Thursday, January 10, 2019

TORSTAI 10.01.2019

TORSTAI 10.01.2019
01. Iranin ylin kansallinen turvallisuusneuvosto teki ylimmän johtajan ayatollah Ali Khamenein hyväksynnällä päätöksen irrottautua kansainvälisestä JCPOA sopimuksesta, jolla pyrittiin valvomaan Iranin ydinaseitten valmistusta. Samalla päätöksellä Iran kiihdyttää ydintutkimuksensa tasolle, jossa se oli ennen sopimuksen hyväksymistä, jota Iran ei tosin allekirjoittanut.
USA vetäytyi jo aiemmin tästä sopimuksesta.

Israel selvitti äskettäin John Boltonin Israelin vierailun yhteydessä, että USA pyrkii pakottamaan kovennettujen sanktioitten kautta Iranin mullah-hallitusta suostumaan JCPOA-sopimuksen muuttamiseen niiltä osin, kuin se ei vastaa Valkoisen Talon vaatimia muutoksia sekä ydinaseen valmistamisesta että Iranin ballististen ohjusten suunnittelusta ja testauksesta.

Israel katsoo velvollisuudekseen estää Iranin laajentumistavoitteet Syyriassa sekä sen ohjusten levittämisen Syyriaan ja Libanoniin.
Iranin ylimmän johdon päätös ydinsuunnittelun ja rakentamisen jatkamisesta asettaa Israelin hallituksen kokonaan uuden haasteen eteen.
Kuten alkuperäisessä HalTurner radioshown artikkelissaan kysellään:

Ulottuuko USA:n ja Israelin välinen kirjoittamaton sopimus myös tähän tilanteeseen? Ja jos ulottuu, miten USA tulee suhtautumaan siihen?
Mitä tekee Iranin liittolainen Venäjä, jonka suhteet Israeliin ovat viilentyneet?
Miten Iranin läheiset liittolaiset Syyria, Hizbullah ja Hamas?

Iranilla ja sen liittolaisilla on kymmeniä tuhansia raketteja ja ohjuksia, Hizbullah yksinään sanoo omistavansa 150 000 ohjusta, joista vanhentuneita Iran päivittää uusilla kärkiosilla, jotka parantavat niiden osumatarkkuutta ja kantomatkaa. Israelin huippuluokkaa olevat torjuntajärjestelmät eivät millään pysty hoitamaan sellaista ohjusarsenaalia.

Kohtalonkysymys onkin: Tuleeko Israel turvautumaan äärimmäiseen Samson suunnitelmaansa, jonka käyttämistä se on harkinnut vain kerran: Jom Kippur sodan aikana, jolloin Israel katsoi kolmannen Temppelin olevan vaarassa, kuten Moshe Dayan silloin sanaili.

Sillä, joka ampuu ensimmäiset yhteislaukaukset Israelin elintärkeitä kohteita vastaan, on etulyönti asema lamauttaessaan Israelin puolustus- ja hyökkäys- asemat. Israelin johdon tulee olla äärimmäisen tarkkaavainen.

USA tulee pitämään asettamansa sanktiot Irania vastaa, mutta EU ja Euroopan maat yleensä pitävät kiinni JCPOA-sopimuksesta kuvitellen voivansa säilyttää neutraalin asemansa, mikä ei tule onnistumaan.
Kiinan kanta on edelleen arvoitus. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/urgent-iran-to-withdraw-from-nuclear-deal-commence-enrichment-immediately,

02. Iranin ylin kaitsija Ali Kahmenei kutsui USA:n johtajia idiooteiksi asettaessaan sanktioita Iranin Islamilaista tasavaltaa vastaan, mutta tunnusti kovennettujen sanktioitten aiheuttavan paineita maassa.

"Sanktiot aiheuttavat paineita valtiolle ja sen asukkaille" Khamenei tunnusti puhuessaan 1979 vallankumouksen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Reutersin raportin mukaan.

"Amerikkalaiset sanovat ilahtuneina, että nämä sanktiot ovat ennen-kuulumattomat historiassa. Aivan, ne ovat sitä, mutta amerikkalaisten kohtaama tappio tulee myös olemaan ennenkuulumaton, Allahin tahdosta".

"Jotkut USA:n virkailijat teeskentelevät olevansa hulluja. En tietenkään voi yhtyä tähän, mutta he ovat ensiluokan idiootteja".
USA:n presidentti Donald Trump veti USA:n pois Iranin kanssa 2015 solmitusta JCPOA sopimuksesta, ja asetti hallinnollisilla päätöksillä uusia sanktioita Irania vastaan, joista kaksi päätöstä on astunut voimaan.

Trumpin päätös on nostanut entisestääkin epäluuloista jännitystä USA:n ja Iranin välillä. Trump on viitannut olevansa valmis neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja presidentti Hassan Rouhanin kanssa, mutta Iranin johtaja tyrmää Trumpin tarjoukset epäreiluina.

Viime elokuussa Khamenei tunnusti tehneensä virheen salliessaan Iranin ulkoministerin keskustella USA:n ulkoministerin kanssa, mikä johti vuoden 2015 kansainväliseen Iranin ydinteollisuutta koskevaan JCPOA-sopimukseen.
"Se oli selvä virhe meiltä" hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257421,

03. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Lähi-Idän matkansa toisessa kohdemaassa Jordaniassa Israelin jälkeen, että "on suunnaton ymmärrys riskistä, mikä aiheutuu Iranilta Jordaniaa ja muita Lähi-Idän maita kohtaan.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Jordanin ulkoministeri Ayman Safadin kanssa Pompeo toisti varoituksensa Iranin aiheuttamasta riskistä.
"Presidentin päätös vetää sotilaamme pois Syyriasta ei millään tavoin vaikuta kykyymme hoitaa sitä" hän sanoi. "Tulette näkemään tulevina päivinä ja viikkoina meidän kaksinkertaistavan ponnistelujamme asettaa todellista painetta Iranille saavuttaaksemme sen, mitä halusimme heiltä toukokuussa".

Jordanian ulkoministeri Safadi ilmaisi maansa huolen Iranin ylivalta-tavoitteista todeten: "Meillä kaikilla on ongelmia Iranin laajentumispolitiikan kanssa alueella" jatkaen:
"Kansainvälinen laki koskien Golanin kukkuloita on selvä: Israelin tulee vetäytyä niistä osana sopimusta, joka sallii kaikkien osapuolten oikeuksien tulevan säilymään".
https://www.breitbart.com/middle-east/2019/01/09/us-pullout-from-syria-will-not-harm-efforts-to-counter-iran-pompeo-says-in-jordan/,

04. Israel esitti Trumpin nimittämän neuvonantajan John Boltonin vierailun yhteydessä, että USA:n tulisi tunnustaa Israelin omistusoikeus Golanin kukkuloihin. Boltonin vastauksesta ei saatu selvää.

