Friday, October 28, 2011

PERJANTAI 28.10.11

1. PA:N virkailijat kieltävät arabilehdissä alun perin olleet tiedot, joiden mukaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joko eroaa tai hajottaa PA:n. Huhut saivat alkunsa Abbasin Egyptin TV-asemalle antaman haastattelun perusteella, jossa hän vihjaili antavansa tärkeän tiedotteen lähipäivien aikana tarkentamatta, mitä hän tarkoitti. Abbasin kerrotaan sanoneen, että tiedotus tulee olemaan tärkeä ja myös vaarallinen palestiinalaiselle kansalle. Abbas jatkoi vihjailuaan keskiviikkoiltana todetessaan PLO:n vallankumousneuvoston kokouksessa, jossa hän on puheenjohtaja, ettei Palestiinan Auktoriteetti ole hallitus, koska siltä puuttuu arvovalta ja että monet ihmiset ovat kyselleet häneltä, onko mitään järkeä jatkaa sen toimintaa.
Hän lisäsi aikovansa aloittaa keskustelut Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa PA:n tulevaisuudesta ensi kuun aikana.

PA:n toimintaa halvaannuttaa se, että viimeiset palestiinalaisten vaalit voitti Hamas ja PA:n hallituksen rungon ja pääministerin muodostivat Hamasin jäsenet. Hamasin kaapattua vallan Gazassa muutamassa päivässä 2006-2007 ja poistettua Fatahin edustajat tärkeiltä paikoilta siellä yhteydet PA:n ja Hamasin välillä katkesivat PA:n jatkaessa Länsirannalla - kuten arabit kutsuvat Juudeaa ja Samariaa – ja Hamas on vakiinnuttanut valtansa Gazassa PA:n pääministeriksi valitun Ismael Haniyehin johdolla, mutta sen ulkomaanasioita hoidetaan Damaskoksessa toimivan Khaled Mashaalin johdolla.
Fatah ja Hamas ovat käyneet jatkuvia keskusteluja Kairossa Egyptin suojeluksessa vuodesta toiseen, välillä ilmoittaen edistyksestä ja jopa solmien yhteistoimintasopimuksen toukokuussa tänä vuossa, mutta käytännössä sitä ei ole voitu toteuttaa. Fatah edellyttää Hamasin palaavan sen johtamaan hallintoon, mitä Hamasin johto ei voi hyväksyä, vaan haluaa tasavertaista ja johtavaa asemaa Fatahin kanssa palestiinalaisten hallinnossa.
Palestiinalaisia edustaa PLO, Palestiinan vallankumousneuvosto, jolla on myös ulkomailla toimiva pakolaishallitus, mutta jolla käytännössä ei ole suurta merkitystä. PLO:lla on myös pääasiassa Jordaniassa toimiva vallankumousarmeija, joka myöskään ei ole merkittävä.

PLO:n hallituksen jäsen Ghassan Shakaah kielsi huhut Abbasin erosta tai PA:n hajottamisesta. PA on PLO:n alainen järjestö. Hän selitti, ettei Abbasin eroaminen tai PA:n hajottaminen ole yksityisasia, vaan muutokset vaativat palestiinalaisten hyväksymisen. Toinen PLO:n hallituksen jäsen Hana Ameereh kielsi myös huhut perättöminä. Hän selitti, että PA:n tulevaisuus ratkaistaan kaikkien palestiinalaisryhmien kesken sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt PA:n tekemän esityksen Palestiinan valtiosta.
Abbas kertoi PLO:n kokouksessa, että presidentti Obama oli kysynyt häneltä New Yorkissa, minne PA on menossa, eikä hän osannut vastata siihen, eikä tiedä vastausta vieläkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=243436

2. PALESTIINALAINEN, joka oli naamioitunut ortodoksijuutalaiseksi, harhaili juutalaisen Itamar yhteisön omistamassa oliivipuulehdossa, mitä seurattiin yhteisön turvallisuus-kameralla. Miehen liikkeitä seuraavat uskoivat ensin, että hän oli ehkä varastamassa oliiveja, mutta turvallisuusmiesten mennessä tarkastamaan asiaa he havaitsivat, että mies oli arabi, joka oli pukeutunut ortodoksijuutalaiseksi.
Turvallisuusmiesten lähestyessä miestä tämä pakeni läheiseen arabikylään, minne he eivät voineet mennä. He ilmoittivat asiasta alueella toimiville IDF:n joukoille, jotka menivät läheiseen Awartan arabikylään ja pidättivät miehen kuulusteluja varten.

USEITA viikkoja sitten Juudeassa ja Samariassa toimiva Israelin siviilihallitus antoi luvan palestiinalaisille tulla korjaamaan oliiveja juutalaisyhteisön maalla sotilaitten suojaamina. Joissakin tapauksessa arabit ovat tulleet PA:n aseellisten poliisien suojeluksessa, mikä on herättänyt pahaenteisiä näkymiä siviilihallituksen päämäärästä. Koska maan omistussuhteet entisen Palestiinan alueella ovat useimmiten ristiriitaisia ja omistuspapereita väärennetään, ristiriitoja oliivipuitten omistuksesta tulee joka vuosi, joita arabien tukena toimivat juutalaiset vasemmistolaiset aktivistit ja ulkomaiset anarkistit kiihottavat. Dokumenttien epäselvyyksien vuoksi oikeuslaitosten on vaikeaa määritellä todellinen omistaja, varsinkin tapauksissa, joissa arabit ovat käyttäneet maita kuin omiaan vuosikaudet ilman selkeää näyttöä.
Juutalaisyhteisöissä pelätään, että oliivisatojen korjaajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen vakoillakseen juutalaisyhteisöjen turvallisuusjärjestelyjä ja yhteisön päivärutiinia. Näitä tietoja terroristit käyttävät hyökkäyksissään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149170#.TqpQE3L3vO0

3. USA:n ja EU:n vaatiessa Israelia poistamaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian maanteillä, juutalaisyhteisöt ovat – havaittuaan terrorihyökkäysten selvästi nousseen – niiden pysyttämistä ja poistettujen palauttamista. Vaatimuksia liikkumisen helpottamiseksi puolustetaan sillä, että niillä on mahdollista nostaa palestiinalaisten luottamusta Israelin hyvää tahtoon ja rauhan saavuttamiseen. Tämä on eräänlaista korruption muotoa, jossa unohdetaan kokonaan niiden juutalaisille aiheuttama turvallisuuden vaarantuminen terroristien päästessä esteettä liikkumaan alueella.

Näitä etuisuuksia kutsutaan komeilla nimillä: myönnytyksiksi tai hyvän tahdon eleiksi. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat totesi äskettäin, ettei PA tarvitse myönnytyksiä, vaan Israelin suostumista PA:n asettamiin vaatimuksiin, eli ehdotonta antautumista. Korruptio on aivan tavallinen ilmiö arabiyhteisöissä, eikä sitä pidetä pahana islamilaisessa maailmassa. Palveluksesta tulee saada kelvollinen korvaus, he selittävät.

Mutta jos siihen sisältyy vihjaus alistumisesta toisen tahtoon, kysymys kolahtaa pahoin arabin perinteiseen kunniantuntoon, jonka menettäminen toisten silmissä on kuolemaa pahempi.
Tällä perusteella PA:n johto voi hyvällä omallatunnolla hyväksyä Israelin myönnytykset, koska Israel antaa niitä vaatimatta mitään niitä vastaan vastapalvelukseksi. Tämä käytäntö ei nosta millään tavoin Israelin asemaa arabin silmissä, päinvastoin kertoo lapsellisesta tyhmyydestä.

VIIMEISTEN viikkojen aikana on havaittu terrorismin selvää kasvua Juudeassa ja Samariassa. Keskiviikkona IDF:n partioautoa vastaan räjäytettiin tienvarsipommi Khirbet Eliyan lähellä Betlehemistä etelään. Auto kärsi vaurioita, sotilaat eivät haavoittuneet.
Tiistaina Maavar Mikhmasin lähellä tiellä no 60 arabien omistama auto oli ajettu siten, että se sulki tien. Autoilijan hiljentäessä vauhtia pensaissa piilossa ollut arabi ryntäsi auton kimppuun aikoen särkeä sen tuulilasit ja takaikkunan. Autoilija säilytti malttinsa ja pääsi lopulta tielle jätetyn auton ohi jatkaen läheiselle IDF:n asemalle jättänen valituksen tapahtumasta.
Maanantaina arabit kivittivät Jerusalemin ja Beit Elin välillä kulkenutta julkista bussia yrittäen hajottaa sen tuulilasin. Bussi on panssaroitu, eikä kärsinyt muita vaurioita, tuulilasi säröili suurten kivien iskuista.
Sunnuntaina rajapoliisi pidätti arabin Machpelan hautaluolan lähellä. Miehellä oli puukko ja kotitekoinen pommi, joilla hän oli aikonut vahingoittaa juutalaisia.
Viime viikolla sotilaat pidättivät arabinaisen, joka pitkällä puukolla varustettuja lähestyi bussipysäkillä odottavaa sotilaitten ja siviilien ryhmää aikoen puukottaa heitä. Viime viikon lauantaina arabi puukotti hengenvaralisesti juutalaista nuorukaista Ramotin lähiössä Jerusalemin luoteispuolella. Arabia ei ole löydetty, mutta etsintä jatkuu.

Juudean ja Samarian asukkaat valittavat, että lähes kaikki tiesulut ja tarkastuspisteet on poistettu, minkä johdosta terroristit pääsevät vapaasti liikkumaan alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149176#.TqpT43L3vO0

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjä toimittaa Iranille uudenaikaisen Avtobaza, kuorma-autoon sijoitetun, tutkavalvonta järjestelmän, joka pystyy jumiuttamaan hävittäjäkoneen it-järjestelmän havaitsevan tutkan ja hyökkäävien ohjusten ohjaus-järjestelmän. Toimituksista ilmoitettiin 25. lokakuuta Moskovassa, ja se tulee artikkelin mukaan merkittävästi nostamaan Iranin ilmapuolustusvalmiutta.

ARTIKKELISSA tähdennetään, että laitteisto on yksi Venäjän uusimmista ilmatorjunta- ja elektronisen sodankäynnin järjestelmistä vihollisen lähestyviä lentokoneita ja ohjuksia vastaan. Järjestelmä on kuitenkin vain osa laajaa ilmapuolustusjärjestelmää, todetaan artikkelissa. Järjestelmän kokoamat tiedot lähetetään optisia kaapeleita myöten valvontakeskuksiin, jotka toimivat saamiensa tietojen perusteella torjuntaohjuksin lähestyviä hävittäjiä ja ohjuksia vastaan.

Koska Iran on laajenevien sanktioitten alainen, joka kieltää hyökkäysaseitten ja niiden osien toimittamisen Iraniin, Venäjä puolustautuu toteamalla, että koska järjestelmä on puhtaasti puolustuksellinen, se ei kuulu kiellettyjen järjestelmien luokkaan. Artikkelin mukaan lännen epäluuloja herätti se, että toimituksesta ilmoitti ja sitä valvoo Venäjän puolustusministeriön osaston komentaja Konstantin Biryulin. Solmittu toimitussopimus on osa Venäjän strategista suunnittelua, ja Iranin toimitukset hoidetaan tulevaisuudessa tämän osaston valvonnassa. Tämä tarkoittaa Iranin ja Venäjän strategisen yhteistyön kiinteytymistä.

