Friday, April 18, 2008

PERJANTAI 18.04.08
1. IDF TIETÄÄ TARKALLEEN, mitä sen tulisi tehdä Gazan kaistalla, mutta poliittisen johdon vastustuksen vuoksi ei voi toteuttaa sitä, sanoo Likudin puheenjohtaja ja oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu Jpostin Pessah haastattelussa. Netanyahu vakuuttaa, että Hamasin hallitus on mahdollista kaataa miehittämättä koko kaistaa. IDF sanoo laatineensa useita suunnitelmia Gazan operaatiota varten, mutta ne on jouduttu siirtämään poliittisten näkökohtien vuoksi. Tällä kertaa siirron myöhempään aikaan aiheuttaa Israelin 60-vuotisjuhlallisuudet, joihin saapuu runsaasti ulkomaisia vieraita USA:n presidentti Bushista lähtien. Tämä tarkoittaa ainakin runsaan kuukauden siirtoa, jona aikana Hamas saa kaikessa rauhassa jatkaa aseistautumistaan ja varustautumistaan tulevaa yhteenottoa varten IDF:n kanssa.
NETANYAHU varoitti katkaisemasta välttämättömyystarvikkeiden toimituksia Gazan asukkaille, vaikka se olisikin populistinen, koska se ei ole paras mahdollinen keino.
NETANYAJU heitti haasteen Olmertin hallitukselle, että jos se ei tiedä, miten lopettaa toistuvat hyökkäykset Gazasta Israelin siviilikohteisiin, hänen hallituksensa tulee erota ja antaa tietä uudelle hallitukselle ja johtajalle, joka tietää, mitä ja miten tulee toimia.
Netanyahu kritisoi ankarasti Olmertin tunnustusta, että koska mahdollista ”rauhansopimusta”, josta hänen hallituksensa neuvottelee kovalla kiireellä, ei voida toteuttaa ennen kuin olosuhteet Gazassa ovat siihen suosiolliset, allekirjoitettu sopimus hyllytetään viideksi tai seitsemäksi vuodeksi odottamaan olosuhteiden muuttumista. Netanyahu sanoi suoraan, että hänen hallituksensa ei tule tunnustamaan sellaista sopimusta eikä usko, että USA vaatii sitä.
ISRAELIN JOHTO ei näytä tajuavan, että palestiinalaiset vetävät neuvotteluissa hylkäämänsä myönnytykset esiin tulevissa neuvotteluissa vedoten siihen, että näin Israel lupautui tekemään. PA:n neuvottelijat viittaavat jopa YK:n yleiskokouksen 1947 tekemään Palestiinan jakosuunnitelmaan, vaikka arabimaat palestiinalaisten kanssa yksimielisesti hylkäsivät sen Khartumin kokouksessaan kolmella ei-lausunnolla: ei Israelin tunnustamista, ei rauhanneuvotteluja, ei rauhansopimusta Israelin kanssa.
NETANYAHU sanoi vastustavansa Olmertin hallituksen politiikkaa useimmissa kohdin – turvallisuus-, talous- ja opetuspolitiikassa - , mutta tukee sitä sen Irania koskevissa kohdissa. Turvallisuuspolitiikassa hän kritisoi rajusti Olmertin hallituksen tapaa antaa Iranin johtaman terrorismin pesäkkeiden voimistua Libanonissa ja Gazassa. Surkeasti hoidetun Libanonin kakkossodan seurauksen Hizbullah on entistä vahvempi, sen joukot suuremmat ja paremmin koulutettuja ja sen ohjus- ja rakettivarastot kaksi ja puolikertaiset verraten tilanteeseen ennen Libanonin sotaa. Samalla tavoin yksipuolinen vetäytyminen Gazasta vahvisti Hamasia antaen sille mahdollisuuden kaapata valta ja muodostaa sinne Iranin toinen tukiasema Libanonin lisäksi. Kolmas Iranin tukiasema on Netanyahun mukaan muotoutumassa Juudeaan ja Samariaan amerikkalaisten avustuksella. Olmertin neuvotteleman ”rauhansopimuksen” tilalle Netanyahu tarjoaa ”taloudellista rauhaa”, joka todella hyödyttäisi sekä palestiinalaisia että Israelia. Hän viittasi Mubarakin lausuntoon, että Gazan kehityksen myötä Egyptillä on nyt yhteinen raja Iranin kanssa lisäten, että Kairo on 200 km:n päässä rajasta, Israelin kaupungit ovat sen välittömässä läheisyydessä Gazan ja Olmertin ehdottaman Palestiinan valtion rajoilla. (JP)
2. IRAN SALAKULJETTAA Gazan kaistalle aseita monia teitä pitkin. IDF:n upseeri paljastaa Jpostin toimittajille Y Katz ja H Keinon, että Iran on nopeuttanut ponnistelujaan aseiden kuljettamiseksi Hamasille Gazan kaistalle. Perinteinen tapa on ollut viedä ne Siinaille ja sieltä salakuljetustunneleiden kautta Gazaan. Jotkut aseet ovat liian suuria tunneleihin.
IRAN ON havainnut, että ehkä tehokkain tapa on kääriä aseet ja ammukset vedenpitäviin koteloihin, jotka pudotetaan mereen Gazan rannikon ulkopuolella. Koska aallokko useimmiten kulkee lännestä itään, kotelot ajautuvat Gazan rannikolle, josta kalastajat poimivat ne merestä ja vievät satamaan. Israelin laivasto tekee voitavansa estääkseen tällaisen salakuljetuksen, ja se on pystynyt takavarikoimaan useita lähetyksiä, mutta osa pääsee läpi huomaamatta.
IDF ON havainnut Gazasta pyssymiehiltä saamistaan aseista ja kranaatin ja ammusten sirpaleista, että iranilaisten aseitten ja ammusten määrä on lisääntynyt. Iran toimittaa Hamasille kranaatteja, joista 120 mm:n kantomatka on 10 km, toisten kuusi km. Puolustusviranomaisten mukaan Hamasilla on tuhansittain Iranista salakuljetettuja kranaatteja. Osa aseista kulkee Iranista Syyrian kautta, joista ne toimitetaan edelleen Siinaille.
ASEITTEN LISÄKSI Iran kouluttaa Hamasin ja Islamic Jihadin terroristeja. Iranin Quds-armeija vastaa Iranin ulkopuolisista asioista kuten terroristien koulutuksesta ja aseistamisesta. Koulutus tapahtuu joko Syyriassa tai Iranissa, joskus Libanonin palestiinalaisleireissä. (JP)
3. EILEN TORSTAINA Hamasin terroristit yrittivät ylittää turva-aidan Gazasta Israelin puolelle. Kolme aseistettua miestä lähestyi Kerem Shalomin terminaalia, jonka kautta kulkee suurin osa Gazan tarvitsemista elintarpeista ja lääkintämateriaalista. Terminaalin lähellä toimiva beduiinien erämaapataljoona havaitsi miesten lähestymisen, Syntyneessä tulitaistelussa yksi miehistä sai surmansa, toinen haavoittui kolmannen päästessä pakoon. Yritys rajan ylittämiseksi tapahtui pian edellisen iskun jälkeen, jossa murhattiin kaksi siviilityöntekijää Nahal Oz terminaalissa ja sen seurauksena IDF:n rankaisuoperaatio, jossa sai surmansa parikymmentä palestiinalaista.
AIEMMIN TORSTAINA kaksi palestiinalaista sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa Kabatiyassa lähellä Jeniniä. Sotilaat piirittivät talon, jossa miehet piileskelivät ja vaativat heitä antautumaan. Taistelun jatkuessa molemmat miehet saivat surmansa. He kuuluivat Islamic Jihadin al-Quds prikaatiin. (JP)
4. PERJANTAIAAMUNA sotilaat piirittivät talon Balatan pakolaisleirissä lähellä Nablusia. Syntyneen kiivaan tulituksen aikana al-Aksan Prikaatien tunnettu johtaja Hani Kaabeh sai surmansa ja hänen apulaisensa haavoittui. Hänet ja kolmas mies pidätettiin.
Hani Kaabeh johti terrorisolua, joka suunnitteli myrkytysyrityksen runsas viikko sitten Ramat Ganin ”Grill Express” ravintolassa. Talosta löydettiin kaksi kivääriä, revolveri ja suojaliivejä. Palestiinalaiset kertovat, että Kaabeh kuului al-Aksan kapinalisiin, jotka hylkäsivät Israelin tarjoaman armahduksen, jos he luopuvat terrorismista ja luovuttavat aseensa PA:n poliisille. Kaabeh suunnitteli teloitusyrityksen Nablusin kuvernööriä vastaan viime viikolla tämän vieraillessa pakolaisleirissä. Silloin PA:n poliisit ja Kaabehin miehet tulittivat toisiaan tunnin ajan.
