Friday, January 29, 2010

PERJANTAI 29.01.10
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbasin asettama PA:n yleisen tiedustelupalvelun (GIS) sisällä toimivan korruption vastaisen osaston johtaja Fahmi Shabaneh antoi torstaina julkisuuteen tietoja, jotka voivat järkyttää pahan kerran PA:n sisäisiä rakenteita ja voivat jopa aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa Abbasille. Hän antoi Jerusalem Postille perinpohjaisen haastattelun, jonka pohjalta Khaled Abu Toameh laati artikkelinsa. Esittelen siitä pääkohtia.
SHABANEH varoittaa, että se mitä tapahtui Gazassa 2007 voi tapahtua myös Länsirannalla.
”Ilman IDF:n läsnäoloa Länsirannalla Hamas olisi voinut tehdä kuten se teki Gazassa”, hän vakuutti. ”On vaikea löytää Länsirannalta ihmisiä, jotka tukevat Palestiinan Auktoriteettia. Ihmiset ovat kyllästyneet PA:n taloudelliseen korruptioon ja virheelliseen hallintoon.”
Hän selitti, että monet ihmiset Länsirannalla ovat kadottaneet toivonsa uudistuksista PA:n sisällä. ”PA on hyvin korruptoitunut ja se vaatii täydellistä siivousta.”
SHABANEH paljasti useita korruptiotapauksia haastattelun aikana ja totesi, että virkailijat varastivat suuren osan 3.2 miljoonasta USD, jonka USA antoi Fatahille ennen PA:n 2006 vaaleja nostaakseen Fatahin voiton mahdollisuuksia. (JP)

2. SHABANEH toimi asianajajana Jerusalemin itäosassa ennen antautuakseen GIS:n palvelukseen lainopillisena neuvonantajana Oslon sopimusten allekirjoituksen jälkeen 1993.
Paljastettuaan erään Abbasin läheisimmän avustajan seksiskandaalin Jerusalemin itäosassa Abbas irrotti hänet korruption vastaisesta toiminnasta ja siirsi hänet GIS:n sisäisen turvallisuusosaston johtoon ja ylensi hänet myöhemmin GIS:n Hebronin alueen komentajaksi. Pian tämän jälkeen Israelin poliisi pidätti hänet syyttäen häntä Itä Jerusalemin asukkaitten värväämisestä GIS:n palvelukseen, israelilaisten vakoilusta, yhteistyössä Israelin kanssa toimivien ja maakauppoja israelilaisten kanssa tekemien arabien jahtaamisesta sekä Abbasin avustajan uhkailemisesta ja mustamaalaamisesta.

SHABANEH vapautettiin äskettäin kotiarestiin, ja useimmat syytteet häntä vastaan hylättiin, mutta hänellä ei ole lupaa mennä Länsirannalle. Vain syytös toimimisesta GIS:n palveluksessa (PA:n ”sotilaallisessa organisaatiossa”) säilyi, mitä Shabaneh pitää naurettavana, koska ”1200 Itä Jerusalemin asukasta toimii turvallisuuspalvelun eri osastoilla”. Hän on varma, että hänet pidätettiin jonkun Abbasin virastossa toimivan PA:n korkean viranomaisen vaatimuksesta, minkä tarkoituksena oli kurittaa häntä hänen korruption paljastuksiensa vuoksi, joihin olivat syyllistyneet sekä PA:n korkeat viranomaiset että monet muut. Sitä paitsi hän vakuuttaa, että IDF ja Israelin poliisi oli kaiken aikaa tietoinen hänen työstään turvallisuusvirkailijana eikä koskaan ollut puuttunut hänen toimiinsa vaan toimivat jopa yhteistyössä hänen kanssaan. (JP)

3. SHABANEH näytti videoesityksen tilanteesta, jossa hän turvallisuuspalvelun virkailijoitten kanssa tunkeutui huoneeseen, jossa eräs Abbasin läheisimmistä neuvon-antajista makasi alastomana vuoteessa Itä Jerusalemissa asuvan arabinaisen kanssa, joka oli houkutellut hänet sinne. Neuvonantaja totesi tilanteessa: ”Mikä onni, että te siinä olette eikä IDF.” Shabaneh sanoo saaneensa ohjeet GIS:n entiseltä johtajalta kenraali Tawfik Tirawilta, joka kieltää antaneensa käskyn vakoilla Abbasin neuvonantajia. Sama neuvonantaja toteaa toisessa videossa, ettei Presidentti Abbasilla ole karismaa eikä pysty johtamaan kansaa. Hän myös kutsuu Abbasia petturiksi, ”dajjal”, jota termiä muslimit käyttävät anti-kristuksesta.

SHABANEH vakuuttaa, että ohjeet korruption kitkemiseksi pois PA:n johdosta tulivat Abbasilta, joka suostuessaan jatkamaan PA:n johdossa lupasi taistella korruptiota vastaan, mutta ei ole tehnyt juuri mitään lupauksensa täyttämiseksi. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että ”Abbas on ympäröinyt itsensä korruptoituneilla virkamiehillä, varkailla, jotka olivat syyllistyneet julkisten varojen kähmimiseen ja joista tuli taloudellisen korruption ikoneja”.
SHABANEH sanoo avustajineen paljastaneensa lukuisia korruptiotapauksia, joista hän esitti esimerkkejä haastattelun aikana. Haastattelun englanninkielinen artikkeli on osoitteessa: http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=167194

4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tapasi Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin tämän lomanviettokeskuksessa Sochissa Mustanmeren rannalla tiistaina.
Abbas määritteli vierailun yhteydessä oman kantansa tulevan Palestiinan valtion luonteesta ja rajoista mutta varsinkin sen pääkaupungista, josta tihkuneitten tietojen perusteella Herb Keinon laati artikkelinsa JP:n henkilökunnan kanssa.

ABBAS kertoi Venäjän TV:n arabiankielisessä haastattelussa, että PA vaatii Itä Jerusalemia tulevan valtionsa pääkaupungiksi; sille ei kelpaa Abu Dis, arabien asuttama lähiö Jerusalemin itäpuolella ennen Maale Adumimia. Hän selvitteli ajatuksiaan, että on tärkeää määritellä tarkoin, mikä puoli Israelin pääkaupunkia kuuluu palestiinalaisille ja mikä jää Israelin hallintoon. Tämä on jyrkässä ristiriidassa Netanyahun kannan kanssa, jonka mukaan Jerusalem on jakamaton ja yhtenäinen Israelin pääkaupunki. Abbas vaatii myös, että sekä pääkaupungin vanhakaupunki että Temppelivuori ja sen itäpuolella olevat maa-alueet tulee kuulua Palestiinan valtioon. Miten tämäkin suhteutetaan juutalaisten toiveitten ja vaatimusten kanssa, on tällä hetkellä vallitsevan tilanteen valossa mahdoton kysymys.

ABBAS selitti Israelin vaatimuksia tunnustaa se juutalaisena valtiona, että tämä vaatimus esiintyy vain YK:n laatimassa 1947 Palestiinan jakosuunnitelmassa ilmeisesti vihjaten, että saadakseen tällaisen tunnustuksen Israelin tulee suostua sen toteuttamiseen. Arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät tämän suunnitelman, mutta juutalaiset hyväksyivät sen. Hän selitti myös, että PA:n vaatimuksena on aloittaa rauhankeskustelut 1949 aselepolinjaan perustuen, joka oli voimassa ennen kesäkuun 4. päivänä 1967 alkanutta kuuden päivän sotaa, jossa IDF vapautti Jerusalemin itäiset osat, Juudean ja Samarian, Gazan sekä Golanin ylängön. Israel tarjosi Gazan kaistaa Egyptille rauhansopimuksen yhteydessä, mutta Egypti ei huolinut sitä.
Abbas selvitteli edelleen ajatuksiaan, että jos Israel ei suostu hyväksymään 1967 aselepo-linjoja eikä keskustelemaan pakolaiskysymyksestä, mistä sitten puhutaan? (JP)

5. VASEMMISTOLAISTEN ja anarkistien kiihottamien mielenosoitusten vastapainoksi Jerusalemin itäosan Sheikh Jarrah lähiössä, josta juutalaiset käyttävät nimeä Shimon Hatzadik lähiö, juutalaisten asutustoiminnan ulottamista tähän entiseen jemeniläisenä lähiönä tunnettuun kaupunginosaan ajavat ryhmät ovat kutsuneet vastamielenosoituksen perjantaiksi. Poliisi pidätti edellisten mielenosoitusten aikana 18 pahiten häiriötä aiheuttanutta, mutta oikeusistuin vapautti heidät ja lisäksi antoi heille luvan vastoin poliisin tahtoa osallistua tänään pidettäviin mielenosoituksiin lähiössä.
RYHMÄ, joka Facebookin mukaan kutsuu itseään nimellä ”Shimon Hatzadik asukkaitten tukijat”, ja jolla on 2000 jäsentä, sai alkunsa Shasin hengellisen johtajan Ovadoya Yosefin pojanpojan toimesta. Ryhmän kutsussa sanotaan mm.: ”Yhdessä me osoitamme, ettei meitä pelotella rukoilemasta tai asumasta missä tahansa osassa Jerusalemia, ja että juutalaisten asukkaitten ja rukoilijoitten jatkuva häirintä siellä (Shimon Hatazdik hautakammiolla Sheikh Jarrahassa) saa vain yhä sankemmat juutalaisjoukot tulemaan sinne. Yhdessä me näytämme maailmalle, että Jerusalem on Israelin ikuinen pääkaupunki.”
Myös tunnetut aktivistit Baruch Marzel ja Itamar Ben.Gvir ovat luultavasti paikalla. Heitä poliisi jahtaa kaikkialla, missä he osoittavat mieltään – vaikka ilman provokaatiota.

