Friday, December 08, 2017

PERJANTAI 08.12.2017

PERJANTAI 08.12.2017
01. USA:n presidentti Donald Trumpin toteuttaessa vaalipuheissaan toistamansa lupauksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi sekä kehotus Valkoisen Talon henkilökunnalle aloittaa valmistelut USA:n lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin on yllättänyt sekä valtioitten johtajat ja median edustajat siinä määrin, että rapottien mukaan se oli heille yllätys ja useille jopa shokki. Heidän ajattelunsa perustunee yleiseen trendiin, että poliitikot lupaavat kaikenlaista ennen vaaleja, mutta voittaessaan ne, unohtavat kaiken lupaamansa. Tämä näkyy joissakin suomalaistenkin sosiaalisessa mediassa julkaisemissa kirjoituksissa.

Presidentti ei ole poliitikko, sen on jokainen hänen puheitaan ja päätöksiään seurannut tunnustanut, useimmat kuitenkin valittaen menneen hyvän ajan päättymistä, jolloin "jokainen teki sitä, mikä hänen mielestään oli oikein".
Israelin johto kutsuu presidentti Trumpin päätöstä historialliseksi, ja Jerusalem Posti pääkirjoitus kutsuu sitä historiallisen epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi. Kuten media oikein toteaa, Trump ei puheessaan poistanut arabien vaatimuksia, vaan jätti ne tulevien keskustelujen varaan. Kriitikot ovat valittaneet, ettei hän millään tavoin vihjannut, mihin nämä keskustelut tulisivat perustumaan ja mikä tulisi olemaan niiden päämäärä.
Media on aiemmin julkistanut osia Trumpin nimittämän ja vävypoikansa Jared Kushnerin johtaman tiimin valmistelemasta rauhan-suunnitelmasta, joiden todenmukaisuuden Valkoinen Talo kiistää. Sen jälkeen mediassa esiteltiin NYT:n julkistama "saudisuunnitelma", joka monin tavoin murskaa perinteiset kuviot fiktiivisestä Palestiinan valtiosta, kuten edellisessä raportissa kerroin. Saudi Arabia puolestaan kiistää sen todelliseksi, mutta kuka sen olisi laatinut, ellei sen takana olisi ollut kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtama tiimi? http://www.wnd.com/2017/12/bolton-weve-been-living-in-a-delusion/, http://www.wnd.com/2017/12/u-n-pushing-for-65-million-to-teach-palestinians-to-fight-israel/,

02. Kuten oli odotettavissa, presidentti Trumpin puhe on herättänyt varsin ristiriitaisen vastaan-oton, eikä vähiten arabimaailmassa. Saudit sanovat hylkäävänsä sen, kuten myös monet muutkin "maltillisina" pidetyt arabimaat; eräiden raporttien mukaan kaikki 57 muslimimaata ovat sitä vastaan.
Kiivaimmin siihen on reagoinut Turkki, joka ei ole arabimaa, mutta jonka yksinvaltias presidentti Recep Tayyyip Erdogan on tulisimmin reagoinut sitä vastaan uhaten keskeyttää kaikki suhteet Israelin kanssa. Hän on OIC:n johtajana kutsunut sen jäsenmaat Turkkiin keskustelemaan syntyneestä tilanteesta, ja uhkaa laajentaa sen koko muslimimaailmaa koskevaksi, ellei Trump muuta kurssiaan, Hän tuskin voisi peruuttaa sitä, joten hän odottanee muita toimenpiteitä. Trump kuitenkin allekirjoitti "Waiverin" pian puheensa jälkeen, jolla ulkoministeriön muuttoa siirretään kuudella kuukaudella. USA:n kongressi teki 1995 päätöksen USA:n lähetystön siirtämiseksi Jerusalemiin, mutta kaikki sen jälkeen valitut
USA:n presidentit ovat käyttänet veto-oikeuttaan "veivaten" muuttoa 6 kuukautta myöhemmäksi.
Presidentti Erdogan esittää myös islamilaisen liigan perustamista Jerusalemin tilanteen vuoksi. Tämä on mielenkiintoista, sillä profeetta Hesekiel ilmoitti kirjassaan liigan (liiton) perustamisesta. (Hes.30:4 -5)

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään perjantaina keskustelemaan Jerusalemin aseman muuttamisesta, mikä YK:n mukaan tulee tapahtua vain osapuolten neuvottelujen avulla.
PA/PLO:n ja Hamasin arabien reaktiot ovat kiivaita ja ne avoimesti kehottavat muslimeja nousemaan
väkivaltaiseen vastarintaan. Puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi Ammaniin keskustelemaan kuningas Abdullah II:n kanssa, mutta niistä ei ole annettu tietoja julkisuuteen.
Mielenosoituksia syntyi Gazassa ja kaikkialla Juudeassa ja Samariassa, joissa koulut ja laitokset suljettiin 3 päivän ajaksi päästäen opiskelijat ja koululaiset kaduille mellastamaan. Israelin ja USA:n lippuja poltettiin ja iskulauseissa vannottiin "Al-Aksan suojelemista" ja "Jerusalemin vapauttamista miljoonan marttyyrin voimalla", mikä oli Arafatin käyttämä iskulause.
Mielenosoituksia syntyi myös Jordaniassa ja Turkissa. Turkki kehotti aloittamaan uuden intifadan, mitä myös Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah vaati. Hamasin johtaja Ismail Haniyeh kutsui Trumpin päätöstä sodanjulistukseksi. Gazasta ammuttiin muutamia raketteja Israelia kohti, mutta ne putosivat mereen. IAF kävi silti tuhoamassa muutamia Hamasin asemia.

Ajankohta ja vuosi 2017 ovat merkittäviä myös profeetallisesti. Sillä se on 70 vuotta YK:n 1947 hyväksymästä Israelin maan jakosuunnitelmasta. Vuosi 2018 on puolestaan 1948 vuotta Jerusalemin toisen Temppelin tuhoamisesta v. 70, joka puolestaan on 1948 vuotta Adamin luomisesta.