AL-AKSA johtaja Jeninissä Zakaria Zubeidi syyttää PA:n poliisia liittoutumisesta Israelin kanssa Palestiinan kansaa vastaan. Hän esitti kritiikkinsä PA:n poliisien pidätettyä al-Aksan jäseniä Israelin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan. (JP, Ynet)
5. USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter jatkoi Israelista matkaansa Egyptiin, jossa hän tapasi Hamasin Gazan johtajia. Hän kertoi tapaamisen jälkeen, että aseellisen ylivoimansa turvin IDF surmaa 30 – 40 palestiinalaista jokaista surmansa saanutta sotilasta kohti.
Puhuessaan Kairon Amerikkalaisessa yliopistossa hän kertoi kuulijoille, että Israel näännyttää Gazan asukkaita nälkään, että sen toimet sitä vastaan ovat rikollisia ja että gazalaisten ruoka-annokset henkeä kohti ovat alemmat kuin köyhimmän Afrikan valtion. Hänen mielestään Israelin toimet Gazan kansaa vastaan ovat ”kauhistus ja rikollinen kansanmurha” (abomination, criminal atrocity). Carter sanoi toivovansa, että toiset USA:n johdossa seuraisivat hänen esimerkkiään ja puhuisivat terroriryhmille kuten Hamas. Hän kuitenkin vaati rakettitulen lopettamista.
Tänään perjantaina Carter tavannee Damaskoksessa Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Meshaalin. Häntä pyydettiin vaikuttamaan Hamasin johtoon IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin panttivankeudesta.
KONGRESSIN EDUSTAJA Joe Khollenberg (Rep.Mi) vaati Carterin valtiontuen lopettamista vastalauseeksi hänen yhteyksistään terrorijärjestöjen kanssa. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- Talonrakennusministeriö julkaisi tarjouspyynnöt sadalle uudelle asunnolle Arieliin ja Elkanaan Samariassa. (Ynet)
- Juutalainen matkustaja poistettiin henkilökunnan toimesta koneesta sen ollessa valmis lennolle JFK:n kentällä USA:ssa, koska hän ei suostunut istumaan alas pyydettäessä. Hän rukoili rukousta, jota ei saa lopettaa kesken rukousta.(Ynet)
- Saksalaiset parlamentin jäsenet otettiin vastaan ivahuudoin ja kirouksin Hebronin juutalaisasukkaitten toimesta, jotka vastustivat heidän matkaansa siellä. (Ynet)
- USA:n ulkoministeri Rice on varma, että Syyria on sekaantunut Pohjois-Korean kanssa ydinasekiellon rikkomiseen, viitaten IAF:n iskuun syyskuussa Syyrian oletettua rakenteilla olevaa ydinlaitosta vastaan. (Haaretz)
- OIKEUS määräsi Wisconsinin kaupungissa Tomah alueen kouluja muuttamaan välittömästi politiikkaansa, joka sallii hinduistiset, buddistiset ja saatanalliset symbolit taiteellisissa teoksissa, mutta kieltää kristilliset. (WND)
- USA:n presidenttiehdokas Baruk Hussein Obama sanoo olevansa mielissään, että Hamasin edustaja vertaa häntä J F Kennedyyn, vaikka ei halua suoria yhteyksiä.

Thursday, April 17, 2008

TORSTAI 17.04.08
1. IDF:N TAKTISESSA johtamisessa on jotain pahasti pielessä. Osoituksena tästä oli eilinen päätön sotilasjoukkueen lähettäminen ilman tiedustelua ja maastotutkimuksia ajamaan takaa kahta terroristia, jotka olivat lähestyneet Gazan kaistan turva-aitaa, ehkä aikeissa asentaa sinne tienvarsipommi. IDF:n sotilaat menivät aidan taakse ilmeisesti yhtenä joukkueena vain joutuakseen Hamasin pyssymiesten asettamaan väijytykseen, vaikka IDF:n vastuussa oleva upseeri kieltää sen. Hänen mukaansa Hamasin miehet suojasivat kahta aitaa lähestyvää, mutta tosiasiaksi jää se, että IDF:n operaatio oli raskas möhläys. Sotilaita kohti avattiin tuli ainakin kahdelta tai kolmelta taholta heidän ollessaan avoimella kentällä ilman suojaa. Kaksi sotilasta kuoli välittömästi kiivaassa tulituksessa, johon osallistui raskas konekivääri, kolmas kuoli sairaalassa. Lisäksi kaksi muuta sotilasta haavoittui.
OSOITTAAKSEEN ÄRTYMYSTÄÄN IAF teki useita ilmaiskuja Gazan alueelle surmaten lähes 20 palestiinalaista, suurin osa heistä IDF:n ilmoituksen mukaan aseistettuja, mutta joukossa oli ainakin kaksi nuorukaista. IAF:n isku el-Burej pakolaisleiriin surmasi 12 palestiinalaista, mukana Reutersin paikallinen kameramies ja kaksi sivullista. Aiemmin palestiinalaisten mukaan taisteluissa IDF:n kanssa kuoli 6 palestiinalaista.
NELJÄ palestiinalaista kuoli ja kolme haavoittui yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa Gazan kaistan keskiosassa. Islamic Jihadin pohjoisen lohkon komentaja kuoli IAF:n ohjusiskussa.
HAMASIN aseistettujen joukkojen Izzadin Kassam edustaja Abu Obaidah kertoi, että väijytykseen Givati prikaatin sotilaita vastaan osallistui kaksi Hamasin joukkoa yhteensä 8 miestä. Obaidah kertoi, että aitaa lähestyvä ryhmä toimi syöttinä, jonka tarkoituksena oli vetää IDF:n sotilaat ansaan. Hamas oli antanut operaatiolle nimen ”Kuoleman kenttä”. Obaidah lupasi, että samaa taktiikkaa tullaan toistamaan tulevaisuudessa.
HAMASIN TOINEN edustaja Sami Zuhri uhkasi Israelia, että se tulee maksamaan korkean hinnan ”rikoksistaan” hänen kansaansa kohtaan. Hän kehotti Hamasin aseellisia joukkoja kaikkialla iskemään israelilaisia vastaan. Hamasin virkailija Fawzi Barhoum syytti arabikansoja, että nämä antavat Gazan kaista saarron jatkua, ja ”PA:n virkailijoita, että ne rohkaisevat Israelia miehityksen jatkamiseen voidakseen surmata palestiinalaisia massoittain”. (JP)
2. ISRAELIN TURVALLISUUDESTA vastaavat virkailijat ovat alkaneet taas puhua suuren sotilasoperaation välttämättömyydestä Gazan kaistalle, koska nykyinen tilanne ei voi jatkua loputtomiin, he arvioivat. Muistaneeko enää kukaan, kuinka mones kerta tämä lienee, kun tätä uhataan ilman toimenpiteitä. Aina on jokin estävä tilanne, jonka johdosta aika ei ole sopiva. Nyt kerrotaan kansalle, että operaatio toteutetaan presidentti Bushin ja muiden maailman johtajien Israelin vierailun, eli Israelin 60-vuotissynttärien, jälkeen toukokuun loppupuolella. Operaation suunnittelijat myöntävät, että se tulisi olemaan vaikea ja vaatisi lukuisia uhreja molemmin puolen eikä siviiliuhreilta voida välttyä, koska tuhottavat kohteet sijaitsevat asutusten keskellä.
HAMASIN JA JIHADIN varustautuminen Gazan kaistalla on saanut jatkua lähes häiriöttä useiden vuosien ajan. Näiden vuosien aikana ne ovat hankkineet aseita salakuljettamalla niitä Syyriasta ja Iranista, usein Hizbullahin kautta, ja koonneet niitä nyrkkipajoissa; kouluttaneet ja lisänneet aseistettuja yksiköitään ja rakentaneet tukikohtia ja pesäkkeitä Hizbullahin Etelä Libanonissa toteutetun esimerkin mukaan. Hamasin joukot on muodostettu pysyvän armeijan tapaan prikaateiksi paikallisjohtajineen ja hajautettu eri osiin Gazan kaistaa.
IDF:N JA puolustusviranomaisten taholta vakuutetaan, ettei IDF halua miehittää Gazaa eikä jäädä sinne pysyvästi. IDF haluasi, että turvallisuusvastuun Gazasta ottaisi joko Egypti, joka on Israelin tapaan huolestunut kehityksestä siellä, tai kansainväliset joukot, Nato, EU tai YK. Nämä tuskin ovat kovin innokkaita lähettämään sotilaita alueelle, jossa voi toistua Irakin esimerkki. Israelin kannalta Egyptin vastuu Gazasta olisi ehkä luontevin, mistä puolustusministeriön diplomatian ja turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad on neuvotellut Egyptin viranomaisten kanssa usean viikon ajan.
