovat liian kauhuissaan voidakseen jatkaa elämäänsä jatkuvan rakettiuhan alaisina.
Korkein oikeus antoi keskiviikkona päätöksen, jonka mukaan valtio on antanut heille asunnon eikä se ole enää velvollinen huolehtimaan heidän turvallisuudestaan. Joku perhe on oma-aloitteisesti muuttanut hotelliin.
Parakkeja ei ole vahvistettu rakettitulta varten eikä niissä ole valtion lupaamaa ja lain määräämää suojahuonetta. Heidän pysyvät asuntonsa Talmei Yaffessa ovat rakenteilla eikä valmistumisesta ole tietoa. Ongelmaa monimutkaistaa se, että asukkaitten ja valtion välisen sopimuksen mukaan valtio antoi kahden vuoden vuokra-rahan suoraan kibbutsille könttäsummana eikä asukkaille, kuten olisi pitänyt. Kibbutsi rakensi heille puuparakit, joissa heidän oli määrä asua. Muutama suojahuone on sittemmin rakennettu, mutta liian kauaksi asunnoista. Kassam-raketin lähestyessä aikaa on 30 sekuntia siirtyä suojahuoneeseen.
Korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak kertoo farisealaisesti, että hän kyllä ymmärtää karkotettujen hädän, mutta tämä on se, minkä laki vaatii.
Jos tämä sekasotku on edelleen selvittämättä kahdeksan kuukautta 8000 ihmisen karkotuksen jälkeen, millainen sotku on edessä, jos 65 000 – 85 000 ihmistä karkotetaan lyhyen ajan kuluessa?
4. VUODEN 2006 BUDJETTI
Kuluvan vuoden valtion budjetti läpäisi tarvittavan yli 60 äänen enemmistön Knessetin äänestyksessä kahdella äänellä. Hallituksen kauhuksi vielä viimeisellä hetkellä kolme Labourin ”kapinallista” , Yoram Marciano, Shelly Yacimovich ja Shalom Simhon saapastelivat ulos salista ennen äänestystä. Ami Ayalon oli poissa. Kapinalliset kertoivat, etteivät he voineet äänestää Netanyahun budjetin puolesta, mutta pelkäävät saavansa kurinpalautusta Amir Peretziltä, joka pyörittää maailman viidenneksi tehokkainta armeijaa.
Budjettiesitys lähetettiin talousvaliokuntaan äänin 62-47. Olmert yritti vielä viime minuuteilla saada UTJ:n edustajat äänestämään budjetin puolesta, mutta ilman tulosta. UTJ voi vielä liittyä hallitukseen.
Likudin puheenjohtaja Netanyahu äänesti budjettia vastaan, koska se ei enää ollut hänen mieleisensä tehtyjen muutosten vuoksi. Tämä antoi Peretzille sopivan viikunanlehden äänestää budjetin puolesta.
5. JORDANIA PIDÄTTI 20 HAMASIN SALAKULJETTAJAA
Jordania ilmoitti keskiviikkona virallisesti pidättäneensä 20 Hamasin aktivistia Jordaniassa epäiltyinä osallisuudesta aseitten salakuljetukseen Jordaniaan. Pidätykset ovat yhteydessä huhtikuun 18. päivänä löydettyyn asekätköön, jossa oli Iranissa valmistettuja Katjusha-raketteja, Law panssarintorjunta-ohjuksia ja muita aseita, ja jotka oli salakuljetettu Syyriasta ja varastoitu Jordaniaan, kertoi hallituksen edustaja Nasser Judeh. Tutkimusten edetessä muitakin ihmisiä voidaan pidättää osallisuudesta salaliittoon hyökätä asuinalueille sekä sotilas- ja siviiliviranomaisia vastaan. Asekätköjä pelätään olevan enemmänkin. Löydöt ovat lisänneet ennestäänkin kireää jännitystä Hamasin ja Jordanian hallituksen välillä.
Hamas toivoi saavansa taloudellista apua arabimailta, mutta lupauksista huolimatta varoja ei ole saatu ja arabipankit pelkäävät boikottiuhan alla välittää saamiaan varoja palestiinalaisille.
Keskiviikkona Jordanian viranomaiset tapasivat Ammanissa Abbasin lähettämän korkean tason Fatah-valtuuskunnan, jota johti kenraalimajuri Tareg Abu Rajab, PA:n yleistiedustelun päällikkö. Jordanian hallituksen edustaja Judeh kertoi, että delegaatiolla oli mukanaan dokumentteja, tietoja ja todisteita, jotka osoittavat kiistatta Hamasin osallisuuden. Hän myös totesi, että Hamasin edustajat ovat yrittäneet värvätä aktivisteja Jordaniasta ja Palestiinasta, jotka lähetettäisiin Syyriaan ja Iraniin saamaan koulutusta tiedustelussa, turvallisuudessa ja sotilasasioissa.
6. HYVÄ SUOMI
Europarlamentaarikko Hannu Takkula pääsi komeasti Greer Fay Cashmanin kirjoittaman pitkän artikkelin ja kuvan kanssa JPostin sivulle no 4. Hän puhui Kristillisen Suurlähetystön Eurooppa Päivän tilaisuudessa tiistai-iltana Jerusalemissa.
Takkula kehotti puheessaan Saksaa kieltämään Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin osallistumisen Maailman cupiin kesäkuussa. Hän totesi, etteivät Euroopan ja Israelin kohtalot koskaan ole olleet sillä tavoin toisiinsa liittyvät kuin nyt. ”Samat voimat, jotka vihaavat Israelia, vihaavat myös Eurooppaa,” lisäten, että Euroopan tulee pysyä uskollisena juutalaiskristillisille juurilleen tukemalla Israelia.
Takkula tähdensi, että EU:n perinne muotoiltiin kolmessa kaupungissa – Ateenassa, Roomassa ja Jerusalemissa - , mutta eivät kaikki Euroopan parlamentit osallistu innostukseen Israelin pääkaupungista, josta on osoituksena se, ettei yhdenkään Euroopan maan lähetystö sijaitse Jerusalemissa. Takkula totesi, että ehkä juuri holokaustin seurauksena nähtiin ainoaksi ratkaisuksi rauha ja yhteistyö, joka puolestaan synnytti Euroopan Unionin. Vaikka olisi luullut opitun toisen maailmansodan kokemuksista vuosisadoiksi, kuitenkin sama anti-semiittinen retoriikka juutalaisten tuhoamiseksi elää edelleen. Hänen mielestään Eurooppa liian innokkaalla edellisten PA:n korruptoituneitten hallitusten tukemisellaan on osaltaan syyllinen Hamasin pääsemiseen valtaan Palestiinassa.
Hän kiitteli Ranskan kielteistä suhtautumista Hamasin hyväksymiseksi Euroopan Neuvostoon ja osallistumiseksi sen keskusteluihin. Hän kiitteli myös Angelika Merkeliä.
Moskovassa syntynyt Israel Beiteinu-puolueen kansanedustaja Yuri Shtern, joka johtaa Cristian Allies Caucus-toimintaa Knessetissä, totesi myös kummeksuen, miten Euroopan johtajat vieroksuvat historian opetuksia. Hänelle toukokuun 9. päivä on enemmän ”voiton päivä” (VE-day), sillä sinä päivänä entiset NL:n maat juhlivat voittoa natsi Saksasta. Aivan kuten Eurooppa tuhottiin anti-semitismin kautta, se voidaan tuhota uudelleen anti-sionismin vuoksi, hän totesi.
Eurooppa Päivän isäntänä toimi Jerusalemin Kristillinen Suurlähetystö.
Hyvä Hannu ja hyvä Suomi!