Rooman paavi Francis I avasi myös suunsa sanoen, että sisäinen paine saa hänet puhumaan, Hän kehotti säilyttämään Jerusalemin tasapainotilan ja käyttämään viisautta ja varovaisuutta konfliktin laajenemisen estämiseksi. (Jes 29:14; 1Kor1:19) Jumala näyttää tuhoavan viisaiden ajatukset ja varovaisuuden, sillä Hän toteuttaa omaa suunnitelmaansa oman aikataulunsa mukaan. http://www.dailycrow.com/daily-updates/,, https://journal-neo.org/2017/12/03/american-calamity-get-ready-for-the-day-of-reckoning/.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5150649/Amid-warnings-Trump-forges-ahead-Jerusalem-capital.html.
https://doomerdoug.wordpress.com/,

03. UUTISIA LYHYESTI
• PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli huonosti informoitu ilmoittaessaan, ettei israelilaisilla ole koskaan ollut yhteyttä Jerusalemiin: "USA:n presidentti Trumpin päätös tänään ei muuta tosiasiaa Jerusalemin kaupungin asemasta, eikä anna laillisuutta tälle väitteelle, koska se on arabikristittyjen ja -muslimien kaupunki, Palestiinan valtion ikuinen pääkaupunki". Kaikki kuitenkin tietävät, ettei Palestiinan valtiota ole koskaan ollut olemassa, kuten myytti kansasta nimeltä "palestiinalaiset" on sekin pelkkä harha.
Arkeologit tunnustavat löytöihinsä perustuen, että Jerusalemin muslimi-identiteetti muodostui islamin syntymisen aikoihin, mutta kahden israelilaisen arkeologin mukaan kaupunki oli alkuperäisesti yhteiselon ja suvaitsevuuden tyyssija. He perustavat käsityksensä siihen, että arkeologisten löytöjen mukaan he käyttivät islamilaisia ja juutalaisia uskonnollisia symboleja rinnan, kuten löydetyt islamin hallinnon varhaisajan kolikkolöydöt osoittavat, joissa on korkokuva juutalaisesta menorasta. "Muslimit jopa katsoivat olevansa Israelin kansan jatkuvuus". Samoja symboleja käytettiin myös tarve-esineissä, joiden alkuperä on 1300 vuotta vanha Umayyad ajalta. Toinen todiste on Nuban arabikylästä löydetty kirjoitus, joka yhdistää Kalliomoskeijan ja Temppelivuoren. Kirjoitus on 1000 vuotta vanha Kufic kirjoitus, joka viittaa Mekkaan ja kuuluu näin: "Allahin, armollisimman nimessä, tämä alue, Nuba ja kaikki sen rajat ja koko alue, kuuluvat Bayt Al-Maqdis moskeijaan, kuten uskollisten komentaja Umar al-Khattab totesi vihkiessään sen Allahin kunniaksi". Löydöt julkistaneet arkeologit sanovat saaneensa runsaasti palautetta kaikkialta Lähi-Idästä, ja sanoivat toivovansa, että löydettäisiin uusia vastaavan-laisia todisteita juutalaisten ja muslimien läheisestä toiminnasta. https://www.timesofisrael.com/archaeologists-expose-muslim-jewish-dialogue-in-jerusalem-from-1300-years-ago/
• Israel asetti turvallisuusmiehensä korkeaan hälytysvalmiuteen lisäten satoja poliiseja Jerusalemin alueille ja Temppelivuorelle odottaessaan mahdollisesti väkivaltaisia mielen-osoituksia. Vuorelle nousulle ei kuitenkaan asetettu erityisiä rajoituksia. https://www.timesofisrael.com/amid-recognition-row-hundreds-of-cops-deploy-in-jerusalem-before-muslim-prayers/
• Trump osallistui Valkoisen Talon järjestämään hanukka-tilaisuuteen, jonka yhteydessä hän kiitteli päätöksiään Jerusalemista ja lähetystön muutosta todeten, että paikalla oli varmaan onnellisia ihmisiä. https://www.timesofisrael.com/at-white-house-hanukkah-party-trump-celebrates-his-jerusalem-decision/
• Raportin mukaan Indonesiassa ja Malaysiassa tuhannet muslimit marssivat osoittaakseen tuomiotaan Trumpin päätöksille huutaen: Long live islam ja tuhotkaa sionistit. Joissakin plakaateissa todettiin Jerusalem Palestiinan ikuiseksi pääkaupungiksi. https://www.timesofisrael.com/malaysians-indonesians-protest-trumps-jerusalem-move/
• Hallitus käsitteli suunnitelmaa, jolla Jerusalemiin rakennetaan presidentti Trumpin päätösten rohkaisemana 14 000 uutta asunto-yksikköä, niistä 6 000 vihreän linjan itäpuolelle. 5 000 asuntoyksikköä Atarotiin Jerusalemin pohjoispuolelle; 1 000 asunto- yksikköä Pisgat Zeeviin, raportoi Hadashot. https://www.timesofisrael.com/14000-housing-units-planned-for-jerusalem-6000-over-green-line/
• Valkoinen Talo pyrkii hillitsemään Israelin liiallista intoa, eli UK Kekkosen sanoi: "Älkää elämöikö itsenäisyydellä", eli pankaa jäitä hattuun, turha tässä on ärsyttää vihaista petoa.
https://www.timesofisrael.com/us-asks-israel-to-restrain-response-to-jerusalem-announcement/
• Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi Trumpin vain todenneen tosiasian, ei siinä sen ihmeellisempää tapahtunut. Venäjän arvion mukaan turvallisuus voi kärsiä, ja EU ennustaa päätösten johtavan alueen entistäkin synkempiin aikoihin. EU on YK:n tavoin pahasti jäänyt jälkeen kehityksestä, kuin eno veneestä.
https://www.timesofisrael.com/amid-backlash-tillerson-says-jerusalem-recognition-just-reality/
• Maailman johtajat sanovat Pariisin konferenssissa pyrkivänsä laillistavan Saad Haririn Libanonin pääministerinä. Hariri pyrkii pelastamaan Libanonin Iranin ja Saudi Arabian välisestä valtakamppailusta, jossa piskuinen Libanon voidaan heittää bussin alle. https://www.timesofisrael.com/world-leaders-to-re-legitimize-lebanons-hariri-at-paris-talks/
• USA:ssa jatkuvat naisten emansipaatioiskut, nyt oli vuorossa senaattori Al Franken, joka joutui eroamaan senaatista pyrkiessään osoittamaan naisille miehisyyttään. Franken on entinen komedianäyttelijä, joka eroamis-puheessaan Senaatissa iski myös Ttrumpin ja republikaanisen poliitikon Roy Mooren suuntaan, joka pyrkii senaattiin, vaikka häntä epäillään teini-ikäisten asiattomasta häirinnästä. Lisää on tiettävästí jonossa,
https://www.timesofisrael.com/franken-takes-swipe-at-trump-as-he-quits-us-senate/
• Britannia ja EU lopulta löysivät ehdot, joilla sotkuiseksi kehittynyt avoliitto brexit voidaan lopettaa kunniallisten ihmisten tavoin. Viimeinen kanto tässä kaskessa oli sovun löytäminen PohjoisIrlannin rajakiistassa. https://www.timesofisrael.com/britain-and-eu-reach-historic-deal-on-brexit-divorce-terms/
• Princeronin Yliopiston kampusalueelle levitetttiin antisemiittisiä julisteita, joissa syytetään juutalaisia hyötyvän eniten taloudessa ja mediassa ja että juutalaiset ovat enemmistönä viimeaikaisissa seksi-skandaaleissa. Juutalaiset yhdistetään valkoisten ylivaltaan, joka on paha asia. https://www.timesofisrael.com/anti-semitic-flyers-posted-on-princeton-university-campus/,
• https://www.timesofisrael.com/man-holding-palestinian-flag-smashes-windows-of-amsterdam-kosher-restaurant/, https://www.timesofisrael.com/jewish-groups-call-on-uc-berkeley-to-fire-lecturer-over-anti-semitic-tweets/ https://www.timesofisrael.com/large-swastika-painted-on-home-of-jewish-family-in-north-carolina/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 4 -13; Tiberias 9 -21; Suolameri 13 -22; Eilat 9 -23 +C-astetta, huomenna lämpenee muutaman asteen, ei sateita.