3. EGYPTILLE on kehittymässä toinen rintama, joka voi osoittautua paljon varallisemmaksi kuin Gaza tai jopa Israel, jota vastaan sen armeija harjoittelee jatkuvasti. Iran ja Sudan ovat solmineet puolustussopimuksen, jonka mukaan toinen maa tulee toisen avuksi kumman tahansa joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Iran tarjoaa aseita ja koulutusapua Sudanin armeijalle suurella alennuksella. Sudan rakensi suuren Merowen padon Niilin alkulähteille, ns. White Nile alueelle, ja sen yhteyteen 174 km pitkän patoaltaan. Egypti syyttää, että Sudan on kääntämässä Niilin alkulähteen vedet omiin tarkoituksiinsa, mikä voi vähentää Niilin vesimäärää ja lopettaa vuosittaiset tulvat, mihin Egyptin maatalous Niilin laaksossa suurelta osin perustuu. Sudan pelkää, että Egypti voi tuhota Merowen padon, mikä on jouduttanut Sudanin johdon halukkuutta hakea vahva tukijamaa Egyptin uhkaa vastaan. Tässä näyttää toteutuvan se, mistä Daniel puhuu kirjassaan nimellä Pohjan kuningas, jolla tarkoitettiin Persiaa. (Dan.11:40) Merowen pato sekä toinen alempana sijaitseva Kajbarin pato rakennettiin Kiinan ja arabimaitten rahoilla, rakentajina toimivat saksalaiset ja ranskalaiset yhtiöt muitten ohella. (lähde. www.debka.com)
4. ISRAEL ON MENETTÄNYT ehkäisyvoimansa (deterrence), jonka se tarkkailijoitten mukaan oli saavuttanut operaatio ”Kuuma talvi” kautta aikaisin viime kuussa, arvioi Yaakov Katz JP:n artikkelissaan. Tuo operaatio ulottui vain kuin raapaisuna Gazan kaistalle, mutta sen yhteydessä sai surmansa 120 palestiinalaista, mikä aiheutti suuria vastalauseotsikoita ja –lausuntoja maailmalla. Israelin sotilaat tuhosivat sen aikana useita Kassam-rakettien laukaisualustoja ja tukiasemia, ja sen johdosta tai muista syistä johtuen rakettituli loppui lähes kokonaan. Jos IDF toteuttaa suuroperaationsa Gazaan, uhriluvut ovat paljon suuremmat.
KATZ ARVIOI, ettei Hamas ole tullut toisiin ajatuksiin taistelussaan Israelia vastaan, vaan se on muuttanut taktiikkaansa havaittuaan rakettitulen tehottomuuden. Katz analysoi IDF:n eteläisen rintaman komentajan kenraali Moshe ”Chico” Tamirin arvioon, että ”Kuuma talvi” operaation tuoma pelotteluvoima on menettänyt merkityksensä, josta eilinen karvas menetys on kuvaavana esimerkkinä. Katz kertoo, että Hamasin aseelliset joukot toimivat nyt vakinaisen armeijan tavoin. Se on vahvistanut asemiaan lähellä Israelin ja Gazan välistä turva-aitaa. Se tekee ajoittaisia terrori-iskuja Israelin puolelle, mistä isku Nahal Oz terminaaliin on esimerkkinä. Se suoritettiin kranaattitulen suojassa, mikä vei huomion pois iskuryhmästä. Toinen esimerkki tyypillisestä sotilaallisesta taktiikasta oli eilinen ”Kuoleman kentän” tragedia, jossa myös käytettiin kranaattitulta ja väijytystä suojaamassa iskujoukkoa.
IDF:N OPERAATIOT Gazan kaistalla ovat olleet onnistuneita. Se on pystynyt eliminoimaan 30 terrorisolua. Mutta samaan aikaan vuoden alusta lähtien IDF on menettänyt 8 sotilasta kaatuneina ja useita haavoittuneina. Viime vuonna kaatui kolme sotilasta.
KATZ ARVIOI, että Hamasin lähelle turva-aitaa sijoitettujen tukikohtien tarkoituksena on pidättää IDF:n operaatiot lähellä aitaa korkeintaan 3 km:n päässä siitä. (JP)
5. GIORA EILAND arvioi Ynetin kolumnissaan, ettei ole mitään takeita, että Olmertin ja Livnin hartaasti ja salassa neuvottelema sopimus, jos se koskaan valmistuukaan allekirjoituskuntoon, pystytään toteuttamaan käytännössä. Sen sijaan hän kehottaa taas kerran palaamaan ns. Jordania-optioon, eli siihen, että Juudean ja Samarian alueet kytketään tavalla tai toisella Jordaniaan, vaikkei se julkisesti sitä haluakaan. Se olisi kuitenkin Jordanialle turvallisempi kuin se, että Jordanjoen länsipuolelle muodostetaan fundamentaalinen islamilainen tasavalta Iranin mallin mukaan. Näin Jordania pystyisi valvomaan, mitä siellä tapahtuu. Gazan kaistan kytkeminen rauhansuunnitelmaan ei onnistu, ellei Hamasin valtaa siellä kitketä pois viimeistä juurta myöten. Toisaalta Hamasin valta kasvaa myös Juudeassa ja Samariassa. (Ynet)
6. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad syyttää Israelia sotarikoksista Gazan kaistalla. Hän julisti päivän kestävän suruajan IDF:n viimeisten toimien aikana Gazassa surmattujen muistoksi. IDF:n ilmoituksen mukaan valtaosa IAF:n kolmen ohjuksen iskuissa 18 kuolleesta oli ”Kansanarmeijan” aseellisia miehiä, lisäksi 17 ihmistä haavoittui. Yksi ohjusiskuista tapahtui lähellä moskeijaa, jossa palestiinalaislähteiden mukaan kuoli siviilejä. Myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi IDF:n operaatiot Gazassa. Hän itse on vierailulla Moskovassa. RAKETTITULI Gazasta jatkui keskiviikkoillasta lähtien, jonka aikana ainakin 8 Kassam-rakettia ammuttiin Israelin puolelle Eshkolin ja Shar Hanegevin sekä Ashkelonin alueille. Yksi raketeista oli pitkänmatkan Grad-raketti, joka ammuttiin kohti Ashkelonia. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. Keskiviikon aikana terroristit ampuivat 20 rakettia. (Ynet)
7. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas aikoo ojentaa PA:n korkeimman kunniamerkin, ”Al-Quds Mark of Honour” kahdelle naisterroristille, jotka kärsivät tuomioitaan Israelin vankilassa. Toinen heistä, Ahlam Tamimi, Hamasiin läheisesti kuuluva, kärsii elinkautista toimiessaan kuljettajana itsemurhaterroristille, joka sytytti pomminsa Sbarro ravintolassa. Toinen heistä, Amra Muna vietteli israelilaisen nuorukaisen Ophir Rahumin Ramallahiin internetin kautta, jossa palestiinalaiset nuorukaiset murhasivat hänet. PA:n vankeinhoidon ministeri Ashraf al-Arjami kertoo antaneensa Abbasille listan henkilöistä, joille hän suosittelee kunniamerkin antamista. Mahmoud Abbas ratkaisee merkin saajat. Ministeri Arjami kieltäytyy vahvistamasta tietoja, ovatko nämä kaksi naisterroristia merkin saajien listassa ”säilyttääkseen yllätysmomentin”. Abbasin kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa.
Israelin hallituksen edustajat pitävät tietoja merkin saajista hälyttävinä. (JP)

Wednesday, April 16, 2008

KESKIVIIKKO 16.04.08
1. ISRAEL VARAUTUU hälytysvalmiuteen viikonlopun aikana, koska on odotettavissa, että Hizbullah voi yrittää toteuttaa uhkauksensa kostaa komentajansa Imaad Mughniyehin salamurha Israelille, vaikka Israel kieltää osallisuutensa eikä Syyrian murhatutkimukset ole vielä valmiit julkistettaviksi. Juutalaisten pääsiäinen, pessah, alkaa lauantai-iltana ja jatkuu seuraavan viikon ajan, mikä voi yllyttää terroristeja iskemään kohteisiin, jonne israelilaiset kokoontuvat viettämään juhla-ajan lomaansa. Hälytysvalmius koskee myös El-Alin matkustajakoneita, joihin lisätään Shin Betin asiamiehiä, sekä konsulinvirastoja ja lähetystöjä maailmanlaajuisesti.
ERITYISESTI Siinain alue on potentiaalinen iskukohde. Egyptin viranomaiset sanovat jahtaavansa terroriryhmää ja –ryhmiä Siinailla. Heidän uskotaan suunnitelleen terrori-iskua egyptiläiseen lomanviettokohteeseen Siinailla, joita tuhannet israelilaiset suosivat.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak asetti koko Juudean ja Samarian alueen saartoon alkaen perjantai-illasta ja jatkuen sunnuntaihin 27.04.08.
ISRAELIN PUOLUSTUSVIRANOMAISET pelkäävät, että Hizbullah saa logistista apua Syyrialta ja Iranilta, jonka vallankumouskaartilla on osastoja 50 maassa, joskin pienemmällä teholla kuin Libanonissa. Tämän uhkan pienentämiseksi Shin Bet, Mossad ja IDF:n sotilastiedustelu perustivat yhteisen tiimin, jossa on analyytikkoja ja turvallisuuseksperttejä. He tutkivat ja analysoivat eri puolilta maailmaa tulevia tietoja pyrkien haarukoimaan ne maat, joissa terroriuhka on suurin ohittamatta silti mitään maata.