VASEMMISTOLAISET mielenosoittajat valittivat poliisin hajottaessa edellisiä mielenosoituksia väittäen niitä laittomiksi, koska niihin ei oltu haettu poliisin lupaa, että poliisi käytti liian kovia otteita. Oikeus kuitenkin katsoi mielenosoitukset sananvapauden ilmauksiksi eikä tuominnut poliisin pidättämää 18 henkilöä ja lisäksi vapautti poliiseja haavoittaneet ilman syytteitä.
Poliisi puolestaan vakuuttaa, että se tulee jatkaman lain ja järjestyksen valvomista alueella. Tämän päivän mielenosoitukset voivat saada entistä rajummat mittasuhteet. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n Haitin maanjäristyksen uhreja auttanut tiimi palasi Israeliin tuoden mukanaan yhden sydänvikaa sairastavan 5-vuotiaan tytön, joka hoidetaan Israelilaisessa sairaalassa. Tiimin toiminta on saanut kiitosta monelta taholta, jopa USA:n edustajana avustuksia johtava Bill Clinton antoi erityiskiitoksen sen työskentelylle, koska sillä oli tutkintavarusteet ja kirurgiaosasto, joita muilla ei ollut. Monet potilaat lähetettiin juuri siksi IDF:n tiimin hoitoon. Vain Israelin lehdistön hiljaisuutta ihmetellään: miksi se ei kertonut enemmän tiimin työskentelystä ja sen voittamasta ihailusta maailmalla? (JP)
- Poliisi pidätti lyhyen ajan kuluessa 32 rikollisjoukkueen epäiltyä yhden sisäpiiriin kuuluneen antautuessa ilmiantajaksi. Mies voi samalla kirjoittaa oman kuolemantuomionsa.
- Israelilainen yhtiö Nefatim. joka on erikoistunut ns. pisara-kasteluun ja sen kehittelyyn, avaa uuden tehtaan Turkissa. Tämä huomioidaan siksi, että maitten suhteet ovat olleet alaspäin liukuvalla pinnalla. Nefatim on maailman johtava yhtiö pisara- ja mikrokastelun alueella, sen liikevaihto vuonna 2008 oli 600 miljoonaa USD. Liikesuhteita on yli 110 maassa, sillä on 35 alatuottajaa ja 13 teollisuuslaitosta maailmassa, työntekijöitä on 2 300. (JP)
- Iran teloitti kaksi toisinajattelijaa ehkä pelotellakseen mielenosoittajia. (JP)
- Israelin agentteja syytetään Hamasin korkean johtajan Mahmoud Mabhouhin teloituksesta Dubaissa 20.01.10. Mabhouh (20) suunnitteli ja osallistui kahden IDF:n sotilaan sieppaamiseen ja murhaan Gazassa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1146169.html
- Netanyahu lupaa vapauttaa palestiinalaisvankeja suostutellessaan Abbasia neuvottelupöytään. Tämä on vastoin monia aiempia lausuntoja, ettei uusia myönnytyksiä anneta, koska ne eivät johda mihinkään. (haaretz)
- Malmön pormestari Ilmar Reepalu kutsui holokaust-päivän haastattelun yhteydessä siionismia antisemitismiksi. Juutalaiset nostivat kovan huudon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3841278,00.html

Thursday, January 28, 2010

TORSTAI 28.01.10
1. ”EMME tähdänneet rakettejamme Israelin siviilikohteisiin”, sanotaan Hamasin laatimassa dokumentissa YK:lle. Raportissa tähdennetään, että ”jos niitä osui siviilikohteisiin, se johtui siitä, ettei raketeissamme ole ohjauslaitteita”. Hamas ilmoittaa samalla, ettei se suorita muuta tutkimusta väitetyistä sotarikoksista IDF:n cast lead operaation aikana Gazassa joulukuussa 2008 jatkuen tammikuuhun 2009.
HAMASIN johto antoi raportin AP:n (Associated Press ) käyttöön ennen sen luovuttamista YK:n virkailijoille loppuviikon aikana.
Hamasin terroristit ampuivat operaation aikana kaikkiaan n. 800 rakettia Gazasta Israeliin. Satoja raketteja osui Sderotin kaupunkiin, jossa ei ole sotilaallisia tukikohtia. Kolme siviiliä kuoli, 800 haavoittui ja 80 vammautui lievästi raketeista.
Jotkut raketeista osuivat Beershevan kaupunkiin aiheuttaen tuhoa ja surmaten ainakin yhden asukkaan. Hamasin väite, ettei raketteja oltu ammuttu siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyliin Gazan rajan tuntumassa, on liian kaukaa haettu veruke, jolla ei myöskään näytä olevan tähtäyslaitteita, niin kauas se osuu maalistaan.
”Aseelliset joukkomme ovat toistuvasti vakuuttaneet, että ne toimivat humanitäärisen lain puitteissa julkistaen eri tiedotuslähteiden kautta, että ne halusivat osua sotilaskohteisiin ja pyrkien välttämään osumista siviileihin,” Hamasin julkistama raportti vakuuttaa lisäten, että mahdolliset uhrit ovat seurausta epätarkasta tulituksesta.
YK vaati operaatio cast lead osapuolia luovuttamaan riippumattomien tutkijoitten suorittamat raportit toimistaan operaation aikana helmikuun 5. päivään 2010 mennessä. (JP, haaretz)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129502

2. ”AMALEK LÄHESTYY uudelleen”, sanoi pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan Auschwitzissä Puolassa järjestetyssä holokaustin muistotilaisuudessa. ”Taas kerran se uhkaa tuhota juutalaiset. Koskaan emme enää anna pahan käden runnella kansamme elämää”, Netanyahu jatkoi, jolla hänen uskotaan viitanneen Iranin taholta tulleeseen uhkaan mainitsematta sitä nimeltä.
PÄÄMINISTERI sanoi, ettei Israel anna siihen tilaisuutta, vaan pysyy aina varuillaan. ”Muistakaa, mitä Amalek teki meille,” hän varoitti viitaten muinaisen Persian hovissa toimivaan korkeaan virkamieheen, joka punoi katalan suunnitelman juutalaisten eliminoimiseksi koko laajassa imperiumissa, tullakseen vain itse tuhotuksi. (Esterin kirja) ”Tulin tänne Jerusalemista kertoakseni teille: Emme unohda koskaan. Emme anna holokaustin kieltäjien tai niiden, jotka häpäisevät (juutalaisia) hautoja ja merkkejä, hävittää tai sumentaa muistiamme.”

3. HYISESSÄ 10 pakkasasteen ilmassa seremoniapaikalle oli kokoontunut 150 holokaustista selvinnyttä ja kansainvälistä johtajaa eri puolilta maailmaa kunnioittaakseen muistotilaisuutta, jonka YK vuonna 2005virallisesti määräsi vietettäväksi. Monet Auschwitzin ja Birkenaun kuoleman-leireistä hengissä säilyneet olivat pukeutuneet vankien käyttämiin raidallisiin asuihin tai pitivät raidallisia kaulaliinoja samaistuakseen leirien asukkaihin.
Netanyahu jatkoi: ”Me istumme täällä lämpimässä teltassa, mutta me muistamme niitä, jotka paleltuivat kuoliaiksi, ja jos kylmä ei heitä surmannut, heidät kaasutettiin ja poltettiin,” hän totesi jatkaen: ”Kaikkien maailman kansojen tulee oppia, kuten me opimme menetettyämme kolmanneksen kansastamme veren tahrimassa Euroopassa. Me opimme, että ainoa vakuutus kansamme suojelemiseksi on Israelin valtio ja sen Puolustusvoimat. Lupaan teille juutalaisen kansan johtajana, ettemme enää koskaan anna pahan käden repiä kansamme ja valtiomme elämää.”
TILAISUUDESSA puhuneitten sanomaa väritti Iranin johtajien äskettäiset lausunnot, joissa edelleen luvataan juutalaisen valtion tuhoa. Juutalaisen maailmankongressin johtaja Ronald Lauder sanoi mm.: ”Sen takana, mitä tapahtuu tänään Iranissa, on mies, joka kieltää holokaustin. Se mies puhuu Israelin tuhoamisesta. Mies, jolla on pahat aikeet juutalaisia kohtaan. Hitler puhui samoilla sanoilla, mutta ihmiset eivät ottaneet hänen puheitaan todesta. Meidän tulee suhtautua vakavasti häneen (Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadiin). Rukoilen mielessäni, että EU ja vapaa maailma jatkaa taisteluaan tätä tyrannia vastaan.”

4. MAAILMAN juutalaisen kongressin johtaja Moshe Kantor, joka on kansainvälisen holokaust muistopäivän ensimmäinen esittäjä, varoitti myöntyväisyyspolitiikasta Iranin suhteen. ”Myönnytys kokonaisuudessaan ilmenee taloudellisessa yhteistyössä Iranin hallituksen kanssa. Kuusituhatta eurooppalaista yhtiötä toimii yhteistyössä Iranin kanssa joka päivä,” hän kertoi Jerusalem Postille. ”Keskeinen vaara uhkaa Iranista, jonka suunnitelmana on pelotella Israelia Hizbullahin välityksellä. Kantor, joka saavutti tohtorinarvonsa kehittämällä avaruusaluksen automaattisen ohjausjärjestelmän, varoitti, että Iran voi luovuttaa ydinaseen Hizbullahin terrorijärjestölle.
PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti puheessaan, että turvallisuuskysymykset ovat hänen hallituksensa keskeisenä huolena. Samalla hän pyrki poistamaan väitteet, että juutalaisten asukkaitten enemmistö Israelissa koostuu Euroopasta muuttaneista. ”Olen itse Israel Chai (Israel elää), olemme palanneet kotimaahamme, esi-isiemme maahan, pääkaupunkiimme Jerusalemiin. Me olemme kokoontuneet yhteen kaikista maailman kolkista; holokaustista selvinneistä, Arabian juutalaisista, entisen NL:n juutalaisista, Etiopian juutalaisista”.