Wednesday, December 06, 2017

KESKIVIIKKO 6.12.2017

PERJANTAI 06.12.2017
01. ONNEA Suomelle, on itsenäisyyspäivä. Mutta jostain kumman syystä internetyhteydet ulko- maailmaan ovat poikki. Palasivat 7.30 aikaan.
02. "USA:n presidentti Trump ilmoittaa tänään keskiviikkoa pitämässään puheessa virallisesti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pää-kaupungiksi, sekä antavansa kehotuksen ulkoministeriölle suunnitelman muotoilemiseksi USA:n lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin", vahvisti Valkoisen Talon virkailija tiistai-iltana.
Tiedotteessa todetaan myös, että presidentti Trump vahvistaa samalla tukevansa kahden valtion periaatetta. Tällä ilmoituksella Trump pyrkii tasa-painottamaan ja vähentämään arabimaiden ja muiden ulkovaltioitten tuntemaa ärtyisyyttä ilmoituksen johdosta Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi.
Valkoisen Talon virkailija, joka ei halua antaa nimeään, vahvisti Trumpin päätöksen: "Joulukuun kuudentena päivänä 06.12.2017 presidentti Trump tulee tunnustamaan Jerusalemin Israelin valtion pääkaupungiksi suunnittelemassaan Valkoisessa Talossa pitämässään puheessa, joka alkaa keskiviikkona 01.00 pm (20.00 Israelin aikaa)".
Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi sekä USA:n lähetystön muuttaminen sinne sisältyi Trumpin vaalipuheisiin,
ja Valkoinen Talo on usein toistanut sitä.
Virkailija selitti, että "lähetystötalon rakentaminen ja muutto sinne voi kestää vuosikausia, mutta todellisuuden toteaminen, että Jerusalemin asema Israelin hallituksen sijaintipaikkana on todellisuus, jonka tunnustaminen on sekä historiallinen että moderni tosiasia".
Virkailija selitti edelleen:"Trump on täysin tietoinen kysymyksen arkaluonteisuudesta, mutta hän katsoo, ettei sitä voida ratkaista torjumalla tosiasiaa, että Jerusalemissa toimivat Israelin parlamentti, korkein oikeus, pääministerin asunto jne., mikä todistaa, että Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki".

03. Israelilla tulee olemaan pitkä ylämäki pyrkiessään saamaan maailman tunnustamaan USA:n presidentin hyväksymän tosiasian Jerusalemista pääkaupunkinaan, mutta Trumpin päätös siitä on kuitenkin virstanpylväs tiellä täydelliseen tunnustamiseen maailmalla.
Arabi-ja muslimimaiden suhtautuminen on ensi tuntumalta kiivaan torjuva varoituksin sen aiheuttamasta väkivaltaisesta reaktiosta, mutta hajaantuminen arabien ja muslimien keskuudessa on tosiasia, joka antaa toivoa mielipiteen muutoksesta. Todellisuudessa voisi jopa todeta, että voimakkain vastarinta tulee sekä EU:n että YK:n taholta, jotka molemmat ovat suhtautuneet vihamielisesti Israeliin omien arabi-ja muslimi-yhteyksiensä vuoksi. Kysymys on perinteisesti ollut öljystä ja kaasusta, mutta nyt toimittajia on tullut lisää markkinoille eikä arabeilla ole enää yksin-oikeus niihin, joten perinteitä olisi syytä muuttaa.
Pahiten Trumpin päätös Jerusalemista ja USA:n lähetystötsä koskee PA/PLO:n arabeihin, jotka siitä lähtien kuin ne saivat jalansijaa Israelin alueella, ovat järjestelmällisesti pitäneet kiinni vaatimuksestaan, että Jerusalemin itäosa on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki sen ohella, että rajalinjan tulee noudattaa 1949 aselepolinjaa ja palestiinalaispakolaisilla tulee olla paluuoikeus. Trumpin päätös jättää nuo huomioimatta.