2. USA ANTOI Israelille luvan liittyä sen maailmanlaajuiseen BMEWS tutkavalvonta- verkostoon, joka tarkkailee ohjusten laukaisuja ja valmisteluja siihen maailmanlaajuisesti. Tämä antaa mukana oleville maille aikaa valmistautua torjuntaan mahdollista ohjusiskua varten.
PUOLUSTUSLAITOS suoritti tiistaina onnistuneen kokeen, jossa lentokoneesta ammuttiin Blue Sparrow-ohjus, joka replikoi sekä Katjusha- että Shihab-3 ballistista ohjusta. Testiohjus Blue Sparrow oli varustettu kahdella kärjellä kokeen vaikeuttamiseksi sekä tutkaa hylkivällä järjestelmässä. Israelin Rafaelin kehittämä torjuntaohjusjärjestelmä Arrow-3 tutkavalvonta järjestelmä Green Pine radar tunnisti lähestyvän ohjuksen ja sen tiedot välitettiin välittömästi Arrow ohjuksen patteristolle. Vastaohjusta ei kuitenkaan laukaistu tässä kokeessa.
ISRAELIN puolustusvoimien hankintalistalla USA:sta on monien muitten kohteitten ohella tutkaa välttävän huippuhävittäjän hankinta, jota USA ei ole myynyt kenellekään ulkopuoliselle. Israel pelkää, että Bushin hallitus voi myydä sitä Saudi Arabialle osana maitten välisten suhteitten parantamiskeskusteluja. Saudit ovat alkaneet vilkuilla yhä useammin Iranin suuntaan maansa turvallisuuden takaamiseksi, mitä USA:n dollarin alamäki on Irakin sekavan tilanteen ohella kiihdyttänyt.
3. ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES (IAI) on neuvotellut Intian kanssa jatkaa aiemmin maitten välillä solmittua sopimusta, jonka mukaan IAI toimittaa Intiaan kolme Phalcon ilmahälytys- ja valvontajärjestelmää AWACS, kolmen uuden järjestelmän myymisestä Intian puolustusvoimille. Vuonna 2004 solmitun 1.1 miljardin USD sopimuksen mukaan IAI toimittaa ensimmäisen koneen kolmesta syyskuussa. IAI:n valmistamat järjestelmät on asennettu venäläisvalmisteiseen Iljushin-76 koneeseen, jota koelennetään Venäjällä. Kaksi muuta konetta toimitetaan 2009 ja 2010 aikana. Jos Intia tilaa uusia AWACS-järjestelmiä, ne valmistuvat vasta ensi vuosikymmenellä. IAI antaman arvion mukaan järjestelmä maksaa yhtä konetta kohti 300 – 400 miljoonaa USD. Phalcon järjestelmän valmistuksesta vastaa Elta. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI toimii hälyttävän läheisessä yhteisymmärryksessä USA:n pahimpien vihollisten kanssa, kerrotaan raportissa, joka tiistaina esitettiin Washingtonissa Palestiinan mediatarkkailun (PMW) toimesta. ”On olemassa riittäviä todisteita, että kontaktit PA:n ja USA:n vihollisten välillä omaavat piirteitä, jotka ovat ominaisia liittolaisten välisissä suhteissa, joilla on yhteinen ideologinen side,” sanotaan raportissa, jonka esittelivät USA:n kongressin ulkomaanasioitten valiokunnassa PMW:n johtaja Itamar Marcus ja apulais-johtaja Barbara Crook. Heidät kutsui tilaisuuteen Ileana Ross-Lehtinen (R-Florida) ja Elliot Engel (D-NY). Tilaisuus oli järjestetty vain muutama päivä ennen Mahmoud Abbasin ja presidentti Bushin tapaamista Washingtonissa.
RAPORTISSA KERROTAAN: ”Vihamielisyys Yhdysvaltoja vastaan ja sen rooliin maailman johtajana on tämän siteen oleellinen osa. Jos Palestiinan valtio perustetaan ennen laadullista ideologian muutosta, on vääjäämätöntä, että ehdotettu valtio tulee liittymään USA:n vihollisten leiriin ja tulee vahvistamaan noita maita niiden kaivaessa maata Amerikan pyrkimyksissä maailmanrauhaan.” Raportissa on lukemattomia lainauksia ja viittauksia vuodesta 2005 lähtien, suurin osa niistä artikkeleita ja toimituksen kirjoituksia PA:n virallisesta lehdestä Al-Hayat Al-Jadida. Raportti päättyy toteamukseen, että PA on liittynyt moniin valtioihin, jotka pitävät itseään USA:n vihollisina ja joiden USA katsoo vaarantavan Yhdysvaltain turvallisuuden ja maailmanrauhan. Raportti viittaa sellaisiin valtioihin kuin Pohjois-Korea, Kuuba ja Venezuela, joiden kanssa PA jakaa yhteisen julkisen uhman Yhdysvaltoja vastaan ja pyrkii halventamaan sitä.
Raportissa viitataan Fatahiin, joka johtaa palestiinalaista yhteiskuntaa, mutta jonka media ja opetusjärjestelmä suhtautuu Yhdysvaltoihin vastenmielisyydellä ja halveksunnalla. Erään esimerkin mukaan, joka esiintyi Al-Jadidissa 04.01.07, ”julkiset merkkihenkilöt ja aseelliset ryhmät Yabadissa (Jeninistä länteen) päättivät nimetä kunnan koulun ja kadun Saddam Husseinin mukaan ikuistaakseen hänen muistonsa ja muistuttaakseen arabialaisuuden ja pyhän sodan arvoja, joita hän edusti”. Syyskuun 21.2006 saman lehden artikkeli kertoi, että Palestiinan työläisten yleiskokouksen johtaja Hidar Igrahim vaati, että kansallinen yhteisö painostaa Amerikkaa vetämään joukkonsa Irakista ja lopettamaan Syyrian, Sudanin ja Iranin boikotin. Sama lehti julkaisi artikkelin 10.09.07, jossa Mahmoud Abbas ylisti Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-Iliä tasavallan perustamisen vuosipäivänä. Abbas ilmaisi hänelle lähettämässään kirjeessä syvän ylpeyden historiallisille ja voimakkaille siteille Palestiinan ja Demokraattisen Korean välillä.
ROSS-LEHTINEN sanoi puheessaan kongressille, että samaan aikaan kun kongressi haluaa rauhaa, tasapainoa ja turvallisuutta Lähi Idässä, tämä päämäärä on kaukainen, kun Fatah julkaisee samaan aikaan karttoja Palestiinan valtiosta, joka käsittää myös Israelin alueen kokonaisuudessaan.
PA:N EDUSTAJA Ramallahissa ei nähnyt PA:n ja Abbasin asenteissa mitään väärää eikä katsonut, että PMW:n raportti oli edes paperin arvoinen jolle se oli painettu. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS pyrkii rauhoittelemaan Egyptiä, että päinvastaisista raporteista huolimatta Hamasilla ei ole suunnitelmia murtaa uudelleen Egyptin ja Gazan kaistan välinen turva-aita, jonka egyptiläiset rakensivat uudelleen palestiinalaisten murrettua edellisen Israelin rakentaman. Egyptiläiset eivät kuitenkaan jääneet odottamaan sormi suussa, vaan vahvistivat joukkojaan raja-alueilla ja uhkasivat ampua jokaisen rajan luvatta ylittäneen ”kuin koiran”. Hamasin edustaja Gazassa Abu Zuhri kielsi huhut, että Hamas olisi koonnut aseita Egyptin rajan tuntumaan aseellisen konfliktin pelossa. Hän kuitenkin vakuutti, että Hamas on lujasti päättänyt murtaa saarto Gazan ympäriltä. IDF:n joukot ovat myös yrittäneet varautua mahdolliseen siviilien ryntäykseen Israelin puolelle rajaa. (JP)
- ARABIKANSANEDUSTAJA Ahmed Tibi (United arab list) oli mukana Dohan kansainvälisessä konferenssissa Qatarissa samaan aikaan kuin ulkoministeri Tzipi Livni. Ahmed Tibi edusti konferenssin virallisen osanottajalistan mukaan Palestiinaa. Hän myös vastusti useaan kertaan ulkoministeri Livnin esittämiä demokratiaa koskevia puheenvuoroja syyttäen, että Israel on apartheid-valtio ja syrjii arabeja, mihin Livni viittasi, että Tibi itse on konkreettinen esimerkki Israelin demokratiasta, joka sallii arabeille omat kansanedustajat ja salli Tibin matkustaa Dohan konferenssiin esittämään maata halventavia mielipiteitään. Kansanedustaja Avigdor Lieberman sanoi, että Tibin oikea paikka on Ramallahissa, ja että hänen apulaispuhemiehen asemansa Knessetissä tulee poistaa. Tibi väitti, että hänet oli epähuomiossa merkitty Palestiinan edustajaksi ja että se oli virhe. (JP)
- KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui kiivaassa tulitaistelussa palestiinalaisten kanssa lähellä Nahal Oz terminaalia keskiviikkoaamuna. Palestiinalaiset ilmoittavat, että neljä palestiinalaista kuoli taisteluissa, joihin otti osaa myös helikopteri. Lisäksi viisi siviiliä haavoittui yhteenotoissa IDF:n ja palestiinalaisten välillä Gazassa. Palestiinalaiset ampuivat taistelujen aikana raketteja ja kranaatteja.(Haaretz)
- Eilen ja yön aikana he ampuivat ainakin 8 Kassam-rakettia ja useita kranaatteja Israelin puolelle. Tiistaina IAF:n helikopteri ampui ohjukset kahta moottoripyöräilijää kohti Jabaliyan pakolaisleirissä, surmaten Islamic Jihadin pohjoisosan komentajan Mohammed Ghousainin, ja haavoittaen toista. (Haaretz)
- YK:n turvallisuusneuvosto vaatii, että Hizbullah on riisuttava aseista, ja aloitettava todelliset rauhanneuvottelut Israelin ja Libanonin välillä. (Ynet)
- LÄNSIMUURIN yläosan kivet ovat murenemassa ja vaativat nopeita pelastus-toimia. Ne on ladottu sinne vuosisatojen aikana, eivät ole alkuperäisiä. (Ynet)

Tuesday, April 15, 2008

TIISTAI 15.04.08
1. IRANIN ARMEIJAN APULAISKOMENTAJA Mohammed Reza Ashtiani uhkasi tänään tiistaina, että jos Israel tai USA hyökkäävät Islamilaista Tasavaltaa vastaan, Israel tullaan hävittämään universumista. Israelin puolustusviranomaiset ottavat tämän uhkauksen todesta, sillä näitä uhkauksia on annettu toistamiseen. USA:n viranomaiset ovat varmoja, että jos Iran iskee ohjuksillaan Tel Aviviin, Israel tulee tekemään vastaiskun joko Teheraniin tai Damaskokseen.