Jordanian poliittinen analyytikko Moeen al-Taher vakuuttaa, että Netanyahu sai jo vakuutuksen Trumpin hallituksen aikomuksesta tunnustaa Israelin vaatimus Golanin kukkuloiden pysymisestä Israelin valtiossa. Hän sanoo pääministerin esittäneen Golania koskevan vaatimuksen Boltonille.

Taher sanoi myös arabimaiden keskuudessa vahvistuneen uskomuksen, että presidentti Trump tulee tunnustamaan Israelin oikeuden niihin.

Israelin puolustusarmeija IDF vapautti kukkulat 1967 "Kuuden päivän sodan" yhteydessä Syyrialta, kuten myös Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanialta, joka oli miehittänyt niitä 1948 itsenäisyyssodasta lähtien.
Taher sanoo, että Netanyahun esityksellä ei ollut suurta vaikutusta, sillä Golanin kukkuloita koskeva päätös oli jo itse asiassa tehty.

Al-Taher selittää, että Bibi halusi painostaa USA:n hallitusta tunnustamaan päätöksensä julkisesti, voidakseen käyttää sitä apuvoimana Trumpin päätöksen yhteydessä vetää joukkonsa Syyriasta. Hän selitti, ettei Bibi olisi voinut esittää vaatimustaan, ellei hänellä jo ollut varmuus Trumpin suostumisesta, sillä kielto olisi asettanut hänet noloon asemaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443257,00.html,

05. PA poisti yllättäen ilman selitystä Rafahin rajanylitysterminaalin rajavartijat Gazasta Siinaille, minkä jälkeen Hamas asetti sinne omat vartijansa.

Egypti, joka valvoo Rafahin terminaalin kautta kulkevaa liikennettä Siinain puolella, sulki liikenteen osaksi epäillen Hamasin luotettavuutta.

Israel kuitenkin pyysi Egyptiä avaamaan terminaalin kokonaan liikenteelle pelätessään rajoitusten voivan aiheuttaa uusia väkivaltaisuuksia suhteellisen rauhallisen kauden jälkeen.

Korkeat egyptiläiset virkailijat raportoivat torstaina Qatari al-Araby al-Jahid lehdessä todetun, että Israelin turvallisuusjärjestelmä on huolestunut painostuksen Gazan kaistalla voivan kääntää Gazan terrorijärjestöjen huomion Israelia vastaan. Väkivaltaisia mielenosoituksia järjestetään turva-aidalla toistuvasti erityisesti perjantain rukoustilaisuuden jälkeen huhtikuusta lähtien. Niitä kutsutaan nimellä "paluumarssi" tarkoittaen Jerusalemia.


Raportin mukaan Hamas on avannut laajakantoisia yhteydenottolinjoja Kairon kanssa viime päivien aikana Gazan kaistaa hallitsevan terrorijärjestön korkeiden jäsenten vaativan liikenteen avaamista molempiin suuntiin. Rafah on ainoa portti ulkomaailmaan, jossa ei tarvitse kulkea Israelin kautta.

Hamasin korkea jäsen Bassem Naim kertoi eilen kiinalaiselle Xinhua uutis-toimistolle, että Egypti lupasi avata liikenteen niin pian kuin mahdollista.

PA ilmoitti sunnuntaina, ettei sen Rafahin terminaalin henkilökunta valvo liikennettä terminaalissa, jonka Hamas luovutti PA:lle 217 tehdyn suhteiden elvytyssopimuksen mukaisesti. PA:n hallitus Ramallahissa syyttää Hamasia PA:n virkailijoitten pidätyksistä, vangitsemisesta ja painostamisesta Gazassa. Näin raportoi PA:n uutistoimisto Wafa.

Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle maanantaina kohti Ashkelonia, mihin IDF vastasi iskemällä harjoituskenttiä vastaan. Iron Dome tuhosi raketin ennen sen iskemistä kohteeseensa.
Israel pidätti Qatarin lahjoittaman viimeisen 16 miljoonan USD erän toimittamisen Gazaan odottaen tilanteen rauhoittumista. https://www.timesofisrael.com/israel-said-urging-egypt-to-reopen-gaza-crossing-over-fears-of-fresh-violence/,

06. UUTISIA LYHYKÄISESTI

Sotilaspoliisi pidätti 5 Netzah Yehuda pataljoonan sotilasta, joiden epäillään piesseen kahta pidättämäänsä arabia, eikä se ollut ensimmäinen kerta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5444387,00.html,

IDF aloitti tutkimukset laskuvarjojääkäriprikaatin tiedusteluosaston solo navigointiharjoitusten aikana hukkuneen kersantti Evyatar Yosefin tapauksesta, jossa sotilas yritti ylittää Hilazonvirran. Virran voimakas imu vei hänet mukanaan sateiden johdosta yli laitojen kuohuneisiin uomiinsa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443677,00.html,

Korkein Oikeus määräsi viime viikolla valtion kustantamaan sotilaallisen valmistautumiskoulun asepalvelukseen astuville uskonnollisille nuorille naisille, jollaisia on perustettu myös miehiä varten. Se tasa-arvo, nääs. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443688,00.html,

Israelin opetusministeriö joutui ansaitsemansa pilkan ja häpeän kohteeksi julkaisemansa ensiluokkalaisille tarkoitetun virallisen lomakkeen vuoksi, joka on täynnä kirjoitus- ja asiavirheitä: Juudea ja Samaria sekä Golan ovat eri valtioita; Gazan kuuluu Siinain itsenäiseen valtioon, ja jopa Jugoslavia on sen mukaan edelleen olemassa, vaikka se hajosi kauan sitten. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443841,00.html,

Poliisi on laajentanut tutkimuksia väitetystä 47-vuotiaan 9 lapsen arabiäidin Aisha al-Rawbin surmaamisesta pidättäen 30 yeshiva opiskelijaa kuulusteluja varten.
Aisha al-Rawbi ajoi autollaan miehensä kanssa, kun auton tuulilasiin heitetty kivi särki tuulilasin iskien häntä kuolettavasti päähän. Autossa oli hänen miehensä lisäksi 9-vuoden ikäinen tyttärensä.
Honenu-järjestö, joka vastaa Pri Haaretz yeshivassa opiskelevia nuoria, joiden epäillään syyllistyneen murhaan, sanoo "poliisin suorittaessaan 30 epäillyn pidätyksen, syyllistyneen laittomiin toimiin".
"Poliisi tunkeutui yeshivaan laittomasti, ilman pidätysmääräystä, joka oikeuttaa tunkeutumaan yksityisalueelle. Poliisin tulee tehdä päätös: ovatko ne 5 aiemmin pidätettyä epäiltyjä, ja keitä ovat ne 30 uutta pidätettyä? Eivät kai kaikki ne 30 nuorta opiskelijaa heittäneet yhtä kiveä?"
Ne 5 pidätettyä nuorta pysyvät poliisin sellissä torstaihin saakka. Oikeus määräsi neljä heistä vapautettaviksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443997,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257427,