USA:n virkailijoitten taholla Trumpin päätöstä lähetystön muutosta epäillään, sillä Jerusalemissa ei ole tarjolla tiloja, minne muutos tapahtuisi. Tontti on vuokrattu Jerusalemin Armon HaNatziv (Allenby Baracks) lähiössä, ja paikallinen arkkitehti on valittu suunnittelun aloittamiseksi, mutta sen toteuttaminen vie aikaa. Tontin omistuksesta kuitenkin ollaan eri mieltä, ja korkein oikeus voi halutessaan pysäyttää koko projektin.
Yhtenä vaihtoehtona pidetään USA:n konsulaatin rakennusten Arnonan lähiössä muotoilemiseksi lähetystön käyttöön. Muuttoon liittyy kongressin päätös rahoituksen vähentämiseksi, jos presidentti ei allekirjoita päätöksen siirtoa, kunnes muutto on
suoritettu. Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhan-suunnitelman johtaja Jared Kushner toivoo voivansa laajentaa Israelin ja PA/PLO:n välisiä neuvotteluja koskemaan laajemmin Lähi-Itää.
Presidentti Trump vakuuttaa rauhantahtoaan ja uskoo ajan kuluessa voivansa muuttaa maailmalle levinnen yleisen vastarinnan.
https://www.timesofisrael.com/trump-to-recognize-jerusalem-as-capital-plan-embassy-move-white-house-confirms/

04. NEW YORK TIMESin maanantaina julkistama rauhansuunnitelma, jota se kutsuu "saudi-suunnitelmaksi". on oudolla tavalla poistunut lehtien otsikoista. JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick käsitteli sitä column one artikkelissaan. Otan siitä muutamia kohtia.
Otsikossa hän kutsuu sitä " merkittäväksi rauhan-
suunnitelmaksi, lopultakin". Glick sanoo, että saudien kruununprinssi Mohammed bin Salman (MBS) esitteli suunnitelmansa PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbasille viime kuussa. MBS antoi Abbasille uhkavaatimuksen: "Hyväksy suunnitelma kahden kuukauden aikana tai eroa antaaksesi tietä nuoremmille".
Suunnitelma antaa PA/PLO:n arabeille rajoitetun itsehallinnon ilman täyttä itsenäisyyttä, eikä se olisi yhtenäinen, vaan arabienemmistöisiä laikkuja Israelin valtion rajojen sisällä.
Gazan alue saisi jatkaa itsehallintoaan siten, että sen alueeseen liitettäisiin Siinain pohjoisosa, jotka yhdessä muodostaisivat Palestiinan valtion.
Saudisuunnitelmassa Israel säilyy vahvana ja sotilaallisesti voimakkaana. Pakolaisten paluu-oikeutta ei sallita, eikä Jerusalem ole heidän pääkaupunkinsa, vaan Abu Dish sen lähellä.
Saudit ovat artikkelin mukaan kyllästyneet PA/PLO:n arabien jatkuviin rahavaatimuksiin, eikä niillä miljardeilla USD ole saatu mitään aikaan. Saudit ovat hyvin tietoisia PA:n korruptiosta ja lähíomaisten suosimisesta.

Saudi Arabia ei ole julkistanut suunnitelmaa, vaan antaa sen toimia täkynä odottaen maailman reaktioita siihen. Glick sanoo, että suunnitelman ja johdosta ilman sitäkin MBS on vihattu henkilö lännen diplomaattipiireissä hänen Iranin vastaisen kampanjansa johdosta ja hänen ehdottoman vastarintansa vuoksi Iranin hegemomia-pyrkimyksiä vastaan. Iranin nousu Lähi-Idän johtavaksi maaksi kuului Obaman tavoitteisiin, minkä murskaaminen pudottaisi pohjan hänen perintönsä muodostamiseksi rauhanrakentajana. EU-maiden suurimpana huolena on edullisten kauppa-suhteiden solmiminen ja säilyttäminen Iranin kanssa, mitä MBS:n suunnitelmat voisivat pahoin järkyttää. http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-A-credible-peace-plan-at-last-516997

Israelin reaktio on ymmärrettävän varovainen. Siellä tiedostetaan saudien halu käydä sotaa shia-muslimeja vastaan toisten maitten kautta, jopa ehdotellen, että Israelin tulisi tuhota Hizbullah Libanonissa, mikä asettaisi Israelin suureen vaaraan 150 000 ohjusta ja rakettia hankkinutta terrorijärjestöä vastaan. Saudit myös vihjaavat, että Libanon tulisi siinä sodassa tuhoutumaan, mutta sitä ei voisi välttää, koska Hizbullah on käärmeen tavoin kietoutunut sen sekä sotilaalliseen että siviilihallintoon.
Onko saudien suunnitelma vilpitön tarjous vai onko se "honeytrap" Israelin tuhoamiseksi?

http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-A-credible-peace-plan-at-last-516997

