Posts

Showing posts from November 27, 2011
PERJANTAI 02.12.11

1. EGYPTIN vaaleissa, joiden ääntenlaskenta on viivästynyt tuntemattomasta syystä, islamia kannattavat puolueet näyttävät saavan ehdottoman enemmistön, kertovat ennakkotiedot. Suurin islam-puolue, Muslimiveljeskunnan Vapaus ja Oikeuspuolue (FJP), saanee n. 40 % äänistä, mutta toisten arvioiden mukaan äänimäärä voi nousta 50:en %:in tai jopa sen yli. Tämän ohella salafi-puolueiden arvioidaan saavan 25 % äänistä, mitä tarkkailijat pitävät yllättävänä, sillä niiden puolueohjelma vaatii tiukkaa sharia-lain noudattamista. USA:ssa toimiva Century Foundation järjestön analyytikko Michael Wahid Hanna toteaa, että ”salafistit ovat todellisia uusia poliittisia voimia. He eivät ohjaa tai hallitse maata, mutta heillä on todellista vaikutusvaltaa,” kuten Oren Kessler toteaa Reutersin ja JP:n artikkelissaan.

SALAFI puolueet, jotka perustettiin vasta tämän vuoden alussa Mubarakin hallituksen kaaduttua, vaatii sharia-lakia lainsäädännön perustaksi sekä islamin perusteita rahansiir…
TORSTAI 01.12.11

1. USA:N sotilasjohto on edelleen sitä mieltä, että diplomaattiset ratkaisut Iranin ydinsuunnitelman käsittelyssä ovat etualalla, joskin kaikki mahdollisuudet pidetään edelleen pöydällä. Sekä sotilas- että diplomaattiset asiantuntijat varoittavat, että sotilaallinen puuttuminen Iranin tilanteeseen aiheuttaisi arvaamattomat seuraukset ja voisi sytyttää koko Lähi Idän tuleen laajan ja hallitsemattoman sodan muodossa.

USA:n yleisesikuntien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi REUTERS:ille keskiviikkona, ettei hänellä ole tietoa, tuleeko Israel informoimaan Yhdysvaltoja etukäteen aikomuksestaan iskeä Iranin rikastuslaitoksiin yksin. Hän kertoi huolistaan journalisteille sotilaskoneessa matkalla Washingtonista Lontooseen.
Dempsey totesi, että taloudelliset pakotteet ja diplomaattinen painostus ovat sittenkin oikea tapa käsitellä tilannetta, mutta ei halunnut sulkea pois muitakaan mahdollisuuksia.
Hän sanoi edelleen, ettei Israelissa välttämättä olla samaa mieltä…
KESKIVIIKKO 30.11.11

1. EGYPTIN vaalien toinenkin päivä sujui suhteellisen rauhallisesti, mutta Kairon Tahrir-aukion lähellä syntyi väkivaltaisia yhteenottoja, joissa 80 ihmistä haavoittui, 27 heistä joutui sairaalahoitoon. Väkivaltaisuudet alkoivat rauhallisella mielenosoituksella kaduilla, mutta tuntemattoman joukon pyrkiessä aukiolle rauhattomuudet alkoivat. Mubarakia vastaan käytyjen mielenosoitusten aikana hänen kannattajiaan kutsuttiin nimellä ”thugs” (roisto, murhaaja), jota kutsumanimeä presidenttiehdokas ElBaradei käytti kuvaillessaan väkivaltaisuuksia aloittaneista eilen sattuneiden mielenosoitusten yhteydessä. Kivien ohella silminnäkijät kertoivat heidän käyttäneen polttopulloja ja myös ampuma-aseita.