Kremlin tiedottaja vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään aikeita sekaantua Israelin sisäisiin vaaleihin huhtikuussa. "Älkää uskoko median väitteisiin". Tämä oli Venäjän vastaus Shin Betin johtajan Nadav Argamanin varoituksiin, että venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan 09.04.2019 pidettäviin vaaleihin. "Ei venäjä ole kiinnostunut sekaantumaan minkään maan vaaleihin maailmassa", totesi Kremlin tiedottaja Dimitri Paskov journalisteille Izvestian mukaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443795,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443444,00.html,

IDF kaatoi sementtivelliä paljastamiinsa Hizbullahin kaivattamiin hyökkäystunneleihin saadakseen selville, mistä ne alkoivat Libanonin alueella. IDF löysi niistä viisi, mutta olettaa niitä löytyvän lisää. Useat niistä näyttävät alkavan talojen sisältä. Hizbullah kiirehtii pelastamaan niistä minkä ehtivät. IDF:n lisäksi sateet pyrkivät täyttämään avoimet tunnelit. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434636,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

Meksikon huumekartellin kauan etsityn ja viimein löydetyn johtajan Joaquin Guzman Loeran pidättämisessä käytettiin hyväksi israelilaista teknologiaa. Tätä huumeparoonia kutsuttiin nimellä El Chapo. Israelilaisen teknologian menetelmä perustuu puhelujen sieppaamiseen, jota kutsutaan nimellä Pegasus. Israelilainen yhtiö NSO kehitti sen alkaen jo 2011. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5444330,00.html,

Israelin arabi Jmal Rashdeh, 31, tuomittiin 11 vuodeksi vankilaan pääministeri ja Jerusalemin pormestarin teloittamissuunnitelmista. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-jailed-for-11-years-for-plotting-to-assassinate-pm-jerusalem-mayor/,

14-vuotiasta tyttöä puukotettiin Jerusalemin Armon HaNatsiv lähiössä Mordechai Alkahi-kadulla. Puukottaja pakeni paikalta. Tyttö oli menossa kouluunsa, kun arabi hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä niskaan ja käteen bussipysäkillä. Tytön haavat eivät ole vaarallisia. https://www.timesofisrael.com/girl-14-lightly-injured-in-suspected-stabbing-in-jerusalem/,

Israelilainen nainen sanoo arabien eristäneen hänen autonsa, ja särkeneen auton ikkunan lekalla. Poliisi pitää sitä autovarkauden yrityksenä. Nainen haavoittui lievästi. Nainen säilytti malttinsa ja pystyi ajamaan pois paikalta. Tapaus sattui Maale Levonah juutalaiskylän lähellä.
https://www.timesofisrael.com/israeli-woman-says-palestinians-blocked-her-car-smashed-window-with-hammer/,

Pääministeri Netanyahu sanoo saaneensa 300 000 USD rahaa oikeuskuluja varten, ja kaikkiaan pari miljoonaa, koska prosessi voi kestää 5 -6 vuotta. Hän ei ole saanut lupaa varakkaan sukulaisensa lahjoituksiin. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-receive-300k-for-legal-bills-from-his-cousin-without-approval/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem02 -12; Tiberias 08 -18; Suolameri 11 -21; E ilat 08 -22 +C-astetta.
Tänään on aurinkoista, huomenna ja ylihuomenna puolipilvistä. Lämpötila noussee hieman.

Norma myrsky toi Libanoniin runsaat sateet, lumituiskut ja jäätävän lämpötilan. Tiistain rajuilmat tuhosivat satoja pakolaisleirejä muuttaen kadut ja tiet mudan ja lumisohjun sekalaiseksi liejuksi halvaannuttaen puolet koko valtakunnasta. Tuhannet ihmiset tarvitsevat pikaista apua. http://strangesounds.org/2019/01/storm-norma-hits-lebanon-with-heavy-rains-snowfall-and-freezing-temperatures-damaging-hundreds-of-refugee-camps-thousands-of-syrian-refugees-in-need-of-emergency-assistance.html.

http://strangesounds.org/wp-content/uploads/2019/01/beirut-lebanon-storm-norma.jpgTuesday, January 08, 2019

TIISTAI 08.01.2019

TIISTAI 08.01.2019
01. Jerusalem Post julkaisi Eli Ben Meirin laatiman vuodenvaihteen analyysin nimeltä "Valmistautuen selkkauksiin vaalikauden aikana".
Meir sanoo analyysinsä aluksi, että "tällaisena sensitiivisenä aikana on viisasta olettaa vihollisen kehittävän erikoishaasteita meitä vastaan".

Kuten on ollut tapana jokaisen sekuläärin uuden vuoden alussa, kaikki Israelin hallituksen elimet – mukaan lukien turvallisuusjärjestöt – arvioivat tapahtumia menneen vuoden aikana ja asettavat tavoitteita uudelle, Meir toteaa.

Tämän toteuttamiseksi Israelin tiedusteluyhteisön tulee tehdä tapahtumien yhdistelmän kattava prosessi edellisen 12 kuukauden ajalta; harkiten olevaa tilannetta kansallisen turvallisuuden kannalta, huomioiden kehityssuunnat, sekä tehdä politiikkaa ja strategiaa koskevia päätöksiä tulevaisuutta varten.

Tämä on erityisen tärkeää tiedustelujärjestöille, koska se sallii niiden irrottautua säännöllisestä aktiivisuudestaan keskittyen sen sijaan tulevaisuuteen.
Näiden arvioiden pohjalta poliittinen taso voi tehdä päätöksiä koskien Israelin puolustusvoimia ja hallituksen aktiivisuutta, taloutta ja poliittista kenttää.

Ben Meir toteaa, että tämä prosessi on paljon tärkeämpi ja monimutkaisempi tänä vuonna useista syistä johtuen.
IDF:n yleisesikunnan komentaja ja hänen sijaisensa vaihtuivat;
Knessetin vaalit pidetään 9. huhtikuuta;
Israelin geopoliittinen asema on edelleen kovin hauras.

Ennakkotietojen perusteella komentaja Aviv Kochavi ja hänen apulaisensa Eyal Zamir tulevat ilman epäilyksiä perehtymiskautensa aikana puuttumaan eri tiedustelu-haarojen laatimiin arvioihin ja niiden suosituksiin IDF:n valmistamiseksi eri tilanteisiin
"On selvää, että vihollisemme pyrkivät hyödyntämään tilannetta Israelin keskittyessä muodostamaan uutta hallitusta esittämällä erityisiä haasteita.
Riippumatta vaalien tuloksista turvallisuusjärjestöt tulevat suorittamaan lisäarvioita heti tulosten valmistuttua voidakseen päätellä, miten muuttunut poliittinen kartta tulee vaikuttamaan ystäviimme ja vihollisiimme maapallolla".

Seuraavaksi Meir esittää joukon aiheita, joita poliittinen taso niille asettaa, ja mitkä niistä tulevat suuresti vaikuttamaan Israelin turvallisuustilanteeseen lähikuukausina.

