Friday, September 16, 2016

PERJANTAI 16.09.2016

PERJANTAI 16.09.2016
01. ISRAELIN entinen presidentti Shimon Peres sinnittelee sairaalassa vaarallisen halvauskohtauksen ja sitä seuraavan aivoverenvuodon jälkiseurauksia vastaan. Häntä on pidetty lääkkeitten avulla koomassa kolme päivää, mutta nyt hoitavat lääkärit pohtivat lähiomaisten kanssa, voisiko huumaustilaa lieventää ja antaa hänen palata osittaiseen tietoisuuteen. He myös aikovat vähentää lausuntoja hänen tilastaan. Lääkärit vakuuttavat hänen osoittavan todellista edistystä. Hänen tilansa on vakaa mutta edelleen hengenvaarallinen. http://www.timesofisrael.com/peres-showing-real-improvement-two-days-after-stroke/

02.SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 19 -28; Tiberias 24 -38; Suolameri 27 -38: Eilat 25 -37 +C-astetta. Lämpötila pysyttelee 28 asteen tienoilla pari päivää, mutta sunnuntaista lähtien lämpöaalto nostaa lämpötiloja siten, että Jerusalemin lämpötilaksi ennustetaan maanantaiksi 20 -33 astetta.

03.YK pyytää Aleppon kaupungista taistelevia joukkoja sallimaan avustusrekkojen pääsyn Syyrian armeijan piirittämään kaupunkiin aselevon saadessa jatkosopimuksen. Turkin alueella odottaa 40 rekkaa täynnä elintarvikkeita n. 80 000 Aleppon asukkaalle, joilla tarve on suurin. Aselepoa jatkettiin USA:n ja Venäjän yhteisten ponnistelujen avulla.

Näennäisestä sovusta huolimatta jännitys USA:n ja Venäjän välillä uhkaa kariuttaa hyvät aikomukset nälkää näkevien auttamiseksi ja aselevon jatkumiseksi. Jännitystä lisää se, että nämä maat tukevat toisiaan vastaan taistelevia joukkoja: Venäjä tukee Bashar Assadin armeijaa, USA joitakin sitä vastaan taistelevia ns. maltillisia ryhmittymiä.
Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin esitti vaatimuksen, että YK:n turvalisuusneuvoston tulee vahvistaa aseleposopimus. Hän sanoi työskentelevänsä esityksensä kimpussa ja toivoi, että se hyväksyttäisiin seuraavan keskiviikon kokouksessa, jossa Syyrian tilannetta käsitellään. YK:n tiedotteen mukaan Turkissa odottavat 40 rekka-autoa ovat odottaneet 2 päivää. Tt-opimuksen mukaan avainasemassa oleva Aleppoon johtava Castellon tie tulee olla aseeton.
Churkin sanoi Venäjän toteuttavan tt-sopimuksen ehtoja, mutta että jotkut kapinallisten ryhmät eivät sitä kunnioita. Venäjän toiveena on saada avustukset perille perjantaina.

USA:n tiedottaja sanoi tt-sopimuksen pitävän päällisin puolin, mutta suurin huoli kohdistuu avustustarvikkeiden saamiseksi nälkiintyneille kansalaisille. Hän sanoi USA:n ulkoministeri John Kerryn ja Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrovin sopineen maanantaina alkaneen tulitauon jatkamisesta, mutta muutama tunti sen jälkeen Venäjän armeijan tiedottaja syytti Washingtonia "retorisen sumun" levittämisestä peittääkseen tosiasian, ettei USA täytä sen asettamia velvoitteita. Hän sanoi Syyrian armeijan lopettaneen tulituksensa, mutta USA:n tukemat "maltillisen opposition" joukot ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään siviilikohteita vastaan.  
Presidentti Obama kokoaa avainministerit ja sotilasjohtajat neuvotteluun perjantaina tutkiakseen heiveröisen tulitauko-sopimuksen tukemismahdollisuuksia. Syyrian sisällissodaksi ja kansainväliseksi konfliktiksi kehittyneissä taisteluissa on saanut surmansa yli 300 000 ihmistä. USA:n tarkoituksena on lopettaa taistelut Assadin armeijan ja kapinallisten välillä, mikä ei koske Islamin Valtiota. Torstaina tuntemattomat koneet tekivät ilmaiskuja Deir Ezzin provinssissa, joka on IS:n valvonnassa, surmaten 23 ihmistä, heistä 9 lasta. Tarkkailija ei tiennyt kenen koneet iskivät Al-Mayadiniin. Myöhemmin raportoitiin samoin tuntemattomien koneitten iskeneen kapinallisten valvomaan Talbissehiin Syyrian keskiosissa.
Suurin huoli kohdistui kuitenkin Syyrian armeijan piirittämään Aleppon itäosan alueille, jossa asuu 250 000 asukasta.  http://www.timesofisrael.com/un-pleads-for-syria-aid-access-after-truce-extended/
Syyrian armeijan joukkojen sanotaan vetäytyvän elintärkeältä Aleppoon johtavalta tieosuudelta, mikä voi helpottaa avustus-rekkojen päästä kohteisiinsa. http://www.timesofisrael.com/syrian-military-begins-to-withdraw-from-vital-aleppo-road/,

04.MAAILMANPANKKI totesi julkilausumassaan torstaina, että alle puolet Gazan tukijamaiden lupaamista avustuksista on tilitetty Gazan jälleen rakentamistileille Israelin ja Hamasin välisen vuoden 2014 kesäsodan tuhojen korjaamiseksi. Työttömyys on Gazassa 42 % - nuorten työttömyys on paljon suurempi - Juudean ja Samarian alueilla työttömyys on 18 %.
Maailmanpankin edustaja syytti myös Israelin asettamia rajoituksia liikenteen vapaudelle Gazan ja Israelin välillä, mikä estää yritysten kehittymistä sekä karkottaa ulkomaisia sijoittajia ja yrityksiä. Hän jätti mainitsematta, että Gazan kauppasaarto on kansainvälinen, mitä toteuttaa myös Egypti.