Wednesday, May 10, 2006

KESKIVIIKKO 10.05.06
1. MITEN VASTUSTAA KARKOTUSSUUNNITELMAA
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajisto alkaa herätä ja valmistautua tulevaa taistelua varten. He toivovat voivansa koota uskonnolliset sionistit yhteiseen rintamaan vastustamaan Olmertin suunnitelmia juutalaisasukkaitten yksipuolisista karkotuksista Juudean ja Samarian sisäosista ilman mitään vastavuoroisuutta palestiinalaisten taholta, ellei sellaiseksi katsota tehostettua rakettien ja pommien rakentamista ja kiivasta raketti ja kranaattitulta vapautuneilta alueilta Israelin asutuskeskuksiin. Tyhjennetyt kylät ja kaupungit ovat ihanteellisia terroristien koulutuskeskuksia, koska niissä on valmis infrastruktuuri.
NOITTEN UHANALAISTEN YHTEISÖJEN johtajat tekevät saman virheen, mitä he tekivät aiempien karkotusten yhteydessä: He rakentavat koko suunnitelmansa siihen, että vastarinta aloitetaan vasta sitten, kun karkotukset ovat jo alkaneet. Tämä on täysin epäonnistunut ja tuhoon tuomittu strategia. Lisäksi johtajat etukäteen päättävät, ettei vastarintaa tehdä väkivalloin eikä kirouksia saa huutaa. Miten sitä sitten tehdään?
Jos he todella haluaisivat taistella Olmertin suunnitelmia vastaan, taistelu sitä vastaan pitäisi aloittaa nyt tai sen pitäisi olla täydessä käynnissä: propagandasotaa, informaatiota, kansankokouksia, lentolehtisiä, mielenosoituksia, kaikkea, millä pystyy vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, jota poliitikot kuuntelevat.
SIVIILI-IHMISTEN on turhaa yrittää taistella hallituksen takana olevaa voimakeskitystä vastaan, sillä hallituksella on käytettävissään Israelin media, oikeuslaitos, poliisi ja armeija ja enemmistö Knessetissä, ei enää siinä vaiheessa, kun suunnitelma käynnistetään kaikella voimallaan. Miksi mennä poliisin pamppujen ja puukarttujen sekä hevosten jalkoihin ruhjottaviksi, kun lopputuloksesta ei ole epätietoisuutta?
PAREMPI TAPA, jos yhteisesti todetaan evakuointi väistämättömäksi, olisi toteuttaa tyhjennettäviksi määrätyt yhteisöt muuttamaan kunnollista korvausta vastaan vapaaehtoisesti, ilman väkivaltaa. Tämän suuntaisen lakiesityksen tekivät Knessetille Avshalom Vilan (Meretz) ja Colette Avital (Labour).
2. SALAKULJETUSYRITYS EPÄONNISTUI
Israelin partiolaiva huomasi epäilyttävän kalastusaluksen siirtyvän Egyptin aluevesiltä Israelin vesille itsenäisyyspäivänä 04. toukokuuta ja vaati sitä pysähtymään. Alus pyrki pakoon, jolloin partioaluksesta avattiin tuli sitä kohti. Kalastusalus pääsi siirtymään paikalla olleitten lukuisten alusten joukkoon, eikä partioalus voinut jatkaa tulitustaan peläten osuvansa sivullisiin. Kalastusaluksen miehistö alkoi heitellä meren suuria tavarakolleja. Partioalus antoi kalastusaluksen päästä pakoon.
Kolmenkymmenen metrin syvyyteen vajonneet 13 kollia saatiin nostettua maihin robotin avulla. Niissä oli yhteensä 550 kiloa TNT muoviräjähdettä, joka oli kerätty Egyptin armeijan Siinaille asettamista maamiinoista. Se oli tarkoitettu käytettäviksi Gazan alueella valmistettavien Kassam-rakettien ja kranaattien räjähde-kärkiin.
Israelin merivoimat kertovat estäneensä lukuisia aseitten ja räjähteitten salakuljetusyrityksiä Siinailta Gazan alueelle. Toinen salakuljetustie on Gazan ja Siinain välisen rajan alle kaivettu salakuljetustunnelien verkosto, jota hoitavat beduiiniheimot yhdessä Gazan johtavien salakuljettaja-sukujen kanssa.
3. KADIMA HAJOAA ?
Pääministeri Olmert ja johtavat ministerit katsoivat huolestuneina Kadiman ja hallituskokoomuksen jäsenten äänestyskäyttäytymistä budjetin ensimmäisessä äänestyksessä Knessetissä. He katsoivat aiheelliseksi varoittaa näitä kapinallisia vakavista seurauksista, jos hallitusta tukevien rivit eivät pysy kasassa. Vain 50 kansanedustajaa äänesti budjetin puolesta, vaikka teoriassa hallituksella on 67 edustajan tuki takanaan.
Kadiman kansanedustaja, sisäministeri Roni Bar-On varoitti, että Likudin hajoaminen alkoi erimielisyyksistä budjetin sisällöstä. Hän näki tässä uusien edustajien halun saada huomiota osakseen maan mediassa.
Talousministeri Avraham Hirchson valitti, että talousvaliokunnan kokouksessa jotkut edustajat vastustivat budjettia. Gil eläkeläisten edustaja Moshe Sharoni oli tyytymätön, ettei hänen puoluettaan informoitu ennen leivän hinnan rajua 7.11 % korotusta, mikä koskee pahiten köyhiin ihmisiin.
NL:n alueelta muuttanut Maria Solodkin marssi ulos eikä osallistunut torstain äänestykseen Knessetissä. Hän syyttää Olmertia, etteivät NL:n alueelta tulleet saaneet yhtään ministeripaikkaa.
4. EI TERVETULLUT SAKSAAN
Kysymyksessä on Iranin presidentti, Mahmoud Ahmadinejad, joka ilmaisi halunsa tulla Saksan maaperälle innostamaan maansa jalkapallojoukkuetta maailman cup-kilpailuissa kesäkuussa.
”Emme halua kenenkään aiheuttavan ongelmia, olkoot ne sitten neo-natsien tai äärioikeistolaisten järjestämiä mielenosoituksia. Haluamme sievän ja miellyttävän maailman cup-kilpailun”, sanoi tri Jurgen Ruttgers, pohjoisen Rhine-Westfalenin ministeripresidentti, puhuessaan Jerusalemin Konrad Adenauerin keskuksessa, jonka useimmat jäsenet ovat Saksassa syntyneitä tai holokaustista pelastuneita.
Ruttgers ei halunnut spekuloida, miten hänen tulisi toimia, jos Ahmadinejad kuitenkin päättää osallistua kisoihin. ”En ole siinä asemassa, että voisin antaa virallisia lausuntoja,” Hän kuitenkin tähdensi, että holokaustin julkisena kieltäjänä Iranin presidentti ei ole tervetullut Saksaan. Saksan lain mukaan holokaustin kieltäminen on rangaistava rikos. Valtion päämiehenä Ahmadinejad nauttii immuniteettia ulkomailla.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel ei ole vielä tehnyt asiassa omaa päätöstään, mutta kansainväliset ja varsinkin juutalaisjärjestöt painostavat häntä kieltämään Iranin presidentin vierailun.
5. IRAN HALUAA MUUTTA MAAILMANJÄRJESTYKSEN
Israelin armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yosef Kuperwasser puhui Herzliassa Fischer instituutin järjestämässä konferenssissa teemalla ”Power projection – The Needs and Challenges”.
Hän sanoi puheessaan mm. : ”Iran ei ole vain kiinnostunut kehittyä suurvallaksi vaan sen pyrkimyksenä on muuttaa maailmanjärjestystä.” Teheran on hänen mukaansa globaalin terrorismin kärjessä tukiessaan Hizbullahia, al-Qaidaa ja palestiinalaisia terrorijärjestöjä, ja se on myös USA;n joukkoja vastaan Irakissa tehtyjen hyökkäysten takana. Hankkimalla ydinaseita Iran varmistaisi asemansa alueellisena ja globaalina suurvaltana ja se vahvistaisi sen hallitusta sisäpoliittisesti. ”Iranin johtajat kuvittelevat, että ydinasevalmius palauttaisi sen muinaisen mahdin ja elvyttäisi islamilaisen vallankumouksen”, hän sanoi ja lisäsi, että vaikka Iranin kansa näyttää tukevan sen johdon pyrkimyksiä, maassa on ryhmiä, jotka näkevät ydinaseen Iranin käsissä estävän maan vallankumouksen elvyttämistä.
KENRAALIMAJURI AMOS GILAD, puolustusministeriön poliittisen turvallisuusosaston johtaja, sanoi, että Iranilla on pitkän käden kyky kuten Shihab-3 ohjus, joilla se yltää Israeliin, ja joka on suunniteltu ydinkärkiä varten.
Toinen pitkä käsi on Libanonissa toimiva Hizbullah, jolla on 13 000 – 14 000 Katjusha-rakettia, joilla se voi iskeä Israeliin. Hän muistutti, ettei Iran ole kehittymätön maa kuten Pohjois-Korea, vaan sen kansa on järkevä ja edistynyt. Hän kehotti Israelin poliitikkoja pitämään matalaa profiilia Iranin suhteen eikä esittämään sille uhkauksia, viitaten tällä Shimon Peresin äskeiseen lausuntoon, että myös Iran voidaan tuhota.
Samalla tavoin spekulaatiot Israelin mahdollisista sotilaallisista optioista ovat vahingollisia, hän muistutti.
KENRAALIMAJURI AMOS YADLIN, sotilastiedustelun johtaja, tyynnytteli Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokuntaa, että toistaiseksi Iran pystyy rikastamaan uraania vain muutamia grammoja, ja pommiin tarvitaan 25 kiloa. Vuoteen 2010 mennessä Iranilla on tarpeeksi uraania pommin rakentamiseksi, hän arvioi.
Mutta eri lähteet selittävät, että Iranilla on toinen, salainen tutkimusohjelma, joka on paljon pitemmällä.
5. HAMAS JA FATAH JATKAVAT TAISTELUJA
Huolimatta sekä Fatahin että Hamasin kehotuksista joukoilleen pitää tuliaseet kotonaan, aseellisia taisteluja käytiin Gazan kaupungin Tuffahin kaupunginosassa. Ainakin 14 ihmistä haavoittui, viisi heistä koululapsia.
Jotkut silminnäkijät kertoivat, että Hamasin pyssymiehet tulittivat Fatahin hautajaisseremoniaan kokoontuneita ihmisiä.
HAMASIN EDUSTAJAT väittävät, että Fatahin turvallisuusjoukot pysäyttävät autoja, pahoinpitelevät niissä matkustavia ja pidättävät heitä. Myös Hamasin hallituksen pääministerin neuvonantajan Ahmed Yusefin auto pysäytettiin, hänet vedettiin ulos autosta ja häntä ja hänen seuralaistaan pahoinpideltiin ja heidät pidätettiin.
KVARTETIN EDUSTAJAT ovat tiettävästi sopineet kiireisen avun toimittamisesta palestiinalaisille, varsinkin lääketarpeita ja muita hätä-aputarvikkeita.
Ihmisoikeuksia ajavat lääkärit ovat varoittaneet, että Palestiinan terveysjärjestelmä on vaarassa luhistua täysin. He löysivät siihen syyllisenkin: Israelista se kaikki johtuu. Ilman Israelia kaikki olisivat tyytyväisiä ja eläisivät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Tuesday, May 09, 2006