Ensimmäinen koskee IDF:n liikuntavapautta, joka vahvistuu sotilaallisesti ja poliittisesti Assadin hallinnon alla.
Toisen on de facto keskinäinen voimatasapaino, joka on kehittynyt Gazan kaistalla, mutta jonka Hamas ja muut Iranin tukemat terrorijärjestöt tullevat haastamaan tulevien kuukausien aikana (voidakseen vaikuttaa vaalityöskentelyyn).
Kolmas on IDF:n liikkumavapaus Libanonissa huomioiden erityisesti Iranin ja Hizbullahin toimet niiden pyrkiessä sotilaallistamaan ja rakentamaan erityis-järjestelmiä Libanonissa.
Israelin tulee edelleen harkita, mitä vaikutuksia USA:n, Venäjän ja Kiinan kilpailulla tulee olemaan Israelille. Kuten on havaittu, Israelin tärkein tukija USA on sisäisten ongelmiensa ja poliittisen polarisoinnin vuoksi päättänyt vähentää rooliaan Lähi-Idän alueella. Sunnimaailman asema on sen johdosta heikentynyt, mikä on taas siirtänyt Israelin/Palestiinan välisen kriisin viimeisen suunnitelman detaljien julkistamista.

Toisaalta Venäjä on voimistanut otettaan Krimillä ja Syyriassa, ja sen suhteet Israelin kanssa ovat kärsineet toistuvista häiriöistä.
Toisaalta Israelin tulee huomioida USA:n ja Kiinan välinen kauppasota, mikä tulee vaikuttamaan niiden taloudellisiin siteisiin Lähi-Idässä ja etenkin Israelissa.

Kuten näyttää, Ben Meir kirjoittaa, alueelliset mullistukset Lähi-Idässä ovat lopultakin vähentymässä, ja uuden alun aikakausi - maiden kuten Syyria, Irak, Egypti ja myös Jemen alkaessa rauhoittua - on potentiaalinen mahdollisuus.

Ben Meir arvioi, ettei Israelin ja palestiinalaisten välinen kriisi tulle saamaan ratkaisuaan alkaneen vuoden aikana.
Väkivaltaisen hyökkäykset Gazan kaistalta Israeliin, joita on koettu kuukausien ajan, ovat potentiaalisesti uusiutumassa ja jopa voimistumassa.

Israelin toivelistalla on PA/PLO:n arabien sisäisen valtataistelun pysyminen kohtuullisissa rajoissa Mahmoud Abbasin seuraajaehdokkaiden keskittyessä vahvistamaan omaa asemaansa, Egyptin valvoessa Gazan tilannetta, ja Israelin keskittyessä valvomaan Palestiinan arabeja.

Iranin laajentumispyrkimykset eivät ole heikentyneet, ja Israelin tulee huolellisesti seurata Iranin ja sen liittolaisten toimia rajojensa takana. Iran jatkaa ohjustensa kehittämistä sekä omassa maassaan, että Hizbullahin tehtaissa Libanonissa.
Edellisten haasteiden lisäksi Israelin tulee olla erityisen tarkkaavainen cyber- hyökkäysten torjumisessa, mihin liittyy kansan informoiminen niistä.

Eli Ben Meir katsoo kaikesta huolimatta Israelin pystyvän vastaamaan kaikkiin sitä vastaan asetettuihin haasteisiin v.2019; edellyttäen, että tilannetta analysoidaan asiallisesti, ja että tehdään tarvittavat valmistelut.
https://www.jpost.com/Israel-News/ANALYSIS-Preparing-for-upheaval-during-the-election-period-576661,

02. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vakuuttaa, että vain Turkki omaa tarvittavat voimavarat kantamaan Syyrian asettaman raskaan taakan.

Hän esittää New York Timesin op-ed artikkelissaan ennen tapaamistaan Trumpin erityislähettilään John Boltonin Syyrian tilanteen rauhoittamisjoukkojen perustamista todeten samalla, että kurdien YPG-joukot, jotka olivat usein avainasemassa sodassa ISIS-joukkoja vastaan, ovat terroristeja, jotka tulee poistaa.

Maanantaina NYT:issa julkaistussa op-ed artikkelissaan hän ylistää Trumpin päätöstä vetää amerikkalaiset joukot pois Syyriasta todeten samalla - ehkä Trumpin kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun viitaten, jossa Trump tunnusti Turkin ainutlaatuisen mahdollisuuden toimia keskeisenä tekijänä Syyrian tilanteen stabilisoimisessa – että "Turkki on ainoa maa, jolla voima ja halu suojella Washingtonin, kansainvälisen yhteisön ja Syyrian kansan intressejä".

Erdogan halusi opastaa USA:n päättäjiä ennen tapaamistaan John Boltonin kanssa, että "USA:n vetäytyminen tulee huolellisesti suunnitella ja toteuttaa yhteistoimin valittujen kumppanien kanssa". Hän lisäsi, että "Turkilla on alueen toiseksi suurimmat vakinaisen armeijan joukot, ja on siksi parhaiten sopiva Syyrian rauhoittamiseen".

"Turkki on antautunut tuhoamaan ns. Islamin valtion ja muut terroriryhmät Syyriassa. Sotilaallisesti katsoen ISIS-joukot on tuhottu Syyriassa, mutta silti olemme huolissamme, että jotkut ulkopuoliset voimat voivat käyttää järjestön rippeitä verukkeena sekaantumiselle Syyrian sisäisiin asioihin" Erdogan kirjoitti artikkelissaan ilmeisesti tarkoittaen kurdikansan suojelujoukkoja YPG.

Erdogan kirjoitti koaliittion operaatioitten Raqqassa ja Mosulissa sujuneen vähäisin siviiliuhrein tai ilman. Hän viittasi uudelleen kurdijoukkojen YPG olevan terroristeja, joilla ei saa olla mitään osuutta rauhan palauttamisen kanssa Syyriaan.
"Turkki osallistuu vapaaehtoisena rinta rinnan tämän raskaan taakan kantamiseen, mutta toivon kansainvälisen yhteisön tukevan mitä".

Erdogan lupasi "Turkin suojaavan Syyrian koillisosaa amerikkalaisten joukkojen poistuessa sieltä todeten, että tehokkaan valvontaprosessin johdosta terrori-järjestöihin – kuten YPG - kuuluvat terroristit pystytään eristämään pois".

John Bolton ei reagoinut välittömästi Erdoganin artikkeliin, mutta sanoi, etteivät sellaiset tarjoukset luultavasti saa USA:n hyväksymistä. Hän vakuutti, että USA:n liittolaisten – mukaan lukien YPG – suojeleminen on mukana objekteissa, jotka USA haluaa toteuttaa ehtona USA:n joukkojen vetämiselle Syyriasta.