05. PRESIDENTTI Trumpin suunnitelma Jerusalemista sekä USA:n lähetystöstä on saanut vihaisia uhkauksia Israelin arabeilta, jotka uhkaavat aloittaa uuden intifadan. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti kolme päivää kestävän raivon ajan, jonka aikana tultaneen järjestämään verisiä mellakoita ja mielenosoituksia. JP:n kolumnisti Avi Issacharoff maalaa demoneita seinille luvaten, että tulkoon helvetti tai intifada, Abbas on valmis kuolemaan Jerusalemin kukkulalla. Artikkelin kirjoittaja varoittelee, että jos vaikkapa osa uhkauksista toteutuu Israelia vastaan, juutalainen kansa joutuu maksamaan kovan hinnan pääkaupunkinsa tunnustamisesta..
Issacharoff ennustaa väkivaltaa sekä Juudeassa ja Samariassa että muualla, mutta Abbasin päämääränä on luoda itselleen legasi Jerusalemin puolustusjana. Hän sanoo, että jos veri vuotaa Jerusalemissa, Abbas tulee kiihottamaan sitä.
Trump otti yhteyttä Lähi-Idän ns. maltillisten muslimimaiden johtajiin: Jordanian kuningas Abdullah II; Egyptin presidentti Abdel Fatah al-Sisi ja saudikuningas Salman, joilla kaikilla on avoimia tai salaisia turvallisuussiteitä Israelin kanssa. Mutta jokainen niistä esitti vakavista seurauksista, jos Trump toteuttaa suunnitelmansa.
Marokon kuningas Muhammed VI, Arabiliitto, Saudi Arabia, Islamilainen yliopisto Al-Azhar Kairossa, kukin niistä varoittavat. Mahmoud Abbas on istunut puhelimensa ääressä päiväkausia keskustellen kaikkien tuntemisensa valtiojohtajien kanssa uskotellen tilanteen vaarallisuudesta.

Issacharoff ennustaa myös, että tällä kertaa Abbas ei istu pehmustetulla "presidentin" sohvallaan vaan pukee Arafatin tapaan ylleen sotilasasun johtaen verenhimoisia kaadereitaan iskuihin sinne, missä ne tuntuvat eniten. Fatah julisti raivon päivät keskiviikosta perjantaihin. Tämä voi johtaa siihen, että Abbas piiritetään Arafatin tapaan Ramallahin Mukatan hallintokeskukseen. Tämä olisikin sopiva päätös tälle korruptoituneelle terroristijohtajalle. https://www.timesofisrael.com/for-abbas-come-hell-or-intifada-jerusalem-is-the-hill-to-die-on/

06. UUTISIA LYHYESTI
• ISRAELIN ilmavoimien IAF komentaja kenraalimajuri Amikam Norkin ilmoitti keskiviikkona, että Israelin hankkimat 9 stealth F-35 hävittäjäkonetta, jotka tunnetaan nimellä Adir, mahtava, ovat nyt toiminta-kunnossa, vain 11 kuukautta sen jälkeen, kun se sai 2 ensimmäistä konetta joulukuun lopussa. Amikam kehui koneitaan todeten, että niillä on monia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä alueella esiin nousevien uhkakuvien torjumiseksi. Ne pystyvät seuraamaan lukuisilla sensoreillaan laajalti ympäristöään ja jakamaan tietonsa toisten koneitten ja yksiköitten kanssa.
IAF on käyttänyt 11 kuukautta kouluttaen lentäjiään monimutkaisen F-35 koneen "lentävän tietokoneen" ominaisuuksiin.
Koneen hinta on lähes 100 miljoonaa USD, mutta laskenee tuotannon nousun mukana. USA antaa vuosittain 3.8 miljardia USD sotilas-avustusta, joka käytetään aseiden hankintaan USA:sta. IAF saanee 33 konetta vuoteen 2021 mennessä ja 50 konetta 2024. Koneet toimitetaan 2-3 konetta kerrallaan. https://www.timesofisrael.com/israels-f-35-stealth-fighters-declared-operational-a-year-after-their-arrival/,
• Brittimedia kertoo, että poliisi pidätti 2 miestä, 20 la 21 vuotiaita, jotka suunnittelivat pääministeri Thereza Mayn teloittamista. Poliisi tunnustaa pidätykset, mutta ei vahvista tietoja heidän suunnitelmistaan. Toiminta aloitettaisiin räjäyttämällä pommit Downing Street turvallisuusportin ulkopuolella, jonka jälkeen teloitusryhmä menisi sisään
https://www.timesofisrael.com/2-men-held-in-terror-plot-to-kill-british-prime-minister-reports/,
• Armeijan sotilaat joutuivat Tubasin asukkaitten molotovin koktailien maalitauluksi suorittaessaan etsityn miehen pidätystä, Sotilaita ei haavoittunut, mutta armeijan jeeppi sai pahoja vaurioita. https://www.timesofisrael.com/army-vehicle-firebombed-during-pre-dawn-arrest-raid/
• Israelin ensimmäiset tankkien naissotilaat suorittivat koulutuksensa loppuun ja ovat valmiit tositoimiin. Uskonnolliset eivät hyväksy heitä samaan teräskoppiin miesten kanssa, mutta minkä sille voi? https://www.timesofisrael.com/israels-first-female-tank-crews-finish-training-ready-for-deployment/
• Hallituksen koordinaattori David Bitanin poliisikuulustelut ovat laajentuneet, mukaan on otettu Bitanin perheen yhteydet perheen kanssa, jolla on rikollinen tausta. https://www.timesofisrael.com/meet-the-jarushis-the-crime-family-linked-to-likud-mk-david-bitan/
• Venäjän kilpailijat suljetaan pois 2018 talviolympialaisista, päätti IOC, Venäjän hallituksen suosiman dopingin vuoksi. Yksityiset urheilijat voivat kuitenkin osallistua kilpailuihin tiukan seurannan alaísina. https://www.timesofisrael.com/russia-banned-from-2018-winter-olympics-over-state-sponsored-doping/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04 -12; Tiberias 10 -19; Suolameri 13 -21; Eilad 11 -22 +C-astetta, Tänään sataa vettä, mutta huomenna kirkastuu.