ISRAEL ON pyytänyt USA:lta yhteyden saamista sen ennalta varoitusjärjestelmään BMEWS, jonne Israelilla on ollut yhteys kaksi kertaa aiemmin: 1991 Persianlahden sodan aikana, jolloin Israel pelkäsi Saddam Husseinin ohjusiskua, joka toteutui, sekä 1993 USA:n hyökätessä Irakiin.
USA:n BMEWS järjestelmällä on keskus USA:n Thulen lentotukikohdassa Grönlannissa, Clear lentotukikohdassa Alaskassa sekä Brittien Fylingdales tutka-asemalla, Yorkshire Englannissa. BMEWS varoitusjärjestelmä pystyy havainnoimaan ohjuksen valmistamisen laukaisua varten ja juuri ennen kuin se ammutaan liikkeelle. Tämä antaa USA:n tai Israelin ohjuspattereille aikaa valmistautua torjuntaan.
USA:N viranomaiset toteavat, että Iran voisi laukausta ohjuksensa joko vastaiskuna USA:n hyökkäykselle sen vallankumouskaartin tukikohtiin, Israelin hyökkäykseen Hizbullahia, Irania tai Syyriaa vastaan, tai se voisi lähettää ohjuksensa Israeliin ennakkoiskuna perustuen luotettaviin tiedustelutietoihin, joiden mukaan Israel valmistautuu iskemään noita kohteita vastaan.
(lähde: www.debka.com)
2. ISRAELIN HALLITUSVIRANOMAISET alkavat valmistautua siihen, että Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta Ehud Goldwasser ja Eldad Regev eivät ole enää elossa. He ovat tulleet tähän päätelmään siitä, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vihjailee pitävänsä Israelin sotilaan ruumista tai ruumiinosia. Puolustusviranomaiset pitäytyvät omissa arvioissaan vakaumuksessa, että he ovat vielä hengissä ja jatkaa ponnistelujaan heidän vapauttamisekseen lähtien tältä pohjalta. Hizbullah ei ole antanut lupaa Punaisen Ristin edustajille vieraille heidän luonaan varmistaakseen, että heitä kohdellaan inhimillisesti ja kansainvälisten sääntöjen mukaan. USA kävi aikoinaan vuosikaudet kauppaa Hizbullahin kanssa luullen, että sen panttivangiksi kaappaama amerikkalainen upseeri oli elossa, vaikka hän oli kuollut liian rajujen kuulustelukidutusten seurauksena.
NASRALLAH ilmoitti ensimmäisen kerran puheessaan syyskuussa 2006, että hänellä on lähes kokonainen IDF:n sotilaan ruumis sekä ruumiinosia toisista sotilaista Libanonin sodan ajalta.
MAANANTAINA Libanonilainen lehti an-Nahar kertoi artikkelissaan, ettei Israel ole enää kiinnostunut sotilaittensa vapauttamisesta, koska se ilmoittaa heidän kuolleen. Lehti perusti tietonsa Israel-myönteiseen organisaatioon USA:ssa, joka kertoo, että Hizbullahin sotilaista vaatima hinta on liian suuri. Israelin perinteenä on ollut, että sotilaat pelastetaan kaikissa olosuhteissa, eikä kaatuneita sotilaita jätetä vihollisen käsiin. Tämä periaate on jostain syystä hälventynyt kansan tietoisuudesta viimeisten hallitusten aikana. (JP)
3. USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter vaati eilen, että on ehdottoman tärkeää saada Hamas ja Syyria mukaan - kuten hän sanoi – ”unelmoituun ja rukoiltuun alueen rauhansopimukseen”. Hän sanoi tämän puhuessaan The Merkerin junailemassa konferenssissa Tel Avivin Airport-cityssä. Carter vaati, että hänen maansa hallituksen tulee puhua suoraan Iranin johdon kanssa. Hän valitti sitä, että hänen elämäntyönsä tärkein vaihe 30 vuotta sitten, josta hän sai Nobelin rauhanpalkinnon, on edelleen toteuttamatta sekä tälle maalle että rauha ja oikeudenmukaisuus ympäröiville yhteisöille.
Carter pyrki selittämään maanantaina, että hänen Lähi Idän matkansa on tarkoitettu tietojen keräämiseksi keskuksensa tarpeita varten.
ISRAELIN KORKEIN JOHTO, Olmert, Livni ja Barak, kieltäytyivät tapaamasta häntä väittäen syyksi aikataulukiireet, mitä Carter itse ei usko eikä kai kukaan muukaan. Carter selitti, että haluaa puhua eri järjestöjen kanssa, myös sellaisten joiden kanssa yhteys voidaan kokea vastakohtaiseksi. Hän viittaa puheissaan usein kokemuksiinsa, joita hänellä tosin on, mutta joita hän voi tulkita toisin, kuin olisi sopivaa ja oikeudenmukaista. Hän pyrkii osoittamaan juutalais-myönteisyytensä viittaamalla, että hän sai 25 000 juutalaista vapautettua Neuvostoliitosta, ja että hän pani alulle holokaust-museon rakentamisen Yhdysvaltoihin. (JP)
4. ”SEURAAVA SOTA Israelin kanssa tulee olemaan hyökkäyssota ja sitä tullaan sotimaan Israelin takapihalla , ihmisten kodeissa ja setlementeissä”, uhoaa nimeltä mainitsematon Hizbullahin virkailija libanonilaisessa Al-Hakika lehden raportissa, jonka julkisti myös Iranin uutistoimisto Fars sunnuntaina.
HIZBULLAHIN VIRKAILIJA kertoo raportissa, etteivät Hizbullahin taistelijat ole tyytyväisiä puolustussotaan, jota he kävivät IDF:n sotilaita vastaan Libanonin kakkossodassa. Siksi he aikovat käydä seuraavan sodan Israelin kanssa hyökkäävänä osapuolena. Hän varoo sanojaan, ettei niitä voitaisi tulkita hyökkäyksen suunnittelemiseksi, jonka Hizbullah aloittaisi, vaan ”pyhät taistelijat” tulevat esiintymään vastustajan linjojen takana eikä vain etulinjassa, ja tämä rintamalinja tulee olemaan Palestiinan sisällä, ensimmäisen kerran sitten 1948 sodan, tämä Hizbullahin virkailija toteaa.
TÄMÄ NIMETÖN Hizbullahin virkailija kertoi myös komentaja Imaad Mughniyehin salamurhasta. Hän kertoi, että Mughniyeh tapasi libanonilaisia Hizbullahin kansanedustajia Sufassa Damaskoksessa. Pommi-iskun tapahduttua kansanedustajat kiirehtivät ulos ja todettuaan tilanteen soittivat heti Nasrallahille, joka kehotti heitä tuomaan Mughniyehin ruumiin suoraan Beirutiin ilmoittamatta asiasta kenellekään. Vasta kun ruumis oli tuotu Beirutiin, Nasrallah soitti Syyrian presidentti Bashir Assadille kertoen tilanteesta. Assad kehotti Nasrallahia pysymään vaiti tapahtuneesta, mutta Nasrallah vastasi tähän, ettei Hizbullah pysy vaiti ”marttyyriensä” kuolemasta riippumatta heidän arvoasteestaan. Virkailija arvioi, että Assad oli häpeissään siitä, ettei Syyria pystynyt turvaamaan hänen henkeään, vaan hänet surmattiin yksinkertaisella tavalla.