TIISTAI 09.05.06
1. IRAN VOIDAAN MYÖS TUHOTA
Oslon rauhansuunnitelmien puuhamies, Peres rauhankeskuksen johtaja ja Nobeli rauhanpalkinnolla palkittu Shimon Peres, joka muistaa melkein joka lauseeseen sisällyttää sanan ”rauha”, on ensimmäisenä merkittävänä israelilaisena poliitikkona julkisesti varoittanut Iranin johtoa, että myös Iran voidaan pyyhkäistä pois maailman kartalta. Peres toteaa, että Iran toistuvasti pilkkaa maailman yhteisön ponnisteluja ratkaista Iranin ydinohjelma, joka ei ole uhkana vain Israelille vaan koko maailmalle. Peres kertoi Reutersin haastattelussa, että aseellinen konflikti voidaan välttää, jos Kiina ja Venäjä liittyvät rauhanomaisiin painostus-toimiin Irania vastaan. Israelin viranomaiset ovat vihjailleet, että Israel voisi liittyä USA:n johtamaan aseelliseen operaatioon, jos sellainen tulee välttämättömäksi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lähetti äskettäin kirjeen presidentti Bushille, jossa hänen kerrotaan esittävän uusia mahdollisuuksia ydinohjelmakiistan ratkaisemiseksi. Kirjeen toimitti ilmeisesti Iranin ydinohjelma-neuvottelija Ali Larijani henkilökohtaisesti Brysseliin, jossa hän ojensi sen USA:n korkealle virkailijalle. Kirjettä ei ole julkistettu, mutta USA:n johto vihjailee, ettei siinä esitetä konkreettisia uusia suunnitelmia. Sen 17-18 sivua käsittelevät kysymystä laveasti, mukana filosofiaa, historiaa ja uskontoa.
Kirjeen oletetaan olevan saman suuntainen, minkä Iranin ensimmäinen ylin opastaja Khomenei lähetti NL:n johdolle sen imperiumin alkaessa hajota: Hylätkää kristinusko ja marxismi ja liittykää islamin kansaan.
Iranin nykyjohto ounastelee USA:n imperiumin luhistuvan ennen pitkää.
2. PA:N RAHOITUSONGELMAT
USA:n ja EU:n välille on kehittymässä outo tilanne: Rahaa on kymmeniä miljoonia siirrettäviksi palestiinalaisille, joitten sanotaan nälkiintyneen siinä määrin, ettei vangeille ja niitten vartijoille riitä rahaa ruokaan, ovat olleet jo pari päivää syömättä. USA on varoittanut kansainvälisiä pankkeja vastatoimilla, jos ne siirtävät rahaa PA:n tileille. EU:n byrokraatit puolestaan etsivät kuumeisesti uusia tapoja siirtää varoja suoraan palestiinalaisille ohittaen Hamasin johtaman PA:n. Mutta kuka edustaa Palestiinan Auktoriteettia? Sen puheenjohtaja on Fatahia kannattava Mahmoud Abbas, mutta PA:n Lakiasäätävä Neuvosto (PLC) ja sen hallitus on täysin Hamasin hallinnassa. Abbas sanoo edustavansa Palestiinan Vapautusorganisaatiota (PLO), jonka peruskirjaan sisältyy edelleen lausekkeet Israelin tuhoamisesta, ja jonka puheenjohtaja hän on.
USA:n edustajainhuone viimeistelee lakia, joka kieltää varojen antamisen suoraan PA:lle tai PA:n alueilla toimiville vapaille järjestöille (NGO).
3. ONKO TÄSSÄ MITÄÄN JÄRKEÄ
Palestiinalaiset saavat vuosittain enemmän avustuksia kuin mikään muu kansa maailmassa. PA:n vuosibudjetti lienee 1.3 miljardin USD luokkaa, josta avustukset kattavat kolme neljäsosaa. Tämä on jatkunut siitä lähtien, kuin PA muodostettiin kymmenisen vuotta sitten eikä toista päätä ole näkyvissä. Voisi sanoa, että tilanne pahenee vuosi vuodelta Palestiinan kansan suuren lisääntymisen muodossa. Katastrofia lähentelevä taloudellinen tilanne Palestiinassa on todellinen. Maailmanpankki varoittelee PA:n luhistumisella, jos avustusongelmaa ei saada ratkaistua nopeasti. Se ennustaa työttömyyden nousevan siellä 75 %:in. PA:n palkkalistoilla on virkailijoita ja turvallisuushenkilöitä 130 000 – 165 000, joitten maaliskuun palkka lienee edelleen maksamatta. Lukumäärät vaihtelevat eri lähteissä. Abbasilla tiedetään olevan käytössään PA:n salainen vararahasto, jolla uskotaan olevan varoja miljardi USD. Arafat käytti tätä tiliä maksaakseen suoraan uskollisille kannattajilleen ja Abbasin uskotaan jatkavan käytäntöä.
Palestiinalaisten alueille on yritetty rakentaa teollisuutta ja muita työpaikkoja lisääviä laitoksia, mutta terroristit ovat tuhonneet niitä ja häirinneet niiden toimintaa siinä määrin, että ne on jouduttu sulkemaan.
Niitä on myös tuhoutunut Israelin ja PA:n välisissä aseellisissa konflikteissa.
USA tarjoaa kompromissia PA:n opetus- ja lääkintähenkilökunnan palkkojen maksamiseksi avustusvaroin.
4. JÄNNITYS HAMASIN JA FATAHIN VÄLILLÄ
Palestiinan johtajat ja edustajat varoittavat sisällissodalla, jos väkivaltaisuudet Hamasin ja Fatahin välillä jatkuvat. Pahimmat levottomuudet alkoivat siitä, että Fatahin pyssymiehet kaappasivat kolme Hamasin jäsentä Khan Younisin lähellä Gazassa. Tusinoittain Hamasin pyssymiehiä piiritti talon, jossa Hamasin jäseniä pidettiin, mutta varoi pyrkimästä sisälle. He puolestaan kaappasivat neljä Fatahin jäsentä vaatien omien jäsentensä vapauttamista, kuten tapahtuikin.
Myöhemmin Fatahin jäsenet aloittivat tulitaistelun alueella surmaten Hamasin aseellisen siiven Izzadin Kassamin jäsenen 23-vuotiaan Wasfi Shahwanin. Tämä aloitti kiivaan tulituksen osapuolten välillä, jossa kaksi Fatahin jäsentä kuoli ja viisi ihmistä haavoittui.
Jännitys alkoi siitä, että Hamasin Damaskoksessa oleva johtaja Khaled Mashaal syytti Abbasia salaliitosta Hamasin hallituksen kaatamiseksi yhteistyössä USA:n ja Israelin kanssa.
Molemmat osapuolet vannovat pyrkivänsä estämään tilanteen kehittymisen avoimeksi sodaksi.
Eilen PLC:n Ramallahin toimitiloissa syttyi tulipalo, joka levisi sähköjohtoja pitkin ensimmäisestä kerroksesta neljänteen. Tuli saatiin hallintaan eivätkä vahingot olleet suuria. PLC:n puhemies Aziz Dweik syyttää palon syttymistä tuhopoltoksi ja vaatii tutkimuksen suorittamista syyllisten löytämiseksi.
5. VALTIONTARKASTAJAN RAPORTTI
Valtiontarkastaja Micha Lindenstraus aikoo julkistaa uuden raporttinsa tänään iltapäivällä. Häntä vastaan hyökätään jo ennen raportin julkistamista. Varsinkin raportin suorat paljastukset korruptioon ja petoksiin syyllistyneistä henkilöistä on saanut monet virkamiehet esittämään kovaa kritiikkiä hänen toimistaan.
Tänään julkistettavassa raportissa arvostellaan kärkevästi siviilipalvelun komissaarin Shmuel Hollanderin valintaan liittyviä tapahtumia. Lindenstraus valittaa, että häntä ja hänen toimistoaan on painostettu ankarasti siviilipalvelun komissaarin ja toimiston henkilöitten taholta, ettei hän julkistaisi raporttiaan. Hän syyttää Hollanderia siitä, että tämä julkisti otteita raportista siinä vaiheessa, kun sitä vielä valmisteltiin.
Lindenstraus esittelee raporttinsa tänään presidentti Moshe Katsaville ja Knessetin puhenaiselle Dalia Yitzikille ennen sen julkistamista.
6. MR OLMERT MATKUSTAA AMERIKKAAN
Pääministeri Ehud Olmert matkustaa USA:n presidentti Bushin vieraaksi kuluvan kuun loppupuolella.
Tärkeimpiä keskustelujen aiheita ovat Olmertin convergence-suunnitelma, jolle ei ole keksitty parempaa nimeä, sekä viimeiset kehitykset Iranin ydinohjelman ja ydinuhkan suunnalla. Bushin vastaanotto Valkoisessa Talossa on suunnitelmien mukaan 23. päivä, jota seuraa puhe Kongressin erikoisistunnossa seuraavana päivänä, varapresidentti Dich Cheneyn ja ulkoministeri Gondoleezza Ricen sekä puolustusministeri Donald Rumsfeldin tapaamiset laaditun ohjelmaluonnoksen mukaan. Olmert ei pyytäne USA:n avustusta evakuoinnin kustannusten peittämiseksi, joitten arvioidaan nousevan 10 miljardiin NIS.
Dov Weisglass ja Shalom Turjeman matkustavat ensi viikolla valmistelemaan Olmertin USA:n matkaa.
USA:n matkan jälkeen Olmert tavannee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Jordanian kuninkaan Andullah II:n. Kesäkuussa hänen odotetaan matkustavan Eurooppaan, ainakin Ranskaan ja Englantiin.
Palestiinalaiset toivovat Olmertin tapaavan Mahmoud Abbasin ennen USA:n matkaansa, mutta sellaista tapaamista ei ole suunniteltu Olmertin kansliassa.