MAAILMANPANKI suosittelee Israelin sallimaan PA:n arabien rakentamisen nostamista B- ja C-alueilla – A-alueet ovat PA:n valvonnassa – sekä lieventämään Gazan saartoa. Samalla lausunnossa kehotetaan, että PA leikkaa menojaan, sekä mainitaan erityisesti eläkkeet, joita PA maksaa sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristeille että surmansa saaneiden terroristien omaisille.
Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi äskettäin harkitsevansa Gazan työntekijöitten päästämästä töihin Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/world-bank-donations-to-gaza-far-behind-pledges/,

05.Israelin kotirintama valmistautuu ja pyrkii harjoittamaan ja opastamaan kansalaisia potentiaalisten massiivisten ohjus-iskujen varalta. Seuraava harjoitus alkaa ensi viikon maanantaina kestäen keskiviikkoon. Harjoitusten aloittamista koskeva hälytyssireeni soi 07.05 tiistaiaamuna. Harjoitusten tarkoituksena on opastaa kansalaisia pääsemään nopeasti turvallisille alueille sekä kodeissa että työpaikoilla ohjushyökkäyksen aikana.
Kotirintaman tiedotteen mukaan vihollisilla Libanonissa, Syyriassa ja Gazassa on ainakin 230 000 ohjusta ja rakettia. 95 % niistä on kevyitä vain 40 km:n kantosäteellä, ja vain 1 % osunee suoraan rakennuksiin.
Kotirintaman laskelmien mukaan ohjuksin usealta suunnalta tehdyt massahyökkäykset tulevat aiheuttamaan kaaoksen maassa ja satoja kuolonuhreja eri puolilla maata. Kotirintama on työskennellyt hätäpalvelujärjestöjen, hallituksen ministeriöitten ja paikallisviranomaisten kanssa valmistaakseen sellaista tulevaisuudenkuvaa varten. Päämääränä on muitten ohella pitää maan infrastruktuuri ja palvelut toiminnassa myös sotatilanteissa ja taistelujen aikana.

Hizbullahin oletetaan voivan laukaista 1 500 ohjusta päivässä sekä maan keskisiin osiin tusinoittain pitk[ge1] än matkan ohjuksia, joista suurin osa räjähtäisi asumattomilla alueilla.
Pohjoisesta tuleva hyökkäys tulisi karkottamaan 950 000 asukasta pois kodeistaan. Hyökkäyskohteitten lukumäärä nostettiin 265:ta 3 000:en. Lisäksi HIzbullahin tiedetään lisänneen entistä tarkempien ja pitemmän kantomatkan omaavien ohjusten hankintaa.
Assadin päätettyä lopettaa kemiallisten ja biologisten aseitten valmistus, vaara niiden taholta on pienentynyt, ei poistunut. IS:n joukkojen tiedetään saaneen käsiinsä näitä aseita vallattuaan hallituksen tukikohtia. USA:n ilmavoimat ilmoittivat äskettäin eliminoineensa Mosulissa sijainneen mt-aseita valmistaneen tehtaan, jonka IS oli muuntanut tätä tarkoitusta varten. Kemiallisin asein tehtävä hyökkäys on siten mahdollinen. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-prepares-civilians-for-threat-of-230000-enemy-rockets-467816,
Tilanne muuttuisi radikaalisesti epäedullisemmaksi Israelille, jos sekä Egypti, Jordania ja Saudi Arabia liittyisivät Israelin vastaiseen rintamaan, ja ehkä myös vaarallisin niistä, Iran. Tämä aiheuttaisi Israelin massiiviset Psalmin 83 mukaiset vastatoimet kaikkia noita vihollisiaan vastaan.

06.UUTISIA LYHYESTI
·       Kuka seuraa PA:n johdossa, kun Mahmoud Abbas lopulta uskoo aikansa tulleen siirtyä syrjään, kysellään JP:n artikkelissa ja vielä tiiviimmin PA:n arabien keskuudessa. Abbas ei ole tehnyt mitään päällystääkseen tietä seuraajalleen, eikä ole vihjaissut, kuka se voisi olla. Ehdokkaita on useita: terroristi Marwan Barghouti. PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat, sekä Mohammad Dahlan, jonka Abbas karkotti UAE:n, ja lisäksi muita PA:n ja PLO:n johtotason henkilöitä. Abbas on PA/PLO:n johdossa 11. vuottaan, ikää on jo 81 vuotta. Artikkelissa esiintyneet arabit sanovat, ettei Abbas uskalla nimittää seuraajaansa, koska se vaarantaisi hänen henkensä. Dahlan on tehnyt runsaasti PR-työtä Gazassa ja pakolaisleireissä Länsirannalla toimittamalla avustuksia ja lahjoituksia yksityisille ja järjestöille UAE:n avustuksella. Häntä pidetään voimakkaana ja määrätietoisena, joka tuntee politiikan ollen antautunut arabien asioille. PA:n oikeus siirsi paikallisvaalit, ja lupasi perjantaina asettaa uuden päivämäärän vaaleille. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Creating-chaos-464453
·       Kaksi aseistamatonta naissotilasta eksyivät autollaan Tulkarmiin, jonka asukkaat hyökkäsivät heidän kimppuunsa kivin tuhoten heidän autonsa tuulilasin ja jatkaen kivittämistä, kunnes PA:n poliisi pelasti heidät lynkkaukselta. Naiset soittivat kännykällään Israelin poliisille pyytäen heitä pelastamaan heidät, mutta naiset eivät tienneet, missä he olivat. Käsittämätön tilanne kahdelle naissotilaalle, jotka täysin kauhistuneina toistelivat avunpyyntöjä. He tiesivät vain ajaneensa sinne Jordanin laaksosta. Käsittämätön tilanne on myös polisille, joka ei ymmärrä, miten naiset tietämättään eksyivät ajamaan Tulkarmiin. Kansalaisia on kehotettu välttämään seuraamaan Googlen kartan ajo-ohjeita kännykällä, koska ne ovat aiheuttaneet useita vaaratilanteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217898
·       PA:n arabien rikokset eivät ole vain terrorismia, vaan myös holtittomasti suoritettuja tekoja, joilla tuhotaan ympäristöä ja vaarannetaan paikallisten asukkaitten terveyttä. Täten tapahtui Asa- Elin juutalaiskylän lähellä, jossa arabit alkoivat tyhjentää roskiaan ja jätteitään kylän lähellä sijaitsevaan laaksoon ilman turvallisuustoimia, etteivät jätteet pilaa pohjavesiä. Lisäksi paljastui, että likavesien putkistoja oli ohjattu samalla kaatopaikalle. Kysymys on räikeästä rikoksesta, jota toteutettiin paikallisten arabiasukkaitten yhteisellä päätöksellä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217899