HIZBULLAHIN taistelijoitten eteläisen lohkon komentaja sheikki Nabil Kaouk vahvisti omalta osaltaan nimettömän virkailijan mielipiteet todeten, että Libanonin vastarintaliike pystyi kehittämään sotilaallista voimaansa taistelussaan Israelin kanssa ja lupasi, että Hizbullah tulee vahvistamaan voimaansa huolimatta Libanonin sisäisestä taistelusta ja useista kriiseistä.
Hän totesi huomionaan Israelin viiden vuorokauden kotirintaman harjoituksista, että ne osoittivat useita aukkoja ja valmistautumattomuutta sotaan sotilasrintamalla kuten myös kotirintamalla. Hän sanoi, että tämä antaa aiheen juhlintaan vastarintajoukoissa ja -kansoissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT on huolissaan Gil-eläkeläisten puolueen oireista hajota kahteen leiriin, koska se vaarantaa hänen hallituksensa heiveröisen tuen. Osa puolueen jäsenistä harkitsi perustaa oman puolueen, mutta katsovat järkevämmäksi liittyä johonkin suurempaan puolueeseen. Olmert pyrki rauhoittelemaan puolueen seitsemää kansanedustajaa, kertoen heille, mitä kaikkia etuisuuksia hänen hallituksensa oli antanut puolueen kannattajille, joista osa on eläkeläisiä, mutta osa tyytymättömiä nuoria, jotka esittivät tällä vastalauseensa vanhoille puolueille.
- HAPPAMEN MYYNTI juutalaisten pääsiäisen (pessah) aikana kiihottaa tunteita edelleen. Knessetin puhemies Dalia Yitzik totesi omana arvionaan, ettei ratkaisu siitä, milloin hapanta leipää saa myydä ja milloin, kuulu oikeusistuimelle vaan kansaedustuslaitokselle. Tuomari Tamar Bar-Asher-Zapanin tulkinta, ettei hapanta saa olemassa olevan lain mukaan myydä mutta sitä ei saa mainostaa, on herättänyt sanojen halkomisen siitä, mitä on julkinen myynti. Eikö se, ettei sitä on vapaasti tarjolla kaupan hyllyllä, ole julkista, vaikka sitä ei mainostettaisikaan. Shas-puolue aikoo jatkaa taisteluaan oikeuden päätöksen kumoamiseksi. (JP)
- VÄHÄSATEINEN talvi on aiheuttamassa harmaita hiuksia Jordanian hallituksen maan vedensaannin turvaamiseksi kansalaisille. Suurin osa juomavedestä tulee padotusaltaista, joihin kerätään sadevettä, tai lähteistä, jotka saavat vetensä vesivarastojen vuodoista. Viimeisen talven aikana Jordania sai vain 57 % normaalista 8.3 miljardin kuutiometrin sadevesimäärästä talven aikana, minkä johdosta padotusaltaat ovat lähes tyhjillään. Viranomaiset ovat joutuneet vähentämään maanviljelijöille pumpattavan veden määrää; normaalimäärä on 180 miljoonaa kuutiometriä, nyt sitä annetaan 130 miljoonaa kuutiometriä. Jordania jakaa Yarmuk- ja Jordanjoesta pumpattavan veden Syyrian ja Israelin kanssa, mutta Jordania valittaa, etteivät Syyria ja Israel aina noudata tehtyjä sopimuksia. Jordania sai alkunsa modernina valtiona armenialaisten, checheenien ja muiden muuttaessa maahan ensimmäisen maailmansodan aikana ja jälkeen. Vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodan ja kahden sitä seuraavan sodan seurauksena maahan muutti palestiinalaisia, joille Jordania antoi kansalaisoikeudet. Heitä lienee 65 % maan asukasluvusta. Irakin pakolaisia maassa on 750 000.
Viimeiseksi Egyptiin ja Syyriaan muuttaneet haluavat palata vahvan dinarin
houkuttelemina. Eräs viranomainen toteaa, ettei kellään heistä ole vettä
mukanaan, mikä ennestään lisää vaikeuksia. (JP)

Monday, April 14, 2008

MAANANTAI 14.04.08
1. ENSIN OTAMME Jerusalemin ja sen jälkeen, kun juutalaisten ideologia on romahtanut (sen seurauksena), alamme edetä oman ideologiamme kanssa, jos Allah niin tahtoo, ja ajamme heidät pois koko Palestiinasta”, kertoi PLO:n Libanonin ulkoministeri Abbas Zaki Libanonin NBN TV-yhtiön haastattelussa maanantaina. Haastattelun käänsi Memri (Middle East Media Research Institute). Hän lisäsi: ”Arabikansan heikkouden ja arvojen puutteen vuoksi sekä Amerikan valvoessa kaikkea maailmassa, PLO etenee asteittain millään tavoin muuttamatta strategiaamme.” Siksi, hän kertoi, palestiinalaiset ottavat omakseen ensin Jerusalemin. Haastattelu on nähtävissä http://www.memritv.org/clip/en/1738.htm. (JP)
2. HAMASIN kansanedustaja ja hengellinen auktoriteetti Yunis al-Astal ennusti perjantaina televisioidussa saarnassa, että ”islam tulee lähitulevaisuudessa valtaamaan Rooman, katolisten pääkaupungin, joka on aloittanut vihollisuudet islamia vastaan, ja joka on asettanut apinoitten ja sikojen (juutalaisten) veljiä (tarkoittanee kristittyjä) Palestiinaan estääkseen islamin uuden nousun, aivan kuten Konstantinopoli oli. Rooma tulee olemaan etuvartioasema islamin valloituksille, joka tulee leviämään koko Euroopan halki, ja kääntyy sitten kahteen Amerikkaan ja jopa Itä Eurooppaan.” Al-Astal esitti ennustuksensa al-Aksan TV:ssä, sen käänsi arabiasta MEMRI, ja jatkoi ennustustaan: ”Allah on valinnut teidät itselleen ja uskonnolleen, että te toimisitte moottorina vetäen tämän kansan onnistumisen, turvallisuuden ja voiman vahvistamiseen ja jopa valloituksiin saarnan (dawa) ja sotilaallisten voittojen kautta koko maailman pääkaupunkeihin.”
Al-Astal selitti uskovansa, että heidän lapsensa tai lapsenlapsensa tulevat perimään heidän jihadinsa (pyhän sodan) ja uhrauksensa, ja Allahin tahdosta, voiton komentajat tulevat heidän riveistään. ”Tänään me kylvämme hyviä uutisia heidän sieluunsa, ja moskeijoiden, Koraanin kirjojen ja profeettamme historian ja suurten johtajien avulla me valmistamme heitä pelastamaan ihmiskunnan helvetintulesta, jonka äärellä he seisovat.”
Tämä voidaan nähdä osoitteesta: http://memritv.org/clip/en/1739.htm. (JP)
3. OLMERTIN JA ABBASIN tapaaminen ennen Abbasin Washingtonin matkaa sekä ulkoministeri Tzipi Livnin matka Qatariin kutsuttuna puhujana Dohan konferenssissa Qatarissa ovat Israelin ulkoministeriön mukaan osoituksina siitä, mitä USA:n aloittama diplomaattinen rauhanprosessi on saanut aikaan. Olmert ja Abbas keskustelivat sunnuntaina kahden kesken puolentoista tunnin ajan. Tämä oli toinen ennalta ilmoittamaton tapaaminen heidän välillään. Tarkkailijat uskovat, että sekä Olmert että Abbas haluavat saada runnottua jonkinlaisen dokumentin ennen Bushin toukokuun puolivälin matkaa Israeliin ja mahdollisesti muihinkin Lähi Idän maihin. Poliittiset tarkkailijat katsovat, että Bush sai sentään jonkinasteisen arabien tunnustuksen runnomalleen Israelin ja palestiinalaisten välisille rauhankeskusteluille siitä, että Livni kutsuttiin esittämään keskeinen puheenvuoro Dohaan Demokratian, Kehityksen ja Vapaan kaupan foorumiin. Foorumiin osallistuu yli sata arabivaltojen hallitusten virkailijoita, joskin vallassa olevia arabijohtajia on vähän, entisiä johtajatason osanottajia useampia.
QATARIN KUTSU Livnille, joka johtaa ”rauhankeskusteluissa” Israelin keskustelutiimiä palestiinalaisten kanssa, merkitsee tarkkailijoitten mukaan sitä, että Qatar tukee Israelin ja PA:n välisiä ”rauhankeskusteluja”. Livni tavannee Qatarin johtajistoa, sekä järjestänee kahdenkeskisiä tapaamisia paikalle saapuneitten arabimaitten edustajien kanssa.
LIVNI KERTOI Al-Watanin haastattelijalle, että Iranin ydinasekysymys koskee Israelin ohella kaikkia arabimaita. Toisessa yhteydessä hän kertoi Qatari Tribunen haastattelijalle, että keskusteluissa Syyrian kanssa kysymys maasta tulee olemaan oleellinen osa niitä.