Monday, May 08, 2006

MAANANTAI 08.05.06

1. HEBRONIN KARKOTUS

Tuhat poliisia ja rajapoliisia vahvistettuina IDF:n sotilailla tarvittiin väkivaltaisesti poistamaan kolme juutalaisperhettä, yhteensä 22 ihmistä, ja heidän avukseen tulleet kolmisenkymmentä teini-ikäistä. Poliisit sahasivat auki taloon johtavan rautaportin ennen pääsyään talon kapeaan ja pimeään kiviportaikkoon. He sentään koputtivat asuntojen ovelle ennen murtautumistaan sisään. Kaikki kolme perhettä lähtivät lopulta vapaaehtoisesti ulos, mutta Tzipora Schlissel, joka oli kokenut kaksi karkotusta aiemmin, ei liikahtanut paikaltaan, vaan puristaen sylissään kahta itkevää lastaan, toinen kymmenkuinen David, huusi vastalauseitaan: ”Tässä maassa ei ole oikeutta eikä oikeamielisyyttä, sitä hallitsee korruptoitunut jengi.”

Tzipora, hänen miehensä ja kahdeksan lastaan olivat asuneet talossa kuukauden. Tzipora lopulta retuutettiin usean poliisinaisen toimin ulos, jonne hänet jätettiin keskelle katua makaamaan selälleen, kuten hänet jätettiin edellisen kerran, silloin Abraham Avinu juutalaiskorttelin viereisen torin tyhjistä rakennuksista. ”Jos minulla olisi keffiyeh (arabipäähine) tätä ei tapahtuisi,” hän huusi poliiseille ja sotilaille, jotka hätistelivät taloon pyrkiviä nuoria pois alueelta. Lopulta tilanne muuttui melkoisen väkivaltaiseksi, nuoret heittelivät sotilaita ja poliiseja kivillä, maalipurkeilla, pulloilla ja munilla, poliisikomentajan mukaan myös Molotovin coctaileja heitettiin poliisin päälle. 17 poliisia ja seitsemän asukasta sai lieviä vammoja yhteenotoissa.