5. NETANYAHU sitoi puheessaan yhteen menneisyyden ja tulevaisuuden, ”Auschwitzin huudon, kansan, joka tukahdutettiin kuoliaaksi, poltettiin ja murhattiin.” Hän siirtyi puheessaan välillä englantiin ”toivottaen arvokkuutta, totuutta ja toivoa koko ihmiskunnalle”, lisäten siihen ”hepreaksi, kielellä, jonka natsit yrittivät tuhota: Me painamme päämme holokaust-uhrien muistolle ja nostamme päämme nähdessämme lippumme liehuvan varustettuna kahdella sinisellä raidalla ja Davidin tähdellä sen keskustassa. Me emme ole menettäneet toivoamme.”
AUSCHWITZ oli suurin Saksan natsien tuhoamisleireistä, jonka laboratorioissa, kaasu-kammioissa ja polttouuneissa tuhottiin 1.5 miljoonaa uhria, valtaosin juutalaisia. Venäläinen sotilas, yksi Punaisen Armeijan leirin vapauttajista, kertoo JP:lle olleensa shokissa tajuttuaan tuhoamisen laajuuden mentyään sisään leiriin. Hän kertoi sotilailla olleen vaikeuksia ymmärtää leirin asukkaitten kieliä, sillä heitä oli niin monista kansoista.(JP)

6. HAWARDIN yliopiston lainopin professori Alan Dershowitz julkisti 49-sivun tutkimuksensa tuomari Goldstonen raportista koskien cast lead operaatiota. Hän selittää raportissaan, että Goldstone käyttää kahta kriteeriä käsitellessään väitteitä sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan: Yksi kriteeri koskien IDF:n toimia, toinen koskien Hamasin toimia. Lisäksi raportin kirjoittajat perustavat päätelmänsä yksipuolisiin todistuksiin ja vääristeltyihin analyyseihin.
DERSHOWITZ toteaa tutkimuksessaan, että huolellisesti luettuna läpi raportti on pahempi kuin mitä sen arvostelijat uskovatkaan. ”Se syyttää Israelia enemmän ja on paljon vähemmän tasapuolinen Hamasia koskevilta osiltaan; paljon vähemmän rehellinen todisteiden arvioinnissaan; paljon vähemmän vastuullinen vetäessään johtopäätöksiä; paljon enemmän Israelia tuomitseva kuin palestiinalaisia todistajia; ja paljon enemmän halukas tekemään vastakohtaisia havaintoja Israelin toimien tarkoituksellisuudesta kuin vastaavista palestiinalaisten toimista ja todistuksista,” hän selittää tutkimuksessaan, joka on terminologialtaan hyvin tekninen ja sellaisenaan vaikeaselkoinen maallikon arvioitavaksi.
DERSHOWITZIN tutkimuksen ydin on kuitenkin osoittaa, että Goldstonen raportti on suuresti yksipuolinen ja tarkoituksellisesti Israelia syyttävä, eli se edustaa oikeuden polkemista.
Hän sanoo lisäksi, että jokaisella Goldstonen raportin neljällä kirjoittajalla oli oma poliittinen ohjelmansa, mukaan lukien YK:n henkilökunnalla, joka kirjasi heidän havaintonsa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=167057

7. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Barak kertoi Egyptin presidentti Hosni Mubarakille keskustelujensa aikana eilen Sharm El-Sheikhissä, että Israel on valmis aloittamaan keskustelut PA:n kanssa alhaisella ministeritasolla. (JP)
- Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi Maailman talousjärjestön paneelissa, että Israelin miehitys ja palestiinalaisten vastarinta (terrorismi) ovat kestämättömiä todeten, että ”yhden valtion periaate on optio, koska kaksi valtiota ei näytä toteutuvan lähitulevaisuudessa”. Hän sanoi, että ”poliittisten temppujen aika on ohi, nyt on totuuden hetki”. Hän ilmentää kärsimättömyyttä, joka leimaa yhä enemmän kaikkia rauhankeskusteluihin ja ratkaisun löytämisen ongelmiin sekaantuneitten mieliä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3840807,00.html
- USA:n Valkoinen Talo kehottaa Israelia helpottamaan liikennettä Israelin ja Gazan välillä. Tavaratoimitukset ovat sujuneet häiriöttä, mutta henkilö-liikennettä Israel rajoittaa eri syistä turvallisuuden vuoksi. (JP)
- IAF haluaa yhä pienempien mikrosatelliittien valmistamista. Sellaiset voitaisiin ampua raketilla esim. F-15 koneesta korkealle maata kiertävälle radalle, josta ne ballististen ohjusten tavoin laskeutuvat alemmas toimintakorkeudelle. Israelilla on jo Blue Sparrow ohjus, jolla suoritetaan ohjustorjuntakokeita. Mikrosatelliitit olisivat huomattavasti isoja liikkuvampia ja halvempia, mutta nykyiset satelliitit Ofek-5, Ofek-7 ja Tecstar tulevat jatkamaan tiedustelu-tehtäviään. Elbit-systems esitteli konferenssissa uuden Jupiter avaruus-kameran Opsat 3000, jolla on äärimmäisen tarkka resoluutiokyky. Se ammuttanee avaruuteen vuosikymmenen lopulla. IAI, Rafael ja Elbit esittelivät uusia suunnitelmiaan Ilan Ramon kansainvälisessä avaruuskeskuksessa järjestetyssä konferenssissa, johon osallistui NASA:n johtaja Charles Bolden.
- http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=167061
- Eri maitten sotilas-attasheat ovat Israelissa opiskelemassa juutalaisten vastarintatoimintaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=167054
- Jerusalemin maistraatinoikeus vapautti poliisin pidättämän Yitzharin rabbin Yitzhak Shapiran todeten todisteet hänen syyllisyydestään läheisen arabikylän moskeijan tuhopolttoon riittämättömiksi. (JP)
- Korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinischiä kengällä kasvoihin heittänyt Pinchas Cohen, 52, edustaa kansalaista, joka kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti ja ilmaisi toivottomuuttaan täten järjestelmää vastaan.(JP)

Wednesday, January 27, 2010

KESKIVIIKKO 27.01.10
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin tänään Sharm el-Sheikhin lomanviettokeskuksessa, jossa useat Israelin ja Egyptin johtajien tapaamiset on järjestetty.
BARAKIN keskusteluohjelmassa Mubarakin kanssa on päällimmäisenä Israelin ja PA:n väliset rauhanneuvottelut, jotka ovat ajautuneet sivupyörteeseen ilman toivon kipinääkään, että ne piankin ajautuisivat takaisin valtaväylälle.
EDELLISEN lisäksi keskusteluaiheina lienevät Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelut Hamasin kanssa sekä Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelujen nykytilanne. Molemmat keskustelut, joita käydään Kairossa Egyptin toimiessa isäntänä, ovat kuolleessa tilassa.
BARAKIN ja Mubarakin ohella Sharm el-Sheikhin keskusteluissa on mukana Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman. He tullevat esittämään yhteisen julkilausuman, jossa he vaativat, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas suostuisi lopultakin jatkamaan rauhankeskusteluja Israelin kanssa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1145462.html

2. EGYPTIN kärsivällisyys Abbasin suhteen alkaa olla ratkeamispisteessä. Myös Abbas on huomannut tämän, sillä hän etsii tukea sekä Jordaniasta että Saudi Arabiasta tuntiessaan Egyptin tuen vähenemisen. Lontoossa toimiva Al-Quds al-Arabi kertoi, että egyptiläinen delegaatio oli pari viikkoa sitten esittänyt vaatimuksen Washingtonissa, että USA:n tulee painostaa Abbasia luopumaan vastustavasta asenteestaan. Egypti ensin kielsi tämän, mutta myönsi myöhemmin uutisen todenperäisyyden.
EGYPTIN kärsimättömyyteen vaikuttaa eniten pelko, että al-Qaida rakentaa alueellista tukikohtansa Gazaan, josta sillä on suuremmat mahdollisuudet ulottaa toimintansa Egyptiin Siinain kautta. Tämän estämiseksi Egypti rakentaa ”teräsmuuriaan” Gazan ja Siinain rajalle, ei pelkästään aseitten ja muitten tarvikkeitten salakuljettamisen estämiseksi Siinailta Gazaan. Israelissa elätellään kuvitelmaa, että koska Israelilla on rauhansopimus Egyptin kanssa, sillä siten ole mitään pelättävää siltä taholta. Tämä on virallinen näkemys asioista, mutta todellisuudessa Egyptissä elää syvä vihamielisyys Israelia ja juutalaisia kohtaan.
TUNNETUT ja vaikutusvaltaiset lainlaatijat ja uskonnolliset vaikuttajat esittävät toistuvia vaatimuksia rauhansopimuksen mitätöimiseksi, ja Israelin vastaiset mielenosoitukset leimahtavat pienestäkin aiheesta Egyptissä. Usein niiden aiheuttajana on Gazan tilanne, jota Egyptissä seurataan kiinteästi, vaikka he eivät muuten pidäkään gazalaisista. Rauha Israelin ja Egyptin välillä on kylmä ellei hyytävä, joka vain odottaa sopivaa tilaisuutta jäädyttääkseen suhteet kokonaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=123273

3. EGYPTIN vihamielisyys Hamasia kohtaan on antanut aiheen antaa sen ulkopoliittisen toimiston johtajalle Khaled Meshaalille Damaskoksessa porttikiellon Egyptiin. Suhteita huononsi oleellisesti muutaman viikon sisällä sattuneet mielenosoitukset Gazassa Egyptin rakentamaa ”teräsmuuria” vastaan. Hamasin pelkona on, että koska maan alle kaivettujen tunnelien kautta tapahtunut salakuljetus Siinailta loppuu tai ainakin tulee entistä vaikeammaksi sen johdosta, Gazan ympärille asetettu saartorengas kiristyy entisestään. Tunnelien kautta on tuotu Gazan kaistalle paitsi aseita ja räjähteitä, myös elintarvikkeita ja muita välttämättömyystavaroita, mutta myös henkilöitä on niiden kautta siirretty rajan ali. Nyt tämä liikenne on vaarassa, ja tämä on aiheuttanut Hamasin johtajien sovittelevat lausunnot viime päivinä. He etsivät kuumeisesti uusia teitä saarron ohittamiseksi.
HAMASIA EDUSTAVA PLC:n, Lakiasäätävän Neuvoston, puhemies Azzam Dwaik tunnusti äskettäin, että Iran tukee Hamasin taloudellisesti, mutta hän jätti sanomatta, että Iranin sotilaalliset agentit kouluttavat ja aseistavat sen joukkoja Gazassa. Myös tämä toiminta vaikeutuu Egyptin muurin johdosta. Salakuljettajat kaivavat suurimmat tunnelit nytkin kymmeniä metrejä maan alle, mutta Egyptin muurin viereen asentamat vesijohdot vaarantavat niitäkin, sillä niistä voidaan pumpata vettä aidan varrelle, mikä romahduttaa kostuneen maan tunnelien yläpuolella. http://www.debka.com/article/8552/

4. KUUMA KYSYMYS Israelissa on, miten suhtautua Hamasin hallintoon Gazassa. PA:n johto on kykenemätön tekemään asialle mitään, sillä poliittisesti Hamas on vahvoilla Gazassa eikä PA:lla ole sotilaallisia edellytyksiä Hamasin hallinnon lopettamiseksi siellä; hyvä kun pystyvät säilyttämään hallintonsa Länsirannalla. Eri kommenttien mukaan on mahdollista, että IDF joutuu lopulta tekemään uuden operaation Gazassa, vaikka edellisen jälkipyykki on vielä pahasti kesken eikä läheskään valmis sen asettamiseksi pyykkinarulle kuivumaan. Ilman selkeää ratkaisua Gazan tilanteelle rauhankeskustelut PA:n kanssa ovat merkityksettömät, koska Gazan terrorijärjestöt voivat sabotoida ne yhdellä hyvin suunnatulla raketti-iskulla.
JP:n artikkelin mukaan, jonka laati Kh A Toameh, Abbas ei tunne mitään syytä, miksi sen pitäisi alistua USA:n painostuksen alla aloittamaan keskustelut Israelin kanssa. Syyksi asetetaan setlementtien rakentaminen, mutta Hamasin ohella syy lienee kovin henkilö-kohtainen. Abbas ei voi sietää Netanyahua, jonka isällistä käytöstä hän kammoaa.