ARMEIJAN korkean neuvoston valtaa vastustavien mielenosoitukset ovat kestäneet 11 päivää. Niiden aikana 42 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 haavoittui. He vaativat sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan vaalien jälkeisen ylimenokauden ajaksi siviilihallitukselle, mihin armeija…
TIISTAI 29.11.11

1. EGYPTIN parlamentin alahuoneen kaksipäiväisten ja kolmivaiheisten vaalien ensimmäinen päivä näyttää menneen suurin piirtein hyväksyttävästi, vaikka paikalliset NGO-järjestöt sanovatkin rekisteröineensä 400 vaalirikettä, ja joillakin vaalipaikoilla lähinnä Muslimiveljes-kunnan Freedom and Justice (Vapaus ja oikeus) puolueen jäsenet järjestivät häirintäyrityksiä. Armeija oli vahvasti valvomassa vaalien häiriötöntä sujumista, vaikka joillakin paikoilla valitettiin vaalivirkailijoiden ylimalkaista suhtautumista äänestäjien rekisteröimiseen. Joku lehti kertoo tapauksista, joissa on äänestetty kuolleiden henkilöitten nimissä.

EGYPTIN 80-miljoonaisesta kansasta 17 miljoonalla on oikeus äänestää näissä vaaleissa. Tarkkailijat huomioivat kansan muslimienemmistön vaatimusten mukaan naisten ja miesten jonottavan vaalipaikalle pääsyä eri jonoissa.
Egyptin kansasta n. 10 % on koptikristittyjä, jotka viimeisten kuukausien aikana ovat joutuneet toistuvien hyökkäysten kohteiks…
MAANANTAI 28.11.11

1. EGYPTIN VAALIT alkavat kaikista epäilyistä ja varoituksista huolimatta tänään. Vaalit on suunniteltu monivaiheisiksi, ja niiden lopullinen tulos selvinnee vasta heinäkuussa ensi vuonna presidentinvaalien jälkeen, jos ne voidaan pitää aikataulun mukaan.
Korkean sotilasneuvosto (SCAF) puheenjohtaja ja maan varsinainen hallitsija marsalkka Muhammad Hussein Tantawi vielä eilen maanitteli ja vuoroin uhkaili saadakseen ihmiset vaaliuurnille. Hän lupasi armeijan suojelevan vaalipaikkoja ja vaalirauhaa. Neuvosto on myös uhannut, että niitä, jotka eivät äänestä, voidaan sakottaa.
Mielenosoittajat Tahrir-aukiolla, jotka edelleen viivyttelevät siellä, kutsuvat vaaleja suureksi hupijutuksi (joke) eivätkä luota niiden vapauteen ja rehellisyyteen, sillä Egyptissä ei ole pidetty vuosikymmeniin vaaleja, joita voitaisiin kutsua vapaiksi ja luotettaviksi.
Eniten huolta kannetaan siitä, pystyykö armeija sittenkään lupauksistaan huolimatta takaamaan vaalien sujumisen rauhallisest…
SUNNUNTAI 27.11.11

1. EGYPTIN Muslimiveljeskunta, jota USA:n presidentti kutsuu maltilliseksi ja suosittelee sille johtoasemaa Egyptissä, piti perjantaina tilaisuuden sunni-muslimien tunnetuimmassa opintokeskuksessa, Kairon Al-Azhar moskeijassa, jonka sharia-lain tulkintoja seurataan ja noudatetaan kaikkialla muslimimaailmassa. Ynetnews toimittaja Eldad Beck seurasi tilaisuutta Kairosta käsin kertoen sen kulusta. Juutalaisten ja Israelin kannalta huolestuttavin oli tilaisuudessa puhuneitten tunnettujen muslimioppineitten peittelemätön Israelin vastaisuus, jota voi hyvällä syyllä kutsua uhkaukseksi kansanmurhasta, genoside.
Tilaisuuteen oli Beckin mukaan ahtautunut noin 5 000 henkeä. Tilaisuus pidettiin – joko tarkoituksella tai vain sattumalta – samana päivänä, jolloin YK julkisti Palestiinan jako-suunnitelmansa 1947, jonka arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät suoralta kädeltä, mutta mihin PA:n ”rauhanneuvottelijat” edelleen viittaavat ja joita he vaativat maansa rajoiksi.

JÄRJE…