DEBKAFILEN analyytikot kertovat, että Avrobaza-järjestelmä pystyy seuraamaan samanaikaisesti 60 eri kohdetta 150 km:n säteellä ja 360 asteella 20 minuutin varoituksella.
Konstantin Biryulin selitti, ettei kysymys ole yksittäisestä S-300 tai vastaavasta järjestelmästä, vaan siitä, että Venäjä tulee varustamaan Iranin kaikin ilmapuolustuksen tarvitsemin laittein. Hän ei halunnut kertoa, kuinka monta Avrobaza yksikköä sopimukseen sisältyy.
Järjestelmä pystyy tehokkaasti valvomaan kaikkea ilmassa tapahtuvaa toimintaa Kaspian-meren alueella, jonka merkitys nousee öljy- ja kaasutuotannon kasvun myötä, sekä Persianlahden alueella. Venäjän viranomaiset vakuuttavat, ettei tätä sopimusta tulla rajoittamaan tai siirtämään USA:n tai Israelin vastustuksen vuoksi, eikä Venäjä tule seuraamaan sivusta, jos USA tai NATO hyökkäävät Syyriaan, kuten tapahtui Libyassa. http://www.debka.com/article/21419/

5. UUTISOTSIKOITA
- Land of Israel veteraanijohtaja Moshe Zar toteaa, että Israelin äärivasemmisto taistelee meitä vastaan meidän taistellessa tulevaisuudesta. ”Äärivasemmistolla ei ole tulevaisuutta Israelissa,” Zur kertoi Arutz-7 haastattelussa. ”Te näitte kaikkien noitten äärivasemmistolaisten tulevan arabien kanssa korjaamaan oliivisatoa. He taistelevat meitä vastaan, kun me taistelemme lastemme ja tulevan sukupolven tulevaisuuden puolesta.” Hän kehotti tarkkaamaan äärivasemmistolaisia, jotka eivät ole kiinnostuneita tulevaisuudesta, kuten Peace Now johtajat Yariv Oppenheimer ja Hagit Ofran, jotka ovat enimmäkseen naimattomia ja lapsettomia. ”Kuinka monet heistä ovat naimisissa, kuinka monella heistä on lapsia? Heillä ei ole mitään oikeutta – ei kansallista, ei moraalista eikä eettistä – puhua tulevaisuudesta, olkoot siis hiljaa.” Hän otti esimerkiksi ns. ”kukkulanuorison”, joka rakentaa etäyhteisöjä (outposts) asumattomille kukkuloille hyvin vaikeissa olosuhteissa ilman teitä, ilman kouluja tai klinikoita, mutta joista tulee myöhemmin juutalaisia kaupunkeja. ”Täten Havat Gilad rakennettiin, ja nyt siellä asuu useita perheitä ja siten 54 muuta kaupunkia rakennettiin.” Zar kehotti välttämään ns. ”hintalappuja”, vain jatkamaan rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149177#.Tqpqr3L3vO0
- Ministeri Rehavam Zeevin poika Palmach Zeevi esitti voimakasta kritiikkiä Israelin armeijan johtoa ja muita kohtaan, jotka olivat osallisia Gilad Shalitin vapauttamiseksi sovittuun vankien vaihtoon. PFLP:n terroristit murhasivat ministeri Zeevin 10 vuotta sitten Jerusalemin itäosassa olevassa hotellissa. Palmach Zeev sanoi, että armeijan tehtävä on taistella ja voittaa kaikki käymänsä sodat, eikä kätkeytyä maata vahingoittavien sopimusten suojaan. Hänen mukaansa armeijan olisi pitänyt vapauttaa Gilad väkivalloin, ja niiden johtajien, jotka pelkäsivät käyttää voimaa, olisi pitänyt erota viroistaan ja antaa tilaa niille, jotka uskaltavat. Pääministeri Netanyahu oli myös paikalla murhan 10-vuositilaisuudessa todeten, että Zeevi halusi käyttää voimaa harkiten kuitenkaan puuttumatta tarkemmin Palmach Zeevin kritiikkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149160#.TqpvCHL3vO0
- IDF:n korkea upseeri kritisoi Ehud Barakia, että tämän epäröinti sopimuksen solmimiseksi Hamasin kanssa huononsi Israelin asemaa ja vaati 1027 terroristin vapauttamisen yhtä sotilasta vastaan. Upseeri sanoi Barakin pelänneen Hamasin aloittavan kiihtyneen rakettitulen Gazasta Israeliin. Hän tunnustaa, että Shin Betin tiedustelun epäonnistuminen Gilad Shalitin olinpaikan löytämiseksi oli yksi syy johtajille suostua epäsuhtaiseen kauppaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-defense-official-says-hesitation-by-leaders-weakened-shalit-deal-1.392366
- Israelin arabivähemmistöä edustava 30 akateemikon muodostama Arab Pedagogic Councel julkisti laatimansa opetusohjelman, jota se suosittelee maan arabikouluihin. Neuvosto perustettiin yli vuosi sitten. Sen ohjelma on hyvin Israel-vihamielinen ja juutalaisia syyttävä, eikä opetusministeriö anna sitä käytettäväksi valtion kouluissa. Neuvoston edustaja sanoo, että jos ministeriö estää ohjelman käytön, se etsii muita teitä sen saattamiseksi julkisuuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/arab-schools-watchdog-draws-up-educational-plan-for-palestinian-minority-in-israel-1.392362

Thursday, October 27, 2011

TORSTAI 27.10.11

1. TERRORISTIT ampuivat kolme Grad-rakettia Gazasta Israelin puolelle vähän ennen kahtatoista viime yönä. Hälytyssireenit kuultiin useilla paikkakunnilla, Yavnessa, Gaderassa, Ashdodissa ja Nes Zionissa. Raketit putosivat aukeille pelloille aiheuttamatta tuhoa, mutta niiden aiheuttama sireeni tietenkin häiritsi pahoin ihmisten yöunta. IDF:n Iron Dome järjestelmä ei ilmeisesti ollut toiminnassa iskujen aikana.

IAF:n koneet iskivät aamuyön tuntien aikana kolmeen ennalta valittuun kohteeseen Gazassa. Koneet palasivat vahingoittumattomina lennoiltaan. Iskujen aiheuttamista vahingoista ei vielä ole tietoja saatavilla.
GAZAN terroristit ovat saaneet pitkälle kehitettyjä ilmatorjuntaohjuksia Libyan kapinallisilta niiden päästyä Muammar Gaddafin hankkimille runsaille asevarikoille. Aseita on levitetty sieltä laajalle alueelle, myös Gazaan Siinain kautta. Egypti on saanut takavarikoiduksi joitain aselähetyksiä, mutta suurin osa lienee päässyt kohteisiinsa. Sudan ilmoittaa aseistaneensa Libyan kapinallisia, koska Gaddafi aseisti Sudanin hallitusta vastustavia pyssymiehiä.

AIEMMIN keskiviikkona terroristien asettama tienvarsipommi vahingoitti IDF:n partioautoa Aishin lähellä Efratin alueella, jota JP:n artikkelissa kutsutaan ”setlementiksi”. JP:n kolumnistit ja toimistohenkilökunta ei näytä millään siistivän terminologiaansa, vaan käyttävät sumeilematta sanastoa, jolla he vahvistavat vastustajien käymää Israelin vastaista taistelua leimaamalla kaikki Juudean ja Samarian juutalaiskaupungit ja kylät ”setlementeiksi”. Tämän tulkinnan mukaan myös Jerusalemin uudet lähiöt 1949 aselepolinjan itäpuolella ovat ”setlementtejä”, mihin ulkomainen media halukkaasti tarttuu omista päämääristään johtuen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=243330

2. KVARTETIN Lähi Idän lähettiläs Tony Blair kertoo medialle, että eilisten Israelin ja PA:n edustajien tapaamisten jälkeen kvartetti voi tyydytyksellä todeta osapuolten suostuneen antamaan omat ehdotuksensa rajoista ja turvallisuuskysymyksistä kolmen kuukauden sisällä. JP:n etusivun artikkelissa kerrotaan, että tarvitaan toinen kvartetin kokous osapuolten lähentämiseksi toisiaan suorien keskustelujen aloittamiseksi. Artikkelissa vihjataan kvartetin kokouksen epäonnistuneen.
SAMASSA JP:n artikkelissa kerrotaan Abbasin johtaman Fatahin vallankumousneuvoston kokouksesta Ramallahissa vihjaisten, että Abbas valmistautuu yllättävään ilmoitukseen. Spekulaatioissa aloitettiin välittömästi pohtia, aikooko Abbas hajottaa PA:n vai onko hänellä tarkoituksena ilmoittaa eroavansa PA:n johdosta. Fatahin virkailija Azzam al-Ahmed kertoi, että neuvoston sadan jäsenen kahden päivän kokouksessa tutkitaan nykyistä tilannetta ja PA:n YK:lle tekemää aloitetta Palestiinan valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä. Kokouksen aihelistalla on myös ulkoministeri Liebermanin aloittama kampanja Abbasin uskottavuuden kieltämisestä ja siitä, onko Abbas todella oikea henkilö johtamaan palestiinalaisia, vai onko hänen päämääränään oman historiallisen paikkansa ja huolettomien eläkepäiviensä varmistamisen hankkimansa varallisuuden ylellisyydessä.

Nimeämätön YK:n virkailija vahvisti tiedon kolmen kuukauden aikarajasta ja totesi, että kvartetin edustajat ovat jatkuvassa yhteydessä osapuolten kanssa sen aikana. Hän totesi kvartetin kehottaneen Israelia ja PA:ta vakavasti keskittymään kahdenkeskisiin neuvotteluihin välittömästi myös tuon aikarajan aikana.
Kvartetti tähtää edelleen siihen, että lopullinen sopimus olisi valmis ennen ensi vuoden loppua, ja että Palestiinan valtio voitaisiin perustaa pian sen jälkeen.
Israel on ilmoittanut hyväksyneensä kvartetin suunnitelman ja olevansa valmis suoriin neuvotteluihin PA:n kanssa ilman ennakkoehtoja, mutta PA:n johto pitää edelleen tiukasti kiinni asettamistaan ennakkoehdoista, rakennuskiellosta ja 1949 aselepolinjoista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149130#.Tqj6inL3vO0

3. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman jatkoi PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia vastaan aloittamaansa kampanjaa. Hän lähetti kirjeet Israelissa oleville ulkomaitten lähettiläille esittäen niissä kärkevää Abbasin vastaista kritiikkiä. Kirje toimitettiin kohteisiinsa muutamia tunteja ennen kvartetin ja Israelin ja PA:n edustajien välisiä tapaamisia.
Kirjeet oli otsikoitu: Israel ja Palestiinan Auktoriteetti, ajankohtainen katsaus.
Lieberman toteaa kirjeessään, ”ettei mikään sopimus Israelin ja PA:n välillä ole mahdollinen niin kauan, kuin PA:n nykyinen puheenjohtaja Abbas on virassaan, sillä hän uhraa kansansa edut omien henkilökohtaisten etujensa ajamisen kustannuksella”. Lieberman totesi lehdistölle maanantaina, että ”Abbasin eroaminen olisi siunaukseksi kaikille osapuolille”.

PÄÄMINISTERIN kanslia on ollut hyvin hiljaa Liebermanin Abbasia koskevista teeseistä. Eräs virkailija totesi vain, että Abbasin on helppo osoittaa Liebermanin syytökset vääriksi suostumalla välittömästi kahdenkeskisiin neuvotteluihin Netanyahun kanssa ilman ehtoja.