Kalifornian Ventura alueella tulipalo on tuhonnut 45 000 eekkeriä ja pakottanut 27 000 ihmistä evakkoon. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5150019/Incredible-satellite-images-extent-

Sunday, December 03, 2017

SUNNUNTAI 03.12.2017

SUNNUNTAI 03.12.2017
01. CIA:n johtaja Mike Pompeo sanoi lauantaina Iranin tärkeimmälle sotilasvirkailijalla lähettämässään kirjeessä varoittaneensa häntä, että USA katsoo Teheranin olevan vastuussa mihin tahansa Amerikan intressejä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Irakissa.
Pompeo on Iranin hellittämätön vastustaja. Hän kertoi lähettäneensä kirjeensä Iranin Vallankumousarmeijan ja eliittivoimien komentajalle kenraali Qassem Soleimanille, joka ei ole reagoinut siihen mitenkään.
"Lähetin viestin hänelle, koska hän oli vihjannut komentamiensa joukkojen voivan uhata USA:n intressejä Irakissa". Pompeo puhui puolustusforumissa, jonka oli järjestänyt Ronald Reagan Presidenttisäätiö ja Instituutti Simi-laaksossa Kaliforniassa. "Ollakseni rehellinen hänen kieltäytymisensä avata viestiäni ei särkenyt sydäntäni" hän avautui. "Sen kirjeen tarkoituksena oli lähettää viesti, että me pidämme häntä ja Irania vastuussa - ja halusimme tehdä tämän täysin selväksi sekä hänelle että Teheranin johdolle, ettei jäisi väärinymmärrystä".

Pompeo kertoi Iranin vahvistavan asemaansa koko Lähi-Idän alueella. Pompeo on republikaaninen kongressin jäsen Kansasista, ja hän vastustaa henkeen ja vereen Iranin kanssa tehtyä JCPOA sopimusta, jota USA:n delegaatio oli laatimassa 5+1 maan edustajien kanssa, jonka seurauksena Teherania vastaan asetettuja sanktioita poistettiin vapauttamalla Teheranille suuret määrät jäädytettyjä varoja Iranin luvatessa rajoittaa ydinohjelmansa toteuttamista. Hän sanoi Iranin rikkovan sopimusehtoja vastoin vakuutustaan.
Pompeo kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin, joiden mukaan Trump suunnittelee vaihtavansa ulkoministeri Rex Tillersonin, mutta vakuutti olevansa hyvin keskittynyt hoitamaan tehtäväänsä CIA:n johtajana.
Pompeo vakuutti, että USA:n tiedustelulla on hyvin pätevät tiedot PohjoisKorean ydinase-ohjelmasta. Hän vakuutti myös, että USA on tietoinen PK:n ydinaseen valmistumisvaiheista ja sen USA:lle aiheuttamista vaaroista. Hän sanoi uskovansa, ettei PK:n johtaja Kim Jong Un ole täysin tietoinen asemansa tärkeydestä maailmalle. "On uskaliasta kertoa hänelle huonoja uutisia". Hän vakuutti USA:n toivovan PK:ta vastaan asetettujen taloudellisten ja diplomaattisten toimien voivan Kiinan painostuksella selvittävän ydinaseongelman tavalla, joka ei vaadi sotilaallista ratkaisua, mistä tietääkseni ei kukaan ole innostunut".

Edellinen CIA:n johtaja Leon Panetta kritisoi Trumpin tapaa käyttää Twitter-tiliään politiikkansa edistämiseksi. "Tiedän, että Trump suosii twiitata. "Totta puhuen, jos saisin toteuttaa oman mieli-piteeni, ottaisin sen Twitterin ja heittäisin sen ulos ikkunasta, sillä se aiheuttaa myös jonkin verran huolta tilanteen vakavuudesta".
Pompeo oli eri mieltä ja arvioi, että Trumpin twiitit jopa avustavat tiedustelupalveluja. "Olen havainnut Trumpin twiittien itse asiassa vaikuttavan todellisen maailman kykyyn ymmärtää, mitä tapahtuu toisessa osassa maailmaa. Vastustajamme reagoivat noihin twiitteihin tavoilla, jotka avustavat meitä ymmärtämään komento- ja valvontakysymyksiä; kuka kuuntelee mitäkin viestiä ja miten se resonoi maailmalla" Pompeo analysoi
https://www.timesofisrael.com/cia-director-warns-iran-not-to-attack-us-interests-in-iraq/,

02. Presidentti Donald Trump muutti aiemmin antamaansa lausuntoa, miksi hän erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin. Trump sanoo, että todellinen syy oli se, että Flynn valehteli sekä hänelle että Mike Pencelle, sekä myös FBI:lle hänen suhteistaan Venäjän edustajien kanssa presidentin vaihdon yhteydessä.
Flynnin keskusteleminen Venäjän edustajien kanssa ei ole rikos, kuten myös Trump tunnustaa, mutta totuuden kieltäminen FBI:lle on sitä. Flynn itse tunnusti syyllisyytensä vakuuttaen toimivansa kongressin asettaman erityisneuvoksen kanssa Venäjää koskevien tutkimusten selvittämiseksi. Raportit kuitenkin kertovat, että Flynn luultavasti toimi Trumpin vävypojan Jared Kushnerin kehotuksesta, mikä tuo uuden elementin asiaan.
Trump sanoo twiitissään: "Minä olin pakotettu erottamaan kenraali Flynnin, koska hän valehteli varapresidentille ja FBI:lle. Hän on tunnustanut syyllisyytensä noihin valheisiin. Se on häpeällistä, koska hänen toimensa presidentinvaihdon aikana olivat laillisia. Ei siinä ollut mitään syytä peitellä".
Epäselvää on, tiesikö Trump ja kuinka paljon Venäjäsuhteista ja koska ennen virkaan vihkimistä.
Flynn poistui Valkoisesta Talosta helmikuussa selittäen, että hän oli antanut epätäydellisen raportin varapresidentti Pencelle keskusteluistaan Venäjän lähettilään Sergey Kislyakin kanssa. FBI:n johtajan James Comeyn mukaan presidentti pyysi häntä lopettamaan asian tutkimukset, mutta Comey kieltäytyi. Trump erotti myös hänet.