  Wednesday, September 14, 2016

KESKIVIIKKO 14.09.2016

KESKIVIIKKO 14.09.2016
01.    Syksyn viileys alkaa jo tuntua aamulla kuuden maissa, mutta eipä hätää, lämpötila tullee nousemaan päivän aikana 28 asteeseen. Ollaanhan me sentään jo syyskuun puolivälin tuntumassa, ja luonto seuraa omaa vääjäämätöntä aikatauluaan, kuten luonnon kanssa sopusoinnussa elävät luontokappaleet muuttolintuja myöten, jotka kokoilevat – tai ovat jo koonneet – Suomen saloilla matkaryhmiään pitkää ja vaarallista matkaa varten lämpöisemmille seuduilla talvehtiakseen siellä. Onnettomuudeksi vain entiset merkit, joilla luonnontapahtumia seurataan, ovat nekin muuttuneet aikain saatossa, mistä yllättävät lumisateet ja -myrskyt Israelissa ovat olleet vaikuttavia todisteita.
SÄÄTILAT tänään
Jerusalem 19 -27; Tiberias 24 -29, Suolameri 27 -35; Eilat 24 -35 +C-astetta. ToI:n ennusteen mukaan helteinen sää jatkuu lähes tasaisena ainakin sapattiin saakka, jonka jälkeen annetaan uudet ennusteet. Näissä helteisissä merkeissä tulemme jatkamaan seuraavaan merkki-paaluun saakka, odottaen luottavaisina Luojamme armollista suojaa ja varjelua.
02.    ELÄMÄN kiertokulku jatkuu sekin vääjäämättä koskien myös ihmisen elämän kaarta, joskin siinäkin voidaan osoittaa melkoisia heittoja. Ihmiselle määritelty 70 -80 vuoden ikä heittää toisten kohdalla jopa kymmeniä vuosia.
Täten Israelin presidenttinä toiminut aktiivipoliitikko ja useilla elämän alueilla jopa kohtalokkain seurauksin vaikuttanut Shimon Peres on viimeinkin yli 93-vuotiaana taistelemassa viimeisen elonpisaransa puolesta ennen joutumistaan vastaamaan Luojansa edessä maallisista toimistaan, kuten me tavalliset kansalaisetkin.
Peresin taistellessa hengestään hänen poikansa kehottaa rukoilemaan isänsä puolesta lisäten, että seuraavat tunnit ovat kriittisiä.
Peresin kanslian maanantaiaamuna julkistaman tiedotteen mukaan Peresin kunto on vakaa mutta hengenvaarallinen.
SHEBA terveyskeskuksen johtaja professori Yitzhak Kreis sanoi, että Peres oli saanut ankaran halvauskohtauksen mihin liittyi huomattava verenvuoto aivoihin. Hänelle annettiin asianmukainen hoito. Hän on nyt rauhoittavan lääkityksen alaisena jatkuvassa tarkkailuhoidossa, josta annetaan tiedotteita tilanteen mukaan.
Toinen Presiä hoitava lääkäri Shlomi Matetsky sanoi, että verenvuoto aivoihin on estetty ja että Peres on kevyen lääkityksen alla ja on saavuttanut osittaisen tietoisuuden. Lääkäri sanoi, ettei kirurgisella leikkauksella voitaisi auttaa tilannetta.
Sheban sairaalan johtavat lääkärit vakuuttavat, ettei kaikkea toivoa ole vielä menetetty, mutta lisäsi että he joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä seuraavien tuntien aikana.
Vähän ennen halvaantumistaan Shimon Peres kehotti israelilaisia ostamaan Israelissa valmistettuja tuotteita.
Hänen perheensä on koolla sairaalassa seuraten tiiviisti entisen presidentin terveyden tilanteen kehittymistä. Hänen poikansa muistutti, että Israelin kansa ja sen kohtalot ovat olleet tärkeimmät hänen isänsä listalla sanoen rukoilevansa isänsä puolesta kehottaen kansaa tekemään samoin.
Shimon Peresin nimi liitetään kiinteästi Oslon sopimusten laatimiseen ja Jasser Arafatin ja hänen tuhansien Libanonin taisteluissa karaistuneitten taistelijoittensa kutsumiseen ensin Gazaan ja Jerikoon, ja sen jälkeen muihin Juudean ja Samarian arabikaupunkeihin. He saivat tuoda aseensa mukanaan. Oslon sopimukset ja niihin liittyvät PA:n perustaminen ja muut jatkotoimet ovat Israelissa edelleen arkaluonteisia, joista ei mielellään keskustella julkisuudessa eikä lehtien analyyseissä Oslon puuhamiesten säästämiseksi. http://www.timesofisrael.com/as-peres-fights-for-his-life-his-son-urges-prayers-says-next-few-hours-critical/,