ABBASIn neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kieltää Liebermanin syytökset väittäen, että Liberman haluaa romuttaa kvartetin työskentelyn ja välitysyritykset. Hän kielsi Liebermanin esittämät syytökset kutsuen hänen toimintaansa ”sairaaksi, joka saa vain palestiinalaiset entistä tiiviimmin asettumaan Abbasin tueksi”. Todellisuudessa Abbasin kannatus ei ole millään tavoin kehuttava varsinkaan Shalit-operaation jälkeen. Abbasia vastaan on esitetty toistuvia syytöksiä asemansa väärinkäyttämisestä, nepotismista ja palestiinalaisten kehitysvarojen kavaltamisesta, joiden tileistä on hävinnyt 1.3 miljardia USD. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=243310

4. ARABILIITON lähetystö Qatarin pääministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thanin johdolla keskusteli Syyrian hallituksen edustajien kanssa keskiviikkona Damaskoksessa löytääkseen keinoja, joilla kuukausia kestäneet mielenosoitukset ja hallituksen veriset yritykset niiden taltuttamiseksi voitaisiin saada loppumaan ja rauha palautettua maahan. Ongelman muodostaa se, että mielenosoittajat ovat menettäneet luottamuksensa Assadin vilpittömyyteen ja kieltäytyvät neuvotteluista Assadin hallituksen kanssa.
Mielenosoitukset ovat muuttuneet yhä selvemmin sisällissodan luonteisiksi satojen ellei tuhansien armeijan sotilaitten ja upseerien liittyessä mielenosoittajien.

ARABIDELEGAATION neuvotellessa Damaskoksessa mielenosoituksia järjestettiin kaikkialla Syyriassa, ja hallitus oli järjestänyt pääkaupungissa Assadia tukevan mielenosoituksen, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Lähetystön johtaja Thani kutsui ”kansan palatsissa” käytyjä keskusteluja avoimiksi ja rehellisiksi, mutta totesi, ettei mitään ratkaisua löydetty. Seuraava kokous järjestetään 30. lokakuuta joko Dohassa tai Damaskoksessa. Presidentti Bashar Assad peri johtajuuden 2000 hänen isänsä äkillisen kuoleman jälkeen erikoislain turvin järjestetyissä vaaleissa. Assadin dynastia on hallinnut Syyriaa 41 vuotta.

KESKIVIIKON aikana raportoitiin ainakin 20 ihmisen saaneen surmansa, yhdeksän armeijan sotilasta kuoli mielenosoittajiin liittyneiden sotilaitten luodeista. Armeijan ja mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa 11 siviiliä kuoli sotilaitten luodeista.
Yhä useampi arabimaa on kutsunut tai harkitsee kutsua lähettiläänsä pois Syyriasta. USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford kutsuttiin kotiin ”turvallisuussyistä”, minkä johdosta Syyria kutsui Washingtonin lähettiläänsä neuvotteluja varten. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=243329

5. UUTISOTSIKOITA
- IMF varoittaa, että arabikevään mahdollinen jatko tulee vaarallisesti vahingoittamaan alueen tuontia ja vientiä ja aiheuttaa lisärasituksia ilmankin heikkenevälle kansainväliselle taloudelle. IMF:n raportissa tilannetta luonnehditaan hyvin huolestuttavaksi maailmanlaajuisen taantuman vuoksi. Budjettivajauksen arvioidaan nousevan 7.6 % kotimaan tuotosta öljyä tuovissa maissa, mikä tarkoittaa 50 %:n nousua kahdessa vuodessa. Kulutusmenojen kasvu osoitetaan pääasiassa ruoka- ja polttoainekustannusten korvauksiin ja yhä vähemmän investointeihin samalla kasvattaen lainaottoa entisestään. Raportissa viitataan Persianlahden öljymaitten kansalaisilleen myöntämiin etuisuuksiin, jotka ne ovat pystyneet hoitamaan öljynhinnan nousulla, mutta taloustaantuman vuoksi ne joutuvat leikkaamaan niitä, mikä voi aiheuttaa rauhattomuutta kansan keskuudessa. Öljyn hinta on noussut 7 % neljän viime viikon aikana ja on nyt 111 USD/tynnyriltä. Ensi vuoden hinta-arvio on 106.8 USD tynnyriltä ja 108.60 seuraavana vuonna Kiinan ja Intian kasvavan kysynnän vuoksi. Varsinkin Tunisian juuri päättyneitä vaaleja on seurattu kiinteästi, sillä niitä pidetään esikuvana muille muslimimaille. Vaalit voitti islamilainen Ennanhda-puolue, jonka muodostama hallitus joutuu harkitsemaan tarkkaan kansan vaatimuksia ja markkinatalouden kovia lakeja. Puolueen taholta rauhoitetaan, ettei markkinatalous ole ristiriidassa islamin talouspolitiikan kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=243339
- Egyptissä vakoilusta ja muista syytöksistä pidätetty Israelin ja USA:n kansalainen Ilan Grapel vapautettaneen tänään. Israel lupautui vapauttamaan 25 Egyptin kansalaista, lähinnä salakuljettajia, rajanylittäjiä ja huumekauppiaita. USA on puolestaan luvannut Egyptille F-16 hävittäjäkoneen osoittaakseen osallisuutensa vaihtokauppaan. USA ei ole aiemmin suostunut tämänkaltaisiin lehmänkauppoihin, mutta Obaman hallituksen politiikka ei seuraa entisiä traditioita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=243340
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vakuuttaa, ettei seuraavaa sotaa Israelia vastaan käydä pohjoisessa, vaan hän ulottaa sen Tel Aviviin. Hän myös tunnusti, että neljä vakoilusta CIA:n ja Mossadin hyväksi Hizbullahin sisällä toimineet miehet vahingoittivat järjestön turvallisuutta, mutta ei korvaamattomasti. Viides mies oli myös epäiltyjen listalla, mutta hän on mennyt maan alle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242646
- Raporttien mukaan Saksa harkitsee peruuttavansa Israelin saksalaiselta yhtiöltä tilaaman kahden sukellusveneen toimitukset erimielisyyksien vuoksi, joita Merkelin ja Netanyahun välille on syntynyt Israelin suunnittelemien asuntojen rakentamisen vuoksi Jerusalemin alueelle vihreän linjan itäpuolelle. Israelin viranomaiset ovat tilanteesta hyvin vaiteliaita eivätkä anna tietoja julkisuuteen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=243316
- TV-kakkosen suorittaman gallupin mukaan puolueiden kannatus on seuraava: Likud saisi 37 edustajaa; Labour-puolue 22; Kadima 17; Israel Beitenu 15 ja Shas 7 edustajaa Knessetiin. Kysyttäessä pääministeriä Netanyahua kannatti 41 %; Shelly Yechimovitch 15 %; Kadiman Livniä ja Israel Beitenun Liebermania 9 % kumpaakin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149120#.TqkZZnL3vO0
- ynetnews.com kertoo websivullaan, että Israelilla oli aikoinaan selkeät varoituslinjat, punaiset viivat, joiden ylittäminen tiesi vaikeuksia. Nyt eri hallitusten, vasemmiston yhtä paljon kuin oikeistolaistenkin, aikana nämä linjat ovat hämärtyneet tai häipyneet kokonaan. Netanyahu tuli kuuluisaksi kirjallaan, jossa hän vakuuttaa, että terroria tulee taistella ilman kompromisseja. Nyt hän teki ennätyksen myönnytys-politiikassaan suostuttuaan vapauttamaan 1027 tuomittua terroristia yhtä sotilasta vastaan. Tämä on nähty paljon vaarallisemmin jatkuvasta myönnytyspolitiikasta ja vetäytymismentaliteetista alkaen Juudean ja Samarian ja Gazan kaupunkien ja alueitten luovuttamisella ja jatkuen vetäytymisellä Libanonin eteläosasta saamatta mitään vastapuolelta, vain tyhjiä lupauksia, katteettomia valheita ja syvää vihaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4139624,00.html

Wednesday, October 26, 2011

KESKIVIIKKO 26.10.11

1. TURKIN pääministeri Erdogan otti lopulta lusikan kauniisti käteensä ja pyysi Israelilta avustuksia maajäristyksen jälkiselvittelyissä. Israelin johto, sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak molemmat tarjosivat apua heti saatuaan tiedon tuhoisasta järistyksestä, mutta pääministeri Erdogan torjui tarjouksen. Nyt Turkki pyysi Israelin Ankaran lähetystön kautta siirrettäviä taloja pelastuneiden mutta kotinsa menettäneitten tarpeisiin Van kaupungin alueella. Puolustusministeriö vuokrasi välittömästi siviilikoneen Boeing 747 – Turkki kieltää kaikki sotilaalliset yhteydet maiden välillä - avustusten lähettämiseksi, joskaan ministeriö ei halua tehdä mainosta asian kustannuksella.

TURKIN avunpyyntöön ei sisälly raivaus- ja pelastushenkilöstön ja -välineistön lähettäminen, mutta sekä tarvittava henkilökunta että välineistö ovat lähtövalmiina. Amerikan juutalainen yhteisjakokomitea (JDC) aloitti varojen keräämisen avustustarvikkeiden hankkimiseksi tarvitseville välittömästi. JDC:n johtava hallintovirkailija Steven Schwager sanoi lausunnossaan juutalaisten sydänten elävän Turkin kansalaisten mukana tänä vaikeana aikana ja tarjoavan lohdutusta maanjäristyksessä menetetyistä perheistä.

VUONNA 1999, kun 7.6 asteen maanjäristys iski Turkin kaakkoisosaan, Israel lähetti Turkkiin 250 hengen raivaus- ja pelastusosaston kenttäsairaalan lisäksi. IDF:n komentaja Benny Gantz antoi kotirintamalle määräyksen valmistautua vastaavanlaisen osaston lähettämiseksi Turkkiin, vaikka pyyntöä siitä ei ole vielä saatukaan. Erdoganion päätös kieltäytyä ulkomaisista avustustoimista herätti vastaväitteitä maassa ja voi vielä tulla vastaan seuraavissa vaaleissa, sillä pelastustoimien viivästymisen vuoksi menetetään useita ihmis-henkiä, jotka olisi voitu pelastaa, jos heidät olisi löydetty ajoissa.

TURKISSA on tapahtunut lukuisia jälkijäristyksiä, joista suurin oli 6.0 asteen suuruinen.
Menehtyneitten luku on nyt 432, kertoo Turkin tuho- ja hätätilahallituksen edustaja. Kuolleiden ja haavoittuneiden lukumäärä tulee kasvamaan raivaus- ja pelastustöiden etenemisen myötä. Rakennuksia on tuhoutunut tai romahtanut 2 262. Tuhannet ihmiset viettivät toisen yönsä teltoissa tai autoissa lämmitellen ja ruokaillen sytyttämiensä nuotioiden lämmössä.
Van-kaupungin keskusta on autioitunut jälkijäristysten pelossa, ja pahiten kärsineessä Ercisin kaupungissa ihmiset harhailevat kaduilla. Asukkaat ovat syyttäneet hallitusta avustustoimien hitaudesta, eivätkä syytökset rasismista liene katteettomia, sillä alueet ovat pääosin kurdien asuttamia, joiden PKK-puolue (Kurdien työväenpuolue) taistelee hallituksen joukkoja vastaan. Viime viikolla PKK-taistelijat iskivät raketein ja käsiasein Turkin armeijan tukikohtaan surmaten 24 sotilasta, minkä seurauksena Turkki lähetti suuren panssaroidun sotilasosaston Irakin pohjoisosaan, joka on kurdien vastarinnan vahvaa aluetta.