Trump täsmensi myöhemmin joukkojen vetämisen aikataulua, että "vetäytymisen strategia toteutetaan pitkähkön ajan kuluessa, eikä välittömästi".
USA:n liittolaiset ovat pyytäneet Washingtonia täsmentämään aikataulua. Kurdit, jotka taistelivat voitokkaasti USA:n joukkojen rinnalla, pelkäävät joutuvansa Turkin välittömien hyökkäysten alaisiksi. Bolton pyrkii rauhoittamaan heidän pelkojaan.
https://www.timesofisrael.com/erdogan-says-only-turkey-has-power-to-shoulder-the-heavy-burden-of-syria/,

03. Israelin turvallisuusjoukot pidättivät tiistaiaamuna PA:n arabin, jonka epäillään tehneen Samariassa Givat Assaf bussipysäkillä tulituksen 13.12., jossa sai surmansa 2 IDF:n sotilasta ja kolmas haavoittui.

IDF julkisti hänen nimekseen Asem Barghouti. Hänet pidätettiin viikkoja kestäneen miesjahdin seurauksena kotoaan Abu Shukheidimin arabikylässä, Shin Bet kertoi. Barghouti ei vastustellut pidätystä eikä kukaan saanut vammoja.

Shin Betin mukaan Asem Barghouti otti osaa veljensä Salihin kanssa aseelliseen hyökkäykseen, jossa haavoittui 7 ihmistä, heidän joukossaan odottaja äiti, jolle suoritettiin keisarinleikkaus, mutta poikavauva Amiad Israel kuoli muutaman päivän sisällä. Äiti Shira Ish-Ran haavoittui vatsaan, hänen miehensä Amichai Ish-Ran haavoittui jalkaan. Molemmat vapautettiin sittemmin sairaalasta.

Salih Barghouti sai surmansa 12. joulukuuta vastustaessaan pidätystä Kobarin arabikylässä, kuten IDF tiedottaa.

Shin Bet kertoi, että Asem Barghoutilla oli valmiit suunnitelmat suorittaa uusi terrori-isku lähipäivien aikana, mitä hän valmisteli.
Pidätyksen yhteydessä häneltä takavarikoitiin Kalashnikov-kivääri, useita makasiineja täynnä ammuksia sekä yönäkö-varusteita.
Pidätyksen aikana pidätettiin useita terrorismiin Asemin kanssa sekaantuneita arabeja, myös hänen perheensä jäseniä.

Asem Barghouti oli tuomittu 11 vuodeksi vankilaan osallisuudesta väkivaltaisiin hyökkäyksiin, mutta hänet vapautettiin Gilad Shalitin vankienvaihdon yhteydessä Hamasin kanssa tehdyllä sopimuksella huhtikuussa 2017.
https://www.timesofisrael.com/israel-nabs-suspected-givat-assaf-terrorist-after-nearly-month-long-manhunt/,

04. Pääministeri Benyamin Netanyahu ilmoitti maanantaina iltapäivällä pitävänsä osittain televisioidun "dramaattisen puheen" kahdeksan aikaan samana päivänä.
Kansa odotti hänen paljastavan jotain maan turvallisuuteen liittyviä salaisuuksia, tai hänen henkilökohtaiseen tilanteeseensa liittyviä ratkaisevia muutoksia.

Tarkkailijoitten mukaan puhe oli kuitenkin enemmän vaaliehdokkaan puolustuspuhe kuin dramaattinen salaisten tietojen paljastuspuhe.

Puheessaan kansalle, kuten Debkafile määrittelee, pääministeri keskittyi selittämään puolustustaktiikkaansa poliisin häntä vastaan nostetuissa korruptiotapauksissa.
Hän pyrki esittelemään itsensä jatkuvan vainon kohteena ja uhrina.
DF:n analyytikot siivilöivät puheesta 12 uutispätkää, joihin hän tulisi turvautumaan puolustustautuessaan ennen ja jälkeen oikeuskäsittelyä, mikäli oikeuskansleri Avichai Mandelblit päättää syyttää häntä, kuten hän vihjailee.

- Tunnustaen, ettei hän voi välttää syytöksiä lahjonnasta.
- Että oikeuskansleri julkistaa syytökset ennen Knessetin vaaleja 09.04.2019.
- Taustansa puolustamiseksi hän vaatii kolmen valtion todistajan asettumista kasvokkain hänen kanssaan, ehkä julkisesti.
- Hän kysyy, miksi häneen myönteisesti suhtautuvia todistajia ei kuulusteltu?
Netanyahu kysyy, miksi tutkimuksia ei ole esitetty muita tapauksiin liittyvistä henkilöistä. DF:n mukaan Bibin tarkoituksena on valmistella perustaa tutkimusten aloittamiseksi lukuisia poliitikkoja ja tunnettuja henkilöitä vastaan. Bibi perustelee taustojaan sillä, että jos he ovat syyttömiä, miksei hänkin?
Bibin puolustusasianajajat ovat valmistelleet haasteita useimmille kansallisille poliitikoille ja kansanedustajille ristikuulusteluja varten, jos Bibi joutuu oikeuteen.
Toinen pitkä lista koskee julkisia henkilöitä, uutislehtien toimittajia ja journalisteja. Heitä ristikuulustellaan heidän tapaamisistaan poliitikkojen kanssa, kirjoittamistaan artikkeleista ja heidän saamistaan korvauksista.
Bibin tarkoituksena on kutsua todistajien aitioon pitkä lista tunnettuja henkilöitä, kuten Ehud Olmert, Tizpi Livni, Yair Lapid ja muita. Kaikkien näiden ristikuulustelut kestäisivät vuosikaudet, ja hajottaisivat kansan entistä rajummin.
Bibi asettaa aikapommin oikeuskanslerin ja yleisen syyttäjän pöydälle tehden selväksi, että hän tulee ilmoittamaan syyttömyytensä ja vaatimaan yhtäläistä kohtelua kaikkia maan kansalaisia kohtaan. Jos häntä syytetään, muita juttuihin osallistuneita vastaan on myös nostettava syytteitä.
https://www.debka.com/in-a-speech-to-the-nation-netanyahu-lays-out-his-defense-tactics-in-bribery-cases-against-him/,
Selvitellessäni itselleni edes osaa Bibiä vastaan nostetuista epäilyistä ja poliisin oikeuskanslerille luovuttamista tutkimuksista, jotka ovat salaisia, tulee helposti mieleen, että Israelissa on kansankerrostuma, joka on päättänyt poistaa heille epämiellyttävän henkilön, kuten on tapahtunut ennenkin.
Aiemmin on julkisuudessa epäilty Korkeimman Oikeuden ottaneen käsiinsä Knessetille kuuluvaa valtaa, jolla se pystyy pysäyttämään minkä tahansa lain, joka sen mielestä ei ole taustavoimiensa tahdon mukainen. Se on myös täydentänyt jäsenmääräänsä KO:n sisäisillä päätöksillä ilman vaaleja.
Oikeusministeri Ayelet Shaked on taistellut tätä vastaan saaden pari ulkopuolista tuomaria KO:n jäsenten valinnan suorittavaan neuvostoon. Hän on myös saanut KO:n suostumaan siihen, että maanomistuksia koskevia tapauksia käsitellään alue-oikeuksissa, eivätkä Israelille vihamieliset NGO-järjestöt saisi enää esittää arabeja suosivia erimielisyyksiä suoraan KO:lle, joka ei tutki maanomistuskysymyksiä.
Onko edellä esitetty salainen päätös Bibin syrjäyttämisestä totta tässä kysymyksessä, jäänee tulevaisuuden päätettäväksi.
Kun Jeesus Kristus oli Sanhedrinin yöllisessä istunnossa vastaamassa häntä vastaan ylipappien ja kirjanoppineiden, fariseusten ja saddukeusten esittämiin syytöksiin, he eivät löytäneet mitään, mistä hänet olisi voitu tuomita. Seuraavana aamuna Sanhedrinin täysistunnossa kävi samoin, mutta lopulta ylipappi esitti hänelle vala-ehtoisen kysymyksen, johon juutalaisen on vastattava totuudenmukaisesti.
"Silloin ylimmäinen pappi sanoi Hänelle: Minä vannotan Sinua elävän Jumalan kautta, sano meille: Oletko Sinä Kristus, Jumalan Poika?" (Mt 26:63 -64)
Jos Jeesus olisi vastannut siihen kieltävästi, Hän olisi valehdellut, sillä se Hän oli.
"Laki ja oikeus tulivat Mooseksen kautta; Armo ja totuus tulivat Jeesuksen kautta", kuten Johannes todistaa. Jeesus sanoi: "Minä olen Tie, Totuus ja Elämä". Vain totuus tekee ihmisen vapaaksi. Oikeuskansleri Mandelblit sanoo taistelevansa kaiken aikaa voidakseen päättää, mikä on totuus Bibin kohdalla. Ehkä Bibille olisi hyväksi tunnustaa syyllisyytensä vapautuakseen siitä, ja vastata tekojensa seurauksista.
Jeesus tiesi, mikä Häntä odotti tunnustaessaan olevansa Jumalan Poika. Hänet ristille tuominnut kyyninen maaherra Pilatus ei tiennyt, mikä totuus on, sillä se oli erilainen roomalaiselle, kreikkalaiselle ja juutalaiselle. "Mikä on totuus?" hän kysyi Jeesukselta.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 03 -11: Tiberias 11 -16; Suolameri 12 -21; Eilat 08 -21 +C-astetta, tänään ja huomenna sataa pohjoisosassa, muualla maassa puolipilvistä. Pohjoisessa sade tulee osittain lumena, tuuli voi olla edelleen kova.
Englannissa kolme kuukautta kestävä myrskyinen sää tuo mukanaan alle nolla asteen säätiloja ja lumituiskuja. https://www.express.co.uk/news/weather/1068517/uk-weather-forecast-storm-warning-met-office-long-range-forecast-snow-january-2019,
Sunday, January 06, 2019