03.    MAAILMAN tietoisuuden valokeilassa on ollut USA:n demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin terveydentila. Siitäkin on pyritty vaikenemaan tai selittelemään, ettei tässä mitään, jokainen väsyy joskus ja tuntee olevansa sairas. Julkisuuden henkilölle kuten Hillary julkisuus ei salli ylellisyyttä, mikä tavalliselle pulliaiselle on tarjolla, vetäytyä omaan yksityisyyteensä omassa kammiossaan, vaan hänen jokaista liikettään seurataan suurennuslasin avulla.
HILLARY Clintonin tapa torjua lääkärien suosituksia ja jatkaa lähes murhaavaa matka-ohjelmaansa maailman sivu tunnettiin jo vuosien takaa, kuten Lisa Lererin ja Ken Thomasin laatimassa ja ToI:n julkiasemassa artikkelissa todetaan. Hillarylla oli kehittynyt verentukkeama jalkaan hänen toimiessaan ulkoministerinä, mutta sen sijaan, että hän olisi suostunut ottamaan viikon lepotuokion, Hillary kiinnitti sairaanhoitajan hoitamaan hänen jalkaansa jatkaen tiukkaa matkaohjelmaansa.

NYT Hillary pyrkii jatkamaan "yhden naisihmisen suorittamaa vaalitaisteluansa" kuten artikkelissa todetaan, eikä kuunnellut lääkärinsä varoituksia keuhkotulehduksen vaarasta. Hillaryn nähtiin usein kompuroivan jyrkkiä portaita milloin lentokoneeseen, milloin hotelliinsa tai kokoustilaan avustaen tukiessa häntä käsivarsista. Hänen afrikkalaista perimää omaavaan mustaihoiseen miesavustajaan kiinnitettiin erityistä huomiota, sillä tämä käyttäytyi varsin tuttavallisesti kietoen välillä kätensä suojelevasti Hillaryn hartioitten ympärille hänen puheensa aikana ja hätistellen muita avustajia kauemmas. Miehellä oli ilmeisesti jokin ruisku tai pilleripurkki kourassaan, jota myös seurattiin. Hänen henkilöllisyyttään arvioitiin, mutta lopulta hänet todettiin turvallisuusvirkailijaksi.

Vasta tuuperruttuaan YK:n tuplatornien tuhoamisen vuosijuhlan aikana Hilary joutui tunnustamaan voimiensa alkaneen huveta vaarallisesti. Hänet autettiin kesken juhlallisuuksia kaiken kansan nähden autoonsa, jolla hänet vietiin tyttärensä asuntoon. Siellä hän antoi lausunnon, jolla hän perui kaikki seuraavien päivien aikana sovitut puhe-tilaisuudet. Hänen lääkärinsä totesi keuhkotulehduksen puhjenneen vaaralliseksi ja määräsi vuodelepoa. Parin päivän jälkeen lääkäri totesi Hillaryn toipuvan nopeasti ja ennusti hänen voivan palata kiertueilleen entistä voimallisemmin.

Analyytikot ja muut poliittiset bandiitit aloittivat spekulaation, kuka tulisi seuraamaan Hillaryn jälkeen, jos hän ei pysty jatkamaan. Varapresidentti Joe Bidenin nimi mainittiin vahvana ehdokkaana. On kuitenkin selvää, että poliittisen sodan lähestyessä ratkaisutaistelujaan armeijan komentajan puuttuminen taistelurintamalta ei ole voinut olla vaikuttamatta armeijan moraaliin ja taistelukuntoon. Lisäksi se antoi katkeran vihollisensa Donald Trumpin armeijalle tilaisuuden koota joukkojaan ja lisätä aseitaan seuraavia yhteenottoja varten. Trump käyttäytyi kuitenkin suhteellisen armeliaasti ja "presidenttimäisesti" toivoen vastustajalleen pikaista paranemista. http://www.timesofisrael.com/clinton-has-history-of-ignoring-health-and-paying-a-price/
Mielipidetiedustelut osoittavat Hillary Clintonin edelleen nauttivan varsin tuntuvaa suosiota juutalaissyntyisten äänestäjien parissa. Tämä on outoa, mitä ihmeteltiin etenkin Obamaa valittaessa, jolloin hänen suosionsa oli yli 75 %:n luokkaa. Hillaryn kannatus on 61 %, vaikka hänen tiedetään voivan jatkaa Obaman omaksumaa Israelille vihamielistä politiikkaa. Juutalaisten on vaikeaa kannattaa republikaanien ehdokasta, koska he "farisealaisesti" sanovat hylkäävänsä oikeiston edustaman varallisuuteen perustuvan maailmankuvan. Juutalaisia on aina kuvattu rahanahneina ja rahamaailman hallitsijoina.  USA:n juutalaiset sanovat, että Hillary pystyy paremmin taistelemaan terrorismia vastaan kuin Trump ja yhdistämään Obaman hajaannuttaman kansan. Tämäkin tuntuu oudolta perusteelta, kun tiedetään, että Hillaryn läheisintä neuvonantajaa ja vuoteen lämmittäjää Huma Abedinia pidetään muslimiveljeskunnan kätyrinä ja jopa Saudi Arabian vakoojana.
Juutalaiset käyttäytyvät kuin perhoset, jotka toistamiseen lentävät kohti avointa tulta kuvitellen sen vain antavan lämpöä, kuten Obaman tapauksessa. http://www.timesofisrael.com/poll-shows-clinton-trouncing-trump-among-jewish-voters/,