PELASTUSTOIMET jatkuvat raunioituneissa taloissa, ja löytäjät voivat onnellisina iloita yhdestäkään vielä elävänä löytämästään ihmisestä. Liikuttavain oli 2-viikkoisen tyttövauvan löytyminen vahingoittumattomana, kuten myös hänen äitinsä ja isoäitinsä.
Raivaustöissä käytetään raskaita koneita, joiden melua täytyy välillä hiljentää, jotta pelastuspartiot voisivat kuulla heikkoja avunpyyntöjä sortuneista rakennuksista.
Turkin punainen kuunsirppi lähetti paikalle 40 000 telttaa, vaikka tarvitsijoitten lukumäärästä ei ole luotettavia tietoja. Lisäksi tiistaina lähetettiin 12 000 telttaa Vanin kaupunkiin.
Ihmiset valittavat kylmyyttä, joka yöllä on nolla-astetta tai alle. Onneksi sateita ei ole ollut.
Pääministeri Erdogan haluaa muutoksia maan perustuslakiin, jolla nostetaan maan kurdi-vähemmistön asuinoloja ja vähennetään heidän kärsimiään puutteita. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=243154, http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=242944

2. KVARTETTI aloittaa tänään kiperän vastamäen kipuamisen alemman asteen virkailijoilla kolme päivää sen jälkeen, kun alun perin asetettu päivämäärä keskustelujen aloittamiseksi täytyi siirtää kolmella päivällä.
Kvartetin edustajina toimivat. USA:ta edustaa David Hale, EU:ta Helga Schmid, YK:ta sen paikallislähettiläs Robert Serry sekä Venäjän edustaja, jonka henkilöllisyyttä ei kerrota. Kvartetin edustajat tapaavat ensiksi PA:n pääneuvottelija Saeb Erekatin Ramallahissa.
Netanyahun edustaja Yitzhak Molcho ei voinut yhteensattumien vuoksi tavata kvartetin edustajia tänään, kuten oli sovittu, vaan tapaaminen siirrettiin huomiseksi.
Israelin ja PA:n tulisi kvartetin suunnitelman mukaan saada sovittua rajoista ja turvallisuudesta kolmen kuukauden sisällä, ja lopullinen sopimus tulisi olla valmis vuoden 2012 lopussa. Netanyahu ilmoitti hyväksyvänsä kvartetin suunnitelman ilman vastaväitteitä, mutta PA:n kanta on edelleen avoin, tai sitä ei ole julkistettu. Erdogan toistelee ulkoa opettelemaansa mantraa täydellisestä rakennuskiellosta ja 1967 aselepolinjoista.
Julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Netanyahu olisi sittenkin valmis julistamaan osittaisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ainakin hallituksen toimesta ja sen omistamalle maalle rakennettavissa kohteissa. USA:n hallituksen taholta esitetään, että Netanyhau suostuisi rakennuskieltoon, jota ei julkisteta, mutta jota käytännössä toteutetaan ilman fanfaareja. Kysyttäessä pääministerin kansliasta selitetään, että ”Israel on valmis osoittamaan hyvää tahtoaan”, eli suomennettuja valmis myönnytyksiin.

Ulkoministeri Liebermanin ankaran totuudenmukainen arvio tilanteesta ja Abbasin kelvottomuudesta johtaa palestiinalaisia on saanut tuomion USA:n ja EU:n johtajilta, jotka sanovat, etteivät Liebermanin lausunnot ole eduksi yhteistoiminnalle – ikään kuin sitä esiintyisi. Israelin johtajissa esiintyy outo kyvyttömyys nähdä asioita todellisina.
Israelin presidentti Peres, Oslon dokumenttien alkuunpanija, kritisoi myös Liebermanin lausuntoja, vaikka hänellä protokollansa mukaan ei ole oikeutta puuttua politiikkaan.
Peres hehkutti sekä Netanyahua että varsinkin Abbasia ja Fayyadia ”rauhanmiehinä, jotka vakavamielisinä ja ammatillisina sekä maltillisina vilpittömästi pyrkivät rauhaan”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=243181

3. SAMARIAN asukkaitten komitean puheenjohtaja Benny Katzover sanoi olevansa onnellinen, että IDF:n komentaja Juudeassa ja Samariassa prikaatikenraali Nitzan Alon jättää paikkansa ja hänen tilalleen tulee prikaatinkenraali Mordechai. Katzover sanoi tuntevansa uuden komentajan, jota hän kutsui rehelliseksi ja oikeamieliseksi mieheksi, ja joka usein vieraili hänen luonaan toivoen hänelle menestystä ja parempia suhteita asukkaitten kanssa.
Katzover sanoi, että kenraali Nitzan Alon rikkoi kaikkia sääntöjä tasapuolisuudesta ja kiellosta armeijan upseerien puuttumisesta poliittisiin kysymyksiin virkapuvussaan. Hän syytti Alonia oman vasemmistolaisen ohjelmansa toteuttamisesta toimiessaan IDF:n Juudean ja Samarian komentajana, ja että hänellä oli jatkuvia ristiriitaisuuksia juutalaisasukkaitten kanssa.

KATZOVER oli erityisen tuohtunut haastattelusta, jonka Nitzan Alon antoi New Times lehdelle. Nitzan suositteli siinä – vasemmistoideologiansa mukaisesti – IDF:n joukkojen pienentämistä Juudeassa ja Samariassa. Nitzan valitti haastattelussa ”radikaaleista israelilaisista setlereistä”, ja syytti heitä ”hintalappujen asettamisesta hyökkäilemällä arabikohteisiin, oliivilehtoihin ja jopa moskeijoihin”. Hän kutsui niiden tekijöitä ”juutalaisiksi terroristeiksi”, verraten heitä arabiterroristeihin, jotka murhaavat viattomia naisia ja lapsia.
Alon myös pyysi, ettei USA poistaisi tai pienentäisi PA:lle myöntämiään varoja rangaistukseksi PA:n yksipuolisesta valtiohakemuksesta YK:lle.
KATZOVER totesi, että Nitzan Alonin kausi IDF:n Juudean ja Samarian komentajana tullaan muistamaan yhtenä kaikkein vaikeimmista. Hän sanoi, että Nitzanin määrättyä joitain kohteita sotilasalueiksi lapset joutuivat koulutiellään tarpomaan jalkaisin kilometrikaupalla. Hän sanoi, että Nitzan oli antanut määräyksen kumiluotien käyttämisestä Havat Giladin juutalais-asukkaita vastaan, ja että käsitellessään Josefin hautakammion lähellä sattunutta juutalaisen murhaa, jossa PA:n poliisit tulittivat juutalaista siviiliautoa surmaten yhden autossa istuneen, Nitzan kutsui sitä vain ampumistilanteeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149087#.Tqe6tHL3vO0

4. JERUSALEMIN insinööri Shlomo Eshkol antoi määräyksen, että Länsimuurin aukiolta Temppelivuorelle rakennettu tilapäiseksi tarkoitettu puurakenteinen silta tulee purkaa 30 vrk:n kuluessa, koska se on käyttäjilleen vaarallinen. Vuoren päivärutiinista vastaan muslimisäätiö waqf julkisti lausunnon, jossa se hylkäsi insinöörin kehotuksen ja kielsi koskemasta siltaan. Jerusalemin apulaispormestari David Hadari sanoi INN:n haastattelussa, että insinöörin lausunto on huomioitava, eikä kaupungilla ole varaa vaarantaa siltaa käyttävien turvallisuutta. Hän totesi, että silta rakennettiin tilapäiseksi kaksi vuotta sitten alkuperäisen vaurioituessa maanjäristyksen johdosta ja jouduttiin purkamaan.

ISRAEL vapautti Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren kuuden päivän sodassa Jordanian miehityksestä. Israelilla olisi silloin ollut kultainen tilaisuus järjestää vuoren hallinta haluamallaan tavalla, mutta puolustusministeri Moshe Dayanin suosituksesta vuoren päivärutiini annettiin jordanialaiselle waqfille, säätiölle, joka päämuftin johdolla palkkaa siellä toimivat vartijat ja huoltomiehet ja vastaa rakennusten kunnostamisesta.
Israel säilytti itsellään Temppelivuoren omistusoikeuden. Käytännössä arabit ovat tulkinneet sopimusta siten, että Temppelivuori ja Jerusalem kuuluu heidän valvontaansa islamin kolmanneksi pyhimpänä paikkana, ja valvovat hyvin mustasukkaisina kaikkea, mitä Israel tekee vanhassa kaupungissa ja varsinkin lähellä Temppelivuorta.
Palestiinalaiset ovat syrjäyttäneet jordanialaiset vuoren valvonnassa ja nimittävät sinne oman muftinsa.
Palestiinalaiset uhkaavat kolmannella intifadalla, jos Temppelivuoreen tai sen lähiympäristöön kajotaan. Varsinkin Al-Aksa moskeijaa pidetään keppihevosena, jonka he väittävät olevan vaarassa Israelin suorittamien uuden sillan pilarien perustustöiden ja sen yhteydessä suoritettavien arkeologisten pelastuskaivausten vuoksi, kuten laki määrää.
Arabivartijat seuraavat silmä tarkkana jokaista vuorelle noussutta, ja huulten liikuttaminen äänettömässä rukouksessa tai vain ajatuskuviona on aiheena pidätykseen ja Israelin poliisin kuulusteluun, joka siihen joutuneitten mukaan on hyvin ilkeä ja epämiellyttävä kokemus.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149083#.TqfCJnL3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149078#.TqfMfXL3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Shalitin perhe sai omistukseensa ennen Giladin vapauttamista dollarin setelin, johon Lubavitch-rebbe kirjoitti juutalaisen ajanlaskun mukaisen päivämäärän ”tishrei 20”, 21 vuotta sitten. Kertomus setelistä tuli julkisuuteen viikon kuluttua Giladin vapauduttua. Dollarin setelin sai chabad-rabbi Eliyahu Kantermanin vaimo Chana vieraillessaan tunnetun rebben luona saaden tämän setelin, johon hän oli kirjoittanut tuon päivämäärän. Rebbe antoi jokaiselle tuhansista vierailijoista dollarin setelin muistoksi käynnistä. Chanan setelissä oli päivämäärä 20. tishrei 5751. Saatuaan poikansa vapautetuksi Aviva Shalit lähetti tekstiviestin rouva Kantermanille muistuttaen saamansa setelin päivämäärästä: 20. tishrei. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149090#.TqfIXXL3vO0
- Yehuda Hendler Esh-juutalaisyhteisöstä toteaa, että juutalaiset anarkistit kiertelevät Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä keräten tietoja, joita he luovuttavat terroristeille. Hendler esitti toivomuksen, että IDF huomioisi tämän vaarallisen toiminnan ja estäisivät ei-toivottujen vierailijoitten pääsyn juutalaisyhteisöihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149079#.TqfLUHL3vO0
- Syyrian presidentti Bashar Assad, ”Assad Verinen”, joutuu yhä ahtaammalle arabimaitten alkaessa hylätä hänet epäonnistuneena diktaattorina. USA veti lähettiläänsä Robert Fordin pois Damaskoksesta turvallisuussyistä, ja Assad vastasi siihen kutsumalla Syyrian lähettilään pois Washingtonista. Jotkut USA:n senaattorit ovat vaatineet, että YK:n ihmisoikeusneuvoston tulee vaatia Assadia kansainvälisen rikosoikeuden (ICC) eteen tutkittavaksi rikoksista ihmisoikeuksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149088#.TqfM2HL3vO0
- PA:n johtajiin kuuluva Nabil Shaath totesi tänään, että Israelin tulee suostua PA:n asettamiin ehtoihin, tai ei tule mitään rauhaa. Hän selitti PA:n virallisen radion mukaan, etteivät USA:n eivätkä muittenkaan länsimaitten edustajat ymmärrä eikä heillä ole selvää näkyä siitä, miten aloittaa neuvottelut. Hän syytti, että ”länsivallat eivät tajua heidän vaatimuksiaan seuratessaan, miten maa varastetaan heidän jalkojensa alla”. Rauhan mahdollisuudet tämän PA:n johtajiston aikana näyttävät olevan turhaa haihattelua. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-negotiator-israel-must-agree-to-our-terms-or-no-peace-talks-1.392108

Tuesday, October 25, 2011

TIISTAI 25.10.11

1. POLIISI julisti eilen yleisen terrorihälytyksen Jerusalemissa, joka alkoi kahden maissa iltapäivällä. Hälytys kesti kolmisen tuntia. Poliisin mukaan se perustui luotettaviin vihjeisiin välittömästä terrori-iskusta pääkaupungissa, mutta kohdetta ei osattu kertoa.
Hälytys peruttiin kolmen tunnin kuluttua. Poliisi vakuuttaa lisäksi, ettei se ollut seurausta Shalitin vapauttamisesta tai siihen liittyvästä 1027 terroristin vapauttamisesta, eikä myöskään liittynyt kolmeen puukotustapaukseen viime päivien aikana. Tämä voidaan katsoa joko poliittiseksi manipulaatioksi tai vain yleisön rauhoittamiseksi tarkoitetuksi, jolla poliisi pyrkii selittämään, että ne olivat yksittäisiä tapauksia ilman laajempaa taustaa. Israelissa on alettu tottua siihen, että poliisin antamiin tietoihin tulee suhtautua tietyin varauksin, niin usein poliisin edustajat eri syistä johtuen salaavat tosiasioita kertomatta asiain todellista taustaa.