FATAHIN keskuskomitean jäsen Nabil Sha´ath, PA:n entinen ulkoministeri, jolla oli merkittävä osa Oslon sopimusten laatimisessa, sanoo näin: ”Israelin uhkaukset hyökätä Gazaan ja Amerikan painostus PA:n johdon taivuttamiseksi olla hukkaamatta taas yhtä tilaisuutta eivät pakota meitä jatkamaan rauhankeskusteluja niin kauan kuin rakentaminen jatkuu Länsirannalla ja miehitetyssä Jerusalemissa. Uskomme paluun keskusteluihin muodostavan vain verukkeen Israelin setlementeille”, hän uhosi. ”He varoittavat meitä jatkuvasti toisen tilaisuuden menettämisellä.” Hän myös paljasti, että USA estää veto-oikeudellaan Palestiinan valtion itsenäisyysjulistuksen YK :n turvallisuusneuvostossa, jo sellainen tehdään. Sha´ath syytti Israelia, että se karkottaa maasta ulkomaisia aktivisteja, jotka tukevat palestiinalaisten oikeuksia. Hän syytti presidentti Shimon Peresiä uhkausten esittämisestä PA:lle, joita kukaan ei kuitenkaan ota todesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=166950

5. EU:N 27 JÄSENMAATA eivät poliittisen analyytikon Rosa Balfourin mukaan ole laatimassa yhteistä ja kestävää tapaa suhtautua Israelin siviili- ja sotilashenkilöitä vastaan tehtyihin rikosilmoituksiin, joiden nojalla heidät voidaan pidättää heidän tullessaan johonkin EU-maahan. Asia on ollut kipeänä etenkin Englantiin suuntautuvien matkojen yhteydessä, mutta mielenosoittajien kirjoittamissa plakaateissa näitä vaatimuksia esitettiin Israelin pääministerin ja presidentin Puolan ja Saksan matkojen yhteydessä. Asia on hämmentävä ja suhteita kiristävä, mutta Balfour todistelee, että EU-maitten erilaisen ulkopoliittisen suuntautumisen vuoksi yhtenäisen ja kestävän kannan määrittely ja hyväksyminen on vaikea. Vaikka EU sai uuden ulkopoliittisen komissaarin Cathertine Ashtonin , jonka harteilla on unionin ulkopoliittisen toiminnan muotoilu, hän ei onnistune paljonkaan vaikuttamaan muutosta asiassa. Edellisen ulkoministeri Tzipi Livin ohella puolustusministeri Ehud Barak ja kenraalimajuri Doron Almog ovat mustalla listalla. Muutama päivä sitten Gazassa vieraili EU:n 7-maan delegaatio Sir Gerald Kaufmanin johdolla, joka vaati operaatio cast lead johtajia syytettäviksi sotarikoksista. Balfour selittää, että huolimatta Goldstonen raportista ja muista syytöksistä Israelia vastaan Israelin kauppasuhteet EU-maihin eivät ole juuri kärsineet. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Saksalainen jättifirma Siemens sanoo, ettei se hyväksy uusia kauppasopimuksia Iranin kanssa vuoden puolivälin jälkeen. (JP)
- Saksan liittokansleri Angelika Merkel sanoi presidentti Peresin vierailun yhteydessä, että Teheranin armonaika on täysi, sanktioita kiristetään. (JP)
- Jos maanjäristys iskee Israeliin 7-asteen voimalla, se voi surmata 16 000 ihmistä, eikä maa ole ollenkaan valmistautunut tällaista tilannetta varten. (JP)
- Goel Ratzon, jota JP kutsuu artikkelissaan kaikkien aikojen suurimmaksi kulttijohtajaksi, jolla oli 17 samanaikaista vaimoa ja 60-70 lasta, näistä 40 alaikäistä, oli erään vaimon todistuksen mukaan lämmin ja ystävällinen, ei koskaan huutanut eikä riidellyt vaimojensa eikä lastensa kanssa, ja piti huolta lasten hyvinvoinnista ja koulutuksesta. Hän joskus vuokrasi bussin, jolla koko suurperhe teki retkiä ympäri maata. Syyttäjillä voi olla vaikea löytää lakipykälää, jolla syyttää häntä, ellei joku vaimoista tunnusta, että häntä pidettiin miehen kotona vastoin tahtoaan, mikä on maan lakien mukaan rikos. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=166957
- Pääministeri Netanyahun ongelmat näyttävät kasautuvan. Hänen vaimoaan syytetään kahden palvelijansa ja puutarhurin sopimattomasta kohtelusta. Mutta suora hyökkäys häntä vastaan tuli TV-2:n taholta, jonka uutiskommentoija Amnon Abramovich syytti Netanyahua perjantai-illan lähetyksessä taloudellisista yhteyksistä amerikkalaisen miljardöörin Sheldon Axelsonin kanssa, ja samaan vyyhteen hän keräsi Shalem-keskuksen ja Axelsonin omistaman ilmaislehden Israel Hyom (Israel tänään). Lisäksi hän syytti, että Netanyhau nimitti ”skandaalimaisesti” USA:n lähettilään Mike Orenin, salkuttoman ministerin Moshe Yaalonin, Jewish Agencyn johtajaksi Nathan Sharanskyn ja kansliapäällikökseen Natan Eshelin. (JP)
- Poliisi jatkaa ”laittomien” kevyesti kyhättyjen parakkiasutusten tuhoamista. Sen yassam-erikoisosastot toimivat useimmiten yöllä vähentääkseen mahdollisten vastustavien joukkojen tuloa paikalle. Myöskään synagogat eivät säästy heidän tuhoamisvimmaltaan. Näitä parakkeja pystyttävät ovat kuitenkin vakuuttaneet, että he jatkavat toimintaansa, mutta he voivat ulottaa kostohyökkäyksensä läheisiä arabikyliä vastaan, kuten on jo tapahtunutkin. Yitzharin kylä on yksi esimerkki, jonka rabbin poliisi pidätti epäillen osallisuutta läheisen arabikylän moskeijan tuhopolttoon. Tämä on yksi Israelin yhtenäisyyttä rikkova asia, mutta Netanyahu ei näytä tiedostavan asiaa ollenkaan, vaan on antanut Ehud Barakille vapaat kädet hoitaa juutalaisyhteisöjen tuhoamisen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1145463.html
- Israelin lämpötila oli eilen 7 astetta päivällä, yöllä nollassa. Tänään lämpenee vähän, mutta tuuli on kolea. Suosittelen kevyttä tuulta pitävää vaatetta.