2. OLMERTIN HALLITUS PELKKÄÄ HYMYÄ

Olmertin hallituksen ministerit ovat etsineet paikkojaan ja asemaansa aloittaakseen ministeritoimensa. Koko touhu muistuttaa sivullisen silmin katsottuna uuden lukuvuoden alkamista oppilaitten etsiessä omaa pulpettiaan uudessa luokkahuoneessa. Gil eläkeläisten johtaja Rafi Eitan hoitaa asioita toistaiseksi valkoisesta Volvostaan, joka kuuluu ministerin palkkaetuihin, koska hänen ministeriönsä on uusi eikä ole vielä selvinnyt, missä hänen toimistonsa tulee olla. Mutta valokuvista päätellen he ovat pelkkää hymyä, jokainen on tyytyväinen, että katsottiin arvolliseksi saamaan oman ministeriön. Puolustusministeri Amir Peretz, joka korotettiin kapteeniksi ennen eroamistaan armeijasta, joutui heti tuoreeltaan ratkomaan visaisia päätöksiä, miten vastata Kassam-rakettien jatkuvaan virtaan, päästääkö palestiinalaisia työntekijöitä Israeliin vai ei. Vaikka hän halusi ojentaa kättään rauhan merkiksi palestiinalaisten suuntaan, hän antoi hyväksymisensä ilmaiskuun PRC:n koulutusleiriin, jossa viisi ihmistä kuoli ja muutama haavoittui. Eilen hän antoi luvan 15 000 palestiinalaiselle työntekijälle päästä rajan yli Israeliin.

Opetusministeri Yuli Tamir sanoo panevansa koko Israelin koululaitoksen ylösalaisin. Edellisen kerran tällainen siivous tapahtui marxilaista Meretziä edustavan ministerin toimesta, ja hänen jälkiensä korjaaminen kesti vuosikaudet eikä niitä vieläkään ole kunnolla korjattu.

Olmert vakuutti taas kerran, että hän tulee määrittelemään Israelin uudet rajat.

3. ABDULLAH II: RAUHANSUUNNITELMILLA AIKAA 2 VUOTTA

Jordanian kuningas Abdullah II näkee otollisen tilanteen olevan lipsumassa pois käsistä ”tiekartan” edellytysten toteuttamiseksi. Hänen mukaansa aikaa on enää kaksi vuotta. Hän viitannee tässä Olmertin uhkaukseen odottaa vajaa kaksi vuotta Palestiinan reaktioita neuvottelujen aloittamiseksi, jonka jälkeen hän aloittaa yksipuoliset toimet juutalaisten vetämiseksi pois Juudean ja Samarian sisäosista. Tämän jälkeen jäljelle jääviä suuria juutalaisten asutustaajamia vahvistetaan ja ne eristetään turva-aidalla alueista, jotka ovat palestiinalaisten asuttamia. Tämä tulisi olemaan uusi rajalinja; entistä rajaa ei ole olemassakaan. Vuoden 1949 aseleposopimuksella määriteltiin vain taistelevien osapuolten välinen aselepolinja.

Abdullah II:n huoli on aiheellinen. Hänen kruunuaan uhkaavat sekä al-Qaida Irakin terroristit että mahdolliset laajenevat levottomuudet palestiinalaisalueilla Juudeassa ja Samariassa, josta ne voivat kiihottaa hänen kuningaskuntansa Palestiinasta kotoisin olevat alamaisensa, arviolta 65 % kansasta.

4. TERRORIUHKIA

IRANIN ATOMITUTKIMUS on kehittynyt paljon odotettua nopeammin, mikä on ihmetyttänyt ulkomaisia tiedemiehiä. Sekä amerikkalaiset että englantilaiset tiedustelujärjestöt ovat vakuuttuneita, että nopean kehityksen taustalla on kuuden pakistanilaisen ydintutkijan pakeneminen Iraniin Pakistanin johtavan ydintutkijan A Q Khanin jouduttua kansainvälisen arvostelun kohteeksi, koska hän oli antanut ydintietoutta sekä Iranille että Pohjois-Korealle. Khan elää tiettävästi kotiarestissa Pakistanissa. Hänen laatimiaan ohjeita kotitekoisen ydinpommin laatimiseksi levisi myös ainakin Libyaan ja Saudi Arabiaan.

Iraniin paenneen kuuden pakistanilaisen ydintutkijan pelätään antaneen al-Qaidan terroristeille ydinpommin rakennusohjeita niistä aineista, joitta heillä on käytettävissään. Sekä Englannin tiedustelujärjestö M16 että IAEA ovat vakuuttuneita, että nämä kuusi pakistanilaista tiedemiestä pelaavat johtavaa roolia Iranin ydintutkimuksen kehittelyssä. Asiasta kertoi ydintutkimuksen asiantuntija tri Alezander Cirilovic Pariisissa.

LINTUFLUNSSAVIRUS on nousemassa toiseksi uhkakuvaksi, joka voi olla terroristien saavutettavissa.

Bushin hallitus antoi äskettäin huippusalaisen tiedotteen kongressin ja senaatin jäsenille koskien Pohjois-Korean tutkimuksia lintuflunssaviruksen kehittelemiseksi biologisen aseen muotoon. Asian vahvistaa myös Englannin M16. Flunssavirusta kehitellään aerosol-sumuttimen muotoon, mitä on mahdoton havaita rajatarkastuksissa. Tällainen geneettisesti valmistettu versio lintuflunssaviruksesta on paljon tappavampi kuin normaali lintuflunssavirus tai isorokko. Espanjassa 1918 levinnyt flunssavirus tappoi 50 miljoonaa ihmistä. Lintuflunssaan ei ole olemassa rokotetta, ja sen pelätään pystyvän muuntumaan mutaatioiden kautta rokotteen kestäväksi nopeammin kuin uusia rokotteita pystytään kehittelemään.

Bushin neuvonantaja biologisessa sodankäynnissä tri Ken Allibek sanoo tällaista virusta kaikkein suurimmaksi uhkaksi. Hän toimi Neuvosto-Venäjän biologisen sodankäyntiohjelman Biopreperatin johtajana.

Pohjois-Korean biologisen sodankäynnin ohjelmaa toteuttaa 300 000 työntekijää, mukana 800 entisen Biopreperatin tutkijoita.

Lontoon Imperial Collegen johtava virologi professori Peter Openshaw pitää lintuflunssaviruksen geneettisesti valmistettua muotoa vaarallisempana kuin isorokko-virusta. Valloilleen päässeenä tällainen virus voi tartuttaa kymmeniä miljoonia ihmisiä ja siihen voi kuolla miljoonia. Minkään valtion sairaalat ja hoitolaitokset eivät ole varautuneet tällaiseen potilastulvaan lyhyen ajan sisällä.

(lähde: www.worldnetdaily.com 08.05.06)

5. ASEITA GAZAAN

www.debka.com kertoo aamun uutisissaan, että Hamas teki äskettäin suurimman aseitten salakuljetus-sopimuksen Siinain beduiinien kanssa, 250 000 USD. Tämä samaan aikaan, kun Olmert on kiinni hallituksensa muodostamisessa ja muissa kiireellisissä asioissa, kuten vuoden 2006 budjetin hyväksyttäminen Knessetissä, ja maailma odottaa Hamasin sanoutuvan irti välivallan ja terrorismin käytöstä.

Fatah ja Hamas ottivat eilen kiivaasti yhteen Gazassa. Kaksi Fatahin ja yksi Hamasin pyssymiehistä kuoli ja useita haavoittui.

Aamun aikana palestiinalaiset ampuivat kahdeksan Kassam-rakettia Gazan alueen pohjoisosasta. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Gazan alueen eteläosassa IDF:n sotilaita tulitettiin, ei vahinkoja.

IDF:n sotilaat pidättivät Juudean ja Samarian alueilla parikymmentä palestiinalaista, joita epäillään osallisuudesta terrorismiin.