SUNNUNTAI 06.01.2019

SUNNUNTAI 06.01.2019
01. Islamic Jihad johtaja Ziyad Nakhalah vahvisti viime viikolla tavattuaan Iranin johtajia Teheranissa, että Iranin mullah-hallituksella on suunnitelmat usean rintaman sodan aloittamiseksi Israelia vastaan.

Nakhalah tapasi Teheranissa Iranin ylimmän kaitsijan ajatollah Ali Khamenein sekä presidentin Hassan Rouhanin. Tapaamisen jälkeen hän kertoi Al-Alam TV-yhtiölle, että "seuraava yhteenotto Israelin kanssa tullaan käymään sekä maan pohjoisella että eteläisellä rintamalohkolla".

"Seuraavassa yhteenotossa miehitystä vastaan "vastarinta-akseli" tulee operoimaan pohjoisesta etelään" Nakhalah sanoi lisäten: "Akselivaltioilla tulee olemaan avoimet yhteistoiminnan kanavat ilman rajoituksia tai punaisia varoituslinjoja" jatkaen:

"Jokaiseen Israelin hyökkäykseen vastataan koko vastarinta-akselin voimalla. Kaikki joukot osallistuvat siihen, koska he muodostavat yhtenäisen akselin".
Nakhalah ylisti laadullista kehitystä palestiinalaisen vastarinnan kyvyissä.
Hän myös paljasti, että koko vastarinta-akseli työskentelee yhdessä, ja että sillä on suunnitelma taistelussa "miehittäjää" vastaan.

Nakhalah vihjaili haastattelussa, että akselilla on vielä hyökkäystunneleita, joita tullaan käyttämään seuraavassa sodassa Israelia vastaan, mikä tulee johtamaan sionistisen projektin voittamiseksi ja se häviämiseksi.
(Egypti ilmoitti äskettäin tuhonneensa 37 tunnelia Gazasta Siinaille; IDF löysi viisi hyökkäystunnelia Libanonista Israelin puolelle.)

Ennen Teheranin vierailuaan Nakhalah tapasi Hizbullah johtajan sheikki Hassan Nasrallahin Beirutissa, mikä vahvistaa tiedot Iranin johtaman islamin vastarinta-akselin (kuunsirpin) valmistautumisesta sotaan Israelia vastaan.

Ali Khamenei lupasi maanantaina Islamic Jihad johtajalle, että "aikaa myöten hallitus perustettaan Tel Aviviin ja että Allahin armosta Palestiinan kansan voitto tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa".
Khamenei on lisännyt hyökkäävää retoriikkaansa USA:n vetäydyttyä JCPOA-ydinsopimuksesta Iranin kanssa. Johtava teema hänen Israelin vastaisissa tulisissa hyökkäyksissään on siitä lähtien ollut: "Israel poistetaan maapallon kartalta vastarinnan toimesta".

Artikkelissa todetaan, että toinen tekijä Teheranin hallituksen painostuksen lisäämiseen Israelia vastaan on yritys kääntää huomio pois Irania runtelevista sisäisistä ongelmista. Hallituksen vastaisia mielenosoituksia on järjestetty maanviljelijöitten ja eläkeläisten toimesta Teheranin ja maan toiseksi suurimman kaupungin Mashdadin kaduilla. He vaativat oikeutta arvostettuun elämään syyttäen sen puutteesta hallituksen painostustoimia.
Maanviljelijät vaativat lisää vettä todeten olevansa valmiit kuolemaan oikeuksiensa puolesta.
"Kuolema sortajalle; rauha farmareille; farmari kuolee ennemmin kuin hyväksyy nöyryytystä; voitto tulee Jumalalta, kuolema petolliselle hallitukselle ja henkilölle" maanviljelijät ja heidän vaimonsa huusivat isku-lauseissaan.

Kuten Iranissa on ollut tapana, Iranin vallankumouskaartin sotilaat ja puoliviralliset Basij militian joukot hajottivat mielenosoitukset ja pidättivät useita maanviljelijöitä ja eläkeläisiä.
Mielenosoitukset ovat laajentuneet kuorma-autonkuljettajien ja Teheranin laajimman marketin yritysjohtajien liityttyä niihin ja ottaessa johdon.