Tuesday, January 26, 2010

TIISTAI 26.01.10
1. ISRAELIN virallinen vastaus Etelä Afrikasta kotoisin olevan entisen tuomarin
Goldstonen Gazan cast lead operaatiota koskevaan raporttiin YK :n ihmisoikeusneuvostolle on valmistunut ja se on tarkoitus julkistaa torstaina. Israelin tuomio juutalaissyntyiselle tuomarille on tyrmäävä, häntä pidetään kansansa petturiksi, koska hänen raporttinsa on jo lähtöasetelmiltaan vääristynyt neuvoston räikeän Israelin vastaisuuden vuoksi.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon pyysi osapuolia antamaan oman arvionsa raportista ja sen esittämistä ihmisoikeuksien rikkomisista ja on innokkaasti odottanut raporttia, koska hänen on esiteltävä asia lähiaikoina YK:n yleiskokoukselle. ”Me tutustumme heidän vastauksiinsa saatuamme ne. Luonnollisesti, missä tahansa räikeitä ihmisoikeuksien rikkomisia tapahtuu, vakavat tutkimukset seuraavat niitä”, kertoi pääsihteerin edustaja median edustajille.
Israel aikoo asettaa tutkimuskomitean esittämään oman arvionsa IDF:n laatimasta sisäöisestä tutkimuksesta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas asetti maanantaina viisihenkisen komitean tutkimaan cast lead operaatiota PA:n näkökulmasta, vaikka sillä ei ollutkaan suoranaista osuutta siihen. PA:n johtoa syytetään Israelin rohkaisemisesta Hamasin vallan romuttamiseksi Gazassa, mikä toteen näytettynä voi asettaa raskaan vastuun Abbasin ja hänen johtamansa PA:n hallituksen harteille.
ISRAELIN vastaus lähtee siitä tosiasiasta, että sen asevoimat joutuivat Gazassa käymään sotaa hyvin aseistettuja terroristijoukkoja vastaan runsaasti asutussa ympäristössä. Sotilaat joutuivat vastaamaan tulitukseen, joka usein tuli asuintalosta, moskeijasta tai muista julkisista laitoksista, toistuvasti siviilien suojassa, sekä varomaan heidän asettamiaan pommiansoja teiden varsille ja taloihin omien uhrilukujensa minimoimiseksi.
GOLDSTONEN RAPORTISSA esitetyt väitteet ja syytökset osoitetaan virheellisiksi tai jopa tarkoituksellisen vääristellyiksi valokuvien ja muun todisteaineiston avulla. (JP)
2. ISRAEL aikoo lähteä PR-toimintansa kohentamiseksi leveällä rintamalla erityisesti Keski-Euroopassa. Ulkoministeri Avigdor Liebermanin johtama ulkoministeriö on havainnut, että tämä puoli ministeriön toiminnassa on pahasti laiminlyöty. Ministeriö ei hänen havaintonsa mukaan ole toiminut aktiivisesti vaan pyrkinyt vastaamaan esille tuleviin ongelmiin ja syytöksiin jälkikäteen, mihin aina liittyy selittelyn maku; ja toiseksi laajalle levinneen uutisen korjaaminen on aina ylämäen kapuamista, koska vahinko on jo päässyt tapahtumaan. Selitys varustetaan pienin otsikoin ja juttu julkistetaan sisäsivuilla.
”Pyrimme syleilemään niitä, jotka syleilevät meitä”, kuvaili kampanjan lähtöasetelmia eräs korkea diplomatialähde. Kampanja sattuu yhteen holokaust-muistopäivän kanssa, mutta tarkoituksena on saada yhteyksiä hallitusten korkeisiin viranomaisiin.
PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa Puolaan, kuten edelliset pääministeritkin ovat tehneet, mutta hänen ohjelmassaan on Auschwitzin vierailun ohessa myös tapaaminen Puolan johtajien kanssa ja keskustelut kahdenkeskisistä kysymyksistä.
PUOLA, UNKARI JA SLOVAKIA ovat niitä Itä Euroopan maita, jotka ovat eniten asettuneet Israelin rinnalle eri tilaisuuksissa ja varsinkin niiden liityttyä EU:n jäseniksi. Myös Tsekin tasavalta ja Romania ovat osoittaneet ymmärtämystä Israelin ongelmille. Israelissa arvostetaan näiden maitten hyvää tahtoa varsinkin, kun huomioidaan, että juutalaiset joutuivat holokaustin aikana kärsimään juuri näissä maissa enemmän kuin joissain muissa maissa. ”Tämän kaltaisilla yhteyksillä ei ole vaikutusta vain menneisyyteen vaan myös tulevaisuuteen, mikä nostaa niiden arvoa”, selitti eräs virkailija.
ULKOMINISTERI Lieberman matkustaa Unkariin, ja hänen varamiehensä Danny Ayalon Slovakiaan tänään tiistaina.
ISRAEL on saanut pahoja iskuja viime vuoden aikana monelta taholta. Goldstonen raportin ohella Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin yllättävä vihamielisyys, Turkin pääministeri Erdoganin toistuvat hyökkäykset Israelin politiikkaa vastaan sekä viimeisten raporttien osoittama anti-semitismin nousu Euroopassa ennen kokemattomalle tasolle ovat hälyttäviä kehitysnäkymiä.
KORKEANTASON keskusteluilla pyritään vaikuttamaan EU-maitten asenteisiin sen sisäisessä päätöksenteossa varsinkin rauhankeskustelujen suhteen Israelin ja PA:n välillä. Israelin toiveena on, että EU löytäisi entistä tasapuolisemman tavan ottaa kantaa Lähi Idän monisyisiin ongelmiin, joita ei ratkaista raflaavin julkilausumin. (JP)
3. KANSAINVÄLISET sosiaaliset internetkanavat kuten YouTube, Facebook ja Twitter tulevat entistä enemmän välittämään ajantasakuvauksia eri mielipideryhmien järjestämistä mielenosoituksista eri puolille maailmaa. Aktivistit ja omia poliittisia tai ihmisoikeudellisia päämääriä tavoittelevat ryhmät ovat havainneet voivansa tätä kautta saada välitöntä kansainvälistä tukea toimilleen.
YKSI ENSIMMÄISIÄ tällaisia paikkoja, joista nämä kanavat tulevat välittämään kuvauksiaan katsojilleen, on Sheikh Jarran lähiö Jerusalemin itäosassa. Tämä perinteisesti juutalaisten asuttama lähiö, jossa on juutalaisille tärkeitä ja muistorikkaita paikkoja ja hautoja, on nykyisin arabienemmistöinen Jordanian viimeiseksi karkottaessa kaikki juutalaiset miehittämästään Jerusalemin itäosasta 1948 itsenäisyyssodassa ja pyrkien muutenkin kaikin tavoin pyyhkimään pois kaiken juutalaisuuteen viittaavan sieltä.
NYT JUUTALAISET ovat kuitenkin alkaneet muuttaa asumaan sieltä ostetuille tonteille ja rakennettuihin taloihin, mikä sopii yhteen Jerusalemin kaupungin johdon politiikan kanssa pääkaupungin yhtenäisyydestä, jossa asukkaat saavat vapaasti valita asuinpaikkansa etnisestä tai uskonnollisesta taustastaan riippumatta.
ISRAELIN poliittinen vasemmisto, jonka aktivistit ovat yhdessä ulkomaisten anarkistien ja kiihottamiensa palestiinalaisten kanssa järjestäneet toistuvia ja entistä kiivaimpia mielenosoituksia lähiössä, on oman poliittisen kantansa mukaisesti pyrkinyt nostamaan mielenosoitusten merkittävyyttä kutsumalla niihin mukaan tunnettuja kansanedustajia kuten Meretzin entinen puheenjohtaja Yossi Sarin ja Labourin entinen kansaedustaja Avraham Burg. He vastustavat poliittisista syitä juutalaisten muuttoa Jerusalemin itäosaan. Heidän aktiivisuuttaan lisäsi poliisin ottamat kovat otteet mielenosoitusten hajottamiseksi, koska niille ei oltu haettu poliisin lupaa. Varsinkin Yossi Sarid ihmetteli poliisin käyttämiä väkivaltaisa otteita, joita hän vertasi Teheranissa käytettyihin. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ennustaa, että keskustelut PA:n kanssa alkavat kuukauden tai parin sisällä. Hänen optimistinen ennustuksensa perustunee Mitchellin heittämiin uusiin aloitteisiin, joita Netanyahu kutsui ”mielenkiintoisiksi”. Julkisuudessa niistä ei ole virallista tietoa, mutta Palestiinan Auktoriteetin korkean virkailijan mukaan Mitchell ehdotti keskustelujen aloittamista alemmalla tasolla ilman johtajien tapaamista. Tämän he katsovat säästävän Abbasin kasvot sanansa syömisen häpeältä, koska hän ei voi perua vaatimuksiaan edellytyksenä tapaamiselle.
PALESTIINALAISTEN paljastaman salaisuuden julkisti Reuters, jolla näyttää olevan suorat yhteydet seulan tavoin vuotavaan palestiinalaisjohtoon, mikä havaittiin jo Tzipi Livnin neuvotellessa PA:n kanssa. Livni ei kertonut mitään keskustelujen aiheista tai tuloksista, PA:n neuvottelijat vuosivat tietoja lehdistölle. Netanyahu ei ole hiiskunut mitään siitä, mitä Mitchell hänelle kertoi uutena esityksenä.
REUTERS kertoo PA:n johdon harkitsevan Mitchellin esityksiä, joihin kuulunee myös B-alueen siirtäminen A-alueeksi, eli PA:n täyteen turvallisuus- ja siviilihallintoon.
LIEBERMAN vakuutti jokin aika sitten, ettei Israel tule antamaan uusia myönnytyksiä PA:lle, jolta se odottaa vastavuoroisia toimia. Tämä on varmaan täysin turhaa ja ajan haaskausta, PA ei ole missään vaiheessa tehnyt myönnytyksiä. Netanyahu kehitteli puuhun kiipeämisasiaa pitemmälle todeten, että joka kerran, kun PA:lle on annettu tikapuut alas kapuamista varten, se on kiivennyt entistä ylemmäs.
PALESTIINALAISTEN uutena vaatimuksena täydellisen rakennuskiellon lisäksi on, että IDF lopettaa PA:n hallitsemiin kaupunkeihin tekemänsä ratsiat, joissa se on pidättänyt jokaisena yönä muutaman tai useita etsimiään terrorismista epäiltyä, jotka Abbasin mittatikulla arvioiden ovat kansansankareita ja marttyyrejä, jos he saavat surmansa yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa. Lisäksi PA vaatii Israelin pidättämien verosaatavien säännöllistä suoritusta PA:n kassaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Puolalainen piispa Tadeusz Pieronek syyttää, että Israel käyttää holokaustia propaganda-aseena. Hän sanoo sen saavan runsaasti palstatilaa mediassa vain siksi, että rikkaat juutalaiset tukevat ja rahoittavat sitä. (JP)
- Israelin vierastyötekijöitten ongelma ei näytä ratkeavan hallituksen päätöksen kautta, jolla pyritään poistamaan maasta laittomasti tulleitten karkottamisella, sillä esim. viime vuonna Netanyahu antoi luvan tuoda maahan 120 000 uutta työntekijää. Ongelma on vaikea, sillä maassa on paljon työtehtäviä, joihin on vaikea saada kotimaisia työntekijöitä sekä rakennusteollisuudessa että maatalouden parissa. Lailliset mutta työttömiksi jääneet työntekijät tulee karkottaa 90 päivän sisällä. He vaativat, että heille tulee antaa vuoden mittainen viisumi pysyä maassa. (JP)
- Israelin korkea rikollisuus ei tutkimusten mukaan johdu maahanmuuttajista, mistä varsinkin entisen NL:n alaisista maista tulleita on syytetty. Netanyahu kiitteli heidän osuuttaan maan demografian pelastamiseksi. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat esitteli suunnitelman jätteiden käsittelemiseksi pääkaupungissa. Jätehuollon järjestäminen on suuri ongelma maassa, jossa sopivia alueita on vähän ja jossa pohjaveden saastuminen voi aiheuttaa katastrofisia seurauksia. Abu Dishin jätealue on tarkoitus lakkauttaa, mutta aika on epäselvä. (JP)
- Israel syyttää Turkin pääministeri Erdogania antisemitismiin kiihottamisesta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1145197.html
- Salainen tiedusteludokumentti Israelin, USA:n Saksan ja Itävallan kesken kertoo, että Iranin ensimmäinen atomipommi valmistuu tänä vuonna, mutta se on liian suuri, ”kuorma-auton kokoinen”, ohjusta varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135697
- Venetsian presidentti Hugo Chavez aikoo itse olla aluksen kannella, joka pyrkii murtamaan Gazan kaistan saarron. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135699
- Kuningas Davidin hautakammio ja sen yläpuolelle rakennetut tilat on saatu entisöityä sekä Israelin valtion että useitten järjestöjen ja Vatikaanin yhteistoiminnan ansiosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3830412,00.html
- USA:n konsulinviraston virkailijat kieltäytyvät alistumasta IDF:n sotilaitten ja poliisien tarkastuksiin Länsirannan ja Jerusalemin välillä selittäen, että joku sotilaista voi kuulua setlereihin.” Emme halua päätyä Rabinin kohtaloon” he sanovat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3839627,00.html