Tiedotuslähteiden mukaan IDF esti teloitusyrityksen Abbasia vastaan Gazassa viime viikolla. IDF antoi vihjeen salahankkeesta, jonka seurauksena Abbas peruutti sovitun tapaamisen Dahlanin kanssa.

Israelin arabit aikovat järjestää suuren mielenosoituksen Lodissa 15. toukokuuta, päivänä, jolloin Israelin valtio muodostettiin. Arabit kutsuvat päivää nimellä ”nakba”, katastrofi. Paikalliset asukkaat ovat lähettäneet kirjelmän Lodin poliisikomentajalle mielenosoituksen kieltämiseksi, koska sitä käytetään hyväksi mielten kiihottamiseksi Israelin vastaisiin tunteisiin. Tilaisuudessa ovat näyttävästi esillä Palestiinan liput ja heitä puoltavat iskulauseet kiihotuspuheitten ohella.

Sunday, May 07, 2006

SUNNUNTAI 07.05.06
1. HALLITUKSEN ENSIMMÄISIÄ TOIMIA
Olmertin hallitus on antanut ensimmäisiä vinkkejä, mitä sen politiikka tulee olemaan seuraavan neljän vuoden aikana, jonka ajan se voi hallita, ellei sitä pysäytetä ennen sitä.
ENSIMMÄINEN TOIMI oli leivän hinnan korotus 7.11 %, vaikka Olmert esitti ”kruunajaispuheessaan” Knessetissä, että hallitus tulee taistelemaan köyhyyttä ja sosiaalisia epäkohtia vastaan. Olmert allekirjoitti hinnan korotuksen hintatoimikunnan suosituksesta itsenäisyyspäivän aattona, mikä herätti kansassa, josta 400 000 elää köyhyysrajan alapuolella, katkeria tunteita maan johdon juhliessa vallan linnoissa shampanja-lasien välkkyessä. Sosiaalisten epäkohtien poistaminen oli myös Labourin vaaliteema.
TOINEN NÄYTTÄVÄ JA KANSAA JAKAVA TOIMI on kolmen juutalaisperheen karkottaminen kodeistaan Hebronin kolmikerroksisesta asuintalosta, jota juutalaiset kutsuvat nimellä Beit Shapira, Abraham Avinu korttelin lähellä. Perheissä on 22 jäsentä, heistä 10 lasta, lisäksi taloon on päässyt poliisin ja armeijan varotoimista huolimatta viitisenkymmentä nuorta, jotka vastustavat karkotusta. Tuhat poliisia ja rajapoliisia sotilaitten lisäksi aloittivat saamansa karkotuskäskyn toteuttamisen 6.40 sunnuntaiaamuna. Ensimmäisten yhteenottojen aikana 15 poliisia ja 7 Hebronin juutalaisasukasta on saanut vammoja. Armeija on sijoittanut sotilaita talon ympärille sekä apuun kiirehtiviä ulkopuolisten juutalaisten että terroristien varalle ja asettanut kiväärein varustettuja tarkka-ampujia lähitalojen katoille. Alue julistettiin kielletyksi sotilasalueeksi.
Poliiseja vastaan on heitelty solvausten lisäksi maalilla täytettyjä pulloja ja muovipusseja, myös kiviä.
Tätä kirjoittaessa kaikki kolme talossa asunutta perhettä on lähtenyt vapaaehtoisesti, toisen perheen äiti kuitenkin istuutui lattialle pienen vauvansa kanssa kieltäytyen lähtemästä vapaaehtoisesti.
Karkotusoperaation lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä, asukkaat karkotetaan ja kymmeniä ihmisiä vammautuu. Amonan operaation katkera muisto toistuu kaiken kansan nähtäville TV-kameroiden edessä.
Oikeus määräsi talon tyhjennettäväksi siihen saakka, kunnes omistusoikeus on todistettu lopullisesti. Oikeudella oli kiire tehdä karkotuspäätös, koska 30 vuorokauden määräaika oli umpeutumassa, minkä jälkeen asukkaiden karkottaminen talosta olisi ollut paljon vaikeampaa.
Hallituksen ensimmäisen virallinen istunto pidetään tänään kello 11.00 alkaen, Olmertin lopulta istuutuessa Sharonin korkeaselkänojaiseen tuoliin.
2. ILMAISKU GAZAAN
ISRAELIN ILMAVOIMIEN (IAF) ilmaiskussa perjantai-iltana PRC:n ( kansan vastarintakomitean) koulutusleirille Gazan alueen pohjoisosassa kuoli ainakin viisi PRC:n terroristia, jotka IDF:n mukaan olivat suunnitelmiensa loppuvaiheessa terrori-iskussa Israeliin. Kaksi muuta haavoittui ilmaiskussa. PRC:lla on läheiset suhteet Hamasin kanssa, jonka uskotaan käyttävän sen terroristeja operaatioittensa suorittamiseksi.
Iskun kohteeksi joutunutta koulutusleiriä käytetään myös Kassam-raketti miehistöjen kouluttamiseksi.
PRC on vannonut kostavansa IAF:n iskun.
LAUANTAINA palestiinalaiset lähteet kertovat, että 60-vuotias maanviljelijä sai surmansa ja kolme muuta haavoittui IDF:n tykistön ammuksen sirpaleista. Haavoittuneista kaksi oli maanviljelijöitä traktorissaan.
IDF sanoo ampuneensa 300 tykinammusta viikonvaihteen aikana vastauksena perjantaina ammuttuun kuuteen Kassam-rakettiin Gazasta Israeliin.
3. KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON JOHTAJA VAIHTUU
Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC) johtaja kenraalimajuri Giora Eiland astuu syrjään ja hänen tilalleen tulee entinen Mossadin varajohtaja Ilan Mizrachi, 59. Hän on toiminut Mossadissa 32 vuotta ja häntä pidetään Iranin asiantuntijana, joskaan ei palestiinalaiskysymyksissä. Hän oli ehdolla Mossadin johtajan paikalle, mutta hävisi kilvan Meir Daganille, joka nyt johtaa Mossadia.
Mizrachin tehtäviin kuuluu tehdä merkittäviä muutoksia neuvoston toimissa. Se siirretään päämajastaan Ramat Hasharonista pääministerin kanslian yhteyteen, ja sen toiminta yhteytetään pääministerin kanslian kautta tulevan informaation kanssa. Sharon ei aina kuunnellut NSC:n antamia suosituksia, mutta Mizrachin toivotaan voivan muodostaa siitä uudelleen järjestelyjen kautta pääministerin tärkeimmän neuvonantajan kansallisen turvallisuuden kysymyksissä. Tarkkailijat näkevät tässä myös hallituksen pyrkimyksen laajentaa palestiinalaisten asiaan keskittyneen turvallisuuskysymyksen laajemmalle rintamalle, jossa Iran on muotoutunut Israelin pahimmaksi uhkaksi. Iranin presidentti on toistuvasti vaatinut Israelin valtion tuhoamista ja uhannut, että USA:n iskut Irania vastaan saa sen suuntaamaan ensimmäiset vastaiskut Israelia kohti.
4. KVARTETIN AVUSTUSRAHASTO
EU:n virkailijat vaativat kvartetin maita, USA, Englanti, Venäjä ja YK, perustamaan erityisen avustusrahaston palestiinalaisten auttamiseksi. Se tulisi toimimaan ihmisystävällisenä avustusrahastona suoraan palestiinalaisille ohittaen Hamasin johtaman hallituksen. EU on valmistellut 34 miljoonan punnan hätäapu avustuspakettia opetus- ja terveyspalveluja varten. Tämä avustus voitaisiin kanavoida sellaisen rahaston kautta. Tämä toiminta mahdollistaisi avustusten jakamisen ilman, että tarvitsee asioida Hamasin kanssa.