Kukaan ei liene selvillä, miten syvä Iranin taantumus on USA:n viimeisten sanktioiden jälkeen, mutta vaikutusvaltaiset iranilaiset sanovat, että Iranin poliittinen järjestelmä on lähellä hajoamista.
Ajatollah Khomeinin pojanpoika Hassan Khomeini totesi tällä viikolla, ettei ole mitään takeita Islamilaisen hallituksen toiminnan jatkumiselle, ellei se huomioi useita perusongelmia, jotka vaativat pikaista huomiota.

Hassan Khomeini, jota pidetään potentiaalisena Khameinin seuraajana, lisäsi, että "kysymykset kuten maltillisuus, ansiotyöt, painostuksen helpottaminen ja farisealaisuus tulisi hallituksen käsitellä kiireellisesti, ennen kuin se on liian myöhäistä".

Toiset, kuten entinen parlamentin (Majis) jäsen, entisen presidentin ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjanin tytär Faezeh Hashemi totesi Mostaghen haastattelussa, että hallituksen islamilainen ideologia on täysin romahtanut. "Periaatteet ovat jo romahtaneet, joskaan fyysinen romahtaminen ei ole vielä tapahtunut, mutta se on todellinen mahdollisuus".

Vaikutusvaltainen iranilainen oppinut Taqi Mesbah Yadzi tunnusti tällä viikolla, että Iranin kansa on luopumassa islamin opetuksista ja omaksuu sekuläärin elintavan. Hän totesi 9Day uutislehden haastattelussa joulukuussa 2018, että "Islamilaisen vallankumouksen ideaalit eivät ole toteutuneet: poliittinen vapaus, tasa-arvo ja taloudellinen edistys".

Yadzi sanoi edelleen, että "ne voivat toteutua vasta seuraavassa maailmassa, joka nousee shia-messiaan Mahdin tulon jälkeen, joka tulee perustamaan globaalin kalifaatin pääkaupunkinaan Bagdad". Iranilaiset oppineet sanovat, että "Khameney on tietoinen kansan halusta saada länsimainen demokratia ja että Yadzin määritelmä tilanteen kriittisyydestä on totta".

Iranin ylin kaitsija Ali Khameney on kuitenkin valinnut toisen tien: hän pyrkii vaimentamaan sosiaalisen median, ja vaatii kansaa seuraamaan hänen ohjeitaan ja määräyksiään, kuten eräs kommentoija totesi.
Ensimmäiseksi hallitus komensi sulkemaan suositun instagram app media aseman kuvien jakamisesta - kuten muitakin some kanavia - peläten niiden avustavan kansan vastarinnan nousussa.

Iranin sisäiset ongelmat eivät kuitenkaan näytä keskeyttävän hallituksen valmisteluja sodasta Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan, eikä myöskään otteensa lujittamista Irakissa ja Syyriassa. Entinen Irakin hallituksen ministeri sanoi keskiviikkona Iranin yrittävän miehittämään Irakin varoittaen, että Islamilainen tasavalta rekrytoi sunniheimoja Irakissa valmistaen heitä tulevaa taistelua varten USA:n erityisjoukkoja vastaan Irakissa.

Iranin hallituksen ote Niiniven provinssin shia-hallituksesta on lujittunut.
USA:n presidentti Donald Trumpin äskeinen vierailun jälkeen USA:n joukkojen luona Irakissa, Irakin kansanedustajat vaativat erityisistuntoa, jossa käsitellään USA:n joukkojen poistumista Irakista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257180,

02. Edellinen artikkeli vahvistaa ennakkokäsityksiä Iranin johtaman Islamin kuunsirpin muotoutumisesta ensi askeleena kalifaatista, jonka maa-alue ulottuu Intian rajoilta Pakistanin, Iranin, Irakin, Syyrian, Libanonin ja Hizbullah/Hamas terrorijärjestöjen avustuksella Egyptiin.
Yleistyneen käsityksen mukaan Syyrian tilanteesta sopivat keskenään Turkki, Iran ja Qatar Venäjän tarkassa valvonnassa, USA:n vetäydyttyä sivuun.

USA, Saudi Arabia ja Israel muodostavat Iranin johtaman kalifaatin vastapoolin, ehkä Gulfmaiden epävarmalla tuella.
Iran pullistelee lihaksiaan lähettämällä sota-aluksiaan USA:n itärannikolle ja Atlantin valtamerelle vastapainoksi USA:n sota-aluksille Persianlahdella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257177,

03. Presidentti Trumpin kansallinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton vierailee Lähi-Idän matkansa aikana myös Israelissa.

Hän uskotaan toistavan Trumpin hallituksen antamat vakuutukset suuresta tuesta Israelin ilmaiskujen kohdistuessa iranilaisiin kohteisiin Syyriassa, Irakissa ja muualla Lähi-Idässä. Israelin hallituksen näkemyksen mukaan USA hoitelee Iranin vastaiset taloudelliset sanktiot, mutta Israel vastaa fyysisistä iskuista iranilaisia kohteita vastaan alueella.

USA:n n. 2000 miehen vahvuisten yksiköiden uskottiin poistuvan pian Trumpin ilmoitettua joulukuussa niiden vetämiseksi perheittensä luo kotiin, mutta hän on sittemmin täsmentänyt päästöstään todeten, ettei hän antanut aikataulua joukkojen vetämiseksi, ja että osa niistä jää Syyriaan sen jälkeenkin. Trumpin uskotaan kuunnelleen neuvonantajiaan – joista yksi oli Netanyahu – ja kongressin jäseniä, jotka suosittelivat järjestelmällistä vetäytymistä, ettei sitä voitaisi pitää pakona vihollisen tulen alla.

Bolton tapaa Netanyahun tänään sunnuntaina ennen matkaansa Turkkiin, jossa hänellä on vaikea keskustelu Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Erdoganilla oli kiivas puhelu Trumpin kanssa, mikä tarkkailijoitten mukaan ei mennyt aivan diplomatian ohjeiden mukaan. Trump tiuskaisi puhelun lopuksi Erdoganille: OK, koko Syyria on sinun. Me poistumme sieltä.

Maailmalla on pelätty Turkin suunnitelmien ja ennakkoilmoitusten tarkoittavan sitä, että se pyrkii tuhoamaan kurdien YPG-taistelijat, jotka olivat useimmiten avainasemissa taisteluissa ISIS-joukkoja vastaan. Erdogan pitää Syyrian kurdijärjestöä' YPG Turkin hallitusta vastaan taistelevan PKK:n haaraosastona, ja määrittelee heidät terroristeiksi.

Bolton kertoi hänen kanssaan matkusteleville journalisteille, että yksi kysymys on USA:n joukkojen vetäminen Syyriasta; toinen koskee USA:n joukkojen pysymistä Syyrian eteläosassa Al-Tanf sotilastukikohdassa. Israel pitää tärkeänä USA:n pysyvän lähellä Syyrian etelärajaa, vaikka edes symbolisesti edustaen USA:n läsnäoloa ja estäen Iranin pureutumisen sinne.