Monday, January 25, 2010

MAANANTAI 25.01.10
1. PA:N POLIISIT pidättivät kuusi Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puheenjohtajan Aziz Dwaikin (Hamas) avustajaa sunnuntaina. PLC:n virallinen toimikausi päättyy maanantaina, mutta Dwaik ilmoitti neuvoston jatkavan toimintaansa siihen saakka, kunnes uudet vaalit on pidetty ja uusi parlamentti valittu. PA:n hallintojärjestelmä on kokonaisuudessaan lievästi sanoen epämääräinen, sillä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin virkakausi päättyi viime vuoden tammikuun 10. päivä eikä Salaam Fayadin hallituksella ole parlamentin vahvistusta, vaan se toimii Abbasin toimeksiannosta. Abbas sanookin, että se on hänen hallituksensa, ei Palestiinan kansan valitsema.
PA:n yleisen tiedustelutoimiston agentit pysäyttivät Ramallahissa kahden auton saattueen, joka kuljetti Dwaikia ja kansanedustaja Mahmoud Ramahaita. Dwaik tuomitsi pidätykset kutsuen sitä rosvoukseksi ja hänen koskemattomuutensa loukkaukseksi. Hän varoitti, että pidätykset voivat vaarantaa joittenkin arabimaitten yritykset sovinnon saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille. Hän katsoo niiden osoittavan jatkuvan moraalisen, poliittisen ja turvallisuus-tilanteen huononemisen PA:n politiikan vuoksi Länsirannalla. Jotkut pelkäävät, että tämä voi johtaa laajamittaiseen Hamasin jäsenten ja kannattajien pidätyksiin PA:n alueilla.(JP)
2. PIDÄTYKSET lienevät seurausta Dwaikin sunnuntaina antamasta lausunnosta, jossa hän kertoi PLC:n jatkavan toimintaansa sen 4 vuoden toimikauden umpeuduttua. Hän myös vaati, että PLC:n tulee pitää yhteinen istunto Länsirannalla ja Gazassa asuvien kansan-edustajien kanssa, jos neljännes kansanedustajista sitä vaatii. PA:n Lakiasäätävä Neuvosto ei ole voinut pitää istuntojaan Hamasin Gazan vallankaappauksen sekä Hamasin ja Fatahin välien kiristymisen vuoksi. Dwaik katsoo nykyisen PLC:n voivan jatkaa siihen saakka, kunnes uusi parlamentti on vannonut valansa. Hän myös vaati Hamasin ja Fatahin välisen kriisin selvittämistä ja yhteishallituksen muodostamista, koska sellaista hallitusta tarvitaan valmistelemaan uusia parlamenttivaaleja.
ISRAEL pidätti useita Hamasin jäseniä, niiden mukana PLC:n jäseniä, välittömästi Hamasin siepattua IDF:n sotilaan Gilad Shalitin Kerem Shalomiin tekemässään kommandoiskussa. Pidätettyjen joukossa oli myös PLC:n puhemies Dwaik, joka vapautettiin muutamia kuukausia sitten. PA:n turvallisuusmiehet ovat kuitenkin estäneet Dwaikia palaamasta virkapaikalleen Ramallahissa. PA:n peruskirjan mukaan sen puheenjohtajuus siirtyy automaattisesti PLC.n puhemiehelle puheenjohtajan toimikauden umpeuduttua. Dwaik on kuitenkin todennut, että Abbas voi johtaa PA:n toimia virkaatekevänä seuraaviin vaaleihin saakka.
PLC:n Fatahia edustava jäsen Azzam Al-Ahmed, joka toimii läheisesti Abbasin kanssa, tuomitsi välittömästi Dwaikin esitykset. Hän kertoi Fatahia edustavien PLC:n jäsenten keskustelevan eri ryhmien kanssa PLC:n erikoisistunnon kutsumisesta koolle, jossa tuomittaisiin – kuten hän sanoi – Hamasin viimeiset liikkeet. Hän väitti Dwaikin olleen yksi Gazan vallankaappauksen suunnittelijoista ja pitää häntä kykenemättömänä toimimaan välittäjänä Hamasin ja Fatahin välisessä kriisissä.
ABBASIA lähellä olevat henkilöt vihjaavat, että jos Dwaik jatkaa ”provokatiivisia PA:n arvovaltaa heikentäviä toimiaan” hänet voidaan pidättää, eikä sitä voi estää hänen kansanedustajan koskemattomuutensa, kuten asia esitettiin. PA:n johdon hätääntymiseen lienee vaikuttanut Dwaikin ja englantilaisen liikemiehen David Abrahamssonin tapaaminen, jossa Dwaik ilmaisi Hamasin halun saada keskusteluyhteys kansainväliseen yhteisöön, mikä PA:n johdon mielestä vaarantaa sen ja Abbasin arvovaltaa ja rauhanprosessia. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu osallistui eilen perinteiseen kaksipäiväisen puiden istuttamis-tilaisuuteen (Tu Bishvat) Kfar Etzionissa, joka kuuluu ”Etzion blokkiin”, joka kaikissa suunnitelmissa on kuulunut Israelin alueeseen.
Netanyahu sanoi, että hän haluaa istuttaa puun sekä Arielissa että Maale Adumimissa, jotka myös halutaan pitää osana Israelia.
OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell oli päättänyt tämänkertaisen Israelin vierailunsa edellisenä päivänä joutuen taas kerran toteamaan, ettei Lähi Idän solmu ole yhtään helpottunut edellisestä vierailusta marraskuun lopulla 2009. Netanyahu kertoi hallituksen jäsenille tavattuaan Mitchellin eilen aamupäivällä, että uusia mielenkiintoisia ehdotuksia tuotiin esille kertomatta yksityiskohdista.
Iltapäivällä Kfar Etzionissa hän kuitenkin toisti aiemmat vakuutukset, että Gush Etzion, Ariel ja Maale Adumim tulevat aina olemaan osa Israelin valtiota. Tämä oli hänen ensimmäinen vierailunsa vihreän linjan takana otettuaan hallitusvastuun viime vuoden maaliskuussa. Hän vakuutti puun istuttamisen osoittavan, että ”he ovat tulleet sinne jäädäkseen”. Hän puhui yleisölle pienessä museossa, joka oli pystytetty niiden 240 juutalaisen miehen, naisen ja lapsen muistoksi, jotka arabit murhasivat Kfar Etzionin kibbutsissa Gush Etzionissa 1948 Israelin itsenäisyyssodassa. Hän istutti puuntaimen museon ulkopuolelle muistuttamaan vierailustaan alueella muutamien ihmisten todistaessa tapahtumaa.
NETANYAHU istutti eilen puun myös Maale Adumimiin, jossa hän sanoi mm: ”Me rakennamme tänne osaa laajemmasta Jerusalemista. Tulin tänne Gush Etzionista, joka on Jerusalemin eteläinen portti. Nyt me olemme Maale Adumimissa, joka on Jerusalemin itäinen portti. Tu Bishvat ajan lopulla tulen istuttamaan puun myös Arielissa, kuten äskettäin istutimme sinne opiston, josta kehittyi Arielin Yliopistokeskus.” Näiden kolmen kaupungin pormestarit vastustivat aktiivisesti Netanyahun julistamaa 10 kuukauden rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mutta sanovat nyt, kuten Maale Adumimin pormestari Banny Kashriel totesi, pääministerin vierailu siellä on hyvin merkittävä.
Knessetin talousvaliokunnan edustajat vierailivat eilen Arielissa, jossa valiokunnan puheenjohtaja Ophir Akunis (Likud) vakuutti kaupungin pysyvän Israelin puolella ja sanoi vierailun tarkoituksena olevan ”osoittaa tukea kaupungille myös moratoriumin aikana, mikä on keskeyttänyt uusien rakennusten aloittamisen”. (JP)
4. ”OBAMA jahtaa sateenkaaria”, sanoo Moshe Arens analysoidessaan Israelin ja PA:n välisiä ”rauhankeskusteluja ja USA:n presidentin aktiivista osallisuutta siihen. Arens toteaa, että siitä lähtien kun Yitzhak Rabin joutui vastoin omaa tahtoaan hyväksymään pahamaineiset Oslon sopimukset, Israelin hallitukset ovat yksi toisensa jälkeen pyrkineet löytämään formulan, jolla erimielisyydet osapuolten välillä tasoitettaisiin ja – presidentti Bushin haaveellisen tunteellista ilmaisua käyttäen – ”ne kaksi valtiota, Israel ja Palestiina eläisivät rauhassa ja turvallisina rinnakkain ikuisesti”. Kuten Arens toteaa, että tämä harhakuva perustuu väärille rakenteille, sillä lähtökohdat ovat täysin vastakkaiset: Israel on nykyaikainen länsimainen demokratia, kun Palestiinan Auktoriteetti edustaa islamilaiseen beduiinien heimo-perinteeseen kuuluvaa epähomogeenista kansaa, jonka historiallinen tausta on yhtä sekava kuin sen edustama politiikkakin. Siksi kahden valtion periaate on lähes mahdoton jo ajatuksenakin, minkä todistaa neuvottelujen juuttuminen ylipääsemättömiin ongelmiin. Arens esittääkin, että ehkä keskustelut rauhasta onnistuisivat paremmin, jos osapuolia erottava kuilu tasoitettaisiin, esim. siten, että Israelin neuvottelukumppanina toimisi toinen samalla tasolla oleva valtio, kuten esim. Jordania, jolla on omia intressejä kriisin selvittämiseksi rauhan-omaisesti, ja jonka juuret ovat arabimaailmassa. Lisäksi länsimaissa koulutettu kuningas Abdullah II edustaa hallituksineen ainakin rudimenttia länsimaista hallintoa. USA on liian kaukainen ja suurvaltana sen ote koetaan kuristavana; Egypti puolestaan on perinteinen vihollismaa, jonka tasapuolisuus on vähintäänkin kyseenalainen. Netanyahu näyttää Arensin mukaan omaksuneen pelaamisen USA:n esitysten puitteissa, mutta sillä ei nykynäkymien valossa ole mitään mahdollisuuksia edetä jo pelkästään Gazan kapinahallituksen vuoksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1144871.html
5. SOTAHUHUJEN värittäessä viimeisten päivien uutisotsikoita IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot rauhoittelee mediavälineitä todeten, ettei Israelilla ole mitään intressejä laajentaa konfliktia pohjoisrajalla huolimatta huhuista, että Hizbullah on asettanut joukkonsa hälytysvalmiuteen ja että Syyria suorittaa joukkojensa osittaista liikekannallepanoa. Syyria on nostanut panssarivoimiensa ja kommandoyksikköjensä hälytysvalmiutta väittäen Israelin valmistelevan hyökkäystä. Niitä lienevät siivittäneet IDF:n sotilasharjoitukset Golanilla, joita se suorittaa määrävälein. ”Mediaraportit pohjoisrajalla edustavat virtuaalitodellisuutta, eivät todellisuutta maastossa”, Eisenkot kertoi puhuessaan Kansallisten Turvallisuustutkimusten Instituutissa Tel Avivissa. Hän kuitenkin totesi, että IDF uudenaikaistaa ja parantaa kaiken aikaa iskukykyään. Hänen puheensa oli vastaus ministeri Yossi Peledin esittämään arvioon, että sota Hizbullahin kanssa on väistämätön. Eisenkot kertoi IDF:n perustavan suunnitelmansa arvioon, että Syyria toimittaa Hizbullahille kaiken-tasoisia aseita, ohjuksia ja raketteja. ”Hizbullah on tänään aivan erilainen kuin 2006. Se on merkittävästi kohentanut ohjusarsenaaliaan ja pystyy iskemään syvältä Libanonin alueelta syvälle Israeliin.” Hän vakuutti, että Israelilla on moraalinen oikeus iskeä libanonilaisiin kyliin, joihin Hizbullah sijoittaa aseitaan ja joukkojaan. Tällä hän halusi kumota YK:n UNIFIL joukkojen väitteen, ettei Hizbullahilla ole aseita Libanonin eteläosan 160 kylän alueella. Jos IDF joutuu uuteen sotaan Hizbullahia vastaan, se tulee käymään monentasoista sotaa: perinteistä sotaa aseellisia joukkoja vastaan, gerillatyyppistä sotaa ja sotaa asutus-
keskuksissa sinne pesiytyneitten joukkojen ja aseitten tuhoamiseksi.
GHAJARIN kylän jakamista Libanonin rajalla kahtia vastustavat sekä sen asukkaat, jotka eivät halua joutua Syyrian tai Libanonin alaisuuteen, että Israelin kansanedustajat. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel julkistaa lähi päivinä tekemänsä Goldstonen raporttia käsittelevän tutkimuksen, jossa se todistein näyttää raportin yksipuolisuuden. (JP)
- Euroopan antisemitismi oli 2009 suurempi kuin koskaan holokaustin jälkeen.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135677
- Terrorin uhrien järjestö Almagor kehottaa Ehud Barakia lopettamaan entisen ministerin Salah Tarifin käyttämistä välimiehenä Abbasin ja arabijohtajien kanssa. He muistuttavat, että Salah Tarifin kädet eivät ole puhtaat, sillä hänet tuomittiin korruptiosta syytettynä. (JP)
- Shasin entinen puheenjohtaja ja ministeri Arye Deri, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen asemansa väärinkäyttämisestä, suunnittelee uutta tulemista poliittiselle areenalle esittäen samalla vaalitavan muuttamista siten, että pääministeri valitaan vaaleilla, ja osa kansanedustajista alueellisesti. (JP)
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuelin Israelin vierailu on herättänyt vastalauseita. Häntä syytetään hellenismistä ja taistelusta kansaansa vastaan.
- Kibbutsijärjestelmästä 25 % noudattaa enää kollektiivista mallia. (JP)
- 13-vuotias saudityttö tuomittiin 90 kepiniskuun ja 2 kuukaudeksi vankilaan hänen tuotuaan kameralla varustetun kännykän kouluun. (JP)
- Tukholman keskustassa sijaitsevan lähiön ”Pieni Mogadishu” on havaittu muuttuneen somaliterroristien värväysalueeksi. Siellä asuu 40 000 sotaa paennutta somalia. Ruotsin turvallisuusjärjestö SAPO sanoo, että 20 heistä on liittynyt al-Shabab järjestöön, jolla on suhteita al-Qaidaan. Osa on saatu kiinni, viisi jäsentä on surmattu, kymmenkunta on kateissa.(JP)
- www.debka.com kertoo, että Iran rikastaa uraania yli 20 % tasoon, mikä aiheutti Israelin hallituksen erityisistunnon eilen.