LAUANTAINA Ramotissa muslimiarabi hyökkäsi varoittamatta kahden juutalaisen nuorukaisen kimppuun puukottaen toista hengenvaarallisesti. Tekijä on edelleen vapaalla. Oli ihme, ettei terroristi saanut kiinni kahta lasta, jotka sattuivat näkemään puukotuksen ymmärtämättä, mitä siinä tapahtui. Lapset pääsivät pakoon ihmisten alkaessa tulla paikalle. Puukottaja palasi vielä täydentämään puukotustaan ennen pakenemistaan läheiseen arabikylään.
SUNNUNTAINA rajapoliisi pidätti palestiinalaisen, jolla oli aseenaan 14 sm puukko, Patriarkkain mausoleumilla Hebronissa. Mies kertoi aikoneensa puukottaa paikalla olevia israelilaisia.
VIIME KESKIVIIKKONA sotilaat pidättivät palestiinalaisen naisen Gush Etzionissa. Nainen lähestyi puukko kädessään pysäkillä odottavia sotilaita ja siviilejä. Eräs sotilas havaitsi naisen puukotusaikeet tämän huutaessa ”Kuolema juutalaisille”. Sotilas viritti aseensa osoittaen sen naista kohti, joka pudotti puukkonsa antautuen pidätettäväksi.

TURVALLISUUSMIESTEN rauhoittelut, etteivät tällaiset tapaukset ole toisiinsa liittyviä eivätkä ole seurausta viimeisten päivien tapahtumista, tuntuvat tarpeettomalta hymistelyltä ja kuin päänsä hiekkaan peittämiseltä ilmeisten tosiasiain valossa. Varmaan jokainen aikaansa seuraava palestiinalainen on tietoinen Israelin vapauttamien terroristien kiihotuksista ja kehotuksista seuraamaan heidän jalanjälkiään. Israelilaisten näyttää olevan vaikea uskoa, että muslimit palvovat kuolemaa Allahin hyväksi, mikä tuo heille sankarin maineen ja marttyyrin sädekehän, jonka muistoa palvotaan ja perhettä kunnioitetaan esimerkillisenä.
Tämä todellisuuden kieltäminen saa Israelin johtajat ja heitä tukevat kuvitemaailmassa elävät poliitikot varsinkin tien vasemmalla laidalla toistuviin myönnytyksiin ja ”hyvän tahdon eleisiin” kuvitellen, että he voivat näillä ostaa muslimin kunnioituksen ja luottamuksen. (JP)

PALESTIINALAISET kivittivät maanantai-iltana Jerusalemin ja Beit Elin välillä kulkenutta bussia selvästi pyrkien saamaan kuljettajan menettämään bussinsa ohjauksen, sillä suuret kivet heitettiin bussin tuulilasia vasten. Nämä bussit on panssaroitu ja ilmeisesti kivittäjät olivat tietoisia siitä. Kukaan ei loukkaantunut ja bussi pystyi jatkamaan matkaansa.
Palestiinalaiset ovat kehittäneet uuden aseen kohdistaessaan kivensä suoraan autojen tuulilasiin yrittäessään saada ohjaajan menettämään autonsa hallinnan. Myös Jerusalemin kevyt rautatie joutui kivityksen kohteeksi muutama päivä sitten. Joitakin laseja särkyi, mutta kukaan ei loukkaantunut. Se kuitenkin osoittaa arabien yleisen tendenssin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149047#.TqZaU3L3vO0

2. ISRAELN YK-lähettiläs Ron Prosor sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina, että palestiinalaiset ovat kaukana valmiudesta itsenäiseen valtioonsa, jossa varsinkin PA:n kyky läpäistä testiä tehokkaasta valvonnasta jää pahasti puutteelliseksi.
”PA:n ”presidentiltä” puuttuu täysin auktoriteetti Gazan kaistalla. Sen sijaan, että Mahmoud Abbas lentää 9 000 km New Yorkiin, hänen tulisi matkustaa 50 km Gazan kaistalle, jossa hän ei ole voinut vierailla vuoden 2007 jälkeen.”

PROSOR osoitti Hamasin ongelmallisen roolin PA:n ohjelmassa, sillä samaan hengenvetoon, jossa he vakuuttavat havittelemansa valtion rauhanomaisuutta, palestiinalaisten johtajat etsivät yhteyttä Hamasin kanssa, jota kansainvälisesti pidetään terrorijärjestönä.
Prosor toteaa retorisesti: ”Hamas ja rauhaa rakastava? Ei ole suurempaa vastakohtaisuutta.”
Hän kehotti todellisia palestiinalaisten ystäviä rohkaisemaan heitä luopumaan yksilöllisyyden vääristä jumalistaan ja palaamaan ankaraan työskentelyyn suorissa neuvotteluissa.
PROSOR viittasi puheessaan Abbasin YK:n yleiskokouksessa syyskuussa pitämään puheeseen, jossa palestiinalaisjohtaja ei kertaakaan maininnut juutalaisten siteitä Israelin maahan, ja joka sävyltään oli kauttaaltaan hyökkäävä ja ongelmallinen.
”Abbas kielsi 4000 vuotta Israelin historiasta. Sitä ei voi pitää pienenä unohtamisena, eikä se ollut sen huomiotta jättämistä. Palestiinan johto pyrkii poistamaan juutalaisen kansan ja Israelin maan välisen yhteyden.”

PROSOR viittasi pääministeri Netanyahun samassa tilaisuudessa pitämään puheeseen, jossa hän pyysi Mahmoud Abbasia hylkäämään kaikki ennakkovaatimuksensa ja istumaan Israelin kanssa saman pöydän ääreen neuvottelujen aloittamiseksi. Prosor sanoi palestiinalaisten käyttävän ”setlementtien” rakentamista verukkeena kieltäytymiselle neuvotteluista Israelin kanssa, ja sanoi heidän valtio-hakemuksensa olevan kaukaa haettu ja marssi tyhjyyteen.

PROSOR totesi, että vaikka arabimaat mieluummin etsivät verukkeita kuin rauhaa, suorat neuvottelut ja kova työ ovat välttämättömiä tasapainon saavuttamiseksi Lähi Idässä.
Prosor totesi, että Israelin valinta on selvä, eikä aika ole koskaan ollut kriittisempi kuin nyt tehdä oikeita valintoja Lähi Idän kansojen ja heidän tulevaisuutensa vuoksi. Hän kehotti turvallisuusneuvostoa lopettamaan tuhoavien voimien huomiotta jättämisen, joka pitää Lähi Idän menneisyydessä, voidakseen tarttua lupaukseen kirkkaammasta tulevaisuudesta.

PROSOR sanoi Iranin ja Syyrian tarjoavan tulevaisuutta, jossa on enemmän äärimmäisyyttä, suurempaa väkivaltaa ja jatkuva viha. ”Heidän näkynsä ei vapauta ihmisolentoja; se orjuuttaa heitä. Se ei rakenna, se tuhoaa.”
Hän sanoi Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin olevan vain yksi elementti poliittisessa dynamiikassa Lähi Idässä lisäten, että sukupolvien ajan arabimaailma on epäonnistunut surkeasti huomioimaan oman kansansa tarpeet. Hän sanoi arabikevään osoittavan, että arabikansa haluaa todellisia vastauksia eikä vain syntipukkien hakemista. Hän viittasi Gilad Shalitin vapauttamiseen todeten, että jopa arabit arvostavat tapaa, millä Israel kohtelee kansalaisiaan, viitaten twitten kirjoitukseen: ”Heidän halituksensa on valmis maksamaan äärimmäisen hinnan yhdestä kansalaisestaan, kun omat hallituksemme surmaavat meitä kuin eläimiä väittäen, että se on maan sisäinen asia.” (JP, Jordana Horn)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149054#.TqZpaHL3vO0

3. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat totesi maanantaina median edustajille, että kvartetin tulee tunnustaa PA:n asema rauhanneuvottelujen suhteen ja asettaa kaikki syytökset niiden pysähtymisestä Israelin harteille. Hän sanoi PA:n rekisteröineen kaikki Israelin ”setlementtien” toiminnot ja esittävänsä ne kvartetin kokouksessa huomenna. Hän sanoi PA:n edustajien olevan jatkuvassa yhteydessä kvartetin edustajien kanssa, jotka tietävät sen vaatimukset.
EREKAT viittasi kvartetin Lähi Idän lähettilään Tony Blairin väitteeseen, että arabikevät häiritsee rauhanprosessia todeten, ettei se pidä paikkaansa, vaan Israelin miehitys on se, mikä estää rauhan ja tasapainon saavuttamisen Lähi Itään.

EREKAT tyrmäsi IDF:n yleisesikunnan suositukset myönnytyksistä palestiinalaisille, joiden mukaan Israelin tulee vapauttaa lisää palestiinalaisvankeja ja poistaa tiesulkuja vahvistaakseen Abbasin asemaa. ”Me emme tarvitse hyvän tahdon eleitä keneltäkään. On olemassa sopimukset, ja Israelin tulee toimia niiden edellyttämällä tavalla lopettaen ”setlementtitoiminnan” ja rakentamisen kokonaan, lopettaen ”täsmäiskut” (teloitukset), poistaen tiesulut ja laatien aikataulun vetäytymiseksi 1967 aselepolinjoille.”
Erekat toisti väitteensä, että kieltäytymällä lopettamaan ”setlementtitoiminnan” Israel syyllistyy nykyiseen rauhanprosessin jähmettymiseen ja lisäsi, että sillä hetkellä, jolloin Israel lopettaa kaiken rakentamisen ja Juudeassa ja Samariassa ja lupaa vetäytyä 1967 linjoille, PA on valmis istumaan neuvottelupöytään Israelin kanssa. Hän ei edes viitannut Netanyahun vaatimukseen, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. (JP, Kh A Toameh)

4. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi, että todellinen este rauhanprosessin jäätymiselle on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lisäten, että kuka tahansa on parempi kuin Abbas. Tämä vai YK :n paikallisedustajan Richard Miron esittämään kärkevän vastalauseen todeten, että Liebermanin lausunto on hyvin ongelmallinen ja yritys kiistää Abbasin laillisuus tilanteessa, jossa kvartetti yrittää saada keskustelut uudelleen käyntiin. Lieberman sanoi Abbasin pelkäävän joutuvansa kokemaan Mubarakin ja Gaddafin kohtalon, ja sanoi, että jos sellainen kohtalo tulisi Abbasille, se olisi siunaukseksi kaikille, sillä kuka tahansa olisi parempi johtaja kuin Mahmoud Abbas, joka totesi Liebermanin välittävän vain omasta tulevaisuudestaan ja siitä, miten hän saisi paikan historiassa ja loppuelämän joutilaisuudessa ja ylellisyydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149055#.TqZzGXL3vO0
- Libyan väliaikainen hallitus NTC päätti haudata Muammar Gaddafin mädäntymis-tilassa olleen ruumiin Saharan aavikolle tuntemattomaan paikkaan, ettei siitä kehittyisi palvontakohde hänen kannattajilleen. Gaddafin kotikaupungissa Sirtessä tapahtui samaan aikaan valtava öljytankin räjähdys, joka surmasi ainakin 100 ihmistä ja haavoitti viittäkymmentä. Ei tiedetä, oliko kysymys tahallisesta iskusta vai onnettomuudesta, mutta yhteensopivuus Gaddafin hautauksen kanssa on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149056#.TqZ1yHL3vO0
- Israelin hallitus pohtii, hyväksyykö se Egyptin vaatimuksen vapauttaa 25 egyptiläistä Israelin vankiloista Israelin ja USA:n kaksoiskansalaista Ilan Grapelin vapauttamista vastaan. Egyptissä järjestetyissä mielenosoituksissa vaaditaan enemmän vankeja vapautettaviksi. Tästä näyttää tulleen myös valtioitten tapa vaatia vankien vapauttamista pidättämänsä vieraan maan kansalaisen vapauttamista vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149053#.TqZ3InL3vO0
- Yksi Israelin vapauttamista 477 terroristista esitti vaatimuksen saada jatkaa opintojaan Jerusalemissa akateemisen tutkinnon suorittamiseksi. Tämä on yksi Israelin vankien etuisuuksien omituisuuksista, jota Gilad Shalitille ei sallittu yli viiden vuoden panttivankeuden aikana Hamasin luolissa, eikä edes Punaisen Kuunsirpin edustajan vierailua, kuten kansainväliset säännöt vaativat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149051#.TqZ4DXL3vO0
- Turkin suuri maanjäristys nosti esiin usein toistetun tosiasian, että Israel on valmistautumaton vastaavanlaiseen onnettomuuteen. Mannerlaattojen liikkumisen seurauksena maanjäristyksiä tapahtuu Kuolleenmeren alueella Jordaninlaaksoa pitkin pohjoiseen, kääntyen Beit Sheanin tienoilta kohti Välimerta ja Haifan kaupunkia, jatkuen sieltä rannikon edustalla merenpohjaa pitkin pohjoiseen. Turkin pääministeri Erdoganin päätös kieltäytyä ulkomaisesta avusta maanjäristysalueille herätti vastalauseita Turkissa, jonka kyky hoitaa kaikkea yksin on heikko. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149048#.TqZ5E3L3vO0
- Mahmoud Abbas vetoaa Ehud Olmertin lupaukseen, että hän vapauttaa suuren joukon palestiinalaisia, jos Gilad Shalit vapautetaan. Hän on nyt aktivoitunut vaatimuksissaan, eli ”ajaen toisen hevosella oman vaatimuksensa ja asemansa hyväksi” todettuaan, että Hamasin kansansuosio nousi roimasti yli Fatahin ja hänen omansa vankienvaihdon seurauksena. Abbasin listalla ykkösenä on Marwan Barghouti, jolla on viisi elinkautista + 40 vuotta kärsittävänään. Toisena Abbasin listalla on Ahmad Saadat, joka myös kuuluu Fatahin joukkoihin. Abbas kertoi TIMES makasiinin haastattelussa, että ”en minä muuten, mutta kun Olmert lupasi”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/pa-to-demand-barghouti-release-as-part-of-renewed-negotiations-with-israel-1.391806
- Työ- ja terveysministeriön työntekijä varasti työpaikaltaan 9 miljoonan israelilaisen, elävän ja kuolleen, henkilötiedot ja –tunnukset ja möi ne eniten tarjoavalle, joka julkisti ne lopulta digitaalisesti. Tapaus ei ole ensimmäinen, eräs nuori asepalvelustaan suorittava naissotilas tallensi levykkeelle IDF:n salaisia tietoja ja toimitti ne ideologisista syistä haaretzin journalistille, joka julkisti niitä kirjoituksissaan. Tämä on nostanut esiin mahdollisuuden, että myös tili- ja pankkitiedot voidaan samalla tavoin varastaa ja levittää rikollisten käyttöön.
http://blogs.jpost.com/content/leaked-hacked-screwed

Monday, October 24, 2011

MAANANTAI 24.10.11

1. TURKIN Richterin asteikolla 7.2 asteen maanjäristys aiheutti suurta tuhoa maan itäosissa, joka on pääosin kurdien asuma-aluetta, ja jossa kurdien PKK-puolueella on vahvoja tukikohtia. Tähän mennessä on vahvistettu 100 kuollutta Van-kaupungissa, ja siitä sadan kilometrin päässä pohjoiseen sijaitsevassa Ercisin kaupungissa 117 kuolinuhria. Vammautuneitten lukumäärä on 1090, mutta sekä kuolleitten että vammautuneitten lukumäärät nousevat sitä mukaa kuin raivaustyöt etenevät. Tusinoittain taloja luhistui ja ihmisiä on jäänyt loukkuun niiden sisään. Raivaus- ja pelastustöitä ovat häirinneet useat jälkijäristykset, joista suurin oli 5.5 asteen suuruinen. Kaupunkien vesi- ja sähköjohdot ovat vaurioituneet eivätkä ole osin toiminnassa, myös puhelinlinjat katkesivat. Puolenyön jälkeen vielä kaivettiin ihmisiä elävinä raunioista, vaikka pimeys haittasi pelastustöitä.

MAANJÄRISTYS tapahtui 13.41 paikallista aikaa viiden kilometrin syvyydessä. Maanjäristys on yksi suurimmista Turkissa ja pahin vuoden 1999 jälkeen.
Apulaispääministeri Besir Atalay sanoi, että tusinan verran taloja luhistui ikivanhassa Vanin kaupungissa, jossa on miljoonan verran asukkaita. Turkin median mukaan 100 000 asukkaan Ercisin kaupungissa luhistui 80 rakennusta, mukana opiskelija-asuntola.
Kandilin observatorion pääsihteeri Musraja Erdik arvioi, että kuolonuhrien luku voi olla viiden sadan ja tuhannen välillä päätellen järistyksen voimakkuudesta ja siitä, ettei taloja ole rakennettu kestämään voimakkaita maan tärähtelyjä. Turkin alla risteilee useita manner-laattojen siirtymälinjoja, ja pienehköjä maanjäristyksiä tapahtuu usein. Maanjäristyksen keskus oli Tabanlin kylässä, 20 km pohjoiseen Vanin kaupungista.
Ercisin kaupungin sairaala vahingoittui pahoin järistyksessä pakottaen siirtämään hoitotoimet sairaalan puutarhaan. Sähköjen katkeaminen vaikeuttaa vammautuneitten hoitoa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan matkustaa Vanin kaupunkiin maanantaiksi, jossa hän keskustelee paikallisten viranomaisten kanssa pelastustöistä.

Ercisin pormestari Zultukar Arapoglu totesi useiden ihmisten menehtyneen, mutta lukumäärää ei tiedetä. Hän sanoi odottavansa ulkopuolista apua, joka on hyvin kiireellinen. Hän sanoi tarvitsevansa telttoja ja raivausryhmiä, heillä ei ole ambulansseja ja vain yksi sairaala, joka vaurioitui järistyksessä. Turkin punainen kuunsirppi lähetti Ercsiin 1200 telttaa ja 4000 huopaa, sekä uuneja ja ruokatarvikkeita liikkuvan leipomon lisäksi. Monet haavoittuivat tai menehtyivät kadulla ajaessaan sortuvien talojen romahtaessa heidän autonsa päälle.
Avustustarjouksia on tullut Turkille useita maista, niiden mukana Israel, mutta Turkin pääministeri Erdogan on torjunut ne vakuuttaen, että Turkki pystyy selviytymään yksin.
Kielteisestä vastauksesta huolimatta puolustusministeri Ehud Barak antoi käskyn valmistautua siirtymään Turkkiin, mikäli siihen annetaan lupa. Israelissa muistetaan kiitollisina tapaa, millä Turkki lähetti avustajia ja lentokoneita Karmelin suurpalon sammuttamiseksi siitä huolimatta, että maitten väliset suhteet olivat kriisissä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=242927, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242879

2. USA:n hallituksen syytökset Iranin lähettämän kahden Al-Guds armeijan agentin suunnitelmista Saudi Arabian USA:n lähettilään murhaamiseksi sekä Israelin ja Saudi Arabian lähetystöjen tuhoamiseksi ovat viikon vanhoja, eikä kumpikaan maa ole tehnyt asialle yhtään mitään, ei käytännössä eikä nostanut vastalauseita YK:ssa, kuten olisi voinut odottaa.
Kuten tunnettua, Iran on kieltänyt osallisuutensa salaliittoon ja syyttää asiattomasta ajojahdista.
USA:n presidentti Barack Hussein Obama vakuutti puheessaan 21.10., että hän tuo amerikkalaiset joukot Irakista kotiin jouluksi tänä vuonna. Itse asiassa valmistautuminen Irakista irrottautumiseen on jo alkanut hyvissä ajoin.
ULKOMINISTERI Hillary Clinton sanoi puheessaan Tajikistanissa pari päivää myöhemmin: ”Alueen maille, varsinkin Irakin naapureille, haluamme vakuuttaa, että Amerikka tulee seisomaan liittolaistemme ja ystäviemme rinnalla, mukaan lukien Irak, puolustaaksemme yhteisiä intressejämme ja turvallisuutta.”

CLINTONIN vakuuttaessa USA:n tukea muille alueen maille, USA on jättämässä Irakin oman hallituksensa ja armeijansa varaan huomioimatta, että maassa toimii 30 000 sotilaan Al-Quds Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen armeija. Debkafile, joka asiaa penkoo artikkelissaan, toteaa Irakin pääministeri Malikin olevan siinä määrin Iranin vallan ja pelon alaisena, ettei hän uskaltanut luvata immuniteettia Irakiin jääville 5000:lle USA:n sotilaalle.
DF kertoo, että Al-Quds joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Qassem Soleimani ei edes peittele vaikutusvaltaansa lähivaltioissa, vaan vakuuttaa avoimesti USA:n joukkojen komentajalle Petraeukselle: ”Sinun tulisi tiedostaa, että minä, Qassenm Soleimani, hallitsen Iranin politiikkaa Irakia, Libanonia, Gazaa ja Afganistania koskevissa asioissa. Todellakin, Iranin Bagdadin lähettiläs kuuluu Al-Qudsin joukkoihin, ja hänet korvaava lähettiläs tulee olemaan Al-Gudsin jäsen.”
Iran on saavuttamassa kaksi asettamaansa päämäärää: USA:n joukkojen lähtö Irakista ja heikon hallituksen asettaminen Irakiin. Malikin hallitus ei voi itsenäisesti harjoittaa politiikkaansa maan sisäisen hajanaisuuden vuoksi, mikä antaa Iranille mahdollisuuden manipuloida sitä. Soleimanin joukot Irakissa toimivat useitten yhtiöitten ja myös hallituksen turvallisuusjoukoissa, myös vihreällä linjalla, jonka sydämessä sijaitsee USA:n miljardien USD arvoinen lähetystökompleksi ja sen 16 000 virkailijaa, joista suurin osa kotiutetaan armeijan vetäytymisen mukana. Vain 5000 sotilasta jää maahan. http://www.debka.com/article/21412/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Shalit-operaation päättyessä ”onnellisesti”, jos tällaista sanaa voi käyttää 1027 terroristin tai terrorismiin sekaantuneen ja rikoksistaan tuomitun ihmisen armahtamisen ja vapauttamisen yhteydessä, voivansa keskittyä ratkomaan nyt muita tärkeitä kysymyksiä. Ei niitä tarvitse kauan odottaakaan.
IDF:n yleisesikunta esittää, että hallituksen tulee nyt - tahtomattaan vahvistettuaan Hamasin asemaa – keskittyä vahvistamaan Mahmoud Abbasin asemaa, jonka he katsovat heikentyneen ja heiluvan romahtamisen partaalla.
Yleisesikunnan suosituksessa luetellaan useita helpotuksia ja hyvän tahdon eleitä, tai myönnytyksi, miten niitä kutsuttaneenkaan.