04.    UUTISIA LYHYESTI
·         Sheban sairaalan tiedotteen mukaan Shimon Peres vietti rauhallisen yön eikä välitöntä hengenvaaraa ole. Hän jopa vastasi lääkärin kädenpuristukseen. Peresin tila muistuttaa nyt suuresti sitä, miten Ariel Sharonin halvauskohtaus eteni aivoverenvuotoineen ja jatkui hänen elintoimintojensa saattaessa hänet kasvin asteelle ilman merkkejä henkisestä paranemisesta.
Israelin päärabbit Yitzhak Yosef ja David Lau julkistivat lausuntonsa, joissa he ylistivät hänen ansioitaan taivaisiin asti vuosikymmenien työn aikana Israelin kansan hyväksi, etenkin hänen ansioitaan Israelin turvallisuuden parantamiseksi valtion perustamisesta lähtien, toivoen hänen pikaista paranemistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217775
·         Hillary Clinton uhkaa aloittaa vaalityöskentelynsä uudelleen torstaina. Hän peruutti aiemmin kolmen päivän puheensa kärsittyään - kuten avustajat totesivat "lääketieteelisen ilmiön" osallistuessaan 11/09 seremonioihin, mikä osoittautui pneumoniaksi.  Hillary sanoi tuntevansa olonsa nyt paljon paremmaksi, mutta hän luki vuoteessaan palautteita vaalikiertueista ja lehtien artikkeleista, soitellen ihmisille ja vastaten hänelle tehtyihin soittoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217768
·         Israelin korkein oikeus sanoi lausunnossaan, että vankilaviranomaisilla on oikeus suorittaa syömälakkoon suostuneille vangeille pakkosyöttöä, mikä aiemmin on ollut kielletty eettisistä syistä.
Korkein oikeus jätti huomiotta useita vetoomuksia nykyisen tilanteen säilyttämiseksi. Yksi vetoojista on lääkärit ilman rajoja, joka vetosi lääkäreihin rikkoa lakia ja toimia mieluummin hippokrateen valansa ja eettisen tuntonsa mukaan antaa potilaansa kuolla nälkään, jos hän niin haluaa.
Israel Beitenun kansanedustaja Oded Forer sanoi INN_lle antamassaan lausunnossa, että lääkärit ilman rajoja on radikaali järjestö, joka toimii vastoin Israelin intressejä ja sen säätämiä lakeja.
"Sen tulisi keskittyä vain lääkinnällisiin kysymyksiin, mutta kun tarkkaat sen toimia, ja korkeimman oikeuden päätökseen suhtautumista. Huomaat, ettei heillä ole tuntoa laillisuudesta eikä laista. He edustavat radikaalia maailmankuvaa. He tervehtivät ilolla heille myönteisiä päätöksiä, mutta kehottavat kollegojaan rikkomaan lakia, jos päätös ei ole heille myönteinen". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217778,
·         Israelin valmistama kaupallinen AMOS satelliitti tuhoutui USA:ssa kantoraketin räjähdyksessä laukaisutelineissään.
Toinen epäonnistuminen näyttää kehittyvän Israelin puolustusministeriön ja aerospaceindustrin yhteistyössä laukaiseman OFEC II tiedustelusatelliitin yhteydessä. Laukaisu tapahtui tiistaina iltapäivällä Palmachim tukikohdassa maan eteläosassa. OFEC II on erittäin herkillä valokuvauslaitteilla varustettu satelliitti, joka pystyy kattamaan koko Lähi-Idän alueen. Laukaisua siirrettiin huonon ilman vuoksi, mutta se ammuttiin eilen iltapäivällä. Pian ilmaantui vaikeuksia saada yhteys satelliittiin. Tiedustelukone lähetettiin Välimeren ylle tarkkaamaan tilannetta. Yhteys saatiin myöhemmin, mutta puolustusministeriön johtaja Amnon Haran sanoi, ettei kaikki ole aivan kunnossa eivätkä laitteet toimi suunnitellulla tavalla, mutta korjausyrityksiä jatketaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217778'
·         Hamas ilmoittaa, ettei se ole hylännyt Israelin ja Hamasin välille esitettyä vankien vaihtoesitystä. Hamas tulee esityksen mukaan luovuttamaan pidättämänsä Israelin kansalaiset ja vuoden 2014 kesäsodassa Protective Edge kaatuneen 18 sotilaan ruumiin jäännökset. Israel vapauttaa 18 pidätettyä palestiinalaista. Erään lähteen mukaan Hamas vaatii kaikkien Israeliin salaa tunkeutuneitten kymmenien palestiinalaisten palauttamista. Muutamia beduiineja on vuosien aikana päässyt soluttautumaan Gazan turva-aidan yli ja Hamasin uskotaan pidättäneen heidät. http://www.timesofisrael.com/hamas-denies-rejecting-israeli-prisoner-exchange-offer/
·         USA:n armeija ilmoitta tuhonneensa suuren petrokemiallisen tehtaan Mosulissa, mikä tulee oleellisesti vähentämään Assadin armeijaa vastaan taistelevien ryhmittymien mahdollisuuksia saada käsiinsä kemiallisia aseita. Islamin Valtio oli muuntanut Mosulissa sijaitsevan valtavan tehtaan massatuhoaseita valmistavaksi tehtaaksi. USA ilmoittaa koneittensa tuhonneen tehtaan. http://www.timesofisrael.com/us-says-it-destroyed-massive-islamic-state-chemical-plant/
·         Syyriassa sovittu aselepo näyttää pitävän alun epäselvyyksien jälkeen, mutta Aleppossa sadat tuhannet siviilit odottavat kauan kaipaamiansa avustus-tarvikkeita. Al-Nusra Front nimellä tunnettu Al-Qaidan alaosasto Syyriassa ilmoittaa vastustavansa aselepoa, koska se hyödyttää Assadiin armeijaa. Yksittäisiä väkivaltaisuuksia on raportoitu kymmenittäin, ja Turkki sanoo ottaneensa vastaan kaksi Syyriassa haavoittunutta ihmistä. YK:n edustaja Staffan Mistura raportoi oleellisesta väkivallan heikkenemisestä viimeisen 24 tunnin aikana. Sadat ihmiset osoittivat mieltään YK:ta vastaan ja vaativat, että Syyria lopettaa Aleppon saarron, jossa asuu vielä 250 000 ihmistä Etenkin entisen suurkaupungin itäosa kaipaa avustuksia, se on edelleen kapinallisten hallussa. http://www.timesofisrael.com/syrian-cease-fire-holds-as-aleppo-awaits-relief/
·         Israelin ja USA:n edustajat pystyivät sopimaan maitten väille sovitusta avustus-paketista, joka kattaa seuraavat 10 vuotta. Paketti, lyhyesti MOU, on suuruudeltaan 38 miljardia USD, suurin mitä USA on koskaan solminut minkään maan kanssa. MOU sopimus allekirjoitettiin tiistaina Washingtonissa. Siinä Israel lupaa toteuttaa useita rajoitteita, joita ei ollut edellisessä sopimuksessa, ja joka ennakkotietojen mukaan tulee jopa vaarallisesti vaarantamaan Israelin turvallisuutta ja rajoittamaan sen itsenäistä toimintaa kriisitilanteissa. Monet analyytikot varoittivat sopimuksesta todeten, että olisi parempi odottaa uutta presidenttiä USA:n johtoon. Hillary tulisi kuitenkin jatkamaan ja jopa kiihdyttämään Obaman omaksumaa USA:n suurvalta-asemaa horjuttavaa politiikkaa, johon kuuluu Israelin erikoisaseman poistaminen.  http://www.timesofisrael.com/us-israel-finalize-massive-military-aid-deal/
USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger sanoi aikoinaan, että valtioitten olisi parempi pidättyä niiden toimintaa rajoittavaista sopimuksista, koska ne pystyisivät ilman niitä itse selviytymän paljon paremmin.