Sunday, January 24, 2010

SUNNUNTAI 24.01.10
1. OBAMAN Lähi idän erikoislähettiläs George Mitchell esitti Netanyahulle viiden kohdan ohjelman tiellä rauhaan. Tarkkaa tietoa hänen esityksestään ei ole, mutta kaksi pääkohtaa on selvillä: Hän vaatii, että Israel luopuu kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista, eli vetää joukkonsa ja karkottaa 550 000 juutalaista asukasta Juudean ja Samarian alueilta. Toiseksi hän vaatii, että Jerusalemin itäosa tulee luovuttaa palestiinalaisille, mutta siitä voidaan neuvotella erikseen. Mitä kolme muuta kohtaa sisältävät, ei ole tiedossa, mutta niissä voidaan puuttua pakolaisten ongelmaan ja vesi- ja muihin luonnonvaroihin, sekä tulevan Palestiinan valtion luonteeseen; millä tavoin se on militarisoitu ja miten varmistetaan Netanyahun vaatimukset turvallisuustakuista Israelille, mm. Jordanjoen laaksossa.
MITCHELL tapasi Abbasin Ramallahissa, mutta ilmeisesti ei saanut mitään myönnytyksiä häneltä keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. Mitchell, joka toimi äskettäin ennen nykyistä tointaan CFR:n johtajana, näyttää saaneen Obaman pessimistisestä lausunnosta Lähi Idän suhteen uutta pontta esiintyä kovapintaisesti aiemman pehmeän lähestymistavan asemesta. Hän itse asiassa tukee Saudi Arabian rauhansuunnitelmaa, jossa esitetään juuri niitä vaatimuksia Israelille, joita hän esitti Netanyahulle. Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä asuu nykyään n. 550 000 juutalaista ja heidän lukumääränsä kasvaa nopeasti.
Mtchell tavannee Netanyahun vielä kerran tänään ennen kotimatkaansa. (JP)
2. FATAHIN korkea virkailija Ramallahissa esitti varoituksen EU:n virkailijoille, etteivät ne antautuisi Hamasin esittämien seireenin laulujen vietäväksi, sillä Hamas esittää Venus-kasvojaan puhuessaan länsimaille ja arabeille. Hän varoitti, että Hamasin pyrkimykset saada tunnustusta länsimaissa pakottavat sen esittämään myöntyvää politiikkaa suhteessaan Israelin olemassa oloon ja olevansa jopa valmis muuttamaan perustuskirjaansa. PA:n parlamentin puhemies Abdel Aziz Dwaik, joka asiasta puhui ensimmäiseksi, on pyrkinyt osittain muuttamaan lausuntoaan joutuessaan kovan painostuksen alaiseksi, mutta Hamasin edustajat Gazassa myöntävät, että perustuskirjan muutoksesta on keskusteltu, ja Israelin hyväksyminen on myös mahdollinen tilapäisesti, mutta ei sen virallinen tunnustaminen. Hamasin parlamentaarikko Gazassa Salah Bardaveeh sanoi, ettei Hamas etsi Israelin tuhoamista. ”On valtava ero puhua vaatimuksista Palestiinan kansan oikeuksien palauttamisesta ja Israelin tuhoamisesta”, hän selitti. ”Emme ole sanoneet, että haluamme tuhota Israelin, vaan että haluamme varmistaa Palestiinan kansan oikeudet ja pakolaisten oikeuden palata koteihinsa ja maalle, josta heidät karkotettiin.” Hän myös vahvisti Dwaikin lausunnon, jonka mukaan Hamas etsii yhteyksiä kansainvälisen yhteisön kanssa.
Fatahin edustaja Länsirannalla Ahmad Assaf selitti asian näin: ”Hamasin todelliset kasvot ovat paljastuneet Dwaikin lausunnosta. Hamas etsii kansainvälistä tunnustamista Palestiinan kansan sen kasallisten oikeuksien kustannuksella. Hamas sanoo puheissaan arabeille ja muslimeille olevansa vastarintaliike, mutta puhuessaan länsimaille se sanoo olevansa valmis tunnustamaan Israelin ja hyväksymään pitkän ajan aselevon (hudnan).” Hän sanoi Dwaikin leikkivän sanoilla puhuessaan eri tavoin eri kuulijakunnalle. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi puhuessaan ulkomaisille lehtimiehille viime viikolla, että hän on tehnyt kaikki myönnytykset palestiinalaisille, mihin hänellä on varaa tunnustaessaan kahden valtion periaatteen, avaten lukuisia tiesulkuja ja julistaessaan 10 kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, että pallo on nyt ehdottomasti palestiinalaisten kenttäpuoliskolla, josta hän odottaa vastavetoa. Mutta palestiinalaisten vastatoimi noudattaa samaa vanhaa vasemman laidan pallonkuljetusta, joka on osoittautunut tehottomaksi. PA:n pelinjohtaja Saeb Erekat analysoi peliä näin: ”Kun me puhumme setlementtien jäädyttämisestä, minkä tulee koskea myös Jerusalemia, se ei ole meidän ehtomme. Se on paremminkin Israelin vaatimus, ja sama koskee vaatimustamme, että neuvotteluja tulee jatkaa siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kanssa joulukuussa 2008.” Nämä Tzipi Livnin johtamat keskustelut olivat salaisia eikä niistä ole esitetty kirjallista yhteenvetoa julkisuudessa. Olmert kertoi Newsweekin haastattelussa toukokuussa, että hän tarjosi Abbasille 93.5 – 93.7 % Länsirannasta yhdessä 5.8 %.n maanvaihdoilla sekä turvallisella maayhteydellä Gazasta Länsirannalle. Hän myös hyväksyi, että ns. ”holy basin”, pyhä alue Jerusalemissa, johon kuuluvat vanhakaupunki, ja joitakin alueita muurien ulkopuolella, mukaan lukien Öljyvuoren juutalainen hautausmaa-alue, ei kuuluisi kumpaankaan valtioon, vaan sitä hallitsisi hallintoneuvosto, johon kuuluisivat Saudi Arabian, Jordanian, Israelin, Palestiinan ja USA:n edustajat. Palestiinalaispakolaisista hän esitti, että muutamia tuhansia voisi palata Israeliin perheitten yhdistämisperiaatteen mukaisesti inhimillisenä myönnytyksenä. Abbas syyttää Israelia ehtojen asettamisesta neuvotteluille eikä suostu jatkamaan siitä, mihin ne jäivät 2008 joulukuussa. Netanyahu selittää, etteivät edellisen hallituksen neuvottelutarjoukset sido uutta hallitusta, ja että PA on jyrkentänyt vaatimuksiaan tasolle, jossa ne eivät ole koskaan olleet edellisten hallitusten aikana. Netanyahun hallituksen taholta syytetään PA:n edustajien leikkivän sanoilla välttääkseen neuvottelujen aloittamista. Abbas on selvästi tyytyväinen asiain nykytilanteeseen ja näyttää pelkäävän sen radikaalia muuttamista, mitä Palestiinan valtion perustaminen tarkoittaisi.(JP)
4. ISRAELISSA kolumnistit ovat alkaneet analysoida, mikä meni pieleen USA:n