Presidentti Trump on ollut kriittinen Comeyn suorittamiin tutkimuksiin, kuten myös erityis neuvos Robert Muellerin jatkamiin tutkimuksiin, mutta vaikka hän puolustaa Flynniä, hän ei ole perunut päätöstään erottaa hänet. https://www.timesofisrael.com/trump-alters-story-on-why-he-fired-flynn/,
03. SYYRIAN sota ei ole suinkaan päättynyt, se vain etsii uutta muotoaan, jossa Israel tulee kuvaan mukaan entistä selvemmin, vaikka sen väitetään osallistuneen militanttien tukemiseen toimittamalla niille aseita ja varoja, minkä IDF virallisesti kieltää. IAF on useita kertoja iskenyt aseita Hizbullahille kuljettaneisiin autosaattueisiin pyrkiessään estämään sitä saamasta täsmä-ohjuksia, mikä kuulusi YK:n tehtäviin, mutta joka ummistaa silmänsä ja korvansa.

Nyt kuitenkin Syyrian armeijan saavutettua voiton kapinallisista joukoista Hizbullahin, Iranin ja Venäjän avustuksella, Iran on aloittanut massiivisen tukikohtien perustamisen Syyrian alueelle, Debkafile raportoi Iranilla olevan 13 tukikohtaa Syyriassa, joita se edelleen vahvistaa. Iran kieltää sotilaittensa olon Syyriassa, väittäen, että sillä on vain neuvonantajia Assadin armeijan ja Hizbullahin pyssymiesten mukana.

Aamun raportit kertovat Israelin ilmavoimien IAF:n koneitten iskeneen ohjuksillaan Iranin sotilastukikohtaan Damaskoksesta etelään vain 50 km:n päässä Israelin pohjoisrajasta. Tukikohta paljastui jo 3 viikkoa sitten satelliittikuvien perusteella, mistä myös BBC kertoi uutisissaan. Tukikohta sijaitsee lähellä Qiswan kaupunkia. Raportin mukaan IAF tuhosi asevarikon, josta
useat arabilähteet raportoivat lauantaina.
Syyrian armeijan ja Hizbullahin antaman raportin mukaan kohteena oli asebunkkeri, mutta heprealaisten raporttien mukaan kohteena oli Iranin rakentama sotilastukikohta. Paikalliset asukkaat kertovat voimakkaista räjähdyksistä tukikohdan alueella. Raportit kertovat, että IAF ampui viisi ohjusta, joista Syyrian armeijan torjuntaohjukset tuhosivat kaksi, mutta loput niistä aiheuttivat tuhoa tukikohdassa.
Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi: "Puoli tuntia puoliyön jälkeen 22.30 perjantaina vihollinen Israel ampui useita maasta-maahan ohjuksia sotilasasemaan Damaskoksen provinssissa. Syyrian ilmapuolustus tuhosi niistä kaksi, mutta hyökkäys aiheutti silti tuhoa".
Israel ei ole antanut lausuntoa asiasta. Israelin johto on jatkanut varoituksiaan Iranille tukikohtien rakentamiseksi Syyriaan, joilla se pyrkii suojelemaan maayhteyttä Iranista Irakin ja Syyrian kautta Välimeren satamaan. Syyria ja Israel ovat muodollisessa sotatilassa v. 1973 sodan jälkeen, joka päättyi YK:n valvomaan aselepoon. https://www.timesofisrael.com/israeli-jets-reportedly-target-syrian-base-near-damascus/