Sunday, September 11, 2016

SUNNUNTAI 11.09.2016

SUNNUNTAI 11.09.2016
01.TÄNÄ vuodenpäivänä 14 vuotta sitten v.2001 terroristit tuhosivat WTC:n tuplatornit New Yorkissa – vai tuhosivatko, sillä salaliittoteoria elää edelleen vahvana. Sen mukaan tornien juurelle sijoitetut räjähdyspanokset aiheuttivat tornien romahtamisen siististi kuin korttikasa aiheuttamatta suurta tuhoa lähitaloille.
Lopullista varmuutta tästä ei saatane, ennen kuin sitä koskevat asiakirjat vapautetaan julkisuuteen ja tutkivan journalismin suurennuslasin alle. Sitä ei voitane kiistää, että matkustajakoneita törmäsi torneihin, sillä se tallennettiin useisiin videoihin-kuten myös yhden koneen törmääminen Pentagonin päämajaan ja toisen koneen tuhoutuminen törmättyään maahan.

ToI:n julkistaman ja Jenny Matthewn laatiman artikkelin mukaan New York jatkaa elämäänsä entistä vahvempana, varakkaampana ja monimuotoisempana pyrkien tuhosta ja menetyksistä huolimatta tasapainottamaan muistojen ja uudelleenrakentamisen välisen kuilun.
Tämä kauhistuttava päivä on kuitenkin iäksi liitetty osaksi sen geeniperimää. Al-Qaidan suorittama lentokoneitten kaappaus terroriaseiksi 11.01.2001 –suurin terroristien suorittama tuho Amerikan mantereella –rapautti lännen nauttiman turvallisuustunnon ja syöksi länsimaat terrorin vastaiseen sotaan, jota se käy edelleen, kuten artikkelissa todetaan. Yli 2750 ihmistä menehtyi tuhoisissa iskuissa. Vain 1640 ihmisen jäännökset on voitu identifioida. Loput heistä sekaantuivat valkoisiin pölyhiutaleisiin, jotka lumisateen tavoin peittivät lähialueet ja talot.
IHMISIÄ tulee kaikkialta maailmasta nähdäkseen osan kaupunkia kohdanneesta valtavasta tuhosta.
Alue on kuitenkin rakennettu täysin uudelleen. WTC:n tuplatornien paikalle on pystytetty 11.09.2001 muisto-monumentti ja museo, maailman kallein rautatieasema, esiintymistaiteiden keskus sekä toimistotiloja. http://www.timesofisrael.com/fifteen-years-on-911-seared-into-new-york-history/

02.SÄÄTILAT tänään.
Jerusalem 23 -31; Tiberias 25 -39; Suolameri 30 -38; Eilat 28 -38 +C-astetta.
Sää tulee jatkumaan helteisenä päivisin viilentyen yön ajaksi. Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, mutta ToI:n säätieteilijä ennustaa lämpötilan viilenevän huomiseksi ja pilvisyyden lisääntyvän ainakin keskiviikkoon saakka.
Kinneretin vedenkorkeus laskee sentin päivässä. Veden vähentymisen johdosta järven keskelle ilmaantui saari.

03.Englannin työväenpuoluetta repivät ristiriidat ovat vain pahentuneet entisestään, ja puolueen aktivistit ovat julkisesti tunnustaneet, etteivät he katso puolueensa puheenjohtajan Jeremy Corbyn soveltuvan maansa pääministeriksi, ja siksi tukevat oikeistolaista pääministeriä Theresa Mayta. Parin kuukauden ajan puolueen sisällä ja ulkopuolella on keskusteltu Corbyn anti-semiittisistä lausunnoista, eikä hän ole suostunut korjaamaan tilannetta sanoutumalla niistä irti puolueen jäsenten pyynnöistä huolimatta

Viimeisin tilanne syntyi Jeremy Corbyn ilmoitettua, ettei hän hyväksy Israelin työväenpuolueen puheenjohtajan Isaac Herzogin kutsua vierailla Jad VaShem holokaust-museossa Jerusalemissa. Sen sijaan hän ilmoitti lähettävänsä joko puolueensa varapuheenjohtajan Tom Watsonin tai pääsihteerin Iain McNicolin.
Puolueen Israel-ystävien puheenjohtaja, Labour-kansanedustaja Joan Ryan sanoi olevansa syvästi pettynyt Corbyn päätökseen kieltäytyä kutsusta. Rayan totesi, että "huomioiden Corbyn tuen kahden valtion periaatteelle, Hamasin ja Hizbullahin kutsumisen ystäviksi ja hänen anti-semiittiset lausuntonsa suostuminen Herzogin kutsuun olisi ollut ensiarvoisen tärkeä".