presidentti Obaman lupaamalle muutokselle ja uuden ajan alkamiselle suhteissa muslimi- maihin. Perimmäinen syy näyttää olevan, että Obama ei lopulta todellakaan ymmärtänyt ollenkaan, mihin hän päänsä tunki pyrkiessään omalla charmillaan voittamaan arabien myötätunnon ja yhteistyöhalun. Hänen katsotaan laskeneen väärin juutalaisen kadun mielialat kuvitellen, että Amerikan juutalaisten vaaliajan vallinnut 70 %:n kannatus antaisi hänelle vapaat kädet esittää omia vaatimuksiaan Israelille. Ehkä asiat olisivat menneet toisin, ellei Olmertin huonosti junailema cast lead operaatio Gazassa olisi sotkenut asioita aivan hänen virkakautensa alkumetreillä. Mutta useimmat analogit, kuten JP :n artikkelin kirjoittaja H L Krieger, toteavat, Obaman tapa lähestyä ongelmia oli lapsellinen eikä vastannut ollenkaan poliittisia realiteetteja Lähi Idän epäluuloisessa ja vihamielisessä ympäristössä. Krieger toteaa, että Obama toisaalta ylisti Netanyahun 10 kuukauden rakennuskieltoa ja muita myönnytyksiä, mutta toisaalta epäili puheissaan hänen vilpittömyyttään. Toinen vakava erehdys hänellä oli katteettomien lupausten antaminen Abbasille, joka näyttää niiden antaman valheellisen luottamuksen siivittämänä lentäneen korkean puun latvaan, eikä nyt tiedä, miten laskeutua sieltä turvallisesti alas, eikä Obama ole tarjonnut ratkaisua, jolla hän voisi suoriutua vaarallisesta kapuamisesta menettämättä kasvojaan ellei peräti henkeään. Arabimentaliteetti vaatii määrätyistä asioista veren sovitusta, ja maansa myyminen on yksi pahimmista rikkomuksista, joista annetaan automaattinen kuolemantuomio, kuten useat israelilaisille maansa ja kiinteistönsä myyneet ovat katkerasti joutuneet toteamaan. (JP)
5. HALLITUKSEN salkuton ministeri Yossi Peled (Likud), entinen pohjoisen armeijalohkon komentaja, esitti perjantaina varoituksen, että aseellinen konflikti Hizbullahin kanssa on väistämätön. ”Ilman epäilyksiä olemme lähestymässä uutta aseellista yhteenottoa pohjoisessa. Kukaan ei osaa sanoa, koska, mutta on selvää, että se tapahtuu, kuten emme osanneet etukäteen arvioida, milloin Libanonin kakkossota 3,5 vuotta sitten puhkesi.” IDF pitää sotaharjoituksia Golanilla tällä viikolla ilmoitettuaan siitä YK:n kautta sekä Syyrialle että Hizbullahille, ettei IDF:n tarkoituksena ole laajentaa sitä rajan yli. Sekä Hizbullah että Syyria ovat asettaneet joukkonsa hälytysvalmiuteen kaiken varalta. Debkafile kertoo, että Syyria toimitti reserviläisten osittaisen liikekannallepanon siten, että panssarivoimat ja kommando-joukot ovat hälytysvalmiudessa epäillen kuitenkin Israelin hyökkäystä.
TOINEN huolestuttava kehitys on Washington Postin kirjoituksen mukaan se, että Hizbullah siirtää pitkän matkan ohjuksiaan Libanonin pohjoisosaan ja Bekaan laaksoon, eikä YK:n UNIFIL joukkojen harvalukuisuus siellä pysty estämään näitä toimia. Lehti kirjoittaa Middle East analyytikkojen tietoihin perustuen, että Hizbullahin ohjusten laukaisualustoja siirretään myös Beirutin pohjoispuolelle. IDF:n tietoihin perustuen uskotaan, että Iran on toimittanut Hizbullahille Fajr-3 ja Fajr-5 ohjuksia. Fajr-3:n kantomatka ulottunee Tel Aviviin 45 kg:n räjähde-kärjellä varustettuna. Libanonilainen kansanedustaja Marwan Hamadeh arvioi sekä USA:n että Iranin vaikutusvallan kiihdyttävän sotahuhuja. ”Iranin tuella ja aseilla varustettu Hizbullah ja USA:n aseistama ja tukema Israel käyvät sotaa Libanonissa. Siellä Iranin antamat ohjukset ovat ja sinne IAF:n koneet iskevät”, hän selitti. Syyrialla on paljon nykyaikaisempia ohjuksia kuin Hizbullahilla, joten jos se joutuu vedetyksi mukaan sotilas-sopimuksensa mukaisesti Hizbullahin tueksi, konflikti voisi laajentua avoimeksi sodaksi. Israelin johto esitti viime viikolla varoituksia, että jos Hizbullah saa Syyrialta määrättyjä ohjuksia, Israel tulee eliminoimaan ne iskemällä sekä Libanoniin että Damaskokseen.
NETANYAHU antoi lauantaina lausunnon, jossa hän vakuutti Israelin rauhantahtoa ja sanoutui irti Peledin antamasta lausunnosta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Intian antamat terrorivaroitukset ovat laajentuneet maailmanlaajuisiksi. Erityisesti USA:n lentokentät ovat varuillaan, sillä al-Qaidan epäillään varustaneen eurooppalais-syntyisiä ja –näköisiä sekä mies että naisterroristeja Yhdysvaltoihin. Varoitukset tulevat pian sen jälkeen, kun USA:n puolustusministeri Robert Gates kertoi al-Qaidan kiihottavan sotaa Intian ja Pakistanin välillä. (JP)
- Israelin merivoimien komentaja vara-amiraali Eliezer Marom on vierailulla Intiassa, jossa hän keskustelee puolustusasiain ohella Israelin ja Intian laivaston ohjusjärjestelmän Barak 8 yhteisestä kehittämisestä. (JP)
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn avoin tuki Israelille on saanut Hizbullahin esittämään kärkevää kritiikkiä.(JP)
- Äärivasemmiston ja anarkistien kiihottamat mielenosoitukset Sheikh Jarran Jerusalemin lähiössä ovat jatkuneet. Poliisi pidätti 20 mielenosoittajaa. Mukana oli mm. Meretzin entinen puheenjohtaja Yossi Sarid sekä Avram Burg. Mielenosoitukseen, jota Sarid kauhisteli poliisin väkivallan suhteettomaksi mellakaksi muuttamana, osallistui muutamia satoja israelilaisia, palestiinalaisia, turisteja sekä ulkomaisia anarkisteja. He vastustavat juutalaisten perheitten muuttamista asumaan Jerusalemin itäosiin. (JP)
- Öljyvuorella sijaitseva yli 3000 vuotta vanha juutalainen hautausmaa siirtyy vähitellen internetiin sitä mukaa, kun haudat on tarkoin rekisteröity ja viety data-verkostaan. Projektia johtaa David Archeological Park. Sen internetosoite on: www.mountofolives.co.il . (JP)
- Haredi-väelle suunniteltu 10 000 asuntoyksikön kaupunki Kasif 10 km Aradista länteen on herättänyt vastustusta varsinkin Aradin taholta, jossa sen uskotaan imevän varoja Negevin muilta yhteisöiltä. Toiseksi sen väitetään hajottavan maan väestöä. Negev tarvitsee juutalaista asutusta, koska beduiinien voimakas lisääntyminen uhkaa sen demografiaa. (JP)
- Netanyahu kertoi ilahtuneensa uusista ideoista, joita Mitchell esitti hänelle kertomatta yksityiskohtia. Mitchell toivoi, että Netanyahu ja Abbas voisivat tavata sunnuntaina ja keskustella niistä. Toiveet eivät ole korkealla.(haaretz)
- IDF julkistaa torstaina vastauksensa Goldstonen raportissa esitettyihin väitteisiin lukuisten kuvien ja todisteitten avulla, jotka vesittävät Goldstonen raportin väitetyistä sotarikoksista ja ihmisoikeuksien rikkomisesta.(haaretz)
- USA:n talousministeriö poisti Hamasin terrorijärjestöjen listalta, mikä oikeuttaa sen rahoittamisen ja yhteyksien luomisen siihen, vain Abu Marzouk on poikkeus, hänet leimataan terroristiksi. (INN)
- IDF:n Haitin tiimi veti eilen vielä yhden, 22-vuotiaan miehen raunioista, ja hän on nyt palautumassa kenttäsairaalassa. Israel miettii orvoiksi jääneiden lapsien adoptoimista Israeliin, mutta tiimi miettii jo kotiinpaluuta. (INN)