LIVNI ei ottane esille IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista Hamasin vankeudesta Qatarin matkansa aikana, koska sitä hoitaa pääministerin toimisto. (JP)
4. USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter saapui Israeliin sunnuntaina. Hänen ensimmäinen tapaamisensa oli Israelin presidentti Shimon Peresin kanssa, joka kritisoi ankarasti Carterin suunnitelmia tavata Hamasin ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal Damaskoksessa Syyrian vierailunsa aikana, sanoen sen olevan ”vakavan virheen”. Carter tapasi myös Hamasin kaappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vanhemmat yksityisillä teekutsuilla King David hotellissa, jossa hän asuu. Giladin isä Noam pyysi, että presidentti Carter auttaisi hänen poikansa vapauttamiseksi Hamasin panttivankeudesta, jossa häntä on pidetty 33 kuukautta.
MAANANTAINA Carter vieraili rakettien runnomassa Sderotin kaupungissa. Carter on otettu kylmästi vastaan Israelin kansan taholta hänen 2006 julkaisemansa kirjansa ”Palestine:Peace not Apartheid” johdosta, jossa hän vertaa Israelin armeijan toimia Juudeassa ja Samariassa Etelä Afrikan hallituksen rasistisiin toimiin, jotka silloin olivat vallalla.
PRESIDENTTI CARTER tapasi ennen Sderotin matkaansa Meretzin johtajan Jossi Beilinin, jolle hän antoi lupauksen yrittää saada vapautettua Gilad Shalitin.
Sderotissa Carter keskusteli kaupunginjohtajan Eli Moyan kanssa, joka vei hänen tarkkailuasemaan, josta on mahdollisuus nähdä sekä Beit Hanoun, josta raketteja ammutaan, että Ashkelon, jota myös tulitetaan raketein. Carterille näytettiin satoja raketin jäänteitä sekä kerrottiin ne muutamat sekunnit, joita asukkailla on hakea suojaa raketin lähestymisestä ilmoittavan hälytysäänen alkaessa soida. Carter totesi, että rakettien ampuminen siviilikohteisiin on rikos, ja lupasi toimia pysyvän tulitauon aikaan saamiseksi. (JP)
5. LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu kritisoi ankarasti Olmertin suunnitelmia solmia PA:n kanssa rauhansopimus, joka olisi voimassa viitisen vuotta, mutta jota voitaisiin toteuttaa vasta sitten, kun tilanne PA:n sisällä on sille otollinen. Puhuessaan pääsiäisen maljannostotilaisuudessa Tel Avivin juhlakentällä Netanyahu syytti sekä Olmertia että Barakia, että nämä pyrkivät muotoilemaan palestiinalaisista rauhankumppania, jota ei ole olemassa. ”Haluan kysyä Olmertilta ja Barakilta, kenelle te olette antamassa kotimaatamme, josta te olette niin innokkaat pääsemään? Olen kuullut huhuja, että Olmert ja Abbas ovat muotoilemassa kassakaappisopimusta – ikään kuin olisi mahdollista ostaa rauha Abu Mazenin (Abbasin) supermarketista. Tämän suunnitelman mukaan Israelin maksaa etukäteen samatta mitään käteensä.” Netanyahu selitti, että taloudellinen edistys Juudeassa ja Samariassa saisi enemmän aikaan rauhantavoitteissa kuin tuhat kassakaappisopimusta.
NETANYAHU selitti kansalle, että Olmert ja Barak ovat jo tehneet virheittensä johdosta suurta vahinkoa Israelille ja jatkavat sitä, ellei heitä saada nopeasti syrjäytettyä. ”Tuhat hyvää kenraalia eivät pysty korjaamaan yhden huonon johtajan virheitä”, hän analysoi. ”Barak teki virheen vetämällä IDF:n sotilaat Libanonin eteläosasta 2000, mikä toi sinne Hizbullahin ja aiheutti Libanonin kakkossodan. Olmert veti juutalaisasukkaat ja IDF:n sotilaat Gazasta 2005, mikä vahvisti Hamasia.” Hän myös kyseli retorisesti, mihin sakka Shas-puolue roikkuu Olmertin hallituksessa, aivanko ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille saakka? (JP)
6. LABOUR JA KADIMA PUOLUEET tutkivat mahdollisuuksia puolueitten yhdentymisestä tai ainakin läheisestä yhteistyöstä seuraavissa vaaleissa.
Jpostin toimittajat G Hoffman ja R B Stoil kertovat artikkelissaan, että Likud ja Israel Beiteinu ovat samoilla asioilla, eli puolueitten yhdistymisestä. Sekä Likudin että Israel Beiteinu-puolueen johdon taholta kielletään, että vaikka yhdistymishuhuja ja suunnitelmia on ollut aiemmin vuosien aikana, niistä ei ole keskusteltu viime aikoina. Nämä huhut kuitenkin ovat enteinä siitä, että uudet parlamenttivaalit voivat olla lähempänä kuin luullaankaan. Ajankohta vain ei ole suotuisa enempää Kadiman kuin Labour-puolueenkaan kohdalla, sillä molempien suosio on alhaalla ja pysytellyt siellä pitemmän aikaa.
HALLITUS ei Shasin painostuksesta huioimatta ottanut pöydälle kysymystä happamen myynnistä pääsiäisen aikana, mikä on ortodoksipuolue Shasille vaikea asia. Shas yrittää saada asian esille Knessetissä ennen pääsiäistä, mutta sen vaikutus voi tulla liian myöhään. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kolme kranaattia ammuttiin tänään Gazasta Eretzin terminaalin lähelle.
- USA ja Iran ovat käyneet salaisia neuvotteluja viiden vuoden ajan. Englantilainen lehti Independant kertoo, että keskusteluja ovat käyneet sekä entiset diplomaatit että eri alojen asiantuntijat, USA:n hallituksen tieten. (Ynet)
- Israelin puolustusviranomaiset ovat kauhistelleet, miten Facebook websivuilla esiintyy salaisina pidettäviä valokuvia armeija tukikohdista, aseista, panssareista, sukellusveneistä sekä henkilökunnasta valokuvien ja henkilökuvausten kanssa. Niitä ovat sinne lähettäneet entiset upseerit ja asepalveluksensa suorittaneet asevelvolliset. Puolustusviranomaiset ihmettelevät, mitä vahinkoa tämä on voinut aiheuttaa maan turvallisuudelle ja miten vauriot voidaan korjata. (JP)
- Hamasin taholta kerrotaan, että Israel tarjoaa sille kuuden kuukauden aselepoa Gazan kaistalla.

Sunday, April 13, 2008

SUNNUNTAI 13.04.08
1. POLTTOAINEIDEN PUUTE Gazan kaistalla on kokonaan Hamasin masinoima veruke, jolla se pyrkii kiinnittämään maailman median kriisiin Gazassa, jota ei ole olemassa. IDF:n yhteistoiminta- ja yhteyshallinnon johtaja eversti Nir Press kertoo, että Israel on jatkuvasti toimittanut polttoaineita Gazaan. Nahal Ozin Gazan puolelle on varastoitu 188 000 litraa bensiiniä ja 800 000 dieselöljyä, mutta niitä ei ole toimitettu eteenpäin jakeluportaisiin. Press arvioi, että Hamas tarkoituksellisesti provosoi bensiiniasemia sulkemaan hanansa väittäen syyksi polttoaineen loppumista. Hamas pyrkii tällä luomaan sopivaa mielialaa kansan kiihottamiseksi mielenosoituksiin. Press kertoi, että Israel toimittaa Gazan voima-asemalle joka viikko 2.2 miljoonaa litraa diesel- ja polttoöljyä. Lisäksi joka viikko Gazaan toimitetaan 800 000 litraa dieselöljyä ja 75 000 litraa bensiiniä. Dieselöljy ja bensiini on ensisijaisesti tarkoitettu ambulansseihin, vesipumppuihin, viemärivesien puhdistusjärjestelmiin sekä sairaaloiden koulujen, terveysklinikoiden, maatalousajoneuvojen, kouluajeluitten, ruuanjakeluautojen ja jätteiden keräilyautojen tarpeisiin.
KESKIVIIKON TERRORI-ISKU Nahal Oz terminaaliin, jossa terroristit murhasivat kaksi aseetonta työntekijää, oli kyyninen tapa vahingoittaa Gazan asukkaitten hyvinvointia ja aiheuttaa tahallinen välttämättömyystarvikkeiden toimitusten keskeyttäminen. Polttoaineiden jakelu Nahal Oz terminaalin kautta keskeytettiin pariksi päiväksi, mutta ne jatkuvat muuten edelleen normaalisti.(JP)
2. EGYPTIN VIRANOMAISET valmistautuvat Hamasin uhkaamaan Egyptin Gazan ja Siinain
välillä uudelleen rakentaman rajamuurin murtamiseen. Se on vahvistanut rajavartijoitaan ja antanut heille yksiselitteiset ohjeet ampua laittomasti rajan yli pyrkiviä kovilla panoksilla, kuin ”koirat”, kuten he ilmoittivat. Egypti on kieltänyt tukkukauppiaita toimittamasta ylimääräisiä tavaraeriä El Arishiin ja muihin Siinain kaupunkeihin. Kauppiaat ovat pyrkineet täydentämään tavaravarastoja toivoen samantapaista asiakastulvaa kuin edellisen muurin murtamisen yhteydessä. Egyptin viranomaiset toivovat, että nämä toimenpiteet riittäisivät Hamasin johtoa yrittämästä provosoida uutta muurinmurto-operaatiota.