TOINEN Labour-puolueen kansanedustaja Wes Streeting oli yhtä tuomitseva. "Ei ole millään tavoin yllättävää, että puheenjohtaja Jeremy Corbya ei pidetä soveliaana maansa pääministeriksi, koska hän ei osaa hoitaa edes tämän kaltaisia diplomaattisia kysymyksiä".
Corby ei aluksi edes vastannut Herzogin huhtikuussa tehtyyn kutsuun, mutta sen jälkeen on useaan kertaan toistanut suosittelevansa varapuheenjohtajan tai pääsihteerin edustavan häntä vierailun aikana.
Herzog esitti kutsunsa huhtikuussa pian sen jälkeen, kun Lontoon entinen pormestari Ken Livingstone väitti omiin lähteisiinsä perustuen, että Adolf Hitler tuki sionisteja. jotka esittivät juutalaisten muuttamista Syyria Palestiinaan, maan ollessa vielä Turkin ottomaani-hallituksen valvonnassa. Herzog esitti kritiikkiä myös toista Labour- kansanedustajaa Naz Shahia vastaan, joka 2014 esitti FB:n sivullaan Israelin valtion romuttamista. Hänet ja Livingstone esitetään erotettaviksi puolueesta tusinan verran muun jäsenen kanssa.
Jeremy Corbin valittiin 15.09.2015 Englannin Labour-puolueen puheenjohtajaksi ruohonjuuritason jäsenten äänin monien kansanedustajien vastuksesta välittämättä. Corbyn asettama antisemitismin esiintymistä puolueessa totesi puheenjohtajansa Shami Shakrabartin sanoin Labour puolueen olevan suurimmilta osin vapaa syytöksistä anti-semitismistä. Lausunto herätti voimakkaita vastalauseita juutalaisjärjestöjen taholta.  http://www.timesofisrael.com/uk-labours-corbyn-turns-down-herzog-invite-to-yad-vashem/, http://www.timesofisrael.com/british-lawmaker-who-shared-anti-semitic-posts-under-investigation/, http://www.timesofisrael.com/labour-incidents-show-anti-semitism-problems-unresolved-israeli-diplomat-says/, http://www.timesofisrael.com/londons-muslim-mayor-hit-with-anti-semitic-abuse-for-opposing-corbyn/,