Ensimmäisenä listassa on Abbasin toivoma Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Fatahin terroristien vapauttaminen. Ja vaikka uutislähde ei sitä kerro, Marwan Barghouti on varmaan listan kärjessä, jota seurannee PFLP:n johtajan ja ministeri Zeevin murhaajan vapauttaminen. Shalit-operaation sopimuksen mukaan Israel vapauttaa 550 terroristivankia oman harkintansa mukaan. Yleisesikunta esittää, että siihen voitaisiin sisällyttää niitä, joita Fatah haluaa, mutta sen lisäksi tulisi vapauttaa vankeja Abbasin aseman vahvistamiseksi Eid al Adhan, muslimien lomakuukauden huomioimiseksi, joka alkaa piakkoin.
Edelleen suositellaan B-alueiden luovuttamista PA:n täyteen hallintaan, ja tiesulkujen vähentäminen on aina ollut IDF:n ohjelmassa. Jeninin, Nablusin ja Tulkarmin kaupunkien välinen alue on IDF:n mielestä sopiva alue luovutettavaksi. Terroristien ruumiiden tai jäännösten luovuttaminen PA:lle on myös yksi yleisesikunnan suosituksista.

MYÖNNYTYSPOLITIIKAN innokkain kannattaja on puolustusministeri Ehud Barak, mikä asettaa suuren kysymysmerkin hänen kohdalleen. Hänet tunnetaan myös sotilasjohtajana, joka ”mieluummin pakenee kuin taistelee”, mistä hänen kriitikkonsa esittävät useita esimerkkejä. Barak on tiettävästi huolestunut uutisista – joita Colombian ulkoministeri Holguin levitti ja hallituksen Länsirannan toimintojen koordinoija kenraalimajuri Eitan Dangot vahvisti tavatessaan Barakin -, että Abbas on masentunut, alavireessä ja uhkailee eroamisella.
Pääministerin kanslia ja hänen neuvonantajansa eivätkä turvallisuuskabinetin ministerien enemmistö katso olevan mitään syytä vahvistaa Abbasian asemaa vaan pikemmin rangaista hänen seikkailupolitiikastaan vastoin selviä varoituksia. He suhtautuvat varauksella Abbasin erouhkauksiin todeten, että se on vanha taktiikka huomion herättämiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-recommends-freeing-fatah-prisoners-as-gesture-to-abbas-1.391617

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin moraalisäännön mukaan, jota Tora vahvistaa, juutalaisen ei tule iloita vihollisensa kaatumisesta. ynetnews.com kolumnisti Sever Plocker kuitenkin laajentaa sääntöä hieman todetessaan, että riippuu vihollisesta; hän sanoo iloinneensa Saddam Husseinin kaatumisesta ja samoin Muammar Gaddafin tyranniuden loppumisesta, ja sanoo toivovansa, että Syyrian ”Verinen Assad” on seuraava, joka tulee hirmuhallituksensa päähän. Plocker kehottaa Assadia, jos hänellä on enää hituistakaan järkeä tallella, pakenemaan henkensä kaupalla latinalaiseen Amerikkaan, jos ne huolivat hänet, välttääkseen edellisten kohtalon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4138058,00.html
- USA:n ulkoministeri Hillary Rodham-Clinton varoittaa Irania, ettei se lukisi käteensä saamiaan korttejaan väärin USA:n joukkojen Irakista poistumisen vuoksi. Clinton vakuutti, että USA tulee pysymään alueella liittolaistensa ja ystäviensä rinnalla, ylläpitää tukikohtia niissä ja harjoittelee niiden sotilaitten kanssa. USA:n huoli on, että Iran tulee täyttämään alueelle jääneen tyhjiön, ja ensimmäisenä se tuntuu Irakissa, joka on sisäisesti hajaantunut ja jonka hallitus on heikko ja etsii Iranin kumppanuutta. Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo avoimesti, että Iranilla on hyvät suhteet Irakin hallituksen kanssa ja toivoo niiden edelleen syvenevän. Obama olisi halunnut jättää sotilaita muutamiin tukikohtiin Irakissa, mutta luopui ajatuksesta kohdatessaan voimakasta vastarintaa sekä Irakissa että kotimaassaan. Senaattori John McCain arvosteli kovin sanoi Obaman päätöstä kotiuttaa joukot ennen vuoden loppua vakuuttaen, että se tulee vahvistamaan Iranin otetta Irakista. Senaattori Lindsey Graham, joka myös toimii senaatin aseellisten palvelujen komiteassa, jossa McCain toimii puheenjohtajana, kritisoi Obamaa, ettei tämä pystynyt toteuttamaan odotuksia Irakissa ja katsoo Iranin saaneen ansaitsemattoman edun USA:n vetäytyessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4138076,00.html
- Kiina näyttää tunkeutuvan Israelin taloudelliseen kenttään ryminällä. Kiinalainen valtuuskunta Shenyangin kaupungista tutustui Israelissa Ramat Ganin timanttikeskukseen, ja sanoi perustavansa vastaavanlaisen keskuksen kotikaupunkiinsa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137348,00.html
- Israel ja Kiina allekirjoittavat periaatesopimuksen, jonka perusteella Kiina tulee rakentamaan 180 km:n pituisen rautatien Nahal Tzinistä Eilatiin. Kiinalaiset rakensivat Hafan lähellä sijaitsevan Karmelin vuoren alittavan maantietunnelin, ja sen antamat myönteiset kokemukset tyydyttivät tilaajia antaen tukea uusille yhteistoiminta-muodoille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137345,00.html
- IDF:n eliittijoukkojen upseeri toteaa, että Shalit-operaatio oli heille turhauttava ja vakuuttaa, ettei hänestä pitäisi samassa tilanteessa maksaa tuollaista hintaa. Upseeri toteaa sotilaitten antautuvan vaaralle alttiiksi pidättäessään vaarallisia terroristeja, eikä tunnu ollenkaan hyvältä, että tuomioistuinten tuomitsemia suurterroristeja ja rikollisia vapautetaan poliitikon päätöksellä. Tämä on hyvä näkökohta selviteltäessä, miten Israelin tulee toimia, jos sotilaitten ja siviilien sieppaaminen panttivangeiksi jatkuu, kuten sekä Hamasin että Fatahin taholta vakuutetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149010#.TqUkA3L3vO0

Sunday, October 23, 2011

SUNNUNTAI 23.10.11

1. RAUHANKUMPPANI teki sen taas. Palestiinalainen arabi lähestyi kahta teini-ikäistä juutalaista Ramotin lähiössä eilen 15.00 aikaan ja ilman mitään varoitusta tai provosointia puukotti toista heistä, joka pyrki taistelemaan haavoittuneena takaisin. Toinen nuorukainen juoksi pakoon paikalta saaden arabin peräänsä. Tilannetta seurasi läheltä 12-vuotias tyttö 6-vuotiaan veljensä kanssa, ja vasta nähdessään toisen juutalaisen juoksevan pois arabi perässään, jolla oli veitsi kädessä, tyttö ymmärsi tilanteen oikein ja ottaen veljeään kädestä lähti juoksemaan läheistä taloa kohti. Arabi ilmeisesti yritti tavoittaa nämä lapset, mutta nähdessään paikalle kokoontuvan katsojia hän kääntyi ja palasi haavoittamansa nuorukaisen luo iskien häntä uudelleen ennen juoksemista läheiseen pusikkoon kadoten näkyvistä. Tyttö kertoi, että koska arabi oli paljon nopeampi kuin hän veljensä kanssa, hän katsoo, että Jumala auttoi heidät pakoon.

Haavoittunut 17-vuotias nuorukainen Yehuda Ne´emad vietiin hengenvaarallisessa tilassa sairaalaan, jossa hänelle suoritettiin välitön leikkaus. Hän ei ole enää hengenvarassa.
Poliisi aloitti laajat etsinnät terroristin löytämiseksi helikoptereita ja jälkikoiria käyttäen ulottaen etsintänsä myös läheiseen Beit-Iksan arabikylään B-alueella. Kylän ja Jerusalemin Ramot-lähiön välinen turva-aita on tällä kohtaa rakentamatta, ja arabeja näkee usein Ramotissa.
Yehuda Ne´emad istui ystävänsä kanssa Zarchi-kadun penkillä, kun arabi hyökkäsi heidän kimppuunsa. Yehuda Ne´emad opiskelee yeshivassa.
Jotkut juutalaisnuoret yrittivät hyökkäyksen jälkeen mennä arabikylään polkua pitkin, jota terroristi luultavasti käytti, mutta poliisi esti sen.

RAMOTIN terrori-isku herätti kipeän keskustelun, miten vastata selvästi lisääntyneeseen väkivaltaan arabien taholta. Shalit-operaatiota vastustaneet ennustivat suuren terroristi-joukon vapauttamisen lisäävän hyökkäyksiä juutalaisia vastaan, ja saavat nyt uutta vettä myllyynsä vaatien hallituksen suhtautumisen täyttä remonttia hyökkäyksiin osallistuneita vastaan. Likudin kansanedustaja totesi, että tapaus on osoitus arabien terrori-kulttuurista ja vaati terroristien talojen tuhoamista: ”Hyväntahtoisuuden aika on ohi, nyt tarvitaan kovia otteita,” oli hänen reseptinsä.
Kansanedustaja Ariye Eldad (NU) sanoi, että nyt olemme todistamassa terrorin nousua satojen terroristien vapauttamisen johdosta. Hän totesi, että ”vain pelottelutaktiikan uudistamisen kautta Hamasia vastaan teloittamalla sen johtajia Gazassa, mukaan lukien Ahmed Jaabari, joka osallistui Gilad Shalitin sieppaamiseen - vain toiminta eikä vain reagointi verisiin terrorihyökkäyksiin - pystyy estämään mahdollisia terrori-iskuja ja säästämään juutalaisten kansalaisten elämän”.

TERRORINUHRIEN järjestön ALMAGOR johtaja Meir Indor varoittaa, että vaarallisten terroristien vapauttaminen innostaa nuoria liittymään terroritoimintaan. Hän sanoi odottavansa, että vielä vapautettavat 550 palestiinalaista vankia tulevat inspiroimaan vähäisiin terrori-iskuihin osallistuneita, kuten kivien ja petrolipommien heittäjiä sekä puukottajia, siirtymään vaarallisempiin terrori-tekoihin. Hän sanoi järjestönsä aloittaneen kampanjan kuolemanrangaistuksen ottamiseksi käyttöön pahoja terroristeja tuomittaessa.
Israelin turvallisuusjärjestöjen taholta vakuutetaan, että niillä on käytettävissään tarvittavan täydelliset tiedustelutiedot terrorismin nousun estämiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=242786, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4137562,00.html

2. HAMASIN ja Fatahin johtajat käyvät jo vaalikamppailua palestiinalaisten sieluista. Shalit-operaatio meni Hamasin piikkiin, ja Fatahin puheenjohtaja Abbas sai tietää koko operaation sopimisesta ollessaan vierailulla Venezuelassa vasta sen päästyä julkisuuteen median kautta. Tämä hämmensi entisen terrorijohtajan täysin. Hän joutui kiireesti palaamaan kotiinsa järjestääkseen tervetulojuhlat Länsirannalle vapautetuille terroristeille. Mutta ei siinä kaikki. Hamas keksi mainion propagandatempun maksamalla jokaiselle vapautetulle Hamasin jäsenelle 2000 USD, mikä pakotti Abbasin lupaamaan rahaa Länsirannalle vapautetuille, mutta PA:n vankienasiain ministeri Issa Qaraqi ei halunnut kertoa, kuinka paljon. Varat myönnetään sekä Gazaan että ulkomaille vapautetuille, hän lupasi.
Hamas jatkoi kilpaa antaen vapautettujen asua Gazan 5-tähden hotellissa, mutta Hamasin edustajan mukaan PA on vaatinut useita Länsirannalle vapautettuja kuulusteluihin.
Hamasin virkailija Fathi Qarawi Länsirannalla vaatii, että PA:n tulee lopettaa vapautettujen vankien ja heidän perheittensä häiritseminen ja käyttää vankien vapauttamista edistääkseen palestiinalaisryhmien yhtenäisyyttä.

