Posts

Showing posts from October 31, 2010
PERJANTAI 05.11.10

1. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague tapasi eilen ennen kotimatkaansa sekä puolustusministeri Ehud Barakin, ulkoministeri Avigdor Liebermanin että myös pääministeri Benyamin Netanyahun vastoin aiempia tietoja ilmeisesti korjatakseen julkisuudessa liikkuneita huhuja suhteiden heikkenemisestä entisestään.
Pahiten valtioitten virallisia suhteita on hiertänyt Englannissa säädetty laki, jonka mukaan tuomioistuimet voivat määrätä maassa vierailevia diplomaatteja ja sotilashenkilöitä pidätettäviksi heitä vastaan nostetun syytteen perusteella. Laki on varsin erikoislaatuinen, sillä pidätys voidaan suorittaa pelkän syytteen mukaan ilman näyttöä sen oikeellisuudesta. Tämän vuoksi korkeat viranomaiset ja IDF:n upseerit ovat joutuneet perumaan jo sovitun matkansa Brittien saarille, kuten Dan Meridorin äskeinen Lontoon matkan peruuntuminen osoitti.
Ulkoministeri Hague selitti, että hallitus ei voi tehdä paljoa asiassa, koska lait laaditaan parlamentissa, mutta hän lupasi…
TORSTAI 04.11.10

1. ENGLANNIN ulkoministeri William Haguen Israelin vierailu herättää runsaasti ihmettelyä ja kummastelua, mitä hän oikein halusi viestittää vierailullaan ja tavalla, millä se järjestettiin. Hän ei käyttänyt normaaleja diplomaattikanavia ja –käytäntöä toimia yhteistyössä Israelin johdon kanssa vaan hän kutsui haluamiaan henkilöitä Ramat Ganiin lähettiläänsä asuntoon, mikä sekin poikkeaa normaalikäytännöstä keskusteltaessa keskeisistä turvallisuuskysymyksistä. Israelin ulkoministeriö seurasi hämmästellen asioiden etenemistä, mutta vastavetona antoi lausunnon, jossa se toteaa ulkoministerin voivan tavata ketä haluaa, mutta kielsi israelilaisia keskusteluihin osallistuvia käsittelemästä mitään elintärkeitä kysymyksiä.

DEBKAFILE kertoo, että Haguen kutsuttuja olivat Mossadin johtaja Meir Dagan, Shin Betin johtaja Yuval Diskin, strategisten asiain ministeri Dan Meridor sekä Israelin atomienergia-komitean pääsihteeri Shaul Chorev. Ulkoministerinä Hague on Englannin salaisen…
KESKIVIIKKO 03.11.10

1. USA:N vaalit näyttävät menneen odotusten mukaisesti, vaikka joitakin pettymyksiä lienee syntynyt siinä, etteivät Republikaanit voittaneet kongressia kokonaisuudessaan.
Tämän hetken tietojen mukaan, jotka eivät ole lopullisia, paikkajako on seuraava:

Republikaanien edustus edustajainhuoneessa 233
senaatissa 46

Demokraattien edustus edustajainhuoneessa 174
senaatissa 51

Vaalituloksen uskotaan merkitsevän sitä, että puolueet joutuvat toimimaan yhdessä, eikä kumpikaan valtapuolueista pysty saamaan lakejaan hyväksytetyiksi ilman yhteistoimintaa.
Se kuitenkin rajoittaa presidentti Obaman mahdollisuuksia toteuttaa omaa sosiaalista – tai kuten jotkut sanovat marxilaista – politiikkaansa, jonka päämääränä on ollut USA:n hallinnon kampeaminen rajusti vasemmalle.
Obaman toimintaa kuvataan etukäteen halvautuneeksi, koska hän ei saa ideoitaan säädet…
TIISTAI 02.11.10

1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on lähtenyt yksityiselle sotapolulle Israelin hallitusta vastaan. Taistelu kulminoitunee tänään tiistaina, jolloin Fayad sanoo osallistuvansa PA:n salaa rahoittaman kahden koulun viidestätoista avaamistilaisuuksiin Jerusalemin Dahiyat al-Salam lähiössä. Sekä koulujen rahoittaminen PA:n toimesta että sen viranomaisten julkinen osallistuminen tilaisuuksiin Jerusalemin itäosissa on Oslon sopimuksen vastainen ja sillä perusteella ”laiton”. Ensimmäinen tilaisuus alkanee kadulla 10.00 tänään aamupäivällä. Toinen avajaistilaisuus lienee suunniteltu tapahtuvaksi myöhemmin päivällä.

TÄTÄ surkuhupaisaa tilannetta edelsi omituinen tietokatkos tai välinpitämättömyys Jerusalemin viranomaisten taholta. Kaupungin viranomaiset sanovat, ettei heillä ollut mitään tietoa koulujen avaustilaisuuksista eikä siitä, että PA rahoittaa 15 koulun uudistustöitä. Luulisi sentään jonkun viranomaisen ainakin nähneen, että töitä tehdään kouluissa, mutta joko silmiä…
MAANANTAI 01.11.10

1. HUOMENNA, 02.11.10, USA äänestää kongressin välivaaleissa tilanteessa, jota monet pitävät yhdestä kriittisimmistä, joissa tämä maailman mahtavin valtio on koskaan ollut. Paitsi että siinä mitataan Obaman hallituksen sisäpolitiikkaa ja sen tekemiä useita uusia lakeja, joilla perinteistä elämää aiotaan kammeta ennen kokemattomille ulapoille, siinä mitataan samalla Obaman henkilökohtaista kansansuosiota, vaikka hänen paikkansa Valkoisessa Talossa ei olekaan vaalien aiheena. Monet tunnustetut poliittiset tarkkailijat varoittavat, että jos nykyisin kongressia hallitseva demokraattinen puolue kärsii todella niin suuren tappion, kuin ennusteet vakuuttavat, Obaman sisäpolitiikka vaikeutuu siinä määrin, että hän tulee keskittymään ulkopolitiikkaan, jota kongressi ei sillä tavoin pysty valvomaan. Tämän uskotaan tuottavan ongelmia ja vaaroja Israelin ja USA:n suhteille ja sen erikoisasemalle yhteistyökumppanina.

WND:n Lähi Idän toimiston johtaja Aaron Klein tarkastelee art…
SUNNUNTAI 31.10.101. YK:N alajärjestö UNESCO kirjoittaa nyt vuorostaan historiaa uudelleen. Tällä kertaa on kysymys israelilaisten ja palestiinalaisten historiasta. Juutalaiset ovat kautta vuosisatojen kunnioittaneet patriarkka Abrahamin hautakammiota Hebronissa ja Raakelin hautamuisto-merkkiä lähellä Betlehemiä ja tehneet pyhiinvaellusmatkoja niihin heidän muistokseen aina kun se on ollut mahdollista. UNESCO:n mielestä tällä ei ole mitään merkitystä.Tämä kunnioitettu YK:n järjestö teki viime viikolla päätöksen näiden kahden juutalaisille uskonnollisesti ja kansallisesti tärkeistä kohteista. Lehdistössä julkistetussa lausunnossaan se lausui mm.: ”Nämä kaksi kohdetta ovat oleellinen osa miehitettyä palestiinalaisten aluetta ja mikä tahansa Israelin yksipuolinen toimi niiden suhteen on rikos kansainvälistä lakia sekä YK:n ja turvallisuusneuvoston lausuntoja vastaan.”

Israel asetti helmikuussa nämä kaksi kohdetta kansalliseen perinnelistaansa, mikä tuomittiin maailmalla ja varsinkin YK…