Bolton vakuuttanee USA:n horjumattoman tuen Israelille, myös Israelin iskuja Syyrian ja ehkä Irakin alueella estääkseen Iranin vallan kasvua.

Bolton varoitti Syyrian presidentti Bashar Assadia käyttämästä kemiallisia aseita kansalaisiaan vastaan viitaten siihen, että USA on kahdesti rankaissut Syyriaa havaituista kiellettyjen aseiden käyttämisestä. Tämä tullee esille Boltonin ja Netanyahun ja hänen avustajiensa välisissä keskusteluissa.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo seuraa Boltonin vanavedessä seuraavan viikon aikana 8 Lähi-Idän maahan suuntautuvalla matkallaan tukeakseen USA:n liittolaismaita alueella. Hän viittasi Obaman hallituksen päätökseen tukea maailman suurinta terrorivaltiota, Irania, luvaten, että Trumpin hallitus tulee täydellisesti muuttamaan tämän käytännön.

Pompeon seurueessa matkustavat USA:n armeijan yleisesikuntapäällikkö kenraali Joseph Dunford. Turkin keskusteluihin osalistuu muitakin virkailijoita, jotka muistuttavat, ettei Erdogan hyökkää kurdisotureita vastaan Syyriassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5441253,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI
Viime kuukauden aikana 17 Israelin arabia sai surmansa, heidän joukossaan 4 naista. Kysymys on arabien sisäisistä ongelmista. Poliisi pyrkii löytämään murhaajat pyytäen paikallisia arabeja avukseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5437192,00.html,

Israelin suosituin mannekiini Bar Rafael joutui poliisin kiirastuleen verojen maksuongelmien vuoksi. Kysymys on useista miljoonista NIS v.2009 -2012 sekä kotimaassa että ulkomailla. Myös hänen vanhempiaan on kuulusteltu. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440442,00.html

Yesh Atid johtaja Yair Lapid ja Meretz-puolue moittivat Bibiä hänen yrityksistään siirtää syytöstoimia vaalien jälkeen. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoo toimivansa tarkkaan lain mukaisesti, miettien, mikä on totuus, jopa nukkuessaankin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5441607,00.html,

Israelilainen Egged bussi 140 joutui tulituksen kohteeksi ajaessaan sunnuntaina pian keskiyön jälkeen Jerusalemista Beit Eliin Binyaminissa. Kuljettaja haavoittui lievästi luodin rikkoessa tuulilasin. IDF etsii syyllisiä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5441571,00.html,

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi kertoi USA:lle CBS verkoston haastattelussa, että hänen hallituksensa toimii läheisessä yhteistyössä Israelin turvallisuusmiesten kanssa ISIS-joukkojen karkottamiseksi Siinailta. Sisi pyysi, ettei haastattelua julkistettaisi CBS:n kanavalla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5441188,00.html,

Kahvilan omistaja Gazassa tarjoaa asiakkailleen jalkojen kalahoitoa. Asiakas liottaa jalkojaan vedessä, jossa pienet kalat nyppivät hänen jalkojaan. Omistaja sanoo sen rentouttavan – ja nostavan hänen tulotasoaan.
30 minuutin käsittely maksaa 30 NIS (8 USD). https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439846,00.html,

Valtion tukemat uskonnolliset koulut eivät haluaa luokkiinsa mustia lapsia, joiden ne sanovat aiheuttavan traumoja muille lapsille. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440141,00.html,

Laillisuuden expertit väittävät, ettei uusi Israelin Knessetin hyväksymä laki prostituutiosta tarjoa kuntoutuspalvelua. Laki hyväksyttiin viime viikolla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440679,00.html,

Sionistisen Unionin puheenjohtaja, Labourjohtaja Avi Gabbai sanoo kärsineensä epäonnistuneesta kumppanuudesta Tzipi livnin kanssa, ja sanoo oppineensa: Jos joku lyö sinua, iske takaisin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440323,00.html,

23 poliisia haavoittui poistaessaan Amonan juutalaisyhteisön rauniolle palanneet juutalaiset, jonne he olivat pystyttäneet 2 parakkia. Poliisin tullessa aamuyöstä paikalle sinne oli kokoontunut 300 nuorta, jotka kivittivät poliisia ja kaatoivat öljyä tielle vastustaessaan väkivaltaisesti karkotusta. Amonan yhteisö tuhottiin 2 vuotta sitten, mutta protestiksi arabien väkivallan kasvua vastaan, he olivat palanneet. 7 nuorta pidätettiin.
Kaiken huipuksi selvisi, että Netanyahu oli peruuttanut Amonan tyhjentämisen, mutta Bibin sotilassihteeri ei välittänyt kieltoa poliisille. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440257,00.html,

Raportit väittävät, että entinen puolustusministeri Avigdor Liberman vuosi USA:n tiimin laatiman rauhansuunnitelman PA/PLO:lle. Sen mukaan siihen kuuluisi Palestiinan valtio Gazaan, ja rajoitetulla itsemääräämisoikeudella varustettu asema Juudean ja Samarian arabeille. A-alueet saavat itsemääräämisoikeuden, osa B-alueista ja myös C-alueista. Heille annetaan Palestiinan valtion kansalaisuus, mutta ei valvontaoikeutta Länsirannalle. Raportin mukaan arabeille annettaisiin runsaat korvaukset kansainvälisiltä yhteisöiltä. Tämän mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa säilyisivät, mutta yksityiskohdista ei ole tietoa. Liberman kieltää raportin.
Abbas puhuu sydän täynnä pyhää vihaa arabien pyhyyden loukkaamisen vuoksi, eikä halua kuolla petturina.
Alkuperäinen raportti julkaistiin saudilehdessä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439682,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -09; Tiberias 10 -14; Suolameri 11 -19; Eilat 07 -19 +C-astetta. Pohjoisosassa maata voi sataa tänään ja tiistaina. Vähän lämpenevää.
Tuuli on epämiellyttävän kova, mikä on syytä huomioida varusteluissa.

Talvenkylmät ovat tulossa Israeliin. Pohjoisessa sataa vettä, joka ylevillä mailla voi muuttua lumeksi. Sateet leviävät viikon aikana eteläosiin maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257223,

Polar Vortex aiheuttaa kovia lumisateita – joita jo koetaan Italiassa ja Kreikassa ja ehkä pian Israelissa – suuressa osassa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Järkyttävimmät raportit kuvineen tulevat Venäjältä, jossa lumi näyttää peittävän kaiken valkoiseen vaippaansa sulkien maantieliikenteen paikoin kokonaan, jopa raskailta rekoilta.
http://strangesounds.org/2019/01/the-polar-vortex-is-about-to-split-into-3-pieces-bringing-severe-winter-weather-and-blizzard-conditions-for-parts-of-the-u-s-and-europe-and-the-snow-chaos-has-already-begun.html,