HAMASIN Syyriassa asuva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal matkustaa joka tapauksessa Kairoon tutkimaan mahdollisuuksia sovinnon löytämiseksi PA:n kanssa.
Hamasin sotilaallisen siiven Issa din al-Qassam johtaja Ahmed Jaabari totesi ”vapautettujen vankien tuoneen hymyn lukuisten perheitten kasvoille” ja lupasi ”jatkaa IDF.n sotilaitten sieppaamista, kunnes Israelin vankilat on tyhjennetty palestiinalaisvangeista”.
Toinen Hamasin korkea virkailija Gazassa Khalil al-Haya uhkasi myös järjestönsä jatkavan sieppausoperaatioita palestiinalaisten vapauttamiseksi. Hän osoitti sanansa israelilaisille kehottaen heitä ”kärsimystensä välttämiseksi vapauttamaan kaikki vankinsa, koska Hamas tulee myös tulevaisuudessa käyttämään Shalit-operaation kaltaista järjestelmää”.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Egyptin sotilasjuntan johtajan marsalkka Mohammed Tantawin kiittäen hänen osuuttaan vankien vapauttamiseksi. Abbas totesi, että Gilad Shalitin vapauttamisen myötä Netanyahu ja muut osapuolet menettivät mahdollisuuden sen käyttämiseksi valttikorttina rauhanprosessin vastustamiseksi.
Abbas käyttää tällaista koodikieltä tarkoittaen, että hylätessään Abbasin vaatimukset 1967 rajoista ja Jerusalemista Palestiinan pääkaupunkina, Netanyahu vastustaa rauhaa.
NETANYAHUN kanslian edustaja Mark Regev totesi Hamasin käyttämän retoriikan ja vapautettujen terroristien nostamisen korokkeelle osoittavan sen ääriterrorismin luonteen, jonka mukaisesti se katsoo jokaisen juutalaisen miehen ja naisen lailliseksi iskukohteeksi. Regev katsoo tämän antavan Israelille oikeuden jatkaa Gazan merisaartoa.

EHUD BARAK antoi entiselle korkeimman oikeuden tuomarille Meir Shamgarille - IDF:n sotilaitten Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin ”vapauttamisen” jälkeen - tehtäväksi laatia uudet toimintamallit, joiden mukaan neuvotteluja vankien vaihtamiseksi tulee vastaisuudessa käydä. Hizbullahin kanssa neuvotteluissa Israel ei tiennyt, että molemmat IDF:n sotilaat olivat kuolleet, vaan jatkoi hyvässä uskossa neuvotteluja, joiden tuloksena Israel vapautti neljä Hizbullahin jäsentä sekä 200 palestiinalaista ja libanonilaista vankia kahta ruumista vastaan.
Shamgarin komitean suosituksia on pidetty piilossa Shalitin neuvottelujen ajan, mutta nyt Netanyahun ja Barakin tutustuttua niihin, niitä käsitellään hallituksen istunnossa, minkä jälkeen ne alistetaan Knessetin vahvistettaviksi ennen julkistamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=242736

3. SAUDI ARABIAN vaarallisesti ikääntyneen kuningasperheen jäsenen kruununprinssi Sultan bin Abdulazizin odotettu menehtyminen 87-vuotiaana aiheuttaa pientä kuhinaa kuningas Abdullahin seuraajien parissa. Kuningas Abdullah on 89-vuotias ja on tiettävästi sairaalahoidossa, jossa hän sairasvuoteelleen maaten piti viisi vuotta sitten perustamansa uskollisuusneuvoston ensimmäisen hätäistunnon 19.10. esiintyen protokollan vastaisesti ilman arabipäähinettä, kuten kuvissa nähdään.
Prinssi Sultan kuoli New Yorkissa lauantaina 22. päivä lokakuuta.

Perimysjärjestyksessä kruununperillinen on sisäministeri ja varapääministeri prinssi Nayef bin Abdulaziz, eikä 60 vuotta kestänyt kuninkuusperinnön jatkuminen aiheuttane ongelmia.
Prinssi Nayef on veljiinsä ja velipuoliinsa katsoen suhteellinen nuori, vain 78-vuotias. Saudiprinssejä on useita tuhansia; jokaisella on useita vaimoja ja jalkavaimoja.
Prinssi Nayefin nousu kruununperilliseksi on Debkafilen artikkelin mukaan järkevä ja hyväksyttävä monestakin syystä Saudi Arabian vakavuuden varmistamiseksi.
Nayef ansaitsi kannuksensa taltuttamalla kovin ottein maassa esiintyneet mielenosoitukset; hän on mielipiteiltään konservatiivi ja hänellä on hyvät suhteet maan hengellisten Wahhabi-auktoriteettien kanssa, ja lisäksi hänellä on korrektit suhteet Muslimiveljeskunnan kanssa, jonka vaikutus ja valta ovat oleellisesti nousseet varsinkin Egyptin vallankaappauksen myötä.

Kuningas Abdullah toivoi, että uskollisuusneuvosto voisi nopeasti vahvistaa Nayefin kruunun-perilliseksi ja samalla myös hänen seuraajansa, mutta prinssi Talal bin Abdulaziz oli poissa tilaisuudesta, minkä johdosta päätös siirtyy ainakin tiistaihin, jolloin prinssi Sultan haudataan, tai 40 päivän suruajan jälkeen. Artikkelin mukaan Abdullah pitää ohjaksia lujasti käsissään. http://www.debka.com/article/21410/
4. UUTISOTSIKOITA
- Libyan teloitetun diktaattorin Muammar Gaddafin hautajaisia jouduttiin siirtämään, koska YK vaatii tutkittavaksi olosuhteita, joissa hän sai surmansa. NTC:n mukaan hän kuoli kapinallisten ja Gaddafin kannattajien ristitulessa, mutta videokuvien mukaan hänet pidätettiin hengissä. Hänen vasemmassa ohimossaan on kuitenkin luodinreikä, joka todistanee, että kapinalliset teloittivat hänet, ehkä hänen kullatulla pistoolillaan, kuten kerrotaan. YK:n taholta on jo syytetty, että NTC on syyllistynyt sotarikokseen teloittaessaan pidätetyn miehen. NTC kuitenkin julistanee sodan päättyneeksi ja uuden hallituksen ottaneen vallan maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148957#.TqPMEnL3vO0
- PA:n Kanadan lähettiläs Linda Sobeh Ali karkotetaan maasta hänen julkistettuaan tweet-sivullaan videon arabi-tytöstä, joka kehottaa aloittamaan sodan sorron ja epäoikeudenmukaisuuden lopettamiseksi tuhoamalla juutalaiset. Linda Ali selitti, että hän julkisti videon kehotuksella tarkistaa se, mutta hän itse ei ollut sanojensa mukaan tutustunut videoon eikä tuntenut sen sisältöä. Hän sanoo, että asiaa on liioiteltu ja paisutettu suhteettomaksi, eikä hänen tarkoituksensa ollut aiheuttaa vahinkoa. Kanadan ulkoministeri John Baird on kuitenkin vahvasti päätöksensä takana ja vakuuttaa, ettei hän asioi PA:n lähetystön kanssa ennen kuin lähettiläs on vaihdettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148968#.TqPMnnL3vO0
- Yksi Oslon sopimusten laatijoista, entinen Meretzin puheenjohtaja ja oikeusministeri Jossi Beilin sanoo, ettei viiteen elinkautiseen tuomittu Marwan Barghouti ole terroristi, vaan poliittinen johtaja, joka olisi pitänyt vapauttaa Shalit-operaation yhteydessä. Hän vaatii, että hänet tulee vapauttaa ilman viivytyksiä. Tämä on varsin outo tapa hyljeksiä Israelin laillisen ja pitkän oikeuskäsittelyn tuloksena annettua tuomiota. Beilin selittää näkemystään lisäten, että pian PA pitää ”presidenttinsä” vaalit, ja niissä Barghouti luultavasti valitaan ”presidentiksi”. Sen jälkeen ”kansainvälinen yhteisö”, johon PA:n johtajat toistuvasti vetoavat, vaatii hänen vapauttamistaan. Beilin näyttää unohtavan, että jos PA:n vaalit pidetään, Hamasin tulee olla mukana, eikä Fatahin entinen Tanzimin johtaja Barghouti ole kovin suosittu Hamasin keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148962#.TqPOuXL3vO0
- Tarkkailijoitten mukaan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten vaihtuminen ensi vuoden alussa voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä PA:n valtiohakemukselle. PA sanoo, että 8 valtiota on luvannut äänestää puolesta, joiden mukana on Brasilia, mutta tämän maan tilalle tulee Guatemala, joka on vahvasti PA:n kannalla, mutta sen mielipide riippuu Etelä Amerikan valtioitten tahdosta, joita se edustaa. Jos ne sanovat ei, Guatemala äänestää ei. Tämän johdosta PA vaatii äänestystä 11. marraskuuta 2011, ja Libanonin voi toimia sen puolesta kutsujana, ennen kuin jäsenet vaihtuvat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148948#.TqPQ23L3vO0
- Galileassa riehuu lähes 40 maastopaloa. Poliisin mukaan todisteet osoittavat, että ainakin jotkut niistä on sytytetty tarkoituksellisesti. Satoja dunameja metsää ja laidunmaita on palanut poroksi, viikonvaihteen aikana raportoitiin ainakin 38 metsäpaloa, joiden syttymistä eri puolilla maata ei voida pitää sattumana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148963#.TqPSyXL3vO0
- Baruck Obama ilmoittaa, että USA:n joukot lähtevät Irakista kuun lopussa. Mutta samalla amerikkalaiset pelkäävät, että USA:n jättämän tyhjiön tulee täyttämään Iran. USA kävi kaksi sotaa Irakin asevoimia vastaan, joista toisen aiheena olivat Saddam Husseinin oletetut massatuhoaseet, joita ei ole löydetty. Nyt 8 vuotta myöhemmin viimeisen USA:n sotilaan jättäessä maan Iranin vaikutuksen myötä Irakissa tullee olemaan kaikkia mahdollisia massatuhoaseita ydinpommeista lähtien. http://www.haaretz.com/print-edition/news/america-fears-iran-could-fill-the-void-in-iraq-1.391430
- Libyan siirtymäkauden neuvoston johtaja, jota artikkelissa kutsutaan pääministeriksi, Mahmoud Jibril sanoo eroavansa antaakseen tilaa uuden hallituksen muodostamiseksi. Neuvoston uskotaan julistavan tänään, että Libya on vapautettu tyranniudesta, jollainen Gaddafin hallinto oli. Jibril opasti uusia ministereitä, ettei politiikka vaan talousasioiden tulee olla hallinnon perusteena. Libyan talous perustuu suurelta osin öljyntuotantoon, jota monet maat hamuavat. http://www.haaretz.com/news/middle-east/libya-prime-minister-says-plans-to-step-down-in-wake-of-gadhafi-s-death-1.391384
- Musta magia leviää Lähi Idässä, siihen liittyvine noituuksineen, kirouksineen ja okkulttisine esineineen, kuten artikkelissa kerrottu nukke, joka asuntoon tuotuna aiheutti asukkaille monenlaisia outoja tapahtumia, tavaroiden häviämistä, outojen hyönteisten ilmaantumista ja ristiriitoja aviopuolisoitten kesken. Vaikka musta magia ja noituus ovat kiellettyjä myös islamissa, sillä on syvät juuret esim. Saudi Arabiassa, kuten artikkelissa kerrotaan. Eikä se ole tuntematon juutalaisten keskuudessakaan, vaikka juutalainen uskonto vakavasti kieltää sotkeutumasta siihen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=242740