EU:n suunnitelma ei anna mitään erityistehtävää Mahmoud Abbasille, mutta hänen toivotaan voivan toimia yhteyshenkilönä EU:n ja Hamasin hallituksen välillä. EU:n ulkoisten asioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoo, ettei EU halua Hamasin hallituksen kaatuvan, vaan odottaa sen muuttuvan.
EU avustaa palestiinalaisia vuosittain n. 500 miljoonalla punnalla. Puolet tästä tulee EU:n budjetista.
Palestiinalaisten vuosittaiset avustukset ovat suuremmat kuin minkään muun ihmisryhmän maailmassa.
5. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKKO ALOITTAA ENSI VIIKOLLA
Hamasin perustama turvallisuusjoukko, vahvuudeltaan n. 3000 miestä ja koostumukseltaan Hamasin omista pyssymiehistä, aloittaa toimintansa ensi viikolla. PA:n sisäministeri Said Siam päätti perustaa joukon viime kuussa, ja sen toiminnan aloittamista valmistellaan Abbasin vastarinnasta ja päätöksen kumoamisesta huolimatta. Siamin mukaan joukkojen tehtävänä on lain ja oikeuden palauttaminen PA:n alueille. Abbas pelkää, että niiden tarkoituksena on mitätöidä Fatahin alaiset turvallisuusjoukot, jotka vastaavat Abbasille.
PA:n sisäministeriön edustaja Khaled Abu Hilal sanoo, että joukot aloittavat virallisesti toimintansa 14. toukokuuta, ja niiden ensimmäisiä tehtäviä on estää laiton maan rohmuaminen ja rakentaminen Gazan rannikolla, mihin ovat syyllistyneet aseelliset ryhmät, korkeat PA:n virkailijat ja yksityiset perheet.
TOINEN TEHTÄVÄ on laittomien aseitten takavarikoiminen Gazan alueella. Ensimmäisenä askeleena siinä on aseellisten ryhmien kanssa tehtävät sopimukset, ettei keskinäisiä riitoja ratkaista aseita käyttäen.
Palestiinalaiset järjestivät laajoja mielenosoituksia perjantaina ja lauantaina Hamasin hallituksen syrjimistä vastaan iskulauseella: ”Kyllä nälkiintymiselle, ei antautumiselle.” Ramallahissa asukkaat lahjoittivat 60 000 USD rahaa ja kaksi kiloa kultaa Hamasin hallitukselle. Hamasin edustajat uhkaavat, että syrjimispolitiikka aloittaa kolmannen intifadan (väkivalta-aallon), joka tulee olemaan koko Lähi Idän aluetta koskeva ja joka tulee muuttaman voimatasapainon alueella. Hassan al-Safi, korkea Hamasin virkailija Gazassa, uhkasi, että Hamas tulee katkaisemaan kaulan jokaiselta, joka yrittää kaataa Hamasin hallituksen. Hän esitti uhkauksensa erityisesti presidentti Bushille ja lisäsi, etteivät he tule alistumaan orjan asemaan.
Lauantaina Hebronin palestiinalaiset opettajat osoittivat mieltään maksamattomien palkkojen johdosta.
6. USA:N TUKI ISRAELILLE HORJUMATON
American Jewish Committee (AJC) juhli torstaina satavuotista toimintaansa. Juhla oli tavallista arvokkaampi. Vieraina olivat mm. USA:n presidentti George Bush, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Bush vakuutti puheessaan, että ”Amerikan osallistuminen Israelin turvallisuuden takaamiseen on väkevä, kestävä ja horjumaton.” Hän myös tunnusti, että hänen rukouksensa ja toiveensa ovat Israelin entisen pääministeri Ariel Sharonin kanssa, jota hän kutsui ”rohkeuden ja rauhan mieheksi”.
Bush toisti, ettei USA voi asioida Hamasin kanssa, ennen kuin se tunnustaa kansainvälisen yhteisön asettamat kolme ehtoa. ”Demokraattisesti valittu hallitus ei voi pitää yhtä jalkaansa demokratian ja toista terrorismin leirissä.” Hän vaati kansainvälisen diplomaattisen rintaman muodostamista vastustamaan Iranin aseistautumista ydinasein. Myös Saksan liittokansleri Merkel, joka oli matkustanut Washingtoniin AJC:n tilaisuutta varten, vaati kansainvälistä yhteisöä estämään Iranin aikeet ydinaseen valmistamisesta.
SUNNUNTAI 07.05.06
1. HALLITUKSEN ENSIMMÄISIÄ TOIMIA
Olmertin hallitus on antanut ensimmäisiä vinkkejä, mitä sen politiikka tulee olemaan seuraavan neljän vuoden aikana, jonka ajan se voi hallita, ellei sitä pysäytetä ennen sitä.
ENSIMMÄINEN TOIMI oli leivän hinnan korotus 7.11 %, vaikka Olmert esitti ”kruunajaispuheessaan” Knessetissä, että hallitus tulee taistelemaan köyhyyttä ja sosiaalisia epäkohtia vastaan. Olmert allekirjoitti hinnan korotuksen hintatoimikunnan suosituksesta itsenäisyyspäivän aattona, mikä herätti kansassa, josta 400 000 elää köyhyysrajan alapuolella, katkeria tunteita maan johdon juhliessa vallan linnoissa shampanja-lasien välkkyessä. Sosiaalisten epäkohtien poistaminen oli myös Labourin vaaliteema.
TOINEN NÄYTTÄVÄ JA KANSAA JAKAVA TOIMI on kolmen juutalaisperheen karkottaminen kodeistaan Hebronin kolmikerroksisesta asuintalosta, jota juutalaiset kutsuvat nimellä Beit Shapira, Abraham Avinu korttelin lähellä. Perheissä on 22 jäsentä, heistä 10 lasta, lisäksi taloon on päässyt poliisin ja armeijan varotoimista huolimatta viitisenkymmentä nuorta, jotka vastustavat karkotusta. Tuhat poliisia ja rajapoliisia sotilaitten lisäksi aloittivat saamansa karkotuskäskyn toteuttamisen 6.40 sunnuntaiaamuna. Ensimmäisten yhteenottojen aikana 15 poliisia ja 7 Hebronin juutalaisasukasta on saanut vammoja. Armeija on sijoittanut sotilaita talon ympärille sekä apuun kiirehtiviä ulkopuolisten juutalaisten että terroristien varalle ja asettanut kiväärein varustettuja tarkka-ampujia lähitalojen katoille. Alue julistettiin kielletyksi sotilasalueeksi.
Poliiseja vastaan on heitelty solvausten lisäksi maalilla täytettyjä pulloja ja muovipusseja, myös kiviä.
Tätä kirjoittaessa kaikki kolme talossa asunutta perhettä on lähtenyt vapaaehtoisesti, toisen perheen äiti kuitenkin istuutui lattialle pienen vauvansa kanssa kieltäytyen lähtemästä vapaaehtoisesti.
Karkotusoperaation lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä, asukkaat karkotetaan ja kymmeniä ihmisiä vammautuu. Amonan operaation katkera muisto toistuu kaiken kansan nähtäville TV-kameroiden edessä.
Oikeus määräsi talon tyhjennettäväksi siihen saakka, kunnes omistusoikeus on todistettu lopullisesti. Oikeudella oli kiire tehdä karkotuspäätös, koska 30 vuorokauden määräaika oli umpeutumassa, minkä jälkeen asukkaiden karkottaminen talosta olisi ollut paljon vaikeampaa.
Hallituksen ensimmäisen virallinen istunto pidetään tänään kello 11.00 alkaen, Olmertin lopulta istuutuessa Sharonin korkeaselkänojaiseen tuoliin.
2. ILMAISKU GAZAAN