Talousasiantuntijat ovat arvioineet, että Gazan asukkaat ostivat silloin 250 miljoonan USD edestä kaikenlaisia tavaroita, joista Gazassa oli puutetta. Tämä aiheutti myös sen, että tavaroiden hinnat nousivat Siinain kaupungeissa ärsyttäen paikallisia asukkaita.
HAMASIN EDUSTAJAT sekä Gazassa että sen ulkopuolella ovat vakuuttaneet, ettei tarkoitus ole uhkailla ketään, mutta toteavat räjähdyspisteen lähestyvän minä hetkenä tahansa. He totesivat aiemmin, että saarron murtaminen koskee kaikkia rajoja, myös Israelin vastaisia. Israelin viranomaiset ovatkin arvioineet, että keskiviikon Nahal Oz terminaaliin tehty terrori-isku oli kokeilu Israelin valmiuden testaamiseksi sekä ennakoi todellista murtautumista ulos. (JP)
3. HEBRONIN ISLAMILAINEN YLIOPISTO jouduttiin sulkemaan opiskelijajärjestöjen välisten mellakoiden takia. Yliopiston hallintoviranomaiset päättivät sulkea yliopiston lauantaina ilman määräaikaa. Hamasia edustavat opiskelijat kertoivat, että he järjestivät rauhallisen mielenosoituksen esittääkseen vastalauseen Abbasin hallitukselle siksi, että sen turvallisuusjoukot olivat pidättäneet neljä Hamasin opiskelijaa. Hamasin opiskelijoitten mukaan Fatahia edustavat opiskelijat kiihottivat mielenosoituksen väkivaltaiseksi. He kertoivat, että Fatahin opiskelijat olivat kutsuneet paikalle PA:n turvallisuusjoukkoja estääkseen taistelujen jatkumisen osapuolten välillä. Mielenosoituksissa oli särjetty huonekaluja ja laitteistoja.
PA:N ASETTAMA HEBRONIN kuvernööri Hussein al-A´raj komensi PA:n turvallisuusjoukot pois yliopistoalueelta pelätessään turvallisuusjoukkojen läsnäolon kiihdyttävän opiskelijajärjestöjen keskinäistä vastakohtaisuutta.
SAMANTAPAISIA mielenosoituksia Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä on tapahtunut useissa muissakin yliopistoissa ja oppilaitoksissa ja toinen Hebronin islamilaisessa yliopistossa muutaman viimeisen kuukauden aikana.
Viime viikolla oppitunnit peruutettiin Al-Azhar Yliopistossa Gazan kaupungissa väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Silloin Hamasia syytettiin mellakoitten aloittajaksi. Yliopistoa pidetään yhtenä viimeisenä Fatahin tukikohdista Gazan kaistalla. (JP)
4. LABOUR-PUOLUEEN virkailija vahvistaa, että Labour ja päähallituspuolue Kadima ovat käyneet salaisia keskusteluja joko yhdentymisestä tai läheisestä yhteistyöstä. Tämän liikehdinnän on saanut aikaan Binyamin Netanyahun pelko. Sekä Labour että varsinkin Kadima ovat jatkuvasti vaikeuksissa saada kansan suosiota toiminnalleen, ja siellä pelätään, että seuraavissa vaaleissa Likud-puolue tulee kahmaisemaan eniten kansanedustajia ja sen puheenjohtaja Netanyahu tulee muodostamaan seuraavan hallituksen. Tämä myös tarkoittaisi vasemmiston aloittaman ja Kadiman omaksuman ja jatkaman ”rauhanprosessin” joutumista arvaamattomien vaarojen alaiseksi, sillä Likudin parissa nykyisen Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa koetaan maalle vahingollisena ja sen turvallisuudelle vaarallisena.
MA´ARIV-LEHDEN julkistamien tietojen mukaan keskusteluissa tutkitaan mahdollisuuksia johtajien vuorottelujärjestelmästä samaan tapaan kuin 1980-luvulla poliittiset oppositiopuolueita edustavat Shimon Peres ja Yitzhak Shamir vuorottelivat pääministerinä. Neuvotteluja ovat käyneet Histadrutin johtaja Ofer Eini ja Teollisuusinstituutin johtaja Shraga Brosh. He kuitenkin kieltävät keskustelevansa puolueitten yhdistymisestä, vaan tarkoituksena on vakauttaa maan hallitus. (JP)
5. SHAS-PUOLUE uhkaa aiheuttaa hallituskriisin, ellei oikeuden päätöstä sallia happamen leivän myyntiä kaupoissa ennen pääsiäistä kumota. Shas esitti uhkauksena siksi, että hallituksen sihteeri Ovat Yehezkel päätti perjantaina olla ottamatta happamen (chamez) myyntiä koskevaa lakialoitetta hallituksen käsittelyyn sunnuntaina. Shas oli toivonut, että lakialoite käsitellään hallituksessa sunnuntaina ja Knessetissä maanantaina, jolloin se olisi ehtinyt ennen pääsiäistä.
SHASIN EDUSTAJAT olivat kiihdyksissään Yehezkelin päätöksestä ja uhkasivat erota hallituksesta, mikä kaataisi Olmertin hallituksen. Toisena vaihtoehtona on Shasilla kieltäytyä tukemasta hallituksen esityksiä Knessetissä, mikä vaikeuttaisi sen toimintaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HALLITUS ei käsitellyt lakia, jolla olisi kielletty happamen myynti pääsiäisen aikaan. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai uhkaa aloittaa hallituksen boikotoinnin Knessetissä, mutta ei eroa hallituksesta.
- TURVALLISUUSJOUKOT löysivät operaatioissaan Juudeassa ja Samariassa pommintekoaineita, mm. lannoitteita, jotka sopivat siihen tarkoitukseen. He takavarikoivat sunnuntaina 375 kg natrium potassiumia. IDF on kieltänyt sellaisten aineitten myymisen Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
- KOLME HAMASIN jäsentä kuoli ja seitsemän muuta haavoittui, kaikki saman perheen jäseniä, räjähdyksessä, joka ilmeisesti aiheutui ”työtapaturmasta”. Räjähdyksestä syytettiin ensin Israelia, mutta pian tunnustettiin, että tapaus oli ”sisäinen juttu”, eikä IDF:llä ollut mitään osuutta siihen.
- IDF:N eteläisen lohkon komentaja kenraali Yoav Galant oli vähällä joutua palestiinalaisten terroristien kranaattitulen uhriksi ollessaan seurueineen tarkastusmatkalla Gazan alueen lähellä. Kranaatit räjähtivät vain parinkymmenen metrin päässä seurueesta, mutta kukaan ei haavoittunut.
- OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään ennen Abbasin Washingtonin matkaa, jossa hän tapaa mm. presidentti Bushin.
- USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter on vakaasti päättänyt tavata Syyriassa Hamasin siellä tukikohtaansa pitävän ulkoasioitten toimiston johtajan Khaled Mashaalin. Carter on saanut paljon arvostelua sekä Israelissa että myös USA:ssa päätöksensä vuoksi. Ulkoministeri Rice arvosteli Garterin päätöstä. Sekä pääministeri Olmert että pääoppositiojohtaja Netanyahu ovat kieltäytyneet tapaamasta Carteria, mutta presidentti Peres tapaa hänet.
- ISRAELIN HALLITUS päätti sunnuntain istunnossaan sallia 5000 uuden palestiinalaisen työntekijän Israelin puolelle niiden 14 200 lisäksi, joilla jo on työlupa. Sen lisäksi heitä on Israelissa luvatta tuhansia.
- PA AIKOO rakentaa 30 000 uutta asuntoa setlementteihinsä Juudeassa ja Samariassa. Eikä varmaan vastalauseita tule miltään suunnalta, ei ainakaan ulkoministeri Godoleezza Ricen taholta.
- TUTKIJAT ovat arvioineet, että arabimaista Israelin itsenäisyystaistelun 1948 jälkeen karkotetut juutalaiset ovat joutuneet kärsimään paljon enemmän sekä fyysistä että taloudellista ahdinkoa kuin palestiinalaiset, jotka eri syistä jättivät kotinsa ja asuinpaikkansa sodan aikana ja sen jälkeen.
- HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal kehotti tytärtään tuottamaan uuden sukupolven vapautuksen kannattajia. Hän apinoi tässä Jasser Arafatia, joka kutsui naisten kohtua salaiseksi aseekseen.