DEBKAFILE lisää edelliseen kertoen, että ilmaiskun kohteena oli shia-muslimiupseerien salainen
konferenssi Syyrian armeija 91.prikaatin tuki-kohdassa lähellä Qiswan kaupunkia. Raportin mukaan iskussa surmansa saaneiden joukossa oli 12 iranilaisia sekä Hizbullahin upseereita. Paikalle oli kutsuttu kaikki sotilaskomentajat Syyrian eteläosasta saadakseen alustavia ohjeita suuresta sotilasoperaatiosta Quneitran alueella jäljellä olevien kapinallisten pesäkkeitten tuhoamiseksi. He olivat kuulemassa Iranin vallankumouskaartin ja Hizbullahin upseerien informaatiota lauantai-aamuna IDF:n ohjusten iskiessä tukikohtaan. Uhrien määrästä ei ole annettu tietoja.
https://www.debka.com/160187-2/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Poliisi kuulusteli hallitusyhteistyön puheen-johtajaa David Bitania sunnuntai-aamuna vuoden kestäneiden salaisten tutkimusten johdosta, jossa Bitanin epäillään syyllistyneen Rishon LeZionin korkeiden virkamiesten lahjontaan, joita pidätetiin 17. Bitan on ollut aktiivinen saamaan Knessetin hyväksymisen laille, jolla Netanyahu suojataan poliisin kuulusteluilta. David Amsalem, joka laati lain, joka kieltää poliisia suosittelenasta syytteitä tutkimustensa jälkeen, kysyy, miksi poliisi ajoitti David Bitanin kuulustelut päivää ennen lain tuloa äänestykseen maanantaina?
Amsalem sanoo, että "tilanne on hyvin vakava. On olemassa kokonainen armeija, johon kuuluvat koko poliittinen järjestelmä ja media Benyamin Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Poliisi on velvollinen tutkimaan sille annetut valitukset, mutta eikö Bitanin kuulustelu olisi voinut odottaa pari päivää? Joku haluaa vaikuttaa lain hyväksymiseen" Amsalem hämmästelee. Bitanin epäillään käyttäneen asemaansa suunnittelu- ja rakennuskomitean puheenjohtajana pyytäessään kaupunginvaltuustoa selvittämään kaupungin jalkapallo-joukkueen velat, jotka syntyivät hänen toimiessaan sen johtajana. Hapoel Rishon LeZion joukkueen velat nousivat Bitanin johtaja-aikana 7 miljoonaan NIS. Joukkue oli silloin Rishon LeZion kaupungin omistuksessa. https://www.timesofisrael.com/police-seek-netanyahu-ally-bitan-as-city-officials-arrested-in-graft-probe/
• Parikymmentä tuhatta ihmistä osallistui Tel Avivissa lauantai-iltana järjestettyyn "häpeä-marssiin", jonka teemana oli korruption vastustaminen. Se on osa "poliisin suositus-lain" hyväksymisen vastuskampanjaa. Plakaateissa hyökättiin sekä Netanyahua että oikeuskansleri Avichai Mandelblitiä vastaan, jonka asunto on Rishon LeZionissa. https://www.timesofisrael.com/thousands-turn-out-in-tel-aviv-for-anti-corruption-march-of-shame/
Olen käyttänyt "häpeämarssin" nimitystä homomarsseista Jerusalemissa, mutta yhteiskunnassa on muutakin hävettävää.
• UAE:n virkailijat kehottivat Egyptin entistä pääministeriä ja potentiaalista presidentti-ehdokasta Ahmed Shafiqia poistumaan maasta, joka lensi tuntemattomaan olinpaikkaan. Häntä pidetään presidentti Sisin vaarallisimpana kilpailijana. Hän on asunut UAE:ssa vuodesta 2012 lähtien. "Karkotuksen" syy oli ilmeisesti hänen ilmoituksensa asettua vaaliehdokkaaksi, kuten AFP raportoi. https://www.timesofisrael.com/uae-deports-egypt-presidential-hopeful-shafiq-to-cairo/
• PA/PLO:n tiimi lensi Washingtoniin, jossa se tapasi Trumpin nimittämän neuvonantajan ja rauhanprosessin johtajan Jared Kushnerin. Heillä oli mukanaan Abbasin antama viesti, jossa varoitetaan, että jos Trump ilmoittaa USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin, tai julistaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, se lopettaa rauhanprosessin kokonaan, raportoi Israelin TV-asema. Trump siirsi lauantai-illaksi odotetun ilmoituksen lähetystön muuttamisen veivaamisesta kuudella kuukaudella, mutta hänen odotetaan selvittävän tilannetta maanantaina tai keskiviikkona, jonka yhteydessä hänen odotetaan ilmoittavan päätöksestään tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. PA/PLO:n Washingtonin delegaatioon kuuluivat myös Majed Faraj sekä Saeb Erekat, joka sai uuden sydämen USA:ssa, mutta entisillä evästeillä. Delegaation jäsenet kuten Abbasin neuvonantaja Mahmoud Habash varoittivat USA:n hallitusta, että jos se toteuttaa suunnitelmansa Jerusalemista, USA ei ole enää puolueeton välittäjä, ja että se tuhoaisi rauhanprosessin, josta koko maailma joutuisi maksamaan.
Wall Street Journal raportoi, että USA:n virkailijat varoittavat lähetystöjään etenkin muslimimaissa mahdollisista väkivaltaisista mielenosoituksista, jos Trump tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta lähetystön muuttoa saataneen odottaa. https://www.timesofisrael.com/palestinians-to-kushner-peace-process-ends-if-trump-backs-israel-on-jerusalem/
• Naisten keskuuteen levinnyt epidemia jatkuu vain kiihtyen entisestään. METOO on iskulause, joka sopii jokaisen naisen asevarastoon taistelussa miesten herruutta
vastaan toisten väittäessä liiallisesta liehakoinnista ja naisten arkojen paikkojen kourimisesta, toisten ehkä siksi, ettei kukaan ole tehnyt sitä heille. Syrjintää se on sekin?
New Yorkin Metropolitan Opera ilmoitti lauantaina aloittavansa tutkimukset pitkäaikaista orkesterinjohtajaa James Leviniä vastaan, jota syytetään seksuaalisesta lähentelystä naisia kohtaan, jotka alkoivat jo 30 vuotta sitten Levinin ollessa teini-iässä. Nainen on nyt keski-ikäinen, mutta häirinnän tapahtumahetkellä alle 18-vuotias. Oppera harkitsee, mitä toimia tulisi tehdä suuresti kunnioitetulle orkesterin johtajalle. https://www.timesofisrael.com/nys-met-to-probe-sexual-misconduct-claims-against-longtime-conductor/
Mitenkähän länsimaailma suhtautuu siihen, että islam sallii avioliiton 9-vuotiaan kanssa, ja että vääräuskoinen nainen on vapaata riistaa oikeauskoiselle muslimille? Se on jopa muslimin velvollisuus, koska siten islam leviää länsimaihin entistä nopeammin.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -22; Tiberias 14 -28; Suolameri 17 -28; Eilat 15 -30 +C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.
Jemenin shia-kapinalliset sanovat ampuneensa ohjuksen UAE:n ydinlaitosta vastaan, joka on vielä keskeneräinen Barakah voimalaitos. 20 miljardia USD maksavaa ydinlämpövoimalaa rakennetaan Abu Dhabin läntiseen erämaahan. Ensimmäiset 4 reaktoria valmistuvat 2018 aikana. UAE:n valtion WAM-uutistoimisto vähättelee kapinallisten väitteitä todeten, että UAE:lla on torjuntapatteristoja laitoksen suojelemiseksi. https://www.timesofisrael.com/yemen-rebels-claim-to-launch-missile-at-uae-nuclear-site/,