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Australiassa 22-vuotias mies Ihsas Khan haavoitti puukollaan 59-vuotiasta miestä Sydneyn lounais-osassa sijaitsevassa Minton lähiössä lauantaina. Vain pari päivää aiemmin teini-ikäinen poika uhkasi IS-tapaisilla hyökkäyksillä tärkeisiin kohteisiin. Sydneyn poliisi sanoo maan joutuneen uudenlaisen ilmiön eteen. Puukottajalta löydettiin IS:n materiaalia ja suurikokoinen puukko. Hänen uhrinsa haavoittui pahoin käsiin ja yläruumiiseen ja on hengenvaarallisessa kunnossa sairaalassa. http://www.timesofisrael.com/man-charged-with-australia-stabbing-inspired-by-is/
·       Eshel-vankilan vartijat lähellä Beersheban kaupunkia takavarikoivat kännyköitä ja niiden osia, jotka oli tarkoitettu vankilassa oleville Hamasin jäsenille. Ne oli luultavasti heitetty vankilaa ympäröivän verkko-aidan yli yön aikana. Vartijoitten epäilykset heräsivät havaittuaan yhden vangeista lähestyvän kiellettyä aluetta verkkoaidan varrella.  http://www.timesofisrael.com/prison-officials-intercept-cellphones-meant-for-hamas-inmates/
·       Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi puheessaan, että puolet Trumpin kannattajista ovat korillinen valitettavia tapauksia, sanoen olevansa suuresti ylimalkainen. Hän joutui myöhemmin pyytelemään anteeksi havaittuaan, että lausunto vaurioitti hänen muutenkin hupenevaa kansansuosiotaan, mutta sanoi anteeksi pyynnön koskevan vain sanaa puolet, sillä Trumpin kampanja on hänen mielestään valitettava. Trump ei Hillaryn mielestä sovi USA:n presidentiksi. Gallupien mukaan Trump on ohittanut Hillaryn kannatuslukemat, mikä osoittaa tuulen kääntymistä. http://www.timesofisrael.com/clinton-regrets-disparaging-comments-about-trump-backers/
·       USA ja Venäjä pääsivät eilen sopimukseen aselevosta Syyrian taisteluissa, mutta vain pari tuntia sen jälkeen tehty ilmaisku surmasi ainakin 25 ihmistä. Ilmaiskuja ovat tehneet pääosin sekä Syyrian armeijan että Venäjän koneet. Myös USA:n koneet tekevät ilmaiskuja, mutta eri kohteisiin. Syyriaa on syytetty klorinikaasun käyttämisestä pommeissaan. http://www.timesofisrael.com/for-us-and-russia-war-in-syria-is-mainly-in-the-air/
·       Israelilainen perhe, joka jalkapatikoi Kuolleenmeren länsipuolella sijaitsevilla rinteillä, selvisi hädin tuskin hengissä maanvyörymästä, joka tukki turistien suosiman luolan. Viranomaiset eristivät luolan läheisen alueen kokonaan onnettomuuksien estämiseksi. Dimonasta ja Beershebasta paikalle hälytetyt pelastuspartiot totesivat tyydytyksellä, ettei ketään ollut jäänyt maanvyörymän sulkemaan luolaan. Alueen palopäällikkö ei pystynyt kertomaan, miten laaja luolan sisustalle aiheutunut vaurio oli, mutta tutkimukset jatkuvat. Sodoman ympäristössä on useita suolan muodostamia luolia. http://www.timesofisrael.com/landslide-collapses-popular-lots-wife-cave/
·       Rion paraolympialaisten viranomaiset odottavat järkevää selitystä ennen lopullista päätöstä, miksi Algerian joukkue päätti jäädä pois kahdesta karsintakilpailusta. Algerian joukkue voidaan lähettää kotimatkalle, jos havaitaan, että kilpailun ohittamisen syy oli poliitti9nen mielenosoitus.  Perjantaina Algeria boikotoi USA:n vastaista ja lauantaina Israelin vastaista matsia. http://www.timesofisrael.com/algeria-faces-expulsion-from-paralympics-over-suspected-israel-snub/
·       Syyrian puolelta ammuttu kranaatti räjähti lauantaina Israelin alueelle, mihin IAF vastasi iskemällä Syyrian armeijan tukikohtaan, Toinen ammus räjähti Israelin puolella iltapäivällä. Tämä osoittanee taistelujen kiihtyneen rajan pohjois-puolella Syyrian puoleisen Golanin alueella. Hizbullah valmistelee joukkojensa siirtämistä Quneitran alueelle lähelle Israelin rajaa. http://www.timesofisrael.com/second-mortar-of-the-day-hits-golan-heights/ IAF iskee Syyrian armeijan kohteisiin riippumatta siitä, kuka ammukset laukoi Israelin puolelle, mitä voi kyseen-alaistaa, koska se hyödyttää kapinallisia, joista yksikään ryhmittymä ei hyväksy Israelia. http://www.timesofisrael.com/projectile-strikes-golan-thought-to-be-errant-rocket-from-syria/,
·       IDf valmistautuu Siinain provinssiin (Wilayat Sinai) pesiytyneitten IS:n joukkojen iskuihin Israelin alueelle puolen vuoden aikana, kuten korkea IDF:n upseeri kertoi Daily Telegram-lehdelle. Nimeämätön upseeri kertoi, että IS:n joukot käyttävät Egyptin armeijalta riistämiään aseita ja sotavälineitä. Niiden joukossa on venäläis- Ja USA-mallisia kornet-pst-ohjuksia. Upseeri ei osannut kertoa aikamääriä, mutta totesi iskun voivan sattua koska tahansa. http://www.timesofisrael.com/israel-bracing-for-attack-by-is-in-sinai-in-next-6-months/
·       Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Danon lähetti kärkevän kriittisen viestin YK:n pääsihteerille syyttäen YK:ta 6.5 miljoonan USD lahjoittamisesta Israelia vastaan taisteleville ryhmille, vaikka paljon kiireellisempiä kohteita apua tarvitseville ihmisille olisi loputtomiin. Hän kritisoi YK:n yleisen informaation osaston järjestämää 3-päiväistä seminaaria Pretoriassa Etelä Afrikassa, johon oli kutsuttu poliitikkoja, akateemikkoja ja muita asiantuntijoita uuden tien löytämiseksi Israelin ja PA:n arabien välisessä konfliktissa. Danon muistutti pääsihteeri Ban  ki-Moonia, YK:n objektiivisesta roolista, mutta konferenssiin ei ollut kutsuttu Israelin edustajaa. PA:n arabeja edustivat PA/PLO:n YK:n sekä EU:n edustajat. Lisäksi luennoitsijoiksi oli valittu Israeliin vihamielisesti suhtautuvia ja BDS:n kannattajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217603
·       Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere kertoi Bild lehden haastattelussa, että ministeriö seuraa tarkoin 520 potentiaalisen terroristin ja lisäksi 360 muun maahan muuttaneen elämää, joiden tiedetään olleen suhteissa terroristien kanssa tai osallistuneen terrorismiin liittyviin toimiin. Ministeriö on jatkuvassa hälytysvalmiudessa heinäkuussa tapahtuneen kahden terrori-Iskun -,  jälkeen, joissa murhattiin 21 siviili-ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217606,
·       Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi julkaisemassaan videossa, että on järkyttävää farisealaisuutta tapa, millä maailman media ja johtajat suhtautuvat PA:n johdon toistuviin vaatimuksiin "judenfrei", juutalaisista vapaan valtion perustamisesta. USA:n hallituksen islam-myönteinen ulkoministeriö tarttui hanakasti Netanyahun lausuntoon pitäen sitä sopimattomana. Kuten on tunnettua, ulkoministeriössä toimii useita Muslimiveljeskunnan jäseniä, jotka eivät varmasti suhtaudu myönteisesti Israeliin ja juutalaisiin. Israelin kansalaisista n. 20 % on arabimuslimeja täysin kansalaisokeuksin ilman asevelvollisuutta. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahus-ethnic-cleansing-video-sparks-US-criticism-467356
·       Rajapoliisi löysi yhdessä IDF:n ja Shabakin kanssa tekemässä ratsiassa pommitehtaan Nur Al-Shams pakolaisleirissä Tulkarmista itään Samariassa, poliisin tiedottaja kertoi sunnuntaina. Tehdas oli saanut valmiiksi 2 kotitekoista ampuma-asetta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/weapons-bomb-making-equipment-found-in-refugee-camp/2016/09/11/
·       Poliisi takavarikoi arabiylästä löytämiään IDF:n käyttämiä valoraketteja sekä yli 30 eri kaliberin ammusta. On selviä näyttöjä, että PA:n ja Gazan arabit valmistautuvat aseelliseen yhteenottoon Israelin kanssa. Toinen syy voi olla, että aseellisia yhteenottoja voi tapahtua Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä, mitä ovat kuumentaneet Hamasin jäsenten ja kannattajien pidätykset sekä paikallisvaalien siirtäminen. PA:n oikeus aikoo käsitellä vaaliasiaa uudelleen perjantaina asettaakseen uuden päivämäärän. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-flare-gun-bullets-seized-in-israeli-arab-village/2016/09/11/,