ISRAELIN ILMAVOIMIEN (IAF) ilmaiskussa perjantai-iltana PRC:n ( kansan vastarintakomitean) koulutusleirille Gazan alueen pohjoisosassa kuoli ainakin viisi PRC:n terroristia, jotka IDF:n mukaan olivat suunnitelmiensa loppuvaiheessa terrori-iskussa Israeliin. Kaksi muuta haavoittui ilmaiskussa. PRC:lla on läheiset suhteet Hamasin kanssa, jonka uskotaan käyttävän sen terroristeja operaatioittensa suorittamiseksi.
Iskun kohteeksi joutunutta koulutusleiriä käytetään myös Kassam-raketti miehistöjen kouluttamiseksi.
PRC on vannonut kostavansa IAF:n iskun.
LAUANTAINA palestiinalaiset lähteet kertovat, että 60-vuotias maanviljelijä sai surmansa ja kolme muuta haavoittui IDF:n tykistön ammuksen sirpaleista. Haavoittuneista kaksi oli maanviljelijöitä traktorissaan.
IDF sanoo ampuneensa 300 tykinammusta viikonvaihteen aikana vastauksena perjantaina ammuttuun kuuteen Kassam-rakettiin Gazasta Israeliin.
3. KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON JOHTAJA VAIHTUU
Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC) johtaja kenraalimajuri Giora Eiland astuu syrjään ja hänen tilalleen tulee entinen Mossadin varajohtaja Ilan Mizrachi, 59. Hän on toiminut Mossadissa 32 vuotta ja häntä pidetään Iranin asiantuntijana, joskaan ei palestiinalaiskysymyksissä. Hän oli ehdolla Mossadin johtajan paikalle, mutta hävisi kilvan Meir Daganille, joka nyt johtaa Mossadia.
Mizrachin tehtäviin kuuluu tehdä merkittäviä muutoksia neuvoston toimissa. Se siirretään päämajastaan Ramat Hasharonista pääministerin kanslian yhteyteen, ja sen toiminta yhteytetään pääministerin kanslian kautta tulevan informaation kanssa. Sharon ei aina kuunnellut NSC:n antamia suosituksia, mutta Mizrachin toivotaan voivan muodostaa siitä uudelleen järjestelyjen kautta pääministerin tärkeimmän neuvonantajan kansallisen turvallisuuden kysymyksissä. Tarkkailijat näkevät tässä myös hallituksen pyrkimyksen laajentaa palestiinalaisten asiaan keskittyneen turvallisuuskysymyksen laajemmalle rintamalle, jossa Iran on muotoutunut Israelin pahimmaksi uhkaksi. Iranin presidentti on toistuvasti vaatinut Israelin valtion tuhoamista ja uhannut, että USA:n iskut Irania vastaan saa sen suuntaamaan ensimmäiset vastaiskut Israelia kohti.
4. KVARTETIN AVUSTUSRAHASTO
EU:n virkailijat vaativat kvartetin maita, USA, Englanti, Venäjä ja YK, perustamaan erityisen avustusrahaston palestiinalaisten auttamiseksi. Se tulisi toimimaan ihmisystävällisenä avustusrahastona suoraan palestiinalaisille ohittaen Hamasin johtaman hallituksen. EU on valmistellut 34 miljoonan punnan hätäapu avustuspakettia opetus- ja terveyspalveluja varten. Tämä avustus voitaisiin kanavoida sellaisen rahaston kautta. Tämä toiminta mahdollistaisi avustusten jakamisen ilman, että tarvitsee asioida Hamasin kanssa.
EU:n suunnitelma ei anna mitään erityistehtävää Mahmoud Abbasille, mutta hänen toivotaan voivan toimia yhteyshenkilönä EU:n ja Hamasin hallituksen välillä. EU:n ulkoisten asioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoo, ettei EU halua Hamasin hallituksen kaatuvan, vaan odottaa sen muuttuvan.
EU avustaa palestiinalaisia vuosittain n. 500 miljoonalla punnalla. Puolet tästä tulee EU:n budjetista.
Palestiinalaisten vuosittaiset avustukset ovat suuremmat kuin minkään muun ihmisryhmän maailmassa.
5. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKKO ALOITTAA ENSI VIIKOLLA
Hamasin perustama turvallisuusjoukko, vahvuudeltaan n. 3000 miestä ja koostumukseltaan Hamasin omista pyssymiehistä, aloittaa toimintansa ensi viikolla. PA:n sisäministeri Said Siam päätti perustaa joukon viime kuussa, ja sen toiminnan aloittamista valmistellaan Abbasin vastarinnasta ja päätöksen kumoamisesta huolimatta. Siamin mukaan joukkojen tehtävänä on lain ja oikeuden palauttaminen PA:n alueille. Abbas pelkää, että niiden tarkoituksena on mitätöidä Fatahin alaiset turvallisuusjoukot, jotka vastaavat Abbasille.
PA:n sisäministeriön edustaja Khaled Abu Hilal sanoo, että joukot aloittavat virallisesti toimintansa 14. toukokuuta, ja niiden ensimmäisiä tehtäviä on estää laiton maan rohmuaminen ja rakentaminen Gazan rannikolla, mihin ovat syyllistyneet aseelliset ryhmät, korkeat PA:n virkailijat ja yksityiset perheet.
TOINEN TEHTÄVÄ on laittomien aseitten takavarikoiminen Gazan alueella. Ensimmäisenä askeleena siinä on aseellisten ryhmien kanssa tehtävät sopimukset, ettei keskinäisiä riitoja ratkaista aseita käyttäen.
Palestiinalaiset järjestivät laajoja mielenosoituksia perjantaina ja lauantaina Hamasin hallituksen syrjimistä vastaan iskulauseella: ”Kyllä nälkiintymiselle, ei antautumiselle.” Ramallahissa asukkaat lahjoittivat 60 000 USD rahaa ja kaksi kiloa kultaa Hamasin hallitukselle. Hamasin edustajat uhkaavat, että syrjimispolitiikka aloittaa kolmannen intifadan (väkivalta-aallon), joka tulee olemaan koko Lähi Idän aluetta koskeva ja joka tulee muuttaman voimatasapainon alueella. Hassan al-Safi, korkea Hamasin virkailija Gazassa, uhkasi, että Hamas tulee katkaisemaan kaulan jokaiselta, joka yrittää kaataa Hamasin hallituksen. Hän esitti uhkauksensa erityisesti presidentti Bushille ja lisäsi, etteivät he tule alistumaan orjan asemaan.
Lauantaina Hebronin palestiinalaiset opettajat osoittivat mieltään maksamattomien palkkojen johdosta.
6. USA:N TUKI ISRAELILLE HORJUMATON
American Jewish Committee (AJC) juhli torstaina satavuotista toimintaansa. Juhla oli tavallista arvokkaampi. Vieraina olivat mm. USA:n presidentti George Bush, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Bush vakuutti puheessaan, että ”Amerikan osallistuminen Israelin turvallisuuden takaamiseen on väkevä, kestävä ja horjumaton.” Hän myös tunnusti, että hänen rukouksensa ja toiveensa ovat Israelin entisen pääministeri Ariel Sharonin kanssa, jota hän kutsui ”rohkeuden ja rauhan mieheksi”.
Bush toisti, ettei USA voi asioida Hamasin kanssa, ennen kuin se tunnustaa kansainvälisen yhteisön asettamat kolme ehtoa. ”Demokraattisesti valittu hallitus ei voi pitää yhtä jalkaansa demokratian ja toista terrorismin leirissä.” Hän vaati kansainvälisen diplomaattisen rintaman muodostamista vastustamaan Iranin aseistautumista ydinasein. Myös Saksan liittokansleri Merkel, joka oli matkustanut Washingtoniin AJC:n tilaisuutta varten, vaati kansainvälistä yhteisöä estämään Iranin aikeet ydinaseen valmistamisesta.